De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Juni
Za 13

t/m

Zo 21

Traiguera (E)

Tochtbegeleiding: Herman Coeckelberghs

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: we wandelen gemiddeld tusseen de 10 en 18 km in lusvorm ter plekke of na een verplaatsing met wagens. We beloven nu reeds een zeer gevarieerd terrein.
 • Verblijf: we willen met het vliegtuig vertrekken vanop Brussels Airport richting Barcelona waar we een auto huren en rijden tot Traiguera. We verblijven bij Belgen in het buitenland die de stichters zijn van de groene dag die de natuurlijke gezondheid promoten en schrijvers van verschillende boeken over voeding en gezond leven. We nemen half pension. Belangrijk om te weten is dat er enkele huisregels zijn die iedereen tijdens zijn verblijf moet respecteren. De voeding is namelijk 100 percent vegetarisch. Het verblijf is alcoholvrij en je interesse tonen in natuurlijke gezondheid is meegenomen. Het is ook een ecologisch project: dit wil zeggen dat er ter plaatse zuinig moet omgesprongen met water en elektriciteit. Elektriciteit wordt geproduceerd door zonnepanelen zonder connectie met het elektriciteitsnet. Water wordt opgevangen door regen en aanvulling met grondwater. Al het gebruikte water wordt opgevangen en hergebruikt voor bevloeiing. Daarom enkel ecologische verzorgingsproducten (type Ecover) gebruiken. Deze zijn eventueel ter plaatse aan te schaffen.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Dit is een vooraankondiging van een week dagstappen in Spanje bij bijzondere mensen en in een bijzondere overnachtingsplek met nadruk op ‘anders gaan leven’.

Traiguera ligt in Spanje, in de provincie Castellon in een zeer rustige omgeving tussen de millenarios, de duizendjarige olijf­bomen die er staan in de hoogste concentraties ter wereld.

In de onmiddellijke omgeving vind je de natuurgebieden Els Ports, een berggebied met een zeer rijke fauna en flora en de habitat van de Spaanse geit. Aan de andere kant van Traiguera ligt ten zuiden van Piniscola de Serra d’Irta een ruig natuur­gebied aan de kust met wild, vele trekvogels, archeologische vindplaatsen en kasteelruïnes. Dat is het decor waarin deze vakantieweek zich zal afspelen.

Juli
Do 11

t/m

Ma 15

De prachtige bossen rond Soissons (F)

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 015 33 72 94 (na 18u30)

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: 17 tot 29 km per dag, sportief wandeltempo, heuvelend terrein. De dagtochten moeten nog uitgestippeld worden in functie van de verblijfplaats.
 • Kostprijs: afhankelijk van de gekozen logies, maar zeker budgetvriendelijk. Als het kan, koken we de meeste dagen zelf.
 • Verkeersinfo: afstand Brussel - Soissons: 230 km.
 • Deelnemen: hotels of gîtes zijn schaars in deze streek. Het wordt waarschijnlijk een camping, met mogelijkheid om te slapen in een stacaravan of een eigen tent (die we opzetten en niet mee hoeven te dragen). Er is plaats voor 8 deelnemers. Wie zin heeft om mee te gaan, gelieve zich per mail aan te melden tegen 31 januari 2019.

Tijdens deze vijfdaagse wandelvakantie proberen we zoveel mogelijk natuurschoon mee te pikken in de omgeving van Soissons, een stad die op zichzelf al de moeite waard is. We trekken door het bos van Retz, een woud dat driemaal ze groot is als het Zoniënwoud. We ontdekken de lieftallige valleien van de Ourcq en de Clignon en de omliggende plateaus. We kunnen een bezoek brengen aan het kasteel van Villers-Cotterêts, de imposante abdijruïnes van Longpont en het stadje La Ferté-Milon, waar Jean Racine het levenslicht zag.

Juli
Do 18

t/m

Zo 21

Oostelijke Vulkaaneifel (D)

Tochtbegeleiding: Yves Vincent

Tel: 053 70 66 98 of 0476 53 30 95 (GSM enkel actief de tochtdagen)

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: dagafstanden tussen 42 en 60 km.
 • Samenkomst: samenkomst vanaf 11u30 aan de parking in de straat “Am Schwimmbad” van Kelberg. We vertrekken op een werkdag met een reële kans op files in België, dus het is niet evident om de reistijd juist in te schatten. Wie aankomt, kan de eerste honger al stillen. Om 12u00 gaan we samen op zoek naar een cafeetje waar we welkom zijn met onze picknick.
 • Verblijf:
  JH Mayen, Am Knüppchen 5,
  D-56727 Mayen,
  tel. +49 2651 2355.
  JH Cochem, Klottener Straße 9,
  D-56812 Cochem,
  tel. +49 2671 8633.
 • Deelnemen: bellen of mailen na 20u00. Per mail graag melden of je vervoer zoekt of aanbiedt, evenals vegetarische wensen. E-bikers zijn welkom op voorwaarde dat ze in de achterste helft van de groep rijden.

De bekendste plaatsen in de Vulkaaneifel zoals Gerolstein en Daun bevinden zich in het westen van de Vulkaaneifel. In dat deel bevinden zich de meest zichtbare overblijfselen van het vulkanisme zoals de “Maare”, de meren die zijn overgebleven na felle gasexplosies. Het oosten van de Vulkaaneifel reikt tot Andernach aan de Rijn waar mits menselijke tussenkomst een geyser enkel gaat spuiten als een bootlading toeristen is aangekomen. In het oosten vind je ook het grootste vulkaanmeer, de Laacher See. Onderweg zullen we een paar restanten zien van het vulkaantijdperk zoals basaltgroeven en enkele vulkaankegels in het landschap. We gaan de hellingen zeker niet opzoeken, maar ze vallen in dit landschap ook niet helemaal te vermijden. Een paar keer per dag krijgen we dus een helling voorgeschoteld van 5 à 8% die enkele kilometers kan duren. Zoals steeds wordt er gewacht op de achterblijvers en wordt hen ook de tijd gegund om op adem te komen. De inspanningen worden beloofd met sublieme vergezichten en afdalingen die tot 10 km kunnen aanhouden. De dagafstanden zijn beperkt tot 60 km dus tijd voor een pauze of een terrasje is er zeker. Geen stress! De Duitse fietswegen zijn van behoorlijke kwaliteit en de beschikbare kaarten en websites zijn betrouwbaarder dan in Frankrijk, dus de kwaliteit van de halfverharde delen van het parcours zou moeten meevallen.

Donderdag, 18 juli 2019

We starten rustig met een traject van 42 km en twee hellingen van 200 hoogtemeters. We zullen het niet halen op dezelfde tijd als de beste marathonlopers, maar dat is ook niet nodig. Via Rothenbach klimmen we naar Nürburg. De Nürburgring en het hoogste punt van de omgeving, de burcht op 660 m, laten we links liggen. We volgen de Nitzbach stroomafwaarts tot Nitz. Om de drukke B258 te vermijden verlaten we even de Nitzbach om ze in Virneburg terug te kruisen. Een korte kuitenbijter brengt ons op de Brauberg vanwaar we ons via Kürrenberg kilometers lang kunnen laten uitbollen tot aan de jeugdherberg van Mayen.

Vrijdag, 19 juli 2019

Vandaag een lusvormige tocht van ± 60 km. Na onze inkopen in Mayen en een korte verkenning van het historisch centrum rijden we naar een paar oude basaltgroeves. Langs de rand van Mendig bereiken we in Bell de Erlenbrunnen, een bron van natuurlijk spuitwater. Best even proeven vooraleer je jouw drinkbus ledigt om te vullen met dit water dat een meer uitgesproken smaak heeft dan het spuitwater dat we gewoon zijn... Vervolgens zoeken we hogere regionen op met fantastische uitzichten. ‘s Namiddag rijden we langs de Rassberg (665 m), het hoogste punt van onze trektocht. Op het einde van de dag volgen we nog de benedenloop van de Nitzbach tot de monding in de Nette, het riviertje dat ons terug tot aan de jeugdherberg van Mayen brengt.

Zaterdag, 20 juli 2019

De eerste 12 km volgen we oude spoorwegbeddingen tot Polch, dus een rustig begin van de dag. Er staat 58 km op de planning, maar bij voldoende enthoesiasme is een extraatje van 9 km mogelijk waarbij we nog 4 km langer op de spoorwegbedding kunnen blijven. Het wordt een tocht zonder lange of zware hellingen. Vanaf Monreal volgen we de Thürelzbach tot Kaisersesch. Vervolgens zoeken we de Klottenerbach op die ons tot aan de Moezel brengt. Met de veerboot bereiken we de overkant van de Moezel. Luttele kilometers verderop bevindt zich de jeugdherberg van Cochem, braafjes aan de Moezel (niet ongemeen hoog zoals in b.v. Bernkastel-Kues). De liefhebbers kunnen ‘s avonds nog te voet het mooie historische centrum van Cochem bezoeken.

Zondag, 21 juli 2019

Hopelijk krijgen we een stevig ontbijt in de jeugdherberg. Zoniet kunnen we nog wat calorieën vergaren bij de bakker. We zullen onmiddellijk een portie calorieën verbranden want we moeten 400 hoogtemeters overwinnen om uit de Moezelvallei te geraken. De rest van de dag valt best mee. Via Driesch rijden we naar Ulmen. Hier kunnen we kiezen tussen een korte route van 44 km via Gunderath of een langere route van 59 km via Daun naar de auto’s.

Augustus
Ma 12

t/m

Wo 21

Castelnaudary - Castres - Castelnaudary (F)

Tochtbegeleiding: Jef Geelen

Tel: 0497 28 58 60

E-mail:

 • Type: fietskampeertocht
 • Afstand: elke dag fietsen we tussen de 60 en 80 km.
 • Samenkomst: op 12 augustus op de camping van Castelnaudary.
 • Verblijf: we kamperen in tenten. ‘s Avonds gaan we niet zelf kokerellen, maar genieten we van de plaatselijke gastronomie. Ruim geschat zal je met € 45 per dag toekomen.
 • Materiaal: een goede conditie en een fiets met voldoende versnellingen zijn noodzakelijk. Het is een heuvelachtig parcours, ook voor de deelnemers die regelmatig inkorten, je mag er dus niet tegen op zien om regelmatig op de trappers te moeten staan.
 • Verkeersinfo: we organiseren het vervoer met eigen wagens of de trein. Indien je inschrijft vergeet niet te vermelden of je chauffeur bent (hoeveel fietsen en passagiers kun je meenemen?) of je graag zou meerijden met de wagen of je met de trein gaat (de treintickets worden in principe aangekocht door de tochtbegeleider, geboortedatum ook doorgeven). In Parijs nemen we de TGV naar Toulouse waar we overstappen op een regionale trein. Er worden nog afspraken gemaakt over hoe we in Parijs geraken (normaal gezien via Rijsel).
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Dit jaar fietsen we vooral in de vroegere regio Languedoc-Rousillon, waarbij we het zuiden van het natuurpark Haut Languedoc gedurende 2 dagen doorkruisen. We zoeken de kleine rustige wegen op waar bijna geen autoverkeer komt. Genieten van de mooie vergezichten blijft een belangrijk doel. Soms wordt er in groep gereden, maar vaak rijdt iedereen op zijn eigen tempo en op geregelde tijdstippen wordt er op elkaar gewacht, waarbij iedereen de kans krijgt om zijn batterijen (figuurlijk dan) weer op te laden. Tijdens onze fietstocht moet er regelmatig een helling op gefietst worden. We vermijden dubbele pijltjes (op de 1/200 000 Michelin kaarten), dit wil zeggen dat we hellingen steiler dan 9% (aangeduid met 2 pijltjes, tussen 5 en 9% aangeduid met 1 pijltje) trachten te vermijden en het aantal enkele pijltjes wordt beperkt gehouden. Korte pittige hellingen op kleine wegen worden soms niet aangeduid op een Michelin-kaart. Indien je het een dag rustiger aan wil doen of een dagje wil recupereren, geen nood, het parcours inkorten kan bijna alle dagen en iedereen krijgt een parcourskaartje mee met de mogelijke inkortingen in kleur aangeduid. Met bagage rijden op een heuvelachtig parcours blijft natuurlijk wel een pittige tocht. De tocht zelf vangt aan op dinsdag 13 augustus aan de camping van Castelnaudary. Normaal gezien zal iedereen, ook de treinreizigers, de camping de vorige dag al bereikt hebben zodat we voor het vertrek nog gezamenlijk op de camping kunnen ontbijten. Vanuit Rijsel tot in Castelnaudary zijn er verschillende mogelijkheden om de fiets in zijn geheel op de trein mee te nemen. De camping ligt in de stad zelf, dus vanuit het station van Castelnaudary is het maar een 2,5 km fietsen.

Dinsdag 13 augustus: de tocht van de eerste dag telt 77 kilometers en 3 enkele pijltjes. Om het stadje uit te geraken moeten we nu en dan op de trappers staan. Eens buiten de stad rijden we in oostelijke richting door golvend weide- en landbouwgebied. Na 25 km, in de buurt van Saissac moeten we wat klimmen en geleidelijk, vooral vanaf Mas-Cabardès, wordt het landschap ruwer, met meer rotsige en met kreupelhout beboste heuvels en met wijnvelden. Carcassonne ligt 20 km ten zuiden van ons traject en omdat we 3 jaar geleden in Carcassonne onze rustdag hebben gehouden, maken we deze keer geen ommetje langs deze mooie stad. We komen stilletjes aan wel in Katharenland. In Lastours kunnen we vanop afstand de 4 ruïnes van Katharenburchten op de steile rotsen bewonderen. Uiteindelijk komen we aan in Caunes-Minervois waar we onze tenten opslaan. Er kan ingekort worden (beperkt).

Woensdag 14 augustus: we fietsen verder in oostelijke en noordoostelijke richting. Na een kleine 30 km komen we in Minerve, een prachtig Katharendorpje gelegen op een rotsige uitloper en zeker een bezoekje waard. Noteer ook dat we vanaf Mas-Cabardès (zie 13 augustus) tot voorbij Minerve volop in het wijngebied Minervois fietsen. Voor de kenners onder ons: de jonge rode wijnen zijn elegant en goed gestructureerd, met aroma’s van zwarte bessen, viooltjes, kaneel en vanille. Wanneer ze rijper worden, evolueren de aroma’s naar leder (?), gekonfijt fruit en pruimen. De tannines zijn zijdeachtig, de afdronk is lang en vol. Witte wijnen geuren naar exotische vruchten en bloemen. De rosé-wijnen geuren naar kleine rode vruchten, cassis en framboos. Met deze wetenschap peddelen we verder in noordoostelijke richting en via kleine autoluwe kronkelwegen komen we aan in Saint-Chinian. Van hieruit is het nog maar 10 km naar onze volgende overnachtingsplaats in Cessenon-sur-Orb. We hebben 78 km en 5 pijltjes achter de kiezen, inkorten kan.

Donderdag 15 augustus: vandaag betreden we het regionale natuurpark Haut Languedoc. Daarvoor moeten we meer in noordelijke richting fietsen en in de eerste 35 km zullen we toch enkele hellingen met 1 pijltje moeten overwinnen. In Bédarieux wordt het ons gemakkelijk gemaakt. De overheid heeft een oude spoorlijn tussen Bédarieux en Mazamet omgebouwd tot een 75 km lange fiets- en wandelroute (la voie verte Passa Païs). We maken hier dan ook gebruik van. We volgen de route die in het eerste deel de D908 volgt. In Prémian hebben we genoeg treintje gespeeld en we verlaten de route om onze tenten op de camping van Prémian op te zetten. Er staan 75 km en 4 pijltjes op onze teller. Inkorten is mogelijk.

Vrijdag 16 augustus: we vervolgen het fietspad gedurende 40 km in westelijke richting. Nu wordt vooral de D 612 gevolgd. Enige kilometers voor Mazamet verlaten we het fietspad en nemen we onze aanloop naar ons eindpunt van de dag, Castres. Via kleine wegjes in noordelijke richting naderen we ongemerkt Castres. We komen ook in de buurt van de Chaos de la Balme, een natuurlijke formatie van diverse afgesleten en gepolijste granieten rotsblokken die bizarre vormen vertonen en die er al miljoenen jaren liggen. De laatste 10 km volgen we de D66 in westelijke richting, om na 73 km en 3 pijltjes op de camping van Castres aan te komen. Die is gelegen aan de rand van een park, een golfbaan en een zwembad. Inkorten kan (beperkt).

Zaterdag 17 augustus: rustdag. Het historische centrum van Castres is leuk om te bezoeken. De combinatie van de oude, smalle straatjes en vele winkeltjes en terrasjes zorgen voor een aangename sfeer. Elke dag wordt er markt gehouden. Vanop de Jakobijnenkade krijgt men een prachtig zicht op de oude gekleurde huizen van Castres, die de Agoutrivier afboorden. Het is mogelijk deze woningen te bewonderen door een tocht te maken aan boord van een pittoreske houten boot. In het vroegere bisschoppelijke paleis bevindt zich het Goyamuseum, gewijd aan Spaanse schilderijen en in het bijzonder aan die van de gekende Spaanse kunstenaar, Francisco de Goya, waarvan enkele schilderijen tentoongesteld worden. Castres ligt ook op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Zondag 18 augustus: we rijden de stad door in westelijke richting, op zoek naar een nieuw fietspad dat ooit een spoorlijn geweest is. We denderen in noordelijke richting op het fietspad gedurende 15 km. In de buurt van Vénès verlaten we het fietspad en zoeken we nog even de grens op van het natuurpark Haut Languedoc. In Réalmont nemen we defintief afscheid van dit natuurpark en zetten we onze weg voort in westelijke richting. We gebruiken de kleinst mogelijke geasfalteerde baantjes en fietsen in een wijde boog rond Graulhet. In Saint Maurice gaat het zuidwaarts om na 10 km op een camping in Briatexte aan te komen die wel een 4 km verwijderd is van het centrum. We hebben onze langste rit achter de rug (80 km) en 3 hellingen met 1 pijltje bedwongen. Mogelijkheid tot inkorten.

Maandag 19 augustus: de laatste 2 dagen van onze fietstocht doen we het rustig aan. We houden het vandaag op 63 km en op de Michelin-kaart staan er slechts 2 pijltjes. We fietsen vandaag vooral zuidwaarts. Ons traject gaat door een licht heuvelend landschap in een landbouwgebied. Ook hier opteren we voor de kleinst mogelijke wegjes. In Saint-Julia op de D1 draaien we naar het westen en via Cambiac bereiken we onze overnachtingsplaats in Caraman. Beperkte mogelijkheid tot inkorten.

Dinsdag 20 augustus: onze laatste fietsdag. We zoeken het Canal du Midi op om terug in Castelnaudary te geraken. Maar eerst rijden we westwaarts richting Toulouse, we naderen de stad tot op 15 km maar toch blijft het rustig fietsen. In Préserville zoeken we het zuiden weer op en in Saint-Rome komen we op het fietspad Canal du Midi. Het fietspad ligt wel in de buurt van de autoroute des deux mers. Als er lawaaihinder is, dan volgen we een alternatieve route. Via het Canal du Midi geraken we weer in Castelnaudary, waar alles 8 dagen geleden begon. Volgens de heer Michelin zijn er geen pijltjes, maar in het eerste deel is de kans reëel dat er toch nog een hellingtje op ons ligt te wachten. In het eerste deel kan men inkorten. De laatste fietsdag houden we het op 63 km.

Woensdag 21 augustus: weer huiswaarts.

Augustus
Za 31

t/m

Zo 8

Tenerife (E)

Tochtbegeleiding: Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: dagwandelingen van ongeveer 6 uur per dag. Moeilijkheidsgraad: middelmatig.
 • Verblijf: we verblijven in gites waar ontbijt en mogelijk avondmaal voorzien is en de laatste 2 dagen in een hotelletje.
 • Verkeersinfo: we gaan erheen met een (goedkope) vlucht en huren ter plaatse een auto. Als de groep groot genoeg is, huren we twee auto’s. Maximaal 10 Ronsers kunnen mee.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster. Afsluiting van de vooraanmelding is 24 december 2018.

Vooraankondiging van zeven dagen wandelen op Tenerife.

De Ronsers gaan stappen op Tenerife. Een kleine groep Ronsers, overnachtingen in twee charmante B&B’s en een nieuwbakken tochtbegeleidster… een unieke ervaring staat je te wachten. We kiezen eerst voor het Noord-Oosten van het eiland.
Daar be­vindt zich het Anagagebergte. De bergen zijn gevormd na een vulkanische eruptie 7 tot 9 miljoen jaar geleden. Het is deels natuurpark en sinds 2015 ook Biosfeerreservaat. Het is een gebied met uitdagende wandelingen en uitzonderlijke flora en fauna.

We hebben de bedoeling om hier drie wandelingen te maken:

Voor de eerste wandeling vertrekken we op het Cruz del Carmen tot Chinamada. Het dorpje is bekend omwille van woningen die deels in de rotsen uitgehouwen en nog steeds bewoond zijn. We hebben prachtig zicht op de kustlijn met de vuurtoren aan de Punta del Hidalgo.

De tweede wandeling gaat van Pico del Inglès naar Santa Cruz. We dalen af doorheen het nevelwoud langs een wondermooi pad met prachtig zicht op twee kloven. Het uitzicht reikt tot Gran Canaria.

De derde wandeling start in Chamorga, een klein bergdorpje van waaruit we een rondwandeling doen. We volgen een idyllische kloof en een subliem pad langs de kustlijn en wandelen doorheen het woud met drakenbomen terug.

De vierde dag verplaatsen we ons van het noorden naar het hoogste bergdorp van het eiland, Vilaflor (1466 m), ten zuiden van de Teide. Van hieruit doen we de andere staptochten: een kortere wandeling naar de Sombrero de Chasna met mooie zichten op de Teide, een wandeling naar het ‘paisaje lunar’ vanuit Vilaflor, een maandlandschap en de (bijna) volledig kale, met lava bedekte vlakte, een panoramawandeling van El Parador les Canadas del Teide de naar de krater van de Pico Veijo. Mogelijk doen we, naar gelang van de weersomstandigheden de wandeling van de Teide (estacion superior teleférico) downhill terug naar de parking. Inspraak van de groep geeft de richting aan.