De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

September
Di 3

t/m

Vrij 6

Meerdaagse Hageland rond Tienen

Tochtbegeleiding: Freddy Lesage

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 3 dagtochten van om en bij de 20 km, recreatief.
 • Samenkomst: in het hotel Alpha, op dinsdagavond voor het avondmaal.
 • Verblijf: Hotel Alpha, Leuvensestraat 95, 3300 Tienen.
 • Meebrengen: fiets in goede staat. Bandenplaksetje meebrengen. Picknick en drank voor 2 dagen. Lakens en dekens zijn aanwezig en in de prijs inbegrepen.
 • Verkeersinfo: er is een parking aan de achterkant van het station van Lier. Vanuit Antwerpen, Brussel, Leuven en Hasselt zijn er geregeld treinverbindingen.
 • Deelnemen: aanmelden bij .

Aankomst in hotel op dinsdagavond.

Drie Recreatieve dagstaptochten (wo, do en vr), in voorbereiding. Een dagwandeling zonder autoverplaatsing vanuit het hotel op het Wandelnetwerk Vlaams-Brabant tussen grote en kleine Gete.

Een dagwandeling met autoverplaatsing op het wandelnetwerk Vlaams-Brabant - Hagelandse Heuvels. Omgeving: Kessel-Lo, Holsbeek, Chartreuzebos en Linden.En als afsluiter op vrijdag een kortere tocht ten zuiden van Sint-Joris-Weert in de omgeving van Huldenberg, Overijse en Melkwezer.

Drie keer half pension: uitgebreid ontbijtbuffet, diner: soep, hoofdgerecht, koffie of dessertje, water, 2 glazen wijn. Twinkamer of dubbelkamer: € 265 pp. Singelkamer € 355 pp.

Voorschot van € 115 pp, na bevestiging, op rekening Midweek­stappen IBAN BE98 9730 9463 9193 BIC ARSPBE22.

September
Wo 18

Sint-Denijs - Kooigem - Bellegem

Tochtbegeleiding: Willy Decrop

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 22 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10 uur vanuit Café de France, Helkijnstraat 79 in Sint-Denijs Zwevegem. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. Het Bistro is open vanaf 9u15.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in het Brouwershuys in Bellegem. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de recreatieve tocht kiest in Sint-Denijs. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Land van Mortagne: puur natuur, rijk aan heuvelende kouters en hoeven, bos, kapellen, molens en brouwerijen.

Voormiddag, 11 km

We starten meteen aan Trimaarzate, en volgen die over 800 meter, slaan dan af wat klimmend naar en rond het Kooigembos, met zeer mooie panorama's. Kooigem dorp laten we links liggen en verkennen de landelijke pracht en (pseudo)hoeven via een lokale weg die we 2 km ver ziet glooien en afbuigen. Aan de bekende Tontekapel genezen we iedereen van ziektes en ander onheil. Via een tegelpad komen we aan de Geitenberg een rustpunt met panoramawijzer en zitblokken. Over zand en tegelpaden dalen we af, steken de N50 over én volgen direct een lang stuk van het Argendaalpad langs het Sas- en Bellegembos. Iets verder komen we op de GR5A die ons wat later via de moderne Bockor(Omer)brouwerij naar het centrum en onze middaglocatie brengt. Van bij de start blijft ons parcours slingeren op 500 meter van de grens met Dottignies en iets meer dan 1 km van Rollegem.

Middag

Brasserie Brouwershuys Bellegemplaats 3, tegenover de kerk. De nieuwe uitbaters William en zijn vrouw hebben voor ons het terras achteraan met 80 zitplaatsen gereserveerd.

Namiddag, 11 km

We vertrekken via het sportpad en groeneweg terug naar de GR die we nu volgen langs een herenboerderij tussen Argendaal- en Bellegembos, en steken de N50 over. Via een lang stuk kassei, asfalt en mooie panorama’s trekken we langs De Muyshond bergop naar het Beerbos met een soort kasteelvilla’s. Hier hebben we een rustpost met panorama op Kortrijk en verder. Via de bisschopsweg, aarde en andere landwegen stappen we naar het Mortagnebos, naam van een vroegere adellijke familie. Onze km-teller loopt op, dus reppen we ons nu via gewone wegen en wandelpaden terug naar onze startplaats en parking in Sint Denijs. Rond 16.30 u kunnen we dan onze dorst en goesting lessen bij een afscheidsdrankje in Café De France.

September
Wo 18

Serskamp

Tochtbegeleiding: Aimé Last

Tel: 0479 55 43 43, op de wandeldag 0460 96 17 55

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 25 km sportief, waarvan 16 km in de voormiddag.
 • Samenkomst: start om 9u35 aan de spoorweghalte van Serskamp na aankomst van de trein uit Gent Sint-Pieters 9u12 - 9u33. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laat­komers. Er is weinig parkeerplaats in de omgeving. Het is aan te raden om de trein te nemen. Opgelet voor de deelnemers vanuit De Panne via Tielt - Deinze en De Pinte is er slechts 5 min overstaptijd in Gent en die tijd blijkt in de praktijk onvoldoende. Het is beter een vroegere trein te nemen.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in Hotel Winterhof. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de sportieve tocht in Serskamp kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Serskamp: op zoek naar verborgen pareltjes natuurschoon in de Vallei van de Serskampse Beek en langs Serskampse bossen. De Serskampse bossen vormen een bos- en natuurgebied van 82 hectaren, waarvan 40 hectaren in bezit is van Agentschap voor natuur en bos. De rest is in handen van privé-eigenaren. De bossen zijn Europees beschermd. Het bezoek is een mozaïek van verspreide bossen zoals Hospiesbos, Paelepelbos, Papelenbos, Koningsbos, Haelbroekbos en Nonnebossen. Landschapselementen zoals houtkanten, poelen en wastines. Fotomontage: één beeld zegt meer dan duizend woorden, geniet van een fotovideo. De foto’s van Jaak en Aimé werden genomen op 22 maart 2019.

Voormiddag 16 km

We vertrekken aan de rand van de Nonnenbossen, die voor een groot deel in privébezit zijn. De naam Nonnenbos vindt zijn oorsprong in het verdwenen klooster van Tussenbeke opgericht in 1151 dicht bij de grens van Schellebelle, Serskamp en Wanzeele. Het klooster werd afgeschaft door keizer Jozef II door een decreet van 1783 en 2 jaar later openbaar verkocht en gesloopt. Verder komen we in Wanzeele, waar de huis- en kerkscènes werden opgenomen van de Vlaamse film De Helaasheid der dingen van Felix Van Groeningen naar een boek van Dimitri Verhulst. Zigzag trekken we door natuurgebieden en langs boomkwekerijen naar het dorp Serskamp. Daar komen we aan een prachtig plankenpad door de Vallei van de Serskampse beek. Deze natuurparel is aangelegd door mensen van Pro Natura, een sociale tewerkstellingsorganisatie. Het is een moerassig gebied dat daardoor voor het eerst toegankelijk is gemaakt voor wandelaars. Het verbindt het gebied genaamd Wolfsput met de begrazingszone in Oud-Smetlede. Via onverharde paden komen we dichtbij het dorp Massemen, waar we het Molenbeekpad opzoeken. De Molenbeekvallei wordt de groene ruggegraat van Wetteren genoemd. De beek kronkelt zich tussen de drassige weiden en broekbosjes. Er resten nog enkele paadjes door het Haelbroekbos vooraleer we ons middagcafé Hotel Winterhof (adres: Smetledesteenweg 142, Wetteren) bereiken.

Namiddag 9 km

Eerst doorkruisen we enkele boomkwekerijen, verderop dwarsen we de Serskampse beek en komen we via kerkwegels aan de dubbel omgrachte herenhoeve ’t Eedgoed ook Kasteel Eedgoed genaamd. We kunnen het domein met een vierkant wooneiland binnen een uitgebreid en complex grachtenpatroon niet van naderbij bekijken omdat het privébezit is. Vervolgens wandelen we door agrarisch landschap op het grondgebied Bruinbeke en via de Nonnenbossen naar ons eindpunt. Jammer genoeg is er geen café in de buurt. Vertrektijden richting Gent zijn 16u27, 16u38, 17u27 en 17u48.

September
Za 21

t/m

Zo 22

La Gleize en Trois Ponts, langs Amblève en Salm

Tochtbegeleiding: Jurgen Vandeputte

Tel: 0472 28 20 13

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: 2 keer 20-21 km.
 • Samenkomst: om 10u30 uur in La Gleize aan de kerk. Er is een kleine parking bij de kerk (Rue de l’Eglise 9).
 • Verblijf: Gîte Le Fagotin, Route de l’Amblève 56 te Stoumont.
 • Meebrengen: het gaat geregeld bergop en bergaf, dus wandelstokken kunnen handig zijn. Picknick en drank voor 2 dagen.
 • Verkeersinfo: Auto: neem de autosnelweg richting Luik en daarna via Verviers richting Prüm. Aan afrit 10 ga je van de snelweg af en dan is het nog een kleine 15 kilometer. Openbaar vervoer: er rijdt een trein tot in Trois-Ponts (zo’n 7 km van La Gleize), van daaruit moet je de bus nemen. Consulteer de websites van NMBS en TEC.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

De Amblève is de diepst ingesneden rivier van België, met hoogteverschillen tot 300 meter. De omgeving van La Gleize en Trois-Ponts biedt de perfecte afwisseling van bossen en velden, met geregeld prachtige vergezichten. De zon hebben we besteld, dus de vergezichten zullen zich aan de Ronsers openbaren. Maar ook hier en daar moeten hoogtemeters overwonnen worden …

Zaterdag:

We vertrekken aan de kerk van La Gleize (Rue de l’Eglise 9), waar een kleine parking is. Eerst maken we een lus rond La Gleize, waarbij we het ene mooie uitzicht na het andere mogen bewonderen. Vervolgens dalen we af naar de Amblève en steken we de rivier over aan de pittoreske spoorwegbrug van La Venne. Van hieruit gaat het bergop naar La Brume, onderweg zien we het onderste waterbekken van de waterkrachtcentrale van Coo in de diepte liggen. We dalen terug af via Monceau (weer een prachtig uitzicht) en steken de Amblève weer over. Een eindje verder wandelen we langs het indrukwekkende Chateau de Froidcour en finaal gaan we terug bergop richting La Gleize.

Zondag:

We rijden met de auto’s naar Trois-Ponts, waar we parkeren aan het station. Trois-Ponts ligt bij de samenvloeiing van de Amblève en de Salm, en is een kruispunt van wandelwegen. Van hieruit gaat het direct bergop richting Aisomont. Onderweg passeren we de uitzichtpunten van het Belvédère Hallet en de Tour Leroux. Daarna gaan we verder via Wanne en Spineu om terug uit te komen aan de Salm. We steken de rivier over en via Rochelinval gaat het terug naar boven naar de gehuchten Bergeval en Saint-Jacques. Daarna dalen we terug af naar Trois-Ponts via Henrimoulin. In Trois-Ponts vinden we beslist nog een drankgelegenheid om het stof te blussen.

September
Za 28

Van Haspengouwse velden naar beboste heuvels van het Hageland

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 23 km.
 • Samenkomst: wachtlokaal van het station van Tienen om 10u00. We wachten op de trein uit Gent, Brussel en Leuven die aankomt om 9u56.
 • Meebrengen: stevig schoeisel, aangepaste kledij, drank (café onzeker) en boterhammen, € 1 Ronsergeld, wat kleingeld voor een pint op het einde van de tocht, een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: vanuit Lubbeek zijn er 2 bussen per uur naar Leuven of Diest.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet.

De Ronsers dagstappen in een weinig bewandelde streek die meer te bieden heeft dan men verwacht.

We vertrekken bij het station van Tienen en na enkele banale straten staan we plots voor eindeloos golvende velden. Na enkele holle wegen komen we in de vallei van de Rozendaalbeek, een natuurreservaat met talrijke vochtminnende planten die in gewone weiden verdwenen zijn. In de bosjes langs de vallei wonen allerlei vogels en dieren. Er is ook een bron gewijd aan de heilige Himelinus die aangeroepen werd bij epilepsie en tuberculose, maar ook tegen veeziekten en pest. Verder trekken we langs smalle wegjes door een groots weidelandschap in de vallei van de Velpe. Na enkele km door akkerland komen we terug bij de Velpe die ontspringt in Opvelp in de buurt van Bierbeek en zich bij Halen in de Demer stort. We ontdekken ook een zeldzaamheid in Vlaanderen: een echt wad, zoals we er in de Ardennen al zoveel hebben gezien. Gelukkig is er ook een voetbruggetje naast.

Weldra bereiken we de eerste beboste heuvels van het Hageland. Volgen nu nog het kasteel van Brakem, een steile kalvarieberg, het natuurreservaat van de Spicht. We eindigen ofwel bij de kerk van Lubbeek ofwel op de Diestsesteenweg.

Oktober
Z0 6

Van Geel naar Herentals - treinstapper

Tochtbegeleiding: Felix Vercauteren

Tel: 03 766 23 99 of 0472 74 63 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 20,3 km
 • Samenkomst: aan het station van Geel om 10u15.
 • Meebrengen: ronsersgeld en Picknick. Goede stapschoenen.
 • Verkeersinfo: raadpleeg de NMBS-website voor de treinuren.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet.

Een wandeling door het hart van de Kempen. Je zal het voelen kloppen, dat Kempenhart en met wat geluk hoor je dat typische accent, al dan niet van een autochtoon die het waagt om deze tocht mee te doen. Het is alvast een aanrader…

Je kan kennis maken met de typische landschappen van de streek en zijn rijk en gevarieerde fauna en flora. Langs landelijke wegen met verspreide bebouwing bereiken we het Kanaal Bocholt - Herentals. Vervolgens wandelen we door het gebied van de Zegge. Je stapt op de oever van een idyllische river - de Kleine Nete. In de omgeving van Bobbejaanland trekken we het bos in. Nadat je deze bossen met hun vennentjes en venige moerassen hebt verlaten, klim je langs de Kruisberg op de Kempische Heuvelrug. Je neemt afscheid van de kleine Nete aan de vistrap en loopt door het begijnhof van Herentals de stad in om zo het station te bereiken. Met iets meer dan 20 kilometer een doenbare tocht!

Juli
Zo 7

Door het land van Stille Waters en diepe gronden

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km over vlak terrein.
 • Samenkomst: bij het station van Willebroek om 10u10. We wachten op de treinen uit Mechelen (V: 9u41, A: 9u53) en Sint-Niklaas (V: 9u42, A: 10u06).
 • Meebrengen: aangepast schoeisel (drassig terrein mogelijk), boterhammen en drank, wat kleingeld voor drankje in ‘t café, € 1 Ronsergeld, een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: de tocht begint bij het station van Willebroek en eindigt bij dat van Bornem. Neem een WE-biljet als de afstand heen en terug minder is dan 180 km. Anders zijn 2 stroken op een Railpas voordeliger. Met een WE-biljet of een Seniorbilet naar het verste station kun je ‘s avonds zonder toeslag terugreizen. Vanuit Bornem zijn er om het uur treinen naar Sint-Niklaas en Mechelen en ook terug naar Willebroek
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet.

Van Willebroek door allerlei moerassig gebied, beemden en struweel naar Bornem. We vertrekken bij het station van Willebroek en langs kronkelende binnendijken en door moerassige bossen bereiken we Ruisbroek dat in 1976 zwaar werd geteisterd door overstromingen. En toen schoot de overheid wakker en begonnen ze aan het Sigmaplan. Wat verder komen we in Eikevliet en langs Wintam. We wandelen langs het zeekanaal dat Brussel met de Schelde verbindt en vergapen ons even aan de reusachtige sluis. Even verder mondt de Rupel en het kanaal in de Schelde die met een zwierige bocht naar Antwerpen stroomt. Met de voetveer steken we over naar Rupelmonde, geboortestad van Mercator (1512-1594), de wereldberoemde cartograaf. In Rupelmonde kun je de enige getijdenmolen op de Schelde bewonderen. Deze watermolen werkt met water dat wordt opgevangen bij vloed en weer wordt vrijgelaten bij eb. Misschien vinden we daar in de buurt een herberg zonder boterhammenverbod. Terug over de Schelde trekken we weer door bos en beemd naar het kasteel d’Ursel, een 18de-eeuws zomerverblijf van een adellijke familie. Hier kunnen we kiezen: ofwel recht naar Bornem ofwel met een lusje naar de Scheldedijk waar het jachtpaviljoen ‘De Notelaar’ die voorkwam in de TV-serie ‘de Stille Waters’, uitkijkt over de stroom. In Bornem is er wel mogelijkheid om de innerlijke mens weer te bevloeien.

Juli
Do 11

De Leiestreek vanuit Deinze

Tochtbegeleiding: Karel Huyghebaert

Tel: 0488 07 54 23

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: ongeveer 50 km.
 • Samenkomst: station van Deinze, 10u00.
 • Meebrengen: een goede fiets. Picknick en drank, € 1 voor de Ronserkas.
 • Verkeersinfo: parkeren van de auto aan het station is betalend. Gratis parkeren op de grote parking Brielpoort, Lucien Matthyslaaan (tussen centrum en Brielmeersen) op 1 km van het station.
 • Deelnemen: graag aanmelden maar het moet niet.

Tussen Deinze en Gent meandert de Leie door een heerlijk landschap dat een eeuw terug vele schilders aantrok. Deze kunstenaars richtten er de Latemse Scholen op; veel van hun kunstwerken kun je bekijken in de vele musea. In die Leiestreek fietsen van de ene mooie plek naar de andere. Afspraak om 10 uur aan de voorkant van het station van Deinze. Langs groene wegen en fietspaden rijden we door het mooie rustige gebied tussen Deinze en Drongen, met de Leie aan onze rechter- of linkerkant. We passeren het schilderachtige 16de eeuwse kasteel van Ooidonk en rijden door de dorpen van de Latemse Scholen. Van Drongen naar het veer van Afsnee, dan St.-Denijs-Westrem, Deurle en terug naar Deinze.

Juli
Za 13

Kapellen - Grobbendonk - Kapellen

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht, dagfietstocht
 • Afstand: slappe fietstocht 61 km, gewone fietstocht 81 km.
 • Samenkomst: gewone fietstocht: station Kapellen 9u15, slappe fietstocht: kasteel van Brasschaat: 10u00.
 • Meebrengen: fiets in prima staat. € 1 ronsergeld.
 • Verkeersinfo: Kapellen: gratis parking op de Koolkaai. Brasschaat: parking kasteel van Brasschaat, Miksebaan.
 • Deelnemen: je hoeft niet aan te melden maar het is wel praktisch als de tochtbegeleider weet dat je meefietst en welke tocht je voorkeur geniet.

Twee tochten voor hetzelfde geld en toch anders: voor elk wat wils deze keer. We fietsen doorheen het Neteland, dé groene regio in het hartje van de Antwerpse Kempen. “Een fikse wandeling in de bossen, fietsen langs landelijke wegen, kuieren langs prachtige historische gebouwen of rustig peddelen met de kano op de Kleine Nete... Het kan allemaal in het Neteland. De gemeenten Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar bieden samen heel wat mogelijkheden voor ontspanning en vertier.

Je kan in de streek terecht voor een prachtig wandelnetwerk, een (ont)spannende fietszoektocht of een doedag vol water. De regio biedt een unieke mix tussen historisch erfgoed, wonderbaarlijk veel water en uitgestrekte groene ruimtes. Het Neteland laat je relaxen maar ook actievelingen komen er aan hun trekken. Zo staat het op de reclame over de regio en zo zullen we het er wellicht aantreffen. En net daarwillen we met een Ronserfietsmeute slap en geweldig gaan fietsen.

We starten aan het station van Kapellen om 9u15 na de aankomst van de trein uit Antwerpen iets na 9u00. We fietsen langs rustige wegen naar Het kasteel van Brasschaat waar we de ronsers die de slappe fietstocht zullen maken oppikken (10u00). Van daar af neemt Annie Van Dael (echtg. Willy Maes) uit Brasschaat, de tocht in handen. Zij zal ons leiden langs het knoop puntennetwerk, via het Peerdsbos, Schoten, het Albertkanaal naar Grobbendonk. Vandaar uit fietsen we naar de kasteelhoeve d’Ursel waar we onze boterhammen zullen opeten. Op deze kasteelhoeve woont Barthel Van Riet, gekend van allerlei TV-programma’s. In de namiddag fietsen we voornamelijk door het Kempisch bosgebied en langs het Anti-Tankkanaal terug naar Brasschaat waar we in de Remise (oude paardenstallen van het Kasteel) afscheid gaan nemen van de slappe- fietstochters. De grote tocht gaat dan verder langs bospaden naar Kapellen (nog 13 km).

Juli
Zo 14

Oosterlo: de Grote Nete en de Grote Laak

Tochtbegeleiding: Jurgen Vandeputte

Tel: 0472 28 20 13

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 20 à 21 kilometer.
 • Samenkomst: in Oosterlo om 10u15 aan de kerk. Er is vlakbij parkeergelegenheid. Let op: wie in Westerlo te wachten staat riskeert een vermelding in een volgende Ronser…
 • Meebrengen: het kan altijd regenen, dus waterdicht schoeisel is aan te raden. Sommige plaatsen onderweg kunnen zeer drassig zijn na hevige regenval. Ronsergeld € 1, ter plaatse te betalen aan de begeleider. Picknick en drank voor ‘s middags.
 • Verkeersinfo: Oosterlo ligt langs de autosnelweg van Antwerpen naar Luik (Afrit 23). Wie met het openbaar vervoer wil komen, informeert zich bij www.delijn.be of gebruik de app.
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet.

Dit wordt een wandeling langs de valleien en de natuurgebieden van de Grote Nete en de Grote Laak. Deze tocht brengt bij mij oude ronsertrauma’s naar boven. Zo’n 8 jaar geleden organiseerde ik een wandeling vanuit Westerlo die bepaald geen succes was. Er kwamen slechts 2 deelnemers op af, de spreekwoordelijke 2 man en ne paardekop dus. Toen we een kwartiertje aan het wandelen waren werd ik bovendien opgebeld door een dame die zat te wachten aan de kerk van Oosterlo, terwijl de plaats van afspraak aan de kerk van Westerlo was. Mijn 2 metgezellen en ik hebben daar toen eens goed om gelachen en nu is dit voorval de inspiratie om de wandeling te beginnen in Oosterlo. Mocht de dame van Oosterlo dit artikel nog lezen en zich in dit verhaal herkennen, dan is ze zeer welkom en met wat geluk wordt ze de heldin van de dag.

Starten doen we aan de kerk van Oosterlo waarna we snel het natuurreservaat Zammelsbroek induiken, dat doorsneden wordt door de Grote Nete. Wat verder belanden we al in een ander natuurgebied, de Roost. De Grote Laak loopt dwars door dit natuurgebied en we volgen dit riviertje een eindje om uiteindelijk af te slaan naar Veerle. Veerle is naast een meisjesnaam die in Vlaanderen veel voorkomt ook een dorp, en we gaan er een hopelijk zonnig terras vinden om onze boterhammen en een frisse pint te nuttigen. Op de terugweg kruisen we de Kleine Laak en vervolgens gaan we terug richting Oosterlo via het gehucht Trichelhoek en sluiten in Oosterlo af met wederom een vloeibare verfrissing. Je merkt het al: als we de dag droog houden is er voldoende vocht aanwezig om de tocht de moeite waard te maken. Welkom!

Juli
Wo 17

Proven - Stavele - Roesbrugge - Haringe - Proven

Tochtbegeleiding: René Duran en Emmanuel Maerten

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 in het centrum van Proven aan café De Bascule. Honderd meter verder is er parkeermogelijkheid op het Provenplein. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in café Rohardushof in Roesbrugge. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de recreatieve tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Proven telt ongeveer 1400 inwoners en is een deelgemeente van Poperinge. Het classicistische kasteel Couthof dateert uit 1763, het is eigendom van de adelijke familie d’Udekem d’Acoz en baron Henri, oom van onze koningin Mathilde. Hij woont er nog steeds. Het kasteel van De Lovie werd gebouwd door de familie van Merris in 1856. Het domein fungeerde vroeger als sanatorium voor langdurig zieken en sinds 1957 is de Lovie een centrum voor begeleiding van personen met een verstandelijke beperking, zowel voor jongens als meisjes en zelfs vooral volwassenen. We vertrekken langs de Sint-Victorkerk door de velden richting Stavele, een deelgemeente van Alveringem. Johan Vande Lanotte, de politicus, groeide er op en zijn vader was er onderwijzer. We stappen verder naar de IJzer toe en volgen die stroomopwaarts tot in Roesbrugge, waar we welkom zijn in café Rohardushof. Na onze rustpauze blijven we de IJzer volgen tot aan het samenvloeien met de Heydebeek. De Heidebeek (Frans: Ey Becque) is een riviertje in Noord-Frankrijk in het stroomgebied van de IJzer. Het ontspringt op de Kasselberg, stroomt door de Franse gemeenten Terdegem en Steenvoorde en vormt zes kilometer lang de grens tussen de Franse gemeenten Winnezele en Houtkerke en het Belgische Poperinge, vóór het in de IJzer uitmondt nabij Haringe. In 1778, zoals te zien op de Ferraris-kaart, vormde de Heidebeek stroomafwaarts reeds vanaf Steenvoorde de grens met de Oostenrijkse Nederlanden. Langs dit riviertje stappen we naar Haringe (samen met Roesbrugge tellen ze ongeveer 1000 inwoners), het dorp met de verhalen van Blauwers en Commiezen. Haringe is heel apart. Het is een charmant dorpje aan de Schreve. Maar wie vanuit Haringe Frankrijk in wil, moet dat wel te voet doen of een ommetje maken langs een van de buurdorpen. De enige grensovergang in het dorp is een heel oud voetgangers bruggetje over de Heydebeek, die in Haringe de grens vormt tussen ons land en Frans-Vlaanderen. Bovendien bestaat Haringe officieel niet echt. In 1857 al werd het samen met Roesbrugge de allereerste fusiegemeente van ons land. De geklasseerde Sint-Martinuskerk bezit een Vanpeteghemorgel dat wereldberoemd is. De beste organisten van de wereld komen tijdens de gekende jaarlijkse orgelconcerten de mogelijkheden van het orgel in de muzikale verf zetten. Klassieke zondagmorgenconcerten openen elk jaar de muzikale lente in de Westhoek. Van daaruit trekken we door de boerenbuiten terug naar Proven waar in de Bascule een vriendelijke waardin ons graag zal bedienen.

Juli
Wo 17

La Roche - Gentinnes - La Roche

Tochtbegeleiding: Jaak Perneel

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: ong. 25 km waarvan ong. 10,6 km in de voormiddag (picknick met zicht op de abdijruïnes van Villers).
 • Samenkomst: start om 10u00 aan het station van La Roche (Waals-Brabant en deelgemeente van Court-Saint-Etienne). Kom bij voorkeur met de trein en neem in Brussel-Zuid de IC-trein naar Luxembourg (Groot-Hertogdom) en stap af in Ottignies waar je vervolgens de stoptrein neemt naar Jambes. Deze trein wacht tot de trein van uit Brussel-Zuid aankomt. Stap af in het zeer kleine station van La Roche. Er is geen café, alleen een ticketautomaat. Wie met de auto komt kan zijn voertuig parkeren bij de voetgangersbrug over de sporen. Stel de GPS in op Rue du Marais, 1490 Court-Saint-Etienne. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de Sportieve tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Over hoogvlakten, door bossen en valleien en… een indruk wekkende kloosterruïne er bovenop in een verbazend mooi stukje Waals-Brabant. Eén beeld zegt meer dan duizend woorden, geniet van een fotovideo. De foto’s werden genomen op een hete 2 juli 2018.

Tijdens deze gevarieerde tocht maken we niet alleen kennis met de Brabantse Ardennen met de dorpen La Roche, Bousval en Villers-la-Ville en hun talrijke riviertjes en valleitjes maar ook met het weids en vruchtbaar akkerland op de hoogvlakte van Brabants Haspengouw met het dorp Gentinnes. Het zal ongetwijfeld opvallen dat de tocht dikwijls gebruik maakt van de GR-paden: witrood van de GR 121 (Wavre - Boulogne-sur-Mer) en de GR 126 (Brussel - Namen - Membre-sur-Semois) maar ook geelrood van de nagelnieuwe GR 127 (Tour du Brabant Wallon). Ze loodsen ons doorheen de bossen waar veel boswegen en -paden ontoegankelijk zijn omwille van privé-bezit.

De felle zomerwarmte ontwijken we door te wandelen op brede en smalle boswegels of bosranden waar het bladerdak voor schaduw en lommer zorgt. De bossen, dikwijls goed onderhouden en luchtig, maken meer dan vijftig procent van het wandelparcours uit. Verfrissing vinden we al struinend langs de meanderende riviertjes: la Dyle en La Falise (bijrivier van de Dijle) in de kasteelgemeente Bousval, de Ri d’Hé (bijrivier van la Thyle) in het kleine dorp Hattain en La Thyle (bijrivier van de Dijle) in La Roche. Langs de smalle rivierpaadjes kan het onkruid hoog opschieten en is het slalommen om de hoog opgeschoten netels en ander prikkelende plantententakels te ontwijken. We wandelen, op enkele asfaltstroken na, op smalle en brede bospaden, soms op een graspad dat aan een flinke maaibeurt toe is en af en toe op een bultige kasseiweg, Parijs-Roubaix waardig. Op de hoogvlakte tussen La Roche en Gentinnes kloppen we het stof uit onze schoenen op de kurkdroge aardewegels tussen uitgestrekte graan-, aardappel en bietenakkers. Ondanks de prachtige wandelomgeving en de talrijke stiltegebieden lopen we vrijwel alleen. Er kruisen ook een paar merkwaardige sites ons wandelpad.

Ten noorden van het Villers-la-Ville trekken de ruïnes van de abdij van Villers grote ogen. Het gaat om een van de volledigste abdijruïnes van Noord-Europa. In 1146 stichtten, op aandringen van de Hertog van Brabant, een handvol volgelingen van de H. Benedictus in het dichte woud nabij het riviertje La Thyle er een abdij. Water, hout en constructiematerialen lagen er voor het grijpen, in gotische stijl, er met zijn gastenverblijf, refter, kerk (een van de eerste gotische constructies in onze streek), klooster, novicenverblijf, brouwerij, abdijhoeve.... Op zijn hoogtepunt (13de eeuw) had de cisterciënzerabdij meer dan tienduizend ha landbouwgrond, verspreid over tachtig hoeven, gelegen tussen Antwerpen en Namen in bezit. Er leefden meer dan honderd monniken en meer dan driehonderd lekenbroeders binnen het 8 ha grote complex. De abdij werd gedeeltelijk verwoest in de 16de eeuw en vervolgens in de 17de eeuw door de Spanjaarden, de Geuzen en vervolgens door de troepen van Lodewijk XIV. In 1789 waren de Oostenrijkers de plunderaars gevolgd in 1796 door de Franse Revolutionairen die de site verkochten aan... een handelaar in materialen. De kerk die in het begin van de 13de eeuw werd gebouwd stortte in 1884 in. De gedeeltelijke restauratie van de ruïnes, die aan het einde van de 19de eeuw door de Belgische Staat werden aangekocht, heeft het mogelijk gemaakt om dit uitzonderlijke erfgoed van de volledige ondergang te bewaren. Vandaag de dag is het complex nog steeds omringd door een woud van 3000 ha. De 1700 m lange hoge muur die het complex omheinde is grotendeels intact gebleven. De toeristische dienst is ondergebracht in de oude abdijstallen. Sedert 1972 is de gehele site erkend als monument. Nu wordt ze gebruikt voor klank- en lichtspectakels, concerten en allerlei culturele happenings.

In het kleine landbouwersdorp (met enkele merkwaardige grote hoeven) Gentinnes lopen we binnen in het kloosterdomein van de Paters van de Heilge Geest (ofte Spiritijnen) en bezoeken er het memoriaal Kongolo dat werd opgericht ter nagedachtenis van de twintig Spiritijnen die in de nasleep van de onafhankelijkheid van Belgisch Congo werden vermoord (Simba-opstand 1964-1966). De sobere kapel werd in 1967 opgericht en ingewijd in aanwezigheid van koning Boudewijn. Het hout en de stenen zijn aangevoerd uit Afrika. De brandramen zijn van Naamse signatuur, de beelden zijn van de hand van een Genkse kunstenaar.

Juli
Zo 21

Door de Brugse polders

Tochtbegeleiding: Felix Vercauteren

Tel: 03 766 23 99 of 0472 74 63 72

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: 66 km
 • Samenkomst: Dampoort in Brugge om 10u00.
 • Meebrengen: goede fiets en kledij + herstelmateriaal. Picknick + € 1 Ronsergeld.
 • Verkeersinfo: via de E40 afrit 8 Brugge. Rij naar het centrum onder spoorweg door naar rechts voorbij het station. vervolgens rij voorbij de Gentpoort en de Kruispoort en zo kom je aan de Dampoort.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar moet niet.

In de noordhoek van West-Vlaanderen, ten Oosten van de stad Brugge ligt een droomland te wachten op de fietsers. Wie niet met het weekend van Kathleen De Rycke kon meegaan vindt in deze dagfietstocht een mooi en toch verschillend alternatief. We vertrekken aan de Dampoort in Brugge en fietsen langs het kanaal Brugge - Oostende tot Nieuwege. Daar zetten we koers naar Zeebrugge. Na de Polderdijk komen we in Nederland. We fietsen langs de grens om zo via Sint-Anna-ter-Muiden weer in België te komen. Van daar fietsen we richting Damme, de stad van Tijl Uilenspiegel. Nog enkele kilometers en we zijn terug in Brugge.

 

Juli
Za 27

t/m

Zo 28

Naar zee zonder file…

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser

Tel: 015 27 19 50, 0495 77 82 51 (Jan) of 0499 52 23 59 (Geertje) (gsm enkel weekend zelf)

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: dagafstanden: 71 en 78 km, op vlak terrein. We gebruiken voornamelijk landelijke wegen en fietswegen. Er zitten stukken halfverhard en onverhard tussen.
 • Samenkomst: op zaterdag 27 juli 2019 aan de parking voor het station (als je van Gent komt) bij de Brantano aan de Gentse Steenweg nr 1. De ingang van de parking ligt recht over de Zuidmoerstraat aan de verkeerslichten. We vertrekken om 10u00 (de trein van Gent Dampoort komt aan om 9u49) voor wie met de trein komt.
 • Verblijf: we overnachten in Jeugdherberg De Ploate, Langestraat 72, 8400 Oostende. Tel 059/80 52 57. De overnachting, het avondmaal, ontbijt en Ronsergeld samen kosten € 48. De huur van het beddengoed is in de prijs inbegrepen.
 • Meebrengen: picknick en drank voor de twee middagmalen. Als het weer het toelaat picknicken we ergens in het veld, valt het tegen dan zoeken we een café op. De tocht is nog niet voorgefietst bij het opstellen van deze aankondiging, dus de cafés zijn niet zeker (maar wel waarschijnlijk).
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders. Liefst telefonisch aanmelden op ons vast telefoonnummer, per mail kan ook.

Ook de Ronsers die niet op verre reis zijn willen soms toch ook “de zon zien zakken in de zee” voor het slapen gaan, maar dan wel liefst zonder de last van de files.

Dit jaar gaan we dit proberen waar te maken. We fietsen van Eeklo naar Oostende en verkennen hierbij het Brugse ommeland. We overnachten in jeugdherberg De Ploate van Oostende, letterlijk op een boogscheut van de dijk.

Vlakker kan het moeilijk worden, de heenrit loopt via de polders (hoogte varieert tussen -1 m en 9 meter, de tweede dag komen we drie bulten in het landschap tegen die iets meer dan 30 meter hoog zijn. Langs de andere kant, in een vlak land heeft de wind vrij spel, en de wind durft wel eens tegen zitten.

Zaterdag, 27 juli 2019

We vertrekken in de buurt van het station van Eeklo, bij de Brantano winkel (parking langs de Gentse Steenweg (de N9) tegenover de brandweerkazerne). We fietsen langs de rand van Lembeke, door het centrum van Kaprijke om noordelijk van Bentille in het krekengebied te komen. Bij de Blokkreek duiken we even Nederland in, op weg naar Aardenburg en komen bij Middelburg terug in België. Bij Moerkerke steken we de Blinker en de Stinker over en fietsen zuidelijk van Damme naar Brugge. Van de Dampoort volgen we de vesten naar het Waggelwater. We volgen de Vaart Oostende - Brugge tot Stalhille om binnendoor bij de Spuikom van Oostende aan te komen. Via het Mercatordok zoeken we ons een weg door het centrum naar de jeugdherberg.

Totale afstand: 71 km, waarvan ongeveer 2 km onverhard of steenslag en 1,2 km kassei. Er zit een kleine kilometer smal fietspad in.

Zondag, 28 juli 2019

We gaan even de dijk bekijken tot het Casino, fietsen dan door het stadspark naar het fietspad Groene 62, de omgevormde spoorverbinding naar Torhout. We volgen deze oude spoorbedding tot Wijnendale. We rijden langs de vijvers van Kasteel Aartrijcke, langs de Boutersdreef en de Cijnsdreef naar de brug over de E403, om langs de velden Ruddervoorde te bereiken. Langs Hertsberge en het psychiatrisch Centrum Sint Amandus fietsen we naar Sint Joris. Aan de Miserie-bocht komen we aan het kanaal Brugge - Gent, we volgen dit kort, steken door naar de rand van Knesselare en rijden langs de noordkant om het vliegveld van Ursel heen. Langs Oostwinkel bereiken we de achteringang van het provinciaal domein Het Leen. We rijden hier dwars door, voor een afscheidspint in de cafetaria en 2 km verder staan de auto’s ons op te wachten.

Totale afstand: 78 km, waarvan 11 km onverhard en 10 km grindweg (voornamelijk de omgevormde treinroute), geen kasseiweg voorzien.

Augustus
Do 8

Poperinge - Belle (Bailleul) - Poperinge

Tochtbegeleiding: Karel Huyghebaert

Tel: 0488 07 54 23

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: 50 km
 • Samenkomst: station van Poperinge om 10u00.
 • Meebrengen: een fiets die op punt staat. Piknik, drank. € 1 om de Ronserkas te spijzen.
 • Verkeersinfo: gratis parkeerplaaatsen in de omgeving van het station. De trein vanuit Kortrijk komt in Poperinge aan om 9u52.
 • Deelnemen: graag aanmelden maar het moet niet.

Fietsen in de Westvlaamse en Noordfranse heuvels, het terrein van ‘Gent-Wevelgem’. De steilste hellingen zijn niet voor ons, toch passeren we enkele pittige plekken... als beloning krijgen we prachtige landschappen te zien. Even de grens oversteken om te fietsen in Frankrijk, dat is altijd iets speciaals, deze keer bezoeken we de streek van de dichteres Marguerite Yourcenar. Om 10u00 start aan het station van Poperinge. Weldra zitten we in een mooie open natuur, de ganse dag het ene panoramisch zicht na het andere. Van het Helleketelbos naar Godewaarsvelde (wat een mooie naam), dan via een lange niet te steile klim naar de Catsberg en zijn Trappistenklooster. Met (of zonder) een trappistenkaas naar Belle (nu Bailleul), een oude Vlaamse stad met enkele gebouwen die het bekijken waard zijn, zoals het Belfort en de imposante kerk in romaans-Byzantijnse stijl. Na de picknick naar St.-Jans-Cappel waar het Yourcenar museum staat, de Zwarteberg – met zijn Yourcenarkasteel en -domein –, dan naar Loker, Westouter en terug naar Poperinge.

Augustus
Za 10

t/m

Zo 11

Stoumont langs de GR 571

Tochtbegeleiding: Kristien Nuyts

Tel: 0485 72 66 87

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: 18 en 21 km.
 • Samenkomst: station van Trois-Ponts na aankomst van de trein vanuit Luik om 11u00.
 • Verblijf: Le Fagotin, Route de l’Amblève 56, 4987 Stoumont.
 • Meebrengen: handdoek. Lakens en dekens zijn aanwezig.
 • Verkeersinfo: we starten bij het station van Trois-Ponts en eindigen bij het station van Aywaille, beiden op de lijn naar Luik. Trein terug om 17u32.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

Dit weekend wandelen we langs de GR 571 van Trois-Ponts naar Aywaille en onderweg logeren we in Le Fagotin te Stoumont. Deze GR is minder bekend maar mag er toch wel wezen. Twee dagen met rood-wit als leidraad en Kristien als gids. We starten onze tocht aan het station van Trois-Ponts. Trois-Ponts was altijd al een plaats met een zeker strategisch belang. Hier vloeien de Salm, Bodeux en Baleur in de Amblève. De naam van het dorp is dan ook toepasselijk, de plaats waar 3 bruggen liggen. We verlaten het dorp en beginnen direct met klimmen waardoor we worden beloond met mooie uizichten over de streek. Vanaf het uitzichtpunt Ster dalen we naar de beroemde waterval van Coo. Vanuit Coo klimmen we uit de Amblèvevallei naar de Mont de Brume met zicht op de oude Am blèvemeander van Coo, nu dienst doende als waterbekken. Van hier is het weer afdalen naar het mooie dorpje Monceau en de Amblève. Verder hebben we een prachtig uitzicht over het neoklassieke kasteel van Froidcour. Wat later komen we aan in Stoumont, waar we overnachten in Le Fagotin.

De volgende ochtend vertrekken we richting Monthouet vanaf het Croix Honnay dalen we terug af naar de Amblèvevallei langs de beroemde Vecqué en Porallée via Ville-au-Bois langs het riviertje de Chefna. We wandelen langs de beroemde Fond de Quarreux. De enorme rotsblokken zijn hier gevormd door het schurende effect van het Amblèvewater op gesteente van een verschillende hardheid. De overgebleven blokken bestaan uit het keiharde kwartsiet. Opvallend is dat het rotsen zijn met een volume van soms meer dan 1 kubieke meter. De beroemde Niglinspo laten we vandaag “links” liggen, een stop in het cafeetje is wel een mogelijkheid. Daarna verder naar Remouchamps en Sougné. Voor we Aywaille bereiken gaan we nog even naar boven langs resten van mijnactiviteiten.

Augustus
Do 15

t/m

Zo 18

Veluwe en omstreken (NL)

Tochtbegeleiding: Marijke Swart en Jörg Gottwald

Tel: 092 23 80 69 of 0471 35 32 24 (GSM Jörg graag alleen gebruiken tijdens tocht)

E-mail:

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: dagelijks fietstochten tussen 50-70 km in een op sommige plekken golvend landschap.
 • Samenkomst: donderdag 15/08/2019 om 11u30 uur (we kunnen nog niet op de kamers, graag ervoor zorgen dat je vertrekkensklaar kunt zijn vanaf de parking). Stayokay Arnhem, Diepenbrocklaan 27, 6815 AH Arnhem.
 • Verblijf: meerpersoonskamers (4 of 6 personen), lakens inbegrepen.
 • Meebrengen: fiets in orde!!! Picknick voor de 1ste dag, voor de andere dagen proberen we een supermarkt te passeren. Plastic zak of stoeltje om buiten te kunnen lunchen (geen café gegarandeerd). Regenkledij!
 • Deelnemen: aanmelden per mail bij de tochtbegeleiders.

We overnachten in de jeugdherberg van Arnhem. Van hieruit fietsen we langs de verschillende natuurgebieden die aan de rand van Arnhem liggen. Genieten van elkaar en de natuur is belangrijker dan het aantal kilometers dat we rijden. De e-bikes passen hun snelheid aan.

Nergens lijkt Nederland zo afwisselend in landschappen als rond Arnhem. De Veluwezoom met brede lanen en eeuwenoude beuken, de golvende paarse pracht van de bloeiende (augustus!) heidevelden van de Posbank, het nationaal park De Hoge Veluwe of de oevers van de Rijn tot aan Wageningen. Welke richting we ook uitfietsen, de natuur zal ons haar schoonheid tonen en de Ronsers zullen er blij mee zijn.

Augustus
Wo 21

Lede - Impe

Tochtbegeleiding: Johnny Dhondt

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan café ’t Stamineeken, Stokstraat 2 in 9340 Lede. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. Café ’t Stamineeken is open vanaf 8u30. Het is ook de plaats voor de afscheidsdrink.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in Impe. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: parking in de Spoorstraat in Lede. Vandaaruit naar het café: ga naar de overweg, stap het hele perron door en ga op het einde rechts. Het café bevindt zich links.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de recrea­tieve tocht in Lede kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Lede is een gemeente nabij Aalst en telt een kleine 19000 inwoners. De gemeente is een fusie van Lede, Impe, Oordegem, Papegem, Wanzele en Smetlede. Vandaag bewandelen we vooral Lede, Impe, Smetlede en Wanzele en na de middag even Wichelen. Lede is voor de oudere West-Vlamingen vooral bekend omdat het voormalig instituut van Mesen na de eerste wereldoorlog niet opnieuw werd heropgebouwd maar dat de Belgische Staat vond dat Lede centraler gelegen was en het instituut werd naar daar verplaatst. De wandeling is vooral ten zuiden van de spoorlijn Gent - Aalst en te noorden van de rijksweg N9. Landschappelijk mooi langs een aantal natuurgebieden.

Voormiddag, 7 km

We vertrekken langs het domein van Mesen. Het kasteel is in verval en zal waarschijnlijk een andere functie krijgen. Het deed in de eerste wereldoorlog voor de Duitsers dienst als Kriegs­lazaret. Later werd het een kostschool. We stappen het centrum niet in maar verlaten via rustige verharde en onverharde wegen het centrum. Aan de Keiberg zijn we op het hoogste punt van de gemeente. We stappen langs het voetbalplein van Jong Lede en dwarsen de drukke weg N442. Via Overimpe en de Impse dam bereiken we de Molenbeek die ontspringt nabij Zottegem en in Wichelen uitmondt in de Schelde. We verlaten de beek om in het centrum van Impe te picknicken.

Namiddag, 13 km

We zoeken opnieuw de Molenbeek op en stappen richting Papegem. We gaan op 200 meter na voorbij Alpe d’Huez, woonst van Lucien Van Impe, winnaar Ronde van Frankrijk in 1976. In de Molenstraat nemen we opnieuw onverhard, we steken de Wellebeek over en komen in Smetlede. Via de Diepestraat en Rampsande bereiken we onverhard de Stuivenbergstraat waar een paadje ons leidt naar het centrum van Wanzele. Even verhard om de dorpskern te verlaten. We stappen dan onverhard en aan een oude watermolen (de klokken in de tuin luiden nog) zijn we weer aan de Molenbeek. We steken de spoorweg over, gaan langs het containerpark en een waterzuiveringsstation, steken de N442 over en gaan richting Heide. We buigen rechts af naar de Barrevoetsehoek. Voetpaadjes brengen ons naar ’t Stamineeken.

Augustus
Wo 21

Esquerdes - Wavrans-sur-l’Aa (F)

Tochtbegeleiding: Jaak Perneel

Tel: 0479 55 43 43, op die dag 0468 18 62 92

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 24 km sportief, waarvan ong. 12,2 km in de voormiddag.
 • Samenkomst: start om 10u00 op het parkeerterrein langs de D211 en ter hoogte van de Mairie van Esquerdes. Stel de GPS in op 1096, rue Bernard Chochoy, F-62380 Esquerdes. Wie te vroeg is kan op koffiebezoek in Café de la Mairie recht tegenover het parkeerterrein. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in Le Relais in Wavrans-sur-l’Aa. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de sportieve tocht in Esquerdes kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Op-en-neer tussen Esquerdes en Wavrans-sur-l’Aa: een feest van vergezichten rond een klaterende Aa. Fotomontage: één beeld zegt meer dan duizend woorden, geniet van een fotovideo. De foto’s van Jaak en Gerard werden genomen op een hete 7 en 19 juli 2018.

Voormiddag ruim 12 km

De rode draad van deze Midweektocht is de schilderachtige vallei van de Aa. Als je langs de D211 bij het inrijden van Esquerdes een gerestaureerde schoorsteen opmerkt dan ben je bij het Maison du Papier. De Vallei van de Aa is de bakermat van de papierindustrie en meer bepaald de kartonfabricage in het Noorden van Frankrijk. Deze traditie gaat terug tot in de 15de eeuw. We starten onze tocht op het parkeerterrein ter hoogte van de Mairie van Esquerdes en dwarsen voor de eerste keer de Aa. Links zal u zonder twijfel een halve ruïne opmerken: het was de versterkte hoeve van Philippe de Crèvecoeur d’Esquerdes. Een bocht verder belanden we bij de beschermde Sint-Maartenskerk. Op het plein zal je wellicht de bewegwijzering opmerken van de GRP Tour de l’Audomarois (geelrood) en de GR 145 Via Francigena (witrood). We lopen het dorp er mee uit tot voorbij het kleine trein­stationnetje van Esquerdes. Eenmaal voorbij het stationnetje gaan we op pad met de GR 145 die ons voorbij het kerkhof van Esquerdes naar de schaduw en lommer stuurt van het Bois d’Esquerdes. Bij het uitklimmen van het bos krijgen we gezelschap van het lokale wandelpad circuit des coteaux de l’Aa. Dit prachtig wandelpad leidt ons op een snoer van grint-, kiezel- en aardepaden en soms een graspad langs de beboste kalkhellingen waarvoor de streek bij de plantenliefhebbers beroemd is. Wanneer de schaduw van de bosrand verdwijnt lopen we op het plateau schaduwloos door het weids vruchtbare leemland richting Crehem, een gehucht ter grootte van een paar landbouwbedrijven. We dalen vervolgens langzaam af in de brede vallei van de Aa en worden overrompeld door de paradijselijke vergezichten op een lappendeken van bruin- en groengetinde akkers afgezoomd door smalle en brede restbosjes. Eenmaal beneden gekomen genieten we in het dorp Remely-Wirquin opnieuw van het verfrissende groenscherm rond de jeugdige oevers van een meanderende Aa en dwarsen er voor de tweede keer de snelstromende kraakheldere rivier. In het gehucht Assinghem kiezen we voor een bijzonder mooi VTT-pad waarlangs de Aa zich niet kan verbergen en bereiken Wavrans-sur-l’Aa.

We lopen krinkeldewinkel voorbij de uit witsteen opgetrokken Sint-Omaarskerk en bereiken onze pitstop Café/Tabac Le Relais (1, rue de l’Eglise, 62380 Wavrans-sur-l’Aa - tel 0033 9 51 98 34 47) waar mevr Annick Desfachelles de scepter zwaait.

Namiddag 12 km

Na spijs en drank zoeken we uitzichtpunten op de westelijke flanken van de Aa. Pijnlijke kuiten hoeft je niet te vrezen. De hoogtemeters tellen langzaam op. Schaduw is nu eerder toeval dan regel als we wandelen richting ingeslapen dorpjes Wilbedingues en verderop Plouy. Alleen een opgeschrikte hond verstoort de stilte. De panoramische uitzichten zijn nauwelijks bij te houden. Voorbij Plouy dalen we af richting Assinghem en de Aa en ontdekken een in het groen verschanst valleitje - een beauty. We dwarsen opnieuw de rivier, lopen een paar honderd meter langs zijn rechteroever (hoogte 50 m) en ontdekken het lokale wandelpad le Mont des Géants. Onder de schoenzool knarst grint en kiezel als we met de zon in de rug de Mont de la Changue opklimmen en op 136 m hoogte langs de Mont à Cheval banjeren. Beloning: uitgestrekte vergezichten op het licht golvend akkerland van Artesië. What goes up must go down: in de Vallée de Wavrans verlengd met de Vallée Pruvost dalen we op een stofferige grindweg af richting Esquerdes, ons startdorp dat is gelegen in de … vallei van de Aa (hoogte: 34 m).

De hoogtemeters spoelen we in Esquerdes door in Café de la Mairie bij Hélène en Franck.

Augustus
Za 24

Door de Antwerpse polder en langs de antitankgracht

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 23 km over vlak terrein. Inkorten kan.
 • Samenkomst: bij het station van Kapellen ten noorden van Antwerpen om 10u10. We wachten op de trein uit Antwerpen Centraal (V.: 9u50, A.: 10u08).
 • Meebrengen: goed schoeisel en aangepaste kledij, boterhammen en drank (weinig kans op café ‘s middags), wat kleingeld voor een afscheidspint, € 1 Ronsergeld, een Lijnkaart als je er een hebt, een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: je kan ook van Antwerpen naar Kapellen met de bus (richting Putte). Terugkomen van Brasschaat doen we met bus 640 (3 per uur).
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet.

Hoe een militaire infrastructuur een pluspunt werd voor de natuur en voor de wandelaars. We vertrekken in Kapellen en trekken eerst een eind door de Antwerpse polder rond Stabroek waar alles mooi recht en vlak is zoals de meeste moderne boeren het graag hebben. Eens bij de antitankgracht wordt ze voor de rest van de dag zoveel mogelijk de leidraad voor onze tocht. De antitankgracht werd vlak voor de Tweede Wereldoorlog aangelegd om Antwerpen te beschermen tegen een mogelijke Duitse tankaanval.

De gracht ligt in een kwart cirkel op ongeveer 15 km ten noorden en ten oosten van Antwerpen, is 33 km lang en 6 m breed. De gracht loopt van Oelegem bij het Albertkanaal tot aan de Schelde in Berendrecht. De gracht speelde echter nooit een militaire rol van betekenis.

In de jaren 1970 dacht men eraan om de gracht te verbreden en om te bouwen tot een duwvaartkanaal om het Albertkanaal met de Antwerpse haven te verbinden. Na nogal hevig protest van de omwonenden werd het plan opgeborgen en is de gracht nu grotendeels een natuurgebied. Eens we de polder verlaten lopen we steeds meer door bosgebied, langs kleine heidegebieden en langs fortjes die langs de gracht werden gebouwd. We eindigen in de sjieke gemeente Brasschaat waar we een gepaste herberg zoeken voor een afscheidspint vooraleer we met de bus naar Antwerpen rijden.

Augustus
Zo 25

Fietstocht op de jaagpaden langs de Schelde

Tochtbegeleiding: Herman Coeckelberghs

Tel: 0472 37 06 25

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: rond de 55 km.
 • Samenkomst: aan de Bruynkaai in Dendermonde langs de Schelde waar gratis en haast onbeperkte parkeermogelijkheden zijn. We vertrekken stipt om 10u30. Het station van Dendermonde is niet zo ver van de Bruynkaai gelegen je kan eventueel trein en fietsformule gebruiken.
 • Meebrengen: goed humeur. Een degelijke fiets die in orde staat is en eventueel wat gerief voor het repareren van een lekke band.

Tijdens deze fietstocht ligt de nadruk op het genieten van de omgeving. Bijkomend is er een terreinvoordeel: het is honderd procent vlak en dus ook voor niet geoefende fietsers. We rijden veel op jaagpaden langs de Schelde. Gejaagd door de wind? Neen hoor, gezapig gewoon. Elektrische fietsen zijn ook zeker welkom.

We vertrekken aan de Bruynkaai aan de Schelde in Dendermonde. We komen al gauw aan het Sint-Gertrudiskerkje tegen Vlassenbroek. Onmiddellijk erna het Sigmaproject van Vlassenbroek dat van start ging in 2012 en bedoeld om een gecontroleerd overstromingsgebied te realiseren en mede een nieuw natuurgebied. In 1953 braken de dijken hier. Na een 8-tal km maken we gebruik van de veerdienst van Baasrode - Moerzeke. Na de overzet rijden we in de andere richting verder en komen we rechts de Sint-Jozefkerk van Ganzenberg tegen. Wat verder zien we de kerk van Moerzeke. In Grembergen vinden we ook oude fabrieksgebouwen van lang vervlogen tijden. Wat verder vinden we aan onze linkerzijde een aanlegplaats voor plezierbootjes waar we rond de middag toekomen en waar we onze boterhammetjes kunnen verorberen. Er is zelfs een mogelijkheid om elektrische fietsen op te laden voor wie balkjes begint te ontbreken. Wat verder slagen we rechts af en rijden we door de velden richting Berlare waar we eerst door het domeinbos van Berlarebroek rijden - een prachtig natuurgebied. Daarna komen we aan in de eendenkooi van Berlare waar we even te voet door moeten en ondertussen genieten van het Donkmeer. Daarna rijden langs rustige fietspaadjes. In Schoonaarde moeten we via een brug over de Schelde en daarna over een paar sluizen om dan via de Sint-Onolfsdijk terug aan de Bruynkaai te komen.

Augustus
Za 31

t/m

Zo 1

Heuvelland

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

E-mail:

 • Type: ronserbarbecue en dagstaptochten/dagfietstochten
 • Afstand: wandelen: tochten van maximaal 20 km. Fietsen: tochten van maximaal 70 km. De tochtbegeleiders wisselen elkaar af voor de tochten. Freddy begint op zaterdag met fietsen. Op zondag gaat hij wandelen. Kathleen gaat zaterdag wandelen en fietsen op zondag. Je kan zelf kiezen wat je wanneer met wie doet. De tochten werden nog niet voorgefietst/gewandeld bij het ter perse gaan van de Ronser. Wees dus voorbereid op mogelijks avontuurlijk terrein zowel voor de fietsers als voor de wandelaars!
 • Samenkomst: we verzamalen om 10u00 aan de Lork, Kattekerkhofstraat 2, Kemmel. Er is gratis en voldoende parking.
 • Verblijf: de Lork - Kattekerkhofstraat 2 - 8956 Kemmel - Tel. 057 44 59 70. De Lork is gelegen op de flank van de hoogste heuvel De Kemmelberg. Van daaruit is er mooi zicht op de Vidaigneberg, Rodeberg, Zwarteberg en de Scherpenberg.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

Het Heuvelland staat garant voor holle wegen, hellingbossen en kletsnatte bronbosjes. De “bergen” overstijgen het Vlaamse platteland en bieden avontuurlijke bospaadjes. De welbekende Kemmelberg is met zijn 156 m de hoogste heuveltop van Vlaanderen, de Voerstreek niet meegerekend. Je kan er genieten van verrassende vergezichten over het land van de Grote Oorlog.

De gemeente heeft haar naam te danken aan de verschillende heuvels op het grondgebied. De gemeente Heuvelland ligt in een reliëfstreek die het West-Vlaams Heuvelland wordt genoemd. De hoogste heuvel in de gemeente is de Kemmelberg (156 m); dan volgen de Vidaigneberg (136 m), de Rodeberg (129 m), de Scherpenberg (125 m) en een lager gelegen heuvel (82 m) waarop Wijtschate ligt (Helling van Wijtschate). Op de grens met Frankrijk ligt nog de Zwarteberg. Deze heuvels maken deel uit van een groter heuvellandschap dat ook het Houtland van de Franse Westhoek omvat. Oorspronkelijk was dit een bosrijk gebied. Vele ­eeuwen akkerbouw maar ook zware gevechten in de Eerste Wereldoorlog hebben het uitzicht totaal veranderd waardoor nu alleen nog de heuveltoppen met bomen zijn bedekt; vooral met eik, beuk en tamme kastanje. Er wordt een politiek van herbebossing gevoerd, waardoor de overgebleven bossen opnieuw uitgebreid en eventueel aaneengesloten worden.

Bekende Heuvellanders:

Petrus Plancius (1552 - 1622), astronoom, cartograaf en ­predikant, Lucien Storme (1916 - 1945), voormalig wielrenner en ­winnaar van Parijs-Roubaix, José Lemaire (1936 - 2004), ereburgemeester Nieuwkerke en Heuvelland, Geike Arnaert (1979), voormalig zangeres bij Hooverphonic en Annelien Coorevits (1986), Miss België 2007.

Kabelbaan Cordoba

Deze beroemde kabelbaan is een unieke toeristische attractie in Vlaanderen. Al in 1957 werd ze gebouwd door Oostenrijkse Alpenspecialisten om de Vidaigneberg en de Baneberg met elkaar te verbinden. De zetellift biedt een uniek zicht op Heuvelland en weg van alle drukte zweef je boven de wijngaarden van Entre-Deux-Monts en geniet je van een panoramisch uitzicht. Mits goed weer kun je de Vlaamse kust of de IJzertoren zien en kun je zonder problemen piepen bij de buren over de Noord-Franse grens. Wij houden de voeten op de grond en gaan genieten van een prachtig weekend mét barbecue. Een weekend voor elk wat wils: wandelen en fietsen én twee tochtbegeleiders. Zo’n luxe kan enkel maar met een weekend dat goed valt bij vele Ronsers. Mijmeren over de goede oude tijd waar de Ronserbarbecues legendarisch waren, maar ook bijpraten over Ronserwetenswaardigheden. We zien je graag komen. ‘s Avonds een prima barbecue - vegetariërs melden zich van tevoren bij de tochtbegeleidster.