De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Juli
Za 17

t/m

Wo 21

Rondje Luxemburg

Tochtbegeleiding: Yves Vincent

Tel: 053 70 66 98 of 0476 53 30 95

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: dagafstanden tussen 50 en 70 km. Sommige etappes kunnen ingekort worden in geval van slecht weer.
 • Samenkomst: samenkomst om 11u00 op de parking in Rue de la Gare, 4966 Clemency (Käerjeng). Vertrek om 11u15 stipt.
 • Verblijf: AJ Luxembourg,
  2, rue du Fort Olisy, L-2261 Luxembourg,
  tel. +352 26 27 66 650
  AJ Echternach, chemin vers Roudenhof, L-6487 Echternach, tel. +352 26 27 66 400
  AJ Lultzhausen, 20, an der Driicht,
  L-9666 Lultzhausen,
  tel. +352 26 27 66 600
 • Meebrengen: lakens zijn in de prijs inbegrepen op alle overnachtingsplaatsen. Voorzie eten voor de eerste twee dagen; de laatste 3 dagen kunnen we proviand inslaan. Fietsen in orde (remmen getest!), reparatiemateriaal, helm sterk aanbevolen (kan heel wat leed besparen), evt. fluohesje in geval van slecht weer.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Dit jaar doorkruisen we Groothertogdom Luxemburg over de volledige breedte, van de Belgische tot aan de Duitse grens. Het wordt een gevarieerde tocht met de mijnstreek in het zuiden, de hoofdstad, de Moezel, de Sûre en Klein-Zwitserland in het oosten en de meer bosrijke streek in het noorden. We krijgen ook afwisselend 3 talen te horen: Frans, Duits en Letzeburgs. Luxemburg had een uitgebreid spoorwegnet, maar veel trajecten zijn stopgezet. Zij waren er wel snel bij om die om te toveren tot schitterende fietspaden. De “pistes cyclables” (PC) volgen vaak deze oude spoorwegbeddingen. Waar mogelijk volgen we oude spoorwegbeddingen of jaagpaden, maar een aantal lange hellingen vallen niet te vermijden. De uitzichten zijn zo mooi zodat we met plezier wachten op de iets minder gevleugelde klimmers. Een goede basisconditie is wel wenselijk. De derde dag, halverwege deze mini-vakantie, maken we een dagfietstocht met lichte bepakking.

Zaterdag, 17 juli 2021

De eerste dag houden we het aantal kilometers beperkt tot ± 50 km. Het grootste deel van het traject is bovendien relatief vlak. In de loop van de namiddag volgen we de Alzette die kronkelt tot in Luxemburg stad. Na het passeren van de kazematten, wacht ons, zoals de traditie voorschrijft, nog een laatste korte klim naar de jeugdherberg. Als het een troost mag wezen: de twee overige jeugdherbergen liggen aan een meer …

Zondag, 18 juli 2021

We volgen nog even de Alzette, maar moeten al spoedig de vallei uitklimmen. Via Jungslinster rijden we naar Consdorf. Bossen en open landschappen wisselen elkaar mooi af. We maken een ommetje door Klein-Zwitserland met befaamde rotsen zoals de Perekop nabij Berdorf. Vanaf hier is bergaf naar onze jeudgherberg in Echternach. Na 62 km bereiken we de jeugdherberg gelegen aan een prachtig meer.

Maandag, 19 juli 2021

Vandaag staat een lusvormige fietstocht op het programma. Via Scheidgen, Zittig en Biwer rijden we naar Mertert aan de Moezel. Aan de overkant ligt Duitsland. In Born verlaten we even de Moezel om via Dickweiler terug naar de Moezel te bollen. We volgen de Moezel stroomafwaarts tot aan de samenvloeiing met de Sûre, die we stroomopwaarts volgen. Met 68 km op onze teller bereiken we Echternach.

Dinsdag, 20 juli 2021

Na onze inkopen, volgen we de Sûre verder stroomopwaarts. In Wallendorf-Pont mondt de Our uit in de Sûre. De Sûre voert ons westwaarts tot in Ettelbruck. Hier verlaten we de Sûre en beginnen we te klimmen, van 200 m boven de zeespiegel tot Heiderscheid op 500 m hoogte. We blijven even op hoogte vooraleer we zalig afdalen tot onze jeugdherberg in Lultzhausen, gelegen aan het stuwmeer van de Sûre. Afhankelijk van het gekozen traject, hebben we 61 à 70 km achter de boeg. Als avondwandeling kunnen we via een drijvende brug de Sûre oversteken.

Woensdag, 21 juli 2021

We rijden langs dorpen met leuke namen zoals Ueschtrëfermillen en Koetschette. Het is hier een dun bevolkte regio en het ziet er naar uit dat we een ommetje van een paar kilometer zullen moeten maken naar de Cactus van Redange om aan eten te geraken. Een cafeetje zou nog net iets gemakkelijker te vinden zijn. We rijden gans de dag zuidwaarts en ‘s namiddags vrijwel uitsluitend over een oude spoorweg en dus behoorlijk vlak. Na max. 60 km bereiken we de wagens in Clemency.

Augustus
Vrij 27

t/m

Za 4

Le Tour du Thabor (Clarée - Savoie - Thabor) (F)

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: dagelijks tochten van 5 tot 7,5 uur met de eigen rugzak (exclusief rusttijden). Hoogteverschillen van 400 tot 1300 meter.
 • Samenkomst: op 27 augustus om 18u30 in bij La Tanière in Valmeinier (La Ville Dessus).
 • Verblijf: eenvoudige berghutten met goed eten. We slapen in dortoirs van 4 tot 12 plaatsen. Dekens steeds voorhanden. Oordoppen zijn aangewezen gezien het avond’orkest’. We proberen de ‘orkest’leden zoveel mogelijk samen te laten slapen. Douches zijn zo goed als overal voorhanden, soms is er een meerprijs voor te betalen. In La Tanière zijn het overwegend king size tweepersoonsbedden: graag lakenzak meebrengen.
 • Materiaal: dit is een alpiene tocht. Het betekent dat we grotendeels boven de boomgrens en dus onbeschut stappen. Onmisbaar zijn wind- en waterdichte kledij, (fleece)pullover, goed ingelopen bergwandelschoenen, materiaal tegen blaren (compeed), EHBO-set, wandelstokken, lakenzak, fluitje/zaklamp voor noodsignalen, muts, handschoenen, zonnecrème hoge factor, zonnebril. Gezien we in het hooggebergte stappen kan het ‘s avonds flink afkoelen. Hou daar rekening mee in de kledingkeuze (we zijn voorstander van ‘laagjes’). Drinkfles of waterzak (type Platypus) niet vergeten!.
 • Meebrengen: picknick voor de hele tocht. Niettemin kan ook in elke berghut een lunchpakket daags voordien worden gevraagd.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

De Mont Thabor is 3.178 meter hoog en ligt in een klein bergmassief tussen de ketens van de Écrins en de Vanoise, praktisch aan de grens met Italië (Piemonte). Door het gebied lopen diverse wandelroutes en er zijn een zestiental berghutten te vinden. Het is het middelpunt van de vallei. Névache staat voor ‘enneigé’, wat ‘besneeuwd’ betekent. In de winter krijgt het dorpje een ansichtkaartwaardig tintje, verscholen onder een dikke laag sneeuw, die regelmatig van de daken van de knusse huisjes afvalt. Dan is het een walhalla voor wandelaars en langlaufers. In de lente en in de zomer straalt Névache tussen groene en bloeiende weides. Névache bestaat uit meerdere delen en gehuchtjes verspreid door de vallei. Ze zien er allemaal authentiek en sfeervol uit. Soms zijn het minidorpjes, soms slechts een paar huisjes en hutjes. Allemaal gebouwd op traditionele wijze met materialen uit de omgeving zoals stenen en hout. Het is heerlijk om door Névache en omliggende gehuchtjes rond te dwalen, omgeven door pure landschappen en knusse berghuisjes. Zo kun je bijvoorbeeld wandelen door de vallei, van gehuchtje naar gehuchtje, zonder op enig moment de prachtige rivier Clarée en de fleurige weides uit het oog te verliezen. In de verte ontwaren we de Barre des Ecrins en de bergen van de Vanoise waar de Ronsers enkele jaren geleden rondtrokken. De Ronsers kiezen voor een huttentocht aan het einde van het wandelseizoen omdat in de regio de sneeuw tot midden juli omnipresent kan zijn en de tocht kan bemoeilijken. Het voordeel van deze periode is dat er relatief weinig toeristen zijn en dat de hellingen al mooi gelig beginnen te zien, zich voorbereidend op de herfst. Onze tocht start aan de parking La Chenalette op 1747 meter hoogte. Op die plek komt er bovendien drinkbaar water uit een bron vlakbij waaraan we onze waterzakken kunnen vullen.

Dagplanning:

Zaterdag 28/8: een stevige inloopdag: we volgen vanaf de parking de ruisseau du Col des Marches via de vallei van Inversins. We passeren een col op 2725 meter hoogte om dan naar de refuge des Marches af te dalen. We hebben tijdens de afdaling een prachtig zicht op het lac de Bissorte. Luchtige tocht met een 360° panorama op de vallei van de Maurienne en het massif des Ecrins. Omhoog: 1225 meter, omlaag: 542 meter. 5 uur staptijd.

Zondag 29/8: optionele tocht naar de col des Sarrassins (2844 m), langs het vroegere pad naar Mont Thabor. Daarna langs het pad van de meren in de richting van de col des Bataillières (2787 m). We passeren het meer met dezelfde naam, gedomineerd door de Roche Noire en de crête-lijn van Sarrasins. De weg daalt nadien naar de Refuge du Mont Thabor (geen douche voorhanden!). Mooie reflecties in het water van les lacs de Sainte-Marguerite. Tussen de meren van Bissorte en Bataillières vinden we kleine schuil- en rustplaatsen voor de muil­dieren en drijvers tijdens de smokkeltijd. Omhoog: 604 m, omlaag: 297 m. 5u30 stappen inclusief optionele tocht.

Maandag 30/8: vanuit de refuge stappen we via de col des Méandes (2727 m.) naar de top van de Mont Thabor (3178 m). We doen dat via de Chapelle Notre Dame des Douleurs die zijn naam niet gestolen heeft. Op de top zien we de Alpen, les Grandes Jorasses, Cervin, Grande Casse, Mont Pourri, la Ciamarella, de Monte Viso en les Aiguilles d’ Arves. We keren van de top terug langs hetzelfde traject en op de splitsing kiezen we voor de richtingaanwijzer naar le Prat du Plan. We passeren een oude ijzermijn en de smelterij (wat er nog van overblijft). We overnachten in de Grange de la Vallée Etroite in één van de refuges ‘I Ré Magi’ of ‘Terzo Alpini’. Omhoog: 676 m, omlaag: 1313 m. 7 uur stappen.

Dinsdag 31/8: de GR 5 en GR 57 stijgen naar de col des Thures (2194 m). Het massief van de Driekoningen (les rois mages) weerspiegelt in het lac Chavillon. Van hieruit daalt te weg naar de vallei van de Clarée waarna we in Névache belanden om te overnachten in de gite d’étape de la Découverte. Stijgen: 406 m, dalen: 571 m. 5u15 stappen.

Woensdag 1/9: staptocht door de Vallée de la Clarée tot de Chapelle Saint-Marie (1861 m). We starten in bosrijk gebied en komen, naarmate we hoger gaan, weer boven de boomgrens uit. We volgen de GR du Pays tot de Refuge de Laval waar we na 5u45 stappen arriveren. 917 m stijgen, 437 m dalen. We slapen opnieuw boven 2200 meter.

Donderdag 2/9: vreemd genoeg besluiten we om even op onze stappen terug te keren. We stappen vandaag voor een groot stuk van de gebaande paden weg en leveren ons over de de GPS. We stappen langs het merengebied van Les Gordioles naar hoogtes tot bij de 2900 meter. Het merengebied is fantastisch mooi en het uitzicht in de buurt van de Pic du Lac Blanc is dat eveneens. We keren nu op onze stappen terug en gaan verder tot de refuge des Drayères waar we overnachten. Het klassieke wandelcircuit doet deze tocht niet, maar het zou jammer zijn om zo’n mooi, ruig stuk bergen te moeten missen. 6u15 stappen. Stijgen: 802 m, dalen: 408 m.

Vrijdag 3/9: vandaag stappen we van de Hautes Alpes naar de Savoie, via de Seuil de Rochilles (2459 m) en zijn 3 meren: lac de la Clarée, lac Rond en het lac du Grand Ban. Onze weg vervolgt naar rechts in de richting van de Pas de Griffes (2554 m). We dalen af naar Les Arendiers en stilaan volgen we de Neuvache tot de plek waar onze auto staat. Het parcours vandaag is erg alpien en de crètes wisselen af met kleine toppen. Enkel enkele chalets en cabanes van herders, een oud fort uit de 18de eeuw op het plateau de la Plagnette getuigen van menselijke aanwezigheid. Stijgen: 624 m, dalen: 1200 m). 7u30 staptijd. Overnachting bij La Tanière in Valmeinier (La Ville Dessus).

Zaterdag 4/9: terugrit naar Vlaanderen.

Augustus
Vrij 27

t/m

Za 4

Névache (F) - Vallée de la Clarée

Tochtbegeleiding: Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: dagelijks tochten van - meestal - maximum 4-5 uur met de dagrugzak (exclusief rusttijden). Hoogteverschillen van 400 tot 800 meter (één uitschieter van 935 meter).
 • Samenkomst: op vrijdag 27 augustus om 18u30 bij de overnachtingsplaats: Gites Les Mélézets-Fortville in Névache.
 • Verblijf: Les Mélézets, Hameau de Fortville, Névache, in hoofdzakelijk tweepersoonskamers, zie ook www.les-melezets.fr. Bedlinnen en handdoeken zijn voorhanden.
 • Materiaal: onmisbaar zijn wind- en waterdichte kledij, (fleece)pullover, goed ingelopen bergwandelschoenen, materiaal tegen blaren (compeed), EHBO-set, wandelstokken, muts, handschoenen, zonnecrème hoge factor, zonnebril. Gezien we in het hooggebergte verblijven kan het ‘s avonds flink afkoelen. Drinkfles of waterzak (type Platypus) niet vergeten!
 • Meebrengen: picknick in de plaatselijke épicerie aan te schaffen of picknick ter plekke in de gite (€ 6 per persoon per keer, € 10 voor samengestelde salade). Huispantoffels!
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiderster.

De Mont Thabor is 3.178 meter hoog en ligt in een klein bergmassief tussen de ketens van de Écrins en de Vanoise, praktisch aan de grens met Italië (Piemonte). Door het gebied lopen diverse wandelroutes. Névache staat voor ‘enneigé’, wat ‘besneeuwd’ betekent. In de winter krijgt het dorpje een ansichtkaartwaardig tintje, verscholen onder een dikke laag sneeuw, die regelmatig van de daken van de knusse huisjes afvalt. Dan is het een walhalla voor wandelaars en langlaufers. In de lente en in de zomer straalt Névache tussen groene en bloeiende weides. Névache bestaat uit meerdere delen en gehuchtjes verspreid door de vallei. Ze zien er allemaal authentiek en sfeervol uit. Soms zijn het minidorpjes, soms slechts een paar huisjes en hutjes. Allemaal gebouwd op traditionele wijze met materialen uit de omgeving zoals stenen en hout. Het is heerlijk om door Névache en omliggende gehuchtjes rond te dwalen, omgeven door pure landschappen en knusse berghuisjes. Zo kun je bijvoorbeeld wandelen door de vallei, van gehuchtje naar gehuchtje, zonder op enig moment de prachtige rivier Clarée en de fleurige weides uit het oog te verliezen. In de verte ontwaren we de Barre des Ecrins en de bergen van de Vanoise waar de Ronsers enkele jaren geleden rondtrokken. Tijdens deze wandelvakantie in de streek van de Tour du Mont Thabor vertrekken we steeds vanuit één overnachtingsplaats in Névache, soms te voet, soms na een stukje rijden. Net dat tikkeltje meer luxe, even tijd voor jezelf en om met volle teugen te genieten zonder dat je elke dag je rugzak klaarmaakt voor de volgende etappe. In de late namiddag, na de tocht, kan je deelnemen aan een yoga-sessie om onze fysiek op peil te houden.

De Ronsers kiezen voor deze tocht aan het einde van het wandelseizoen omdat in de regio de sneeuw tot midden juli omnipresent kan zijn. Het voordeel van deze periode is dat er relatief weinig toeristen zijn en dat de hellingen al mooi gelig beginnen te zien, zich voorbereidend op de herfst.

Een greep uit de dagstaptochten, in willekeurige volgorde, we kiezen ter plekke wat we eerst doen. We stappen telkens met de lichte rugzak (picknick, reservekledij):

Tocht 1: Aan de oevers van de Clarée en de waterval Débaret

De Clarée aan de rechter- en linkeroever. Een mooie, soms ietwat lastige wandeling maar aangenaam fris. De route loopt zo dicht mogelijk langs de rivier, met, afhankelijk van het seizoen, bloemen als vegetatie. De prachtige indrukwekkende waterval van Débaret. De wandeling begint door een deel van een authentiek dorp en nadien volop natuur.

3u00, 8,34 km, stijgen: 239 m, dalen: 232 m, hoogste punt: 1819 m.

Tocht 2: Chavillon en Bellety

Mooie wandeling die een uitzicht biedt op het massief van de Rois Mages en de Mont Thabor met een beklimming, grotendeels doorheen het bos.

5u20, 11 km, klimmen en dalen: telkens 758 m, hoogste punt: 2287 m, laagste punt: 1603 m.

Tocht 3: Le lac et la porte de Cristol

Mooie wandeling en niet te zwaar, vertrekkend vanuit Névache. Het brengt ons van het bos van Mélèzes naar het meer in een zeer mineraal landschap. De locatie is kalm en vol sereniteit, wat ontbreekt aan de meeste meren in de regio, die vaak erg druk zijn.

6u25, 13 km, klimmen en dalen: telkens 935 m, hoogste punt: 2467 m, laagste punt: 1586 m.

Tocht 4: Col Chardonnet - Lac de la Mine

Een zeer aangename en afwisselende wandeling in een vallei die vrij wild is gebleven. Op de pas een prachtig panorama van het Massif des Écrins, de Cerces en het Massif du Grand Galibier met de Clarée aan de rechter- en linkeroever.

4u20, 9,1 km, klimmen en dalen telkens 613 m. Hoogste punt op 2475 m, laagste op 1861 m.

Tocht 5: Tour des Lacs des Gardioles

Eén van de klassiekers van de Vallée de la Clarée in een weelderige omgeving van een van de mooiste landschappen van Frankrijk. Tijdens deze wandeling zien we de Cerces en de Ecrins weerspiegeld in het heldere water van de vele meren van de Gardioles. Het landschap is zo de moeite dat het minstens een of twee uur langer duurt dan het schema om de lus te voltooien. Een groot deel van de route loopt buiten de drukke paden, soms buiten de gebaande paden.

5u00, 10,91 km, klimmen en dalen telkens 690 meter. hoogste punt 2682 m, laagste punt 2022 m. De andere tochten bespreken we ter plaatse en zijn afhankelijk van de voorkeuren van de medestappers.

Zaterdag 4/9: terugrit naar Vlaanderen.