De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Augustus
Wo 3

Rondje Braine-l’Alleud

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 22 km
 • Samenkomst: NMBS-station van Braine l’Alleud. Start van de wandeling om 10u30. De trein komt aan om 10u22.
 • Meebrengen: picknick voor de middag, drank voor onderweg, € 1 Ronserbijdrage.
 • Deelnemen: graag de tochtbegeleiding verwittigen van je deelname.

Eigenbrakel (Braine-l’Alleud of Brinne-l’-Alou in het Waals) telt ongeveer 40.000 inwoners, waarmee ze als enige Waals-Brabantse gemeente groter is dan provinciehoofdstad Waver. Het bekendste monument is de Leeuw van Waterloo. ‘Eigen’ in de naam verwijst, net zoals bij Eigenbilzen, naar een zonneleen, een vrij leen dat aan niemand iets verschuldigd is. De Ronsers zijn de deelnemers wel een erg mooie tocht verschuldigd. We trekken vanuit het centrum met zijn fraaie Sint-Stefanuskerk (Eglise Saint-Étienne) de heuvels in, waar je een mooi uitzicht hebt op de stad en de Leeuw van Waterloo in de verte. In Ophain-Bois-Seigneur-Isaac merk je de mooie gebouwen van ‘Notre Village’, opgericht in 1963 onder de naam ‘Village Nr. 1 Reine Fabiola’, een opvangcentrum en beschermde werkplaats voor mensen met een beperking.

Wat verder komen we in het bos van Ophain en het bos van Haumont (Braine-Le-Chateau), waar het volop lente is. In het dorpje vertellen straatnamen als ‘Clos Des Sources’ en ‘Rue du Ruisseau’ dat hier beekjes ontspringen. We volgen de Ruisseau des Noucelles langs de Sentiers des Cascades. Waar die bijna uitmondt in de Hain, steken we de rivier over en komen we op de Tubekesteenweg (Chaussee de Tubize) met links het hoge viaduct van Wauthier-Braine (Woutersbrakel). Kasteelbrakel is nog 2 km verder. We beklimmen de smalle ‘Sentier Cigarette’ en ontdekken eens boven de wit-rode tekens van de GR12 Amsterdam-Parijs. Die volgen we die richting Amsterdam om voorbij het gehucht Colipain in het Hallerbos aan te komen. Helaas is het blauwe bloementapijt daar voor een ander seizoen. Aan de rand van Dworp steken we die over in zitten we terug in Waals-Brabant op de Chemin de Tisvenhoort. We gaan de taalgrens weer over en volgen ‘Kwademarasch of Honneweghel’ op de GR12 richting Parijs.

Zevenbronnen/Septfontaines zit pal op de taalgrens maar wat verder is het Wallonië dat de overhand krijgt met Sentiers des Moines en Chemin du Roton. In het dorpje Culot verlaten we de GR om met zicht op Braine l’Alleud en Waterloo af te dalen op een brede onverharde weg.

Op het einde komen we de oude spoorlijn 115 tegen. Onder de viaduct bij de Alsembergsesteenweg staat er een klein mannetje te wateren. In overeenstemming met de beroemde kleine uit Brussel met wie hij verbroederd is, zie je ‘El Gamin qui Piche’, Waals voor ‘le Gamin qui pisse’. Het standbeeld staat er al sinds 1928. Van hier tot aan het station is het nog 800 meter langs de oude spoorweg. Aan het station zijn er heel wat gelegenheden om nog iets te eten of drinken voor de terugreis.

Augustus
Za 6

t/m

Zo 7

Namen, de poort der Ardennen of zoiets

Tochtbegeleiding: Jurgen Vandeputte

Tel: 0472 28 20 13

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: 2 keer 20-21 km.
 • Samenkomst: om 10u15 aan het station van Godinne.
 • Verblijf: jeudherberg van Namen, Avenue Félicien Rops 8, 5000 Namur.
 • Meebrengen: picknick en drank voor 2 dagen. Het gebruikelijke wandelgerief meenemen. In de jeugdherberg is beddengoed in de prijs inbegrepen.
 • Verkeersinfo: Godinne ligt tussen Namen en Dinant. Er zijn treinstations in Godinne en Sart-Bernard. Raadpleeg de website van de NMBS en de TEC.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

De omgeving van Namen wordt zelden bezocht door de Ronsers. Dat is onterecht want kortbij Namen is er genoeg natuur en onverharde paden om een wandelweekend te organiseren. Het wordt een wandelweekend met 2 gezichten. Zaterdag wandelen we op en af langs de Maas en de Bocq (een bijrivier van de Maas, of moet ik zeggen: een uit de kluiten gewassen beek). Zondag wandelen we op het plateau boven de Maas, met minder op en af en toe bos, en meer door de velden en langs oude hoeves.

Zaterdag, 6 augustus 2022

We starten aan het station van Godinne (Rue Grande nr 6). Langs het Collège Saint-Paul gaan we bergop de bossen in. We passeren het Château de Tricointe, de ferme d’Anway en de ferme d’Ahinvaux. We steken de Bocq over en stappen richting Bauche waar we de rivier nogmaals oversteken. Via de Ferme de Venatte wandelen we naar het dorpje Mont, om daarna via het ziekenhuis van Mont-Godinne af te dalen naar de Maas. We wandelen een eindje langs de Maas om uiteindelijk terug in Godinne terecht te komen. Van Godinne rijden we naar de jeugdherberg van Namen, en ‘s avonds doen we ons tegoed aan lekkers in een restaurantje in Namen.

Zondag, 7 augustus 2022

We rijden enkele kilometers met de auto en vertrekken aan het station van Sart-Bernard (Rue Cortil Niche nr 2). De eerste helft van de wandeling volgen we de GR575 zuidwaarts tot in Crupet. Onderweg passeren we de Château-ferme d’Arche en Ivoy en de ferme de Coux. In Crupet bewonderen we de bescheiden waterburcht. Op de terugweg passeren we door weidse velden langs Maillen en het bois de Maillen.

Augustus
Za 13

t/m

Ma 15

Limburg

Tochtbegeleiding: Marijke Swart en Jörg Gottwald

Tel: 0471 35 32 24 (GSM Jörg enkel tijdens de tochtdagen)

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: de tochten hebben een afstand tussen 50 en 63 km met een hoogteverschil van dagelijks 300-500 m. Er zitten dus een paar Limburgse heuvels in.
 • Samenkomst: om 10u30 op de parking van het station van Lommel.
 • Verblijf: twee nachten in de Jeugdherberg de Roerdomp, Boekrake­laan 30, 3600 Genk.
 • Meebrengen: fiets in goede staat. Let op voldoende bandendruk, een gesmeerde ketting en goed werkende remmen. Een fietshelm is altijd aanbevolen. Picknick voor de eerste dag. De andere dagen komen we langs een supermarkt. Regenkledij en een mogelijkheid om op te zitten. Cafés zijn niet altijd gegarandeerd. Lakens zijn niet nodig, handdoeken wel.
 • Verkeersinfo: de trein vanuit Antwerpen - Centraal (vertrek om 9u09 in richting Hamont) komt om 10u20 aan. De NMBS-parking in Lommel is gratis.
  Maar let op: op het eerste gedeelte mag je maar kort parkeren. Het achterste gedeelte is voor een langere periode mogelijk en dus voor ons perfect.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Limburg wordt niet zomaar een fietsparadijs genoemd. We verwachten veel natuur, autoluwe en zelfs autoloze stukken. De twee hoogtepunten van dit weekend zijn ongetwijfeld het bekende “fietsen door het water” en “fietsen door de bomen”. Een uitdaging!

Dag 1 (± 50 km): Vanuit het station in Lommel rijden we eerst in oostelijke richting om nog voor Pelt naar het zuiden af te slaan. Langs het bosreservaat Pijnven tot bij Eksel, waar we langs een oude spoorweg en tussen Houthalen-Helchteren en Houthalen-Oost de jeugdherberg van Genk - Bokrijk bereiken.

Dag 2 (± 63 km): We beginnen deze dag in richting Genk, langs een supermarkt en het stadspark. Daarna slaan we af in richting zuiden tot aan de Albertkanaal die we net voor Eigenbilzen oversteken. We houden ons westelijk en fietsen langs de Kaatsbeek tot Diepenbeek, waar we in een fietscafé van onze picknick kunnen genieten. Daarna volgen we de Demer en de oude Stiemer noordwaards. We steken nog eens het Albertkanaal over en fietsen “door het water” terug naar de jeugdherberg. Hopelijk worden we niet te nat (van het zweten).

Dag 3 (± 50 km): De terugweg van Genk naar Lommel gaat langs de Tramroute F75 die we op hoogte Heusden-Zolder weer verlaten. We fietsen door bossen tot aan ons picknickplaats, het bezoekercentrum “De Watersnip”. Dan volgt een groot bosgebied, en voor we aan het station van Lommel ons afscheidsdrankje nemen fietsen we nog “door de bomen”.

Augustus
Wo 17

Mesen - Ploegsteert

Tochtbegeleiding: Patrick Maenhout

Tel: 0495 54 13 21

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 21 km
 • Samenkomst: Markt, Mesen, aan herberg n’Yser. We kunnen er vanaf 9u30 een drankje nuttigen en na de wandeling ook de afscheidspint. Start van de wandeling om 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: picknick voor de middag, drank voor onderweg. Lunchafval nemen we mee in de eigen rugzak.
 • Verkeersinfo: parkeergelegenheid op de Markt van Mesen. Mesen is niet bereikbaar met de trein, wel met de bus van De Lijn vanaf het station van Ieper; halte vlakbij herberg n’Yser.
 • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina. De tochtbijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. Het is mogelijk om in Café de la Grand Place soep of een koude schotel (charcuterie met groenten, € 13) te bestellen; dit dient op voorhand te gebeuren bij de tochtbegeleider. Eventuele laattijdige wijzigingen in het programma worden meegedeeld op de site. Bekijk deze dus nog eens de dag voordien!

Via veldwegen golvend op de flanken van de Douvevallei, met mooie vergezichten, bossen en monumenten van de Groote Oorlog.

We starten op de marktplaats van Mesen, de kleinste stad van België. We stappen voorbij de Sint-Niklaaskerk met haar koepelvormige kop van de toren, genaamd “de Dikkop”. In de kerk bevindt zich een crypte uit de elfde eeuw. Wat verder stappen we doorheen het Ierse Vredespark ter nagedachtenis van de gesneuvelde Ieren in de slag om Mesen in 1917. We wandelen verder doorheen de Douvevallei met mooie vergezichten op het Heuvelland en de Franse grensstreek. Via Bois de la Hutte, Plugstreet 1 en 3, gekend o.a. uit de wielerkoers Gent-Wevelgem, komen we aan in Ploegsteert. Daar zijn we welkom in Café de la Grand Place voor middagpauze en lunch.

Na de middag wandelen we door Bois de Ploegsteert, Plugstreet 2, tot aan het monument Christmas Truce. Dit werd opgericht door de UEFA ter nagedachtenis van de kerstbestanden in 1914, toen Duitsers en Engelsen hier onder mekaar hebben gevoetbald. We keren terug via Bois de la Hutte en de Douvevallei, richting Wulvergem. Daar stappen we verder op de GR 128. We komen voorbij de Spanbroekmolenkrater, ook wel Pool of Peace genoemd; deze is gevormd door een mijninslag op 7 juni 1917. Dan gaat het verder richting Mesen waar we eindigen en de dag kunnen afsluiten met een gezellige babbel in herberg n’Yser.

Augustus
Za 20

De Linieroute

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: max 60 km, glooiend terrein.
 • Samenkomst: om 10u30 aan de Sint-Antoniuskerk, Bukenstraat 24, 1910 Kampenhout.
 • Meebrengen: picknick en drank voor onderweg. Een fiets in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden. Herstelmateriaal in geval van lekke banden en mogelijke andere ‘ongemakken’.
 • Deelnemen: aanmelden per email of telefonisch met vermelding van gsmnummer.

Deze fietsroute staat in het teken van ons oorlogsverleden. Met Oekraïne in gedachten kunnen we alleen maar blij zijn dat we hiervan gespaard blijven. Maar toch is het een symbolische fietstocht in een tijd waarin de spanningen tussen oost en west weer helemaal terug zijn.

We fietsen langs bunkers van de KW-linie naar het kanaal Leuven - Mechelen. De KW-linie is één van de verdedigingslijnen die net voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd werden om België te beschermen tegen een Duitse inval. We komen voorbij het belevingscentrum ‘14-’18 in Tildonk en de kloostertuin. We houden even halt in Haacht bij de restanten van deze KW-antitankgracht en fietsen verder over de weide van Werchter. Alvorens Leuven te bereiken, houden we even halt bij de abdij van Vlierbeek, momenteel volop in de restauratiefase. Daarna genieten we van de gezellige sfeer en de prachtige gebouwen van de studentenstad. Even later flaneren we over de Bond­genotenlaan met zicht op het majestueuze stadhuis. De studenten ‘van de tweede zit’ komen we ongetwijfeld tegen. We trekken dan nog even zuidwaarts waar het glooiend wordt vooraleer we Heverlee bereiken. Daarna rijden we terug noordwaarts en via Herent en Kampenhout bereiken we weer onze startplaats.

Augustus
Za 27

Wandeltocht door het Dijleland:
Wespelaar-Boortmeerbeek

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km. Een beetje inkorten kan.
 • Samenkomst: samenkomst bij het station van Wespelaar-Tildonk om 10u00. Uit Leuven komt een trein aan om 10u05 en uit Mechelen om 9u54.
 • Meebrengen: picknick en drank (café ‘s middags enkel bij slecht weer). Zakje voor je afval, degelijk schoeisel, € 1 Ronsergeld.
 • Verkeersinfo: Wespelaar bereik je met de trein vanuit Leuven of Mechelen. Ook bus 284 komt langs in Wespelaar. Vanuit Boortmeerbeek kun je met de trein of de bus terug naar Leuven of Mechelen.
 • Deelnemen: aanmelden voor deze tocht is niet nodig. We wandelen niet om kilometers te vreten maar kijken graag naar planten, dieren, het landschap en wat er nog te zien is.

Deze tocht is het verlengde op onze wandeling in juni toen we van Leuven naar Wespelaar trokken. We breien er graag een vervolg aan omdat, het gewoon fijn is in deze streek te stappen.

We starten bij het station van Wespelaar en trekken het Haachts Broek in, een prachtig broekbos met een rijke flora. Weldra bereiken we het antitankkanaal dat net voor WO II gebouwd werd maar geen militair nut heeft gehad. Nu is het een groene natuurcorridor geworden naar de Dijle en een paradijs voor kikkers en salamanders.

Bij de oude Hansbrug, een exacte kopie van de vorige brug die tijdens de oorlog werd vernield, steken we de Dijle over. We volgen de rivier nog gedurende enkele km, duiken dan enkele bosjes in en komen zo in Rijmenam waar we een bezoekje kunnen brengen aan een museumherberg die de sfeer van lang geleden oproept. Naar gelang van de overgebleven energie trekken we langs beemden en bosjes naar Boortmeerbeek.

September
Zo 4

Rondje Munkzwalm

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 20 km
 • Samenkomst: 9u45 aan het station van Munkzwalm. We vertrekken om 10u00 stipt.
 • Meebrengen: regenkledij, drank, tussendoortje, goede wandelschoenen, € 1 Ronserbijdrage.
 • Deelnemen: graag aanmelden per mail of telefonisch bij tochtbegeleidster Anneke.

De Zwalmstreek is een echt wandelwalhalla: de streek boordevol golvend groen en landelijke rust biedt veel wandelgenot. Weiden met koeien, paarden, schapen, kleine plukjes bos, en veel akkers lopen als een rode draad doorheen deze tocht. Hier en daar zien we nog een authentieke (water)molen, vaak met een aangebouwd café of restaurant. Tijd dus om de streek nog eens te verkennen.

We starten onmiddellijk op de linkeroever van de Zwalm. Op de andere oever zien we het Gaverbos. Een beetje verderop bewonderen we de Terbiestmolen, de laatste watermolen van de Zwalm. We volgen voor een groot stuk de GR 122. Onze wandeling brengt ons naar het schilderachtige Dikkele (waar ‘de brouwer’ staat) en Dikkelvenne, Hemelgem, Sint-Maria-Latem, Nederzwalm en terug naar Zwalm/Munkzwalm. Op het einde van de tocht zien we ook de beroemdste Zwalmmolen, eeuwenlang in bezit van de Sint- Pietersabdij. We vonden inspiratie in de Dagstappergids van GR. En de tochtbegeleidster hoopt dat haar deelnemers inspiratie vinden bij elkaars verhalen.

September
Za 10

Door Haspengouw naar een betoverende tuin

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 13 km. Wie wil kan na het bezoek aan de tuin nog een extra wandeling maken.
 • Samenkomst: zaterdag 10 september om 10u00 in het station van Tienen.
 • Meebrengen: goed schoeisel, picknick en drank (café waar we mogen picknicken onzeker), een  zakje voor je afval, € 1 Ronsergeld.
 • Verkeersinfo: vanuit Ste-Marie-Geest kun je met bus 360 om het uur (u +36) van De Lijn terug naar Tienen.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar is niet nodig. Meer info over de tentoonstelling.

Een tocht van Tienen naar Sainte-Marie-Geest door een golvend landschap, langs de Grote Gete en naar een bijzondere tuin.

We starten bij het station van Tienen en komen al gauw in de vallei van de Grote Gete. Hoegaarden waar het beroemde witbier wordt gebrouwen, ligt op onze weg. Een tijdje brouwde men niet meer in Hoegaarden maar in de VS met smaakverlies tot gevolg. De Hoegaarden was geen Hoegaarden meer tot ze terug aanknoopten met de traditie.

Maar even over Tienen nu. Dit stadje is eeuwenlang een enclave van het prinsbisdom Luik geweest in het hertogdom Brabant. Deze unieke ligging bood onder meer fiscale voordelen. De monumentale Sint-Gorgoniuskerk (1759) in zuivere rococostijl is van ver zichtbaar. Vlak bij de kerk bevindt zich het kapittelhuis waar vroeger de kanunniken woonden is nu een infocentrum dat bij de Hoegaardse Toontuinen hoort.

Verder gaan we door glooiende velden, kruisen de taalgrens en lopen door Saint-Remy-Geest een dorpje met provençaals uitzicht dat te danken is aan de witte gobertangesteen. De Betoverende Tuin bevindt zich wat verder in Sainte-Marie-Geest. Het is een ietwat verwilderde tuin waarin elk jaar een tentoonstelling van hedendaags beeldhouwwerk te zien is.

Wie wil kan de expo bezoeken (€ 8, drankje inbegrepen), kan nog wat in de buurt wandelen of met de bus terug naar Tienen rijden. De Ronsers zijn er graag bij.

September
Zo 11

Herentals

Tochtbegeleiding: Herman Coeckelberghs

Tel: 0472 37 06 25

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 19 km.

 • Samenkomst: samenkomst: aan het station van Herentals om 10u30.
 • Meebrengen: picknick, € 1  Ronserbijdrage.
 • Verkeersinfo: er is parking aan de Colruyt van Herentals. Indien er mensen zijn die met de trein komen en bij vertraging van de trein de start van de tocht dreigen te missen, graag even de tochtbegeleider verwittigen zodat de groep volledig kan starten.
 • Deelnemen: graag even melden per mail of telefoon dat je meestapt.

Wandelen op ‘nine-eleven’: is dat wel een goed idee? Tochtbegeleider Herman ziet er geen graten in en de Ronsers ook niet. Samen zoeken ze naar mooie plekken in de Antwerpse Kempen. Een verrassend mooie streek rond Herentals openbaart zich aan ons.

We vertrekken aan het station van Herentals om onmiddellijk de spoorweg terug over te steken en de GR5 te bewandelen. Vervolgens steken we de Kleine Nete over en beginnen die dan te volgen aan de andere oever om dan rechts af te slaan en het Leikenpad en de Dijkbaan te volgen. Zo komen we aan de schapenstal van Vorselaar, een zeldzaam Kempens erfgoed dat in de verlofperiode door Natuurpunt wordt opengehouden. Een deel wordt gebruikt als schapenstal en ontmoetingsplaats en daar kunnen we wellicht onze meegebrachte picknick nuttigen. Drank kan je ter plaatse kopen.

Wat verder kruisen we het dorpje Vorselaar om erna in het open veld verder te wandelen. Een beetje verder zijn we terug in het bos. De Toeristentoren geeft een zicht op de hele streek: het mooie Kempische landschap. Even later staan we terug aan het station waar we onze tocht begonnen.

September
Zo 18

Fietsen in de groene gordel: Gents havengebied

Tochtbegeleiding: Hermien Matthys

Tel: 0472 60 00 48 (enkel ‘s avonds na 18u00 of in het weekend)

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: ongeveer 61 km.

 • Samenkomst: we vertrekken om 10u00 aan de kerk, Grote Markt, 9060 Zelzate.
 • Meebrengen: picknick en drank voor de dag. Zonnebescherming en/of regenkledij en een fiets in goede staat. € 1 Ronserbijdrage.
 • Verkeersinfo: wie via de E34 van de kust komt, moet er rekening mee houden dat de brug in Zelzate open kan staan. Reken dan 10 minuten extra bij je reistijd. Zelzate is het best bereikbaar met de auto via de R4 of de E34.
 • Deelnemen: vooraf aanmelden bij de tochtbegeleidster is noodzakelijk. Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen.

Het Gentse havengebied heb je misschien niet meteen in gedachten om te fietsen, maar laat je tijdens deze tocht verrassen. Het is meer dan de rookpluimen van vroeger en het fijne stof. Als de Ronsers er fietsen is dat vakkundig weggeblazen (dat hopen we, hoewel dat niet in de functiebeschrijving van een RonsertochtbegeleidSTer staat).

We ondernemen een derde poging om deze fietstocht te doen. In 2020 hebben we de tocht halverwege moeten afbreken wegens hevige regen. Vorig jaar hebben we de tocht moeten annuleren wegens corona. Daarom staat de tocht dit jaar opnieuw op het programma, maar deze keer in omgekeerde richting. Wie er vorig jaar half bij was heeft dan het voordeel een stuk gedaan te hebben wat nog niet befietst werd. We richten ons tot de weergoden voor betere omstandigheden.

We vertrekken aan de kerk op de Grote Markt van Zelzate. We rijden vervolgens doorheen verschillende gemeenten: Wachtebeke, Mendonk, Desteldonk, Evergem, Sleidinge, Oosteeklo en Ertvelde om dan terug te eindigen op de Grote Markt in Zelzate. Het parcours bevat verschillende onverharde wegen en we rijden regelmatig tussen het groen. In de buurt is ook een stiltegebied. SSSSTTTT.

September
Wo 21

Gistel

Tochtbegeleiding: Jacky Mergaert

Tel: 0498 10 10 37

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: voormiddag: 10,2 km, namiddag: 8,6 km.
 • Samenkomst: Sporthal en O.C. Zomerloos, Sportstraat, 8470 Gistel. Het Sportkaffee zal open zijn voor koffie en toiletbezoek. Er is gratis parkeergelegenheid. Vertrek om 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: picknick en drank voor onderweg. Lunchafval nemen we mee in de eigen rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina. De tocht­bijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. Eventuele laattijdige wijzigingen in het programma worden meegedeeld op de site. Bekijk deze dus nog eens de dag voordien!

De wandeling bestaat uit twee lussen, telkens met vertrek en aankomst aan de Sporthal in Gistel.

We wandelen van de Sporthal langs een onverhard paadje tot we de Groene 62 bereiken. Deze voormalige spoorlijn werd in 1867 aangelegd met de bedoeling Oostende met Armentières (Frankrijk) te verbinden om dan via lijn 63 de Parijzenaren naar de Belgische kust te brengen! Dit is echter niet gelukt want de verbinding Ieper-Waasten werd nooit aangelegd. Het is dus bij het traject Oostende-Torhout gebleven. De lijn was 22 km lang en er waren 8 haltes. Nu is het een druk bereden fietspad en ook een wandelpad. We wandelen er een stuk langs en passeren het huidige stadhuis van Gistel, waar zich vroeger het station bevond. Twee “nepslagbomen” herinneren ons aan de vroegere spoorweg.

Verderop verlaten we de Groene 62 en volgen een beekje door het gras achter het KTA. Een heirweg en een wandelpad brengen ons in een dreef die naar het kasteel Montjoie leidt, gebouwd in de 18de eeuw voor de Engelse familie Bartlet. De Lantaarnstraat brengt ons naar de brug over het Groot Geleed. Dit is een gedeeltelijk restant van het Testerepvliet, dus in feite een kreek. De kreek kwam tot stand tussen de tweede en de negende eeuw, toen de zee door de zwakke duinengordel in Middelkerke brak. De kreek werd rechtgetrokken en verbreed en speelt een grote rol in de laag gelegen gebieden Moere Blote en het Nieuwland. Grachten en beken werden gegraven die uitmonden in het Groot Geleed. Het overtollige water wordt via het Pompgemaal (1963) in de Moerdijkvaart overgepompt; het stroomt verder via de Waerevaart in Snaaskerke naar het kanaal Plassendale-Nieuwpoort waar het bij laag water in zee kan worden geloosd. In de jaren ’90 werden de pompen vervangen door een vijzelgemaal met een vuilscheider, de turbines blijven nog wel behouden voor noodgevallen. We volgen de mooie waterloop en bereiken in Gistel de Oostmolen, in 1977 na een felle brand gerestaureerd. We wandelen door het nieuwe stadspark met twee bunkers; een interessante uitleg wordt ter plaatste gegeven. De Zomerloostraat brengt ons naar het Sportkaffee voor onze middagpauze; er is soep voorzien.

Na de middag wandelen we langs de motorhomeparking naar de Waerevaart en deze leidt ons naar Snaaskerke. Het polderdorp Snaaskerke is een deelgemeente van Gistel en dankt haar ontstaan aan het feit dat de kustlijn verder landinwaarts verschoof en de zee het land overstroomde en dan ook terug zeewaarts verschoof; dit noemt men transgressie. Het dorp bestaat uit twee delen: Snaaskerke-dorp ten zuiden van het kanaal Nieuwpoort-Plassendale en Snaaskerke-polder ten noorden daarvan. Wij blijven ten zuiden en nemen de voetwegel richting kerk; even verder wandelen we langs de Groene 62 tot in Gistel waar we ons eindpunt aan de Sporthal bereiken.

September
Do 29

Naar de taalgrens tussen de kastelen

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: max 60 km, glooiend terrein, 750 hoogtemeters.
 • Samenkomst: om 10u30 op het dorpsplein van Gooik.
 • Meebrengen: een fiets in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden. Herstelmateriaal in geval van lekke banden en mogelijke andere ‘ongemakken’. Picknick en drank voor onderweg.
 • Deelnemen: aanmelden per email of telefonisch met vermelding van je gsmnummer.

Op deze pittige route door het heuvelend Pajottenland maak je kennis met de kastelen Gaasbeek, Ter Rijst, Coloma en Groenenberg. Maar ook minder gekende kastelen zoals Heetvelde, Saffelberg en waterkasteel Baljuwhuis krijgen we in het vizier. Een frisse geuze zal deugd doen in één van de fietscafés langs het traject. De Ronsers smeren hun benen in, maar zoals steeds bij de tochtbegeleidster ligt bovenop een berg de beloning.

De kastelen van het Pajottenland en de Zennevallei

Het hertogdom Brabant, het graafschap Vlaanderen, de stad Brussel en het graafschap Henegouwen, er liepen destijds flink wat grenzen door het Pajottenland en de Zennevallei. Om die grenzen te verdedigen en robbertjes uit te vechten, bouwden hertogen, graven en kasteelheren uit de kluiten gewassen burchten. Vanaf de 16de en 17de eeuw verloren ze hun strategische belang en werden verbouwd tot lusthoven: fraaie en stijlvolle buitenverblijven voor de adel.

Kasteel Saffelberg - Gooik

Kasteel Saffelberg is vandaag het hoofdkwartier waar een zakenman zijn investeringszaken in alle discretie afhandelt. Volgens de Ferrariskaarten stond er oorspronkelijk een U-vormige hoeve. Het eclectische kasteel, met een heuse gasverlichting, centrale verwarming en zelfs opvang van regenwater op zolder, kwam er pas in 1906 onder impuls van Baron Philippe van Oldeneel tot Oldenzeel en barones Marie-Henriette de Wouters de Bouchout.

Kasteel Ter Rijst - Pepingen

Het eerste kasteel Ter Rijst werd in 1169 door de graaf van Henegouwen verwoest. Het tweede kasteel werd in 1480 afgebroken door een zekere Karel van der Noot die er een echte burcht liet bouwen. Die burcht werd dan weer in 1868 grotendeels gesloopt door Burggraaf Théodore de Nieulant de Pottelsberghe, die het kasteel zijn huidige vorm gaf. Het classicistische kasteel is ingericht als B&B en restaurant. Het park van 100 hectare ademt geschiedenis en pakt uit met talrijke inheemse bomen, prachtige zeldzame bloemen, een wervelend dierenbestand en fenomenale vergezichten. Je kan hier in alle rust wandelen. In het voorjaar geniet je in het park volop van de bloemenpracht.

Kasteel van Heetvelde - Oetingen

Een indrukwekkende woontoren. De Waterburcht, zo kennen ze het kasteel hier. Het maakte deel uit van de verdedigingsgordel die door de graven van Henegouwen werd opgetrokken. Je kunt er de schietgaten nog zien. De vierkante donjon dateert uit de 16de eeuw.

Kasteel Coloma - Sint-Pieters-Leeuw

Het huis van de kamerheer. Het gemeentelijke cultureel centrum was oorspronkelijk een waterburcht uit 1515 en de zetel van de heerlijkheid Leeuw. Het kasteel is genoemd naar Karel de Coloma, kamerheer van keizerin Maria-Theresa van Oostenrijk, die eigenaar was van 1751 tot 1758. De Rozentuin van Coloma is er eentje van wereldniveau. Hier groeien meer dan 3.000 verschillende rozenvariëteiten uit alle werelddelen. In de 15 hectare grote tuin is het daarenboven heerlijk wandelen en kuieren.

Kasteel van Gaasbeek - Gaasbeek

Graaf zonder hoofd. Zonder twijfel het bekendste, grootste en meest romantische kasteel van het Pajottenland. Het werd vormgegeven door de excentrieke markiezin Arconati Visconti en in 1921 geschonken aan de Belgische staat. Minder romantisch is het verhaal van bewoner en graaf Lamoral van Egmond. Zijn verzet tegen de Spaanse inquisitie werd hem niet in dank afgenomen: de graaf werd onthoofd op de Brusselse Grote Markt in 1568. Het kasteel blijft nog tot 2023 gesloten wegens renovatie, maar de museumtuin en de Sint Gertrudiskapel zijn steeds te bezoeken.

Waterkasteel Baljuwhuis - Gaasbeek

Het huis van de politiechef. Baljuw Thomas Spruyt – de hoofdcommissaris van zijn tijd, zeg maar – bouwde zijn waterkasteel tussen 1602 en 1606 bijna in de schaduw van het Kasteel van Gaasbeek. De Franse troepen takelden het aan het einde van de 17de eeuw behoorlijk zwaar toe, maar de familie Spruyt liet het weer heropbouwen. De ringgracht werd in 1870 gedempt door markies en kasteelheer d’Arconati-Visconti.

Kasteel Groenenberg - Sint-Pieters-Leeuw

Buitenverblijf van meneer notaris. Het is vooral het 45 hectare grote Engelse landschapspark dat het ‘m doet. Het kasteel zelf werd pas in 1900-1901 gebouwd door notaris Charles Claes uit Halle, een goede vriend van Leopold II. Solitaire bomen en kleurrijke heesters, oogstrelende azaleastruiken en paarse vlinderstruiken garanderen het hele jaar door kleur.

De Ronsers fietsen er langs, erover en erdoor. Aan jou om het mee te maken. En zoals steeds: ondanks de hoogtemeters: het blijft een slappe fietstocht.

Oktober
Wo 5

Battel-Heindonk

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 22 km
 • Samenkomst: aan de kerk van Battel (de Batteliek), Wolverbosstraat 42, 2800 Mechelen om 10u30 na aankomst van bus 4 of 286 of 287. Er is parkeerplaats voor auto’s.
 • Meebrengen: picknick voor de middag, drank voor onderweg. € 1 Ronserbijdrage.
 • Verkeersinfo: parkeer-gelegenheid aan de Batteliek.
 • Deelnemen: graag aanmelden via mail of telefoon.

Tussen Mechelen en Willebroek zijn er heel wat waterrijke gebieden. Ze zijn vaak amper toegankelijk maar dankzij Natuurpunt krijgen we er wel toegang toe zonder dat we ergens in het moeras blijven hangen. Deze mooie tocht doet je kennismaken met een wel erg groen gebied rond Mechelen dat je wellicht nooit eerder zag.

We starten aan de Batteliek, de brouwerij die de kerk van Battel opnieuw vorm gaf. Hoogtepunten van deze tocht zijn het natuurreservaat De Batteleer, een oud overstromingsgebied tussen de Zenne en het kanaal Leuven-Dijle. Langsheen de Zenne en Heffen (waar we nog geen glas heffen) gaan we richting Hazewinkel, een bekend roeicentrum. Daar kiezen we voor het Blaasveldbroek met otter- en bevereiland. Daar kunnen we picknicken. We stappen verder richting Den Bocht aan de Rupel. De weilanden lonken en zo bereiken we Heindonk en via de Dijle gaan we naar het Zennegat waar we iets kunnen drinken. We kiezen voor een oude Dijlearm om dan opnieuw aan de Batteliek te geraken. Met wat geluk hoef je niet op de bus te wachten en helpt een goede ziel je naar het station. We beloven je veel variatie!

Oktober
Vrij 7

t/m

Zo 9

Wandelen en/of fietsen in de Vallei van de Mark

Tochtbegeleiding: Hilde Vandevelde

Tel: 0496 59 47 06

E-mail:

 • Type: relaxweekend
 • Afstand: mag je zelf bepalen.
 • Samenkomst: vrijdag, vanaf 17u30 in de verblijfplaats.
 • Verblijf: Hof ter Wilgen, Maroiestraat 10, 9500 Viane.
 • Meebrengen: keukenhanddoek, boterhammendoos en eventueel potje en vork om overschotten van het avondeten mee te nemen voor de picknick van zaterdag en zondag. Lakens, toiletgerief, handdoek. Stapschoenen en/of fiets. Kaartmateriaal, gps als je dat hebt.
 • Verkeersinfo: de woning ligt ongeveer 3 km wandelen van het station van Viane-Moerbeke. Treinreizigers kunnen afgehaald worden aan het station.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

RELAX betekent dat er dit weekend geen tochtbegeleider is die het tempo en aantal kilometers bepaalt. De deelnemers beslissen zelf of ze willen wandelen of fietsen, een pittige tocht over de heuvels willen doen, zich aan een gezapig tempo door het landschap willen bewegen, een paar uur gaan wandelen en daarna in een hoekje duiken met een boekje… RELAX betekent ook dat je geen picknick hoeft mee te brengen. Je mag ’s morgen je brooddoos vullen met alles wat er op de ontbijttafel staat. Er is voldoende brood, beleg, fruit, snacks voor het vieruurtje… Ronsers ALL-IN dus.

De deuren van Hof ter Wilgen staan open vanaf vrijdag 17u30. Voor wie op voorhand een seintje geeft, wordt er diezelfde avond al een avondmaal voorzien. Dit is ook het moment waarop we kunnen overleggen wie wat gaat doen. Hof ter Wilgen is een vakantieverblijf gelegen langs een smal straatje, tussen velden en akkers, ver weg van stad en drukte. Eens voorbij de parking loop je zomaar binnen in de permacultuurtuin, een klein paradijsje waar je nog stilte en rust kan vinden en bovendien een heuse zwemvijver voor de allenmoedigsten onder ons.

DE deelnemers, jullie dus, bepalen zelf het programma, er zijn zowel wandel- als fietsknooppunten. Wandelaars kunnen de Rietbeemd, het Kluysbos of een stukje Pajottenland gaan verkennen, fietsers kunnen lekker vlak langs de Dender bollen, toch de muur van Geraardsbergen beklimmen of de hellingen van het Pajottenland, balanceren op de taalgrens,… Zaterdagavond koken we samen een lekkere, gezonde maaltijd. Zondag nemen we de overschotjes mee als picknick.

Oktober
Za 8

t/m

Zo 9

Viroinval

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: dag 1: 23 km, dag 2: 25 km.
 • Samenkomst: 10u15 aan de overnachtingsplaats, rue de la Gendarme 25, Vierves-sur-Viroin.
 • Verblijf: Le Relais Verlaine, Rue de la Gendarmerie 25, 5670 Vierves-sur-Viroin, t 060 39 98 24.
 • Meebrengen: picknick en drank voor twee dagen, lakens, slaapzak en kussensloop. Er zijn GEEN dekens voorhanden. Breng ook je wandelstokken mee.
 • Verkeersinfo: dit stukje België is erg moeilijk met het openbaar vervoer te bereiken. Kostendelend samenrijden is mogelijk. Enkele weken voordien bezorgen we je, mits je goedkeuring, de lijst van de deelnemers zodat je onderling kan afstemmen.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Toen we in 2019 in de Viroinvallei wandelden, was er de grote roep om terug te komen. De Ronsers houden woord en doen nu een heel ander stuk aan. De streek is gekend voor zijn kalkminnende graslanden met een zeer interessante flora en fauna. Op deze voormalige weidegronden graasden vroeger schapen, maar in het begin van de 20ste eeuw werd dit gebied door struiken overwoekerd. Momenteel lopen er projecten om deze gronden in hun oorspronkelijke staat te herstellen. De dichtbebouwde steegjes in het dorp, die het reliëf van het landschap volgen, ademen een bijna mediterrane sfeer uit. Daarom komen we graag in Vierves en nogal wat Vlamingen heb ben er een optrekje om er van de rust te genieten. De Ronsers gaan er een weekend lang genieten en hopen dat de koude van 2019 slechts een verre herinnering zal zijn in oktober. Deze tocht werd reeds twee keer uitgesteld door corona…

Zaterdag stappen we met de kleine dagrugzak naar Dourbes en volgen daarna weggetjes door de talrijke bossen in de buurt van Matagne-la-Grande-en-la-Petite. Beton en slijk wisselen elkaar af. We zoeken tijdig een picknickplek in de open lucht. Via het Bois de Matignolles stappen we terug naar onze ver trekplaats. Een echt rondje noordelijke Viroinstreek hebben we dan in de benen, inclusief bijna 400 meter klimmen en dalen. We overnachten en ontbijten in meerpersoonskamers in de goede Relais Verlaine. De tochtbegeleiding heeft er enige herinnering aan. Je kan het hen vragen tijdens de tocht.

Op zondag verkennen we de zuidkant en stijgen langzaamaan uit de vallei van de Viroin. Ongeveer halfweg komen we aan in Le Mesnil, een klein dorpje, genesteld op een hoogte, vlakbij de Maasvallei. We zien Montigny-sur-Meuse in de diepte liggen en keren dan onze steven terug naar het noordwesten om dan via de zeer bosrijke omgeving de afscheidspint te nuttigen in Vierves. Vandaag stijgen en dalen we telkens 580 meter.

Juli
Wo 6

De Brabantse Ardennen

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 22 km
 • Samenkomst: om 10u20, aan het station van Halle. We vertrekken stipt om 10u30.
 • Meebrengen: picknick en drank voor onderweg.
 • Verkeersinfo: de meeste treinen komen aan kort voor 10u30.
 • Deelnemen: aanmelden per e-mail graag!

Fronste je ook even je voorhoofd bij het lezen van de titel van deze tocht? Inderdaad, je bent niet alleen. We hadden wel al van de Vlaamse Ardennen gehoord, maar we waren erg benieuwd naar het specifieke Vlaams-Brabantse karakter en net dat kan je bij de Ronsers ontdekken tijdens deze mooie dagtocht…

Vandaag wandelen we vooral op de GR12 en de Streek-GR Groene Gordel. En ja, de Ronsers betreden het hart van de Brabantse Ardennen: het landschap tussen Zenne en Zoniën bestaat immers uit charmante heuvelruggen, van elkaar gescheiden door verrassend diepe valleitjes. De tocht loopt over het grondgebied van twee gemeenten: Halle en Beersel. De regio biedt malse weiden, brede akkers, drassige natuurgebiedjes en veel bos: het Kluisbos, het Kamerijkbos, het Kesterbeekbos, de Kristallenberg, het Hallerbos, het Maasdalbos en het natuurgebied Berendries. Bij die laatste naam denk je toch meteen aan de Vlaamse Ardennen, niet? Zij rijgen zich aaneen tot een aantrekkelijke wandeling, die – hoog boven de Zennevallei – overtuigt met prachtige panorama’s. De Ronsers zullen het ontdekken en de tochtbegeleiding ontdekte het tijdens de voorbereiding met een blauw hyacintentapijt maar gelukkig zonder hordes toeristen. Onderweg of op het einde treffen we mogelijk een café dat open is.

Juli
Za 9

Noorderkempen (provincie Antwerpen)

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 3654 of 0494 15 98 12

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: ongeveer een 50 tal km.
 • Samenkomst: om 10u00 op de grote (gratis) parking van het station van Kapellen.
 • Meebrengen: picknick en drank voor één dag, € 1 ronsergeld. Fiets in prima staat (remmen, banden, versnellingen enz.).
 • Verkeersinfo: Kapellen is te bereiken vanaf Antwerpen via de A12. Vanaf het centrum de verkeersborden volgen naar het Station. GPS: Koolkaai Kapellen.
 • Deelnemen: eerst een belletje naar de tochtbegeleider (liefst na 17u00). We volgen de dan geldende coronamaatregelen.

De Vlaamse Kempen nemen het grootste deel van de provincie Antwerpen in. Als begrenzing van de Kempen in het Vlaams Gewest kan men beschouwen: in het westen de Scheldevallei en de Scheldepolders, in het noorden: de Nederlandse grens, in het oosten: de Maasvallei en in het zuiden de lijn Rupel - Dijle - Demer en verder tot aan de Maas. Het Kempenland ligt in het hart van het vroeger Hertogdom Brabant en in het noordelijk deel van het voormalig graafschap Loon. De Ronsers gaan er na deze wetenswaardigheden die je ook te horen zou krijgen van Arnold Houben.

We vertrekken aan het station van Kapellen om 10u10 na aankomst van de trein uit Antwerpen om 10u09. We volgen het spoor in de noordelijke richting. We passeren villawijken gelegen in de bossen en komen voorbij het Suske- en Wiskemuseum in Heide Kalmthout. Daar trekken we door een groot landbouwgebied en rijden we langs Achterbroek naar een nieuw bos­gebied waar voornamelijk vakantiehuisjes staan. We komen ook voorbij een eigenaardig bouwsel (soort versterkt mini-kasteeltje). Tegen de middag bereiken we de sporthal van Gooreind waar we in de kantine onze boterhammen opeten. Na de middag gaat het langs het militair vliegveld van Brasschaat, het Anti-Tankkanaal en de Inslag naar het park van Brasschaat. We fietsen dan verder langs het natuurgebied “de Uitlegger” naar het “Kasteel Dennenburg” waar we onze afscheidspint drinken. Dan rest ons nog een 3-tal kilometer tot aan het station van Kapellen.

Juli
Do 14

Tussen Gavere en Oudenaarde

Tochtbegeleiding: Karel Huyghebaert

Tel: 0488 075 04 23

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: 50-52 km
 • Samenkomst: Gaverre station (Asper), vertrek om 9u30.
 • Meebrengen: picknick, drank en € 1 voor de Ronserkas. Een goede fiets.
 • Verkeersinfo: de trein vanuit Gent St.-Pieters (8u57) komt in Gavere aan om 9u14.
 • Deelnemen: liefst aanmelden.

Een schilderachtige regio in de Scheldestreek met rustige dorpen, akkers, weiden, stukjes bos, hier en daar een ­kasteel of een molen in een heuvelend landschap met fraaie panorama’s.

Afspraak aan het station van Gavere. Om 9u30 vertrekken we en fietsen eerst naar Wannegem, daarna gaat het richting Oudenaarde waar we de Schelde oversteken in Eine. Jammer dat Frans Vandeginste, (die naast de brug woonde) er niet meer is, we zouden hem graag nog eens goeiedag zeggen. Vervolgens een stukje Zwalmstreek, daarna terug naar Gavere.

Juli
Za 16

Door groen in en rond Leuven

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km maar je kan makkelijk inkorten.
 • Samenkomst: zaterdag 16 juli 2022 om 10u00 in de wachtzaal van het station van Leuven.
 • Meebrengen: zoals gewoonlijk: boterhammen en drank voor ‘s middags, aangepast schoeisel en kledij, een zakje voor je afval, € 1 Ronsergeld, een Lijnkaart als je er een hebt.
 • Verkeersinfo: om terug te keren naar het station zijn er heel wat mogelijkheden met de bussen van de Lijn.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar is niet nodig.

Langs minder gekende plekjes die je misschien nog niet kent. Eerst trekken we door enkele minder gekende straatjes van Leuven en langs de talrijke groene plekjes in de stad. We besteden wat meer aandacht aan de Kruidtuin die door de meeste toeristen wordt links gelaten. We verlaten Leuven langs het Groot Begijnhof en komen zo langs het Arenbergkasteel dat bij de Dijle in een groot park staat met prachtige bomen.

Verder gaan we nog door het Egenhovenbos waarin zich het Jozefietenhof bevindt, een fraai waterkasteeltje. In Egen­hoven is er een leuk cafeetje dat wellicht van pas zal komen. Verder wandelen we nog door het natuurreservaat de Koeheide en het Bertembos.

Als er nog energie en goesting overblijft trekken we nog verder naar het Kastanjebos.

Juli
Zo 17

Nobel Fietsroute

Tochtbegeleiding: Felix Vercauteren

Tel: 0472 74 63 72

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: 50 km
 • Samenkomst: achteraan het station van Sint-Niklaas om 10u15.
 • Meebrengen: ronsergeld € 1 en picknick. Goede fiets en herstelmateriaal.
 • Deelnemen: graag aanmelden bij de tochtbegeleider.

De Koning Nobel van de Ronsers, Felix Vercauteren, neemt je mee op deze fietstocht langs de mooiste wegen in het centrale gedeelte van het Waasland. Hij voelt er zich al jaren thuis en de tocht is aanbevelenswaardig voor wie gezapig maar toch erg mooi het Waasland wil verkennen. Felix is daarvoor de geknipte man.

Vanuit Sint-Niklaas fietsen we op het fietspad naast de spoorweg naar Belsele. Daar veranderen we van richting en door de bossen komen we in Puivelde. Vandaar gaat het naar Sint-Pauwels en Kemzeke. Hier nemen we oude spoorwegberm nqaar Stekene. We rijden onder de E34. Door veldwegen en bos fietsen we naar Heikant-Zeeuws-Vlaanderen. Via de Sint-Janssteenpolder en mul zand komen we in het Stropersbos dat we door rijden. In de wijk ’t Kalf rijden we de polders van Sint-Gillis-Waas in. Aan onze rechterzijde zien we de Grote Saleghemgeul en verder het Panneweel. Daarna rijden nu over een brug over de E34 over en via de Trieststraat fietsen naar het centrum van Sint-Gillis-Waas. Aan het gemeenschapscentrum De Route, nemen we links de oude spoorwegberm naar Sint-Niklaas.

Juli
Wo 20

Diksmuide - Keiem

Tochtbegeleiding: René Duran

Tel: 0472 45 46 51

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 21 km
 • Samenkomst: Café De Kaai, Ijzerlaan 85, Diksmuide. Parking nabij de IJzertoren. Start om 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: picknick en drank voor onderweg. Lunchafval nemen we mee in de eigen rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina. De tochtbijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. Eventuele laattijdige wijzigingen in het programma worden meegedeeld op de site. Bekijk deze dus nog eens de dag voordien!

We wandelen door het landschap van Den Grooten Oorlog, maar van Keiemse kazen komt ons het water in de mond.

Diksmuide, ook de boterstad genoemd, bestaat uit 15 deelgemeenten en is met een oppervlakte van 16828 km² de grootste gemeente van de provincie. We starten onze tocht aan de IJzertoren, een vredesmonument. We volgen de IJzer stroomafwaarts en verlaten hem na een drietal kilometer om langs het Oud Stuivekenspad en de Kleine Beversdijksvaart het gehucht Oud Stuivekenskerke te bereiken. Tegenwoordig is de plaats, die zich aan het einde van een doodlopende weg bevindt, voornamelijk een gedenkplaats van de Eerste Wereldoorlog. Deze omvat het zogeheten Onze-Lieve-Vrouwehoekje, met de ruïne van de toren van de voormalige Sint-Pieterskerk, die als observatiepost door het Belgische leger werd gebruikt, daarnaast ook een kapel (Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zege) en een aantal gedenktekens en obelisken.

Wat verder steken we de Kleine Bevervaartdijk over en stappen naar de Viconia kleiputten. Het waterrijke gebied ontstond door kleiwinning voor de steenbakkerij van Nieuwpoort. Tussen 1945 en 1979 ontstonden er zes ondiepe met water gevulde kleiputten op een oppervlakte van 22 hectaren. Door een ruilverkaveling kon het natuurgebied in 2001 met nog acht hectaren worden uitgebreid. Langs het reservaat loopt een wandelpad en er zijn twee vogelkijkhutten die gelegenheid bieden tot het observeren, vooral van watervogels.

Bij de Tervatebrug steken we de IJzer over. Deze brug is samen met de Uniebrug en de Schoorbakkebrug één van de drie bruggen over de IJzer tussen de steden Nieuwpoort en Diksmuide. Hier werd fel gestreden tijdens de Eerste Wereldoorlog en de brug werd op 19 oktober 1914 door de Belgische genietroepen opgeblazen. We zijn welkom in café "De Kroeg" in Keiem.

Na de middag wandelen we via de Dodepaardenstraat voorbij de "Keiemse Kazen", een melkveebedrijf en biokaasmakerij. Met één kaasje pakken ze graag uit: het "Keiems bloempje", een zachte schimmelkaas met een bebloemde korst en een subtiele smaak. Hmm… We stappen verder door het blote landschap tussen de dorpen Beerst en Vladslo naar de Handzamevaart die we volgen tot ons eindpunt. Daar kunnen we nog wat nagenieten in café "De Kaai".

Juli
Do 28

Weilandroute Wuustwezel

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: max 60 km.
 • Samenkomst: om 10u30 aan De Gasthuishoeve, Dorpsstraat 36, 2990 Wuustwezel.
 • Meebrengen: Picknick en drank voor onder de weg. Een fiets in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden! Herstelmateriaal in geval van lekke banden en mogelijke andere ‘ongemakken’.
 • Deelnemen: aanmelden per e-mail of telefonisch met vermelding van gsmnummer.

Wuustwezel is met stip één van de plattelandsgemeenten van de Antwerpse Kempen. Het landschap waardoor de Ronsers zullen fietsen, is er één van uitgestrekte akkers en weilanden, historische hoeven, grazende koeien en grote groenteserres. Aan de einder zie je steeds bossen, veel bossen. Maar bovenal is er de deugddoende rust van het Kempense platteland. Wuustwezel bestaat voor ongeveer de helft uit weilanden. Tel daar nog 22.000 runderen bij en je begrijpt meteen waarom de route de naam Weilandroute kreeg. En Weilandroute Wuustwezel vonden we een leuke alliteratie in gehele Suske en Wiskestijl.

We starten aan de Gasthuishoeve. Deze gerenoveerde boerderij fungeert vandaag als bibliotheek en infocentrum en huisvest de toeristische dienst. De naam verwijst naar het Antwerpse Sint-Elisabethgasthuis, dat reeds in de dertiende eeuw uitgestrekte landerijen en hoeven bezat in Wuustwezel. Bij de Gasthuishoeve vinden we ook het monument van de Tuizentfloot. Oscar Abraham Tuizentfloot, een figuur uit de stripreeks Nero van Marc Sleen, is een minuscule en maffe opvliegende piraat die voortdurend met een vervaarlijk uitziend kromzwaard zwaait. Tuizentfloot schept graag op met allerlei veld- en zeeslagen die hij zou gewonnen hebben, waaronder de Slag van Wuustwezel. Verder fietsen we langs diverse gebouwen die verwijzen naar de strip van de Rode Ridder ‘De Sluier van Wuustwezel’. Tussen de fraaie natuur duiken ook historische monumenten op, zoals kapelletjes, kastelen en de Napoleonshoeve. Op 6 mei 1810 zou niemand minder dan Napoleon Bonaparte er gelogeerd hebben. Bijzonder is ook het gedenkteken van de Polar Bear Association. Dit werd opgericht ter nagedachtenis aan de Engelse soldaten die tijdens de bevrijding sneuvelden bij een Duitse tegenaanval. Het Volkskundemuseum Jan Augustijns in het gehucht Sterbos is een aanrader. Jans vader vervaardigde karren en wagens. Jan breidde de privécollectie uit, liet de wagenmakerij opknappen en maakte er een klein maar charmant museum van. Het bevat de meest uiteenlopende rijtuigen: van een ijskarretje tot imposante koetsen. Loenhout is een echt tuinbouwdorp, met het bloemencorso op de tweede zondag van september als traditionele hoogtepunt. In het centrum van Loenhout ontdekken we een fraai, Frankisch dorpsplein. Het mooie Schaliënhuis valt meteen op. Het dateert uit de zestiende eeuw en was lange tijd een grote boerderij met een brouwerij en een gelagzaal. Boven de voordeur bemerken we een smeedijzeren waaier met brouwersattributen. Op het terras achter het huis staat nog een waterput. Medio zestiende eeuw woonde de beroemde wiskundige en astronoom Johannes Stadius (Jan van Ostayen) in dit pand. Tussen knooppunten 94 en 33 dwarsen we de E19 en de hogesnelheidslijn. Vanaf de brug zien we het nieuwe ecoduct. Via deze natuurverbinding - ruim 100 meter lang en 60 meter breed - kunnen dieren als reeën, hazen en bunzings een veilige oversteek maken. Verderop passeeren we het gebouw van Fluxys. We fietsen hier over enorme gasreserves, die België van energie voorzien. Wuustwezel is ook een grensgemeente. Wanneer je de Bredabaan kruist tussen knooppunten 01 en 90 zien we nog de restanten van enkele voormalige douanekantoren.

Juli
Za 30

t/m

Zo 31

Tussen Demer en Dijle

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser, Mechelen

Tel: 015 27 19 50, (0495 77 82 51 (Jan) of 0499 52 23 59 (Geertje), enkel weekend)

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: dagafstanden: 67,1 en 71,5 km, op zacht glooiend terrein. We gebruiken voornamelijk landelijke wegen en fietswegen, er zitten stukken halfverhard en onverhard tussen.
 • Samenkomst: op zaterdag 30 juli 2022 aan de stationsparking van Wezemaal (Bessenlaan 62, Rotselaar). Volgens de NMBS is deze parking nog gratis. We willen om 10 uur kunnen vertrekken.
 • Verblijf: we overnachten op een unieke locatie: het Pastoraal Diocesaan Centrum, Frederik Merodestraat 18, 2800 Mechelen, op 100 meter van de Grote Markt. We krijgen twee persoons­kamers, zonder stapelbedden.
 • Meebrengen: picknick en drank voor de twee middagmalen. Als het weer het toelaat picknicken we ergens in het veld, valt het tegen dan zoeken we een café op. De tocht is nog niet voorgefietst bij het opstellen van deze aankondiging, dus de cafés zijn niet zeker (maar wel waarschijnlijk).
 • Deelnemen: ter Info: om de postabonnees niet te benadelen tegenover de digitale leden, werd op de tochtbegeleidersvergadering beslist om de aanmelding pas te openen op het moment dat beide soorten abonementen de Ronser zeker gekregen hebben. Aanmelden kan voor onze tocht dus vanaf 25 mei. Je doet dit het beste per mail, want de 26ste zijn we immers zelf op weekend.

We doen collectief alsof corona niet meer bestaat, velen zullen met vakantie zijn, maar de ronsers die het laatste weekend in België zijn, en graag fietsen worden van harte uitgenodigd om met ons het gebied tussen Dijle en Demer te verkennen. De kust en de ardennen zijn nu te druk, maar in het centrum van ons land is het rustig en aangenaam fietsen. De tochten zijn niet vlak, maar eerder golvend. Zaterdag stijgen we in totaal 260 meter en dalen we 270 meter. Zondag is het vlakker, met een in totaal 170 hoogtemeters naar boven en 160 meter dalen. Hoewel we grotendeels in dichtbevolkt gebied fietsen, vermijden we zoveel mogelijk de huizenrijen en zoeken de achterliggende wegen en weggetjes op.

Zaterdag, 31 juli 2022

We vertrekken van het NMBS station van Wezemaal, zuidwestelijke richting, we zoeken eerst een bosrand op, steken de Aarschotsesteenweg en de E314 over, en fietsen tussen de Beninksberg en het Dunbergbroek door naar het Kasteeldomein van Horst. Hier draaien we naar het zuiden, om het Kasteeldomein Kleerbeek heen, langs het Troostembergbos. Wie fietsen verder naar het oosten, om het Welenbos heen naar Tielt-Winge (waar we het hoogste punt van de tocht 81 m passeren). In de buurt van Nieuwrode steken we opnieuw de E314 over, fietsen langs Gelrode richting Betekom. We volgen een stuk van de Demerdijk, steken De Laak over om ons tussen de villa’s van Keerbergen een weg te zoeken naar de rand van Putte. Hier draaien we naar het westen, langs Peulis en boven Bonheiden om langs het Pasbrugbos en de begraafplaats Mechelen binnen te rijden.

De totale afstand van de tocht is 67,1 km, waarvan 3,3 km onverhard, 1,4 km gravel en 900 m kasseien. De rest zou volgens de kaart verhard moeten zijn.

Zondag, 31 juli 2022

Op zondag fietsen we eerst door Mechelen, we verlaten de stad langs de Dijle, tot voorbij Muizen en zoeken dan de Leuvense vaart op. Ter hoogte van Boortmeerbeek rijden we binnendoor naar Kampenhout, waar we de Haachtsesteenweg oversteken. We passeren het Natuurreservaat “Het torfbroek”, komen net tot de rand van Nederokkerzeel en maken van daar een rondje door de velden naar Erps en Kwerps, om langs de rand van het Silsombos, terug naar de zuidkand van Nederokkerzeel te fietsen. Van hieruit rijden we naar Veltem-Beisem, passeren het Kastanjebos, steken iets zuidelijk van Buken de Mechelsesteenweg over en rijden naar Tildonk, waar we het kanaal naar Leuven oversteken. We blijven ten oosten van Haacht (en hopen het anti-tankkanaal te kunnen volgen). Langs de Kappellemansdijk rijden we naar de Dijle, die we volgen tot Werchter. Daarna rijden we naar Tremelo, langs Baal en langs de Balenberg naar Betekom. Hier volgen we de Demer stroomafwaarts, draaien af naar “De Plas” om zo terug naar het station van Wezemaal te komen De totale afstand zou moeten 71,5 km bedragen, waarvan 6,1 km onverhard, 1,5 km grindweg en 1,3 km kasseien.