De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

mei
Do 10

t/m

Wo 30

Kazachstan (KZ)

Tochtbegeleiding: Hermien Matthys

Tel: 0495 86 73 05 (‘s avonds)

E-mail:

  • Type: dagstaptochten
  • Afstand: de meeste wandelingen zijn dagwandelingen. Er kan een meerdaagse wandeltocht zijn, maar hierbij nemen we enkel een dagrugzak mee. We wandelen tussen 5 à 7 uren per dag (effectieve stapuren). Er zijn een paar tochten bij waarbij we veel hoogtemeters stijgen en dalen. We doen beroep op een lokale organisatie voor bepaalde tochten/wandelingen.
  • Samenkomst: voordat we op reis vertrekken, komen we nog eens samen om elkaar wat beter te leren kennen. De datum hiervoor wordt vastgelegd als alle deelnemers gekend zijn.
  • Verblijf: de overnachtingsplaatsen zijn zeer eenvoudig. We overnachten in home stays, guesthouses, tenten en yurts. Tijdens de meerdaagse tocht kan het zijn dat we niet altijd kunnen douchen of is er niet altijd warm water is.
  • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

Kazachstan is waarschijnlijk niet het eerste land dat in je opkomt als reisbestemming. Veel mensen kennen het land slechts door de film “Borat” en de Russische ruimtebasis “Baikonur Cosmodrome”. Kazachstan biedt echter veel moois! De natuur is overweldigend, met eindeloze steppes, serene meren en hoge bergen. Ook vind je hier verschillende historische steden. Kazachstan is een uitgestrekt plateau dat afloopt van het oosten naar het westen. Het uiterste noorden is ligt 200 meter onder zeeniveau. Langs de grens met China en Kirgizstan liggen het Altai- en Tian Shangebergte met bergtoppen tot boven 4000 meter. In het zuiden liggen woestijnsteppen en woestijn. Van noord naar zuid, langs de rivieren en aan de voet van de bergen vind je grassteppen met tsjernosem (löss, zwarte bodem) die ontgonnen zijn voor de akkerbouw. Na Kirgizië in 2016, verkent Hermien verder de regio van de zijderoute. Deze keer staat Kazachstan op het programma en is ze op zoek naar medereizigers. Deze keer is het een reis waarbij natuur en cultuur gecombineerd worden. Er worden verschillende natuurparken en steden bezocht. Iedereen dient zelf zijn vliegtuigticket te boeken, maar Hermien bezorgt jouw de gegevens. We vliegen vanuit Brussel naar de vroegere hoofdstad Almaty en reizen met openbaar vervoer (bus, trein) en eventueel een binnenlandse vlucht naar de huidige hoofdstad Astana.

Op het programma staan alvast: Almaty, Charyn Canyon, Kolsai Lake, Altyn Emel National Park (Singing Dunes) Turkestan, Berikkarakloof, Shymkent, Borovoe & Burabai NP, Korgalzhyn, Astana,…

Klimaat

Kazachstan heeft een landklimaat met sterke contrasten. In het noorden van Kazachstan ligt de gemiddelde temperatuur in juli rond 19° C en in het zuiden rond 30°C. De winters duren lang, van eind oktober tot midden april. Tijdens de zomer heerst in de berggebieden een aangename temperatuur van rond de 25° C. De hoeveelheid neerslag varieert per gebied. In de berggebieden is de gemiddelde neerslag 1600 mm, in de woestijn 100 mm.

Bevolking

Kazachstan is 90 keer groter dan België en telt 16 miljoen inwoners. Kazachen stammen af van Turkse nomaden, die al duizend jaar het steppegebied tussen de Volga en Tian Shan domineren. Eeuwenlang trokken ze met hun paarden, kamelen, schapen en geiten door de immense grasvlakten. Door hun nomadisch bestaan hebben de Kazachen geen geschreven literatuur waardoor de Kazachse cultuur haar oorsprong vindt in de vertelkunst.

Eten en drinken

De Kazachse keuken verraadt haar nomadische oorsprong. Melk en vlees staan prominent op de kaart. In het zuiden van Kazachstan is het meest bekende gerecht laghman, een maaltijd van pittige noedels. Ook kuurdak is populair. Dit is een stoofpotje met aardappelen en vlees. Probeer ook eens Beshbarmak dat bestaat uit grote platte noedels met daarbovenop lams- of paardenvlees, gekookt in een groentesoep.

Qua drankjes is het meest traditioneel koemies, merriemelk of shubat, kamelenmelk. Naast de bekende frisdranken is er wodka en heeft het land een eigen biermerk Karagandiskoe.

Vaccinaties

Voor Kazachstan worden volgende vaccinaties aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio), buiktyfus, hepatitis A (besmettelijke geelzucht), Rabiës en teken encefalitis. Bespreek dit met het vaccinatiecentrum in jouw regio.

Mei
Ma 14

t/m

Do 24

Rota Vicentina in Zuid-West Portugal (PT)

Tochtbegeleiding: Herman Coeckelberghs

Tel: 0472 37 06 25

E-mail:

  • Type: dagstaptochten
  • Afstand: we wandelen 7 dagen met dagrugzak, de lengte van de wandelingen varieert tussen 15 en 20 km. Staptijden tusen 5 en 7 uren. Zeer gevarieerd terrein met zand, duinen en kliffen.
  • Verblijf: we vliegen naar Faro en terug vanuit Lissabon. Alle verplaatsingen doen we met 2 gehuurde minibusjes behalve de laatste dag. 8 nachten in jeugdherbergen langs de Rota Vicentia en 2 nachten in Lissabon.
  • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Een prachtige Ronservakantie staat voor de deur. Wat is er nu mooier in Zuid-Europa dan Portugal. Lissabon. De Taag en natuurlijk de Rota Vicentina. Herman neemt je mee langs dit prachtige parcours.

In zomer 2012 werd in de Alentejo in Portugal een nieuwe wandelroute geopend: de 310 kilometer lange Rota Vicentina. De route bestaat uit twee takken: in het binnenland de Historical Way (ook voor mountainbikers) en parallel eraan langs de kust de Fisherman’s Trail (alleen wandelaars). Deze kustroute loopt van noord naar zuid door het natuurpark Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, een langgerekte beschermde strook tussen Porto Covo en San Cabo de Vicente. Toeristische poespas is er uit den boze: geen botsauto’s, geen vakantieparken, geen grote parkeerplaatsen, maar wandelen mag er wel. Langs de route liggen op dagafstand wandelen casas brancas. Dat zijn fraaie, sfeervolle huizen, van authentieke boerderijtjes tot rustieke landhuizen. De eigenaren van enkele van deze casas brancas zijn de initiatiefnemers van deze Rota Vicentina.
Wandelen: dat is wat de Ronsers er gaan doen. De laatste 2 dagen bezoeken we Evora een historische stad in het binnenland en Lissabon aan de Taag. Wedden dat je het schitterend vindt?