De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

September
Zo 5

Zeeland - Meetjesland

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: 80 km langs vlakke wegen. Op de dijken kan het wel stevig waaien.
 • Samenkomst: 9u30 aan fietsknooppunt 95 in Assenede, ongeveer aan Molenstraat nr 28, parkeer daar in de buurt.
 • Meebrengen: fiets in goede staat, € 1 Ronserbijdrage, helm, plakgerief, reserveband, picknick en drank voor de dag.
 • Deelnemen: aanmelden blijft verplicht. Graag een mailtje naar Anneke om je deelname te bevestigen.

Deze grensoverschrijdende fietstocht zoekt zijn weg op ingedijkte polders, langs lieve dorpen en naast de machtige monding van de Westerschelde. Even overheerst de industrie rond Terneuzen, waar een kanaal voor de verbinding met de Gentse haven zorgt. Maar we genieten natuurlijk vooral van de mooie polderlandschappen en de kreken van het Meetjesland.

Vanuit Assenede rijden we naar het kanaal Gent-Terneuzen en zetten koers richting Axel. We passeren de Grote kreek, de langgerekte Otheense kreek en de industriezone van Terneuzen. We houden onze blik gericht op de Westerschelde en zwaaien westwaarts richting de Braakman Haven. We steken de Braakmankreek over en daar krijgen we een prachtig zicht op het water! Dan terug naar België via Biervliet. We doorkruisen Kaprijke en Sint-Jan-in-Eremo waar we een blik werpen op de Boerenkreek. Kronkelend door het mooie Meetjesland rijden we terug naar Assenede.

September
Zo 5

t/m

Di 7

Meetjesland, fietstochten vanuit JH Maldegem

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: zaterdag: ongeveer 60 km, zondag: ongeveer 85 km, maandag: ongeveer 60 km. Het parcours is vlak. We fietsen ook zonder bagage.
 • Samenkomst: om 10u00 aan de JH van Maldegem (Die Loyale), Gentsesteenweg 124, 9990 Maldegem. Tel 050 71 31 21.
 • Verblijf: we slapen in tweepersoonskamers met badkamer en toilet (lakens voorzien). De tochtleider heeft alle 2-persoonskamers vastgelegd. Er is plaats voor 24 personen (12 kamers).
 • Meebrengen: picknick en drank voor 3 dagen, fietsreparatieset, zaklamp. Het is niet zeker maar we komen wel misschien een bakker tegen. Omdat er in de JH geen bar voorzien is zal de tocht­begeleider voor het avondmaal en avondvertier drank voorzien tot de voorraad uitgeput is. Fiets in prima staat (remmen, banden, versnellingen enz.).
 • Verkeersinfo: Maldegem ligt langs de E 34. De jeugdherberg ligt 1 km buiten het dorp richting Eeklo. Met de trein is het dichtstbijgelegen station Eeklo op 9 km.
 • Deelnemen: eerst telefonisch aanmelden (na 17u00). Zeer belangrijk: we weten bij het ter perse gaan nog niet of deze tocht op de vermelde data (in mei) zal mogen doorgaan. Nu al is er een reservedatum van zondag 5/9/2021 tot dinsdag 7/9/2021. We informeren je tijdig.

De oorsprong van de naam Meetjesland is voor heemkundigen al een mooie kluif geweest. De benaming werd voor het eerst teruggevonden in een achtiende-eeuws document. Rond de afstamming of etymologie ervan circuleren verschillende legendes en mogelijke verklaringen. Pastoor Duvillers schrijft de herkomst van het woord toe aan Keizer Karel, die op doorreis de oude, spinnende vrouwen uit Zomergem meetjes noemde. De twee meest voorkomende verklaringen gaan enerzijds terug naar de Middeleeuwse turfgraverij (waar de blokken land voor ontginning ingedeeld werden in maten of meten) en anderzijds naar de achttiende eeuw, toen de streek gekend was voor zijn lijnwaad (métiers-land: het land der weefgetouwen). Het is alvast de moeite om er te fietsen.

Zondag, 5 september 2021

Samenkomst aan de JH van Maldegem om 10u00. De tochten zijn nog niet uitgetekend maar de eerste dag zal de tocht niet langer zijn dan een 60-tal km.

Maandag, 6 september 2021

Richting Zeeland (Nederland) ongeveer een 85 km.

Dinsdag, 7 september 2021

Na onze bagage in de wagens gelegd te hebben nemen we voor de 3° keer de start voor een 60-tal km.

September
Za 11

t/m

Za 12

Waterrijk Limburg

Tochtbegeleiding: Yves Vincent en Marilyn Carpentier

Tel: 053 70 66 98 of 0476 53 30 95 (GSM enkel tijdens de tochtdagen)

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: dagafstanden van ± 21 km (inkortbaar bij slecht weer).
 • Samenkomst: Om 10u00 op de parking Diepenbekerbos te bereiken vanaf de Havenlaan in Diepenbeek. De baan die dwars over het Albertkanaal gaat, noemt ook Havenlaan, maar de parking ligt op een afslag en langs het kanaal. De parking ligt aan de noordkant van het Albertkanaal en 500 m ten oosten van de brug. Voor wie het noorden zou kwijt geraken: aan de brug fietsknooppunt 560 volgen. Eens je de Havenlaan parallel met het Albertkanaal volgt, ligt de parking aan de linkerkant van de weg.
 • Verblijf: Hostel H, Spoorwegstraat 80, 3500 Hasselt, tel. 011 45 50 81

 • Meebrengen: lakens zijn in de prijs inbegrepen. Picknick en drank voor 2 dagen. Zondagochtend is een bezoek aan een bakker in Kuringen mogelijk.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

In Limburg vind je niet alleen de Sahara maar ook uitgestrekte waterrijke gebieden. Dit weekend wandelen we niet alleen langs, maar zelfs door het water. We verkennen diverse stukken van het vijvercomplex “De Wijers”, dat in een oude Amerikaanse reisgids omschreven stond als “the Lake District of Belgium”. Gelukkig heeft iemand anders zich al de moeite getroost om de vijvers te tellen: het zouden er 1175 zijn! Wie telt eens na? Het is de ideale habitat voor zeldzame vogelsoorten die bijzonder vreemde klanken produceren zoals de roerdomp, de waterral en het woudaapje. In het broedseizoen klinkt de roerdomp ‘s morgens en ‘s avonds zoals een misthoorn. Dit geluid, gecombineerd met de akelige schreeuw van een waterral en enkele nevelbanken maakt het heel aannemelijk om te geloven in de “witte wieven”, vrouwenfiguren die vaak in verband gebracht worden met heksen en spoken. Zij joegen onze voorouders de stuipen op het lijf. De meeste vijvers zijn vanaf de 13de eeuw met de spade gegraven om vis te kweken. Op de arme zandgronden van de Kempen was visteelt een bron van extra eiwitten.

Zaterdag zetten we eerst koers naar Bokrijk (Genk) om er volledig rond het openluchtmuseum te wandelen. Hierbij wandelen we door het water, een attractie die enkele jaren geleden gecreërd werd voor wandelaars en fietsers. Je hebt het gevoel met je voeten in het water en op ooghoogte met de waterspiegel te staan. ‘s Middags eten we onze picknick op in het arboretum en kort nadien genieten we van een terrasje. ‘s Namiddags wandelen we in de Maten, verwant met het Engelse “meadows” en één van de oudste natuurgebieden van Vlaanderen. Het wordt een afwisselende tocht met bos, heide, vijvers, kijkwanden en wuivende rietkragen. ‘s Avonds rijden we naar de luxueuze jeugdherberg van Hasselt.

Zondag rijden we naar Kuringen, een deelgemeente van Hasselt, om onze wandeling aan te vatten aan de abdij van Herkenrode. Natuur en Bos beheert de gronden nabij de abdij en tracht deze te herschapen zoals het er tijdens de 17de eeuw uitzag, tijdens de bloeitijd van de abdij: natte en droge graslanden, moeraszones, hoogstamboomgaarden, poelen,... De imposante abdijgebouwen zijn ook een ommetje waard. Na het oversteken van het Albertkanaal komen we in de natuurgebieden “Platwijers” en “Wijvenheide”. Na de middagapauze bereiken we via een afwisselend landschap de bruggen over het Albert­kanaal en de Demer die ons terug naar de abdij van Herkenrode voeren. Het terras wacht er ons op voor een afscheidsdrank!

September
Do 16

Belgisch Toscane - Vlaanderens Mooiste

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: maximum 50 km.
 • Samenkomst: om 10u30 vertrek aan de kerk van Moregem, deelgemeente van Wortegem Petegem.
 • Meebrengen: een fiets in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden! Herstelmateriaal in geval van lekke banden en mogelijke andere ‘ongemakken’. Picknick en drank voor onder de weg.
 • Deelnemen: aanmelden nodig per e-mail of telefonisch. We houden ons aan de coronaregels van dat moment.

Niet voor niks noemt deze deze streek het mooiste landschap van vlaanderen, soms ook wel het Belgische Toscane genoemd. De Ronsers gaan ervan genieten, al dan niet in Toscanetemperaturen (die bestelde de tochtbegeleidster wel!).

Ooit gehoord van Moregem, het sneeuwwitte dorp?

Niet ver van Oudenaarde bevindt zich het gemoedelijke dorpje Moregem. Het is één van die wondermooie deelgemeentes van Wortegem-Petegem. Moregem spreekt tot de verbeelding. Stijn Streuvels zou hier vaak gewandeld hebben. Een dorpje in de Vlaamse Ardennen met een spierwit centrum, rustige wegen, fijne hellingen, lange afdalingen en schitterende vergezichten op de Scheldevallei. Verborgen naast provinciewegen en slechts ontdekt door wie er naar op zoek gaat. Onderschat het hier niet! Aperitief en dessert zijn vlak, maar de hoofdschotel bevat nijdige hellingen die je vaak op je adem doen trappen. Van hieruit rijden de Ronsers door authentieke Vlaamse velden en de meest charmante plekjes van Oost-Vlaanderen. Je mag gerust stellen dat je hier door het wat minder bekende deel van de Vlaamse Ardennen fietst, maar het is daarom nog niet minder aantrekkelijk.

De witte kerk van Moregem straalt een zekere rust uit, net zoals de rest van het dorp. Net buiten Moregem passeren we de Ten Doorn-kapel. Kasteelheer Eugène van Hoobrouck bouwde ze eind achttiende eeuw uit dankbaarheid voor de genezing van zijn dochter. De kapel verkeert in perfecte staat. Wortegem-Petegem heeft een traditie van oude hoeves hoog te houden. We zien er enkele schitterende exemplaren onderweg. Vanop de Petegemberg hebt je een schitterend uitzicht op de Scheldevallei. Elsegem, Wortegem en Petegem hebben wel iets, maar Kathleens voorkeur gaat uit naar de centra van Ooike en Moregem. Ooike wil zoveel zeggen als ‘heuveltje’ in het oud-nederlands. ‘Ooike, dat is weidse zachtglooiende kouters met wijdverspreide en losstaande boerderijen en huizen’. Moregem, de kleinste deelgemeente van Wortegem-Petegem, heeft een beschermd dorpsgezicht. Het kijkt uit over de Scheldevallei richting Oudenaarde. Het centrum straalt een ongekende rust uit. Op de grens met Oudenaarde verlaat je de kouters. Een lichte knik in het landschap brengt je in natuurgebied De Langemeersen.

Keuzewijzer bij deze tocht (waarom je deze tocht zéker zou meefietsen):

Prachtige vergezichten op de Scheldevallei

Kuitenbijters

Verkeersluwe wegen

Leuke rustmomenten

Afwisseling in landschap

Slechts één reden om het niet te doen:

Er kan tegenwind zijn.

September
Za 18

t/m

Zo 19

La Roche, op en af langs de Ourthe

Tochtbegeleiding: Jurgen Vandeputte

Tel: 0472 28 20 13

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: 2 keer 20-21 km.
 • Samenkomst: om 10u15 in La Roche aan de gite. Er is maar weinig parkeerplaats, eventueel moet je een paar honderd meter terugrijden om te kunnen parkeren.
 • Verblijf: er is voor 12 personen gereserveerd in Domaine Les Olivettes, Chemin de Soeret, 6980, La Roche en Ardenne. Om er te geraken neem je in La Roche op de Place du Bronze de 2de straat op rechts en daarna 20 meter verder nog eens rechts. Dit is de Rue du Bon Dieu de Maka, die na een ongeveer een halve kilometer overgaat in de Chemin de Soeret.
 • Meebrengen: het gebruikelijke wandelgerief meenemen. Onderlaken met hoofdkussen en kussensloop zijn voorzien. Een eigen handdoek en slaapzak meenemen is vereist. Handdoeken en slaapzakken kunnen ook tegen een bedrag van € 8 worden gehuurd. Picknick en drank voor 2 dagen en € 1 ronsergeld.
 • Verkeersinfo: het dichtstbijzijnde treinstation is in Hotton. Van daaruit kan je eventueel met de bus in La Roche geraken, raadpleeg hiervoor de website van de TEC. Al de rest vertrouwt op GPS.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Moet La Roche nog voorgesteld worden? Steile hellingen langs de Ourthe, mooie vergezichten. Een gezellige drukte ook en een overvloed aan wandelpaden om uit te kiezen, vaak ook mooie stukke GR.

Zaterdag, 18 september 2021

We starten aan de gite en volgen de GR57 naar boven. Zoals dat wel meer gebeurt gaat het na een beklimming naar beneden, in dit geval naar Maboge. Van hieruit doen we een lus via het Bois du Champ Thomas en l’Ile du Meunier. Terug in Maboge steken we de Ourthe over en gaan we bergop richting Borzée. Daarna dalen we terug af naar La Roche. Als er voldoende tijd over is zullen we kort voor we La Roche binnenkomen, nog richting het arboretum klimmen, en afdalen naar La Roche via het uitzichtpunt van de Dester. Voor we naar de gite gaan drinken we nog iets, en des avonds doen we een restaurantje in La Roche.

Zondag, 19 september 2021

We vertrekken terug aan de gite, gaan naar beneden naar La Roche, en trekken door bossen en velden naar Hives. Via de vallei van de Bronze gaan we terug naar beneden, en steken door naar Beausaint. Via de vallei van Fond de Pouhou gaan we door een wildernisachtig bos naar beneden en komen we uit aan de Ourthe. We lopen even langs de Ourthe, maar gaan een kilometer verder voor de laatste keer bergop de bossen in, om uit te komen in La Roche.

September
Vrij 24

t/m

Zo 26

Fietstocht in het Land van Schelde en Leie

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser

Tel: 015 27 19 50, 0495 77 82 51 (Jan), 0499 52 23 59 (Geertje)

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: de dagafstanden schommelen tussen 60 en 66 km. Dag 1 is licht golvend, dag 2 is vrijwel vlak en dag 3 is eerder heuvelachtig. We gebruiken naast het fietsnetwerk landelijke en trage wegen. We zullen waarschijnlijk stukken onverharde weg en kasseien (enkele honderden meters) tegen komen.
 • Samenkomst: vrijdag 24 september 2021 aan de pendelparking achter het NMBS Station van Zottegem. De parking is gelegen aan de het kruispunt van de Broeder Mareslaan met de Lyceumstraat, en is op dit moment nog steeds gratis. We vertrekken om 10u00.
 • Verblijf: we blijven twee nachten in Hostel Groeninghe, Passionistenlaaan 1A, 8500 Kortrijk, tel 056 98 06 92.
 • Meebrengen: picknick en drank voor de drie middagmalen. Als het weer het toelaat picknicken we ergens in het veld. Valt het tegen dan zoeken we een café op. De tocht is nog niet voorgefietst bij het opstellen van de aankondiging, dus de cafés zijn niet zeker.
 • Verkeersinfo: je bereikt Zottegem per auto makkelijkst langs de E40, afrit 18 Erpe Mere en vervolgens langs de N46 richting Oudenaarde, en de N42 (Europaweg). Voor GPS gebruikers: de parking ligt op de hoek van de Lyceumstraat en de Broeder Mareslaan, aan de achterzijde van het treinstation van Zottegem.
 • Deelnemen: liefst telefonisch aanmelden op ons vast telefoonnummer, per mail kan ook.

Start van de lente 2021, het is ondertussen duidelijk dat de Paasfietstocht dit jaar omwille van corona niet kan doorgaan op Pasen, er is wel perspectief…. dus gaan we op de fiets Pasen virtueel naar september verplaatsen. We vieren de lente en de (tegen dan hopelijk herwonnen) vrijheid op de fiets met een driedaagse fietstrektocht.
We opteren voor een tocht in de buurt van de Schelde en de Leie, waarbij we zowel het vlakke land rond Izegem als de heuvels in de buurt van Oudenaarde passeren. We blijven twee nachten in Hostel “Groeninghe” in Kortrijk.

Het parcours is gemengd, de eerste dag is zacht golvend tot vlak. Het hoogste punt is de start op 62 m, we zakken tot 6 m, in totaal gaan we 250 m omhoog, 290 m omlaag. Dag 2 is nog vlakker, we komen nooit boven 33 meter uit en klimmen en dalen evenveel: 160 m. Dag 3 is op gebied van het reliëf het meest uitdagend: we moeten een achttal toppen over, met een hoogte die varieert van 47 tot 90 meter, in totaal 480m omhoog, 450 m omlaag.

Dag 1: Vrijdag, 24 september 2021

We vertrekken van de parking achter het treinstation van Zottegem (De ingang van de parking ligt in de Lyceumstraat). We fietsen grosso-modo noordwestelijk, langs de vallei van de Molenbeek naar Velzeke, komen langs Dikkelvenne naar Gavere, waar we de Schelde oversteken. Dit is meteen het laagste punt van de tocht. We draaien naar het westen, gaan via Asper en Lozer naar Kruishoutem. Via Nokere en het golfterrein bij Waregem, passeren we Flanders Field American Cemetery. Daarna steken we de E17 over en zoeken onze weg, parallel met de Gaverbeek naar Deerlijk. We rijden langs de rand van De Gavers naar Hostel Groeninghe. Daar zou er 66 km op de teller moeten staan.

Dag 2: Zaterdag, 25 september 2021

Op picknick en regenbenodigdheden na blijft de bepakking in de jeugdherberg op ons wachten. We verlaten de stad langs het zuidoosten en volgen hierbij de Leie tot Bavikhove (herinner je je nog Gerrit Callewaert uit Bavikhove? De man wilde niet ondertiteld worden als West-Vlaming bij het hilarische programma In de Gloria). We zoeken onze weg door de velden, laten Ingelmunster links van ons liggen en fietsen langs de rand van Meulebeke naar het provinciedomein ‘t Veld. Dit is het meest noordelijke punt van de tocht. We keren om via Emelgem, steken daar het kanaal Roeselare-Leie over en rijden door het centrum van Izegem. Via het provinciedomein Wallemote-Wolvenhof gaat de tocht verder naar Rollegem-Kapelle. We passeren Moorsele met zijn vliegveld, Loveren, over en onder autostrades naar Bissegem, waar we terug de Leie vinden en fietsen zo, achter het station van Kortrijk door, terug naar de jeugdherberg. De voorziene afstand is 60,5 km.

Dag 3: Zondag, 26 september 2021

Met bagage terug naar het station van Zottegem. We verlaten de jeugdherberg en langs het Guldensporenpad naar Zwevegem, we maken een ommetje door het veld (met een eerste klimmetje naar 59 meter). We steken het kanaal Bossuit-Kortrijk over aan het Orveytbos en fietsen tussen Heestert en Moen door naar de oevers van de Schelde, die we grotendeels volgen tot Berchem.

Vanaf hier komen we in de Vlaamse heuvels. We zien in de verte de Oude Kwaremont, de Paterberg en de Waaierberg, maar laten die wijselijk links van ons liggen. Voorbij Zulzeke wordt een klim naar de N60 echter onvermijdelijk (hoogte 93 meter), en even later, voorbij Nukerke dalen we dan terug af naar de spoorweg. We komen nog net op de aanloop van de Taaienberg, maar omzeilen die grotendeels (we klimmen tot 74 m), en fietsen naar Etikhove. De helling van de Ladeuze kunnen we niet vermijden, op weg naar het Volkegembos. Langs Mater gaat het richting Sint Denijs Boekel, we fietsen grotendeels om de Molenberg en Sint Blasius Boekel heen, naar Rozebeke. Daar nemen we het mijnwerkerspad om via Strijpen in Zottegem aan te komen. De verwachte afstand is 65,5 km.

Oktober
Za 2

t/m

Zo 3

Lommel - Hasselt - Lommel

Tochtbegeleiding: Jef Geelen

Tel: 0497 28 58 60

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: elke dag ± 75 km, afkorten onder begeleiding kan, dan bedraagt de afstand 55 km.
 • Samenkomst: om 10u20 aan het treinstation van Lommel.
 • Verblijf: we verblijven in Hostel H, Spoorwegstraat 80, Hasselt. Dat is de nieuwe benaming voor de jeugdherberg.
 • Meebrengen: fiets in goede staat. Bandenplaksetje meebrengen. Picknick en drank voor 2 dagen. Beddengoed is aanwezig en in de prijs inbegrepen.
 • Verkeersinfo: Er is een parking aan het station van Lommel.
 • Deelnemen: Aanmelden per e-mail of telefonisch. 12 fietsers kunnen mee.

De ene dag fietsen we door de bomen, de andere dag door het water. Tijd om die reclameslogan van de toeristische dienst van Limburg eens mee te maken. Als toemaatje fietsen we door Bosland, wie weet komen we familie Wolf ook tegen. Het wordt een vrij vlakke tocht door de Limburgse Kempen. Voor een groot deel maken we gebruik van het fietsknooppuntennetwerk. We rijden aan een rustig tempo een 70-80 km per dag, maar voor hen die meer houden van een slappe fietstocht, is er een afkorting onder begeleiding voorzien, waarbij dan 55 km per dag wordt gereden. Elektrische fietsen zijn welkom, maar bepalen niet het tempo. Hier en daar fietsen we op een grindweg.

We vertrekken aan het station van Lommel om 10u20 na aankomst van de trein uit Antwerpen. We fietsen naar het zuiden en komen vrij snel aan de rand van Bosland, waar de eerste toeristische attractie op ons wacht en waar we veilig in hogere sferen geraken. Via een dubbel cirkelfietspad rijen we helemaal tot tussen de boomtoppen, tot wel tien meter hoog. Je beleeft de natuur op een heel andere manier en wordt als het ware één met het bos. Na deze beleving verlaten we Bosland en trappen we verder naar het zuiden. In Hechtel-Eksel dwarsen we de drukke Noord-Zuidverbinding en zoeken de oude spoorweglijn op die ons naar Houthalen-Helchteren brengt. Vandaar fietsen we naar Heusden-Zolder, en verder naar het Albertkanaal dat we even zullen volgen. We maken een wijde bocht door een gevarieerd natuurlandschap met bos, vijvers en heide en komen weer aan het Albertkanaal. Hier ontmoeten we de groep weer die voor het kortere traject heeft gekozen en ons verlaten heeft in Houthalen-Helchteren. Nu nog de rust van de abdij van Herkenrode opzoeken en onze weg vervolgen naar de nieuwe jeugdherberg van Hasselt.

Op zondag gaat de tocht door Bokrijk en fietsen we door het water. Fietsers rijden op een pad van 3 meter breed met het water aan weerszijden op ooghoogte. Zo versmelten fietstoeristen als het ware met de omgeving en het water. Zelfs de koning en de koningin kwamen tussen de lockdowns door naar hier om te fietsen. Een totale interactie met de Wijers: een landschap dat tot voorheen voor fietsers niet echt ontsloten was. In de buurt van Linde maakt de groep die gekozen heeft voor het langere traject een ommetje langs Peer. In Wijchmaal worden de 2 groepen weer herenigd. Nog even verder langs de oude spoorwegbedding en ten zuiden van Pelt draaien we naar links om via het noordelijk deel van Bosland weer in Lommel aan te komen.

Oktober
Za 9

Moervaartvallei

Tochtbegeleiding: Hermien Matthys

Tel: 0495 86 73 05 (enkel ‘s avonds na 18u00 of in het weekend)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 21,4 km langs verschillende onverharde veldwegen en paadjes.
 • Samenkomst: we vertrekken om 10u00, Merlanstraat 28, 9180, Moerbeke. Opgelet. Parkeerplaats in deze straat is beperkt.
 • Meebrengen: picknick en drank voor de dag. We passeren geen cafe op de wandeling. Breng dus voldoende drank mee. Zonnebescherming en/of regenkledij en goede wandelschoenen. Afhankelijk van de coronamaatregelen op dat moment dien je ook een mondmasker en alcogel bij te hebben. € 1 Ronserbijdrage.
 • Deelnemen: aanmelding bij tochtbegeleidster is verplicht. Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen.

De Moervaartvallei is een prachtig open ruimtegebied dat zich uitstrekt van Stekene tot Gent. Het is Europees beschermd Natura 2000-gebied. Rust, stilte en ruimte overheersen hier. Moerbeke kende een grote industriële bloei door zijn suikerfabriek. Die is er niet meer, maar het natuurschoon is er wel gebleven en de stilte kwam er in de plaats. De Ronsers gaan er op verkenning. Praten in het stiltegebied is niet verboden.

We starten op de grens Moerbeke - Klein Sinaai en wandelen richting Stekene. Tijdens de wandeling kunnen we genieten van de mooie omgeving: bossen, velden, Moervaart,…

Juli
Zo 4

Arendonk - Talander

Tochtbegeleiding: Kristien Nuyts

Tel: 0485 72 66 87

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 21 km
 • Samenkomst: 10u00, Talander, De Lusthoven 88, Arendonk.
 • Meebrengen: goed schoeisel. Picknick, drank en € 1 Ronsergeld.
 • Verkeersinfo: Talander is enkel bereikbaar met de auto.
 • Deelnemen: aanmelden is verplicht. Mocht je uiteindelijk toch niet kunnen meegaan, meld je dan aub af zodat we iemand die op onze wachtlijst staat gelukkig kunnen maken.

Vandaag wandelen we in natuurgebied Hoge Vijvers in Arendonk in de Noorderkempen. De Talanderwandeling (11 km) werd in 2014 nog tot wandeling van het jaar gekozen in de provincie Antwerpen. De wandeling loopt via kleine paadjes en brede dreven dwars door een uitgestrekt bos. We breiden de wandeling uit met een prachtig heidegebeied net over de grens.

We vertrekken aan VZW Talander in de Lusthoven een stoffig weggetje tussen Ravels en Arendonk. De vzw is genoemd naar de vierde wijze – de buddy van de drie koningen – die net te laat was om Jezus als baby te begroeten. Hij werd onderweg naar Betlehem opgehouden omdat hij alle mensen in nood wou helpen. Tot halfweg de negentiende eeuw was er hier geen bos er werd toen nog aan turfwinning gedaan waardoor vijvers ontstonden op dit hoger gelegen stukje Kempen, vandaar de naam ‘Hoge Vijvers’. Eind negentiende eeuw deed de bosbouw zijn intrede en werden de vijvers gedempt. De snelgroeiende bomen brachten immers veel geld op dankzij de florerende mijnbouw.

De Vlaamse overheid kocht vanaf eind jaren zeventig geleidelijk aan stukken bos waardoor nu het mooi aaneengesloten bosdomein Hoge Vijvers is ontstaan. Het domein is nu 500 hectare groot. Het naaldhout maakt hier en daar plaats voor loofhout en op sommige plaatsen wordt de heide hersteld. We wandelen ook langs een voormalige munitieopslagplaats. Tussen 1962 en 1997 deden de 81 bunkers op het domein dienst als munitiebunker. Het was in handen van het Duitse leger. Vandaag schieten we er niets mee op, behalve dat het een prachtig stuk natuur werd!

Juli
Za 10

Fietstocht in de Kempen (Bouwel)

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: 53 km
 • Samenkomst: om 10u15 aan het station van Bouwel.
 • Meebrengen: picknick en drank voor één dag, € 1 ronsergeld. Fiets in prima staat (remmen, banden, versnellingen enz.).
 • Verkeersinfo: de Boudewijnsnelweg (E-313) volgen tot afrit 20. Daar de richting Nijlen volgen tot aan de 1° lichten. Dan rechtsafslaan tot aan station van Bouwel. De parking is gelegen aan uw linkerzijde na dat je de sporen overgestoken bent.
 • Deelnemen: eerst telefonisch aanmelden (na 17u00). We volgen de coronamaatregelen (zie ook al elders in deze Ronser).

De groene Kempen lijken wel gemaakt om te fietsen: relatief vlakke paden, adembenemende landschappen en schattige dieren die je onderweg nieuwsgierig zullen komen begroeten. Het uitgebreide netwerk van meer dan 2.000 km aan fietspaden brengt je door heel het gebied. Ben je een doorwinterde fietsfanaat of meer een recreatieve liefhebber? Voor elke soort fietser is er een passende route. Dus stap op je stalen ros en kom mee met deze slappe ronsertocht!

We vertrekken om 10u30 op de parking van het station van Bouwel. De trein uit Antwerpen komt aan om 10u24. We volgen meestal de knooppunten of de knooppunten volgen ons. We komen langs de Hogewegmolen in Noorderwijk. Dan gaat het langs Morkhoven en bereiken zo de JH van Westerlo. Daar in de buurt spreken we onze picknick aan. In de namiddag fietsen we langs Zoerle-Parwijs, Hulshout en Hallaar. Daarna gaat het langs Itegem en de Merodebossen terug naar Bouwel.

Juli
Zo 11

Omgeving Puurs... ‘Pfizer niet inbegrepen’

Tochtbegeleiding: Carlo Uyttendaele

Tel: 0493 55 80 15

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ± 24 km
 • Samenkomst: om 10u00 op de parking van Fort Liezele aan de zijde van Molenstraat 37 op hoek met Kimpelberg te Puurs.
 • Meebrengen: ronserbijdrage: € 1. Drank en picknick voor onderweg in de natuur. Ronser-uitrusting voor een mooie wandeling afgestemd op het weer van de dag.
 • Deelnemen: vooraf aan te melden. We houden ons aan de coronamaatregelen.

Gebaseerd op een ‘corona-wandeling’ afgepijld door een lokale wandelclub in het voorjaar, in de buurt (maar niet op onze route) van de onmisbare ‘Pfizer-fabriek’, stappen we door de lokale natuur en Lippelobos via zoveel mogelijk onverharde wegjes een 24-tal kilometer op de Vlaamse feestdag met de Ronser-rugzak voorzien van picknick en attributen in het geval van regenweer en/of tropische temperaturen.

Vertrekpunt ligt in Puurs, of beter Puurs - Sint-Amands sedert de fusie in 2019. Dit situeert zich in Klein-Brabant en wordt gekenmerkt door de vele velden met groenten zoals prei, kool,… en de Ronsers passeren zelfs een wijndomein.

Vertrekpunt is aan de parking van het fort van Liezele. In mei 1908 werd gestart met de graaf- en bouwwerken van het Fort dat deel uitmaakt van de buitenste Antwerpse gordel samen met Breendonk, Broechem, Haasdonk. Bij het begin van WO-I wordt nog snel het dorp Liezele volledig platgebrand om vrij uitzicht te krijgen als “den Duits” er zou aankomen. Liezele ligt echter buiten de frontlinie en blijft als een eiland geïsoleerd achter en capituleert noodgedwongen op 10 oktober 1914. Het fort is vandaag enkel onder begeleiding toegankelijk.

Wij richten ons op de omringende natuur en gaan via Puurs-centrum naar het Tekbroek-parkje waar we een kronkelend beekje volgen. Aldus gaan we langs verharde landbouwerswegen en onverharde paden richting Lippelo. Eerst passeren we nog aan het geografisch ‘Middelpunt van Vlaanderen’ aan Biesten 1 in Buggenhout. Verwacht hier wel geen terras, ijssalon,…:-). Voor de fanaten: 51° 2’ 16” NB, 4° 14’ 26” OL. Bovendien slechts enkele tientallen meters van het ‘drie-provinciënpunt’ dat in het Lippelobos ligt. Het bos strekt zich uit over de Antwerpse gemeente Lippelo (deelgemeente van Sint-Amands) en de Londerzeelse deelgemeente Malderen in Vlaams-Brabant. In het westen grenst het bos aan de gemeente Buggenhout, wat dan weer Oost-Vlaams grondgebied is. Vervolgens gaan we via Bos van Malderen naar het Hof te Melis. Dit is een fraai omgracht kasteel met voorhof in neorenaissancestijl. Het wordt nog steeds bewoond door graaf Geoffry de Pierrefeu en zowel Lodewijk XV in 1745 als Leopold III in 1940 zijn bekende passanten. We stappen verder en doorkruisen Liezele-centrum en omcirkelen tenslotte het Fort Liezele om aldus de tocht te beëindigen.

Juli
Do 15

Trap voor trap, van trappist naar trappist

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht

 • Afstand: maximum 45 km.
 • Samenkomst: om 10u30 aan Café Trappisten, Antwerpsesteenweg 487, 2390 Westmalle.
 • Meebrengen: picknick en drank voor onder de weg. Een fiets in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden! Herstelmateriaal in geval van lekke banden en mogelijke andere ‘ongemakken’.
 • Deelnemen: aanmelden per e-mail of telefonisch. De eerste 10 kunnen mee.

Via de Trappistenroute fiets je van de trappistenabdij van Westmalle naar het trappistinnenklooster van Brecht. De wereldberoemde Westmalse dubbel en tripel worden nog steeds in de trappistenabdij van Westmalle gebrouwen en bij de trappistinnen kan je shampoo, zeep en dergelijke kopen. In de provincie Antwerpen doe je meer dan bier proeven, bier wordt er een belevenis. Deze fietstocht voert ons door bosrijke en landelijke gebieden, weilanden, akkers, maar ook door residentiële wijken en eveneens komen we doorheen het mooie kasteelpark “de Renesse”.

Blikvangers zijn de Trappistenabdij van Westmalle, waar nog steeds monniken bidden, studeren en werken, daarom zijn de abdij en de brouwerij niet te bezoeken. Dan is er de Neo-romaanse abdij van Brecht, die midden in de Brechtse Heide ligt en het Domein de Renesse Oostmalle waar je kan genieten van 60 ha groen. Wanneer je een bijzonder kunstwerk wil bekijken mag je zeker niet voorbijgaan aan het Lindepaviljoen van Zoersel en als afsluiter kan je proeven van een dubbel of trippel. Dit levend bier dat nog echt binnen de abdijmuren is gebrouwen bestaat uit grondwater van Malle, mout, gist, hop en kandijsuiker en is absoluut de moeite waard!

Ronsers zijn geen droogstoppels. Een lange rit eindigt vaak achter een vol glas bier. Maar waarom wachten tot ná de rit? Op onze tocht komen we zeker gelegenheden waar proeven centraal zal staan, daarom is deze tocht ook iets korter (of na de proeverij net iets langer?).

Juli
Zo 25

Sint-Niklaas

Tochtbegeleiding: Felix Vercauteren

Tel: 03 766 23 99 of 01472 74 63 72

E-mail:

 • Type: dagfietstocht

 • Afstand: 55 km
 • Samenkomst: aan de achterkant van het station van Sint-Niklaas, Noorderlaan om 10u00.
 • Meebrengen: een goede fiets, herstelmateriaal en fietskledij. Picknick en € 1 ronsersgeld.
 • Deelnemen: aanmelden graag, gezien de coronamaatregelen.

Fietsen in het Waasland is fietsen op platte wegen, alhoewel er de bolle velden zijn en de cuesta langs de Schelde en Durme, allemaal vlakbij. De moeite van het verkennen waard.

Tijdens de eerste lockdown van 2020 hebben we gefietst… de tochtbegeleider trouwens ook. Deze fietstocht brengt ons in de 3 deelgemeenten van Sint-Niklaas: Belsele, Sinaai en Nieuwkerken. We fietsen langs bos, weiden en akkers via kleine baantjes en veldwegen. Horeca is aanwezig.

De tochtbegeleider van dienst zal ter plaatse wel wat uitleg geven over de diverse aspecten van de deelgemeenten van ‘zijn’ Sint-Niklaas. ’s sAvonds keer je voldaan terug naar huis na een fijne inspanning!

Juli
Za 31

t/m

Zo 1

Het Rivierenland tss Schelde, Zenne, Dijle, Nete en Rupel

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser

Tel: 015 27 19 50, 0495 77 82 51 (Jan), 0499 52 23 59 (Geertje)

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: de dagafstanden schommelen tussen 65 en 72 km. Beide dagen is het parcours vrij vlak We gebruiken naast het fietsnetwerk landelijke en trage wegen. We zullen waarschijnlijk stukken onverharde weg ongeveer (6 km) en kasseien (ongeveer 7 km) tegen komen.
 • Samenkomst: zaterdag 31 juli 2021 aan de parking achter het NMBS Station van Bornem. De parking is gelegen in de Molenveldweg en is bij het ter perse gaan van deze aankondiging nog steeds gratis. We vertrekken om 10u00.
 • Verblijf: we overnachten in De Oude Abdij Kortenberg, Abdijdreef 22, 3070 Kortenberg, tel 02/757 20 22. We reserveerden éénpersoonskamers en tweepersoonskamers (geen stapelbedden).
 • Meebrengen: lakens en hoofdkussenovertrek meebrengen, die zijn niet ter plaatse aanwezig. Picknick en drank voor de twee middagmalen. Als het weer het toelaat picknicken we ergens in het veld. Valt het tegen dan zoeken we een café op. De tocht is nog niet voorgefietst bij het opstellen van de aankondiging, dus de cafés zijn niet zeker.
 • Verkeersinfo: je bereikt Bornem per auto makkelijkst langs de N16. Voor GPS gebruikers: De parking ligt aan de Molenveldweg in Bornem.
 • Deelnemen: liefst telefonisch aanmelden op ons vast telefoonnummer, per mail kan ook.

Het is vandaag de eerste dag van de lente als we dit schrijven, er komt stilaan voldoende perspectief om terug aan fietstochten te denken, al kan het waarschijnlijk pas vanaf de late lente of de zomer. De benen jeuken, we smachten naar het gezellig samen kunnen fietsen, de kaarten wenken om gebruikt te worden … We hebben een tweedaagse fietstrektocht voorbereid midden van de zomer, in het midden van het land (we passeren het geografisch centrum van Vlaanderen, voor iedereen goed bereikbaar dus). We fietsen door Klein Brabant, Vlaams-Brabant en Antwerpen, over grotendeels vlak terrein, een hoekje van Vlaanderen dat we nogal makkelijk vergeten. We vertrekken vanuit Bornem, via Londerzeel en de Verbrande Brug naar Kortenberg. We komen terug langs Tildonk, Sint Katelijne Waver en Boom. Het parcours is grotendeels vlak: Kortenberg ligt op 50 m hoogte, het laagste punt ligt op -3 meter. We fietsen zoveel mogelijk langs rustige, autoluwe wegen er komen enkele kilometer onverharde weg in het parcours voor en ook wel enkele kasseistroken.

Dag 1: Zaterdag 31 juli

We vertrekken van de parking achter het treinstation van Bornem. We fietsen grosso-modo in de richting Zuid-Zuid-Oost, maar starten kort naar het Noordwesten, langs de oude Scheldearm naar de Schelde tegenover Temse. We verlaten de Schelde bij Weert, fietsen tussen Lippelo en Malderen door naar de rand van Londerzeel. In Imde zijn we ongeveer halfweg. Iets voor Wolvertem steken we de A12 over, via Beigem en de rand van Grimbergen fietsen we naar de Verbrande Brug, waar we het Zeekanaal oversteken. In Eppegem kruisen we de Zenne, waarna we via Elewijt, het Hellebos en Perk langs het vliegveld van Zaventem naar Kortenberg fietsen. Bij onze aankomst in De Oude Abdij te Kortenberg zou onze teller op 65 km moeten staan. Als de kaartgegevens correct zijn, zijn er 4,36 km onverharde paden en 900 meter kasseistroken in het parcours.

Dag 2: Zondag 1 augustus

Na het ontbijt vertrekken we uit Kortenberg, eventjes wat drukker om de hoge snelheidslijn in Erps-Kwerps te kunnen oversteken, daarna fietsen we via het Silsombos en Buken naar het Kanaal Leuven-Mechelen, dat we oversteken in Tildonk. We fietsen via de brouwerij Hof ten Dormaal en de oude antitankgracht rond Haacht, steken de Dijle over onderweg naar Keerbergen. We rijden door Peulis, blijven zuid westelijk van Onze Lieve Vrouw Waver en rijden zo naar Duffel, waar we de Nete oversteken. Langs Waarloos en Reet fietsen we naar Boom, daar steken we de Rupel en het Zeekanaal over. We volgen het Zeekanaal tot de Rupelmonding, fietsen nog even langs de Schelde naar Hingene. Hier zijn we nog een tweetal km van onze auto’s verwijderd.

De totale lengte van de voorbereide tocht is 72 km, er zit (volgens de kaart) 1,4 km onverharde weg in en ongeveer 6 km kasseistroken. Opnieuw zijn er nauwelijks hoogteverschillen, we stijgen in totaal 140 meter en dalen 180 meter.

Augustus
Zo 1

Grimbergen: meer dan de abdij alleen!

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km
 • Samenkomst: om 10u00 aan de kerk van Nieuwenrode (Gemeenschapscentrum De Oude Pastorie). Vertrek stipt om 10u15.
 • Meebrengen: picknick en wat drank voor onderweg. We passeren enkele drankgelegenheden bij de Grimbergse Maalbeek, maar of er plaats is zal van het moment afhangen.
 • Deelnemen: aanmelden noodzakelijk per e-mail of telefonisch.

Eén abdij, drie bossen, drie kerken, drie watermolens. Zo zou je deze tocht in het kort kunnen omschrijven. Dat het opnieuw een mooie wordt, zou je je niet kunnen voorstellen als je het landschap met de auto doorkruist. Je denkt immers aan drukke rijwegen tussen Wolvertem en Vilvoorde, maar net die vermijden we en we gaan op zoek naar trage wegen in de streek. Ook die liggen er voor het grijpen. We vertrekken aan de Oude Pastorie aan de Kerkstraat in Nieuwenrode (niet te verwisselen met Nieuwrode bij Aarschot!).

Via de kerkwegels die we gretig opzoeken, gaan we langs de Lange Zijp naar Humbeek. Daar zoeken we het Lintbos op, het vroegere vliegveld van Grimbergen waar nog een beperkte luchtvaaractiviteit huist. We gaan verder naar de Maalbeek en passeren er de Tommenmolen en de Liermolen. Door het pittoreske centrum van Grimbergen gaan we naar de abdij en we nemen onze picknick in het Prinsenbos. Dan stappen we naar Mierendonk en passeren we even verder de derde molen: de ‘s Gravenmolen aan de Maalbeek. We klimmen de vallei uit. Even verder, op de kouter, zien we de kerk van Sint-Brixius-Rode liggen, het gehucht waar Eddy Merckx woont. Achter de kerk vervolgen we de lokale wegen richting Velaertbos en de Birrebeekvallei, prachtig onderhouden door Natuurpunt. We stappen er over de vlonders en zetten zo koers naar Nieuwenrode. Ergens enkele kilometer voor het einde trachten we nog een afscheidspint te versieren.

Augustus
Zo 8

Fietsen rond het Gentse havengebied

Tochtbegeleiding: Hermien Matthys

Tel: 0495 86 73 05 (enkel ‘s avonds na 18u00 of in het weekend)

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: ongeveer 61 km.
 • Samenkomst: we vertrekken om 10u00 aan de kerk, Grote Markt, 9060 Zelzate.
 • Meebrengen: picknick en drank voor de dag. Zonnebescherming en/of regenkledij en een fiets in goede staat. In kader van coronamaatregelen heb je ook een mondmasker bij jou en graag ook alcogel. € 1 ronserbijdrage
 • Verkeersinfo: wie via de E34 van de kust komt, moet er rekening mee houden dat de brug in Zelzate open kan staan. Reken 10 minuten extra bij je reistijd. Zelzate is het best bereikbaar met de wagen via de R4 of de E34.
 • Deelnemen: aanmelden bij de tochtbegeleidster verplicht. Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen.

Het Gentse havengebied heb je misschien niet meteen in gedachten om te fietsen. Niets is minder waar want iets verder van de schoorstenen, kanaal en dichtbij de Moervaart valt er wel een en ander te beleven! Laat je tijdens deze tocht verrassen door de plaatselijke tochtbegeleidster die de streek rond het Havengebied als geen ander kent.

Vorig jaar werd deze tocht reeds georganiseerd, maar door het hevige regenweer hebben we de tocht halverwege moeten afbreken. Daarom staat de tocht dit jaar opnieuw op het programma, maar in omgekeerde volgorde.

We vertrekken aan de kerk op de Grote Markt van Zelzate. We rijden vervolgens doorheen verschillende gemeenten: Wachtebeke, Mendonk, Desteldonk, Evergem, Sleidinge, Oosteeklo en Ertvelde om dan terug te eindigen op de Grote Markt in Zelzate.

Augustus
Do 19

Fietsen tussen de wijn...

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht

 • Afstand: maximum 55 km.
 • Samenkomst: om 10u30 vertrek aan het station van Groenendaal. Wie met de trein komt gelieve een seintje te geven.
 • Meebrengen: een fiets in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden! Herstelmateriaal in geval van lekke banden en mogelijke andere ‘ongemakken’. Picknick en drank voor onder de weg en € 1 ronserbijdrage.
 • Deelnemen: aanmelden per e-mail of telefonisch.

Ook België kent een mooie traditie van druiventeelt! Je hoeft er echt niet voor naar Frankrijk of Italië. De Belgische druif mag er best wezen! Veel druiven worden in België in kassen gekweekt, zeg maar ‘serres’. De Belgische wijnbouw kent al een eeuwenlange geschiedenis, maar het specifieke kweken van druiven in kassen in de streek van de Groene Gordel, gaat terug naar de 19de eeuw met een forse stijging in de 20ste eeuw rond de jaren 60. Felix Sohie bouwde de eerste druivenserre in 1865 te Hoeilaart. De gebroeders Danhieux volgden zijn voorbeeld in 1878 te Overijse. Deze druiventeelt onder glas breidde zich steeds verder uit zodat enkele tientallen jaren later 4500 gezinnen van een ruim inkomen konden genieten dankzij de verkoop van tafel­druiven afkomstig uit zo’n 35.000 serres. Getuige daarvan zijn de vele serres die je vindt in Hoeilaart, Overrijse en Huldenberg in een licht glooiend landschap. Zij vormen samen het hart van de druivenstreek. De heuvelende Druivenstreek is het hele jaar door meer dan de moeite waard om te ontdekken aan de hand van mooie fietslussen en wandelingen. We fietsen langs uitgestrekte velden, holle wegen, schilderachtige valleien, door het mooie Zoniënwoud. Een aantal hellingen brengen ons vanaf de IJsevallei naar unieke plekken met fantastische vergezichten.

Onderweg bewonderen we het kasteel van Huldenberg, bakermat van de tafeldruif waar Felix Sohie in de muurserre van Baron de Peuthy tafeldruiven begon te telen. Een bezoekje aan het Afrikamuseum in Tervuren zal voor een volgende keer zijn. We komen door de gemeenten Hoeilaart, Overijse, Huldenberg en Tervuren.

Augustus
Zo 22

Herselt, wandelen op de rand van Antwerpen en Brabant

Tochtbegeleiding: Jurgen Vandeputte

Tel: 0472 28 20 13

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 21 kilometer.
 • Samenkomst: in Herselt om 10u15 aan de kerk, er is een parking aan de kerk.
 • Meebrengen: het kan altijd regenen, dus waterdicht schoeisel is aan te raden. Sommige plaatsen onderweg kunnen zeer drassig zijn na regenval. Ronsergeld € 1, ter plaatse te betalen aan de begeleider. Picknick en drank voor ’s middags.
 • Verkeersinfo: Herselt ligt ten noorden van Aarschot. Wie met het openbaar vervoer wil komen, gelieve zich te informeren op het internet.
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet.

Dit wordt een wandeling met een beetje Grote Nete, een kasteel met park en 2 natuurgebieden. Mooi voor een gezellige Ronsercocktail.

Starten doen we aan de kerk van Herselt. We wandelen zuidwaarts richting het natuurgebied Langdonken. Daarna gaat het in noordelijke richting terug richting centrum van Herselt, en verder noordwaarts naar het natuurgebied Goor-Asbroek. Hier doen we een lus richting kasteel Hof Ter Borcht (een 18de eeuws kasteel met bijbehorend park) en we pakken ook een stukje Grote Nete mee. Vervolgens wandelen we terug via natuurgebied Goor-Asbroek naar het centrum van Herselt. Als de coronagoden het toestaan, dan sluiten we af met een cafébezoek in Herselt.