De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd
Zo 5 |
Bossen van Brasschaat
Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore
Tel: 0494 15 98 12 of 03 665 36 54
- Type: dagstaptocht
- Afstand: 17,5 km
- Samenkomst: aan kasteel van Brasschaat, Hemelhoevedreef 1, 10u00.
- Meebrengen: € 1 Ronsergeld en picknick voor de middag.
- Verkeersinfo: Brasschaat ligt ten noorden van Antwerpen en heeft geen treinstation. De Ronsers die met de trein komen, kunnen meerijden met de tochtbegeleider vanaf het station van Kapellen aankomst trein uit Antwerpen 9u10 (mits verwittiging aan de tochtbegeleider). De autoRonsers kunnen gratis parkeren op de parking van het kasteel van Brasschaat.
- Deelnemen: aanmelden hoeft niet maar is toch handig voor de tochtbegeleider.
In Brasschaat staan er ongeveer 37.000 bomen. De tochtbegeleider heeft ze niet persoonlijk geteld. Gelukkig maar, anders was deze tocht er niet geweest. Wat hij wel weet is dat dat goed is voor 7 bossen en parken waar je je hoofd leeg kan maken door op wandel te gaan. Alleen of met goed gezelschap. Het goede gezelschap laat zich niet echt raden: dat zijn de Ronsers natuurlijk. ‘Wandelen in Brasschaat dat is vooral veel natuur ontdekken en als je goed kijkt, kom je heel wat erfgoed tegen. Van kastelen tot bunkers. Je vindt ze allemaal op onze tocht. Het meest verrassende is al het water. Dat geeft mij op een winterdag altijd een vakantiegevoel. En dat wil ik delen met de Ronsers’ zegt Freddy Verschoore die als autochtoon het parcours uit het hoofd kent.
We komen samen om 10u00 aan het kasteel in het park van Brasschaat. We vertrekken door het park richting autosnelweg. We passeren een stuk meers, gelegen langs de autosnelweg en TGV-lijn. Dit stuk wordt zeer weinig bewandeld.
We gaan dan verder door een stuk bebouwing tot aan het depot van de Burgerbescherming. Daar trekken we het domein van De Inslag in dat we volgen tot het Antitankkanaal. Dan keren we terug naar Brasschaat langs rustige paden. Als we daar aankomen, hebben we al een tiental kilometer gestapt. We zoeken daar een café op voor de picknick. Na de middag doorkruisen we het Peerdsbos en tegen 16u00 komen we terug aan aan het kasteel van Brasschaat, een mooie ervaring rijker in dit nieuwe jaar.
Wo 15 |
Eeklo, het Leen en de Lembeekse Bossen
Tochtbegeleiding: Johan Vereecke
Tel: 0499 74 40 58
E-mail:
- Type: midweekstappen
- Afstand: voormiddaglus: 9,7 km, namiddaglus: 8 km.
- Samenkomst: start van de voormiddagwandeling om 10u00 aan het Bosinfocentrum van Het Leen, Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo. Op tijd komen is hoffelijk. Er wordt niet gewacht op laatkomers. De brasserie is op dat uur nog niet open, maar er zijn propere publieke toiletten. De namiddagwandeling start aan de parking nabij camping Malpertuus, Tragelstraat 10, Lembeke (Kaprijke).
- Meebrengen: drank voor onderweg en picknick voor ‘s middags. Lunchafval nemen we terug mee in de rugzak. Er wordt gevraagd om de consumpties in De Bosserie per tafel te betalen; zorg dus liefst voor pasmunt!
- Verkeersinfo: parking in Het Leen op het einde van de toegangsdreef.
- Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina van Midweekstappen. De tochtbijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten.
We wandelen in twee lussen: in de voormiddag doorkruisen we het Provinciaal Domein Het Leen, in de namiddag verkennen we de Lembeekse Bossen. Een winterwandeling door twee natuurgebieden! In de middeleeuwen vormden het huidige Leen en de Lembeekse Bossen een uitgestrekt woud dat ondermeer van belang was voor de turfwinning in de streek. Het Leen bevindt zich op het grondgebied van de gemeenten Eeklo en Lievegem (Oostwinkel); het nabijgelegen Lembeke is een deelgemeente van Kaprijke. We bevinden ons in het centrum van het Meetjesland.
Het Leen werd in de twintigste eeuw gebruikt als militair domein, onder meer als munitiedepot. In 1973 werd het overgedragen aan de Provincie Oost-Vlaanderen en omgevormd tot natuurgebied. Het omvat gemengde loofbossen, dennenbossen en heidegebieden, alsook verschillende vijvers. In totaal heeft het een oppervlakte van 285 hectaren. Het wordt doorkruist door verharde en onverharde paden waardoor het een interessant wandelgebied is voor een ruim publiek. Het arboretum met ondermeer talloze variëteiten magnolia, camelia en rhododendron is vooral in de bloeiperiode meer dan het bezoeken waard.
We starten onze wandeling nabij het bosinfocentrum en doorkruisen eerst de zuidelijke helft van het gebied. We verlaten het domein en bereiken het Schipdonkkanaal (kanaal van Deinze naar Zeebrugge) waar zowel in de Eerste als in de Tweede Wereldoorlog heftig is gevochten (respectievelijk in 1918 en in 1940). We volgen het kanaal tot aan de Veldekensbrug en buigen dan af in de richting van Eeklo. Even later kunnen we langs een mooie dreef terug het Leen binnengaan. Doorheen het noordelijk deel van het domein bereiken we onze startplaats. We zijn er welkom in brasserie De Bosserie voor onze picknick waar ook soep en andere gerechten te verkrijgen zijn.
Voor de namiddagwandeling in de Lembeekse Bossen rijden we per auto naar de startplaats: de parking nabij camping Malpertuus, Tragelstraat 10, Lembeke (Kaprijke).
Het bosgebied bevindt zich op de zandrug Maldegem-Stekene. Vermits de gronden minder geschikt waren voor de landbouw werden er bossen aangeplant en ontgonnen.
Vlakbij onze startplaats zien we de kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Troost en Vrede, met een ommegang en een Lourdesgrot. Dit bedevaartsoord werd opgericht in 1947, als dank omdat Lembeke gespaard was gebleven van oorlogsgeweld. We doorkruisen het bosgebied uitsluitend over onverharde wegen, in de zomer zanderig, maar nu misschien hier en daar modderig. We stappen onder meer langs de Antwerpse Heirweg, een deel van de oude weg van Brugge naar Antwerpen. De Burggravenstroom die ook door dit gebied loopt vormde in de Middeleeuwen dan weer een belangrijke waterweg naar Gent. En de naam van het Bellebargiebos verwijst naar de barges (platbodems) die langs de tragels (Tragelweg!) naast dit kanaal werden voortgetrokken met mens- of paardenkracht. Tijdens onze wandeling kunnen we ook even verpozen aan de Bevende Hazelaar. Op deze plek werd, volgens de overlevering, tijdens onlusten op het einde van de vijftiende eeuw, een edelman per vergissing vermoord en begraven. Er werd een hazelaar geplant waaraan een Mariakapelletje werd bevestigd. Zelfs bij volledige windstilte zouden de bladeren van deze boom trillen, als eeuwige getuige van de gepleegde moord. De later aangeplante boom is weliswaar een linde, maar de plek heeft haar naam behouden.
De mooie bospaden brengen ons terug naar de startplaats nabij camping Malpertuus. En in één van de dichtbijgelegen horecazaken wacht ons zeker een lekker drankje, warm of koud, misschien zelfs een pannenkoek of wafel …
Vrij 24
t/m Zo 26 |
Rond de Our (L)
Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel
Tel: 0473 48 94 72
E-mail:
- Type: dagstaptochten
- Afstand: vrijdag: 21 km, zaterdag: 22 km en zondag: 23 km.
- Samenkomst: kerk van Daleiden, Duitsland, 10u15. Start van de wandeling om 10u30.
- Verblijf: Centre Ecologique et touristique, Parc 12, Hosingen (L) in halfpension.
- Meebrengen: picknick en drank voor 3 dagen. Als je vrijdag tijdig aankomt kan je nog inkopen doen in de Edeka-supermarkt vlakbij de start.
- Deelnemen: na aanmelding via mail of telefoon vanaf 25 november, 20 uur. We zorgen voor een deelnemerslijst zodat je kostendelend kan afspreken.
Vorig jaar stapten we met de Ronsers in de Gaume. Ook daar waren we drie dagen onderweg met elkaar. Dat smaakte naar meer dacht de tochtbegeleiding en ze boekten een nieuwe driedaagse, deze keer in Luxemburg. We kennen de Our als een prachtige relatief diep ingesneden rivier en in de winter komt dat alles natuurlijk nog meer tot zijn recht. Het worden drie totaal verschillende tochten die ons de schoonheid van de streek laten zien. Zo starten we bijvoorbeeld in Duitsland en we hopen natuurlijk dat iedereen de grenscontrole doorstaat… en voor het overige stappen we langs de Our of in de buurt van de vallei. Alvast de moeite einde januari als we al iets voelen van het lengen van de dagen.
Vrijdag wandelen we langs een zijrivier van de Our, de Irsen. Het heet hier het Eifelgoldpad en dat verwijst naar de brem die in de lente in bloei staat. Het bijzondere heidelandschap aan beide zijden van de Irsen staat onder natuurbescherming. Het is de leefomgeving van een groot aantal, deels zeer zeldzame insectensoorten. Er zijn bijvoorbeeld 544 soorten grote vlinders, vooral nachtvlinders, waargenomen! Waar veel insecten zijn, nestelen veel vogels, en zijn buizerds, muizen, vossen en egels thuis. Kortom: Het Irsendal is een functionerend natuurparadijs. We stappen 21 kilometer in een landschap van bossen en weiden. Met wat geluk vinden we nog iets open om iets te drinken. We rijden erna naar Hosingen waar we onze auto kunnen achterlaten.
Op zaterdag vertrekken we vanuit onze overnachtingsplek en dalen we af naar de Our. Daar stappen we langs het mooie pad van de GR 5, ook een route naar Santiago de Compostela. Nadien gaan we weer de hoogte in en hebben mooie vergezichten over de streek. Voor de derde dag rijden we eerst naar het noorden naar Dasbourg Pont. Wie wil kan goedkoop zijn tank vullen, maar vooral: we parkeren er voor een avontuurlijke tocht langs de oevers van de Our. In september was er wel een en ander weggespoeld, maar in januari vinden we wel onze weg. Het wordt een tocht aan de linkeroever in Duitsland tot de camping in Tintesmühle (L). Daarna steken we de rivier over en gaan we aan de overzijde wat klimmetjes doen om dan terug af te dalen naar waar onze auto geparkeerd staat. Het landschap waardoor we wandelen is bijzonder verlaten en toch erg mooi. Met wat geluk zien we wild. Het is het einde van een gevarieerde driedaags lang weekend en normaal gezien keren we dan tevreden (en hopelijk niet onderkoeld) terug Vlaanderenwaarts.
Za 22
t/m Zo 23 |
Monschau (D)
Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel
Tel: 0473 48 94 72
E-mail:
- Type: dagstaptochten
- Afstand: zaterdag: 22 km, zondag: 23 km.
- Samenkomst: Bahnhofstraße, station Küchelscheid (D) om 10u15. Er is voldoende parkeerplaats.
- Verblijf: Jeugdherberg Hargard, Hargardsgasse 5, 52156 Monschau. We slapen er in twee- of vierpersoonskamers in halfpension.
- Meebrengen: picknick en drank voor 2 dagen.
- Deelnemen: na aanmelding via mail of telefoon vanaf 25 november, 20 uur. Er zijn slechts een beperkt aantal tweepersoonskamers ter beschikking. Informeer dus best bij aanmelding. We zorgen voor een deelnemerslijst zodat je kostendelend (10 cent/gereden kilometer) kan afspreken.
Een prachtige streek waar stilte de overhand haalt. Het veen en de reeën zijn vlakbij. En dan Monschau: wat een romantisch, knus stadje is dat: kronkelende steegjes, oude vakwerkhuizen, gezellige cafés en vele kleine winkeltjes nodigen je uit om te verkennen en te blijven hangen. Twee dagen zoeken we in de buurt de mooiste wegen met op zondag een onuitgegeven wandeling die bijzonder afwisselend zal zijn. Soms zitten we in België, maar vaker in Duitsland.
De eerste dag vertrekken we aan de Vennbahn in Küchelscheid. We stappen meteen in het grensgebied en zoeken, na een beetje asfalt waar we niet onderuit kunnen, de weg richting vallei van de Perlenbach. Daar lopen we in het veen. We gaan dan naar de Krockesbach die we even volgen en dan gaat het verder door het hoogveen. We naderen zo stilaan het Naturschützgebiet Perlenbach-Fuhrtsbachtalsystem. Tussendoor zoeken we een mooi picknickplekje buiten. Via de Karweg naderen we Kalterherberg en vooraleer we aan onze auto’s terugkomen, stappen we nog door het Naturschützgebied Oberes Rurtal. Van daaruit rijden we naar de jeugdherberg waar ons avondmaal in buffetvorm op ons staat te wachten.
Op zondag vertrekken we na het ontbijt vanaf de jeugdherberg en zoeken we na een korte afdaling smalle boswegen op. Van daaruit gaat het naar de Belgenbachermühle waar ook een mooi kapelletje staat en 1 huis. Hoe geïsoleerd kan je wonen? Kort erna komen we aan een splitsing. Daar nemen we de minst avontuurlijke weg, anders is het hoppen van de ene oever naar de andere. Tenslotte komen we aan de Rur en stappen we omhoog met prachtige uitzichten op de rivier beneden ons. Via Widdau bereiken we Uhusley en we steken de de Rur over in de buurt van Hammer. De normale weg is hier niet meer toegankelijk en daarom moeten we noodgedwongen wat (rustig) asfalt trotseren. Erna is er een bijzonder steile klim, maar prachtig. Wat verder komen we in het Holderbachtal. Verder stappen we opnieuw richting Monschau waar we zeker wel een cafeetje vinden. De laatste klim is stevig en geeft nog een laatste zicht op Monschau. Een half uur later staan we terug aan de jeugdherberg en kunnen we terugblikken op een fijn weekend.
- Type: dagstaptochten
- Afstand: 2 keer 23 kilometer.
- Samenkomst: zaterdagochtend om 10u00 aan de jeugdherberg van Sint-Martens-Voeren. Aan de voet van de jeugdherberg (wat lager gelegen) is voldoende parkeerplaats.
- Verblijf: Jeugdherberg Hostel De Veurs, Komberg 40, 3790 Sint-Martens-Voeren. Kamer met ontbijt. Avondmaal en beddengoed is in de prijs inbegrepen.
- Meebrengen: picknick en drank voor 2 dagen. Zowel zaterdag als zondag passeren we rond de middag een cafeetje.
- Verkeersinfo: er stopt een trein in Wezet. Van daaruit kan je de bus nemen tot in ‘s Gravenvoeren. Meer info bij de TEC.
- Deelnemen: aanmelden via maill of telefoon vanaf 25 november, 20 uur. Gelieve in je mail te vermelden: naam, adres, GSM-nummer, of je wel of niet met de auto rijdt en hoeveel personen je kan meenemen. Voor deze tocht is lidmaatschap van de Ronsers vereist.
De Voerstreek is het meest zuidelijk stukje van Limburg en ligt volledig omsloten door Wallonië en Nederland. Dit kleine, pittoreske gebied heeft een oppervlakte van 50 km². Het ligt goed verscholen tussen steile heuvels, kleurrijke valleien, holle wegen en bossen. Zes kleine dorpjes vormen samen de Voerstreek. In de jaren 60, 70 en 80 woedde er een hevige taalstrijd met o.a. José Happart. De Ronsers gaan er geen taalstrijd voeren, wel genieten van wat er aan moois te vinden is. ‘En dat is heel wat’ zegt kersvers tochtbegeleider Peter Roggeman. Plezier hem met je deelname aan deze tocht!
Zaterdagmorgen vertrekken we aan de jeugdherberg voor een luswandeling van ongeveer 23 km. We duiken zo vlug mogelijk het Broekbos in. Via de gekende helling bij wielertoeristen De Plank flirten we met de grens. Het gaat steeds op en af. Na de Teuvenberg en de Boenderberg passeren we het kasteel van Obsinnich. Een beetje verder houden we halt voor een picknick. Deze kan ook wat verder in het pittorreske dorpje Teuven op het terras van het vroegere schoolje plaatsvinden. Na de pauze vervolgen we onze weg via het Veursbos met zijn gekende spoorwegtunnel en het gehuchtje Krindal om moe, maar voldaan, bij de jeugdherberg aan te komen. ‘s Avonds is er avondmaal voorzien in de jeugdherberg. En dat is vaak erg oké! Wie nog wat energie overheeft kan zich uitleven op de biljarttafel of de tafelvoetbal. Wie het rustiger aan wil doen kan genieten in de lounge. Maar misschien brengt er iemand kaarten mee of Scrabble?
Zondag vertrekken we terug aan de jeugherberg richting Altenbroek en Schophem. Na het Vrouwenbos en het Roodbos houden we even halt voor een picknick. Daarna gaat het via Veurs en Sint-Pieters-Voeren terug naar de jeugdherberg. We proberen zoveel mogelijk de asfaltwegen te vermijden.
Zo 3 |
Mechelen - Boortmeerbeek
Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel
Tel: 0473 48 94 72
E-mail:
- Type: dagstaptocht
- Afstand: 22 km. De tocht kan, voor wie wil, met ongeveer 4 of 6 km worden ingekort. Je hoeft de groep hiervoor zelfs niet eens lang te verlaten. We zien ter plekke wel hoe dit raadsel wordt opgelost (als de vraag tot afkorting er mocht zijn). Zo wordt meteen deze tocht ook voor iets minder geoefende wandelaars doenbaar.
- Samenkomst: 10u15 aan het station Mechelen-Nekkerspoel. Wie met de auto komt en te laat zou zijn, kan parkeren aan recretiedomein de Nekker, na een seintje aan de tochtbegeleiding. We zijn daar rond 10u35.
- Meebrengen: Picknick, drank, € 1 Ronserbijdrage.
- Verkeersinfo: we keren met de trein naar Mechelen terug vanuit Boortmeerbeek. Voor wie naar andere regio’s wil, kan dat natuurlijk ook.
- Deelnemen: aanmelden mag maar is niet noodzakelijk.
Wandelen in en om Mechelen: het is tegenwoordig de droom van velen. Mechelen wordt zo stilaan een toeristische hotspot: goed gelegen tussen Antwerpen en Brussel. Mechelen voelt zich steeds minder ‘parking’, dat kunnen nogal wat Ronsers getuigen. En Boortmeerbeek ligt echt op een steenworp. Toch gaan de Ronsers er iets moois van maken. We zien wellicht ook ooievaars en met wat geluk ook een reetje aan de rand van de bosschage in het Mechels Broek. Bij het begin van de herfstvakantie mag je ook herfstkleuren en -geuren verwachten en hier en daar paddestoelen.
We vertrekken aan het station Nekkerspoel waar meteen de nieuwe muurschildering opvalt. Die dateert van augustus 2024 en toont taferelen van de stad en de Nekkerspoelwijk. In Nekkerspoel zouden veel waterduivels hebben gezeten, verdreven door Sint-Rombout. Maar waarschijnlijk is de naam Nekkerspoel afgeleid van de familienaam De Neckere of Neckers. In de wijk lagen kunstmatige poelen, die waren aangelegd om over een watervoorraad te beschikken in geval van een stadsbrand. Wat verder stappen we langs kasteeldomein De Borght waar de stad ook plannen mee heeft. We zien meteen nog werken: de constructie van een voetgangs- en fietsbrug over de Dijle, hier nog een getijdenrivier. We stappen even langs de Dijle omdan langs de ijspiste en de UGC-bioscoop naar het Mechels Broek te trekken. Wie met de auto kwam en te laat aan het station van Nekkerspoel arriveerde kan hier nog aanpikken en de auto achterlaten. Langs de grote vijver van het Mechels Broek gaat het naar Bonheiden. Wie weet zien we nog een reetje dat zich in de bossen verschuilt. Via de Muizenhoekstraat bereiken we langs een GR-pad opnieuw de Dijle die we stappen tot het Brughuis (met brouwerij). Het zal wat te vroeg zijn voor een picknick en daarom zetten we koers naar de overkant van de Dijle. Daar begint de Barebeekvallei, een mooi natuurgebied. De Barebeekvallei biedt wel een weids landschap vol afwisseling. Tussen vochtige weilanden, ruigtes en akkers ontdek je waarom de ooievaars van Planckendael hier hun voedsel vinden. Ergens in die buurt picknicken we. Bij minder goed weer zijn we Ronsercreatief. Daarna gaan we weer de Dijledijk op en via de Dijlebeemden stappen we over de Leibeek, gaan dan een recent aangelede brug over over de Dijle en gaan dan via de Heidijkstraat en het Heidijkpad naar Rijmenam. Daar is een cafeetje dat net op tijd komt. Wat dan volgt is het kasteel Hollaken een prachtig natuurgebied. Verder gaat het langs de Broekstraat en dan verder trage wegen tot we Boortmeerbeek naderen. Daar nemen we opnieuw de trein naar ons vertrekpunt of gewoon naar huis.
Zo 17 |
Winterse ochtendwandeling aan de oude Leie
Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh
Tel: 0495 89 92 09
E-mail:
- Type: halve dagstaptocht
- Afstand: 12.8 km op grotendeels onverhard terrein.
- Samenkomst: 9u45 aan de kerk van Bavikhove. We vertrekken stipt om 10u00.
- Meebrengen: goede wandelschoenen, winterwarme wandelkledij, versnapering/picknick, (warme) drank, € 1 Ronserbijdrage.
- Verkeersinfo: Bavikhove ligt op 2 km ten noorden van Harelbeke en 1,5 km ten zuiden van Hulste.
- Deelnemen: graag een seintje vooraf aan de tochtbegeleidster.
Vandaag laten we ons inspireren door een uitgestippelde wandelroute langs oude rivierarmen van de Leie die nu omgetoverd zijn tot prachtige natuurparadijsjes. Wie weet spotten we een ijsvogel of wilde eenden die op hun gemak dobberen. Een elegante S-vormige brug nodigt ons uit om de oversteek te maken tussen de twee oevers. Onderweg komen we niet alleen gevarieerde natuur tegen, maar ook schitterend erfgoed zoals het Kasteel van Ooigem, de oude warmwaterroterijen en het historische Munkenhof. Dit is wandelen op zijn best – puur genieten! En natuurlijk: met de Ronsers!
Halve dagwandelen: ook dat kan bij de Ronsers voor wie het niet (meer) ziet zitten om 20 kilometer of meer te wandelen. Ideaal dus voor wie nog wel wil stappen en nog een deel van de dag over wil houden voor andere dingen.
We starten in het pittoreske dorpje Bavikhove, gelegen aan de oude Leiebocht. Dit rustige dorpje is bekend van de serie In de Gloria waar een man uit Bavikhove het vervelend vond om telkens ondertiteld te worden. Maar Bavikhove is beter gekend om zijn brouwerij. Vandaag willen we vooral genieten van de natuurlijke schoonheid van de omgeving. Vanuit Bavikhove wandelen we in de richting van de Leie en volgen we het pad langs de rivier met haar kronkelende loop en prachtig uitzicht op de omringende landschappen. Onderweg komen we langs weiden, oude bomenrijen en charmante boerderijen. We nemen de tijd om de winterse rust en stilte van het water op ons in te laten werken. Na een tijdje wandelen komen we bij de Zavelput, een voormalige zandwinningsput die tegenwoordig een vredig natuurgebied vormt. Dit gebied is omringd door weelderige vegetatie en herbergt diverse watervogels. Vanuit de Zavelput zetten we onze wandeling voort richting het Ooigembos, een waardevol natuurgebied met een rijke biodiversiteit. Aan de rand van het bos bereiken we het Kasteel van Ooigem, een prachtig 19de-eeuws kasteel dat uitkijkt over de Leie. Hoewel het kasteel privébezit is, krijgen we toch zicht op de indrukwekkende gevels en de omliggende tuinen. Na het kasteel wandelen we verder naar een bijzondere sluisconstructie, de zogenaamde Drietrapsluis. De sluis bestaat uit drie niveaus en regelt het waterpeil in de Leie. Het is een indrukwekkend stukje ingenieurswerk! De route leidt verder langs het Munkenhof, een historische hoeve met een rijke geschiedenis. Deze hoeve behoorde ooit toe aan monniken en is een prachtig stukje het agrarische erfgoed van de streek. Na het Munkenhof richten we onze blikken terug op Bavikhove, waar de wandeling eindigt. Voor wie nog tijd heeft, eindigen we met onze picknick en, voor de liefhebbers, een lokaal biertje in een van de gezellige cafés in Bavikhove.
Wo 20 |
Wervik en Wervicq-Sud
Tochtbegeleiding: Jean-Claude Vanderbeeken
Tel: 0476 24 68 35
E-mail:
- Type: midweekstappen
- Afstand: voormiddag 11,5 km en namiddag 10 km. In geval van hevige neerslag in de voorafgaande dagen, kunnen de tochten lichtjes aangepast worden.
- Samenkomst: Café Bristol te Wervik, Komenstraat 78 (hoek van de Komenstraat met de Ten Brielelaan, nabij het oude kerkhof van Wervik). Start van de wandeling: 10u00. Op tijd komen is hoffelijk. Er wordt niet gewacht op laatkomers.
- Meebrengen: picknick voor ‘s middags en eventueel drank voor onderweg. ‘s Middags zou er verse soep worden voorzien door de uitbaatster. Lunchafval nemen we terug mee in de rugzak.
- Verkeersinfo: het station van Wervik ligt op ongeveer 1 km van de startplaats.
- Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina. De tochtbijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. Eventuele laattijdige wijzigingen in het programma worden meegedeeld op de site. Bekijk deze dus nog eens de dag voordien.
We stappen langs de landsgrens en de taalgrens. En door veel dorpjes met een c of een q. En waar de Leie Lys heet komen we ook terwijl Komen ook Comines kan heten. Komen… jullie meestappen?
In de voormiddag starten we langs de Ten Brielelaan, Sint-Jorisstraat en de Akademiestraat om voor de eerste maal de oevers van de Gouden Rivier te bereiken. De nieuwe Leiebrug leidt ons naar de Leieboorden van La Lys in Wervicq-Sud. We volgen het pad tot aan de scheiding met Bousbecque om langs de Chemin du Pont des Vaches terug richting het centrum te trekken. We wandelen door het Domaine Dalle-Dumont en verlaten dit park en steken de Leiemeander over naar de Balokken. Van daaruit bereiken we café Bristol om te picknicken.
‘s Namiddags keren we op onze stappen terug en via het tabaksmuseum gaan we het zuidwestelijk deel van de Balokken verkennen. We steken op het uiterste punt de Leiemeander over en vervolgen onze weg stroomopwaarts naar Comines-Warneton, om daar opnieuw de Leie te dwarsen. Via het Parc des Prés de la Lys wandelen we naar het pad langs de Krommebeek. Halfweg buigen we af om opnieuw in het recreatiedomein De Balokken aan te komen en er de noordelijke wandelwegen te volgen tot aan de Brikkemolen. Nog een kleine kilometer en een opwarmertje of een verfrissing staat ons te wachten.
Zo 1 |
Schelde en Durme vanuit Hamme
Tochtbegeleiding: Carlo Uyttendaele
Tel: 0493 55 80 15
E-mail:
- Type: dagstaptocht
- Afstand: ongeveer 24 km.
- Samenkomst: samenkomst om 9u45 aan de parking Durmekaai aan het Kaaiplein (kruispunt met Meulenbroekstraat) in Hamme. Vertrek van de wandeling om 10u00. Eindpunt wandeling op dezelfde plaats.
- Meebrengen: ronsergeld: €1. Drank en picknick voor onderweg. Kledij en schoeisel aangepast aan het weer. De laaggelegen meersen kunnen drassig zijn in het najaar.
- Deelnemen: een berichtje naar de tochtbegeleider wordt geapprecieerd en bevordert carpoolen.
Een wandeling doorheen broeken in (lange) broeken. We vertrekken van aan de Durme in Hamme en daar gaan we menig ‘broek’ doorkruisen/omcirkelen. Er zit ook een oversteek in van de Durme/Schelde, maar dan wel via een brug en/of veer.
Bij het ter perse gaan was de tocht nog niet voorgelopen. Enkel het vertrekpunt ligt vast: Hamme. De gemeente grenst aan de Durme en de Schelde en leent zich voor een aangename Ronserwandeling. Het zal een aaneenschakeling worden van de Mirabrug (of wordt het de Durmebrug?) en dan via het Klein en/of Groot Broek en de Sombeekse meersen. Ook de Oude-Durme-arm ligt in de buurt.
Wordt het via de veerdienst Tielrode-Hamme naar Driegoten en dan via monument voor Filip de Pillecyn (Vlaamse schrijver van onder andere roman ‘Soldaat Johan’) naar Veerdienst Hamme-Weert voor een rondje in de Scheldepolders van Weert of wordt het een andere volgorde?
Zeker is dat we maximaal onverharde wegen proberen op te zoeken en aan elkaar te breien. Daarvoor moet je, zoals steeds bij ons zijn. Een afscheidspint zit er zeker ook in.
Wo 18 |
Beselare
Tochtbegeleiding: Emmanuel Maerten en Mark Lefevere
Tel: 0494 32 91 85
E-mail:
- Type: midweekstappen
- Afstand: twee lussen van elk ongeveer 10 kilometer.
- Samenkomst: Café Bouwershof, Beselarestraat 267, Zonnebeke (Beselare). Start van de wandeling: 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
- Meebrengen: drank voor onderweg en picknick voor ‘s middags. Lunchafval nemen we mee in de eigen rugzak.
- Verkeersinfo: er is parkeergelegenheid langs de straat en ook in de straat naast het café, het Salinasplein.
- Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina van Midweekstappen. De tochtbijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten.
Op één van de kortste dagen van het jaar wagen we ons in het dorp van de heksen. Als dat maar goed afloopt!
Beselare is een deelgemeente van Zonnebeke en is gekend als heksengemeente. Vooral in de 17de eeuw waren paranoia en godsdienstwaanzin aanleiding tot heksenvervolging. Vooral kruidenvrouwen, maar ook andere vrouwen met ietwat vreemd of afwijkend gedrag werden vervolgd en tot de brandstapel veroordeeld! Enkele namen van hen zijn Sefa Bubbels, Calle Bletters, Aendegat en nog heel wat andere. Meer uitleg volgt ter plaatse op de dag van de wandeling. In 1963 is men er gestart met een heksenstoet die nu nog steeds om de twee jaar doorgaat op de laatste zondag van juli.
We gaan twee lussen wandelen. De lus ten westen van Beselare gaat door een licht glooiend landschap tot aan en in het Polygoonbos met bunkers, bomkraters, kerkhoven en andere monumenten als blijvende herinnering aan de gruwel van de Eerste Wereldoorlog. Hier vochten vooral de Anzac soldaten, namelijk uit Australie, Nieuw-Zeeland en Canada, met vele tienduizenden doden, gewonden en vermisten tot gevolg.
De namiddaglus gaat in de andere meer oostelijke richting doorheen een rustig landelijk landschap tussen Beselare en Dadizele waar vooral in de meimaand zeer veel mensen op bedevaart komen naar de prachtige basiliek en omgeving. We eindigen onze wandeldag aan of in het Brouwershof in Beselare.
- Type: dagstaptocht
- Afstand: 17,5 km
- Samenkomst: 10u30 aan de ingang van het park (Braamstraat 161, Schoten). Parkeren kan in de Braamstraat.
- Meebrengen: winterse wandelkledij, picknick, warme drank, € 1 Ronserbijdrage.
- Deelnemen: een berichtje vooraf is welkom bij de tochtbegeleidster.
Dit wordt een winterse topwandeling voor natuurliefhebbers! We trekken door eeuwenoude bossen, immense parken, verborgen natuurpareltjes en idyllische landbouwgebieden rond de Patappeltorenweg. Dit gevarieerde landschap brengt ons ook langs de twee meest historische kastelen van Schoten: Borgeind en Villers.
In het Park van Schoten, aangelegd in de jaren ’60 en nu een beschermd landschap, wandelen we over de statige beukendreef. Het park biedt een mix van sportieve, culturele en recreatieve mogelijkheden. We komen langs een voetbalveld, een hertenpark, een speeltuin en het kasteel dat nu dienstdoet als cultuurcentrum. Ook de ecologische vijver, bij-vriendelijke beplanting en poelen trekken insecten en kleine dieren aan.
Het 150 hectare grote Peerdsbos laat ons kennismaken met verschillende bostypes, waaronder eikenberkbossen en essenolmenbossen. We wandelen door rechte dreven, omzoomd door beuken en Amerikaanse eiken. Sportievelingen kunnen zich uitleven op de voetbalterreinen, het minigolfterrein of de grote speeltuin bij brasserie De Melkerij. Door het bos stroomt de Laarse Beek, een beschermd leefgebied waar zeldzame soorten zoals de rivierdonderpad, de weidebeekjuffer en de bosbeekjuffer voorkomen. Een deel van dit bos is zelfs afgesloten vanwege de uitzonderlijke natuurwaarden.
In Park Vordenstein bewonderen we zeldzame bomen, majestueuze lanen, open grasvelden en natuurlijke vijvers. De gerestaureerde oranjerie en de ommuurde oranjerietuin geven dit park extra allure. Het park dateert uit de 14de eeuw en combineert een Franse barokstijl met een Engelse landschapsstijl, waar open grasvelden, vijvers en boomgroepen elkaar afwisselen. We sluiten onze wandeling af in natuurgebied ’t Asbroek, dat vroeger deel uitmaakte van het kasteeldomein Amerlo. De rododendrons, oude waterstruiken en knoteiken herinneren aan dit verleden. Nu, onder het beheer van Natuurpunt, krijgt de natuur hier vrij spel. In het drassige broekbos kleuren de grachten en plassen soms roestoranje door het opborrelende ijzerrijke kwelwater. Hier vinden talloze planten een ideale groeiomgeving en komen we zelfs reeën tegen.
Do 26 |
Heksenwandeling Laarne
Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke
Tel: 0472 72 47 22 enkel ‘s avonds
E-mail:
Laarne staat bekend om zijn verleden als heksengemeente. In het midden van de 16de en het begin van de 17de eeuw werden een zevental Laarnse heksen veroordeeld. De Heksengilde, een groep van ‘vroede vrouwen’ (‘vroed’ betekent ‘wijs, verstandig’) houdt deze historie levendig en treedt op als ambassadeur van de gemeente. Het verhaal van de heksen maakt deel uit van het lokale collectieve geheugen. In het dorp staat er bijvoorbeeld een heksenbeeld en er is ook een heksenpad. Op onze wandeling passeren we enkele aandenkens aan deze periode uit de geschiedenis van de gemeente. En de Ronsers zullen normaal gezien niet behekst terugkeren… Wie deze tocht niet kan meedoen, die heeft nog een herkansing in een andere heksengemeente. Lees het in deze Ronser.
Laarne is een heksengemeente. Heksen spreken al eeuwenlang tot de verbeelding. In Europa werden ze vanaf 1450 ruim drie eeuwen lang vervolgd, ook in Laarne. In het midden van de zestiende en het begin van de zeventiende eeuw zijn een zevental Laarnse heksen veroordeeld, zoals we heirboven al vertelden.
Annekin van Laerne, die evenwel in Gent woonde, was de eerste in het rijtje. In 1527 werd hij veroordeeld, niet als heks maar als misdadiger. Hij voorzag in zijn bestaan met waarzeggerij. Hij liep hiervoor een eerste veroordeling op in 1527 en werd uiteindelijk onthoofd in 1534. Tijdens het bewind van aartshertogen Albrecht en Isabella (1599-1621) bereikte de heksenwaan een hoogtepunt. Charles van Zuylen, de toenmalige heer van Laarne, speelde een belangrijke rol bij de lokale vervolgingen. Hij had de juridische macht om onder meer dood- en lijfstraffen uit te spreken. Onder zijn bewind vonden zes heksenprocessen plaats. Janne Callens, Passcheyne Neyts, Josyne Celis en Willemyne Sveermans eindigden op de brandstapel. De enige man, Lieven Lammens, werd verbannen. Josyne Luycx kreeg de vrijspraak.
Laarne is zich zeer bewust van haar heksenidentiteit en stimuleert op verschillende manieren dat het verhaal van de heksen deel uitmaakt van het (lokale) collectieve geheugen. De Ronsers gaan het van nabij meemaken tijdens een mooie wandeling in de thuishaven van de tochtbegeleidster.
Ma 30
t/m Wo 1 |
Van oud naar nieuw aan de Noordzee
Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel
Tel: 0473 48 94 72
E-mail:
- Type: Van oud naar nieuw
- Afstand: dag 1: wandeling: 16 km of 19 km afhankelijk van wat de groep aankan. Anders splitsen we tijdelijk op.
Dag 2: wandeling: 20 km. Een afkorting is mogelijk (dan slechts 15 km).
Dag 3: wandeling: 8.9 km.
Dag 1: fietstocht: Vladslo Diksmuide, 63,5km of 51,8 km afhankelijk van weer en wind op het moment van de dag.
Dag 2: fietstocht: Veurne, 60 km of 43,9 km afhankelijk van weer en wind op het moment van de dag.
Dag 3: naar keuze: meestappen of korte, vooraf uitgestippelde fietstocht via knooppunten Raversijde Mannekesvere 35 km. - Samenkomst: De wandelaars worden verwacht om 10u15 op de gratis parking in Zuydcoote, rue de Wattrelos (Frankrijk). De wandeltocht maandag start stipt om 10u30. De fietsers worden verwacht om 10u15 uur aan de Zeekameel. De fietstocht start stipt om 10u30.
- Verblijf: De Zeekameel, Lombardsijdelaan 235, 8434 Lombardsijde-Westende. Huisregels van de Zeekameel: single dames en single mannen slapen met minimum 2 à 3 personen samen in kamers met stapelbedden. Ze hebben voldoende kamers waardoor we normaal gezien voor het comfort enkel beneden kunnen slapen in de stapelbedden. Let op: geen eigen drank meebrengen. Er zijn twee singlekamers (daar slaap je dus zonder medeRonser) die we in optie hebben genomen. Mocht iemand die wensen, de extra kost hiervoor is per nacht € 10. Wie eerst vraagt wordt eerst bediend.
- Meebrengen: Pantoffels! Iedereen brengt eigen beddengoed mee: hoeslaken, kussensloop en donsdekenovertrek (donsdekens zijn te verkrijgen) of een slaapzak. Een lakenset kan gehuurd worden voor € 8 per set en per persoon. Picknick meebrengen voor drie dagen. Op de eerste stapdag is een (korte) aankoopmogelijkheid in de Carrefour Express in Bray Dunes. Dan is picknick voor 2 dagen voldoende. Neem ook wat gezelschapsspelen mee.
- Verkeersinfo: De Zeekameel beschikt over een parking achteraan het gebouw. Je kan ook gratis parkeren in de straat.
- Deelnemen: Aanmelden vanaf 25 september 20u00 bij de tochtbegeleiders.
Traditioneel is er weer met de jaarwende een wandel- en nu ook fietstocht met de Ronsers. En waar kunnen we beter onze wensen voor 2025 uitwisselen dan aan het zeetje. Drie dagen zilte zeelucht in ons gezicht, striemende tegenwind en als het even meezit: een zonovergoten duinenparadijs. Zo’n nieuwjaarsweekend blijft je bij en geeft je meteen de juiste hoeveelheid vitaminen om het nieuwe jaar in te wandelen of te fietsen. Voor elk wat wils. Een frisse neus is gegarandeerd.
Wandelen
Op maandag vertrekken we voor een prachtige duinentocht in de buurt van Zuydcoote, idyllisch gelegen aan een kust zonder spuuglelijke appartementen. We stappen eerst een hele tijd langs het strand richting Belgische grens. Vlak ervoor gaan we de Dune du Perroquet in en wenden onze steven naar het westen. Via de Calvaire des Marins passeren we nog een Carrefour (laatste inkopen?) om dan de Dune Marchand te bereiken. Daarna zetten we koers naar de Dune Dewulf, alweer een Nederlandstalige duin en natuurgebied. Afhankelijk of we kiezen voor de langere of kortere tocht, splitsen we hier op en via een lus keren we terug naar onze parkeerplaats. Na de wandeling rijden we naar onze overnachtingsplaats in Lombardsijde die we na 25 minuten bereiken. Het avondmaal staat er op ons te wachten.
Dinsdag vertrekken we vanuit onze stek, steken na een half uur met een overzetbootje de IJzer over en stappen dan naar Nieuwpoort-Bad, de Zeebermduinen, Oostduinkerke, de Schipgatduinen en komen dan aan de Hoge Blekker. Met zijn 33 meter is hij de hoogste duin van heel de kuststrook. Het was een vaste baken voor de zeelui die van ver al zijn witte kruin zagen blinken (‘blekken’ in het plaatselijke dialect). De Hoge Blekker is een stevige stuifduin die in de loop der tijden al heel wat afstand heeft afgelegd. We hebben er een zeer mooi zicht op de omgeving. Meer en meer komen we nu rood-witte tekens tegen van de GR die hier de mooiste plekjes vindt. Waarom zouden wij die keuze verloochenen? Stilaan zetten we koers richting Koksijde en De Panne en afhankelijk van wat er nog in onze tank zit, gaan we naar het Kerkepannebos en de Houtsaegerduinen. Op het einde van de tocht (ook voor wie minder kilometer aflegt), nemen we de kusttram tot ons verblijf waar we genodigd zijn voor het Sylvesterdiner. Nadien is er tijd voor een potje Scrabble, kaart of wat dans en heffen we traditioneel het glas op zoveel mooie dingen voor 2025.
Na een iets kortere nacht dan gewoonlijk, het ontbijt en het vrijmaken van de kamers doen we nog een korte wandeling naar de Schuddebeurze. Dit natuurreservaat van ca. 40 ha wordt door Natuurpunt beheerd. De duinen in de Schuddebeurze zijn zo oud dat de kalk die er ooit in de bodem zat, diep is uitgeloogd. Dat betekent dat de mineralen en organische stoffen eruit zijn verdwenen. Daardoor is een eerder zuur milieu ontstaan, met een bijzondere en unieke plantengroei als gevolg: heide met gaspeldoorn en zandblauwtje als blikvangers. Delen van het gebied zijn beschermd als landschap. In deze duinen ontspringt een zoetwaterbeek, de Schuddebeurzebeek. In de Eerste Wereldoorlog lag het gebied aan de frontlinie en ook in de Tweede Wereldoorlog was er Duitse activiteit. Getuige daarvan een aantal bunkers, loopgraven en munitiedepots uit WO II.
De Schuddebeurzeweg waarlangs dit natuurgebied zich situeert, is de oudst vermelde landweg uit de omgeving (eerste vermelding in 1244), de Burgweg. Hij verbond Brugge onder meer met Leffinge en Westende. En de naam? Die verwijst misschien naar de gevaren onderweg, toen je nog kon overvallen worden en je beurs (portefeuille) leeg moest schudden. Maar vredelievend als de Ronsers zijn, is daarvoor geen gevaar! Na een kleine 9 kilometer houden we het voor bekeken en kan iedereen huiswaarts voor een extra glas op een mooi 2025.
Fietsen
Waar is de tijd dat ons stalen ros in de garage bleef staan tot de zon voldoende scheen om ermee van stal te gaan? Dit speciale weekend, halen we het beste uit onze kuiten en trekken we de polders in. De Ronserfietsers maken er dus mee het mooie weer. Onder leiding van Jan en Geertje Cornelis-Ulser vertrekken zij voor een eigen programma. De eerste fietsdag vertrekken we aan de Zeekameel.