De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Augustus
Vrij 27

t/m

Za 4

Le Tour du Thabor (Clarée - Savoie - Thabor) (F)

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94

E-mail:

  • Type: rugzaktrektocht
  • Afstand: dagelijks tochten van 5 tot 7,5 uur met de eigen rugzak (exclusief rusttijden). Hoogteverschillen van 400 tot 1300 meter.
  • Samenkomst: op 27 augustus om 18u30 in bij La Tanière in Valmeinier (La Ville Dessus).
  • Verblijf: eenvoudige berghutten met goed eten. We slapen in dortoirs van 4 tot 12 plaatsen. Dekens steeds voorhanden. Oordoppen zijn aangewezen gezien het avond’orkest’. We proberen de ‘orkest’leden zoveel mogelijk samen te laten slapen. Douches zijn zo goed als overal voorhanden, soms is er een meerprijs voor te betalen. In La Tanière zijn het overwegend king size tweepersoonsbedden: graag lakenzak meebrengen.
  • Materiaal: dit is een alpiene tocht. Het betekent dat we grotendeels boven de boomgrens en dus onbeschut stappen. Onmisbaar zijn wind- en waterdichte kledij, (fleece)pullover, goed ingelopen bergwandelschoenen, materiaal tegen blaren (compeed), EHBO-set, wandelstokken, lakenzak, fluitje/zaklamp voor noodsignalen, muts, handschoenen, zonnecrème hoge factor, zonnebril. Gezien we in het hooggebergte stappen kan het ‘s avonds flink afkoelen. Hou daar rekening mee in de kledingkeuze (we zijn voorstander van ‘laagjes’). Drinkfles of waterzak (type Platypus) niet vergeten!.
  • Meebrengen: picknick voor de hele tocht. Niettemin kan ook in elke berghut een lunchpakket daags voordien worden gevraagd.
  • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

De Mont Thabor is 3.178 meter hoog en ligt in een klein bergmassief tussen de ketens van de Écrins en de Vanoise, praktisch aan de grens met Italië (Piemonte). Door het gebied lopen diverse wandelroutes en er zijn een zestiental berghutten te vinden. Het is het middelpunt van de vallei. Névache staat voor ‘enneigé’, wat ‘besneeuwd’ betekent. In de winter krijgt het dorpje een ansichtkaartwaardig tintje, verscholen onder een dikke laag sneeuw, die regelmatig van de daken van de knusse huisjes afvalt. Dan is het een walhalla voor wandelaars en langlaufers. In de lente en in de zomer straalt Névache tussen groene en bloeiende weides. Névache bestaat uit meerdere delen en gehuchtjes verspreid door de vallei. Ze zien er allemaal authentiek en sfeervol uit. Soms zijn het minidorpjes, soms slechts een paar huisjes en hutjes. Allemaal gebouwd op traditionele wijze met materialen uit de omgeving zoals stenen en hout. Het is heerlijk om door Névache en omliggende gehuchtjes rond te dwalen, omgeven door pure landschappen en knusse berghuisjes. Zo kun je bijvoorbeeld wandelen door de vallei, van gehuchtje naar gehuchtje, zonder op enig moment de prachtige rivier Clarée en de fleurige weides uit het oog te verliezen. In de verte ontwaren we de Barre des Ecrins en de bergen van de Vanoise waar de Ronsers enkele jaren geleden rondtrokken. De Ronsers kiezen voor een huttentocht aan het einde van het wandelseizoen omdat in de regio de sneeuw tot midden juli omnipresent kan zijn en de tocht kan bemoeilijken. Het voordeel van deze periode is dat er relatief weinig toeristen zijn en dat de hellingen al mooi gelig beginnen te zien, zich voorbereidend op de herfst. Onze tocht start aan de parking La Chenalette op 1747 meter hoogte. Op die plek komt er bovendien drinkbaar water uit een bron vlakbij waaraan we onze waterzakken kunnen vullen.

Dagplanning:

Zaterdag 28/8: een stevige inloopdag: we volgen vanaf de parking de ruisseau du Col des Marches via de vallei van Inversins. We passeren een col op 2725 meter hoogte om dan naar de refuge des Marches af te dalen. We hebben tijdens de afdaling een prachtig zicht op het lac de Bissorte. Luchtige tocht met een 360° panorama op de vallei van de Maurienne en het massif des Ecrins. Omhoog: 1225 meter, omlaag: 542 meter. 5 uur staptijd.

Zondag 29/8: optionele tocht naar de col des Sarrassins (2844 m), langs het vroegere pad naar Mont Thabor. Daarna langs het pad van de meren in de richting van de col des Bataillières (2787 m). We passeren het meer met dezelfde naam, gedomineerd door de Roche Noire en de crête-lijn van Sarrasins. De weg daalt nadien naar de Refuge du Mont Thabor (geen douche voorhanden!). Mooie reflecties in het water van les lacs de Sainte-Marguerite. Tussen de meren van Bissorte en Bataillières vinden we kleine schuil- en rustplaatsen voor de muil­dieren en drijvers tijdens de smokkeltijd. Omhoog: 604 m, omlaag: 297 m. 5u30 stappen inclusief optionele tocht.

Maandag 30/8: vanuit de refuge stappen we via de col des Méandes (2727 m.) naar de top van de Mont Thabor (3178 m). We doen dat via de Chapelle Notre Dame des Douleurs die zijn naam niet gestolen heeft. Op de top zien we de Alpen, les Grandes Jorasses, Cervin, Grande Casse, Mont Pourri, la Ciamarella, de Monte Viso en les Aiguilles d’ Arves. We keren van de top terug langs hetzelfde traject en op de splitsing kiezen we voor de richtingaanwijzer naar le Prat du Plan. We passeren een oude ijzermijn en de smelterij (wat er nog van overblijft). We overnachten in de Grange de la Vallée Etroite in één van de refuges ‘I Ré Magi’ of ‘Terzo Alpini’. Omhoog: 676 m, omlaag: 1313 m. 7 uur stappen.

Dinsdag 31/8: de GR 5 en GR 57 stijgen naar de col des Thures (2194 m). Het massief van de Driekoningen (les rois mages) weerspiegelt in het lac Chavillon. Van hieruit daalt te weg naar de vallei van de Clarée waarna we in Névache belanden om te overnachten in de gite d’étape de la Découverte. Stijgen: 406 m, dalen: 571 m. 5u15 stappen.

Woensdag 1/9: staptocht door de Vallée de la Clarée tot de Chapelle Saint-Marie (1861 m). We starten in bosrijk gebied en komen, naarmate we hoger gaan, weer boven de boomgrens uit. We volgen de GR du Pays tot de Refuge de Laval waar we na 5u45 stappen arriveren. 917 m stijgen, 437 m dalen. We slapen opnieuw boven 2200 meter.

Donderdag 2/9: vreemd genoeg besluiten we om even op onze stappen terug te keren. We stappen vandaag voor een groot stuk van de gebaande paden weg en leveren ons over de de GPS. We stappen langs het merengebied van Les Gordioles naar hoogtes tot bij de 2900 meter. Het merengebied is fantastisch mooi en het uitzicht in de buurt van de Pic du Lac Blanc is dat eveneens. We keren nu op onze stappen terug en gaan verder tot de refuge des Drayères waar we overnachten. Het klassieke wandelcircuit doet deze tocht niet, maar het zou jammer zijn om zo’n mooi, ruig stuk bergen te moeten missen. 6u15 stappen. Stijgen: 802 m, dalen: 408 m.

Vrijdag 3/9: vandaag stappen we van de Hautes Alpes naar de Savoie, via de Seuil de Rochilles (2459 m) en zijn 3 meren: lac de la Clarée, lac Rond en het lac du Grand Ban. Onze weg vervolgt naar rechts in de richting van de Pas de Griffes (2554 m). We dalen af naar Les Arendiers en stilaan volgen we de Neuvache tot de plek waar onze auto staat. Het parcours vandaag is erg alpien en de crètes wisselen af met kleine toppen. Enkel enkele chalets en cabanes van herders, een oud fort uit de 18de eeuw op het plateau de la Plagnette getuigen van menselijke aanwezigheid. Stijgen: 624 m, dalen: 1200 m). 7u30 staptijd. Overnachting bij La Tanière in Valmeinier (La Ville Dessus).

Zaterdag 4/9: terugrit naar Vlaanderen.