De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Juli
Zo 7

Eppegem - Kortenberg

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 22 km.
 • Samenkomst: 10u15 aan het station van Eppegem. Vertrek om 10u30.
 • Meebrengen: picknick en drank, (hoge) schoenen, € 1 Ronserbijdrage.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar is niet verplicht. Bij onzekerheid over de weersomstandigheden: bel de tochtbegeleiding.

Met de Streek-GR Groene Gordel kan de geoefende wandelaar in 8 dagen al stappend helemaal in een lus rond Brussel. Dit verrassend groen traject van 157 km gaat door het Pajottenland, de Zennevallei, de Brabantse Wouden en de Brabantse Kouters. De Ronsers doen er de komende maanden etappes van, telkens van station naar station. Kom mee genieten van prachtige stukken groen en (vaak) weidse vergezichten. En de Ronsers zouden de Ronsers niet zijn, mochten we enkel maar de tekens langs de weg volgen...

Voor deze eerste etappe vertrekken we aan het station van Eppegem. Meteen stappen we via de Plasstraat naar de Zenneboorden om dan meteen de Rotstraat in te duiken. We steken de E-19 over en zetten koers naar Elewijt en taverne Molenveld. We stappen nu door het Moorbos en komen dan in het Snijsselsbos. We komen in het natuurgebied Het Torfbroek. De gemeentelijke overheid verkocht in 1928 dit natuurgebied aan een bouwmaatschappij voor de aanleg van een villawijk. Er volgden 50 jaar van aftakeling. Uiteindelijk kwam het onbebouwde deel in 1977 in beheer van Natuurpunt. Met man en macht worden de dichtgegroeide hooilanden en moerassen weer opengemaakt en open gehouden. Hoewel bepaalde littekens onuitwisbaar zijn, is het herstel opzienbarend. Dit gebied is absoluut een bezoek waard, zeker in juni-begin juli, wanneer een zee van orchideeën de Ronsers begroet. Daarna zetten we koers naar Nederokkerzeel en kiezen we voor enkele trage buurtwegen. Zo komen we in Kwerps en dan in Erps-Kwerps. Vlak voor we denken op de landingsbaan van Brussel-Nationaal terecht te komen, zijn we in Kortenberg. Is er nog tijd bij Annex voor een drankje?

Juli
Do 11

Diksmuide, polders en moeren

Tochtbegeleiding: Karel Huyghebaert

Tel: 0488 07 54 23

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: een goeie 50 km.
 • Samenkomst: station van Diksmuide. Start fietstocht om 10u00.
 • Meebrengen: goede fiets, picknick en drank. € 1 Ronserbijdrage.
 • Verkeersinfo: nabij het station kan je gratis parkeren (Lange Veldstraat). De trein vanuit Antwerpen stopt in Diksmuide om 9u47.
 • Deelnemen: graag aanmelden. Dat mag voor een dagtocht altijd direct bij ontvangst van het tijdschrift (of later, zo gewenst).

Een dagtocht op de Vlaamse feestdag door een open landschap van polders, moeren en vele waters. De oorlog 1914-18 is hier nog zichtbaar: Dodengang, de ‘Zate’, het kanon de ‘Lange Max’, Käthe Kollwitz,...

We fietsen van het station naar de mooie Grote Markt, laten de IJzertoren links liggen en nemen de linkeroever van de IJzer. Van de lange Dodengang gaat het via een prachtig pad naar Oud Stuivekenskerke, iets verder rijden we de ‘Zate’ op (de Zate, de oude spoorlijn Diksmuide - Nieuwpoort die iets hoger ligt dan het vlakke land, het IJzerwater kwam tot hier in de Eerste Wereldoorlog). Naar Schoorbakke waar intens gevochten werd tijdens de Slag van de IJzer in 1914. De rechteroever van de IJzer leidt ons naar Mannekensvere, van daar naar Zevekote en Moeren. Op de Leugenboom bezoeken we de Lange Max, een reusachtig Duits kanon van 17,5 meter lang, destijds het grootste kanon ter wereld. We keren terug naar Diksmuide via Koekelare met zijn Käthe Kollwitzmuseum, onderweg brengen we nog een bezoek aan het Duits militair kerkhof met het ‘Treurende ouderpaar’ van Käthe Kollwitz.

Juli
Zo 14

Verrebroek - Doel - Verrebroek

Tochtbegeleiding: Felix Vercauteren

Tel: 0472 74 63 72

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: 58 km.
 • Samenkomst: darpoolparking Verrebroek naast de E34, afrit Kieldrecht - Vrasene. De E34 is de weg tussen Antwerpen - Zelzate - Kust.
 • Meebrengen: picknick, € 1 ronserbijdrage en een fiets in goede staat.
 • Deelnemen: graag aanmelden.

Terwijl in Frankrijk de champagneflessen knallen voor de nationale feestdag ‘le quatorze juillet’ trekken de Ronsers naar Doel, het vergeten dorp. Doel met zijn 4 kerncentrales. Doel het dorp van de krakers. Deze fietstocht is een kans om Doel met ‘Den Doel’ anno 2024 te verkennen en te bekijken en ervan te genieten met de Ronsers zoals het nu is.

Doel is een deelgemeente van Beveren en raakte bekent in de jaren ’60 door de uitbereidingsplannen van de Haven van Antwerpen. Sinds 1998 waren er plannen voor een nieuw dok - het Saeftinghedok dwars over het dorp. In maart 2022 werd uiteindelijk een akkoord bereikt dat de uitbreiding van de haven kon doorgaan zonder dat Doel moest verdwijnen of onleefbaar wordt. In 1967 werd ten noorden van Doel het Paardenschor onteigend waar enkele jaren later de kerncentrale van Doel zou verrijzen. In 1969 werd gestart met de bouw ervan. Er zijn 4 centrales Doel 1 uit 1974, Doel 2 uit 1975, Doel 3 uit 1982 en Doel 4 uit 1985. Doel 1 en 2 zijn intussen stilgelegd. De gemeente Doel omvat naast de dorpskern de gehuchten Ouden doel, Rapenburg en Saftingen. Verder hoort nog de Prosperhaven (dit is de haven van Prosperpolder en De Schoof nog bij Doel. Sinds 2006 wonen er geen krakers meer in Doel. Alle personen die hebben gekraakt zijn geregulariseerd als huurder of eruitgezet. Het kraken van een woning wordt niet meer gedoogd. De Ronsers fietsen naar Doel via de polders van Meerdonk - Kieldrecht - Nieuw Namen - Grauw - Prosperpolder.

Juli
Wo 17

Op en rond de Zwarte Berg

Tochtbegeleiding: Paul Ghekiere

Tel: 0496 16 17 10

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: voormiddag 9 km, namiddag 11 km.
 • Samenkomst: Brasserie Kapittel, Bellestraat 54, 8954 Westouter. Er is parking achteraan het café. Start van de wandeling: 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: picknick voor de middag en drank voor onderweg. Indien gewenst kan er een lunch genomen worden in de Brasserie (steaks, burgers, salades, …). Wil dit ’s morgens bij de start met de uitbaters afspreken zodat we zo weinig mogelijk tijd verliezen over de middag.
 • Verkeersinfo: komende vanuit richting Ieper bij het binnenrijden van Loker rechtsaf de Rode Berg op en daarna af. Nu de Vidaigneberg omhoog waar je op uw rechterkant de kabelbaan Cordoba opmerkt. Ongeveer 200 m verder links is ‘t Kapittel.
 • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina. De tochtbijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. Eventuele laattijdige wijzigingen in het programma worden meegedeeld op de site. Bekijk deze dus nog eens de dag voordien.

Een pittige wandeltocht met veel mooie panoramische vergezichten in het geprononceerde landschap tussen Rode Berg en Zwarte Berg.

Vandaag starten we op de Zwarte Berg waar het in de weekends op de koppen lopen is van de vele (Franse) toeristen. Hier zijn we echt helemaal op de grens tussen Belgie en Frankrijk, met in het Belgisch deel talloze horeca- en winkelzaken. Op een woensdag midden in de verlofperiode zal het er zeer rustig zijn, zeker zodra we 100 m ver zijn en afwijken van de grote weg.

De voormiddagtocht starten we noordwaarts richting Westouter. We doorkruisen het natuurgebied De Broekelzen. Dit gebied kwam onlangs in de media omdat het Agentschap Natuur en Bos een corridor wil creëren naar het natuurgebied op de Zwarte Berg (Franse kant) om hier zo terug de vuursalamander te introduceren. Westouter laten we rechts liggen en via een onverharde weg (de Gemeneweg, gemeen in de betekenis van gemeenschappelijke weg, België en Frankrijk) klimmen we geleidelijk naar de top van de Zwarte Berg (Mont Noir). We dwarsen een grote weg en komen in het prachtige Parc Marguerite Yourcenar waarin we een ommetje lopen. Marguerite Yourcenar was een Belgisch-Franse schrijfster en dichteres, geboren in Brussel in 1903 en overleden in 1987. Ze was de eerste vrouw die werd toegelaten tot de Académie française (1980). Ze was een echte wereldburger die op veel verschillende locaties heeft gewoond, maar haar vakantie bracht ze altijd hier op de Mont Noir door. In het voorjaar is dit een unieke locatie om wilde boshyacinten te bewonderen. Als wij er zijn, fantaseren we ze erbij. Nu dalen we richting Sint-Jans-Cappel maar halverwege slaan we linksaf en beginnen we terug te klimmen om via de flanken van de Zwarte Berg aan onze startplaats te komen.

Na onze lunch starten we op dezelfde weg langs waar we deze voormiddag geëindigd zijn. De eerste 8 km stappen makkelijk, asfalt en hoofdzakelijk licht dalend. Hier moeten we ons wel eens 180° omdraaien zodat we de drie heuvels opmerken, van links naar rechts: Zwarte Berg, Vidaigneberg, Rode Berg. Het is pas wanneer we terug de grote weg Loker-Bailleul zijn overgestoken en de laatste 3 km aansnijden dat het echt menens wordt: onverhard en relatief steil. We beklimmen de Vidaigneberg vanuit de zuidwestelijke kant om terug te komen naar ons startpunt, het Kapittel.

Over de totale dag hebben we 20 km afgehaspeld (9 km in de voormiddag en 11 km in de namiddag), met 365 hoogtemeters (222 hm in de voormiddag en 143 hm in de namiddag). Zo een inspanning verdient een beloning en daarvoor zitten we goed in het Kapittel. Er is een uitgebreide bierkaart en ze serveren verschillende soorten picons. Voor wie picon niet kent: PROEVEN; chauffeurs houden het best bij één!

Juli
Za 20

Rondje Noorderkempen

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 0494 15 98 12

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: 49 km waaronder tamelijk veel goed berijdbare aardewegen en een stukje kasseiweg.
 • Samenkomst: 10u00 aan de grote (gratis) parking aan het station van Kapellen.
 • Meebrengen: picknick en drank voor onderweg, € 1 Ronsergeld en een fiets die in orde is.
 • Deelnemen: nuttig maar niet verplicht.

De Noorderkempen is een streek die een deel is van de Kempen. Het vormt een ovaal gebied dat zich uitstrekt vanaf een denkbeeldig topografisch referentiepunt: 51° 22’ 38” NB & 04° 26’ 59” OL over een periferie van negen gemeenten: van Kalmthout en Essen naar Poppel en Postel en van Mol en Olen via Zoersel naar Kapellen en Brecht. Een schrale zandgrondstructuur/patroon waarvan de bovenste laag meestal uit humusarme bladgrond bestaat, doch met een variatie aan plantengroei. Er is een gezegde: hoe armer de grond, hoe groter de verscheidenheid. Hoe armer de grond, hoe rijker de Ronserervaring?

We komen samen op de grote (gratis) parking aan het station van Kapellen om 10u00. We wachten op de treinronsers die aankomen om 10u08. Daarna vertrekken we langs het spoor in de noordelijke richting. We fietsen door het natuurgebied van de Uitlegger tot aan het militair vliegveld van Brasschaat. Via de sporthal van Gooreind fietsen we door een industriezone en het Suske en Wiske museum naar Kalmthout. Na ongeveer 21 km komen we aan op de plaats waar we picknicken. In de namiddag fietsen we langs de nieuwe brandtoren in de Kalmthoutse Heide (die we beklimmen zodat we een prachtig zicht hebben op de heide). Verder gaan we door de heide naar het bijenmuseum (De Vroente). Daarna gaat het door een stukje Nederland naar Putte-Kapellen waar we een korte pauze houden. Dan rest ons nog een goede 8 km naar het station van Kapellen.

Juli
Zo 21

Vanuit Tielen rond Kasterlee naar de kermis

Tochtbegeleiding: Carlo Uyttendaele

Tel: 0493 55 80 15

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 24,5 km.
 • Samenkomst: Station Tielen, Stationsplein, 2460 Kasterlee. Vertrek om 10u00.
 • Meebrengen: picknick, voldoende drinken en kleding. Schoeisel in functie van het weer. Ronserbijdrage van € 1.
 • Verkeersinfo: heen is er een trein vanuit bvb Lier (10u11) naar Tielen (10u40). Terug: Tielen 17u24 naar Lier (17u51) > Antwerpen (­Berchem) om het uur. Vertrek 16u24 is echter niet gegarandeerd.
 • Deelnemen: de tochtbegeleider waardeert jouw aanmelding.

De Kempische heuvelruggen in de omgeving van Kasterlee lenen zich perfect tot meerdere wandelingen, soms al eens met de nodige herkenningspunten, maar meestal toch met een ‘net iets anders’ parcours dan de vorige keer om verrrassend en uitdagend te blijven. Typisch voor de Ronsers dus dat tikkeltje anders. Kasterlee, gemeente in de Antwerpse Kempen, ligt 18 meter boven zeespiegel. Dit garandeert niet dat de weggetjes niet nat en drassig kunnen zijn maar overstromingsgevaar lijkt toch minimaal en dus veilig voor een mooie wandeling met de Ronsers.

Vertrek is aan het station van Tielen waar we om 10u00 (na aankomst trein van 9u40) de wandeling aanvatten. We verlaten het centrum richting “Lichtaarts Broek”. Dit is geen kledijwinkel maar eerder aanduiding voor laaggeleden gebied (waterdicht schoeisel kan nuttig zijn). Zo gaat het naar de Witte Bergen, een natuurreservaat met vooral naaldbossen en duinruggen in een heidevlakte. Naaldbossen worden in vergelijking met loofbossen beschouwd als minder goed inzake CO2-opslag maar het blijft toch een bos waar het aangenaam vertoeven is. De Kempense Heuvelrug tussen Lichtaart en Herentals is deel van Europees beschermd natuurlandschap. Snepkensvijver, het Zwart Water, het Groot Moerven, het Lavendelven, de Heiberg zijn bijzondere natuurparels en vormen een prachtig landschap. In het midden van de bossen in Lichtaart staat al bijna een eeuw een herdenkingskruis voor Nestor Bayot, een soldaat uit Lens-Saint-Servais in de provincie Luik. Op 20 augustus 1914 liep de soldaat, toen 21 jaar, op die plaats in een hinderlaag die er door Duitse ulanen (lansiers of soldaten te paard) was gelegd. Toen hij plots oog in oog kwam te staan met de vijand loste hij een paar schoten maar werd dan zelf dodelijk getroffen in het hoofd. Hij viel van zijn paard dat samen met de medesoldaten ongedeerd kon ontsnappen. Een paar dagen later werd Bayot aan de kerk van Lichtaart begraven. Wij houden het vreedzamer en zoeken op de middag een picknickplaats of tussenstop in een cafeetje of camping waarna we verder gaan via een stuk van het Corneliuspad naar het Koningsbos. Via de onvermijdelijke Hoge Rielen komen we uiteindelijk terug in Tielen.

In Tielen is blijkbaar 21 juli naast de Nationale Feestdag ook een kermisdag. De tochtbegeleider heeft zich laten vertellen dat er dan heel wat tafeltjes bijgezet worden aan de cafeetjes dus een drankje om wat na te keuvelen lijkt mogelijk (dit op ± 500 m van station Tielen, onze vertrek- aankomstplaats).

Juli
Do 25

Scheldeverentocht

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: de voorziene afstand bedraagt 60 km, al kan dit naar gelang de dienstregeling van de veerdiensten aangepast worden.
 • Samenkomst: 10u30 aan het station Bornem.
 • Meebrengen: een (e-)fiets (met opgeladen batterij(en)) in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden. Een helm die het hoofd beschermt bij een eventuele valpartij en een fluovestje zijn welkome attributen, evenals herstelmateriaal in geval van lekke banden. Picknick en drank. Al naargelang de uurregeling van de veerdiensten nuttigen we onze picknick evt wachtend op de veerboot, al komen we zeker een café tegen maar misschien op een minder geschikt moment. Zorg dus zéker zelf voor voldoende drank voor onderweg.
 • Deelnemen: aanmelden per e-mail met vermelding van gsmnummer absoluut noodzakelijk. Gezien in het verleden de klimaatverandering soms roet in het eten gooide (storm/hittegolf) of een tocht al dan niet kon doorgaan vraagt de tochtbegeleidster om het weerbericht de dagen voorafgaande aan de tocht te volgen en ingeval van extreem veel regen/hoge temperaturen de tochtbegeleidster te contacteren die beslist of de tocht al dan niet plaatsvindt.

Heen en weer met het veer… Bootje varen: wie droomt er niet van! Er is nu eenmaal niets fijner dan op het ruisende water te drijven, de vogels boven je, de wind op je gezicht en de geur van zilt water in je neus.

Of wacht, misschien is er toch nog iéts fijner: dat te kunnen beleven met de fiets aan de hand. Waarna je bij aankomst op de oever meteen je tweewieler kan opspringen om de prachtige regio Scheldeland te ontdekken. Omdat het water een geweldig prominente rol speelt in deze regio, zijn er ook heel wat veerdiensten voorzien. Het Scheldeland is de regio met de meeste actieve veren in Vlaanderen en die worden allemaal intensief gebruikt. Er zijn er 12 in totaal, die je veilig en vlot over de Schelde, Rupel of Durme varen. De Ronsers varen met veren. Een unieke tocht!

Tijdens deze fietstocht nemen we 4 maal een veer: het veer Sintt.-Amands - Moerzeke, het veer Hamme - Tielrode, het veer Wintham - Rupelmonde, het veer Bazel - Hemiksem. We wanen ons naast fietser ook eventjes kapitein op de lange omvaart op deze tocht. De autovrije dijken en weelderig groene jaagpaden zijn grote troeven van het Scheldeland. Die routes lokken talloze fietsers en wandelaars. Na het veer van Sint-Amands - Moerzeke doorkruisen we eveneens enkele geweldig knappe natuurgebieden op de oevers van de Schelde en de Durme. Een bezoek aan een van de vele palingrestaurantjes in de buurt zal voor een volgende gelegenheid zijn. Paling is dan ook dé specialiteit van deze streek. Van Hamme Driegoten gaat het naar het veer van Hamme - Tielrode die ons terug naar de Schelde-oever brengt. Van hieruit zien we een nostalgisch kraantje. De laatste getuige van de Boelwerfhistorie staat hier nog fier overeind. De enige kraan die het roemrijke verleden nog symboliseert werd aangekocht door de gemeente Temse. Vandaag brengt ze hulde aan de scheepsbouwers van weleer en aan een industrie die voor het verval jarenlang welvaart opleverde voor de streek. De rijdende torenkraan stamt uit 1957 en werd volledig gerestaureerd. Ze zal dienst blijven doen als monument en staat ietwat verloren tussen de modernistische architecturale overvloed aan het water. Op 30 november 1994 sloot NV Boelwerf Vlaanderen definitief haar deuren. Het betekende meteen het einde van de industriële zeescheepsbouw in België. Voor Temse was dit het einde van 165 jaar scheepsbouwnijverheid opgestart door Bernard Boel in 1829. Als je de skyline van De Zaat vanop de Temsebrug bewondert, zie je een ietwat apart gebouw opduiken. Het hoofdkantoor van Bouwbedrijf Cordeel – dat de site ontwikkelde – is een pronkstuk van vooruitstrevende architectuur en gedurfd design. Het is een langgerekt gebouw dat op twee pilaren 20 meter boven de grond lijkt te zweven. Het is een technologisch huzarenstukje dat uitkijkt over de stroom en dat de oever van de rivier een eyecatcher van formaat heeft opgeleverd. Al vlug komen we in Steendorp. Omdat de vorm van de kerktoren gelijkenissen vertoont met een vroegere mosterdpot hebben de Steendorpenaren de spotnaam ‘mosterpot’ gekregen. Vanop de veerpont in Rupelmonde zijn we getuige van een indrukwekkend schouwspel, hier zien we de Schelde op z’n meest imposantst! Hier, waar het Zeekanaal naar Brussel de Scheldestroom vervoegt, beleef je de ware grandeur van de Schelde. Natuurlijk is ook de natuur die op de oevers ligt verspreid om duimen en vingers af te likken. Overstromingsgebieden, rijkelijk begroeide rivieroevers, de Polders van Kruibeke.

De Polders van Kruibeke zijn een strategische schakel in het Sigmaplan. Om Vlaanderen te vrijwaren van overstromingen worden, op strategische plaatsen langs de Schelde en haar bijrivieren, gecontroleerde overstromingsgebieden aangelegd. Bij gevaarlijk hoge waterstanden stroomt het water over de overloopdijk, zo worden overstromingen elders vermeden. De ringdijk landinwaarts beschermt het achterland. In een deel van de polders bootsen we op een slimme manier de getijden na. Via een sluizensysteem stroomt er dagelijks een beetje Scheldewater het gebied in en uit. Hier ontstaat een brok dynamische getijdennatuur. Waar het hoogwater de laagste delen overspoelt, ontstaan slikken. Bij eb laat het wegtrekkende water een laagje slib achter, zo groeien de slikken langzaam uit tot schorren. Vanop de dijk heb je een prachtig overzicht op deze typische Scheldenatuur. Vlaanderen heeft dit innovatief concept ontwikkeld om veiligheid en natuurherstel in één gebied te combineren. Alles samen groeit hier een aaneengesloten natuurgebied van 600 hectare. De Ronsers rijden erdoor, graag met jou!

Juli
Za 27

t/m

Zo 28

Pajottenland

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geerjte Ulser

Tel: 0499 52 23 59

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: dagafstanden: 69,8 km op zaterdag, 69 km op zondag. We gebruiken zoveel mogelijk landelijke wegen en fietswegen. Er zitten dus ook stukken halfverhard en onverhard tussen.
 • Samenkomst: op zaterdag 27 juli 2024 aan de stationsparking van Dendermonde (te bereiken via de Burgemeester Portmanslaan). Volgens de NMBS-website is parkeren hier nog gratis. We willen om 10u00 kunnen vertrekken.
 • Verblijf: we overnachten in Hanenbos, Destelheidestraat 66, 1653 Dworp (tel. 02/380 39 15). Er zijn geen stapelbedden te gebruiken, lakens zijn ter plaatse beschikbaar (handdoeken niet). Overnachting, avondmaal, ontbijt en ronsergeld kosten samen € 42,75 per persoon.
 • Meebrengen: een fiets die in orde staat (zeker de remmen en de banden), picknick voor twee middagen. We hopen op een café (liefst met terras) om te eten, maar die moeten we nog vinden. Lakens en dekens zijn ter plaatste aanwezig, dus daar moet je niet aan sleuren.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders vanaf 25 mei om 20 uur.

Hoogseizoen, dus aan zee en in het buitenland is het druk. Met de Ronsers kiezen we voor het rustige en hopelijk even zonnige binnenland. We trekken van Dendermonde naar Dworp (en terug). De fietstochten zijn voornamelijk zacht glooiend, 460 hoogtemeter op zaterdag, 310 hoogtemeter op zondag. Ook al fietsen we door eerder dicht bevolkt gebied, toch vermijden we zoveel mogelijk de drukte en de huizen en zoeken de achterliggende wegen en weggetjes op.

Zaterdag, 27 juli 2024

We vertrekken vanaf de stationsparking van Dendermonde, we starten langs de oude Denderbedding (westelijk) en zoeken ter hoogte van Denderbelle de Dender zelf op. We volgen de Denderdijk in zuidelijke richting tot aan de brug van Gijzegem. Hier steken we de Dender over en rijden naar de Kapel van het Heilig Hart van Jezus te Herdersem. We fietsen zuid-oostelijk naar Moorsel, kruisen de Molenbeek en passeren door Hekelgem. Iets voor Denderleeuw steken we de E40 over, om in Denderleeuw opnieuw de Dender te bereiken. We volgen de Dender tot Pamel, passeren de Grot van Poelk, rijden bezijden het Neigembos naar Gooik. Van hieruit fietsen we door de velden naar Kester, vervolgens over Pepingen naar Halle. We verlaten Halle langs het kanaal Charleroi-Brussel en komen via Huizingen aan onze overnachtingsplaats, Hanenbos in Dworp aan.

De totale voorziene afstand is 69,8 km, waarvan 2,74 km onverhard en 126 m gravel en 105 m kassei (de tochtbegeleider heeft het precies uitgemeten!). Voor 584 m is de ondergrond niet gekend. Die ontdekken we samen.

Zondag, 28 juli 2024

We verlaten Hanenbos ongeveer langs waar we gekomen zijn, we steken het Kanaal Charleroi-Brussel over in Lot en fietsen door Sint-Pieters-Leeuw naar het Volsembroek en de Zuunvallei. We komen langs het park van het kasteel van Gaasbeek en Groenenberg, gaan langs Sint-Anna-Pede en de Wolfsputten van Dilbeek naar Bekkerzeel, nadat we de E40 hebben gekruist. We komen langs de kerk van Kobbegem, maken een ommetje langs Ossel, om in Merchtem de Heilige Familiekapel te passeren. Via Steenhuffel en de velden langs het Buggenhoutbos fietsen we naar Opdorp. We omzeilen grotendeels Buggenhout, zoeken ons een weg langs Sint-Gillis en het Sint-Blasiusziekenhuis naar het Kalendijkgebied van Dendermonde, om zo terug de stationsparking te bereiken. De totale voorziene afstand is 69 km, waarvan 2,37 km onverhard, 350 m gravel en 1,16 km kasseiweg.

September
Vrij 13

t/m

Zo 15

Herten spotten op de Veluwe (NL)

Tochtbegeleiding: Kristien Nuyts

Tel: 0485 72 66 87

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: 2 dagwandeltochten van 18 km en 1 afwisselende dag met fietsen, cultuur en wildspotten.
 • Samenkomst: 10u30 aan het Bezoekerscentrum Veluwezoom, Heuvenseweg 6a, 6991 JE Rheden.
 • Verblijf: Hotel Papendal, Papendallaan 3, 6816 VD Arnhem. Vlakbij de ingang van het Nationaal Park Hoge Veluwe. We logeren in 2-persoonskamers.
 • Meebrengen: wandelschoenen, picknick voor de 3 wandeldagen (het is moelijk een bakker te passeren, zaterdag kan wel iets worden aangekocht in het Nationaal Park). Badkledij als je de sauna van het hotel wil gebruiken.
 • Verkeersinfo: kostendelend samenrijden is mogelijk.
 • Deelnemen: aanmelden per e-mail bij de tochtbegeleidster vanaf 25 mei, 20 uur.

De bronsttijd op de Veluwe is een magische periode waarin de edelherten hun oergeluiden laten horen en strijden om de gunsten van de hinden (vrouwtjes). Dit weekend zullen we zaterdagavond tijd nemen om wild te spotten in het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Natuurlijk nemen we ook de bekende witte fietsen in het Nationaal park en de liefhebbers kunnen ook het Kröller-Müller Museum bezoeken. We verkennen ook de Veluwezoom, Hoog Buurlo en radio Kootwijk. Logeren doen we dicht bij de ingang van het Nationaal park, hotel Papendal, waar topsporters trainen voor de Olympische Spelen.

Dag 1: We starten onze wandeling bij het bezoekerscentrum Veluwezoom. We wandelen langs de schaapskooi Heuven. In het gebied rondom Rheden hebben zeker 17 schaapskooien gestaan. Die kooien stonden op de grens van akkerland en heide. We genieten van het uitzicht op de Heuvense Bergen. Langs bos en heide wandelen we verder naar het Rozendaalse Veld met de enige overgebleven brandtoren. Uitzichtpunt posbank mag natuurijk niet ontbreken op onze wandeling.

Dag 2: Vandaag bezoeken we het Nationaal Park Hoge Veluwe. We rijden met de auto naar het park Paviljoen, waar we de witte fietsen nemen om het park verder te verkennen. De geinteresseerden kunnen samen met de tochtbegeleidster het Kröller-Müller Museum bezoeken. Dit musuem bevat de mooiste Vincent van Gogh-collectie ter wereld en heeft ook mooie tijdelijke tentoonstellingen en een schitterende beeldentuin waar we ook een mooie wandeling door maken (reken op 2 tot 3 uur voor een bezoek aan het museum met beeldentuin). Na het museumbezoek zetten we onze fietstocht verder, we dineren in het park om 17u30 zodat we kort hiervoor en erna tijd hebben om de wildspotplaatsen te bezoeken voor het park sluit om 20u00. Wild is hier meestal te spotten bij valavond, overdag is hier weinig te zien.

Dag 3: Vandaag starten we de wandeling bij Hoog Buurlo. Een eeuwenoude bos- en bewoningskern in het hart van de Veluwe. Het gehucht bestaat uit twee schaapskooien en twee woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide. We wandelen door het Kootwijkerzand, het grootste stuifzandgebied van West-Europa. Radio Kootwijk mag niet ontbreken op deze wandeling. Het is een voormalig zenderpark dat in de 20ste eeuw een belangrijke communicatieverbinding vormde tussen Nederland en haar toenmalige koloniën.

Mei
Vr 3

t/m

Zo 5

Wandelen en fietsen in Haspengouw

Tochtbegeleiding: Hilde Vandevelde

Tel: 0496 59 47 06

E-mail:

 • Type: relax-weekend
 • Afstand: zelf te bepalen.
 • Samenkomst: vrijdag 3 mei vanaf 16u00 op het kasteeldomein.
 • Verblijf: Kasteel Nieuwenhoven, Engelbamp 57, 3800 Sint-Truiden.
 • Meebrengen: hoeslaken, kussensloop en dekbedovertrek, fiets en/of wandelschoenen, keukenhanddoek en mesje om groenten te snijden, brooddoos, potjes om overschotten mee te nemen. Je picknick hoef je niet mee te brengen, die kun je aan de ontbijttafel samenstellen. De eigenaar van het verblijf vraagt om biologisch afbreekbare zepen te gebruiken.
 • Deelnemen: vanaf 25 maart een mail sturen naar de tochtbegeleidster.

Relaxen op een toplocatie! We logeren in een vleugel van een kasteel dat aanvankelijk een buitenverblijf was voor Benedictijnse monniken. Na de Franse revolutie kwam het Kasteel in handen van de adel en heeft het vooral gefungeerd als ‘lusthof voor de voeding van lichaam en geest’. Met het Schorrebos en het provinciedomein Nieuwenhoven als buren, vormt dit kasteel de ideale uitvalsbasis voor al wie al wandelend of fietsend van de natuur wil genieten. En als de Ronsers in een lusthof zitten, dan IS het ook een lust voor oog, reuk en smaak. En natuurlijk is ons ‘schijfke’ gekuist na dit weekend.

We verzamelen op vrijdagavond in het Kasteel, waar na een eerste terreinverkenning van het domein een eenvoudige maaltijd van soep met brood en beleg voorzien wordt. Na het eten is er voor geïnteresseerden een korte uitleg in verband met het gebruik van de app OSMAND voorzien. Deze app helpt je de weg te vinden en gps-track te volgen.

Zaterdag en zondag worden er groepjes gevormd die gaan wandelen of fietsen. Zaterdagavond koken en eten we samen iets lekkers en voedzaam zonder uren in de keuken te staan.

Wandelen

Er zijn heel wat bewegwijzerde wandeltochten in de buurt, zoals de Elsbroekwandeling (12 km), de Gelukswandeling (9 km), wandelknooppunten, GR,… Heb je zin in een stevige wandeling, dan kun je naar het provinciedomein De Vinne in Zoutleeuw wandelen en door het Zwartaardebos en natuurreservaat op d’Hei terugkeren (22 km). Een tocht van 17 km voert je via het Galgenbos, Mielenbos en Mierhoopbos naar Wijer om via Kozen en Kortenbos terug in het Kasteeldomein van Nieuwenhoven te belanden. (21 km).

Fietsen

Ook op dit vlak geen gebrek aan inspiratie… Fietsknooppunten, spoorwegbeddingen die omgevormd zijn tot fietspaden,… De fietsroute ‘Kijk op Haspengouw’ van 56 km voert je langs panoramaborden en panoramakijkers op hoger gelegen uitzichtpunten in de regio in en rond Sint-Truiden. Wil je de vallei van de Gete verkennen, fiets dan in noordelijke richting naar Herk-de-Stad om nu eens aan de ene zijde, dan eens aan de andere zijde van de Grote Gete op te klimmen richting Tienen. In de buurt van Ezemaal vind je de Kleine Gete die je naar Zoutleeuw leidt. (73 km). Richt je je stuur naar het zuid-oosten, dan kun je via Borgloon en Lauw tot net over de taalgrens fietsen. (72 km).

Mei
Zo 5

Lier - Nijlen - Lier

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 22 km
 • Samenkomst: om 10u25 aan het station van Lier. Na de aankomst van de trein uit Antwerpen starten we onze tocht.
 • Meebrengen: picknick en drank. € 1 Ronsergeld.
 • Deelnemen: aanmelden is fijn maar niet verplicht.

Het is al even geleden dat de Ronsers het Pallieterland aandeden. Toen er vroeger in Nijlen nog een jeugdherberg was, fietsten of stapten we wel eens in de buurt. Zovele jaren later lopen we opnieuw in de streek waar intussen zoveel ten goede veranderd is. Er zijn wandelknoop­punten, er is wat nieuwbouw dat in de plaats kwam van de lelijke vervallen gebouwen. De Kesselse Heide missen we niet. Wie er nog nooit was: een ontdekking.

Van het station in Lier trekken we langs de Stadsvesten naar de Kleine Nete en komen zo langs Kloosterheide. Door de meersen stappen we naar het provinciaal domein Kesselse Heide waarnaar we ons begeven naar het Fort van Kessel. Via een Elzenbos en de Bartstraat bereiken we de Grote Nete die ons eerst nog naar het Ravensteinhof brengt en dan meanderend terug stilaan richting Lier brengt. De tocht is gevarieerd en loopt door een erg mooi gebied waar ook de roodwitte of roodgele tekenen zeker op ons pad komen. We picknicken ergens onderweg en er zal zeker tijd zijn voor een drankje of versnapering. Ronseren dus!

Mei
Do 9

t/m

Zo 12

Eupen

Tochtbegeleiding: Jörg Gottwald en Marijke Swart

Tel: 0471 35 32 24 (enkel tijdens de tochtdagen)

E-mail:

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: dagelijks zijn het tussen 45 en 60 km met 800 tot 900 m hoogteverschil.
 • Samenkomst: we vertrekken om 11u15 aan de parking van de jeugdherberg van Eupen. We wachten op de treinreizigers. De trein vanuit Oostende arriveert om 10u43. Voldoende tijd dus om 1,5 km vanuit het station naar de jeugdherberg te geraken. Spullen die je tijdens de eerste tocht niet nodig hebt, mag je in de auto laten.
 • Verblijf: drie nachten in de gite d’étape in Eupen, Judenstrasse 79, 4700 Eupen. Ontbijt, avondeten en lakens zijn inbegrepen. We hebben zoveel mogelijk bedden ‘onder’ (ipv stapelbedden) gevraagd. Het leven van een Ronser is echter soms vol verrassingen… Dus als je absoluut niet op een bovenste stapelbed kunt slapen, geef het dan bij de aanmelding door.
 • Meebrengen: fiets in goede staat, met bergverzet of elektrisch ondersteund, goede remmen en opgepompte banden. Een fietshelm en eigen plakgerief of reserve binnenband zijn aangeraden. Picknick voor de eerste dag. Op alle andere dagen passeren we een supermarkt. Regenkledij en iets om op te zitten. Bij mooi weer picknicken we in de natuur en zoeken daarna een terrasje voor een drankje.
 • Verkeersinfo: de jeugdherberg van Eupen ligt maar op 1,5 km afstand van het station Eupen. Een wegbeschrijving van het station naar de gite wordt aan alle deelnemers doorgestuurd. Parkeren kan gratis op de parking van de gite.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders vanaf de 25ste.

Het oosten van ons land biedt ons een afwisselend landschap, met bossen, waterlopen, stuwmeren en open terrein met mooie uitzichten. Op dit lange weekend fietsen we door drie taalgebieden en kunnen, naast het Nederlands, ook ons Frans en Duits onderhouden. We steken ook de landsgrenzen naar Nederland en Duitsland over. Dit weekend zit er weer van alles erbij. Verharde, halfverharde en onverharde wegen wisselen elkaar af, en bij slecht weer houden we ook rekening met een beetje modder. Het terrein is niet vlak, dus de een of andere helling wacht op ons.

Donderdag, 9 mei 2024

De eerste dag staat helemaal in het teken van bos en water. We overschrijden de taalgrens van het Duits naar het Frans, naar het Lac de la Gileppe. Bij de stuwdam hebben we de mogelijkheid voor een mooi uitzicht van de 78 meter hoge toren, bereikbaar via een lift. Aan het andere einde van het stuwmeer eindigt de 2,5 km lange tunnel die de Soor met het stuwmeer verbindt. Hier gebeurde in het begin van de jaren ‘50 een tragisch ongeval. Bij het aanleg van de tunnel kwamen door een plotselinge waterinbreuk 8 arbeiders om het leven. Een beetje later fietsen we ook langs de Soor en zien de ingang van deze tunnel. Waar de Soor in de Hill uitmondt, houden we rechts aan en volgen de Hill stroomopwaarts, om een paar kilometer verder langs de overkant terug naar Eupen te geraken.

Vrijdag, 10 mei 2024

Op de tweede dag twee blijven we in Duitstalig gebied en steken de landsgrens naar Monschau in Duitsland over. Je kunt niet in Eupen verblijven, zonder een uitstapje naar het mooie en historische stadje Monschau te maken. De Vennbahn ligt op het hele stuk op Belgisch gebied. Het was ooit een belangrijke spoorweg voor België. We fietsen op een smal stuk België, links en rechts van ons ligt Duitsland. Pas net voor Monschau steken we de grens naar Duitsland over om in Monschau even van een welverdiende pauze te genieten. Daarna klimmen we terug naar België en genieten iets later van de lange afdaling, langs de Weser en het stuwmeer van Eupen. De gite bereiken we helaas pas na een laatste beklimming.

Zaterdag, 11 mei 2024

Vandaag fietsen we door drie taalgebieden. We rijden eerst in richting westen om, Eupen net achter ons gelaten, ons Frans te kunnen opfrissen. Membach en Baelen klinken niet echt frans, maar liggen toch in franstalig gebied. Verder gaat het via Henri-Chapelle en Hombourg door het oostelijkse stuk van de Voerstreek, waar we voor een heel kort stuk de mensen weer in het Nederlands kunnen aanspreken. We passeren ook het zuidelijkste punt van Nederland. Hier hebben we meerdere mogelijkheden voor een terrassje. Daarna fietsen we via Plom­bièers, Montzen en Welkenraedt terug naar Eupen.

Zondag, 12 mei 2024

De laatste dag rijden we meer richting noordoost. Ons middagdoel is het drielandenpunt waar België met Nederland en Duitsland samenkomen. We fietsen eerst langs een bosrand met mooie uitzichten aan de overkant tot Raeren. Daarna passeren we een paar kleine dorpjes om achter de Duitse grens het Aachener Wald binnen te rijden. Hier begint het een beetje te klimmen tot we het drielandenpunt bereiken. Er staat ook een uitzichtstoren voor diegene die nog een paar hoogtemeters meer te voet willen doen. Ook hebben we hier meerdere mogelijkheden voor een terrasje. Via Hauset en langs Eynatten fietsen we terug naar Eupen.

Mei
Wo 15

Maria-Aalter

Tochtbegeleiding: Emmanuel Maerten

Tel: 0494 32 91 85

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: we wandelen terug 2 lussen van ongeveer 10,5 en 9,5 km.
 • Samenkomst: voetbalkantine van Daring Maria-Aalter, Sparhoekdreef, 9880 Aalter. Start van de wandeling: 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: drank voor onderweg en picknick voor ‘s middags. Lunchafval nemen we mee in de eigen rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina. De tochtbijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. Eventuele laattijdige wijzigingen in het programma worden meegedeeld op de site. Bekijk deze dus nog eens de dag voordien!

We wandelen in twee lussen door de Bossen van Vlaanderen. En dat ze ons iets te bieden zullen hebben, daar mag je alvast zeker van zijn.

In augustus 2023 hebben we ook in deze regio gewandeld, in Doomkerke en Kruiskerke. De huidige wandeling gaat door in het prachtige domein van Bulskampveld. We wippen nu eventjes de provinciegrens over naar Oost-Vlaanderen, met start aan de voetbalkantine van Maria-Aalter in de Sparhoekdreef. We doorkruisen een landschap met bossen en weiden. In de voormiddag trekken we in het Westvlaamse deel een beetje richting noord-west en komen in de buurt van de legendarische herberg “Het Aanwijs” waar boerenzoon Desutter iets teveel vertelde over enkele moorden van Beernem en dat later ook moest bekopen met zijn leven... Over deze amoureuze doch duistere periode vernemen we meer op de wandeling zelf. In de namiddag wandelen we in het overwegend Oostvlaamse deel met onder andere het kasteelgebied “Hoogveld” dat nog altijd is bewoond. Dit prachtige en uitgestrekte natuurgebied bevat heel wat wandelmogelijkheden...

Mei
Za 18

t/m

Ma 20

Gent - Kortrijk - Gent

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 (GSM dag zelf 0494 15 98 12)

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: zaterdag: 60 km, zondag: 75 km, maandag: 74 km.
 • Samenkomst: om 9u45 aan de Watersportbaan te Gent ter hoogte van het Huis van de Sport, Zuiderlaan 13. Daar is er gratis parking voorzien.
 • Verblijf: we verblijven twee maal in jeugdherberg, zolang dat die nog zo heet, “Groeninge” Kortrijk Passionistenlaan 1. We hebben 12 tweepersoonskamers gereserveerd (lakens inbegrepen). De kostprijs van het hele weekend inclusief Ronserbijdrage bedraagt € 120 per persoon.
 • Meebrengen: fiets in prima staat. Bandenreparatieset. Er zitten in het parcours wel enkele hellingen, vooral de tweede dag. Eten en drinken voor 3 dagen.
 • Verkeersinfo: de Watersportbaan bevindt zich op een tweetal km van het Sint-Pietersstation van Gent.
 • Deelnemen: vanaf 25 maart na 17u00 telefoontje naar 03 665 36 54 - NIET PER E-MAIL.

Fietsen in de Leiestreek kan op duizenden manieren dankzij het fietsnetwerk Leiestreek. Je kan zelf trajecten uitstippelen via knooppunten langs 1.100 kilometer aan wegen en paden. Zo fiets je langs kanalen en oude spoorlijnen, door bruisende steden en in het glooiende, groene landschap tussen Leie en Schelde. De Ronsers zijn eigenzinnig genoeg om die plaatjes af en toe te negeren.

Enkel bezienswaardigheden in de Leiestreek

Kasteel van Ooidonk. Het kasteel is één van de mooiste kastelen van België en is nog steeds bewoond. Het vroegere middeleeuwse slot werd heropgebouwd op het einde van de 16de eeuw. De bouw van de 4 ronde hoektorens dateert reeds uit de 14de eeuw. In het begin van de 16de eeuw werden de vleugels eraan gebouwd. Na de brand van 1579 kocht Maarten della Faille hetgeen er nog overbleef van de burcht op. Hij liet het kasteel heropbouwen in renaissancestijl (1592). Tot op vandaag bezit de familie ‘t Kint de Roodenbeke nog altijd het kasteel van Ooidonk.

Kunst opsnuiven in Deurle. Deurle maakt deel uit van de hoofdgemeente Sint-Martens-Latem en staat bekend als kunstenaarsdorp. De bloeiperiode op het kunstenaarsvlak was deze vóór de Eerste Wereldoorlog. Als we het hebben over kunst is het niet alleen over schilders, maar ook over beeldhouwers, schrijvers,... Enkele bekende namen van de vooroorlogse periode: Valerius De Saedeleer, George Minne, Karel en Gustave Van de Woestijne, Albert Servaes, Gustaaf en Leon De Smet, Constant Permeke en Cyriel Buysse.

Raveelmuseum – Machelen. Roger Raveel (1921-2013) is altijd zijn roots in Machelen-aan-de-Leie trouw gebleven, al was er wel die ene periode dat hij in Italië verbleef in 1962. Van Raveel wordt beweerd dat hij moeilijk in een kunsthistorisch hokje in te delen is. Wat hij zag, schilderde of tekende of verwerkte hij in een kunstobject. Alledaagse tijdloze dingen, personen, natuur,… Abstract, figuratief, realistisch, expressionistisch., popart. Geen stijl was hem vreemd.

De rivier de Leie is de rode draad gedurende deze driedaagse. Op zaterdag komen we samen aan het Huis van de Sport: ­Zuiderlaan 13 In 9000 Gent. Dit is gelegen langs de zuiderkant van de Watersportbaan. We volgen grotendeels de knooppunten, maar grotendeels betekent dat we toch eens afwijkend fietsgedrag vertonen. Om 10u00 vertrekken we we richting Leie die we een stuk volgen. We komen voorbij De Pinte en Zulte. Daar proberen we een plaats te vinden voor onze picknick. Na de middag gaat het dan via Waregem en Deerlijk naar de Gavers in Harelbeke. Dan rest er nog een vijftal km tot de JH van Kortrijk. Er zal dan ongeveer een 60 km staan op onze teller. Op zondag trekken we na het ontbijt terug Leiewaarts om dan via Bissegem, Gullegem en Moorsele Dadizele te bereiken. Onderweg vinden we wel een bakker om ons te bevoorraden. We fietsen verder noordwaarts om tegen de middag de Engelse begraafplaats “Tyne Cot” te bereiken. We kunnen die site eventjes bezoeken. Dan volgen we de Ravel tot Zonnebeke. Via het Polygoonbos en het Groenenburgbos bereiken we Zandvoorde en Wervik. We volgen dan weer de Leie - zelfs een stukje op Frans grondgebied - tot in Menen. Daarna gaat het langs Wevelgem terug naar Kortrijk. Daar zien we dat we 75 km afgelegd hebben.

Op Pinkstermaandag fietsen we noordoostwaarts terug naar Gent. We zoeken weer de Leie op die we in het begin volgen tot Bavikhove. Onderweg proberen we wel een bakkerij tegen te komen. Dan verlaten we voorlopig de Leie en fietsen we via Ooigem, Oostrozebeke, Dentergem, Gottem, Grammene, Vinkt naar Deinze. Daar zoeken we weer de Leieboorden op en rijden we naar Astene-Sas. We verlaten dan weer de Leie en via het wondermooie kasteel van Ooigem en Deurle bereiken we het veer van Baarle. We flirtten terug wat met de Leie en en bereiken zo via de Blaarmeersen, de Watersportbaan in Gent. Dan hebben we 74 km op ons zadel gezeten.

Mei
Do 30

Doorheen het Rodeland

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 en 0472 72 47 22

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: ongeveer 50 km.
 • Samenkomst: 10u30 aan het station van Melle.
 • Meebrengen: een (e-)fiets (met opgeladen batterij(en)) in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden. Een helm die het hoofd beschermt bij een eventuele valpartij en een fluovestje zijn welkome attributen, evenals herstelmateriaal in geval van lekke banden.
 • Deelnemen: aanmelden per e-mail met vermelding van gsmnummer absoluut noodzakelijk. Gezien in het verleden de klimaatverandering soms roet in het eten gooide (storm/hittegolf) of een tocht al dan niet kon plaatsvinden, vraagt de tochtbegeleidster om het weerbericht de dagen voorafgaande aan de tocht te volgen en ingeval van extreem veel regen/hoge temperaturen de tochtbegeleidster te contacteren die beslist of de tocht al dan niet doorgaat.

Flaneer met de Ronsers op een donderdag via autovrije paden naar de mooiste plekjes van de Gentse buitenrand in een licht heuvelend gebied dat de Vlaamse Ardennen aankondigt. Langs kronkelende wegen, weiden, akkers en bossen kom je voorbij pittoreske dorpskernen en het natuurgebied De Scheldemeersen. Een gevarieerde route toch die we met de Ronsers volgaarne berijden!

We vertrekken vanuit Melle en bereiken al snel een lichtheuvelend gebied. In de Watermolenstraat (what’s in a name) in Moortsele vinden we een oude watermolen uit de 16de eeuw. Hij wordt helaas niet meer gebruikt. In 1974 werd de aanhoudende waterdruk van de Molenbeek namelijk te veel voor de molen. De as hield het voor bekeken en het met ijzer beslagen rad raakte in verval.

Munte dankt met zijn 700 inwoners zijn naam aan het Latijnse ‘montem’ (berg) en verwijst naar de heuvelrug waarop dit charmante kouterdorpje ligt. De Sint-Bonifatiuskerk ligt op het hoogste punt van de regio (55 meter) en dankt zijn roem aan het relikwie van Sint-Apollonia of ‘Sinte Plonne’, de patrones tegen tandpijn. Samen met de kerk maken de twee huisjes links deel uit van het geklasseerde dorpsgezicht. Net nadat we Munte verlaten, komen we langs het Kasteel ter Zinkt. Dit middeleeuws slot en het bijhorende kasteeldomein kunnen we helaas niet bezoeken, maar ze zijn ook vanop een afstand indrukwekkend.

We fietsen de Makegemse Bossen binnen, een bos- en natuurgebied van ongeveer 200 hectare. Het gebied is een mozaïek van verschillende bossen (Makegembos, Heilig-Geestgoed, Harentbeekbos, Bruinbos, Nerenbos, Makenbos, Luisdonkbos of Huisdonkbos en Hogenbos) omgeven door landbouwgebied. In het voorjaar is het er bijzonder fleurig. Misschien kunnen we er de vuur- en kamsalamanders spotten.

De Prinsenmolen in Baaigem vinden we op de plek waar in 1551 een houten staakmolen geplaatst werd in opdracht van de familie van Lamoraal van Egmont. Lamoraal was prins van Gavere, vandaar de naam Prinsenmolen. In 2017 is de molen omgebouwd tot woonhuis.

Het natuurgebied De Scheldemeersen slingert zich als groene slang langs de Schelde. Het beschermde rivierlandschap wordt gekenmerkt door oude Scheldearmen, weilanden met winterse overstromingen en bosjes en struwelen. Door de variatie aan biotopen en habitats vind je hier heel wat vogelsoorten. De aangelegde poelen trekken kikkers, padden en salamanders aan.

Opvallend zijn de oude kleiputten. Tot de jaren ’50 waren de Scheldemeersen immers zeer belangrijk voor de klei-ontginning. Een tiental plaatselijke steenbakkerijen groeven de kleilagen af. Met onze fiets zullen we ons zeker niet in de klei vastrijden.

Juni
Za 8

Oud-Turnhout - De Liereman

Tochtbegeleiding: Kristien Nuyts

Tel: 0485 72 66 87

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 21 km.
 • Samenkomst: 10u00 bij bezoekerscentrum De Liereman. Schuurhovenberg 43, 2360 Oud-Turnhout. We maken 2 lussen, aansluiten kan ook voor de namiddag wandeling om 13u30.
 • Meebrengen: goed schoeisel. Picknick, drank en € 1 Ronsergeld.
 • Deelnemen: aanmelden aan te raden, zo wordt je verwittigd indien de tocht omwille van extreme weersomstandigehden bijvoorbeeld toch niet kan doorgaan.

Landschap De Liereman is een van de oudste natuurgebieden in België. Het strekt zich uit over meer dan duizend hectare en omvat een unieke combinatie van bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen. Dit prachtige natuurgebied bevindt zich tussen de gemeenten Oud-Turnhout en Arendonk in de provincie Antwerpen. De diverse biotopen van de Kempen bieden al eeuwenlang onderdak aan verschillende diersoorten. Het bezoekerscentrum van De Liereman is een uitstekend startpunt om dit natuurgebied met de Ronsers te verkennen.

De Liereman is van nature een heel vochtig gebied. Er zijn dan ook veel plassen en moerassen. We genieten in het eerste stiltegebied van Vlaanderen van de afwisselende natuur. Wandelen langs de Duitse weg, een uitkijktoren en spotten hopelijk de kuddes konikpaarden en shetlandpony’s. We maken 2 lussen en picknicken bij het bezoekerscentrum. Aansluiten kan dus ook in de namiddag voor enkel dan een wandeling van 11 km.

Juni
Wo 12

Scheldevallei met heuvels

Tochtbegeleiding: Jörg Gottwald

Tel: 0471 35 32 24 (enkel tijdens de tochtdag)

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: 61 km en maar 330 m hoogteverschil.
 • Samenkomst: vanaf 9u30 aan de parking van het sportpark Flora in Merelbeke, in de Koestraat 21, op maar 10 minuutjes fietsafstand vanuit het station Merelbeke.
 • Meebrengen: fiets in goede staat, plakgerief of reserve binnenband, opgepompen banden, gesmeerde ketting en goed werkende remmen. Een bergverzet of e-bike is altijd handig en een fietshelm aangeraden. Picknick voor de hele tocht, regenkledij en iets om op te zitten, € 1 Ronsergeld.
 • Verkeersinfo: zie de NMBS-website voor de actuele treinregeling.
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet, maar stuur een berichtje als je een paar minuten later komt.

De Scheldevalleiroute gaat bijna altijd stroomopwaarts langs de Schelde van Gent tot aan… en terug. We volgen ze niet altijd en verlaten ze ook na een tijdje om dwars door het begin van de Vlaamse Ardennen te pedaleren. Laat ons zeggen dat de tochtbegeleider deze route een mooi uitgangspunt vond voor een iets mooiere tocht. We zoeken ook wat lichte heuvels op.

Vanuit het station van Merelbeke fietsen we rechtstreeks naar de Schelde om dan iets verder zuidelijk de R4 over te steken. Daarna volgen we de de Schelderoute parallel van de Schelde tot aan de drie puntjes van hierboven. Hier verlaten we de officiële route en slaan links af om over de een of ander heuvel te klimmen en te dalen. In het mooie Munte nemen we de tijd voor een terrasje. Verder fietsen we richting oosten tot we de Schelde bij Melle terugzien. We volgen nog een lus door de Gentbrugse Meersen voor we, altijd langs de Schelde via Gent terug naar Merelbeke geraken.

 

 

Juni
Vrij 14

t/m

Zo 16

Hoge Kempen/Sint-Pietersberg

Tochtbegeleiding: Erik Beerten

Tel: 0485 53 04 72

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: zaterdag: 22 km, zondag: 24,9 km.
 • Samenkomst: vrijdag 14/06 om 11u00: parking Kinderboerderij Pietersheim, Neerharenweg, Lanaken (Toegangspoort Park Hoge Kempen). Zaterdag 15/06 om 10u00: parking onder kanaalbrug Jekerstraat, Kanne. Zondagochtend 16/06: parking aan de Brug van Vroenhoven.
 • Verblijf: Vakantiehuis Pietersheim.
 • Meebrengen: picknick voor elke middag en drank voor onderweg (er zijn ook winkels in de buurt). Lakens/lakenzak/slaapzak en kussensloop meebrengen, graag vooraf doorgeven als je dat wenst (meerprijs!).
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Dit is een weekend met drie dagtochten bij de grens in Belgische en Nederlands Limburg en in Wallonië. We overnachten in het Vakantiehuis van de Kinderboerderij in Lanaken bij kasteel en burcht Pietersheim. Daar is ook één van de toegangspoorten tot Nationaal Park Hoge Kempen.Vrijdag kan je daar al deelnemen aan een tocht door de Kempische bossen en heide op de rand van de Maasvallei. Zaterdag en zondag gaat het over de groene Sint-Pietersberg met zijn bijzondere ondergrond met zondag ook een tripje in Maastricht.

Vrijdag vertrekken wij in de late voormiddag (met wie er dan al is) voor een dagtocht door het zuidelijk deel van Nationaal Park Hoge Kempen, een groot aaneengesloten natuurgebied. We vertrekken bij onze overnachtingsplaats. Van de bossen van het vroegere domein van de heren van Pietersheim gaat het door Pietersembos naar de natuurreservaten Neerharerheide en de Vallei van de Ziepbeek. Dat zijn grotere heidegebieden die nog in Lanaken liggen. We passeren ook een stuk van de gemeente Zutendaal, die zich het groenste snoepje van Vlaanderen noemt.

Zaterdag vertrekken we uit Kanne, een dorp waar zoals in Zichen-Zussen-Bolder (ook gelegen in de gemeente Riemst) van in de middeleeuwen “mergelstenen” ontgonnen werden: kalksteen voor de bouw van kerken en versterkingen in de wijde omgeving. De Sint-Pietersberg is een heuvel met krijt (mergel) in de ondergrond. Die loopt langs de Maas van Maastricht tot een stuk in Wallonië. Wij gaan naar de Waalse Montagne Saint-Pierre, die al voor Eerste Wereldoorlog bijzondere aandacht genoot vanwege de bijzondere orchideeën en andere bloemen in de kalkgraslanden. In juni zouden die in bloei te zien zijn. In de bosjes tussen de velden komen wij langs de “grotten” van vroegere vuursteengroeves en ook langs de merkwaardige Toren van Eben-Ezer, gebouwd in silex en bekroond door vier mythische dierenfiguren. Langs het Albertkanaal lopen we over het grote fort van Eben-Emael, gebouwd in de jaren 1930 als oninneembaar, maar in 1940 toch snel verslagen.

Zondag vertrekken we bij de Brug van Vroenhoven, waar het Albertkanaal diep door de Sint-Pietersberg snijdt en waar bij het begin van de Tweede Wereldoorlog heel wat Belgische soldaten voor sneuvelden. Over de Nederlandse grens komen we in de velden ten zuiden van Maastricht. Verder gaat het door de bossen op de Cannerberg. Daaronder, uitgehouwen in de Sint-Pietersberg, het vroegere ondergrondse hoofdkwartier van de NAVO waar tot 1993 permanent 300-400 militairen actief waren. Voor we bij Kanne weer op Belgisch grondgebied komen, belanden we via Château Neercanne bij de mergelgroeves van de Muizenberg. Dan gaat het naar het Plateau van Caestert, een hoogte in de buurt van de Maas, waar de Romeinen een oppidium (versterkte kampplaats) hadden. Na een aantal oude ondergrondse mergelgroeves op Waals grondgebied komen we op Nederlands grondgebied in de Oehoe-vallei. Dat was tot voor een aantal jaren een bovengrondse groeve voor de cementindustrie en nu een natuurreservaat en pleisterplaats van Oehoe’s. Bij Fort Sint-Pieter krijgen wij een mooi uitzicht op Maastricht dat van in de Romeinse tijd een strategisch belangrijke plaats was vanwege de doorwaadbare “tricht” in de Maas. We dalen de Sint-Pietersberg af naar de oude stadsmuren bij het Jekerkwartier en langs het Vrijthof, de Markt en de hasjboten op de Maas wandelen wij door de groene noord-westelijke vestingen rond Maastricht terug richting Vroenhoven.

Juni
Wo 19

Spiere-Helkijn: Flirten met de taalgrens

Tochtbegeleiding: Jean-Claude Vanderbeeken en Bart Bossuyt

Tel: 0476 24 68 35

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: voormiddag: 10,4 km, namiddag: 13,5 km.
 • Samenkomst: Cafetaria Sporthal Michelsberg, Oudenaardseweg 77, Spiere-Helkijn. De cafetaria is open vanaf 9u30 voor een drankje. Start van de wandeling: 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: goed humeur en drank voor onderweg. Picknick voor ‘s middags in de cafetaria waar allerlei koude en warme dranken voorzien zijn. Lunchafval nemen we terug mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: er is parkeergelegenheid voorzien bij de sporthal.
 • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina. De tochtbijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. Eventuele laattijdige wijzigingen in het programma worden meegedeeld op de site. Bekijk deze dus nog eens de dag voordien.

Spiere-Helkijn is een faciliteitengemeente langs de Schelde, gelegen in het Zuid-Oosten van West-Vlaanderen en tegen de provincie Henegouwen. De Ronsers stappen er hun midweektocht en tonen er hun spieren …

Het afwisselende en panoramische landschap nodigt uit tot wandelen, fietsen of paardrijden langsheen de vele veldwegels, de oude spoorwegbedding en de groene oevers van het Spierekanaal en de Schelde.

De wandeling bestaat uit twee lussen

In de voormiddag laten we de Schelde achter ons liggen en en trekken onder meer via de Trimaarzate, de oude spoorwegbedding van lijn 85, naar het kasteel van Spiere. De vele landelijke wegen worden afgewisseld met deze oude spoorwegbedding. De totale afstand bedraagt circa 10,4 km.

In de namiddag zijn de Scheldeoevers aan de beurt. We trekken via de linkeroever naar Helkijn en steken de brug over. We vervolgen onze weg stroomopwaarts om na enkele kilometers opnieuw de Schelde te dwarsen. Langs deze oever komen we bij één van de nieuwe attractiepolen van Spiere, namelijk het oude openluchtzwembad, dat thans in beheer is van Leiedal. Na ongeveer 13 km bereiken we opnieuw onze startplaats.

Juni
Do 27

Kastelen tussen Brugge en Torhout

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 en 0472 72 47 22

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: rond de 60 kilometer.
 • Samenkomst: 10u30 aan de kerk van Loppem. Voor TreinFietsers: de startplaats is amper 6 km verwijderd van het station van Brugge.
 • Meebrengen: een (e-)fiets (met opgeladen batterij(en)) in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden. Een helm die het hoofd beschermt bij een eventuele valpartij en een fluovestje zijn welkome attributen, evenals herstelmateriaal in geval van lekke banden.
 • Deelnemen: aanmelden per e-mail met vermelding van gsmnummer absoluut noodzakelijk. Gezien in het verleden de klimaatverandering soms roet in het eten gooide (storm/waterbom) of een tocht al dan niet kon plaatsvinden, vraagt de tochtbegeleidster om het weerbericht de dagen voorafgaande aan de tocht te volgen en ingeval van extreem veel regen/hoge temperaturen de tochtbegeleidster te contacteren die beslist of de tocht al dan niet doorgaat.

Dat er kastelen staan tussen Brugge en Torhout, dat zullen we geweten hebben met deze mooie fietstocht die er diverse van aandoet. Al gehoord van het Tillegmebos? Of van het Kasteel van Loppem? Kathleen doet haar familienaam eer aan door langs de ‘rycke’ lusthoven te pedaleren met in haar zog een bende Ronsers. Je bent er welkom en je hoeft zelfs geen vijfsterrenbolide mee te brengen.

In de 19de eeuw richtten welgestelde inwoners van Brugge buiten de stadsgrenzen lusthoven op. Rondom hun kastelen werden uitgestrekte landschapstuinen aangelegd, waarvan de bomen die ze destijds plantten vandaag de dag nog bewonderd kunnen worden. De Kastelenfietsroute, 56 km, kronkelt door het groen van Torhout, Brugge, Zedelgem en Jabbeke, voert ons door domeinen die lange tijd verborgen waren, zoals het Merkemveld en het domeinbos Tillegem. Meerdere kastelen staan open voor bezoek, waaronder die van Loppem en Beisbroek, maar dat houden we voor een andere keer. Een geheel andere geschiedenis is vervlochten met het Vloethemveld. Temidden van dit prachtige, beboste natuurgebied bevond zich na de Tweede Wereldoorlog een krijgsgevangenkamp voor Britse militairen. De lancering van de Kastelenfietsroute kadert in een volledige herwerking van het recreatieve fietsaanbod in West-Vlaanderen. West-Vlaams toerismebedrijf Westtoer speelt nog beter in op de beleving van recreanten dankzij de integratie van nieuwe paden, natuurgebieden en leuke stopplaatsen langs de fietsroutes. In totaal werden 25 nieuwe fietsroutes gelanceerd. Zeven daarvan werden vorig jaar al geopend en de Kastelenfietsroute is de twaalfde van achttien nieuwe en vernieuwde fietsroutes die in het voorjaar van 2023 werden voorgesteld. Wist je dat Tillegembos het oudste provinciedomein van West-Vlaanderen is? Het prachtige domein is maar liefst 150 hectare groot en heeft heel wat interessante fauna en flora. Ook cultuurhistorisch heeft Tillegem een en ander te bieden: een prachtig kasteel met formele tuin en een neogotische domeinhoeve met een rosmolen.

Wie Zedelgem zegt, zegt het Kasteel van Loppem! Dit is het enige Belgische kasteel waarvan zowel de buiten- als binnenkant nog steeds in zijn oorspronkelijke staat verkeert. Baron Charles van Caloen liet het tussen 1859 en 1862 optrekken en gaf de toen zeer populaire neogotiek een Vlaams tintje. In het Kasteel van Loppem werd trouwens Belgische geschiedenis geschreven want in 1918 bevond zich hier het hoofdkwartier van het Belgisch leger en de zogenaamde ‘Regering van Loppem’. Zelfs Koning Albert I en Koningin Elisabeth verbleven er. Het imposante kasteel pronkt nog steeds midden in een romantisch park in Engelse landschapsstijl met eeuwenoude bomen, vijvers en grotten. Wat Doeveren zo uniek maakt, zijn kleine heidegebiedjes met soorten die erg verschillen van de Kempense heide. Doeveren en omstreken was vroeger één groot heidegebied, maar bestaat nu grotendeels uit bossen. Het gebied sluit aan bij het gemeentelijk domein Merkemveld. Het natuurgebied Doeveren vormt met het Merkenveldbos en het kasteeldomein Baesveld een belangrijke groene kern voor de gemeente Zedelgem.

Wat kasteel Hoogveld betreft zien we de eerste melding ervan in 1846. Toen liet de Brugse geneesheer Antonius Herrebout een boerenhuis met schuur en ovenhuis bouwen. Ongeveer tien jaar later laat hij tegen de noordzijde ervan een kasteel optrekken. In 1868 wordt het hele domein verkocht aan de adellijke familie van Outryve d’Ydewalle. Zij laten het kasteel uitbreiden waardoor het oorspronkelijke boerenhuis verdwijnt. In 1913 wordt alles verkocht aan baron van Zuylen van Nyevelt. Hij geeft het landgoed een grondige opknapbeurt en laat de tuinen verfraaien met onder meer acht imposante serres. Sinds 1982 is het kasteel in handen van de VKSJ West-Vlaanderen. Op die manier krijgt het een nieuwe bestemming als ontmoetings- en vormingscentrum met verblijfsmogelijkheden voor jeugdgroepen en sociaal-culturele groeperingen. Iedere groep is hier welkom op te komen logeren: jeugdbewegingen, kasteel- en bosklassen, bezinningsdagen, socio-culturele verenigingen, familiegroepen,... Je kan dit prachtige kasteel ook van buitenaf bewonderen vanop straat. Dat gaan de Ronsers dus doen. We rijden ook door het Wijnendalebos. Dit 181 hectare grote domein bestaat overwegend uit aaneengesloten bos en de geschiedenis is nauw verbonden aan het Kasteel Wijnendale. Op luttele kilometers van de Torhoutse binnenstad vind je kasteel Wijnendale. Het was hier dat Maria van Bourgondië en haar paard galoppeerden, dat Keizer Karel de tijd doodde telkens zijn schip richting Spanje in Vlissingen op zich liet wachten en dat Leopold III de Koningskwestie inleidde. Het kasteel zelf is helaas niet meer toegankelijk. Vloethemveld is een verborgen parel op de grens van Zedelgem met Jabbeke, waar erfgoed en natuur elkaar ontmoeten! Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleven in deze contreien 18.000 Duitse militairen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het Vloethemveld omgebouwd tot een krijgsgevangenenkamp waar ongeveer een 100.000-tal gevangenen verbleven, vooral van Duitse en Baltische oorsprong. De lokale bevolking wist ondertussen weinig of niets van dit kamp af. Het verklaart waarom het krijgsgevangenenkamp van Vloethemveld geen deel uitmaakt van ons collectief geheugen. Vandaag de dag is Vloethemveld een plek vol Europese topnatuur. Het behoort tot het Natura 2000-netwerk van beschermde gebieden in Europa. Op het domein vallen verscheidene heidesoorten en zeldzame insecten terug te vinden. Omwille van zijn uitzonderlijke natuurwaarden is het militair domein (stiltegebied) zelden toegankelijk.

Het domein Tudor is 40 ha groot en omvat een ruim bos en parkgedeelte. Je vindt er een siertuin, kruidentuin met bijenhal, diverse picknickplekjes en een ruiterpad. De kers op de taart is uiteraard het kasteel Tudor (niet toegankelijk).

Juni
Zo 30

Diest

Tochtbegeleiding: Jurgen Vandeputte

Tel: 0472 28 20 13

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 kilometer.
 • Samenkomst: samenkomst: treinstation van Diest om 10u15.
 • Meebrengen: het gebruikelijke wandelgerief en uw goed humeur.
 • Verkeersinfo: er is parkeergelegenheid voor de auto aan het treinstation van Diest.
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet.

Het wordt een tocht in westelijke richting, richting Scherpenheuvel. We vertrekken aan het treinstation van Diest, en wandelen eerst over de vesten. We passeren langs het provinciale domein de Halve Maan en zoeken vervolgens onze weg tot buiten de bebouwde kom. We volgen een tijdje de GR en slaan uiteindelijk af richting Scherpenheuvel. Een paar kilometer voor Scherpenheuvel draaien we echter terug richting Diest. We zoeken de Demer op en wandelen er een eindje langs. Uiteindelijk gaan we bergop richting de citadel van Diest, en we wandelen er rond om het indrukwekkende fort beter te kunnen bezichtigen.