De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Augustus
Di 14

t/m

Do 23

Albias - Villefranche-de-Rouergue - Albias (F)

Tochtbegeleiding: Jef Geelen

Tel: 02 268 77 75

E-mail:

 • Type: fietskampeertocht
 • Afstand: elke dag fietsen we tussen de 60 en 80 km.
 • Samenkomst: op 14 augustus op de camping van Albias.
 • Verblijf: we kamperen in tenten. ‘s Avonds gaan we niet zelf kokerellen, maar genieten we van de plaatselijke gastronomie. Ruim geschat zal je met € 45 per dag toekomen.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Twee jaar geleden kwamen we tijdens de fietsvakantie in het zuiden van Frankrijk 2 rivieren tegen, de Tarn en de Aveyron, de ene al wat bekender dan de andere. Dit jaar zoeken we het meer naar het westen en doen we er nog een rivier bij: naast de Tarn en de Aveyron komen we ook nog de Lot tegen. We gaan minder hoog dan vorig jaar, maar de mooie vergezichten blijven een belangrijk doel. Tijdens onze fietstocht moet er regelmatig een helling op gefietst worden. We vermijden dubbele pijltjes, dit wil zeggen dat we hellingen steiler dan 9% (aangeduid met 2 pijltjes, tussen 5 en 9% aangeduid met 1 pijltje) trachten te vermijden en dat we ons per dag trachten te beperken tot maximum 8 hellingen met 1 pijltje. Indien je het een dag rustiger aan wil doen of een dagje wil recupereren, geen nood, het parcours inkorten kan bijna alle dagen en iedereen krijgt een parcourskaartje mee met de mogelijke inkortingen in kleur aangeduid. Met bagage rijden op een heuvelachtig parcours blijft natuurlijk wel een pittige tocht, ook al zal de tocht waarschijnlijk wat lichter zijn dan vorig jaar. De tocht zelf vangt aan op woensdag 15 augustus aan de camping van Albias. Normaal gezien zal iedereen, ook de treinreizigers, de camping de vorige dag al bereikt hebben zodat we voor het vertrek nog gezamenlijk op de camping kunnen ontbijten. Vanuit Rijsel tot in Montauban zijn er verschillende mogelijkheden om de fiets in zijn geheel op de trein mee te nemen. Dan is het vanuit Montauban nog 15 km fietsen in noordelijke richting om op de camping te geraken.

Woensdag 15 augustus: de tocht van de eerste dag telt 70 kilometers en 4 enkele pijltjes. We rijden aanvankelijk vooral tussen akkerland en langs de rivier “de Aveyron” naar het oosten richting Nègrepelisse, Bioule en Montricoux. Dan gaat het zuidoostwaarts naar het mooie Castelnau-de-Montmiral met zijn prachtig marktplein. Dan gaat de tocht verder langs de wijngaarden richting stadje Gaillac aan de Tarn waar we onze tenten opslaan. Er kan ingekort worden.

Donderdag 16 augustus: vandaag starten we in noordoostelijke richting via de D17 met als doel het drukkere Albi te vermijden. Na het dorp Le Garric fietsen we zuidwaarts om via de buitenwijken van Albi in Arthès even aan de Tarn te komen. De rest van de dag zullen we nooit ver uit de buurt van de Tarn blijven. Via de D100 en de D94 komen we voorbij dorpjes zoals Saint-Grégoire en Saint-Cirgue. In dat laatste dorpje nemen we noordwaarts de D74, maar slaan algauw rechtsaf naar de D125. Via deze grillige weg fietsen we verder. We nemen de afslag naar het dorp Assac via de D53 en komen tenslotte in La Terrisse aan de oevers van de Tarn. Nog even verder trappen naar het dorp Trébas waar onze volgende camping ligt. We hebben 5 km en 4 pijltjes achter de kiezen, inkorten kan.

Vrijdag 17 augustus: we verlaten de Tarn en klimmen in noordelijke richting via de D75 uit de vallei. Na verloop van tijd fietsen we meer naar het westen en gaat de D75 over in de D74. Voor het dorpje Ginal slaan we rechtsaf en via de D53, de D69 en de D152 kruisen we de drukke N88 ten zuiden van het dorp Tanus. We komen weer op de D53 en fietsen verder tot het dorp Pampelonne. Het gaat verder in westelijke richting en via de D53, de D73 en de D80 komen we tenslotte aan op een camping vlakbij het prachtige Cordes-sur-Ciel, dat we ‘s avonds zeker moeten bezoeken. Er kan een beetje ingekort worden en er staan 77 km en 8 pijltjes op onze teller.

Zaterdag 18 augustus: we fietsen in noordelijke richting. Na het dorpje Laguépie gaat het verder in dezelfde richting. We nemen wel de tijd om langs het prachtig gelegen vestingsdorp Najac te rijden, op een rotskam gebouwd boven de Aveyron en met een imposant kasteel uit de 13de eeuw. Vanaf Najac rijden we eerst nog een tijdje naar het noorden tot in Monteils. Daar draaien we naar links en rijden een tijdje in westelijke richting om nog wat van vergezichten te kunnen genieten. Via Valhourles gaat het dan in noordelijke richting en wanneer we rakelings langs de D926 rijden, draaien we naar rechts richting Villefranche-de-Rouergue, waar we een rustdag zullen nemen. We fietsten 60 km en hebben 6 pijltjes overwonnen. Inkorten kan.

Zondag 19 augustus: rustdag. Villefranche-de-Rouergue is een stadje met 12 000 inwoners en is zeker een bezoekje waard. De stad ligt aan de oevers van de Aveyron en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 13de eeuw. Kleine straatjes vormen een ruitvormig patroon in de oude stad. Het marktplein is erg mooi en omringd door huizen met arcades. Ook de plaatselijke kerk mag gezien worden. De GR 62B loopt door het stadje, mooi wandelen kan dus ook.

Maandag 20 augustus: we verlaten de stad in noordoostelijke richting en fietsen via de D47 en de D539 tot in Maleville. Dan gaat het noordwestelijk via de D539 en de D248 tot in het dorp Villeneuve. We fietsen verder in westelijke richting op de D76, maar slaan dan af naar de D146. We volgen die baan in noordwestelijke richting, de weg draait naar het noorden tot we aan onze 3de grote rivier komen, de Lot. We volgen de kronkelende rivier gedurende 15 km in westelijke richting om tenslotte een camping op te zoeken vlakbij Saint-Cirque-la-Popie. Een aantal jaren geleden hebben we dit dorp ook bezocht, maar toen kwamen we uit noordelijke richting en was dit het meest zuidelijke punt van de tocht, dit jaar is dit prachtige dorp het meest noordelijke punt van onze tocht. We hebben 67 km gefietst en 3 hellingen met 1 pijltje bedwongen. Mogelijkheid tot inkorten.

Dinsdag 21 augustus: het wordt tijd dat we weer richting Montauban rijden. Om de vallei van de Lot te verlaten fietsen we eerst in zuidwestelijke richting om via de D8 en de D10 naar het dorp Aujols te fietsen. Via Laburgade, de D22 en de D26 komen we aan in Lalbengue. Daar nemen we de D6 in zuidoostelijke richting, slaan af naar links en via de D42 en de D171 snellen we naar het dorp Bach. Via Varaire en Beauregard slaan we dan af naar het oosten om via de D24 en de D97 Puylagarde te bereiken. Nog eventjes naar het oosten, dan 400 m op de drukkere D926, en verder richting Parisot voor onze voorlaatste camping. 72 km en 3 pijltjes zijn ons deel geweest. Heel wat mogelijkheden tot inkorten.

Woensdag 22 augustus: onze laatste fietsdag. We fietsen naar het westen, kruisen nogmaals de D926 en fietsen ten noorden van Caylus. In het gehucht Boussac rijden we naar het zuiden langs de gehuchten Quercy, Gouvert en Sorris naar het dorpje Lavaurette. Dan rijden we verder naar Septfonds waar we de D926 een laatste keer kruisen. We volgen de D76, rijden door het dorpje Saint-Cirq, gaan verder zuidwaarts via de D95. In Les Mondettes slaan we rechtsaf in westelijke richting. Via Realville en de boorden van de Aveyron komen we tenslotte aan in Albias. 60 km is de afstand van vandaag en we hebben 2 pijltjes moeten overwinnen. Inkorten kan.

Donderdag 23 augustus: weer huiswaarts.

Mei
Wo 9

t/m

Zo 13

De valleien van de Mayenne (F)

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 057 48 64 57

E-mail:

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: dagtochten van 40 tot 85 km. Glooiend terrein met soms pittige hellingen.
 • Samenkomst: woensdag 9/05 vanaf 18u00, Le Hutereau, 53500 Saint-Denis-de-Gastines, Frankrijk. Wie tegen de middag daar kan zijn, verwittigt Anneke, zodat we in de namiddag al kunnen gaan fietsen.
 • Verblijf: 4 nachten in Le Hutereau, 53500 Saint-Denis-de-Gastines, Frankrijk (op een goede 600 km van Brussel). Prachtig huis in lokale stijl met zwembad. Ontbijt maken we zelf klaar, voor het avondmaal beslissen we samen of we koken of ergens gaan eten in een lokaal restaurant.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

In het zuiden van Normandië, ligt een lieflijk departement, de Mayenne, met een rijk verleden en prachtige natuur! Vanuit een heerlijke gîte ontdekken we in de mooiste maand van het jaar Laval, het middeleeuwse dorp Sainte-Suzanne, het Gallo-Romeinse stadje Jublains, de prehistorische grotten van Saulges, de kastelen van Mayenne en Lassay, de basiliek van Évron, en zoveel meer. Het Mayenne gebied bestaat ook uit zacht glooiende landschappen waaruit veel rust straalt. Echt iets voor ons dus … Onze dagfietstochten brengen ons langs de toppers van de streek: de mooie stadjes Mayenne, gebouwd langs de oevers van de Mayenne, Laval met zijn prachtig kasteel en Château-Gontier. Sainte Suzanne is één van de mooiste dorpen van Frankrijk. We peddelen een groot stuk langs ‘La Vélo Francette’, die van de Atlantische Oceaan tot aan Normandië loopt. Er zijn talloze ‘Petits Cités de Caractère’ op onze weg. Ook voor de lekkerbekken een paradijs: cider, kaas en andere specialiteiten kleuren onze dag! Kortom een gevarieerde fietsvakantie in een verrassende streek!

mei
Do 10

t/m

Wo 30

Kazachstan (KZ)

Tochtbegeleiding: Hermien Matthys

Tel: 0495 86 73 05 (‘s avonds)

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: de meeste wandelingen zijn dagwandelingen. Er kan een meerdaagse wandeltocht zijn, maar hierbij nemen we enkel een dagrugzak mee. We wandelen tussen 5 à 7 uren per dag (effectieve stapuren). Er zijn een paar tochten bij waarbij we veel hoogtemeters stijgen en dalen. We doen beroep op een lokale organisatie voor bepaalde tochten/wandelingen.
 • Samenkomst: voordat we op reis vertrekken, komen we nog eens samen om elkaar wat beter te leren kennen. De datum hiervoor wordt vastgelegd als alle deelnemers gekend zijn.
 • Verblijf: de overnachtingsplaatsen zijn zeer eenvoudig. We overnachten in home stays, guesthouses, tenten en yurts. Tijdens de meerdaagse tocht kan het zijn dat we niet altijd kunnen douchen of is er niet altijd warm water is.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

Kazachstan is waarschijnlijk niet het eerste land dat in je opkomt als reisbestemming. Veel mensen kennen het land slechts door de film “Borat” en de Russische ruimtebasis “Baikonur Cosmodrome”. Kazachstan biedt echter veel moois! De natuur is overweldigend, met eindeloze steppes, serene meren en hoge bergen. Ook vind je hier verschillende historische steden. Kazachstan is een uitgestrekt plateau dat afloopt van het oosten naar het westen. Het uiterste noorden is ligt 200 meter onder zeeniveau. Langs de grens met China en Kirgizstan liggen het Altai- en Tian Shangebergte met bergtoppen tot boven 4000 meter. In het zuiden liggen woestijnsteppen en woestijn. Van noord naar zuid, langs de rivieren en aan de voet van de bergen vind je grassteppen met tsjernosem (löss, zwarte bodem) die ontgonnen zijn voor de akkerbouw. Na Kirgizië in 2016, verkent Hermien verder de regio van de zijderoute. Deze keer staat Kazachstan op het programma en is ze op zoek naar medereizigers. Deze keer is het een reis waarbij natuur en cultuur gecombineerd worden. Er worden verschillende natuurparken en steden bezocht. Iedereen dient zelf zijn vliegtuigticket te boeken, maar Hermien bezorgt jouw de gegevens. We vliegen vanuit Brussel naar de vroegere hoofdstad Almaty en reizen met openbaar vervoer (bus, trein) en eventueel een binnenlandse vlucht naar de huidige hoofdstad Astana.

Op het programma staan alvast: Almaty, Charyn Canyon, Kolsai Lake, Altyn Emel National Park (Singing Dunes) Turkestan, Berikkarakloof, Shymkent, Borovoe & Burabai NP, Korgalzhyn, Astana,…

Klimaat

Kazachstan heeft een landklimaat met sterke contrasten. In het noorden van Kazachstan ligt de gemiddelde temperatuur in juli rond 19° C en in het zuiden rond 30°C. De winters duren lang, van eind oktober tot midden april. Tijdens de zomer heerst in de berggebieden een aangename temperatuur van rond de 25° C. De hoeveelheid neerslag varieert per gebied. In de berggebieden is de gemiddelde neerslag 1600 mm, in de woestijn 100 mm.

Bevolking

Kazachstan is 90 keer groter dan België en telt 16 miljoen inwoners. Kazachen stammen af van Turkse nomaden, die al duizend jaar het steppegebied tussen de Volga en Tian Shan domineren. Eeuwenlang trokken ze met hun paarden, kamelen, schapen en geiten door de immense grasvlakten. Door hun nomadisch bestaan hebben de Kazachen geen geschreven literatuur waardoor de Kazachse cultuur haar oorsprong vindt in de vertelkunst.

Eten en drinken

De Kazachse keuken verraadt haar nomadische oorsprong. Melk en vlees staan prominent op de kaart. In het zuiden van Kazachstan is het meest bekende gerecht laghman, een maaltijd van pittige noedels. Ook kuurdak is populair. Dit is een stoofpotje met aardappelen en vlees. Probeer ook eens Beshbarmak dat bestaat uit grote platte noedels met daarbovenop lams- of paardenvlees, gekookt in een groentesoep.

Qua drankjes is het meest traditioneel koemies, merriemelk of shubat, kamelenmelk. Naast de bekende frisdranken is er wodka en heeft het land een eigen biermerk Karagandiskoe.

Vaccinaties

Voor Kazachstan worden volgende vaccinaties aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio), buiktyfus, hepatitis A (besmettelijke geelzucht), Rabiës en teken encefalitis. Bespreek dit met het vaccinatiecentrum in jouw regio.

Mei
Ma 14

t/m

Do 24

Rota Vicentina in Zuid-West Portugal (PT)

Tochtbegeleiding: Herman Coeckelberghs

Tel: 0472 37 06 25

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: we wandelen 7 dagen met dagrugzak, de lengte van de wandelingen varieert tussen 15 en 20 km. Staptijden tusen 5 en 7 uren. Zeer gevarieerd terrein met zand, duinen en kliffen.
 • Verblijf: we vliegen naar Faro en terug vanuit Lissabon. Alle verplaatsingen doen we met 2 gehuurde minibusjes behalve de laatste dag. 8 nachten in jeugdherbergen langs de Rota Vicentia en 2 nachten in Lissabon.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Een prachtige Ronservakantie staat voor de deur. Wat is er nu mooier in Zuid-Europa dan Portugal. Lissabon. De Taag en natuurlijk de Rota Vicentina. Herman neemt je mee langs dit prachtige parcours.

In zomer 2012 werd in de Alentejo in Portugal een nieuwe wandelroute geopend: de 310 kilometer lange Rota Vicentina. De route bestaat uit twee takken: in het binnenland de Historical Way (ook voor mountainbikers) en parallel eraan langs de kust de Fisherman’s Trail (alleen wandelaars). Deze kustroute loopt van noord naar zuid door het natuurpark Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, een langgerekte beschermde strook tussen Porto Covo en San Cabo de Vicente. Toeristische poespas is er uit den boze: geen botsauto’s, geen vakantieparken, geen grote parkeerplaatsen, maar wandelen mag er wel. Langs de route liggen op dagafstand wandelen casas brancas. Dat zijn fraaie, sfeervolle huizen, van authentieke boerderijtjes tot rustieke landhuizen. De eigenaren van enkele van deze casas brancas zijn de initiatiefnemers van deze Rota Vicentina.
Wandelen: dat is wat de Ronsers er gaan doen. De laatste 2 dagen bezoeken we Evora een historische stad in het binnenland en Lissabon aan de Taag. Wedden dat je het schitterend vindt?

Juni
Do 21

t/m

Vrij 29

Haut-Ubaye (F)

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94, 0473 48 94 72 (na 17u00)

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: dagelijks 6 tot 7 uur stappen, we staan ‘s morgens steeds vroeg op!
 • Samenkomst: 21 juni om 19 uur aan de Gîte ‘Les Baladins’ (treinreizigers komen met de navette vanuit Montdauphin Guillestre aan rond 19u30). Rue du Claus, F-05600 Ceillac, +33 4 92 45 00 23.
 • Verblijf: diverse gites en refuges, soms redelijk primitief. Dekens zijn overal aanwezig.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

De Ronsers lopen tijdens deze juni-vakantie tussen de drieduizenders op de Frans-Italiaanse grens. Vorig jaar nog maakten we kennis met de schitterende Valle Maira, ook dit jaar kunnen we het niet laten om die vallei links te laten liggen. Deze keer wandelen we echt op hoogte en zijn de bossen erg schaars. De streek, de Ubaye is een zonovergoten zuiders Alpenmassief, ingesloten tussen Queyras, Mercantour en de talloze drieduizenders die de Italiaanse grens markeren, zoals de Aiguille de Chambeyron (3412 m) in het noordoosten, de Brec de Chambeyron (3389 m) en de toppen van de Font Sancte (3385 m). Pas in 1830 werd de eerste berijdbare weg aangelegd die de vallei ontsloot. Op deze zevendaagse luswandeltocht krijgen we een bijzonder compleet beeld van deze weinig bezochte bergstreek. De Ronsers trekken door de belangrijkste massieven van de Ubaye, de Chambeyron en de Parpaillon. Vanuit Ceillac in de Queyras trekken we oostwaarts en kijken naar het massief van de Font Sancte met toppen van 3200 meter hoogte. Via eeuwenoude paden die de gehuchten van het grensgebied verbinden, steken we de Italiaanse grens over naar de Valle Maira. Net zoals vorige keer zijn de dorpen die we op onze tocht bezoeken bijzonder karakteristiek. Larche bijvoorbeeld, dat zijn naam ontleent aan de ark van Noë was in de 13de eeuw de dichtst bevolkte gemeente van de Ubaye. Gelegen op de grens heeft het dorp talloze conflicten doorstaan, in het bijzonder gedurende de oorlogen met de hertogen van de Savoie. Maljasset is een van de mooiste dorpen van de vallei, zijn architectuur in harmonie met de omliggende berglandschappen. Van het rijke verleden van de vallei getuigen de flamboyante muurschilderingen op de gevels van de kerken en de middeleeuwse burchten. Ook de keuken en de taal is beïnvloed door het Piemontese nabuurschap, net zoals het hartelijke onthaal dat ons in de dorpen van dit berggebied op de grens te wachten staat. Een tocht om weer duimen en vingers van af te likken, met het nodige vleugje avontuur.

Donderdag 21 juni

Heenreis per trein of per auto.

Vrijdag 22 juni

Inloopdagtocht Ceillac (1650 m) - Crêtes des Chambrettes (2548 m) - Ceillac (1650 m)

We starten met een inlooptocht langs de GR 58 die deel uitmaakt van de Tour du Queyras. Na goed 2,5 uur klimmen bereiken we de Col de Bramousse. Iets verderop ligt de Crête du Château Jean Grossan. Afhankelijk van het weer stappen we naar de Crêtes des Chambrettes en de Col Fromage (2301 m). Via Le Villard bereiken we opnieuw Ceillac. (+ 850 m, - 850 m, 5 1/4 uur stappen).

Zaterdag 23 juni

Ceillac (1650 m) - Maljasset (1910 m)

We starten onze trektocht langs de lacs Miroirs en St-Anne en stijgen meteen naar 2700 meter naar de col Girardin (2699 m) onder het Font Sancte massif, het hoogste punt van het natuurpark van de Queyras (3380 m). We hebben er een schitterend panoramisch zicht op het massief van Chambeyron en de hoge vallei van Ubaye. Het wordt een stevige instaptocht! Overnachting in de Gîte Auberge de la Cure Longeron. (+ 1000 m, - 800 m, 6,5 uur stappen).

Zondag 24 juni

Maljasset (1910 m) - Chiaperra (1640 m)

We stappen naar de meren van Marinet en de gelijknamige col, maken een klein ommetje om langs de prachtige gefossiliseerde gletsjers van de Font Sancte te passeren. Nadien oversteken van de col de Mary 2641m waarna we Italië binnenduiken. De Valle Maira! We stappen tot het schitterend gelegen Chiapperra. (+ 750 m, - 1000 m, 6 uur stappen). Verblijf in half pension in de Rifugio Campo Base.

Maandag 25 juni

Chiaperra (1640 m) - Larche (1670 m)

Prachtige traverse door het massif du Chambeyron via de col de Sautron (2685 m). Wilde beklimming in de cirque van Rocca Rossa en ontdekken van de alpenweiden en de schaapskooi van Viraysse. Overnachting in GTA Le Refuge. (+ 1050 m, - 1000 m, 6,5 uur stappen).

Dinsdag 26 juni

Larche (1670 m) - Fouillouse (1905 m)

We stappen alweer omhoog, zoals we al gewoon zijn, deze keer naar de col de Mallemort (2552 m), gedomineerd door het fort van Virayss. Van daaruit stappen we naar de col du Vallonnet (2524 m), alvorens te basculeren op de GR5 op een prachtig stuk groene vallei van de Plate Lombarde. We dalen tot de gite in Fouillouse waar de familie van de bekende Abbé Pierre zijn oorprong heeft. Jaren geleden hebben de Ronsers hier overnacht en de herinnering aan de overnachtingsplaats doet ons met veel plezier ernaar terugkeren! (+ 1050 m, - 750 m, 6 uur stappen).

Woensdag 27 juni

Fouillouse (1905 m) - Val d’Escreins (1781 m)

Kleine afdaling naar de fameuze Pont du Chatelet. Vandaar stappen we de lange vallei in richting col de Serenne (2650  m) en het schitterende Lac des Neuf Couleurs. Afdaling in de groene Laugiervallei om dan de Val d’Escreins te bereiken, een natuurgebied waar we overnachten in de kleine chalet-refuge van Basse Rua. ( - 250 m, + 1050 m, - 850 m, 6,5 uur stappen).

Donderdag 28 juni

Val d’Escreins (1781 m) - Ceillac (1650 m)

Laatste dag die we afsluiten met een prachtige staptocht via de Mont de Guillestre (2520 m) en de Pic d’Escreins (2730 m). Panorama beloofd op het massif des Ecrins en de Alpen. Relatief zware tocht, maar tegen dan zijn we volledig fit om die zonder kleerscheuren te voltooien. (+1150 m, - 1150 m, 7 uur stappen). Overnachting in Les Baladins in Ceillac.

Vrijdag 29 juni

Terugreis.

juli
Do 19

t/m

Zo 22

Meuse, Semoy (F) en Semois (B)

Tochtbegeleiding: Yves Vincent

Tel: 053 70 66 98 of 0476 53 30 95 (gsm enkel de dag zelf)

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: dagafstanden tussen 65 en 74 km.
 • Samenkomst: samenkomst om 10u30 aan de kerk van Raucourt-Et-Flaba (F). We vertrekken op een werkdag, dus de kans op enkele files in België is reëel. Reken de reistijd dus ruim.
  We hebben een gemakkelijke, maar toch lange fietsdag voor de boeg, zodat we niet lang op laatkomers kunnen wachten. Mochten de weersvoorspellingen voor de eerste dag heel somber zijn, kan de vertrekplaats nog aangepast worden.
 • Verblijf: Gîte “Au bord de Meuse”, la petite commune, F-08800 Laifour.
  Auberge de Jeunesse de Bouillon, Route du Christ 16, B-6830 Bouillon.
  Villa Motel, ZAC des Cailloux, F-55700 Stenay.
 • Meebrengen: lakens zijn in de prijs inbegrepen op alle overnachtingsplaatsen. Vrijdag en zaterdag passeren we ‘s voormiddags een supermarkt. Zondag beperken we ons tot een bakker. Fietsen in orde (remmen getest!), reparatiemateriaal, helm sterk aanbevolen (kan heel wat leed besparen), geen smalle bandjes zonder profiel, fluohesje (verplicht voor fietsers in Frankrijk bij regenweer).
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Water, water en nog eens water. Zo zou je de titel van de tocht ook kunnen omschrijven. Ongeveer de helft van onze tocht verloopt namelijk langs de Maas en haar zij­rivier, de Semois, die in Frankrijk van schrijfwijze verandert (Semoy). Een paar gekanaliseerde stukken Maas kunnen wat eentonig overkomen, maar over het algemeen zorgen de vele meanders en de stadjes onderweg voor voldoende afwisseling. De Maas is in Frankrijk een smalle, sterk kronkelende rivier waar scheepvaart slechts tot in de 19de eeuw belangrijk was. Nu wordt de rivier quasi enkel nog voor pleziervaart gebruikt. De jaagpaden bieden het voordeel dat we ongeveer de helft van de tijd verkeersvrij fietsen in Frankrijk waar fietspaden nog steeds een rariteit zijn. Verwacht niet dat de jaagpaden zo rimpelloos zijn als vele in Vlaanderen. ­Hierdoor zullen we ook niet zoveel last hebben van wielerterroristen. In het zuiden van onze tocht is het landschap open en heuvelend. In het noorden, in de Belgische en Franse Ardennen, is het landschap dieper ingesneden en bosrijk. Door het volgen van de rivieren vermijden we hier behoorlijk straffe hellingen. Een klein deel van ons traject is slechts halfverhard, maar onverhard zal echt een uitzondering zijn. Beloftes over terrasjes in afgelegen streken van Frankrijk worden niet meer op papier gezet. De intenties blijven, maar de praktijk kan tegenvallen...

Donderdag, 19 juli 2018

We starten in Raucourt-Et-Flaba met een oude spoorwegbedding op 190 m boven de zeespiegel, komen spoedig aan de Maas en volgen deze stroomafwaarts tot 130 m boven de zeespiegel. Een echt makkie dus met slechts één uitschieter, ­letterlijk en figuurlijk, namelijk het kasteel van Sedan, waarvoor we even de Maas verlaten. Het is de grootste middeleeuwse burcht van Europa. Vele veldheren hebben geprobeerd om het kasteel te veroveren maar niemand is er ooit in geslaagd om met een aanval het kasteel binnen te dringen. Het kasteel was de verblijfplaats van de prinsen van Sedan die ook hertog van Bouillon waren. Ons logies vanavond bevindt zich op een afgelegen plaats langs de Maas, tussen Monthermé en Laifour.

Vrijdag, 20 juli 2018

We fietsen even terug naar Monthermé. Vanaf de monding van de Semoy in de Maas volgen we “La Trans-Semoysienne”, een recente fietsroute van 20 km tot Les Hautes-Rivières op een oude spoorwegbedding. Onze eindbestemming voor vandaag, Bouillon, ligt ook langs de Semois, maar in tegenstelling tot de Maas is er niet overal een weg langsheen de rivier. In vogelvlucht bedraagt de afstand tussen de bron en de monding van de Semois slechts 70 km, maar de rivier zelf is wel 190 km lang. Het volgen van de rivier is dus niet per definitie de kortste of snelste optie. We moeten drie keer flink omhoog rijden. De eerste keer worden we beloond met een schitterend uitzicht op Frahan vanuit Rochehaut. De laatste keer is naar onze jeugdherberg in Bouillon waar we de burcht mooi zien liggen aan de overkant van de Semois.

Zaterdag, 21 juli 2018

We warmen ons op door definitief uit de Semois-vallei te klimmen tot aan de Franse grens (± 200 hoogtemeters). Tijdens een Ronserfietstrektocht in lang vervlogen tijden viel bovenaan deze helling een deelneemster flauw: men weze gewaarschuwd... We blijven even op hoogte en dalen vervolgens tot de vallei van La Chiers in Douzy. De rest van de dag wordt quasi vlak want we volgen La Meuse en de recht getrokken variant, het Canal de l’Est, tot in Stenay waar we overnachten in een driesterrenhotel (bij gebrek aan een goedkoper alternatief in de buurt).

Zondag, 22 juli 2018

Bij mooi weer rijden we een ommetje naar Romagne-sous-Montfaucon waar zich de grootste Amerikaanse militaire begraafplaats van Europa bevindt. Hier liggen 14.246 militairen die zijn gesneuveld gedurende de laatste anderhalve maand van de Eerste Wereldoorlog. Iets verderop is een Duitse begraafplaats van 1.412 Duitse militairen. Na dit bezoek is het hoog tijd om pal noord te gaan rijden door het schitterende open heuvelachtige landschap van de Argonne. Via Bourrut, Nouart en Yoncq bereiken we onze auto’s in Raucourt-Et-Flaba waar we nog ééntje kunnen drinken vooraleer huiswaarts te keren.