De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

November
Zo 5

Kapelle-op-den-Bos

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

  • Type: dagstaptocht
  • Afstand: 23,8 km
  • Samenkomst: station Kapelle-op-den-Bos, parking, om 10u15. De trein komt er normaal gezien aan om 10u14. Auto’s kunnen er gratis parkeren.
  • Meebrengen: picknick en drank.
  • Deelnemen: graag aanmelden maar dat is geen must. Handig wel voor kostendelend vervoer of bij exterme weersomstandigheden.

Kapelle-op-den-Bos ken je wel van het station. Als je uit de richting van Gent komt is dat het laatste station voor je die andere mooie stad (Mechelen) bereikt. De streek leent zich tot een mooie dagstaptocht omdat er nogal wat trage wegen behouden zijn en waar we dus niet gestoort worden door verkeer. Bovendien staan de bomen in herfstkleur en met wat geluk krijgen we zo’n mooie, dramatische donkere lucht te zien - zonder regen maar met wat zon - waarbij de geel-oranje herfstkleur zich mooi aftekent. Verder is het de achtertuin van Linda die er haar jeugd doorbracht. Een tocht die je een prachtig stuk Vlaanderen laat zien.

We starten meteen aan het station van Kapelle-op-den-Bos en zetten de koers naar het zuiden, om in Nieuwenrode te belanden. Veel zullen we niet zien van die gemeente omdat we meteen smalle paden gaan opzoeken. Via Voetweg 33 (de trage wegen hebben hier een nummer gekregen), gaan we naar de kapel OLV van Zeven smarten. Van daaruit vertrekt ook een andere buurtweg, maar die laten we liggen ten gunste van Voetweg 39, de Marktwegel/Kleine Zijp. Via Voetweg 69, de Beigemvoetweg, stijgen we langzaam naar 39 meter boven de zeespiegel. Buurtweg 15, 40, 2 en 1 rijgen we ongemerkt aaneen. Via de Grote Heirbaan, helaas een stukje verharde weg, belanden we in het Lintbos waarna we ons richten op Voetweg 20. Stilaan naderen we zo het kanaal Brussel-Schelde en dat water volgen we tot waar we ergens linksaf kunnen om Buurtweg 17 te volgen. Uiteindelijk komen we terug aan het kanaal en wat verder lonkt het Schippershof, op zondag geopend voor het lokale publiek. Na de afscheidspint is het een boogscheut naar het station van Kapelle-op-den-Bos.

Oktober
Za 11

t/m

Zo 12

Marche-les-Dames

Tochtbegeleiding: Erik Beerten

Tel: 0485 53 04 72

E-mail:

  • Type: rugzaktrektocht
  • Afstand: zaterdag 22 km en zondag 23 km.
  • Samenkomst: vertrek op zaterdag 11/11 om 10u00 aan het treinstation van Marche-les-Dames: Rue Roi Chevalier 3 (Namen). Het is mogelijk om vrijdagnamiddag of -avond 10/11 al aan te komen en te overnachten in de verblijfplaats.
  • Verblijf: in de gîte van het kasteel van Ferme du Chant d’Oiseaux, Rue du Petit Pont 520, 5300 Landenne (Andenne): http://ferme-pedagogique.net/. Deze is beschikbaar vanaf vrijdag 10 november. Voor wie vrijdagavond aankomt wordt er nog een hapje voorzien en ook een ontbijt op zaterdagochtend.
  • Meebrengen: slaapzak (lakens en dekens kunnen gehuurd), ook pantoffels zodat wij de zaak proper kunnen achterlaten. Picknick en drank voor 2 dagen want de kans dat we onderweg een drankgelegenheid of winkel tegenkomen is vrijwel onbestaande.
  • Verkeersinfo: vertrek van de tocht op zaterdagochtend: Marche-les-Dames ligt aan de Maas in de buurt van Namen. Er is parkeergelegenheid aan het station. In het weekend komt er maar om de twee uur een trein. Zaterdag is die er al vroeg en zondag vrij laat. Overnachting vrijdagavond: Ferme du Chant d’Oiseaux in Landenne is op 5 km van het station van Andenne (dat ligt in Seilles). De TEC bushalte Croix Bieltot in Landenne is op 1,5 km. Eventueel kan je opgepikt worden aan het station van Andenne. La Ferme du Chant d’Oiseaux met kasteel ligt op het einde van een halfverharde doodlopende weg, afgeboord met witte weipalen, een zijweg van de Rue Loysse. Er staat een wegwijzer met infobord langs de Rue Loysse.
  • Deelnemen: aanmelden per email naar Erik en opgeven of je vrijdagavond of zaterdagochtend aankomt (en of je vegetarisch eet).

De tochten van Erik zijn weer terug in ons aanbod en daar kunnen de Ronsers alleen maar blij om zijn. Vergezel Erik vanaf vrijdagavond of vanaf zaterdagochtend in een super mooie omgeving. De tocht gaat door bossen en velden langs een aantal historische bezienswaardigheden. Zaterdag blijven wij noordelijk van de Maas. Zondag gaat het naar de overkant om bij de monding van de Samson de Maas weer over te steken.

Wij vertrekken vanuit Marche-les-Dames dat eigenlijk geen dorp kan genoemd worden maar eerder een gehucht bij de voormalige abdij Notre-Dames du Vivier, die het zijn naam gaf. Wij vertrekken langs het trainingscentrum van de para’s van de nabijgelegen kazerne van Wartet en door het bos boven de rotsen aan de Maas waar al eens een koning vanaf donderde. In Wartet komen wij langs een vervallen kapel bij een eveneens verwaarloosd neerhof met versterking van middeleeuwse oorsprong. In de velden gaat het langs resten van ijzermijntjes uitgebaat tot het einde van de 19e eeuw. Die zijn de moeite waard!

Aan de rand van een groot bos bereiken wij onze overnachtingsplaats: een vroeger kasteel omgevormd tot pedagogische boerderij met verblijf voor kinderen en ook gespecialiseerd in de kweek van asperges.

Zondag doorkruisen wij de bossen en heide van het natuur­reservaat van Sclaigneaux om langs enkele steengroeven aan de oversteek van de Maas te geraken. Langs bossen en velden gaat het aan de overkant naar de ruïne van de burcht bij de monding van de Samson waar we langs de overkant van de Maas terug bij ons startpunt komen.

November
Wo 15

Wijtschate

Tochtbegeleiding: Annemie Decoene

Tel: 0479 74 50 45

E-mail:

  • Type: midweekstappen
  • Samenkomst: Oosthoeve, Oosthoekstraat 1, 8956 Wijtschate (Heuvelland). Vanaf 9u15 kan je er terecht voor een ochtendkoffie. ‘s Middags zijn we er welkom voor de picknick en na de wandeling voor de afscheidsdrank. Start om 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
  • Meebrengen: picknick en drank voor onderweg. Lunchafval nemen we mee in de rugzak.
  • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina. De tochtbijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. Eventuele laattijdige wijzigingen in het programma worden meegedeeld op de site. Bekijk deze dus nog eens de dag voordien!

We wandelen twee lussen door het prachtige Heuvelland. De restanten van WO I zijn nooit veraf.

November
Zo 19

Van Sinaai naar Sinaai

Tochtbegeleiding: Carlo Uyttendaele

Tel: 0493 55 80 15

E-mail:

  • Type: dagstaptocht
  • Afstand: 22-24 km
  • Samenkomst: het NMBS-station van Sinaai om 9u30. Vertrek om 9u45.
  • Meebrengen: dagrugzak met picknick, ronsereuro en de nodige wandelattributen in functie van het weer.
  • Deelnemen: een berichtje vooraf aan de tochtbegeleider wordt geapprecieerd en maakt autodelend rijden mogelijk.

Sinaai is het ideale dorp voor een Ronsertocht omwille van de dorpsnaam. Volgens Wikipedia gaat de naam terug op het oud-Germaanse werkwoord sinnan (ergens heengaan). En laat ergens heengaan (en terugkomen) nu toch een hobby van een Ronser zijn. Veel beter kan het toch niet? Er zijn ook andere etymologische verklaringen maar laat het ons op bovenstaande houden.

Met als uitvals- en terugkeerbasis het NMBS-station gaan we gebruiken maken van alle mogelijke weggetjes om ons te begeven naar enkele mooie plekjes en doorkruisen we een stiltegebied. De Fondatie van Boudelo - wat een naam - is een lappendeken van voormalige abdijgronden ten noorden van Sinaai of wat men ter plaatse als een klein-Sinaai durft te noemen.

Ook de Stekense Vaart, @een water door mensenhanden met schop en kruiwagen nog gegraven, zal ons leiden langs een jaagpad. In 1315 verleende Graaf Robrecht van Bethune een toelating voor het aanleggen van deze waterweg om Gent met Hulst te verbinden. De vaart werd de economische slagader voor Stekene in het algemeen en voor de steen- en tichelbakkersnijverheid in het bijzonder vanaf de 14de eeuw. Eventjes geleden dus ondertussen.

Via de Molenbeek dienen we bij Bezekoek te belanden. Bezekoek is een naaldbos op voormalige heidegrond en heeft een kapel van 1920, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Troost, met een ommegang waar de droevige geheimen van de rozenkrans in kapelletjes worden uitgebeeld.

Eindbestemming is het station van Sinaai waar we hopelijk van een afsluitende drankje kunnen genieten in de Locomotief.

December
Vrij 29

t/m

Ma 1

Wandelen of fietsen naar 2024

Tochtbegeleiding: Hilde Vandevelde

Tel: 0496 59 47 06

E-mail:

  • Type: van oud naar nieuw
  • Afstand: tussen 7 km en 18 km voor de wandelaars, 30 à 60 km voor fietsers.
  • Samenkomst: wie vrijdagavond gebruik wenst te maken van het restaurant van de verblijfplaats, is welkom tussen 16u30 en 18u00 in de gîte. Om 18u30 schuiven we aan tafel in een ander gebouw op het domein. Diegenen die niet mee-eten op vrijdagavond zijn welkom in de gîte vanaf 20u00. De gïte is toegankelijk via de Rue Gilles Bouvet, ze bevindt zich tegenover nummer 26.
  • Verblijf: Domaine Villers-Sainte-Gertrude, Gîte Bovet.
  • Meebrengen: lunch en drank voor alle wandelingen (de cafés zijn erg dun gezaaid), drank voor ‘s avonds, lakens, gezelschapsspelletjes.
  • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster

5 tochtbegeleiders hebben de handen in elkaar geslagen om de Ronsers een sportieve en gezellige overgang naar het nieuwe jaar te bezorgen. We trekken naar de provincie Luxemburg, ergens op het kruispunt tussen Famenne, Condroz en Ardennen. Net als vorig jaar is er keuze tussen stevige en minder stevige wandelingen. Ook doorwinterde fietsers zijn welkom. Bij droog weer zal Jörg fietstochten organiseren. De afstand wordt ter plaatse met de geïnteresseerden besproken.

Vrijdag, 29 december 2023

Eventueel wordt er in de namiddag al een korte wandeling voorzien. Meer daarover vind je in een mail die we aan de deelnemers, na inschrijving, zullen bezorgen.

Zaterdag, 30 december 2023

Hilde en Marijke stappen na een korte autorit van Heyd naar Wéris en terug. De wandeling van 9 à 13 km gaat door bos, langs megalieten (Lit du Diable en Pierre Haina) en kleine dorpjes. Onderweg is er misschien wel ergens een cafeetje waar we ons kunnen verwarmen aan een lekkere koffie of thee. De afstand en het tempo wordt aangepast aan het publiek. Marlies en Paul gaan dezelfde richting uit, maar vertrekken vanaf de gîte en maken een lus van ongeveer 18 km. Jörg gaat bij gunstig weer fietsen. Hij heeft kortere tochten van ca. 30 km en langere van 50 à 60 km voorbereid. De korte tochten met een hoogteverschil van 600 à 700 m, de lange boven de 1000 m. Dus een e-bike of gewone fiets met bergverzet en spierkracht zijn welkom. Afhankelijk van het weer en de deelnemers gaat het richting Durbuy of Coo. Om 18u30 schuiven we aan in het restaurant van het domein.

Zondag, Oudejaarsavond

Hilde en co rijden naar Chapelle-Saint-Denis, op de weg naar Bomal voor een wandeling van 8 à 12 km. De markering van GR57 en de wandeling Saint-Rahi, leiden de wandelaars via een grot en een belvédère naar de Aisne. Langs de oevers van de Aisne gaat het naar Bomal, waar wellicht een drankje te vinden is. De tekens van GR57 wijzen de weg terug naar het vertrekpunt. Nog een paar bestellingen ophalen en we kunnen ons gaan opmaken voor de laatste avond van het jaar …

Marlies en Paul gaan dezelfde richting uit, maar vertrekken vanaf de gîte en stappen ongeveer 18 km. Wie wil fietsen, kan dat ook vandaag weer doen in het spoor van Jörg.

Vandaag is het restaurant van het domain helaas gesloten. Daarom verzorgen we zelf de maaltijd, geen zeven-gangenmenu met aangepaste wijnen, wel gezond, lekker, met een glaasje en super gezellig.

Maandag, Nieuwjaardag - 7 km en 250 hoogtemeters

Rond 10u00 trekken we de deur van de Gîte definitief dicht en zetten we het trekkersjaar in met een gezamelijke wandeling op het tempo van de traagste. We stappen vanaf de Gîte langs een rustig kabbelend beekje door bos richting Izier. Een gezapige klim tot aan de watertoren van Izier. Daar maken we eens scherpe bocht naar rechts, op naar het meer op de Ruisseau de Pont-le-Prêtre, om vanaf daar verder te klimmen naar het hoogtepunt van deze wandeling. We eindigen met een relatief steile afdaling om terug aan de oevers van een beek te belanden. Tussen 12u00 en 13u00 kunnen we het weekend afsluiten met een picknick op het domein.

September
Zo 10

De Vlaamse Ardennen op hun best!

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

  • Type: dagstaptocht
  • Afstand: 21 km, langs zowel verharde als onverharde wegen. We moeten regelmatig klimmen en dalen. Bij regenweer kunnen wandelstokken nuttig zijn.
  • Samenkomst: het dorpsplein van Kwaremont, dat voldoende parkeergelegenheid biedt om 9u45. We vertrekken stipt om 10u00.
  • Meebrengen: breng voldoende drank en picknick mee, want we komen weinig drankgelegenheden tegen onderweg. In Kwaremont is wel een café. € 1 Ronserbijdrage.
  • Verkeersinfo: Kwaremont ligt langs de N36, die Ronse met Berchem verbindt.
  • Deelnemen: graag een seintje naar de tochtbegeleidster als je van de partij bent.

Pittige wandeling vanuit het kunstenaarsdorp Kwaremont. Smeer die kuiten maar al in! Het kerkje van Kwaremont is een baken voor de hele omgeving. Vanaf het vertrek volgen we een tijdje de prachtige Panoramawandelroute. We zien de hellingen van de Patersberg, één van de moeilijkste hellingen uit de Ronde van Vlaanderen. Wij hebben geen versnellingen maar wandelen gezapig en via een mooi valleitje en een bos, bereiken we de Hotondberg (157 m).

We zien de restanten van een oude windmolen. Vanaf nu is het continu stijgen en dalen, steeds verder met onze blik gericht op de Kluisberg. In de verte zien we Wallonië liggen en in het bos genieten we van de eerste herfstkleuren en vooral de bladerenval die steeds vroeger plaatsvindt ten gevolge van onze steeds warmer wordende zomers.

Hopelijk houden we een welverdiende pauze in de bekende 'Vierschaar'.  Na het bos is het niet meer zo ver tot ons vertrekpunt, Kwaremont.

 

 

 

 

 

September
Za 16

t/m

Zo 17

Land van Herve en Vesder

Tochtbegeleiding: Jurgen Vandeputte

Tel: 0472 28 20 13

E-mail:

  • Type: dagstaptochten
  • Afstand: 2 keer rond de 20 kilometer.
  • Samenkomst: zaterdag om 10u30 op de Place Léopold Servais te Olne. Parkeren kan op het plein.
  • Verblijf: Chateau de Wégimont, Chaussée de Wégimont 76 te 4630 Soumagne.
  • Meebrengen: picknick en drank voor 2 dagen.
  • Verkeersinfo: Het Land van Herve ligt voorbij Luik richting Aachen (vanuit Vlaanderen gezien). Een treinstation is er niet in Olne of Val-Dieu. De fans van het openbaar vervoer kunnen zich best informeren op de website van de TEC.
  • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Dit wordt een weekend met 2 zeer verschillende wandelingen. Zaterdag wandelen we in het zuiden van het Land van Herve, dicht bij de de Vesder.

Dit is een meer Ardense wandeling. Zondag wandelen we in het noorden van het Land van Herve en wordt het een wandeling langs nogal wat échaliers (poortjes) door de weiden. Deze poortjes zijn nogal typisch voor de streek.

Zaterdag starten we in Olne, un des plus beaux villages de la Wallonie. We wandelen door de velden en langs een kleine vallei naar Saint-Hadelin, een dorp waar de tijd is blijven stilstaan. Daarna gaan we door de bossen naar het dorp met de toepasselijke naam Forêt, waar we op het sfeervolle dorpsplein kunnen picknicken. Na de picknick gaan we met veel op en af en door bossen en velden naar Olne. Vanuit Olne is het maar een stuk of 5 kilometer met de auto naar onze overnachtingsplaats in het kasteel van Wégimont.

Zondag nemen we eerst de auto en starten we de wandeling aan de abdij van Val-Dieu in Aubel (Godsdal in het Nederlands).  Deze abdij is naar verluidt de enige abdij in Belgie die de Franse revolutie vrij ongeschonden overleefd heeft. De streek was bij de Belgische onafhankelijkheid nog Nederlandstalig maar is nu zuiver Franstalig. Alleen de Nederlandstalige plaatsnamen hier en daar verwijzen nog naar het Vlaamse (of moet ik zeggen Limburgse) verleden. In het eerste stuk van de wandeling volgen we de streekGR 563.  Deze voert langs de heuveltoppen en enkele échaliers (= poortjes) door de weiden naar Aubel. Vanuit Aubel volgen we de GR 563 tot we de Ravel kruisen, die we dan een eind gaan volgen. Daarna lopen we langs de rivier de Berwinne (Berwijn), om af te sluiten met nog enkele poortjes en een passage in Saint-Jean-Sart om terug aan de abdij van Val-Dieu uit te komen. De abdij is behoorlijk toeristisch en het zou geen probleem mogen zijn om hier voldoende plaats te vinden voor een afscheidsdrink.

September
Wo 20

Poperinge

Tochtbegeleiding: Johan De Rynck

Tel: 0499 37 95 82

E-mail:

  • Type: midweekstappen
  • Afstand: totaal 19,8 km.
  • Samenkomst: Café De Havermuis, Havermuis 12, 8970 Poperinge. Start van de wandeling om 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
  • Meebrengen: picknick en drank voor onderweg. Lunchafval nemen we mee in de rugzak.
  • Verkeersinfo: Er is parkeermogelijkheid in de straat en omgeving. Vanaf het station van Poperinge kan je naar de startplaats wandelen via de knooppunten 45-41, afstand: ongeveer 1,5 km.
  • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina. De tochtbijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. Eventuele laattijdige wijzigingen in het programma worden meegedeeld op de site. Bekijk deze dus nog eens de dag voordien!

We maken één grote lus met middagstop in Café De Helleketel in Poperinge. Poperinge is ontstaan aan de kruising van de Romeinse heirweg met de Vleterbeek. Deze beek ontspringt op de Catsberg (Frankrijk) en we volgen ze over 4,7 kilometer stroomopwaarts. Op het einde krijgen we een mooi zicht op de Westvlaamse en Frans-Vlaamse bergen. Daar maken we een haakse bocht in de richting van het Helleketelbos. De tochtbegeleider maakte in 2005 een terreinstudie van dit bos (56 ha), dit in het kader van zijn opleiding tot natuurgids. We doorkruisen het bos waar legendes nog leven en komen aan in ons middagcafé De Helleketel (Vuileseulestraat 6), gekend voor zijn volksspelen, zijn jukebox en de gulle waardin Lena.

In de namiddag stappen we een eindje richting Abele om dan via een een stukje bos, open landschap en hoppevelden terug de Poperingse torens tegemoet te gaan. De hoppepluk is net voorbij, maar misschien is er nog activiteit bij hoppeboer Gery en zijn zoon Bart Boerhave; we komen er langs. We steken de ring over (in het Poperings: de rinck, genoemd naar de tochtbegeleider). Daarna doorkruisen we nog het historisch stadscentrum met het Weeuwhof, het Nationaal Hopmuseum en de Markt. Via de oude spoorwegbedding (Quintens wandeling) bereiken we onze startplaats waar we nog van een streekbiertje kunnen genieten.

September
Do 28

Landlopersroute

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 en 0472 72 47 22

E-mail:

  • Type: dagfietstocht
  • Afstand: 57 km
  • Samenkomst: om 10u30 aan het Bezoekerscentrum Kolonie 5 - Kapelstraat 10 - Merksplas.
  • Meebrengen: een fiets (met opgeladen batterij(en) als het een
    e-fiets betreft) die in tiptop conditie is én met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden. Een helm die het hoofd beschermt bij een eventuele valpartij en een fluovestje zijn welkome attributen, evenals herstelmateriaal in geval van lekke banden.
  • Deelnemen: aanmelden per e-mail met vermelding van je gsm-nummer.

"Een stevige brok geschiedenis in een prachtig landschap."
Landloper op de fiets? Het kan! De Landlopersroute breit een groene lus langs de vier gevangenissen van de Noorderkempen. De voormalige landloperskolonies in Wortel en Merksplas bieden een fascinerende mix van natuur, erfgoed en verhalen.

Merksplas-Kolonie. Op de vroegere landloperskolonie tref je een volledig justitiedorp aan met cipierswoningen, een Grote Hoeve, een schooltje en een landloperskapel. De voormalige landlopersboerderij en -kapel kregen een toeristische recreatieve bestemming. In het Gevangenismuseum maak je kennis met de geschiedenis van het gevangeniswezen. Naast verschillende opmerkelijke monumenten, telt Merksplas-Kolonie enkele mysterieuze plekjes, waaronder de begraafplaats met anonieme witte kruisjes. Het landschap zit vol afwisseling met kaarsrechte dreven, akkers, heide, vijvers en oude kleiputten. Op weg naar het centrum van Hoogstraten treffen we het illustere Gelmelslot, het middeleeuws kasteel van de heren van Hoogstraten. We komen voorbij de imposante toren van de Sint-Katharinakerk, één van de hoogste bakstenen gebouwen in Europa. In de schaduw van ‘lange Katrien’ komen we in het fotogenieke begijnhof dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De enige begijn die je hier vandaag nog treft, vind je links bij de ingang: een fijn gestileerd beeldhouwwerkje van Jef Martens.

Wortel-Kolonie. Ooit een vooruitstrevend sociaal experiment, vandaag UNESCO Werelderfgoed. We fietsen langs de voormalige bewakerswoningen en het sfeervolle Bootjesven. Wortel-Kolonie, vandaag de stek voor tientallen soorten vogels, vleermuizen, insecten en andere bewoners. Statige bosdreven, open akkers, vennen, heide en graslanden wisselen elkaar af.

September
Za 30

t/m

Ma 1

Doornik - Bergen - Doornik

Tochtbegeleiding: Jef Geelen

Tel: 0497 28 58 60

E-mail:

  • Type: fietstrektocht
  • Afstand: de afstand schommelt telkens rond de 75 km.
  • Samenkomst: om 10u20 aan het treinstation van Doornik, na aankomst van de trein uit Brussel. Indien de trein vertraging heeft wachten we natuurlijk.
  • Verblijf: we overnachten in de jeugdherberg van Bergen.
  • Meebrengen: fiets in goede staat en herstelgerief,  middagpicknick voor de twee dagen. Lakens zijn inbegrepen in de prijs.
  • Verkeersinfo: met de trein kom je om 10u15 aan in Doornik. Laat wel weten of je met de trein komt.  Voor de automobilisten is er parkeerplaats in de buurt van het station.
  • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Tijd om eens een bezoekje te brengen aan onze Waalse landgenoten. De streek is misschien iets minder gekend, maar toch verrassend mooi en afwisselend. We vertrekken aan het treinstation van Doornik en maken een ommetje langs de kathedraal om dan via de Schelde de stad te verlaten.  We flirten met de Franse grens maar blijven toch nog in ons land. Het parcours is de eerste dag overwegend vlak, het traject slingert zich tussen weiden en bosjes. We volgen grotendeels het fietsknooppuntennetwerk. We passeren o.m. Péruwelz, Saint-Ghislain, Quaregnon, Cuesmes en fietsen Bergen binnen via het zuiden. De jeugdherberg ligt in het rustige centrum van Bergen.

De tweede dag gaan we meer naar het noorden en trekken we naar de zuidelijke uitlopers van le pays des collines. Het  wordt iets heuvelachtiger, maar het blijft rustig fietsen. Na het verlaten van dit mooi natuurgebied rijden we via kleine wegen verder naar het westen, parallel aan de E429, maar ver genoeg er vandaan om er geen hinder van te ondervinden. Tenslotte bereiken we opnieuw het station van Doornik dat aan de noordzijde van de stad ligt.

Oktober
Zo 8

Vallei van de Bovenschelde - Zwijnaarde

Tochtbegeleiding: Felix Vercauteren

Tel: 0472 74 63 72

E-mail:

  • Type: dagstaptocht
  • Afstand: 21 km
  • Samenkomst: dorpsplein Zwijnaarde om 10u00.
  • Meebrengen: goede wandelschoenen, picknick en ronsergeld € 1.
  • Verkeersinfo: E-17 richting Kortrijk, afrit nr 8: Zevergem - De Pinte, dan N-60 richting Gent en aan de 3de lichten rechtsaf. Openbaar vervoer: met de trein tot Gent Sint-Pieters en dan de bus naar Zwijnaarde.
  • Deelnemen: aanmelden verdient de voorkeur.

Aan beide kanten van de Schelde ten zuiden van Gent bevindt zich een uitgesterkt meersengebied van 2000 ha, voor het overgrote deel beschermd landschap op het grondgebied van Zwijnaarde. Het is weinig gekend en Zwijnaarde an sich ken je eerder van de fileberichten langs de E-40. Die gaan we dus niet zien. De Ronsers vekennen de natuur rond Zwijnaarde aan de hand van een legendarisch boekje dat de tand des tijds goed doorstaat. Enfin, dat hopen we toch.

Weiden, hooilanden, populierenbossen, pioniersbossen knotwilgenrijen en allerhande water: de stroom, vijvers, moerassen, poelen en plassen: alles is hier aanwezig. Het is een wandeling voor mijmerende zielen, voor de complete rust, geaccentueerd door de sluipende mistbanken die hier zeer regelmatig voorkomen door de hoge vochtgehalte van de vallei. We wandelen doorgaans op onverharde en halfverharde wegen. Deze wandeling komt uit het alom geprezen wandelboekje ‘In het voetspoor van trekkersgroep De Ronsers’. Overigens, wie nog een exemplaar wil, kan dit nog bestellen: gewoon € 6 verzendkosten op de Ronserrekening en we verzenden jou een van de allerlaatste exemplaren. In tijden van GPS-navigatie een curiosum!

Oktober
Wo 11

Lembeek

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

  • Type: dagstaptocht
  • Afstand: 22 km
  • Samenkomst: NMBS-station Lembeek om 10u30. De trein stopt er om 10u24.
  • Meebrengen: goed schoeisel, picknick, drank en € 1 Ronsergeld.
  • Deelnemen: aanmelden aan te raden, zo wordt je verwittigd indien de tocht door omstandigheden niet zou kunnen doorgaan.

Lembeek ademt een en al lambiek. De Alambiekwandeling is er getuige van, maar ook de lambiekstoemperwandeling. We zitten dus in de regio van de speciaalbieren. Toch negeren we die verlokkingen en stappen we een tocht, ver weg van de hopvelden, maar in een afwisselende bosrijke omgeving. Maar ook de bucolische velden zijn niet veraf en met wat geluk belonen we onszelf met een fijn vergezicht over het Pajottenland.

We starten de wandeling aan het station in Lembeek. Daar zoeken we meteen de kortste weg naar onverharde wegen. Via de Reststraat zoeken we voetweg F38 en passeren we in de buurt van een privaat kasteel. Die wegen zijn natuurlijk niet begaanbaar als niet-lid van de familie die er woont, maar we maken er een mooie boog rond. Via namen als de Sentier des Fabricantes en de Tchemin des Vi Tracteurs merken we dat we ongemerkt de taalgrens overgestoken zijn. Zo belanden we in het Bois des Pochets. Daar zoeken we de weg naar Halle en plotsklaps zitten we weer in Vlaams-Brabant. Via de Arenbergdreef komen we even in de buurt van de R0, om er meteen ons weer van te verwijderen. Via het Maasdalbos bereiken we Essenbeek en dan zetten we koers naar ons eindpunt. In de buurt vinden we zeker wel iets om de droge keel te smeren. Samen blikken we terug op een mooie woensdagtocht.

Oktober
Za 14

Moorsel - Faluintjes en het Kravaalbos

Tochtbegeleiding: Kristien Nuyts

Tel: 0485 72 66 87

E-mail:

  • Type: dagstaptocht
  • Afstand: ongeveer 18 km.
  • Samenkomst: aan de Sint-Gudulakapel, Moorsel-dorp 18, 9310 Aalst om 10u30.
  • Meebrengen: goed schoeisel. Picknick, drank en € 1 Ronsergeld.
  • Deelnemen: aanmelden aan te raden, zo wordt je verwittigd indien de tocht door omstandigheden niet zou kunnen doorgaan.

Een golvend landschap, een groot bos en talrijke enkel voor voetgangers te belopen wegen: dat is het Kravaalbos. Ga ervan genieten met de Ronsers als de herfstkleuren het bos mooi maken!

We starten de wandeling in Moorsel langs het kasteel van Moorsel. Daarna verder naar het Kravaalbos waar de Molenbeek ontspringt. Deze beek met haar talrijke zijbeken zorgt voor de waterafvoer van een zompig gebied met typische flora: de Faluintjes. De benaming ‘Faluintjes’ zou dan ook afgeleid kunnen zljn van ‘fallaën’, een oud-frans woord voor een verlaten, moerassige streek die deels toegankelijk gemaakt werd door takkenbossen op de drassige plaatsen te gooien.

In de Faluintjes ontmoeten we de typische hoge hopranken. Jonge hoppescheuten worden in de gastronomie zeer gewaardeerd en de vruchten van de hop de ‘hopbellen’, gebruikt men in de bierbrouwerij, maar dat is voor na de tocht.

Oktober
Za 14

t/m

Zo 15

Indian summer tocht editie 2023

Tochtbegeleiding: Frank François

Tel: 0473 93 29 31

E-mail:

  • Type: dagfietstochten
  • Afstand: max ± 60 km per dag.
  • Samenkomst: aan de jeugdherberg die Loyale, Gentsesteenweg 124, 9990 Maldegem om 9u45. Auto’s te parkeren aan de Jeugdherberg. Treinreizigers kunnen naar het station van Eeklo sporen, waar het nog een 9 km is tot de jeugdherberg.
  • Verblijf: Jeugdherberg die Loyale, Gentsesteenweg 124, 9990 Maldegem. Maaltijdspecificaties (vegan, veggie, etc, ) doorgeven samen met de aanmelding aub.
  • Meebrengen: picknick voor zaterdag en zondag. Voorzie ook wat drank voor onderweg, cafés worden schaars. Fiets in goede staat. Minstens 1 reserve binnenband.
  • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Dit jaar strijken we neer in het Meetjesland, waar we genieten van de prachtige natuur ten noorden en ten zuiden van Maldegem. We hopen alvast op heel veel kleurschakeringen in de bomen. Vorig jaar was het alvast schitterend.

Op zaterdag starten we aan de jeugdherberg van Maldegem, waarna we starten richting zuidoosten waar we het landschapspark Drongengoed, het provinciaal domein het Leen en het Kerkgatbos opzoeken.

We overnachten in de jeugdherberg Die Loyale in Maldegem waar we ook het avondeten en het ontbijt nuttigen. De jeugdherberg heeft Ronsergeschiedenis en enige herbeleving zit een beetje in ons…

Op zondag richten we onze pijlen naar het noordoosten van Maldegem, waar we de kleuren in bomenrijen langs de waters opzoeken. Op het programma staan Sint-Laureins, Sint-Jan-in-Eremo, grens België - Nederland, Molenkot, Watervliet en Doorntje.

Oktober
Wo 18

Doomkerke (Ruiselede)

Tochtbegeleiding: Paul Ghekiere en Emmanuel Maerten

Tel: 0494 32 91 85

  • Type: midweekstappen
  • Afstand: twee lussen van elk ongeveer 11 kilometer.
  • Samenkomst: Voetbalkantine van FC Doomkerke, gelegen aan een zijweggetje van de Brandstraat te Ruiselede, tegenover de kerk van Doomkerke. De kantine is geopend vanaf 9u20. Start van de wandeling: 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
  • Meebrengen: drank voor onderweg en picknick voor ‘s middags. Lunchafval nemen we mee in de eigen rugzak.
  • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina. De tochtbijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. Eventuele laattijdige wijzigingen in het programma worden meegedeeld op de site. Bekijk deze dus nog eens de dag voordien!

We wandelen twee lussen vanuit het gehucht Doomkerke in de gemeente Ruiselede: ‘s voormiddags richting Sint-Pietersveld, ‘s namiddags richting Kruiskerke.

Het gebied waar we wandelen situeert zich op de grens van de gemeenten Ruiselede, Wingene en Aalter, tevens op de grens van West- en Oost-Vlaanderen. De naam van de parochie Doomkerke verwijst naar pastoor Carolus Doom die hier in 1865 een kerk liet bouwen, als hulpkerk bij de parochie van Ruiselede.

We starten onze wandeling in de richting van het Sint-Pietersveld en de Gulke Putten, langs mooie veld- en boswegels. Het Sint-Pietersveld maakt deel uit van het oude Bulskampveld en was eeuwenlang eigendom van de Gentse Sint-Pietersabdij. Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw is dit gebied geleidelijk beschermd en beheerd als natuurgebied. Er bevindt zich een radiozendstation, vroeger van Belgacom, nu eigendom van het Ministerie van Defensie. We komen ook voorbij een penitentiair centrum voor volwassenen en een instelling voor jeugdhulp. Deze hebben reeds een lange voorgeschiedenis: in 1849 werd hier door het toenmalige ministerie van Justitie een “hervormingsschool” opgericht voor jonge “misdadigers, behoeftigen en vagebonden”. We passeren ook een kasteel waar in 2012 een brutale moord werd gepleegd, maar het ene heeft niets met het andere te maken.

Omstreeks het middaguur verorberen we onze picknick in de kantine van FC Doomkerke waar ook verse soep te verkrijgen is. Na de middag stappen we langs de andere zijde van het dorp richting Kruiskerke. In 1821 werd hier een schooltje gebouwd, in 1884 kwam er een klooster en in 1947 werd hier officieel een nieuwe parochie gesticht, een onderdeel van de hoofdparochie Ruiselede. We bewandelen opnieuw veld- en boswegels in het gebied van de Vorte Bossen, een natuurgebied dat eigendom is van Natuurpunt. In de lente zijn hier ondermeer bosanemonen te bewonderen. Afsluiten doen we terug in de voetbalkantine waar we kunnen nagenieten van een welverdiend drankje.

Oktober
Vrij 20

t/m

Zo 22

Burg-Reuland

Tochtbegeleiding: Hilde Vandevelde

Tel: 0496 59 47 06

E-mail:

  • Type: relax-weekend
  • Afstand: naar eigen keus.
  • Samenkomst: vrijdagavond vanaf 17u00 in het verblijf.
  • Verblijf: Koekehuis-Haus am Teibes - Hofstrasse, Oudler 50, 4790 Burg-Reuland.
  • Meebrengen: fiets en/of wandelschoenen. Handdoeken, lakens, keukenhanddoek en mesje om groenten te snijden, brooddoos, potjes om overschotten mee te nemen. Je picknick hoef je niet mee te brengen. Die kun je aan de ontbijttafel samenstellen.
  • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

De regio van de Ourvallei, in het uiterste zuiden van de Duitstalige Gemeenschap, vlak bij het drielandenpunt met Luxemburg en Duitsland, bestaat uit glooiende heuvels en pittoreske, soms diep ingesneden valleien waar verschillende rivieren en beekjes met mooie namen door stromen. De Ulf, de Braunlauf, de Hollersbach, de Reelerfurtbach of de Ourenfurt zijn enkele voorbeelden. Het landschap vormt er een prachtig decor om te gaan fietsen of te wandelen. Relax weliswaar, zoals het hele weekend bedoeld is. We komen samen op vrijdagavond, bespreken wie wat wil doen, buigen ons over de kaarten en vormen één of meerdere groepjes die samen op pad gaan. Meestal zijn er 2 groepen. Door de ene wordt er 50 à 70 km gefietst, de andere doet het rustiger aan, met de fiets of al wandelend. Koken doen we samen, iets lekkers zonder uren in de keuken te staan. Dit is een weekend waar gezelligheid en genieten voorop staat. Voor fietsers zijn er tal van mogelijkheden. Voor wie het vlak wil houden, is er de Vennbahn, één van de langste tot fietspad omgebouwde spoorlijnen van Europa, en de weg langs de Our, die je zo Luxemburg binnen voert. Ook diegenen die er graag steviger tegenaan gaan, kunnen hier hun hartje ophalen. Een paar nummertjes van het knooppuntennetwerk noteren en weg zijn zij. Ook wandelaars kunnen hier hun menu samenstellen op basis van de knooppunten en GR-paden.

Oktober
Vrij 20

t/m

Ma 23

Hesdin (F)

Tochtbegeleiding: Patrick Maenhout, Paul Ghekiere en Emmanuel Maerten

Tel: 0495 54 13 21

E-mail:

  • Type: midweekstappen
  • Afstand: tussen 15 en 23 km per dag.
  • Samenkomst: Vrijdag 20 oktober 2023 om 11u00, Brasserie Bois de la Chapelle, 8 rue Principale, 62310 Torcy (F).
  • Verblijf: Manoir de la Canche, 30 rue Fernand Lemercier, 62140 Huby-Saint-Leu (F).
  • Meebrengen: picknick voor de eerste dag.
  • Deelnemen: inschrijven is niet meer mogelijk. Je kan wel nog op de reservelijst.

We maken 4 dagstaptochten, elk tussen 15 en 23 kilometer. Overnachten doen we op een vaste plaats in Hesdin.

Dag 1, Vrijdag 20 oktober

Torcy-Créquy-Torcy: 16 km

Tochtbegeleiders: Patrick Maenhout en Paul Ghekiere

Start wandeling om 13u00 in Torcy. Via een prachtig verborgen grazig kronkelpad langs een beek, la Crequoise, stappen we richting Crequy. Na een stevige klim op een fraaie holleweg belanden we op een balkonweg met mooie vergezichten, 1 km lang. Na het verlaten van Créquy stappen we door en langs het Bois de Créquy, een 2018 ha groot langgerekt heuvelkambos, terug richting Torcy.

Dag 2, Zaterdag 21 oktober

Linzeux-Willeman-Fillièvres-Linzeux: 20,5 km.

Tochtbegeleider: Patrick Maenhout

In de voormiddag stappen we ongeveer 8 km tot aan de middagstop in Willeman. We wandelen tussen hellend akkerland en houtkanten met schitterend zicht op de Canchevallei. Na de middagstop wandelen we richting Filliévres. Daarna verlaten we de vallei van de Canche richting Linzeux. Opnieuw is het genieten van het weids uitzicht op de akkers en de vele hout- en boskanten. Met een heerlijke natuurervaring stappen we terug Linzeux binnen om de parking te bereiken.

Dag 3, Zondag 22 oktober

Huby – Cavron-Sain-Martin – Wamin Auchy-lez Hesdin – Huby: 23,2 km

Tochtbegeleider: Paul Ghekiere

Vandaag kunnen we starten vanuit onze verblijfplaats Manoir de la Canche. We stappen richting het bos (bois de Hesdin) en krijgen serieuze hellingen onder de voeten. Na elke klim volgt gelukkig een afdaling en zo komen we na een tocht van 8 km in Cavron-Saint-Martin voor de middagstop. We moeten voldoende energie opnemen want bij het verlaten van Cavron volgt er onmiddellijk een zeer steile klim richting La Loge. Via een asfaltweg bereiken we het kleine landelijke dorpje Wamin. ­Eenmaal buiten Wamin nemen we een mooie veldweg van waaruit we een zeer mooi panoramisch zicht hebben op de omliggende weiden en akkers, terug richting Huby-Saint-Leu.

Dag 4, Maandag 23 oktober

Verchin-Lisbourg-Verchin 17,6 km

Tochtbegeleider: Emmanuel Maerten

De kerk van Verchin is vooral opmerkelijk door haar “Clocher Tordu” die reeds van ver te zien is, als historisch monument geklasseerd. Vandaar wandelen we richting Lisbourg voor de middagstop. Lisbourg is vooral bekend omwille van de bron van onze Golden River de Leie. Je zal zien dat de Leie daar nauwelijks 1 tot 2 meter breed is. In de namiddag wandelen we langsheen heel grote velden, weiden en vooral heel wat nieuwe windmolens, tot we na ongeveer 11,5 km terug het kleine dorp Verchin bereiken.

Oktober
Zo 29

t/m

Wo 1

Herfstvierdaagse Rurberg

Tochtbegeleiding: Herman Coeckelberghs

Tel: 0472 37 06 25

E-mail:

  • Type: dagstaptochten
  • Afstand: 11, 25 (verkorting mogelijk), 20 en 9 km.
  • Samenkomst: Jugendherberge Rurberg, Simmerath Aachen om 11u00.
  • Verblijf: Jugendherberge Rurberg, Simmerath.
  • Meebrengen: picknick voor de hele periode of - zo gewenst - eerste dag. Voor de volgende dagen kan je eventueel een picknick bestellen in de jeugdherberg aan € 6,50. In de omgeving zijn geen winkels.
  • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

De traditionele Ronsertocht in de herfstvakantie werd in handen gegeven van Herman na de dienstjaren van Freddy. Herman draagt de verantwoordelijkheid over de Ronsererfenis die Freddy ons achterliet. Hij tovert meteen vier dagstaptochten op het programma in een meer dan mooie streek. De jeugdherberg van Rurberg is de vaste stek.

Zondag, 29 oktober 2023

Vertrek aan de jeugdherberg van Rurberg om 11u00. We maken een lus van ongeveer 11 kilometer, eerst gaan we westwaarts waar we langs bos, weilanden en akkerland terugkeren naar de jeugdherberg.

Maandag, 30 oktober 2023

We  vertrekken vanaf de jeugdherberg voor een tocht van 25 km maar er is een mogelijkheid om deze tocht in te korten. Deze wandeling voert ons door afgelegen beekdalen en uitgestrekte bossen. De verdorde dennenbossen laten ons duidelijk de opwarming van ons klimaat zien als de letterzetter de rest doet. Zo komen we aan bij het trappistenklooster van Mariawald in Heimbach. Daarna keren we terug  naar onze herberg.

Dinsdag, 31 oktober 2023

Vandaag rijden we eerst naar de parking Vogelsang. We vertrekken voor een tocht van 20 km naar Einruhr. In het dorp staan mooie vakboerderijen. Hier is ook de Heilsteiner minerale bron waar je zeker eens van moet geproefd hebben (er is een mooie picknickgelegenheid). Hierna volgt een beklimming naar het spookdorp Wollseifen om daarna terug te keren naar het voormalige opleidingskamp van de Duitsers.

Woensdag, 1 november 2023

We vertrekken vanaf de (gratis) parking Hirtzley voor een wandeling van 9 km. Deze wandeling voert ons in en rond Nideggen. Er is daarna eventueel de mogelijkheid om het historisch plaatsje met zijn burcht te bezoeken.