De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

April
Za 5

t/m

Zo 6

Primavera 2025, fietsen met de Schelde als bondgenoot

Tochtbegeleiding: Frank François

Tel: 0473 93 29 31

E-mail:

  • Type: dagfietstochten
  • Afstand: per fietsdag is ongeveer 60 km gepland. We opteren voor vlot berijdbare paden, verharde wegen en jaagpaden.
  • Samenkomst: Samenkomst om 9u15 aan de carpoolparking waar de A11 (vroeger E34 - N49 genaamd) de N403 kruist (afslag 11 - Kemzeke/Hulst). Om 9u30 geven we het startschot.
  • Verblijf: Jeugdherberg Pulcinella te Antwerpen, Bogaardplein 1-B. Avondmaal en ontbijt nuttigen we aldaar. Er is een veilige fietsstalling voor 60 fietsen.
  • Meebrengen: fiets in goede staat, fietstassen of evenwaardig om jouw bagage veilig van linkeroever tot de JH te vervoeren. Minstens 1 reserve-binnenband. Fietsslot. Picknick voor zaterdag en zondag. Lakens worden door de JH voorzien.
  • Verkeersinfo: parking op Linkeroever ligt in de LEZ van Antwerpen.
  • Deelnemen: In de jeugdherberg zijn 6 tweepersoonskamers geboekt. Aanmelding via mail of telefoon vanaf 25 november, 20 uur. Contacteer de tochtbegeleider

De Schelde is onze bondgenoot tijdens deze fietstweedaagse. Op zaterdag fietsen we door de Wase polders en op zondag volgen we al fietsend de Schelde verder landinwaarts. Na de tocht op zaterdag houden we even halt aan de ‘boom van Mich en Ignace’ op Linkeroever.

Op zaterdag fietsen we via de Klinge noordwaarts tot de Westerschelde. We zullen het snel merken aan de fietspaden dat we de grens hebben overgestoken. Aangekomen aan het dorp Paal volgen we de dijken richting Verdronken land van Saeftinghe en Hedwigepolder. Onderweg zullen we meer en meer met ‘haven’ te maken krijgen. We brengen een blitzbezoek aan Doel of wat er nog van overblijft. Het dorp is momenteel wel gered. Ons lunchpakket eten we op in PolderMAS in het gehucht Oudendoel. Op de terugweg staan Nieuw Namen, Kieldrecht en Verrebroek gepland.

Aangekomen aan de auto’s, verplaatsen we deze naar Linkeroever. Let wel op, deze parking ligt in de LEZ zone van Antwerpen. Een verwittigd Ronser is er LEZ² waard. Aldaar aangekomen houden we een stiltemoment aan de boom van Mich en Ignace. Met wat geluk is er nog tijd voor een dronk op de ‘plage’. Daarna fietsen we van Linkeroever tot aan de JH Pulcinella waar we avondeten, overnachten en ontbijten.

Op zondag duiken we terug effe snel onder de Schelde door om de pyama’s en tandenborstel te vervangen door de picknick van de zondag. Vanaf nu proberen we via de mooiste paadjes Temse te bereiken, aldaar de Schelde over te steken en op de andere oever onze weg richting Antwerpen verder te zetten. In Rupelmonde zullen we waarschijnlijk even op het veer moeten wachten. In Antwerpen moeten we terug het Schelde oversteken. De tochtbegeleider is er zeker van dat een Orval zal smaken op de plage.

April
Zo 13

Bloesemwandeling: Vrijhern - Alden Biezen

Tochtbegeleiding: Kristien Nuyts

Tel: 0485 72 66 87

E-mail:

  • Type: dagstaptocht
  • Afstand: ongeveer 18 km.
  • Samenkomst: 10u30 aan de Kluis van Vrijhern, Kluisstraat 1, 3730 Hoeselt, Limburg.
  • Meebrengen: goed schoeisel. Picknick, drank en € 1 Ronsergeld.
  • Deelnemen: aanmelden is aan te bevelen, zo wordt je verwittigd indien de tocht toch niet kan doorgaan.

We wandelen in het hart van Haspengouw, bekend om zijn weelderige boomgaarden. Hopelijk hebben we geluk en zijn we op het juiste moment van de bloesemperiode. Vanaf de Kluis van Vrijhern wandelen we naar het kasteeldomein Alden Biezen om terug af te sluiten met een drankje bij de Kluis van Vrijhern, een unieke locatie tussen de boomgaarden.

We starten de wandeling bij de kluis van Vrijhern. Jacobus van den Brouck stichte de kluis in 1685 om onderwijs te geven aan arme kinderen. Langs een afwisselende route wandelen we naar het bekende Alden-Biezen. De Landcommanderij Alden Biesen is een historisch kasteelcomplex dat in 1220 werd gesticht door de Duitse Orde nadat de abdis van Munsterbilzen en de graaf van Loon een kerkje met landgoederen aan de orde schenkten. Het complex omvat een groot aantal historische gebouwen, waaronder het waterslot, een gasthof, paardenstallen, een kapel, een hospitaal en verschillende andere bijgebouwen. De tuinen en parken rond het kasteel zijn prachtig en bieden een idyllisch landschap met hoogstamboomgaarden en formele tuinen. Het is alvast een zeer mooie plek voor de picknick.

Na de wandeling kunnen we afsluiten met een drankje bij de Kluis. Die is enkel open op zondagnamiddag en net dan zijn de Ronsers er!

April
Wo 16

Watervliet: Flirten met de natuur aan de grens

Tochtbegeleiding: Geroen Vansteenbrugge

Tel: 0486 53 47 49

E-mail:

  • Type: midweekstappen
  • Afstand: we hebben in totaal 20 km op ons programma: 11,6 in de voormiddag en 8,5 na de middag.
  • Samenkomst: we verzamelen vanaf 9u25 in café-restaurant ’t Dorpshart, Stee 16, Watervliet (Sint-Laureins). Start van de wandeling om 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. Tijdens de middagpauze gebruiken we onze pick-nick in de gezellige afspanning Cadsandria, Waterpoortstraat 18, IJzendijke (Nederland). Op deze locatie bevindt zich ook de bekende siersmederij Grooseman.
  • Meebrengen: drank voor onderweg en picknick voor ‘s middags. Lunchafval nemen we terug mee in de rugzak.
  • Verkeersinfo: gratis parking in centrum van Watervliet op het centrale plein naast de kerk. Indien dit onvoldoende is kan je zeker de wagen kwijt in aanpalende straatjes.
  • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina van Midweekstappen. De tochtbijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. Eventuele laat­tijdige wijzigingen in het programma worden meegedeeld op ­berichtenpagina. Bekijk deze dus nog eens de dag voordien!

We gaan op stap door het vlakke land vanuit Watervliet, een deelgemeente van Sint-Laureins en steken de grens over. Enigszins per toeval ontdekten wij het natuurgebied Pontebos ten zuiden van IJzendijke… Graag willen we jullie hier ook mee laten kennismaken.

Watervliet heeft zijn naam niet gestolen: in de late Middeleeuwen was het volledig overstroomd. Pas in 1497 werd het opnieuw ingepolderd. De bedoeling was dat het tot een havenstad zou uitgroeien; dit verklaart ook de bouw van de grote Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk, maar de plannen werden nooit voltooid. Watervliet is sindsdien een landbouwdorp gebleven. Op het centrale plein, het Stee, zijn nog resten van de kademuur te vinden.

We gaan vanuit Watervliet via een stukje Waterland-Oudeman in de richting van de Nederlandse grens. Onze route brengt ons via rustige wegen en allerlei paadjes naar het hoogtepunt van deze dag waar we het natuurgebied Pontebos (van Staatsbosbeheer) doorkruisen. Dit is een afwisseling van bosgebied, weilandjes en waterpartijen: een ware ontdekking. We kruisen ondermeer de Passageule, een waterloop die nabij Cadzand in zee uitmondt. Dan stappen we zo IJzendijke binnen voor de middagstop.

Met een goedgevulde maag keren we terug, nog eens door een ander stuk van het Pontebos en via wat veldwegen en rustige straatjes naar de startplaats en ’t Dorpshart. Daar zal een klassieker, lokaal biertje, koffie of frisdrank deugd doen. Houd er rekening mee dat er na een natte periode een beetje modder op ons pad aanwezig zou kunnen zijn!

April
Za 19

t/m

Ma 21

Paasfietstocht Mechelen - Brussel

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser

Tel: 0499 52 23 59

E-mail:

  • Type: fietstrektocht
  • Afstand: Paaszaterdag 65,6 km, Paaszondag 65,3 km en Paasmaandag 68,3 km. Het parcours is lichtglooiend, voornamelijk verharde ondergrond en zoveel mogelijk autoluw. We zijn zinnens om de tochten in het voorjaar nog voor te fietsen (vooral om cafés voor de picknick te vinden), daardoor is het mogelijk dat we de tochten en de afstanden nog licht moeten aanpassen. Het kan dus normaal zijn dat bij het opmeten van de tocht er een lichte afwijking merkbaar is. Zeg dat de tochtbegeleiding het gezegd heeft.
  • Samenkomst: we komen op paaszaterdag 19 april 2025 om 9u45 op de parking van het Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum De Nekker in Mechelen, Nekkerspoel-Borcht 19 samen. Vertrek 10u00. De parking ligt langs de N15 (weg van Mechelen naar Bonheiden) tegenover de Nekkerhal. Parkeren is hier nog steeds kosteloos.
  • Verblijf: we overnachten 2 keer in de jeugherberg Hostel Bruegel, Heilige Geeststraat 2, Brussel, +32 2 511 04 36. We hebben tweepersoonskamers geboekt. De kostprijs bedraagt per persoon. Dit bedrag dekt de prijs voor de overnachtingen, het avondeten, de ontbijten, de toeristentaks en het Ronsergeld.
  • Meebrengen: zorg dat je fiets in orde is. Je hebt kledij en picknick nodig voor 3 dagen. We komen waarschijnlijk onderweg wel een bakker tegen en zoeken naar cafés voor het middagmaal. Toch zou het kunnen gebeuren dat we ergens in openlucht dienen te eten. Lakens zijn niet nodig, die worden door de jeugdherberg ter beschikking gesteld en zijn in de prijs inbegrepen.
  • Verkeersinfo: de Nekker ligt langs de N15 (weg van Mechelen naar Bonheiden) tegenover de Nekkerhal. Voor wie met de trein komt is dit 2,8 km van het station verwijderd. Je fietst het best via de Stationsstraat naar het Raghenoplein, daarna volg je nog even de vesten tot aan de Dijle. Voor de Thomas More Hoge- school neem je rechts het fietspad langs de Dijle (knooppunt 97) en fiets je onder de spoorweg door. Je steekt de Dijle over bij de sluizen (knooppunt 57), rijdt langs Nekkerspoel-Borcht tussen de twee Dijle-armen naar de Komeetbrug die je oversteekt, waarna je kort naar links (knooppunt 57) meevolgt (langs de Dijle-arm richting Mechelen) en je neemt ter hoogte van het Ice Skating Center de afslag naar rechts (de Spuibeekstraat, knooppunt 99 rechts ), zo kom je aan de parking van De Nekker.
  • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders voor deze tocht vanaf 25 maart om 20u00. Je doet dit het beste per mail, al mag je het gsm nr ook proberen, maar we garanderen niet dat dit lukt.

Bij het ter perse gaan is het nog winter, we kijken echter vooruit. Pasen luidt immers de lente en het fietsseizoen echt in. We kennen Brussel van de files, maar als de kantoorwerkers naar huis zijn is Brussel en de omgeving verrassend groen en fietsbaar. Dit willen we ervaren.

Paaszaterdag, 19 april 2025

Vanaf de parking van het Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum De Nekker in Mechelen fietsen we langs de westkant naar Brussel. We starten door Mechelen en fietsen langs het kanaal Leuven-Dijle via Battel naar Leest en verder richting Kapelle-op-den-Bos. Iets voor het Zeekanaal verleggen we onze koers meer zuidwaarts naar Eppegem. We volgen de Zenne langs het Nelebroek en fietsen vervolgens langs Grimbergen, de plantentuin van Meise door landbouwgebied naar Sint-Ulriks-Kapelle. We passeren Dilbeek en rijden de stad binnen langs Anderlecht. Onze overnachtingsplaats is de jeugdherberg Breughel vlakbij het centrum van Brussel. De afstand vandaag is 65,6 km, bijna volledig verhard (wel 5 km kasseiweg) op 1,75 km onverhard en 857 m gravelverharding na. De eerste 30 km zijn vrijwel vlak, de tweede helft is zacht glooiend, met 84 meter als het hoogste punt.

Paaszondag, 20 april 2025

Vandaag maken we een rit door en vooral rond Brussel, met enkel dagbagage, het parcours is iets meer golvend dan gisteren, met 470 stijgingsmeters. We starten via de Kunstberg en het Warandepark en fietsen via de Belliardstraat (die met Pasen rustig zou moeten zijn) naar het Leopoldpark. Door Etterbeek heen passeren we het Woluwepark. We rijden door Oudergem, langs het Kaseel La Solitude naar het Bosreseveaat Grippensdelle. We fietsen langs de Verdronken Kindervijver. Hier zijn wel geen kinderen verdronken, maar ooit heeft molenaar Verdoncken hier zijn bezit nagelaten aan zijn kinderen, wat door een ambtenaar gewoon fout vertaald is. Vervolgens doen we het Terkamerenbos aan onderweg naar Drogenbos, waar we het natuurgebied Keyen­bempt doorkruisen. In Vorst komen we langs het stoomtreintje, sinds 1984 het kleinste toeristische treintje van België. Langs de Vogelzangbeekvallei fietsen we langs de Luizenmolen naar Dilbeek. We zoeken een weg tussen Sint-Agatha-Berchem en Koekelberg naar de vallei van de Molenbeek, die we volgen naar Laken. We komen langs het monument voor de Dynastie, rijden via de Groene Wandeling naast het Kasteel van Laken naar het Zeekanaal, passeren Tour&Taxis om door het centrum terug de jeugdherberg te bereiken. De afstand vandaag is 65,3 km, met 470 hoogtemeters. We komen 2,3 km onverharde weg tegen, 4,3 km gravel verharding en 6,5 km kasseiweg. De overige 52 km zijn verhard.

Paasmaandag, 21 april 2025

Vandaag rijden we opnieuw met alle bagage naar ons startpunt in Mechelen terug. Het parcours is de eerste 40 km golvend, in totaal klimmen we 330 meter en dalen we 370 meter.

We verlaten Brussel langs het zuiden, via de Naamse poort, de Vijvers van Elsene en het Ter Kamerenbos. Zuidelijk van Watermaal-Bosvoorde doorkruisen we het Zoniënwoud tot aan Duisburg. We fietsen door landbouwgebied met vergezichten naar Heverlee toe, we volgen de rand van het Bertembos naar Meerbeek om via Veltem-Beisem Boortmeerbeek te bereiken. In Muizen komen we bij de Dijle, die we verder volgen naar de parking. De afstand vandaag is 68,3 km, met 330 meter stijging. We komen 360 meter onverharde weg tegen, 13 km gravelverharding, 3,3 km kasseiweg en 51 km verharde weg.

April
Do 24

Op verkenning tussen de Gentse groenpolen

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 0472 72 47 22 enkel ‘s avonds

E-mail:

  • Type: dagfietstocht
  • Afstand: ongeveer 50 km.
  • Samenkomst: 10u30 Carpoolparking, afrit R4 nr 4, Destelbergen.
  • Meebrengen: een goed onderhouden (elektrische) fiets met volle batterij en een berijder die stevig in het zadel zit. Neem herstelmateriaal mee voor lekke banden en andere pech onderweg. Voorzie ook voldoende drank en een picknick, want open cafés zijn doordeweeks vaak moeilijk te vinden. Vergeet ook niet iets om op te zitten tijdens de pauzes!
  • Deelnemen: stuur een email met je gsm-nummer om je aan te melden. Dit is verplicht. Door mogelijke extreme weersomstandigheden (zoals storm of hittegolf) kan een tocht soms niet doorgaan. Hou daarom de dagen voor de tocht het weer in de gaten. Bij voorspelling van extreme regen of hitte, neem contact op met de tochtbegeleidster. Zij beslist dan of de tocht kan plaatsvinden.

Gent, dat is natuurlijk veel meer dan alleen het nostalgische “Mia” van Gorki. Deze bruisende stad is een parel aan de Leie waar geschiedenis en moderniteit elkaar moeiteloos vinden. In de historische binnenstad struikel je haast over het cultureel erfgoed, van het majestueuze Gravensteen tot de imposante Sint-Baafskathedraal. Maar Gent leeft ook in het hier en nu, met zijn hippe koffiebarretjes, innovatieve restaurants en gezellige terrasjes waar je het authentieke ‘vree wijs’ nog regelmatig hoort. Wat veel bezoekers niet weten, is dat Gent ook een groene kant heeft die meer dan de moeite waard is. Op een korte fietsafstand van het stadscentrum ontdek je verrassende natuurgebieden die perfect zijn voor een dagje buitenlucht met de Ronsers. De Gentbrugse Meersen nodigt uit tot ontspanning, terwijl het statige Parkbos je meeneemt naar een groene oase. De Vinderhoutse bossen en Bourgoyen zijn ware paradijsjes voor natuurliefhebbers, en het recent aangelegde Wonderwoud voegt een nieuwe dimensie toe aan het groene netwerk rond de stad. De Ronsers en met hen lokale fietsliefhebbers, hebben deze plekken al lang ontdekt en laveren behendig tussen stad en natuur (soms tussen tramsporen door) – een perfecte mix die Gent zo uniek maakt.

Beste Ronsers, pak je fiets en maak je klaar voor een onvergetelijke tocht door de groene longen van Gent, de meest veelzijdige en fietsvriendelijke stad van Vlaanderen! Cultuur, geschiedenis, gezellige restaurants en een bruisende ambiance gaan hier hand in hand met uitgestrekte natuurgebieden. Trek je helm op, want we nemen je mee op een prachtige fietstocht langs de mooiste groene plekjes van Gent en omstreken.

Gentbrugse Meersen: een groene oase

We trappen af in de Gentbrugse Meersen, een adembenemend meersenlandschap van maar liefst 240 hectare. Dit gebied is niet alleen een paradijs voor watervogels, roofvogels en steltlopers, maar ook voor fietsers en wandelaars. We fietsen dwars door het gebied, langs het geboortebos, het speelbos en het vredesmonument. Klim naar de top en geniet van een weids uitzicht over de omgeving. Onderweg kun je even uitrusten bij Boer Janssens, een gezellig volkscafé met terras en speeltuin.

Langs de Schelde naar Melle

Via de Scheldebrug fietsen we richting Melle, het dorp van de bekende brouwerij Huyghe en het wereldberoemde bier Delirium Tremens. Proef zelf een glaasje op het terras van café De Roze Olifant, een echte must voor bierliefhebbers!

Parkbos: natuur en elegantie

Via Merelbeke en Zwijnaarde belanden we in het Parkbos, een nieuwe groenpool met bosgebieden, open landschappen en statige kasteeldreven. Twee gloednieuwe fiets- en wandelbruggen leiden je over de R4 en de E40, waarna je via de De Pintelaan en het Citadelpark terugkeert naar het bruisende centrum van Gent.

Bourgoyen-Ossemeersen: stilte en vogelpracht

Net buiten Gent ligt het Stedelijk Natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen, een uitgestrekt gebied van vochtige graslanden. Tijdens de vogeltrek strijken hier tienduizenden vogels neer om te broeden. Een plek om te koesteren en te bewonderen!

Blaarmeersen: sport en ontspanning

Vlakbij het historische stadscentrum vind je de Blaarmeersen, een groen rustpunt met een grote vijver en ontelbare sport- en recreatiemogelijkheden. Of je nu komt voor een potje beachvolley, een wandeling langs het water of een uitdagend hoogteparcours, hier vind je puur plezier!

Wonderwoud: de nieuwste groene aanwinst

Last but not least: het Wonderwoud, de nieuwste groene parel van Gent. Op de locatie van het Oud Vliegveld nabij Oostakker en Lochristi laat men de natuur hier volledig zijn gang gaan. Hoge zandbergen, een groeiend bos en waterpartijen bepalen het landschap. Fietsers zijn hier te gast, wandelaars koning. Dit toekomstige natuurgebied wordt maar liefst 250 voetbalvelden groot en wordt vanaf 2023 stap voor stap gerealiseerd.

Laat deze kans niet liggen! Spring op de fiets en ontdek samen met ons de groene schatten van Gent. Cultuur, natuur, gezelligheid en sportiviteit komen samen in deze unieke fietstocht. Schrijf je snel in en beleef een dag vol verwondering en plezier!

Tot snel op de fiets!

April
Zo 27

Op de fiets met Emile Claus

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

  • Type: dagfietstocht
  • Afstand: 69 km op vlak terrein.
  • Samenkomst: Knooppunt 3, Krommebrug, Deinze, 10u00 (parking vlakbij).
  • Meebrengen: fiets in goede staat, fietshelm, fietskledij, regen- of zonnebescherming, drank en picknick voor de dag, € 1 Ronserbijdrage.
  • Deelnemen: een dag op voorhand aanmelden met een berichtje naar de tochtbegeleidster is welkom.

Emile Claus (1849-1924) was een meester van het luminisme, een schilderstijl waarin licht en kleur centraal staan. Geboren in Zulte, vond hij zijn grootste inspiratie langs de Leie, waar het zachte zonlicht danste over het water en de uitgestrekte velden. Vanuit zijn huis Villa Zonneschijn in Astene legde hij de betovering van het Leielandschap vast op doek: kabbelende rivierstromen, bloeiende boomgaarden en het leven van de mensen die er woonden. Het Emile Clausjaar mag dan wel voorbij zijn, de uitgestippelde fietsroutes blijven bestaan en ze zijn meer dan de moeite waard! De route die we met de Ronsers fietsen, verbindt onder andere Sint-Eloois-Vijve (het geboortedorp van Emile Claus) en Waregem met Astene en Deurle, de latere woonplaats van de ­kunstenaar.

We starten in Deinze en bereiken al gauw Astene. Claus schilderde het Sas van Astene in 1903 vanop een bootje. De omgeving is nog steeds even betoverend. Via de Maaigemdijk trappen we naar het Kasteel van Ooidonk. Het park rondom de eeuwenoude waterburcht inspireerde de meester. Deurle is een kunstenaarsdorp. Hier krijgen we een klein klimmetje voor de kiezen. Onze tocht brengt ons verder naar de uitgestrekte natuur van de Gaverbeekse Meersen, een oase van rust en fluitende vogels. Vervolgens fietsen we door Olsene en Zulte, de geboortegrond van Claus, waar het landschap (hopelijk) baadt in het zachte lentezonlicht. Tot slot doorkruisen we de pittoreske dorpen Sint-Baafs-Vijve en Sint-Eloois-Vijve, waar de Leie ons begeleidt richting de eindstreep.

Mei
Do 13

De Brabantse Kouters

Tochtbegeleiding: Jef Geelen

Tel: 0497 28 58 60

E-mail:

  • Type: dagfietstocht
  • Afstand: 66 km
  • Samenkomst: om 10u15 aan het NMBS-station van Asse.
  • Meebrengen: € 1 ronsergeld, een fiets in goede staat, picknick en drank.
  • Verkeersinfo: gratis parking op de Asphaltco-site naast de N9k op enkele honderden meters van het station.
  • Deelnemen: graag aanmelden bij de tochtbegeleider.

De Brabantse Kouters is een streek in Vlaams-Brabant gelegen ten noorden van Brussel. De streek is een erkend Regionaal Landschap. Het uitzicht is heel gevarieerd. In het zuiden is het heuvelachtig met lemige bodems. In het noorden eerder vlak en zandig. We kiezen deze keer voor de noordkant, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen hellingen in het parcours zitten.

We vertrekken aan het treinstation van Asse. De streek van Asse was de oudste hopregio van Vlaanderen. Velden vol hopstaken bepaalden er jarenlang het landschap. Ondanks alle inspanningen kregen de hopboeren het vanaf 1980 steeds moeilijker. Door de arbeidsintensieve teelt, internationale concurrentie en dalende vraag naar inlandse hop, moesten de meeste hopboeren hun activiteiten noodgedwongen stopzetten. De hopteelt werd te verlieslatend.We fietsen naar het laatste hoppeveld in Asse, dat eerder uit nostalgie werd gecreëerd dan dat het economisch nog zin heeft. Daarna zoeken we kleine dorpjes op zoals Krokegem, Mazenzele en fietsen verder richting Opwijk. In Opwijk zoeken we de Leirekensroute op, de populaire fietsweg die Londerzeel en Aalst met elkaar verbindt. In de buurt van Peizegem verlaten we de Leirekensroute en fietsen we via een omweg naar Steenhuffel, het dorp van de nu minder populaire Palm, waar we wel een cafeetje zullen vinden om onze boterhammen op te eten. In de namiddag gaat het verder richting Rossem en Imde waar we langs de mooie boskapel rijden, hoewel de A12 die op enkele honderden meters hier vandaan ligt het pittoreske tafereel wat verstoort. Na Wolvertem komen we aan op de Heirbaan die mooie uitzichten biedt op Brussel en op het verre Doel met zijn koeltorens. Via het kleine Hamme met zijn mooi kerkje, Wemmel, Relegem, Kobbegem en Walfergem komen we weer aan het station van Asse.

Mei
Za 10

t/m

Zo 11

Voerstreek

Tochtbegeleiding: Peter Roggeman

Tel: 0486 07 36 75

E-mail:

  • Type: dagstaptochten
  • Afstand: 2 keer 23 kilometer.
  • Samenkomst: zaterdagochtend om 10u00 aan de jeugdherberg van Sint-Martens-Voeren. Aan de voet van de jeugdherberg (wat lager gelegen) is voldoende parkeerplaats.
  • Verblijf: Jeugdherberg Hostel De Veurs, Komberg 40, 3790 Sint-Martens-Voeren. Kamer met ontbijt. Avondmaal en beddengoed is in de prijs inbegrepen.
  • Meebrengen: picknick en drank voor 2 dagen. Zowel zaterdag als zondag passeren we rond de middag een cafeetje.
  • Verkeersinfo: er stopt een trein in Wezet. Van daaruit kan je de bus nemen tot in ‘s Gravenvoeren. Meer info bij de TEC.
  • Deelnemen: aanmelden via maill of telefoon vanaf 25 november, 20 uur. Gelieve in je mail te vermelden: naam, adres, GSM-nummer, of je wel of niet met de auto rijdt en hoeveel personen je kan meenemen. Voor deze tocht is lidmaatschap van de Ronsers vereist.

De Voerstreek is het meest zuidelijk stukje van Limburg en ligt volledig omsloten door Wallonië en Nederland. Dit kleine, pittoreske gebied heeft een oppervlakte van 50 km². Het ligt goed verscholen tussen steile heuvels, kleurrijke valleien, holle wegen en bossen. Zes kleine dorpjes vormen samen de Voerstreek. In de jaren 60, 70 en 80 woedde er een hevige taalstrijd met o.a. José Happart. De Ronsers gaan er geen taalstrijd voeren, wel genieten van wat er aan moois te vinden is. ‘En dat is heel wat’ zegt kersvers tochtbegeleider Peter Roggeman. Plezier hem met je deelname aan deze tocht!

Zaterdagmorgen vertrekken we aan de jeugdherberg voor een luswandeling van ongeveer 23 km. We duiken zo vlug mogelijk het Broekbos in. Via de gekende helling bij wielertoeristen De Plank flirten we met de grens. Het gaat steeds op en af. Na de Teuvenberg en de Boenderberg passeren we het kasteel van Obsinnich. Een beetje verder houden we halt voor een picknick. Deze kan ook wat verder in het pittorreske dorpje Teuven op het terras van het vroegere schoolje plaatsvinden. Na de pauze vervolgen we onze weg via het Veursbos met zijn gekende spoorwegtunnel en het gehuchtje Krindal om moe, maar voldaan, bij de jeugdherberg aan te komen. ‘s Avonds is er avondmaal voorzien in de jeugdherberg. En dat is vaak erg oké! Wie nog wat energie overheeft kan zich uitleven op de biljarttafel of de tafelvoetbal. Wie het rustiger aan wil doen kan genieten in de lounge. Maar misschien brengt er iemand kaarten mee of Scrabble?

Zondag vertrekken we terug aan de jeugherberg richting Altenbroek en Schophem. Na het Vrouwenbos en het Roodbos houden we even halt voor een picknick. Daarna gaat het via Veurs en Sint-Pieters-Voeren terug naar de jeugdherberg. We proberen zoveel mogelijk de asfaltwegen te vermijden.

Mei
Vrij 16

t/m

Zo 18

Lente in Pays des Collines

Tochtbegeleiding: Hilde Vandevelde

Tel: 0496 59 47 06

E-mail:

  • Type: relax-weekend
  • Afstand: we wandelen en fietsen meestal in kleine groepjes, maar je kunt ook individueel wandelen of fietsen.
  • Samenkomst: vrijdagavond, in het verblijf vanaf 17u00.
  • Verblijf: vakantiewoning Arc-en-Collines - Rue Hergibette 12, Arc-Wattripont.
  • Meebrengen: hoeslaken, kussensloop en dekbedovertrek voor een éénpersoonsbed. Drank voor ‘s avonds en voor onderweg.
  • Verkeersinfo: er stopt een trein in Wezet. Van daaruit kan je de bus nemen tot in ‘s Gravenvoeren. Meer info bij de TEC.
  • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidter via maill of telefoon vanaf 25 november, 20 uur. Gelieve in je mail te vermelden: voorkeur voor wandelen of fietsen; of je vervoer zoekt/aanbiedt.

Pays des Collines wordt wel eens de Waalse tegenhanger van de Vlaamse Ardennen genoemd. Toen ik Copilot de vraag stelde het landschap te beschrijven, kreeg ik dit: Het landschap van het Pays des Collines in Henegouwen is sterk heuvelachtig en wordt gekenmerkt door glooiende heuvels en beboste toppen zoals de Kluisberg en de Pottelberg. De regio is bezaaid met pittoreske dorpjes, boerderijen en kapelletjes, wat het een uitgesproken landelijk karakter geeft. Beekvalleien met akkerland en weiden, omzoomd door hagen en knotwilgen, creëren een typisch bocagelandschap. Het gebied is rijk aan natuur en biedt tal van wandel- en fietsroutes om de prachtige omgeving te verkennen. De rust en open ruimte maken het een ideale plek voor natuurliefhebbers. Aan jou om de proef op de som te nemen. We verzamelen vrijdagavond rond een grote kom soep met brood en beleg. Na het eten bespreken we de mogelijke fiets- of wandeltochten.

Voorstel fietstocht op zaterdag

We rijden in oostelijke richting via Dergnau en Saint-Saveur, over de Mont Saint Laurent en dwars door het bois d’Hubermont naar de oude spoorwegbedding van lijn 68, waar we even bekomen van al het klimwerk. We volgen de spoorwegbedding gedurende een 5-tal km en klimmen daarna in noordelijke richting naar La Houppe, waar we zeker een terrasje kunnen doen. Wat volgt is een zacht glooiende weg die uitkijkt over de Dendervallei. In het dorpje Wodecq komen de we Ruisseau de Ronsart tegen en even later ook een straat met die naam. Wie wil, kan onderweg nog even verzorgingsproducten gaan shoppen op de ezelboerderij l’Asinerie voor we via het kasteel van Anvaing terug naar het startpunt fietsen. (67 km, in te korten tot 60 km).

Voorstel wandeling op zaterdag

We verplaatsen ons met de auto naar Saint-Saveur, van waaruit we net als de fietsers bois d’Hubermont en bois Lefèbre verkennen. (18 km, in te korten tot 10 km).

Voorstel fietstocht op zondag

Via Cordes en Anvaing rijden we naar Montroeul-au-bois. Hier draaien we na een stevige klim en steile afdaling naar het Westen. Hopelijk hebben we niet te veel wind tegen, want we rijden naar het letterlijk hoogtepunt van vandaag, de Mont-Saint-Aubert, waarna we ons laten afzakken in de Scheldevallei. We volgen de Schelde tot Pottes en duiken daar terug de heuvels in om via Celles het startpunt te bereiken. (57 km).

Voorstel wandeling op zondag

We gaan vanuit de overnachtingsplaats de fietsers achterna naar Cordes en Anvaing. Daar verlaten we het pad van de fietsers en wandelen we via de sentier de l’amour naar het kasteel van Anvaing en bois de Martimont (20 km, in te korten tot 13 km met vertrek vanuit Anvaing).

Mei
Wo 21

Kruisem (Wannegem)

Tochtbegeleiding: Paul Ghekiere

Tel: 0496 16 17 10

E-mail:

  • Type: midweekstappen
  • Afstand: voormiddag 10 km, namiddag 9 km.
  • Samenkomst: via een smal kerkwegeltje links van de kerk van Wannegemdorp naar de Nokerepontweg stappen. In Nokere­pontweg 1 vind je Kaffee Théresine. We starten van hieruit om 10u00 stipt. Parkeren: op de parking die je passeert op je linkerkant bij het binnenrijden van Wannegem of op de parking bij de kerk of in de Fonteinstraat aan de rechterkant. Onze picknick nemen we samen met een kop verse soep of met een andere consumptie in Q’s Bistro, Mullemstraat 1, 9700 Mullem.
  • Meebrengen: drank voor onderweg en picknick voor ‘s middags. Lunchafval nemen we terug mee in de rugzak.
  • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina van Midweekstappen. De tochtbijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. Eventuele laat­tijdige wijzigingen in het programma worden meegedeeld op ­berichtenpagina. Bekijk deze dus nog eens de dag voordien!

Tussen Kruisem en Oudenaarde genieten we van mooie panorama’s, van vergeten (en niet-vergeten) kastelen, van draaiende windmolens, van windmolens met wieken en van windmolens zonder wieken. Op de vele kasseistenen voelen we ons Flandrien, op de vele kerkwegels vrome kerkgangers.

Vanaf 9u30 krijgen we onze kop koffie of fruitsap in Kaffee Théresine (www.kaffeetheresine.be) van cliënten/patiënten van vzw Heuvelheem. Vzw Heuvelheem wil mensen die het moeilijk hebben in de samenleving omwille van hun beperking toch kansen aanbieden om hun talenten te tonen en uit te diepen. Eventueel wordt ook woonondersteuning of woonlogies aangeboden (www.heuvelheem.be).

Om 10u vertrekken we via een kasseiweg (en dit zal niet de laatste zijn vandaag) richting Huise. En daar is onze eerste molen al: de Schietsjampettermolen, met erachter een oriëntatietafel. Met Willy Decrop hebben we een plaatselijke gids mee die er de herkomst van de naam zal uitleggen. En meteen kan hij ook wat uitweiden over het kasteel de Ghellinck d’Elseghem waar we straks langskomen. Zodra we het uitgestrekte kasteeldomein zijn gepasseerd, slaan we rechtsaf richting Lede. Via een oplopende straat in Lede met aan beide kanten enorme kasten van villa’s komen we amper 200 m verder weer in open veld en zien we voor ons de Huisekoutermolen. Over een geplaveide kerkwegel (ook al niet de laatste vandaag) stappen we verder richting Huise. Eenmaal we Huise achter ons laten, gaan we langs een machtige wilgenrij in het Wilgepad (what’s in a name?) richting Ouwegem. Ouwegem-dorp laten we links liggen, en wanneer we uit een mooi dichtgegroeid wandelpad komen zien we rechts Mullem-heuvel liggen en daar moeten we nu heen. Het kasteel de Gerlache (of kasteel Den Ast) verwelkomt ons en we komen tot bij het kasteel met de imposante uitkijktoren via een mooie platanendreef. Hier woonde lange tijd Gaston de Gerlache (die ook burgemeester was van Mullem), zoon van de belgische pool- en ontdekkingsreiziger Adrien de Gerlache. We gaan Den Ast naar beneden (in tegenstelling tot de renners die deze helling omhoog oprijden) en vooraleer we onze picknick nemen in Q’s bistro lopen we nog even door het schilderachtige Mullem-dorp om ons te vergapen aan de okergele huisjes. De okergele kleur zou wijzen op de vroegere afhankelijkheid van het kasteel.

Na de middagpauze komen we na een ommetje naar de Vaddenhoek terug in de Rooigemsebeekvallei en nu volgen we de Rooigembeek over een lange afstand. De betonnen grasdallen doen misschien wat af aan de authenticiteit maar ze vergemakkelijken enorm het wandelen, zeker als het er nat en modderig bijligt (zoals op de verkenning). We passeren een wachtbekken dat werd aangelegd om Mullem te vrijwaren van wateroverlast. Stilaan ontwikkelt zich hier nu een moerasbos. Bij Lede tippen we aan onze heenroute. Nu gaan we linksaf een betonweg omhoog. We houden de Rooigemvallei rechts van ons en kunnen genieten van een mooi uitzicht op Wannegem. Maar we zoeken en vinden weer een onverharde weg die ons naar Wannegem terugbrengt. Na een laatste steil klimmetje komen we aan in Wannegem-dorp waar we geparkeerd staan.

Spijtig genoeg kunnen we niet terug naar Kaffee Théresine. Er zal echter een alternatief zijn om onze afscheidsdrink te nemen en nog even terug te blikken op deze mooie tocht die werd uitgetekend op aangeven van Willy Decrop.

Mei
Do 19

Fietsen tussen bakstenen

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 0472 72 47 22 enkel ‘s avonds

E-mail:

  • Type: dagfietstocht
  • Afstand: 55 km
  • Samenkomst: 10u30, parking Provinciaal Recreatiedomein De Schorre (tussen knooppunt 24-26) - Parking 1 - Schommelei 1, Boom.
  • Meebrengen: een goed onderhouden (elektrische) fiets met volle batterij en een berijder die stevig in het zadel zit. Neem herstelmateriaal mee voor lekke banden en andere pech onderweg. Voorzie ook voldoende drank en een picknick, want open cafés zijn doordeweeks vaak moeilijk te vinden. Vergeet ook niet iets om op te zitten tijdens de pauzes!
  • Deelnemen: stuur een e-mail met je gsm-nummer om je aan te melden. Dit is noodzakelijk. Door mogelijke extreme weersomstandigheden (zoals storm of hittegolf) kan een tocht soms niet doorgaan. Hou daarom de dagen voor de tocht het weer in de gaten. Bij voorspelling van extreme regen of hitte, neem contact op met de tochtbegeleidster. Zij beslist dan of de tocht kan plaatsvinden.

De Ronsers fietsen door de Rupelstreek, langs de steenbakkersdorpen Hemiksem, Schelle, Niel, Boom, Terhagen en Rumst. Boomse pannen zijn nog altijd een begrip in de bouwsector. We fietsen ook door het landelijke Reet en langs de kastelen van Kontich en Aartselaar. Rijden over de dijken van Schelde en Rupel. Kortom genieten tijdens deze donderdag in dit verlengd weekend.

Anno 1960 vormde de Rupelstreek het kloppend hart van de baksteenindustrie. De rijke kleigrond was een geschenk uit de hemel - perfect voor het vervaardigen van de meest voortreffelijke bakstenen, dakpannen en tegels die wereldwijd gegeerd waren. De rivier trok niet alleen steenbakkers aan, maar ook talrijke scheepsbouwers die er hun werven vestigden. Majestueuze steenschuiten voeren af en aan, volgeladen met bouwmaterialen voor Antwerpen, Brussel en verre bestemmingen. De Rupel vertelt nog steeds dit bijzondere verhaal. Deze industriële erfgoedparels krijgen nu een tweede leven: als fascinerend museum, weelderig natuurgebied of als het bruisende festivalterrein van Tomorrowland. Een fietstocht hier is een reis door de tijd, vol onverwachte wendingen en meeslepende verhalen!

Het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre is getransformeerd van een verlaten kleigroeve tot een bruisende plek waar natuur, recreatie en cultuur samenkomen, met als hoogtepunt Tomorrowland. In het beschermde dorpsgezicht Noeveren ademen we de authentieke sfeer van het steenbakkersverleden. Natuurgebied Walenhoek in Niel, ooit kleiputten, is nu een weelderig natuurparadijs. In Natuurhuis De Paardenstal wacht ons een verfrissend streekbier, terwijl we een prachtig gerestaureerde steenbakkerstunnel bewonderen.

De imposante Sint-Bernardusabdij in Hemiksem herbergt tegenwoordig twee boeiende musea. Het heemmuseum Heymissen neemt ons mee op een reis door de tijd, terwijl het Gilliot & Roelants Tegelmuseum pronkt met een indrukwekkende internationale keramiekcollectie. In Rumst bekroont een adembenemend panorama over de Rupelstreek onze klim naar de water- en uitkijktoren. Op veertig meter hoogte kijken we uit over de kleigroeves van de laatste actieve steenbakkerij. Museum Rupelklei in Terhagen onthult de geheimen van het baksteenambacht, geïnspireerd door de verhalen van de lokale schrijver Piet Van Aken. Een bijzondere fossielencollectie maakt het bezoek compleet. Met het veer Boom - Klein-Willebroek steken we over naar het schilderachtige Klein-Willebroek. Het historische kanaal van Willebroek, een van Europa’s oudste bevaarbare waterwegen, was essentieel voor het transport van kleiproducten. Het Blaasveldbroek, eeuwenlang ontgonnen voor turf, is nu een adembenemend natuurgebied waar zelfs bevers hun thuis hebben gevonden. De watersportbaan van Hazewinkel tenslotte geniet internationale faam bij roeiers en kajakkers. Daar fietsen we dus door en tussen al dan niet met een baksteen in onze maag!

Mei
Do 29

t/m

Zo 1

Zuidelijk Münsterland, Haltern am See (D)

Tochtbegeleiding: Marijke Swart & Jörg Gottwald

Tel: 0471 35 32 24 (enkel tijdens de tochtdagen en niet voor aanmeldingen)

E-mail:

  • Type: dagfietstochten
  • Afstand: dagelijks tussen 40 (eerste en laatste dag) en 60 km. We zijn graag iets vroeger terug in de jeugdherberg. Zo heeft iedereen voor het avondeten nog een beetje tijd heeft voor zich zelf of voor een aperitief.
  • Samenkomst: op donderdag 29 mei om 11u30 aan de DJH Haltern am See, Stockwieser Damm 255,
    D-45721 Haltern am See.
  • Verblijf: drie nachten in de bovengenoemde jeugdherberg. Ontbijt, avondeten en beddengoed zijn inbegrepen. We slapen in 2 huisjes van 6 personen in het Römerdorf. Er zijn 2 en 4 persoonskamers. Er zijn 8 bedden beneden en 4 bovenbedden. Wie niet meer in een ‘boven’bed kan slapen, graag vermelden bij inschrijving.
  • Meebrengen: fiets in goede conditie, helm is aanbevolen, regenspullen en picknick voor de eerste dag. Alle andere dagen komen we een supermarkt tegen.
  • Verkeersinfo: gratis parking aan de jeugdherberg. Treinreizigers rijden tot aan het station Haltern am See. Dan zijn het nog ongeveer 7 km naar de jeugdherberg.
  • Deelnemen: stuur vanaf de 25ste vanaf 20u00 een mailtje met vermelding van je gsm nummer, je dieet - en eventuele andere wensen met vermelding van Haltern.

Haltern am See bevindt zich in het zuidwestelijke Münsterland aan de grens naar het Ruhrgebied. De rivier “Lippe” is hier de grens tussen deze streken. Deze regio is ook het grootste aan elkaar hangende bosgebied van het zuidelijke Münsterland en ook de geboorteplaats van tochtbegeleider Jörg. De regio biedt veel bossen, waterlopen, meren en mooie centrums van kleine steden en kastelen. Hier is het heel moeilijk cafés te vinden waar we ons eigen picknick mogen gebruiken. Dus gaan we in de natuur picknicken en daarna voor een drankje naar een café.

Dag 1: Die Haard

We vertrekken vanuit de jeugdherberg. Je kunt dus alles, wat je niet voor de tocht nodig hebt, in de auto laten. Vandaag duiken we even de groene long van het Ruhrgebied in. Onze route gaat in zuidelijke richting, door het kleine dorpje Flaesheim rechtstreeks in het grote bosgebied “Die Haard”. We fietsen langs een oude houtskoolbranderij en bereiken daarna het hoogste punt van onze tocht op 139 m, een brand-uitzichttoren waar we in de natuur onze picknick nemen. Na een beetje dalen en stijgen verlaten we het bos bij Oer-Erkenschwick. Vanaf hier nemen we een oude spoorweg naar Marl (Geboortestad van Jörg) en fietsen op deels half verharde wegen langs begoeide kolenstortplaatsen. Marl staat bekend voor zijn koolmijnen en het grote chemiebedrijf, die de grootste werkgevers van de streek waren. Maar de koolmijnen zijn al lang dicht. Verder gaat het in richting noorden, waar we een stukje langs de Wesel-Datteln-Kanal fietsen en door het mooie centrum van Haltern am See. Langs het stuwmeer van Haltern komen we dan terug naar de jeugdherberg.

Dag 2: Lüdinghausen

In het oosten van Haltern bevindt zich Lüdinghausen, een meer moderne stad in het Münsterland. Onze tocht brengt ons vandaag eerst langs de Stever, het riviertje dat ook het stuwmeer van Haltern spijst. Deze brengt ons naar Seppenrade, een dorpje net voor Lüdinghausen. Hier stoppen we ook voor een waterpauze en om ons voor de picknick te bevoorraden. Daarna steken we de Dortmund-Ems-Kanal over, die Dortmund, in het oosten van het Ruhrgebiet met het 120 km verder noordelijke rivier Ems verbindt. In Lüdinghausen fietsen we eerst langs de burcht Lüdinghausen om dan iets verder bij de burcht Fischering te picknicken. Na de pauze volgen we de Stever in zuidelijke richting, slaan dan af richting Olfen en rijden door Hullern terug naar onze verblijfsplaats.

Dag 3: Dülmen

Vandaag verkennen we de noordelijke streek van Haltern. Deze wordt gekenmerkt door verschillende kleine meren (in het Duits: Seen). Dit zijn steengroeve-meren die nu voor iedereen toegankelijk zijn om een beetje watersport uit te oefenen of gewoon op het strand van de zon te kunnen genieten. Onze eerste stopplaats is een supermarkt in Sythen. Daarna fietsen we weer door een bosgebied dat Borkenberge genoemd wordt. Het gaat dus weer een beetje op en neer, maar met weinig hoogteverschil. Langs een klein heidegebied en granenvelden komen we de eerste kleine meren tegen. Deze hebben namen zoals Goldsee en Silbersee, en horen bij de Dülmener Seen, genoemd naar de kleine stad verder noordelijk. Maar voor we de stad Dülmen binnenrijden stoppen we eerst bij de “Biergarten” aan het strand van de Silbersee om een beetje van de sfeer te kunnen genieten. Dan naderen we de stad Dülmen via een natuurwildpark. Op de markt in Dülmen vinden we zeker een café. Anders eten we eerst iets op de muur van een bron en doen daarna een terrasje. Op de terugweg fietsen we langs het “Weiße Venn” (witte venen) waar vroeger nog turf werd afgestoken. Via Lavesum en zuidelijk van Sythen keren we terug naar de jeugdherberg.

Dag 4: Natuurgebied “Hohe Mark”

Op onze laatste dag rijden we via de noordelijke en westelijke oever van het stuwmeer naar Haltern, waar we eerst stoppen bij een supermarkt. Nadat we onze fietszakken met een picknick gevuld hebben, fietsen we door het noorden van Haltern naar een groot natuurgebied, de Hohe Mark. De Hohe Mark is bijna autovrij en staat bekend voor twee wildparken met veel vrijlopende dieren. Deze parken zijn helaas niet met de fiets toegankelijk. In totaal hebben we hier vier langere hellingen en genieten we dus ook van de een of andere afdaling. Onze picknick kunnen we bij een info-natuurcentrum genieten en aansluitend iets in een klein café gaan drinken. Daarna fietsen we weer terug in richting Haltern. Bij slecht weer zoeken we een café in de stad, bij goed weer genieten we ons afscheidsdrankje in een strandcafé aan het stuwmeer.

Juni
Vrij 6

t/m

Ma 9

Hoge Venen (Malmédy)

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

E-mail:

  • Type: dagfietstochten
  • Afstand: vrijdag: 74 km (67 km voor de treinreizigers); zaterdag: 73 km (mogelijkheid om voor de minder gevleugelde ronsers een alternatieve weg te nemen, evenveel km maar de beklimming naar Weißen Stein wordt niet genomen; zondag: 60 km (mogelijkheid om de steile beklimming naar Wanne over te slaan en de Ravel te volgen naar Trois Ponts); maandag: 56 km.
  • Samenkomst: treinreizigers: voorkant van station van Eupen om 9u42. Autoreizigers: op de parking van warenhuis OKAY in Welkenraedt om 9u00. Om deze parking te bereiken rijdt je vanaf afrit 38 op E40 richting Welkenraedt 1,7 km. Aan je rechterkant zie je het warenhuis OKAY in de diepte liggen. Sla juist ervoor rechts de Tivolistraat in. We parkeren gans op het einde van de parking.
  • Verblijf: Jeugdherberg Malmedy Bévercé, Route de Eupen 36, tel 080 33 83 86. We slapen in 2-persoonskamers met toilet en douche op de kamer.
  • Meebrengen: genoeg drank voor de eerste dag. Bevoorrading mogelijk op de andere dagen. Geen lakens meebrengen. Heel belangrijk: fiets die nagezien (zeker remmen) en door de keuring geraakt is.
  • Deelnemen: TELEFONISCH aanmelden op 25 maart na 17u00 op 03 665 36 54, maar niet per mail.

Door het bereiken van een bepaalde leeftijd (dikke 70-er) en na 28 opeenvolgende Pinkstertochten vind ik het tijd om de fakkel door te geven aan een jongere en even gemotiveerde Ronser. Ik heb Kathleen De Rycke bereid gevonden om vanaf 2026 deze altijd succesvolle Pinkstertocht te organiseren. We weten dat zij dit zeer goed zal doen. Vanaf het begin heb ik altijd een zeer goede herrinnering aan deze fietstocht ervaren (dit ook dank zij jullie, deelnemende Ronsers). We hebben, als ik de slaapplaatsen bekijk ook praktisch bijna heel ons land doorkruist en ook stukken van Frankrijk, G-H Luxemburg, Nederland en Duitsland. Voor deze laatste Pinkstertocht keer ik terug naar de plaats waar het allemaal in 1998 begon: Malmédy (Bévercé). Om het in schoonheid af te ronden doe ik er dit jaar nog een dagtocht bij. We vertrekken namelijk op vrijdag en keren pas terug op Pinkstermaandag. We fietsen ook naar de 2 hoogste punten van Belgïe nl. “Botrange” (694 m) en het onbekende “Weißen Stein”(692 m). Dit laatste punt ligt op grondgebied van Mürringen. Geen zwanenzang dus maar wel een mooi orgelpunt van de Freddy-Pinkstertochten. Voor de samenkomst op vrijdag is er keuze om de verplaatsing van thuis te maken met de trein of met de wagen.

De treinreizigers komen aan in Eupen (eindstation) om 9u42. De Ronsers die de verplaatsing maken met de wagen komen samen om 9u00 op de parking van het warenhuis Okay in Welkenraedt, rue Tivoli. Deze parking ligt (rechts in de diepte) aan de weg (rue Mitoyenne) van de autosnelweg E40 (afrit 38) naar Welkenraedt (1,7 km vanaf afrit) We fietsen dan opzij van een industriepark naar het station van Eupen waar we de treinreizigers opwachten aan de voorkant van het NMBS-station.

Vanaf Eupen volgen we knooppunten die ons leiden naar Raeren waar we de Vennbahn zullen volgen tot Küchelscheid (voorbij Monschau) waar Jurn en Linda hun tocht rond Monschau eind februari startten, een plek die niet iedereen heeft gevonden. Daar hopen we het cafeetje open te vinden (een oude dame beheert het!) om een rustpauze te nemen alvorens we de Venen intrekken. Eens uit de Venen gaat het richting Sourbrodt, Ovifat en de klim naar Longfaye naar Xhoffraix waar we in Cafe Remi een laatste rustpauze nemen. Dan rest ons nog een 5 km lange afdaling naar de JH, helaas wel langs een tamelijk drukke weg.

Zaterdag: We starten om 9u00 en fietsen richting Malmédy. Daar nemen we de Ravel tot Waimes. We trekken verder via Faymonville (bakker), Schoppen, Moderscheid naar Büllingen (24 km). Daar klimmen we via Mürringen naar Weissen Stein (33 km). Dan volgt een afdaling via Rocherath, Wirtzfeld naar het meer van Bütgenbach waar een pauze houden. We fietsen dan langs een Ravel terug naar de Vennbahn die we volgen tot Bosfagne. We verlaten dan de Vennbahn en trekken door het groen naar het Centre Nature Botrange (62 km). We fietsen dan verder op een onverharde weg tot aan de grote baan naar Malmédy waar we onze lange afdaling naar Bévercé zullen nemen.

Zondag: We starten terug om 9u00 en fietsen naar beneden richting Malmédy. Daar nemen we de Ravel richting Stavelot (12 km). Daar gaan we de Amblève over en nemen we een pittige helling naar Wanne.

Daarna een heerlijke afdaling naar Trois Ponts. We volgen dan de Amblève tot aan de waterval van Coo (25 km). Daar eten we onze boterhammetjes op en pauzeren we een uurtje. We fietsen dan langs een tamelijk drukke weg tot bijna aan La Gleize. We verlaten de weg en kuieren we langs een beekje tot aan Moulin Du Ruy. Daar wacht ons dan nog een lange maar niet steile klim tot Francorchamps. We nemen weer een stukje Ravel en bereiken zo Hockai (44 km). Daar gaat het door het Fagne de Hockai naar de reeds gekende afdaling naar de JH.

Maandag: Na terug onze bagage ingeladen te hebben vertrekken we om 9u00 richting Malmédy waar we in een warenhuis onze laatste inkopen doen. We nemen de reeds gereden Ravel richting Stavelot. Daar volgen we een licht klimmende Ravel tot Francorchamps en Hockai. We verlaten dan de Ravel en gaan door de Venen (licht klimmend ) tot Solwaster. Daarna nemen we een niet zo drukke weg richting Herbiester. We vervolgen onze weg tot aan de Lac de Gileppe. Daar houden we een lange pauze. We volgen dan de boorden van de Gileppe en bereiken dan zo Membach vanuit het zuiden. Daar nemen de autoreizigers en de treinronsers afscheid van elkaar. Het station van Eupen ligt dan niet zo ver meer.

Februari
Zo 16

Spirituele wandeling in Westmalle

Tochtbegeleiding: Carlo Uyttendaele

Tel: 0493 55 80 15

E-mail:

  • Type: dagstaptocht
  • Afstand: 24 km
  • Samenkomst: samenkomst om 9u45 op de parking van café Trappisten Westmalle, Antwerpsesteenweg 487, 2390 Westmalle.
  • Meebrengen: ronsergeld: € 1. Drank en picknick voor onderweg. Kledij en schoeisel aangepast aan het weer.
  • Deelnemen: een berichtje naar de tochtbegeleider wordt geapprecieerd en bevordert carpoolen.

In de Antwerpse Kempen ligt de fusiegemeente Malle met onder andere het dorp Westmalle. Aan de rand ligt de abdij van Westmalle met daarrond nog een rustig bos- en weidengebied dat zich uitstekend leent voor een dagtocht met de Ronsers. We zullen tot aan het noordelijk ervan gelegen kanaal Schoten-Dessel geraken en terug natuurlijk. Westmalle doet bij de meesten wel een belletje rinkelen, meestal via de gekende trappist. Vandaar ook de voor de hand liggende vertrek- en aankomstplaats voor deze wandeling. De abdij van Westmalle, voluit de abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle, is een cisterciënzer klooster dat gesticht werd in 1794 door een aantal monniken die de Abdij Notre-Dame de la Grande Trappe, de bakermat van de trappisten, ontvluchten tijdens de Franse Revolutie. De hoeve, genaamd ‘Nooit Rust’, die hun toegewezen was deed tot 1836 dienst als klooster, waarna zij officieel een abdij werd onder gezag van een eigen abt in plaats van de lokale bisschop voor een klooster. De cisterciënzers vinden hun oorsprong uit de benedictijnen na een afscheuring en later scheurden de ‘trappisten’ zich af om volgens strengere regels dan de cisterciënzers te kunnen leven (trappist maakte hier wel deel van uit dus een zekere relativiteit is hier niet vreemd aan). De ‘orde der Ronsers’ komt echter gewoon om te wandelen en te genieten van de natuur in al zijn schoonheid en rust. Ter info: iedereen die stilte en rust heilzaam vindt, is welkom om enkele dagen van bezinning en gebed in het gastenverblijf van de abdij door te brengen.

‘En route’ dan

Natuurlijk steken we vanop de parking direct de N12 over om richting abdij te gaan die we rechts van ons laten liggen om naar natuurgebied Hegte Heyde te gaan. Dit is een heischraal landschap met oa. het zandblauwtje, een lage plant met een blauw bloempje, dat pas in de zomer zal bloeien. We stoppen efkes aan de Caterskapel. Deze is in 1869 opgericht door Mathilde de Caters na de goede afloop van een koetsongeval. Naast de kapel lag het vliegveld van haar neef, de vliegtuigpionier Pierre de Caters met het 1ste officiële Belgische vliegbrevet. In 1909-1910 vloog hij boven Egypte, Boedapest, Athene, Calcutta, Bangalore en Secunderabad. De Ronsers gaan te voet verder. We belanden aan het Kanaal Dessel-Schoten langs een mooi voetpad (geen goed idee om dit met de fiets te doen in het duister) en belanden aldus aan Kanaalbrug 11 te Brecht waar we mogelijks een pauze nemen in ‘Trapke Op’ (de enige hoogtemeters van deze wandeling?).

Een beetje verder slalommen we door het natuurgebied ‘Kooldries-Hoofsweer’’ rond de oude kleiputten met de verdwenen steenfabrieken errond. Goed wandelschoeisel is aangeraden. Door een open akkerlandschap gaan we naar het ‘Klokkeven’, terug een restant van een kleiput. Vlak in de buurt ligt het jeugdverblijf ‘Drieboomkensberg’, gekend bij menig scholier, scoutslid uit het Antwerpse. Aldus komen we aan de Abdij der Trappisten van Westmalle die we omcirkelen om terug de N12 te dwarsen en te arriveren op de vertrekplaats waar Café Trappisten ons kans geeft iets warms of fris te consumeren.

Februari
Wo 19

Brugge

Tochtbegeleiding: Annemie Decoene

Tel: 0479 74 50 45

E-mail:

  • Type: midweekstappen
  • Afstand: voormiddag: 11,5 km, namiddag: 9 km.
  • Samenkomst: vanaf 9u15: Buurtcentrum Ten Hove, Barrièrestraat 13, 8200 Brugge. Start van de wandeling: 10u00. Op tijd komen is hoffelijk. Er wordt niet gewacht op laatkomers. Halvedagstappers: vanaf 12u45 in Daverlocentrum, Dries 2, 8310 Assebroek. Dit ligt aan de eindhalte van buslijn 6 (Brugge-station, perron B1 naar Assebroek-Daverlo); bus om de 20 minuten, zowel heen als terug. Het (eet)café met terras ligt aan de achterzijde van de administratieve diensten en is niet meteen zichtbaar vanaf de straat of de parkeerplaats. De namiddagwandeling start rond 13u45.
  • Meebrengen: picknick voor ‘s middags en eventueel drank voor onderweg. ‘s Middags is er verse soep voorzien. Lunchafval nemen we terug mee in de rugzak.
  • Verkeersinfo: vanaf het station van Brugge bereik je Ten Hove te voet (500 m) via de doorgang onder de sporen naar de kant Sint-Michiels: trappen afdalen en de voetgangersrotonde nemen naar uitgang Barrièrestraat. De auto kan je in deze buurt enkel betalend parkeren. De goedkoopste parking is de kleine bovengrondse Oesterparking: bereikbaar via het rondpunt aan de achterzijde van het station, maar de kans dat daar nog plaatsen vrij zijn is gering. Iets duurder is de parking juist naast het station (langs de voorkant).
  • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina van Midweekstappen. De tochtbijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. Eventuele laattijdige wijzigingen in het programma worden meegedeeld op berichtenpagina. Bekijk deze dus nog eens de dag voordien!

We verkennen de groene rand rond Brugge, ver weg van al het toeristisch gedoe. Met dank aan Magda Platteau en Christine Dieryck voor de hulp bij de voorbereiding van deze mooie tocht.

We wandelen langs de vesten tot aan de Gentpoort. We dwarsen de drukke R30 (verkeerslichten respecteren!) en wachten op elkaar aan de overkant. Via rustige straten bereiken we het Steevenspark. En dan rijgen we de groene zones en bosjes aan elkaar: Veltembos - Gemene Weide - Paalbos - Ryckeveldebos - Assebroekse Meersen - Bergjesbos.

De picknick kunnen we nuttigen in het (eet)café van het Daverlo­centrum op voorwaarde dat elke wandelaar ook soep drinkt. De namiddagwandeling start rond 13u45. We gaan door de kinderboerderij, langs AZ Sint-Lucas en de Steenbrugse bosjes tot we Steenbrugge bereiken en het kanaal Gent-Brugge oversteken om verder te wandelen tot aan het Lappersfortbos. We stappen nog even langs het kanaal en via het nieuw aangelegde Katelijnepark bereiken we de Katelijnepoort. We krijgen de kans om het mooie Minnewaterpark en Begijnhof te bewonderen. Langs de tuinen van de psychiatrische voorziening bereiken we weer het buurtcentrum Ten Hove voor de afscheidsdrink.

Februari
Za 22

t/m

Zo 23

Monschau (D)

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

  • Type: dagstaptochten
  • Afstand: zaterdag: 22 km, zondag: 23 km.
  • Samenkomst: Bahnhofstraße, station Küchelscheid (D) om 10u15. Er is voldoende parkeerplaats.
  • Verblijf: Jeugdherberg Hargard, Hargardsgasse 5, 52156 Monschau. We slapen er in twee- of vierpersoonskamers in halfpension.
  • Meebrengen: picknick en drank voor 2 dagen.
  • Deelnemen: na aanmelding via mail of telefoon vanaf 25 november, 20 uur. Er zijn slechts een beperkt aantal tweepersoonskamers ter beschikking. Informeer dus best bij aanmelding. We zorgen voor een deelnemerslijst zodat je kostendelend (10 cent/gereden kilometer) kan afspreken.

Een prachtige streek waar stilte de overhand haalt. Het veen en de reeën zijn vlakbij. En dan Monschau: wat een romantisch, knus stadje is dat: kronkelende steegjes, oude vakwerkhuizen, gezellige cafés en vele kleine winkeltjes nodigen je uit om te verkennen en te blijven hangen. Twee dagen zoeken we in de buurt de mooiste wegen met op zondag een onuitgegeven wandeling die bijzonder afwisselend zal zijn. Soms zitten we in België, maar vaker in Duitsland.

De eerste dag vertrekken we aan de Vennbahn in Küchelscheid. We stappen meteen in het grensgebied en zoeken, na een beetje asfalt waar we niet onderuit kunnen, de weg richting vallei van de Perlenbach. Daar lopen we in het veen. We gaan dan naar de Krockesbach die we even volgen en dan gaat het verder door het hoogveen. We naderen zo stilaan het Naturschützgebiet Perlenbach-Fuhrtsbachtalsystem. Tussendoor zoeken we een mooi picknickplekje buiten. Via de Karweg naderen we Kalterherberg en vooraleer we aan onze auto’s terugkomen, stappen we nog door het Naturschützgebied Oberes Rurtal. Van daaruit rijden we naar de jeugdherberg waar ons avondmaal in buffetvorm op ons staat te wachten.

Op zondag vertrekken we na het ontbijt vanaf de jeugdherberg en zoeken we na een korte afdaling smalle boswegen op. Van daaruit gaat het naar de Belgenbachermühle waar ook een mooi kapelletje staat en 1 huis. Hoe geïsoleerd kan je wonen? Kort erna komen we aan een splitsing. Daar nemen we de minst avontuurlijke weg, anders is het hoppen van de ene oever naar de andere. Tenslotte komen we aan de Rur en stappen we omhoog met prachtige uitzichten op de rivier beneden ons. Via Widdau bereiken we Uhusley en we steken de de Rur over in de buurt van Hammer. De normale weg is hier niet meer toegankelijk en daarom moeten we noodgedwongen wat (rustig) asfalt trotseren. Erna is er een bijzonder steile klim, maar prachtig. Wat verder komen we in het Holderbachtal. Verder stappen we opnieuw richting Monschau waar we zeker wel een cafeetje vinden. De laatste klim is stevig en geeft nog een laatste zicht op Monschau. Een half uur later staan we terug aan de jeugdherberg en kunnen we terugblikken op een fijn weekend.

Maart
Za 15

Tochtbegeleidersvergadering (Bestuursorgaan en AV)

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

  • Type: Raad van bestuur
  • Samenkomst: bij tochtbegeleiders Jörg en Marijke, Sporewegel 1, bus 504, 9000 Gent, 14u00. Kom het beste met de trein; Sporewegel ligt op 500 meter van het station Gent Dampoort. Ga via het wandelfietspad langs de spoorlijn. Bij de parking Flixbussen onder het tunneltje tot op de parking van winkelcentrum Dampoort. Achter de Hubo/Tom&co zie je een nieuw appartementsgebouw. Wij zullen je opwachten aan de grote poort. Kom je later, zie je ons niet, ben je hopeloos verdwaald? Tel naar Jörg: 0471 35 32 24. Met de auto: voor in de GPS: Dendermondesteenweg 136, 9000 Gent. Je moet het winkelcentrum van de Aldi/Zeeman oprijden. Doorrijden tot aan Hubo/Tom&co. Hier kun je betalend parkeren. (€ 2 per uur, na 19u30 € 1, tot max € 18). Zie verder hierboven. Om parkingkosten te vermijden kan je je auto gratis parkeren bij de Rozebroeken in Sint-Amandsberg en erna met je (mini)fiets naar de vergaderplek rijden.
  • Meebrengen: ideeën voor nieuwe tochten.
  • Deelnemen: anmelden en informeren via info@ronsers.be. Je hoeft niet te wachten tot de 25ste van deze maand om aan te melden.

Plannen van najaar 2025 tot de grote vakantie van 2026. Bijeenzitten ter evaluatie van het programma en het Ronserreilen en -zeilen. Dat is de tochtbegeleidersvergadering. Het is dé Hoogdag van de tochtbegeleiders-met-plannen. Er is ook het officiële vzw-verplichte gedeelte van de vergadering. We zien natuurlijk erg graag nieuwe tochtbegeleiders opstaan: voor dagtochten of voor weekends. Er is erg veel vraag naar extra weekends. Wie organiseert deze mee? We begeleiden je graag daarin. Je bent van harte uitgenodigd op onze tochtbegeleidersvergadering (ook bestuursorgaan én algemene vergadering). Dit jaar wordt er tussen een hapje en een natje opnieuw gepland voor het volgende trekkersjaar. Weekends en verlengde weekends liggen te grabbel om door geïnspireerde tochtbegeleiders ingevuld te worden. Wie belet is, laat zijn plannen - tenminste een week vooraf - aan Jurn en Linda weten zodat er rekening kan mee gehouden worden. Mee-planners hebben wel voorrang op eventuele mailsuggesties.

Agenda Algemene Vergadering:

goedkeuring vorig verslag

financiële aangelegenheden

Bestuursorgaan:

terugblik op voorbije trekkersjaar

planning nieuwe tochten

verwelkoming nieuwe tochtbegeleiders

varia

‘s Avonds eten we ter plekke en dus niet in de stad - we laten ons culinair verrassen. Iederreen helpt wat mee om het voor de gastheer en -dame overzichtelijk te houden.

Maart
Zo 16

Kalkense Meersen

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

  • Type: dagstaptocht
  • Afstand: 21,5 km
  • Samenkomst: Uitbergsestraat 13 in Kalken om 10u15. We vertrekken aan knooppunt 25. Er is voldoende parkeerplaats.
  • Meebrengen: picknick en drank.
  • Deelnemen: aanmelden mag, maar is niet verplicht. Wie vervoer zoekt en aanbiedt kan dat per e-mail laten weten. We kunnen zo zorgen voor een deelnemerslijst zodat je kostendelend (10 cent/gereden kilometer) kan afspreken.

De Kalkense Meersen ontvouwen zich als een adembenemend natuurlandschap van 600 hectare, een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Dit uitgestrekte gebied tussen Kalken, Overmere, Uitbergen, Schellebelle en Wetteren is een van de laatste stiltegebieden in Oost-Vlaanderen. We wandelen er door een schilderachtig bocagelandschap met weelderige graslanden, omzoomd door karakteristieke hagen en bomenrijen. Ontdek samen met de Ronsers zandige donken, verspreid door het terrein, en laat je verrassen door de unieke combinatie van natuurlijke en cultuurhistorische elementen.

Onze tocht gaat van start in Kalken en voert ons langs diverse landschapstypen, van open graslanden tot halfopen gebieden, en biedt voldoende uitdaging zonder overweldigend te zijn. 60% van de tocht gaat over onverharde wegen, af en toe zelfs een stuk GR.

We passeren ook het Donkmeer, Donk en stappen door de bossen in de buurt van de Turfputstraat. Via de Bergenmeersen die we aan de overkant van de Schelde zien liggen, gaat het naar Uitbergen waar we een stuk GR-pad ontdekken alvorens we opnieuw aan ons vertrekpunt komen. ‘s Middags zoeken we wel een (schuil)plek om te picknicken.

Maart
Wo 19

Kemmel

Tochtbegeleiding: Annemie Decoene

Tel: 0479 74 50 45

E-mail:

  • Type: midweekstappen
  • Afstand: we stappen twee lussen van elk ongeveer 10 km.
  • Samenkomst: De Hollemeersch, Lettingstraat 58, 8951 Heuvelland. We zijn er welkom vanaf 09u15. Start van de wandeling: 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
  • Meebrengen: picknick voor ‘s middags en eventueel drank voor onderweg. ‘s Middags is er verse soep voorzien. Lunchafval nemen we terug mee in de rugzak.
  • Verkeersinfo: er is parkeergelegenheid bij café “De Hollemeersch” en eventueel ook bij de Commandobunker van Kemmel (Letting­straat 64).
  • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina van Midweekstappen. De tochtbijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. Eventuele laattijdige wijzigingen in het programma worden meegedeeld op berichtenpagina. Bekijk deze dus nog eens de dag voordien!

We wandelen over heuvels, door bossen en langs wijngaarden! Midweekstappen laat het niet ongemerkt aan je voorbij gaan. We zijn vandaag driemaal te gast in café-restaurant De Hollemeersch dat sinds 1960 uitgebaat wordt door dezelfde familie. Op hun sluitingsdag ontvangt de familie Van den Weghe ons graag in hun etablissement met een fantastisch uitzicht op de Frans-Vlaamse vlakte. ‘s Middags is er verse soep te verkrijgen.

De Hollemeersch dankt zijn naam aan de lagergelegen weiden (meersen) die de glooiende flanken aan de zuidhelling van de Kemmelberg afboorden. Kemmel is één van de mooiste dorpen van Heuvelland. Het wordt dus zowel in de voor- als in de namiddag weer genieten van de uitzichten (ondermeer op de wijngaarden) en van de natuur in deze heuvelachtige, bosrijke streek!

Maart
Zo 23

Van de Faluintjes naar het Kravaalbos

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

  • Type: dagstaptocht
  • Afstand: 21,6 km, veel onverhard terrein.
  • Samenkomst: Moorsel, aan de St. Martinuskerk, 9u45. We vertrekken stipt om 10u00.
  • Meebrengen: stevige wandelschoenen, goede wandelkledij en regenjas, picknick en drank, € 1 Ronserbijdrage.
  • Deelnemen: graag de dag voordien een berichtje aan de tochtbegeleidster als je wil deelnemen.

Vandaag gaan we op ontdekking in de Faluintjes, een groen geheim tussen Aalst en Brussel. Vier charmante dorpjes – Moorsel, Meldert, Baardegem en Herdersem – nemen ons mee langs heraangelegde hopvelden, een romantisch waterkasteel, de abdij van Affligem en gezellige cafeetjes. Vroeger ‘de hopschuur van Europa’, nu een paradijs voor wandelaars. Hoogtepunt? Het prachtige Kravaalbos, waar boshyacinten in de lente een sprookjesachtig tafereel creëren. We starten in Moorsel, waar de imposante Sint-Martinuskerk ons verwelkomt. Even verderop vinden we de kapel van de heilige Gudula, een charmant plekje met een bijzondere legende: een kaarsje branden zou ons genezen van zowel fysieke als mentale ongemakken. Verderop bewonderen we het Renaissance-waterslot, ooit gebouwd als lustoord voor kardinaal Karel Van Croy. Hoewel het niet toegankelijk is, genieten we vanaf de dreef van een prachtig zicht op het domein met zijn park en waterpartijen.

Bij knooppunt 16 stappen we de Leirekensroute op, een wandel- en fietspad dat ooit een spoorlijn was. De route dankt haar naam aan machinist Valère – in de volksmond Leireke – die berucht was om de legendarische traagheid van zijn trein. We volgen de oude spoorbedding en ontdekken onderweg historische sporen van het verleden. In Meldert brengt een bezoek aan de Frankische Dries ons bij het hopmonument. Dit kunstwerk herinnert aan het rijke hopverleden van de streek. We wandelen verder naar het Kravaalbos, een beschermd natuurgebied dat ooit deel uitmaakte van het immense Kolenwoud. In de middeleeuwen zorgden steengroeven hier voor bedrijvigheid, wat ook de naam van het bos verklaart: ‘kravaal’ betekent ‘steen in de vallei’. In de lente worden we betoverd door de bloeiende boshyacinten, die het bos omtoveren tot een sprookjesachtig paars tapijt.Onze tocht eindigt in Affligem, waar de abdij ons herinnert aan het rijke biererfgoed van de streek. In de hoptuin, opnieuw aangelegd op de plek waar monniken ooit hop teelden voor hun bier, bewonderen we de groei van de klimplanten. Recht tegenover de abdij brengen we nog een bezoek aan ‘De Kruidenier van Affligem’. Hier vinden we biologische producten, streeklekkernijen en originele cadeautjes, perfect om onze wandeling af te sluiten. Deze tocht vol natuur, geschiedenis en cultuur maakt de Faluintjes tot een prachtige lentebestemming!