De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Maart
Za 13

Ronsertochtbegeleidersvergadering

Tochtbegeleiding: alle huidige en nieuwe tochtbegeleiders met goesting

Tel: 0473 48 94 72

E-mail: info@ronsers.be

 • Type: raad van bestuur
 • Samenkomst: 14u00, via de link die je krijgt toegezonden.
 • Deelnemen: graag aanmelden i.f.v. de vergaderlink.

Plannen van najaar 2021 tot de grote vakantie van 2022. De coronacrisis virtueel doorspoelen. Bijeenzitten ter evaluatie van het programma en het Ronserreilen en -zeilen. Dat is de tochtbegeleidersvergadering. Het is dé Hoogdag van de tochtbegeleiders-met-plannen. Zelf een tocht begeleiden in 2021? Dat is mogelijk. Laat het vooraf weten aan de Ronsercoördinatie op info@ronsers.be.

Raad van Bestuur en Algemene Vergadering. De leden van de Raad van Bestuur zijn van harte uitgenodigd op de vergadering met als agenda: voorbije trekkersjaar, financiën, agendapunten van de leden, volgend trekkersjaar. Nieuwe tochtbegeleiders zijn welkom om hun plannen toe te lichten.

Dit jaar wordt er virtueel vergaderd. Weekends en verlengde weekends liggen te grabbel om door geïnspireerde tochtbegeleiders ingevuld te worden. Wie belet is, laat zijn plannen, tenminste een week vooraf, aan Jurn en Linda weten zodat er rekening kan mee gehouden worden. Mee-planners hebben wel voorrang op eventuele mailsuggesties.

Dit jaar gebeurt alles online en in veilige omstandigheden. De Ronserversnaperingen, ooit zo geroemd, krijgen uitstel.

December
Zo 6

Puur natuur in Lovenhoek

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: halve dagstaptocht
 • Afstand: 12 km
 • Samenkomst: parkeren rond de kerk van Pulle (Torenstraat 4) om 9u45. Vertrek om 10u00.
 • Meebrengen: goede waterdichte wandelschoenen, tussendoortje, drank, € 1 ronserbijdrage. De wandeling neemt ongeveer 3 uur in beslag.
 • Verkeersinfo: voor wie met de bus komt: Lijn 427, halte Pulle dorp.
 • Deelnemen: aanmelden bij Anneke. Bij 15 deelnemers kom je op de wachtlijst.

Tussen Pulle en Vorselaar in de Antwerpse Kempen ligt het vergeten natuurgebied Lovenhoek. Ooit stonden hier zeventien boerderijen en een café, nu is het een veelzijdig en verrassend stuk natuur dat beheerd wordt door Natuurpunt. In 2017 won het Natuurpad de verkiezing ‘wandeling van het jaar’ in de provincie Antwerpen. Misschien brengt de Sint bij Anneke wel wat lekkers voor onze brave Ronsers.

De wandeling start in Pulle, deelgemeente van Zandhoven. Voor of na de wandeling is een bezoekje aan de bijzondere kerk met een toren uit de 15de eeuw de moeite waard. Het landschap bestaat uit oude loofbomen, poelen, heide en vochtige broekbossen. Door Lovenhoek stroomt een Molenbeek: hij kleurt regelmatig buiten de lijntjes en zet dan de hele omgeving blank. De knuppelpaden zijn hier niet voor niets met veel zorg aangelegd. Schapen en Galloways zorgen voor een natuurlijke begrazing van het terrein. Even vertoeven in deze prachtige natuur en we kunnen er weer tegen aan.

December
Za 26

Kalkense Meersen... natuur om te koesteren

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22 (graag enkel op dag zelf!)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht

 • Afstand: maximum 16 km. Ook al is dit een natuurgebied, vele paden zijn verhard.
 • Samenkomst: mm 10u30 aan de Kerk van Kalken. Voldoende parkeerplaats.
 • Meebrengen: laarzen of stevig schoeisel zijn een vereiste en evt iets om op te zitten voor de picknick in open lucht! We proberen zoveel mogelijk onverharde paden op te zoeken. Helaas, zelfs in dit prachtig gebied zijn er veel paden verhard. Picknick en (warme) drank voor onderweg. Bij het opstellen van de tekst was de tocht nog niet voorbereid, hou er dus mogelijks rekening mee dat de plaatselijke horeca niet open is. Wees dus voorzien op mogelijks boterhammen in openlucht en op 1,5 meter van mekaar!
 • Deelnemen: aanmelden per e-mail mocht je van plan zijn te komen, gezien de coronamaatregelen.

Stil is het nooit in Vlaanderen. Toch zijn er plekjes die hun best doen beschavingsgeluiden op de achtergrond te duwen. De Kalkense Meersen vlakbij Laarne en Schelle­belle is er één van. Een zuurstofrijke wandeling dwars door broedgebied en gloednieuw natuurgebied. Uitwaaien aan de Schelde, wandelen tussen natte graslanden, speuren naar de grutto of de roerdomp: heel wat wandelaars (en fietsers) hebben hun hart verloren aan de uitgestrekte Oost-Vlaamse Scheldenatuur.

Uitgestrekte natte bloemrijke graslanden, weidse stilte en een vleugje kunst in open lucht, dat zijn de ingrediënten voor een dag puur genieten in de Kalkense Meersen.

Dit meersengebied langs de Schelde is met zijn 600 hectare één van de laatste uitgestrekte Scheldemeersen. In dit gebied wisselen glinsterende waterpartijen af met natte graslanden, riet, open water en elzenbroekbos.

Wie een paar jaar geleden de Kalkense Meersen bezocht, zal vandaag niet veel meer herkennen. Links van Aard is niets veranderd, rechts is het hele gebied ‘gekuist’. “We zijn er door gegaan met de grove borstel”, zegt een van de ingenieurs die meegewerkt hebben aan het Sigmaplan, zegt maar de Vlaamse versie van de Deltawerken. Dit plan biedt de ruime regio rond de Schelde een betere bescherming tegen overstromingen door gebieden te creëren waar het water vrij spel heeft. Bossen en weekendhuisjes hebben plaats gemaakt voor plassen, slikke- en schorregebied en natte hooilanden. Natuur in de kinderschoenen, dus! Het meest typerende landschapselement van de Kalkense meersen is de uitgestrekte grasvlakte, doorsneden met brede sloten en beken. Het grootste gedeelte wordt gebruikt als permanent hooiland of hooiland met nabeweiding. Vroeger bestond in deze natte hooilanden het ‘Vrijgeweide’. Dat hield in dat alle eigenaars enkel recht hadden op de opbrengst van de eerste maaibeurt. De toemaat, de grasproductie na die eerste maaibeurt, kwam toe aan de gemeenschap. Na 15 augustus mocht iedereen zijn dieren vrij laten grazen in de weiden.

Hier komen vele duizenden vogels hun toevlucht zoeken, weg van de bewoonde wereld. Dat is een fantastisch schouwspel dat je moét gezien hebben, een waar (water)vogelballet! Een waar koninkrijk voor vogels. Grazende Galloway-runderen op een landduin doen je denken dat je je op de Kempense heide bent!

December
Wo 30

t/m

Vrij 1

Voeren van oud naar nieuw

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0478 38 76 84

E-mail:

 • Type: van oud naar nieuw
 • Afstand: dag 1: 20 en 14 km, dag 2: 21 en 15,6 km, dag 3: 8 km
 • Samenkomst: ‘s Gravenvoeren, kerk, 10u30. Er is parking in de ruime omgeving. Let op: in het centrum is het betalend parkeren.
 • Meebrengen: mondmasker, picknick voor de eerste dag, drank, wandelstokken, alcogel.
 • Verblijf: VJH Jeugdherberg De Veurs, Komberg 40, 3790 Voeren. We verblijven in volpension en op tweepersoonskamers.
  +32 4 381 11 10.
 • Verkeersinfo: kostendelend samenrijden met respect voor de coronamaatregelen die op dat moment van toepassing zijn.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Dit jaar blijven we in eigen land en stappen we in de mooie Voerstreek, laten ons er culinair verwennen en genieten onder Ronsers van een mooie jaarovergang. Zorgeloos genieten dus. En stappen doen we natuurlijk ook: tochten voor wie minder ver stapt en ook voor wie wat verder op verkenning wil. En als het goed is, zien we wat wild in de velden rondom. We heten iedereen van harte welkom op de driedaagse aan de kerk van ‘s Gravenvoeren. Twee tochtbegeleiders (Jurn en Linda) bezorgen twee groepen een aangename tochtbeleving. Linda zorgt voor een kortere tocht, Jurn de (iets) langere versie.

Met Jurn op dag 1 jaat het van ‘s Gravenvoeren naar het zuiden en al snel zitten we in het veld en op onvreharde wegen. Het Bois de Groensdael lonkt en van zodra we erdoor zijn, zetten we koers naar Sint-Martens-Voeren waar de jeugdherberg hoog boven het Voerdaal uittorent. We laten die rechts liggen en klimmen naar de panoramaweg, vlak aan de Nederlandse grens die we dan ook even later oversteken, richting Noorbeek. Via de Papenweg en de Taverne ‘In de Smidse’ (zouden we er binnen kunnen?) bereiken we de Natuurmonumenten Noordal en stappen we richting Libeek. Via de Groenenweg maken we nog een lus om dan na 20 kilometer terug in ‘s Gravenvoeren aan te komen. We hebben dan in totaal 349 meter geklommen.

Met Linda gaat het in het begin gelijk op. Ook zij doet Sint-Martens-Voeren aan, maar trekt niet verder naar Noorbeek, maar wel naar het erg mooie kasteel Altembroek. Via vier vijvers glipt deze groep ook wel even de grens over en loop je door bos om zo langzaam af te dalen naar de Voervallei waar de auto’s wachten. 299 meter klimmen, de tocht is 14 km lang.

‘s Avonds begeven we ons naar de Veurs, de jeugdherberg waar we twee nachten verblijven en genieten van een warme (feest)maaltijd. We brengen de avond veilig met elkaar door.

Op oudjaar staan er opnieuw twee tochten geprogrammeerd. Jurn begeleidt een deel van de groep richting Nederland (Noorbeek) en Hoogcruts en daarna door de prachtige Gulpvallei. Via Crapoel (waar we hopelijk geen krapuul ontmoeten) en Landsrade stappen we naar Heijenrath. Slenaken is prachtig pittoresk en er is ook een drankgelegenheid indien geopend dan. Op de grens vinden we brasserie ‘t Boerenhof mocht in Slenaken niets open zijn. Van daaruit zetten we opnieuw koers naar de jeugdherberg waar we na goed 430 meter klimmen en 21 kilometer stappen, rustig aankomen om ons voor te bereiden op een fijn oudjaar.

Bij Linda gaat het in dezelfde richting (Noorbeek en ­Hoogcruts), maar in de Gulpvallei kiest ze voor de zuidelijke richting. Ook Slenaken staat op het programma en de laatste vijf kilometer lopen gelijk met Jurns tochtambitie.

Na de feestnacht (met virtuele kussen en omhelzingen), ontbijten we iets later en waaien erna nog heel even een tweetal uurtjes uit. We laten de auto staan en stappen met z’n allen richting Sint-Pieters-Voeren waarna we rechtsomkeert maken richting parking. Nadien zetten we - hopelijk voldaan - koers naar thuis.

Januari
Zo 3

Kapellen - Putte (Kapellen) - Kapellen

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 18 km.
 • Samenkomst: rond 10u00 op de parking van station van Kapellen. Daar wachten we op de trein die komt uit Antwerpen (voorziene aankomst 10u08).
 • Meebrengen: € 1 ronsergeld, picknick en drank voor onderweg. ‘s Middags is er een café voorzien indien niet gesloten door corona.
 • Verkeersinfo: Autoronsers uit het westen van het land: Liefkenshoektunnel (betalend) en daarna door Stabroek naar Putte-Kapellen. Daar de weg nemen naar Kapellen-centrum. Autoronsers uit de rest van het land: ring rond Antwerpen, richting Breda, afrit Kapellen, Brasschaat en daarna naar Kapellen centrum.
 • Deelnemen: het tempo van de groep is het tempo van de traagste stapper. Hopelijk is tegen 2021 de onzekere coronatoestand gunstig geëvalueerd, zoniet zal deze tocht niet doorgaan. Dus bel me een paar dagen voordien eens op voor de laatste stand van zaken. Aanmelden is alleszins noodzakelijk.

Maar drie vierde van het grondgebied van Kapellen kleurt groen. In de bossen en natuurgebieden is het aangenaam wandelen en fietsen. Villaparken, exclusieve landhuizen en kastelen onderstrepen het residentiële karakter van Kapellen. En meer nog: de tochtbegeleider woont in Kapellen en kent de mooiste en rustigste wegen van dit Kempisch dorp. Verken je mee zijn achtertuin? We komen samen aan de grote parking van het Station van Kapellen om 10u00. Na aankomst van de trein uit Antwerpen, vertrekken we door enkele villawijken naar het Mastenbos. Dat bos doorkruisen we en passeren langs het Fort van Ertbrand en dan gaat het richting Putte waar we onze boterhammen opeten. Putte bestaat uit drie gemeenten nl. Putte Kapellen, Putte Stabroek en Putte Woensdrecht (NL). Na de middag gaan we naar het Moretusbos. We stappen een klein stukje op nederlands grondgebied en passeren weer de grens ter hoogte van het Ravenhof. Dan gaat het langs rustige landbouwwegen terug richting Kapellen. We komen voorbij het bos “Het Rood” en we stappen door het dorpspark terug richting station.

Januari
Zo 17

Dendervallei

Tochtbegeleiding: Yves Vincent en Marilyn Carpentier

Tel: 053 70 66 98 of 0476 53 30 95 (GSM enkel de dag zelf)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 21 km in geval van goed weer; 17 km in geval van matig of slecht weer.
 • Samenkomst: om 10u00 aan het station van Zandbergen (adres: Jan De Coomanstraat). Gratis parking. We vetrekken stipt na aankomst van de trein van 10u14.
 • Deelnemen: € 1 Ronserbijdrage. Per mail of op vast nummer telefonisch aanmelden. Rekening houdende met de Corona-evolutie medio oktober, kunnen de eerste 10 aanmelders mee. Als een extra begeleider zich aanbiedt, kan die de tochtgegevens bekomen en bijkomende deelnemers begeleiden.

Tussen Ninove en Geraardsbergen is de Dender een mooie meanderende rivier omringd door vochtige weilanden. Iets hogerop in de vallei liggen ook enkele akkers die er nu kaal bijliggen en ons maximaal uitzicht gunnen in dit zachtglooiende landschap. Langs de Dender ligt een verhard jaagpad waar het aantal fietsers in dit seizoen best meevalt. In de zomer vaart er op dit stuk rivier wel nog eens een pleziervaartuig voorbij, maar in de winter mag je hier een compleet verlaten rivier verwachten met uitzondering van enkele eenden en een eenzame reiger. Het parcours is 80% autovrij waarbij we alle soorten wegen bewandelen, gaande van kleine, soms modderige paadjes tot rustige straten. Het terrein is overwegend vlak: de Dender ligt hier op 15 m boven de zeespiegel en we “klimmen” maar tot 45 m boven de zeespiegel.

We vertrekken aan het station van Zandbergen, een deelgemeente van Geraardsbergen. Via de GR5A, bijgenaamd “de Wandelronde van Vlaanderen”, bereiken we de Dender. We zetten onze tocht verder aan de rechteroever die iets verderop overgaat in het Pajottenland. We zien duidelijk dat de Dendervallei hier asymmetrisch is: licht glooiend aan onze kant en vrijwel vlak aan de overzijde van de Dender. Na een uur bereiken we het natuureducatief centrum de “Helix”. Het centrum zal niet open zijn, maar het is wel een prima plek voor een eerste appelpauze. Tegen de middag bereiken we het provinciaal domein “De Gavers” waar we picknicken.

‘s Namiddags wandelen we rondom de grote vijver en bevinden we ons op een boogscheut van een nest ooievaars met een eigen facebookpagina (“De Ooievaars van Natuurpunt Boven-Dender”). In 2014 broedde in het nest voor het eerst een koppel ooievaars. Het mannetje, geboren in 2010 in Planckendael, heeft er inmiddels een palmares op zitten van successen en dieptepunten, met verschillende vrouwtjes. Afgelopen decennium werden enkel in 2014 en 2016 jongen groot gebracht. 2020 werd een topjaar met maar liefst 4 jongen, die nu wellicht ergens in Zuid-Spanje of zelfs Afrika vertoeven. Slechts vijf Vlaamse ooievaarskoppels deden het ooit even goed. We volgen de Dender een uurtje via het jaagpad. Door de vele bochten en het afwisselend landschap is dit allesbehalve saai terrein. Via dezelfde brug als deze ochtend zetten we terug koers naar de vlakke linkeroever. Wie vroeg thuis wenst te zijn, kan direct koers zetten naar het station, maar wij maken nog een ommetje naar een moeras waar een knuppelpad ons moet behoeden van natte voeten.

Januari
Za 30

Uitkerkse Polder en Wenduinse bossen

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0478 38 76 84, let op: het 015-nummer is voorlopig buiten dienst

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 24,9 km
 • Samenkomst: station Blankenberge, en vertrek om 10u15. De trein arriveert er om 10u04.
 • Meebrengen: picknick, drank, mondmasker, € 1 Ronserbijdrage.
 • Verkeersinfo: parkeren in de buurt van het station is betalend, in de Ontmijnersstraat kan je (beperkt) gratis parkeren. Je kan de auto ook ergens aan de kerk van Uitkerke zetten en te voet naar het station komen.
 • Deelnemen: per inschrijving. We houden ons aan de coronamaatregelen. Mogelijk kunnen we onze picknick niet ergens binnen opeten. Dat doen we dan in veilige omstandigheden buiten. In de bossen van Wenduine kan je je makkelijk achter wat bomen verstoppen om even naar het toilet te gaan. De Ronsers denken aan je blaas!

Met Hello Belgium kan je veilig de trein nemen. Daar houden we rekening mee en daarom deze tocht die ons naar de Vlaamse Kust brengt. Met Blankenberge als vertrekpunt kiezen we voor de Oostkust en voor de Uitkerkse Polder, een prachtig natuurgebied waar het wemelt van de vogels. Intussen beheert Natuurpunt hier al 650 ha weidevogelreservaat. Het is het belangrijkste weidevogelgebied van Vlaanderen. Een tocht die ons zal doen ervaren wat een milde winterprik is in een gebied waar sneeuw amper voorkomt. Een weekend kust over twee dagen gespreid met vandaag deel 1. Laat je betoveren door het meeuwgeschreeuw.

We vetrekken aan het station en komen al snel in een meer open gebied. Voor we het weten zien we achter ons de Atlantik-wall liggen van de Blankenbergse hoogbouw. Steeds zie je er kranen staan en projectontwikkelaars doen er hun best om op zo een beperkt mogelijke oppervlakte je het gevoel te geven dat je veel vierkante meters rijker bent. Maar dat laten we niet aan ons hart komen. Hier is het genieten geblazen van de zilte polderlucht en de vogels. Rond de middag zoeken we een plekje op voor onze picknick en zetten dan verder koers naar de Duinbossen van Wenduine. Bijzondere bewoners van de Duinbossen van De Haan zijn de beschermde rode bosmieren, maar die zijn wellicht nu niet zichtbaar. We stappen verder richting zee en maken tenslotte nog een strandwandeling tot we weer in Blankenberge zijn aanbeland. Het station ligt op een boogscheut. Een afscheidspint zit er wellicht niet in, wel een uitzwaai en mogelijk een ‘tot morgen’ in Knokke.

Januari
Z0 31

M’as-tu-vu tocht Knokke-Heist en Cadzand (NL)

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0478 38 76 84, let op: het 015-nummer is voorlopig buiten dienst

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 25 km
 • Samenkomst: Knokke, Oosthoekplein, vertrek om 10u20. De bus arriveert er om 10u18. Er is een goede bakker (maar kom daarvoor op tijd wegens lange wachtrij).
 • Meebrengen: picknick, drank, mondmasker, € 1 Ronserbijdrage.
 • Verkeersinfo: parkeren in de buurt kan tegen betaling.
 • Deelnemen: graag aanmelden. We houden ons aan de coronamaatregelen.

Gisteren liepen we nog met de neus in de wind door het polderlandschap rond Uitkerke, vandaag zoeken we het ietwat verderop, in Knokke-Heist. De mondaine badstad met zijn exentrieke burgemeester heeft heel wat moois te bieden. Meer nog: we doen een gebied aan waar nog maar weinig met de Ronsers werd gestapt. Daarom ook de naamgeving: m’as-tu vu? De aanleg van enkele nieuwe wegen heeft ervoor gezorgd dat we niet meer afhankelijk zijn van het getij om Nederland binnen te komen. Als het goed is, is Nederland uit zijn (semi-)lockdown en kunnen we gewoon stappen op het Nederlandse grondgebied. Lukt dat niet, zorgen we voor een prima alternatief.

We vertrekken aan het Oosthoekplein om 10u20, na aankomst van de lijnbus om 10u18 (graag nakijken, bij het ter perse gaan was dit het tijdstip dat we online vonden voor die dag). We zetten meteen koers naar de duinen. Na goed 200 meter zitten we al in de volle natuur en maakt het asfalt plaats voor onverharde en mulle zandpaden. We volgen het Keunepad en gaan dan naar de duinen waar we de Noordzee terugvinden. De Zwingeul oversteken is jammer genoeg niet mogelijk omdat het tij opkomt en de geul te diep zal zijn. Zeker in de winter is dat avontuur een beetje koud en riskant met de stroming. Daarom stappen we langs een nieuwe dijk en duikelen zo ongemerkt Nederland in. Daar picknicken we ergens, liefst wat beschermd tegen weer en wind.

We stappen naar Cadzand en komen langs het binnenland en de polders van Retranchement terug. De zilte zeelucht brengt ons terug naar de bosjes rond het Oosthoekplein waar we elkaar een fijne terugreis toewensen. Wie gisteren meestapte heeft dit weekend maar liefst vijftig stapkilometers op de teller staan!

Februari
Zo 7

Het liefdespad en kapelletjestocht in Frasnes-les-Anvaing (Henegouwen)

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09, E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 5,5 km + 13 km
 • Samenkomst: VM: Place Verte, 7910 Anvaing om 9u50. Vertrek op 10u00. Picknick: Parc de Frasnes-les-Bassins (Parking: Rue de la Fauvette, 7911 Frasnes-lez-Anvaing). NM: Kerkje van Saint-Antoine l’Ermite van Buissenal om 13u30.
 • Meebrengen: goede wandelschoenen, picknick, drank en € 1 Ronserbijdrage.
 • Deelnemen: aanmelden bij Anneke. Bij 15 deelnemers kom je op de reservelijst. Laat ook zeker weten of je de hele dag meewandelt of enkel een stukje.

Een dag om wat mooie plekjes te ontdekken in Henegouwen. Met Valentijn in het achterhoofd combineren we vandaag een kunstroute in het teken van de liefde en een landelijke tocht langs 7 kapelletjes in het lieflijke Pays des Collines.

We starten in Anvaing. De 5,5 km lange wandelroute brengt ons in een oase van rust en aan de voet van de heuvels langs inspirerende kunstwerken: ‘Les amants de Margritte”, “les tourtereaux”, “Narcisse”… Wedden dat je Valentijn onvergetelijk wordt dit jaar? Daarna nemen we de auto naar de picknikplaats: een oude industriezone werd omgevormd tot waardevol natuurgebied vol waterbassins. Na de picknick rijden we nog even verder tot ons volgende vertrekpunt: het kerkje van Buissenal. We bevinden ons in de uitlopers van de Vlaamse Ardennen, met af en toe een stukje bos en aardig wat holle wegen. Heel wat kapelletjes liggen er jammer genoeg wat verwaarloosd bij. Chapelle Notre-Dame de Fatima, Chapelle Notre-Dame des sept Douleurs en andere wakkeren onze devotie aan en bij Chapelle Sainte-Thérèse krijgt men de raad ‘zijn hemel te verdienen door goed te doen op deze wereld’. Het Bois Lefèbre (Bois Rabis), een mooi loofbomenbos met prachtige voorjaarsbloeiers, maakt deel uit van de Vallei van de Mark. Het bos- en natuurgebied is erkend als ‘Site de Grand Intérêt Biologique’.

Februari
Za 27

Land van Rode

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0478 38 76 84, let op: het 015-nummer is voorlopig buiten dienst

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km
 • Samenkomst: aan de kerk van Moortsele, 10u15.
 • Meebrengen: goede wandelschoenen, picknick, regenkledij, € 1 Ronser­bijdrage.
 • Verkeersinfo: met de trein komen kan ook. In Moortsele is een station, op een boogscheut van de kerk.
 • Deelnemen: telefonisch of per mail aanmelden bij Jurn en Linda tegen uiterlijk 26/02/2021.

Tijdens zijn puberteit leerde de tochtbegeleider deze streek kennen door een soort van dropping, midden in de nacht. ‘Door de velden zagen we de kouters opdoemen met de silhouetten van bunkers op het zadel en hier en daar blafte een hond. Zelfs een boer kwam bijna met de riek achter ons toen we een nog niet gebaand pad tot pad maakten. De jeugd van tegenwoordig is een verre herinnering maar de spannende ontdekkingstocht is me bijgebleven.’ In 1226 maakte een charter bekend dat Radolf van Rode Niepkerke (Nieppe – Frans Vlaanderen) en Merelbeke geruild had met Joanna van Constantinopel, gravin van Vlaanderen, voor Melsen, Schelderode, Bottelare, Munte, Melle, Gontrode, Landskouter en Gentbrugge. Ook Balegem, Bavegem, Beerlegem, Gijzenzele, Letterhoutem, Moortsele, Oosterzele, Scheldewindeke en Vlierzele werden aan het gebied toegevoegd. Uiteindelijk telde dit ‘Land van Rode’ zeventien gemeenten en reikte het tot Gent. Aan de voormalige Brusselsepoort stond een windmolen die aan de heren van Rode toebehoorde. Het Land van Rode werd in 1682 verheven tot een markizaat. In 1868 kwam een einde aan haar bestaan met het overlijden van de laatste heer.

Het Land van Rode is een prachtige lichtglooiende omgeving in de regio van Merelbeke waar heel mooie vergezichten op Gent te ontwaren zijn. Het kouterstuk mét bunkers als getuigen van de Tweede Wereldoorlog is uniek in de streek. We passeren niet alleen langs zandleemgronden maar komen ook in Munte, Vurste, Dikkelvenne en een deel van het Merelbeekse Gentbos. De hoogte van onze tocht varieert van 8 tot 54 meter. De Ronsers vinden zeker voldoende plaatsen om onze boterhammen op te eten.

Februari
Zo 28

Trage wegen in en om Zemst

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0478 38 76 84, let op: het 015-nummer is voorlopig buiten dienst

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 20,5 km
 • Samenkomst: aan de kerk van Zemst om 10u15. Vertrek stipt om 10u30.
 • Meebrengen: goede wandelschoenen, picknick, regenkledij, € 1 Ronser­bijdrage.
 • Verkeersinfo: met de trein komen kan ook. Reken vanaf het station van Weerde zo’n 10 minuutjes stappen.
 • Deelnemen: telefonisch of per mail aanmelden bij Jurn en Linda tegen uiterlijk 27/02/2021.

Deze wandeling vindt plaats in een streek waar je het normaal gezien niet verwacht. Zemst ligt in Vlaams-Brabant en telt een wirwar van trage wegen. Goed verborgen achter woningen of kleine boerderijen kan je ze vinden en de Ronsers zouden de Ronsers niet zijn mochten we deze pareltjes zomaar links laten liggen. Verwacht je dus aan een wandeling met verrassende hoekjes.

We starten aan de kerk van Zemst en zetten dan koers naar het open veld, continu langs trage wegen. De vroegere zandwinningssite Bos van Aa verrast ons. Het Kollintenbos situeert zich in een groot ecologisch interessant gebied waarvan Natuurpunt een 40-tal hectare in eigendom en beheer heeft. Sinds 1999 heeft het gebied een echte metamorfose ondergaan. Van een gesloten, ontoegankelijke zone werd het een open en divers natuurgebied waar iedereen welkom is die de natuurwaarden respecteert. Onze tocht loopt vooral doorheen zandleemvelden. Met de wind in de haren zullen we volop genieten van dit Vlaams-Brabants landschap dat we leerden kennen in de lockdownperiode.