De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

November
Do 1

t/m

Zo 4

Bouillon

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: donderdag 12 km, vrijdag 20 km, zaterdag 20 km, zondag 13 km. Op vrijdag en zaterdag is er mogelijkheid om een lichte wandeling mee te stappen. De tochtbegeleider stapt op vrijdag en zaterdag de lichte wandeling en zoekt onder zijn volgelingen één of twee Chinese vrijwillig(st)ers om de 20 km af te stappen. Velen voelen zich geroepen en toch zijn er steeds uitverkorenen: de ervaring leert ons dat dat geen probleem is.
 • Samenkomst: om 12u00 aan de JH van Bouillion, adres Route du Christ 16, 6830 Bouillon.
 • Verblijf: we verblijven in een gîte op een 100 tal meter van de jeugdherberg. Kamers van 4 personen, 4 douches, 4 wc’s. We nemen het avondmaal en het ontbijt in de JH. De tochtbegeleider neemt drank en versnaperingen mee om in de gîte te gebruiken.
 • Meebrengen: middagmaal en drank voor 4 dagen. Hopelijk passeren we in Bouillon een bakker (warenhuis) maar dat is niet zeker. Lakens zijn in de prijs inbegrepen.
 • Verkeersinfo: vanaf Namen de E411 tot aan afrit 25 (Libramont-Bertrix) dan de N89 tot Bouillon. Let op: NIET in Curfo de afrit Bouillon nemen maar verder rijden op de grote baan tot aan 1° afrit naar rechts, daar 2° straat rechts nemen Route du Christ. De gîte ligt een 100 tal meter aan de rechterkant na passeren van de JH.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider. Plaats voor 20 ronsers (de tochtbegeleider kan niet veel volk meer aan - hij zegt in afbouw te zijn). Belangrijk: gelieve NIET zelf naar de JH te bellen om nog extra plaatsen te krijgen. Dit getuigt immers van een gebrek aan respect voor het vele werk dat een tochtbegeleider gratis doet.

Wanneer je rotsen, wouden en onvergetelijke uitzichten zoekt, kom dan naar Bouillon en je zult moeten toegeven, dat dit kleine hoekje Ardennen één van de mooiste wonderen van de natuur is. Ontdek prachtige landschappen langs de wandelwegen. Je kunt uitrusten langs een bronnetje of op een helling of gewoon genieten vaneen welverdiende rust in de schaduw van de massieve oude burcht, het mooiste specimen van militaire architectuur in ons land. Het is alsof deze tekst geplukt werd uit een of andere glanzende toeristische brochure. Wij gaan op stap en bekijken of de impressies van de Ronsertochtbegeleider met de werkelijkheid overeenstemmen. Met veel plezier en doordat de andere tochtbegeleiders nog in het werkend leven staan en dus onmogelijk konden inspringen, heeft Freddy zich toch laten overhalen om deze 4-daagse te organiseren. Door de late beslissing was er nergens nog plaats in één of andere jeugdherberg voor deze periode. Op zich niet zo’n probleem. Daarom hebben we een gîte gehuurd voor deze 4 dagen, vlakbij en in aanneming van de jeugdherberg van Bouillon. De wandelingen zijn nog niet uitgetekend, maar beloven veel moois op te leveren.

November
Za 17

Tocht door Hagelandse bossen

Tochtbegeleiding: René Brynaert

Tel: 016 40 66 30

E-mail: (niet voor snel antwoord)

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km (inkorten kan).
 • Samenkomst: bij of in de wachtzaal van de Lijn bij het station van Leuven om 9u20. We nemen bus 370 om 9u32 tot Tielt Stelplaats.
 • Meebrengen: aangepast (waterdicht) schoeisel (kan drassig zijn!), boterhammen en drank voor ‘s middags, € 1 Ronsergeld, wat kleingeld voor een eventueel café, een zakje voor je afval. Een Lijnkaart als je er een hebt. Geen honden.
 • Verkeersinfo: wie met de wagen naar Tielt komt kan ‘s avonds vanuit Leuven makkelijk terug met de bus die om het halfuur rijdt. Wie niet de hele tocht meedoet kan halfweg makkelijk met de bus terug naar Leuven.
 • Deelnemen: aanmelden is niet nodig maar mag.

Voor de winter genieten van de herfst en zijn kleuren.

We starten onze tocht bij de busstelplaats van Tielt-Winge op de Diestsesteenweg. Vanop de (hopelijk herstelde) Vlooybergtoren genieten we eerst van vergezichten over het onvolprezen Hageland. Dan duiken we onder in het Walenbos, één van de grootste elzenbroekbossen van Vlaanderen. Het bos wordt voor het grootste deel beheerd door het Agentschap Natuur en Bos die het zo natuurlijk en streekeigen mogelijk willen maken. Exoten zoals Amerikaanse eik en vogelkers worden verwijderd. Naaldhout en populieren worden gekapt om die percelen om te vormen tot heide en vochtig hooiland waar heel wat zeldzame planten kunnen gedijen. Daarna trekken we naar de Roeselberg waar een kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Stokskes herbergt. We dalen af naar de Winge door het Troostembergbos met hoge beuken. Parallel met de Winge wandelen we naar het kasteel van Horst, het welbekende waterslot. Wat verder komen we langs de fraaie pastorie van Sint-Pieters-Rode. Na nog wat populierenbossen en het Dunbergbroek komen we in Holsbeek, waar we met de bus terug naar Leuven kunnen rijden.

November
Zo 18

Kuiering rond Lippelo en Lippelo-bos

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser

Tel: 015 27 19 50, 0495 77 82 51 of 0495 52 23 59 (gsm nummers enkel de zondag zelf aub)

E-mail:

 • Type: kuiering
 • Afstand: 14,1 km
 • Samenkomst: we vertrekken om 10u30 uur aan de kleine parking bij het kruispunt van de Kasteeldreef en Kruisheide, net voorbij het kasteel van Lippelo (tenminste, als je langs de N17 door het dorp van Lippelo komt). De Gps zou dit moeten herkennen als Kasteeldreef 81-88, Lippelo. Dit is ongeveer 750 meter voorbij (zuidelijk) van het café De Wandeling.
 • Meebrengen: picknick en drank voor ‘s middags (al proberen we nog onderdak met een natje te regelen, maar dit is nog niet zeker).
 • Verkeersinfo: met de auto neem je de N17 (Willebroek-Dendermonde) en sla je af in het dorp van Lippelo (richting Malderen). Je passeert cafe de Wandeling (op je linkerkant), het kasteel Hof te Melis (op je rechterkant) en aan de eerst volgende verharde weg naar links is de parkeergelegenheid te vinden.
 • Deelnemen: aanmelden mag, maar is niet verplicht.

We zochten een geschikte streek voor een korte rustige dagwandeling, centraal in Vlaanderen, met rustige wegen, bos, water en veld, en hier en daar een kapelletje, en als het even kon, ook nog de mogelijkheid om droog en warm onze picknick te gebruiken. Dit is nog te vinden in Klein Brabant, in de buurt van Lippelo.

We vertrekken naar het zuid-oosten, door Lippelo-bos (met een heus knuppelpaadje), naar de Grote Molenbeek. We zoeken een weg door de velden naar het zuiden toe, en keren in de buurt van de Bessembaan terug naar het noorden, parallel met de loop van de Molenbeek (dit keer niet de Grote). Doorheen bos en parkgebied komen we aan het WZC Gravenkasteel. We steken de N17 over, maken een lus noordelijk door de velden, steken terug de Grote Molenbeek over en pauzeren even aan de kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Wipheide. Door het Lippelo-bos komen we langs Hof te Melis (waar de kasteeldreef naar genoemd is), maken daarna nog een ommetje door Lippelo-bos om na 14 km terug bij de auto’s aan te komen.

November
Wo 21

Poelkapelle - Passendale

Tochtbegeleiding: Marc Lefever en Daniël Vercaigne

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan de kerk van Poelkapelle. Het Swingcafé, naast de kerk, is open vanaf 9u30. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: Let wel: Poelkapelle ligt langs de N313 (niet Langemark). Er is ruime parkeergelegenheid aan de kerk.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

De herdenkingsevenementen voor 14-18 zijn voorbij. Deze tocht loopt nog eens langs een paar monumenten die blijvend herinneren, maar wil geen herdenkingstocht zijn. De streek is landelijk, agrarisch, maakt deel uit van de Midden-West-Vlaamse heuvelrug, die opklimt van noordoost naar zuidwest (20 m tot 64 m). Die heuvelrug is eeuwenlang een natuurlijke hindernis geweest tussen de kustvlakte en het vroegere bosrijke binnenland. De Morinen en de Menapiërs, de Romeinen, de Franse koning en Filips van Artevelde (1382), De Britten en de Duitsers zullen het geweten hebben.

Voormiddag

We vertrekken aan de kerk in Poelkapelle. Via landelijke wegen trekken we naar Passendale. We nemen de tijd voor een rustpauze op de markt met zicht op de Sint-Audomarus kerk, Neoromaanse kerk wederopgebouwd in 1920. Vervolgens nemen we de Canadalaan tot bij het Canadees Monument. De Canadese gedenksite is gelegen op een kunstmatige heuvel langs de Canadalaan. De Canadalaan tussen de gedenksite en de kerk van Passendale is breed, heeft een rechtgetrokken tracé en loopt via een valleitje, waardoor er vanaf de heuvel een mooi vergezicht op het dorp mogelijk is. Ook aan de andere zijden van de site is een panoramische kijk op de weidse omgeving mogelijk. Verder trekken we naar de Oude Kaasmakerij (waar er verse soep te verkrijgen is) om onze boterhammetjes op te eten.

Midddag

In De Oude Kaasmakerij, uit het interbellum, met museum, brasserie, kaaswinkel. In dit prachtige stukje erfgoed wordt de rijke traditie van het kaasmaken op een boeiende, interactieve manier opnieuw tot leven gebracht en leer je alles wat je altijd al wilde weten over kazen maar nooit durfde te vragen.

Namiddag

In de namiddag trekken we via het Canadees Monument The Brooding Soldier (de treurende of mijmerende soldaat) in Sint-Juliaan naar Langemark. The Brooding Soldier, in de volksmond ook bekend als “Den Canadien”, is opgedragen aan de meer dan 2000 Canadese militairen die het leven lieten bij de eerste gasaanval tijdens de Tweede Slag om Ieper in de Eerste Wereldoorlog. Vervolgens stapen we via de kerk van Langemark naar het Duits Kerkhof. Het ‘Deutscher Soldatenfriedhof’ in Langemark is bijzonder aangrijpend door de kracht van de eenvoud. Achter de monumentale poort liggen ruim 44.000 Duitsers begraven, van wie bijna 25.000 in een massagraf. Meer dan 3.000 studenten-vrijwilligers vonden hier hun laatste rustplaats. Ze sneuvelden in oktober en november 1914 tijdens herhaalde aanvallen in de Eerste Slag bij Ieper. Door het grote aantal studenten onder deze vrijwilligers, kreeg de begraafplaats de naam ‘Studentenfriedhof’. Na een moment van bezinning keren we terug naar Poelkapelle met op het einde een prachtig zicht op Guynemer standbeeld. De Franse vliegenier Georges Guynemer wordt herdacht met een bijzonder monument. Op de top van een hoge zuil is een bronzen ooievaar met neerwiekende vleugels geplaatst. De zuil staat op een sokkel uit rood graniet en is zelf uit witte natuursteen opgetrokken. Volgende elementen verwijzen naar Guynemer:

De lauwerkrans is opgehangen in de richting van het geallieerde front.

Het laatste dagorder van Guynemer met de opdracht van de Belgische piloten staat ingebeiteld in de steen.

De ooievaar op de top verwijst naar het ‘Escadrille des Cicognes’ van Guynemer.

Het Swingcafé laat je genieten van de afscheidsdrink.

November
Za 24

t/m

Zo 25

Voerstreek

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 15 33 72 94 of 0473 48 94 72 (op de dag zelf)

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: zaterdag 23,5 km (508 meter stijgen, 481 m dalen), zondag 21 km (519 m stijgen, 546 m dalen).
 • Samenkomst: Sint-Johannes de Doperkerk van Mechelen (NL) om 10u15 uur. We vertrekken ten laatste om 10u30. Parkeren kan in de nabije omgeving (Mechelveld, De Goerschenweg of de Heerenhofweg).
 • Verblijf: Jeugdherberg De Veurs, Komberg 40, 3790 Sint-Martens-Voeren. Er werden meerpersoonskamers gereserveerd.
 • Meebrengen: picknick en drank voor twee dagen, modderbestendige wandelschoenen.
 • Verkeersinfo: gezien Mechelen niet Belgisch Mechelen is en dus niet beschikt over een treinstation, bezorgen we je de namen en contactgegevens van de deelnemers in functie van kostendelend samenrijden. Wie niet wenst dat deze contactgegevens worden doorgegeven aan medestappers, laat ons dit bij aanmelding weten.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

De Voerstreek is voor veel Ronsers een prachtige plek om naar terug te keren. En iedereen heeft er zijn redenen voor: de Flamingant die er gaat kijken of de graffiti er nog staan van Retour à Liège en kan vertellen hoe hij de politie een hak zette tijdens de demonstraties; de natuurliefhebber die de Voerstreek heeft zien groeien tot een prachtig grensoverschrijdend landschapsgebied met verrassende hoekjes; de Ronser die er in het verleden samen met diverse tochtbegeleiders zijn of haar prettige herinnering kan ophalen of de devote Ronser die wil gaan kijken of de kapelletjes en veldkruisen op de hoeken van de vele aardewegen nog tot de verbeelding spreken. De Ronsers gaan het opnieuw verkennen en we hopen dat het voor iedere deelnemer opnieuw memorabel wordt.

We vertrekken in noordelijke richting en kiezen meteen de vallei van de Göhl zoals die hier heet. Via een ander dorp dat goed op zijn Vlaamse equivalent gelijkt, Berghem, lopen we naar Crapoel. Of de inwoners er zich gedeisd houden als we voorzichtig passeren, merken we dan wel. Van hieruit gaat het naar Landsrade waar we het bungalowpark niet betreden en het golfterrein al zeker niet. Dan zoeken we de nodige toefjes sparren- en dennenbos op om het mooie Slenaken te bereiken. We vinden er de rood-gele aanduidingen van de Zuid-Limburgse streek-GR en zetten vervolgens koers naar De Plank aan de Belgisch-Nederlandse grens. Stilaan dalen we naar Veurs en via Sint-Pieters-Voeren zoeken we enkele wandelknooppunten op en in de verte zien we de jeugdherberg die we na nog een laatste nijdige klim bereiken. We genieten er van een gezellige avond en van het lekkere eten waar deze jeugdherberg zowat zijn handelsmerk van maakt.

Op zondag zoeken we eerst ons heil in oostelijke richting. Opnieuw stijgen we naar de Plank maar deze keer om naar Teuven af te zakken. Via Sinnich bereiken we de taalgrens die we net niet oversteken. Na 13 kilometer in Terpoorten vinden we misschien een lokale herberg open waar we kunnen proeven van een Wieckse Witte zodat we versterkt de resterende acht kilometer kunnen aanvatten. Die gaan via draaihekjes en smalle paden door de naaldbossen. Stilaan zoeken we de zuid-oost kant op van Mechelen waar we nog genieten van een verdiende afscheidspint.

December
Za 29

t/m

Di 1 jan

Van oud naar nieuw in het Franse Heuvelland (F)

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94 of 0473 48 94 72 (op de startdag zelf)

E-mail:

 • Type: van oud naar nieuw
 • Afstand: tochten van 17 tot 24 kilometer (één dag afkorting mogelijk). Rustig staptempo.
 • Samenkomst: Kerk van Westouter om 10u00. We vertrekken om 10u15.
 • Verblijf: Gite Au pied des Collines - Ferme Beck, Eeckelstraete, F-59270 Bailleul, Tel. +33 3 28 49 03 90. We overnachten in meerpersoonskamers (kamers voor maximaal 6 personen). De maaltijden zijn in eigen beheer.
 • Meebrengen: gezelschapsspelen, cd’s met muziek, picknick voor één dag, trappistenglas als je trappist gaat drinken (er zijn enkel wijn- en waterglazen), gezelschapsspelen, huispantoffels of teva’s, modderbestendige wandelschoenen, drank voor overdag tijdens de wandeling.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders. Een dag meekomen dagstappen (zonder overnachting en zonder maaltijd) kan eventueel ook, maar communiceer dit zeer goed van tevoren zodat je op tijd op de vertrekplaats kan zijn.

In de Ronserwandelgangen, voor zover die bestaan, gonst het van de geruchten dat er opnieuw een zeer smakelijk of te smaken Ronsereindejaarsweekend op stapel staat. Hierbij lichten we een tipje van de sluier en geven we je de kans nu aan te melden voor deze heuglijke pagina-omdraai van 18 naar 19.

Wat wel vast staat is dat sommige Ronsers die ene vakantiedag opspaarden om toch te kunnen genieten van deze editie van het Ronseroud naar -nieuw. We zochten deze keer de streek op rond het Heuvelland, op slechts één kilometer over de grens in Bailleul. Dat is meteen een garantie voor mooie vergezichten, een verkwikkende slaap ten gevolge van de landelijke rust en een totaal gevoel van wat ze in Frankrijk ‘dépaysagement’ heten. Even weg van de dagelijkse drukte, bekomen in een aangename gîte en zo mogelijk ook nog een culinaire verwennerij. Bij het ter perse gaan van deze Ronser is het gedetailleerde programma nog niet voor 100% gekend maar we geven je nu reeds enkele insteken mee die je moeten losweken uit je luie zetel de laatste dagen van het jaar. Het programma is het werk van diverse Ronsers waaronder Marc Verbelen, Mortsel en Geneviève Catrysse, Vlamertinge.

Voorlopig programma:

Dagstaptocht op 29/12: vertrek vanuit Westouter - 24 kilometer - ‘s avonds naar de gite, avondmaal.

Dagstappen op 30/12: vertrek vanuit de gite.

Dagstappen op 31/12: na de staptocht: feestmaaltijd en Avondfeest op zijn Ronsers, Nieuwjaarsbubbels.

Nieuwjaarsuitwaai 1/1 voor wie het wenst.

September
Zo 2

De ronde van Brussel

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0479 54 50 61

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: vanuit Dendermonde 100 km, vanuit Opwijk 80 km. De tachtigers (wie dus 80 kilometer doet) wordt gevraagd vooraf een seintje te geven aan de tochtbegeleider.
 • Samenkomst: 100 km: Dendermonde station om 09h45 of na aankomst van de trein uit Mechelen 09h45. 80 km: Opwijk station 10h41 of na aankomst van de trein vanuit Brussel 10h41. Beide stations bieden gratis parking aan.
 • Meebrengen: picknick, 1 € ronsergeld. Fiets in goede conditie, herstelmateriaal waaronder een reservebinnenband.
 • Verkeersinfo: trein: Dendermonde station ligt op het kruispunt van 2 spoorwegtrajecten Brussel-Lokeren-Sint Niklaas en Gent-Dendermonde-Mechelen. Opwijk station ligt op het spoorwegtraject Brussel - Dendermonde. Auto: iedereen heeft tegenwoordig wel een GPS.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet tenzij je vertrekt vanuit Opwijk station; indien er geen kandidaten zijn voor de 80 km omzeilen we immers het station van Opwijk.

De startplaats van deze pittige ronde is Dendermonde. Een zeer gevarieerde tocht barstensvol wegeltjes en met een vlakke aanvang, overgaande naar het golvende Pajottenland, pittige hellingen aan de rand van Brussel maar bovendien ook prachtige vergezichten op Brussel en zijn groene omgeving. Een terrasje met lekker streekbier mag niet ontbreken! Vertrekken vanuit Dendermonde station voor 100 km of vanuit Opwijk 80 km. Begin september zijn de fietsronsers goed getraind en een km meer of minder wordt niet om gemaald. Vanuit Dendermonde gaat het zuidwaarts via Lebbeke, Baardegem en duiken we Brabant in naar Opwijk waar we op zoek gaan naar de tachtigers van Opwijk.

Het verloop:

Pajottenland via Mollem, Asse, Bekkerzeel, St.-Ulriks-Kapelle. De westrand van Brussel via Dilbeek, Vlezenbeek, Lot met Beerselberg als kuitenbijtendhoogtepunt! De zuidrand van Brussel via Alsemberg, St. Genesius-Rode met doortocht door het zonienwoud. De oostrand via Kraainem, Zaventem langs de luchthaven, Machelen, Peutie. Terug noordwaarts via Grimbergen, St.-Brixius-Rode, Impde, Steenhuffel, Peizegem, Buggenhout en uiteindelijk Dendermonde.

De tachtigers haken af in Peizegem waar ze “leirekens fietsroute” nemen tot het station van Opwijk. De tocht verloopt zoveel mogelijk via verkeersluwe wegen en wegeltjes. Onze picknick houden we ergens te velde of op een terrasje, afhankelijk van het aanbod en van de weergoden.

September
Di 4

t/m

Vrij 7

Hageland, Tienen, vierdaagse

Tochtbegeleiding: Freddy en Annie Lesage

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: vier dagstaptochten van 15 tot 20 km.
 • Samenkomst: alle praktische info wordt op tijd gestuurd naar de deelnemers na aanmelding.
 • Verblijf: verblijf van drie nachten, half pension (ontbijtbuffet, drie gangen ’s avonds, drank inbegrepen) in Alpha Hotel Tienen. Gratis WIFI en parking
. Prijs € 250 pp in tweepersoons­kamer, half pension, tochtbijdrage inbegrepen.
 Singelkamer in zoverre beschikbaar, mits meerprijs van € 90.
 • Meebrengen: eigen picknick en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: volzet met 27 Midweekstappers. Aanmelden op de reservelijst kan nog. Mail naar roland@midweekstappen.be.

Vier dagstaptochten worden voorbereid door Freddy en Annie Lesage op de wandelnetwerken van de Hagelandse heuvels, de Getevallei en Zuid-Dijleland. De eerste en laatste stapdag zijn de kortste.

September
Zo 9

Het glooiende landschap rond Zottegem

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 057 48 64 57 of 0495 899 209

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: 65 km
 • Samenkomst: 10u00 aan de parking van domein Breivelde (Parkstraat 1). De vertrekplaats ligt slechts 1,8 km fietsen verwijderd van het station Zottegem.
 • Meebrengen: picknick en drank voor de dag; € 1 Ronserbijdrage. Fiets in goede staat, reserveband, plakgerief, helm, fluokledij.
 • Deelnemen: graag aanmelden bij de tochtbegeleidster met een mailtje of een telefoontje.

Op deze prachtige nazomerdag, maken we een mooie toer in de groene Denderstreek. Geen al te lange tocht, maar ideaal om te genieten van dit fietsparadijs. Een artisanaal biertje om af te sluiten, maakt de dag goed! We starten aan Fietsknooppunt 22 (KP), aan het Domein Breivelde, een kasteeldomein met park en arboretum in Grotenberge, een deelgemeente van Zottegem. Het glooiende park werd aangelegd in Engelse stijl op het einde van de 19de eeuw (Parkstraat) KP 22. Vandaar zetten we koers naar Sint-Lievens-Esse, bekend voor zijn Sint-Livinus en Brouwerij Van Den Bossche (Pater Lieven biertjes).

In Sint-Antelinks (600 inw – hoogste punt: 84 m) staat een kerk (1847-1848) met een toren uit ongeveer 1700. Een hardnekkig gerucht gaat dat toen Napoleon de streek bezette, hij de spits van de toren afbrak om zo een overzicht te hebben over de streek en eventueel oprukkende troepen. Bij helder weer kan je van de kerk de Oudenbergkapel van Geraardsbergen zien staan. In de kerk staat een beschermd orgel. Dan kronkelen we verder zuidwaarts naar Voorde en Appelterre om uiteindelijk de Dender te bereiken in Pollare, dat op de rechteroever ligt (de dorpskom is een beschermd dorpsgezicht). We volgen de Dender tot in Ninove en Okegem. Daar zwenken we naar het noorden richting Iddergem en Haaltert (waar de ‘Oiltjnèrs wonen!). Langs landelijke wegen bereiken we Bambrugge, Zonnegem, Vlierzele, Letterhoutem en Sint-Lievens-Houtem, met op één na grootste (en recnt vernieuwde) marktplein van Vlaanderen. We kunnen de oude brouwerij van Zonnegem bezoeken om een Zonnegemse Zot te proeven. Als de benen het nog toelaten zijn we binnen een kleine 10 km weer aan ons startpunt.

September
Za 15

t/m

Ma 16

Chiny - Herbeumont, op en af langs de Semois

Tochtbegeleiding: Jurgen Vandeputte

Tel: 0472 28 20 13

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: 2 keer 20 km. Als het te warm is dan wandelen we 2 à 3 km minder en drinken we een pintje meer.
 • Samenkomst: om 10u30 in Chiny aan de kerk. De gîte (zie hieronder) ligt op zo’n 200 meter van de kerk. Je kan dus ook aan de gîte parkeren (geen wegsleepregeling) en naar de kerk wandelen.
 • Verblijf: Gîte La Semois, Rue du Briga 22 te Chiny.
 • Meebrengen: picknick en drank voor 2 dagen. Het gaat geregeld bergop en bergaf, dus wandelstokken kunnen handig zijn.
 • Verkeersinfo: auto: neem de autosnelweg richting Luxemburg en in de buurt van Libramont neem je de afrit richting Neufchâteau, en daarna Chiny. Openbaar vervoer: er rijdt een trein tot in Florenville (een kleine 5 km van Chiny), van daaruit moet je de bus nemen. Consulteer de websites van NMBS en TEC.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Chiny en Herbeumont hebben veel gemeen. Allebei zijn het dorpen die op een hoogte boven de Semois liggen en een dikke 1.000 inwoners tellen. Als je door beide dorpen wandelt is er echter ook een duidelijk verschil: Chiny is een beetje doods, er is amper nog een café open in het weekend. In Herbeumont daarentegen hoef je niet ver te zoeken naar een café. Zeggen dat het er bruist van het leven is misschien wat teveel gezegd, maar er beweegt tenminste nog iets. Chiny en Herbeumont liggen aan de bovenloop van de Semois, dus de hellingen zijn wat minder lang en beter verteerbaar, met hoogteverschillen tot maximaal zo’n 100 meter.

Zaterdag, 15 september 2018

We gaan van de kerk van Chiny bergaf naar de Pont Saint-Nicolas aan de Semois. Aan de overkant gaan we bergop en lopen we even langs de kam van de helling. We passeren verschillende mooie uitzichtspunten, en nadat we terug richting Semois afgedaald zijn komen we aan Le Long Pré. Bij mooi weer moet dit zowat de mooiste picknickplaats van België zijn, en als de weergoden ons gunstig gezind zijn zullen we dus hier picknicken. Vervolgens wandelen we een stuk langs de Semois tot in Lacuisine, waar we even langs het enige noemenswaardige stuk asfalt van de tocht zullen moeten wandelen. Daarna duiken we terug de bossen in, en we passeren langs het uitzichtpunt van de Rocher du Hat. Niet veel verder bevindt zich een drankgelegenheid genaamd “L’embarcadère”, maar ook een brug over de Semois die we zullen oversteken. We wandelen nog even langs de Semois voor we terug bergop gaan richting de kerk van Chiny. Op zaterdagavond doen we een restaurant in Florenville (apart te betalen ter plaatse).

Zondag, 16 september 2018

We rijden met de auto’s naar Herbeumont en parkeren ons aan het gemeentehuis (zo’n 100 meter van de kerk). De tocht is nog maar pas begonnen of het gaat al steil bergop naar de ruïnes van de burcht van Herbeumont. We wandelen er even rond en genieten van het uitzicht op de vallei. Daarna gaat het naar beneden en wandelen we rond een schiereiland in de Semois, genaamd le Tombeau du Chevalier. Na een kilometertje asfalt (het kan niet anders jammer genoeg) steken we de Semois over en gaat het even stevig bergop, maar we worden beloond met een drietal prachtige uitzichten. Het gaat nog geregeld op en af tot we op de bedding van de oude spoorlijn Bertrix - Sedan terechtkomen. We lopen over de oude spoorwegbrug terug naar de overkant van de Semois en volgen de Ravel tot in Herbeumont.

September
Wo 19

Vollezele, Pajottenland

Tochtbegeleiding: Willy Decrop (willy.decrop@skynet.be)

Tel: 0479 55 43 43 of 0474 79 24 93 (Willy Decrop)

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan Café Drie Koningen, Oudstrijdersplein 2 Vollezele. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in café-Brasserie La Luna Nueva in Galmaarden en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor
  de R-tocht kiest. Controleer op de webstek voor late wijzigingen. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Vollezele - Tollembeek - Galmaarden - Waarbeke - Congoberg - Vollezele. Natuurrijke stapwegen in Pajottenland-west en in het dal van de Mark.

Voormiddag, 10 km

We starten in de rustige Bakkerstraat met zijn mooie bomen en kapel, nemen zigzaggend een pad naar de ietwat drukke N255, die we oversteken en 200 meter lang volgen. Dan volgt 2 km stappen op een aardepad tussen de landbouwgewassen om de N255 weer over te steken. Iets verder zien we Tollembeek opduiken en via een lapje groen en straat krijgen we de eerste passage over de Mark. Een verzorgd centrum met balsportstandbeeld en Urbanusfiguratie vallen in de smaak. Via de sporthal, wat groen en enkele km’s wandelknooppunten komen we opnieuw aan de Mark. We volgen die via een groen domein tot 200 m van de markt in Galmaarden, onze middagstop.

Middag

Een moderne verzorgde café Brasserie La Luna Nueva met mooi terras op het marktplein van Galmaarden is onze rustplaats. We kunnen er onze drankjes bestellen bij de vriendelijke eigenaar Gery De Roeck en binnen en/of buiten onze picknick opeten.

Namiddag, 10 km

Via een kleine doorgang op de markt volgen we over landelijke glooiende wegen de knooppunten richting Waarbeke. Onderweg zeer mooie uitzichten voor foto’s en dito natuur. Het centrum laten we links liggen en we gaan oostwaarts over berg en dal verder richting Vollezele. Via groene, tegelpaden en verharde paden beginnen we aan wat klimwerk naar en over de Congoberg en aangrenzende bossen. Bij de afdaling zie we al de contouren van Vollezele, voor ons liggen, maar om het spannend te houden duiken we eerst nog zuidwaarts op zoek naar een laatste stapperspad tot aan onze parking aan de kerk. We genieten een afscheidsdrankje in het 50-jaar oude Volkscafé Driekoningen in Vollezele, Oudstrijdersplein.

September
Wo 19

Schorisse - Elst

Tochtbegeleiding: Aimé Last

Tel: 0468 18 62 92 (op de wandeldag, Jaak Perneel)

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 26 km, sportief.
 • Samenkomst: start om 9u30 aan de Sint-Petruskerk van Schorisse (kruising Essestraat, Zottegemstraat, Maarkedal). Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in ’t Geutelingske gelegen in Sint-Apollastraat 11, Elst. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor
  de S-tocht kiest. Controleer op de webstek voor late wijzigingen. Het tochtgeld van € 2 wordt over de middag opgehaald. Gezelschapsdieren niet toegelaten.

Schorisse - Elst: via het mooiste bronbos van de Vlaamse Ardennen langs eeuwenoude paadjes en verkeersluwe wegels golvend door het Land van Omer Wattez.

Voormiddag

Na het verlaten van Schorisse beginnen we met de helling Foreest die tussen 2003 en 2006 opgenomen was in de Ronde Van Vlaanderen. De helling is geschrapt in de ronde na felle kritiek omdat de Foreest in een stiltegebied ligt.

We gebruiken de Streek-GR van de Vlaamse Ardennen om naar het natuurreservaat het Burreken te wandelen. De naam verwijst naar de oud-Nederlandse naam Borre en naar de huidige naam: bron. Bronnen zijn over het hele gebied aanwezig op de hellingen. In het kerngebied ligt het brongebied van de Krombeek, die 2,5 km verder op de Maarkebeek aansluit. De Maarkebeek mondt uit in de Schelde. De reliëfverschillen zijn naar Vlaamse normen zeer uitgesproken. Het hoogste punt van de centrale kouterrug ligt op 116 m hoogte, terwijl de laagste delen op ongeveer 50 m liggen. De valleien zijn zeer smal en de beken zeer scherp ingesneden. Na het zigzag doorkruisen van het Burreken volgen we opnieuw gedeeltelijk de Streek-GR VA op weg naar ons middagcafé ’t Geutelingske gelegen in
Sint-Apollastraat 11, Elst.

Namiddag

Na de middag wisselen we opnieuw GR, wandelnetwerk en maken eveneens gebruik we van een deel van de wandeling vanuit Schorisse beschreven op de website: www.originelewandelingen.be. Op deze website staan wandelingen beschreven die zoveel mogelijk over onverharde wegen en paden gaan door mooie stukjes natuur. Zo beklimmen we enkele hellingen zoals de Leberg en de Valkenberg (bekend van de Ronde) en lopen langs een Romeinseweg. We passeren de hoeve Hof te Wolfskerke. Deze hoeve was van de 12de eeuw tot de Franse Revolutie in handen van de Abdij van Ename. We komen langs een bekend uitzichtpunt in de Bosgatstraat. Net voor we Schorisse bereiken, lopen we langs de Molenbeek en zien we nog de Kasteelmolen. Napraten bij een afscheidsdrankje kan in het café Moeder Stiene gelegen in de Langestraat 31, Schorisse. Wil je vooraf genieten van deze heerlijke tocht, bekijk dan eens de fotomontage.

September
Zo 23

Kravaalbos

Tochtbegeleiding: Herman Coeckelberghs

Tel: 0472 37 06 25

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km zacht golvend.
 • Samenkomst: we komen samen aan het station van Mollem en vertrekken er om 9u45. De trein die van Brussel-noord komt, komt aan te Mollem om 9u34. De tocht eindigt opnieuw aan het station.
 • Meebrengen: picknick. we doen ons best om iets te drinken in café Bij Stinne. Wat het drankenaanbod betreft, gaat hun voorkeur uit naar streekproducten, getuigen hiervan hun wijnen van De Troch H. uit Herdersem en Kriek en Geuze van Girardin. Daar waar dit niet mogelijk is vermijden ze de megabrouwerijen door te zoeken naar een kleinschaliger alternatief. € 1 Ronserbijdrage.
 • Verkeersinfo: de trein geniet de voorkeur. Parkeren aan het station van Mollem is natuurlijk ook mogelijk.
 • Deelnemen: aanmelden is niet nodig, maar is wel prettig voor de tochtbegeleider.

Het Kravaalbos dat grotendeels op het grondgebied van Meldert ligt en een deel op Mazenzele en Asse bedraagt iets meer dan 80 hectare. Het bos is ten noordwesten van Brussel gelegen juist boven het Pajottenland. Het is een restant van het vroegere Kolenwoud waartoe ook het Zoniënwoud en het Hallerbos toebehoorde. In volle middeleeuwen kreeg het bos grote bekendheid door de steengroeven, wat meteen ook de naam van het bos verklaart: kravaal komt van carvaal.

Car en Vaal. Car is steen en vaal is vallei. In de 12de eeuw begon de ontginning op initiatief van de paters van de abdij van Affligem. Met deze zandsteen zijn de parochiekerken van Mazenzele, Baardegem en Meldert opgebouwd. Ook de Sint-Michielskathedraal in Brussel en de Sint-Janskathedraal van ‘s Hertogenbosch in Nederland zijn ui deze zandsteen vervaardigd. Verzanden zullen de Ronsers niet doen in dit bos, genieten daarentegen dubbel.

We vertrekken aan het station van Mollem en na enkele minuten stappen we al op onverharde trage wegen. Deze regio is ligt golvend en biedt een leuke afwisseling van open velden en bosjes waar we eerst het Kartelbos tegenkomen en dan natuurlijk het grote Kravaalbos en tenslotte op de terugweg nog het Paddebroek. Dus vele toffe kleine paadjes, veld- en boswegen. We hebben ze voor jou uitgezocht!

September
Za 29

Door de Kempen van Herentals naar Kasterlee

Tochtbegeleiding: René Brynaert

Tel: 016 40 66 30

E-mail: (niet voor snel antwoord)

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km met inkortingsmogelijkheden.
 • Samenkomst: bij het station van Herentals om 10u00. We wachten op bus 305 die uit Leuven komt.
 • Meebrengen: aangepast schoeisel (kan drassig zijn! ) en kledij, boterhammen en drank voor ‘s middags, € 1 ronsergeld, wat kleingeld voor een eventueel café, een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: je kan vanuit Leuven (9u10) of Aarschot met bus 305 naar Herentals of met de trein. Van Kasterlee terug naar Herentals is er om het uur een bus die ook doorrijdt naar Leuven. Breng een lijnkaart mee als je er een hebt.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet.

Een tocht door bos en hei en langs vennen en de Kleine Nete. Geurige dennenbossen wisselen af met schaduwrijke eikenbossen en open zandvlakten met heide. We lopen nog over echte zandwegen en genieten van een ongewone stilte.

Hier en daar trekken we door wild groeiende bossen met kronkelende paden die op eerste zicht nergens heen gaan maar ons toch langs mooie verrassingen leiden, zoals in de buurt van Kasterlee waar bomen wel lijken te zullen wegwandelen op hun talrijke poten. Maar om de band met de beschaving niet helemaal door te knippen komen we af en toe langs schone Vlaamse villaatjes met keurige gazons en kabouters. Het aantal herbergen waar we langs komen is ook behoorlijk hoog wat duidt op een hoog cultureel peil van de streek.

Oktober
Zo 7

Gooik

Tochtbegeleiding: Felix Vercauteren

Tel: 03 766 23 99 of 0472 74 63 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km
 • Samenkomst: aan de kerk van Gooik om 10u00.
 • Meebrengen: picknick en € 1 ronsergeld. Goede wandelschoenen.
 • Verkeersinfo: Gooik is makkelijk te bereiken via de baan Brussel - Ninove en dan de weg naar Edingen.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar moet niet.

Het is vandaag de Dag van het bos. Of we er veel van gaan merken, zie je wel tijdens deze tocht. Wat vast staat is dat de dag televisiegewijs niet zomaar zal voorbij gaan. De Ronsers trotseren het mediageweld en gaan op zoek naar mooie plekjes in het Pajottenland. Vanop de steenweg Asse - Edingen heb je een heel charmant uitzicht over het dorp op de helling. Gooik is genesteld in de luwte van een zachthellende heuvelkam en beschut tegen strakke winden. Zelfs de Romeinen vonden het hier destijds al heerlijk vertoeven. Deze wandeling brengt ons via het wandelnetwerk Pajottenland in de wijde omgeving van Gooik. Het Neigembos (op deze speciale dag!) en de molen van Kapitein Zeppos en de herberg De Haas verdienen zeker onze aandacht. We stappen terug naar Gooik via de weide waar het Muziekfestival Gooikoorts plaatsvindt.

Oktober
Za 13

De lus van Linkebeek

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0479 54 50 61

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 25 km
 • Samenkomst: Station van Linkebeek om 10u31 na aankomst van de trein uit Brussel.
 • Meebrengen: stevige wandelschoenen (bergschoenen) en regenbestendige kleding. Picknick en drank voor middagpauze en € 1 ronsergeld.
 • Verkeersinfo: het station van Linkebeek ligt op het spoorwegtrajekt Brussel Zuid - Nijvel. Er is geen parking maar het gemeenteplein van Linkebeek is vlakbij.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet.

Daags voor de gemeenteraadsverkiezingen gaan de Ronsers op stap. Zonder enige politieke bijbedoeling gaan we in de faciliteitengemeente Linkebeek op stap. De gemeente dankt haar naam aan de gelijknamige beek. Het woorddeel Link is afkomstig uit het Oudgermaans en betekent bocht. De beek beschrijft inderdaad een brede boog van een halve cirkel waarbinnen Linkebeek-dorp ligt. Voor deze tocht doen we een beroep op Ronser-streekbewoner Paul. Hij kent er alle weggetjes uit zijn hoofd. Een aan­rader dus en een datum om een bolletje naast te kleuren. Link is bocht, zou de politiek er toch voor iets tussen zitten? We zien je graag in de bocht! Het wordt een luswandeling vanuit het station Linkebeek, het mooiste dorp van de streek, met o.a. de diepste holle weg van Vlaanderen. In de voormiddag langs viertal km smalle, weinig gebruikte paadjes in het Zoniënwoud, vervolgens langs het Waterloos veld. Middagpicknick in Sint-Genesius-Rode, Alsemberg of Dworp? In de namiddag verder langs vallei Molenbeek, enkele bosjes zoals Begijnenbos, Gasthuisbos, Kleetbos met enkele mooie panorama’s. Meer dan 3/4 langs onverharde paden!

Oktober
Wo 17

Schellebelle - Uitbergen

Tochtbegeleiding: Aimé Last

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 27 km, sportief.
 • Samenkomst: start om 9u30 aan het station van Schellebelle. Adres: Stationsstraat Schellebelle. Naast het perron is een parking voor 108 auto’s. Vanuit Gent-Sint-Pieters vertrekt om 9u12 een trein richting Landen. Aankomst in Schellebelle om 9u29. We wachten tot de trein is aangekomen. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in Uitbergen in de Zwaan, en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor
  de S-tocht kiest in Schellebelle. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren niet toegelaten.

Door de Kalkense meersen en de mooie ­natuurgebieden Maaidonk, Bergenmeersen en Wijmeers. Het ­natuur­gebied Kalkense meersen is een groot open graslandgebied en behoort tot het natuurlijk overstromingsgebied van de Schelde. In deze meersen komen heel wat vogelsoorten voor zoals blauwborst, rietzanger, kleine karekiet en de prachtige ijsvogel. Het gebied is bescherrmd als Europees vogel- en habitatrichtlijngebied.

Voormiddag

We varen over de Schelde met het veer in Schellebelle. Voor de middag lopen we langs de Schelde, de Kalken Vaart en de Oude Schelde. De kunstmatig aangelegde Kalken Vaart vormt de centrale waterafvoeras van de Kalkense Meersen. Een pompgemaal zorgt voor een constant waterpeil om overstromingen in bebouwde zones te voorkomen. Kort voor de middag lopen we op de vernieuwde dijken met prachtig zicht op de kerk van Schellebelle en de overstromingsgebieden die aangelegd zijn om zware overstromingen te voorkomen zoals op 3 januari 1976. Het Sigmaplan is een combinatie van dijkverhogingen met de aanleg van gecontroleerde overstromingsgebieden. Dit plan is goedgekeurd in 2005 en nadert nu zijn afwerking. Enkele onderdelen van dit plan zijn de vernieuwing van de Kalkense Meersen en de inrichting van de fameuze potpolder in Kruibeke.

Midddag

We nemen onze picknick in taverne De Zwaan, Veerstraat 14 Uitbergen.

Namiddag

Na de middag wandelen door het laag gelegen Domeinbos Maeydonck, een prachtig natuurgebied. We steken de Schelde over en maken een lus in het natuurgebied van de Bergemeersen met zijn prachtige vlonderpaden. We komen via de Schelde opnieuw in een ander gedeelte van de Kalkense Meersen namelijk de Wijmeers dat in een brede zone langs de Schelde ontpolderd is. Wij eindigen zoals we begonnen zijn door het veer te gebruiken om Schellebelle dorp te bereiken. Napraten kan in het café De Stenen Linde, Dorp 28 Schellebelle. Vanaf hier is het nog anderhalve km naar het station.

Oktober
Wo 17

Saint-Sauveur

Tochtbegeleiding: Freddy Lesage

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 21 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00, Place de Saint-Sauveur in Saint-Sauveur. Geen café. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor
  de R-tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Picardisch Wallonië is een uitgestrekte en gastvrije groene vlakte gelegen aan de poorten van Rijsel, Brussel, Bergen en Kortrijk. Met zijn twee natuurparken biedt het zijn inwoners kilometerslange wandelingen in een behouden natuurlijke omgeving. In het noorden, het Natuurpark van het Pays des Collines (Elzele, Vloesberg, Frasnes-lez-Anvaing, Mont-de-l’Enclus, Mainvault, Houtaing en ­Ostiches) is zeer populair bij wandelaars omwille van zijn wilde en heuvelachtige landschappen, zijn pittoreske erfgoed, zijn goede tafels en zijn lokale producten. Ook zijn fantastische folklore niet te vergeten! Hier betoveren heksen, reuzen en legenden de ongewone wandelwegen en het bucolische land bezaaid met wilgenbomen, bosjes en beboste heuvels.

We verlaten het centrum van Saint-Sauveur en volgen de GR 123 in zuid-westelijke richting tot aan de oude spoorweg, Ellezelles - Ronse, die we een tijdje volgen. Via een aantal restbosjes en een mooi uitkijkpunt op Ellignies-lez-Frasnes komen we aan de grote weg die ons over ongeveer 1,5 km tot in Frasnes-lez-Anvaing brengt. Een smal muursteegje verder zijn we aan de kerk van Frasnes-lez-Buissenal en ons middag café Le Tampon waar we welkom zijn bij de Nederlands sprekende Hélène Flamand, zou haar achternaam daar voor iets tussen zitten? Het café heeft plaats voor 50 mensen. Na de middag vervolgen we onze weg die voorbij het Asinerie du Pays des Collines en het Chateau des Mottes komt, het belangrijkste fokbedrijf van ezels in Europa. Even later wandelen we het Bois de Leuze binnen tot aan het gehucht Grandrieu om vervolgens een heel stuk in het Bois d’Hubermont te vertoeven. Deze twee stukken bos zijn zeer heuvelachtig en bij nat weer zijn wandelstokken aangeraden. Daarna komen we terug aan de GR 123 die we volgen tot in Saint-Sauveur.

Oktober
Zo 21

Langs de Dijle van Haacht naar Mechelen

Tochtbegeleiding: René Brynaert

Tel: 016 40 66 30

E-mail: (niet voor snel antwoord)

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 22 km (inkorten mogelijk).
 • Samenkomst: bij het station van Haacht om 10u10. We wachten op de trein uit Leuven (10u09).
 • Meebrengen: aangepast schoeisel en kledij, boterhammen en drank voor ‘s middags (bij slecht weer vinden we wel een cafeetje), € 1 Ronsergeld, wat kleingeld voor cafébezoek, een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: het station van Haacht is ook met de bus bereikbaar vanuit Leuven en Mechelen. De trein rijdt om het uur.
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet maar kan wel handig zijn voor het geval er onverwachte wijzigingen zijn in het treinverkeer.

Dit is de voorlaatste etappe van onze tocht langs de Dijle.

We starten bij het station van Haacht en duiken al dadelijk in het groen van het moerassige Spitbos. We trekken door het centrum van Haacht en belanden bij de antitankgracht die werd aangelegd net voor de Tweede Wereldoorlog om de Duitsers tegen te houden, maar ze kwamen toch… langs een andere kant. Nu hebben we er dus een stuk militaire archeologie aan en de beestjes zijn er ook blij mee want het is een natuurreservaat geworden. Bij de gerestaureerde Hansbrug krijgen we de Dijle te zien. We kronkelen enkele km mee en komen langs Rijmenam met indrukwekkende kerk. We lopen door het Pikhakendonk, een natuurreservaat waarvan de Pimpernel de grote trots is en waar ook enkele zeldzame vlinders rondfladderen in de zomer. Muizen is het volgende dorp op onze route. Hier zijn de getijverschillen op de Dijle reeds goed merkbaar. Het getij zou zelfs zichtbaar zijn tot in Haacht. Het Mechels Broek is niet alleen een prachtig natuurreservaat maar ook een waterbuffer om de Mechelaars te behoeden voor natte voeten. Tenslotte bereiken we Mechelen met haar fiere Romboutstoren en talrijke minder zichtbare charmes zoals het een dame van stand betaamt.

Oktober
Za 27

t/m

Zo 28

Vielsalm - Sankt-Vith - Gouvy

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0479 54 50 61

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: zaterdag 23 km, zondag 25 km.
 • Samenkomst: station Vielsalm om 11u15 of na aankomst van de trein uit Luik (11u13). Autoronsers kunnen hier gratis parkeren en zondag een enkel ticketje Gouvy - Vielsalm kopen. Een lijst van de deelnemers wordt tijdig verstuurd naar de deelnemers voor mogelijks kostendelend autorijden. Het station van Vielsalm ligt op het spoorwegtraject Luik - Luxemburg.
 • Verblijf: Jeugdherberg Sankt-Vith, Rodter Strase 13a.
  sankt-vith@vjh.be,
  tel. 032(0)80229331
 • Meebrengen: picknick en drank voor 2 dagen; zondag lopen we langs de bakker in Sankt-Vith. Goede wandelbotinnen, regenkledij.
 • Verkeersinfo: Vielsalm is een eindje sporen, 2u07 vanuit Brussel Noord.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Eind oktober is het volop herfst en bewonderen we het kleurenpalet van dit seizoen. Vanuit Vielsalm trekken we van Franstalig gebied de virtuele taalgrens over naar het Duitstalig landsgedeelte via een bosrijke omgeving en overnachten in JH Sankt-Vith. Echt vlak wordt het niet, eerder zacht glooiend. Zondag, na een extra uurtje nachtrust (winteruur!) verloopt de tocht eerder in half-open landschap richting het brongebied van de oostelijke Ourthe en verder naar Gouvy. Hopelijk spelen jachtperikelen ons geen parten!

Zaterdag: vanuit Vielsalm, gelegen aan het riviertje de Salm, trekken we zuidwaarts naar Salmchâteau waar er enkel nog de ruïnes en de poort overblijven van de vroegere hoogburcht. Via ‘Grand Bois Communal de Bovigny’ trekken we oostwaarts; Grand Sarts, Ferme des Flamands, Croix Fresson ontdekken we ter plaatse. Langs Hinderhausen naar Rodt met zijn biermuseum waar we de flesjes tellen maar niet uitdrinken! De jeugdherberg van Sankt-Vith ontvangt ons in halfpension. Zondag passeren we eerst bij de lokale bakker in Sankt-Vith waarna we zuidwaarts trekken naar het valleitje van de ‘Braunlauf’. In een half open landschap stappen we langs Grüfflingen en Thommen (cafeetje?) en draaien nu westwaarts naar het brongebied van de oostelijke Ourthe en uiteindelijk ook het station van Gouvy ten oosten gelegen van Gouvy. Wellicht vinden we nog de tijd en een cafeetje voor de gebruikelijke afscheidspint alvorens de trein van 16u39 ons oppikt richting Luik!