De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

September
Za 2

t/m

Zo 3

Stavelot - Malmédy

Tochtbegeleiding: Jurgen Vandeputte

Tel: 0472 28 20 13

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: 2 keer 20 km. Als het te warm is dan wandelen we 2 à 3 km minder en drinken we een pintje meer.
 • Samenkomst: om 10u00 in Stavelot aan (niet in!) de ruïne van de toren van de oude abdijkerk.
 • Verblijf: jeugdherberg van Malmédy, Route d’ Eupen 36 in Bevercé (een kleine 2 kilometer van het centrum van Malmédy).
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Slechts weinig mensen weten het, maar ooit vormden Stavelot en Malmédy een onafhankelijk vorstendom(metje). Het ministaatje van enkele honderden vierkante kilometers werd bestuurd door een prinsbisschop, die niet alleen de wereldlijke macht had maar ook abt was van de abdijen van Stavelot en Malmédy. Na de Franse revolutie was het gedaan met de pret voor de paters.
De streek van Stavelot en Malmédy is heuvelachtig en zeer gevarieerd, gaande van ruime vergezichten over weilanden tot de dichtbeboste vallei van de Warche en zompige veengebieden.

Zaterdag

We starten de wandeling aan de ruïne van de toren van de abdijkerk van Stavelot. Meer dan een stomp stukje toren schiet er niet over van de abdijkerk, de Franse revolutionairen hebben de kerk grondig vernield. De rest van de abdij is vrij goed bewaard gebleven, maar we zijn hier vandaag niet om veel cultuur op te doen. Dus steken we een paar honderd meter verder de brug over de Amblève over om snel in de ongerepte natuur te zitten. We blijven de Amblève een paar kilometer vanuit de hoogte volgen om dan bergop te gaan en ons van de rivier te verwijderen. We passeren eerst Aisomont en vervolgens Wanne, welgekend bij de liefhebbers van Luik-Bastenaken-Luik vanwege de gelijknamige helling. We gaan nog wat dieper de Ardense bossen in naar le Croix de Hopont. Daarna gaat het geleidelijk aan naar beneden richting Stavelot. Hier zijn er gelegenheden genoeg om nog iets te drinken alvorens we naar onze overnachtingsplaats trekken. Op zaterdagavond gaan we op zoek naar een budgetvriendelijk restaurant in Malmédy (apart te betalen ter plaatse).

Zondag

We starten de wandeling aan de jeugdherberg van Malmédy en wandelen in het begin langs de Warche. Een eind verder slaan we links af en volgen de Ruisseau du Pouhon. Dit beekje volgen we tot we aan de eerste vennen van de Hoge Venen komen. Daarna gaat het langzaam terug naar beneden en volgen we het ravijn(tje) van de Ruisseau du Trô Marets. Daarna gaat het richting de ferme Libert en dan naar beneden en terug naar de jeugdherberg.

September
Wo 6

t/m

Vrij 8

Condroz, drie dagstaptochten vanuit Dinant

Tochtbegeleiding: Freddy Lesage

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: recreatief stappen tot 22 km per dag.
 • Samenkomst: wordt op tijd medegedeeld aan de deelnemers.
 • Verblijf: hotel IBIS in Dinant, kamer en ontbijt. Diner in nabijgelegen restaurant. Kosten half pension (ontbijtbuffet en driegangendiner) en tochtbijdrage ong. € 189 pp in tweepersoonskamer.
 • Deelnemen: mail naar rosteel@gmail.com en schrijf na bevestiging een voorschot van € 128 pp over op de rekening van Midweekstappen. Praktische informatie wordt op tijd aan de deel­nemers gestuurd. Controleer voor eventuele late wijzigingen op www.midweekstappen.be.

De Condroz is een streek aan de grens van de Ardennen die zich in de vorm van een smalle band uitstrekt over de provincies Luik, Namen en Henegouwen. Ze bestaat uit golvende heuvels, 200 tot 300 meter hoog, waarop bossen afwisselen met landbouwgronden en weiden. De naam is afgeleid van de volksstam van de ‘Condrusi’ die ten tijde van de Romeinse invasie deze streek bewoonde.

Drie dagstaptochten in de Condroz zijn in voorbereiding.

September
Za 9

Door Waals-Brabant op zoek naar de Dijle

Tochtbegeleiding: René Brynaert

Tel: 016 40 66 30

E-mail: (niet voor snel antwoord)

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 20 km maar inkorten kan.
 • Samenkomst: om 9u50 in de hal van het station van Ottignies.
 • Meebrengen: schoeisel en kledij aangepast aan het weer, boterhammen en drank (bij goed weer eten we buiten), € 1 Ronsergeld, wat kleingeld voor in het eventuele café, een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: als je een WE-ticket neemt, vraag er een tot La Roche. Als je van meer dan 100 km ver komt is een strook op een Railpas goedkoper.
 • Deelnemen: aanmelden niet echt nodig, maar een mailtje vooraf mag altijd.

Voor deze tweede etappe langs de Dijle verkennen we een minder bekend maar heerlijk gebied.

We vertrekken in Ottignies, een weinig charmant stadje dat vooral bekend is om zijn station waar zelfs huiszwaluwen thuis zijn. We trekken over de spoorweg en wandelen eerst door een villawijk om al snel door weidse Brabantse akkers te stappen. In de verte zien we de indrukwekkende gestalte opduiken van de kasteelhoeve van Moriansart. In Ceroux ziet het er nog uit zoals in vroegere tijden: een kerkje met begraafplaats errond en dan een lommerrijk dorpsplein. Langs bos- en veldwegen bereiken we verborgen vijvers en het romantische kasteel van Pallant. Nog wat kasseistraatjes, holle wegen en voetwegen brengen ons bij het kasteel van Thy. In het poortgebouw prijkt een indrukwekkend wapenschild en het nest van een boerenzwaluw. Wat verder krijgen we een eerste blik op de Dijle. In de streek is ze nogal schuw en verdwijnt ze vaak in gesloten domeinen met prachtige eeuwenoude bomen.

Even voor Bousval lopen we er even langs tot ze weer in een ander kasteeldomein wegduikt. Voorbij Bousval kun je de Dijle nog verder volgen langs de Ravel (oude spoorlijn van Nijvel naar Court-Saint-Etienne) maar wij trekken langs een mooie weg aan de rand van een bos naar de hoogte en naar de vallei van de Thyle een zijriviertje van de Dijle.

Ons eindpunt La Roche (en Brabant!) ligt niet ver meer en als er nog tijd is maken we nog een ommetje langs Tangissart waar het ouderwetse cafeetje ‘Les Sans Peur’ (zoals wij?) op ons wacht.

September
Za 9

De ronde van Brussel

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0479 54 50 61

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: vanuit Dendermonde 100 km, vanuit Opwijk 80 km. De tachtigers wordt gevraagd vooraf een seintje te geven aan de tochtbegeleider. De tocht verloopt zoveel mogelijk via verkeersluwe wegen en wegeltjes; picknick ergens te velde of op terrasje…
 • Samenkomst: 100 km: Dendermonde station om 09u32 of na aankomst van de trein uit Mechelen 09u32. 80 km: Opwijk station 10u40 of na aankomst van de trein vanuit Brussel 10u40. Beide stations bieden gratis parking aan.
 • Verblijf: op de fiets. Eventueel camping; zie opmerkingen.
 • Meebrengen: picknick, € 1 ronsergeld. Fiets in goede conditie, herstelmateriaal, reservebinnenband.
 • Verkeersinfo: Trein: Dendermonde station ligt op het kruispunt van 2 spoorwegtrajekten Brussel - Lokeren - Sint-Niklaas en Gent - ­Dendermonde - Mechelen. Opwijk station ligt op het spoorwegtrajekt Brussel - Dendermonde. Auto: iedereen heeft tegenwoordig wel een GPS.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet tenzij je vertrekt vanuit Opwijk station; indien er geen kandidaten zijn voor de 80 km omzeilen we Opwijk station. Indien interesse in overnachting gelieve de tochtbegeleider te contacteren; zie opmerkingen.
 • Opmerkingen: Voor de deelnemers die zowel zaterdag als zondag willen meefietsen en overnachting zoeken in de regio is camping Groenpark te Zele-Overmere, www.campinggroenpark.be, de beste optie op zo’n 13 km van Dendermonde; zowel camperen als huren van trekkershut is mogelijk. Graag aanmelden bij tochtbegeleider; bij voldoende interesse maken we er een groepsovernachting van met inbegrip van lokaal restaurantje.

De startplaats van deze pittige ronde is Dendermonde. Het wordt een zeer gevarieerde tocht barstensvol wegeltjes en met een vlakke aanvang, overgaande naar het golvende Pajottenland, met pittige hellingen aan de rand van Brussel maar bovendien ook prachtige vergezichten op Brussel en zijn groene omgeving. Een terrasje mag niet ontbreken! Vertrekken vanuit Dendermonde station voor 100 km of vanuit Opwijk 80 km.

Begin september zijn de fietsronsers goed getraind en om een kilometer meer of minder wordt niet om gemaald.

Vanuit Dendermonde gaat het zuidwaarts via Lebbeke, Baardegem en duiken we Vlaams-Brabant in naar Opwijk waar we op zoek gaan naar de Ronser-’tachtigers’ (kilometer welteverstaan) van Opwijk.

Het verloop:

Pajottenland via Mollem, Asse, Bekkerzeel, Sint-Ulriks-Kapelle. De westrand van Brussel via Dilbeek, Vlezenbeek, Lot met Beerselberg als hoogtepunt!

De zuidrand van Brussel via Alsemberg, St. Genesius-Rode met doortocht door het Zoniënwoud.

De oostrand via Kraainem, Zaventem langs de luchthaven, Machelen, Peutie. Terug noordwaarts via Grimbergen, Sint-Brixius-Rode, Imde, Steenhuffel, Peizegem, Buggenhout en uiteindelijk Dendermonde.

De tachtigers haken af in Peizegem waar ze de “Leirekens-fietsroute” nemen tot het station van Opwijk.

September
Zo 10

De Ronde naar Antwerpen

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0479 54 50 61

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: 80 km
 • Samenkomst: Dendermonde station, 10u00.
 • Verblijf: op de fiets. Eventueel camping; zie opmerkingen.
 • Meebrengen: picknick, € 1 ronsergeld. Fiets in goede conditie, herstelmateriaal, reservebinnenband.
 • Verkeersinfo: Trein: Dendermonde station ligt op het kruispunt van 2 spoorwegtrajecten Brussel - Lokeren - Sint-Niklaas en Gent - Dendermonde - Mechelen.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet. Indien interesse in overnachting gelieve de tochtbegeleider te contacteren; zie opmerkingen.
 • Opmerkingen: Voor de deelnemers die zowel zaterdag als zondag willen meefietsen en overnachting zoeken in de regio is camping Groenpark te Zele-Overmere, www.campinggroenpark.be, de beste optie op zo’n 13 km van Dendermonde; zowel camperen als huren van trekkershut is mogelijk. Graag aanmelden bij tochtbegeleider; bij voldoende interesse maken we er een groepsovernachting van met inbegrip van lokaal restaurantje.

Begin september zijn de aktieve fietsronsers aan rust toe (o.a. de deelnemers aan de ronde van Brussel!) en doen we het rustiger aan via de vlakke Scheldeboorden en het rustige hinterland naar “’t stad”. De Sint-Annatunnel wordt het keerpunt van deze fietstocht na een kort bezoekje aan ’t Steen.

Vanuit Dendermonde is de logische exit via de Schelde: Vlassenbroek, Baasrode, St.-Amands, Bornem zijn leuke plaatsjes welke menig kunstenaar zijn inspiratie heeft gehaald. De oversteek van de Rupel gebeurt in Wintam; de oude elektriciteitscentrale in Schelle “den Escaut” was ooit de grootste produktieenheid van het Europese continent. Hierna is de aanblik “geïndustrialiseerd” maar we fietsen op rustige wijze verder via de rand van Hoboken, Scheldeboorden en de Antwerpse kaden tot ’t Steen voor het prachtige uitzicht over de Schelde. ’t Scheld zeggen ze hier. We kijken meteen naar ‘Die van over ’t Water’ waar we ook naartoe gaan.

Terug via de wandel- en fietstunnel kunnen we op Linkeroever de prachtige Antwerpse skyline bewonderen! Langs prachtige nieuw ontloken natuurgebieden bereiken we Rupelmonde met zijn Spaanse molen en het Rattenkasteel.

In Temse nemen we de Scheldebrug en fietsen nu langs de Schelde naar het schilderachtige Weerde.

De “zates” in Branst is de trekpleister voor een terrasje! Terug naar Mariekerke, St.-Amands maar nu parallel met de Schelde. Het zal van de timing afhangen of we een extra overzet nemen aldaar om langs de andere oever Dendermonde te bereiken.

September
Zo 17

Asse en omgeving

Tochtbegeleiding: Herman Coeckelberghs

Tel: 0472 37 06 25

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 19 km.
 • Samenkomst: vertrek bij het treinstation van Sint-Martens-Bodegem om 9u30. We wachten op de trein die vertrekt om om 9u07 in Brussel Noord en aankomt om 9u25 in Sint-Martens-Bodegem. We eindigen de wandeling aan hetzelfde station.
 • Meebrengen: picknick voor ‘s middags in Asbeek waar de tochtbegeleider een café voorziet om iets te drinken en een euro voor de ­Ronservereniging.
 • Verkeersinfo: als je met de wagen komt, aan de achterkant van het station zijn er voldoende gratis parkeerplaatsen.
 • Deelnemen: aanmelden niet nodig.

Dit is de eerste tocht van Herman als tochtbegeleider. Vervoeg hem en loop in zijn voetspoor. Bij zijn eersteling verkent hij de regio rond Asse: verrassend mooi, zeker als je weet dat dit de achtertuin is van tochtbegeleider. Naast het nodige jeugdsentiment zullen ook diverse paadjes voor de deelnemende Ronsers open gaan, daar waar jij net dacht dat er geen pad was. Ga je mee op ontdekking?

Vanuit Sint-Martens-Bodegem moeten we eerst de E40 over om in Asse te geraken. De eerste bezienswaardigheid die we op onze tocht tegenkomen is het kasteel Nieuwermolen. Als je ooit op de E40 gereden hebt richting Groot-Bijgaarden zie je dat deze een bocht maakt om dit kasteel en zijn domein te sparen. Daardoor werd mijn dorp Sint-Ulriks-Kapelle in tweeën gesneden en moest eveneens het ouderlijke huis waar mijn vader in geboren was verdwijnen.

Het kasteel dankt zijn naam aan de vervallen watermolen die gelegen is ten noordwesten van het kasteel aan de Nieuwermolenbeek die de grens met Asse vormt. In het park bevindt zich ook een achthoekige ijskelder uit 1836. Sinds 1962 is het kasteel beshermd monument.

Dan komen we in Koutertaveerne waar we middenin een beschermde groene vallei de Kruisborrekapel uit de 17de eeuw ontwaren. Door de groeiende ­devotie ontwikkelde de weg er naartoe zich in de loop van de 20ste eeuw tot een echte ommegang van diverse kapellen. Een ervan is het kruis van Sjat die de broer was van mijn overgrootvader en wagenmaker van beroep was. Ter hoogte van de Kruisborre-ommegang bevindt zich de legendarische herberg De Koekoek.

De herberg dateert uit 1873 en is door zijn idyllische ligging langs de drukke Edingsesteenweg die we hier oversteken al decennia lang een herkenningspunt in West-Brabant.

De herberg is echter onlangs verbouwd en heeft veel van zijn charme van weleer verloren. Tussen Asse-centrum en Asbeek vinden we de Putberg, een landschap gekarakteriseerd door een sterk wisselend reliëf. In de Asbeekstraat van het gehucht Asbeek vinden we een 4 ha groot domein ‘De ­campomolen’. De gebouwen vallen op door hun okerkleurige muren. Dit domein was jarenlang de uitvalbasis van modeontwerpster Kaat Tilly. En nog hebben we geen kastelen genoeg gezien. Op de terugweg wandelen nog door het domein van kasteel La Motte dat werd ontworpen in 1773 door laurent-Benoit Dewez en wordt omringd door een watergracht. Het kasteel is een schoolvoorbeeld van neo-classicisme: een nieuw type landshuis waarbij de harmonie met de natuur centraal staat. Een tocht waar je van versteld zal staan!

September
Wo 20

Eine - Nederzwalm

Tochtbegeleiding: Dirk en Martine Maras

Tel: Dirk Maras 0468 11 27 09, alleen op die stapdag

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 26 km, sportief.
 • Samenkomst: vertrek om 10 uur op de parkeerplaats achter het station van Eine, Misweg 1 (Ohioplein) Eine. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. Controleer voor eventuele late wijzigingen op www.midweekstappen.be
 • Meebrengen: eigen picknick voor in Café de Patrijs, Neerstraat 1, Nederzwalm. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor S-tocht in Eine kiest. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Deze dagstaptocht, met als rode draad de Schelde met zijn meanders en bekende Reytmeersen is voor de natuurliefhebbers onder de Midweekstappers niet te versmaden. De tocht start onmiddellijk met een passage op de Ohiobrug over de Schelde. Het is een stalen brug over de Schelde die vòòr de eerste wereldoorlog de verbinding maakte van Eine naar Nederename. Deze brug werd ingehuldigd in 1881 door de burgemeester Achilles Van Der Straeten. In 1914 werd de brug opgeblazen door het Belgische leger om de aanvallen van de Duitse troepen te vertragen. Na hun doorbraak bouwden de Duitsers al gauw een houten brug over de Schelde die dan weer vernietigd werd tijdens de opmars van de geallieerde troepen. De brug werd herbouwd in 1928 en werd geschonken door de staat Ohio ter nagedachtenis van de slag aan de Schelde. Op de vier hoeken van de brug staan dan ook vier grote stenen bizons geplaatst.

Op de rechterscheldeoever maken we al direct kennis met de Reytmeersen. De Reytmeersen is een klein maar knap natuurgebied langs de Schelde. Deze ruige brok natuur is op het lijf van de avontuurlijke Midweekstappers geschreven. Als wandelaar hoef je de paadjes niet te volgen, maar mag je kriskras het gebied verkennen. Wees maar zeker dat je er mooi verscholen plekjes ontdekt! Ruiters en fietsers zijn ook welkom op de paden. We slingeren door de Reytmeersen naar de Schelde en zijn meanders om onze eerste doorgang te maken in Welden. Het is een pittoresk dorpje dat aan de voet van het andere Vlaamse-Ardennendorpje Mater paalt. Mater laten we links liggen en stappen naar Nederzwalm waar we na ongeveer 11 kilometer in café de Patrijs, onze boterhammetjes kunnen eten.

Na de middagpauze keren we op onze stappen terug richting Zingem, waar we na één kilometer de mooiste meander van de Schelde genieten. We doorkruisen opnieuw zigzaggend langs weilanden, meanders en Schelde de Reytmeersen. Vanaf de tweede doorgang in Welden stappen we naar Mater, het Ronde van Vlaanderendorp, en verder naar Volkegem. We zakken af langs de Kattenberg naar 't Enamebos. Het is een, voor de wandelaar, toegankelijk stuk prachtige natuur waar er meestal tussen de koeien gewandeld kan worden. Na enkele kilometers bereiken we de archeologische site van Ename. De Archeologische site in de Oost-Vlaamse deelgemeente Ename is een van de vier pijlers van het Provinciaal Archeologisch Museum. De site is 8 ha groot en is gesitueerd in de Scheldemeersen. Hier zijn de grondvesten bewaard van de Ottoonse burcht (tiende eeuw), de handelsnederzetting aan de Portus (haven) en de Sint-Salvatorabdij. De restanten van de abdij zijn zichtbaar. Na de site hebben we nog enkele kilometers te stappen. We friemelen ons via kerkwegeltjes en kleine paadjes terug naar de Ohiobrug over de Schelde en de parking in Eine aan het station.

September
Wo 20

De Klinge (B), een grensgeval met Clinge (Nl)

Tochtbegeleiding: Willy Decrop

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20 km. Recreatief in twee lussen.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan Taverne de Rotonde in het centrum van De Klinge, hoek Buitenstraat/Bergstraat 51 (naast Kling­spoor Wandelpad). Er is een ruime privéparking, inrit via Berg­straat. Café open vanaf 9u30. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. Controleer voor eventuele late wijzigingen op www.midweekstappen.be.
 • Meebrengen: eigen picknick meebrengen voor in het taverne de Rotonde. Er is soep te verkrijgen. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Voormiddag, westelijke omloop, 10 km

We starten via het Klingspoorpad naar de Nederlandse grens, vastgelegd in 1648 op het einde van de 80-jarige oorlog. Links een eindje de Tweelandenroute volgen langs de Dodendraadsite uit de eerste wereldoorlog en dan de westkant van het Clingebos. Dit 180 ha groot natuurgebied met mooie zandwegen en waterwinning was de plaats waar Hollandse en de Spaanse troepen elkaar bevochten. We volgen de GR5A voor een tijd en verlaten tenslotte het Clingsebos. Kort erna zetten we de eerste stappen in het Stroperbos, de vroegere eigenaar was de familie De Strooper, en het bos een deel van het vroegere Koningswoud van de Graaf van Vlaanderen. Het was en is een lappendeken van Elzenbroekbossen, heide en schrale graslanden die geleidelijk opnieuw in originele staat hersteld worden. Na een tijd komen we langs drassige grond, en veel donkere plassen met waterviolier. Dit was een deel van de vroegere Liniegracht, gebouwd in 1701 door Markies Bedmar, als afweer tegen de Nederlandse invallen. Het was een verdedigingsrol lopende van Gent tot de Schelde in Kallo. We kruisen de GR-Reynaertroute aan de rand van het bos en trekken zuidelijk een gebied in van grasland, struiken en kleine bosjes. Na allerlei bochten naderen we de zuidoostkant van het Stropersbos en stappen nog een lang stuk af… tot we het Klingspoorpad kruisen richting beeld van de Klompenmaker. Tenslotte komen we uit vlak naast de Taverne De Rotonde. Middag in de Rotonde. De Sportieve stappers Hulst (Nl) - De Klinge (B), Heikant, Sportief, begeleiding Jaak Perneel, nemen er ook hun picknick.

Namiddag, oostelijke omloop, 10 km

Via het Klingspoorpad trekken we opnieuw naar de grens en kiezen nu de oostkant van het Clingebos, deels via de Tweelanden- en GR-routes. Na een mooi parcours komen we via de GR route uit in Clinge-dorp, maar stappen iets verder weer de natuur in richting Kriekeputten, camping Bedmar en tenslotte verder naar het Spaans Kwartier. Het uitgestrekte polderlandschap verkennen we over asfalt- en betonwegen en lange dreven van populieren als kathedralen. Links zien we Nieuw-Namen/Kieldrecht en Meerdonk liggen, en in het zuiden en westen de contouren van Stropersbos en de wijk Het Kalf. Daarna draaien we ons en stappen een eind richting De Klinge-dorp, en bereiken wat later het beeld van De Smokkelaar. Iets verder komen aan de dorpskerk en een pleintje met een originele wegwijzer voor stappers of smokkelaars met of zonder klompen. Nog eventjes via het Clinge-bos terug naar de Rotonde in De Klinge.

September
Vrij 29

t/m

Vrij 6

Heuvelland (Westouter)

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

 • Type: verwenweek
 • Afstand: per dag wordt er niet meer gestapt dan 20 km verdeeld in 2 tochten. Genieten staat op de eerste plaats.
 • Samenkomst: voor het weekend rond 11u00 ( ook mogelijkheid om aan te komen in de namiddag of avond). Voor de midweek aankomst op zondag voor 18u00 (in geval van vroegere aankomst de tochtbegeleider verwittigen).
 • Verblijf: adres: ’t Buitengoedje, Roodkruisstraat 1, Westouter Heuvelland (www.buitengoedje.be). Het logement is een verbouwde hoeve die schitterend gelegen is op een heuvel op ongeveer 1,5 km ten noorden van de dorpskern. Er is plaats voor 16 Ronsers in 2 persoonskamers (het zijn wel éénspersoonsbedden).
 • Deelnemen: zeer belangrijk: eerst telefonisch aanmelden en dan de verschuldigde som op BE88 3850 0739 8941 overschrijven met vermelding van de naam van de deelnemers. Pas na ontvangst van de volledige som staat de deelname vast.

De gemeente Heuvelland ligt in een reliëfstreek die het West-Vlaams Heuvelland wordt genoemd. De hoogste heuvel in de gemeente is de Kemmelberg (156 m); dan volgen de Vidaigneberg (136 m), de Rodeberg (129 m), de Scherpenberg (125 m) en een lager gelegen heuvel (82 m) waarop Wijtschate ligt (Helling van Wijtschate). Op de grens met Frankrijk ligt nog de Zwarteberg. Deze heuvels maken deel uit van een groter heuvellandschap dat ook het Houtland van de Franse Westhoek omvat. Vooral voor het wielertoerisme en enkele wedstrijden zijn deze heuvels van belang. Oorspronkelijk was dit een bosrijk gebied. Vele eeuwen akkerbouw maar ook zware gevechten in de Eerste Wereldoorlog hebben het uitzicht totaal veranderd waardoor nu alleen nog de heuveltoppen met bomen zijn bedekt; vooral met eik, beuk en tamme kastanje. Er wordt een politiek van herbebossing gevoerd, waardoor de overgebleven bossen opnieuw uitgebreid en eventueel aaneengesloten worden. Het Provinciaal Domein ­Kemmelberg is vrij toegankelijk dankzij een aantal wandelpaden. Bepaalde gedeelten van het bos zijn wel afgesloten voor het publiek om de begroeiing toe te laten zich te ontwikkelen. De Vlaamse Gemeenschap beheert het Hellegatbos op de Rodeberg. Het Hellegatbos is een typisch bronbos, een plaats die door de zompige, moerassige bodem, doorkruist met vele beekjes, niet werd ontgonnen en aan de natuur werd toevertrouwd. In het voorjaar kleuren de boshyacinten de flanken van de heuvels purper. Er ontstaan bronbosjes door bronwater dat boven een kleilaag aan de oppervlakte opborrelt.

Voor deze verwenweek bestaan er 2 formules:

De weekendformule gaat van 29 september 12u00 tot 1 oktober na het avondmaal (rond 17u00).

De midweekformule gaat van 1 oktober vanaf 18u00 tot 6 oktober na ontbijt.

De deelnemers van de weekendformule komen aan op vrijdag 29 september tussen 11u00 en 11u30, ook mogelijk aankomen in de loop van de vooravond.

Na het installeren eten we ter plaatse. Na de middag doen we een plaatselijke wandeling. Op zaterdag en zondag maken we telkens 2 halve dagwandelingen. Op zondagavond verwelkomen we de midweekronsers. Van maandag tot woensdag worden er halve dagwandelingen gemaakt. Op donderdag is er een dagtocht voorzien. Op vrijdag 6 oktober ruimen we de boel op en vertrekken we huiswaarts rond 10u00. Doe mee en profiteer ervan want het is de laatste keer dat deze verwen-(weekend-week) georganiseerd wordt!

September
Za 30

Lommel - Sahara en Blekerheide

Tochtbegeleiding: Kristien Nuyts

Tel: 0485 72 66 87

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 25 km
 • Samenkomst: Lommel aan de ingang van het cultuurcentrum De Adelberg, Adelbergpark 1 om 10u00.
 • Meebrengen: goed schoeisel. Picknick, drank en € 1 Ronsergeld.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet. De tocht gaat altijd door, ook bij regenweer.

Met de Ronsers op stap gaan betekent ook dat je in eigen land verschikkelijk mooie dingen kunt aantreffen. Neem nu deze tocht van Kristien. Eentje niet enkel voor de Limburgse Ronsers, maar voor wie onze meest Oostelijke provincie wat beter wil leren kennen. Het is lang geleden dat we nog eens in die streek kwamen. Tijd om ons te excuseren en om te genieten van het Limburgs en zijn gastvrije bevolking.

Vanuit het centrum van Lommel trekken we eerst naar het gebied dat bekend staat als de Sahara, verder steken we de grens met Nederland over om de Blekerheide te verkennen, een stukje langs het kanaal Bocholt - Herentals en verder terug naar het centrum van Lommel.

Juli
Zo 2

Natuur in en rond Leuven

Tochtbegeleiding: René Brynaert

Tel: 016 40 66 30

E-mail: (niet voor snel antwoord)

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 20 km, maar je kan steeds makkelijk terug naar het station.
 • Samenkomst: om 9u30 bij het wachtlokaal van De Lijn bij het station van Leuven.
 • Meebrengen: schoeisel en kleding aangepast aan het weer. Boterhammen en drank voor 's middags. € Ronsergeld en wat kleingeld voor op café. Een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: we eindigen ergens waar je makkelijk terug naar het station van Leuven geraakt. Als je een Lijnkaart hebt, breng ze mee.
 • Deelnemen: aanmelden niet nodig maar een mailtje mag.

We trekken door Leuven en omgeving op zoek naar groen, natuur en mooie plekjes. Langs minder gekende straatjes nemen we eerst een kijkje in de nieuwe wijken en parken langs de Vaartkom waar de Dijle weer is opengelegd. We klimmen naar de abdij op de Keizersberg, dan langs het Klein Begijnhof, de Sint-Geertruikerk met indrukwekkend retabel, langs een oude omwalling, dan door enkele verborgen parkjes en het Grote Begijnhof. We verlaten de stad langs het Arenbergpark met kasteel en zoeken dan het Heverleebos op of de Dijlevallei volgens de keuze van de deelnemers.

Juli
Zo 9

Holsbeek, wandelen in het Hageland

Tochtbegeleiding: Jurgen Vandeputte

Tel: 0472 28 20 13

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 20 km
 • Samenkomst: aan de Sint-Mauruskerk van Holsbeek om 10u15.
 • Meebrengen: schoeisel dat bestand is tegen een drassig terrein. Ronsergeld € 1, ter plaatse te betalen aan de begeleider. Picknick en drank voor 's middags.
 • Verkeersinfo: auto: neem afrit 21 (net voorbij Leuven) op de E314, Holsbeek ligt zo'n 2 kilometer verder, er is parkeergelegenheid rond de Sint-Mauruskerk. Holsbeek ligt dicht bij Leuven. Raadpleeg de website van de NMBS en de Lijn indien je gebruik wenst te maken van openbaar vervoer.
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet.

Het Hageland is het gebied tussen de steden Scherpenheuvel - Zichem, Aarschot, Leuven, Tienen en Diest, en meer precies tussen de rivieren Dijle, Demer, en Gete. De naam Hageland betekent niets meer dan land begroeid met dicht kreupelhout ("hage"). In tegenstelling tot het Haspengouwse land, is de Hagelandse bodem tamelijk onvruchtbaar. Het Hageland met zijn zanderige grond is wel het eerste officieel erkende wijngebied in België. De zuiderhellingen van de Hagelandse heuvels zijn dan ook ideaal om wijngaarden op aan te planten. Holsbeek, het startpunt van onze wandeling, ligt vlakbij Leuven. Het eerste deel van de wandeling gaat het regelmatig op en af met geregeld een wijds uitzicht. Het 2de deel van de wandeling bevinden we ons beneden in de vallei van de Winge en omgeving. Dit is meer een mix van bossen en velden en hier en daar passeren we een waterplas. Het parcours is voor ongeveer 75% onverhard.

We starten de wandeling aan de Sint-Mauruskerk van Holsbeek. Als we het dorp uitgaan begint het bergop te gaan richting Chartreuzenbos. Eens voorbij dit bos wandelen we in de velden en komen we in een open landschap terecht met ruime uitzichten. We wandelen door Kortrijk-Dutsel en kort daarna passeren we Sint-Pieters-Rode. De naam zegt u misschien niet veel maar in dit dorp staat ook het kasteel van Horst, en dat is het kasteel dat veelvuldig voorkomt in de boeken van de Rode Ridder. In 2007 verkocht gravin de Hemricourt de Grunne het kasteeldomein samen met de 113 hectare grond eromheen aan het Vlaams Gewest, en sindsdien kan iedereen meegenieten van dit prachtig kasteel met zijn machtige donjon. Hopelijk stort die donjon niet in want er loopt een gigantische scheur van de top van de toren helemaal naar beneden. Het uitzicht op het kasteel en het meer waaraan het gelegen is is in ieder geval prachtig en dit is dan ook de ideale plaats voor een hopelijk zomerse picknick. Daarna vervolgen we onze weg langs de Molenbeek en de Winge, door afwisselend bossen en velden. We passeren langs de plassen van het Gasthuisbos en kort daarna komen we terug aan in Holsbeek, waar we nog een afscheidspint kunnen drinken.

Juli
Za 15

t/m

Zo 16

Han-sur-Lesse

Tochtbegeleiding: Kristien Nuyts

Tel: 0485 72 66 87

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: 2 x ongeveer 22 km.
 • Samenkomst: 10u00, Gîte d'Etape, Entre Pierres et Rivières, rue du Gîte d'Etape 10, 5580 Han-sur-Lesse.
 • Verblijf: Gîte d'Etape, Entre pierres et rivières, rue du Gîte d'Etape 10, 5580 Han-sur-Lesse. Avondmaaltijd en ontbijt inbegrepen.
 • Verkeersinfo: Han-sur-Lesse is moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer, we proberen zoveel mogelijk te carpoolen.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

Dit weekend verkennen we de omgeving van Han-sur-Lesse en Rochefort: een zeer toeristische streek in het grensgebied Famenne - Ardennen. Voor een bezoek aan de grotten van Han zal je een andere keer moeten terugkeren. We wandelen in een erg afwisselende streek langs mooie landschappen, grotten, beekjes en rivieren, kleine en iets grotere dorpen. Ronseren dus.

Dag 1. We starten onze wandeldag in Han-sur-Lesse, we wandelen we langs de kalkflora van de Tienne de Turmont bij Auffe en het natuurreservaat Les Pairées onderweg naar Resteigne. Verder wandelen we zo veel mogelijk langs de Lesse tot waar het niet meer kan (omdat we de grenzen van het domein van de grotten van Han bereiken).

Dag 2. Wandelen we via Lessive naar Eprave, met zijn schilderachtige oude watermolen. Wat verder vinden we de grotten van Eprave, een opmerkelijke plek waar een onderaardse tak van de Lomme aan het oppervlak komt. Verder langs de Rond du roi (jawel, onze Koning heeft hier een buitenverblijfje) naar Rochefort. Tot aan de abdij gaan we vandaag niet, maar er zijn cafés genoeg in Rochefort met een zes, een acht of een dikke tien in het glas. Vervolgens terug naar Han-sur-Lesse via onder andere de Belvédère.

Juli
Wo 19

Dikkebus - Palingbeek Zillebeke

Tochtbegeleiding: René Duran en Emmanuel Maerten

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 22 km, recreatief stappen.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan de kerk van Dikkebus. Er is de mogelijkheid om vooraf iets te nuttigen in café 't Kobbetje Dikkebusseweg, 522 op 50 m van de startplaats. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in het cafetaria van de Palingbeek en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Ieper is ook eens wat anders dan de Groote Oorlog. Ten zuiden van Ieper vinden we oude waterwerken die nodig waren voor de welvaart van Ieper, lang vòòr die Groote Oorlog. Het zijn ondertussen oorden van groen geworden waar het goed wandelen is. De tocht brengt ons langs de vijvers van Dikkebus en Zillebeke. Beide waters werden in het begin van de dertiende eeuw aangelegd om de stad Ieper, die toen dichtbevolkt en welvarend was door de lakennijverheid, van water te voorzien. Ze hebben een oppervlakte van respektievelijk 36 en 28 ha.

De Palingbeek is een natuurdomein op het grondgebied van Zillebeke. Het ligt rond het oude kanaal Ieperlee - Komen, een verbinding van de IJzer via de Ieperlee met de Leie. We nemen pauze en picknick in het cafetaria van de het Provinciaal Domein de Palingbeek.

Na de rust trekken we naar Zillebekevijver en wandelen we naar de Verdronken Weide, een prachtige waterplas waar veel trekvogels overwinteren. Dan trekken we verder naar het Tortelbos. Het speelbos Tortelbos is geïnspireerd op het boek De Torteltuin van Annie M.G. Smidt. Op amper twee kilometer van de Grote Markt, is dit de grote achtertuin van Ieper en een echt speelparadijs voor kinderen en jongeren. Van daaruit trekken we terug naar Dikkebus voor de afscheidspint in 't Kobbetje.

Juli
Wo 19

Watterdal - Vaudringhem (F)

Tochtbegeleiding: José Acou

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 26,6 km, sportieve tocht.
 • Samenkomst: start om 10u00 in Watterdal (F). Het is een gehucht van slechts enkele huizen langs de Rue des Grands bois (D204). Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in café Au Reconfort in Vaudringhem en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Langs bosranden, tussen golvend akkerland en malse weiden op zoek naar Onzelieveheerkruisen en een overmaatse kapel, le Pays de Lumbres op zijn best.

Le Pays de Lumbres is een intercommunale tussen 36 gemeenten in de regio Nord Pas de Calais. Lumbres is de zetel van de intercommunale. Merendeel van de gemeenten liggen ten westen van Lumbres en Saint-Omer. Het landschap maakt deel uit van het Regionaal Park van de Kapen en de Moerassen van de Opaalkust. Het landschap wordt gevormd door heuvels, de uitlopers van Artesië, en vallein van de Aa. We vinden er weiden en grote landbouwvelden. Het landelijke karakter en de kleinschalige bewoning zorgen ervoor dat de grandeur van de natuur er tot zijn recht komt en vanzelfsprekend toeristisch en sportief gepromoot wordt. De tochtbegeleider en zijn verkenners hebben er een sportieve tocht in petto.

Juli
Do 20

Moeskroen - Gruson, naar de hel van het Noorden

Tochtbegeleiding: Karel Huyghebaert

Tel: 0488 07 54 23

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: 55 km
 • Samenkomst: voor het station van Moeskroen.
 • Meebrengen: een goeie fiets. Picknick, drank en één euro voor de Ronserpot.
 • Verkeersinfo: trein vanuit Kortrijk naar Moeskroen: 9u39; aankomst Moeskroen: 9u47. In de omgeving van het station zijn er gratis parkeerplaatsen (niet voor het station: blauwe zone), aan de achterkant van het station zijn er vele gratis parkeerplaatsen.
 • Deelnemen: liefst aanmelden, maar het moet niet.

Naar de oertijden van de Ronsers: we fietsen naar een van onze eerste Ronserplekjes. Stel je voor: 1963, een tiental tieners en twintigers op zoek naar sportief avontuur. Niemand bezat een wagen, je verplaatsen deed men met de trein, de fiets of in autostop. Dit groepje trekkers (het woord 'Ronsers' moest nog uitgevonden worden) vertrok vanuit Kortrijk met de fiets naar Gruson, een Frans gat iets voorbij Roobeke (nu zegt men 'Roubaix'), om er een nacht te slapen in een miniatuurjeugdherberg. Het was er goed, en destijds was er een typisch Frans dorpscafé, vlak bij de kerk natuurlijk. Elk jaar herhaalden die Ronsers-van-het eerste-uur deze uitstap, de eerste 'Ronserklassieker'. De laatste keer was de jeugdherberg gesloten, van een boer mochten de Ronsers kamperen in zijn weide.

Op 20 juli herhalen we dit avontuur. We fietsen dus naar Gruson. Naar GRUSON!!! Toen ik onze ere-voorzitter vertelde dat ik een fietstocht vanuit Moeskroen zou ineensteken, vroeg hij onmiddellijk "Naar Gruson?" Ja Frans, naar Gruson! Vanaf het station van Moeskroen fietsen we richting zuid alover asfaltwegels, binnenwegels, kerkewegels, kasseiwegels en andere wegels al draaien en keren naar de 'Lac du Héron'. Nooit van gehoord? Een schitterend meer! Wacht maar, je mond valt open als je dit prachtig landschap ziet. Daarna rijden we naast een beek over kronkelwegels door een stuk bos tot in Gruson, een slapend dorp, vandaag geen enkel café meer te vinden... maar toch wereldberoemd: 'Pavé de l'Arbre', 'Carrefour de l'Arbre', 'Camphin en Pévèlle'. Jawel, dit is de 'Hel van het Noorden'.

Dan terug noordwaarts via Templeuve, de kasteelruïne van Royère, Leers (met cafés) en Steenput naar Moeskroen. Daar eindigt onze tocht door het mooie landelijk gebied ten oosten van de grote steden. En weet je dat Frans, bij toeval zegt hij, een grote supporter is van Voetbalclub Excel Moeskroen!? Waarschijnlijk wel! Misschien kunnen we onze afscheidspint drinken in de kantine van 'Le Canonnier'? Op Frans zijn gezondheid.

Juli
Za 29

t/m

Zo 30

Door Vlaams-Brabant naar Brussel

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser

Tel: 015 27 19 50, 0495 77 82 51 of 0495 52 23 59, gsm enkel het weekend zelf

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: dagafstanden vooraan in de zeventig km, de geplande lengte is voor zaterdag 72 km, voor zondag is de tocht 71,5 km lang, langs vlak en golvend terrein. We gebruiken zoveel mogelijk rustige wegen, je kunt je ook verwachten aan stukjes halfverhard.
 • Samenkomst: we ontmoeten elkaar op de parking van De Nekker (Plattebeekstraat, Mechelen) op zaterdagmorgen, 29 juli 2017. We vertrekken om 10u00.
 • Verblijf: we overnachten in jeugdherberg Hostel Bruegel, Heilige Geeststraat 2, 1000 Brussel.
 • Verkeersinfo: voor de autombilisten: Mechelen ligt langs de E19, vanuit het noorden neem je best afrit 9, van Brussel af best afrit 10. Je volgt de kleine ring rond Mechelen (de Vesten) tot de N15 (naar Bonheiden) Op de N15 zijn rode lichten (tussen de Nekkerhal en het provinciaal domein Nekkerspoel), hier sla je rechts af naar de parking (iets verder ligt ook de parking van Utopolis cinema). Het station van Mechelen is reeds enkel jaren onder verbouwing, waardoor daar nauwelijks parkeergelegenheid voor langere termijn overblijft. Treinronsers zullen dus een eindje moeten fietsen voor de afspraak te bereiken. Vanaf het hoofdstation van Mechelen rij je naar het zuidoosten, langs het busstation. Je volgt zoveel mogelijk de spoorweg, steekt de Leuvense Steenweg over (aan het Raghenoplein), volg verder de Zandpoortvest (langs de vestiging van de Thomas More Hogeschool, de jeugdherberg en een parking gebouw tot het eerste grote kruispunt aan de Dijle (ter hoogte van de Keizersstraat). Aan deze lichten sla je rechtss af (N15), onder de spoorwegbrug door. Onmiddellijk na de brug opnieuw rechts indraaien (Douaneplein), je volgt de parallel weg met de N15, Voorbij het complex van de Utopolis bioscoop en komt zo aan de parking van de Nekker. De afstand is ongeveer 2,5 km.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Midden van de zomer is bijna iedereen op reis. Langs de andere kant is Brussel dan ook rustig. Een kans dus voor de Ronsers die wel nog in ons landje vertoeven om een combinatie van natuur en stad op de fiets te maken. We verkennen het centrum van België, tussen Mechelen en Brussel-centrum. Echt vlak is het niet dit weekend, wel een afwisseling van vlak, met zacht glooiend. We krijgen zowel riviervalleien, rustig landbouwgebied, woud als stad en park voor de wielen geschoven.

Zaterdag:

We vertrekken van de parking van het Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum De Nekker te Mechelen. Van hieruit fietsen we door het oudste deel van Mechelen (boven de Dijle) langs de Brusselpoort (symboliek dient toch voor iets) en rond het Vrijbroekpark naar de Zenne. Aan de Eglegemvijver verlaten we de Zenne en steken door landbouwgebied door naar het Zeekanaal Brussel-Rupel ter hoogte van Kapelle-op-den-Bos. Vandaar zetten we koers naar Zemst, waar we de Zenne terug oppikken en volgen tot vlak voor Vilvoorde.

We maken gebruik van de Verbrande Brug om langs de vallei van de Maalbeek naar Meise te fietsen. We omcirkelen het domein van de plantentuin en rijden via Wemmel naar het Atomium. Langs het park van de Heizel en het Parkje van de Prins Leopoldsquare, bereiken we het valleitje van de Molenbeek. We volgen dit tot de Negen provincies laan, om dan echt de stad in te duiken. We omzeilen de autotdrukte van de Baseliek van Koekelberg, rijden via het Karreveld-park langs de Sint-Jan-Baptistkerk door Molenbeek, waar we de vijfhoek binnendringen. We rijden langs de Varkensmarkt en de Sint Katelijnekerk naar de Grasmarkt. Nog even langs de Grote Markt en Manneken Pis, en we bereiken Hostel Bruegel aan de Onze Lieve Vrouw ter Kapellekerk.

Zondag:

Voor de terugtocht naar Mechelen kiezen we voor een oostelijke route. We verlaten Brussel via de achterkant van het Koninklijk Paleis en het Warandepark. We volgen het fietspad langs de Wetstraat naar de Europese wijken vervolgens naar het Jubelpark. Het fietspad loopt door langs de Tervurenlaan en we duiken aan de Ravensteindreef het Zoniënwoud in. We maken een ommetje langs het park van het Afrikamuseum naar Duisburg. Door de velden zetten we koers richting Leuven, maar we draaien af naar Leefdaal. Via Everberg en Erps Kwerps fietsen we door Nederokkerzeel en Kampenhout naar Boortmeerbeek. Bij Muizen bereiken we de Dijle, die we volgen naar de parking van De Nekker.

Juli
Zo 30

Brugge - Beernem, stationsstapper

Tochtbegeleiding: Felix Vercauteren

Tel: 0472 74 63 72 of 03 766 23 99

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 17,5 km
 • Samenkomst: aan het station van Brugge. Ingang aan het plein voor het stationgebouw. Vertrek om 10u00.
 • Meebrengen: picnic en € 1 ronsergeld. Goede wandelschoenen en gepaste buitensportkleding.
 • Verkeersinfo: je kan je voertuig ook parkeren aan het station van Beernem en dan de trein nemen richting Brugge.
 • Deelnemen: aanmelden mag, maar moet niet.

Met de trein doe je er achttien minuten over. Tenminste, als hij klokvast rijdt. Ronsers met linken met onze NMBS willen we te vriend houden natuurlijk… Vandaag staat wandelen in het groene land rond Brugge op het programma. Het zal iets minder snel zijn dan die 18 minuten, maar toch is deze mini-dagstaptocht voor iedereen goed behapbaar, ook voor minder sportieve stappers.

Deze wandeling voert je door de Zandstreek ten oosten van Brugge. Na een panorama op deze prachtige stad ter hoogte van het Minnewater kom je al snel in het groen van de Assebroekse Meersen. Het rustige kanaal Gent-Brugge - Oostende is de wit-rode draad op je tocht. Op een deel van het traject heeft dit kanaal zijn uitzicht behouden van enkele eeuwen geleden. De oevers zijn omgevormd tot het natuurgebied Gevaerts-Noord. Elders volgen we oude spoor-en trambeddingen die een groen lint in het landschap trekken.

augustus
Vrij 4

Waasland

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: ongeveer 50 km.
 • Samenkomst: om 9u45 aan het station van Lokeren.
 • Meebrengen: middagboterhammen en € 1 Ronsergeld. Fiets die in orde is.
 • Verkeersinfo: er is een grote parking aan het station van Lokeren.
 • Deelnemen: aanmelden is niet nodig maar wel heel handig voor de tochtbegeleider.

Het Waasland (ook wel Land van Waas genoemd) is een historische en geografische streek in het noordoosten van de huidige Belgische provincie Oost-Vlaanderen en het gedeelte van de provincie Antwerpen op de linker Scheldeoever. Het Waasland wordt in het noorden begrensd door de staatsgrens met Nederland, in het oosten door de Schelde, in het zuiden door de Schelde en de Durme, en in het westen door het kanaal Gent-Terneuzen. Sint-Niklaas wordt soms gezien als hoofdstad van het Waasland, maar sinds de Franse bezetting (1795-1814) heeft het gebied geen administratieve functie meer. De streek rond Lokeren en Wachtebeke is goed voor een fraaie natuurtocht langs water, natuurgebieden en de meest bijzondere plekjes van het Waaland.

We starten om 10u00 aan het station van Lokeren. Aan een gezapig tempo gaat het naar Zeveneken, Doorslaar, Eksaarde tot aan het provinciaal domein in Wachtebeke waar we tegen de middag aankomen. Daarna gaat het langs Mendonk en de Moervaart naar Wachtebeke. We komen voorbij de “Reepkens”een moerassig natuurgebied dat zomer en winter onder water staat. Veel rietvogels als blauwborst, rietgors en de kleine karekiet voelen zich er thuis. Dan gaat het noordwaarts richting E34 waar we het “Heidebos” doorkruisen. Dit bos met zijn 260 ha is een van de grootste natuurgebieden van Oost-Vlaanderen. Dan fietsen we nog via Moerbeke, Klein Sinaai en Daknam terug naar het station van Lokeren.

Augustus
Za 5

Van Tervuren naar Leuven

Tochtbegeleiding: René Brynaert

Tel: 016 40 66 30

E-mail: (niet voor snel antwoord)

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km maar inkorten kan aangezien we parallel lopen met enkele buslijnen naar Leuven.
 • Samenkomst: om 9u30 bij de wachtzaal van De Lijn bij het station van Leuven. Met bus 317 rijden we om 9u39 naar Tervuren. Je mag ons ook opwachten bij de ingang van de kerk in Tervuren om 10u10.
 • Meebrengen: stevig schoeisel en aangepaste kledij, boterhammen en drank voor ’s middags (bij goed weer eten we buiten), € 1 Ronsergeld, wat kleingeld voor cafébezoek, een zakje voor je afval en een Lijnkaart als je er een hebt. Zoals gewoonlijk bij de Ronsers: geen honden.
 • Verkeersinfo: kom je met de wagen naar Tervuren, dan kun je ’s avonds met de bus terug (1 bus per uur).
 • Deelnemen: aanmelden niet echt nodig, maar verwittig de tochtbegeleider als je niet naar de afspraak in Leuven komt, maar wel aan de kerk in Tervuren staat.

Een fris watertje zal ons de weg naar Leuven tonen en toch laten we haar op het einde in de steek.

We vertrekken bij de kerk van Tervuren en duiken de Warande in waar heel lang geleden de hertogen van Brabant kwamen jagen. Ooit stond waar nu de Sint-Hubertuskapel staat een prachtig kasteel dat in 1782 in opdracht van Jozef II werd afgebroken. Bij laag water zijn de grondvesten in de vijver nog te zien. Achteraan de vijvers van het park vinden we de Voer die langs leuke dorpjes als Vossem, Leefdaal, Bertem en Egenhoven kronkelt. In Vossem staan huizen in dichte kring rond de Sint-Pauluskerk. Daar vind je ook het beroemde café ‘In de Congo’ misschien wel het goedkoopste van Vlaanderen. Het  volgende dorp is Leefdaal met kasteel en kerk die met elkaar verbonden zijn door een indrukwekkende beukendreef. Even buiten het dorp vinden we de Sint-Veronakapel met een toren die van het jaar 1000 dateert. Vanaf hier verlaten we de Voervallei, klimmen langs een holle weg naar het plateau van waar we van vergezichten kunnen genieten.

Beneden wacht ons het Egenhovenbos en het kasteel van Arenberg aan de poorten van Leuven. Het begijnhof laten we niet links liggen en een of ander terras aan de markt ook niet.

Augustus
Za 12

t/m

Di 15

Fietsen rond Havelte (Drenthe, Nl)

Tochtbegeleiding: Marijke Swart en Jörg Gottwald

Tel: 09 223 80 69 of 0471 35 32 24 (GSM alleen tijdens het fietsweekend)

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: 50-70 km per dag.
 • Samenkomst: zaterdag 12 augustus om 11u30, De Veurdeale, Veendijk 2, 7971RR Havelte, Nederland.
 • Verblijf: adres, zie boven. Woonboerderij met appartement voor 10 personen. Ontbijt wordt verzorgd, ‘s avonds koken we zelf.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Drenthe is bekend om de oneindige fietsmogelijkheden. We hebben elke dag een ander thema: water, hunebedden en heide. Kortom heel veel afwisseling gegarandeerd. De tochten zijn gemakkelijk en vlak. Samen fietsen en de natuur beleven zijn belangrijker dan snelheid en het aantal kilometers.

E-bikes welkom, het tempo wordt bepaald door de gewone fietsers. Havelte (Drenthe) ligt op fietsafstand van Nationaal Park Weerribben-Wieden, met het beroemde dorpje Giethoorn. Niet voor niets het “Venetië van het Noorden” genoemd. Het gebied wordt gekenmerkt door veel water en talloze steile bruggetjes. Fietsen we de andere kant op, dan komen als snel het Dwingelderveld, het grootste aaneengesloten natte heidegebeid van West Europa. Vanaf half augustus wordt ook hier paarse pracht beloofd, want dan staat de struikheide in bloei.

Helemaal vlak blijkt Nederland hier toch niet te zijn, want vlakbij bevinden zich de Havelterberg (17 m hoog) en Woldberg (jawel, zelfs 26 m hoog!) En het klimmen wordt beloond, want bovenop de Havelterberg bevinden zich 2 van de hunebedden, waar Drenthe zo beroemd mee is geworden.

Augustus
Wo 16

O.L.V.-Lombeek - Gooik

Tochtbegeleiding: Willy Decrop

Tel: 0474 79 24 93 (alleen tijdens de tocht)

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 25 km, sportief.
 • Samenkomst: om 10u00 in O.L.V.-Lombeek aan de hoek van de kerk, aan de bruine plaat van wandelknooppunten. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. Controleer voor eventuele late wijzigingen op www.midweekstappen.be
 • Meebrengen: eigen picknick voor in volkscafé/eetcafé OC De Cam in Gooik, dorpstraat 67a. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: parking: voor de kerk in O.L.V.-Lombeek rechtsaf de Gustaaf Ponchautstraat in, pijl volgen naar parking, 400 meter verder aan de linkerzijde.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor Sportieve tocht in O.L.V.-Lombeek kiest. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Voormiddag, ong. 12 km

O.L.V.-Lombeek is een dorp van de gemeente Roosdaal. Kort na de start stappen we al op een smal natuurpad dat klimt en daalt en ons de eerste panorama's laat zien. Onderweg ervaren we regelmatig erg hoog gras en dito brandnetels. We stappen langs kreupelhout, bosjes en Brabantse kouters. Het parcours is een aaneenschakeling van heuvels, valleitjes, beken, akkers en weilanden. We stappen eventjes op de GR512 in de wijk Ten Nelleken, kruisen een grote steenweg en volgen verder ons eigen sterk wisselend parcours én soms GR512 naar hoofddorp Sint-Kwintens-Lennik. Via rustige landelijke wegen en wegels en de bosbeek genieten we sportief tot in Leerbeek. Dan stapt het richting Lambergbos om te picknicken in het belangrijke en pittoreske Gooik, Parel van het Pajottenland.

Middag

We picknicken in het authentiek en gekend groot volkscafé/eetcafé OC De Cam in Gooik, dorpstraat 67a. Het vormt een geheel met De Oude CAM, een vroegere geuzenstekerij/Cambe en buitenverblijf uit 1742 van Lancelot van Gottignies met paardenstallingen. Het voorgebouw is nu het toerismekantoor en Museum Volksinstrumenten. Aanraders: soep gewoon, maaltijdsoep, belegde ovenkoeken voor de honger!

Namiddag, ong. 13 km

Gooik ligt op de scheidingslijn tussen Dender en Zennebekken. Molenbeek, Hasenbroeckbeek en andere maken deel uit van de tocht. We trekken naar het gehucht Strijland met nieuwe sportinfrastructuur en atletiekpiste. We krijgen Oetingen, Lieferinge en Neigem in zicht. We stappen naar het gehucht de Drie Egypten met Woestijnkapel en hoeveafspanning. We verpozen onderweg even op een mooi en rustig terras in volle natuur, op een viertal km van Lombeek: tijd voor afscheidsdrink? Om af te ronden tenslotte nog een passage bij de Hertboommolen, bekend van Kapitein Zeppos opnames, maar ook berucht van de bende van Jan De Lichte tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog en roofmoorden op 22 april 1917!

Augustus
Wo 16

Brugges groene westkant

Tochtbegeleiding: Luc Defoort

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan de achterkant (kant Sint-Michiels) van het treinstation in Brugge. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. Controleer voor eventuele late wijzigingen op www.midweekstappen.be
 • Meebrengen: Eigen picknick voor terras of cafetaria Koetsenhuis Beisbroek. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: een hele dag (gratis of goedkoop) parkeren in de binnenstad of de rand (blauwe zone) is bijna onmogelijk. Wie met de wagen komt neemt best afrit Sint-Michiels. Rijd door tot op de rotonde aan de achterkant van het station. Neem afrit Oesterparking (€ 2 voor de hele dag). Als er geen plaats meer is, parkeer dan op de grote parking naast de voorkant van het station (€ 3,50 voor de hele dag).
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor R-tocht in Brugge kiest. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Vorig jaar verkenden we de groene Brugse oostkant, dit jaar gaan we op zoek naar het groen ten westen van Brugge: Tillegem, Tudor, Beisbroek, Chartreuzinnenbos.

Omloop 20 km, recreatief

Samen met de GR verlaten we de achterzijde van het station en zigzaggen langs het fiets- en wandelpad van de overwelfde Kerkebeek naar Sint-Michiels. Via enkele straten en de tunnel onder de Expressweg bereiken we het Provinciaal Domein Tillegem, 144 ha groot. De oudste delen van het kasteel dateren uit de 14de eeuw, zijn huidige neogotische uitzicht kreeg het in de tweede helft van de 19de eeuw. Hier verlaten we de GR en kiezen voor de Drie Kastelen Wandelroute, die ons door Tillegembos naar Tudor loodst. Dit 40 ha grote stadsdomein wordt zo genoemd naar het in Tudorstijl gebouwde kasteel uit 1904. Siertuin, kruidentuin, bos en kasteel vormen een mooi geheel. Verder leidt onze route ons naar het 98 ha grote stadsdomein Beisbroek. Het kasteel werd omstreeks 1835 gebouwd en huisvest nu een natuurcentrum en sterrenwacht. Het Koetsenhuis, omgebouwd tot cafetaria met “het mooiste terras van Brugge”, is voor ons de ideale picknickplaats.

Op Beisbroek aansluitend begint onze terugtocht In het Chartreuzinnenbos (21 ha), met zijn in 2004 heraangelegde boomgaard en het mooie uitzicht op de omwalde hoeve Sint-Anna-ter-Woestijne. We verlaten de Drie Kastelen Wandelroute en verkiezen andere wegen door Tudor en Tillegem boven de vrij drukke Diksmuidse Heirweg. Tillegem verlaten we nu langs de voetgangersbrug over de Expressweg. Via de Tillegemdreef en het verrassende Park Rode Poort vinden we weer aansluiting op de overwelfde Kerkebeek, die ons terugbrengt naar het treinstation. Als we het stationsgebouw binnenstappen vinden we, onmiddellijk rechts, Bar 10, een geschikte gelegenheid voor een afscheidsdrankje.

augustus
Do 24

Kreken en Zeeuws-Vlaanderen

Tochtbegeleiding: Karel Huyghebaert

Tel: 0488 07 54 23

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: 50 km
 • Samenkomst: het oude station van Maldegem. Er rijden geen treinen meer naar Maldegem. In de omgeving van het station zijn er gratis parkeerplaatsen.
 • Meebrengen: picknick en € 1 Ronsergeld. Een goede fiets.
 • Deelnemen: graag vooraf aanmelden, maar het moet niet. Wie wil kan voor of na de tocht in de jeugdherberg van Maldegem overnachten (vooraf aanmelden).

De Ronsers houden sinds hun bestaan van de kreken. Het krekengebied is zowat hun achtertuin en dat zullen de deelnemers geweten hebben. Sta je mee in de startblokken voor deze mooie tocht op twee wielen?

Maldegem - vroeger het Brugse Vrije, nu Meetjesland - is de startplaats van een rustige vlakke fietstocht door een landelijke natuur. Eens we de N44 en de D9 achter ons hebben zitten we in de volle natuur. Eerst fietsen we naar St.-Laureins, daarna langs, tussen en over oude kreken (langwerpige vijvers uitgegraven door de sterke waterstroming na een dijkbreuk) naar Sint-Margriete. Na een stop fietsen we verder in Zeeuws-Vlaanderen met zijn open landschappen, vele waters en kronkelende landwegen tot Aardenburg, een mooie grensstad met een rijke geschiedenis en historische gebouwen - en: Aardenburg is ook een gezellige stad om een pint te legen.

Na Middelburg keren we terug naar Maldegem via een heerlijk kronkelend paadje.

Augustus
Zo 27

Schorisse

Tochtbegeleiding: Felix Vercauteren

Tel: 03 766 23 99 of 0472 74 63 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km
 • Samenkomst: aan de kerk van Schorisse om 10u00.
 • Meebrengen: picknick en € 1 ronsergeld. Goede wandelschoenen.
 • Verkeersinfo: N60 Gent - Ronse ter hoogte van Oudenaarde naar Brakel.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet. De tocht gaat bij elke weersomstandigheid door.

In het voetspoor van de De Ronsers in de Vlaamse Ardennen! Volg Felix op een heuvelend parcours.

We wandelen in het zuiden van Oost-vlaanderen op het grondgebied van Maarkedal, Horebeke en Brakel en flirten met de taalgrens en de provincie Henegouwen. Sterk heuvelend, talrijke beekjes en Brakelbos als trekpleister. Tussen 45 en 145 m boven de zeespiegel. Door het lover kan men het landschap bewonderen. Onverharde paden- na een regenperiode- modderige stukken. De tocht gaat over verharde wegen waarvan het grootste deel op kerkwegels en zeer verkeersarme weggetjes.