De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Oktober
Zo 4

Komen - Ieper (GR5A - 131) stationstapper

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 21,2 km
 • Samenkomst: max 15 personen, aan het station van Komen (Comines) om 9u30 (Trein uit Poperinge - Ieper arriveert om 9u25, trein uit Antwerpen- Gent om 9u33). Voor wie met de wagen komt is het misschien interessant om je auto achter het station in Ieper te zetten en de trein naar Komen te nemen om 9u16. Maak gebruik van je gratis railpas!
 • Meebrengen: goede wandelschoenen, picknick, regenkledij. €1 Ronserbijdrage.
 • Deelnemen: telefonisch of per mail aanmelden bij Anneke tegen uiterlijk 30/09/2020. Bij 15 personen kom je op de reservelijst.

Op deze mooie herfstdag wandelen we van Station Komen/Comines naar Station Ieper via de GR 5A zuid en het Provinciaal Domein Palingbeek. Langs het “kanaal Komen - Ieper” wandelen we via de GR naar het Provinciaal Domein “de Palingbeek”, om dan af te slaan naar Ieper via GR 131. We komen aan in het station van Ieper nadat we ook een deel van de vestingen hebben verkend. Vlak aan het station van Komen groeten we op de gemeentelijke begraafplaats de 100 Britten die daar begraven liggen. We wandelen naar het landelijke Houthem (Henegouwen). Het provinciaal domein De Palingbeek bevindt zich op de waterscheidingslijn tussen IJzer en Leie, is 200 ha groot en bestaat uit drie grote delen: het Molenbos, de 3 km lange sleuf van het kanaal Ieper - Komen en het landgoed De Vierlingen. Het is nu een rustig wandelgebied. De Grote Oorlog is nooit ver af in Ieper. We passeren ‘The Bluff’, een instappunt dat de toegangspoort vormt tot het unieke oorlogslandschap ‘The Bluff’, het Molenbos, de beroemde site Hill 60, de kratersite Caterpillar, de begraafplaats Larch Wood Cemetery en omgeving. Op comfortabele houten wandelpaden en trappen kan je deze gebieden binnen het Ieperse oorlogslandschap ontdekken (o.a. mijnkraters). Na de Palingbeek volgt het dorp ‘Zillebeke’, met de mooie vijver en de Hoge Krater begraafplaats. Langs de Verdronken weiden wandelen we Ieper binnen. Een ommetje langs de Vestingen brengt ons naar het station. Voor wie wil, kan er nog een glaasje gedronken worden op de Markt in Ieper.

Oktober
Zo 11

Bazel - Hemiksem - Hoboken - Kruibeke - Bazel

Tochtbegeleiding: Felix Vercauteren

Tel: 0472 74 63 72 of 03 766 23 99

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 24 km
 • Samenkomst: aan de kerk van Bazel om 9u45.
 • Meebrengen: goede stapschoenen en kledij. Ronsergeld € 1 en picknick.
 • Verkeersinfo: Bazel is te bereiken via de Krijgsbaan Temse - Kruibeke.
 • Deelnemen: aanmelden is verplicht gelet op de coronasituatie. We kijken uit naar veilig picknicken.

Schipper mag ik overvaren? Dat liedje inspireerde de tochtbegeleider tot het ineenflansen van een mooie tocht in het Scheldeland rond Bazel. De streek heeft ‘iets’ met het water, zeker als je weet dat de stormvloed van 1953 hier de hele zwik onder water zette. Goed dat we de verschillende perspectieven kunnen gaan bekijken vanop het water, langs de dijken en in het polderlandschap dat er na de Sigmawerken helemaal anders uitziet. We beginnen bij het park en kasteel van Wissekerke. We ver­laten het park en stappen rechtdoor naar het veer naar Hemiksem. Langs Groenenhoek ontdek je rustige wegen. Door een prachtiige lindedreef wandelen we voorbij het kasteel Klaverblad. In het kasteelpark Zorgvliet vind je een hof van plaisance. In deze tijden niet verantwoord … In de Hobokense polder staan we tussen de gallowayrunderen en paarden in weilanden. Na het Polderbos nemen we het veer naar Kruibeke. Een kerkpad leidt ons naar een uniek polderlandschap. Enige tijd later zijn we terug in Bazel.

Oktober
Vrij 16

t/m

Zo 18

Wandelen en/of fietsen in de Vallei van de Mark

Tochtbegeleiding: Hilde Vandevelde

Tel: 09 230 02 03 of 0496 59 47 06

E-mail:

 • Type: Relax-weekend
 • Afstand: mag je zelf bepalen.
 • Samenkomst: vrijdag, vanaf 17u30 in de verblijfplaats.
 • Verblijf: Hof ter Wilgen - Maroiestraat 10 - 9500 Viane.
 • Meebrengen: keukenhanddoek, boterhammendoos en eventueel potje en vork om overschotten van het avondeten mee te nemen voor de picknick van zondag. Lakens, toiletgerief, handdoek. Stapschoenen en/of fiets. Kaartmateriaal, gps als je dat hebt, of gewoon pen en papier om nummertjes te noteren. Ontsmettingsgel en mondmasker.
 • Verkeersinfo: de woning ligt ongeveer 3 km wandelen van het station van Viane - Moerbeke. Treinreizigers kunnen afgehaald worden aan het station.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

RELAX is misschien niet de beste benaming voor dit weekend, want zowel stevige als minder stevige fietsers en wandelaars zijn welkom. Relax betekent dat er dit weekend geen tochtbegeleider is die het tempo en aantal kilometers bepaalt. De deelnemers beslissen zelf of ze willen wandelen of fietsen, een pittige tocht over de heuvels willen doen, zich aan een gezapig tempo door het landschap willen bewegen, een paar uur gaan wandelen en daarna in een hoekje duiken met een boekje... RELAX betekent ook dat je geen picknick hoeft mee te brengen. Je mag ’s morgens je brooddoos vullen met wat op de ontbijttafel staat. Er is voldoende brood, beleg, fruit, snackjes voor het vieruurtje… Ronsers ALL-IN was misschien een betere benaming geweest.

De deuren van Hof ter Wilgen staan open vanaf vrijdag 17u30. Voor wie op voorhand een seintje geeft, wordt er diezelfde avond al een avondmaal voorzien. Hof ter Wilgen is een vakantieverblijf gelegen langs een smal straatje, tussen velden en akkers, ver weg van stad en drukte. Eens voorbij de parking loop je zomaar binnen in de permacultuurtuin, een klein paradijsje waar je nog stilte en rust kan vinden en bovendien een heuse zwemvijver voor de allermoedigsten. Jullie bepalen dus zelf het programma, er zijn zowel wandel- als fietsknooppunten. Wandelaars kunnen de Rietbeemd, het Kluysbos of een stukje Pajottenland gaan verkennen, fietsers kunnen lekker vlak langs de Dender bollen, toch de muur van Geraardsbergen beklimmen of de heuvels van het Pajottenland in, balanceren op de taalgrens,… Zaterdagavond koken we samen een lekkere, gezonde maaltijd. Zondag nemen we de overschotjes mee als picknick.

Oktober
Za 31

t/m

Di 3

Echternach

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12 (GSM enkel tijdens de tocht)

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: zaterdag 31/10 ongeveer 12 km; zondag 1/11 ongeveer 20 km; maandag 2/11 ongeveer 20 km; dinsdag 3/11 ongeveer 14 km. De 2° en 3° dag is er een mogelijkheid om een lichte wandelversie mee te stappen. Ik zoek ook nog één begeleider voor de tocht van de zondag en één voor de tocht op maandag. In het verleden gaf dat geen problemen en ik ga ervan uit dat het voor dit jaar ook geen probleem zal zijn.
 • Samenkomst: aan de JH van Echternach om 11u30. De JH ligt aan de Chemin de Roudenhof te 6479 Echternach. Er is genoeg parking aan de JH. De bagage blijft in de wagens tot na de wandeling
 • Verblijf: er zijn ruime kamers van 4 voorzien (beddengoed inbegrepen). Er is plaats voor 24 ronsers als het tegen dan mag…
 • Meebrengen: middagmaal en drank voor 4 dagen. Er is wel een warenhuis op 600 m van de JH die ook in het WE open is.
 • Verkeersinfo: de streek is moeilijk te bereiken met openbaar vervoer. We proberen kostendelend samen te rijden. Ik zal zoals ieder jaar een vervoersschema opstellen.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Honderdduizenden toeristen hebben in Luxemburg het gebied rondom Echternach bezocht, beter bekend als “Klein Zwitserland”, en allen zijn het erover eens dat het één van de mooiste plekjes is van het land. De natuur is er buitengewoon interessant, de beboste heuvels en de grillige rotsformaties bieden een landschap waar overal rust heerst en dat uitnodigt tot een verblijf voor diegenen die rust en ontspanning zoeken.

Het culturele centrum van de streek is Echternach, een stadje dat uit de middeleeuwen stamt. Men vindt er het indrukwekkende complex van abdijgebouwen, in barokstijl, de romaanse St-Willibrordus-basiliek met vier torens, het gerechtsgebouw uit de middeleeuwen, de romantische nauwe straatjes en het schilderachtige stadscentrum.

De Ronsers gaan er vier volledige dagen stappen en rijgen de mooie plekjes aan elkaar. De wandelingen zijn op het ogenblik van deze tekst nog niet uitgetekend. Je zal dus moeten rekenen op de kunst van het navigeren van de tochtbegeleider.

November
Zo 8

Erembodegem - Dendermonde

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0477 54 97 39

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 25 km
 • Samenkomst: station Erembodegem, 10u15 of na aankomst trein Brussel-Noord - Aalst: aankomst 10u14.
 • Meebrengen: picknick en drank, € 1 ronsergeld. Waterdicht schoeisel, regenkledij.
 • Verkeersinfo: Trein: Erembodegem station ligt op spoorwegtraject Brussel-Noord - Aalst. Dendermonde ligt op de kruising van 2 spoorwegtrajecten: Brussel Noord - Lokeren/Sint-Niklaas en Gent-Sint-Pieters - Leuven. Auto: Is nogal onpraktisch. Parkeren in Erembodegem; terug met trein Dendermonde - Wetteren - Aalst - Erembodegem of via Brussel Noord.
 • Deelnemen: aanmelden tot daags ervoor (we houden ons aan de coronamaatregelen). De coronamaatregelen veranderen continu; raadpleeg de op 8 november van toepassing zijnde maatregelen mbt transport, openbaar vervoer en recreatieactiviteiten in groepsverband.

We stappen in de Dendervallei via kleine opeenvolgende natuurgebieden tussen de 2 rivaliserende steden Aalst, bekend om zijn carnaval en Dendermonde trots op zijn Ros Beiaard. Hopelijk speelt corona ons hierbij geen parten. We gaan ervan uit dat dit wel kan plaatsvinden (deze tocht dus, niet het carnaval). Erembodegem is de grootste deelgemeente van Aalst. Het station Erembodegem paalt aan het Osbroek natuurgebied. ­Tesamen met het bijhorend stadspark is dit de groene long van Aalst. Gerstens, Somergembos, Faluintjes liggen aan de andere oever van de Dender. Via Moorsel bereiken we Wieze en Denderbelle en vinden we verdoken wegeltjes in de Dendervallei tot in Dendermonde dat nog altijd treurt omwille van zijn geannuleerde Ros Beiaard-ommegang!

November
Za 28

Land van Rode

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0478 38 76 84, let op: het 015-nummer is voorlopig buiten dienst

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km
 • Samenkomst: aan de kerk van Moortsele om 10u15.
 • Meebrengen: goede wandelschoenen, picknick, regenkledij, € 1 Ronserbijdrage.
 • Verkeersinfo: met de trein komen kan ook. In Moortsele is een station, op een boogscheut van de kerk.
 • Deelnemen: telefonisch of per mail aanmelden bij Jurn en Linda tegen uiterlijk 26/11/2020.

Tijdens zijn puberteit leerde de tochtbegeleider deze streek kennen door een soort van dropping, midden in de nacht. ‘Door de velden zagen we de kouters opdoemen met de silhouetten van bunkers op het zadel en hier en daar blafte een hond. Zelfs een boer kwam bijna met de riek achter ons toen we een nog niet gebaand pad tot pad maakten. De jeugd van tegenwoordig is een verre herinnering maar de spannende ontdekkingstocht is me bijgebleven.’ In 1226 maakte een charter bekend dat Radolf van Rode Niepkerke (Nieppe – Frans Vlaanderen) en Merelbeke geruild had met Joanna van Constantinopel, gravin van Vlaanderen, voor Melsen, Schelderode, Bottelare, Munte, Melle, Gontrode, Landskouter en Gentbrugge. Ook Balegem, Bavegem, Beerlegem, Gijzenzele, Letterhoutem, Moortsele, Oosterzele, Scheldewindeke en Vlierzele werden aan het gebied toegevoegd. Uiteindelijk telde dit ‘Land van Rode’ zeventien gemeenten en reikte het tot Gent. Aan de voormalige Brusselsepoort stond een windmolen die aan de heren van Rode toebehoorde. Het Land van Rode werd in 1682 verheven tot een markizaat. In 1868 kwam een einde aan haar bestaan met het overlijden van de laatste heer.

Het Land van Rode is een prachtige lichtglooiende omgeving in de regio van Merelbeke waar heel mooie vergezichten op Gent te ontwaren zijn. Het kouterstuk mét bunkers als getuigen van de Tweede Wereldoorlog is uniek in de streek. We passeren niet alleen langs zandleemgronden maar komen ook in Munte, Vurste, Dikkelvenne en een deel van het Merelbeekse Gentbos.

De hoogte van onze tocht varieert van 8 tot 54 meter. De Ronsers vinden zeker voldoende plaatsen om onze boterhammen op te eten.

November
Zo 29

Trage wegen in en om Zemst

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0478 38 76 84, let op: het 015-nummer is voorlopig buiten dienst

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 20,5 km
 • Samenkomst: aan de kerk van Zemst om 10u15.
 • Meebrengen: goede wandelschoenen, picknick, regenkledij, € 1 Ronserbijdrage.
 • Verkeersinfo: met de trein komen kan ook. Reken vanaf het station van Weerde zo’n 10 minuutjes stappen.
 • Deelnemen: telefonisch of per mail aanmelden bij Jurn en Linda tegen uiterlijk 25/11/2020.

Deze wandeling vindt plaats in een streek waar je het normaal gezien niet verwacht. Zemst ligt in Vlaams-Brabant en telt een wirwar van trage wegen. Goed verborgen achter woningen of kleine boerderijen kan je ze vinden en de Ronsers zouden de Ronsers niet zijn mochten we deze pareltjes zomaar links laten liggen. Verwacht je dus aan een wandeling met verrassende hoekjes.

We starten aan de kerk van Zemst en zetten dan koers naar het open veld, continu langs trage wegen. De vroegere zandwinningssite Bos van Aa verrast ons. Het Kollintenbos situeert zich in een groot ecologisch interessant gebied waarvan Natuurpunt een 40-tal hectare in eigendom en beheer heeft. Sinds 1999 heeft het gebied een echte metamorfose ondergaan. Van een gesloten, ontoegankelijke zone werd het een open en divers natuurgebied waar iedereen welkom is die de natuurwaarden respecteert. Onze tocht loopt vooral doorheen zandleemvelden. Met de wind in de haren zullen we volop genieten van dit Vlaams-Brabants landschap dat we leerden kennen in de lockdownperiode.

December
Wo 30

t/m

Vrij 1

Voeren van oud naar nieuw

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0478 38 76 84, let op: het 015-nummer is voorlopig buiten dienst

E-mail:

 • Type: van oud naar nieuw
 • Afstand: twee keer 20 kilometer (met Jurn) of twee keer 14 kilometer (met Linda).
 • Samenkomst: Jeugdherberg De Veurs, Comberg, Sint-Martens-Voeren. Let op: parking beneden in het dorp gebruiken.
 • Verblijf: Jeugdherberg De Veurs, Comberg, Sint-Martens-Voeren.
 • Verkeersinfo: kostendelend meerijden is mogelijk.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Dit jaar blijven we in eigen land en wij beginnen al opnieuw over het oudjaar. Tijdig, niet? Afgaande op het succes van de voorgaande keren niets te vroeg. Dit jaar blijven we in eigen land en stappen we in de mooie Voerstreek, laten ons er culinair verwennen en genieten onder Ronsers van een mooie jaarovergang. Zorgeloos genieten dus. En stappen doen we natuurlijk ook: tochten voor wie minder ver stapt en ook voor wie wat verder op verkenning wil. En als het goed is, zien we wat wild in de velden rondom.

September
Vr 4

t/m

Zo 6

Wandelen en/of fietsen in de Ardennen

Tochtbegeleiding: Hilde Vandevelde

Tel: 09 230 02 03 of 0496 59 47 06

E-mail:

 • Type: relax-weekend
 • Afstand: mag je zelf bepalen
 • Samenkomst: vrijdag om 11u00 aan het station van Trois-Ponts of vanaf 18u30 in de verblijfplaats.
 • Verblijf: Kaleo Petite Maison - Les Marottes 48, Arbrefontaine.
 • Meebrengen: picknick + drank voor vrijdag. Keukenhanddoek, boterhammendoos en eventueel potje en vork om overschotten van het avondeten mee te nemen voor de picknick van zaterdag en zondag. Lakens, toiletgerief, handdoek. Stapschoenen en/of fiets. Kaartmateriaal, gps als je dat hebt.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

Het relaxweekend van 1 tot 3 mei wordt verplaatst naar het weekend van 4-6 september. Ook het weekend van 16 tot 18 oktober wordt helemaal relax want Hilde Vandevelde organiseert er dan nog eentje, maar dan in de Markvallei.

RELAX is misschien niet de beste benaming voor dit weekend, want zowel stevige als minder stevige fietsers en wandelaars zijn welkom. Relax betekent dat er dit weekend geen tochtbegeleider is die het tempo en aantal kilometers bepaalt. De deelnemers beslissen zelf of ze willen wandelen of fietsen, een pittige tocht over de heuvels willen doen, zich aan een gezapig tempo door het landschap willen bewegen, een paar uur gaan wandelen en daarna in een hoekje duiken met een boekje...

RELAX betekent ook dat je geen picknick hoeft mee te brengen. Je mag ’s morgens je brooddoos vullen met wat op de ontbijttafel staat. Er is voldoende brood, beleg, fruit, snackjes voor het vieruurtje … Ronsers ALL-IN was misschien een betere benaming geweest.

Voor diegenen die vrijdag al willen gaan stappen of fietsen spreken we om 11u00 af aan het station van Trois-Ponts. De andere zijn ‘s avonds welkom vanaf 18u30 in de overnachtingsplaats, waar we samen ons potje koken. Dit is ook het moment waarop we kunnen overleggen wie wat gaat doen en waarop we kleine groepjes vormen. De woning ligt in een bosrijke omgeving met pittige klimmetjes, zowel voor de wandelaars als fietsers.

Jullie bepalen dus zelf het programma, zolang jullie maar op terug zijn om je steentje bij te dragen aan het avondeten. Verwacht geen haute cuisine, geen uren koken, wel een lekkere, gezonde maaltijd.

Alvast een paar tochtideeën voor vrijdag:

Wandeling naar de overnachtingsplaats, eventueel met een ommetje langs Coo (13 of 20 km). De bagage kan in de auto van een fietser achter blijven. Voor de lanterfanters een fietstochtje via Coo naar Francorchamps en zich dan langzaam laten uitbollen op de Ravel naar Trois-Ponts (30 km). De fietser met grootsere plannen doet er nog een extra lusje en klimmetje bij via Spa (+ 20 km) of…

September
Za 12

t/m

Zo 13

La Roche, op en af langs de Ourthe

Tochtbegeleiding: Jurgen Vandeputte

Tel: 0472 28 20 13

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: 2 keer 20-21 km.
 • Samenkomst: om 10u15 in La Roche aan de gite. Er is maar weinig parkeerplaats, eventueel moet je een paar honderd meter terug­rijden om te kunnen parkeren.
 • Verblijf: er is voor 12 personen gereserveerd in Domaine Les Olivettes, Chemin de Soeret, 6980 La Roche en Ardenne. Om er te geraken neem je in La Roche op de Place du Bronze de 2de straat op rechts en daarna 20 meter verder nog eens rechts. Dit is de Rue du Bon Dieu de Maka, die na een ongeveer een halve kilometer overgaat in de Chemin de Soeret.
 • Meebrengen: het gebruikelijke wandelgerief meenemen. Onderlaken met hoofdkussen en kussensloop zijn voorzien. Een eigen handdoek en slaapzak meenemen is vereist. Handdoeken en slaapzakken kunnen ook tegen een bedrag van € 8 worden gehuurd. Picknick en drank voor 2 dagen.
 • Verkeersinfo: het dichtstbijzijnde treinstation is in Hotton. Van daaruit kan je eventueel met de bus in La Roche geraken, raadpleeg hiervoor de website van de TEC. Al de rest vertrouwt op GPS.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Moet La Roche nog voorgesteld worden? Steile hellingen langs de Ourthe, mooie vergezichten. Een gezellige drukte op 1,5 meter afstand van elkaar maar ook een overvloed aan wandelpaden om uit te kiezen en de drukte te ontvluchten.

Zaterdag:

We starten aan de gite en volgen de GR57 naar boven. Zoals dat wel meer gebeurt gaat het na een beklimming naar beneden, in dit geval naar Maboge. Van hieruit doen we een lus via het Bois du Champ Thomas en l’Ile du Meunier. Terug in Maboge steken we de Ourthe over en gaan we bergop richting Borzée. Daarna dalen we terug af naar La Roche. Als er voldoende tijd over is zullen we kort voor we La Roche binnenkomen, nog richting het arboretum klimmen, en afdalen naar La Roche via het uitzichtpunt van de Dester. Voor we naar de gite gaan, drinken we nog iets als het al kan, en des avonds doen we een restaurantje in La Roche, ook als het al kan.

Zondag:

We vertrekken terug aan de gite, gaan naar beneden naar La Roche, en trekken door bossen en velden naar Hives. Via de vallei van de Bronze gaan we terug naar beneden, en steken door naar Beausaint. Via de vallei van Fond de Pouhou gaan we door een wildernisachtig bos naar beneden en komen we uit aan de Ourthe. We lopen even langs de Ourthe, maar gaan een kilometer verder voor de laatste keer bergop de bossen in, om uit te komen in La Roche.

September
Zo 13

t/m

Di 15

Fietstochten vanuit JH Bévercé (Malmédy)

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: zaterdag: ongeveer 55 km, zondag: ongeveer 75 km, Maandag: ongeveer 60 km. Het parcours is golvend met af en toe een goede klim. Boven wordt er altijd gewacht op de minder gevleugelde fietsers. We fietsen ook zonder bagage. De eerste dag laten we de bagage in de wagens daar we pas onze kamers na 17u00 kunnen betrekken.
 • Samenkomst: om 10u45 aan de JH van Malmédy (Bévercé), Route de Eupen 36.
 • Verblijf: we slapen in vierpersoonskamers (lakens voorzien). Er zijn 16 plaatsen voorzien.
 • Meebrengen: fiets in prima staat (remmen, banden, versnellingen enz.). Picknick en drank voor 4 dagen, fietsreparatieset, zaklamp. Het is niet zeker maar we komen wel misschien een bakker tegen op de 3de dag.
 • Verkeersinfo: de E42 volgen tot afrit Malmédy. Daarna tot Malmédy en dan richting Eupen (nog 3 km tot Bevercé).
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

De Hoge Venen zijn beschermd sinds 1957 en vormen 5.000 hectare open veengebieden. Het is niet alleen het oudste natuurreservaat van Wallonië, het is met stip ook het meest bekende natuurgebied ten zuiden van de taalgrens. Qua schoonheid en ecologische waarde moet het vaak niet onderdoen voor de alom bekende toeristische topbestemmingen. De stad Malmédy ligt op het zuidelijkste punt van de Hoge Venen. Malmédy heeft ook een noodlottige geschiedenis meegemaakt tijdens het Ardennenoffensief in de winter van 1944.

Zondag, 13 september 2020

We starten om 11u00 aan de JH van Bévercé en zoeken de Ravel op in Malmedy die we volgen tot Trois-Ponts. Daarna fietsen we naar Coo waar we op een terrasje onze boterhammen opeten. Na een bezoek aan de gekende waterval gaat het richting La Gleize waar we juist voor het dorp afslaan naar Francorchamps. Vandaar volgen we de Ravel naar Hockai waar we een korte pauze nemen. We fietsen dan door het bos tot bijna tegen Botrange. Daar rest ons nog een 7 kilometer lange afdaling naar Bevercé.

Maandag, 14 september 2020

We beginnen onze tocht met de afdaling naar Malmédy. Daar pikken we de Ravel op die we oostwaarts volgen tot Faymonville. Onze volgende bestemmingen zijn Schoppen, Manderscheid, Büllingen tot we de klim bereiken naar Weisse Stein (grens met Duitsland), gelegen op een hoogte van 692 m. De Universiteit van Luik heeft in 2007 metingen aldaar verricht en kwam op die hoogte uit. Dus hier zijn we op het tweede hoogste punt van België. Daarna gaat het via Wirtzfeld, Bütgenbach, Weywertz, Sourbrodt naar het museum van Botrange. Daar houden we een korte halte en fietsen dan via de mooie dorpen Longfaye en Xhoffraix naar Mont. Daar dalen we de resterende 5 km. af naar de jeugdherberg.

Dinsdag 15 september 2020

Na onze bagage in de wagens gelegd te hebben nemen we voor de 3de keer de afdaling richting Malmédy. We nemen daar terug de ravel richting Stavelot. Daar aangekomen nemen we nu de Ravel richting Francorchamps. We rijden dan een hele tijd naast het parcours, weliswaar iets trager dan de bolides van de GP van België. We vervolgen dan onze tocht tot Hockai waar we onze picknick opeten. We vervolgen dan langs de Ravel tot Sart-Station. We passeren het vliegveld van Spa en komen zo terug aan in Francorchamps. Dan rest ons nog een 10 tal km. klimmen en dalen via Burneville en Bernistère naar Bevercé waar we deze driedaagse afronden.

September
Zo 20

Drongengoedbos

Tochtbegeleiding: Hermien Matthys

Tel: 0495 86 73 05 (enkel ‘s avonds na 18u00 of in het weekend)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 20 km langs heel wat onverharde veldwegen en paadjes.
 • Samenkomst: we vertrekken om 10u00 op de parking “Het Jagershof”, Drongengoedweg 11, 9910 Ursel.
 • Meebrengen: picknick en drank voor de dag. Zonnebescherming en/of regenkledij en goede wandelschoenen. In kader van de corona-maatregelen dien je ook een mondmasker en alcogel bij te hebben. € 1 Ronserbijdrage.
 • Verkeersinfo: wie via de E34 van de kust komt, moet er rekening mee houden dat de brug in Zelzate open kan staan. Reken 10 minuten extra bij je reistijd. Zelzate is het best bereikbaar met de wagen via de R4 of de E34.
 • Deelnemen: aanmelding bij tochtbegeleidster ten laatste op 18 september 2020. Er kunnen maximaal 15 personen deelnemen.

Het Drongengoedbos is, met zijn 750 hectare, het grootste bos van de provincie Oost-Vlaanderen en is grotendeels gelegen in Ursel. Het centrale deel van het bos ligt op een kleirug, de zogenaamde cuesta van het Meetjesland, met het hoogste punt op 29 meter boven de zeespiegel. Een groot stuk van het bos is ontstaan door aanplantingen in de negentiende eeuw op een oud heidegebied, het Maldegemveld. Natuurpunt is bezig een deel van het Drongengoedbos terug in zijn oorspronkelijk staat te herstellen. Vroeger was het grotendeels heide en venen. Het gebied maakt deel uit van het ‘Landschapspark Drongengoed’.

We vertrekken van de parking van Het Jagershof. Tijdens de wandeling kunnen we genieten van de mooie omgeving: bossen, velden, stukjes heide,… En wie weet spotten we herten, zwarte of groene specht, boomklever, bonte vliegenvanger, buizerd, sperwer, torenvalk, boomvalk, bosuil, ransuil,…

September
Za 26

t/m

Zo 27

Waterrijk Limburg

Tochtbegeleiding: Yves Vincent en Marilyn Carpentier

Tel: 053 70 66 98 of 0476 53 30 95 (GSM tijdens de tochtdagen, voorts buiten gebruik)

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: dagafstanden van ± 21 km (inkortbaar bij slecht weer).
 • Samenkomst: om 10u00 op de parking Diepenbekerbos te bereiken vanaf de Havenlaan in Diepenbeek. De baan die dwars over het Albertkanaal gaat, noemt ook Havenlaan, maar de parking ligt op een afslag en langs het kanaal. De parking ligt aan de noordkant van het Albertkanaal en 500 m ten oosten van de brug. Voor wie het noorden zou kwijt geraken: aan de brug fietsknooppunt 560 volgen. Eens je de Havenlaan parallel met het Albertkanaal volgt, ligt de parking aan de linkerkant van de weg.
 • Verblijf: Hostel H, Spoorwegstraat 80, 3500 Hasselt, Tel. 011 45 50 81.
 • Meebrengen: lakens zijn in de prijs inbegrepen. Picknick en drank voor 2 dagen. Zondagochtend is een bezoek aan een bakker in Kuringen mogelijk.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider. Mee voor slechts één dag kan ook mits aanmelden. Mondmasker verplicht (zeker als je meerijdt) en handgel is aanbevolen!

In Limburg vind je niet alleen de Sahara maar ook uitgestrekte waterrijke gebieden. Dit weekend wandelen we niet alleen langs, maar zelfs door het water. We verkennen diverse stukken van het vijvercomplex “De Wijers”, dat in een oude Amerikaanse reisgids omschreven stond als “the Lake District of Belgium”. Gelukkig heeft iemand anders zich al de moeite getroost om de vijvers te tellen: het zouden er 1175 zijn! Wie telt eens na? Het is de ideale habitat voor zeldzame vogelsoorten die bijzonder vreemde klanken produceren zoals de roerdomp, de waterral en het woudaapje. In het broedseizoen klinkt de roerdomp ‘s morgens en ‘s avonds zoals een misthoorn. Dit geluid, gecombineerd met de akelige schreeuw van een waterral en enkele nevelbanken maakt het heel aannemelijk om te geloven in de “witte wieven”, vrouwenfiguren die vaak in verband gebracht worden met heksen en spoken. Zij joegen onze voorouders de stuipen op het lijf.

De meeste vijvers zijn vanaf de 13de eeuw met de spade gegraven om vis te kweken. Op de arme zandgronden van de Kempen was visteelt een bron van extra eiwitten.

Zaterdag zetten we eerst koers naar Bokrijk (Genk) om er volledig rond het openluchtmuseum te wandelen. Hierbij wandelen we door het water, een attractie die enkele jaren geleden ­gecreërd werd voor wandelaars en fietsers. Je hebt het gevoel met je voeten in het water en op ooghoogte met de waterspiegel te staan. ‘s Middags eten we onze picknick op in het arboretum en kort nadien genieten we van een terrasje. ‘s Namiddags wandelen we in de Maten, verwant met het Engelse “meadows” en één van de oudste natuurgebieden van Vlaanderen. Het wordt een afwisselende tocht met bos, heide, vijvers, kijkwanden en wuivende rietkragen. ‘s Avonds rijden we naar de luxueuze jeugdherberg van Hasselt.

Zondag rijden we naar Kuringen, een deelgemeente van Hasselt, om onze wandeling aan te vatten aan de abdij van Herkenrode. Natuur en Bos beheert de gronden nabij de abdij en tracht deze te herschapen zoals het er tijdens de 17de eeuw uitzag, tijdens de bloeitijd van de abdij: natte en droge graslanden, moeraszones, hoogstamboomgaarden, poelen,... De imposante abdijgebouwen zijn ook een ommetje waard. Na het oversteken van het Albertkanaal komen we in de natuurgebieden “Platwijers” en “Wijvenheide”. Na de middagapauze bereiken we via een afwisselend landschap de bruggen over het Albertkanaal en de Demer die ons terug naar de abdij van Herkenrode voeren. Het terras wacht er ons op voor een afscheidsdrank!