De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Mei
Wo 29

t/m

Di 11

West Highland Way - Schotland

Tochtbegeleiding: Hermien Matthys

Tel: 0495 86 73 05 (telefonisch bereikbaar enkel ‘s avonds)

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: gemiddeld 5 tot 6 uur stappen per dag.
 • Samenkomst: max. 10 personen (mezelf inbegrepen). We vliegen vanuit België naar Edinburgh. Iedereen dient zelf zijn vliegtuigticket te boeken, maar aan de deelnemers worden de gegevens van de vluchten bezorgd, na inschrijving. De reis start en eindigt in Edinburgh. In totaal 9 stapdagen! De meeste wandelingen zijn tussen 19 en 24 km (5 à 7 stapuren per dag). Een goede conditie is dus noodzakelijk. We wandelen met een rugzak van overnachtingsplaats naar overnachtingsplaats.
 • Verblijf: we overnachten in hostels, bunkhouses, B&B,... dit betekent dat we soms in stapelbedden of met 2 in een 2-persoonsbed dienen te slapen. We kunnen ontbijten en/of een avondmaal nuttigen in onze overnachtingsplaats of in de nabije omgeving. Lunch kan je meestal krijgen in de overnachtingsplaatsen of kopen in een winkel in de omgeving of onderweg.
 • Meebrengen: voor Schotland heb je (tot nu toe) enkel een geldige identiteitskaart nodig. Zoals het oude Schotse gezegde gaat: ‘slecht weer bestaat niet, alleen de verkeerde kleren!’ Goede regenkledij is dus zeker een must! Zorg dat je verschillende laagjes kledij kan aandoen als het kou en/of winderig is en die je bij warm weer snel kan uittrekken. Wandelstokken zijn sterk aan te raden.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

De West Highland Way was de eerste meerdaagse aangeduide wandeltocht in Schotland. Deze 154 km lange tocht start in Milngavie en eindigt in Fort William en loopt langs langs meren, open vlakten en steile bergen.

Sommigen zullen hun wenkbrauwen misschien fronsen, als ze lezen dat onze volgende reis naar Schotland is. Deze bestemming stond al enige tijd op het to do lijstje en in 2019 wordt deze realiteit. Met de rugzak wandelen we in 8 dagen van Miln­gavie naar Fort William. Indien de weergoden ons goed gezind zijn, sluiten we deze tocht af met een dagwandeling naar de top van de Ben Nevis. Indien deze door omstandigheden niet zo kunnen doorgaan, doen we een andere alternatieve wandeling in de omgeving. Tijdens de reis is er ook tijd voorzien om Glasgow en Edinburgh te bezoeken. En maken we ook even tijd om een distillerie te bezoeken.

Klimaat

Schotland heeft een gematigd zeeklimaat met relatief milde winters, redelijk warme zomers en neerslag gedurende het hele jaar. De Schotse Hooglanden zijn nat, grijs en koel. Hier valt gemiddeld ongeveer 250 dagen per jaar neerslag, waarvan ongeveer op honderd dagen in de vorm van sneeuw. Door de wisselende aard van het weer is het niet ongewoon om vier seizoenen op één dag mee te maken! In mei - juni liggen de temperaturen tussen 7 en 15 °C.

Midges

Van midges heb je in de maanden juni t/m augustus het meeste last. Goede maanden om het noorden van Engeland en westen van Schotland te bezoeken, zijn daarom mei en september. Wat kun je er als wandelaar tegen doen? In ieder geval alle lichaamsdelen bedekt houden. En je gezicht dan? Een netje helpt een klein beetje, maar midges zijn zo klein dat ze door de gaatjes kunnen. Met heel dicht muskietengaas heb je meer kans om ze van je gezicht te houden. Een andere optie is spray kopen tegen deze vervelende beestjes.

Augustus
Za 31

t/m

Zo 8

Tenerife (E)

Tochtbegeleiding: Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: dagwandelingen van ongeveer 6 uur per dag. Moeilijkheidsgraad: middelmatig.
 • Samenkomst: we verblijven in gites waar ontbijt en mogelijk avondmaal voorzien is en de laatste 2 dagen in een hotelletje.
 • Verblijf: we kamperen in tenten. ‘s Avonds gaan we niet zelf kokerellen, maar genieten we van de plaatselijke gastronomie. Ruim geschat zal je met € 45 per dag toekomen.
 • Verkeersinfo: we gaan erheen met een (goedkope) vlucht en huren ter plaatse een auto. Als de groep groot genoeg is, huren we twee auto’s. Maximaal 10 Ronsers kunnen mee.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster. Afsluiting van de vooraanmelding is 24 december 2018.

Vooraankondiging van zeven dagen wandelen op Tenerife.

De Ronsers gaan stappen op Tenerife. Een kleine groep Ronsers, overnachtingen in twee charmante B&B’s en een nieuwbakken tochtbegeleidster… een unieke ervaring staat je te wachten. We kiezen eerst voor het Noord-Oosten van het eiland.
Daar be­vindt zich het Anagagebergte. De bergen zijn gevormd na een vulkanische eruptie 7 tot 9 miljoen jaar geleden. Het is deels natuurpark en sinds 2015 ook Biosfeerreservaat. Het is een gebied met uitdagende wandelingen en uitzonderlijke flora en fauna.

We hebben de bedoeling om hier drie wandelingen te maken:

Voor de eerste wandeling vertrekken we op het Cruz del Carmen tot Chinamada. Het dorpje is bekend omwille van woningen die deels in de rotsen uitgehouwen en nog steeds bewoond zijn. We hebben prachtig zicht op de kustlijn met de vuurtoren aan de Punta del Hidalgo.

De tweede wandeling gaat van Pico del Inglès naar Santa Cruz. We dalen af doorheen het nevelwoud langs een wondermooi pad met prachtig zicht op twee kloven. Het uitzicht reikt tot Gran Canaria.

De derde wandeling start in Chamorga, een klein bergdorpje van waaruit we een rondwandeling doen. We volgen een idyllische kloof en een subliem pad langs de kustlijn en wandelen doorheen het woud met drakenbomen terug.

De vierde dag verplaatsen we ons van het noorden naar het hoogste bergdorp van het eiland, Vilaflor (1466 m), ten zuiden van de Teide. Van hieruit doen we de andere staptochten: een kortere wandeling naar de Sombrero de Chasna met mooie zichten op de Teide, een wandeling naar het ‘paisaje lunar’ vanuit Vilaflor, een maandlandschap en de (bijna) volledig kale, met lava bedekte vlakte, een panoramawandeling van El Parador les Canadas del Teide de naar de krater van de Pico Veijo. Mogelijk doen we, naar gelang van de weersomstandigheden de wandeling van de Teide (estacion superior teleférico) downhill terug naar de parking. Inspraak van de groep geeft de richting aan.