De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Juli
Za 6

t/m

Di 9

Aachen & Eifel (D)

Tochtbegeleiding: Yves Vincent

Tel: 053 70 66 98 om aan te melden, 0484 94 25 27 tijdens de tochtdagen

E-mail:

  • Type: fietstrektocht
  • Afstand: afstanden tussen 50 en 65 km per dag. Bij regenweer kunnen bepaalde trajecten iets ingekort worden.
  • Samenkomst: om 11u00 aan de parking naast café Bosselbacher-Hof met als adres Pfarrer-Dickmann-Str. 45, 52393 Hürtgenwald – Vossenack. Vertrek om 11u15. Na een uurtje fietsen picknicken we.
  • Verblijf: JH Gemünd Vogelsang, Im Wingertchen, Schleiden, tel. +49 2444 2241. JH Aachen,
    Maria-Theresia-Allee 260, Aachen, tel. +49 241 711010.
  • Meebrengen: voorzie eten voor de eerste twee dagen. Zondag zijn enkel aankopen bij een bakker mogelijk. De laatste twee dagen houden we halt bij een supermarkt. Helm sterk aanbevolen (kan heel wat leed besparen), evt. fluohesje in geval van slecht weer.
  • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Als tochtbegeleider krijg ik wel eens de vraag hoe ik aan een tocht begin: met een route, met overnachtingsplaatsen, met bezienswaardigheden, …? Vaak is het een combinatie en is de route het sluitstuk om alle puzzelstukken aaneen te rijgen. In 2020 maakten we een lusvormige dagtocht vanuit Eupen en was Aachen ons verste punt. Omdat de tocht te lang zou worden als we tot in het centrum van Aachen zouden rijden, hebben we ons aan de rand van Aachen al moeten omkeren. Ik beloofde Aachen later nog wel eens op de planning te zetten en aldus was een in te lossen belofte een eerste puzzelstuk. Nieuwe overnachtingsplekken ontdekken is ook altijd boeiend. We zijn wel al in de buurt geweest tijdens de Eifelfietstochten, maar in de jeugdherbergen van Aachen en Gemünd hebben we nog niet overnacht, dus dat zijn een paar extra puzzelstukken. De jeugdherberg van Gemünd heeft een korte, maar tragische geschiedenis. De opening vond plaats in juni 2020, maar omwille van corona moest de jeugdherberg snel weer een aantal maanden gesloten blijven. In mei 2021 mocht de jeugdherberg terug de deuren openen, maar twee maanden later werd de jeugdherberg zwaar getroffen door de overstromingen van juli 2021. Eind oktober 2022 waren de herstellingswerken achter de rug en vond voor de derde keer de (her)opening plaats. Van een valse start gesproken … We geloven niet in een vervloeking en wagen ons zelfs twee nachten in deze nieuwe jeugdherberg. Een trouwe deelnemer vroeg of ik ooit eens langs een bijzonder bouwwerk, de Bruder Klaus Kapelle in Wachendorf, zou kunnen passeren. Hiermee kreeg ik een extra puzzelstuk aangereikt. Het uitstippelen van de trajecten tussen al deze puzzelstukken is tot slot de kers op de taart. Het begeleiden van de tocht is natuurlijk het echte summum, want wat ben je met een kers op de taart als je er niet van kan eten? We fietsen overwegend door open terrein met fantastische uitzichten en deels door uitgestrekte bossen. Het landschap is heuvelend, maar door het volgen van oude spoorwegbeddingen en rivieren kunnen we de hoogtemeters beperkt houden tot ± 500 m/dag. We wachten bovenaan elke serieuze beklimming op de minder gevleugelde of niet-gemotoriseerde fietsers. De trajecten zijn niet overdreven lang (max. 65 km) zodat er tijd overblijft om te genieten van een terrasje of om even halt te houden aan een bezienswaardigheid. Enkele kleine stukken van ons traject zijn niet verhard.

Zaterdag, 6 juli 2024

Onze vertrekplaats Vossenack ligt nabij het uitgestrekte Hürtgenwoud. Eind 1944 en begin 1945 vond in het Hürtgenwoud de langste veldslag van de oorlog op Duitse bodem plaats. De Geallieerden trokken het ruwe en onbekende terrein in om hun opmars naar de Rijn veilig te stellen maar stuitten op een door hen onderschatte tegenstand van de Duitse strijdkrachten. In dit gebied lag de Siegfriedlinie of Westwall: een aaneenschakeling van bunkers, betonnen tankversperringen (ook wel drakentanden genoemd), mitrailleursnesten, prikkeldraadversperringen en mijnenvelden. Het Hürtgenwoud bestond uit dichte bossen, kale heuveltoppen en diepe kloven. Zware regenval, sneeuwval en een gebrek aan wegen maakten het zeer moeilijk om erdoor heen te komen. De strijd duurde van half september 1944 tot half februari 1945. De strijd kostte aan beide kanten ± 30.000 doden. De gevechten in het Hürtgenwald hebben nooit zoveel bekendheid gekregen in de naoorlogse geschiedschrijving als de Slag om Arnhem of het Ardennenoffensief. Alle aanvallen op Schmidt, het strategische doel van de gevechten, werden tot medio december door de Duitsers succesvol afgeslagen, ten koste van grote geallieerde verliezen. Geschiedschrijvers aan geallieerde zijde hadden waarschijnlijk niet veel interesse in “verloren” gevechten. Voor de Amerikaanse soldaten werd de naam zelfs - met zijn eerste lettergreep, ‘hurt’ - een bijwoord voor verwondingen en dood. De rit per fiets naar Schmidt, aan het stuwmeer van de Rur, zou vlotter moeten verlopen dan de opmars van de Geallieerden. We volgen het stuwmeer stroomopwaarts via Rurberg tot Einruhr. Langs de rand van het gewezen militair domein Vogelsang rijden we oostwaarts tot de jeugdherberg van Gemünd. Medio jaren dertig besloot Hitler in de vier uithoeken van Duitsland een burcht te bouwen voor de opleiding, alias indoctrinatie, van “beloftevolle” jongeren om belangrijke functies op te nemen in zijn Derde Rijk. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de burcht en bijhorend gebied onder Brits bewind. De Britten gaven in 1946 een evacuatiebevel aan de 550 inwoners van het nabijgelegen dorp Wollseifen. Binnen de drie weken moesten ze opkrassen om een groter militair domein, Camp Vogelsang, te creëren. Bijna alle huizen werden verwoest en enkel op Allerheiligen mochten de inwoners nog een bezoek brengen aan het kerkhof. In 1950 werd het bewind overgedragen aan de Belgen. Tijdens hun legerdienst hebben hier nog veel Belgen “manoeuvres” meegemaakt. Als de tijd het toelaat fietsen we even heen en terug tot Wollseifen. Hier werden 20 ruwbouw huizen gebouwd die gebruikt werden voor het oefenen van huis-aan-huis gevechten, o.a. voor de bevrijding van Kosovo. Eind 2005 kwam er een einde aan de militaire geschiedenis van Camp Vogelsang en werd het domein opengesteld voor het publiek.

Zondag, 7 juli 2024

Vandaag fietsen we een lusvormige tocht van 64 km ten oosten van ons logies. In het centrum van Gemünd maken we eerst een bakker wat rijker. Door de overstromingen in juli 2021 trad de Urft buiten haar oevers en stond het hele centrum van Gemünd onder water. Gelukkig valt hier nu niet veel meer van te bespeuren. Even buiten het centrum houden we kort halt aan een Joods kerkhof. We volgen de Urft tot het gelijknamig dorp. Ons doel vandaag is de Bruder Klaus kapelle in Wachendorf. Een boer wilde een kapel laten ontwerpen en bouwen. De befaamde Zwitserse architect Peter Zumthor begon met bomen voor het geraamte van het gebouw. De boomstammen werden in een soort van tentvorm geplaatst en vormden de bekisting voor het beton. Nadat het bouwwerk volledig met beton bedekt was, is er aan de binnenzijde een smeulend vuur gemaakt die de boomstammen binnenin de kapel verkoolden. Dit vuur brandde drie weken. In de muren van de veldkapel zijn honderden ronde gaten gemaakt met glas waardoor er een prachtige en zeer unieke lichtinval ontstaat. Via Wallenthal en Voissel rijden we terug naar Gemünd.

Maandag, 8 juli 2024

Na onze inkopen bij de supermarkt in Gemünd bollen we de eerste 15 km vrijwel vlak langs het stuwmeer van de Rur. In Rurberg klimmen we uit het Rurdal. Via Kesternich rijden we naar Lammersdorf waar we de Vennbahn 16 km vervoegen. Nadien rijden we heel even België binnen. Uiteindelijk belanden we na 57 km in de jeugdherberg van Aachen die slechts op 3 km van de grens ligt.

Dinsdag, 9 juli 2024

We starten onze dag met een kort bezoek aan Aachen. We passeren de ‘Puppenbrunnen’, hetgeen in het Duits gewoon “poppenfontein” betekent (voor wie aan iets anders zou denken). De fontein bestaat uit beweeglijke figuren die typisch voor Aachen zijn zoals een bisschop, een professor, een clown, een ruiter, een modefan en straatmuzikanten. De Dom van Aachen mag natuurlijk ook niet ontbreken op ons lijstje. Binnen in de kerk zijn een aantal topstukken uit de geschiedenis te bewonderen. Er is bijvoorbeeld een gouden altaarstuk ‘Pala d’Oro’ en de troon van Karel de Grote te bewonderen. En zo zijn er nog een aantal bijzondere voorwerpen te bewonderen die geschonken werden door pelgrims, keizers en koningen. Er wordt zelfs gesproken over een lendendoek van Jezus Christus en een doek waarin het hoofd van Johannes de Doper zou hebben gelegen. Karel de Grote zou hier ook begraven liggen. De Dom van Aken is door al deze schatten en legendes een heus bedevaartsoord geworden. Iets verderop passeren we de “Möschebrunnen” (­mussenbron). Wie niet aan de bekoring kan weerstaan, kan terecht in de “Domlädchen”, de oudste snoepwinkel van Aken, waar sinds 1896 snoepgoed van over de hele wereld wordt verkocht. Tot slot van ons mini-stadsbezoek rijden we langs het classicistische gebouw van de Elisenbrunnen, hét symbool van de kuur- en badstad Aachen. Hier komen warmwaterbronnen in het midden van het stadscentrum tevoorschijn aan het aardoppervlak. Niet alleen Karel de Grote, maar ook de oude Romeinen wisten deze bronnen al op prijs te stellen. De stad mocht zich als kuurstad “Bad Aachen” noemen, maar verkoos om vooraan in het alfabet te blijven staan. Aan de stadsrand doen we onze inkopen. We volgen nog even de Vennbahn tot aan de Inde, het riviertje dat onze leidraad zal zijn richting Stolberg. Als we het oude stadscentrum van Stolberg verlaten hebben, zit onze portie cultuur erop en rijden we de rest van de dag door de natuur. We rijden door het immense Hürtgenwald waar nog honderden vermiste soldaten liggen. Na 52 km zouden we terug in Vossenack moeten geraken.

Juli
Vrij 12

t/m

Ma 15

Wadlopen - Overtocht naar Ameland (NL)

Tochtbegeleiding: Kristien Nuyts

Tel: 0485 72 66 87

E-mail:

  • Type: dagstaptochten
  • Afstand: 2 halve dagtochten een dagtocht en een wadlooptocht.
  • Samenkomst: 12u00; vertrek wandeling 12u30 Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen, Koaidyk 8a, 9264 TP Earnewâl.
  • Verblijf: hotel in Dokkum in halfpension (1 nacht), Hotel in Nes, Ameland kamer en ontbijt (2 nachten). We logeren in 2 en 3 persoonskamers.
  • Meebrengen: wandelschoenen, wadloopschoenen (enkel omsluitende basketschoenen wordt aangeraden), waterdichte zak met droge kledij en schoenen voor na de wadlooptocht. Picknick voor dag 1 en dag 2. Voor dag 3 en 4 kan op Ameland aangekocht worden.
  • Verkeersinfo: carpool afspraken kunnen worden gemaakt. Het is een hele trip naar Friesland op een werkdag, vertrek tijdig zodat we kunnen genieten van de wandeling.
  • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

Ameland, ook wel bekend als de diamant van de Wadden, is een prachtig waddeneiland in Friesland. Dit betoverende eiland wordt omringd door de Waddenzee en de Noordzee, en het is een ware schat voor natuurliefhebbers en avonturiers. Met ervaren gidsteken steken we de waddenzee over, terwijl we onze bagage laten vervoeren naar het hotel in Ameland waar we 2 nachten logeren. We verkennen natuurlijk ook de duinen en stranden in de omgeving van de inconische vuurturen. De aankomstdag maken we een halve dagwandeling in natuurreservaat De Alde Feanen en logeren we in het pitoreske Dokkum. We sluiten het weekend af met een stadswandeling in Leeuwarden. Een unieke tocht. Wees er snel bij!

Dag 1: Na een kijkje in het bezoekerscentrum maken we een wandeling door het nationaal park Alde Feanen (11 of 16 km naargelelang de goesting en de temperaturen). Een afwisselende route voert door natuurgebied It Wikelslân, langs een recreatiestrand (vergeet geen zwemgerief) en over uitgestrekte rietvelden en waterpartijen. Onderweg kunnen we gebruikmaken van verschillende vogelkijkhutten en genieten van het uitzicht vanaf de uitkijktoren. Na de wandeling rijden we door naar het hotel in Dokkum. Dokkum is een mooi fries vestingsstadje, een van de Elfstedentochten met ook een unieke fontein. Voor of na het diner in het hotel maken we nog een avondwandelingetje door het stadje.

Dag 2: Vandaag staan we vroeg op. Het getij bepaalt immers de starttijd, die vandaag vastligt op 6u30. We nemen een ontbijtpakket mee van het hotel, droppen bagage voor het hotel in Nes op Ameland en ontmoeten onze gidsen bij de haven in Holdwerd. De overtocht naar Ameland wordt aangekondigd als een stevige tocht, maar voor een ervaren Ronser vormt dit geen probleem. Een groot deel van de toch lopen we over stevige zandbanken, maar ook passeren we de glibberige paadjes in de landaanwinningswerken, het kustdal dat meestal nog onder water staat, slikvelden waar we soms tot aan de knieën in wegzakken en er moeten een of meer geulen worden doorwaad. De overtocht is 15 km - 4 uur. Het eerste uur is nog een gewoon wandelpad alvorens we het wad op gaan. Bij aankomst op Ameland hebben we tijd genoeg voor een pauze en duik in de Noordzee alvorens we verder over het strand wandelen naar Nes. Er is ook de mogelijheid om met de strandkar over het strand te rijden (te betalen).

Dag 3: Vandaag maken we een dagwandeling van 20 km van Nes naar Hollum, via een gevarieerde route langs bos, duinen en strand. Natuurlijk passerenen we ook langs de pitoreske vuurturen. In Hollum is er tijd voor een terrasje of misschien ook diner alvorens we terugkeren met de bus naar Nes.

Dag 4: In de ochtend verlaten we Ameland met de ferry (50 minuutjes varen) en rijden door naar Leeuwarden. We eindingen ons weekendje wadden met een bezoek aan Leeuwarden. We maken een wandeling langs de bezienswaardigheden van de stad, waaronder ook veel street art. Late namiddag keren we moe maar voldaan terug huiswaarts.

Juli
Do 25

t/m

Zo 4

Kampeertrekking in het M’gounmassief (Marokko)

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

  • Type: kampeertrekking
  • Afstand: sportieve dagtochten van een 6-tal uur per dag; 1 lange stapdag van 8 uur. De hoogteverschillen staan aangegeven op het programma (S = stijgen/D = dalen). Er zijn geen technische moeilijkheden. De tocht is doenbaar voor iedere geoefende wandelaar met een goede lichamelijke conditie.
  • Samenkomst: Marrakech, op 25 juli 2025.
  • Verblijf: verblijf: 2 x Riad in Marrakech; 2 x Zen Ecolodge in Rozenvallei; overige nachten: tent.
  • Meebrengen: alle deelnemers krijgen een uitgebreide materiaallijst. Er wordt gestapt met dagrugzak. Alle kampeermateriaal is ter plaatse aanwezig. Bagage wordt vervoerd op de muilezels.
  • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

Een zomertrektocht in de Hoge Atlas is fenomenaal: ver weg van de platgetreden paden genieten we van een indrukwekkende natuur, we maken stevige bergtochten van ongeveer 6 uur per dag en ervaren een absolute rust. We bivakkeren op desolate plekken en krijgen voeling met het nomadenbestaan. We wandelen over hoogvlaktes, beklimmen toppen van boven de 3000 meter en vinden verfrissing in de kloven van de M’Goun. Het hoogtepunt van deze reis is de Cirque de Taghia, met haar indrukwekkende kloven.

Het dag aan dag programma ziet er als volgt uit:

25/07: Aankomst in Marrakech.

26/07: Marrakech – Azilal – Asm souk – herdershut van Aka Targha (2200 m.). Na het ontbijt vertrek richting Azilal, waar we lunchen; we zien de bergen naderbij komen! We rijden langs verschillende dorpen om uiteindelijk aan te komen aan de voet van de Azorki, een berg van 3760 m. hoog. Op het einde van de weg worden we opgewacht door onze ploeg ezeldrijvers; we laden het materiaal op de muildieren en wandelen nog een klein uurtje tot aan onze bivakplaats.

27/07: Taghra – Tizi Tigboula (2800 m.)

Na een stevig ontbijt kan het avontuur beginnen! We starten met een pittige klim naar 2600 m. (Tizi Elaaz) en genieten van de adembenemende zichten over de omgeving. Overal ontmoeten we nomaden met hun kuddes. Nog een beetje hoger naar Tizi Tigboula (2800 m.) met een prachtig zicht op ‘le cirque de Taghia’. S: 800 m - D: 400 m

28/07: Sportieve rondwandeling rond het spectaculaire Cirque de Taghria, één van de mooiste klooflandschappen van Marokko. S: 600 m - D: 500 m.

29/07: Tizi Tigboula – Ouwamazrica (3400 m.)

We trekken verder om te genieten van magnifieke panorama’s, het buitenleven, de nomaden… We dalen af tot Ouwamazrica waar we onze bivak vinden. S: 700 m - D: 900 m.

30/07: Ouwamazrica – dorpje Arage – dorp Tarazoute.

Vandaag maken we kennis met het dorpsleven: kleine veldjes die als een lappendeken op de heuvelflanken of in de valleien liggen met graan, haver, gerst, luzerne, … Vele mensen komen ons groeten. We dalen af naar de fameuze kloven van de M’goun om door het wilde water te ploeteren. S: 300 m - D: 600 m.

31/07: Tarazoute – vallei van Ouzirimte – Tiranimine.

Ook vandaag wandelen we nog in het water, we steken een heel nauw stukje van de kloof van de M’Goun door. We bezoeken kleine, afgelegen dorpjes en maken kennis met het harde leven in het hooggebergte. D: 200 m.

1/08: Tinarimine – Aguerzga – Tamatounte.

Lange stapdag tot in de Rozenvallei: eerst nog even door het water, dan door een droog berglandschap tot in een comfortabel gastenverblijf. (Er is ook mogelijkheid om een lokaal transport te nemen tot in de lodge). S: 700 m - D: 500 m (uitzonderlijk: 8 u stappen)

2/08: Rustdag om wat cultuur op te snuiven in de Rozenvallei: de kasba’s van Ighil N’oumgoun, traditionele bakker, thee bij de bewoners,...

3/08: Vroeg vertrek naar Marrakech. lunch onderweg. In de late namiddag, aankomst in Marrakech, overnachting in een comfortabele riad in het centrum van de stad.

4/08: Terug naar België of, voor wie wil, verlenging van je verblijf.

Juli
Vrij 28

t/m

Zo 4

Lasörlinggruppe - Virgental (A)

Tochtbegeleiding: Bart Roggeman

Tel: 0497 17 75 04

E-mail:

  • Type: rugzaktrektocht
  • Afstand: 6 wandeltochten van 3 tot 6 stapuren.
  • Samenkomst: plaats van samenkomst op 28 juli is het Hotel Goldried, Goldriedstraße 15, 9971 Matrei in Osttirol, +43 (4875) 6113, www.hotel-goldried-tirol.com, Oostenrijk om 19u00. Een avond­maal wordt niet voorzien zodat eventuele files geen extra stress veroorzaken.
  • Verblijf: berghutten.
  • Meebrengen: rugzak, wandelkledij, wandelstokken, gewone kleding om ‘s avonds te gaan eten, persoonlijke EHBO, picknick voor 6 dagen.
  • Verkeersinfo: mostendelend samenrijden is mogelijk. Enkele weken vooraf word je, mits goedkeuring, de deelnemerslijst gestuurd zodat onderling kan afgesproken worden om samen te rijden. Bij het samenrijden wordt ook de kost gedeeld voor de betaalparking. Een vignet is niet nodig wanneer de A12 wordt verlaten bij afrit 6: Kufstein-Süd.
  • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider vanaf 1 maart.

Huttentocht langs de Lasörling Hohenweg in het Virgental te Oostenrijk. De naam Hohe Tauern is eeuwenoud en stamt uit de tijd dat handelslieden via ijsvrije verbindingspassen, die Tauern werden genoemd, de Alpen doorstaken. Het Virgental ligt aan de rand van het Nationalpark Hohe Tauern en is de bakermat van het Sanfter Tourismus (duurzaam toerisme). In het Virgental zul je vergeefs zoeken naar ontsierende skigebieden, kabelbanen en stuwdammen. Wel vind je er rust en sympathieke initiatieven gericht op natuur- en wandelvakanties voor jong en oud. Door de wijze waarop bergboeren al generaties lang hun land bewerken is de natuurlijke rijkdom van het dal opmerkelijk. In hooilanden, weiden en akkers tref je in de vroege zomer een enorme bloemenpracht aan. Het indrukwekkende landschap - het Virgental is omringd door drieduizenders - wordt ontsloten door een uitgebreid netwerk van wandelpaden, waarin vooral de Höhenwanderwege opvallen.

Beleef er samen met de Ronsers het echte alpine-gevoel. In hooilanden, weiden en akkers tref je in de vroege zomer een enorme bloemenpracht aan. Je maakt tijdens deze bergwandelvakantie mooie wandelingen door en boven deze rustige en ongerepte vallei, omringd met imposante drieduizenders. In 6 dagetappes wandelen we doorheen de Lasörlinggruppe aan de zuidkant van het Virgental vanaf de Clarahütte naar de Zupalseehütte.

Augustus
Do 15

t/m

Zo 18

Westerlo

Tochtbegeleiding: Jörg Gottwald en Marijke Swart

Tel: 0471 35 32 24 (niet om aan te melden!)

E-mail:

  • Type: dagfietstochten
  • Afstand: tussen 70 en 80 km op vlak en licht heuvelachtig terrein. Op de eerste en laatste dag iets minder.
  • Samenkomst: op donderdag 15 augustus om 11 uur op de parking van het “Hostel Boswachtershuis”, Papedreef 1, 2260 Westerlo. De parking is gratis en spullen die je voor de eerste tocht niet nodig hebt kunnen in de auto blijven.
  • Verblijf: drie nachten in het boven beschreven hostel. Ontbijt, avondmaal en lakens zijn inbegrepen. We overnachten in 4-persoons­kamers. Normaal gezien hebben we allemaal ‘onderste’ bedden.
  • Meebrengen: fiets in goede staat, opgepompte banden, plakgerief en/of reservebinnenband, regenspullen en iets om op te zitten. Bij mooi weer picknicken we buiten, anders zoeken we een café. Picknick voor de eerste dag. Op de andere dagen rijden we langs een supermarkt.
  • Verkeersinfo: treinreizigers moeten nog 13 km fietsen vanuit station Herentals of Geel en 16 km vanuit Aarschot.
  • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders vanaf 20u00 op 25/05.

Een paar jaar geleden waren we al met de Ronsers in deze streek. Toen zijn we vanuit Bokrijk naar Westerlo gefietst. Nu starten we in Westerlo en fietsen vanuit de jeugdherberg vier lussen in verschillende richtingen. Heel vaak zien we daarbij de Grote en de Kleine Nete. Bij het opstellen van deze aankondiging waren de tochten nog niet voorgereden. Er kunnen dus nog kleine aanpassingen gebeuren ten gunste van de groep die met ons meefietst.

Donderdag, 15 augustus 2024 (54 km)

Op de eerste dag houden we ons zuidelijk van Westerlo. Eerst steken we de Grote Nete over om daarna in westelijke richting, bij Westmeerbeek, de oude spoorweg tot Aarschot te nemen en daar van onze picknick te genieten. Na de pauze begeleiden we de Demer een stukje naar het oosten en rijden we bijna parallel van het riviertje naar Averbode. Vanaf Averbode gaat het dan in noordelijke richting, terug naar de hostel.

Vrijdag, 16 augustus 2024 (77 km)

Vandaag fietsen we een heel stuk langs de Grote Nete richting Lier. Ten hoogte van Herenthout slaan we rechts af, rijden langs het Kasteel Herlaar en Kruiskensberg tot zuidelijk van Nijlen. Het Fort van Kessel en de Kesselse Heide zijn de volgende stations, voor we de Kleine Nete bereiken. Deze volgen we dan een stukje tot voor het Albertkanaal om dan dwars door het landschap naar de jeugdherberg terug te keren.

Zaterdag, 17 augustus (78 km)

We fietsen vandaag eerst langs het Albertkanaal tot aan Herentals. Daar draaien we richting westen, rijden voorbij de ruïnes van OLV Ten-Toon, steken iets later de Kleine Nete over om daarna de Molenbos te doorkruisen. De volgende stations zijn het natuurreservaat Lovenhoek en het Zoerselbos. Daarna volgen we de Kempenroute tot Wechelderzande. Door Vorselaar komen we bij Herentals weer op het Albertkanaal en geraken zo terug naar de jeugdherberg.

Maandag, 18 augustus (50 km)

Op onze laatste dag van dit lange weekend verkennen we de regio in het oosten van Westerlo. We houden ons zuidelijk van Eindhout, steken de Albertkanaal over, fietsen rond Meerhout, waar we in het Bezoekerscentrum “Grote Netewoud” ons picknick nemen. Daarna is de Grote Nete een tijdje onze begeleider. Zuidelijk van Geel steken we het Albertkanaal weer over om dan na ongeveer 50 km ons afscheidsdrankje op het terras van de jeugdherberg te kunnen genieten.

Augustus
Ma 26

t/m

Di 3

Fietstrektocht tussen les volcans d’Auvergne (F)

Tochtbegeleiding: Kristof Deprez

Tel: 0486 83 78 52

E-mail:

  • Type: fietskampeertocht
  • Afstand: we fietsen elke dag tussen de 58 en 83 km, soms is een afkorting mogelijk.
  • Samenkomst: maandag 26 augustus, Camping Le pré des laveuses, Rue des Laveuses, 63800 Cournon-d’Auvergne, Frankrijk.
  • Verblijf: we slapen in onze eigen tenten, die we zelf meezeulen op de fiets. ‘s Avonds maken we een keuze uit de plaatselijke eetgelegenheden.
  • Meebrengen: een goede fiets met voldoende versnellingen en bagagerek om de vulkanen van Auvergne te kunnen bedwingen. De rest wordt via e-mail afgesproken.
  • Verkeersinfo: we organiseren het vervoer met eigen wagens of de trein. De uurregelingen van de trein en wanneer en hoeveel fietsen meekunnen op de trein, is nu nog niet duidelijk. Indien je inschrijft vergeet niet te vermelden of je chauffeur bent (hoeveel fietsen en passagiers kun je meenemen?) of je graag zou meerijden met de wagen of je met de trein gaat (de treintickets worden in principe aangekocht door de tochtbegeleider, geboortedatum ook doorgeven).
  • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders vanaf 25 maart.

Fietsen tussen de vulkanen van Auvergne, een stevige uitdaging! Onvermijdelijk dienen er heel wat hoogtemeters overwonnen te worden, maar de beloning zijn de prachtige natuur en memorabele stadjes.

De tocht start op de camping Le pré des laveuses in Cournon-d’Auvergne, op 13 km van Clermont-Ferrand. We spreken af op maandagavond 26 augustus, zodat we dinsdag op niemand moeten wachten.

Dinsdag 27 augustus: We vliegen er meteen in. We fietsen naar het noorden tot in het departement Allier, waarna we naar het westen afbuigen, om via een brug, ontworpen door Gustave Eiffel, het dorp Chouvigny te bereiken. We hebben 83 km op de teller.

Woensdag 28 augustus: Via de Gorges de la Sioulerijden we naar St-Gervais-d’Auvergne. Na een ommetje zoeken we de Sioule terug op, waarna het riviertje Sioulet ons na 72 km tot in Pontaumur brengt. We hebben 1250 hoogtemeter overwonnen. Deze rit kan ingekort worden.

Donderdag 29 augustus: Vandaag rijden we heel de dag zuidwaarts langs landelijke wegen en een uitgestrekt stuwmeer op de Dordogne, tot we Bort-les-Orgues bereiken. We hebben 77 km gefietst en bijna 1000 hoogtemeters overwonnen. Er is geen mogelijkheid om een stuk af te snijden.

Vrijdag 30 augustus: in de voormiddag volgen we de Voie Verte tot Bassignac. Deze oude spoorbeddingen zijn meestal heel goed berijdbaar. Na de middag wordt het klimmen geblazen, want onze camping ligt in Salers, op een hoogte van bijna 1000 meter. De dagtocht is 68 km lang, maar kan wat ingekort worden.

Zaterdag 31 augustus: Rustdag in Salers, een middeleeuws stadje, met tal van bezienswaardigheden. Wie wil kan de Col de Néronne beklimmen. Anderen verkiezen misschien om het stadje te verkennen, of om een dagje te luieren op de camping. Alles mag.

Zondag 1 september: Langs stadjes als Trizac en Riom-es-Montagnes trekken we verder het Parc naturelle régional des Volcans d’Auvergne in. Het gaat heel de dag op en neer, met op het einde van de dag 61 km en 1000 hoogtemeters op de teller. We slapen in Condat.

Maandag 2 september: We verlaten Condat via de Gorges de le Rhue, waarna we naar het oosten afslaan. We bereiken het hoogste punt van de trektocht bij le Lac Pavin. Deze etappe van 73 km kan met een tiental kilometer ingekort worden. Een camping vinden we in Compains, waar we van onze verdiende nachtrust genieten.

Dinsdag 3 september: Vandaag gaat het hoofdzakelijk bergafwaarts. Via de Gorges de Courgoul dalen we geleidelijk af. Langs mooie wegen en pittoreske stadjes bereiken we na 58 km de camping waar we vertrokken zijn. Wie wil kan nog een duik nemen in het meer.

Augustus
Za 31

t/m

Za 7

Kitzbühel - Brixental (A)

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

  • Type: dagstaptochten
  • Afstand: elke dag 6 tot 8 uur stappen.
  • Samenkomst: om 18u00 in Hopfgarten, bij Haus Lukas, Brixentalerstrasse 20, Hopfgarten im Brixental. Na onze incheck gaan we eten in een restaurant vlakbij.rde waaier van gewezen jeugdherberg tot hotels en Gasthöfe, meestal kamer en ontbijt.
  • Verblijf: zeer gevarieerde waaier van hotels, berghut, appartement en Gästezimmer.
  • Meebrengen: 1 stuk bagage tot max 15 kilogram om mee te geven met het transport. Kleine rugzak op tocht. Zonnecrème, wandelstokken - hoewel op veel plaatsen trappen zijn, kleine slaapzak voor één van de overnachtingsplaatsen. Picknick voor de eerste dag. Ter plekke kopen we picknick in of bestellen we er. Bij aanmelding kan je ons al meedelen of je picknick wenst en of je dieetwensen hebt (vegetarische maaltijden (al dan niet vis … Onmisbaar zijn wind- en waterdichte kledij, goed ingelopen bergwandelschoenen (controleer je veters en zolen van tevoren!), materiaal tegen blaren (compeed, kamfer), eventueel wat boorzuur (tegen zweetvoeten), EHBO-set, zonnebril. Drinkfles of - beter - waterzak (type Platypus) niet vergeten!
  • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders vanaf 1 februari.

Vorig jaar stapten de Ronsers langs de Malerweg en hier en daar maakten ze enkele fantasietjes met korte uitbreidingen of afkortingen. Dit jaar doen we de geslaagde formule nog eens over.

We stappen grotendeels langs de gemarkeerde Kitzbüheler Alpen Trail (KAT Walk) en laten ons bagage vervoeren.

Toch blijft het een pittige tocht met wel wat hoogteverschil elke dag en tot 7 à 8 uur stappen. Daarom kiezen we voor iets comfortabeler overnachtingsplaatsen en culinaire verwennerij. Oostenrijk verkennen van binnenuit dus. Terwijl we wandelen langs bruisende bergbeken en kristalheldere meren waar de indrukwekkende bergtoppen in weerspiegelen, snuiven we de gezonde berglucht op. De Kitzbüheler Alpen zijn een bergmassief in de Oostenrijkse regio Tirol. De alpiene route die de Ronsers volgen is 106 kilometer met 6150 hoogtemeter bergopwaarts en 6100 hoogtemeter bergafwaarts. Gelukkig hoeven we die niet op één dag te doen en is er op enkele plaatsen ook wel een ‘Bergbahn’ die ons ter wille kan zijn.

De route kent heel wat letterlijke hoogtepunten, waaronder de 1828 meter hoge Hohe Salve, de berg met het mooiste uitzicht van Tirol. Andere spectaculaire bergen op de route zijn de beroemde 1712 meter hoge Hahnenkamm en de spectaculaire 1996 meter hoge Kitzbüheler Horn. Beide maken onderdeel uit van het skiresort Kitzbühel, een stad wereldberoemd vanwege het WK skiën. Onderweg maken we tussenstops bij de authentieke berghutten in het bergmassief, waar we kunnen genieten van Tiroler Gröstl, Kaiserschmarrn en andere typische Oostenrijkse lekkernijen.

Als je naar Hopfgarten im Brixental komt en je niet meteen als een flater wilt slaan, moet je absoluut weten dat de trotse inwoners van Hopfgarten hun dorp “Hopfgoscht” noemen. Toegegeven, het lokale dialect is ook niet bepaald gemakkelijk te ontcijferen, maar het is ongetwijfeld gschtiascht (gezegd), wat mooi, mooi, mooi om naar te kijken betekent. Het kennen van dit woord is ook aan te raden en helpt altijd als niet-inwoner in Brixental. Daarnaast is Hopfgarten natuurlijk geen bisschops­zetel (en was dat ook nooit), maar heeft het een enorme barokke parochiekerk met twee torens, die overal en althans semi-officieel alleen “Cathedral (des Brixental)” wordt genoemd. Aan zelfvertrouwen is er bij de inwoners van het Tiroler Unterland en vooral bij de Hopfgart-bewoners geen gebrek. Dit laatste kan ook te maken hebben met het feit dat Hopfgarten, in tegenstelling tot veel andere gemeenschappen, die pas in de tweede helft van de 20e eeuw min of meer pro forma marktrechten kregen, al meer dan 650 jaar een marktgemeenschap is en is nog steeds een levendige vandaag levende plaats is.

Etappes:

Zaterdag 31 augustus: aankomst in Oostenrijk. We parkeren onze auto op een veilige plaats en bereiden ons voor op ons avontuur. Overnachtingsplaats: Haus Lukas, Hopfgarten im Brixental, incl ontbijt. Avondmaal in het dorp.

Zondag 1 september: de gevarieerde route voert eerst licht bergopwaarts door bossen en weilanden en vervolgens langs de prachtige boerderijen van Penningberg. Na een kort vlak stuk richting Innerpenningberg begint de tweede beklimming naar de rustieke Alpenherberg Haag Alm. Zonder noemenswaardig hoogteverschil bereiken we dan almherberg Höhenbrandalm, waar de afdaling via het bospad begint naar de finish van de etappe in Kelchsau. In Kelchsau vinden we ook prachtige houten huizen en boerderijen. Overnachtingsplaats (appartement, ruime tweepersoonsbedden): Pension Mozer, Kelchsau. Avondmaal en ontbijt bij Migglwieshof, op vijf minuten stappen. 20 km, 6 uur stappen, 800 m. stijgen, 600 m. dalen.

Maandag 2 september: almwandeling met veel mooie uitzichten. De route voert over makkelijke tot middelzware steile paden en bospaden. De hellingen zijn gematigd, maar steiler in korte stukken. Met 1200 meter hoogteverschil heb je wel wat uithoudingsvermogen nodig. Langs de route passeren we talloze alpenweiden. Met een beetje geluk kun je, zo zeggen ze ons, Alpenschrijver Sepp Kahn op de Untere Lärchenbergalm tegenkomen. In dagboeken legt hij het leven van een Alpenmelker vast. 18 km, 8 uur stappen, 1140 m stijgen, 1100 m. dalen. Overnachtingsplaats (tweepersoonskamer in halfpension): Gasthaus Steinberg, Westendorf, Hinterwindau.

Dinsdag 3 september: een gevarieerde wandeling in absolute rust, langs verschillende historische Alpengebouwen en een bergveengebied bij de Hintenkarscharte, evenals een waterval bij de finish van de etappe. Boven de alpenweide Scheibenschlag kun je de alpenrozen zeker spotten. Met droomuitzichten op de omliggende bergen, de gigantische ijzige toppen van de Hohe Tauern en de markante toppen van de Großer Rettenstein recht voor ons. De routes zijn veelal niet al te moeilijk, alleen het gebied aan weerszijden van de Hintenkarscharte is als middelzwaar geclassificeerd. 19 km, 7,5 uur stappen, 1050 meter stijgen, 900 meter dalen. Overnachtingsplaats in een berghut in halfpension: Oberlandhütte (korting met Alpenvereinkaart). We slapen er comfortabel en gebruiken hier onze slaapzak.

Woensdag 4 september: de vierde etappe neemt ons mee in de sporen van de legendarische Hahnenkamm-skirace. Je proeft de sfeer van de wereldbekerskiën: langs de skipistes van Streif wijzen borden naar bekende gedeelten van de piste, zoals de Hausbergkante of Mausefalle (afdalingen kunnen ook met de kabelbaan worden gemaakt). De dag eindigt in het centrum van de “meest legendarische” sportstad van de Alpen: Kitzbühel!. 16 km, 7,5 uur stappen, 1050 meter klimmen, 1300 meter dalen. Overnachtingsplaats (tweepersoonskamer inclusief ontbijt): Pension Rainhof in Kitzbühel. Avondmaal à la carte bij Pension Eggerwird.

Donderdag 5 september: een veeleisende etappe die via de beroemde Kitzbüheler Horn naar St. Johann in Tirol voert. Afhankelijk van onze conditie en het weer kunnen we een kabelbaan nemen. Uitzichten naar alle kanten, een verzorgde alpenbloementuin en diverse eet- en drinkgelegenheden maken deze etappe tot een bijzondere belevenis! Spectaculaire route over de afdaling van de Kitzbüheler Horn naar Harschbichl. 21 km, 8 uur stappen, 1250 m. hoogteverschil. Overnachtingsplaats (halfpension): COOEE alpin Hotel Kitzbüheler Alpen, St. Johann in Tirol.

Vrijdag 6 september: afwisselende wandeling op een rustig plateau met verschillende karstformaties en droge alpenweiden. Gebied met bergdennen, verschillende gemengde bossen en voortdurende uitzichten in alle richtingen ronden onze bergbelevenis af. De route voert over klimmetjes, weidepaden en gewone wegen. Het staat geclassificeerd als gemiddelde moeilijkheidsgraad. 19 km, 7,5 uur stappen, 1000 meter stijgen, 800 meter dalen. Overnachtingsplaats (enkel overnachting): Hotel Das Pillersee, St. Ulrich am Pillersee, in tweepersoonskamer met ontbijt. Avondeten à la carte inclusief.

Zaterdag 7 september: na het ontbijt terugreis naar Hopfgarten im Brixental met openbaar vervoer. Terug naar Vlaanderen met een pak (mooie) herinneringen.

oktober
Ma 28

t/m

Vrij 1

Herfstmeerdaagse Wégimont

Tochtbegeleiding: Herman Coeckelberghs

Tel: 0472 37 06 25

E-mail:

  • Type: dagstaptochten
  • Afstand:Maandag 2 km, dinsdag 23 km, woensdag 23 km, donderdag 21 km, vrijdag 10 km. Belangrijk! Voor de tochten van dinsdag, woensdag en donderdag is ook een variante van 15 km voorzien met dank aan Karel Huyghebaert.
  • Samenkomst: Blegny-Mine om 11u00, Rue Lambert Marlet 23, Blegny.
  • Verblijf: Château de Wégimont, 76, Chaussée de Wégimont, 4630 Soumagne.
    Er zijn 11 2-persoonskamers en
    3 1-persoonskamers gereserveerd (lakens inbegrepen).
  • Meebrengen: picknick voor de eerste dag. Slager en bakker op 500 m. Wandelstokken zijn aan te raden.
  • Verkeersinfo: gratis parkeergelegenheid is op de mijnsite. Aan het kasteel te Wégimont er ook gratis parking.
  • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider vanaf 25 juli, 20u00.

Het traditionele herfstweekend kent jaarlijks een grote toeloop. Daarom publiceren we het nu al in deze Ronser zodat iedereen tijdig kan deelnemen en zich kan voorbereiden op een prachtige vijfdaagse tot en met mijn- en terrilbezoek toe. Overnachten doen we in het prachtige Château de Wégimont dat zich op de rand van het land van Herve bevindt. Verder zijn er nog 3 dagtochten en de laatste dag bezoeken we ‘Notre Dame de Banneux’ waar we misschien een verschijning zien en zoniet een korte wandeling doen, bezoek incluis.

Dag 1: Blegny-mijn. Na ons middagmaal is er om 13u00 een begeleid ondergronds bezoek, een bezoek aan het mijnmuseum en dan nog een wandeling naar de top van de terril vanwaar we een prachtig uitzicht hebben over de streek. Een unicum dat we dit met de Ronsers kunnen doen.

Dag 2: Wégimont - Hervé - Wégimont. Na een korte wandeling noordwaarts bereiken we de ‘terril Bas-Bois’ die we beklimmen, hierna is tocht afwisselend door weilanden langs kleine poortjes, kortbij een spoorweg. In Hervé is er mogelijkheid om in een café te eten. Tijdens de namiddag bewandelen wij nog de ‘terril du Hasard ‘355 m hoog. Par hasard?

Dag 3: Wégimont - Nessonvaux - Olne-Wégimont. We volgen bij het verlaten van het domein de GR 563 richting Sant-Hadelin. We duiken via een holle weg het bos van Jonquilles in, waarna we in het dorp Foret komen waar de stilte en het pittoreske van het dorp ons overvalt. We volgen de GR 573 en komen zo aan de Vesder in Nessonvaux waar we onze picknick nuttigen. Hierna komen we in het prachtige dorp Olne met zijn steegjes en vele trappen. Via ‘les baages du Rafhay’ komen we terug in het domein de Wégimont.

Dag 4: Wégimont - Pepinster. Dit is geen luswandeling. Hierbij plaatsen we onze wagens eerst in Pepinster zodanig we terug kunnen na de wandeling. We verlaten het domein richting Xhendelesse. Als je achterom kijkt zie je ons verblijf en een paar terrils in de verte. Via smalle paadjes in de weiden, waar we onze rugzak moeten uitdoen om er langs te geraken gaat het verder. Via het natuurgebied ‘le Fiérain’ stappen we langs rotsformaties richting Wegnez om vervolgens af te dalen naar de Vesder in Pepinster waar de gevolgen van de overstroming van 14 juli 2021 nog steeds zichtbaar zijn. Hierna nemen we onze auto terug naar ons verblijf.

Dag 5: Wégimont - Banneux. Na het inladen van onze bagage verlaten we Wégimont voor Banneux. In dit Mariaoord zou Onze Lieve Vrouw in 1933 maar liefst 8 maal verschenen zijn aan Marriette Beco die overleeed in 2011. Onze wandeling gaat van Banneux langs Vallon des Chantoirs, het dorp Adzeuse om vervolgens langs Fagnes Saint-Remacle terug in het bedevaartsoort te eindigen.

November
Za 9

t/m

Za 16

Vulkanen en stranden op Lanzarote (E)

Tochtbegeleiding: Yves Vincent

Tel: 053 70 66 98

E-mail:

  • Type: dagstaptochten
  • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Zin om in november een week te wandelen langs vulkanen en stranden bij een aangename 20°C en op een plek waar de dagen op dat tijdstip van het jaar een stuk langer zijn dan in België? Yves neemt je graag mee op tocht op het Canarische eiland Lanzarote! Vorig jaar kwam Fuerteventura aan de beurt en het smaakte naar nog. Wie nog behoort tot de beroepsactieve bevolking, hoeft maar 4 dagen vakantie te nemen want maandag 11 november is een feestdag. Er is opnieuw een groepsverblijf geboekt dat we voor ons alleen hebben. Deze aankondiging dient om te polsen of er voldoende interesse is. De doelstelling is 7 à 14 deelnemers.

Klimaat: Overdag temperaturen van ruim 20° C en gemiddeld 4x minder neerslag dan in België in november.

Vlucht: Iedereen boekt zijn/haar eigen vlucht en kan zelf ook zorgen voor een eventuele annulatieverzekering. De uren en prijzen van de vluchten zijn nog niet bekend, maar als er volgend jaar niets verandert, zijn op zaterdag vluchten mogelijk met TUI vanuit Zaventem en met Ryanair vanuit Charlerloi. We bekijken samen verder de opties voor de vluchten.

Aantal deelnemers: min. 7, max. 14 + tochtbegeleider.

Transport ter plaatse: We boeken 2 of 3 ruime huurauto’s met volledige omniumverzekering zonder franchise. Hiervoor zijn voldoende kandidaat-chauffeurs nodig.

Verblijf & maaltijden: Er is een heel comfortabele villa geboekt. Wie iets meer wenst te betalen kan - in functie van de beschikbaarheid - opteren voor een éénpersoonskamer. De villa beschikt over zeezicht in de verte en gratis WiFi. We verzorgen ’s ochtends gemeenschappelijk ons eigen ontbijt, ’s middags eten we onze picknick tijdens de wandelingen en ’s avonds eten we op restaurant naar eigen wens en op eigen kosten. Er is een uitgeruste keuken, dus als een deelnemer zich culinair wil uitleven of als er veel animo voor is bij de deelnemers, is zelf koken ook een optie.

Wandelingen: Wie een idee wilt hebben van het landschap kan op internet eens zoeken naar afbeeldingen met als zoekterm “Lanzarote wandelingen”. Het is er net iets minder kaal dan Fuerteventura, maar veel bomen of groen mag je niet verwachten. De schoonheid komt van de mooie rotskusten, zandstranden en een spectaculair vulkanisch binnenland. Er zijn geen hoge bergen, maar omwille van de vele heuvels, mul zand en vulkanisch (los) gesteente is een conditie en tredzekerheid aangeraden waarmee je vlot een tocht in de Ardennen aankunt. Voor een paar wandelingen mag je geen hoogtevrees hebben. Meestal maken we dagwandelingen, maar het kunnen ook eens twee halve dagwandelingen worden. Reken op gemiddeld 5 effectieve stapuren per dag. Op minder dan een uur geraken we in elke uithoek van het eiland voor een reeks gevarieerde wandelingen.

Bagage: Om het transport vlot te laten verlopen geen grote stijve “Samsonite” koffer, maar een grote rugzak of reistas.

Kostprijs: Vluchtprijzen kunnen sterk variëren, maar reken toch op € 400 incl. 20 kg bagage. Wellicht komt er eens een periode waar de prijs zakt tot bijvoorbeeld € 250, maar dat blijft een gok. Logies excl. maaltijden € 240 p.p. voor 7 nachten. Reken op nog € 120 p.p. voor huurauto, omnium verzekering, brandstof, ontbijt & picknick en nog wat kleinere kosten zoals Ronsergeld, kaarten, wandelgids, … Avondmaaltijden op restaurant afzonderlijk af te rekenen. Voor max. € 20 heb je een goede maaltijd incl. drank.

Annuleringskosten: Annulering van zelf geboekte vlucht zelf te regelen. Als vervanging kan gevonden worden op de wachtlijst enkel Ronsergeld. Als geen vervanging kan gevonden worden, enkel de kosten p.p. voor geboekt verblijf (excl. maaltijden) en huurauto.