De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Augustus
Zo 5

t/m

Zo 12

ViaRhona van Thonon-les-Bains (F) tot Lyon (F)

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 057 48 64 57

E-mail:

 • Type: fietskampeertocht
 • Afstand: een goeie 300 km, waarvan enkele erg pittig! Het stuk na Corbelin is wat glooiender.
 • Samenkomst: voor wie met de auto komt: Parkeer je auto in Lyon (gratis op bepaalde plaatsen in augustus) en laat je auto daar voor een week. Vanuit Lyon kan je een trein (TER) nemen naar Thonon-les-Bains (overstap in Bellegarde). Kostprijs trein: € 33. Voor de uren, raadpleeg de site van de SNCF. Afspraak aan het hotel. (Ibis budget Thonon-les-Bains, Avenue de la Grangette, Thonon-les-Bains, 74200, Frankrijk). Je kan natuurlijk ook het volledige traject met de trein doen, vb. via Genève. In ieder geval spreken we als groep af hoe we de verplaatsing maken.
 • Verblijf: comfortabele hotels in kamer & ontbijt (uitgez. Lyon). Verschillende kamertypes. Ook af en toe dubbel bed!
 • Deelnemen: er is gereserveerd voor 8 personen. Aanmelden ten laatste tegen 15 juni. Contacteer de tochtbegeleidster.

Deze zomerse fietstocht brengt ons naar de oevers van de Rhône, van Lac Leman tot in Lyon. Ondanks het feit dat we langs de rivier fietsen, is het niet overal supervlak. Ons fietsparcours mag sportief genoemd worden, vooral het stuk tot in Genève is pittig. We houden de kilometers beperkt om ten volle te kunnen genieten van al het moois dat we langs ons pad tegenkomen. Langs de grens tussen de twee Savoies, de Isère en Le Bugey wisselen rivierkloven, meren, moerassen en authentieke dorpen elkaar af tot de aankomst in het hart van Lyon.

Dag 1 (5/08/17): aankomst met de wagen of de trein in Lyon. Vertrek met de trein naar Thonon-les-Bains. We parkeren onze auto in Lyon. In de maand augustus is dat buiten het stadscentrum gratis. We nemen de trein Thonon-Les-Bains. Check-in hotel.

Dag 2 (6/08/17): Thonon-les-Bains - Evian-les-Bains -
St. Gingolph: dagfietstocht van ong. 50 km. Vandaag rijden we ons wat in: we bezoeken de twee mooie badsteden aan het Lac Leman. Wie wil kan tot in St. Gingolf rijden. Tijd voor ontspanning en wat cultuur. (Hoogteverschil: tussen 380 en 480 m.)

Dag 3 (7/08/17): Thonon - Genève (46 km). Na Thonon-les-Bains rijgen we fietsbaantjes aan elkaar om de dorpen van de Bas-Chablais te ontdekken. We stoppen zeker in het middeleeuwse Yvoire en het pittoreske Nernier, aan de zuidelijke oever van het meer van Genève. Mocht het erg warm zijn, kunnen we zelfs even zwemmen! In de late namiddag komen we aan in Genève, zodat we nog rustig wat door de stad kunnen kuieren. (De oude stad, de kathedraal, de tuin van de Bastions…) (Hoogteverschil: tussen 375 en 450 m.)

Dag 4 (8/08/17): Genève – Vulbens - Seyssel (62 km). We laten de mooie stad Genève achter ons en rijden door wijngaarden, kleine baantjes en 'voies vertes' naar de poort van de Alpen, in een schitterende omgeving. We krijgen mooie zichten op de Rhone en de bergen rondom. We passeren langs de fameuze 'Défilé de l'Ecluse' alvorens in Seyssel aan te komen. Een pittige etappe, maar gelukkig met heel wat afdalingen! (Hoogteverschil: tussen 400 en 475 m, na Vulbens tot 800 m!)

Dag 5 (9/08/17): Seyssel - Belley - St. Genix-sur- Guiers (60 km). Goed uitgerust rijden we vandaag langs de twee oevers van de Rhône. Bergkammen, plateaus, watervallen en het meer van Bourget staan op het programma. Wijngaarden, kleine dorpen zoals Belley (lokale kaas: Tomme du Belley), Culoz of Chanaz (klein Venetië!) liggen langs de flanken van de Bugey. We kunnen picknicken aan het Meer van Bourget. Nog even flink doorpeddelen naar St. Genix-sur-Guiers, waar enkele km. verder ons hotel (een echte chateau!) in Corbelin ligt. (Hoogteverschil: tussen 260 en 300 m, flink wat bergaf. Na Belley nog enkele piekjes tussen 230 en 260 m.)

Dag 6 (10/08/17): Corbelin - Perouges (75 km). Deze etappe leidt ons langs de groene oevers van de Rhône en door het landschap van de Isère. Weerom schitterende meren, vijvers en moerassen. We bezoeken leuke dorpen zoals Morestel, Saint Sorlin-en-Bugey en eindigen in La-Balme-les-Grottes met, u raadt het, beroemde grotten! We verlaten de ViaRhona om te logeren in het middeleeuws stadje Pérouges, bovenop een heuveltop. (Hoogteverschil: tussen 200 en 260 m; klimmetje naar Pérouges.)

Dag 7 (11/08/17): Pérouges- Lyon (50 km). Ook vandaag weer authentieke dorpjes, kastelen en wijngaarden langs les Balcons du Rhône! Van Pérouges rijden we naar Jons, waar we weer op de route zitten. (16 km) In Anthon gooit de Ain zich in de Rhône, een merkwaardige site. Het kanaal van Jonage en het Grote Park van Miribel-Jonage, een recreatiegebied van 2200 ha. Nog 13 km scheiden ons van Lyon, dat we via fietsbaantjes bereiken. Tijd om te genieten! (Hoogteverschil: vooral afdalen!)
Dag 8 (12/08/17): Bezoek aan Lyon, vertrek naar huis of verlenging van het verblijf…

Zie ook: ViaRhôna

Augustus
Ma 14

t/m

Wo 23

Champfromier - Annecy - Champfromier (F)

Tochtbegeleiding: Jef Geelen

Tel: 02 268 77 75

E-mail:

 • Type: fietskampeertocht
 • Afstand: elke dag fietsen we tussen de 52 en 80 km.
 • Samenkomst: op 14 augustus op de camping van Champfromier.
 • Verblijf: we kamperen in tenten. 's Avonds gaan we niet zelf kokerellen, maar genieten we van de plaatselijke gastronomie. Ruim geschat, zul je met € 45 per dag toekomen.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

We zoeken het dit jaar in het oosten van Frankrijk, niet ver van het Zwitserse Genève. We doen heel wat departementen aan: Ain, Savoie, Haute Savoie. Het wordt een gevarieerde tocht: van bosrijke gebieden naar weidse vergezichten, van zicht op heuvels tot zicht op hogere bergen, van fietsen langs rivieren tot pittig fietsen op hellingen. Afwisseling troef dus. Tijdens onze fietstocht moet er regelmatig een helling op gefietst worden. We vermijden dubbele pijltjes, dit wil zeggen dat we hellingen steiler dan 9% (aangeduid met 2 pijltjes, tussen 5 en 9% aangeduid met 1 pijltje) trachten te vermijden en dat we ons per dag trachten te beperken tot maximum 8 hellingen van dat formaat. Indien je het een dag rustiger aan wil doen of een dagje wil recupereren, geen nood, het parcours inkorten kan bijna alle dagen en iedereen krijgt een parcourskaartje mee met de mogelijke inkortingen in kleur aangeduid. Met bagage rijden op een heuvelachtig parcours blijft natuurlijk wel een pittige tocht.

De tocht zelf vangt aan op dinsdag 15 augustus aan de camping van Champfromier. Normaal gezien zal iedereen, ook de treinreizigers, de camping de vorige dag al bereikt hebben zodat we voor het vertrek nog gezamenlijk op de camping kunnen ontbijten. De treinreizigers hebben op maandag 14 augustus 's namiddags in Parijs de keuze tussen 2 TGV's waarop de fiets in zijn geheel mee mag (indien de uurregeling in 2017 niet verandert). Deze TGV heeft het stadje Bellegarde-sur-Valserine als laatste stopplaats in Frankrijk vóór hij Zwitserland (Genève) binnenrijdt. Dan is het nog 15km fietsen in noordelijke richting om op de camping te geraken.

Dinsdag 15 augustus: de tocht van de eerste dag telt 75 kilometers en 6 enkele pijltjes. We rijden aanvankelijk vooral tussen beboste heuvels, fietsen naar het zuiden en wanneer we na verloop tijd weer naar het noorden uitwijken wordt het landschap opener. We fietsen in de richting van het stadje Oyonnax dat we aan de zuidkant passeren. Weer even zuidwaarts door de gemeente Izernore en dan noordwaarts via de D11 om onze tenten op te slaan in Matafelon-Granges. Er kan een beetje ingekort worden.

Woensdag 16 augustus: we volgen gedurende 20 km de Gorges van de rivier Ain in zuidelijke richting. In Merpuis nemen we afscheid van de rivier en maken een bochtig traject naar het oosten door een heuvelende streek met weiden en bossen. In Millat kiezen we resoluut voor het zuiden tot in Outriaz. Via de D57, de D57A en de D21 fietsen we naar het zuidoosten om uiteindelijk aan te komen in Hauteville-Lompnes waar we onze tenten opslaan. We hebben 75 km en 7 pijltjes achter de kiezen, een beetje inkorten kan.

Donderdag 17 augustus: via rustige wegjes in een golvende streek gaat het verder naar het zuiden. In Cressin Rochefort steken we de Rhône over die hier toch ook al een respectabele breedte heeft. In Lucey nemen we de D210 in noordelijke richting om aan de oevers van de Lac du Bourget te geraken. We volgen de oevers van dit meer gediurende een 5-tal kilometers en fietsen dan verder naar het noorden naar Ruffieux. Hier zouden we normaal gezien naar het oosten moeten afslaan, maar dan wacht er ons een dubbel pijltje en dat doen we liever niet. We kiezen voor een ommetje in noordelijke richting en houden halt in Serrières en Chautagne waar we overnachten. Inkorten kan. De teller staat nog maar eens op 75 km en we hebben 3 pijltjes overwonnen.

Vrijdag 18 augustus: de bergen zijn al heel wat hoger, maar we blijven vooral op de flanken fietsen. Dit is het geval met de Montagnes du gros foug. Voorbij het dorpje Motz slaan we naar rechtsaf en fietsen 5 km oostwaarts om dan weer naar het zuiden te fietsen aan de andere kant van de Montagnes du gros foug. We volgen de D31 tot in Rumilly. We rijden verder op de D31 in zuidoostelijke richting tot in Albi. We naderen de Montagne du Semnoz waar we weer rond zullen fietsen, eerst in zuidoostelijke richting tot aan de Pont du diable, daar gaat het dan opnieuw noordwaarts om via de D 912 en wat binnenwegen aan te komen op de gemeentelijke camping van Annecy, rustig gelegen in de buitenwijken van de stad en niet ver van het Lac d'Annecy. Dit is de langste rit met ongeveer 80 km en we hebben 4 pijltjes achter de rug. Inkorten is mogelijk.

Zaterdag 19 augustus: rustdag. Annecy heeft heel wat te bieden. De oude stad is de moeite waard. Het kasteel van Annecy kan je bezoeken, een aantal kerken zijn te bezichtigen. Of je kan de Lac d'Annecy gaan bewonderen, wie weet kan je een boottochtje maken. Zij die nog wat willen fietsen kunnen de Montagne du Semnoz beklimmen (1622 m) of naar boven wandelen via een GR pad.

Zondag 20 augustus: de eerste 5 km worden iets moeilijker: we moeten de stad door. In Poisy juist buiten de stad zoeken we de D14 op. In Lovagny kunnen we eventueel de Gorges du Fier bezoeken, een spectaculaire kloof waar men een pad en loopbrugjes heeft uitgebouwd tegen de rotsen van de kloof. We fietsen verder naar het noorden via de D172 en de D3 tot in Choisy. Het gaat verder noordwaarts via de D227. Na Andilly en Cernex draaien we naar links en via de D 125 komen we tenslotte aan in Mussièges met 68 km op de teller. Er zijn verschillende mogelijkheden om een kortere weg te nemen. De heer Michelin heeft ons over 3 pijltjes geloodst.

Maandag 21 augustus: eerst fietsen we zuidwestwaarts langs Chily, Clermont om dan richting noord te kiezen. Via kleine wegjes en dorpjes zoals Colligny, Vallères, Usinens, Challonges steken we de Rhône weer over. We steken door naar Surjoux waar we de D30 in zuidelijke richting en al klimmend door een bosrijk gebied volgen. We slaan af naar Songieu en Hotonnes waar we onze tenten opslaan. 65 km staat op onze teller, geen lange afstand, maar we moeten wel 8 pijltjes erbij nemen. Er kan afgesneden worden.

Dinsdag 22 augustus: onze laatste fietsdag. We doen het wat rustiger aan, we hebben slechts 52 km voor de boeg. We fietsen naar het noorden via de D39 en de D55. Op een gegeven moment slaan we af naar rechts om via de D101 geleidelijk de col du Cuvéry op te rijden. Via kronkelwegjes steken we de A40 over en dan is het nog maar een kleine 10 km om onze vertrekplaats terug te vinden waar alles één week eerder begon. Een kleine inkorting is mogelijk.

Woensdag 23 augustus: weer huiswaarts.

Mei
Wo 24

t/m

Zo 28

Roma verde a piedi

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 057 48 64 57

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Samenkomst: iedereen boekt zelf zijn vlucht naar Rome, Ciampino of Fiumincino. Anneke zoekt de goedkoopste vlucht en laat het dan aan de deelnemers weten.
 • Verblijf: Camping Village Roma. We huren 3 chalets met kitchenette. Er is een zwembad. Om het kwartier busverbinding naar het centrum. De bus/treinpas voor een week: € 24. Wat het eten betreft, proberen we zo budgetvriendelijk mogelijk te zijn of zelf te koken. Mogelijkheden genoeg in Rome!
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

Rome, eeuwige stad! Naast alle pracht en praal, zijn er ook vele onbekende hoekjes, parken, biomarkten en archeologische sites die de moeite waard zijn. Zonder dure entrées te betalen, ontdekken we de groene, alternatieve kant van Rome en omgeving. Een dagje naar 'den buiten' of naar zee zit er wellicht ook in. We logeren in 3 chalets op een camping, even buiten Rome. Er is gereserveerd voor 14 personen. Sommige mensen zullen wel een tweepersoonsbed moeten delen. Het kan er ook al warm zijn! Aanmelden kan nu al, zodat ik jullie kan verwittigen ivm de vluchten.

Mei
Wo 24

t/m

Ma 5

Albanië

Tochtbegeleiding: Hermien Matthys

Tel: 0495 86 73 05 ('s avonds)

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: we stappen tussen 5 à 7 uren per dag. De tochten worden afgelegd met een dagrugzak. Je moet ook een aantal dagen met volle bepakking stappen, waaronder enkele flinke beklimmingen.
 • Verblijf: we overnachten in guesthouses.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

Albanië ligt in het oosten van Europa en is een typisch Balkanland. Het wordt omringd door Griekenland, Kosovo, Macedonië, Montenegro, de Adriatische en Ionische Zee. Albanië betekent letterlijk: "Het land van de witte bergen".

Ongeveer 70% van het Albanese landschap is bergachtig. Vooral het oosten is moeilijk toegankelijk. In het noorden liggen de Noord-Albanese Alpen. De hoogste bergtop is de Korab (2784 m) en deze bevindt zich in het Korabitgebergte op het drielandenpunt met Macedonië en Kosovo. Het kustgebied is vrij vlak en vruchtbaar. Het kustklimaat is mediterraan, met hete droge zomers en milde natte winters. Het bergachtige binnenland, vooral in het noorden, heeft strenge winters en milde zomers. Over het algemeen liggen de zomertemperaturen rond de 25 tot 30 graden en de wintertemperaturen rond de 0 tot 10 graden.

Na de Kirgizië-reis van vorig jaar, heeft Hermien haar zinnen gezet op de Noord-Albaneese Alpen en zoekt ze medereizigers. De tocht van Kirgizië smaakte naar meer en dat wil ze bieden met deze Albaniëreis. Iedereen dient zelf zijn vliegtuigticket te boeken heen en terug van Brussel naar Tirana (ongeveer € 200). De vluchtgegevens bezorgt de tochtbegeleidster vooraf zodat we op dezelfde vlucht zitten. Vanuit Tirana vertrekken we naar Shkodra, waar we het historische stadje verkennen, alvorens we doorreizen naar o.a. het Thethi National Park. In de ruime omgeving van Theth doen we dan verschillende wandelingen. Tevens nemen we tussen Fierza en Komani de ferry die ons langs steile kliffen en prachtige watervallen voert.

Mei
Do 22

t/m

Vrij 30

Valle Maira (I)

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94 of 0473 48 94 72 (na 18u00)

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: 5 tot 7 stapuren per dag, één enkele keer iets daarboven.
 • Samenkomst: nog te bepalen (wellicht Elva).
 • Verblijf: in berghutten of kleine pensions. Het is soms wel dicht bijeen slapen gezien beddenbakken. Hou daar rekening mee (lakenzak of slaapzak meebrengen is gewenst).
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Verstopt in de zuidelijke Italiaanse Alpen, tegen de Franse grens, ligt het Valle Maira. Vanwege de geïsoleerde ligging ontwikkelde zich hier een eigen dialect en architectuur, maar enige economische ontwikkeling bleef achterwege. Daarom vertrokken in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw veel inwoners naar de Po-vlakte om werk te zoeken. Verstilde dorpjes, kapelletjes en kerken met schitterende schilderingen bleven achter. Inmiddels wordt Valle Maira langzaam ontdekt als wandelparadijs. Je vindt er geen drukke wegen, skipistes en massatoerisme, wel een ongerept berglandschap, veel zon, bijzonder gastvrije onderkomens en vooral heerlijk Italiaans eten. Van oudsher waren de bewoners van het Val Maira erg op Frankrijk gericht, de grens is maar een paar uur lopen ver en bestaat uit goed toegankelijke bergpassen. In tegenstelling tot de route naar de Po-vlakte, die door een rotsachtige kloof ging, een lange en gevaarlijke reis. Pas toen er een weg door deze kloof werd aangelegd kwamen er meer Italiaanse invloeden. De eerste taal van de oude bewoners is nog steeds het Occitaans, een verzamelnaam voor nauw verwante streektalen, die ook in zuid-oost Frankrijk wordt gesproken. Tweede taal is het Frans en pas daarna komt Italiaans.

Nergens zijn de Alpen in de 2de helft van de 20ste eeuw meer ontvolkt als in het Val Maira, en nu blijkt dit nadeel een groot voordeel. Het ontbreken van enige industrie of massa-toerisme heeft de overgebleven bewoners in de richting van het zachte toerisme (wandelen, mountainbiken, toerskiën) geduwd. Er zijn strenge regels voor behoud van landschap en eigenheid. Huizen mogen bijvoorbeeld alleen in de lokale stijl ge- of herbouwd worden.

Na het aanleggen van een netwerk van wandelpaden zijn enkele energieke dorpsbewoners een Posto Tappa, een etappeplaats, begonnen. Eerst eenvoudig, stapelbedden en ruwe houten tafels, inmiddels steeds comfortabeler en sfeervoller. Het eten, met invloeden uit de Piemonte en Frankrijk, was hier altijd al prima, maar kan nu zonder meer verfijnd genoemd worden. Het wordt dus een stapvakantie in het (hoog)gebergte mét culinaire geneugten. Na de staptochten kunnen en mogen we ons misschien iets meer permitteren…

Voorlopig dagschema

22 juni: heenrit naar Elva.

23 juni: Elva, Kamweg 'A Spass per lou Viol', Colle San Michele, overnachting in San Michele, 6 uur, 850 m op en 450 m af.

24 juni: San Michele - Rif. Ussolo-Sarasin (1985 m), Saretto (1530 m), Ponte Maira, 6,5 uur (+ 960 m, - 900 m).

25 juni: Ponte Maira - Colle Ciarbonet (2206 m) - Passo della Gardetta (2437 m), Colle del Preit (2076 m), 6 uur (+ 1300 m - 750 m).

26 juni: Ronde langs het Lago Nero (6 uur).

27 juni: La Meja - Colle del Preit - Colle del Mulo (2527 m), Lago Resile (1969 m) - Marmora Vernetti (1223 m), 6 uur (+ 450 m - 1320 m).

28 juni: Transport naar Gr. Della Precia, dan naar Palem via Alpe Oliveto (2172 m), Colle Sibolet (2532 m), Colle Intersile del Monte Festa (2068 m), Monte Buch (2111 m), 7,5 uur (+ 750 - 1250 m).

29 juni: Palem - Elva, terug naar startpunt aan andere kant van de vallei (5,5 uur).

30 juni: terugrit.

Juli
Di 18

t/m

Do 27

Van Basel (CH) naar Verona of Venetië (I)

Tochtbegeleiding: Bart Roggeman

Tel: 0497 17 75 04

E-mail:

 • Type: fietskampeertocht
 • Afstand: tussen de 70 en 130 km/dag.
 • Samenkomst: station van Basel van de Deutsche Bahn.
 • Verblijf: 8 fietsdagen, 1 dag te Venetië en 1 reisdag/nacht terug. Aankomst te Brussel op 28/8 's morgens.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Een afwisselende fietstrektocht van Basel via het Benjaminse fietstraject naar het Gardameer en Venetië. We doen achtereenvolgens volgende steden aan om te overnachten: Biel (18/7-19/7), Spiez (19/7-20/7), Brig (20/7-21/7), Domodossola (21/7-22/7), Mendrisio (22/7-23/7), Clusane (23/7-24/7), Verona (24/7-25/7). Venetië (25-26/7). Nadien verblijven we nog één extra nacht te Venetië (26-27/7) om deze stad te bezichtigen en staan we minder onder stress om de trein te halen naar huis. Aankomst te Brussel op 28/8 's morgens.

Via het Benjaminse traject doen we dagelijks tussen de 60 en 130 km waarbij we vanuit Basel de lastige redelijk vlak doorheen Zwitserland kruisen maar 1 keer een heuse bergpas moeten overwinnen om vervolgens af te dalen naar de Po-vlakte. Via Vicenza bereiken we Venetië. We nemen de trein terug en keren huiswaarts (vb. Venetië om 13u50 - Innsbruck-Frankfurt-Brussel Midi om 9u35).

Juli
Do 20

t/m

Zo 23

Thiérache & Avesnois (F)

Tochtbegeleiding: Yves Vincent

Tel: 053 70 66 98 of 0476 53 30 95 (GSM enkel tijdens de tochtdagen)

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: dagafstanden tussen 60 en 75 km.
 • Samenkomst: samenkomst om 10u30 aan de kerk van Signy-le-Petit.
 • Verblijf:
  Gite La Tourelle, F-02580 Sorbais
  Gite Municipal d'Anor,
  F-59186 Anor
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

We verkennen twee weinig toeristische streken die landschappelijk veel gelijkenissen vertonen: de Thiérache in het departement van de Aisne en de Avesnois in het departement Nord. Het is een mozaïek van weiden en boomgaarden die afgelijnd worden door lieflijke riviertjes en hagen van meidoorn en haagbeuk. Het licht heuvelende landschap oogt hier zelfs in de heetste zomer frisgroen want de weinig doorlaatbare bodem staat hier steeds zeer vochtig en is hierdoor ook meer geschikt voor veeteelt dan voor akkerbouw. De meeste koeien behoren tot een Franse versie van het Friese zwartbonte vee want enkel zij mogen melk leveren voor de Maroilles kaas. In de film "Bienvenue chez les Ch'tis" wordt de kaas bij het ontbijt gegeten, wat in de rest van Frankrijk zeer ongebruikelijk is. Het hoofdpersonage krijgt de raad de kaas in zijn koffie te doppen om de smaak te verzachten en door de mond te ademen om de geur zelf niet te hoeven ruiken. In onze eerste overnachtingsplaats staan vaak streekgerechten op het menu zodat de kans groot is dat we deze kaas op één of andere manier aangeboden krijgen (b.v. tarte au maroilles).

Het gebied maakte in de 17de eeuw deel uit van de Spaanse Nederlanden. In de vallei van de Oise passeren we de typische burchtkerken waarin de bevolking bij gebrek aan kastelen ging schuilen als de vijandelijke troepen van Louis XIV het gebied probeerden te veroveren. Zowel mensen als kleinvee verbleven dan soms langere tijd in deze kerken die vaak waren uitgerust met voorraadkamers, een waterput, een bakoven of een haardvuur. In 1659 kwam het gebied definitief in Franse handen.

Het percentage verkeersvrije fietswegen zal niet zo hoog zijn als in de Eifel, maar we zoeken toch zoveel mogelijk verkeersvrije of autoluwe fietswegen op die soms slechts halfverhard zijn. Bij mooi weer vindt de picknick plaats in de natuur, maar elke dag staat zeker één terrasje op het programma.

Donderdag, 20 juli 2017

We vertrekken in de extreme noordwestelijke uithoek van het Franse departement "Ardennes". Een paar kilometers na ons vertrek zitten we al in het departement Aisne (Picardië). Langs mooie boswegen fietsen we naar de imposante Benedictijnenabdij van Saint-Michel. In Hirson bereiken we L'Axe vert de la Thiérarche, een oude spoorlijn die tot voor kort vooral met gras begroeid was en door het hobbelige karakter in eerste instantie dienst deed als wandel- en ruiterpad. De jongste jaren is het wegdek fietsvriendelijker gemaakt. We volgen deze spoorwegbedding tot Wimy waar we de Oise-vallei verlaten en naar de vallei van de Ton in Origny-en-Thiérache rijden. We volgen de Ton tot de samenvloeiing met de Oise in Etréaupont. Een paar kilometers verderop in Sorbais strijken we neer in onze gîte waar we twee nachten verblijven.

Vrijdag, 21 juli 2017

Onze lusvormige fietstocht begint met een mooi stuk oude spoorwegbedding in de vallei van de Oise. Hier zullen we zeker even stil staan bij enkele versterkte kerken. Na 25 km bereiken we Guise waar we inkopen kunnen doen. In 1859 liet Godin, een sociaal bewogen industrieel, bij zijn kachelfabriek een complex bouwen met arbeiderswoningen, theater, school, zwembad, tuinen en muziekkiosken. Hij sloot CAO's af met zijn arbeiders en begon met een eenvoudig systeem van sociale zekerheid in geval van ziekte of ongeval. We nemen even een kijkje in een bijzonder paviljoen met overdekte binnenplaats. Even verderop bereiken we het kanaal tussen de Oise en de Samber met tal van sluizen die de schepen telkens 2 meter lager of hoger brengen. We volgen het jaagpad tot Etreux. Langs Esquéhéries rijden we zuidoostwaarts terug naar onze gîte.

Zaterdag, 22 juli 2017

We volgen nog even de Oise-vallei tot in Englancourt waar de hoog gelegen versterkte kerk prachtige uitzichten biedt. We passeren vandaag ook enkele kastelen. In Le Nouvion-en-Thiérache slaan we proviand in. Langs rustige wegen rijden we verder tot in Anor waar we inkopen doen voor het ontbijt zondag. 's Avonds rijden we nog 4 km naar een restaurant of koken we zelf (nog te beslissen).

Zondag, 23 juli 2017

Na een snelle opkuis van de gîte rijden we naar een speciaal stukje België. Heel België behoort namelijk tot het stroomgebied van de Noordzee, behalve de gemeente Momignies (Macquenoise), waarvan het water via de Oise en de Seine naar het Kanaal wordt afgevoerd. Eenmaal terug op Franse bodem passeren we hotel-restaurant Château de la Motte dat vroeger dienst deed als rustoord voor bejaarde monniken. Verderop rijden we langs het stuwmeer Lac du Val Joly met heel wat mogelijkheden voor waterrecreatie. Opnieuw rijden we even België (Henegouwen) binnen. Vandaag volgen we deels de fietsroute EuroVélo 3, die loopt van Trondheim tot Santiago de Compostella (5.122 km). Wij houden het iets korter. Omstreeks 16u30 bereiken we onze eigen auto's in Signy-le-Petit waar we nog eentje kunnen drinken vooraleer huiswaarts te keren.