De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Juli
Zo 7

Door het land van Stille Waters en diepe gronden

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km over vlak terrein.
 • Samenkomst: bij het station van Willebroek om 10u10. We wachten op de treinen uit Mechelen (V: 9u41, A: 9u53) en Sint-Niklaas (V: 9u42, A: 10u06).
 • Meebrengen: aangepast schoeisel (drassig terrein mogelijk), boterhammen en drank, wat kleingeld voor drankje in ‘t café, € 1 Ronsergeld, een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: de tocht begint bij het station van Willebroek en eindigt bij dat van Bornem. Neem een WE-biljet als de afstand heen en terug minder is dan 180 km. Anders zijn 2 stroken op een Railpas voordeliger. Met een WE-biljet of een Seniorbilet naar het verste station kun je ‘s avonds zonder toeslag terugreizen. Vanuit Bornem zijn er om het uur treinen naar Sint-Niklaas en Mechelen en ook terug naar Willebroek
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet.

Van Willebroek door allerlei moerassig gebied, beemden en struweel naar Bornem. We vertrekken bij het station van Willebroek en langs kronkelende binnendijken en door moerassige bossen bereiken we Ruisbroek dat in 1976 zwaar werd geteisterd door overstromingen. En toen schoot de overheid wakker en begonnen ze aan het Sigmaplan. Wat verder komen we in Eikevliet en langs Wintam. We wandelen langs het zeekanaal dat Brussel met de Schelde verbindt en vergapen ons even aan de reusachtige sluis. Even verder mondt de Rupel en het kanaal in de Schelde die met een zwierige bocht naar Antwerpen stroomt. Met de voetveer steken we over naar Rupelmonde, geboortestad van Mercator (1512-1594), de wereldberoemde cartograaf. In Rupelmonde kun je de enige getijdenmolen op de Schelde bewonderen. Deze watermolen werkt met water dat wordt opgevangen bij vloed en weer wordt vrijgelaten bij eb. Misschien vinden we daar in de buurt een herberg zonder boterhammenverbod. Terug over de Schelde trekken we weer door bos en beemd naar het kasteel d’Ursel, een 18de-eeuws zomerverblijf van een adellijke familie. Hier kunnen we kiezen: ofwel recht naar Bornem ofwel met een lusje naar de Scheldedijk waar het jachtpaviljoen ‘De Notelaar’ die voorkwam in de TV-serie ‘de Stille Waters’, uitkijkt over de stroom. In Bornem is er wel mogelijkheid om de innerlijke mens weer te bevloeien.

Juli
Do 11

De Leiestreek vanuit Deinze

Tochtbegeleiding: Karel Huyghebaert

Tel: 0488 07 54 23

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: ongeveer 50 km.
 • Samenkomst: station van Deinze, 10u00.
 • Meebrengen: een goede fiets. Picknick en drank, € 1 voor de Ronserkas.
 • Verkeersinfo: parkeren van de auto aan het station is betalend. Gratis parkeren op de grote parking Brielpoort, Lucien Matthyslaaan (tussen centrum en Brielmeersen) op 1 km van het station.
 • Deelnemen: graag aanmelden maar het moet niet.

Tussen Deinze en Gent meandert de Leie door een heerlijk landschap dat een eeuw terug vele schilders aantrok. Deze kunstenaars richtten er de Latemse Scholen op; veel van hun kunstwerken kun je bekijken in de vele musea. In die Leiestreek fietsen van de ene mooie plek naar de andere. Afspraak om 10 uur aan de voorkant van het station van Deinze. Langs groene wegen en fietspaden rijden we door het mooie rustige gebied tussen Deinze en Drongen, met de Leie aan onze rechter- of linkerkant. We passeren het schilderachtige 16de eeuwse kasteel van Ooidonk en rijden door de dorpen van de Latemse Scholen. Van Drongen naar het veer van Afsnee, dan St.-Denijs-Westrem, Deurle en terug naar Deinze.

Juli
Za 13

Kapellen - Grobbendonk - Kapellen

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht, dagfietstocht
 • Afstand: slappe fietstocht 61 km, gewone fietstocht 81 km.
 • Samenkomst: gewone fietstocht: station Kapellen 9u15, slappe fietstocht: kasteel van Brasschaat: 10u00.
 • Meebrengen: fiets in prima staat. € 1 ronsergeld.
 • Verkeersinfo: Kapellen: gratis parking op de Koolkaai. Brasschaat: parking kasteel van Brasschaat, Miksebaan.
 • Deelnemen: je hoeft niet aan te melden maar het is wel praktisch als de tochtbegeleider weet dat je meefietst en welke tocht je voorkeur geniet.

Twee tochten voor hetzelfde geld en toch anders: voor elk wat wils deze keer. We fietsen doorheen het Neteland, dé groene regio in het hartje van de Antwerpse Kempen. “Een fikse wandeling in de bossen, fietsen langs landelijke wegen, kuieren langs prachtige historische gebouwen of rustig peddelen met de kano op de Kleine Nete... Het kan allemaal in het Neteland. De gemeenten Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar bieden samen heel wat mogelijkheden voor ontspanning en vertier.

Je kan in de streek terecht voor een prachtig wandelnetwerk, een (ont)spannende fietszoektocht of een doedag vol water. De regio biedt een unieke mix tussen historisch erfgoed, wonderbaarlijk veel water en uitgestrekte groene ruimtes. Het Neteland laat je relaxen maar ook actievelingen komen er aan hun trekken. Zo staat het op de reclame over de regio en zo zullen we het er wellicht aantreffen. En net daarwillen we met een Ronserfietsmeute slap en geweldig gaan fietsen.

We starten aan het station van Kapellen om 9u15 na de aankomst van de trein uit Antwerpen iets na 9u00. We fietsen langs rustige wegen naar Het kasteel van Brasschaat waar we de ronsers die de slappe fietstocht zullen maken oppikken (10u00). Van daar af neemt Annie Van Dael (echtg. Willy Maes) uit Brasschaat, de tocht in handen. Zij zal ons leiden langs het knoop puntennetwerk, via het Peerdsbos, Schoten, het Albertkanaal naar Grobbendonk. Vandaar uit fietsen we naar de kasteelhoeve d’Ursel waar we onze boterhammen zullen opeten. Op deze kasteelhoeve woont Barthel Van Riet, gekend van allerlei TV-programma’s. In de namiddag fietsen we voornamelijk door het Kempisch bosgebied en langs het Anti-Tankkanaal terug naar Brasschaat waar we in de Remise (oude paardenstallen van het Kasteel) afscheid gaan nemen van de slappe- fietstochters. De grote tocht gaat dan verder langs bospaden naar Kapellen (nog 13 km).

Juli
Zo 14

Oosterlo: de Grote Nete en de Grote Laak

Tochtbegeleiding: Jurgen Vandeputte

Tel: 0472 28 20 13

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 20 à 21 kilometer.
 • Samenkomst: in Oosterlo om 10u15 aan de kerk. Er is vlakbij parkeergelegenheid. Let op: wie in Westerlo te wachten staat riskeert een vermelding in een volgende Ronser…
 • Meebrengen: het kan altijd regenen, dus waterdicht schoeisel is aan te raden. Sommige plaatsen onderweg kunnen zeer drassig zijn na hevige regenval. Ronsergeld € 1, ter plaatse te betalen aan de begeleider. Picknick en drank voor ‘s middags.
 • Verkeersinfo: Oosterlo ligt langs de autosnelweg van Antwerpen naar Luik (Afrit 23). Wie met het openbaar vervoer wil komen, informeert zich bij www.delijn.be of gebruik de app.
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet.

Dit wordt een wandeling langs de valleien en de natuurgebieden van de Grote Nete en de Grote Laak. Deze tocht brengt bij mij oude ronsertrauma’s naar boven. Zo’n 8 jaar geleden organiseerde ik een wandeling vanuit Westerlo die bepaald geen succes was. Er kwamen slechts 2 deelnemers op af, de spreekwoordelijke 2 man en ne paardekop dus. Toen we een kwartiertje aan het wandelen waren werd ik bovendien opgebeld door een dame die zat te wachten aan de kerk van Oosterlo, terwijl de plaats van afspraak aan de kerk van Westerlo was. Mijn 2 metgezellen en ik hebben daar toen eens goed om gelachen en nu is dit voorval de inspiratie om de wandeling te beginnen in Oosterlo. Mocht de dame van Oosterlo dit artikel nog lezen en zich in dit verhaal herkennen, dan is ze zeer welkom en met wat geluk wordt ze de heldin van de dag.

Starten doen we aan de kerk van Oosterlo waarna we snel het natuurreservaat Zammelsbroek induiken, dat doorsneden wordt door de Grote Nete. Wat verder belanden we al in een ander natuurgebied, de Roost. De Grote Laak loopt dwars door dit natuurgebied en we volgen dit riviertje een eindje om uiteindelijk af te slaan naar Veerle. Veerle is naast een meisjesnaam die in Vlaanderen veel voorkomt ook een dorp, en we gaan er een hopelijk zonnig terras vinden om onze boterhammen en een frisse pint te nuttigen. Op de terugweg kruisen we de Kleine Laak en vervolgens gaan we terug richting Oosterlo via het gehucht Trichelhoek en sluiten in Oosterlo af met wederom een vloeibare verfrissing. Je merkt het al: als we de dag droog houden is er voldoende vocht aanwezig om de tocht de moeite waard te maken. Welkom!

Juli
Wo 17

Proven - Stavele - Roesbrugge - Haringe - Proven

Tochtbegeleiding: René Duran en Emmanuel Maerten

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 in het centrum van Proven aan café De Bascule. Honderd meter verder is er parkeermogelijkheid op het Provenplein. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in café Rohardushof in Roesbrugge. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de recreatieve tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Proven telt ongeveer 1400 inwoners en is een deelgemeente van Poperinge. Het classicistische kasteel Couthof dateert uit 1763, het is eigendom van de adelijke familie d’Udekem d’Acoz en baron Henri, oom van onze koningin Mathilde. Hij woont er nog steeds. Het kasteel van De Lovie werd gebouwd door de familie van Merris in 1856. Het domein fungeerde vroeger als sanatorium voor langdurig zieken en sinds 1957 is de Lovie een centrum voor begeleiding van personen met een verstandelijke beperking, zowel voor jongens als meisjes en zelfs vooral volwassenen. We vertrekken langs de Sint-Victorkerk door de velden richting Stavele, een deelgemeente van Alveringem. Johan Vande Lanotte, de politicus, groeide er op en zijn vader was er onderwijzer. We stappen verder naar de IJzer toe en volgen die stroomopwaarts tot in Roesbrugge, waar we welkom zijn in café Rohardushof. Na onze rustpauze blijven we de IJzer volgen tot aan het samenvloeien met de Heydebeek. De Heidebeek (Frans: Ey Becque) is een riviertje in Noord-Frankrijk in het stroomgebied van de IJzer. Het ontspringt op de Kasselberg, stroomt door de Franse gemeenten Terdegem en Steenvoorde en vormt zes kilometer lang de grens tussen de Franse gemeenten Winnezele en Houtkerke en het Belgische Poperinge, vóór het in de IJzer uitmondt nabij Haringe. In 1778, zoals te zien op de Ferraris-kaart, vormde de Heidebeek stroomafwaarts reeds vanaf Steenvoorde de grens met de Oostenrijkse Nederlanden. Langs dit riviertje stappen we naar Haringe (samen met Roesbrugge tellen ze ongeveer 1000 inwoners), het dorp met de verhalen van Blauwers en Commiezen. Haringe is heel apart. Het is een charmant dorpje aan de Schreve. Maar wie vanuit Haringe Frankrijk in wil, moet dat wel te voet doen of een ommetje maken langs een van de buurdorpen. De enige grensovergang in het dorp is een heel oud voetgangers bruggetje over de Heydebeek, die in Haringe de grens vormt tussen ons land en Frans-Vlaanderen. Bovendien bestaat Haringe officieel niet echt. In 1857 al werd het samen met Roesbrugge de allereerste fusiegemeente van ons land. De geklasseerde Sint-Martinuskerk bezit een Vanpeteghemorgel dat wereldberoemd is. De beste organisten van de wereld komen tijdens de gekende jaarlijkse orgelconcerten de mogelijkheden van het orgel in de muzikale verf zetten. Klassieke zondagmorgenconcerten openen elk jaar de muzikale lente in de Westhoek. Van daaruit trekken we door de boerenbuiten terug naar Proven waar in de Bascule een vriendelijke waardin ons graag zal bedienen.

Juli
Wo 17

La Roche - Gentinnes - La Roche

Tochtbegeleiding: Jaak Perneel

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: ong. 25 km waarvan ong. 10,6 km in de voormiddag (picknick met zicht op de abdijruïnes van Villers).
 • Samenkomst: start om 10u00 aan het station van La Roche (Waals-Brabant en deelgemeente van Court-Saint-Etienne). Kom bij voorkeur met de trein en neem in Brussel-Zuid de IC-trein naar Luxembourg (Groot-Hertogdom) en stap af in Ottignies waar je vervolgens de stoptrein neemt naar Jambes. Deze trein wacht tot de trein van uit Brussel-Zuid aankomt. Stap af in het zeer kleine station van La Roche. Er is geen café, alleen een ticketautomaat. Wie met de auto komt kan zijn voertuig parkeren bij de voetgangersbrug over de sporen. Stel de GPS in op Rue du Marais, 1490 Court-Saint-Etienne. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de Sportieve tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Over hoogvlakten, door bossen en valleien en… een indruk wekkende kloosterruïne er bovenop in een verbazend mooi stukje Waals-Brabant. Eén beeld zegt meer dan duizend woorden, geniet van een fotovideo. De foto’s werden genomen op een hete 2 juli 2018.

Tijdens deze gevarieerde tocht maken we niet alleen kennis met de Brabantse Ardennen met de dorpen La Roche, Bousval en Villers-la-Ville en hun talrijke riviertjes en valleitjes maar ook met het weids en vruchtbaar akkerland op de hoogvlakte van Brabants Haspengouw met het dorp Gentinnes. Het zal ongetwijfeld opvallen dat de tocht dikwijls gebruik maakt van de GR-paden: witrood van de GR 121 (Wavre - Boulogne-sur-Mer) en de GR 126 (Brussel - Namen - Membre-sur-Semois) maar ook geelrood van de nagelnieuwe GR 127 (Tour du Brabant Wallon). Ze loodsen ons doorheen de bossen waar veel boswegen en -paden ontoegankelijk zijn omwille van privé-bezit.

De felle zomerwarmte ontwijken we door te wandelen op brede en smalle boswegels of bosranden waar het bladerdak voor schaduw en lommer zorgt. De bossen, dikwijls goed onderhouden en luchtig, maken meer dan vijftig procent van het wandelparcours uit. Verfrissing vinden we al struinend langs de meanderende riviertjes: la Dyle en La Falise (bijrivier van de Dijle) in de kasteelgemeente Bousval, de Ri d’Hé (bijrivier van la Thyle) in het kleine dorp Hattain en La Thyle (bijrivier van de Dijle) in La Roche. Langs de smalle rivierpaadjes kan het onkruid hoog opschieten en is het slalommen om de hoog opgeschoten netels en ander prikkelende plantententakels te ontwijken. We wandelen, op enkele asfaltstroken na, op smalle en brede bospaden, soms op een graspad dat aan een flinke maaibeurt toe is en af en toe op een bultige kasseiweg, Parijs-Roubaix waardig. Op de hoogvlakte tussen La Roche en Gentinnes kloppen we het stof uit onze schoenen op de kurkdroge aardewegels tussen uitgestrekte graan-, aardappel en bietenakkers. Ondanks de prachtige wandelomgeving en de talrijke stiltegebieden lopen we vrijwel alleen. Er kruisen ook een paar merkwaardige sites ons wandelpad.

Ten noorden van het Villers-la-Ville trekken de ruïnes van de abdij van Villers grote ogen. Het gaat om een van de volledigste abdijruïnes van Noord-Europa. In 1146 stichtten, op aandringen van de Hertog van Brabant, een handvol volgelingen van de H. Benedictus in het dichte woud nabij het riviertje La Thyle er een abdij. Water, hout en constructiematerialen lagen er voor het grijpen, in gotische stijl, er met zijn gastenverblijf, refter, kerk (een van de eerste gotische constructies in onze streek), klooster, novicenverblijf, brouwerij, abdijhoeve.... Op zijn hoogtepunt (13de eeuw) had de cisterciënzerabdij meer dan tienduizend ha landbouwgrond, verspreid over tachtig hoeven, gelegen tussen Antwerpen en Namen in bezit. Er leefden meer dan honderd monniken en meer dan driehonderd lekenbroeders binnen het 8 ha grote complex. De abdij werd gedeeltelijk verwoest in de 16de eeuw en vervolgens in de 17de eeuw door de Spanjaarden, de Geuzen en vervolgens door de troepen van Lodewijk XIV. In 1789 waren de Oostenrijkers de plunderaars gevolgd in 1796 door de Franse Revolutionairen die de site verkochten aan... een handelaar in materialen. De kerk die in het begin van de 13de eeuw werd gebouwd stortte in 1884 in. De gedeeltelijke restauratie van de ruïnes, die aan het einde van de 19de eeuw door de Belgische Staat werden aangekocht, heeft het mogelijk gemaakt om dit uitzonderlijke erfgoed van de volledige ondergang te bewaren. Vandaag de dag is het complex nog steeds omringd door een woud van 3000 ha. De 1700 m lange hoge muur die het complex omheinde is grotendeels intact gebleven. De toeristische dienst is ondergebracht in de oude abdijstallen. Sedert 1972 is de gehele site erkend als monument. Nu wordt ze gebruikt voor klank- en lichtspectakels, concerten en allerlei culturele happenings.

In het kleine landbouwersdorp (met enkele merkwaardige grote hoeven) Gentinnes lopen we binnen in het kloosterdomein van de Paters van de Heilge Geest (ofte Spiritijnen) en bezoeken er het memoriaal Kongolo dat werd opgericht ter nagedachtenis van de twintig Spiritijnen die in de nasleep van de onafhankelijkheid van Belgisch Congo werden vermoord (Simba-opstand 1964-1966). De sobere kapel werd in 1967 opgericht en ingewijd in aanwezigheid van koning Boudewijn. Het hout en de stenen zijn aangevoerd uit Afrika. De brandramen zijn van Naamse signatuur, de beelden zijn van de hand van een Genkse kunstenaar.

Juli
Zo 21

Door de Brugse polders

Tochtbegeleiding: Felix Vercauteren

Tel: 03 766 23 99 of 0472 74 63 72

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: 66 km
 • Samenkomst: Dampoort in Brugge om 10u00.
 • Meebrengen: goede fiets en kledij + herstelmateriaal. Picknick + € 1 Ronsergeld.
 • Verkeersinfo: via de E40 afrit 8 Brugge. Rij naar het centrum onder spoorweg door naar rechts voorbij het station. vervolgens rij voorbij de Gentpoort en de Kruispoort en zo kom je aan de Dampoort.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar moet niet.

In de noordhoek van West-Vlaanderen, ten Oosten van de stad Brugge ligt een droomland te wachten op de fietsers. Wie niet met het weekend van Kathleen De Rycke kon meegaan vindt in deze dagfietstocht een mooi en toch verschillend alternatief. We vertrekken aan de Dampoort in Brugge en fietsen langs het kanaal Brugge - Oostende tot Nieuwege. Daar zetten we koers naar Zeebrugge. Na de Polderdijk komen we in Nederland. We fietsen langs de grens om zo via Sint-Anna-ter-Muiden weer in België te komen. Van daar fietsen we richting Damme, de stad van Tijl Uilenspiegel. Nog enkele kilometers en we zijn terug in Brugge.

 

Juli
Za 27

t/m

Zo 28

Naar zee zonder file…

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser

Tel: 015 27 19 50, 0495 77 82 51 (Jan) of 0499 52 23 59 (Geertje) (gsm enkel weekend zelf)

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: dagafstanden: 71 en 78 km, op vlak terrein. We gebruiken voornamelijk landelijke wegen en fietswegen. Er zitten stukken halfverhard en onverhard tussen.
 • Samenkomst: op zaterdag 27 juli 2019 aan de parking voor het station (als je van Gent komt) bij de Brantano aan de Gentse Steenweg nr 1. De ingang van de parking ligt recht over de Zuidmoerstraat aan de verkeerslichten. We vertrekken om 10u00 (de trein van Gent Dampoort komt aan om 9u49) voor wie met de trein komt.
 • Verblijf: we overnachten in Jeugdherberg De Ploate, Langestraat 72, 8400 Oostende. Tel 059/80 52 57. De overnachting, het avondmaal, ontbijt en Ronsergeld samen kosten € 48. De huur van het beddengoed is in de prijs inbegrepen.
 • Meebrengen: picknick en drank voor de twee middagmalen. Als het weer het toelaat picknicken we ergens in het veld, valt het tegen dan zoeken we een café op. De tocht is nog niet voorgefietst bij het opstellen van deze aankondiging, dus de cafés zijn niet zeker (maar wel waarschijnlijk).
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders. Liefst telefonisch aanmelden op ons vast telefoonnummer, per mail kan ook.

Ook de Ronsers die niet op verre reis zijn willen soms toch ook “de zon zien zakken in de zee” voor het slapen gaan, maar dan wel liefst zonder de last van de files.

Dit jaar gaan we dit proberen waar te maken. We fietsen van Eeklo naar Oostende en verkennen hierbij het Brugse ommeland. We overnachten in jeugdherberg De Ploate van Oostende, letterlijk op een boogscheut van de dijk.

Vlakker kan het moeilijk worden, de heenrit loopt via de polders (hoogte varieert tussen -1 m en 9 meter, de tweede dag komen we drie bulten in het landschap tegen die iets meer dan 30 meter hoog zijn. Langs de andere kant, in een vlak land heeft de wind vrij spel, en de wind durft wel eens tegen zitten.

Zaterdag, 27 juli 2019

We vertrekken in de buurt van het station van Eeklo, bij de Brantano winkel (parking langs de Gentse Steenweg (de N9) tegenover de brandweerkazerne). We fietsen langs de rand van Lembeke, door het centrum van Kaprijke om noordelijk van Bentille in het krekengebied te komen. Bij de Blokkreek duiken we even Nederland in, op weg naar Aardenburg en komen bij Middelburg terug in België. Bij Moerkerke steken we de Blinker en de Stinker over en fietsen zuidelijk van Damme naar Brugge. Van de Dampoort volgen we de vesten naar het Waggelwater. We volgen de Vaart Oostende - Brugge tot Stalhille om binnendoor bij de Spuikom van Oostende aan te komen. Via het Mercatordok zoeken we ons een weg door het centrum naar de jeugdherberg.

Totale afstand: 71 km, waarvan ongeveer 2 km onverhard of steenslag en 1,2 km kassei. Er zit een kleine kilometer smal fietspad in.

Zondag, 28 juli 2019

We gaan even de dijk bekijken tot het Casino, fietsen dan door het stadspark naar het fietspad Groene 62, de omgevormde spoorverbinding naar Torhout. We volgen deze oude spoorbedding tot Wijnendale. We rijden langs de vijvers van Kasteel Aartrijcke, langs de Boutersdreef en de Cijnsdreef naar de brug over de E403, om langs de velden Ruddervoorde te bereiken. Langs Hertsberge en het psychiatrisch Centrum Sint Amandus fietsen we naar Sint Joris. Aan de Miserie-bocht komen we aan het kanaal Brugge - Gent, we volgen dit kort, steken door naar de rand van Knesselare en rijden langs de noordkant om het vliegveld van Ursel heen. Langs Oostwinkel bereiken we de achteringang van het provinciaal domein Het Leen. We rijden hier dwars door, voor een afscheidspint in de cafetaria en 2 km verder staan de auto’s ons op te wachten.

Totale afstand: 78 km, waarvan 11 km onverhard en 10 km grindweg (voornamelijk de omgevormde treinroute), geen kasseiweg voorzien.

Augustus
Do 8

Poperinge - Belle (Bailleul) - Poperinge

Tochtbegeleiding: Karel Huyghebaert

Tel: 0488 07 54 23

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: 50 km
 • Samenkomst: station van Poperinge om 10u00.
 • Meebrengen: een fiets die op punt staat. Piknik, drank. € 1 om de Ronserkas te spijzen.
 • Verkeersinfo: gratis parkeerplaaatsen in de omgeving van het station. De trein vanuit Kortrijk komt in Poperinge aan om 9u52.
 • Deelnemen: graag aanmelden maar het moet niet.

Fietsen in de Westvlaamse en Noordfranse heuvels, het terrein van ‘Gent-Wevelgem’. De steilste hellingen zijn niet voor ons, toch passeren we enkele pittige plekken... als beloning krijgen we prachtige landschappen te zien. Even de grens oversteken om te fietsen in Frankrijk, dat is altijd iets speciaals, deze keer bezoeken we de streek van de dichteres Marguerite Yourcenar. Om 10u00 start aan het station van Poperinge. Weldra zitten we in een mooie open natuur, de ganse dag het ene panoramisch zicht na het andere. Van het Helleketelbos naar Godewaarsvelde (wat een mooie naam), dan via een lange niet te steile klim naar de Catsberg en zijn Trappistenklooster. Met (of zonder) een trappistenkaas naar Belle (nu Bailleul), een oude Vlaamse stad met enkele gebouwen die het bekijken waard zijn, zoals het Belfort en de imposante kerk in romaans-Byzantijnse stijl. Na de picknick naar St.-Jans-Cappel waar het Yourcenar museum staat, de Zwarteberg – met zijn Yourcenarkasteel en -domein –, dan naar Loker, Westouter en terug naar Poperinge.

Augustus
Za 10

t/m

Zo 11

Stoumont langs de GR 571

Tochtbegeleiding: Kristien Nuyts

Tel: 0485 72 66 87

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: 18 en 21 km.
 • Samenkomst: station van Trois-Ponts na aankomst van de trein vanuit Luik om 11u00.
 • Verblijf: Le Fagotin, Route de l’Amblève 56, 4987 Stoumont.
 • Meebrengen: handdoek. Lakens en dekens zijn aanwezig.
 • Verkeersinfo: we starten bij het station van Trois-Ponts en eindigen bij het station van Aywaille, beiden op de lijn naar Luik. Trein terug om 17u32.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

Dit weekend wandelen we langs de GR 571 van Trois-Ponts naar Aywaille en onderweg logeren we in Le Fagotin te Stoumont. Deze GR is minder bekend maar mag er toch wel wezen. Twee dagen met rood-wit als leidraad en Kristien als gids. We starten onze tocht aan het station van Trois-Ponts. Trois-Ponts was altijd al een plaats met een zeker strategisch belang. Hier vloeien de Salm, Bodeux en Baleur in de Amblève. De naam van het dorp is dan ook toepasselijk, de plaats waar 3 bruggen liggen. We verlaten het dorp en beginnen direct met klimmen waardoor we worden beloond met mooie uizichten over de streek. Vanaf het uitzichtpunt Ster dalen we naar de beroemde waterval van Coo. Vanuit Coo klimmen we uit de Amblèvevallei naar de Mont de Brume met zicht op de oude Am blèvemeander van Coo, nu dienst doende als waterbekken. Van hier is het weer afdalen naar het mooie dorpje Monceau en de Amblève. Verder hebben we een prachtig uitzicht over het neoklassieke kasteel van Froidcour. Wat later komen we aan in Stoumont, waar we overnachten in Le Fagotin.

De volgende ochtend vertrekken we richting Monthouet vanaf het Croix Honnay dalen we terug af naar de Amblèvevallei langs de beroemde Vecqué en Porallée via Ville-au-Bois langs het riviertje de Chefna. We wandelen langs de beroemde Fond de Quarreux. De enorme rotsblokken zijn hier gevormd door het schurende effect van het Amblèvewater op gesteente van een verschillende hardheid. De overgebleven blokken bestaan uit het keiharde kwartsiet. Opvallend is dat het rotsen zijn met een volume van soms meer dan 1 kubieke meter. De beroemde Niglinspo laten we vandaag “links” liggen, een stop in het cafeetje is wel een mogelijkheid. Daarna verder naar Remouchamps en Sougné. Voor we Aywaille bereiken gaan we nog even naar boven langs resten van mijnactiviteiten.

Augustus
Do 15

t/m

Zo 18

Veluwe en omstreken (NL)

Tochtbegeleiding: Marijke Swart en Jörg Gottwald

Tel: 092 23 80 69 of 0471 35 32 24 (GSM Jörg graag alleen gebruiken tijdens tocht)

E-mail:

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: dagelijks fietstochten tussen 50-70 km in een op sommige plekken golvend landschap.
 • Samenkomst: donderdag 15/08/2019 om 11u30 uur (we kunnen nog niet op de kamers, graag ervoor zorgen dat je vertrekkensklaar kunt zijn vanaf de parking). Stayokay Arnhem, Diepenbrocklaan 27, 6815 AH Arnhem.
 • Verblijf: meerpersoonskamers (4 of 6 personen), lakens inbegrepen.
 • Meebrengen: fiets in orde!!! Picknick voor de 1ste dag, voor de andere dagen proberen we een supermarkt te passeren. Plastic zak of stoeltje om buiten te kunnen lunchen (geen café gegarandeerd). Regenkledij!
 • Deelnemen: aanmelden per mail bij de tochtbegeleiders.

We overnachten in de jeugdherberg van Arnhem. Van hieruit fietsen we langs de verschillende natuurgebieden die aan de rand van Arnhem liggen. Genieten van elkaar en de natuur is belangrijker dan het aantal kilometers dat we rijden. De e-bikes passen hun snelheid aan.

Nergens lijkt Nederland zo afwisselend in landschappen als rond Arnhem. De Veluwezoom met brede lanen en eeuwenoude beuken, de golvende paarse pracht van de bloeiende (augustus!) heidevelden van de Posbank, het nationaal park De Hoge Veluwe of de oevers van de Rijn tot aan Wageningen. Welke richting we ook uitfietsen, de natuur zal ons haar schoonheid tonen en de Ronsers zullen er blij mee zijn.

Augustus
Za 31

t/m

Zo 1

Ronserbarbecue in de Westhoek

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22

E-mail:

 • Type: ronserbarbecue en dagstaptochten/dagfietstochten
 • Verblijf: we overnachten in de De Lork, Kattekerkhofstraat 2, 8950 Kemmel, 057 44 59.
 • Deelnemen: aanmelden kan alvast vanaf nu per email of telefonisch.

Jaren geleden was de Ronserbarbecue een jaarlijks terugkerend fenomeen. Door velen (letterlijk) gemaakt en dat smeekte om herhaling. We kozen voor een prachtige plek in Zuid-West-Vlaanderen op de flanken van de Kemmelberg. Met deze vooraankondiging proberen we je uit je stoel te lokken!

We gaan alvast terug fietsen en wandelen.

Concrete afspraken vinden jullie in de Ronser van 15 juli 2019.

 

Mei
Wo 1

Oeverhoppen, in het spoor van de Schelde

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 724 722

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: 70 km
 • Samenkomst: 10u00, Felix Beernaertsplein - Wetteren, op 200 m van het station. Gratis parkeren. We vertrekken stipt, om tijdig de overzetten te halen!
 • Meebrengen: picknick en drank voor onderweg. Bij het opstellen van de tekst was de tocht nog niet voorbereid, hou er dus rekening mee dat het plaatselijk café mogelijk niet open is. Wees dus voorzien op boterhammen in openlucht. Een fiets in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden! Herstelmateriaal ingeval lekke banden en mogelijke andere ‘ongemakken’ ons pad kruisen.
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet, € 1 Ronsergeld.

Al eeuwenlang maken de Schelde en haar zijrivieren van Vlaanderen een plek waar het goed is om te leven. De regio barst van de bedrijvigheid. Kilometers autovrije jaagpaden en dijkwegen maken de streek langs Schelde, Dender en Rupel tot een echt fiets- en wandelparadijs. In de trajecten van de fietsknooppunten zijn de populaire (en gratis!) veerdiensten opgenomen, zodat je makkelijk van de ene oever naar de andere hopt. Maar er is een keerzijde: soms moeten we waterellende doorstaan, een beetje of heel veel! Het Sigmaplan brengt daar verandering in. Door de getijdenrivieren weer ademruimte tegeven, behoedt het Sigmaplan ons voor natte voeten. Het Sigmaplan is een project van de Vlaamse overheid dat het risico op overstromingen rond de Schelde en haar zijrivieren moet verkleinen. Het kan worden beschouwd als de Vlaamse evenknie van de Nederlandse Deltawerken.Behalve watersnood voorkomen wil het Sigmaplan ook typische riviernatuur in ere herstellen. In totaal neemt het Sigmaplan zowat 260 kilometer rivierenland onder handen.

Hoe ontstond het Sigmaplan?

Neem een uitzonderlijke noordwesterstorm en voeg daarbij een spectaculair springtij. Dan bereikt het water een ongeziene hoogte. Dat gebeurde in 1953 en in 1976, wat leidde tot ramp­zalige overstromingen. In 1976 beukt er een meedogenloze stormvloed in op de Schelde. Er vallen twee doden en de materiële schade in het Scheldebekken is enorm. In Antwerpen tikken de waterstanden bijna 8 meter aan: ruim 3,5 meter boven het gemiddelde hoogwaterpeil. Ook de polders ten noorden van Antwerpen en het Waasland ontsnappen niet aan het stijgende water. Het woelige water slaat bressen van maar liefst 12 meter in de Scheldedijk. In Lillo en Hingene gebeurt hetzelfde. De gemeente Zandvliet staat voor driekwart onder water. In Ruisbroek aan de Rupel breekt de dijk van de vliet. De stormvloedramp van 1976 brengt alles in een stroomversnelling. De overheid ziet in dat ze moet zorgen voor een betere bescherming tegen overstromingen en dus start ze met het Sigmaplan, een ambitieus en grootschalig project dat die veiligheid moet garanderen. Het oorspronkelijke Sigmaplan telde drie maatregelen: 1) stevigere en hogere dijken, 2) gecontroleerde overstromingsgebieden* om het teveel aan water op te vangen en 3) een stormvloedkering in Oosterweel. Met dat plan gaf Vlaanderen een antwoord op stormvloeden in de toekomst en overvloedige neerslag in de hoger gelegen gebieden. De dijkwerken en overstromingsgebieden uit het eerste plan zijn klaar. Een stormvloedkering kwam er niet, omdat de baten niet zouden opwegen tegen de kosten. Een ketting van overstromingsgebieden biedt wél meer zekerheid. Tijdens alle hevige stormen van de laatste jaren hebben de eerste Sigmagebieden hun nut al ruimschoots bewezen. In tal van andere gebieden zijn de werken aan de gang en worden op korte tijd nieuwe overstromingsgebieden gerealiseerd. De volledige realisatie van het Sigmaplan loopt tot 2030. Om de vijf jaar starten er nieuwe projecten.

Wat is een gecontroleerd overstromingsgebied?

Een gecontroleerd overstromingsgebied stroomt bij noodweer veilig onder water. Alleen bij stormvloed – één of twee keer per jaar – treden gecontroleerde overstromingsgebieden in werking. De wind stuwt een vloedgolf de Schelde binnen, waardoor het water stijgt. Het rivierwater stroomt over lokaal verlaagde dijken de polder in, terwijl een tweede ringdijk de omliggende woongebieden beschermt. Via uitwateringssluizen stroomt het water nadien terug naar de rivier. In die drassige zones staat het grondwaterpeil zeer hoog, waardoor er elzenbroekbossen, rietmoerassen of wilgenstruwelen ontstaan. Zeldzame diersoorten genieten er van een veilig leefgebied.

Schellebelle: oudste veer van de Schelde

Om in Schellebelle vanaf het dorpsplein de overkant van de Schelde te bereiken moet je beroep doen op de veerdienst. Het veer dateert van begin de 13de eeuw en is zo één van de oudste veren op de Schelde. Toen werd na een wijziging van de Scheldeloop de landelijke wijk Aard van het dorp afgesneden. Tot begin de jaren 60 voer hier een veerboot die je door middel van een ketting naar de overkant bracht. Vandaag vaart hier een voetveer dat voornamelijk door wandelaars en fietsers toeristisch gebruikt wordt.

Kalkense Meersen

Dit is een van de meest uitgestrekte meersengebieden langs de Schelde, gekenmerkt door open grasvlakten, sloten en grachten. In een uitgestrekt gebied van liefst 950 hectare op het grond­gebied van Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen heeft de Schelde haar bewegingsruimte terug. Dankzij de overstromingsgebieden en natte weilanden is de regio nu veel beter beschermd tegen wateroverlast.

Vissen nemen de trap!

Het visbestand in de Kalkense Meersen zit in de lift. Dankzij twee vispassages overwinnen tal van vissoorten het hoogteverschil tussen sloot en rivier. Via zo’n ‘vistrap’ migreren ze moeiteloos van en naar de Schelde. Voor de Oost-Vlaamse Kalkense Meersen werkte het Sigmaplan de voorbije jaren drie innovatieve vispassages uit. Het gaat om een visvriendelijke in- en uitwateringsluis aan de Bellebeek, een vistrap in Paardeweide en eentje in Kalken, tussen de regenwatergracht en de Kalkenvaart.

Riekend Rustpunt

Rustpunt voor fietsers en wandelaars aan de oude loskaai op het Sluis. Als kleinste museum van het land belicht het Riekend Rustpunt een totaal onbekend aspect van onze geschiedenis: de beer- en mesthandel tussen de steden en het platteland langs de waterlopen.

Van zout naar zoet

Als water twee keer per dag in en uit een gebied stroomt, ontstaat er getijdennatuur. Daar zien we het ritme van eb en vloed, de unieke overgang van zoet naar zout en het samenspel tussen water, zand en slib. Hier boetseert de rivier een netwerk van slikken en platen, schorren, geulen en kreken. Elk van deze biotopen heeft zijn eigen bewoners. Stroomafwaarts in Antwerpen en in Nederland is het water overwegend zout. Stroomopwaarts langs de Schelde ligt een gebied met zoetwatergetijden van zo’n 60 kilometerlang. De natuur die hier ontstaat, is uniek in Europa. Getijdennatuur ontwikkelt zich in een gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij of in een ontpolderd gebied.

Slikken en schorren, paradepaardjes van de Scheldenatuur

Slikken zijn de lagergelegen delen van de oever die telkens bij vloed overspoeld worden. Het krioelt er van de minidiertjes zoals wormen, krabben en kreeftjes. Watervogels en vissen zijn er dol op. Voor ganzen, eenden en steltlopers bieden de slikken en de platen een ideale plek om te rusten en eten te zoeken. Bij elk getij laat het terugtrekkende water een laagje slib achter in de slikken. Op bepaalde plaatsen hopen die slikken op. Zodra ze boven de gemiddelde waterlijn uitsteken, spreken we van schorren. Lage schorren overstromen enkele keren per maand. Hoge schorren overstromen alleen bij springtij, ongeveer twee keer per maand. Hier groeien planten die goed tegen zoutwater kunnen, zoals lamsoor en zeekraal. Op de brakkeschorren, met een mengeling van zout en zoet water, vinden we riet en zee-aster. Nog verder stroomopwaarts ontstaan zoetwaterschorren: een veranderlijk landschap met ruigten, rietvelden en wilgenvloedbossen. In het vroege voorjaar bloeien in die vloedbossen spindotterbloemen. Riet- en moerasvogels komen hier schuilen en broeden. De wilgenvloedbossen aan de Schelde lijken erg op tropische mangroven: het zijn dichte, ondoordringbare wouden in het water.

Een ietwat lange aankondiging om je uit je luie zetel los te weken en achteraf te zeggen dat het meer dan goed geweest was!

Mei
Wo 1

Leuven, de Dijlevallei, Meerdaalbos en nog meer

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km, inkorten kan bvb halfweg in Sint-Joris-Weert.
 • Samenkomst: samenkomst bij het wachtlokaal van De Lijn voor het station van Leuven om 10u00.
 • Meebrengen: stevige wandelschoen, boterhammen en drank, wat kleingeld voor in ‘t café, € 1 Ronsergeld, een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: kom je van buiten Leuven met de trein, neem dan een heen-en-terugbiljet tot Florival vanwaar we terugkomen. We zorgen ook voor een Key-card voor wie enkel tot Leuven terug moet.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar is niet nodig.

Een rustige tocht ‘à la carte’ met natuur en cultuur.

We starten bij het station van Leuven en trekken door de stad langs minder gekende straatjes, steegjes, parken en het Begijnhof naar het Arenbergpark met kasteel. Door het Egenhovenbos en langs de kronkelende Dijle wandelen we tussen Oud-Heverlee en Korbeek-Dijle in een brede vallei met vooral grasland en grote vijvers. Het grootste deel van dit gebied is natuurreservaat onder de hoede van ANB (Agentschap Natuur en Bos). De Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud beheren het natuurgebied ‘De Doode Bemde’ samen met de bevers die er al een hele tijd wonen en knabbelen aan bomen die meestal toch zouden gekapt worden om een open landschap te bewaren. De Dijle kronkelt hier vrij en haar meanders verschuiven met de jaren. De bomen die in de rivier vallen laat men meestal liggen en ook zij zorgen voor soms spectaculaire veranderingen. Sint-Joris-Weert met het café ‘In de Rapte’ ligt ook op onze weg wat wel eens van pas kan komen bij minder goed weer. Gaan we hier verder langs de Dijle en het Grootbroek of trekken we hier het Meerdaalwoud in? De meerderheid beslist. Waar we uit het bos komen zijn we in Wallonië in een dorpje met een weinig Waalse naam: Nethen. Door veld en bos eindigen we tenslotte in Florival met een afscheidspint in een cafeetje dat bij de Ronsers al enige bekendheid geniet. Daar nemen we ook de trein terug naar Leuven.

Mei
Zo 5

Waals-Brabant

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94 of 0473 48 94 72 (op de dag zelf)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 21 km
 • Samenkomst: om 10u00 op de parking op de Place St.-Pierre in Folx-les-Caves (gemeente Orp-Jauche).
 • Meebrengen: drank en picknick. Waterdichte wandelschoenen.
 • Verkeersinfo: kies voor de E40 richting Luik tot de afrit nr. 25 ‘Tienen-Geldenaken-Jodoigne’. Sla af naar Jodoigne en rij tot praktisch in het centrum. Sla daar linksaf op de N240 en rij (7,5 km) rechtdoor tot Jauche. Eenmaal in Jauche, negeer de afslag naar links naar Orp, blijf rechtdoor gaan, de hoofdstraat volgen, linksvoor zie je een superette (Av. A. Drossard - volg wegwijzer Hannut, Eghezée en ‘Grottes’). Na 200 m ga je rechtsaf (wegwijzer Folx-les-Caves en ‘Grottes’) en volg dit gedurende 2,8 km. Je rijdt het dorp Folx binnen op een kasseiweg (rue du Presbytère). Op de T-kruising rechtsaf, na 150 m sta je op de Place St.-Pierre (Bushalte - Place Communale).
 • Deelnemen: € 1 Ronserbijdrage. Aanmelden niet nodig.

Op het programma staat een mooi stukje Waals-Brabant waarbij we ons inleven in de slag van Ramillies en terugdenken aan een Vlaams televisieprogramma. De grotten van Folx zijn nooit veraf. Het landschap wordt gekenmerkt door prachtige vergezichten en uitgestrekte akkers. Begin mei voelen we ons al volop in de lente. Tijd dus om een ongekende streek te verkennen.

Hoog op een heuvel staat de Petrus-en-Pauluskerk van Folx-les-Caves. Ze werd gebouwd in de 18de eeuw, maar de romaanse vierkanttoren dateert al van de 11de eeuw. Op het nabijgelegen pleintje start onze wandeling.

Aan de voet van de heuvel stroomt de Kleine Gete (in het lokaal dialect bekend onder de oude naam ‘la Jauce’), die in de nabijheid ontspringt. Op deze wandeling maken we kennis met de vallei en de plateaus ten oosten en ten westen van de beek, bevolkt met kleine gehuchten en vele vierkantshoeven, die hier Censes heten. Folx-les-Caves is ook bekend om zijn uitgestrekte onderaardse gangen, die ontstaan zijn in de eerste eeuwen van onze jaartelling door het uitgraven van de tufsteen om hem te gebruiken als grondverbeteraar. Deze onderaardse kelders herinneren we ons ook als decor in de TV-serie Johan en de Alverman. Op het einde van de wandeling komen we voorbij de ingang. Maar eerst verlaten we het dorp in oostelijke richting. We laten de huizen al snel achter ons en begeven ons via de heuvelrug naar het naburige dorp Ramillies. Beide dorpen liggen op de rechterhelling van de vallei van de Kleine Gete, die in mei 1706 het schouwspel was van een slag tussen de Franse en de Engelse troepen (Spaanse successieoorlog). Het was een beslissende slag onder de leiding van ene John Churchill, hertog van Marlborough, waardoor een deel van de Spaanse Nederlanden (d.i. Oost- & West-Vlaanderen) bevrijd werd van de Franse overheersing. Wie hier meer over wil weten kan alle details van de veldslag nalezen op https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Ramillies.

Onderweg naar Ramillies passeren we de Ferme du Wayaux. De weg voert ons verder naar de bronnen van de Kleine Gete, even buiten het dorp Ramillies. We lopen achter de hoeve Haute Cense (over het hoogste punt van het slagveld), dalen even af naar de kerk en via een mooie holle weg klimmen we weer naar de open velden. Daar treffen we een oude spoorwegbedding aan, die ons naar het station van Ramillies voert. Vroeger was dit punt bekend als ‘Croix de Hesbaye’: het kruispunt van 2 belangrijke spoorwegen, namelijk lijn 142 Namen - Tienen en lijn 147 Tamines (Gembloux) - Landen. Deze 2 lijnen dienden hoofdzakelijk de economische noden van de Waalse kolen en staal, maar kwamen ook ten goede aan het transport van de suikerbieten en de bloei van de streek van Ramillies. Het stationsgebouw is mooi gerenoveerd en omgebouwd tot supermarkt. Het café en de feestzaal tegenover het station zijn getuigen van vervlogen bloeiende tijden, ze stellen het nu met duivenmelkers en trouwfeesten. Voor ons is het, zo mogelijk, een welgekomen picknickplaats. Na de picknick gaan we de velden in naar het gehucht Hédenge. Daar staat niet alleen het volgende stationsgebouw, maar ook de schitterend gerestaureerde kapel St-Feuillien met gobertangesteentoren uit de 15de eeuw. De kapel is omringd door een paar oude hoeven, waaronder de ‘Ferme du Vicaire’ met duivenpoort. Nadat we even genoten hebben van het mooie uitzicht is het tijd om verder te gaan. We komen voorbij het oude station en begeven ons opnieuw op het plateau. Verderop steken we de Frambaisbeek over en dalen door een paar mooie holle wegen af naar Autre-Eglise, dat een bezoekje waard is. Op de terugweg naar Folx steken we ten slotte weer de Kleine Gete over nabij een oude watermolen (niet meer in bedrijf). Het is nog een eindje vooraleer we misschien afspraak hebben bij ‘A Mon L’Ketch’.

Mei
Wo 15

Genly - Blaugies

Tochtbegeleiding: Johnny Dhondt

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 28 km, sportief.
 • Samenkomst: start om 10u00 op de hoek van de Route de Quévy en de Rue Grande in Genly. Parking langs de steenweg aan de treinhalte of in de Rue Grande nabij het schooltje. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. Er is geen café. Voor eventuele treinstappers: verlaat de statonshalte, volg de wegwijzer Quévy le Petit voor 150 meter.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in Le Salon in Blaugies en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de sportieve tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Genly is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen, en een deelgemeente van de Waalse stad Quévy. Blaugies is een deelgemeente van de Waalse stad Dour.

Voormiddag, 13 km

Vanaf de startplaats volgen we even de weg naar Quévy maar algauw gaan we onverhard rechts naar de GR, de verbinding tussen 122 en 129. We lopen even op een Chaussée Brunehaut en gaan dan op Sars la Bruyère af. Nabij de grens komen we aan de Brasserie de Blaugies en stappen we het bos in. De Rue du Planche à l’ Aulne brengt ons zowaar aan le Sentier des Amoureux. Vanaf nu gaan we via een verharde weg tot aan de kerk van Blaugies waar de middagpauze voorzien is in café Le Salon.

Namiddag, 15 km

We volgen de GR om Blaugies te verlaten door het bos tot de terril Sauwertan. We stappen door het bos van Colfontaine. Aan de Tour du Lait Buré slaan we af richting waterreservoir. Verder stappen we door de velden naar Eugies met kerk Saint-Rémy. Een kasseiweg die overgaat in een brede veldweg leidt ons naar de grote weg nabij de treinhalte van Genly.

 

Mei
Wo 15

Stene, Oostendse kreken, polders en stadsrandbos

Tochtbegeleiding: Jacky Mergaert

Tel: 0479 55 43 43, op de wandeldag 0498 10 10 37

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20 km, recreatief in 2 lussen.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan de Kinderboerderij De Lange Schuur, Stuiverstraat, 599, 8400 Stene Oostende. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in de Lange Schuur en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: er is een parking voor de kinderboerderij, die echter niet zo groot is, maar we kunnen de wagens achter elkaar parkeren. Wie met de trein of tram naar Oostende station komt kan de bus nemen, lijn 50, Gistel via Meiboom om 9u00, halte Grintweg om 9u17. De halte Grintweg ligt net voor de brug aan de Gouwelozekreek. Keer 50 meter terug richting Oostende en sla linksaf de Klemskerkestraat in. Na 200 meter heb je een bocht naar rechts en daar zie je aan de linkerkant de parking van De kinderboerderij De Lange Schuur. Bus terug naar het station Oostende om 16u40, 17u10, 17u40, om het halfuur dus.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de recreatieve tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

We wandelen door polders, langs kreken en door het stadsrandbos dat in 1995 werd aangeplant als groene buffer tussen woon- en industriezone en het achterliggende poldergebied. Het wordt elk jaar nog uitgebreid en zal uiteindelijk 150 ha bestrijken. De kreken en polders ontstonden tijdens het bloedig beleg van Oostende (1601-1604), toen belegerde het katholieke Spaanse leger gedurende drie jaar lang de protestantse geuzen. Oostende was een laatste en stevig bolwerk van de geuzen. Om de stad beter te verdedigen werd een bres in de duinen gegraven, waardoor de zee het land binnendrong. Zo ontstond een heel systeem van kreken en overstromingsgebieden. De vroegere zoute invloeden zijn nauwelijks nog aanwezig. De kinderboerderij De Lange Schuur maakt deel uit van de Volkscoöperatieve Buitengoed die instaat voor het aanplanten en beheren van het stadsrandbos.

Voormiddag, 11 km

Langs de nieuwe wielerpiste komen we in het Schorrepark, passeren de volkstuintjes en de hondenschool om via het kerkhof (waar we even halt houden bij het graf van de broer van Guido Gezelle die hier vroeger priester was) het mooie witgeschilderde Sint-Annakerkje van Stene te bereiken. Het is een van de oudste kerkjes aan de kust, de oudste delen dateren uit de dertiende eeuw. We lopen langs het Vogelzangpark met overblijfselen van de veldbatterij Stene uit de Tweede Wereldoorlog en wat verder duiken we het geboortebosje in. We passeren enkele voetbal- en andere sportvelden tot we boven op een heuvel zowaar een oefenbaan voor zeilwagens ontdekken! Via de Klemskerkestraat en enkele aardeweggetjes komen we aan een mooi wit geschilderd oud ‘routehuisje’ dat ons eraan herinnert dat de spoorweglijn 62 vroeger hier passeerde voor ze het traject via Zandvoorde verlegden. We bemerken ook een geodetisch signaal uit 1853 in gietijzer en goed bewaard. Een aardeweg en de Schorredijk leiden ons naar de Groene 62, een oude spoorwegbedding tussen Oostende en Torhout. De treinen stoomden er tot 1967. Wat verder krijgen we een schitterend uitzicht over de Sluiskreek en de Zoutekreek. Dan is het even opletten geblazen wanneer we via smalle aarden trapjes de spoorwegdijk moeten afdalen! We zigzaggen nu door weiden en velden tot we de Gistelsesteenweg moeten oversteken. We gaan nu het stadsrandbos binnen, passeren alweer een kreek tot we de Gouwelozekreek bereiken die we volgen tot alweer de Gistelsesteenweg die we voor de tweede maal oversteken. Langs de Gouwelozekreek via het graspad bereiken we De Lange Schuur voor de picknick.

Namiddag, 9 km

We verlaten De Lange Schuur via de Schorre Gistelstraat en bevinden ons nu dus in een schorregebied, dat alleen onder water komt te staan bij hoogwaterspringtij, maar door het bouwen van dijken heeft men in de tijd geprobeerd het overstroomde land terug te winnen op de zee en nu loopt het dus hier nooit meer onder water. We stappen tot aan het kanaal Nieuwpoort - Plassendale dat werd aangelegd van 1632 tot 1640 en verbinding maakt met het kanaal Brugge - Oostende en in Nieuwpoort met de Ganzepoot en de IJzer. Over het kanaal wandelen we opnieuw op de groene 62 en de Snaaskerkestraat die tot in Gistel loopt. Voor Gistel keren we echter terug op onze stappen en via terug de groene 62 komen we in het centrum van Snaaskerke, een deelgemeente van Gistel. We wandelen er even rond de kerktoren en de groene 62 samen met de schorredijk brengt ons terug naar de start. Het terras van de Lange Schuur nodigt ons uit voor een welverdiende afscheidsdrink.

Mei
Za 18

t/m

Zo 19

Lier - Zoersel - Lier

Tochtbegeleiding: Jef Geelen

Tel: 0497 28 58 60

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: elke dag 70-80 km, afkorten onder begeleiding kan.
 • Samenkomst: om 10u10 aan de achterkant van het treinstation van Lier.
 • Verblijf: we verblijven in de jeugdherberg Gagelhof, Gagelhoflaan 18, 2980 Zoersel
 • Meebrengen: fiets in goede staat. Bandenplaksetje meebrengen. Picknick en drank voor 2 dagen. Lakens en dekens zijn aanwezig en in de prijs inbegrepen.
 • Verkeersinfo: er is een parking aan de achterkant van het station van Lier. Vanuit Antwerpen, Brussel, Leuven en Hasselt zijn er geregeld treinverbindingen.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

De Antwerpse Kempen hebben een uitgebreid fietsknooppuntennetwerk. We maken hier dan ook gretig gebruik van om een parcours in dit prachtig gebied aan te bieden. Waar het wat minder mooi rijden is trachten we een alternatief te vinden. Het wordt een vlak parcours, de moeilijkste beklimmingen zijn de bruggen over de autosnelwegen. We rijden aan een rustig tempo een 70 - 80 km per dag, maar voor hen die dit te veel vinden, is er een afkorting onder begeleiding voorzien, zodat iedereen tijdig de jeugdherberg in Zoersel bereikt. Elektrische fietsen zijn welkom, maar bepalen niet het tempo. Af en toe is er wel een niet- geasfalteerde weg op het traject.

We vertrekken aan het station van Lier om 10u10 na aankomst van de trein uit Antwerpen. Lier ligt net buiten de Antwerpse Kempen, maar is voor iedereen gemakkelijk bereikbaar. Via Emblem, en Broechem fietsen we langs het pittoreske kerkje van Millegem. We zoeken het Albertkanaal op, dat we oostwaarts volgen tot in Oelegem. Het gaat verder noordwaarts en via de Halse bossen naderen we Zandhoven. We zoeken weer het Albertkanaal op, peddelen rustig verder langs het kanaal om na 5 km naar het noorden te fietsen langs het dorpje Pulderbos. Het gaat verder naar Wechelderzande, Beerse, Malle (waar de bekende trappist in deelgemeente Westmalle wordt gebrouwen). Dan is het niet zo ver meer naar onze overnachtingsplaats, de jeugdherberg Gagelhof, die volledig door vrijwilligers wordt opengehouden.

Op zondag, na een lekker ontbijt, rijden we door de bossen van Zoersel naar de deelgemeente Sint-Antonius. (Zoersel). Het gaat verder naar Brecht, en we rijden naast het natuurreservaat Groot Schietveld naar Wuustwezel, ons meest noordelijke punt en slechts enkele kilometers verwijderd van de Nederlandse grens. Het wordt tijd om weer zuidwaarts te trekken en via Gooreind en Maria-ter-Heide komen we aan in Sint-Job-in-’t-Goor. Het gaat verder via ‘s Gravenwezel en Schilde. We fietsen verder naar het Albertkanaal, maar gaan deze keer westwaarts, richting Wijnegem, daar steken we het Albertkanaal over en via Wommelgem, Vremde, de rand van Boechout, naderen we ons eindpunt Lier waar we na een afscheidspint weer huiswaarts keren.

Mei
Za 25

De groene Vlaamse Rand, tussen Brussel en Wallonië

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche en Paul Vandemeerssche

Tel: 0477 54 97 39

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km
 • Samenkomst: aan het stationsgebouw van Sint-Genesius-Rode om 9u45 na aankomst van de trein uit Leuven naar Eigenbrakel. De trein van 9u20 in Brussel-Zuid naar Nijvel komt er aan om 9u35. Er is ruime parking aan het Stationsplein.
 • Meebrengen: stevige wandelschoenen, eventueel regenkledij. Picknick en drank, € 1 ronsergeld.
 • Verkeersinfo: trein: neem weekendbiljet tot Sint-Genesius-Rode. Auto: autobezitters kunnen voor of na de wandeling de spoorverbinding tussen Linkebeek en Sint-Genesius-Rode nemen. Het ticket kost € 2,30, de treinreis duurt 4 minuten.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet. Einde wandeling: Stationsgebouw van Linkebeek, gelegen op dezelfde spoorlijnen naar Brussel en Leuven. ‘s Middags doen we allicht een gezellig terrasje.

Alweer een weetje uit het verleden: De plaatsnaam Rode betekent een ‘gerode” of ‘gerooide’ plaats in het bos waar het dorp ontstaat. In het Zoniënwoud, aan de samenvloeiing van Molenbeek en Kwadebeek ontstond en groeide zo Sint-Genesius-Rode. De bosjes die we vandaag doorkruisen zijn overblijfsels van het ooit drie maal grotere Zoniënwoud. Te midden van uitgestrekte velden ontdekken we de beschermde Sint-Gertrudishoeve. Zij werd gebouwd na de grote rooiing in het begin van de 19de eeuw en is nu de grootste actieve boerderij van Sint-Genesius-Rode. Door de nabijheid en uitbreiding van Brussel kreeg de streek veel immigratie te verwerken. Grondspeculanten en verkavelingsmaatschappijen waren zich reeds vroeg bewust van gouden zaken die in deze groene, heuvelende streek konden gedaan worden. We merken dit in de wijk Terkluizen en l’Ermite, een aangrenzend gehuchtje van Braine-l’Alleud. Gelukkig kon door de gewestplannen de verkavelingswoede in deze streek tot heden beperkt blijven. Een weetje uit het heden: dit is alweer een tocht daags voor de verkiezingen. De tochtbegeleiders zijn er specialist in en laten ons deze schitterende streek van nabij kennen. Als je niet kan kiezen, kies dan voor deze tocht!

Na enige stapjes in Wallonië trekken we naar Zevenbronnen, in een uithoek van Sint-Genesius-Rode. Dit natuurgebied dankt zijn naam aan de sliert schilderachtige vijvers en bronnen in een klein dal. Ooit was er een kloosterdomein, enkel de hoeve en het molenhuis resten nog. Via de Destelheide dalen we af naar de groene vallei van de Molenbeek. Een smal paadje leidt ons naar de Herisemmolen, een parel van industriële archeologie, gegroeid uit een middeleeuwse papiermolen. In het bijhorende Herisemhof worden boerderijvakanties georganiseerd, een deel van de oude smidse is nu restaurant. We trekken verder langs de Duvelsborreweg en genieten daar van een prachtig zicht op het dorp Dworp, met het Hallerbos op de achtergrond. Na enkele bospaden en veldwegels aanschouwen we, boven aan de Bedevaartsweg, voor ons een uitgestrekt landbouwgebied dat afdaalt tot het Dwersbos, met daarachter de skyline van Brussel! Langs het Koekoekspad in Linkebeek treffen we de beschermde voormalige woning van Herman Teirlinck. De bekende schrijver woonde er van 1905 tot 1921. Kerk en dorpskom van Linkebeek liggen op een steile heuvel. Een trapstraatje, de trap van de honderdjarige, leidt ons er naar toe. Een steenworp verder bevindt zich het station van Linkebeek. Voor een afscheidsdrankje zijn we welkom in gemeenschapscentrum de Moelie. Net als vorig jaar wordt bij mooi weer plaats op het terras gereserveerd voor de Ronsers!

Mei
Do 30

t/m

Zo 2

Bergen aan Zee (NL)

Tochtbegeleiding: Marijke Swart en Jörg Gottwald

Tel: 0471 35 32 24 (enkel tijdens het weekend van de fietstocht)

E-mail:

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: dagelijks tussen 54 en 78 km. Meestal vlak met enkele korte hellingen. De tochten zijn nog niet tot 100% voorgereden.
 • Samenkomst: op donderdag 30 mei om 11u00 op de parking van het ‘Sport- en tenniscentrum’, Zienlaan 4, Uitgeest, Nederland. Slechts 5 minuutjes met de fiets vanaf het station Uitgeest. We vertrekken om 11u00, maar wachten op de treinreizigers die om 10u42 in Uitgeest aankomen.
 • Verblijf: 3 nachten in het Natuurvriendenhuis “Het Zeehuis”. Verspyckweg 5, 1865 BJ Bergen aan Zee, Nederland. Op maar 300 m afstand van het strand! In het natuurvriendenhuis gaan we zelf koken. Vrijwilligershulp is altijd welkom!
 • Meebrengen: een fiets in goede en verkeersveilige staat, reserve binnenband. Lakens en sloop! Picknick voor de eerste dag, zitgelegenheid voor onderweg (stoeltje, of plastic zak, want cafeetje is niet zeker. Bij mooi weer picknicken we buiten), regenspullen.
 • Verkeersinfo: treinreizigers moeten iets vroeger opstaan. Neem de IC trein om 6u44 vanuit Brussel-Zuid (Mechelen 7u25) in richting Den Haag HS. In Rotterdam Centraal stap je over (13 min. overstaptijd) om 8u55 naar de RE in richting Uitgeest. Aankomst in Uitgeest is om 10u42.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Nederland is een uitstekend land voor recreatieve fietsers. Noord-Holland, en zeker het Noord-Hollandse Duinen­reservaat is verrassend afwisselend en niet met de Belgische kust te vergelijken. Het zijn niet alleen de verschillende landschappen op korte afstand, maar ook de cultuur en bezienswaardigheden van die we op dit lang weekend zullen genieten. Daarbij horen zee- en zoetwatergebieden, typisch Hollandse molens en de geschiedenis van de koolstreek van Nederland. daarenboven krijg je minstens één tochtbegeleidster mee die een woordje Hollands praat. Als dat geen luxe is!

Donderdag, 30 mei 2019

Vanuit ons vertrekpunt in Uitgeest volgen we de fietsroute LF7 oostwaarts, langs het Uitgeestermeer en het Alkmaardermeer tot aan de Markervaart. We rijden langs de Knollendammervaart en het Noord-Hollands Kanaal om nog voor Purmerend richting Zaanse Schans af te slaan. Dit is het oudste industriegebied van West-Europa. Langs het water genieten we hier van het zicht op één van de belangrijkste oude windmolenparken van Nederland, uit de 18de en 19de eeuw. Toen waren hier ongeveer 600 windmolens actief. Verder gaat het langs de Zaan, door Wormerveer terug naar Uitgeest. We rijden dan met de auto’s samen naar Bergen aan Zee. (Voor treinreizigers vinden we wel een goede oplossing voor het vervoer.)

Vrijdag, 31 mei 2019

Onze eerste tocht langs de kust gaat richting noorden. Eerst door duinbossen, dan langs het strand met uitzicht op de zee tot aan Julianadorp. Richting oosten tot aan de Hooge Oude Veer. Langs dit water terug naar de kust richting Bergen aan Zee.

Zaterdag, 1 juni 2019

Vandaag is de verjaardag van de tochtbegeleider Jörg (een echte tweeling dus). Deze dag staat in het teken van natuur en rust (hij is niet meer van de jongste!). We volgen de LF1 richting zuiden, door bossen en duinen tot Wijk aan zee, vlakbij de geboortestad van Marijke (IJmuiden). Daar zijn heel wat cafés, waar zeker ook eentje bij zit waar we ons picknick kunnen genieten. Daarna fietsen we richting noorden terug, voorbij Beverwijk, Castricum en Heiloo. De terugweg wordt, naast duingebied, ook gemarkeerd door akkers en weilanden.

Zondag, 2 juni 2019

De laatste dag van ons weekend verkennen we twee interessante watergebieden noordelijk van Alkmaar. Zomerdel in het recreatiegebied Geestmeranbacht en Broek op Langedijk, rijk der duizend eilanden en de belangrijkste koolstreek van het land. De grootvader van Marijke werkte hier als seizoenarbeider om de kolen te oogsten. Sinds 1887 werden deze via het water naar de eerste groenteveiling ter wereld vervoerd.

Juni
Za 8

t/m

Ma 10

Westvlaams Heuvelland

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of op tocht 0494 15 98 12

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: dag 1: 66 km, dag 2: 82 km, dag 3: 62 km. We fietsen meestal langs het fietsnetwerk, maar doordat de tochtbegeleider de streek goed kent zit de mogelijkheid erin dat hij hier en daar een verrrasing uit zijn mouw schudt.
 • Samenkomst: aan de voorkant (stadskant) van het station van Ieper. De gratis parking van het station ligt aan de achterzijde (GPS: Tulpenlaan) De trein komt aan om 9u45 en we vertrekken stipt om 10u00.
 • Verblijf: we verblijven in het “Centrum Voor Jeugdtoerisme” Kattekerkhofstraat 2 te 8956 Kemmel, tel: 057 44 59 70.
 • Meebrengen: fiets die volledig nagezien is met hard opgepompte banden. De remmen moeten zeer goed werken. Picknick en drank voor 3 dagen. We komen op dag 2 wel voorbij een bakker en op dag 3 kunnen we wel iets op de kop tikken op de Zoetemarkt.
 • Verkeersinfo: met de auto: langs de A19 afrit Ieper. Het station ligt aan de westkant van de stad. Met de trein: vanaf Kortrijk richting Poperinge aankomst Ieper omstreeks kwart voor het uur.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

De gemeente Heuvelland ligt in een reliëfstreek die het West-Vlaams Heuvelland wordt genoemd. De hoogste heuvel in de gemeente is de Kemmelberg (156 m); dan volgen de Vidaigneberg (136 m), de Rodeberg (129 m), de Scherpenberg (125 m) en een lager gelegen heuvel (82 m) waarop Wijtschate ligt (Helling van Wijtschate). Op de grens met Frankrijk ligt nog de Zwarteberg. Deze heuvels maken deel uit van een groter heuvellandschap dat ook het Houtland van de Franse Westhoek omvat. Vooral voor het wielertoerisme en enkele wedstrijden zijn deze heuvels van belang. En met de overgang van 2018 naar 2019 werden deze bossen ook al eens doorkruist. te voet dan wel. Oorspronkelijk was dit een bosrijk gebied. Vele eeuwen akkerbouw maar ook zware gevechten in de Eerste Wereldoorlog hebben het uitzicht totaal veranderd waardoor nu alleen nog de heuveltoppen met bomen zijn bedekt; vooral met eik, beuk en tamme kastanje. Er wordt een politiek van herbebossing gevoerd, waardoor de overgebleven bossen opnieuw uitgebreid en eventueel aaneengesloten worden. De fusiegemeente Heuvelland bestaat uit 8 kleine landelijke dorpjes. De deelgemeenten Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wijtschate en Wulvergem waren vroeger zelfstandige gemeenten. De Klijte was voor de gemeentelijke fusies niet zelfstandig, maar maakte deel uit van de toen nog zelfstandige gemeente Reningelst. De Ronsers ‘re-fuseren’ het nooit om in zo’n mooie omgeving het stalen ros te bestijgen.

Zaterdag, 8 juni 2019 (66 km)

We komen samen aan de voorkant (stadskant) van het station van Ieper om 9u45. De treinreizigers komen aan om 9u43. Na de begroeting starten we rond 10u00 met onze fietstocht. Het gaat eerst langs Zillebekevijver (met de Milieuboerderij!), het Polygoonbos, het Groenenburgbos naar Zandvoorde. Daarna gaat het langs de vaart Ieper - Komen (verbinding IJzer - Leie maar nooit in gebruik geweest) naar Komen. Daar gaat het langs een oude spoorwegbedding naar Waasten waar we de Leie een stukje zullen volgen (op Frans grondgebied tot Houplines. Daar steken we de grens terug over om via Ploegsteert en Wulvergem de voet van de Kemmelberg te bereiken en op onze slaapplaats “De Lork“ aan te komen.

Zondag, 9 juni 2019 (82 km)

We vertrekken om 9u00 richting Loker, Westouter, Abe(e)le om na 23 km het kunstenaarsdorp Watou te bereiken. Dan gaat het via Haringe, Roesbrugge naar Beveren aan de IJzer waar we hopelijk onze boterhammekens mogen opeten in een plaatselijke kroeg. Na de middag passeren we Pollinkhove, Elzendamme en Westvleteren waarna we de gekende abdij gaan opzoeken om daar een trappist te nuttigen. ‘s Werelds beste bier mag niet ontbreken tijdens een tocht in de streek. Voor het laatste stuk fietsen we (hopelijk nog in rechte lijn) zuidwaarts door Poperinge via De Klijte naar Kemmel waar we 82 km op onze teller hebben staan. De avondmaaltijd zal zeer smaken!

Maandag, 10 juni 2019 (62 km)

We starten om 9u00 naar Kemmel waar we de Zoetemakt een bezoekje zullen brengen. De Zoetemarkt is verbonden aan de unieke Dries: het eeuwenoude markt- en evenementenplein. Zowel het thema als het publiek overstijgen het lokale. Medewerkers en standhouders komen uit de brede regio. De tradities van taarten bakken of snoepgoed bedelen vertellen ons over de eeuwenoude cycli van seizoenen, over het leven en de feesten die ermee samenhangen. Na dit korte bezoek fietsen langs Dikkebusvijver naar Vlamertinge en Boezinge naar Langemark. Daar hopen we na 28 km een café te vinden waar we onze boterhammen kunnen opeten. Na de middag gaat het verder langs het slagveld van de 1° WO naar Passendale. Daarna passeren we ook het grote Britse kerkhof Tyne Cot. Langs Zonnebeke gaat het dan langs rustige wegen naar Ieper. We komen ook voorbij de Menenpoort voordat we terug het station van Ieper bereiken.

Juni
Za 15

Als pelgrims naar de abdij van Westmalle

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 24 km, inkorten mogelijk.
 • Samenkomst: station Herentals om 9u30. We wachten op de trein uit Antw.-C (8u52) en Lier (9u10) die om 9u32 aankomt.
 • Meebrengen: aangepast schoeisel en kledij, boterhammen en drank, wat kleingeld voor in de herberg, € 1 Ronsergeld en een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: het einde van de tocht wordt ofwel Zoersel ofwel Westmalle. Daar zijn er bussen om het half uur naar Antwerpen. Onderweg kruisen we ook buslijnen naar Antwerpen en Herentals
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet.

Van Herentals naar Westmalle, maar niet helemaal tot aan de abdij want die is niet toegankerlijk en wie weet of wij er binnen mogen. De leidraad van deze tocht is bijna voortdurend de (verlegde) GR5. We starten bij het station van Herentals en volgen gedurende een hele tijd de heerlijk meanderende Kleine Nete die haar bron heeft in de buurt van Arendonk en Retie. Onderweg komen we langs de ruïne van een kerk die een restje is van een verdwenen augustijnerklooster. Waar de Aa haar water in de Kleine Nete laat vloeien trekken we langs een vistrap en een vernuftige val voor de wolhandkrab en dan door de gebouwen van de watermolen van Grobbendonk. Dan wandelen we door bossen naar de Lovenhoek, een natuurreservaat beheerd door Natuurpunt. Bij Pulderbos zien we de stenen molen uit 1843. Net over de autosnelweg ligt het befaamde boshuisje waar Hendrik Conscience rond 1850 inspiratie opdeed voor zijn roman De Loteling. Dan nog door het Zoerselbos om bij de jeugdherberg ‘t Gagelhof’ te geraken. Deze JH stamt nog uit de pionierstijd van het jeugdherbergwerk en werd kort na WO II door de trekkers zelf gebouwd op de plaats waar vroeger een eenvoudige overnachtingsplaats stond. De Ronsers overnachtten er recent onder begeleiding van Jef Geelen. Nog een paar km en we bereiken de trappistenabdij van Westmalle die echter niet kan bezocht worden maar waar het beroemde bier van de abdij te verkrijgen is zullen we wel binnen kunnen.

Juni
Wo 19

Kruisem-Lozer - Petegem - Machelen aan de Leie

Tochtbegeleiding: Willy Decrop

Tel: 0479 55 43 43, op de wandeldag 0474 79 24 93

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 21 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 vanaf Café-Brasserie De Zandvlooi, Passionistenstraat 48 in 9770 Kruisem-Lozer (voorheen Kruishoutem). Het café is open vanaf 9u15 voor drankjes en toilet. Parking aan ‘t café. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de recreatieve tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Kruisem is de nieuwe naam van de jonge fusiegmeente (1 januari 2019) Kruishoutem en Zingem. We genieten er van een landelijke licht heuvelachtige natuur- en artistieke verkenning tussen Schelde en Leie.

Voormiddag, 12 km

We stappen door het Lozerbos, via de Lodge op een graspad richting Nazareth, langs open velden, domeinen van fruittelers. Via E17-brug stappen we naar de vijver Callemoeie en het nieuwe deel van Prijkels bedrijvenzone. Langs waterputten, bedrijven als Tomato Masters en de unieke viskweker Omegabaars, flaneren we verder langs de velden richting Petegem en zijn Langedreef. We bereiken de spoorweg in Machelen en herberg De Avonden. Denk hierbij aan schrijver Gerard Reve een bekende inwoner in de periode ‘93-2006. We verkennen het dorp, langs het Frans Kerkhof, Gemeentehuis, en de Reve-muuren we bereiken onze middaglocatie. Middag: Tearoom, ijssalon, café ’t Leiebolleke Dorpstraat 69 in Machelen aan de Leie.

Namiddag, 9 km

Via het Raveelmuseum, zijn graf en kerk stappen we rond de Oude Leiemeander, deels GR128 pad. We zien op 50 meter het vernieuwd atelier van Raveel, en gaan langs de begraafplaats van Gerard Reve. Via rustige lokale asfalt-, zand- en veldwegen, komen we na anderhalf uur uur aan een andere E17-brug en klimmen zachtjes naar Kruisem toe. Rond half vijf bereiken we terug aan onze startplaats: parking en café-brasserie De Zandvlooi voor het afscheidsdrankje.

Juni
Wo 19

De Panne (B) - Bray-Dunes (F)

Tochtbegeleiding: José Acou

Tel: 0479 55 43 43, op de wandeldag 0468 45 39 72

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 28 km sportief, voor geoefende stappers.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan het Bezoekerscentrum Duinpanne in de Olmendreef in De Panne. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: wie met de auto komt kan zijn auto parkeren aan het bezoekerscentrum Duinpanne in de Olmendreef in De Panne. Treinreizigers nemen aan het station van De Panne/Adinkerke de tram tot aan het kerkhof van De Panne en wandelen vervolgens op het voet/fietspad langs de tramsporen naar de Olmendreef en het bezoekerscentrum. Je kan ook de 2 km tussen het station en de startplek te voet afleggen.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de sportieve tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Een uitdagende krinkeldewinkeltocht doorheen het duinengebied van de Westhoek… moet er nog zand zijn? Dit wordt een bijna volledig onverharde tocht, schitterende natuur maar door het zand en de mogelijke juniwarmte is deze tocht enkel geschikt voor geoefende stappers. Fotomontage: één beeld zegt meer dan duizend woorden, geniet van een fotovideo. De foto’s werden genomen op 21 januari 2019.

We starten deze duinentocht aan het bezoekerscentrum Duinpanne en doorkruisen de achterliggende Oosthoekduinen, gevormd door eeuwenoude duinruggen of paraboolduinen met tussenliggende pannen. Via een pad op de overgang tussen duin en polder bereiken we het Calmeynbos, aangeplant in 1903. Daarna verkennen we de Krakeelduinen. Hier werd in het voorjaar van 2011 een begrazingszone ingericht van ca 20 ha waardoor de begroeiing kort wordt gehouden en zo ontstond er een uniek duinengrasgebied. Vervolgens trekken we door het imposante duinenreservaat De Westhoek dat zich uitstrekt over 350 ha. Vooraleer we ons middagmaal eten in café Val d’Or aan de grens met Frankrijk, brengen we nog een bezoekje aan De Zwarte Hoek, een 20 ha groot waterrijk gebied en een paradijs voor watervogels.

Na onze middagstop maken we een prachtige tocht door de Dunes Perroquet en beklimmen zowaar de hoogste duin van dit gebied met een schitterend zicht op de omliggende natuurgebieden. Via de Dunes du Calvaire bereiken we de Dunes Dewulf die we dwarsen tot aan het strand. Een eerste strandwandeling brengt ons terug naar de Dunes Perroquet, waar we enkele bijzondere pannes voorbijgaan met een prachtig bloementapijt. We keren terug naar het strand om na een tweede strandwandeling het vissersdorp in De Panne te bereiken. Via het Westhoekreservaat en Het Calmeynbos bereiken we terug onze startplaats.

Juni
Zo 23

Lommel - Kattenbos en Pijnven

Tochtbegeleiding: Kristien Nuyts

E-mail:

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 21 km
 • Samenkomst: 10u00. Wandelparkeerplaats Kattenbos, Zandstraat, Lommel (op 2 km van het station in Lommel).
 • Meebrengen: goed schoeisel. Picknick, drank en € 1 Ronsergeld.
 • Verkeersinfo: Lommel is bereikbaar met de auto en de trein (treinstation op 2 km van het startpunt).
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet.

In het noorden en het westen van Limburg zijn er bossen met zandduinen. Door het woelige verleden van deze streek is hier een uniek landschap ontstaan. Vandaag vind je in deze regio veel uitgestrekte dennenbossen, aangeplant door de mens. De landduinen zijn nu meestal bebost en zullen nooit meer gaan ‘wandelen’, maar je herkent ze nog tussen de dennen. De Ronsers zullen deze weinig bewandelde streek eer aandoen en we zouden het fijn vinden dat je ze mee verkent, want het is er on-Belgisch, on-Vlaams en toch erg mooi. Vandaag wandelen we een dagstapper door een kempens duin en bosland. Langs de route een Duitse militaire begraafplaats, een vlindervallei, het Pijnven, een bosmuseum en het kanaal van Beverlo. Fijne ingrediënten voor een mix aan vanalles. Kom je ook mee genieten van hoe sjoon oos Limburgies?

Juni
Za 29

t/m

Zo 30

Rondje Brugge… en verder…

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

E-mail:

Tel: 03 665 36 54 of op tocht 0494 15 98 12

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: dagafstanden variërend rond de 70 km.
 • Samenkomst: vertrek om 10u30 aan P&R Steenbrugge - Baron Ruzettelaan - Brugge. Voor wie met de wagen van de E40 vanuit Oostkamp komt: parking links over de brug. Voor wie met de trein komt: de vertrekplaats is amper 3 km van het station gelegen. We vertrekken na aankomst van trein uit Gent van 10u00.
 • Verblijf: we verblijven in het “Centrum Voor Jeugdtoerisme” Kattekerkhofstraat 2 te 8956 Kemmel, tel: 057 44 59 70.
 • Meebrengen: een fiets in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand en vlot tussen de benen kan houden! Herstelmateriaal ingeval lekke banden en mogelijke andere ‘ongemakken’. Picknick en drank voor 2 dagen. Op zondag vinden we wel een bakker! Lakens en dekens zijn aanwezig.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

Fietsen in de vlakke regio rond Brugge tussen het microklimaat van de Noordzee en het Brugse Ommeland en iets verder met telkens de invloed van de zeewind, dat zijn de ingrediënten van deze fietstocht. We vertrekken richting oosten, net voor Maldegem richten we ons stuur naar het noorden. Voor Middelburg draaien we naar het westen. Van hieruit zoeken we de oostkust op. Aan de zee aangekomen sturen we onze fiets naar het zuiden. Net voor Oostende draaien we naar het oosten, met rugwind, besteld bij onze weermakers! Nog even fietsen we noordoostwaarts om vervolgens resoluut voor het zuiden te kiezen en daarna met rugwind helemaal voor het oosten te kiezen. Vervolgens belanden we ergens op een windstil terras waar we de tocht eindigen! Wie opgelet weet dus dat we vandaag “vierkant draaien” en de wind overal onze metgezel zal zijn. Op zondag kijken we vanwaar de wind komt en rijden dan koppig eerst windopwaarts om te eindigen (hopelijk) met wind-in-de-rug. En als dat niet het geval zou zijn, krijgt de tochtbegeleidster de wind van voren van de talrijke deelnemers.