De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

September
Vr 4

t/m

Zo 6

Wandelen en/of fietsen in de Ardennen

Tochtbegeleiding: Hilde Vandevelde

Tel: 09 230 02 03 of 0496 59 47 06

E-mail:

 • Type: relax-weekend
 • Afstand: mag je zelf bepalen
 • Samenkomst: vrijdag om 11u00 aan het station van Trois-Ponts of vanaf 18u30 in de verblijfplaats.
 • Verblijf: Kaleo Petite Maison - Les Marottes 48, Arbrefontaine.
 • Meebrengen: picknick + drank voor vrijdag. Keukenhanddoek, boterhammendoos en eventueel potje en vork om overschotten van het avondeten mee te nemen voor de picknick van zaterdag en zondag. Lakens, toiletgerief, handdoek. Stapschoenen en/of fiets. Kaartmateriaal, gps als je dat hebt.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

Het relaxweekend van 1 tot 3 mei wordt verplaatst naar het weekend van 4-6 september. Ook het weekend van 16 tot 18 oktober wordt helemaal relax want Hilde Vandevelde organiseert er dan nog eentje, maar dan in de Markvallei.

RELAX is misschien niet de beste benaming voor dit weekend, want zowel stevige als minder stevige fietsers en wandelaars zijn welkom. Relax betekent dat er dit weekend geen tochtbegeleider is die het tempo en aantal kilometers bepaalt. De deelnemers beslissen zelf of ze willen wandelen of fietsen, een pittige tocht over de heuvels willen doen, zich aan een gezapig tempo door het landschap willen bewegen, een paar uur gaan wandelen en daarna in een hoekje duiken met een boekje...

RELAX betekent ook dat je geen picknick hoeft mee te brengen. Je mag ’s morgens je brooddoos vullen met wat op de ontbijttafel staat. Er is voldoende brood, beleg, fruit, snackjes voor het vieruurtje … Ronsers ALL-IN was misschien een betere benaming geweest.

Voor diegenen die vrijdag al willen gaan stappen of fietsen spreken we om 11u00 af aan het station van Trois-Ponts. De andere zijn ‘s avonds welkom vanaf 18u30 in de overnachtingsplaats, waar we samen ons potje koken. Dit is ook het moment waarop we kunnen overleggen wie wat gaat doen en waarop we kleine groepjes vormen. De woning ligt in een bosrijke omgeving met pittige klimmetjes, zowel voor de wandelaars als fietsers.

Jullie bepalen dus zelf het programma, zolang jullie maar op terug zijn om je steentje bij te dragen aan het avondeten. Verwacht geen haute cuisine, geen uren koken, wel een lekkere, gezonde maaltijd.

Alvast een paar tochtideeën voor vrijdag:

Wandeling naar de overnachtingsplaats, eventueel met een ommetje langs Coo (13 of 20 km). De bagage kan in de auto van een fietser achter blijven. Voor de lanterfanters een fietstochtje via Coo naar Francorchamps en zich dan langzaam laten uitbollen op de Ravel naar Trois-Ponts (30 km). De fietser met grootsere plannen doet er nog een extra lusje en klimmetje bij via Spa (+ 20 km) of…

September
Za 12

t/m

Zo 13

La Roche, op en af langs de Ourthe

Tochtbegeleiding: Jurgen Vandeputte

Tel: 0472 28 20 13

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: 2 keer 20-21 km.
 • Samenkomst: om 10u15 in La Roche aan de gite. Er is maar weinig parkeerplaats, eventueel moet je een paar honderd meter terug­rijden om te kunnen parkeren.
 • Verblijf: er is voor 12 personen gereserveerd in Domaine Les Olivettes, Chemin de Soeret, 6980 La Roche en Ardenne. Om er te geraken neem je in La Roche op de Place du Bronze de 2de straat op rechts en daarna 20 meter verder nog eens rechts. Dit is de Rue du Bon Dieu de Maka, die na een ongeveer een halve kilometer overgaat in de Chemin de Soeret.
 • Meebrengen: het gebruikelijke wandelgerief meenemen. Onderlaken met hoofdkussen en kussensloop zijn voorzien. Een eigen handdoek en slaapzak meenemen is vereist. Handdoeken en slaapzakken kunnen ook tegen een bedrag van € 8 worden gehuurd. Picknick en drank voor 2 dagen.
 • Verkeersinfo: het dichtstbijzijnde treinstation is in Hotton. Van daaruit kan je eventueel met de bus in La Roche geraken, raadpleeg hiervoor de website van de TEC. Al de rest vertrouwt op GPS.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Moet La Roche nog voorgesteld worden? Steile hellingen langs de Ourthe, mooie vergezichten. Een gezellige drukte op 1,5 meter afstand van elkaar maar ook een overvloed aan wandelpaden om uit te kiezen en de drukte te ontvluchten.

Zaterdag:

We starten aan de gite en volgen de GR57 naar boven. Zoals dat wel meer gebeurt gaat het na een beklimming naar beneden, in dit geval naar Maboge. Van hieruit doen we een lus via het Bois du Champ Thomas en l’Ile du Meunier. Terug in Maboge steken we de Ourthe over en gaan we bergop richting Borzée. Daarna dalen we terug af naar La Roche. Als er voldoende tijd over is zullen we kort voor we La Roche binnenkomen, nog richting het arboretum klimmen, en afdalen naar La Roche via het uitzichtpunt van de Dester. Voor we naar de gite gaan, drinken we nog iets als het al kan, en des avonds doen we een restaurantje in La Roche, ook als het al kan.

Zondag:

We vertrekken terug aan de gite, gaan naar beneden naar La Roche, en trekken door bossen en velden naar Hives. Via de vallei van de Bronze gaan we terug naar beneden, en steken door naar Beausaint. Via de vallei van Fond de Pouhou gaan we door een wildernisachtig bos naar beneden en komen we uit aan de Ourthe. We lopen even langs de Ourthe, maar gaan een kilometer verder voor de laatste keer bergop de bossen in, om uit te komen in La Roche.

September
Zo 13

t/m

Di 15

Fietstochten vanuit JH Bévercé (Malmédy)

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: zaterdag: ongeveer 55 km, zondag: ongeveer 75 km, Maandag: ongeveer 60 km. Het parcours is golvend met af en toe een goede klim. Boven wordt er altijd gewacht op de minder gevleugelde fietsers. We fietsen ook zonder bagage. De eerste dag laten we de bagage in de wagens daar we pas onze kamers na 17u00 kunnen betrekken.
 • Samenkomst: om 10u45 aan de JH van Malmédy (Bévercé), Route de Eupen 36.
 • Verblijf: we slapen in vierpersoonskamers (lakens voorzien). Er zijn 16 plaatsen voorzien.
 • Meebrengen: fiets in prima staat (remmen, banden, versnellingen enz.). Picknick en drank voor 4 dagen, fietsreparatieset, zaklamp. Het is niet zeker maar we komen wel misschien een bakker tegen op de 3de dag.
 • Verkeersinfo: de E42 volgen tot afrit Malmédy. Daarna tot Malmédy en dan richting Eupen (nog 3 km tot Bevercé).
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

De Hoge Venen zijn beschermd sinds 1957 en vormen 5.000 hectare open veengebieden. Het is niet alleen het oudste natuurreservaat van Wallonië, het is met stip ook het meest bekende natuurgebied ten zuiden van de taalgrens. Qua schoonheid en ecologische waarde moet het vaak niet onderdoen voor de alom bekende toeristische topbestemmingen. De stad Malmédy ligt op het zuidelijkste punt van de Hoge Venen. Malmédy heeft ook een noodlottige geschiedenis meegemaakt tijdens het Ardennenoffensief in de winter van 1944.

Zondag, 13 september 2020

We starten om 11u00 aan de JH van Bévercé en zoeken de Ravel op in Malmedy die we volgen tot Trois-Ponts. Daarna fietsen we naar Coo waar we op een terrasje onze boterhammen opeten. Na een bezoek aan de gekende waterval gaat het richting La Gleize waar we juist voor het dorp afslaan naar Francorchamps. Vandaar volgen we de Ravel naar Hockai waar we een korte pauze nemen. We fietsen dan door het bos tot bijna tegen Botrange. Daar rest ons nog een 7 kilometer lange afdaling naar Bevercé.

Maandag, 14 september 2020

We beginnen onze tocht met de afdaling naar Malmédy. Daar pikken we de Ravel op die we oostwaarts volgen tot Faymonville. Onze volgende bestemmingen zijn Schoppen, Manderscheid, Büllingen tot we de klim bereiken naar Weisse Stein (grens met Duitsland), gelegen op een hoogte van 692 m. De Universiteit van Luik heeft in 2007 metingen aldaar verricht en kwam op die hoogte uit. Dus hier zijn we op het tweede hoogste punt van België. Daarna gaat het via Wirtzfeld, Bütgenbach, Weywertz, Sourbrodt naar het museum van Botrange. Daar houden we een korte halte en fietsen dan via de mooie dorpen Longfaye en Xhoffraix naar Mont. Daar dalen we de resterende 5 km. af naar de jeugdherberg.

Dinsdag 15 september 2020

Na onze bagage in de wagens gelegd te hebben nemen we voor de 3de keer de afdaling richting Malmédy. We nemen daar terug de ravel richting Stavelot. Daar aangekomen nemen we nu de Ravel richting Francorchamps. We rijden dan een hele tijd naast het parcours, weliswaar iets trager dan de bolides van de GP van België. We vervolgen dan onze tocht tot Hockai waar we onze picknick opeten. We vervolgen dan langs de Ravel tot Sart-Station. We passeren het vliegveld van Spa en komen zo terug aan in Francorchamps. Dan rest ons nog een 10 tal km. klimmen en dalen via Burneville en Bernistère naar Bevercé waar we deze driedaagse afronden.

September
Zo 20

Drongengoedbos

Tochtbegeleiding: Hermien Matthys

Tel: 0495 86 73 05 (enkel ‘s avonds na 18u00 of in het weekend)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 20 km langs heel wat onverharde veldwegen en paadjes.
 • Samenkomst: we vertrekken om 10u00 op de parking “Het Jagershof”, Drongengoedweg 11, 9910 Ursel.
 • Meebrengen: picknick en drank voor de dag. Zonnebescherming en/of regenkledij en goede wandelschoenen. In kader van de corona-maatregelen dien je ook een mondmasker en alcogel bij te hebben. € 1 Ronserbijdrage.
 • Verkeersinfo: wie via de E34 van de kust komt, moet er rekening mee houden dat de brug in Zelzate open kan staan. Reken 10 minuten extra bij je reistijd. Zelzate is het best bereikbaar met de wagen via de R4 of de E34.
 • Deelnemen: aanmelding bij tochtbegeleidster ten laatste op 18 september 2020. Er kunnen maximaal 15 personen deelnemen.

Het Drongengoedbos is, met zijn 750 hectare, het grootste bos van de provincie Oost-Vlaanderen en is grotendeels gelegen in Ursel. Het centrale deel van het bos ligt op een kleirug, de zogenaamde cuesta van het Meetjesland, met het hoogste punt op 29 meter boven de zeespiegel. Een groot stuk van het bos is ontstaan door aanplantingen in de negentiende eeuw op een oud heidegebied, het Maldegemveld. Natuurpunt is bezig een deel van het Drongengoedbos terug in zijn oorspronkelijk staat te herstellen. Vroeger was het grotendeels heide en venen. Het gebied maakt deel uit van het ‘Landschapspark Drongengoed’.

We vertrekken van de parking van Het Jagershof. Tijdens de wandeling kunnen we genieten van de mooie omgeving: bossen, velden, stukjes heide,… En wie weet spotten we herten, zwarte of groene specht, boomklever, bonte vliegenvanger, buizerd, sperwer, torenvalk, boomvalk, bosuil, ransuil,…

September
Za 26

t/m

Zo 27

Waterrijk Limburg

Tochtbegeleiding: Yves Vincent en Marilyn Carpentier

Tel: 053 70 66 98 of 0476 53 30 95 (GSM tijdens de tochtdagen, voorts buiten gebruik)

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: dagafstanden van ± 21 km (inkortbaar bij slecht weer).
 • Samenkomst: om 10u00 op de parking Diepenbekerbos te bereiken vanaf de Havenlaan in Diepenbeek. De baan die dwars over het Albertkanaal gaat, noemt ook Havenlaan, maar de parking ligt op een afslag en langs het kanaal. De parking ligt aan de noordkant van het Albertkanaal en 500 m ten oosten van de brug. Voor wie het noorden zou kwijt geraken: aan de brug fietsknooppunt 560 volgen. Eens je de Havenlaan parallel met het Albertkanaal volgt, ligt de parking aan de linkerkant van de weg.
 • Verblijf: Hostel H, Spoorwegstraat 80, 3500 Hasselt, Tel. 011 45 50 81.
 • Meebrengen: lakens zijn in de prijs inbegrepen. Picknick en drank voor 2 dagen. Zondagochtend is een bezoek aan een bakker in Kuringen mogelijk.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider. Mee voor slechts één dag kan ook mits aanmelden. Mondmasker verplicht (zeker als je meerijdt) en handgel is aanbevolen!

In Limburg vind je niet alleen de Sahara maar ook uitgestrekte waterrijke gebieden. Dit weekend wandelen we niet alleen langs, maar zelfs door het water. We verkennen diverse stukken van het vijvercomplex “De Wijers”, dat in een oude Amerikaanse reisgids omschreven stond als “the Lake District of Belgium”. Gelukkig heeft iemand anders zich al de moeite getroost om de vijvers te tellen: het zouden er 1175 zijn! Wie telt eens na? Het is de ideale habitat voor zeldzame vogelsoorten die bijzonder vreemde klanken produceren zoals de roerdomp, de waterral en het woudaapje. In het broedseizoen klinkt de roerdomp ‘s morgens en ‘s avonds zoals een misthoorn. Dit geluid, gecombineerd met de akelige schreeuw van een waterral en enkele nevelbanken maakt het heel aannemelijk om te geloven in de “witte wieven”, vrouwenfiguren die vaak in verband gebracht worden met heksen en spoken. Zij joegen onze voorouders de stuipen op het lijf.

De meeste vijvers zijn vanaf de 13de eeuw met de spade gegraven om vis te kweken. Op de arme zandgronden van de Kempen was visteelt een bron van extra eiwitten.

Zaterdag zetten we eerst koers naar Bokrijk (Genk) om er volledig rond het openluchtmuseum te wandelen. Hierbij wandelen we door het water, een attractie die enkele jaren geleden ­gecreërd werd voor wandelaars en fietsers. Je hebt het gevoel met je voeten in het water en op ooghoogte met de waterspiegel te staan. ‘s Middags eten we onze picknick op in het arboretum en kort nadien genieten we van een terrasje. ‘s Namiddags wandelen we in de Maten, verwant met het Engelse “meadows” en één van de oudste natuurgebieden van Vlaanderen. Het wordt een afwisselende tocht met bos, heide, vijvers, kijkwanden en wuivende rietkragen. ‘s Avonds rijden we naar de luxueuze jeugdherberg van Hasselt.

Zondag rijden we naar Kuringen, een deelgemeente van Hasselt, om onze wandeling aan te vatten aan de abdij van Herkenrode. Natuur en Bos beheert de gronden nabij de abdij en tracht deze te herschapen zoals het er tijdens de 17de eeuw uitzag, tijdens de bloeitijd van de abdij: natte en droge graslanden, moeraszones, hoogstamboomgaarden, poelen,... De imposante abdijgebouwen zijn ook een ommetje waard. Na het oversteken van het Albertkanaal komen we in de natuurgebieden “Platwijers” en “Wijvenheide”. Na de middagapauze bereiken we via een afwisselend landschap de bruggen over het Albertkanaal en de Demer die ons terug naar de abdij van Herkenrode voeren. Het terras wacht er ons op voor een afscheidsdrank!

December
Wo 30

t/m

Vrij 1

Voeren

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94 of 0473 49 94 72

E-mail:

 • Type: van oud naar nieuw
 • Afstand: twee keer 20 kilometer (met Jurn) of twee keer 14 kilometer (met Linda).
 • Samenkomst: Jeugdherberg De Veurs, Comberg, Sint-Martens-Voeren. Let op: parking beneden in het dorp gebruiken.
 • Verblijf: Jeugdherberg De Veurs, Comberg, Sint-Martens-Voeren.
 • Verkeersinfo: kostendelend meerijden is mogelijk.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Het jaar is nog maar net begonnen en wij beginnen al opnieuw over het oudjaar. Tijdig, niet? Afgaande op het succes van de voorgaande keren niets te vroeg. Dit jaar blijven we in eigen land en stappen we in de mooie Voerstreek, laten ons er culinair verwennen en genieten onder Ronsers van een mooie jaarovergang. Zorgeloos genieten dus. En stappen doen we natuurlijk ook: tochten voor wie minder ver stapt en ook voor wie wat verder op verkenning wil. En als het goed is, zien we wat wild in de velden rondom.

Mei
Vrij 1

Fietsen langs de taalgrens (Komen)

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: 65 km; allemaal goed befietsbare wegen, behalve een kasseistrook van 1,8 km aan de Palingbeek (provinciaal domein). Vlak tot lichtglooiend parcours.
 • Samenkomst: aan het station in Komen (Comines) (ligt op de lijn Gent-Poperinge) om 10u30. Vertrek om 10u45 stipt.
 • Meebrengen: picknick, drank, € 1 Ronserbijdrage; fiets in goede staat, liefst met enkele versnellingen. Plakgerief en/of reserveband. Helm.
 • Deelnemen: graag aanmelden bij de tochtbegeleidster of telefonisch enkele dagen voor vertrek.

Tijdens onze dagtocht door het meest zuidelijk gelegen deel van de Westhoek steken we tot 6 keer toe de Vlaams-Waalse taalgrens over. Een ontdekking van een minder gekend grensgebied ten zuiden van Ieper!

Onze vertrekplaats, Komen, ligt genesteld aan de Leie, die de grens vormt met Noord-Frankrijk. Na 6 km verlaten we Henegouwen en fietsen voor een tijdje in West-Vlaanderen door een open, lichtglooiend landschap. Er zijn weinig boerderijen en de woonkernen zijn compact. Een verplichte stop aan Zantvoorde Cemetry, waar 1600 Britse soldaten begraven zijn. Ze sneuvelden in de eerste Slag om Ieper in 1914. Wat verder komen we uit bij het bosrijke Palingbeekdomein, dat zich uitstrekt naast het verlaten Kanaal Ieper - Komen. Hier fietsen we even langs een onverhard pad. We bereiken Mesen, de kleinste stad van België (1000 inwoners) We springen even binnen in het bezoekerscentrum om de Slag om Mesen (1917) terug te beleven. Nu richten we onze blik op de Kemmelberg maar zwenken dan af via Wulvergem en Nieuwkerke naar Ploegsteert. Ons tweede groot bos heet ‘Bois de Ploegsteert’; de Britten vervormden de naam in Plugstreet. Nu zijn we al dicht bij de Gemene Leie (La Lys Mitoyenne), de gemeenschappelijke grens met Frankrijk. We passeren het rustige Warneton waar de pakhuizen omgebouwd zijn tot gewone oeverwoningen. Nog even verder peddelen langs de Leie en we zijn terug in Komen.

Mei
Vrij 1

t/m

Zo 3

Wandelen en/of fietsen in de Ardennen

Tochtbegeleiding: Hilde Vandevelde

Tel: 09 230 02 03 of 0496 59 47 06

E-mail:

 • Type: Relax-weekend
 • Afstand: mag je zelf bepalen.
 • Samenkomst: Vrijdag om 11u00 aan het station van Trois-Ponts of vanaf 18u30 in de verblijfplaats.
 • Verblijf: Kaleo Petite Maison - Les Marottes 48, Arbrefontaine.
 • Meebrengen: picknick + drank voor vrijdag. Keukenhanddoek, boterhammendoos en eventueel potje en vork om overschotten van het avondeten mee te nemen voor de picknick van zaterdag en zondag. Lakens, toiletgerief, handdoek. Stapschoenen en/of fiets. Kaartmateriaal, gps als je dat hebt.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

RELAX is misschien niet de beste benaming voor dit weekend, want zowel stevige als minder stevige fietsers en wandelaars zijn welkom. Relax betekent dat er dit weekend geen tochtbegeleider is die het tempo en aantal kilometers bepaalt. De deelnemers beslissen zelf of ze willen wandelen of fietsen, een pittige tocht over de heuvels willen doen, zich aan een gezapig tempo door het landschap willen bewegen, een paar uur gaan wandelen en daarna in een hoekje duiken met een boekje...

RELAX betekent ook dat je geen picknick hoeft mee te brengen. Je mag ’s morgens je brooddoos vullen met wat op de ontbijttafel staat. Er is voldoende brood, beleg, fruit, snackjes voor het vieruurtje … Ronsers ALL-IN was misschien een betere benaming geweest.

Voor diegenen die vrijdag al willen gaan stappen of fietsen spreken we om 11u00 af aan het station van Trois-Ponts. De andere zijn ‘s avonds welkom vanaf 18u30 in de overnachtingsplaats, waar we samen ons potje koken. Dit is ook het moment waarop we kunnen overleggen wie wat gaat doen en waarop we kleine groepjes vormen. De woning ligt in een bosrijke omgeving met pittige klimmetjes, zowel voor de wandelaars als fietsers.

Jullie bepalen dus zelf het programma, zolang jullie maar op terug zijn om je steentje bij te dragen aan het avondeten. Verwacht geen haute cuisine, geen uren koken, wel een lekkere, gezonde maaltijd.

Alvast een paar tochtideeën voor vrijdag:

Wandeling naar de overnachtingsplaats, eventueel met een ommetje langs Coo (13 of 20 km). De bagage kan in de auto van een fietser achter blijven. Voor de lanterfanters een fietstochtje via Coo naar Francorchamps en zich dan langzaam laten uitbollen op de Ravel naar Trois-Ponts (30 km). De fietser met grootsere plannen doet er nog een extra lusje en klimmetje bij via Spa (+ 20 km) of…

Mei
Ma 4

t/m

Do 7

Walcheren - Zeeland (Nl)

Tochtbegeleiding: Roland Vansteelandt en Willy Decrop

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: drie recreatieve dagtochten van om en bij de 20 km.
 • Samenkomst: maandagavond 4 mei 2020 aankomst hotel voor diner.
 • Verblijf: Hotel Restaurant Grand-Café, Anno Nu in Oostkapelle (Nl).
 • Deelnemen: halfpension, ontbijtbuffet en driegangendiner met twee glazen wijn en karaffen water op tafel. Momenteel al volzet. Bekijk www.midweekstappen.be voor eventuele last minutes door afmeldingen.

Na afloop van de vierdaagse in 2017, overviel me een gevoel van uiterste tevredenheid. Ik mag met zekerheid stellen dat in de drie dagtochten de landschapselementen die Walcheren genietbaar maakt zeer gewaardeerd werden. De commentaren van de deelnemers waren unaniem lovend. Het hotelarrangement uitstekend.“ (dixit Roland Vansteelandt in 2017). Daarom trekken we er in 2020 nog eens naar toe. We stappen er drie varianten op de tochten van 2017: Natuurgebied Oranjezon, de Manteling van Domburg, de dijken en kreken van Westkapelle tot Zoutelande.

 

Mei
Za 9

t/m

Zo 10

Diest - Bokrijk - Diest

Tochtbegeleiding: Jef Geelen

Tel: 0497 28 58 60

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: 70-75 km
 • Samenkomst: aan het station van Diest, na aankomst van de treinen uit Antwerpen en Brussel om 10u05.
 • Verblijf: we verblijven in jeugdherberg De Roerdomp, Boekrakelaan 30, 3600 Genk (in de buurt van het Bokrijk domein).
 • Meebrengen: picknick en drank voor 2 dagen. Lakens en dekens zijn aanwezig en in de prijs inbegrepen. Fiets in goede staat. Bandenplaksetje meebrengen.
 • Verkeersinfo: in de buurt van het treinstation in Diest kan je parkeerplaats vinden. Er is een redelijk vlotte treinverbinding vanuit Antwerpen, Brussel, Genk en Hasselt.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Het Bokrijk-park zullen we niet bezoeken, maar de nieuwe toeristische uithangborden van die streek willen we toch van dichtbij gaan bekijken: door het water en de boomtoppen fietsen zonder dat je fiets, het water of de boom het begeeft.

We vertrekken in Diest en we zullen eerst een deel van het Hageland doorkruisen. Hier en daar zal er wel een helling opduiken. Het Hageland is niet alleen gekend als wijnstreek maar ook als een heuvelend gebied. We zitten in een uithoek van de streek, een overloopgebied naar het vlakke Limburg waardoor de heuvels nogal fietsvriendelijk zijn. Voor we aankomen in Bokrijk maken we eerst een lus rond Hasselt, fietsen dan via de toeristische attractie “rijden door het water” en komen uiteindelijk na 70 km aan in onze overnachtingsplaats. Voor hen die het rustiger willen aandoen en enkele kilometers minder willen fietsen is er mogelijkheid om onder begeleiding in te korten langs het fietsknooppuntennetwerk waarbij we afspreken om elkaar op een afgesproken knooppunt weer op te wachten. Op de tweede dag gaan we op zoek naar de plek waar je door en tussen de boomtoppen kan fietsen. Hiervoor moeten we naar het noorden van Hechtel-Eksel. Het is een spiraal van 700 m die je naar boven leidt met een hellingsgraad van 3 à 4 percent. Dat is dan ook de grootste moeilijkheidsgraad van de dag want het parcours is overwegend vlak. Om deze toeristische attractie te bereiken hebben we wat omweg moeten maken waardoor de tocht wel wat langer is dan gisteren en we zullen in Diest aankomen na 75 km. Inkorten is maar beperkt mogelijk.

Mei
Zo 17

Komen - Rijsel - Heuvelland - Komen

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: ongeveer 75 km. De helft van de tocht is vlak, in de tweede helft is er 200 meter hoogteverschil.
 • Samenkomst: Station van Komen om 9u30. We vertrekken stipt om 9u45.
 • Meebrengen: fiets in goede staat, liefst met een aantal versnellingen, reserveband en plakgerief, helm. Voldoende picknick en drank, € 1 Ronserbijdrage.
 • Verkeersinfo: het station van Komen ligt op de lijn Antwerpen - Gent - Poperinge (rechtstreekse trein).
 • Deelnemen: graag aanmelden bij de tochtbegeleidster, enkele dagen op voorhand.

Onze verkenning van het zuiden van het land gaat verder, maar deze keer combineren we een heerlijk stukje Frankrijk met het West-Vlaamse Heuvelland. Net voor Lille vind je de lommerrijke streek van de Deûlevallei. Het Deûlekanaal zorgde in het verleden voor de industriële ontwikkeling van de streek, via het vervoer van grondstoffen. Het is nu een aangename plek om tot rust te komen en te recreëren met het hele gezin. We laten ons graag verrassen door de charme en verscheidenheid van de landschappen. We ontdekken bijzondere kerkhoven en smeren onze kuiten voor enkele pittige hellingen in het Heuvelland. De eerste 7 km peddelen we rustig langs de Leie richting Deulemonde. Daar splitst de Leie zich op, wij volgen de Deûle met haar groene oevers tot in Rijsel (Lille). We hebben dan 25 km op de teller staan. Daar houden we een kleine verkenning van de stad en picknicken we aan de citadel. Ideaal voor een aperitief. Via Lambresart, Lompret, Frelinghien met het mooie kerkje, belanden we aan het intieme soldatenkerkhof van Le Touquet (Railway Crossing Cemetery). Het terrein heeft een onregelmatige vorm en wordt omsloten door een bakstenen muur. Aan de oostzijde staat het Cross of Sacrifice. Op deze kleine begraafplaats worden 74 Britten herdacht. In de buurt van het gehucht van Saint-Yvon markeert een kruis de plaats van de wapenstilstand tussen de Britse en Duitse soldaten tijdens Kerstmis 1914. Wat verder, aan de noordelijke rand van Ploegsteert bos ligt Prowse Point Military Cemetery. Vooraan bij een waterpartij staat het Cross of Sacrifice. Vanaf dan duiken we het Heuvelland in: hoog op de kamlijn prijkt de kerk van Nieuwkerke. De Walletjes (neen … niet die!) vormen een onderdeel van de zuidelijke heuvelkam in Heuvelland. De Ravensberg, de Zwarte Molen, de helling van Nieuwkerke, de Kraaiberg en de Rozenberg maken ook deel uit van deze heuvelkam. Vanop deze plaats kunt u een uniek panorama van 360° bewonderen. Natuurlijk kan Dranouter niet ontbreken. Van daaruit richting Kemmel. Tijd voor een rustpauze om dan gezwind weer naar Komen af te zakken.

NB: We kunnen de tocht ook in omgekeerde richting maken: dan klimmen we eerst wat in de voormiddag en houden het vlakker in de namiddag. We zullen zien wat de weergoden en de wind in petto hebben.

Mei
Zo 17

Een hele dag door de prachtige Demervallei:
Aarschot - Diest

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 22 km, maar inkorten kan, bvb. in Testelt of Zichem.
 • Samenkomst: op zondag 17 mei om 10u15 in het station van Aarschot.
 • Meebrengen: stevig waterdicht schoeisel, aangepaste kledij, lunchpakket en drank (café ‘s middags waarschijnlijk), een zakje voor je afval, € 1 Ronsergeld en wat kleingeld voor een drankje. Geen honden.
 • Verkeersinfo: vanuit Diest kun je met de bus terug naar Leuven of met de trein terug naar Aarschot, Leuven en verder.
 • Deelnemen: deelnemen is belangrijker dan aanmelden.

Enkele jaren geleden terug hebben we de Demer al eens gevolgd van Werchter tot Schulen in drie dagtochten. Nu hernemen we het stuk tussen Aarschot en Diest maar voor een groot gedeelte langs een ander traject. Weilanden, kleine bossen, beekjes, afgesneden Demerbochten en vooral een brede, groene vallei geflankeerd door de heuvels van het Hageland aan de ene kant en van de Kempen aan de andere kant. Weinig huizen te zien, maar af en toe toch een kerkje en wat boerderijen. De Demer is lang een waterweg geweest voor het vervoer van goederen, maar toen de spoorweg in de 19de eeuw tot in Diest en Hasselt kwam ging de scheepvaart met trekschuiten snel achteruit. In de 18de en in het begin van de 19de eeuw werd de kronkelende Demer op talrijke plaatsen rechtgetrokken en verbreed. Nog vroeger waren er grootse plannen om er een kanaal van te maken die de verbinding met de Maas en zelfs de Rijn moest verzekeren. Deze taak werd later overgenomen door het Albertkanaal dat gegraven werd in de jaren 1930 tot 1939. Maar tot 2004 werd de Demer stroomafwaarts van Diest nog steeds geboekt als bevaarbare rivier. De talrijke meanders die in het verleden weren afgesneden gaan tijdens de komende jaren weer verbonden worden met de rivier. Een groots project om een natuurgebied tot stand te brengen en ook om het overstromingsgevaar beter te kunnen opvangen. We vertrekken bij het station van Aarschot en komen langs een merkwaardig bouwsel over de Demer: de Hertogenmolens die in de middeleeuwen een sluitstuk vormde van de stadsomwalling. Eens buiten Aarschot wandelen we in een open landschap, langs de Demerdijk, kleine wegjes tussen weiden en velden naar Testelt. Links zien we het kerkje van Langdorp, rechts dat van Messelbroek. In Testelt zien we nog de sporen van een vroeger sas naast de watermolen. De kerk is natuurlijk gebouwd in de typische ijzerzandsteen. Het cafeetje bij het station is echter geen historisch monument maar komt misschien van pas. Na al die vlakke wegen is er een klimmetje over de Voortberg voor we ons door de Demerbroeken een weg zoeken. Dit is het gebied waar Ernest Claes zijn jeugd doorbracht en genoeg inspiratie vond voor zijn verhalen. Links zien we af en toe de toren van de abdij van Averbode, rechts ligt Zichem en verder op de Heuvel Scherpenheuvel. Diest is niet meer ver en we hebben de keuze tussen een vlakke weg en een met een klimmetje.

Mei
Wo 20

Callenelle (B) - Flines-lès-Mortagne (F)

Tochtbegeleiding: Johnny Dhondt

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 22 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 vanuit Salon de la Place, Rue de Tournai 36, 764 Callenelle. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. Het duivenlokaal is open vanaf 9u15. Parking aan de kerk.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in L’auberge Aux Bords des Eaux, F 59158 Mortagne-du-Nord. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak. Aanbevolen in Aux Bords des Eaux: La planche du Randonneur: Potjevleesch, charcuterie, fromage, salade, 1 paquet de chips, café ou thé. Te verkrijgen voor € 11, ter plekke te betalen. Bestellen op voorhand bij inschrijven via de berichtenpagina uiterlijk maandagavond 18 mei.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de recreatieve tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Callenelle is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen, en een deelgemeente van de Waalse stad Péruwelz. Flines-lès-Mortagne is een gemeente in het Franse Noorderdepartement (regio Hauts-de-France). Het dorpscentrum ligt in het zuiden van de gemeente, nabij Mortagne-du-Nord op de rechteroever van de Schelde.

Voormiddag, 11 km

Van de startplaats gaan we algauw onder de spoorwegbrug van de lijn Doornik - Bergen door en stappen over de brug van het oude kanaal Pommeroeul - Antoing en die van het nieuwe kanaal Nimy - Péronnes. Eenmaal die brug over zijn we bijna in Frankrijk. We verlaten het open veld en gaan het mooie bos van Flines-les-Mortagne in. We passeren even in het gehucht la Cretellière dat we achter ons laten door het bos des Poteries in te stappen. We stappen voorbij de Sint-Maartenskerk van Flines en stappen tot de brug over de Schelde. Hier volgen we even de grote weg die ons leidt naar het hotel restaurant café rando waar we welkom zijn voor de picknick of de Planche du Randonneur (aanbevolen).

Namiddag, 10,5 km

We stappen tot de samenvloeiing van de Scarpe en de Schelde, steken opnieuw de Schelde over en volgen de rechteroever. We komen niet voorbij het centrum van Mortagne-du-Nord maar stappen langs het voetbalterrein weer richting België. Aan de grens met het Belgische Laplaigne beslissen we nog even in Frankrijk te blijven. Onverharde paden leiden ons terug naar het bos van Flines-lès-Mortagne. Rood en wit van GR wordt even onze gezel. We naderen een vijver de ontstaan is door zandwinning. In het bos staan infoborden over een Engels vliegtuig dat in WO2 werd neergehaald door de Luftwaffe.

We zoeken een paadje dat ons wat hogerop leidt. Zandpaden leiden ons tot nabij het vliegveld van Maubray. Wat verder stappen we verhard langs het kanaal tot de brug De Gaulle. Vanaf hier is het ongeveer dezelfde weg terug naar het duivenlokaal voor het afscheidsdrankje.

Mei
Wo 20

Silly - Lens

Tochtbegeleiding: Jaak Perneel

Tel: 0479 55 43 43, op de stapdag 0468 18 62 92

E-mail: ,

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: iets minder dan 28 km waarvan ong. 11,6 km in de voormiddag. 70% van de tocht loopt over alle soorten wegen en paden (gras, aarde en bospaden) die bij nat weer sompig kunnen zijn. Het laagste punt van de wandeling ligt op 47 m; het hoogste op 131 m. Het aantal hoogtemeters is beperkt tot 350. Het boerenland tussen Silly en Lens is vlak tot licht golvend.
 • Samenkomst: start om 9u30 in het station van Silly (het station ligt niet in het dorp; er is geen café). De tocht eindigt aan het station van Lens. We met de auto komt, stationeert bij voorkeur de auto aan het station van Lens en neemt de trein naar Silly. De treinrit van 32 min heeft een overstap in Ath. Tip: kom bij voorkeur met de trein. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in café Le Beau Séjour. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de sportieve tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Een ferme tocht in lijn in het oosten van de Tournaisis langs glooiende veldwegen, doorheen bekoorlijke bossen en kleine valleien en… 70% onverhard. Fotomontage: één beeld zegt meer dan duizend woorden, geniet van een fotovideo. De foto’s van Gerard Druwé en Jaak Perneel werden genomen op 23 october 2019.

Tijdens deze tocht in lijn lopen we door licht golvend open boerenland waar panorama’s nooit ver weg zijn, verschuilen ons regelmatig in uitgestrekte en wilde bospartijen, dwarsen talrijke zijriviertjes van de nog erg jonge Dender en struinen door verstilde dorpjes en gehuchten. Neen, Henegouwen is niet vlak, triest en monotoon. Integendeel!

Voormiddag, 11 km

Het ‘groene’ Silly (Opzullik), het stadje op wiens grondgebied we het grootste deel van de dag zullen stappen, is bij ons vooral bekend omwille van haar Brasserie de Silly wiens schatten we ongetwijfeld zullen ontdekken op het einde van de dag bij de afscheidspint in... Lens. Deze familiale brouwerij werd gesticht in 1850 en wordt nu geleid door de vijfde generatie. Men produceert er bieren van hoge gisting. Voorbij de geklasseerde O.L.V-Visitatiekerk nemen we de Ruelle de la Place Rouppe die door een nauw steegje leidt naar de Rue du Notariat en de achterkant van de brouwerij. Hier begint het prachtig valleitje van de Ruisseau du Marais, een vochtig milieu waar populieren en wilgen goed gedijen. Sommige wilgen zijn overwoekerd door ‘opruimers’, schimmels. We klimmen uit de vallei, waarin het dorp is gelegen, en vergeten niet om achterom te kijken: een fotoplaatje! Boven gekomen, op de valleikam, is het uitzicht overweldigend: een gezichtsveld dat zich uitstrekt van het Bois-de-Lessines in het noordwesten tot Enghien (ofte Edingen) in het noordoosten. We wandelen op de kamlijn tussen de Sillyvallei en de vallei van de Ruisseau du Marais. We zijn op pad richting Forêt Domaniale de Silly, een groene long van ong. 700 ha die een verzamelnaam is geworden voor het Bois de Silly, het Bois de Ligne en het Bois d’Enghien. Het staatsbos was ooit eigendom van de prinsen de Ligne. Mooie eiken, kastanjebomen, elzen … maken er een aangenaam vogelparadijs van. Het bos is opgenomen in het netwerk Natura 2000 vanwege zijn rijkdom aan flora en fauna. De wandelaar kan ervan meespreken: vele paden zijn tegenwoordig verboden gebied als “zone de quiétude de la faune”. We maken onder leiding van de sentier bois de Ligne een 4,6 km (!) lange boswandeling langs smalle en brede paden, soms licht op-en-neer en over talrijke zijbeken van de kronkelende La Silly (De Sille). Het 11 km lange riviertje, dat haar naam gaf aan het dorp, mondt tussen Ath en Lessines uit in La Dendre (de Dender). De boswandeling loopt uit in het stille Graty, een deelgemeente van Silly. Met de sentier de balcon, een panoramaweg op de vallei van de ruisseau de Graty. Merk bij het inlopen van het dorp en ter hoogte van de gemeenteschool het gerestaureerde monument: een soldaat met een gasmasker (tegen mosterdgas), een bajonet en een vlag herinnert aan de Groote Oorlog (beeldhouwer: M.Delbar; 1920). Bij het bruggetje over de Ruisseau de Graty begint een sentier naturel. Helaas, de maag knort na 11 km stappen.

Middag

Onze middagstek ligt 700 m verder in de Rue de Thoricourt: we zijn welkom bij mevrouw Rose-Marie Lorette in haar café Le Beau Séjour (rue de Thoricourt, 48 - 7830 Graty; tel. 067 45 82 57).

Namiddag, 17 km

We keren op onze stappen terug en slingeren 1,2 km met de sentier naturel, een parel van een pad, richting zuidoostrand van het Forêt Domaniale de Silly en verderop de rand van het Bois de Cambron dat is gelegen aan de overkant van de drukke Chaussée de Lessines (N57).

Op de zuidrand van het Bois de Cambron ligt een minivalleitje. We gaan op verkenning met een verwaarloosd en nauwelijks zichtbaar valleipad dat we verderop verlengen met een weinig gebruikte veldwegel door verwilderd leemland. Na 1,3 km avontuur belanden we aan het uitgestrekte (helaas ommuurde) park (15 ha) van het Château Obert de Thieusies gelegen op de noordrand van Thorincourt, een deelgemeente van Silly.

Toen het in de 12de eeuw gebouwd werd droeg het kasteel de naam van Thorincurth. De huidige bouw dateert uit 1768. Het is met zijn vijvers, Franse tuin, de lanen met haagbeuk en de orangerie een feeëriek plaats om te vertoeven. Het staat sinds 1976 op de monumentenlijst. Na een lange restauratieperiode van de XVIIIde eeuwse architectuur zijn er nu ook gastenkamers en kan men het afhuren voor feestelijkheden. Dit alles werd mogelijk door de overdracht van het kasteel door de adellijke familie Obert de Thieusis aan de S.A. Domaine de Thorincourt. Langs de kasteelmuur lopen we richting Bois de la Provision (260 ha) en laten het verstilde Thorincourt links liggen. Een 3,4 km lange en nagenoeg kaarsrechte bos- en veldweg langs en doorheen vochtige weiden van de nabije La Dendrelette (de Kleine Dender), een zijbeek van La Dendre Orientale (Oostelijke Dender). De Oostelijke Dender vloeit in Ath samen met de Westelijke Dender en heet van daar af gewoon Dender. De Dender mondt na 65 km uit in de Schelde thv Dendermonde.

Merk tijdens de lange tocht de merkwaardige Chapelle Notre-Dame de Hal (1861) op. Het bos achter de kapel verbergt het Château de Morval, één van de zes kastelen die op het grondgebied van de uitgestrekte fusiegemeente Silly liggen.

Het Bois de Provision, het ‘geriefhoutbos’, ziet in de lente geel van de paasbloemen. Er bloeit in het voorjaar een overvloed van jonquilles (wilde narcissen). Merk ook de nummers op de bomen: het zijn schietstanden, gebruikt bij de drijfjacht. Bij Les Six Chemins, hier komen zes mooie dreven bij elkaar, kiezen we de eerste links en lopen het bos uit en genieten verderop van een 360° panorama: rechts het Bois de la Provision en links een open agrarisch landschap. Over de heuvelkam komt de toren van de église Saint-Martin van het kleine Cambron-Saint-Vincent, een deelgemeente van Lens, in zicht. We dwarsen de ruisseau du grand Vivier en banjeren door het stille dorp met een aaneenschakeling van smalle steegjes en belanden na het dwarsen van de ruisseau Jean Lemay aan de rand van de vallei, met het moerasgebied, rond La Dendre Orientale. Het is er bijzonder mooi wandelen. Na het dwarsen van de rivier belanden we ter hoogte van de Cense du Marais, een grote vierkantshoeve, in open akkerland met links het groene moerasgebied rond La Dendre Orientale. Een kerktoren komt steeds dichterbij: église Saint-Martin (1768) van ons einddorp, Lens.

Nagenieten van het vele moois kan o.a. in Café des Sports op de Grand Place van Lens. Dit drukbezocht café is gelegen op ong. 800 m van het station. Misschien kan je hier één van de zestien bieren van de artisanale Brasserie de Silly uitproberen.

Mei
Za 30

t/m

Ma 1

Fietstochten vanuit JH Bevercé (Malmédy)

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: zaterdag: ongeveer 55 km, zondag: ongeveer 75 km, maandag: ongeveer 60 km. Het parcours is golvend met af en toe een goede klim. Boven wordt er altijd gewacht op de minder gevleugelde fietsers. We fietsen ook zonder bagage. De eerste dag laten we de bagage in de wagens daar we pas onze kamers na 17 uur kunnen betrekken.
 • Samenkomst: om 10u45 aan de JH van Malmedy (Bevercé), Route de Eupen 36.
 • Verblijf: we slapen in vierpersoonskamers (lakens voorzien). Er zijn 24 plaatsen voorzien.
 • Meebrengen: picknick en drank voor 4 dagen, fietsreparatieset, zaklamp. Het is niet zeker maar we komen wel misschien een bakker tegen op de 3e dag. Fiets in prima staat (remmen, banden, versnellingen enz.).
 • Verkeersinfo: de E42 volgen tot afrit Malmédy. Daarna tot Malmedy en dan richting Eupen (nog 3 km tot Bevercé).
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

De Hoge Venen zijn beschermd sinds 1957 en vormen 5.000 hectare open veengebieden. Het is niet alleen het oudste natuurreservaat van Wallonië, het is met stip ook het meest bekende natuurgebied ten zuiden van de taalgrens. Qua schoonheid en ecologische waarde moet het vaak niet onderdoen voor de alom bekende toeristische topbestemmingen. De stad Malmédy ligt op het zuidelijkste punt van de Hoge Venen. Malmédy heeft ook een noodlottige geschiedenis meegemaakt tijdens het Ardennenoffensief in de winter van 1944.

Zaterdag, 30 mei 2020

We starten om 11u00 aan de JH van Bevercé en zoeken de Ravel op in Malmedy die we volgen tot Trois-Ponts. Daarna fietsen we naar Coo waar we op een terrasje onze boterhammen opeten. Na een bezoek aan de gekende waterval gaat het richting La Gleize waar we juist voor het dorp afslaan naar Francorchamps. Vandaar volgen we de Ravel naar Hockai waar we een korte pauze nemen. We fietsen dan door het bos tot bijna tegen Botrange. Daar rest ons nog een 7 kilometer lange afdaling naar Bevercé.

Zondag, 31 mei 2020

We beginnen onze tocht met de afdaling naar Malmédy. Daar pikken we de Ravel op die we oostwaarts volgen tot Faymonville. Onze volgende bestemmingen zijn Schoppen, Manderscheid, Büllingen tot we de klim bereiken naar Weisse Stein (grens met Duitsland), gelegen op een hoogte van 692 m. De Universiteit van Luik heeft in 2007 metingen aldaar verricht en kwam op die hoogte uit. Dus hier zijn we op het tweede hoogste punt van België. Daarna gaat het via Wirtzfeld, Bütgenbach, Weywertz, Sourbrodt naar het museum van Botrange. Daar houden we een korte halte en fietsen dan via de mooie dorpen Longfaye en Xhoffraix naar Mont. Daar dalen we de resterende 5 km. af naar de jeugdherberg.

Maandag, 1 juni 2020

Na onze bagage in de wagens gelegd te hebben nemen we voor de 3° keer de afdaling richting Malmedy. We nemen daar terug de ravel richting Stavelot. Daar aangekomen nemen we nu de Ravel richting Francorchamps. We rijden dan een hele tijd naast het parcours, weliswaar iets trager dan de bolides van de GP van België. We vervolgen dan onze tocht tot Hockai waar we onze picknick opeten. We vervolgen dan langs de Ravel tot Sart-Station. We passeren het vliegveld van Spa en komen zo terug aan in Francorchamps. Dan rest ons nog een 10 tal km klimmen en dalen via Burneville en Bernistère naar Bevercé waar we deze driedaagse afronden.

Juli
Vrij 3

t/m

Zo 5

Zomerse dagen in Noord-Brabant (NL)

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: dagtochten van min. 50 km en max. 75 km, langs vlakke en goed berijdbare wegen.
 • Samenkomst: vrijdag 3 juli om 10u00 aan Herberg de Brand, Schoorstraat 22, 5071 Udenhout.
 • Verblijf: Herberg de Brand in Udenhout op basis van kamer en uitgebreid ontbijt. Er zijn 5 tweepersoonskamers voor 10 personen gereserveerd (met afzonderlijke bedden). De reservering moet bevestigd en betaald worden tegen uiterlijk 15 juni 2020, dus tijdig aanmelden is de boodschap. Er zijn voldoende restaurants voor ‘s avonds.
 • Meebrengen: picknick voor de eerste dag. Voldoende drank. Snacks en fruit voor onderweg. Zonnebescherming en regenkledij. Fiets in goede staat, reserveband en plakgerief. Helm. De Ronser­bijdrage zit in het onderstaand bedrag verrekend.
 • Verkeersinfo: vanuit Antwerpen is het ongeveer 1 uur rijden tot in Udenhout.
 • Deelnemen: telefonisch of per mail aanmelden bij Anneke tegen uiterlijk 1 juni 2020.

Uitgestrekte natuurgebieden, bourgondische steden en culturele trekpleisters passeren de revue tijdens een zomers lang fietsweekend in het Nederlandse Noord-Brabant.

Ons lang weekend kan er zo uitzien:

Dag 1: Verkenning van Nationaal park Loonse en Drunense duinen, de Brabantse Sahara: bossen, stuifzand, zandvlaktes en weilanden. Vestingstadje Heusden.

Dag 2: Fietsen rond Oisterwijk - Tilburg - Trappistenroute/
Abdij de Koningshoeven.

Dag 3: ‘s Hertogenbosch, de culturele Brabantse hoofdstad van Brabant, staat bol van de geschiedenis.

We rijden langs de vestingwerken en de vestingwallen, bekijken de St.-Janskathedraal en het Bossche stadhuis. Natuurlijk stappen we ook van de fiets om in het gezellige centrum van de stad lekker te genieten van een terrasje. We fietsen langs vele waterlopen en langs de Maas.

De fietsroutes kunnen nog aangepast worden, alsook de volgorde van de fietsdagen.

juli
Za 4

Noorderkempen

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: 54 km
 • Samenkomst: om 10u00 op de parking van het station van Kapellen.
 • Meebrengen: fiets in prima staat. Drank en picknick, € 1 ronsergeld.
 • Verkeersinfo: met de auto: A12 richting Bergen-op-Zoom. Dan afrit Kapellen en in het dorp wegwijzers naat station volgen. Voor de GPS: de parking ligt aan de Koolkaai.
 • Deelnemen: het hoeft niet maar het is wenselijk om een telefoontje of e-mail te sturen naar de tochtbegeleider zodat hij weet hoeveel deelnemers er ongeveer zullen zijn.

De Noorderkempen is een streek die een deel is van de Kempen. Het vormt een ovaal gebied dat zich uitstrekt vanaf een denkbeeldig topografisch referentiepunt: 51° 22’ 38” NB & 04° 26’ 59” OL over een periferie van negen gemeenten: van Kalmthout & Essen naar Poppel & Postel en van Mol & Olen via Zoersel naar Kapellen en Brecht. Het zegt je wellicht niet veel: ter plekke verkennen, al dan niet op 1,5 meter afstand van elkaar is aangewezen.

We starten op de grote parking aan het station na aankomst van de trein om 10u08. Langs rustige wegen en onverharde paadjes fietsen we naar Maria Ter Heide (deelgemeente van Brasschaat - 10 km) Daarna gaat het langs een afgescheiden fietspad naar Overbroek. Er is daar een bakker. Dan is het nog 1 km tot een dorpscafeetje, waar we - indien geopend ten gevolge van corona - onze meegebrachte picknick opeten. Na het eten trekken we verder naar Wuustwezel en Gooreind (34 km) De laatste etappe gaat langs de industriezone Bosduin en rustige fietswegen naar kasteel Dennenburg, waar we aan een democratische prijs onze afscheidspint zullen drinken (als tegen dan de horeca open is, anders lurken we een paar keren extra aan onze drinkfles). Daarna is het nog een drietal km tot aan het station van Kapellen.

juli
Do 23

Tielt - Deinze - Tielt

Tochtbegeleiding: Karel Huyghebaert

Tel: 0488 07 54 23

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: 50 - 52 km
 • Samenkomst: autoparking achter het station, Blekerijstraat. Gratis parkeren. Start om 9u30.
 • Meebrengen: drank, picknick, € 1 voor de Ronserkas. Een goede fiets.
 • Verkeersinfo: de trein van 8u53 in Gent St.-Pieters komt aan te Tielt om 9u18 uur.
 • Deelnemen: aanmelden nuttig i.v.m. coronamaatregelen.

We starten aan het station van Tielt en fietsen eerst voorbij de middeleeuwse halletoren. Dan naar Kanegem, het dorp van Briek Schotte (en van kardinaal Danneels). We stoppen even aan Briek zijn standbeeld naast de neo-barokke dorpskerk, de ‘Kathedraal van Te Lande’.

Volgende dorp: Poeke, een klein dorp met een heel mooi kasteel met park. Nu naar Vinkt: van Deinze tot hier werd hevig slag geleverd op het einde van de 18-daagse veldtocht; 140 burgers kwamen om, 86 ervan werden zomaar gefusilleerd: ‘Het Bloedbad van Vinkt’. Via Zeveren fietsen we naar de Brielmeersen in Deinze.

Terug via Gottem en Dentergem. Voor we Tielt binnenrijden beklimmen we de Poelberg (41 m), met zijn mooie molen en zijn vergezichten.

Juli
Za 25

t/m

Zo 26

Een rondje door het Neteland en de Antwerpse Kempen

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser

Tel: 015 27 19 50, 0495 77 82 51 (Jan) of 0499 52 23 59 (Geertje) (gsm enkel het weekend)

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: dagafstanden: 70,3 en 70,4 km, op vlak terrein. We gebruiken voornamelijk landelijke wegen en fietswegen, er zitten stukken halfverhard en onverhard tussen.
 • Samenkomst: op zaterdag 25 juli 2020 aan de stationsparking van Nijlen (Koningin Astridlaan 4, Nijlen). Volgens de NMBS is deze parking nog gratis. We willen om 10u00 kunnen vertrekken.
 • Verblijf: we overnachten in Jeugdherberg Gagelhof, Gagelhoflaan 18, 2980 Zoersel. Tel 0494 57 30 18. We hebben voor iedereen bedden onderaan bedongen, niemand hoeft de bovenste stapelbedden te gebruiken.
 • Meebrengen: picknick en drank voor de twee middagmalen. Als het weer het toelaat picknickken we ergens in het veld, valt het tegen dan zoeken we een café op. De tocht is nog niet voorgefietst bij het opstellen van deze aankondiging, dus de cafés zijn niet zeker. Gelet op de exit-maatregelen zullen de cafés als laatste aan bod komen. We zien het wel.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

De corona epidemie zet momenteel alles “on hold”, toch willen we de lethargie doorbreken door vooruit te plannen, in de hoop dat we deze zomer wel in groep zullen kunnen buiten komen en meer kunnen doen dan “essentiële verplaatsingen”. We willen samen een frisse neus kunnen halen, kunnen genieten van het landschap en het gezelschap met hopelijk een terasje als bonus. De Antwerpse Kempen en het landschap van de Grote en de Kleine Nete zijn dichtbij, gevarieerd en dus uitermate geschikt voor dit doel. Voor mij, afkomstig van het vlakke Meetjesland is de tocht niet plat, voor iedereen anders eigenlijk wel, de hoogtes variëren tussen 6 en 22 meter op zaterdag. Op zondag zit er zelfs een heuse beklimming in tot 30 meter hoogte. Hoewel we grotendeels in dichtbevolkt gebied fietsen, vermijden we zoveel mogelijk de huizenrijen en zoeken de achterliggende wegen en weggetjes op.

Zaterdag:

We vertrekken vanaf de stationsparking van Nijlen en rijden eerst zuidelijk naar het Molenbos. Hier keren we ons naar het oosten (richting Olen). Voor Olen passeren we het Kasteel van Noorderwijk. Hier maken we een ruime draai terug naar het westen. Zuidelijk van Herenthout fietsen we langs het domein van het Kasteel Herlaar en komen ter hoogte van Itegem de Grote Nete tegen (met de kans van een terrasje bij Café Nieuwendyck). We volgen de Nete naar de Kruiskensberg, verlaten haar eventjes en volgen ze later opnieuw tot aan het kasteel Kesselhof. Het volgende richtpunt is fort Kessel, waar we langs rijden. Bij Emblem steken we de Kleine Nete en het Netekanaal over. We fietsen naar het noorden, en passeren op enige afstand het fort van Broechem. Ter hoogte van Kasteel Broechemhof (Root Hofken) kruisen we achtereenvolgens de E313, de E34 en het Albertkanaal. We volgen een deel van de antitankgracht en draaien voor het fort van Gelegem af, in noord-oostelijke richting, door de Halse bossen. Tussen Sint Antonius en Halle door fietsen we naar de jeugdherberg van Zoersel. De totale afstand bedraagt 70,3 km, waarvan 12,4 km onverhard, 3,2 km grindweg en 730 meter kasseien.

Zondag:

We verlaten de jeugdherberg via de bossen in oostelijke richting, en passeren het Zoerselhof. We blijven voornamelijk in bos­gebied en passeren de kern van Oostmalle langs de oostkant en fietsen richting Looi. Als we het kanaal Dessel - Turnhout - Schoten tegenkomen (ter hoogte van Hof ter Looi), volgen we dit naar het oosten. We wijken af van het kanaal om de bossen van de Abtsheide te verkennen. We steken het kanaal opnieuw over bij de wijk Den Hout (gemeente Beerse) en fietsen langs de Duivelskuil naar Vlimmeren. Onderweg richting Gierle passeren we een Bloso domein en een grote camping. We fietsen verder richting Lille, dat we net niet binnenrijden. We kruisen het beekje de Aa, fietsen door het bosrijk gebied naar de rand van Herentals. Van hieruit volgen we min of meer de Kleine Nete naar het westen, tot Grobbendonk waar we het Albertkanaal oversteken, om via de Kleine Nete terug naar Nijlen te rijden. De totale afstand zou moeten 70,4 km bedragen, waarvan 8,4 km onverhard, 475 meter grindweg en 745 meter kasseien.

Augustus
Zo 2

Tussen Diest en Averbode

Tochtbegeleiding: Jurgen Vandeputte

Tel: 0472 28 20 13

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 21 km
 • Samenkomst: in Diest om 10u15 aan het treinstation. Er is vlakbij parkeergelegenheid.
 • Meebrengen: het kan altijd regenen, dus waterdicht schoeisel is aan te raden. Sommige plaatsen onderweg kunnen zeer drassig zijn na hevige regenval. Ronsergeld € 1, ter plaatse te betalen aan de begeleider. Picknick en drank voor ‘s middags.
 • Verkeersinfo: Diest ligt langs de E314 (afrit 25, vanuit richting Brussel) en is ook bereikbaar via de E313 (afrit 23, vanuit richting Antwerpen). Wie met het openbaar vervoer wil komen, gelieve zich te informeren op het internet.
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet.

Diest was eeuwenlang in handen van de Oranjes, en is een stad met veel geschiedenis. De stad is bij de meeste mensen alleen bekend van de legendarische flauwe mop “ik loop in Diest rond” (5 keer snel na elkaar afratelen voor een optimaal effect). Naar het schijnt is er wel iets te zien in Diest, maar als Ronsers focussen we op wandelen. Dit wordt een afwisselende en (licht) heuvelachtige wandeling tussen bossen, velden en vochtige broeken, met halverwege een beetje cultuur met de abdij van Averbode. Afhankelijk van de coronamaatregelen stappen we al dan niet in Diest rond.

Starten doen we aan het station van Diest, waarna we direct de Lazarijberg beklimmen. Via de vallei van het Zwartwater, het natuurreservaat Dassenaarde en het Prinsenbos, bereiken we Averbode en zijn abdij. De abdij werd in de 12de eeuw gesticht door de Norbertijnen. Ondanks de godsdienstoorlogen met de protestanten in de 16de eeuw, en de confiscatie en gedeeltelijke vernietiging tijdens de Franse revolutie, heeft de kerk en een deel van de abdijgebouwen het overleefd. Het abdijcafé lijkt mij de ideale plek voor onze picknick (als het al open is). We kunnen er genieten van het plaatselijke abdijbier, en wie dat wil kan in de abdijwinkel abdijprodukten kopen. Zoniet, denken we het erbij. Na de picknick zetten we onze tocht verder via de Weefberg en de natuurreservaten het Vierkensbroek en de Demerbroeken. Naar het einde toe gaat het nog een beetje op en af via de Blaasberg en de Kalberg. We sluiten af met een (virtueel?) cafébezoek aan het station van Diest.

Augustus
Do 6

Rijsel (F) en omgeving

Tochtbegeleiding: Karel Huyghebaert

Tel: 0488 07 54 23

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: 52 km
 • Samenkomst: station van Tourcoing. Start: 9u45.
 • Meebrengen: een goede fiets. Picknick en € 1 voor de Ronserkas.
 • Verkeersinfo: trein Kortrijk - Tourcoing: 9u13, aankomst: 9u36. In de omgeving van het station zijn er straten waar men gratis parkeren, bijv. Rue Thiers, Av. A. Lefrançois, Rue du Tilleul
 • Deelnemen: aanmelden nuttig i.v.m. coronamaatregelen.

Een fietstocht door stedelijk gebied. We zien niet alleen architectuur maar ook enkele mooie landschappen. ­Rijsel, een oude Vlaamse stad met een rijke cultuur, zoals zijn flamboyante renaissancegebouwen. Bij zijn stichting was de stad een eiland in de Deule: in het Middelnederlands ‘ter ijsel’, dat werd Rijsel, in het Oudfrans ‘à l’isle’ wat Lille werd. Rijsel was in 2004 culturele hoofdstad van Europa.

We starten onze tocht aan het station van Toerkonje ofte Tourcoing en nemen het pad langs het kanaal van Roubaix. Vanaf de beroemde wielerpiste van ‘Parijs-Roubaix’ fietsen we zoveel mogelijk op grintwegen naar het zeer schone Lac du Héron. Rijsel is een bezoek waard, we kunnen slechts een deel van de bezienswaardigheden bekijken: de Kathedraal, het Hospice de Comptesse uit de 13de eeuw, het Oude Beursgebouw met zijn boekenstalletjes, de Kamer van Koophandel met het Belfort, het Museum voor Schone Kunsten, het café waar Pierre de Geyter de Internationale componeerde, de Citadelle met de Vestingwerken van Vauban. We keren terug naar Tourcoing langs de Deule en enkele landelijke wegen.

Augustus
Zo 9

Wachtebeke - Kemzeke - Abstale - Wachtebeke

Tochtbegeleiding: Felix Vercauteren

Tel: 0472 74 63 72 of 03 766 23 99

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: 60,9 km
 • Samenkomst: om 10u00 aan parking 2 van domein Puyenbroeck in Wachtebeke.
 • Meebrengen: picknick en Ronsersgeld € 1. Goede fiets en herstelmateriaal.
 • Verkeersinfo: via E-17 afrit 11 Beervelde, volg de N-449 naar Wachtebeke via de E-34, neem afrit Zelzate en volg de N-449 naar Wachtebeke-Zaffelare. Er is een duidelijke bewegwijzering naar Domein Puyenbroeck.
 • Deelnemen: aanmelden mag.

Een Rondje Waasland en Zeeland: grensoverschrijdend fietsen, net dat tikkeltje meer. Deze grensoverschrijdende fietslus gaat van start in Puyenbroeck, provinciaal recreatiedomein. De tocht voert ons door het prachtige vlakke Waasland en het open polderlandschap van Zeeland. Dit is een uiterste fietsvriendelijk parcours langs het autovrije jaagpad naast de Moervaart, op de oude spoorweg van Moerbeke tot Kemzeke en talrijke autoluwe wegen in de Scheldepolders. Genieten staat dus voorop!

Augustus
Zo 9

t/m

Za 15

Dagwandelingen in het Virgental (Oostenrijk)

Tochtbegeleiding: Bart Roggeman

Tel: 0497 17 75 04

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: dagstaptochten
 • Samenkomst: 9 augustus om 18u00 op de parking van de Spar, Lienzer Strasse 79, 9971 Matrei in Osttirol, Oostenrijk.
 • Verblijf: Ferienhaus Reinhard Steiner, Hinterbichl 19a, 9974 Hinter­bichl, Oostenrijk. Bedlinnen en handdoeken zijn in de prijs inbegrepen. Beide verdiepingen zijn voor de Ronsers. Op elke verdieping is er een slaapkamer met dubbel bed en een slaapkamer met 2 enkele bedden. Daarnaast is er een keuken en badkamer op elke verdieping. Fietsen om naar de bakker te rijden mogen gebruikt worden. Heen naar de bakker zal als een fluitje van een cent gaan en duurt zo’n 15 minuten. Voor de terugrit verdien je de bolletjestrui.
 • Meebrengen: persoonlijk materiaal voor dagtochten. Koken doen we zelf en is niet inbegrepen in de prijs van deelname. Er is per verdieping een keuken voorzien met alle comfort. Voor diegenen die wensen te overnachten in een berghut, nemen zelf een slaapzak, matrasbeschermer en hoofdkussen mee. Deze worden in de berghutten immers NIET ter beschikking gesteld. Berghut dient vooraf gereserveerd te worden zodat we dat bij het begin van de vakantie (10 augustus) kunnen regelen.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

De naam Hohe Tauern is eeuwenoud en stamt uit de tijd dat handelslieden via ijsvrije verbindingspassen, die Tauern werden genoemd, de Alpen doorstaken. Het Virgental ligt aan de rand van het Nationalpark Hohe Tauern en is de bakermat van het Sanfter Tourismus (duurzaam toerisme). In het Virgental zul je vergeefs zoeken naar ontsierende skigebieden, kabelbanen en stuwdammen. Wel vind je er rust en sympathieke initiatieven gericht op natuur- en wandelvakanties voor jong en oud.

Door de wijze waarop bergboeren al generaties lang hun land bewerken is de natuurlijke rijkdom van het dal opmerkelijk. In hooilanden, weiden en akkers tref je in de vroege zomer een enorme bloemenpracht aan. Het indrukwekkende landschap - het Virgental is omringd door drieduizenders - wordt ontsloten door een uitgebreid netwerk van wandelpaden, waarin vooral de Höhenwanderwege opvallen.

We maken vanuit een vakantiewoning dagtochten en koken ’s avonds ons eigen potje. Met behulp van korte transfers kunnen we zonder zware inspanningen het hele Virgental bewandelen en zo volop genieten van deze maagdelijke vallei. Inkopen doen we in het dorp Prägraten in een supermarkt. Er is ook een bakker in het dorp.

Augustus
Za 15

t/m

Zo 16

Geraardsbergen

Tochtbegeleiding: Marijke Swart en Jörg Gottwald

Tel: 0471 35 32 24 (Jörg) of 0488 36 09 33 (Marijke) (GSM enkel tijdens tochtdagen)

E-mail:

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: 67 en 55 km in golvend terrein, soms ook iets steiler. Elke dag ± 700 hoogtemeters totale stijging.
 • Samenkomst: op zaterdag om 10u30 aan de jeugdherberg ‘tSchipken, Kampstraat 59, 9500 Geraardsbergen.
 • Verblijf: jeugdherberg ‘t Schipken, Provinciaal Domein De Gavers, Kampstraat 59, 9500 Geraardsbergen, meerpersoonskamers.
 • Meebrengen: fiets in goede staat, zeker goede remmen en bergverzet. Picknick voor 2 dagen, regenspullen, handdoeken, mondmasker. Klapstoeltje of plastic zak om buiten te kunnen picknicken.
 • Verkeersinfo: de trein vanuit Gent komt in Geraardsbergen aan om 9u55. Dan zijn het nog 5 km tot aan de jeugdherberg via de Dender (Knooppunt 74). Wie de stoptrein van Denderleeuw richting Geraardsbergen neemt, kan in Schendelbeke om 10u19 uitstappen. Dan is het nog maar 1 km tot aan de jeugdherberg. Er is een parking!
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Voor ons is genieten van de natuur en elkaar belangrijker dan snelheid en kilometers. Stresskippen worden uitgenodigd om tot rust komen. De niet-elektriekers bepalen het tempo. We houden ons uiteraard aan de op dat moment geldende coronamaatregelen. Zo hebben we het graag en zo zien we je ook graag: bij de Ronsers waar je niets anders dan mooie herinneringen meeneemt naar huis.

Zaterdag (67 km)

We vertrekken na de aankomst van de treinreizigers in westelijke richting. We zitten in de Vlaamse Ardennen, het zal daarom ‘op en neer’ gaan tot in Ronse. Na de picknick zoeken we een rustigere en vlakkere route terug naar de jeugdherberg.

Zondag (55 km)

Vandaag kiezen we het terrein ten oosten van Geraardsbergen. Het is eerst vlak en rustig langs de Dender tot Pollare. We kronkelen langs autoluwe straten en wegen tot Leerbeek, waar we iets zuidelijker hoofdzakelijk langs de LF6 terug komen. Als afsluiter mag uiteraard de ‘Muur van Geraardsbergen’ niet ontbreken. Kijk je versnellingen maar na! In het stadje van de mattentaarten is zeker een café voor een afscheidsdrankje. Daarna zijn het nog maar een paar kilometers terug naar de jeugdherberg.

Augustus
Zo 30

Fietsen rond het Gentse havengebied

Tochtbegeleiding: Hermien Matthys

Tel: 0495 86 73 05 (enkel ‘s avonds na 18u00 of in het weekend)

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: ongeveer 61 km.
 • Samenkomst: we vertrekken om 10u00 aan de kerk, Grote Markt, 9060 Zelzate.
 • Meebrengen: picknick en drank voor de dag. Zonnebescherming en/of regenkledij en een fiets in goede staat. In kader van coronamaatregelen dien je ook een mondmasker en alcogel bij te hebben. € 1 Ronserbijdrage.
 • Verkeersinfo: wie via de E34 van de kust komt, moet er rekening mee houden dat de brug in Zelzate open kan staan. Reken 10 minuten extra bij je reistijd. Zelzate is het best bereikbaar met de wagen via de R4 of de E34.
 • Deelnemen: aanmelden bij de tochtbegeleider ten laatste op 10 juli 2020. Er kunnen maximaal 15 personen deelnemen.

Het Gentse havengebied heb je misschien niet meteen in gedachten om te fietsen, maar laat je tijdens deze tocht verrassen. De tochtbegeleidster woont onder de rookpluim van Arcelor Mittal, maar legde die voor het weekend het zwijgen op.

We vertrekken aan de kerk op de Grote Markt van Zelzate. We rijden vervolgens doorheen verschillende gemeenten: Ertvelde, Oosteeklo, Sleidinge, Evergem, Desteldonk, Mendonk en Wachtebeke om dan terug te eindigen op de Grote Markt in Zelzate.