De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Januari
Z0 5

Heidewandeling

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 16 km mooi verdeeld in 2 keer 8 km.
 • Samenkomst: om 10u15 aan De Vroente, Putsesteenweg 131, Kalmthout. De treinreizigers komen aan in het station van Heide (1° station na Kapellen) om 10u14. Als deze wandelaars vooraf de tochtbegeleider verwittigd hebben zullen ze afgehaald worden aan het station en naar de startplaats van de wandeling gevoerd worden.
 • Meebrengen: goede wandelschoenen want er kunnen enkele vochtige passages voorkomen. € 1 ronsergeld en middageten en drank voor onderweg. We komen enkel tijdens de middag een café tegen.
 • Verkeersinfo: autoronsers uit het westen van het land: Liefkenshoektunnel (betalend) en daarna via Stabroek en Putte-Kapellen naar Kalmthout. Na Putte-Kapellen is het nog een 4-tal km. naar “De Vroente“. AutoRonsers uit de rest van het land: ring van Antwerpen, dan A 12 richting Bergen-op-Zoom tot aan Stabroek en daarna zoals hierboven beschreven.
 • Deelnemen: zeker aanmelden voor de treinreizigers.

Traditioneel kan je op de eerste zondag van het nieuwe jaar de Ronsers in de Kalmthoutse Heide vinden. En als we de onheilsberichten moeten geloven, zal de heide niet erg lang meer purper meer zijn… Een reden te meer om de Heide een bezoekje te brengen.

Dit uitgestrekte heidegebied is de grote trots van Kalm­thout. Het natuurreservaat maakt deel uit van een aaneengesloten natuurgebied dat zich aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens uitstrekt en een oppervlakte beslaat van ongeveer 6000 ha, Grenspark Kalmthoutse Heide. Vooral de ecologische en cultuurhistorische waarden maken het gebied uniek en de moeite waard om te behouden. Bovendien is de Kalmthoutse Heide geklasseerd als 3*-Stiltegebied! Aan Vlaamse zijde bestaat deze unieke natuur uit het natuurreservaat Kalmthoutse Heide (Vlaamse Overheid) en het natuurgebied Stappersven (Natuurpunt). Situering: De Kalmthoutse Heide is gelegen in het noordwesten van de gemeente Kalmthout, grenzend aan de wijken Heuvel en Heide. In het gebied zijn een aantal mooie wandelpaden uitgestippeld en bewegwijzerd met houten paaltjes en icoontjes. De meeste wandelingen vertrekken aan de parkeerplaats aan de Putsesteenweg. Er bevinden zich ook enkele paden in het noorden van het natuurgebied, ter hoogte van Huijbergen (NL) en rond het Stappersven (Natuurpunt).

We verzamelen om 10u15 aan de ingang van de Kalmthoutse Heide, aan het natuureducatief centrum “De Vroente”. We wachten tot de treinreizigers aangekomen zijn en vertrekken dan om 10u30. We vertrekken noord-westwaarts langs de Wilgenduinen, Steertse Heide en de Steertse Duinen tot aan manège “De Wolfshoek” gelegen op Nederlands grond­gebied (Huibergen). Daar eten we onze picknick op. In de namiddag stappen we langs de Belgisch-Nederlandse grens tot aan “De Paalberg” Daar resten ons nog een 3-tal km. tot aan “De Vroente” waar we tegen 16u00 hopen aan te komen.

Januari
Za 11

Vanuit Leuven naar het westen

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 22 km, maar inkorten kan.
 • Samenkomst: op zaterdag 11 januari om 10u00 bij het wachtlokaal van De Lijn voor het station van Leuven.
 • Meebrengen: stevig waterdicht schoeisel, aangepaste kledij, lunchpakket en drank, een zakje voor je afval, € 1 Ronsergeld en wat kleingeld voor een drankje. Een Lijnkaart als je er een hebt. Geen honden.
 • Verkeersinfo: langs de hele tocht wandelen we niet ver van buslijnen naar Leuven en Brussel.
 • Deelnemen: meewandelen is belangrijker dan aanmelden.

Leuven is een leuke stad en vlak in de buurt kun je in alle richtingen mooie tochten maken. Het is de specialiteit geworden van René en daar kunnen de Ronsers alleen maar blij om zijn. Tochten met een beperkte groep, soms met een gedicht en een stilstaan bij een of ander monument: het kan allemaal! We trekken door Leuven langs kleine straatjes, leuke plekjes, parkjes en het Begijnhof. Verder langs de Dijle, voorbij het Arenbergkasteel, door het Egenhovenbos. Dan komen we in holle wegen en boven op de heuvel krijgen we vergezichten over de Dijle- en Voervallei. In Leefdaal zijn er nog herbergen waar ze niet bang zijn voor boterhametende zwervers. Dan volgen we de lustig kronkelende Voer, langs Vossem met het mooie kerkje en een bijzonder café. Tenslotte komt er nog het park van Tervuren dat we wel zullen bereiken voor zonsondergang.

 

Januari
Wo 15

Koekelare - Ichtegem, recreatief

Tochtbegeleiding: Roland Vansteelandt

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan het sportcentrum De Mote, Nieuwenhovedreef, Koekelare. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. Cafétaria De Mote opent om 9u30 voor een drankje.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in sportcentrum de Mote. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: na de picknick in de Mote in Koekelare verplaatsing met de auto’s naar het Sportcentrum in Ichtegem in de Keibergstraat.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Hoogtelijnen, vergezichten, en andere ongemakken op ’t Plateau van Wijnendale. Koekelare en Ichtegem liggen ten noorden van de N363 Diksmuide - Wijnendale en ten westen van de N303 Oostende - Torhout. Dat is in het Westelijk Houtland.

Voormiddag, 10 km

We stappen vanuit cafétaria de Mote op het sportpark richting zuidoosten naar de steilrand van het Plateau van Wijnendale, waar we de Koekelareberg en de Ruidenberg (51 m), vinden. Vergezichten tot de kust (20 km), Diksmuide, Stadenberg en het Heuvelland (30 km). Jammer dat we er merendeeel verharde rijwegen moeten trotseren.

Middag, picknick in cafetaria De Mote

Daarna verplaatsing met de auto’s naar Ichtegem, Keibergstraat 30, parking aan de sportcentrum.

Namiddag, 10 km

De zachte rand van het Wijnendaals Plateau lokt ons naar de zoom van het Wijnendalebos en de lichte hellingen aan de spoorwegzate van de vroegere spoorweg Oostende-Torhout, nu Groene 62-fiets en wandelroute.

Januari
Zo 19

Asse

Tochtbegeleiding: Yves Vincent en Marilyn Carpentier

Tel: 053 70 66 98 of 0476 53 30 95 (GSM enkel de dag zelf)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 21 km in geval van goed weer; 17 km in geval van matig of slecht weer.
 • Samenkomst: om 10u00 aan het station van Asse (spoorlijn ­Brussel - Dendermonde, buslijn Aalst - Brussel, adres: Stationsstraat, 91). Gratis parking. De tochtbegeleider kan de eerste 3 aanvragers ook oppikken om 9u30 aan het station van Aalst. Wie per auto komt, meer dan een kwartier te vroeg is en zich warm wenst te houden, kan parkeren aan het Gemeenteplein (‘s zondags gratis) en in rechte lijn naar het station wandelen. ‘s Avonds bespaar je dan na het café van de afscheidsdrink de laatste kilometer.
 • Meebrengen: drank en picknick. Waterdichte wandelschoenen.
 • Deelnemen: € 1 Ronserbijdrage. Aanmelden niet nodig.

Gelegen aan de rand van het Pajottenland en aanleunend bij de Faluintjesstreek biedt Asse nog ontzettend veel brede onverharde veldwegen en kleine, goed onderhouden wandelpaden. We genieten van de rust en het vele groen dat je niet meteen verwacht op een boogscheut van het drukke Brussel. Driekwart van de tocht verloopt over onverharde wegen, dus - afhankelijk van het recente weer - moet er rekening gehouden worden met de kans op modder.

Via het Waalborrepark verlaten we het centrum van Asse en wandelen we licht heuvelend en met weidse zichten via Asbeek naar Asse-ter-Heide. Hier steken we de provinciegrens over en vervolgen onze tocht in Oost-Vlaanderen. ‘s Middags zijn we in Meldert welkom met onze picknick “Bij Stinne”, een authentiek café met bijhorend voetbalplein waar opnames zijn gebeurd voor de nieuwste film van FC De Kampioenen “Viva Boma”.

‘s Namiddags duiken we het Kravaalbos (80 ha) in, één van de laatste bossen die ten noordwesten van Brussel overblijven. Het is nog een deel van het vroegere Kolenwoud, waartoe ook het Zoniënwoud en het Hallerbos behoorden. De naam verwees naar het gebruik van houtskool om ijzerhoudende zandsteen te smelten en huizen te verwarmen. Door de eeuwen heen werden grote delen van het Kravaalbos gekapt op initiatief van de abdij van Affligem voor de ontginning van kalkzandsteen, o.a. voor de bouw van de O.L.Vrouw-kathedraal in Antwerpen. In de oude groeven kun je met wat geluk nog haaientanden vinden. Ook tijdens de twee oorlogen werden hier nog veel bomen gekapt door de Duitsers zodat je hier amper dikke oude bomen ziet. Via Mazenzele bereiken we opnieuw Asse. Op het stemmige marktplein met fraai gerestaureerde gevels staat de “Hop­duvel”, een bronzen boegbeeld dat verwijst naar Asse als Brabants centrum van de hopteelt. De hopduvel, in casu een saterachtige figuur die zich rond een hoppestaak slingert, is de schrik van de hoptelers en staat symbool voor de alle plagen die de hopoogst in de war kan sturen: regen, stormwind die de hoppalen omverwerpt, extreme temperatuursverschillen en ongedierte. Op het marktplein drinken we onze afscheidsdrank, met of zonder hop. Van hieruit is het amper nog een kilometer naar het station.

Wie de trein wenst te halen of tijdig thuis te zijn, kan het laatste stuk in rechte lijn probleemloos op eigen houtje afleggen. Je passeert dan het Gemeentehuis van Asse waar, volgens de kinderserie Samson & Gert, burgemeester ‘’Modest’’ woont. Wie weet zie je hem, want hij wordt, net zoals Kabouter Plop, gespeeld door Walter De Donder die in het echt burgemeester is van buurgemeente Affligem.

Januari
Za 25

t/m

Zo 26

Oostkantons

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: twee dagen exact evenveel kilometer: zaterdag 21,7 km, zondag 21,7 km.
 • Samenkomst: Ouren, 10u30, parking onmiddellijk aan de brug over de Our, aan de rechterkant van de weg als je vanuit de richting van Burg-Reuland komt. Er is voldoende gratis parkeerplaats.
 • Verblijf: KUZ Burg-Reuland, Haus für Aktivität und Kreativität, Mierelterweg, Reuland 21, 4790 Burg-Reuland, 080 41 00 80.
 • Meebrengen: wandelstokken zijn makkelijk. Er is één afdaling (op de eerste dag) van 22,5% op een weg die er glad kan bijliggen. Picknick voor 1 dag. Drank best voor twee dagen meenemen gelet op de zeer schaars verspreide cafés. In Burg-Reuland kan je ook nog inkopen doen bij de bakker. Die is al open om 7 uur en de rijsttaart is er heerlijk.
 • Verkeersinfo: kostendelend samenrijden is wenselijk. Laat bij aanmelden weten of je vervoer zoekt, dan wel wil meerijden met iemand.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Eind januari voelen we verandering. Het gevoel van iets minder duisternis en langere dagen doet ons hunkeren naar de lente. Dat gevoel willen we vooral koesteren tijdens onze tocht in de Oostkantons. Het gebeid is bekend: het is één van de mooiste wat ons land te bieden heeft: uitgestrekte velden, loofbossen, naaldwouden en een rijke fauna als de jagers niet te driest tewerk zijn gegaan in het najaar. En vooral: je ziet er geen kat. De lokale bevolking zal je amper zien, tenzij de zon uitbundig over de velden schijnt.

We stappen meteen het bos in, de berg op, steil omhoog om uit de Ourvallei te geraken. De klim wordt boven beloond met een prachtig uitzicht op Duitsland. De windmolens wieken zich een weg door de lucht. Even verder duiken we opnieuw het bos in om dan stilaan een plek te zoeken waar we onze boterhammen kunnen opeten. Na onze picknick trekken we naar Welchenhausen waar we de Our oversteken en terug fiks klimmen. Deze keer naar de Hiereberg, op 500 meter hoogte. De afdaling erna is de voorlaatste, want aan de Federbach kiezen we alweer voor een klim om dan steil (op sommige plaatsen 22%) af te dalen naar Burg-Reuland. Het laatste hoogteverschil is een makkie. We overnachten er in het KUZ, een fijne en rustige plek, vlakbij de school. Breng gerust een kaartspel of iets dergelijks mee. Op zondag brengen we eerst een bezoek aan de lokale bakker en vullen we opnieuw onze rugzak. Nadien nemen we een stukje Ravel en stappen vandaar naar Steffeshausen. Het dorp telt maar liesft twee kerken: één katholieke kerk en een andere erg behoudsgezinde van priester Paul Schoonbroodt († 2012) die er de mis opdroeg volgens de Tridentijnse liturgie. Het splijtte het dorp in tweeën met voor- en tegenstanders van de pastoor. De tochtbegeleider heeft hem nog gekend en ontmoet en vertelt je er graag over op de tocht. Van Steffeshausen gaat het gestaag naar omhoog tot we Dackscheid bereiken. Via sparren- en loofbossen gaat het naar Großkampenberg waar we de vallei van de Irsen opzoeken, een idyllisch riviertje. Op een bepaald moment moeten we toch even een veld en mogelijk ook prikkeldraad over. De klim die erop volgt is kort en even verder daalt de weg waar we gps-gewijs op belanden naar - opnieuw - de Irsen. Het dorpje Sevenig heeft niet veel om het lijf, maar is wel mooi met zijn kerkje. Van daaruit beginnen we te dalen naar de Ourvallei en voor we er erg in hebben stappen we terug België binnen. Even verder kunnen we nog van onze tocht en van een afscheidspint genieten. Bitte ein Bit?

februari
Wo 19

Nokere, recreatief

Tochtbegeleiding: Marie Minjauw

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 18 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan de voetbalkantine Nokere, Waregemsestraat. 
De kantine is open om 9u30. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick meebrengen voor in de voetbalkantine en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak. Eigen picknick voor in de voetbalkantine. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: er is geen specifieke parking. Er kan, vanaf de Oude Molenweg, langs de Waregemsestraat of Nokeredorpstraat geparkeerd worden.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Nokere ligt op de rand van de Vlaamse Ardennen met Nokereberg als voorloper en scheiding tussen Laag en Midden België. We kunnen er genieten van landelijkheid, winterse bossen en historische kastelen.

Voormiddaglus, Kordaalbos, 7 km

Een bos van ongeveer 3 ha groot. Een sterk meanderende Kordaalbeek doorkruist het bos van oost naar west. De beek heeft voortdurend een hoge waterstand. Er zijn nog twee oude rootputten gevonden. Het bos bestaat vooral uit hakhoutbos van elzen en es. Op de hogere drogere stukken komen zomereik, tamme kastanje, ratelpopulier, berk en hazelaar voor. In de knotwilgen aan de rand komen elk jaar steenuilen broeden.

Kasteel van Nokere

In de 12de eeuw stond hier al een ‘villa’. In de 16de eeuw werd een imposante waterburcht opgetrokken. De burcht brandde in 1596 af, maar werd kort nadien weer gerestaureerd. In 1727 kocht Mathieu-Xavier de Ghellinck de heerlijkheid Nokere. Hij liet het kasteel volledig herbouwen in een classicistische stijl en gaf het witte kasteel meteen zijn huidige uitzicht. Het kasteel ligt in de vallei van de Hollebeek die dwars door het prachtige domein loopt. Tuinarchitect René Pechère werd door de vader van eigenaar Philippe Casier aangezocht om de Franse tuin rond het kasteel in zijn volle glorie te herstellen. Pechère is onder andere gekend voor de tuinaanleg op de Expo 58 in Brussel.

Kasteel Ruffo de Bonneval de la Fare

Oorspronkelijk stond hier een paviljoen. In 1860 bouwde de toenmalige burgemeester van Nokere op deze plaats een kasteel. Niet veel later kwam het in handen van de adellijke familie Ruffo de Bonneval de la Fare. De kleinzoon – familie van koningin Paola Ruffo di Calabria – verkocht het kasteel aan Waregems ondernemer Paul Renson, bekend van het gelijknamige ventilatiebedrijf. Hij liet in 2007 het kasteel grondig restaureren en woont er nog steeds.

Het Voedselbos vzw - Permacultuur is leven in het besef deel te zijn van de natuur. Het voedselbos is een experiment omstap voor stap te komen tot een duurzame samenwerking tussen mensen, planten, dieren en de herstellende bodem. Al meer dan 15 jaar worden hier de permacultuurprincipes toegepast.

Middag
picknick in voetbalkantine.

Namiddaglus van 11 km

Clara de Vos - Beeld van kunstenares Eva Baets. De ‘heks van Nokere’ werd in 1634 tot de brandstapel veroordeeld. Het verhaal gaat dat de vrouw verkondigde dat ze seks had met de duivel en vaak heksenfeesten bezocht. Een familievete zorgde ervoor dat ze voor de vierschaar verscheen die na veertien zittingen besliste dat Clara de Vos ontegensprekelijk een heks was. Het beeld is daarom ook een eerbetoon aan alle vrouwen die in dezelfde periode onschuldig tot de brandstapel werden veroordeeld. De voetbalkantine is open voor het afscheidsdrankje.

februari
Za 22

t/m

Zo 23

Vlaamse Ardennen

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: zaterdag: 21,7 km, zondag: 24 km.
 • Samenkomst: op de parking van JH De Fiertel, Ruddersveld 7, 9600 Ronse om 10u15. We vertrekken stipt om 10u30.
 • Verblijf: jeugdherberg De Fiertel, Ruddersveld 7, 9600 Ronse, 055 21 19 26.
 • Meebrengen: de bedden zijn niet gedekt. Lakens meebrengen. Lakens kunnen, voor wie het wil, tegen een meerprijs van € 5 gehuurd worden. Picknick en drank voor twee dagen.
 • Verkeersinfo: vanuit Gent: via de N60 tot Ronse. Daarna richting Brakel (pijlen klein Frankrijk). Na 5 km buiten het centrum aan het begin van de 4-vaksbaan de eerste straat links nemen. Van uit Brussel: via de N8-N48 Brussel - Ninove - Brakel. 5 km voor het centrum van Ronse aan het einde van de 4-vaksbaan rechts afslaan. Openbaar vervoer: trein: Station Ronse, daarna verder met de bus. Bus: Lijn 21 of 25 richting Zottegem, Halte Schoonboekstraat. Belbus: Lijn 75 stopt aan de hostel.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Het is geleden van het vijftigjarig bestaan van de Ronsers dat we nog eens een weekend rond deze mooie stad organiseerden. De streek blijft bijzonder mooi en de heuvels zijn er om van te genieten, des te meer als je er bezweet boven komt. En op de koop toe is het voor de meeste Ronsers niet zo ver rijden om er te geraken. Met zicht op de eerste lentezon in de verte, verkennen we de vele paden. Bij het voorbereiden viel het al op: geen enkel pad is niet ergens opgenomen in het wandelknooppuntennetwerk (een woord dat het in scrabble erg goed zou doen). De tochten worden met de dagrugzak gestapt. Op die manier is de tocht ondanks de heuvels goed verteerbaar en heb je ‘s avonds je pantoffels bij de hand.

Op zaterdag stappen we naar het oosten, richting Pottelberg, onze eerste ernstige klim. Boven lopen we enkele honderden meter op de taalgrens en door het Brakelbos. We zakken even later en zien aan onze rechterzijde de Steenbeekberg liggen. We stappen naar het Bos Ter Rijst, een natuurgebied van 26 ha. Bos Ter Rijst ligt langgerekt op de steile oostflank langs de bovenloop van de Molenbeek. Talrijke bronnen in het bos voeden de Molenbeek. In dit koele en zuurstofrijke bronwater vindt de vuursalamander met zijn zwart-gele jasje een geschikte plek om zijn larven af te zetten. We zijn op het grondgebied van de gemeente Maarke-Kerkem. In april kleurt de bodem blauw van de hyacinthen. Even verder vervoegen we de Streek-GR Vlaamse Ardennen die ons terug naar de ­taalgrens brengt. De tochtbegeleider beleefde als kind iets dat hij zich tot op vandaag blijft herinneren in Koekamer (of Cocambre). Als je meestapt kan je hem vragen of hij al over dat trauma heen is. Via Breucq bereiken we de jeugdherberg waar we ons kunnen douchen en kunnen genieten van een tweepersoons­kamer (gevraagd). We genieten er van het avondmaal.

Na een verkwikkende nacht en een lekker ontbijt, stappen we naar het noorden langs het Muziekbos en Louise-Marie. Het mooie landschap van Etikhove begeleidt ons dan verder langs onverharde wegen en nogal wat GR en streek-GR. Via de Eikenberg gaat het naar Maarke-Kerkem, de gemeente waar we gisteren ook al waren. We gaan door het Bos ter Eecken en erna door het Sint-Pietersbos. We steken nog de Trosbeek over en zien dan in de verte De Fiertel liggen. Erna kunnen we bij de afscheidspint zeggen dat het dik oké was.

November
Za 9

t/m

Ma 11

Spawannebevercenidrum

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0477 54 97 39

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: 23, 25 en 23 km.
 • Samenkomst: station Spa-Geronstere, 10u15 of na aankomst trein uit Verviers (10u13).
 • Verblijf: dag 1: Gite d’étappe, Wanne, Chateau de Wanne, Wanne 30, 4980, Trois-Ponts. Dag 2: Auberge de jeunesse Bevercé, Route d’Eupen 36, 4960, Malmedy.
 • Meebrengen: regenkledij, wandelbotinnen,… Picknick en drank voor 3 dagen, kleingeld voor de bus terug naar Verviers. Bij doortocht in Stavelot, Malmedy, Xhoffraix is er mogelijkheid tot (her)bevoorrading.
 • Verkeersinfo: Trein: naar Spa-Geronstère H/T of 10-rittenkaart (Rail Pass) gebruiken. Auto: parkeren in Verviers waarna lokale trein naar Spa-Geronstère of parkeren in Spa-Geronstère en maandag lokale trein Verviers - Spa-Geronstère nemen. We nemen in Nidrum de bus terug naar Verviers station.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Neen, dit is niet de langste spoorwegstationsnaam ergens in Groot-Brittannië maar de korte samenvatting van deze wandeldriedaagse in het verlengd weekend van Wapenstilstand. De tocht vertrekt in Spa, volgt de eerste dag hoofdzakelijk de GR 5 en de 2 dagen erna wisselen we de lokale bestaande paadjes af met nieuwe nog te ontdekken paadjes via Wanne en Bévercé om te eindigen in Nidrum! Tijdig inschrijven is de boodschap!

Het station Spa-Géronstère ligt dichtbij de GR 5, een langeafstandswandelpad van Hoek van Holland naar Nice met enige vertakkingen in onze Belgische Ardennen. Het traject Spa-Stavelot is een pareltje: venen, kuitenbijtende hellingen via afgelegen gehuchtjes als Andrimont, Ruy, Exbomont leiden ons naar Stavelot alwaar we na 17 km een cafeetje opzoeken. Na oversteek van de Amblève en een flinke klim treffen we in Wanne onze gîte voor deze dag. Dag 2 starten we oostwaarts en gaan we woudlopen richting Beaumont; de Amblève kruist een 2e maal ons traject waarna we resoluut het noorden kiezen naar Malmedy en Bévercé. L’auberge de jeunesse ontvangt ons in half-pension. Dag 3 biedt verscheidene opties; de voorkeur gaat via de kloof van de Trôs-Maret, Belgiës spectaculairste bergrivier. Via de bekende langlaufdorpjes Mont en Xhoffraix naderen we Robertville, Champagne, Weywertz tot Nidrum eindpunt van deze 3-daagse! Van hieruit nemen we de bus van 16u34 terug naar Verviers.

November
Za 16

Door herfstige bossen en over Brabantse heuvels

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km over vlak terrein.
 • Samenkomst: op zaterdag 16 november om 10u10 bij het station van Kortenberg (zuidkant!).
 • Meebrengen: stevig waterdicht schoeisel, lunchpakket en drank, een zakje voor je afval, € 1 Ronsergeld en wat kleingeld voor een drankje. Geen honden.
 • Verkeersinfo: je kan het station van Kortenberg bereiken met de stoptrein uit Brussel of uit Leuven of met de bussen (352, 351 en 358) vanuit Leuven. De bushalte dichtst bij het station is de halte Rijkswacht. Een van deze bussen komt tot bij het station.
 • Deelnemen: aanmelden is niet nodig.

Van Kortenberg naar Leuven door een afwisselend landschap. We starten bij het station van Kortenberg en wandelen door een straat met villaatjes uit de goede ouwe tijd. Over de steenweg komen we in een oude kloostertuin en een wat verwilderd bos. Het klooster was een voormalige Benedictinessenabdij waar in 1312 het Charter van Kortenberg werd uitgevaardigd. Dit charter kan beschouwd worden als een eerste vorm van democratisch overleg tussen de adel en de steden. Van het oorspronkelijke klooster blijft weinig over maar enkele gebouwen uit de 18de eeuw staan er nog. Een deel van het bos hoorde bij het kasteel De Merode dat wat verder ligt, vlak bij Everberg. In het kasteelpark staan enkele reusachtige bomen. Na Everberg gaat het flink bergop en door een holle weg langsheen de Grubbe, een voormalige kazerne waar nu jonge delinquenten worden opgevangen. Boven op het plateau (90 m boven de zeespiegel) hebben we een vergezicht over de vlakte en bij helder weer is zelfs de Sint-Romboutstoren van Mechelen te zien. Verder gaat het nog langs veldwegen en holle wegen door enkele bosjes en door het Bertembos. We dalen af naar de Voer, komen nog in het Egenhovenbos en dan langs het Arenbergkasteel. Door Leuven trekken we door het Begijnhof en via kleine straatjes geraken we wel bij een gezellige herberg en het station van Leuven.

November
Wo 20

Moorslede - Westrozebeke, recreatief

Tochtbegeleiding: Marc Lefever en Daniël Vercaigne

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 21 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan de sporthal, Iepersestraat 52, 8890 Moorslede. Cafetaria Sport’o’Bello zal open zijn vanaf 9u30.
 Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in de Bottle in Westrozebeke. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Moorslede is een plaats en gemeente in West-Vlaanderen. De gemeente telt een kleine 11.000 inwoners. Het is een landelijke gemeente en in de volksmond spreekt men van Moorslé. De gemeente Moorslede heeft naast Moorslede-centrum nog de deelgemeente Dadizele. De dorpskern van Dadizele ligt ruim vijf kilometer ten zuiden van het centrum van Moorslede. Tussen beide kernen ligt, op het gebied van Moorslede, het dorpje Slypskapelle. Moorslede moet niet verward worden met de aangrenzende deelgemeente Moorsele van Wevelgem.

Omloop

We stappen langs het dorpsplein van Moorslede met het standbeeld van Pater Lievens. Verder wandelen we richting Westrozebeke in een voornamelijk agrarisch gebied. Vandaag worden in de streek voornamelijk maïs, bloemkool, prei en suikerbieten geteeld. De akkerbouw uit de 19de eeuw maakte plaats voor intensieve vee- en groenteteelt.

Picknick in de Bottel in Westrozebeke om er onze boterhammen en eventueel verse warme soep te drinken.

Vervolgens keren we via de panoramarijke Haringstraat richting Passendale om verder via het Tynecot en een stukje Stroroute terug naar Moorslede te stappen. In Sport’o’Bello wacht ons een natje om de midweektocht af te sluiten.

November
Zo 24

Verbindingsweggetjes en Forten in Zuidrand Antwerpen

Tochtbegeleiding: Carlo Uyttendaele

Tel: 0493 55 80 15

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 25 km
 • Samenkomst: vertrek om 10u10 aan het NMBS-station Mortsel Oude God.
 • Meebrengen: picknick voor onderweg. Ondanks deel verharde wegen toch kans op enkele modderige passages onderweg (herfst…).
 • Verkeersinfo: volgens NMBS-planner komt er een trein van Antwerpen-Berchem aan om 9u49 in Mortsel Oude-God en om 10u02 vanuit richting Mechelen. Station Mortsel Oude God tevens op wandelafstand van Mortsel Liersesteenweg.
 • Deelnemen: aanmelden is niet nodig. De Ronser-euro wordt tijdens de middag opgehaald.

De Ronsers verkennen de zuidrand (en dus het begin van de parking) van Antwerpen. Een verrassend mooie streek die je anders niet zou leren kennen mocht daar geen echte Ronserautochtoon wonen. Tochtbegeleider Carlo trekt zijn schoenen aan voor een mooie tocht langs onbekende wegen. Jij ook? Deze wandeling vertrekt aan het station Mortsel-Oude God gelegen in de verstedelijkte Zuidrand van Antwerpen. Toch biedt deze regio kans op een mooie wandeling door gebruik te maken van oude en nieuwe voet- en fietspaden die je als verbinding tussen de Forten van Mortsel (Fort IV) en Borsbeek (Fort III) kunt gebruiken. Deze Forten (deel van de Brialmont-gordel en opgericht in 1859-1864) zijn ondertussen omgevormd tot groen­gebieden. De kans bestaat dat we passeren aan een van de resterende houten huizen aangezien toendertijd geen stenen huizen toegelaten waren binnen ‘schietafstand’ van Fort 4. We passeren langs het kasteel Cantincrode (nog door de Hertog van Alva omgevormd tot een Spaanse vesting met ringmuur) en komen zo in ‘klein Zwitserland’ (een omvorming van een vroegere keerlus van de militaire spoorweg die de verschillende forten verbond tot wandel- en speelgebied). Het riet en ook de schelpen (die je soms kan zien) zijn naar hier (de parking dus!) geëxporteerd samen met de grond afkomstig uit de haven van Antwerpen. We gaan via een tunneltje onder de spoorweg richting lucht­haven Deurne en aldus naar Fort III in Borsbeek. De ondergrondse gangen van dit Fort zijn het verblijf van meerdere vleermuizen (Halloween is reeds voorbij hoor, ze zitten er anders ook…). Van daaruit gaan we naar het Sneppenbos in Boechout waar we normaal binnen bij een drankje van ons lunchpakket kunnen genieten. Onze wegen gaan verder richting Uilenbos via ‘den Boshoek’. Dit is een recent Natuurpunt-gebied toegankelijk voor de wandelaar. Het Uilenbos is een eeuwenoud bos en herbergt een grote reeën- en amfibieënpopulatie. De dichte onderbegroeiing vormt een goede schuilplaats voor reeën die hier hun jongen werpen in mei (gebied dan deels afgesloten!). Aldus komen we terecht in Hove en gaan we langs Frijthoutpark terug richting Mortsel waar we vlak bij het station nog kunnen genieten van een drankje bij een nababbel vooraleer ons terug thuiswaarts te begeven.

November
Za 30

Beloeil en het bos van Stambruges (Henegouwen)

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 16 km op vooral boswegen en bospaden. Voor wie achteraf de wandeling van de lichtjes in Aat wil doen, komt er nog 2 km bij.
 • Samenkomst: 10u15 aan de kerk van Stambruges. We vertrekken stipt om 10u30.
 • Meebrengen: goede wandelschoenen, warme kledij. Picknick, drank, € 1 Ronserbijdrage.
 • Verkeersinfo: Stambruges ligt tussen Doornik en Mons, op een 1u10 min rijden van Gent en Brussel.
 • Deelnemen: graag enkele dagen op voorhand aanmelden bij tochtbegeleidster.

Stambruges is een deelgemeente van Beloeil in de provincie Henegouwen. Landbouwers die hun vee tegen ziektes willen beschermen komen er op bedevaart. Even ten noorden van Stambruges bevindt zich het kasteel van Beloeil. Het kasteel vormt een van de mooiste woonsten van ons land en in het omringende park en woud is het goed wandelen. Het woud van Stambruges is een meer dan duizend hectaren groot onverdeeld bos. Eiken, beuken en sparren worden afgewisseld met stukken heide. In het woud van Stambruges bevindt zich een merkwaardig geologisch fenomeen. Bij de legendarische bron van de beek la Fontaine Bouillante komt door een scheur in de aarde het warme water borrelend aan de oppervlakte. In het bos bevindt zich de zogenaamde zandzee van Stambruges. De zandzee is voor zijn historische en botanische waarde opgenomen in het patrimonium van Wallonië. Ooit was het gebied een visrijke vijver. Zandafzettingen vulden hem langzaam op en in de plaats kwam een veenachtige heide. De plek is vandaag zeer geliefd bij natuurliefhebbers die er uitzonderlijke planten, insecten en vogels komen observeren. Ook vele dagjesmensen komen er op zondag een kleine wandeling maken. In de nabijheid van de zandzee bevindt zich de Onze-Lieve-Vrouwkapel van Erconpuch. Naast de kapel bevindt zich een valse acacia, een fetisj-boom. Kortom, dit is niet te lange, winterse wandeling waar heel veel te zien valt.

We starten aan de kerk van Stambruges richting bosrand. Na in totaal meer dan een kilometer langs de bosrand gelopen te hebben, komen we bij twee oude wachterstorens van het kasteel van Beloeil. We volgen de mooie kasteeldreef. Wat verderop volgen we een andere dreef tot aan het kanaal. We passeren de kerk van het gehuchtje ‘Les Ecacheries’. Stilaan kunnen we het woud van Stambruges induiken. Daar komen we langs de beroemde bron van de Fontaine Bouillante. Beuken, dreven, sparren, een watertoren, een grote veenachtige plek met kreupelhout. Nog even een brede bosweg oversteken en je staat voor de zandzee. Je slaat rechtsaf en je volgt de brede weg langs de rand van de zandzee. Wat verderop staan we voor een rotskloof. We moeten erdoor, naar beneden! Hier wordt het wat moeilijk: we staan voor een labyrint van paadjes waar we zelf onze weg zullen moeten zoeken. Als alles goed gaat, komen we uit aan enkele cafés. Natuurlijk willen we de Kapel van Erconpuch met fetisjboom zien. Enkele meters voorbij de kapel sla je op een kruispunt van paden rechtsaf. Een Vita-parcours wijst ons verder de weg. De paardenweide van het begin van de wandeling zegt ons dat de wandeling erop zit.

December, de maand van de lichtjes. Na de wandeling kunnen de liefhebbers samen met de tochtbegeleidster afzakken naar Aat, stad van geschiedenis en traditie! Haar Ducasse, haar gebouwen en haar musea zijn getuigen van de rijkdom van de stad. ‘s Nachts verlichten blauwe dioden het parcours om ons op het oude tracé van de Dender te vergezellen. Ze begeleiden ons op het circuit van de lichtjes en brengen ons tot de trekpleisters van de stad.

December
Za 14

t/m

Zo 15

Louvain-la-Neuve

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94 of 0473 48 94 72 (de dag zelf op mobiel)

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: zaterdag 23 kilometer, zondag 24 kilometer.
 • Samenkomst: we komen samen om 10u15 aan het station van Florival. De trein stopt er om 10u17 en meteen na aankomst ervan gaan we op stap.
 • Verblijf: Kaleo, Rue de la gare, 2, Louvain-la-Neuve.
 • Meebrengen: picknick voor twee dagen, drank. Cafés onderweg zijn zeer onzeker. In Louvain-la-Neuve is er op zondag geen warenhuis open. Geen lakens meebrengen: beddengoed is voorzien.
 • Verkeersinfo: zie de NMBS-dienstregeling. Terug via Waver. Wie met de auto komt, kiest best voor Waver als parkeerplaats aan het station. Van daaruit kan je de trein nemen naar Florival.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.
  VOLZET, je kan nog op de wachtlijst.

Nog eens een stevige tocht vlak voor het jaareinde, dat organiseren we graag bij de Ronsers. We gaan op verkenning in het prachtige Waals-Brabant en nu de Kaleo-overnachtingsplaats er is (het vroegere CBTJ), kunnen we je een tocht ‘in lijn’ aanbieden. Het is een streek die dooraderd is met GR-paden: de 579, de 121 en de 126 passeren er en we zullen met elk van hen kennismaken, van dichtbij of van ver. Je mag een zeer afwisselende tocht verwachten met bos, stad, hellingen, weiden, stiltegebieden en wat drukker spul. Maar bovenal: de verkeersvrije studentenstad die Louvain-la-Neuve is. Je kan er mijmeren over je eigen studententijd: reminiscentie is niet verboden!

We starten aan het station van Florival, in de Dylevallei en klimmen meteen de vallei uit. Via een voetweg - ze koesteren die trage wegen hier - gaan we naar het Ronde bos. Ongemerkt wisselden we het Frans weer voor het Nederlands en eer we het beseffen, zijn we alweer in Waals-Brabant. We volgen nu de GR 579 naar Waver, waar we de rust van het bos inwisselen in een wat typische stadssfeer. Waver kennen we van de E-411 die er pal langs loopt. Daar ruilen we het GR-pad in met de GR-121 die ons naar het golfterrein brengt. De enige toegelaten weg doorheen de holes gebruiken we om, zonder Hyacinth Bouquet-gewijs een balletje tegen ons hoofd te krijgen, het Bois de Lauzelle te bereiken. De laatste drie kilometer zijn zo goed als verkeersvrij en we komen tijdig aan in de gîte waar het nog naar de nieuwigheid zal ruiken. De Ronsers zijn er als één van de eerste groepen! Na een deugddoende nacht en een goed ontbijt trekken we opnieuw onze stapschoenen aan en richten we onze pijlen verder zuidwaarts. Eerst lopen we nog even door Louvain-la-Neuve zelf en dan door het Bois des Rêves. Of we ervan dromen laten we in het midden, maar na dit bos stappen we naar Beaurieux en dan naar de Bois de l’Heuchere. In La Roche (met station!) vinden we opnieuw een smalle trage weg die ons naar hogergelegen delen brengt. Als we terug in de Dylevallei komen, verlaten we GR en zoeken we de weg naar Court-Saint-Etienne, het eindpunt van deze mooie tweedaagse. We beëindigen de wandeling rond 16u30. Met wat geluk vinden we nog een café open voor de afscheidspint.

December
Wo 18

Merendree, Oude Kale en zandputten, Schipdonkkanaal

Tochtbegeleiding: Luc Delodder

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: twee lussen van 9,5 km.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan de kerk van Merendree. Café het Verdronken Eiland, Merendreedorp 20, opent om 9u30 voor een drankje. Gebruik dit adres voor de gps. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick meebrengen voor in het Verdronken Eiland in Merendree. Drank voor onderweg. We nemen onze lunch­afval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: parkeerplaats vinden is moeilijk. Blauwe zone primeert. Achter de kerk (Hammeken) is een twaalftal plaatsen. Verder op aan de school is een nieuwe wijk in wording. Ook een twaalftal plaatsen is beschikbaar. Via de Bloemistenstraat kom je in het andere deel van de nieuwe wijk in wording: weer een twaalftal plaatsen. Vandaaruit kan er te voet doorgestoken worden naar het kerkplein.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

De Vallei van de Oude Kale - beschermd stiltegebied

Tussen de dorpskernen van Nevele en Lovendegem, op een boogscheut van Gent, ligt de Vallei van de Oude Kale: een lappendeken van hooilanden en graasweiden, oude knotwilgenrijen, kleine veldbosjes en talrijke sloten. De levensader van het gebied, de Oude Kale, was ooit een van de grootste beken van het Meetjesland en vormde eeuwenlang een verbinding tussen de Poekebeek en de Durme. Tussen Merendree en Vinderhoute kan de beek nog steeds vrij meanderen in een schitterend groen landschap. Het grootste deel van de vallei is momenteel in vrij intensief landbouwgebruik, maar het blijft een landschappelijk pareltje met hier en daar nog prachtige, bloemrijke hooilanden en broekbossen. De verschillende wandel- en fietspaden doorkruisen het hele gebied.

Natuurbeheer

Zonder Natuurpunt en haar voorgangers zou er geen sprake geweest zijn van een groene 'Vallei van de Oude Kale'! ­Dankzij deze verenigingen werden plannen uit de jaren 1980 om de Oude Kale recht te trekken en de oevers te betonneren gelukkig afgeblokt. Om de toekomst van de vallei veilig te stellen tracht Natuurpunt nu de meest waardevolle percelen aan te kopen en in samenwerking met plaatselijke landbouwers te beheren. Momenteel heeft Natuurpunt ongeveer 10 hectare in beheer, een oppervlakte die jaar na jaar gestaag toeneemt. Niet toevallig vertonen net deze percelen de hoogste biodiversiteit. Zowel Natuurpunt Ratel als Natuurpunt Lovendegem staan in voor het beheer van het gebied.

Voormiddaglus, 9,5 km

Het wordt een wandeling langs de Oude Kale met een oude kale tochtbegeleider. De Oude Kale is de vroegere middenloop van de Durme. In de vallei vinden we naast oude, natte graslanden (meersen) ook broekbosjes.

Middag

Het Verdronken Eiland in Merendreedorp biedt voldoende plaats, zelfs bij slecht weer kunnen we er binnen. We kunnen er onze meegebrachte broodjes opeten.

Namiddaglus, 9,5 km

Wandelen langs Het Schipdonkkanaal en de zandwinningsputten die ontstonden bij de verbreding van het kanaal begin de jaren '80 van de vorige eeuw

December
Za 21

Stille avondtocht over Hagelandse heuvels

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: avondtocht
 • Afstand: ongeveer 14 km.
 • Samenkomst: in de stationshal van Aarschot om 16u40. We wachten op de treinen uit Leuven (16u25) en uit Antwerpen (16u34).
 • Meebrengen: stevig schoeisel, aangepaste kledij, wat mondvoorraad en drank als je vreest voor een appelflauwte, € 1 Ronsergeld, wat kleingeld voor in de herberg, een zaklamp, een lijnkaart als je er een hebt. Geen honden.
 • Verkeersinfo: we lopen parallel met de weg Leuven-Aarschot (maar op redelijke afstand) waarop om het uur een bus rijdt, zowel naar Leuven als naar Aarschot. In Wezemaal zijn er ook nog regelmatig treinen naar beide steden. We zorgen ervoor dat jullie rond 21u30 terug in Leuven of Aarschot kunnen geraken.
 • Deelnemen: aanmelden is niet nodig. De bedoeling is om volop te genieten van de stilte, de nachtgeluiden en van het toverachtige nachtelijke landschap. Daarom mag de zaklamp enkel dienen in geval van nood en verwachten we dat de deelnemers zo stil mogelijk zijn tijdens de tocht.

Een jaarlijkse traditie bij de Ronsers, die avondtocht. Nu eens vanuit Aarschot. We starten bij het station van Aarschot en voor degenen die deze stad niet zo goed kennen, wandelen we eens langs de Hertogenmolens: een indrukwekkend bouwsel dat er al in de middeleeuwen stond. Het gebouw had meerdere functies: maal­inrichting, tolhuis op de toen bevaarbare Demer, sas en hoeksteen van de stadsomwalling. Nu is het een hotel en restaurant.

Om ons even op te warmen klimmen we naar de Orleans­toren om dan af te dalen naar de Hertogenheide die er met het schaarse maanlicht wel geheimzinnig zal uitzien. Dan volgt er bos en komen we bij de Moedermeulen van Gelrode waar we indien nodig wat op krachten kunnen komen. Verder gaat het door boomgaarden op de Wijngaardberg en uiteraard ook langs wijngaarden die de laatste jaren de flanken van de Hagelandse heuvels zijn komen bekleden. In Wezemaal met de reusachtige Sint-Martinuskerk kunnen we de tocht beëindigen en klinken op de goede afloop.

December
Do 26

De Klinge

Tochtbegeleiding: Felix Vercauteren

Tel: 03 766 23 99 of 0472 74 63 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 21 km
 • Samenkomst: parking aan de kerk van de Klinge om 10u00.
 • Meebrengen: goede stapschoenen en kledij. Picknick en € 1 Ronsergeld.
 • Verkeersinfo: de Klinge is te bereiken via de E34 Antwerpen- Knokke. Afrit Kemzeke dan richting Hulst. Aan de grens rechts Buitenstraat.
 • Deelnemen: aanmelden mag voor kostendelend samenrijden. Er is op deze wandeling heel weinig horeca. maar de tochtbegeleider benadrukt dat hij zijn best zal doen.

Flirten met grenzen, de vos achterna door het zoete Wase landschap, dat doen we op deze tweede Kerstdag. Een tocht die zich in Felix’ achtertuin afspeelt en dus voor hem erg bekend terrein is (ook alle sluipwegeltjes kent hij naar het schijnt). Op deze wandeling zie enerzijds duidelijk de grens tussen de polder en de bosrijke gebieden in het noorden van het Waasland, en anderzijds steek je af en toe de grens over tussen België en Nederland. Het verhaal van ‘die felle met zijnen rosse baard’, Reynaert de Vos zal als een rode draad door een gedeelte van deze wandeling lopen. Het is volop genieten van de natuur die hier alom tegenwoordig is.

Het natuurreservaat-staatsbos ‘De Stropers,’ de bosrijke omgeving van de wijk Hellestraat in Stekene en de waterwingebieden van het Nederlandse Sint-Jansteen en Clinge maken deel uit van de wandeling.

We hopen je te kunnen verrassen.