De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Augustus
Ma 12

t/m

Wo 21

Castelnaudary - Castres - Castelnaudary (F)

Tochtbegeleiding: Jef Geelen

Tel: 0497 28 58 60

E-mail:

 • Type: fietskampeertocht
 • Afstand: elke dag fietsen we tussen de 60 en 80 km.
 • Samenkomst: op 12 augustus op de camping van Castelnaudary.
 • Verblijf: we kamperen in tenten. ‘s Avonds gaan we niet zelf kokerellen, maar genieten we van de plaatselijke gastronomie. Ruim geschat zal je met € 45 per dag toekomen.
 • Materiaal: een goede conditie en een fiets met voldoende versnellingen zijn noodzakelijk. Het is een heuvelachtig parcours, ook voor de deelnemers die regelmatig inkorten, je mag er dus niet tegen op zien om regelmatig op de trappers te moeten staan.
 • Verkeersinfo: we organiseren het vervoer met eigen wagens of de trein. Indien je inschrijft vergeet niet te vermelden of je chauffeur bent (hoeveel fietsen en passagiers kun je meenemen?) of je graag zou meerijden met de wagen of je met de trein gaat (de treintickets worden in principe aangekocht door de tochtbegeleider, geboortedatum ook doorgeven). In Parijs nemen we de TGV naar Toulouse waar we overstappen op een regionale trein. Er worden nog afspraken gemaakt over hoe we in Parijs geraken (normaal gezien via Rijsel).
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Dit jaar fietsen we vooral in de vroegere regio Languedoc-Rousillon, waarbij we het zuiden van het natuurpark Haut Languedoc gedurende 2 dagen doorkruisen. We zoeken de kleine rustige wegen op waar bijna geen autoverkeer komt. Genieten van de mooie vergezichten blijft een belangrijk doel. Soms wordt er in groep gereden, maar vaak rijdt iedereen op zijn eigen tempo en op geregelde tijdstippen wordt er op elkaar gewacht, waarbij iedereen de kans krijgt om zijn batterijen (figuurlijk dan) weer op te laden. Tijdens onze fietstocht moet er regelmatig een helling op gefietst worden. We vermijden dubbele pijltjes (op de 1/200 000 Michelin kaarten), dit wil zeggen dat we hellingen steiler dan 9% (aangeduid met 2 pijltjes, tussen 5 en 9% aangeduid met 1 pijltje) trachten te vermijden en het aantal enkele pijltjes wordt beperkt gehouden. Korte pittige hellingen op kleine wegen worden soms niet aangeduid op een Michelin-kaart. Indien je het een dag rustiger aan wil doen of een dagje wil recupereren, geen nood, het parcours inkorten kan bijna alle dagen en iedereen krijgt een parcourskaartje mee met de mogelijke inkortingen in kleur aangeduid. Met bagage rijden op een heuvelachtig parcours blijft natuurlijk wel een pittige tocht. De tocht zelf vangt aan op dinsdag 13 augustus aan de camping van Castelnaudary. Normaal gezien zal iedereen, ook de treinreizigers, de camping de vorige dag al bereikt hebben zodat we voor het vertrek nog gezamenlijk op de camping kunnen ontbijten. Vanuit Rijsel tot in Castelnaudary zijn er verschillende mogelijkheden om de fiets in zijn geheel op de trein mee te nemen. De camping ligt in de stad zelf, dus vanuit het station van Castelnaudary is het maar een 2,5 km fietsen.

Dinsdag 13 augustus: de tocht van de eerste dag telt 77 kilometers en 3 enkele pijltjes. Om het stadje uit te geraken moeten we nu en dan op de trappers staan. Eens buiten de stad rijden we in oostelijke richting door golvend weide- en landbouwgebied. Na 25 km, in de buurt van Saissac moeten we wat klimmen en geleidelijk, vooral vanaf Mas-Cabardès, wordt het landschap ruwer, met meer rotsige en met kreupelhout beboste heuvels en met wijnvelden. Carcassonne ligt 20 km ten zuiden van ons traject en omdat we 3 jaar geleden in Carcassonne onze rustdag hebben gehouden, maken we deze keer geen ommetje langs deze mooie stad. We komen stilletjes aan wel in Katharenland. In Lastours kunnen we vanop afstand de 4 ruïnes van Katharenburchten op de steile rotsen bewonderen. Uiteindelijk komen we aan in Caunes-Minervois waar we onze tenten opslaan. Er kan ingekort worden (beperkt).

Woensdag 14 augustus: we fietsen verder in oostelijke en noordoostelijke richting. Na een kleine 30 km komen we in Minerve, een prachtig Katharendorpje gelegen op een rotsige uitloper en zeker een bezoekje waard. Noteer ook dat we vanaf Mas-Cabardès (zie 13 augustus) tot voorbij Minerve volop in het wijngebied Minervois fietsen. Voor de kenners onder ons: de jonge rode wijnen zijn elegant en goed gestructureerd, met aroma’s van zwarte bessen, viooltjes, kaneel en vanille. Wanneer ze rijper worden, evolueren de aroma’s naar leder (?), gekonfijt fruit en pruimen. De tannines zijn zijdeachtig, de afdronk is lang en vol. Witte wijnen geuren naar exotische vruchten en bloemen. De rosé-wijnen geuren naar kleine rode vruchten, cassis en framboos. Met deze wetenschap peddelen we verder in noordoostelijke richting en via kleine autoluwe kronkelwegen komen we aan in Saint-Chinian. Van hieruit is het nog maar 10 km naar onze volgende overnachtingsplaats in Cessenon-sur-Orb. We hebben 78 km en 5 pijltjes achter de kiezen, inkorten kan.

Donderdag 15 augustus: vandaag betreden we het regionale natuurpark Haut Languedoc. Daarvoor moeten we meer in noordelijke richting fietsen en in de eerste 35 km zullen we toch enkele hellingen met 1 pijltje moeten overwinnen. In Bédarieux wordt het ons gemakkelijk gemaakt. De overheid heeft een oude spoorlijn tussen Bédarieux en Mazamet omgebouwd tot een 75 km lange fiets- en wandelroute (la voie verte Passa Païs). We maken hier dan ook gebruik van. We volgen de route die in het eerste deel de D908 volgt. In Prémian hebben we genoeg treintje gespeeld en we verlaten de route om onze tenten op de camping van Prémian op te zetten. Er staan 75 km en 4 pijltjes op onze teller. Inkorten is mogelijk.

Vrijdag 16 augustus: we vervolgen het fietspad gedurende 40 km in westelijke richting. Nu wordt vooral de D 612 gevolgd. Enige kilometers voor Mazamet verlaten we het fietspad en nemen we onze aanloop naar ons eindpunt van de dag, Castres. Via kleine wegjes in noordelijke richting naderen we ongemerkt Castres. We komen ook in de buurt van de Chaos de la Balme, een natuurlijke formatie van diverse afgesleten en gepolijste granieten rotsblokken die bizarre vormen vertonen en die er al miljoenen jaren liggen. De laatste 10 km volgen we de D66 in westelijke richting, om na 73 km en 3 pijltjes op de camping van Castres aan te komen. Die is gelegen aan de rand van een park, een golfbaan en een zwembad. Inkorten kan (beperkt).

Zaterdag 17 augustus: rustdag. Het historische centrum van Castres is leuk om te bezoeken. De combinatie van de oude, smalle straatjes en vele winkeltjes en terrasjes zorgen voor een aangename sfeer. Elke dag wordt er markt gehouden. Vanop de Jakobijnenkade krijgt men een prachtig zicht op de oude gekleurde huizen van Castres, die de Agoutrivier afboorden. Het is mogelijk deze woningen te bewonderen door een tocht te maken aan boord van een pittoreske houten boot. In het vroegere bisschoppelijke paleis bevindt zich het Goyamuseum, gewijd aan Spaanse schilderijen en in het bijzonder aan die van de gekende Spaanse kunstenaar, Francisco de Goya, waarvan enkele schilderijen tentoongesteld worden. Castres ligt ook op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Zondag 18 augustus: we rijden de stad door in westelijke richting, op zoek naar een nieuw fietspad dat ooit een spoorlijn geweest is. We denderen in noordelijke richting op het fietspad gedurende 15 km. In de buurt van Vénès verlaten we het fietspad en zoeken we nog even de grens op van het natuurpark Haut Languedoc. In Réalmont nemen we defintief afscheid van dit natuurpark en zetten we onze weg voort in westelijke richting. We gebruiken de kleinst mogelijke geasfalteerde baantjes en fietsen in een wijde boog rond Graulhet. In Saint Maurice gaat het zuidwaarts om na 10 km op een camping in Briatexte aan te komen die wel een 4 km verwijderd is van het centrum. We hebben onze langste rit achter de rug (80 km) en 3 hellingen met 1 pijltje bedwongen. Mogelijkheid tot inkorten.

Maandag 19 augustus: de laatste 2 dagen van onze fietstocht doen we het rustig aan. We houden het vandaag op 63 km en op de Michelin-kaart staan er slechts 2 pijltjes. We fietsen vandaag vooral zuidwaarts. Ons traject gaat door een licht heuvelend landschap in een landbouwgebied. Ook hier opteren we voor de kleinst mogelijke wegjes. In Saint-Julia op de D1 draaien we naar het westen en via Cambiac bereiken we onze overnachtingsplaats in Caraman. Beperkte mogelijkheid tot inkorten.

Dinsdag 20 augustus: onze laatste fietsdag. We zoeken het Canal du Midi op om terug in Castelnaudary te geraken. Maar eerst rijden we westwaarts richting Toulouse, we naderen de stad tot op 15 km maar toch blijft het rustig fietsen. In Préserville zoeken we het zuiden weer op en in Saint-Rome komen we op het fietspad Canal du Midi. Het fietspad ligt wel in de buurt van de autoroute des deux mers. Als er lawaaihinder is, dan volgen we een alternatieve route. Via het Canal du Midi geraken we weer in Castelnaudary, waar alles 8 dagen geleden begon. Volgens de heer Michelin zijn er geen pijltjes, maar in het eerste deel is de kans reëel dat er toch nog een hellingtje op ons ligt te wachten. In het eerste deel kan men inkorten. De laatste fietsdag houden we het op 63 km.

Woensdag 21 augustus: weer huiswaarts.

Augustus
Do 28

t/m

Vrij 4

Le Tour du Thabor (Clarée - Savoie - Thabor) (F)

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: dagelijks tochten van 5 tot 7,5 uur met de eigen rugzak (exclusief rusttijden). Hoogteverschillen van 400 tot 1300 meter.
 • Samenkomst: op 27 augustus om 18u30 in bij La Tanière in Valmeinier (La Ville Dessus).
 • Verblijf: eenvoudige berghutten met goed eten. We slapen in dortoirs van 4 tot 12 plaatsen. Dekens steeds voorhanden. Oordoppen zijn aangewezen gezien het avond’orkest’. We proberen de ‘orkest’leden zoveel mogelijk samen te laten slapen. Douches zijn zo goed als overal voorhanden, soms is er een meerprijs voor te betalen. In La Tanière zijn het overwegend king size tweepersoonsbedden: graag lakenzak meebrengen.
 • Materiaal: dit is een alpiene tocht. Het betekent dat we grotendeels boven de boomgrens en dus onbeschut stappen. Onmisbaar zijn wind- en waterdichte kledij, (fleece)pullover, goed ingelopen bergwandelschoenen, materiaal tegen blaren (compeed), EHBO-set, wandelstokken, lakenzak, fluitje/zaklamp voor noodsignalen, muts, handschoenen, zonnecrème hoge factor, zonnebril. Gezien we in het hooggebergte stappen kan het ‘s avonds flink afkoelen. Hou daar rekening mee in de kledingkeuze (we zijn voorstander van ‘laagjes’). Drinkfles of waterzak (type Platypus) niet vergeten!.
 • Meebrengen: picknick voor de hele tocht. Niettemin kan ook in elke berghut een lunchpakket daags voordien worden gevraagd.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

De Mont Thabor is 3.178 meter hoog en ligt in een klein bergmassief tussen de ketens van de Écrins en de Vanoise, praktisch aan de grens met Italië (Piemonte). Door het gebied lopen diverse wandelroutes en er zijn een zestiental berghutten te vinden. Het is het middelpunt van de vallei. Névache staat voor ‘enneigé’, wat ‘besneeuwd’ betekent. In de winter krijgt het dorpje een ansichtkaartwaardig tintje, verscholen onder een dikke laag sneeuw, die regelmatig van de daken van de knusse huisjes afvalt. Dan is het een walhalla voor wandelaars en langlaufers. In de lente en in de zomer straalt Névache tussen groene en bloeiende weides. Névache bestaat uit meerdere delen en gehuchtjes verspreid door de vallei. Ze zien er allemaal authentiek en sfeervol uit. Soms zijn het minidorpjes, soms slechts een paar huisjes en hutjes. Allemaal gebouwd op traditionele wijze met materialen uit de omgeving zoals stenen en hout. Het is heerlijk om door Névache en omliggende gehuchtjes rond te dwalen, omgeven door pure landschappen en knusse berghuisjes. Zo kun je bijvoorbeeld wandelen door de vallei, van gehuchtje naar gehuchtje, zonder op enig moment de prachtige rivier Clarée en de fleurige weides uit het oog te verliezen. In de verte ontwaren we de Barre des Ecrins en de bergen van de Vanoise waar de Ronsers enkele jaren geleden rondtrokken. De Ronsers kiezen voor een huttentocht aan het einde van het wandelseizoen omdat in de regio de sneeuw tot midden juli omnipresent kan zijn en de tocht kan bemoeilijken. Het voordeel van deze periode is dat er relatief weinig toeristen zijn en dat de hellingen al mooi gelig beginnen te zien, zich voorbereidend op de herfst. Onze tocht start aan de parking La Chenalette op 1747 meter hoogte. Op die plek komt er bovendien drinkbaar water uit een bron vlakbij waaraan we onze waterzakken kunnen vullen.

Dagplanning:

Vrijdag 28/8: een stevige inloopdag: we volgen vanaf de parking de ruisseau du Col des Marches via de vallei van Inversins. We passeren een col op 2725 meter hoogte om dan naar de refuge des Marches af te dalen. We hebben tijdens de afdaling een prachtig zicht op het lac de Bissorte. Luchtige tocht met een 360° panorama op de vallei van de Maurienne en het massif des Ecrins. Omhoog: 1225 meter, omlaag: 542 meter. 5 uur staptijd.

Zaterdag 29/8: optionele tocht naar de col des Sarrassins (2844 m), langs het vroegere pad naar Mont Thabor. Daarna langs het pad van de meren in de richting van de col des Bataillières (2787 m). We passeren het meer met dezelfde naam, gedomineerd door de Roche Noire en de crête-lijn van Sarrasins. De weg daalt nadien naar de Refuge du Mont Thabor (geen douche voorhanden!). Mooie reflecties in het water van les lacs de Sainte-Marguerite. Tussen de meren van Bissorte en Bataillières vinden we kleine schuil- en rustplaatsen voor de muil­dieren en drijvers tijdens de smokkeltijd. Omhoog: 604 m, omlaag: 297 m. 5u30 stappen inclusief optionele tocht.

Zondag 30/8: vanuit de refuge stappen we via de col des Méandes (2727 m.) naar de top van de Mont Thabor (3178 m). We doen dat via de Chapelle Notre Dame des Douleurs die zijn naam niet gestolen heeft. Op de top zien we de Alpen, les Grandes Jorasses, Cervin, Grande Casse, Mont Pourri, la Ciamarella, de Monte Viso en les Aiguilles d’ Arves. We keren van de top terug langs hetzelfde traject en op de splitsing kiezen we voor de richtingaanwijzer naar le Prat du Plan. We passeren een oude ijzermijn en de smelterij (wat er nog van overblijft). We overnachten in de Grange de la Vallée Etroite in één van de refuges ‘I Ré Magi’ of ‘Terzo Alpini’. Omhoog: 676 m, omlaag: 1313 m. 7 uur stappen.

Maandag 31/8: de GR 5 en GR 57 stijgen naar de col des Thures (2194 m). Het massief van de Driekoningen (les rois mages) weerspiegelt in het lac Chavillon. Van hieruit daalt te weg naar de vallei van de Clarée waarna we in Névache belanden om te overnachten in de gite d’étape de la Découverte. Stijgen: 406 m, dalen: 571 m. 5u15 stappen.

Dinsdag 1/9: staptocht door de Vallée de la Clarée tot de Chapelle Saint-Marie (1861 m). We starten in bosrijk gebied en komen, naarmate we hoger gaan, weer boven de boomgrens uit. We volgen de GR du Pays tot de Refuge de Laval waar we na 5u45 stappen arriveren. 917 m stijgen, 437 m dalen. We slapen opnieuw boven 2200 meter.

Woensdag 2/9: vreemd genoeg besluiten we om even op onze stappen terug te keren. We stappen vandaag voor een groot stuk van de gebaande paden weg en leveren ons over de de GPS. We stappen langs het merengebied van Les Gordioles naar hoogtes tot bij de 2900 meter. Het merengebied is fantastisch mooi en het uitzicht in de buurt van de Pic du Lac Blanc is dat eveneens. We keren nu op onze stappen terug en gaan verder tot de refuge des Drayères waar we overnachten. Het klassieke wandelcircuit doet deze tocht niet, maar het zou jammer zijn om zo’n mooi, ruig stuk bergen te moeten missen. 6u15 stappen. Stijgen: 802 m, dalen: 408 m.

Donderdag 3/9: vandaag stappen we van de Hautes Alpes naar de Savoie, via de Seuil de Rochilles (2459 m) en zijn 3 meren: lac de la Clarée, lac Rond en het lac du Grand Ban. Onze weg vervolgt naar rechts in de richting van de Pas de Griffes (2554 m). We dalen af naar Les Arendiers en stilaan volgen we de Neuvache tot de plek waar onze auto staat. Het parcours vandaag is erg alpien en de crètes wisselen af met kleine toppen. Enkel enkele chalets en cabanes van herders, een oud fort uit de 18de eeuw op het plateau de la Plagnette getuigen van menselijke aanwezigheid. Stijgen: 624 m, dalen: 1200 m). 7u30 staptijd. Overnachting bij La Tanière in Valmeinier (La Ville Dessus).

Vrijdag 4/9: terugrit naar Vlaanderen.

Mei
Vrij 15

t/m

Di 26

Jurassic Coast - Zuid-West Engeland

Tochtbegeleiding: Carlo Uyttendaele

Tel: 0493 55 80 15

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: er wordt 9,5 dagen gestapt, hoogstwaarschijnlijk met dagrugzak, in wandelingen van 15 tot 26 km (geen mijl dus). De tocht verloopt grotendeels langs de kustlijn (wel al eens op en af van de kliffen naar het strand en terug) en landinwaarts.
 • Samenkomst: we vertrekken op vrijdag 15 mei met als doel rond 11u30 (Engelse tijd) van in Paddington Station Londen de trein te nemen naar Exmouth. Zelf neemt de tochtbegeleider de Eurostar in Brussel-Zuid van 06u55 naar Londen St-Pancras. Op maandagnamiddag vertrekken we met trein van de aankomstplaats Poole naar London om daar na 1 overnachting met Eurostar terug te keren naar huis (bvb Eurostar di 26/5 18u04 -> Brussel-Zuid 21u26). De reis met Eurostar dien je zelf te boeken. Vanaf Londen naar Jurassic Coast en terug wordt geboekt via de tochtbegeleider.
 • Verblijf: we overnachten enkele malen in een eenvoudige jeugdherberg afgewisseld met typische lokale hotelletjes in de beschikbare kamers. Eerste overnachting is in Exmouth. Dit is zoals de naam laat vermoeden de monding van Exe, komende van Exeter, in het Kanaal. Laatste overnachting in Londen aangezien de laastste dag een halve dag stappen en deels terugreis met trein van Poole naar Londen is. Naar eigen wens kan natuurlijk een dagje Londen bijgebreid worden.
 • Meebrengen: het betreft steeds ‘doortrek’-dagtochten dus onderweg wordt gepicknickt of in een pub iets licht gegeten. Picknick te bestellen in overnachtingsplaats of lokale shop. ‘s Avonds wordt er steeds ergens een (warme) maaltijd gegeten (dikwijls in overnachtingshotel). Rugzak, goed schoeisel en regenbestendige kledij (dit laatste is zeer belangrijk, kijk ook even naar de weersvoorspelling op www.yr.no bijvoorbeeld). Beddengoed/handoek is ter plaatse aanwezig. Een extra handdoek wordt aangeraden (wie weet wordt het een warme mei-maand en lonkt de zee voor een zwempartij, zeker als ze dikwijls aan onze voeten likt). De kans is heel reëel dat er bagage-transport is waarbij bvb gedeelde tassen kunnen meeenomen worden. Dit dient nog verder georganiseerd. Het is wel zo dat bij start en eind iedereen alle bagage dient te dragen gedurende de verplaatsingen.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Na Schotland in 2019 met toch wel wat regen, neemt Carlo de euvele moed bijeen om toch terug richting Engeland te gaan, net voor de Brexit een feit is en een verblijfsvergunning nodig wordt. Deze keer verkennen we de kuststreek van Dorset en East Devon met de kliffen, stranden, heuvelruggen. De streek is vooral gekend om de fossiele gesteenten waar we zelf als levendige wezens gaan tussen stappen. Aan de zuidwest-zijde van het Verenigd Koninkrijk strekt zich het “South West Coast’-pad uit langs de kustlijn. Een deel daarvan is “The Jurassic Coast World Heritage Site” in de regio’s Devon en Dorset aan de zuidzijde. Deze route van een 95 mijl zouden we samen kunnen afstappen in een 9-tal dagen waarbij er nu en dan nog een landinwaarts-afslagje bijkomt om onze overnachtingsplaats te bereiken of eens iets anders als de kustlijn te zien. Je ziet, we rekenen hier in mijlen, maar je zevenmijlslaarzen mag je thuislaten. De Jurassic Coast bestaat grotendeels uit steile kliffen, vergelijkbaar met andere plekken langs de zuidkust van Engeland. Het hoogste punt is de Golden Cap, die 191 m boven het water uittorent. De gesteenten zijn bekende vindplaatsen van vele fossielen, waaronder vooral zeedieren als ichthyosauriërs en plesiosauriërs, ammonieten en zee-egels. In het begin van de 19de eeuw, toen de paleontologische wetenschap nog in de kinderschoenen stond, werden hier voor het eerst nauwkeurig prehistorische zeereptielen uitgegraven en beschreven door pioniers in de paleontologie als Mary Anning en William Conybeare. Daarnaast zijn langs de Jurassic Coast voorbeelden van landvormen te bewonderen die typisch zijn voor kusterosie, zoals de natuurlijke brug Durdle Door en de cala Lulworth Cove bij Lulworth. Chesil Beach is een goed voorbeeld van een tombolo en een stormstrand. We zijn noch ‘archeoloog’, noch gefossiliseerd. Daarom willen we genieten van de vergezichten en de gezonde zeelucht. Verder info vind je onder ander terug op volgende website.

Geannuleerd wegens sluiting jeugdherbergen in het VK ten gevolge van het coronavirus. De tocht wordt verplaatst naar 2021.

Mei
Do 21

t/m

Zo 24

Utrechtse Heuvelrug (NL)

Tochtbegeleiding: Marijke Swart en Jörg Gottwald

Tel: 0471 353 224 (Jörg, enkel tijdens het tochtweekend)

E-mail:

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: tussen 53 en 82 km, met tussendoor lichte hellingen. Nooit meer dan 500 hoogtemeters per dag.
 • Samenkomst: op donderdag 21 mei 2020 om 12u00. Op de gratis parking van StayOkay Utrecht-Bunnik, Rhijnauwenselaan 14B, 3981 HH Bunnik. We kunnen nog niet op de kamers, dus graag vertrekkensklaar.
 • Verblijf: StayOkay Utrecht-Bunnik, Rhijnauwenselaan 14B, 3981 HH Bunnik.
 • Meebrengen: picknick voor de eerste dag. We komen na elke tocht langs een supermarkt om picknick (en dropjes!) voor de volgende dag te kunnen kopen. Regenkledij, oordopjes! (we slapen op één grote slaapzaal van 12 personen). Een fiets in goede staat. Zeker op voldoende bandenprofiel en -druk letten.
 • Verkeersinfo: treinreizigers kunnen via Utrecht centraal tot het station Bunnik rijden. Vanaf daar zijn het nog maar 2 km tot aan de jeugdherberg. Je hebt een internationaal fietsbiljet nodig. Autochauffeurs nemen op de A12 de afrt 19 (Bunnik). Dan houd je je in richting Bunnik, blijf rechtdoor rijden richting Kosterijland/
  De Fruitveiling. Blijf rechtdoor rijden richting station, op de Baan van Fectio. Aan het einde van deze weg houd je links aan in richting Utrecht. Na ± 500 m gaat het rechts naar het StayOkay.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Het is weer tijd voor het paradijs voor recreatieve fietsers: Nederland. Dit jaar beginnen we onze tochten op de Utrechtse Heuvelrug. Maar in Nederland zijn heuvels iets anders dan in België. Ze zijn zeker niet te vergelijken met de Vlaamse Ardennen. We vermijden zo veel mogelijk drukke wegen om zo veel mogelijk van de natuur te kunnen genieten. We fietsen door verschillende landschappen op korte afstanden. Maar ook onze vrienden van cultuur en geschiedenis zullen er niets te kort komen. Zoals altijd zijn onze tochten iets tussen slap en sportief. Het genieten van de natuur staat altijd boven snelheid en kilometers.

Dag 1: we beginnen met de kortste tocht (53 km) van dit lang weekend, dwars over de Heuvelrug, richting Amersfoort. De culturele hoogtepunten zijn de ‘pyramide van Austerlitz’ en ‘het Belgenmonument.’

Dag 2: na de kortste tocht volgt vandaag de langste van 82 km. Onze picknick nemen we bij een van de vele ‘rustpunten’ van Nederland in. Dit zijn picknickplaatsen van particulieren, meest boerderijen, waar we ons eigen picknick kunnen genieten en tegelijkertijd ook een koffie, thee of pintje krijgen.

Highlights voor vandaag zijn de Loosdrechtse Plassen met Scheendijk en het Kasteel Groeneveld.

Dag 3: (65 km). Vandaag fietsen we in zuidoostelijke richting tot Amerongen. De terugweg zal de bosrijke heuvelrug dwars doorkruisen.

Dag 4: (53 km). Vandaag verlaten we de Heuvelrug. Zuidelijk van Bunnik is de Lek, een rivier die Arnhem met Rotterdam verbindt. Met zicht op de Lek genieten we van onze picknick op weer een ander ‘rustpunt’. Verder gaat het langs de Lek en het Lekkanaal tussen Utrecht en Houten terug naar ons startplaats, waar we nog een afscheidsdrankje nemen. We hopen dat de Lek die dag verwijst naar de rivier en niet naar onze banden.

Juni
Za 13

t/m

Zo 21

Traiguera (E)

Tochtbegeleiding: Herman Coeckelberghs

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: we wandelen gemiddeld tusseen de 10 en 18 km in lusvorm ter plekke of na een verplaatsing met wagens. We beloven nu reeds een zeer gevarieerd terrein.
 • Verblijf: we willen met het vliegtuig vertrekken vanop Brussels Airport richting Barcelona waar we een auto huren en rijden tot Traiguera. We verblijven bij Belgen in het buitenland die de stichters zijn van de groene dag die de natuurlijke gezondheid promoten en schrijvers van verschillende boeken over voeding en gezond leven. We nemen half pension. Belangrijk om te weten is dat er enkele huisregels zijn die iedereen tijdens zijn verblijf moet respecteren. De voeding is namelijk 100 percent vegetarisch. Het verblijf is alcoholvrij en je interesse tonen in natuurlijke gezondheid is meegenomen. Het is ook een ecologisch project: dit wil zeggen dat er ter plaatse zuinig moet omgesprongen met water en elektriciteit. Elektriciteit wordt geproduceerd door zonnepanelen zonder connectie met het elektriciteitsnet. Water wordt opgevangen door regen en aanvulling met grondwater. Al het gebruikte water wordt opgevangen en hergebruikt voor bevloeiing. Daarom enkel ecologische verzorgingsproducten (type Ecover) gebruiken. Deze zijn eventueel ter plaatse aan te schaffen.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Dit is een vooraankondiging van een week dagstappen in Spanje bij bijzondere mensen en in een bijzondere overnachtingsplek met nadruk op ‘anders gaan leven’.

Traiguera ligt in Spanje, in de provincie Castellon in een zeer rustige omgeving tussen de millenarios, de duizendjarige olijf­bomen die er staan in de hoogste concentraties ter wereld.

In de onmiddellijke omgeving vind je de natuurgebieden Els Ports, een berggebied met een zeer rijke fauna en flora en de habitat van de Spaanse geit. Aan de andere kant van Traiguera ligt ten zuiden van Piniscola de Serra d’Irta een ruig natuur­gebied aan de kust met wild, vele trekvogels, archeologische vindplaatsen en kasteelruïnes. Dat is het decor waarin deze vakantieweek zich zal afspelen.

Juli
Do 16

t/m

Za 25

Het massief van de M'Goun (Marokka)

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh en Oumar Oulaid

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: kampeertrekking
 • Afstand: een sportieve wandelreis met dagtochten van 6 à 8 uur, hoogteverschillen tot 1000 m. Niet geschikt voor mensen met pijnlijke rug of zere knieën. Geen technische problemen, maar de combinatie van de hoogte, de warmte en het kamperen, maken dit toch een tocht van niveau 3.
 • Samenkomst: aankomst in Menara-airport (Marrakech) op 16 juli. Een chauffeur komt u halen aan de luchthaven en brengt u naar Riad Omar in het centrum van de stad. Bij vroegere aankomst, verwittig Anneke.
 • Verblijf: 2 x hotel, 2 x lokale gîtes, 1 x lodge en 5 x in tenten.
 • Materiaal: we wandelen met dagrugzak, de bagage wordt vervoerd op muilezels. We worden begeleid door een kookploeg en Oumar is onze berggids. Tenten en matjes zijn voorhanden. Alle deelnemers krijgen een uitgebreide materiaallijst.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

In deze vakantie gaan we zwerven zoals nomaden over de hoogvlaktes van het M’Gounmassief: we vertrekken uit Marrakech richting de vallei van de gelukkige mensen (Ait Bougmez). Van daaruit klimmen we naar frissere oorden om heerlijk te wandelen langs berberdorpen, nomadenkampen, ruige bergketens in allerlei kleuren. We kamperen in het wild op geweldige plaatsen. Ons hoogtepunt wordt de beklimming van de M’Goun (4071 m) van waar we een impressionant zicht krijgen over de hele regio.

Dag 1: vlucht naar Marrakech, verkenning van de stad, hotel in het centrum, avondmaal.

Dag 2: rit in minibus naar Ait Bougmez (1800 m), wandeling in de vallei, dinosporen, avondmaal & slapen in lokale gîte bij de familie van Oumar.

Dag 3: Ait Bougmez - Igdamen (2900 m) - Ifr Ait Klifa: verkenning van de vallei met de Joodse wijk, het kerkhof, de kasbah’s,… Steeds hoger om dan weer af te dalen naar onze bivakplaats (2400 m ) bij de nomaden.

Dag 4: Ifri ait klifa - Aflafal (2400 m). Vandaag bewonderen we vooral de vele kleurschakeringen van de rotswanden (van oranje over oker naar koperkleur..) Ook vandaag zullen we veel nomaden zien die door de bergen trekken met hun kuddes.

Aangekomen in Aflafal kan je nog wat verder gaan richting waterval, een wandeling maken door de kloof en de kasbah of lekker relaxen bij de rivier.

Dag 5: Aflafal - Ait Hamou (2300 m). Vandaag een extra lange wandeldag, een 30-tal km. We vertrekken vroeg met een klim voor een prachtig zicht op de vallei van de M’Goun, de flanken van de Ouawalzat, tot op 3450 m. 360° zicht op de Rozenvallei, Djebel Saghro.

In de vroege avond nemen we onze intrek in een lokale gîte, waar we ons ook kunnen douchen.

Dag 6: Een recuperatiedagje! We wandelen tot aan de voet van de M’Goun. In de namiddag rust te midden van de herders en hun kuddes.

Dag 7: Topdag! Om 4u00 uit de veren om de top van de M’Goun te beklimmen. Op de top: ontbijt en lange, lastige afdaling naar het kamp.

Dag 8: Rozenvallei: Alemdoun (1700 m). Pittige wandeldag doorheen woestijnachtige bergen en trogloditen om de Rozenvallei te bereiken. De landschappen veranderen. Picknick op de hoogvlakte van Salda. We slapen in een comfortabele lodge.

Dag 9: Terugkeer naar Marrakech in minibus. Verschillende stops langs de weg (6 uur rijden) Diner en overnachting in hotel.

Dag 10: Vlucht naar België of verlenging van je verblijf.

Juli
Za 18

t/m

Di 21

Drielandentocht (B-NL-D)

Tochtbegeleiding: Yves Vincent

Tel: 053 70 66 98 of 0476 53 30 95, GSM enkel dag van publicatie en tijdens tochtdagen

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: dagafstanden tussen 56 en 72 km. De eerste en laatste dag kan ingekort worden in geval van slecht weer.
 • Samenkomst: samenkomst om 10u30 op de parking te Judenstrasse 79 te Eupen. Hier is ons verblijf voor de laatste nacht. We parkeren aan de straatzijde zodat de plaatsen nabij de ingang vrij blijven voor de gasten die hier de komende 2 nachten verblijven. Vertrek om 10u45 stipt. Voor wie met de trein komt: de afspraakplaats ligt slechts 1,5 km van het station (max. 10 min. fietsen).
 • Verblijf: JH Monschau - Hargard, Hargardgasse 5, D-52156 ­Monschau, tel. +49 2472 970470. AJ Malmédy, Bévercé, route d’Eupen 36, 4960 Malmédy, tel. 080 33 83 86. Kaleo (ex-CBTJ) Eupen, Judenstrasse 79, 4700 Eupen, tel. 087 55 31 26.
 • Meebrengen: lakens zijn in de prijs inbegrepen op alle overnachtingsplaatsen. Zondag passeren we een bakker, maandag een supermarkt en dinsdag minstens een bakker (supermarkt mogelijks niet open op nationale feestdag). Fietsen in orde (remmen getest!), reparatiemateriaal, helm sterk aanbevolen (kan heel wat leed besparen), evt. fluohesje in geval van slecht weer.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Dit jaar zoeken we het niet te ver, maar we belanden wel in drie landen en drie taalgebieden. Dankzij de euro hoeven we ons gelukkig al geen zorgen te maken over de munt waarmee we moeten betalen. Het landschap is ook zeer afwisselend: uitgestrekte bossen, veengebieden en open landschappen in het Land van Herve. Voor de cultuurliefhebbers staat de laatste dag zelfs Aken op het programma. We fietsen zoveel mogelijk op oude spoorwegbeddingen en langs rivieren om hellingen te vermijden, maar als we van vallei moeten wisselen, vallen hellingen niet te vermijden. Zoals steeds wordt er gewacht op de achterblijvers en wordt hen ook de tijd gegund om op adem te komen. De geplande route verloopt langs “officiële” fietswegen, dus de kwaliteit van de wegen zou moeten meevallen. Wie al eens eerder meefietste, weet wel dat er soms verrassingen in het programma kunnen opduiken. De data zijn wel driedubbel nagekeken...

Zaterdag, 18 juli 2020

De eerste dag staan er slechts 56 km op het programma, maar we moeten wel wat hoogte winnen. Als we in Eupen over de Weser (Vesder) rijden, zitten we slechts 260 m boven de zeespiegel. We klimmen heel geleidelijk langs het stuwmeer van de Weser en de Getzbach naar het dak van België. Eens we uit de bossen zijn, bereiken we de open veengebieden Fagne de Cléfaye en Bosfagne. Midden in de Venen stuitten we op resten van een Russisch krijgsgevangenkamp. In juni 1941 viel Duitsland Rusland binnen en van 1943 tot 1944 werden een aantal Russische krijgsgevangenen in Sourbrodt ingezet voor bos- en landbouw. Het natuureducatief centrum van de Botrange op 650 m is ons hoogste punt van onze vierdaagse. ‘s Namiddags brengt de Vennbahn ons tot in Monschau waar we na het oversteken van de Rur nog een laatste korte klim naar de jeugdherberg voor de boeg hebben. Veel jeugdherbergen zijn nu éénmaal sadistisch hoog gelegen...

Zondag, 19 juli 2020

We beginnen de dag zoals gisteren: langs enkele beekjes (Perlenbach, Fuhrtsbach) en een stuwmeer winnen we rustig hoogte. T.o.v. gisteren hebben we al het voordeel dat we in Monschau al op 400 m boven de zeespiegel beginnen. De beekvalleien die we volgen zijn bekend omwille van de duizenden wilde narcissen die hier in het voorjaar bloeien. Daarvoor zijn we te laat, maar ook in de zomer is het hier prachtig. Als we België binnen rijden, zakken we even naar de Olef, maar we bereiken toch spoedig ons hoogtepunt op 640 m op het grondgebied van Rocherath-Krinkelt, de hoogst gelegen gemeente van België. Als we via Wirtzfeld naar Bütgenbach rijden, wordt het stilaan toeristischer. Nabij het stuwmeer van Bütgenbach spelen we ook “toerist” en dalen we via Waimes en de vallei van de Warchenne 20 km langs oude spoorwegen tot in Malmédy. Een boogscheut verder ligt onze jeugdherberg van Bévercé.

Maandag, 20 juli 2020

Na het inslaan van proviand in Malmédy, laten we ons tot Stavelot zakken langs de oude spoorlijn die verder doorloopt tot in Trois-Ponts. We kruisen de beruchte toegangsweg “la Haute Levée” met een stijgingspercentage van 13%. In 1986 sloeg in het centrum van Stavelot een touringcar met defecte remmen te pletter tegen een bankgebouw met 8 doden en 40 gewonden tot gevolg. Twee jaar later was het de beurt aan een overbeladen vrachtwagen met verf en uiterst brandbare oplosmiddelen die niet kon remmen en ontplofte met 2 doden, 71 gewonden en 20 vernielde huizen tot gevolg. We ­wisselen van spoorweg en nemen de lijn richting Spa. Langs het circuit van Francorchamps bereiken we Hockai waar we de spoorlijn verlaten en de Hoëgne oversteken. Via Solwaster en Herbiester bereiken we het stuwmeer van de Gileppe. Als afsluiter rijden we via uitgestrekte bossen tot in Eupen. Moe maar voldaan strijken we neer in de moderne gîte.

Dinsdag, 21 juli 2020

Met getrainde spieren en enkel met dagbagage maken we een koninginnerit van 72 km naar Aken. Vandaag overweegt het open landschap van het Land van Herve. Het is geen vlak terrein, maar ook hier benutten we nog oude spoorlijnen. Het landschap ligt overwegend tussen 200 en 300 m boven de zeespiegel, dus een stuk lager dan de vorige dagen. Langs een resem mini-dorpen zoals Hoof, Auweg, Clermont en Froidthier bereiken we Aubel, bekend omwille van zijn streekproducten zoals hervekaas, stroop, cider en bier. Kort na de oprichting van België was nog meer dan de helft van de inwoners Nederlandstalig, maar dat is ook al even geleden. Op weg naar het drielandenpunt wisselen plaatsnamen van diverse taalorigine elkaar af: Hombourg, Terhagen, Terbruggen, Testraten en Gemmenich. De plaatstelijke dialecten zijn hier dan ook een smeltkroes van diverse talen. Het drielandenpunt was vanaf de Belgische onafhankelijkheid tot net 100 jaar geleden, in 1920, een vierlandenpunt. Het vierde land, neutraal Moresnet, was een gebied van amper 344 hectare met een belangrijke zinkmijn en had in 1816 de onafhankelijkheid kunnen verwerven om verdere betwistingen te vermijden tussen Nederland en Pruisen die beiden aanspraak maakten op het gebied. Met het verdrag van Versailles verwierf België in ruil voor de geleden oorlogsschade op 10 januari 1920 niet alleen een stuk Duits grondgebied (de “Oostkantons”), maar ook neutraal Moresnet. De zwart-wit-blauwe vlag van het ministaatje Neutraal Moresnet is vandaag nog steeds de gemeentelijke vlag van Kelmis, zoals de Duitstalige gemeente in de provincie Luik nu heet. Sommige stenen grenspalen staan er nog steeds, en er is een klein museum. Maar de laatste bewoner die er ooit leefde, Catharina Meessen, overleed zopas op 105-jarige leeftijd. Daarmee is het staatje nu écht geschiedenis geworden, zegt Philip Dröge, auteur van het boek Moresnet, de opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje. En die geschiedenis moeten we koesteren, vindt hij. “Veel mensen weten vandaag niet dat we tot een eeuw geleden een extra buurland hadden. Het leest nochtans als een sprookje.”

Het drielandenpunt is voor onze noorderburen meteen ook hun hoogste punt (Vaalserberg, 323 m). We laten deze commerciële plaats en Nederland snel achter ons om nog tijd over te hebben voor een blitzbesuch aan Aachen. De stad is ongetwijfeld een langer bezoek waard, maar om tijdig terug in Eupen te geraken, zullen we het bij een smaakmaker moeten houden. Op de terugweg rijden we langs de jeugdherberg van Aachen. Wie weet overnachten we hier één van de komende jaren en kunnen we de stad dan iets uitgebreider bezoeken?