De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

April
Zo 7

Kapelle-op-den-Bos noord

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km
 • Samenkomst: station Kapelle-op-den-Bos, om 10u15. We vertrekken ten laatste om 10u30.
 • Meebrengen: dagrugzak met picknick, € 1 ronserbijdrage en de nodige wandelattributen in functie van het weer.
 • Deelnemen: een berichtje vooraf aan de tochtbegeleider is fijn en maakt kostendelend carpoolen makkelijk voor wie niet per trein komt.

Uitgestrekt over de dorpen Hombeek, Heffen en Leest vind je het Hombeeks plateau. De Zenne meandert er prachtig door het landschap. De ligging aan het water speelde een grote rol bij het ontstaan van de Zennedorpen. Na de winterse overstromingen bleef er een vruchtbare sliblaag achter als natuurlijke bemesting voor de zomerse hooilanden. In het najaar werden deze gebruikt als veeweiden. Knotbomenrijen, heggen en houtkanten bakenen van oudsher de weides af. Deze lange wandelroute geeft je een uitstekend beeld van hoe het hier 250 jaar geleden ook al uitzag. Dankzij de grote lengte maken de Ronsers kennis met de mooie verscheidenheid aan landschappen en natuur dat Kapelle-op-den-Bos, Mechelen en Natuurpark Rivierenland te bieden hebben, van broekbossen tot historische landbouwgebieden. Landbouw en natuur nemen een prominente plek in op deze wandeling. Bovendien loopt de route langs het Hombeeks Plateau, een van de interessante landbouwgebieden in de Mechelse regio met een lange geschiedenis. Het is er ook een echte hotspot voor akkerfauna. De naam ‘Akkergloed’ verwijst naar het aanblik van goudgele velden bij een ondergaande zomerzon.

Vanuit Kapelle-op-den-Bos trekken we deze keer richting Mechelen (Leest) en het plateau van Hombeek, gekend om de groententeelt. We stappen vooral langs smalle trage wegen waar het kan. We gaan in Leest naar de Zenne en door een klein natuurgebied Den Battelaer, in beheer van Natuurpunt, om erna via nog meer trage wegen langs microbrouwerij Den Triest te passeren. Die is enkel open op de eerste zondag van de maand en daarom kozen we voor deze zondagse tocht. Microbrouwerij Den Triest brouwt vaak bier op bestelling. Zo kan een bedrijf zijn eigen bier laten maken met een eigen etiket en een eigen naam. Men brouwt onder andere ‘de Neus’, een tripel naar eigen recept, op vraag van de gemeente Kapelle-op-den-Bos en het gemeenschapscentrum De Oude Pastorie. De beperkte eigen productie, waaronder de Bruut’n Triest (een champagnebier), Triest IPA, Triest Kriek en Blonde Triest, enkel in 75cl-flessen verkrijgbaar, zijn altijd snel uitverkocht. Erna kunnen we de tocht in schoonheid afronden met een laatste kilometer naar het station.

April
Za 13

t/m

Zo 14

Villers-Sainte-Gertrude

Tochtbegeleiding: Yves Vincent en Marilyn Carpentier

Tel: 053 70 66 98

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: zaterdag 19 km, zondag 18 km.
 • Samenkomst: om 10u15 op de parking aan de gîte, Rue Gilles Bouvet, tegenover huisnummer 26. Wie met de trein zou willen komen, kan opgepikt worden aan het station van Bomal om 10u (verder af te spreken met tochtbegeleider).
 • Verblijf: gîte d’Etape Kaleo, Rue du Millénaire 1, 6941 Villers-Ste-Gertrude, tel. 086 49 95 31
 • Meebrengen: picknick voor de eerste dag, beleg voor 2 dagen. Zondag passeren we een bakker.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders

Villers-Sainte-Gertrude is een deelgemeente van Durbuy in de provincie Luxemburg. Wie er bij het Nieuwjaarsweekend van de Ronsers niet bij kon zijn, krijgt nu een tweede kans in de Paasvakantie. Wie er wel bij was, kan zaterdag misschien enkele déja-vu-belevingen krijgen, maar zondag is er geen overlapping.

De wandelingen situeren zich op de grens van de Famenne, de Calestienne (kalksteenlandschap) en de “echte” Ardennen. Zaterdag bevinden we ons het dichtst tegen de Ardennen met “toppen” tot 350 m en een overwegend bosrijk gebied. Zondag vertoeven we in de Fagne-Famenne nabij de Ourthe in een overwegend open en relatief laag gelegen gebied (een depressie) met beperkte hoogteverschillen tussen 120 en 220 m boven de zeespiegel. Echt vlak is het hier evenwel nergens.

Zaterdag vertrekken we aan de gîte voor een luswandeling van 19 kilometer. Onderweg passeren we niet veel “beschaving”, enkel twee dorpjes: Ozo en Aisne, aan de gelijknamige zijrivier van de Ourthe. Het wordt een afwisseling van mooie beekvalleien in de bossen en open stukken met panoramische zichten op de vallei van de Ourthe. Na het avondeten beschikken we over de taverne met zelfbediening uit een goed gevulde koelkast. Zondag verplaatsen we ons eerst even naar Bomal, gelegen aan de Ourthe. Na een facultatief bezoek aan de bakker vatten we onze wandeling noordwaarts aan langs de dorpen Logne en Sy. Omwille van enkele rotsachtige passages wordt de wandeling een tikkeltje avontuurlijker dan zaterdag. We moeten ook een paar keer de Ourthe oversteken, maar geen paniek: daarvoor zijn bruggen voorzien. Na de wandeling kunnen we in Bomal nog terecht voor een afscheidsdrink. Einde van de tocht is voorzien omstreeks 17u00.

April
Wo 17

Wakken

Tochtbegeleiding: Johnny Dhondt

Tel: 479 86 13 86

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20,5 km.
 • Samenkomst: De Baliekouter, Ommegangstraat 11, 8720 Wakken. Start van de wandeling: 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: picknick voor ‘s middags en eventueel drank voor onderweg. Lunchafval nemen we terug mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: bus: lijn 13 Waregem-Tielt, halte Wakken Trog op 700 meter.
 • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina. De tochtbijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. Eventuele laattijdige wijzigingen in het programma worden meegedeeld op de site. Bekijk deze dus nog eens de dag voordien.

We wandelen in de bloesemgemeente Dentergem, in de streek van Mandel en Leie.

De gemeente Dentergem (Wakken, Oeselgem en Markegem zijn deelgemeenten) profileert zich de laatste jaren als een bloesemgemeente. Wandelaars kunnen dan op privéterreinen van de fruittelers tussen de bloeiende fruitbomen stappen. Bij het opmaken van de aankondiging van deze tocht (10 februari) is nog niet bekend welke terreinen we kunnen bewandelen. De wandeling vindt plaats op het grondgebied van de vier deelgemeenten van Dentergem en een klein stuk op het grondgebied van Zulte; de rechttrekking van de Leie heeft ervoor gezorgd dat een stuk rechteroever nog West-Vlaanderen is en een stuk linkeroever (met kasteel te Lake) Oost-Vlaanderen.

Het dorp Wakken kent reeds een lange geschiedenis. Op het einde van de 8de eeuw wordt het een eerste keer vermeld in de annalen van de Gentse Sint-Pietersabdij. Op het einde van de 15de eeuw kwam de heerlijkheid Wakken in het bezit van het Huis van Bourgondië en in 1626 werd het een graafschap. In de aanleg van het huidige centrum van het dorp herkennen we in de driehoekige Wapenplaats nog het militair oefenterrein uit de 17de eeuw. In 1998 werd de dorpskom geklasseerd als dorpsgezicht.

We starten aan De Baliekouter (open om 9u15) en stappen naar het centrum van Wakken, even langs het kasteel en komen aan de kerk waar Hugo Verriest nog onderpastoor was. We komen voorbij het geboortehuis van Joris Van Severen (Verdinaso) en de Goethalsmolen. Aan een pas opnieuw gebouwde kapel gaan we de Molenstraat in. We gaan verhard verder langs de Mandel tot waar die uitmondt in de Leie. We volgen de linkeroever tot kasteel te Lake en stappen het Konijnenbos in, gaan langs het maïskot (nu lofts) waar nog kogelgaten uit WO II te zien zijn. We gaan nog even tot aan de Leie om dan terug te keren naar de kerk van Oeselgem. Wat verder gaan we picknicken in ‘t Hof van Oeselgem. Na de middag zoeken we de fruitgaarden op (Wolfcarius heeft een nieuwe appel geteeld voor de Colruytgroep) en stappen naar het centrum van Dentergem. We nemen onverhard langs de oude Mandelbeek en stappen langs de Kouterweg naar de uilengemeente Markegem. We passeren de sporthal van Markegem en wat verder komen we aan het provinciaal domein waar we nog een toertje doen vooraleer we ons laten neerploffen in De Baliekouter. Wat info en een film over de streek vind je in het bezoekerscentrum in een schuur op het domein.

April
Zo 21

Ename - Mater - Volkegem

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 19,2 km, met hier en daar wat hellingen.
 • Samenkomst: 10u30 aan de kerk van Ename waar er ook parkeerplaats is.
 • Meebrengen: goede wandelschoenen, picknick, drank, regen- of zonne­kledij, € 1 Ronserbijdrage.
 • Verkeersinfo: Ename ligt op 6 min. rijden van Oudenaarde.
 • Deelnemen: enkele dagen op voorhand een seintje aan de tochtbegeleidster is welkom!

De bossen van Ename en Volkegem liggen op amper een paar kilometer van elkaar, maar we maken een ferme omweg langs het landelijke Mater. We maken kennis met een streek die soms ‘de parel van de Vlaamse Ardennen’ wordt genoemd: glooiende landerijen en kouters zover het oog reikt, heuvelende plattelandswegen en kronkelende kuitenbijters, dorpskernen waar kerkjes nog gewoon huizen van gebed zijn …

We spreken af aan de Sint Laurentiuskerk van Ename, één van de best bewaarde vroegromaanse kerkjes van België. Het volgende knooppunt brengt ons in het bos van Ename. Het bos heeft een rijke fauna en flora en doorsteekbrugjes. Misschien komen we wel oog in oog komt te staan met een koe of een paard. Zij helpen mee de biodiversiteit van het bos te bewaren en grazen er dus vrij rond. De Kattenberg ten zuiden van het bos werd in 1995 samen met tientallen andere kasseiwegen als monument beschermd. Na het bos stappen we flink door naar Mater, een dorp met een uitgesproken landelijk karakter. In het panorama errond valt de aanwezigheid van talrijke grote gesloten hoeven op. In een grote lus wandelen we nu naar Volkegem, met een redelijk recent bos. De bedoeling is om het Volkegembos op termijn te laten uitgroeien tot een bosgebied dat aansluit op Bos ‘t Ename. Nog enkele kilometers scheiden ons van Ename.

April
Do 25

Met Reinaert op de fiets…

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 en 0472 72 47 22

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: ongeveer 50 km.
 • Samenkomst: 10u30 parking Slachthuisstraat, achterkant van het station Sint-Niklaas.
 • Meebrengen: een (e-)fiets (met opgeladen batterij(en)) in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden. Een helm die het hoofd beschermt bij een eventuele valpartij en een fluovestje zijn welkome attributen. Evenals herstel­materiaal in geval van lekke banden
 • Deelnemen: aanmelden per e-mail met vermelding van gsmnummer absoluut noodzakelijk. Gezien in het verleden de klimaatverandering soms roet in het eten gooide (storm/waterbom) of een tocht al dan niet kon plaatsvinden, vraagt de tochtbegeleidster om het weerbericht de dagen voorafgaande aan de tocht te volgen en ingeval van extreem veel regen/hoge temperaturen de tochtbegeleidster te contacteren die beslist of de tocht al dan niet doorgaat.

Tochtbegeleidster Kathleen trekt er weer op uit met de fiets nu de winterwolken zijn verdreven en het landschap liefelijk lonkt. Het land van Vos Reinaarde spreekt nog steeds tot de verbeelding en is het decor van een mooie Ronserfietstocht.

Het lieflijke Trompkapelletje uit 1883, omringd met linden in het Stropersbos, werd ooit verkozen tot het ‘Mooiste Plekje van Kemzeke’. Het kapelletje, ook wel Onze-Lieve-Vrouw van Loretten genoemd, haalde met 146 stemmen een klinkende overwinning binnen. Het romantische water in het Stropersbos werd eervol tweede met 123 stemmen. De twee plekjes in de Stropers lieten de andere finalisten ver achter zich. Via de oude spoorwegbedding fietsen we, omringd door groen, richting knooppunt 80.

Onderweg slaan we af naar het Stropersbos, een van de grootste boscomplexen van Oost-Vlaanderen. Hier worden gallowayrunderen, konikpaarden en schapen ingezet bij het bosbeheer: deze vredelievende grazers helpen verbossing van het open landschap te vermijden en bewaken zo het afwisselende natuurschoon.

Het Stropersbos is dus niet zomaar een bos. Het is een beleving. Slapen tussen de schapen, wandelen op de heide, Robin Hood spelen in de speelzone… het kan er allemaal. Maar de Ronsers rijden verder en slapen er niet… Het Stropersbos lijkt wel pardoes op de grens gedropt, want aan de Nederlandse kant loopt het gewoon door.

Daar zijn het echter de Clingense Bossen. Het Stropersbos is niét vernoemd naar de vele smokkelaars en stropers die in de oorlog dankbaar gebruik maakten van de dichte begroeiing.Het bos heeft z’n naam gekregen van een adellijke familie die het landgoed eeuwenlang in haar bezit had. Dit gebied heeft echter z’n deeltje oorlogen wel gezien. Dat kan ook moeilijk anders, voor een bos dat teruggaat tot in de 13de eeuw. Hier en daar steekt de Spaanse Successieoorlog nog even de kop op. We vinden er overblijfselen van de Linie die hier in 1701 dienst deed. We vinden er ook het Fort Sint-Jan – of wat er vandaag nog van overschiet. De brede grachten zijn nog intact, net als de Liniegracht. Het fort was ingenieus gebouwd volgens het Redan-principe. Wat dat precies betekent, zullen we ter plaatse moeten ontdekken. Maar ik verklap niets als we zeggen dat dit op een verrassend efficiënte manier hielp om de vijand een kopje kleiner te maken. Comme à la guerre, toch? Hoe creatief onze voorouders ook waren in het voeren van oorlog, vandaag overwint de natuur. In de 19de eeuw werd het gebied voorzien van dichte naaldbossen. Dat hout was nodig om de gangen van de koolmijnen stevig te stutten. Maar qua natuurwaarde stelde het niets voor. Daarom werd het naaldbos doorheen de jaren uitgedund en weggekapt, waardoor licht en ruimte het woud weer fundamenteel hertekenden. Er kwam jonge heide tevoorschijn, met bosjes en kreupelhout. Fel gesmaakt door veldkrekels en boomleeuweriken. Konikpaarden en schapen grazen opduikend bos snel weer weg, zodat de heide duurzaam kan groeien. En de Ronsers? Ze fietsen erdoor. Welkom!

Mei
Vr 3

t/m

Zo 5

Wandelen en fietsen in Haspengouw

Tochtbegeleiding: Hilde Vandevelde

Tel: 0496 59 47 06

E-mail:

 • Type: relax-weekend
 • Afstand: zelf te bepalen.
 • Samenkomst: vrijdag 3 mei vanaf 16u00 op het kasteeldomein.
 • Verblijf: Kasteel Nieuwenhoven, Engelbamp 57, 3800 Sint-Truiden.
 • Meebrengen: hoeslaken, kussensloop en dekbedovertrek, fiets en/of wandelschoenen, keukenhanddoek en mesje om groenten te snijden, brooddoos, potjes om overschotten mee te nemen. Je picknick hoef je niet mee te brengen, die kun je aan de ontbijttafel samenstellen. De eigenaar van het verblijf vraagt om biologisch afbreekbare zepen te gebruiken.
 • Deelnemen: vanaf 25 maart een mail sturen naar de tochtbegeleidster.

Relaxen op een toplocatie! We logeren in een vleugel van een kasteel dat aanvankelijk een buitenverblijf was voor Benedictijnse monniken. Na de Franse revolutie kwam het Kasteel in handen van de adel en heeft het vooral gefungeerd als ‘lusthof voor de voeding van lichaam en geest’. Met het Schorrebos en het provinciedomein Nieuwenhoven als buren, vormt dit kasteel de ideale uitvalsbasis voor al wie al wandelend of fietsend van de natuur wil genieten. En als de Ronsers in een lusthof zitten, dan IS het ook een lust voor oog, reuk en smaak. En natuurlijk is ons ‘schijfke’ gekuist na dit weekend.

We verzamelen op vrijdagavond in het Kasteel, waar na een eerste terreinverkenning van het domein een eenvoudige maaltijd van soep met brood en beleg voorzien wordt. Na het eten is er voor geïnteresseerden een korte uitleg in verband met het gebruik van de app OSMAND voorzien. Deze app helpt je de weg te vinden en gps-track te volgen.

Zaterdag en zondag worden er groepjes gevormd die gaan wandelen of fietsen. Zaterdagavond koken en eten we samen iets lekkers en voedzaam zonder uren in de keuken te staan.

Wandelen

Er zijn heel wat bewegwijzerde wandeltochten in de buurt, zoals de Elsbroekwandeling (12 km), de Gelukswandeling (9 km), wandelknooppunten, GR,… Heb je zin in een stevige wandeling, dan kun je naar het provinciedomein De Vinne in Zoutleeuw wandelen en door het Zwartaardebos en natuurreservaat op d’Hei terugkeren (22 km). Een tocht van 17 km voert je via het Galgenbos, Mielenbos en Mierhoopbos naar Wijer om via Kozen en Kortenbos terug in het Kasteeldomein van Nieuwenhoven te belanden. (21 km).

Fietsen

Ook op dit vlak geen gebrek aan inspiratie… Fietsknooppunten, spoorwegbeddingen die omgevormd zijn tot fietspaden,… De fietsroute ‘Kijk op Haspengouw’ van 56 km voert je langs panoramaborden en panoramakijkers op hoger gelegen uitzichtpunten in de regio in en rond Sint-Truiden. Wil je de vallei van de Gete verkennen, fiets dan in noordelijke richting naar Herk-de-Stad om nu eens aan de ene zijde, dan eens aan de andere zijde van de Grote Gete op te klimmen richting Tienen. In de buurt van Ezemaal vind je de Kleine Gete die je naar Zoutleeuw leidt. (73 km). Richt je je stuur naar het zuid-oosten, dan kun je via Borgloon en Lauw tot net over de taalgrens fietsen. (72 km).

Mei
Zo 5

Lier - Nijlen - Lier

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 22 km
 • Samenkomst: om 10u25 aan het station van Lier. Na de aankomst van de trein uit Antwerpen starten we onze tocht.
 • Meebrengen: picknick en drank. € 1 Ronsergeld.
 • Deelnemen: aanmelden is fijn maar niet verplicht.

Het is al even geleden dat de Ronsers het Pallieterland aandeden. Toen er vroeger in Nijlen nog een jeugdherberg was, fietsten of stapten we wel eens in de buurt. Zovele jaren later lopen we opnieuw in de streek waar intussen zoveel ten goede veranderd is. Er zijn wandelknoop­punten, er is wat nieuwbouw dat in de plaats kwam van de lelijke vervallen gebouwen. De Kesselse Heide missen we niet. Wie er nog nooit was: een ontdekking.

Van het station in Lier trekken we langs de Stadsvesten naar de Kleine Nete en komen zo langs Kloosterheide. Door de meersen stappen we naar het provinciaal domein Kesselse Heide waarnaar we ons begeven naar het Fort van Kessel. Via een Elzenbos en de Bartstraat bereiken we de Grote Nete die ons eerst nog naar het Ravensteinhof brengt en dan meanderend terug stilaan richting Lier brengt. De tocht is gevarieerd en loopt door een erg mooi gebied waar ook de roodwitte of roodgele tekenen zeker op ons pad komen. We picknicken ergens onderweg en er zal zeker tijd zijn voor een drankje of versnapering. Ronseren dus!

Mei
Do 9

t/m

Zo 12

Eupen

Tochtbegeleiding: Jörg Gottwald en Marijke Swart

Tel: 0471 35 32 24 (enkel tijdens de tochtdagen)

E-mail:

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: dagelijks zijn het tussen 45 en 60 km met 800 tot 900 m hoogteverschil.
 • Samenkomst: we vertrekken om 11u15 aan de parking van de jeugdherberg van Eupen. We wachten op de treinreizigers. De trein vanuit Oostende arriveert om 10u43. Voldoende tijd dus om 1,5 km vanuit het station naar de jeugdherberg te geraken. Spullen die je tijdens de eerste tocht niet nodig hebt, mag je in de auto laten.
 • Verblijf: drie nachten in de gite d’étape in Eupen, Judenstrasse 79, 4700 Eupen. Ontbijt, avondeten en lakens zijn inbegrepen. We hebben zoveel mogelijk bedden ‘onder’ (ipv stapelbedden) gevraagd. Het leven van een Ronser is echter soms vol verrassingen… Dus als je absoluut niet op een bovenste stapelbed kunt slapen, geef het dan bij de aanmelding door.
 • Meebrengen: fiets in goede staat, met bergverzet of elektrisch ondersteund, goede remmen en opgepompte banden. Een fietshelm en eigen plakgerief of reserve binnenband zijn aangeraden. Picknick voor de eerste dag. Op alle andere dagen passeren we een supermarkt. Regenkledij en iets om op te zitten. Bij mooi weer picknicken we in de natuur en zoeken daarna een terrasje voor een drankje.
 • Verkeersinfo: de jeugdherberg van Eupen ligt maar op 1,5 km afstand van het station Eupen. Een wegbeschrijving van het station naar de gite wordt aan alle deelnemers doorgestuurd. Parkeren kan gratis op de parking van de gite.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders vanaf de 25ste.

Het oosten van ons land biedt ons een afwisselend landschap, met bossen, waterlopen, stuwmeren en open terrein met mooie uitzichten. Op dit lange weekend fietsen we door drie taalgebieden en kunnen, naast het Nederlands, ook ons Frans en Duits onderhouden. We steken ook de landsgrenzen naar Nederland en Duitsland over. Dit weekend zit er weer van alles erbij. Verharde, halfverharde en onverharde wegen wisselen elkaar af, en bij slecht weer houden we ook rekening met een beetje modder. Het terrein is niet vlak, dus de een of andere helling wacht op ons.

Donderdag, 9 mei 2024

De eerste dag staat helemaal in het teken van bos en water. We overschrijden de taalgrens van het Duits naar het Frans, naar het Lac de la Gileppe. Bij de stuwdam hebben we de mogelijkheid voor een mooi uitzicht van de 78 meter hoge toren, bereikbaar via een lift. Aan het andere einde van het stuwmeer eindigt de 2,5 km lange tunnel die de Soor met het stuwmeer verbindt. Hier gebeurde in het begin van de jaren ‘50 een tragisch ongeval. Bij het aanleg van de tunnel kwamen door een plotselinge waterinbreuk 8 arbeiders om het leven. Een beetje later fietsen we ook langs de Soor en zien de ingang van deze tunnel. Waar de Soor in de Hill uitmondt, houden we rechts aan en volgen de Hill stroomopwaarts, om een paar kilometer verder langs de overkant terug naar Eupen te geraken.

Vrijdag, 10 mei 2024

Op de tweede dag twee blijven we in Duitstalig gebied en steken de landsgrens naar Monschau in Duitsland over. Je kunt niet in Eupen verblijven, zonder een uitstapje naar het mooie en historische stadje Monschau te maken. De Vennbahn ligt op het hele stuk op Belgisch gebied. Het was ooit een belangrijke spoorweg voor België. We fietsen op een smal stuk België, links en rechts van ons ligt Duitsland. Pas net voor Monschau steken we de grens naar Duitsland over om in Monschau even van een welverdiende pauze te genieten. Daarna klimmen we terug naar België en genieten iets later van de lange afdaling, langs de Weser en het stuwmeer van Eupen. De gite bereiken we helaas pas na een laatste beklimming.

Zaterdag, 11 mei 2024

Vandaag fietsen we door drie taalgebieden. We rijden eerst in richting westen om, Eupen net achter ons gelaten, ons Frans te kunnen opfrissen. Membach en Baelen klinken niet echt frans, maar liggen toch in franstalig gebied. Verder gaat het via Henri-Chapelle en Hombourg door het oostelijkse stuk van de Voerstreek, waar we voor een heel kort stuk de mensen weer in het Nederlands kunnen aanspreken. We passeren ook het zuidelijkste punt van Nederland. Hier hebben we meerdere mogelijkheden voor een terrassje. Daarna fietsen we via Plom­bièers, Montzen en Welkenraedt terug naar Eupen.

Zondag, 12 mei 2024

De laatste dag rijden we meer richting noordoost. Ons middagdoel is het drielandenpunt waar België met Nederland en Duitsland samenkomen. We fietsen eerst langs een bosrand met mooie uitzichten aan de overkant tot Raeren. Daarna passeren we een paar kleine dorpjes om achter de Duitse grens het Aachener Wald binnen te rijden. Hier begint het een beetje te klimmen tot we het drielandenpunt bereiken. Er staat ook een uitzichtstoren voor diegene die nog een paar hoogtemeters meer te voet willen doen. Ook hebben we hier meerdere mogelijkheden voor een terrasje. Via Hauset en langs Eynatten fietsen we terug naar Eupen.

Mei
Wo 15

Maria-Aalter

Tochtbegeleiding: Emmanuel Maerten

Tel: 0494 32 91 85

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: we wandelen terug 2 lussen van ongeveer 10,5 en 9,5 km.
 • Samenkomst: voetbalkantine van Daring Maria-Aalter, Sparhoekdreef, 9880 Aalter. Start van de wandeling: 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: drank voor onderweg en picknick voor ‘s middags. Lunchafval nemen we mee in de eigen rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina. De tochtbijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. Eventuele laattijdige wijzigingen in het programma worden meegedeeld op de site. Bekijk deze dus nog eens de dag voordien!

We wandelen in twee lussen door de Bossen van Vlaanderen. En dat ze ons iets te bieden zullen hebben, daar mag je alvast zeker van zijn.

In augustus 2023 hebben we ook in deze regio gewandeld, in Doomkerke en Kruiskerke. De huidige wandeling gaat door in het prachtige domein van Bulskampveld. We wippen nu eventjes de provinciegrens over naar Oost-Vlaanderen, met start aan de voetbalkantine van Maria-Aalter in de Sparhoekdreef. We doorkruisen een landschap met bossen en weiden. In de voormiddag trekken we in het Westvlaamse deel een beetje richting noord-west en komen in de buurt van de legendarische herberg “Het Aanwijs” waar boerenzoon Desutter iets teveel vertelde over enkele moorden van Beernem en dat later ook moest bekopen met zijn leven... Over deze amoureuze doch duistere periode vernemen we meer op de wandeling zelf. In de namiddag wandelen we in het overwegend Oostvlaamse deel met onder andere het kasteelgebied “Hoogveld” dat nog altijd is bewoond. Dit prachtige en uitgestrekte natuurgebied bevat heel wat wandelmogelijkheden...

Mei
Za 18

t/m

Ma 20

Gent - Kortrijk - Gent

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 (GSM dag zelf 0494 15 98 12)

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: zaterdag: 60 km, zondag: 75 km, maandag: 74 km.
 • Samenkomst: om 9u45 aan de Watersportbaan te Gent ter hoogte van het Huis van de Sport, Zuiderlaan 13. Daar is er gratis parking voorzien.
 • Verblijf: we verblijven twee maal in jeugdherberg, zolang dat die nog zo heet, “Groeninge” Kortrijk Passionistenlaan 1. We hebben 12 tweepersoonskamers gereserveerd (lakens inbegrepen). De kostprijs van het hele weekend inclusief Ronserbijdrage bedraagt € 120 per persoon.
 • Meebrengen: fiets in prima staat. Bandenreparatieset. Er zitten in het parcours wel enkele hellingen, vooral de tweede dag. Eten en drinken voor 3 dagen.
 • Verkeersinfo: de Watersportbaan bevindt zich op een tweetal km van het Sint-Pietersstation van Gent.
 • Deelnemen: vanaf 25 maart na 17u00 telefoontje naar 03 665 36 54 - NIET PER E-MAIL.

Fietsen in de Leiestreek kan op duizenden manieren dankzij het fietsnetwerk Leiestreek. Je kan zelf trajecten uitstippelen via knooppunten langs 1.100 kilometer aan wegen en paden. Zo fiets je langs kanalen en oude spoorlijnen, door bruisende steden en in het glooiende, groene landschap tussen Leie en Schelde. De Ronsers zijn eigenzinnig genoeg om die plaatjes af en toe te negeren.

Enkel bezienswaardigheden in de Leiestreek

Kasteel van Ooidonk. Het kasteel is één van de mooiste kastelen van België en is nog steeds bewoond. Het vroegere middeleeuwse slot werd heropgebouwd op het einde van de 16de eeuw. De bouw van de 4 ronde hoektorens dateert reeds uit de 14de eeuw. In het begin van de 16de eeuw werden de vleugels eraan gebouwd. Na de brand van 1579 kocht Maarten della Faille hetgeen er nog overbleef van de burcht op. Hij liet het kasteel heropbouwen in renaissancestijl (1592). Tot op vandaag bezit de familie ‘t Kint de Roodenbeke nog altijd het kasteel van Ooidonk.

Kunst opsnuiven in Deurle. Deurle maakt deel uit van de hoofdgemeente Sint-Martens-Latem en staat bekend als kunstenaarsdorp. De bloeiperiode op het kunstenaarsvlak was deze vóór de Eerste Wereldoorlog. Als we het hebben over kunst is het niet alleen over schilders, maar ook over beeldhouwers, schrijvers,... Enkele bekende namen van de vooroorlogse periode: Valerius De Saedeleer, George Minne, Karel en Gustave Van de Woestijne, Albert Servaes, Gustaaf en Leon De Smet, Constant Permeke en Cyriel Buysse.

Raveelmuseum – Machelen. Roger Raveel (1921-2013) is altijd zijn roots in Machelen-aan-de-Leie trouw gebleven, al was er wel die ene periode dat hij in Italië verbleef in 1962. Van Raveel wordt beweerd dat hij moeilijk in een kunsthistorisch hokje in te delen is. Wat hij zag, schilderde of tekende of verwerkte hij in een kunstobject. Alledaagse tijdloze dingen, personen, natuur,… Abstract, figuratief, realistisch, expressionistisch., popart. Geen stijl was hem vreemd.

De rivier de Leie is de rode draad gedurende deze driedaagse. Op zaterdag komen we samen aan het Huis van de Sport: ­Zuiderlaan 13 In 9000 Gent. Dit is gelegen langs de zuiderkant van de Watersportbaan. We volgen grotendeels de knooppunten, maar grotendeels betekent dat we toch eens afwijkend fietsgedrag vertonen. Om 10u00 vertrekken we we richting Leie die we een stuk volgen. We komen voorbij De Pinte en Zulte. Daar proberen we een plaats te vinden voor onze picknick. Na de middag gaat het dan via Waregem en Deerlijk naar de Gavers in Harelbeke. Dan rest er nog een vijftal km tot de JH van Kortrijk. Er zal dan ongeveer een 60 km staan op onze teller. Op zondag trekken we na het ontbijt terug Leiewaarts om dan via Bissegem, Gullegem en Moorsele Dadizele te bereiken. Onderweg vinden we wel een bakker om ons te bevoorraden. We fietsen verder noordwaarts om tegen de middag de Engelse begraafplaats “Tyne Cot” te bereiken. We kunnen die site eventjes bezoeken. Dan volgen we de Ravel tot Zonnebeke. Via het Polygoonbos en het Groenenburgbos bereiken we Zandvoorde en Wervik. We volgen dan weer de Leie - zelfs een stukje op Frans grondgebied - tot in Menen. Daarna gaat het langs Wevelgem terug naar Kortrijk. Daar zien we dat we 75 km afgelegd hebben.

Op Pinkstermaandag fietsen we noordoostwaarts terug naar Gent. We zoeken weer de Leie op die we in het begin volgen tot Bavikhove. Onderweg proberen we wel een bakkerij tegen te komen. Dan verlaten we voorlopig de Leie en fietsen we via Ooigem, Oostrozebeke, Dentergem, Gottem, Grammene, Vinkt naar Deinze. Daar zoeken we weer de Leieboorden op en rijden we naar Astene-Sas. We verlaten dan weer de Leie en via het wondermooie kasteel van Ooigem en Deurle bereiken we het veer van Baarle. We flirtten terug wat met de Leie en en bereiken zo via de Blaarmeersen, de Watersportbaan in Gent. Dan hebben we 74 km op ons zadel gezeten.

Mei
Do 30

Doorheen het Rodeland

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 en 0472 72 47 22

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: ongeveer 50 km.
 • Samenkomst: 10u30 aan het station van Melle.
 • Meebrengen: een (e-)fiets (met opgeladen batterij(en)) in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden. Een helm die het hoofd beschermt bij een eventuele valpartij en een fluovestje zijn welkome attributen, evenals herstelmateriaal in geval van lekke banden.
 • Deelnemen: aanmelden per e-mail met vermelding van gsmnummer absoluut noodzakelijk. Gezien in het verleden de klimaatverandering soms roet in het eten gooide (storm/hittegolf) of een tocht al dan niet kon plaatsvinden, vraagt de tochtbegeleidster om het weerbericht de dagen voorafgaande aan de tocht te volgen en ingeval van extreem veel regen/hoge temperaturen de tochtbegeleidster te contacteren die beslist of de tocht al dan niet doorgaat.

Flaneer met de Ronsers op een donderdag via autovrije paden naar de mooiste plekjes van de Gentse buitenrand in een licht heuvelend gebied dat de Vlaamse Ardennen aankondigt. Langs kronkelende wegen, weiden, akkers en bossen kom je voorbij pittoreske dorpskernen en het natuurgebied De Scheldemeersen. Een gevarieerde route toch die we met de Ronsers volgaarne berijden!

We vertrekken vanuit Melle en bereiken al snel een lichtheuvelend gebied. In de Watermolenstraat (what’s in a name) in Moortsele vinden we een oude watermolen uit de 16de eeuw. Hij wordt helaas niet meer gebruikt. In 1974 werd de aanhoudende waterdruk van de Molenbeek namelijk te veel voor de molen. De as hield het voor bekeken en het met ijzer beslagen rad raakte in verval.

Munte dankt met zijn 700 inwoners zijn naam aan het Latijnse ‘montem’ (berg) en verwijst naar de heuvelrug waarop dit charmante kouterdorpje ligt. De Sint-Bonifatiuskerk ligt op het hoogste punt van de regio (55 meter) en dankt zijn roem aan het relikwie van Sint-Apollonia of ‘Sinte Plonne’, de patrones tegen tandpijn. Samen met de kerk maken de twee huisjes links deel uit van het geklasseerde dorpsgezicht. Net nadat we Munte verlaten, komen we langs het Kasteel ter Zinkt. Dit middeleeuws slot en het bijhorende kasteeldomein kunnen we helaas niet bezoeken, maar ze zijn ook vanop een afstand indrukwekkend.

We fietsen de Makegemse Bossen binnen, een bos- en natuurgebied van ongeveer 200 hectare. Het gebied is een mozaïek van verschillende bossen (Makegembos, Heilig-Geestgoed, Harentbeekbos, Bruinbos, Nerenbos, Makenbos, Luisdonkbos of Huisdonkbos en Hogenbos) omgeven door landbouwgebied. In het voorjaar is het er bijzonder fleurig. Misschien kunnen we er de vuur- en kamsalamanders spotten.

De Prinsenmolen in Baaigem vinden we op de plek waar in 1551 een houten staakmolen geplaatst werd in opdracht van de familie van Lamoraal van Egmont. Lamoraal was prins van Gavere, vandaar de naam Prinsenmolen. In 2017 is de molen omgebouwd tot woonhuis.

Het natuurgebied De Scheldemeersen slingert zich als groene slang langs de Schelde. Het beschermde rivierlandschap wordt gekenmerkt door oude Scheldearmen, weilanden met winterse overstromingen en bosjes en struwelen. Door de variatie aan biotopen en habitats vind je hier heel wat vogelsoorten. De aangelegde poelen trekken kikkers, padden en salamanders aan.

Opvallend zijn de oude kleiputten. Tot de jaren ’50 waren de Scheldemeersen immers zeer belangrijk voor de klei-ontginning. Een tiental plaatselijke steenbakkerijen groeven de kleilagen af. Met onze fiets zullen we ons zeker niet in de klei vastrijden.

Juni
Vrij 14

t/m

Zo 16

Hoge Kempen/Sint-Pietersberg

Tochtbegeleiding: Erik Beerten

Tel: 0485 53 04 72

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: zaterdag: 22 km, zondag: 24,9 km.
 • Samenkomst: vrijdag 14/06 om 11u00: parking Kinderboerderij Pietersheim, Neerharenweg, Lanaken (Toegangspoort Park Hoge Kempen). Zaterdag 15/06 om 10u00: parking onder kanaalbrug Jekerstraat, Kanne. Zondagochtend 16/06: parking aan de Brug van Vroenhoven.
 • Verblijf: Vakantiehuis Pietersheim.
 • Meebrengen: picknick voor elke middag en drank voor onderweg (er zijn ook winkels in de buurt). Lakens/lakenzak/slaapzak en kussensloop meebrengen, graag vooraf doorgeven als je dat wenst (meerprijs!).
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Dit is een weekend met drie dagtochten bij de grens in Belgische en Nederlands Limburg en in Wallonië. We overnachten in het Vakantiehuis van de Kinderboerderij in Lanaken bij kasteel en burcht Pietersheim. Daar is ook één van de toegangspoorten tot Nationaal Park Hoge Kempen.Vrijdag kan je daar al deelnemen aan een tocht door de Kempische bossen en heide op de rand van de Maasvallei. Zaterdag en zondag gaat het over de groene Sint-Pietersberg met zijn bijzondere ondergrond met zondag ook een tripje in Maastricht.

Vrijdag vertrekken wij in de late voormiddag (met wie er dan al is) voor een dagtocht door het zuidelijk deel van Nationaal Park Hoge Kempen, een groot aaneengesloten natuurgebied. We vertrekken bij onze overnachtingsplaats. Van de bossen van het vroegere domein van de heren van Pietersheim gaat het door Pietersembos naar de natuurreservaten Neerharerheide en de Vallei van de Ziepbeek. Dat zijn grotere heidegebieden die nog in Lanaken liggen. We passeren ook een stuk van de gemeente Zutendaal, die zich het groenste snoepje van Vlaanderen noemt.

Zaterdag vertrekken we uit Kanne, een dorp waar zoals in Zichen-Zussen-Bolder (ook gelegen in de gemeente Riemst) van in de middeleeuwen “mergelstenen” ontgonnen werden: kalksteen voor de bouw van kerken en versterkingen in de wijde omgeving. De Sint-Pietersberg is een heuvel met krijt (mergel) in de ondergrond. Die loopt langs de Maas van Maastricht tot een stuk in Wallonië. Wij gaan naar de Waalse Montagne Saint-Pierre, die al voor Eerste Wereldoorlog bijzondere aandacht genoot vanwege de bijzondere orchideeën en andere bloemen in de kalkgraslanden. In juni zouden die in bloei te zien zijn. In de bosjes tussen de velden komen wij langs de “grotten” van vroegere vuursteengroeves en ook langs de merkwaardige Toren van Eben-Ezer, gebouwd in silex en bekroond door vier mythische dierenfiguren. Langs het Albertkanaal lopen we over het grote fort van Eben-Emael, gebouwd in de jaren 1930 als oninneembaar, maar in 1940 toch snel verslagen.

Zondag vertrekken we bij de Brug van Vroenhoven, waar het Albertkanaal diep door de Sint-Pietersberg snijdt en waar bij het begin van de Tweede Wereldoorlog heel wat Belgische soldaten voor sneuvelden. Over de Nederlandse grens komen we in de velden ten zuiden van Maastricht. Verder gaat het door de bossen op de Cannerberg. Daaronder, uitgehouwen in de Sint-Pietersberg, het vroegere ondergrondse hoofdkwartier van de NAVO waar tot 1993 permanent 300-400 militairen actief waren. Voor we bij Kanne weer op Belgisch grondgebied komen, belanden we via Château Neercanne bij de mergelgroeves van de Muizenberg. Dan gaat het naar het Plateau van Caestert, een hoogte in de buurt van de Maas, waar de Romeinen een oppidium (versterkte kampplaats) hadden. Na een aantal oude ondergrondse mergelgroeves op Waals grondgebied komen we op Nederlands grondgebied in de Oehoe-vallei. Dat was tot voor een aantal jaren een bovengrondse groeve voor de cementindustrie en nu een natuurreservaat en pleisterplaats van Oehoe’s. Bij Fort Sint-Pieter krijgen wij een mooi uitzicht op Maastricht dat van in de Romeinse tijd een strategisch belangrijke plaats was vanwege de doorwaadbare “tricht” in de Maas. We dalen de Sint-Pietersberg af naar de oude stadsmuren bij het Jekerkwartier en langs het Vrijthof, de Markt en de hasjboten op de Maas wandelen wij door de groene noord-westelijke vestingen rond Maastricht terug richting Vroenhoven.

Maart
Zo 10

Rondje Boom

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: 54 km, overwegend vlak.
 • Samenkomst: De Schorre Boom, hoofdingang (Schommelei, 1), 10u20. We vertrekken stipt om 10u30.
 • Meebrengen: fiets in goede staat, picknick, drank, regenkledij, helm, fluojasje, € 1 ronserbijdrage.
 • Deelnemen: graag een seintje aan de tochtbegeleidster, via mail of telefonisch als je graag deelneemt aan deze fietstocht. Laat zeker ook je telefoonnummer achter. Bij barslecht weer kan de tocht tot latere datum uitgesteld worden.

Maart: tijd om onze stalen rossen weer van de stal te halen! Een prille eerste lentetocht brengt ons langs ons industrieel verleden van de Rupelstreek met haar zeven eeuwen klei-ontginning. De panoramische vergezichten en oude industriële sites, brengen ons bijna honderd jaar terug in de tijd. We fietsen langs veel water en groen! Hopelijk zijn de weergoden ons goed gezind. De Ronsers kennende hoeven die geen roet in het eten te gooien. Er is goede regenkleding… We starten aan de hoofdingang van het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom. Snel komen we aan de Rupel. We fietsen de kaai volledig af en duiken dan met een hangfietspad boven de Rupel onder de N177. We passeren het steenbakkerijmuseum en de wijk Noeveren, het Bokrijk van de steenbakkerijen. Een stukje industrieel erfgoed langs de Rupel: droogloodsen, ringovens, schouwen, arbeiderswoningen en meestergastwoningen. Wat verderop ligt Niel met veel nieuwbouw. We peddelen door tot we weer aan de Rupel komen. Aan de overkant zien we de kerk van Wintam en de toren van de zeesluis. Wat verderop steken we met het veer de Rupel over, naar het Noordelijke eiland van Wintam. We rijden tot aan de Schelde, tot aan de overzet naar Rupelmonde, met een mooi uitzicht op Steendorpen Rupelmonde. Op naar Temse. Met de fiets aan de hand dalen we af naar de Wilfordkaai. Onder de Scheldebruggen door bereiken we het fietspad tot aan de geasfalteerde Scheldedijk. We fietsen nu langs schorren en de kapel van Onze Lieve Vrouw van de Schelde, met aan de overkant jachtpaviljoen De Notelaer en verder de monding van de Rupel. In Steendorp fietsen we rond een wat verscholen getijdenhaventje en langs een voormalige steenbakkerij. We komen het standbeeld van Mercator tegen. We verlaten Rupelmonde. We rijden tot Bazel en Hemiksem. In de Scheldebocht zien we de monding van de Rupel. We nemen even een kijkje bij de Sint-Bernardusabdij. Via Schelle naar Rumst. Na heel wat gekronkel komen we aan bij het stadspark van Boom. We duiken de Begijnenbossen in en rijden verder tussen weiden en akkers. We werpen een blik op een oude watertoren die omgebouwd werd tot toeristische uitkijktoren. We bereiken het centrum van Rumst. Nu is het niet ver meer tot aan de Schorre.

 

Maart
Za 16

Tochtbegeleidersvergadering

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: vergadering Bestuursorgaan
 • Samenkomst: bij tochtbegeleiders Jörg en Marijke, Sporewegel 1, bus 504, 9000 Gent, 14u00. Kom het beste met de trein; dit is op 500 meter van het station Gent Dampoort. Ga via het wandel-fietspad langs de spoorlijn. Bij de parking Flixbussen onder het tunneltje tot op de parking van winkelcentrum Dampoort. ­Achter de Hubo/Tom&co zie je een nieuw appartementsgebouw. Wij zullen je opwachten aan de grote poort. Kom je later, zie je ons niet, ben je hopeloos verdwaald? Tel naar Jörg: 0471 35 32 24. Met de auto: voor in de GPS: Dendermondesteenweg 136, 9000 Gent. Je moet het winkelcentrum van de Aldi/Zeeman oprijden. Doorrijden tot aan Hubo/Tom&co. Hier kun je betalend parkeren. (€ 2 per uur, na 19u30 € 1, tot max € 18). Zie verder hierboven. Om parkingkosten te vermijden kan je je auto gratis parkeren bij de Rozebroeken in Sint-Amandsberg en erna met je (mini)fiets naar de vergaderplek rijden.
 • Meebrengen: ideeën voor nieuwe tochten
 • Deelnemen: aanmelden en informeren via info@ronsers.be.

Plannen van najaar 2024 tot de grote vakantie van 2025. Bijeenzitten ter evaluatie van het programma en het Ronserreilen en -zeilen. Dat is de tochtbegeleidersvergadering. Het is dé Hoogdag van de tochtbegeleiders-met-plannen. Er is ook het officiële vzw-verplichte gedeelte van de vergadering. Je bent van harte uitgenodigd op onze tochtbegeleidersvergadering (ook bestuursorgaan én algemene vergadering). Dit jaar wordt er tussen een hapje en een natje opnieuw gepland voor het volgende trekkersjaar. Weekends en verlengde weekends liggen te grabbel om door geïnspireerde tochtbegeleiders ingevuld te worden. Wie belet is, laat zijn plannen - tenminste een week vooraf - aan Jurn en Linda weten zodat er rekening kan mee gehouden worden. Mee-planners hebben wel voorrang op eventuele mailsuggesties.

Agenda Algemene Vergadering:

 1. Goedkeuring vorig verslag, financiële aangelegenheden.

Agenda Bestuursorgaan

Terugblik op voorbije trekkersjaar, planning nieuwe tochten, verwelkoming nieuwe tochtbegeleiders, varia. ‘s Avonds eten we ter plekke en dus niet in de stad - we laten ons culinair verrassen.

Maart
Zo 17

Krekengebied

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 22 km
 • Samenkomst: parking kerk van Sint-Laureins om 10u30.
 • Meebrengen: dagrugzak met picknick, € 1 ronserbijdrage en de nodige wandelattributen in functie van het weer.
 • Deelnemen: een berichtje vooraf aan de tochtbegeleider is fijn en maakt kostendelend carpoolen makkelijk.

Als kind kwam de tochtbegeleider regelmatig met zijn ouders het krekengebied verkennen. Het was steeds een verrassende tocht doorheen een landschap dat een geschiedenis heeft. Tijd om herinneringen aan die tijd op te halen via een mooie wandeling met de Ronsers. Je staat er misschien niet bij stil wanneer je door de kreken van Sint-Laureins wandelt. Maar dit natuurlandschap heeft een rijke geschiedenis. Je wandelt op afzettingen van dekzand uit het pleistoceen en zeeklei uit het holoceen.

Eeuwenoude grond dus, die hier werd afgezet tijdens talrijke overstromingen die het gebied teisterden door de jaren heen. Dat bleek een vruchtbare bodem voor de groene gewassen van de polders. Die op hun beurt dan weer een dankbare beschutting waren voor honderden vogel- en diersoorten. Ooit wandelden hier trouwens talloze schapen rond, toen in de vroege middeleeuwen schapenhouders hier hun kudden lieten grazen. Het veen dat hier vroeger was, werd ontgonnen om steden zoals Brugge en Gent van brandstof te voorzien. En langzaam maar zeker werd er strijd geleverd tegen het water. Werden dijken opgeworpen en polders gecreëerd. Tot er ruimte was voor menselijk bestaan – in de vorm van charmante dorpen zoals Sint-Laureins en Sint-Margriete.

In 1850 werd dan ook nog eens het Leopoldkanaal uitgegraven, dat tot op vandaag van oost naar west door het zuidelijke krekengebied loopt. Je merkt het: de wereld staat niet stil. Maar de natuur was én blijft hier baas. Mensen zijn van harte welkom – maar ze zijn voorbijgangers op bezoek. Het krioelende planten- en dierenleven zwaait hier in alle rust de plak. Op 17 maart zwaaien de Ronsers er de plak om van dat alles te genieten.

We starten aan de kerk van Sint-Laureins en stappen meteen langs het Leopoldkanaal. Even verder is er een verrassing, want we moeten naar de overkant. Dat doen we met vereende krachten. Wedden dat het de Ronsers lukt? De eerste kreek die we zien is de Blokkreek. Via het Groote Gat bereiken we de Nederlandse grens. We gaan naar Aardenburg waar we via de Brouwerijstraat en het Verloren Kostje de velden induiken. De Oude Biezenkreek passeren we wat verder en stilaan zijn de rood-witte tekens van de GR of de geelrode van de regioroute onze leidraad. Voor we het doorhebben zijn we opnieuw in Sint-Laureins. Misschien vinden we er wel iets open om onze dorst te stillen.

Maart
Wo 20

Reningelst

Tochtbegeleiding: Annemie Decoene

Tel: 0479 74 50 45

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: voormiddaglus: 10,5 km, namiddaglus: 13,5 km.
 • Samenkomst: Atelier Hortense, Pastoorstraat 13, 8970 Reningelst (Poperinge). Parkeren kan in de buurt van de Vedastuskerk. Je bent welkom bij ‘Hortense’ vanaf 9u15. Start van de wandeling: 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: picknick voor ‘s middags en eventueel drank voor onderweg. Deze wandeling werd in de natte november- en decembermaanden voorbereid. Zonder rubberlaarzen of waterdichte wandelschoenen zou deze prachtige tocht niet mogelijk geweest zijn. Nu maar hopen op een droog voorjaar.
 • Verkeersinfo: er zijn (nog steeds) werken in en rond Reningelst. Het is raadzaam om via Poperinge te rijden en daar de omleiding te volgen.
 • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina. De tochtbijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. Eventuele laattijdige wijzigingen in het programma worden meegedeeld op de site. Bekijk deze dus nog eens de dag voordien.

Een voorjaarstocht rond Reningelst en Westouter, speciaal voor wie van de stilte, het prachtige landschap en de natuur houdt.

We starten onze dag bij Greet Six van ‘Atelier Hortense’ in de gerenoveerde maalderij (lijnzaad en graan voor veevoeders) van haar grootouders Camiel en Hortense. Vandaar vertrekken we om langs de Vedastuskerk de stijgende Zevekotestraat te bereiken en zo het dorp te verlaten. Even buiten het dorp ontrolt zich het golvend landschap van de West-Vlaamse heuvels. Het gaat bergop tot aan het topnatuurgebied Sulferberg (19 ha) waar we door het Brandersbronbos wandelen. Dit bos werd in 1990 de allereerste eigendom van Natuurpunt-De Bron met wijlen Piet Hardeman als dé grote bezieler en gangmaker. Dankzij zijn inzet en die van zijn vele vrienden kunnen wij nu van dit prachtige gebied genieten. Er vertoeven hier sindsdien zeldzame planten en dieren. Langs ‘zijn’ Goeberg keren we terug richting Reningelst voor de picknick. Ondertussen is het volop genieten van het glooiende landschap.

Na de lunch gaat het richting Westouter. We zijn eventjes in Frankrijk en opnieuw ontvouwt zich een mooi uitzicht. We zullen ruim onze tijd krijgen om dit onderweg te bewonderen. We komen nooit in de dorpskom zelf, maar we stappen langs mooie paadjes eromheen terug naar ons startpunt. Greet en haar team zullen ons in haar gezellige bistro graag weer verwelkomen voor de afscheidsdrank.

 

Maart
Vrij 22

t/m

Zo 24

Houffalize

Tochtbegeleiding: Koenraad Mortelmans

Tel: 0479 06 55 90

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: zaterdag 21 km, zondag 19 km.
 • Samenkomst: vrijdagavond vanaf 18u00. Er wordt een aanschuifmaaltijd voorzien met kaas, groenten, vlees en drank aan tafel. Bier is betalend.
 • Verblijf: Gite Haut de Badrival, Alhoumont 32 6662 Houffalize. Max. 20 personen.
 • Meebrengen: badlinnen, keukenhanddoek, kussensloop, matrasovertrek, donsovertrek. Bedden zijn 1 persoons. Enkele stapelbedden. Drank voor de picknick, brood en beleg is voorzien.
 • Verkeersinfo: kostendelend samenrijden is mogelijk.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Het natuurpark van de Twee Ourthes maakt integraal deel uit van het schistmassief en is gelegen op de oudste rotsen van België. Wij gaan hier een stukje van ontdekken. En als we bedoelen ‘ontdekken’, dan betekent dat in Ronsertermen: dingen zien die je zelf anders nooit zou ontdekken. De Ourthevallei is prachtig ingesneden en in de prille lente, wanneer de bomen op het punt staan in gang te schieten, ruikt het er naar vervliedende winter. Kom het met ons mee ontdekken. Zo kom je in Bernistap. Maak er samen met ons kennis met het kanaal van Bernistap, een deel van het Ourthe­kanaal, een nooit afgewerkt stuk op het grondgebied van de gemeente Houffalize in de provincie Luxemburg. De regering van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden begon in januari 1829 met de bouw van een Maas-Moezelkanaal, dwars door de Ardennen. Het zou een smal en ondiep kanaal voor platbodemschuitjes worden. Het kanaal moest over de waterscheiding tussen de Oostelijke Ourthe en de Sûre lopen. Ten oosten van het dorpje Bernistap werd die scheiding gevormd door een 490 meter hoge heuvel van leisteen, nu op de grens tussen Belgisch Luxemburg en het Groothertogdom Luxemburg. In deze heuvel werd een diepe kunstmatige vallei gegraven, maar het hoogste deel zou overwonnen worden met een kanaaltunnel met een lengte van 2528 meter. De Belgische Revolutie van 1830 maakte een eind aan de tunnelwerken, toen men 1130 meter ver was. Wie met de Ronsers ooit overnachtte in Hoffelt
(GH-Luxemburg) kent de andere sleuf van het kanaal.

We komen aan op vrijdagavond vanaf 18u00. Na een rustige nacht in de gîte, verkennen we de vallei van de oostelijke Ourthe. Die doorkruisen we en trotseren af en toe een stevige helling. We eindigen terug aan de gîte waar we samen een vork bijsteken om een avondmaal op tafel te toveren, met onze huisdirigent. Wie dat is ontdek je samen met ons, maar naar het schijnt staan zijn initialen voor integer (IG).

Zondag trekken we na het ontbijt richting Tavigny, en verder naar het verborgen Canal de Bernistap, een verborgen parel waarover je hierboven al las. Verder over het plateau naar Cetturu om te eindigen aan de gîte om daar nog even na te keuvelen bij iets fris of warm. Cetturu komt van het Germaanse “sigidrothu”, “sigidra”, “zegge”, het verwijst naar planten die groeien in vochtige omgevingen. We eindigen onze tocht rond 16u30.

Maart
Za 30

t/m

Ma 1

Paastocht door De Lage Kempen

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser

Tel: 0499 52 23 59

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: dagafstand dag 1 is 62,3 km, voor dag 2 (met enkel middagbagage) voorzien we 67,4 km. Op Paasmaandag, de laatste dag, is 63,7 km voorzien.
 • Samenkomst: we komen op Paaszaterdag 30 maart om 9u45 samen op de parking van het treinstation van Mol, gelegen aan het Statieplein te Mol. Volgens de website van de NMBS is parkeren hier nog steeds kosteloos.
 • Verblijf: we overnachten 2 keer in Jeugdherberg Hostel H te Hasselt. (Ter info: het woord jeugdherberg verdwijnt binnenkort maar bestaat nog bij het ter perse gaan). Spoorwegstraat 80, 3500 Hasselt, +32 11 45 50 81.
 • Meebrengen: zorg dat je fiets in orde is. Je hebt kledij en picknick nodig voor 3 dagen. We komen waarschijnlijk onderweg wel een bakker tegen en zoeken naar cafés voor het middagmaal. Toch zou het kunnen gebeuren dat we ergens in openlucht dienen te eten. Lakens zijn niet nodig, die worden door de jeugdherberg ter beschikking gesteld en zijn in de prijs inbegrepen.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders. Aanmelden kan voor onze tocht vanaf donderdag 25 januari 2024. Je doet dit het beste per mail, al mag je het gsmnummer ook proberen, maar we garanderen niet dat dit lukt.

Het is hartje winter, donker, nat en killig, maar met Pasen zou er beter weer en meer licht moeten zijn. We willen dit per fiets beleven in het Regionaal Landschap Lage Kempen, een rustige en hopelijk zonnige start van het nieuwe fietsseizoen. We starten vanaf de parking van het treinstation van Mol, daar kan de auto nog gratis enkele dagen staan. We overnachten twee keer in JHB Hostel H te Hasselt. De afstand van de tochten varieert tussen 62,3 km en 67,4 km. De hoogteverschillen zijn beperkt (van 180 m. tot 330 m. per dag). We gebruiken autoluwe wegen, maar hierdoor kunnen er ook smalle paadjes en halfverharde of zelfs onverharde stukken voorkomen. We houden het tempo gezapig. De tocht is bij het opstellen van deze aankondiging nog niet voorgefietst, dus er zijn nog veranderingen mogelijk. We zoeken nog naar cafés voor het middagmaal en hebben er goede hoop op dat we die zullen vinden.

Paaszaterdag fietsen we van Mol via Beringen en Herk-de-stad naar Hostel H. We verlaten Mol langs het zuiden, rijden door de velden langszij Hulsen, waar we de grote Nete oversteken en het jaagpad van het kanaal Dessel-Kwaadmechelen opzoeken. Iets voor Kwaadmechelen steken we het Kanaal over en fietsen naar het oosten langs Beverlo naar Be-Mine in Beringen.

Hier in de buurt hopen we onze picknick te kunnen gebruiken. We steken het Albertkanaal over, zoeken het fietspad Millenium Golf op en komen langs het “Natuurreservaat Vallei van de Drie Beken”. We rijden bezijden Meldert, langs het “Natuurreservaat De Schurftert-Lange Beemden” en het “Natuurreservaat Willekensberg”. Daarna fietsen we rond Schulen door de velden naar Stevoort. We komen langs de westelijke kant Hasselt binnen en bereiken zo Hostel H. De tocht bevat ongeveer 1 km onverharde weg, 1 km halfverharde weg en 960 m kasseiweg en is in totaal 62,3 km lang met een hoogteverschil van 180 m.

Op Paaszondag verkennen we de bloesemstreek met enkel dagbagage. We maken een rondrit vanuit Hasselt naar het zuiden, en rijden in wijzerzin. We starten zuid-oostelijk, volgen het pad langs de spoorweg naar Sint Truiden om Hasselt te verlaten en de Prinsbisschopsingel en de E313 over te steken. We passeren de Nietelbroeken langs het noorden, kruisen de Daaleinderstraat en fietsen achter de huizen naar Kortessem.

In de buurt van Gors-Opleeuw passeren we het Kasteel Opleeuw, we draaien de oude spoorweg (“Het fruitspoor”) op en passeren Borgloon langs de noordkant. Langs Gotem fietsen we naar Mettekoven, steken het beekje De Herk over en rijden naar Groot Gelmen. We hopen hier te kunnen picknicken. Aan de Romeinse kassei gaan we de Zwevende Kapel bewonderen. Daarna fietsen we verder naar Rijkel, de rustplaats Honsberg en Zepperen Dorp. We blijven noord-westelijk aanhouden, langs het natuurdomein Schorrebos (bij Nieuwerkerken). We fietsen langs Weijer naar Steevoort om zo opnieuw bij het Hostel H aan te komen. De tocht zou 67,2 km lang moeten zijn, met in totaal 330 hoogtemeters. We voorzien 345 m. onverharde weg, 625 m gravel en 1,5 km kasseien als moeilijkere ondergrond.

Paasmaandag fietsen we terug naar ons vertrekpunt, het station van Mol, maar deze keer langs het oosten. We verlaten Hasselt langs het noorden en moeten in het begin zowel de singel als het Albertkanaal oversteken, waardoor de eerste vijf km nogal stedelijk zijn (wel met fietspaden).

Aan de research campus kunnen we eindelijk een groene as volgen, richting domein Kiewit en de Weyers. We fietsen letterlijk door het water, omzeilen het vliegveld van Hasselt Kiewit, fietsen langs maar niet door het natruurreservaat “Welleke” en langs Zonhoven, waar we de drukke N74 moeten kruisen. We laten Houthalen letterlijk links van ons liggen, volgen het fietspad langs de spoorweg om natuurgebied “Op de Aenhof” te passeren en zo het Vlaams Natruurreservaat Helderbeek-Terill te bereiken. We volgen daarna de vallei van de Zwarte Beek, door het militair domein van Leopoldsburg naar Hechtel. We fietsen een kort stukje langs het Kanaal van Beverlo, rijden over het fietspad tussen Keiheuvel en de Most, door de bossen ten zuiden van Aeroclub Keiheuvel naar Balen. We steken het kanaal Dessel Kwaadmechelen over om zo via de Rozenberg het station van Mol te bereiken. Totale afstand vandaag zou 63,7 km moeten zijn, met 220 hoog­temeters op de teller. Er staat minder dan 100 m. onverharde weg op het programma, 2,25 km gravel en 1,35 km kasseien. De rest zou normaal verhard moeten zijn (waarvan 39,5 km fietspaden.

Maart
Za 30

t/m

Ma 1

Lille - Kasterlee

Tochtbegeleiding: Hermien Matthys

Tel: 0472 60 00 48 (enkel ‘s avonds bellen)

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: dagelijks een wandeling van tussen rond 25 km. Veel hoogtemeters zullen we niet doen.
 • Samenkomst: om 10u30 vertrekken we op de P&R Lille, Papendijk, 2275 Lille.
 • Verblijf: we verblijven in de Hoge Rielen, Molenstraat 62, 2460 Kasterlee. Dit verblijf is gevestigd in het gelijkaardige genoemde natuurgebied van 230 ha, dat vroeger een militair domein was. Er zijn 3 kamers van 4 personen gereserveerd. Lakenpakket en 1 grote handdoek per persoon is inbegrepen. Elke kamer heeft een douche en een afzonderlijk toilet. Voor sommige Ronsers brengt het wel herinneringen met zich mee van de bos- of andere klassen.
 • Meebrengen: picknick voor 3 dagen en drinken voor tijdens de wandelingen, regenkledij, evt gamaschen en wandelstokken voor wie daar comfortabel mee stapt.
 • Verkeersinfo: een week vooraf ontvangen de deelnemers de deelnemerslijst zodat er kan afgesproken worden om te carpoolen.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

Tijdens deze driedaagse verkennen we de Kempen, waar we genieten van de mooie natuur, bossen in deze zanderige omgeving. Deze streek is voorzien van vele wandelknooppunten, waar we voor deze tocht handig gebruik van maken. Het is een weinig bekende streek voor de Ronsers, vandaar dat we er ons aan wagen. De roodwitte streepjes zijn er talrijk, dus dat belooft veel moois.

De driedaagse start aan de Park and Ride (P&R) in Lille waarbij we via Welchelderzande en Gierle naar Kasterlee trekken. De tweede dag doen we een luswandeling in de bosrijke omgeving van Kasterlee. De laatste dag vertrekken we vanuit Kasterlee om dan via Lichtaart en Lille terug naar onze wagen te stappen.