De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Februari
Zo 9

Ninove - Aalst

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0477 54 97 39

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km
 • Samenkomst: station Ninove, 10u15 of na aankomst van de trein komende uit richting Denderleeuw van 10u05.
 • Meebrengen: picknick en drank, € 1 Ronsergeld. Regenkledij, wandelschoenen die tegen een stootje kunnen.
 • Verkeersinfo: trein: weekend biljet H/T naar Ninove. Auto: E40 afrit Aalst, richting Ninove volgen. Parkeren aan station Ninove is kosteloos.
 • Deelnemen: aanmelden niet vereist.

Koning Winter regeert nog in de Vlaamse vlakten. We kronkelen met de Dender mee tussen Ninove en Aalst en gaan op zoek naar de groene longen van dit gebied; Liedekerkebos, de Welse Meersen, het Ossebroekpark… tot Aalst waar ondertussen de carnavalkoorts toeneemt. Misschien schalt ergens Radio Ajoin. Vanuit Ninove trekken we oostwaarts via het jaagpad van de Dender richting Pamel, Okegem en Liedekerke. Het Liedekerke- en Hertigembos, een 200 ha groot natuurgebied, is het eerste hoogtepunt van de dag. In Denderleeuw zijn we aan de picknick toe alvorens ons in de Welle- en Kapellemeersen te wagen, tesamen een 200 ha overstromingsgebied langs de Dender onder beheer van Natuurpunt. Het Ossebroekpark vormt de groene long van de stad Aalst. Via het aansluitend stadspark van Aalst bereiken we comfortabel het station van Aalst. Een ­cafeet­je mag niet ontbreken!

Februari
Zo 16

Van Vilvoorde naar Kapelle-op-den-Bos

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km met weinig echte hellingen.
 • Samenkomst: lokettenzaal van het station van Vilvoorde om 10u20. We wachten op de treinen uit Brussel (10u17) en Antwerpen-Mechelen (10u12). De exacte treinuren waren nog niet bekend bij het opstellen van dit bericht! Probeer alleszins tegen 10u20 ter plaatse te zijn. Met een verschuiving van 5 à 10 min in de dienstregeling wordt wel rekening gehouden.
 • Meebrengen: stevig waterdicht schoeisel, aangepaste kledij, lunchpakket en drank (een café ‘s middags is zeer waarschijnlijk), een zakje voor je afval, 1 € Ronsergeld en wat kleingeld voor een drankje. Geen honden.
 • Verkeersinfo: van het eindpunt Kapelle-op-den-Bos kun je om het uur met de trein naar Mechelen en naar Dendermonde en Gent. Halfweg in Grimbergen zijn er bussen naar Vilvoorde.
 • Deelnemen: deelnemen is belangrijker dan aanmelden.

Groen, watermolens, een klooster, een basiliek, ruïnes, kastelen, vergezichten, bossen tussen twee uitbollende industriesteden. Dat zijn de ingrediënten van een prachtige dagstaptocht. De stad van de Pjeirefretters, zoals de spotnaam van de Vilvoordenaars luidt, heeft de laatste jaren een geslaagde renovatie doorgemaakt. Vlak bij het station trekken we door een fraai aangelegd park, we steken een dode Zennearm over.

De echte Zenne is hier volledig ingekokerd en dus niet te zien. Blikvanger is hier het vroegere Tuchthuis, opgericht tijdens de Oostenrijkse periode om criminelen, hoeren, landlopers, bedelaars, deserteurs en ‘sociaal onaangepasten’ op te vangen, een vak (meestal in de textiel) aan te leren zodat ze economisch rendabel werden en bij hun vrijlating in eigen behoeften konden voorzien. Dit concept paste bij de ideeën van de Verlichting. Voordien bestonden de straffen vooral in martelingen maar dit werd in 1776 verboden in het Oostenrijkse Keizerrijk. In de 19de eeuw diende het Tuchthuis als gevangenis en tenslotte ook nog als kazerne. Een ontploffing in 1919 vernietigde een groot deel van de gebouwen zodat er nu nog maar een vierde van overblijft, dat werd omgebouwd tot een hotel, een congresruimte, kantoren en culturele ruimten. Over het kanaal komen we in het domein Drie Fonteinen, dat zowel een Engels landschapspark, als een Franse tuin en een Japanse tuin omvat. Daarna komt het Tangebeekbos en een lange veldweg over een heuvel van waarop we een vergezicht hebben over de wijde omgeving. We dalen af naar Grimbergen en komen langs het Prinsenkasteel omringd door een slotgracht. Grimbergen ontstond rond de Sint-Servatiusbasiliek die echter nooit afgeraakte. Binnen is er een indrukwekkend koorgestoelte en altaar, maar ook de biechtstoelen zijn echte kunstwerken. We verlaten het dorp langs de Maalbeek en komen zo langs twee van de vier watermolens die Grimbergen rijk is: de Lier­molen en de Tommemolen.

Na een lang veldbaantje komen we in het Lintbos, het jongste bos van de streek dat pas in 2003 werd aangelegd op een deel van het vliegveld. Nog wat veldwegen en we komen in ­Humbeek. Wat verder ligt er nog het Gravenbos voor we in Kapelle aankomen.

februari
Wo 19

Nokere, recreatief

Tochtbegeleiding: Marie Minjauw

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 18 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan de voetbalkantine Nokere, Waregemsestraat. 
De kantine is open om 9u30. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick meebrengen voor in de voetbalkantine en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak. Eigen picknick voor in de voetbalkantine. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: er is geen specifieke parking. Er kan, vanaf de Oude Molenweg, langs de Waregemsestraat of Nokeredorpstraat geparkeerd worden.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Nokere ligt op de rand van de Vlaamse Ardennen met Nokereberg als voorloper en scheiding tussen Laag en Midden België. We kunnen er genieten van landelijkheid, winterse bossen en historische kastelen.

Voormiddaglus, Kordaalbos, 7 km

Een bos van ongeveer 3 ha groot. Een sterk meanderende Kordaalbeek doorkruist het bos van oost naar west. De beek heeft voortdurend een hoge waterstand. Er zijn nog twee oude rootputten gevonden. Het bos bestaat vooral uit hakhoutbos van elzen en es. Op de hogere drogere stukken komen zomereik, tamme kastanje, ratelpopulier, berk en hazelaar voor. In de knotwilgen aan de rand komen elk jaar steenuilen broeden.

Kasteel van Nokere

In de 12de eeuw stond hier al een ‘villa’. In de 16de eeuw werd een imposante waterburcht opgetrokken. De burcht brandde in 1596 af, maar werd kort nadien weer gerestaureerd. In 1727 kocht Mathieu-Xavier de Ghellinck de heerlijkheid Nokere. Hij liet het kasteel volledig herbouwen in een classicistische stijl en gaf het witte kasteel meteen zijn huidige uitzicht. Het kasteel ligt in de vallei van de Hollebeek die dwars door het prachtige domein loopt. Tuinarchitect René Pechère werd door de vader van eigenaar Philippe Casier aangezocht om de Franse tuin rond het kasteel in zijn volle glorie te herstellen. Pechère is onder andere gekend voor de tuinaanleg op de Expo 58 in Brussel.

Kasteel Ruffo de Bonneval de la Fare

Oorspronkelijk stond hier een paviljoen. In 1860 bouwde de toenmalige burgemeester van Nokere op deze plaats een kasteel. Niet veel later kwam het in handen van de adellijke familie Ruffo de Bonneval de la Fare. De kleinzoon – familie van koningin Paola Ruffo di Calabria – verkocht het kasteel aan Waregems ondernemer Paul Renson, bekend van het gelijknamige ventilatiebedrijf. Hij liet in 2007 het kasteel grondig restaureren en woont er nog steeds.

Het Voedselbos vzw - Permacultuur is leven in het besef deel te zijn van de natuur. Het voedselbos is een experiment omstap voor stap te komen tot een duurzame samenwerking tussen mensen, planten, dieren en de herstellende bodem. Al meer dan 15 jaar worden hier de permacultuurprincipes toegepast.

Middag
picknick in voetbalkantine.

Namiddaglus van 11 km

Clara de Vos - Beeld van kunstenares Eva Baets. De ‘heks van Nokere’ werd in 1634 tot de brandstapel veroordeeld. Het verhaal gaat dat de vrouw verkondigde dat ze seks had met de duivel en vaak heksenfeesten bezocht. Een familievete zorgde ervoor dat ze voor de vierschaar verscheen die na veertien zittingen besliste dat Clara de Vos ontegensprekelijk een heks was. Het beeld is daarom ook een eerbetoon aan alle vrouwen die in dezelfde periode onschuldig tot de brandstapel werden veroordeeld. De voetbalkantine is open voor het afscheidsdrankje.

februari
Za 22

t/m

Zo 23

Vlaamse Ardennen

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: zaterdag: 21,7 km, zondag: 24 km.
 • Samenkomst: op de parking van JH De Fiertel, Ruddersveld 7, 9600 Ronse om 10u15. We vertrekken stipt om 10u30.
 • Verblijf: jeugdherberg De Fiertel, Ruddersveld 7, 9600 Ronse, 055 21 19 26.
 • Meebrengen: de bedden zijn niet gedekt. Lakens meebrengen. Lakens kunnen, voor wie het wil, tegen een meerprijs van € 5 gehuurd worden. Picknick en drank voor twee dagen.
 • Verkeersinfo: vanuit Gent: via de N60 tot Ronse. Daarna richting Brakel (pijlen klein Frankrijk). Na 5 km buiten het centrum aan het begin van de 4-vaksbaan de eerste straat links nemen. Van uit Brussel: via de N8-N48 Brussel - Ninove - Brakel. 5 km voor het centrum van Ronse aan het einde van de 4-vaksbaan rechts afslaan. Openbaar vervoer: trein: Station Ronse, daarna verder met de bus. Bus: Lijn 21 of 25 richting Zottegem, Halte Schoonboekstraat. Belbus: Lijn 75 stopt aan de hostel.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.
  Volzet, je kan nog op de wachtlijst.

Het is geleden van het vijftigjarig bestaan van de Ronsers dat we nog eens een weekend rond deze mooie stad organiseerden. De streek blijft bijzonder mooi en de heuvels zijn er om van te genieten, des te meer als je er bezweet boven komt. En op de koop toe is het voor de meeste Ronsers niet zo ver rijden om er te geraken. Met zicht op de eerste lentezon in de verte, verkennen we de vele paden. Bij het voorbereiden viel het al op: geen enkel pad is niet ergens opgenomen in het wandelknooppuntennetwerk (een woord dat het in scrabble erg goed zou doen). De tochten worden met de dagrugzak gestapt. Op die manier is de tocht ondanks de heuvels goed verteerbaar en heb je ‘s avonds je pantoffels bij de hand.

Op zaterdag stappen we naar het oosten, richting Pottelberg, onze eerste ernstige klim. Boven lopen we enkele honderden meter op de taalgrens en door het Brakelbos. We zakken even later en zien aan onze rechterzijde de Steenbeekberg liggen. We stappen naar het Bos Ter Rijst, een natuurgebied van 26 ha. Bos Ter Rijst ligt langgerekt op de steile oostflank langs de bovenloop van de Molenbeek. Talrijke bronnen in het bos voeden de Molenbeek. In dit koele en zuurstofrijke bronwater vindt de vuursalamander met zijn zwart-gele jasje een geschikte plek om zijn larven af te zetten. We zijn op het grondgebied van de gemeente Maarke-Kerkem. In april kleurt de bodem blauw van de hyacinthen. Even verder vervoegen we de Streek-GR Vlaamse Ardennen die ons terug naar de ­taalgrens brengt. De tochtbegeleider beleefde als kind iets dat hij zich tot op vandaag blijft herinneren in Koekamer (of Cocambre). Als je meestapt kan je hem vragen of hij al over dat trauma heen is. Via Breucq bereiken we de jeugdherberg waar we ons kunnen douchen en kunnen genieten van een tweepersoons­kamer (gevraagd). We genieten er van het avondmaal.

Na een verkwikkende nacht en een lekker ontbijt, stappen we naar het noorden langs het Muziekbos en Louise-Marie. Het mooie landschap van Etikhove begeleidt ons dan verder langs onverharde wegen en nogal wat GR en streek-GR. Via de Eikenberg gaat het naar Maarke-Kerkem, de gemeente waar we gisteren ook al waren. We gaan door het Bos ter Eecken en erna door het Sint-Pietersbos. We steken nog de Trosbeek over en zien dan in de verte De Fiertel liggen. Erna kunnen we bij de afscheidspint zeggen dat het dik oké was.

Maart
Zo 1

Ninove - Geraardsbergen

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0477 54 97 39

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 25 km
 • Samenkomst: station Ninove, 10u15 of na aankomst van de trein komende uit richting Denderleeuw van 10u05.
 • Meebrengen: Picknick en drank, een cafeetje is onzeker, 1 € ronsergeld. Regenkledij, wandelschoenen.
 • Verkeersinfo: trein: weekend biljet H/T naar Geraardsbergen. Auto: E40 afrit Aalst, richting Ninove volgen. Parkeren aan station ­Ninove is kosteloos.
 • Deelnemen: aanmelden is niet vereist. De tochtbegeleider is blij met elke deelnemer!

De lente is in het land: de eerste groene blaadjes ontluiken al en de Ronsers zitten met kriebelende wandelbenen. Hét moment om een stevige dagstaptocht vanuit Ninove naar de muur van Geraardsbergen te ondernemen. Alhoewel de GR’s 5A en 512 ons pad kruisen gaan we op zoek naar de minder bekende paden. Ronseren dus!

Vanuit Ninove trekken we naar het zuiden en zoeken het Neigembos op; een restant van het vroegere Kolenwoud. De GR 512 leidt ons feilloos door en uit het bos richting Denderwindeke. In deze Denderregio vinden we nog kleine dorpen zoals Nieuwenhove, Waarbeke: misschien vinden we wel een lokaal cafeetje om onze boterham op te smullen! De tocht loopt verder richting Bosberg alvorens het hoogtepunt van deze tocht te bereiken: de legendarische kuitenbijter, de Muur van Geraardsbergen. Wist je dat Geraardsbergen bekend is voor zijn triple M? De Muur is er een van, Manneken pis en uiteraard de Mattentaart om het drieluik volledig te maken. Een afscheidspint kan niet ontbreken in Geraardsbergen. Hier vinden we alleszins cafeetjes genoeg!

Maart
Zo 8

Rond het landelijke Bellem

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: 47 km over vlak terrein.
 • Samenkomst: 10u45: afspraak op knooppunt 5 van fietsenknooppuntnetwerk Meetjesland, op het pleintje aan de O-L-V Geboortekerk in Bellem, deelgemeente van Aalter.
 • Meebrengen: €1 Ronserbijdrage, picknick en drank. Fiets in goede staat, helm (bij voorkeur), fluohesje, regenkledij.
 • Deelnemen: graag een seintje vooraf aan de tochtbegeleidster via mail of WhatsApp. Bij extreem slecht winterweer wordt de tocht verplaatst naar 21/03. Informeer je dus van tevoren.

De winter is (bijna) vergangen, tijd om het stalen ros op te blinken en uit de stal te halen. Met deze niet te lange fietstocht verkennen we de streek ten zuiden van Eeklo. Op het programma: mooie kasteelhoeves en imposante dreven, agrarisch landschap en oude molens. Een ideale start van het nieuwe fietsseizoen. Van Bellem rijden we richting kanaal Gent-Brugge en fietsen door een weidelandschap met enkele indrukwekkende hoeves en knotwilgen. De gekke naam van de Pietendriesmolen, de oudste staakmolen van de streek, doet ons lachen. We zijn nu bijna aan het Drongengoedbos. Hier gaan we even onverhard om tot bij de knappe Drongengoedhoeve te komen. In de herberg ernaast kunnen we onze dorst al lessen. We moeten het Schipdonkkanaal over en volgen nadien een fietspad langs het Lievekanaal. In Lovendegem staan we even stil bij de oude St. Annakapel en een beukendreef naar het kasteel van Vinderhoute. Aan de Van Vlaenderensmolen hangt de spreuk: ”De hemel geeft, wie vangt die heeft.” We steken de Oude Kale over en fietsen over de Molendam door een mooi knotwilgenlandschap. Dit is niet alleen een uitzonderlijk stiltegebied, maar ook een beschermd landschap. De brug over het Schipdonkkanaal biedt ons een mooi zicht op op het eilandje in het kanaal en het Sas van Schipdonk in de verte. De rest van de fietstocht brengt ons door Hansbeke met zijn kasteel, en tenslotte in Aalter, een laatste imposante kasteelhoeve in U-vorm die bij het kasteel Mariahove ernaast hoort.

Maart
Za 14

t/m

Zo 15

Ronsertochtbegeleidersvergadering

Tochtbegeleiding: Alle huidige en toekomstige tochtbegeleiders

Tel: 015 33 72 94 (na 18u30)

E-mail:

 • Type: raad van Bestuur
 • Samenkomst: 14u00, in de vergaderzaal van de jeugdherberg van Kortrijk, Passonistenlaan 1. Wie wil overnachten, laat het weten aan Jurn en Linda (info@ronsers.be).
 • Verblijf: JH Groeninghe, Passionistenlaan 1, 8500 Kortrijk
 • Deelnemen: graag tijdig aanmelden i.f.v. kamerreservatie en maaltijden.

Plannen van najaar 2020 tot de grote vakantie van 2021. Bijeenzitten ter evaluatie van het programma en het Ronserreilen en -zeilen. Dat is de tochtbegeleidersvergadering. Het is dé Hoogdag van de tochtbegeleiders-met-plannen.

Zelf een tocht begeleiden in 2020? Dat is mogelijk. Laat het de Ronserredactie weten op info@ronsers.be.

Raad van Bestuur en Algemene Vergadering

De leden van de Raad van Bestuur zijn van harte uitgenodigd op de vergadering met als agenda: voorbije trekkersjaar, financiën, agendapunten van de leden, volgend trekkersjaar. Dit jaar wordt er tussen een hapje en een natje opnieuw gepland voor het volgende trekkersjaar. Weekends en verlengde weekends liggen te grabbel om door geïnspireerde tochtbegeleiders ingevuld te worden. Wie belet is, laat zijn plannen, tenminste een week vooraf, aan Jurn en Linda weten zodat er rekening kan mee gehouden worden. Mee-planners hebben wel voorrang op eventuele mailsuggesties. ’s Avonds worden de tochtbegeleiders vergast op een lekkere maaltijd uit erkentelijkheid voor het vrijwilligerswerk.

Op zondagochtend 17 maart is er een speciale vormingsvoormiddag exclusief voor tochtbegeleiders: EHBO (door Frederik Van Passen, urgentieverpleegkundige spoedgevallen ZNA Middelheim).

Maart
Wo 18

Rondom Vlamertinge

Tochtbegeleiding: René Duran en Emmanuel Maerten

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 in Vlamertinge aan de kerk. Café Sint-Joris Poperingeseweg 417, recht over de kerk, is open vanaf 9 uur. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in de Gouden Brander. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: grote parking achter de kerk in Vlamertinge.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de recreatieve tocht tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Vlamertinge is zowel in aantal inwoners (ongeveer 3500) als in oppervlakte de grootste deelgemeente van Ieper. Het werd in de Eerste Wereldoorlog volledig vernietigd. Er zijn negen militaire begraafplaatsen. Men spreekt van “Vlamertingse Pottenbrekers”, en de potten die hier bedoeld worden, zijn klaarblijkelijk bierpotten. Rond de 15de eeuw stond Vlamertinge erom bekend dat het een dorp was waar veel gevochten werd in o.a. herbergen. Zo blijkt ook uit een kort gedicht: “Aerdighe dingen In Vlaemertinghen Zyn altyd te zien. En wie zal ‘t verbien? Quetseur en wonden, Op alle stonden; ‘t Is kloppen en slaen Voor al die d’er gaen!” Midweekstappen probeert het gezellig recreatief West-Vlaams te houden.

Voormiddag 11 km

Galgebossen. Via het waterbuffer van de Kemmelbeek trekken we naar de Galgebossen. In tegenstelling tot de meeste andere bossen in deze omgeving werden de Galgebossen niet verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog, want ze dienden als rust- en uitvalsbasis voor het Engelse leger. Diverse brigades of divisies hadden er hun hoofdkwartier. In de bossen bevond zich ook een barak voor erediensten van de Church of England en een cinemazaaltje. De nabijgelegen Hospitaalhoeve deed dienst als medische hulppost. De Plankenroute of Plank Road verbond de Galgebossen met het centrum van Vlamertinge. Niettegenstaande de Galgebossen verwijzen naar vroegere recht- of kromspraak draait alles momenteel rond natuurontwikkeling: dood hout blijft liggen, exoten verdwijnen. Een ongelijkjarige bomenstructuur zorgt voor een bos met een grote diversiteit aan jonge en oude bomen, merendeel beuken en eiken. Omdat het gebied rijk is aan amfibieën, zijn oude poelen hersteld en nieuwe gegraven.

Middag

De Gouden Brander in de wijk de Brandhoek, Poperingsewe 677, ontvangt ons voor de picknick.

Namiddag 9 km

We kruiden de drukke verbindingsweg, van de A17 via Poperinge naar Frankrijk, en wandelen we rustig langs de velden terug naar Vlamertinge. Sint-Joris wacht ons daar op.

Maart
Wo 18

Langs Leie en Schelde, door het hart van Gent

Tochtbegeleiding: Johan Vereecke

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: iets minder dan 29 km waarvan ong. 14,5 km in de voormiddag.
 • Samenkomst: start om om 9u30 aan het station Gent-Sint-Pieters, onder de luifel van de hoofdingang (Koningin Maria Hendrikaplein). Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers, tenzij de trein vertraging heeft.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in Boer Janssens in Gentbrugge. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: het startpunt is uiteraard best te bereiken per trein en aan het eindpunt kan men opnieuw de trein nemen. 
Wie met de auto komt kan parkeren in de parking van het station Sint-Pieters, maar dat is vrij duur. Een goedkopere oplossing is parkeren op Flanders Expo (gratis) en dan tram 1 nemen naar het Sint-Pietersstation. Na de wandeling moet men in elk geval de trein nemen van Dampoort naar Sint-Pieters.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de sportieve tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Deze wandeling is een combinatie van een natuur- en stadswandeling, met Leie en Schelde als leidraad, grotendeels langs verharde of half-verharde wegen. Het startpunt is uiteraard best te bereiken per trein en aan het eindpunt kan men opnieuw de trein nemen.

Voormiddag

We vertrekken aan het Sint-Pietersstation. Op het plein voor de hoofdingang zien we een kunstwerk dat de samenvloeing van Leie en Schelde symboliseert. Via het Natuurpark Overmeers gaan we op zoek naar de Leie die we vinden in de buurt van de Sneppebrug en het recreatiegebied Blaarmeersen. Vanaf daar volgen we de Leie (althans één van de armen ervan) en tegelijk ook de GR 128 tot in het centrum van Gent. Aan de Graslei verlaten we het GR-tracé, maar we blijven de rivier volgen. In de buurt van de Vrijdagmarkt moeten we ze even verlaten maar we vinden ze snel terug bij de Kromme Wal. We volgen ze verder in haar wijde bocht rond het stadscentrum en vlakbij Portus Ganda bereiken we de samenvloeiing met de Schelde. Deze verbinding van beide waterlopen is pas in 2018 hersteld door het openleggen van de Reep, een stuk van de Nederschelde dat sinds de jaren ’60 was gedempt ten voordele van koning auto (en wegens de sterke watervervuiling). We zien hier ook de Scaldissluis die nodig is om het niveauverschil tussen de Leie en de Nederschelde (1,20 m op die plaats) te overbruggen. Deze Nederschelde is overigens ook maar één van de drie armen van de Schelde die rond en door Gent stromen.

Vanaf hier volgen we de Schelde langs de Visserij. Parallel aan de natuurlijke waterloop werd hier in de achttiende eeuw een kanaal gegraven (de Visserijvaart). We bereiken het punt waar twee Scheldearmen met mekaar worden verenigd, onder de drukke stadsring. Via een fiets- en voetgangersbrug steken we de stroom over en we wandelen door het Keizerpark terug naar de Schelde-oever die we nu een heel eind zullen volgen. Op de plaats van de huidige nieuwbouwwijk met woningen, kantoren en het Stadsarchief (de Zwarte Doos) bevond zich tot het midden van de vorige eeuw een belangrijke industriële site met het metaalbedrijf Arbed. Verder komen we aan het zogenaamde Gentse Zwin, zo genoemd omdat hier door de getijdenwerking een bijzondere vegetatie met bijhorende fauna is ontstaan. De Vlaamse Waterweg wil verder stroomafwaarts een sluis bouwen, dit gedeelte van de Schelde uitbaggeren en geschikt maken voor de pleziervaart. Natuurliefhebbers willen de getijdenwerking verder haar werk laten doen en dit stuk natuur bewaren. Langs de Scheldedijk bereiken we de Gentbrugse Meersen, een gebied dat de voorbije jaren door de Stad Gent en Natuurpunt is ontwikkeld tot een belangrijk natuurgebied. We verlaten de Scheldedijk om onze stappen te richten naar het café Boer Janssens (Boer Janssensstraat 15, 9050 Gentbrugge) waar we honger en dorst kunnen stillen.

Deze plek werd honderd jaar geleden ook reeds bezocht door stedelingen op zoek naar landelijke recreatie, maar ze was tevens het decor van een tragische moord in de jaren ’20 van vorige eeuw; meer informatie hierover in de menukaart van het café…

Namiddag

We zagen de E17 al een tijdje liggen en nu gaan we onder het viaduct door naar het zuidelijk gedeelte van de Gentbrugse Meersen die we doorkruisen om zo Heusdenbrug te bereiken. Via de andere oever van de Schelde stappen we een eindje stroomopwaarts, terug richting Gent. Nog voor het viaduct van de E17 verlaten we de dijk en stappen in de richting van het Damslootmeer dat een stuk natuurgebied omvat, maar tevens wordt gebruikt voor watersport. De Damsloot is ook één van de vele zijarmen van de vroeger sterk meanderende Schelde. Even verder vinden we de GR 128 terug en volgen deze over de brug van de E17 naar het natuurgebied van de Damvallei. Langs de oever van het meer bereiken we de dorpskern van Destelbergen. We dwarsen de N445 en wandelen door een groene residentiële buurt naar het kasteel Succa. Aan de rand van het kasteeldomein vinden we het Bergenkruis, een klein bedevaartsoord waar de bankjes uitnodigen tot mentale en fysieke verpozing. We vervolgen onze weg langs het tracé van de GR, zoveel mogelijk door het groen, ondermeer langs het sport- en recreatiecomplex Rozebroeken, maar stilaan ook meer door woonbuurten. Zo bereiken we Sint-Amandsberg waar we nog het Groot Begijnhof doorkruisen en tenslotte aankomen aan het treinstation Gent-Dampoort.

Maart
Za 21

Over heuvels en door bossen langs de Samber

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 22 km. Inkorten is mogelijk.
 • Samenkomst: station van Namen bij de ingang aan de kant van het centrum om 10u20. We wachten op de trein die om 10u17 in Namen aankomt vanuit Brussel. (Vertrek Brussel Noord: 9u14).
 • Meebrengen: Stevig waterdicht schoeisel, aangepaste kledij, lunchpakket en drank, een zakje voor je afval, € 1 Ronsergeld en wat kleingeld voor een drankje. Geen honden.
 • Verkeersinfo: vanuit Moustier zijn er treinen zowel naar Namen als naar Charleroi. Een WE-biljet neem je dus best tot Moustier, maar kijk na of twee stroken op een Railpas niet goedkoper zijn. Deze tekst werd opgesteld toen de nieuwe treinregeling nog niet bekend was. Kijk zelf eens na of de uren niet te fel afwijken. Bij grote wijzigingen (meer dan 10 min) bel je eens naar de tochtbegeleider.
 • Deelnemen: aanmelden is in principe niet nodig

Het menu: een citadel, bossen, een grote abdij, een verborgen fort, grote vierkantshoeves en natuurlijk: jouw deelname aan deze mooie tocht.

We vertrekken bij het station van Namen, trekken door enkele kleine straatjes naar de Samber en klimmen om ons op te warmen naar de Citadel. Op die strategische plaats is er al sedert de Romeinse tijd steeds een versterking geweest die tot in de eerste wereldoorlog een militaire functie heeft gehad. We komen langs ‘le Milieu du Monde’, volgen een stukje GR door het Bois de la Vecquée richting het fort van Malonne dat helemaal overgroeid is en nu een natuurreservaat is, tot grote vreugde van de vleermuizen. Na Malonne komen we in Floreffe met haar grote abdij die een hele reeks indrukwekkende gebouwen rond zich heeft verzameld. De abdij werd gesticht door de heilige Norbertus in 1121. De gebouwen werden opgericht van de 12de tot de 18de eeuw. Tijdens de Franse overheersing werd de abdij geplunderd en later verbeurd verklaard en verkocht. In de 19de eeuw werd er een Klein Seminarie in ondergebracht. Vandaag is er een middelbare school met internaat gevestigd. De vroegere molen-brouwerij is als herberg ingericht, waar het lokale bier wordt geserveerd. Na de abdij volgt een parcours door open veld voor we langs en door het Grand Bois de Ham wandelen. Na het bos gaat het flink bergaf tot aan de Samber. Het station van Moustier is het eindpunt van de tocht en volgens Google is er een cafeetje aan de overkant.

Maart
Za 28

t/m

Zo 29

Viroinval

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: dag 1: 23 km, dag 2: 25 km.
 • Samenkomst: 10u15 aan de overnachtingsplaats,
  rue de la Gendarmerie 25,
  Vierves-sur-Viroin.
 • Verblijf: Le Relais Verlaine,
  Rue de la Gendarmerie 25,
  5670 Vierves-sur-Viroin,
  t 060 39 98 24
 • Meebrengen: picknick en drank voor twee dagen, lakens, wandelstokken.
 • Verkeersinfo: kostendelend samenrijden is mogelijk. Enkele weken voordien bezorgen we je, mits je goedkeuring, de lijst van de deel­nemers zodat je onderling kan afstemmen.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Toen we vorig jaar in de Viroinvallei wandelden, was er de grote roep om terug te komen. De Ronsers houden woord en doen nu een heel ander stuk aan. De streek is gekend voor zijn kalkminnende graslanden met een zeer interessante flora en fauna. Op deze voormalige weidegronden graasden vroeger schapen, maar in het begin van de 20e eeuw werd dit gebied door struiken overwoekerd. Momenteel lopen er projecten om deze gronden in hun oorspronkelijke staat te herstellen. De dichtbebouwde steegjes in het dorp, die het reliëf van het landschap volgen, ademen een bijna mediterrane sfeer uit. Daarom komen we graag in Vierves en nogal wat Vlamingen hebben er een optrekje om er van de rust te genieten. De Ronsers gaan er een weekend lang genieten en hopen dat de koude van 2019 slechts een verre herinnering zal zijn.

Zaterdag stappen we met de kleine rugzak naar Dourbes en volgen daarna weggetjes door de talrijke bossen in de buurt van Matagne-la-Grande en -la-Petite. Beton en slijk wisselen elkaar af. We zoeken tijdig een picknickplek in de open lucht. Via het Bois de Matignolles stappen we terug naar onze vertrekplaats. Een echt rondje noordelijke Viroinstreek hebben we dan in de benen, inclusief bijna 400 meter klimmen en dalen. We overnachten en ontbijten in meerpersoonskamers in de goede Relais Verlaine. De tochtbegeleder heeft er enige herinnering aan. Je kan het hem vragen tijdens de tocht. Op zondag verkennen we de zuidkant en stijgen langzaamaan uit de vallei van de Viroin. Ongeveer halfweg komen we aan in Le Mesnil, een klein dorpje, genesteld op een hoogte, vlakbij de Maasvallei. We zien Montigny-sur-Meuse in de diepte liggen en keren dan onze steven terug naar het noordwesten om dan via de zeer bosrijke omgeving de afscheidspint te nuttigen in Vierves. Vandaag stijgen en dalen we telkens 580 meter.

April
Za 11

t/m

Ma 13

Paasfietstocht van Land van Schelde en Leie

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser

Tel: 015 27 19 50, 0495 77 82 51 (Jan) of 0499 52 23 59 (Geertje)

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: de dagafstanden schommelen tussen 60 en 66 km. Dag 1 is licht golvend, dag 2 is vrijwel vlak en dag 3 is eerder heuvelachtig. We gebruiken naast het fietsnetwerk landelijke en trage wegen. We zullen waarschijnlijk stukken onverharde weg en kasseien (enkele honderden meters) tegen komen.
 • Samenkomst: Paaszaterdag 11 april 2020 aan de parking achter het NMBS Station van Zottegem. De parking is gelegen aan de het kruispunt van de Broeder Mareslaan met de Lyceumstraat. We vertrekken om 10u00.
 • Verblijf: we blijven twee nachten in Hostel Groeninghe, Passionistenlaaan 1A, 8500 Kortrijk, tel 056 98 06 92.
 • Meebrengen: picknick en drank voor de drie middagmalen. Als het weer het toelaat picknicken we ergens in het veld. Valt het tegen dan zoeken we een café op. De tocht is nog niet voorgefietst bij het opstellen van de aankondiging, dus de cafés zijn niet zeker.
 • Verkeersinfo: je bereikt Zottegem per auto makkelijkst langs de E40, afrit 18 Erpe Mere en vervolgens langs de N46 richting Oudenaarde, en de N42 (Europaweg). Voor GPS gebruikers: De parking ligt op de hoek van de Lyceumstraat en de Broeder Mareslaan, aan de achterzijde van het treinstation van Zottegem.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Met Kerstmis in het verschiet denken we aan… de paasfietstocht van volgend jaar. Ik geef toe, het weer nu doet denken aan vroege lente, een witte kerst zit er waarschijnlijk niet in, dus houden we ons hart vast voor wat Pasen voor ons achter de hand houdt,… maar toch gaan we de lente vieren op de fiets. We opteren voor een tocht in de buurt van de Schelde en de Leie, waarbij we zowel het vlakke land rond Izegem als de heuvels in de buurt van Oudenaarde passeren. We blijven twee nachten in Hostel “Groeninghe” in Kortrijk. Het parcours is gemengd, de eerste dag is zacht golvend tot vlak. Het hoogste punt is de start op 62 m, we zakken tot 6 m, in totaal gaan we 250 m omhoog, 290 m omlaag. Dag 2 is nog vlakker, we komen nooit boven 33 meter uit en klimmen en dalen evenveel: 160 m. Dag 3 is op gebied van het reliëf het meest uitdagend: we moeten een achttal toppen over, met een hoogte die varieert van 47 tot 90 meter, in totaal 480m omhoog, 450 m omlaag.

Paaszaterdag, 11 april 2020:

We vertrekken van de parking achter het treinstation van Zottegem (De ingang van de parking ligt in de Lyceumstraat). We fietsen grosso-modo noordwestelijk, langs de vallei van de Molenbeek naar Velzeke, komen langs Dikkelvenne naar Gavere, waar we de Schelde oversteken. Dit is meteen het laagste punt van de tocht. We draaien naar het westen, gaan via Asper en Lozer naar Kruishoutem. Via Nokere en het golfterrein bij Waregem, passeren we Flanders Field American Cemetery. Daarna steken we de E17 over en zoeken onze weg, parallel met de Gaverbeek naar Deerlijk. We rijden langs de rand van De Gavers naar Hostel Groeninghe. Daar zou er 66 km op de teller moeten staan.

Paaszondag, 12 april 2020:

Op picknick en regenbenodigdheden na blijft de bepakking in de jeugdherberg op ons wachten. We verlaten de stad langs het zuidoosten en volgen hierbij de Leie tot Bavikhove. We zoeken onze weg door de velden, laten Ingelmunster links van ons liggen en fietsen langs de rand van Meulebeke naar het provinciedomein ‘t Veld. Dit is het meest noordelijke punt van de tocht. We keren om via Emelgem, steken daar het kanaal Roeselare-Leie over en rijden door het centrum van Izegem. Via het provinciedomein Wallemote-Wolvenhof gaat de tocht verder naar Rollegem-Kapelle. We passeren Moorsele met zijn vliegveld, Loveren, over en onder autostrades naar ­Bissegem, waar we terug de Leie vinden en fietsen zo, achter het station van Kortrijk door, terug naar de jeugdherberg. De voorziene afstand is 60,5 km.

Paasmaandag, 13 april 2020:

Met bagage terug naar het station van Zottegem. We verlaten de jeugdherberg en langs het Guldensporenpad naar Zwevegem, we maken een ommetje door het veld (met een eerste klimmetje naar 59 meter). We steken het kanaal Bossuit-Kortrijk over aan het Orveytbos en fietsen tussen Heestert en Moen door naar de oevers van de Schelde, die we grotendeels volgen tot Berchem. Vanaf hier komen we in de Vlaamse heuvels. We zien in de verte de Oude Kwaremont, De Paterberg en de Waaierberg, maar laten die wijselijk links van ons liggen. Voorbij Zulzeke wordt een klim naar de N60 echter onvermijdelijk (hoogte 93 meter), en even later, voorbij Nukerke dalen we dan terug af naar de spoorweg. We komen nog net op de aanloop van de Taaienberg, maar omzeilen die grotendeels (we klimmen tot 74 m), en fietsen naar Etikhove. De helling van de Ladeuze kunnen we niet vermijden, op weg naar het Volkegembos. Langs Mater gaat het richting Sint Denijs Boekel, we fietsen grotendeels om de Molenberg en Sint Blasius Boekel heen, naar Rozebeke. Daar nemen we het mijnwerkerspad om via Strijpen in Zottegem aan te komen. De verwachte afstand is 65,5 km.

April
Wo 15

Wildenburg (Wingene), Houtlandse bossen

Tochtbegeleiding: Willy Decrop

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 vanaf Gasthof Wildenburg, Beernemsteenweg 167, 8750 Wingene. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. Het Gastof is open vanaf 9u30.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in Gasthof wildenburg. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: parking achteraan Gasthof Wildenburg.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de recreatieve tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Het Regionaal Landschap Houtland strekt zich uit over de gemeenten Beernem, Brugge, Damme, Ichtegem, Jabbeke, Oostkamp, Torhout en Zedelgem.

Houtland is op vele plaatsen nog gezegend met mooie landschappen. Kenmerkend voor de streek zijn de dreven in dambordpatroon en de vele kasteelparken. Bovendien is het Houtland de meest bosrijke streek van West-Vlaanderen. Dat staat garant voor een bijzonder rijke natuur.

Het Landschapspark Bulskampveld is het bosrijkste gebied van West- en Oost-Vlaanderen. Het is maar liefst 90 km² groot en dus dé bestemming bij uitstek voor een lente-Midweektocht.

Voormiddaglus

Blauwbossen, Provinciaal Domein Bulskampveld.

Middag

Picknick in Gasthof Wildenburg. Verse soep.

Namiddagus

Domein Wildenburg, Vagevuurbossen, Noendreef en Sint-Aman­dus in Beernem.

 

April
Wo 15

Ede - Aaigem: kriskras door het oude land van Haaltert

Tochtbegeleiding: Aimé Last

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: iets minder dan 28 km waarvan ong. 16 km in de voormiddag. 90% van de tocht loopt over kiezel, aarde en graspaden die bij nat weer sompig kunnen zijn.
 • Samenkomst: start om om 9u30 aan de tennisclub Laereveld (stel de GPS in op Edestraat 99/A, Haaltert). Kom bij voorkeur met de trein. De trein uit Brussel-Zuid komt aan om 8u52 (vertrekuur 8u25); de trein uit Zottegem komt aan om 9u08 (vertrekuur 8u52). De kantine van de tennisclub is open voor de Midweekstapper. Ze ligt op ong. 300 m van het station. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laat­komers tenzij de trein vertraging heeft.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in ’t Aygems Cafeetje. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de sportieve tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Een sportieve tocht langs mooie paadjes en Trage Wegen.

Voormiddag, 16 km

Via enkele paadjes komen we in Haaltert met zijn mooie Warandepark, een kleine oase van rust en groen in het centrum van de gemeente. Na ongeveer 4 km bereiken we de vallei van de Molenbeek en verderop volgen we gedurende een tweetal km de GR5 in Denderhoutem. Het gehucht Lebeke laten we links liggen. We volgen een deeltje van het Steenbeekpad, een lokaal wandelpad van 12 km dat volledig op het grondgebied van Heldergem ligt. De Steenbeek mondt uit in de Molenbeek.
 Bij het gehucht Oom krijgen we zicht op de kerk van Aaigem en via het Dotterpad bereiken we onze picknickplaats. De Sint-Niklaas- en Leonarduskerk is gebouwd in 1786 en verving een gotische kerk, waarvan vandaag nog de kerktoren uit ca 1300 rest, aan de oostzijde van de kerk. We hebben reeds 16 km afgelegd.

Middag

Picknick in’t Aygems Cafeetje.

Namiddag, 12 km

Na de middag lopen we richting Ressegem afwisselend door open velden met prachtige panorama’s en later door een meer besloten bos Paddenhoek genaamd. Het is een glooiend landschap met af en toe een steile helling. Vervolgens gaan we via de wijk Aaigemdries naar de Gotegemmolen. Dit is een van de negen watermolens op het grondgebied van Erpe-Mere. Dit is de best bewaarde watermolensite van Erpe-Mere. Deze molen die reeds voor 1387 bestond, was aanvankelijk een dubbelmolen (graanmolen en oliemolen). Hij is 600 jaar lang bepalend geweest voor de ontwikkeling van de dotterweiden van het stroomopwaarts gelegen natuurgebied Den Dotter. Het ophouden van het water bij deze molen zorgde voor een unieke vegetatie met dotterbloemen in de vallei van de Molenbeek. Hier resten ons nog 3,5 km paadjes en kerkwegels naar café Strokens (Edestraat 193, Haaltert). De startplek, het station van Ede, ligt op ongeveer 500 m wandelen.

April
Za 18

t/m

Zo 19

Waterrijk Limburg

Tochtbegeleiding: Yves Vincent en Marilyn Carpentier

Tel: 053 70 66 98 of 0476 53 30 95 (GSM enkel actief tijdens de tochtdagen)

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: dagafstanden van ± 21 km (inkortbaar bij slecht weer).
 • Samenkomst: om 10u00 op de parking Diepenbekerbos te bereiken vanaf de Havenlaan in Diepenbeek. De baan die dwars over het Albertkanaal gaat, noemt ook Havenlaan, maar de parking ligt op een afslag en langs het kanaal. De parking ligt aan de noordkant van het Albertkanaal en 500 m ten oosten van de brug. Voor wie het noorden zou kwijt geraken: aan de brug fietsknooppunt 560 volgen. Eens je de Havenlaan parallel met het Albertkanaal volgt, ligt de parking aan de linkerkant van de weg.
 • Verblijf: Hostel H, Spoorwegstraat 80, 3500 Hasselt. Tel. 011 45 50 81.
 • Meebrengen: lakens zijn in de prijs inbegrepen. Picknick en drank voor 2 dagen. Zondagochtend is een bezoek aan een bakker in Kuringen mogelijk.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

In Limburg vind je niet alleen de Sahara maar ook uitgestrekte waterrijke gebieden. Dit weekend wandelen we niet alleen langs, maar zelfs door het water. We verkennen diverse stukken van het vijvercomplex “De Wijers”, dat in een oude Amerikaanse reisgids omschreven stond als “the Lake District of Belgium”. Gelukkig heeft iemand anders zich al de moeite getroost om de vijvers te tellen: het zouden er 1175 zijn! Wie telt eens na? Het is de ideale habitat voor zeldzame vogelsoorten die bijzonder vreemde klanken produceren zoals de roerdomp, de waterral en het woudaapje. In het broedseizoen klinkt de roerdomp ‘s morgens en ‘s avonds zoals een misthoorn. Dit geluid, gecombineerd met de akelige schreeuw van een waterral en enkele nevelbanken maakt het heel aannemelijk om te geloven in de “witte wieven”, vrouwenfiguren die vaak in verband gebracht worden met heksen en spoken. Zij joegen onze voorouders de stuipen op het lijf. De meeste vijvers zijn vanaf de 13de eeuw met de spade gegraven om vis te kweken. Op de arme zandgronden van de Kempen was visteelt een bron van extra eiwitten.

Zaterdag zetten we eerst koers naar Bokrijk (Genk) om er volledig rond het openluchtmuseum te wandelen. Hierbij wandelen we door het water, een attractie die enkele jaren geleden gecreërd werd voor wandelaars en fietsers. Je hebt het gevoel met je voeten in het water en op ooghoogte met de waterspiegel te staan. ‘s Middags eten we onze picknick op in het arboretum en kort nadien genieten we van een terrasje. ‘s Namiddags wandelen we in de Maten, verwant met het Engelse “meadows” en één van de oudste natuurgebieden van Vlaanderen. Het wordt een afwisselende tocht met bos, heide, vijvers, kijkwanden en wuivende rietkragen. ‘s Avonds rijden we naar de luxueuze jeugdherberg van Hasselt.

Zondag rijden we naar Kuringen, een deelgemeente van Hasselt, om onze wandeling aan te vatten aan de abdij van Herkenrode. Natuur en Bos beheert de gronden nabij de abdij en tracht deze te herschapen zoals het er tijdens de 17de eeuw uitzag, tijdens de bloeitijd van de abdij: natte en droge graslanden, moeraszones, hoogstamboomgaarden, poelen,... De imposante abdijgebouwen zijn ook een ommetje waard. Na het oversteken van het Albertkanaal komen we in de natuurgebieden “Platwijers” en “Wijvenheide”. Na de middagapauze bereiken we via een afwisselend landschap de bruggen over het Albert­kanaal en de Demer die ons terug naar de abdij van Herkenrode voeren. Het terras wacht er ons op voor een afscheidsdrank!

Mei
Ma 4

t/m

Do 7

Walcheren - Zeeland (Nl)

Tochtbegeleiding: Roland Vansteelandt en Willy Decrop

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: drie recreatieve dagtochten van om en bij de 20 km.
 • Samenkomst: maandagavond 4 mei 2020 aankomst hotel voor diner.
 • Verblijf: Hotel Restaurant Grand-Café, Anno Nu in Oostkapelle (Nl).
 • Deelnemen: halfpension, ontbijtbuffet en driegangendiner met twee glazen wijn en karaffen water op tafel. Momenteel al volzet. Bekijk www.midweekstappen.be voor eventuele last minutes door afmeldingen.

Na afloop van de vierdaagse in 2017, overviel me een gevoel van uiterste tevredenheid. Ik mag met zekerheid stellen dat in de drie dagtochten de landschapselementen die Walcheren genietbaar maakt zeer gewaardeerd werden. De commentaren van de deelnemers waren unaniem lovend. Het hotelarrangement uitstekend.“ (dixit Roland Vansteelandt in 2017). Daarom trekken we er in 2020 nog eens naar toe. We stappen er drie varianten op de tochten van 2017: Natuurgebied Oranjezon, de Manteling van Domburg, de dijken en kreken van Westkapelle tot Zoutelande.

 

Januari
Zo 5

Heidewandeling

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 16 km mooi verdeeld in 2 keer 8 km.
 • Samenkomst: om 10u15 aan De Vroente, Putsesteenweg 131, Kalmthout. De treinreizigers komen aan in het station van Heide (1° station na Kapellen) om 10u14. Als deze wandelaars vooraf de tochtbegeleider verwittigd hebben zullen ze afgehaald worden aan het station en naar de startplaats van de wandeling gevoerd worden.
 • Meebrengen: goede wandelschoenen want er kunnen enkele vochtige passages voorkomen. € 1 ronsergeld en middageten en drank voor onderweg. We komen enkel tijdens de middag een café tegen.
 • Verkeersinfo: autoronsers uit het westen van het land: Liefkenshoektunnel (betalend) en daarna via Stabroek en Putte-Kapellen naar Kalmthout. Na Putte-Kapellen is het nog een 4-tal km. naar “De Vroente“. AutoRonsers uit de rest van het land: ring van Antwerpen, dan A 12 richting Bergen-op-Zoom tot aan Stabroek en daarna zoals hierboven beschreven.
 • Deelnemen: zeker aanmelden voor de treinreizigers.

Traditioneel kan je op de eerste zondag van het nieuwe jaar de Ronsers in de Kalmthoutse Heide vinden. En als we de onheilsberichten moeten geloven, zal de heide niet erg lang meer purper meer zijn… Een reden te meer om de Heide een bezoekje te brengen.

Dit uitgestrekte heidegebied is de grote trots van Kalm­thout. Het natuurreservaat maakt deel uit van een aaneengesloten natuurgebied dat zich aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens uitstrekt en een oppervlakte beslaat van ongeveer 6000 ha, Grenspark Kalmthoutse Heide. Vooral de ecologische en cultuurhistorische waarden maken het gebied uniek en de moeite waard om te behouden. Bovendien is de Kalmthoutse Heide geklasseerd als 3*-Stiltegebied! Aan Vlaamse zijde bestaat deze unieke natuur uit het natuurreservaat Kalmthoutse Heide (Vlaamse Overheid) en het natuurgebied Stappersven (Natuurpunt). Situering: De Kalmthoutse Heide is gelegen in het noordwesten van de gemeente Kalmthout, grenzend aan de wijken Heuvel en Heide. In het gebied zijn een aantal mooie wandelpaden uitgestippeld en bewegwijzerd met houten paaltjes en icoontjes. De meeste wandelingen vertrekken aan de parkeerplaats aan de Putsesteenweg. Er bevinden zich ook enkele paden in het noorden van het natuurgebied, ter hoogte van Huijbergen (NL) en rond het Stappersven (Natuurpunt).

We verzamelen om 10u15 aan de ingang van de Kalmthoutse Heide, aan het natuureducatief centrum “De Vroente”. We wachten tot de treinreizigers aangekomen zijn en vertrekken dan om 10u30. We vertrekken noord-westwaarts langs de Wilgenduinen, Steertse Heide en de Steertse Duinen tot aan manège “De Wolfshoek” gelegen op Nederlands grond­gebied (Huibergen). Daar eten we onze picknick op. In de namiddag stappen we langs de Belgisch-Nederlandse grens tot aan “De Paalberg” Daar resten ons nog een 3-tal km. tot aan “De Vroente” waar we tegen 16u00 hopen aan te komen.

Januari
Za 11

Vanuit Leuven naar het westen

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 22 km, maar inkorten kan.
 • Samenkomst: op zaterdag 11 januari om 10u00 bij het wachtlokaal van De Lijn voor het station van Leuven.
 • Meebrengen: stevig waterdicht schoeisel, aangepaste kledij, lunchpakket en drank, een zakje voor je afval, € 1 Ronsergeld en wat kleingeld voor een drankje. Een Lijnkaart als je er een hebt. Geen honden.
 • Verkeersinfo: langs de hele tocht wandelen we niet ver van buslijnen naar Leuven en Brussel.
 • Deelnemen: meewandelen is belangrijker dan aanmelden.

Leuven is een leuke stad en vlak in de buurt kun je in alle richtingen mooie tochten maken. Het is de specialiteit geworden van René en daar kunnen de Ronsers alleen maar blij om zijn. Tochten met een beperkte groep, soms met een gedicht en een stilstaan bij een of ander monument: het kan allemaal! We trekken door Leuven langs kleine straatjes, leuke plekjes, parkjes en het Begijnhof. Verder langs de Dijle, voorbij het Arenbergkasteel, door het Egenhovenbos. Dan komen we in holle wegen en boven op de heuvel krijgen we vergezichten over de Dijle- en Voervallei. In Leefdaal zijn er nog herbergen waar ze niet bang zijn voor boterhametende zwervers. Dan volgen we de lustig kronkelende Voer, langs Vossem met het mooie kerkje en een bijzonder café. Tenslotte komt er nog het park van Tervuren dat we wel zullen bereiken voor zonsondergang.

 

Januari
Wo 15

Koekelare - Ichtegem, recreatief

Tochtbegeleiding: Roland Vansteelandt

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan het sportcentrum De Mote, Nieuwenhovedreef, Koekelare. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. Cafétaria De Mote opent om 9u30 voor een drankje.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in sportcentrum de Mote. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: na de picknick in de Mote in Koekelare verplaatsing met de auto’s naar het Sportcentrum in Ichtegem in de Keibergstraat.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Hoogtelijnen, vergezichten, en andere ongemakken op ’t Plateau van Wijnendale. Koekelare en Ichtegem liggen ten noorden van de N363 Diksmuide - Wijnendale en ten westen van de N303 Oostende - Torhout. Dat is in het Westelijk Houtland.

Voormiddag, 10 km

We stappen vanuit cafétaria de Mote op het sportpark richting zuidoosten naar de steilrand van het Plateau van Wijnendale, waar we de Koekelareberg en de Ruidenberg (51 m), vinden. Vergezichten tot de kust (20 km), Diksmuide, Stadenberg en het Heuvelland (30 km). Jammer dat we er merendeeel verharde rijwegen moeten trotseren.

Middag, picknick in cafetaria De Mote

Daarna verplaatsing met de auto’s naar Ichtegem, Keibergstraat 30, parking aan de sportcentrum.

Namiddag, 10 km

De zachte rand van het Wijnendaals Plateau lokt ons naar de zoom van het Wijnendalebos en de lichte hellingen aan de spoorwegzate van de vroegere spoorweg Oostende-Torhout, nu Groene 62-fiets en wandelroute.

Januari
Zo 19

Asse

Tochtbegeleiding: Yves Vincent en Marilyn Carpentier

Tel: 053 70 66 98 of 0476 53 30 95 (GSM enkel de dag zelf)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 21 km in geval van goed weer; 17 km in geval van matig of slecht weer.
 • Samenkomst: om 10u00 aan het station van Asse (spoorlijn ­Brussel - Dendermonde, buslijn Aalst - Brussel, adres: Stationsstraat, 91). Gratis parking. De tochtbegeleider kan de eerste 3 aanvragers ook oppikken om 9u30 aan het station van Aalst. Wie per auto komt, meer dan een kwartier te vroeg is en zich warm wenst te houden, kan parkeren aan het Gemeenteplein (‘s zondags gratis) en in rechte lijn naar het station wandelen. ‘s Avonds bespaar je dan na het café van de afscheidsdrink de laatste kilometer.
 • Meebrengen: drank en picknick. Waterdichte wandelschoenen.
 • Deelnemen: € 1 Ronserbijdrage. Aanmelden niet nodig.

Gelegen aan de rand van het Pajottenland en aanleunend bij de Faluintjesstreek biedt Asse nog ontzettend veel brede onverharde veldwegen en kleine, goed onderhouden wandelpaden. We genieten van de rust en het vele groen dat je niet meteen verwacht op een boogscheut van het drukke Brussel. Driekwart van de tocht verloopt over onverharde wegen, dus - afhankelijk van het recente weer - moet er rekening gehouden worden met de kans op modder.

Via het Waalborrepark verlaten we het centrum van Asse en wandelen we licht heuvelend en met weidse zichten via Asbeek naar Asse-ter-Heide. Hier steken we de provinciegrens over en vervolgen onze tocht in Oost-Vlaanderen. ‘s Middags zijn we in Meldert welkom met onze picknick “Bij Stinne”, een authentiek café met bijhorend voetbalplein waar opnames zijn gebeurd voor de nieuwste film van FC De Kampioenen “Viva Boma”.

‘s Namiddags duiken we het Kravaalbos (80 ha) in, één van de laatste bossen die ten noordwesten van Brussel overblijven. Het is nog een deel van het vroegere Kolenwoud, waartoe ook het Zoniënwoud en het Hallerbos behoorden. De naam verwees naar het gebruik van houtskool om ijzerhoudende zandsteen te smelten en huizen te verwarmen. Door de eeuwen heen werden grote delen van het Kravaalbos gekapt op initiatief van de abdij van Affligem voor de ontginning van kalkzandsteen, o.a. voor de bouw van de O.L.Vrouw-kathedraal in Antwerpen. In de oude groeven kun je met wat geluk nog haaientanden vinden. Ook tijdens de twee oorlogen werden hier nog veel bomen gekapt door de Duitsers zodat je hier amper dikke oude bomen ziet. Via Mazenzele bereiken we opnieuw Asse. Op het stemmige marktplein met fraai gerestaureerde gevels staat de “Hop­duvel”, een bronzen boegbeeld dat verwijst naar Asse als Brabants centrum van de hopteelt. De hopduvel, in casu een saterachtige figuur die zich rond een hoppestaak slingert, is de schrik van de hoptelers en staat symbool voor de alle plagen die de hopoogst in de war kan sturen: regen, stormwind die de hoppalen omverwerpt, extreme temperatuursverschillen en ongedierte. Op het marktplein drinken we onze afscheidsdrank, met of zonder hop. Van hieruit is het amper nog een kilometer naar het station.

Wie de trein wenst te halen of tijdig thuis te zijn, kan het laatste stuk in rechte lijn probleemloos op eigen houtje afleggen. Je passeert dan het Gemeentehuis van Asse waar, volgens de kinderserie Samson & Gert, burgemeester ‘’Modest’’ woont. Wie weet zie je hem, want hij wordt, net zoals Kabouter Plop, gespeeld door Walter De Donder die in het echt burgemeester is van buurgemeente Affligem.

Januari
Za 25

t/m

Zo 26

Oostkantons

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: twee dagen exact evenveel kilometer: zaterdag 21,7 km, zondag 21,7 km.
 • Samenkomst: Ouren, 10u30, parking onmiddellijk aan de brug over de Our, aan de rechterkant van de weg als je vanuit de richting van Burg-Reuland komt. Er is voldoende gratis parkeerplaats.
 • Verblijf: KUZ Burg-Reuland, Haus für Aktivität und Kreativität, Mierelterweg, Reuland 21, 4790 Burg-Reuland, 080 41 00 80.
 • Meebrengen: wandelstokken zijn makkelijk. Er is één afdaling (op de eerste dag) van 22,5% op een weg die er glad kan bijliggen. Picknick voor 1 dag. Drank best voor twee dagen meenemen gelet op de zeer schaars verspreide cafés. In Burg-Reuland kan je ook nog inkopen doen bij de bakker. Die is al open om 7 uur en de rijsttaart is er heerlijk.
 • Verkeersinfo: kostendelend samenrijden is wenselijk. Laat bij aanmelden weten of je vervoer zoekt, dan wel wil meerijden met iemand.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Eind januari voelen we verandering. Het gevoel van iets minder duisternis en langere dagen doet ons hunkeren naar de lente. Dat gevoel willen we vooral koesteren tijdens onze tocht in de Oostkantons. Het gebeid is bekend: het is één van de mooiste wat ons land te bieden heeft: uitgestrekte velden, loofbossen, naaldwouden en een rijke fauna als de jagers niet te driest tewerk zijn gegaan in het najaar. En vooral: je ziet er geen kat. De lokale bevolking zal je amper zien, tenzij de zon uitbundig over de velden schijnt.

We stappen meteen het bos in, de berg op, steil omhoog om uit de Ourvallei te geraken. De klim wordt boven beloond met een prachtig uitzicht op Duitsland. De windmolens wieken zich een weg door de lucht. Even verder duiken we opnieuw het bos in om dan stilaan een plek te zoeken waar we onze boterhammen kunnen opeten. Na onze picknick trekken we naar Welchenhausen waar we de Our oversteken en terug fiks klimmen. Deze keer naar de Hiereberg, op 500 meter hoogte. De afdaling erna is de voorlaatste, want aan de Federbach kiezen we alweer voor een klim om dan steil (op sommige plaatsen 22%) af te dalen naar Burg-Reuland. Het laatste hoogteverschil is een makkie. We overnachten er in het KUZ, een fijne en rustige plek, vlakbij de school. Breng gerust een kaartspel of iets dergelijks mee. Op zondag brengen we eerst een bezoek aan de lokale bakker en vullen we opnieuw onze rugzak. Nadien nemen we een stukje Ravel en stappen vandaar naar Steffeshausen. Het dorp telt maar liesft twee kerken: één katholieke kerk en een andere erg behoudsgezinde van priester Paul Schoonbroodt († 2012) die er de mis opdroeg volgens de Tridentijnse liturgie. Het splijtte het dorp in tweeën met voor- en tegenstanders van de pastoor. De tochtbegeleider heeft hem nog gekend en ontmoet en vertelt je er graag over op de tocht. Van Steffeshausen gaat het gestaag naar omhoog tot we Dackscheid bereiken. Via sparren- en loofbossen gaat het naar Großkampenberg waar we de vallei van de Irsen opzoeken, een idyllisch riviertje. Op een bepaald moment moeten we toch even een veld en mogelijk ook prikkeldraad over. De klim die erop volgt is kort en even verder daalt de weg waar we gps-gewijs op belanden naar - opnieuw - de Irsen. Het dorpje Sevenig heeft niet veel om het lijf, maar is wel mooi met zijn kerkje. Van daaruit beginnen we te dalen naar de Ourvallei en voor we er erg in hebben stappen we terug België binnen. Even verder kunnen we nog van onze tocht en van een afscheidspint genieten. Bitte ein Bit?