De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

April
Za 6

t/m

Zo 7

Vallei van de Ourthe

Tochtbegeleiding: Yves Vincent en Marilyn Carpentier

Tel: 053 70 66 98 of 0476 53 30 95 (GSM enkel tijdens de tochtdagen, voorts buiten gebruik)

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: dagafstanden van ± 20 km (inkortbaar bij slecht weer).
 • Samenkomst: om 10u15 in Lavacherie, rue de Bastogne. Kijk bij het binnenrijden van het dorp, net voor de wegwijzer en met de kerk al zichtbaar in de verte, uit naar een oude trambedding aan de linkerkant. Hier staat een zitbank en hangt een wandelkaart. Er is plaats voor enkele auto’s (in het dorp zelf is parkeren moeilijk).
 • Verblijf: AJ de Champlon, Rue de la Gendarmerie 4, 6971 Champlon. Tel.: 084 45 52 94.
 • Meebrengen: lakens zijn in de prijs inbegrepen. Picknick en drank voor 2 dagen. Zondagochtend is een bezoek aan een bakker mogelijk.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders. Mee voor slechts één dag kan ook mits aanmelden.

De westelijke Ourthe en de oostelijke Ourthe komen samen in het stuwmeer van Nisramont om verder de “gewone” Ourthe te vormen. Zaterdag wandelen we in de vallei van de oostelijke Ourthe en zondag volgen we de Ourthe stroomafwaarts vanaf het stuwmeer. We wisselen open landschap af met bossen en enkele knappe vergezichten vanop rotsen.

Zaterdag, 6 april 2019

Lavacherie lijkt een vredig Ardens dorp. Nochtans kwam hier in 2001 een serieuze pedofoliezaak aan het licht, de grootste in België sinds de zaak-Dutroux. In totaal stonden maar liefst 17 inwoners van Lavacherie terecht voor het misbruik van twee meisjes van 12 en 9 jaar oud. De hoofdbeklaagden waren de vader van de meisjes en zijn tweede vrouw, de dorpsprostituee die hun kinderen tegen betaling “uitleenden”. Bij de beklaagden zat zelfs de dorpsdokter, een vader van 4 kinderen, die zich voor zijn diensten in natura liet betalen. De beklaagden beweerden dat ze kwamen voor de vrouw en er de dochters ongevraagd gratis bij kregen. Het misbruik kwam pas aan het licht toen de oudste dochter haar lerares inlichtte. Het was de beroemde onderzoeksrechter Connerotte die aanvankelijk het onderzoek naar Dutroux had gedaan die ook op deze zaak werd gezet. Een groot deel van het dorp moet van het misbruik op de hoogte geweest zijn, maar alles werd stil gehouden. Laat deze tekst niet zichtbaar achter want het dorp wil niet aan zijn verleden herinnerd worden... Wij komen hier uiteraard enkel langs voor de natuur. We volgen eerst een oude trambedding en vervolgens de Laval, een zijrivier van de westelijke Ourthe. We maken een ommetje in het natuurreservaat Orti om in Amberloup te belanden. In de taverne van camping Tonny kunnen we onze dorst lessen. Na de tocht rijden we samen naar de jeugdherberg van Champlon.

Zondag, 7 april 2019

Na het ontbijt rijden we via La Roche naar Maboge. In La Roche kan even gestopt worden bij een bakker. We wandelen langs de linkeroever van de Ourthe tot aan het het stuwmeer van Nisramont. Aangezien we niet overal de Ourthe kunnen blijven volgen gaat een paar keer flink bergop en bergaf. Dit is ook het geval als we naar Le Hérou klauteren, een rots met een magnifiek uitzicht over de vele bochten van de Ourthe. Men spreekt hier van Les Cinq Ourthes omdat men op 5 verschillende plaatsen in het landschap een stuk van (dezelfde) Ourthe ziet opduiken. ‘s Namiddags passeren we nog Le Cheslé, de grootste Keltische vesting van België (13 ha) die bewoond was tussen de 8de en de 6de eeuw vóór Christus.

April
Za 13

Tocht in het Verre Oosten (van België)

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 23 km.
 • Samenkomst: wachtzaal van het station van Eupen om 9u45. We wachten op de trein uit Oostende.
 • Meebrengen: stevige wandelschoenen, dank en boterhammen, € 1 Ronsergeld, wat kleingeld voor een eventueel café, een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: een weekendbiljet naar Eupen is waarschijnlijk duurder dan twee stroken op een Railpas (1 jaar geldig). Informeer in het station. Wie met de auto komt laat zijn wagen best staan in Welkenraedt en stapt daar op de trein naar Eupen om 9u36. ‘s Avonds stopt de trein uit Hergenrath daar ook.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar is niet nodig maar mag natuurlijk als je vragen hebt.

Vanuit Eupen door het Hertogenwoud en een stukje Land van Herve naar Hergenrath. Het Verre Oosten zoals je het nog niet hebt beleefd. We vertrekken bij het station van Eupen, wandelen even door de stad op zoek naar de Weser (Vesder) die we dan stroomopwaarts volgen tot aan het stuwmeer van Eupen dat midden in het Osthertogenwald ligt. Dan trekken we langs de oever van het meer en duiken later het bos in dat vooral uit fijnspar bestaat, maar die stilaan wordt vervangen door inheemse loofbomen. Af en toe komen we langs een stukje ven maar de grote Hoge Venen laten we nu eens links liggen. Bij het verlaten van het bos steken we een oude spoorlijn (Venn­bahn) over waar tot in de jaren ‘50 treinen over reden maar nu omgevormd is tot een Ravel-fietsroute. Eens uit het bos komen we in Raeren een dorp dat ooit beroemd was om zijn aardewerk. In het kasteel is trouwens een hele verzameling keramiek te zien. Vanaf dan zijn we in het Land van Herve, een golvend landschap met veel weilanden en kleine bossen. Onze leidraad wordt nu meestal de GR 563 die ons naar Eynatten voert. Het einde van de tocht gaat langs holle wegen, grote boerderijen en de Geul, een riviertje dat haar weg zoekt naar de Maas ergens in Nederland. Wij zoeken echter het dorpje Hergenrath op waar we de trein nemen terug naar het westen.

April
Wo 17

Wervik (B) - Wervicq-Sud (F)

Tochtbegeleiding: Freddy Lesage

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20 km in twee lussen.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan ’t Leiezicht, Akademiestraat 1, 8940 - Wervik. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. ’t Leiezicht is open vanaf 9u00 voor koffie en toilet.
 • Meebrengen: eigen picknick en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: parkeren kan op verschillende plaatsen. De parking aan het ’t Leiezicht is heel druk bezet door de aanwezigheid van twee scholen en een woonzorgcentrum. Tweede mogelijkheid, Domein Oosthove, Speiestraat, 32, 8940 - Wervik. Bij het verlaten van de parking de wandelpromenade volgen richting brug, voorbij de brug nog 150 m tot aan het ’t Leiezicht. Derde mogelijkheid: De Vrijdagmarkt aan de brug. Vierde mogelijkheid: Sint-Medardusstraat voor de kerk. Vijfde mogelijkheid: juist over de brug aan de linkerkant, Avenue des Sport - Wervicq-Sud. Dit alles op wandelafstand van de startplaats.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de recreatieve tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

In 1713 werd het Zuidelijk-Nederlandse Wervik door het verdrag van Utrecht in tweeën gedeeld. De Leie werd een staatsgrens en scheidde de stad in een Frans Wervik (nu Wervicq-Sud) en een Oostenrijks Wervik.

Voormiddaglus, 9 km

We verkennen het eiland De Balokken. Een eiland die ontstaan is door de rechttrekking van een gekanaliseerde Leie in de jaren ’70. Dit is een ideale plaats om te onthaasten. Het is een relatief jong park in volle ontwikkeling en je kunt er genieten van een bijzonder rijke fauna en flora. Graslanden, loofbomen en een rietveld, gecombineerd met wandelpaden en zithoekjes, maken van De Balokken een charmante plek. In de moeraszone met houten vlonderpad waan je je in een groot natuurgebied, ver weg van de stad maar toch dichtbij. De Balokken is ook een beetje Frankrijk, want na de rechttrekking van een vroegere meander op de Oude Leie is een stukje van het eiland Frans grondgebied. 9 km.

Namiddaglus, 11 km

Na de pauze steken we de spiksplinternieuwe tuibrug over en via een trapje komen we op Frans grondgebied op een jaagpad langs de Leie. Van hier af hebben we een mooi uitzicht op de Skyline van de Wervikse Leieboorden en het prachtige torentje van de verdwenen oude brandweerkazerne. Deze toren deed vroeger dienst als droogplaats voor de linnen brandslangen die na gebruik van boven aan roeden werden opgehangen om te drogen. Na een tijdje verlaten we de Leie boorden en stappen via een onverharde wegel richting Bousbecque (Busbeke). De origine van de Franse naam Bousbecque of Busbeke is terug te vinden in de West-Vlaamse woorden busch en beke, die duidelijk stellen dat het dorp ontstond aan een beek in een bos. Kriskras tussen enkele werkmanshuisjes en een licht stijgende onverharde wegel bereiken we een hoogte waarbij we een mooi panoramisch zicht hebben op het Land van de Korenakkers. We herkennen de kerktorens van Bousbecque, Halluin en Linselles. Een onverharde wegel brengt ons richting De Franse Berg op 35 meter boven de zeespiegel. Hier bevind zich het Parkdomein Dalle-Dumont, 13 ha groot. Het park bestaat uit bos, een vijver en een kasteel. Het Wit Kasteel werd gebouwd in 1910 door de familie Derville. Charles Derville was een industrieel, actief in de textielsector. Tijdens de Wereldoorlog lag Zuid-Wervik in Duits bezet gebied, op een tiental kilometer van het front van de Ieperboog. De Duitsers vorderden het kasteel op en richtten het in als Lazaret, Feldlazarett Nr. 9. De soldaten die stierven als gevolg van hun verwondingen werden begraven in het park van het kasteel. Er wordt ook beweerd dat Adolf Hitler in het veldhospitaal zou verbleven hebben ten tijde van de Duitse evacuatie in oktober 1918.

Na de oorlog werden de stoffelijke overschotten verplaatst naar een open dodenakker. Het kasteel ging de familie Dalle-Dumont, later naar de gemeente. In het bos bevindt zich een monument voor de Duitse doden uit de Eerste Wereldoorlog, en de resten van verschillende Duitse constructies. In het zuiden ligt nog het Deutscher Soldatenfriedhof Wervicq-Sud, waar bijna 2500 Duitse gesneuvelden begraven zijn. We verlaten het parkdomein en via enkele woonwijken en een rij mooi gerestaureerde werkmanshuisjes steken we via een wandelbrug de oude Leie over en zijn we terug op de Balokken en op Belgische bodem. De rode fiets-en wandelbrug brengt ons terug langs het jaagpad en naar de cafetaria Het Leiezicht.

April
Wo 17

Asse - Mazenzele

Tochtbegeleiding: Aimé Last

Tel: 0479 55 43 43, op de wandeldag 0460 96 17 55

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: ong. 25 km waarvan ong. 10,2 km in de voormiddag
 • Samenkomst: start om 9u30 uur aan het station van Asse (GPS: Stationsstraat 91, Asse). Kom bij voorkeur met de trein: zowel de trein vanuit Dendermonde als die vanuit Brussel-Zuid komt aan om 9u29. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. Er wordt wel gewacht als de treinen vertraging hebben.
 • Meebrengen: eigen picknick en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de sportieve tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Prachtige vergezichten en wandelwegen langs weiden, bos en boomgaarden, veldkapellen en kruisen en voor 80% onverhard, sportief. Na het verlaten van het station van Asse komen we in een typisch landschap van de Brabantse Kouters, zoals het nieuwe wandelnetwerk genoemd wordt. Kouters betekent zoveel als weidse velden of akkerland en die zie je als je door het noordwesten van Vlaams-Brabant wandelt. Verderop komen we in de vallei van de Waarbeek, de Krameibeek en de Kloosterbeek. Via onverharde wegen bereiken we het Kartelobos. Kartelo is een mooi, oud loofbos met als boomsoorten vooral beuk, zomereik, es, els en wilg.

Aan de rand van het bos bevinden we ons op ongeveer 75 m hoogte en hebben we een vergezicht op Mollem, Merchtem en Brussegem. Laat ons hopen dat de boshyacinten bloeien op het moment van de wandeling. We maken een aansluiting met de GR-tekens van de Groene Gordel, een 147 km lange verrassend groene lus rond het Brusselse Gewest. We volgen de GR tot in het centrum van Mazenzele, een deelgemeente van Opwijk, waar ons middagcafé Den Bruinen (Dorp 11, Mazenzele) gelegen is. We hebben iets meer dan 10 km gewandeld.

Na de middag volgen we verder de GR tot aan het Kravaalbos. Dit bos heeft een oppervlakte van 80 ha en is een overblijfsel van een enorm middeleeuws bosgebied dat volgens een hertogelijke akte in 1086 door de Heren van Brabant aan de abdij van Affligem werd geschonken. Het Kravaalbos ligt op het hoogste punt van de streek (72 m) en vormt de waterscheiding. De Molenbeek zorgt ervoor dat al het water van de westkant naar de Dender stroomt. Aan de oostkant stroomt het water naar de Beneden-Schelde. We vervolgen onze weg via onverharde paadjes naar Asse-ter-Heide, een deelgemeente van Asse. Via Asbeek bereiken we de Kruisborrevallei, in het gehucht Koudertaverent, één van de mooiste stukjes natuur in Asse. De omgeving is samen met de Kruisborrekapel in 1962 als cultuurlandschap beschermd. De Heilige of Miraculeuze Kruisen maakten van Asse een bekend bedevaartsoord. In 2016 liet het gemeentebestuur van Asse de veldkapellen en kruisen van de Kruisborre-ommegang restaureren. Samen met de restauratie kreeg elke kapel een kruis met infobord. De Kruisborre-ommegang ligt in een heel waardevol landschappelijk gebied met de vallei van de Nieuwermolenbeek, het Vrijthoutbos en de Moretteberg. Laaggelegen drassige gebieden en hooggelegen open en beboste plateaus kenmerken het landschap. We passeren langs het Boekfos, een open stukje groen met bronnen, poelen, vijvers en een speelplein. De wandeling eindigt op de markt van Asse met heel wat horecazaken, waar we kunnen napraten (tip: café Malpertuus Markt 6). Misschien is er nog tijd om een bezoekje te brengen aan de Sint-Martinuskerk met romaanse en gotische elementen. De kerk kan vrij bezocht worden tussen 9 en 16 uur.

Fotomontage: één beeld zegt meer dan duizend woorden, geniet van een fotovideo of ga naar www.midweekstappen.be. De foto’s van Aimé en Jaak werden genomen op 17 augustus 2018.

April
Vrij 19

t/m

Ma 22

Oostelijke Eifel - Mayen (D)

Tochtbegeleiding: Kristien Nuyts

Tel: 0485 72 66 87

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: 2 x ± 20 km, 2 x max 14 km.
 • Samenkomst: om 13u00 op de Wanderparkplatz tegenover Hotel Waldfrieden, Laacher-See-Str. 2, 56653 Wassenach, Duitsland. Als je niet mee wandelt op vrijdag ten laatste om 19u00 in de jeugdherberg voor de avondmaaltijd. In Duitsland wordt het eten met Deutsche Pünktlichkeit geserveerd!
 • Verblijf: Jeudherberg van Mayen, Am Knüppchen 5, D-56727 Mayen.
 • Meebrengen: handdoek (Lakens zijn aanwezig). Picknick voor 4 wandel­dagen. Eventueel kan je ook in de jeugdherberg tegen betaling een lunchpakket aanschaffen. Goede wandelschoenen, eventueel wandelstokken, regenkledij.
 • Verkeersinfo: deze regio is moelijk te bereiken met het openbaar vervoer. We proberen zoveel mogelijk kostendelend samen te rijden. Een paar weken voor het weekend krijg je een deelnemerslijst om contact met elkaar op te kunnen nemen. Mocht je niet op prijs stellen dat we deze gegevens met andere deelnemers delen, laat het ons vooraf weten.
 • Deelnemen: aanmelden per mail bij de tochtbegeleidster, met de nodige info voor de afspraken ivm samenrijden.

Het komende paasweekend verkennen we de Oostelijke Eifel. Ooit een vulkaanlandschap, is dit nu een vruchtbaar groen gebied. De bergen met hun spitse toppen, de bijzondere geologische formaties en de Laacher See, een uitgestrekt kratermeer, zijn herinneringen aan de tijd dat de vulkanen hier het landschap bepaalden. De jeugdherberg met zicht over de historische stad Mayen is een ideale uitvalbasis voor de verkenning van deze streek. We maken 4 luswandelingen met de nodige hoogtemeters en bezienswaardigheden onderweg. We komen verschillende Sauerbrunnen tegen op onze wandelingen en normaal ook af en toe een terrasje waar we kunnen genieten van een frisse pint of Kaffee und Kuchen.

4 wandeldagen

Dag 1: Kort na de middag vertrekken we voor een wandeling rond de Laacher see, met mooie zichten op de beroemde Maria Laach abdij, we nemen ook even tijd om deze abdij te bezoeken. We wandelen langs de oever van het meer door een mooi beukenbos en zien mofeten (kleine gasbellen) in het meer. Vanaf de lydiatoren hebben we een mooi uitzicht over het meer. (± 12 km).

Dag 2: Vanuit de jeugdherberg vertrekken we voor een wandeling langs het droompad Förstersteig. Bij de Schutzhütte “Altener Tempelchen” hebben we een mooi uitzicht op de tegenover gelegen steengroeve. De weg gaat verder omhoog richting Fünfkanstein. Daarna weer omlaag en zijn er schitterende uitzichten op Schloss Bürresheim en het Nettetal. Verder langs historische Hammesmühle en verder tot het Nitztal. Daarna gaat het pad omhoog naar de Kürrenberg en richting Scheidkopf. Verder via een bospad door het bos naar beneden het Ruppental in. Vanuit het Ruppental gaat het verder door het Eiterbachtal langs een kletterend beekje. Aangekomen bij Eiterbachweiher kunnen we genieten van de omgeving verder weer gelijkmatig omhoog richting de Luisenplatzhütte waar we een prachtig panorama uitzicht hebben over Mayen en richting de Rijn. (± 18 km).

Dag 3: Vanaf de parkeerplaatsts Erlenmühle beginnen we met een mooie afwisselende wandeling. We wandelen langs het rotsachtige gebied Rauhbuur met zijn massieve tufsteenwanden. Met deze steen werden lange tijd ovens gemaakt. We passeren Schweinsgraben en wandelen langs ongerepte bospaden met een bruggetje ter bescherming van een doorlopende mierenroute. Verder bergopwaarts is een uitstapje naar de indrukwekkende rotskloven van Marxe-Lay een echte aanrader. Niet lang daarna gaat de route verder door een fraai gemengd bos. Kort voor de bosrand, bij de scherpe bocht naar links, vindt u de A-Eiche, de bekende grote eikenboom. Dan beginnen we aan de beklimming van de Gänsehals. Het prachtige uitzicht op de Laacher See en het Neuwieder bekken maken dit een mooie plaats om even op adem te komen. We dalen af richting de Rieden en de WaldSeer. Verder naar de Hochstein en de Genovevagrot. Door het serene bos dalen we af, het Kellbachtal in. Terug bij het beginpunt zorgt de koolzuurhoudende Erlenbron voor verfrissing (± 22 km).

Dag 4: Bij het station van Oberzissen starten onze laatste wandeling door het Brohltal naar de ruines van Burg Olbruck. Door het dal wandelen we via het plaatsje Brenk en Fussholle naar het station Engeln met een geologische speeltuin. Via de burgruine en het plaatse Hain terug naar het startpunt (± 14 km).

We logeren 3 nachten in de jeugdherberg van Mayen in 4 persoonskamers op basis van half pension.

April
Za 20

t/m

Ma 22

Paasfietstocht van Kempen tot fruitstreek

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser

Tel: 015 27 19 50, 0495 77 82 51 (Jan) of 0499 52 23 59 (Geertje)

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: de dagafstanden variëren tussen 60 en 67 km, op lichtgolvend terrein. We gebruiken naast het fietsnetwerk landelijke en trage wegen, dus er zullen vast stukken onverharde weg voorkomen.
 • Samenkomst: paaszaterdag 20 april 2019 aan de parking van het NMBS-station van Mol (grote parking langs de Keirlandse Zillen, het stationsgebouw ligt aan de andere kant van het spoor). We vertrekken om 10u00. De NMBS-parking is volgens de internetsite van de spoorwegen gratis te gebruiken.
 • Verblijf: we blijven twee nachten in Jeugdherberg Hostel H, Spoorwegstraat 80, Hasselt tel. 011 45 50 81.
 • Meebrengen: Picknick en drank voor de drie middagmalen. Als het weer het toelaat picknicken we ergens in het veld. Valt het tegen dan zoeken we een café op. De tocht is nog niet voorgefietst bij het opstellen van de aankondiging, dus de cafés zijn niet zeker.
 • Verkeersinfo: je bereikt Mol per auto makkelijkst langs de E313, afrit Geel West en vervolgens langs de N19, de ring rond Geel en de N71 naar Mol. Voor GPS gebruikers: De parking ligt langs de Keirlandse Zillen, aan de overkant van de sporen tegenover het station. Opgelet, er is een tweede kleinere parking aan de stationszijde aan de Gildestraat, maar dat is niet waar we verzamelen.
 • Deelnemen: liefst telefonisch aanmelden op ons vast telefoonnummer, per mail kan ook.

Met kerstmis in het verschiet denken we aan… de paasfietstocht van volgend jaar. Geef toe, het weer dat we tot nu toe hebben doet denken aan wat we in het verleden vaak meegemaakt hebben op onze paasfietstochten. Als onverbeterlijke optimisten gaan we er van uit dat we dit jaar toch nog een witte kerst zullen meemaken en dat uiteraard met Pasen het lentezonnetje ons tegemoet zal schijnen. Het eerste is vrij onzeker, maar de statistieken geven ons voor goed weer met Pasen wel meer kans (Pasen valt dit jaar redelijk laat, vandaar). Met een klein beetje geluk komen we ook nog bloeiende boomgaarden tegen. We starten het fietsseizoen dit jaar in de Kempen, waarbij we zowel de restanten van Kempense bossen, een stukje Hageland en de bloesems tussen Borgloon en Sint-Truiden aandoen, vanuit de jeugdherberg van Hasselt. Echt vlak kun je het parcours niet noemen, eerder licht golvend, met een mooie mix van landelijk, bos en af en toe een woonzone. We fietsen tussen 19 en 119 meter boven de zeespiegel, maar de meeste hellingen zijn geleidelijk en de dagafstanden beperkt.

Paaszaterdag, 20 april 2019

We vertrekken van de parking bij het treinstation van Mol (grote parking langs de Keirlandse Zillen, het stationsgebouw ligt aan de andere kant van het spoor). We fietsen oostwaarts, langsheen Gompel naar het kanaal Dessel-Kwaadmechelen, langs Balen fietsen we richting vliegveld Keiheuvel. Van hieruit volgen we in grote lijnen de vallei van de Grote Nete naar Hechtel. We wringen ons tussen de Hechtelse Heide en de Hoeverheide door, passeren het Bosreservaat Op den Aenhof bij Zolder en kruisen de E314 langs “De Drij Dreven”. Via het natuurreservaat Platwijers en een kort stukje Albertkanaal, bereiken we de jeugdherberg van Hasselt. De totale afstand zou 60 km moeten bedragen.

Paaszondag, 21 april 2019

Op picknick en regenbenodigdheden na blijft de bepakking in de jeugdherberg op ons wachten. We verlaten de stad langs het westen en fietsen langs beekvalleien naar Stevoort, Wijer en Rummen. Hier draaien we naar het zuiden, door de boomgaarden langs de Grasbeek naar Runkelen. We passeren de achterkant van het bos dat bij het Kasteel van Duras (Gorsem) hoort, en draaien aan de noordrand van Sint-Truiden langs het Domein Speelbos naar het oosten toe. We duiken opnieuw de boomgaarden in, passeren Rijkel, en Groot Gelmen en fietsen langs Broekom naar het Kasteel Bommershoven. Vanaf hier fietsen we noordelijk, langs Boeshoeven, Rullekoven, Kerniel naar het Kasteel Haagsmeer. Daarna volgen Kasteel Printhagen, De Luimertingenmolen op de Mombeek en de Netehoeve. Langs Rapertingen bereiken we opnieuw Hasselt, waar we na 67 km terug onze slaapplaats opzoeken.

Paasmaandag, 22 april 2019

Met bagage terug naar het station van Mol. We verlaten de jeugdherberg en Hasselt door de spoorweg naar het westen te volgen, opnieuw richting Stevoort, maar dit keer noordelijk van Mariaburcht. We fietsen langs de vallei van de Kleine Herk en de Herk naar Herk-de-Stad, en rijden daarna door het Schulensbroek (natuurreservaat), langs het Schulensmeer naar Goeslaar, Mellaar en Meldert. In Geeneinde komen we langs de Venusberg. We fietsen door verspreide bosjes naar Brelaar-Heide en zo verder naar het noorden langsheen Hulst. We volgen de Grote Laak gedurende een klein stukje en komen in Genendijk aan, waar we zowel de E313 als het Albertkanaal kruisen. We fietsen langs Hof Ter Steen, via Straal, naar de drassige gebieden tussen de Grote Nete en de Laak. Langs het bosgebied Heidehuizen en het centrum van Mol bereiken we ons startpunt. De totale afstand vandaag zou net geen 63 km moeten bedragen.

April
Zo 28

De lus van Opwijk

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0477 54 97 39

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 25 km
 • Samenkomst: aan het station van Opwijk, 10u17 of na aankomst van de trein uit Dendermonde.
 • Meebrengen: picknick en drank, € 1 ronserbijdrage. Waterdichte stapschoenen, eventueel regenkledij.
 • Verkeersinfo: trein: Opwijk ligt op het spoorwegtraject Brussel(Noord) - Dendermonde. Auto: je kan gratis parkeren aan het station van Opwijk.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet.

Opwijk is een residentiële en landelijke gemeente, gelegen in het noordwesten van de provincie Vlaams-Brabant, in de ‘Vlaamse ruit’. Na de Frankische invallen in ca 375 is er reeds sprake van een woonkern met de naam Op-wic (wic = vicus = wijk). In Opwijk zie je de eerste glooiingen van de Brabantse Kouters. Op deze dagtocht flaneren we via Opwijk naar de groene buurgemeenten Baardegem, Moorsel, Meldert, Asse, Mollem, Merchtem en terug naar Opwijk. Een toffe tocht én een lus om niet snel te vergeten (zoals wij de Franken niet vergaten). We verlaten de stationsomgeving via de klassieke kerkwegeltjes richting centrum en het klooster van de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo, tegenwoordig nog in gebruik voor dagopvang en bezinningen. Het Pieter-Pauluspad leidt ons naar deelgemeente Mazenzele, de naam verwijst naar St-Pieter, de patroonheilige van de parochiekerk van Mazenzele en St.-Paulus de patroonheilige van de parochiekerk van Opwijk. Van beide heiligen werd in Rome een relikwie bekomen die op 25 september 1742 plechtig werd ingehaald. Vanaf hier is het natuur troef; de “Faluintjes” en “Het Kravaalbos” liggen gespreid over de gemeenten Mazenzele, Baardegem, Moorsel, Meldert en Asse. Ergens in of rond deze drassige biotoop mag een terrasje niet ontbreken! Ten zuiden van het Kravaalbos trotseren we de hellingen van Asse richting Kartelobos in Mollem. Hopelijk zijn de hyacinten van de partij! Via de Paddebroeken vorderen we terug naar Opwijk centrum en station: het lokaal gebrouwen biertje is de Op-ale! Komt dat zien…

April
Di 30

t/m

Vrij 3

Vierdaagse Brabantse Kempen (Nl)

Tochtbegeleiding: Jaak Perneel

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Deelnemen: VOLZET - niet meer aanmelden.

Land van de Hilver.
 De gemeente Hilvarenbeek, bestaande uit Diessen-Baarschot, Biest-Houtakker, Esbeek, Haghorst en Hilvarenbeek, ligt in het zuiden van de provincie Noord-Brabant. Samen met het kerkdorp Moergestel vormt dit Het Land van de Hilver en maakt deel uit van het gebied de Kempen dat zich uitstrekt tot ver over de grens met België. Oude bossen, heide en akkerlanden bieden een ideale omgeving voor fietsers en wandelaars. Met de lente in volle bloei trekken we met Midweekstappen voor de eerste keer richting Noord-Brabant, Nederland. Nauwelijks dertig km boven de Abdij van Postel, een zalige herinnering uit onze juni-vijfdaagse 2018. Ten zuidoosten van Tilburg strijken we neer in Diessen waar het charmehotel Auberge de Hilver alles in huis heeft om een Midweekstapper te verwennen. Tijdens onze prachtige vierdaagse lopen we op een recreatief tempo (er zijn geen Sportieve tochten voorzien) langs vochtige weidjes, mooie landgoederen, kabbelende beekjes, vennen, ­vijvers en kleine bosgebieden. Zandweggetjes leiden ons voorbij langgevelboerderijen. We waaien uit over ruige stuifduinen en in uitgestrekte heidevelden

Mei
Wo 1

Oeverhoppen, in het spoor van de Schelde

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 724 722

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: 70 km
 • Samenkomst: 10u00, Felix Beernaertsplein - Wetteren, op 200 m van het station. Gratis parkeren. We vertrekken stipt, om tijdig de overzetten te halen!
 • Meebrengen: picknick en drank voor onderweg. Bij het opstellen van de tekst was de tocht nog niet voorbereid, hou er dus rekening mee dat het plaatselijk café mogelijk niet open is. Wees dus voorzien op boterhammen in openlucht. Een fiets in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden! Herstelmateriaal ingeval lekke banden en mogelijke andere ‘ongemakken’ ons pad kruisen.
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet, € 1 Ronsergeld.

Al eeuwenlang maken de Schelde en haar zijrivieren van Vlaanderen een plek waar het goed is om te leven. De regio barst van de bedrijvigheid. Kilometers autovrije jaagpaden en dijkwegen maken de streek langs Schelde, Dender en Rupel tot een echt fiets- en wandelparadijs. In de trajecten van de fietsknooppunten zijn de populaire (en gratis!) veerdiensten opgenomen, zodat je makkelijk van de ene oever naar de andere hopt. Maar er is een keerzijde: soms moeten we waterellende doorstaan, een beetje of heel veel! Het Sigmaplan brengt daar verandering in. Door de getijdenrivieren weer ademruimte tegeven, behoedt het Sigmaplan ons voor natte voeten. Het Sigmaplan is een project van de Vlaamse overheid dat het risico op overstromingen rond de Schelde en haar zijrivieren moet verkleinen. Het kan worden beschouwd als de Vlaamse evenknie van de Nederlandse Deltawerken.Behalve watersnood voorkomen wil het Sigmaplan ook typische riviernatuur in ere herstellen. In totaal neemt het Sigmaplan zowat 260 kilometer rivierenland onder handen.

Hoe ontstond het Sigmaplan?

Neem een uitzonderlijke noordwesterstorm en voeg daarbij een spectaculair springtij. Dan bereikt het water een ongeziene hoogte. Dat gebeurde in 1953 en in 1976, wat leidde tot ramp­zalige overstromingen. In 1976 beukt er een meedogenloze stormvloed in op de Schelde. Er vallen twee doden en de materiële schade in het Scheldebekken is enorm. In Antwerpen tikken de waterstanden bijna 8 meter aan: ruim 3,5 meter boven het gemiddelde hoogwaterpeil. Ook de polders ten noorden van Antwerpen en het Waasland ontsnappen niet aan het stijgende water. Het woelige water slaat bressen van maar liefst 12 meter in de Scheldedijk. In Lillo en Hingene gebeurt hetzelfde. De gemeente Zandvliet staat voor driekwart onder water. In Ruisbroek aan de Rupel breekt de dijk van de vliet. De stormvloedramp van 1976 brengt alles in een stroomversnelling. De overheid ziet in dat ze moet zorgen voor een betere bescherming tegen overstromingen en dus start ze met het Sigmaplan, een ambitieus en grootschalig project dat die veiligheid moet garanderen. Het oorspronkelijke Sigmaplan telde drie maatregelen: 1) stevigere en hogere dijken, 2) gecontroleerde overstromingsgebieden* om het teveel aan water op te vangen en 3) een stormvloedkering in Oosterweel. Met dat plan gaf Vlaanderen een antwoord op stormvloeden in de toekomst en overvloedige neerslag in de hoger gelegen gebieden. De dijkwerken en overstromingsgebieden uit het eerste plan zijn klaar. Een stormvloedkering kwam er niet, omdat de baten niet zouden opwegen tegen de kosten. Een ketting van overstromingsgebieden biedt wél meer zekerheid. Tijdens alle hevige stormen van de laatste jaren hebben de eerste Sigmagebieden hun nut al ruimschoots bewezen. In tal van andere gebieden zijn de werken aan de gang en worden op korte tijd nieuwe overstromingsgebieden gerealiseerd. De volledige realisatie van het Sigmaplan loopt tot 2030. Om de vijf jaar starten er nieuwe projecten.

Wat is een gecontroleerd overstromingsgebied?

Een gecontroleerd overstromingsgebied stroomt bij noodweer veilig onder water. Alleen bij stormvloed – één of twee keer per jaar – treden gecontroleerde overstromingsgebieden in werking. De wind stuwt een vloedgolf de Schelde binnen, waardoor het water stijgt. Het rivierwater stroomt over lokaal verlaagde dijken de polder in, terwijl een tweede ringdijk de omliggende woongebieden beschermt. Via uitwateringssluizen stroomt het water nadien terug naar de rivier. In die drassige zones staat het grondwaterpeil zeer hoog, waardoor er elzenbroekbossen, rietmoerassen of wilgenstruwelen ontstaan. Zeldzame diersoorten genieten er van een veilig leefgebied.

Schellebelle: oudste veer van de Schelde

Om in Schellebelle vanaf het dorpsplein de overkant van de Schelde te bereiken moet je beroep doen op de veerdienst. Het veer dateert van begin de 13de eeuw en is zo één van de oudste veren op de Schelde. Toen werd na een wijziging van de Scheldeloop de landelijke wijk Aard van het dorp afgesneden. Tot begin de jaren 60 voer hier een veerboot die je door middel van een ketting naar de overkant bracht. Vandaag vaart hier een voetveer dat voornamelijk door wandelaars en fietsers toeristisch gebruikt wordt.

Kalkense Meersen

Dit is een van de meest uitgestrekte meersengebieden langs de Schelde, gekenmerkt door open grasvlakten, sloten en grachten. In een uitgestrekt gebied van liefst 950 hectare op het grond­gebied van Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen heeft de Schelde haar bewegingsruimte terug. Dankzij de overstromingsgebieden en natte weilanden is de regio nu veel beter beschermd tegen wateroverlast.

Vissen nemen de trap!

Het visbestand in de Kalkense Meersen zit in de lift. Dankzij twee vispassages overwinnen tal van vissoorten het hoogteverschil tussen sloot en rivier. Via zo’n ‘vistrap’ migreren ze moeiteloos van en naar de Schelde. Voor de Oost-Vlaamse Kalkense Meersen werkte het Sigmaplan de voorbije jaren drie innovatieve vispassages uit. Het gaat om een visvriendelijke in- en uitwateringsluis aan de Bellebeek, een vistrap in Paardeweide en eentje in Kalken, tussen de regenwatergracht en de Kalkenvaart.

Riekend Rustpunt

Rustpunt voor fietsers en wandelaars aan de oude loskaai op het Sluis. Als kleinste museum van het land belicht het Riekend Rustpunt een totaal onbekend aspect van onze geschiedenis: de beer- en mesthandel tussen de steden en het platteland langs de waterlopen.

Van zout naar zoet

Als water twee keer per dag in en uit een gebied stroomt, ontstaat er getijdennatuur. Daar zien we het ritme van eb en vloed, de unieke overgang van zoet naar zout en het samenspel tussen water, zand en slib. Hier boetseert de rivier een netwerk van slikken en platen, schorren, geulen en kreken. Elk van deze biotopen heeft zijn eigen bewoners. Stroomafwaarts in Antwerpen en in Nederland is het water overwegend zout. Stroomopwaarts langs de Schelde ligt een gebied met zoetwatergetijden van zo’n 60 kilometerlang. De natuur die hier ontstaat, is uniek in Europa. Getijdennatuur ontwikkelt zich in een gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij of in een ontpolderd gebied.

Slikken en schorren, paradepaardjes van de Scheldenatuur

Slikken zijn de lagergelegen delen van de oever die telkens bij vloed overspoeld worden. Het krioelt er van de minidiertjes zoals wormen, krabben en kreeftjes. Watervogels en vissen zijn er dol op. Voor ganzen, eenden en steltlopers bieden de slikken en de platen een ideale plek om te rusten en eten te zoeken. Bij elk getij laat het terugtrekkende water een laagje slib achter in de slikken. Op bepaalde plaatsen hopen die slikken op. Zodra ze boven de gemiddelde waterlijn uitsteken, spreken we van schorren. Lage schorren overstromen enkele keren per maand. Hoge schorren overstromen alleen bij springtij, ongeveer twee keer per maand. Hier groeien planten die goed tegen zoutwater kunnen, zoals lamsoor en zeekraal. Op de brakkeschorren, met een mengeling van zout en zoet water, vinden we riet en zee-aster. Nog verder stroomopwaarts ontstaan zoetwaterschorren: een veranderlijk landschap met ruigten, rietvelden en wilgenvloedbossen. In het vroege voorjaar bloeien in die vloedbossen spindotterbloemen. Riet- en moerasvogels komen hier schuilen en broeden. De wilgenvloedbossen aan de Schelde lijken erg op tropische mangroven: het zijn dichte, ondoordringbare wouden in het water.

Een ietwat lange aankondiging om je uit je luie zetel los te weken en achteraf te zeggen dat het meer dan goed geweest was!

Mei
Wo 1

Leuven, de Dijlevallei, Meerdaalbos en nog meer

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km, inkorten kan bvb halfweg in Sint-Joris-Weert.
 • Samenkomst: samenkomst bij het wachtlokaal van De Lijn voor het station van Leuven om 10u00.
 • Meebrengen: stevige wandelschoen, boterhammen en drank, wat kleingeld voor in ‘t café, € 1 Ronsergeld, een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: kom je van buiten Leuven met de trein, neem dan een heen-en-terugbiljet tot Florival vanwaar we terugkomen. We zorgen ook voor een Key-card voor wie enkel tot Leuven terug moet.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar is niet nodig.

Een rustige tocht ‘à la carte’ met natuur en cultuur.

We starten bij het station van Leuven en trekken door de stad langs minder gekende straatjes, steegjes, parken en het Begijnhof naar het Arenbergpark met kasteel. Door het Egenhovenbos en langs de kronkelende Dijle wandelen we tussen Oud-Heverlee en Korbeek-Dijle in een brede vallei met vooral grasland en grote vijvers. Het grootste deel van dit gebied is natuurreservaat onder de hoede van ANB (Agentschap Natuur en Bos). De Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud beheren het natuurgebied ‘De Doode Bemde’ samen met de bevers die er al een hele tijd wonen en knabbelen aan bomen die meestal toch zouden gekapt worden om een open landschap te bewaren. De Dijle kronkelt hier vrij en haar meanders verschuiven met de jaren. De bomen die in de rivier vallen laat men meestal liggen en ook zij zorgen voor soms spectaculaire veranderingen. Sint-Joris-Weert met het café ‘In de Rapte’ ligt ook op onze weg wat wel eens van pas kan komen bij minder goed weer. Gaan we hier verder langs de Dijle en het Grootbroek of trekken we hier het Meerdaalwoud in? De meerderheid beslist. Waar we uit het bos komen zijn we in Wallonië in een dorpje met een weinig Waalse naam: Nethen. Door veld en bos eindigen we tenslotte in Florival met een afscheidspint in een cafeetje dat bij de Ronsers al enige bekendheid geniet. Daar nemen we ook de trein terug naar Leuven.

Mei
Zo 5

Waals-Brabant

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94 of 0473 48 94 72 (op de dag zelf)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 21 km
 • Samenkomst: om 10u00 op de parking op de Place St.-Pierre in Folx-les-Caves (gemeente Orp-Jauche).
 • Meebrengen: drank en picknick. Waterdichte wandelschoenen.
 • Verkeersinfo: kies voor de E40 richting Luik tot de afrit nr. 25 ‘Tienen-Geldenaken-Jodoigne’. Sla af naar Jodoigne en rij tot praktisch in het centrum. Sla daar linksaf op de N240 en rij (7,5 km) rechtdoor tot Jauche. Eenmaal in Jauche, negeer de afslag naar links naar Orp, blijf rechtdoor gaan, de hoofdstraat volgen, linksvoor zie je een superette (Av. A. Drossard - volg wegwijzer Hannut, Eghezée en ‘Grottes’). Na 200 m ga je rechtsaf (wegwijzer Folx-les-Caves en ‘Grottes’) en volg dit gedurende 2,8 km. Je rijdt het dorp Folx binnen op een kasseiweg (rue du Presbytère). Op de T-kruising rechtsaf, na 150 m sta je op de Place St.-Pierre (Bushalte - Place Communale).
 • Deelnemen: € 1 Ronserbijdrage. Aanmelden niet nodig.

Op het programma staat een mooi stukje Waals-Brabant waarbij we ons inleven in de slag van Ramillies en terugdenken aan een Vlaams televisieprogramma. De grotten van Folx zijn nooit veraf. Het landschap wordt gekenmerkt door prachtige vergezichten en uitgestrekte akkers. Begin mei voelen we ons al volop in de lente. Tijd dus om een ongekende streek te verkennen.

Hoog op een heuvel staat de Petrus-en-Pauluskerk van Folx-les-Caves. Ze werd gebouwd in de 18de eeuw, maar de romaanse vierkanttoren dateert al van de 11de eeuw. Op het nabijgelegen pleintje start onze wandeling.

Aan de voet van de heuvel stroomt de Kleine Gete (in het lokaal dialect bekend onder de oude naam ‘la Jauce’), die in de nabijheid ontspringt. Op deze wandeling maken we kennis met de vallei en de plateaus ten oosten en ten westen van de beek, bevolkt met kleine gehuchten en vele vierkantshoeven, die hier Censes heten. Folx-les-Caves is ook bekend om zijn uitgestrekte onderaardse gangen, die ontstaan zijn in de eerste eeuwen van onze jaartelling door het uitgraven van de tufsteen om hem te gebruiken als grondverbeteraar. Deze onderaardse kelders herinneren we ons ook als decor in de TV-serie Johan en de Alverman. Op het einde van de wandeling komen we voorbij de ingang. Maar eerst verlaten we het dorp in oostelijke richting. We laten de huizen al snel achter ons en begeven ons via de heuvelrug naar het naburige dorp Ramillies. Beide dorpen liggen op de rechterhelling van de vallei van de Kleine Gete, die in mei 1706 het schouwspel was van een slag tussen de Franse en de Engelse troepen (Spaanse successieoorlog). Het was een beslissende slag onder de leiding van ene John Churchill, hertog van Marlborough, waardoor een deel van de Spaanse Nederlanden (d.i. Oost- & West-Vlaanderen) bevrijd werd van de Franse overheersing. Wie hier meer over wil weten kan alle details van de veldslag nalezen op https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Ramillies.

Onderweg naar Ramillies passeren we de Ferme du Wayaux. De weg voert ons verder naar de bronnen van de Kleine Gete, even buiten het dorp Ramillies. We lopen achter de hoeve Haute Cense (over het hoogste punt van het slagveld), dalen even af naar de kerk en via een mooie holle weg klimmen we weer naar de open velden. Daar treffen we een oude spoorwegbedding aan, die ons naar het station van Ramillies voert. Vroeger was dit punt bekend als ‘Croix de Hesbaye’: het kruispunt van 2 belangrijke spoorwegen, namelijk lijn 142 Namen - Tienen en lijn 147 Tamines (Gembloux) - Landen. Deze 2 lijnen dienden hoofdzakelijk de economische noden van de Waalse kolen en staal, maar kwamen ook ten goede aan het transport van de suikerbieten en de bloei van de streek van Ramillies. Het stationsgebouw is mooi gerenoveerd en omgebouwd tot supermarkt. Het café en de feestzaal tegenover het station zijn getuigen van vervlogen bloeiende tijden, ze stellen het nu met duivenmelkers en trouwfeesten. Voor ons is het, zo mogelijk, een welgekomen picknickplaats. Na de picknick gaan we de velden in naar het gehucht Hédenge. Daar staat niet alleen het volgende stationsgebouw, maar ook de schitterend gerestaureerde kapel St-Feuillien met gobertangesteentoren uit de 15de eeuw. De kapel is omringd door een paar oude hoeven, waaronder de ‘Ferme du Vicaire’ met duivenpoort. Nadat we even genoten hebben van het mooie uitzicht is het tijd om verder te gaan. We komen voorbij het oude station en begeven ons opnieuw op het plateau. Verderop steken we de Frambaisbeek over en dalen door een paar mooie holle wegen af naar Autre-Eglise, dat een bezoekje waard is. Op de terugweg naar Folx steken we ten slotte weer de Kleine Gete over nabij een oude watermolen (niet meer in bedrijf). Het is nog een eindje vooraleer we misschien afspraak hebben bij ‘A Mon L’Ketch’.

Mei
Wo 15

Genly - Blaugies

Tochtbegeleiding: Johnny Dhondt

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 28 km, sportief.
 • Samenkomst: start om 10u00 op de hoek van de Route de Quévy en de Rue Grande in Genly. Parking langs de steenweg aan de treinhalte of in de Rue Grande nabij het schooltje. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. Er is geen café. Voor eventuele treinstappers: verlaat de statonshalte, volg de wegwijzer Quévy le Petit voor 150 meter.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in Le Salon in Blaugies en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de sportieve tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Genly is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen, en een deelgemeente van de Waalse stad Quévy. Blaugies is een deelgemeente van de Waalse stad Dour.

Voormiddag, 13 km

Vanaf de startplaats volgen we even de weg naar Quévy maar algauw gaan we onverhard rechts naar de GR, de verbinding tussen 122 en 129. We lopen even op een Chaussée Brunehaut en gaan dan op Sars la Bruyère af. Nabij de grens komen we aan de Brasserie de Blaugies en stappen we het bos in. De Rue du Planche à l’ Aulne brengt ons zowaar aan le Sentier des Amoureux. Vanaf nu gaan we via een verharde weg tot aan de kerk van Blaugies waar de middagpauze voorzien is in café Le Salon.

Namiddag, 15 km

We volgen de GR om Blaugies te verlaten door het bos tot de terril Sauwertan. We stappen door het bos van Colfontaine. Aan de Tour du Lait Buré slaan we af richting waterreservoir. Verder stappen we door de velden naar Eugies met kerk Saint-Rémy. Een kasseiweg die overgaat in een brede veldweg leidt ons naar de grote weg nabij de treinhalte van Genly.

 

Mei
Wo 15

Stene, Oostendse kreken, polders en stadsrandbos

Tochtbegeleiding: Jacky Mergaert

Tel: 0479 55 43 43, op de wandeldag 0498 10 10 37

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20 km, recreatief in 2 lussen.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan de Kinderboerderij De Lange Schuur, Stuiverstraat, 599, 8400 Stene Oostende. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in de Lange Schuur en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: er is een parking voor de kinderboerderij, die echter niet zo groot is, maar we kunnen de wagens achter elkaar parkeren. Wie met de trein of tram naar Oostende station komt kan de bus nemen, lijn 50, Gistel via Meiboom om 9u00, halte Grintweg om 9u17. De halte Grintweg ligt net voor de brug aan de Gouwelozekreek. Keer 50 meter terug richting Oostende en sla linksaf de Klemskerkestraat in. Na 200 meter heb je een bocht naar rechts en daar zie je aan de linkerkant de parking van De kinderboerderij De Lange Schuur. Bus terug naar het station Oostende om 16u40, 17u10, 17u40, om het halfuur dus.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de recreatieve tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

We wandelen door polders, langs kreken en door het stadsrandbos dat in 1995 werd aangeplant als groene buffer tussen woon- en industriezone en het achterliggende poldergebied. Het wordt elk jaar nog uitgebreid en zal uiteindelijk 150 ha bestrijken. De kreken en polders ontstonden tijdens het bloedig beleg van Oostende (1601-1604), toen belegerde het katholieke Spaanse leger gedurende drie jaar lang de protestantse geuzen. Oostende was een laatste en stevig bolwerk van de geuzen. Om de stad beter te verdedigen werd een bres in de duinen gegraven, waardoor de zee het land binnendrong. Zo ontstond een heel systeem van kreken en overstromingsgebieden. De vroegere zoute invloeden zijn nauwelijks nog aanwezig. De kinderboerderij De Lange Schuur maakt deel uit van de Volkscoöperatieve Buitengoed die instaat voor het aanplanten en beheren van het stadsrandbos.

Voormiddag, 11 km

Langs de nieuwe wielerpiste komen we in het Schorrepark, passeren de volkstuintjes en de hondenschool om via het kerkhof (waar we even halt houden bij het graf van de broer van Guido Gezelle die hier vroeger priester was) het mooie witgeschilderde Sint-Annakerkje van Stene te bereiken. Het is een van de oudste kerkjes aan de kust, de oudste delen dateren uit de dertiende eeuw. We lopen langs het Vogelzangpark met overblijfselen van de veldbatterij Stene uit de Tweede Wereldoorlog en wat verder duiken we het geboortebosje in. We passeren enkele voetbal- en andere sportvelden tot we boven op een heuvel zowaar een oefenbaan voor zeilwagens ontdekken! Via de Klemskerkestraat en enkele aardeweggetjes komen we aan een mooi wit geschilderd oud ‘routehuisje’ dat ons eraan herinnert dat de spoorweglijn 62 vroeger hier passeerde voor ze het traject via Zandvoorde verlegden. We bemerken ook een geodetisch signaal uit 1853 in gietijzer en goed bewaard. Een aardeweg en de Schorredijk leiden ons naar de Groene 62, een oude spoorwegbedding tussen Oostende en Torhout. De treinen stoomden er tot 1967. Wat verder krijgen we een schitterend uitzicht over de Sluiskreek en de Zoutekreek. Dan is het even opletten geblazen wanneer we via smalle aarden trapjes de spoorwegdijk moeten afdalen! We zigzaggen nu door weiden en velden tot we de Gistelsesteenweg moeten oversteken. We gaan nu het stadsrandbos binnen, passeren alweer een kreek tot we de Gouwelozekreek bereiken die we volgen tot alweer de Gistelsesteenweg die we voor de tweede maal oversteken. Langs de Gouwelozekreek via het graspad bereiken we De Lange Schuur voor de picknick.

Namiddag, 9 km

We verlaten De Lange Schuur via de Schorre Gistelstraat en bevinden ons nu dus in een schorregebied, dat alleen onder water komt te staan bij hoogwaterspringtij, maar door het bouwen van dijken heeft men in de tijd geprobeerd het overstroomde land terug te winnen op de zee en nu loopt het dus hier nooit meer onder water. We stappen tot aan het kanaal Nieuwpoort - Plassendale dat werd aangelegd van 1632 tot 1640 en verbinding maakt met het kanaal Brugge - Oostende en in Nieuwpoort met de Ganzepoot en de IJzer. Over het kanaal wandelen we opnieuw op de groene 62 en de Snaaskerkestraat die tot in Gistel loopt. Voor Gistel keren we echter terug op onze stappen en via terug de groene 62 komen we in het centrum van Snaaskerke, een deelgemeente van Gistel. We wandelen er even rond de kerktoren en de groene 62 samen met de schorredijk brengt ons terug naar de start. Het terras van de Lange Schuur nodigt ons uit voor een welverdiende afscheidsdrink.

Mei
Za 18

t/m

Zo 19

Lier - Zoersel - Lier

Tochtbegeleiding: Jef Geelen

Tel: 0497 28 58 60

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: elke dag 70-80 km, afkorten onder begeleiding kan.
 • Samenkomst: om 10u10 aan de achterkant van het treinstation van Lier.
 • Verblijf: we verblijven in de jeugdherberg Gagelhof, Gagelhoflaan 18, 2980 Zoersel
 • Meebrengen: fiets in goede staat. Bandenplaksetje meebrengen. Picknick en drank voor 2 dagen. Lakens en dekens zijn aanwezig en in de prijs inbegrepen.
 • Verkeersinfo: er is een parking aan de achterkant van het station van Lier. Vanuit Antwerpen, Brussel, Leuven en Hasselt zijn er geregeld treinverbindingen.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

De Antwerpse Kempen hebben een uitgebreid fietsknooppuntennetwerk. We maken hier dan ook gretig gebruik van om een parcours in dit prachtig gebied aan te bieden. Waar het wat minder mooi rijden is trachten we een alternatief te vinden. Het wordt een vlak parcours, de moeilijkste beklimmingen zijn de bruggen over de autosnelwegen. We rijden aan een rustig tempo een 70 - 80 km per dag, maar voor hen die dit te veel vinden, is er een afkorting onder begeleiding voorzien, zodat iedereen tijdig de jeugdherberg in Zoersel bereikt. Elektrische fietsen zijn welkom, maar bepalen niet het tempo. Af en toe is er wel een niet- geasfalteerde weg op het traject.

We vertrekken aan het station van Lier om 10u10 na aankomst van de trein uit Antwerpen. Lier ligt net buiten de Antwerpse Kempen, maar is voor iedereen gemakkelijk bereikbaar. Via Emblem, en Broechem fietsen we langs het pittoreske kerkje van Millegem. We zoeken het Albertkanaal op, dat we oostwaarts volgen tot in Oelegem. Het gaat verder noordwaarts en via de Halse bossen naderen we Zandhoven. We zoeken weer het Albertkanaal op, peddelen rustig verder langs het kanaal om na 5 km naar het noorden te fietsen langs het dorpje Pulderbos. Het gaat verder naar Wechelderzande, Beerse, Malle (waar de bekende trappist in deelgemeente Westmalle wordt gebrouwen). Dan is het niet zo ver meer naar onze overnachtingsplaats, de jeugdherberg Gagelhof, die volledig door vrijwilligers wordt opengehouden.

Op zondag, na een lekker ontbijt, rijden we door de bossen van Zoersel naar de deelgemeente Sint-Antonius. (Zoersel). Het gaat verder naar Brecht, en we rijden naast het natuurreservaat Groot Schietveld naar Wuustwezel, ons meest noordelijke punt en slechts enkele kilometers verwijderd van de Nederlandse grens. Het wordt tijd om weer zuidwaarts te trekken en via Gooreind en Maria-ter-Heide komen we aan in Sint-Job-in-’t-Goor. Het gaat verder via ‘s Gravenwezel en Schilde. We fietsen verder naar het Albertkanaal, maar gaan deze keer westwaarts, richting Wijnegem, daar steken we het Albertkanaal over en via Wommelgem, Vremde, de rand van Boechout, naderen we ons eindpunt Lier waar we na een afscheidspint weer huiswaarts keren.

Mei
Za 25

De groene Vlaamse Rand, tussen Brussel en Wallonië

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche en Paul Vandemeerssche

Tel: 0477 54 97 39

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km
 • Samenkomst: aan het stationsgebouw van Sint-Genesius-Rode om 9u45 na aankomst van de trein uit Leuven naar Eigenbrakel. De trein van 9u20 in Brussel-Zuid naar Nijvel komt er aan om 9u35. Er is ruime parking aan het Stationsplein.
 • Meebrengen: stevige wandelschoenen, eventueel regenkledij. Picknick en drank, € 1 ronsergeld.
 • Verkeersinfo: trein: neem weekendbiljet tot Sint-Genesius-Rode. Auto: autobezitters kunnen voor of na de wandeling de spoorverbinding tussen Linkebeek en Sint-Genesius-Rode nemen. Het ticket kost € 2,30, de treinreis duurt 4 minuten.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet. Einde wandeling: Stationsgebouw van Linkebeek, gelegen op dezelfde spoorlijnen naar Brussel en Leuven. ‘s Middags doen we allicht een gezellig terrasje.

Alweer een weetje uit het verleden: De plaatsnaam Rode betekent een ‘gerode” of ‘gerooide’ plaats in het bos waar het dorp ontstaat. In het Zoniënwoud, aan de samenvloeiing van Molenbeek en Kwadebeek ontstond en groeide zo Sint-Genesius-Rode. De bosjes die we vandaag doorkruisen zijn overblijfsels van het ooit drie maal grotere Zoniënwoud. Te midden van uitgestrekte velden ontdekken we de beschermde Sint-Gertrudishoeve. Zij werd gebouwd na de grote rooiing in het begin van de 19de eeuw en is nu de grootste actieve boerderij van Sint-Genesius-Rode. Door de nabijheid en uitbreiding van Brussel kreeg de streek veel immigratie te verwerken. Grondspeculanten en verkavelingsmaatschappijen waren zich reeds vroeg bewust van gouden zaken die in deze groene, heuvelende streek konden gedaan worden. We merken dit in de wijk Terkluizen en l’Ermite, een aangrenzend gehuchtje van Braine-l’Alleud. Gelukkig kon door de gewestplannen de verkavelingswoede in deze streek tot heden beperkt blijven. Een weetje uit het heden: dit is alweer een tocht daags voor de verkiezingen. De tochtbegeleiders zijn er specialist in en laten ons deze schitterende streek van nabij kennen. Als je niet kan kiezen, kies dan voor deze tocht!

Na enige stapjes in Wallonië trekken we naar Zevenbronnen, in een uithoek van Sint-Genesius-Rode. Dit natuurgebied dankt zijn naam aan de sliert schilderachtige vijvers en bronnen in een klein dal. Ooit was er een kloosterdomein, enkel de hoeve en het molenhuis resten nog. Via de Destelheide dalen we af naar de groene vallei van de Molenbeek. Een smal paadje leidt ons naar de Herisemmolen, een parel van industriële archeologie, gegroeid uit een middeleeuwse papiermolen. In het bijhorende Herisemhof worden boerderijvakanties georganiseerd, een deel van de oude smidse is nu restaurant. We trekken verder langs de Duvelsborreweg en genieten daar van een prachtig zicht op het dorp Dworp, met het Hallerbos op de achtergrond. Na enkele bospaden en veldwegels aanschouwen we, boven aan de Bedevaartsweg, voor ons een uitgestrekt landbouwgebied dat afdaalt tot het Dwersbos, met daarachter de skyline van Brussel! Langs het Koekoekspad in Linkebeek treffen we de beschermde voormalige woning van Herman Teirlinck. De bekende schrijver woonde er van 1905 tot 1921. Kerk en dorpskom van Linkebeek liggen op een steile heuvel. Een trapstraatje, de trap van de honderdjarige, leidt ons er naar toe. Een steenworp verder bevindt zich het station van Linkebeek. Voor een afscheidsdrankje zijn we welkom in gemeenschapscentrum de Moelie. Net als vorig jaar wordt bij mooi weer plaats op het terras gereserveerd voor de Ronsers!

Mei
Do 30

t/m

Zo 2

Bergen aan Zee (NL)

Tochtbegeleiding: Marijke Swart en Jörg Gottwald

Tel: 0471 35 32 24 (enkel tijdens het weekend van de fietstocht)

E-mail:

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: dagelijks tussen 54 en 78 km. Meestal vlak met enkele korte hellingen. De tochten zijn nog niet tot 100% voorgereden.
 • Samenkomst: op donderdag 30 mei om 11u00 op de parking van het ‘Sport- en tenniscentrum’, Zienlaan 4, Uitgeest, Nederland. Slechts 5 minuutjes met de fiets vanaf het station Uitgeest. We vertrekken om 11u00, maar wachten op de treinreizigers die om 10u42 in Uitgeest aankomen.
 • Verblijf: 3 nachten in het Natuurvriendenhuis “Het Zeehuis”. Verspyckweg 5, 1865 BJ Bergen aan Zee, Nederland. Op maar 300 m afstand van het strand! In het natuurvriendenhuis gaan we zelf koken. Vrijwilligershulp is altijd welkom!
 • Meebrengen: een fiets in goede en verkeersveilige staat, reserve binnenband. Lakens en sloop! Picknick voor de eerste dag, zitgelegenheid voor onderweg (stoeltje, of plastic zak, want cafeetje is niet zeker. Bij mooi weer picknicken we buiten), regenspullen.
 • Verkeersinfo: treinreizigers moeten iets vroeger opstaan. Neem de IC trein om 6u44 vanuit Brussel-Zuid (Mechelen 7u25) in richting Den Haag HS. In Rotterdam Centraal stap je over (13 min. overstaptijd) om 8u55 naar de RE in richting Uitgeest. Aankomst in Uitgeest is om 10u42.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Nederland is een uitstekend land voor recreatieve fietsers. Noord-Holland, en zeker het Noord-Hollandse Duinen­reservaat is verrassend afwisselend en niet met de Belgische kust te vergelijken. Het zijn niet alleen de verschillende landschappen op korte afstand, maar ook de cultuur en bezienswaardigheden van die we op dit lang weekend zullen genieten. Daarbij horen zee- en zoetwatergebieden, typisch Hollandse molens en de geschiedenis van de koolstreek van Nederland. daarenboven krijg je minstens één tochtbegeleidster mee die een woordje Hollands praat. Als dat geen luxe is!

Donderdag, 30 mei 2019

Vanuit ons vertrekpunt in Uitgeest volgen we de fietsroute LF7 oostwaarts, langs het Uitgeestermeer en het Alkmaardermeer tot aan de Markervaart. We rijden langs de Knollendammervaart en het Noord-Hollands Kanaal om nog voor Purmerend richting Zaanse Schans af te slaan. Dit is het oudste industriegebied van West-Europa. Langs het water genieten we hier van het zicht op één van de belangrijkste oude windmolenparken van Nederland, uit de 18de en 19de eeuw. Toen waren hier ongeveer 600 windmolens actief. Verder gaat het langs de Zaan, door Wormerveer terug naar Uitgeest. We rijden dan met de auto’s samen naar Bergen aan Zee. (Voor treinreizigers vinden we wel een goede oplossing voor het vervoer.)

Vrijdag, 31 mei 2019

Onze eerste tocht langs de kust gaat richting noorden. Eerst door duinbossen, dan langs het strand met uitzicht op de zee tot aan Julianadorp. Richting oosten tot aan de Hooge Oude Veer. Langs dit water terug naar de kust richting Bergen aan Zee.

Zaterdag, 1 juni 2019

Vandaag is de verjaardag van de tochtbegeleider Jörg (een echte tweeling dus). Deze dag staat in het teken van natuur en rust (hij is niet meer van de jongste!). We volgen de LF1 richting zuiden, door bossen en duinen tot Wijk aan zee, vlakbij de geboortestad van Marijke (IJmuiden). Daar zijn heel wat cafés, waar zeker ook eentje bij zit waar we ons picknick kunnen genieten. Daarna fietsen we richting noorden terug, voorbij Beverwijk, Castricum en Heiloo. De terugweg wordt, naast duingebied, ook gemarkeerd door akkers en weilanden.

Zondag, 2 juni 2019

De laatste dag van ons weekend verkennen we twee interessante watergebieden noordelijk van Alkmaar. Zomerdel in het recreatiegebied Geestmeranbacht en Broek op Langedijk, rijk der duizend eilanden en de belangrijkste koolstreek van het land. De grootvader van Marijke werkte hier als seizoenarbeider om de kolen te oogsten. Sinds 1887 werden deze via het water naar de eerste groenteveiling ter wereld vervoerd.

Juni
Za 8

t/m

Ma 10

Westvlaams Heuvelland

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of op tocht 0494 15 98 12

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: dag 1: 66 km, dag 2: 82 km, dag 3: 62 km. We fietsen meestal langs het fietsnetwerk, maar doordat de tochtbegeleider de streek goed kent zit de mogelijkheid erin dat hij hier en daar een verrrasing uit zijn mouw schudt.
 • Samenkomst: aan de voorkant (stadskant) van het station van Ieper. De gratis parking van het station ligt aan de achterzijde (GPS: Tulpenlaan) De trein komt aan om 9u45 en we vertrekken stipt om 10u00.
 • Verblijf: we verblijven in het “Centrum Voor Jeugdtoerisme” Kattekerkhofstraat 2 te 8956 Kemmel, tel: 057 44 59 70.
 • Meebrengen: fiets die volledig nagezien is met hard opgepompte banden. De remmen moeten zeer goed werken. Picknick en drank voor 3 dagen. We komen op dag 2 wel voorbij een bakker en op dag 3 kunnen we wel iets op de kop tikken op de Zoetemarkt.
 • Verkeersinfo: met de auto: langs de A19 afrit Ieper. Het station ligt aan de westkant van de stad. Met de trein: vanaf Kortrijk richting Poperinge aankomst Ieper omstreeks kwart voor het uur.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

De gemeente Heuvelland ligt in een reliëfstreek die het West-Vlaams Heuvelland wordt genoemd. De hoogste heuvel in de gemeente is de Kemmelberg (156 m); dan volgen de Vidaigneberg (136 m), de Rodeberg (129 m), de Scherpenberg (125 m) en een lager gelegen heuvel (82 m) waarop Wijtschate ligt (Helling van Wijtschate). Op de grens met Frankrijk ligt nog de Zwarteberg. Deze heuvels maken deel uit van een groter heuvellandschap dat ook het Houtland van de Franse Westhoek omvat. Vooral voor het wielertoerisme en enkele wedstrijden zijn deze heuvels van belang. En met de overgang van 2018 naar 2019 werden deze bossen ook al eens doorkruist. te voet dan wel. Oorspronkelijk was dit een bosrijk gebied. Vele eeuwen akkerbouw maar ook zware gevechten in de Eerste Wereldoorlog hebben het uitzicht totaal veranderd waardoor nu alleen nog de heuveltoppen met bomen zijn bedekt; vooral met eik, beuk en tamme kastanje. Er wordt een politiek van herbebossing gevoerd, waardoor de overgebleven bossen opnieuw uitgebreid en eventueel aaneengesloten worden. De fusiegemeente Heuvelland bestaat uit 8 kleine landelijke dorpjes. De deelgemeenten Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wijtschate en Wulvergem waren vroeger zelfstandige gemeenten. De Klijte was voor de gemeentelijke fusies niet zelfstandig, maar maakte deel uit van de toen nog zelfstandige gemeente Reningelst. De Ronsers ‘re-fuseren’ het nooit om in zo’n mooie omgeving het stalen ros te bestijgen.

Zaterdag, 8 juni 2019 (66 km)

We komen samen aan de voorkant (stadskant) van het station van Ieper om 9u45. De treinreizigers komen aan om 9u43. Na de begroeting starten we rond 10u00 met onze fietstocht. Het gaat eerst langs Zillebekevijver (met de Milieuboerderij!), het Polygoonbos, het Groenenburgbos naar Zandvoorde. Daarna gaat het langs de vaart Ieper - Komen (verbinding IJzer - Leie maar nooit in gebruik geweest) naar Komen. Daar gaat het langs een oude spoorwegbedding naar Waasten waar we de Leie een stukje zullen volgen (op Frans grondgebied tot Houplines. Daar steken we de grens terug over om via Ploegsteert en Wulvergem de voet van de Kemmelberg te bereiken en op onze slaapplaats “De Lork“ aan te komen.

Zondag, 9 juni 2019 (82 km)

We vertrekken om 9u00 richting Loker, Westouter, Abe(e)le om na 23 km het kunstenaarsdorp Watou te bereiken. Dan gaat het via Haringe, Roesbrugge naar Beveren aan de IJzer waar we hopelijk onze boterhammekens mogen opeten in een plaatselijke kroeg. Na de middag passeren we Pollinkhove, Elzendamme en Westvleteren waarna we de gekende abdij gaan opzoeken om daar een trappist te nuttigen. ‘s Werelds beste bier mag niet ontbreken tijdens een tocht in de streek. Voor het laatste stuk fietsen we (hopelijk nog in rechte lijn) zuidwaarts door Poperinge via De Klijte naar Kemmel waar we 82 km op onze teller hebben staan. De avondmaaltijd zal zeer smaken!

Maandag, 10 juni 2019 (62 km)

We starten om 9u00 naar Kemmel waar we de Zoetemakt een bezoekje zullen brengen. De Zoetemarkt is verbonden aan de unieke Dries: het eeuwenoude markt- en evenementenplein. Zowel het thema als het publiek overstijgen het lokale. Medewerkers en standhouders komen uit de brede regio. De tradities van taarten bakken of snoepgoed bedelen vertellen ons over de eeuwenoude cycli van seizoenen, over het leven en de feesten die ermee samenhangen. Na dit korte bezoek fietsen langs Dikkebusvijver naar Vlamertinge en Boezinge naar Langemark. Daar hopen we na 28 km een café te vinden waar we onze boterhammen kunnen opeten. Na de middag gaat het verder langs het slagveld van de 1° WO naar Passendale. Daarna passeren we ook het grote Britse kerkhof Tyne Cot. Langs Zonnebeke gaat het dan langs rustige wegen naar Ieper. We komen ook voorbij de Menenpoort voordat we terug het station van Ieper bereiken.

Maart
Za 2

Door bos en heide in de Antwerpse Kempen

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km. Inkorten kan.
 • Samenkomst: bij het station van Tielen om 9u40. We wachten op de trein die van Antwerpen over Lier en Herentals aankomt om 9u39.
 • Meebrengen: stevige wandelschoenen, drank en boterhammen, € 1 Ronsergeld, wat kleingeld voor een drankje, een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: in Herentals zijn er om het uur treinen naar Lier en Anwerpen en ook naar Tielen enTurnhout. Wie halfweg wil stoppen bvb in Lichtaart kan met de bus naar Turnhout of Herentals.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar is niet nodig.

Een hele dag in de gezonde boslucht tussen Tielen en Herentals. We vertrekken bij het station van Tielen (ten zuiden van Turnhout) en na enkele km wandelen we door de Tielense Balderij, een prachtig natuurgebied met grote vijvers die veel watervogels aantrekken. Het volgende natuurgebied zijn de Hoge Rielen. Wat verder lopen we door de Hoge Mouw (van ‘Moude’: mul zand) bij Kasterlee, een gebied van landduinen en dennenbossen met hier en daar grillig gevormde bomen. Met wat geluk vinden we in dit doolhof van wegjes de beruchte Duivelskuil, waarrond tal van legendes zijn ontstaan. De rest van de tocht loopt verder door bossen en natuurgebieden: het Koningsbos, de witte Bergen, de Snepkensvijver en het Zwart Water.

Even voor we in Herentals aankomen trekken we nog over de Bosbergen en de Kruisberg en steken we tenslotte de Kleine Nete over. Een cafeetje vinden voor een afscheidspint zal in de stad van Rik van Looy wel lukken.

Een haiku van L. De Vries-van Heerde:

Na de asfaltweg

een zandpad: daar houdt het rijk

van de mensen op.

Maart
Zo 3

Hagelandse vallei langs de Winge - Holsbeek

Tochtbegeleiding: Carlo Uyttendaele

Tel: 0493 55 80 15 (telefonisch enkel ‘s avonds)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23,5 km
 • Samenkomst: Sint-Martinuskerk, Wezemaal. We starten met de wandeling om 10u00. Wees dus tijdig ter plekke. Hou er rekening mee dat het vertrekpunt van de wandeling 1,2 km van station Wezemaal ligt.
 • Meebrengen: aangepast schoeisel, picknick voor onderweg en € 1 Ronserbijdrage.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar moet niet.

Tussen het Rode Ridder-kasteel van Horst en de Sint-Mauruskerk van Holsbeek ligt een overweldigend stuk natuur. Trek je stoute laarzen aan en stap mee door de pittige heuvels, mystieke bossen in het land van Sint-Joris en zijn draak (die we misschien toch tegenkomen…). Vertrek- en aankomstpunt is de Sint-Martinuskerk van Wezemaal vlakbij de pastorie van Wezemaal die waarschijnlijk dateert van 1624 en waar de Norbertijnen van Averbode in tijden van oorlog achter een opgehaalde ophaalbrug beschutting konden zoeken. Daarna betreden we de Wijngaardberg van Rotselaar, een gebied in beheer door Natuurpunt en waar effectief druiven geteeld worden om er wijn van te bottelen. Dan gaat het richting beekje Winge dat zich door de 3 kilometer Hagelandse vallei slingert op het kruispunt van de zandige Kempen en de zware Brabantse leemgronden. Resultaat: blauwgraslanden die hun naam danken aan de blauwe schijn van de planten die er te vinden zijn. Het Dunbergbroek komt in het vizier met in het zuiden de Chartreuzenberg als uitloper van het Kesselbergmassief. In de bossen zien we nog restanten van bomputten die aanleiding gaven tot open plekken in het bos en langs de Uythemmolen daterend van voor 1602 stappen we terug naar Wezemaal waar we nog een warme koffie of schuimend biertje consumeren afsluiter in een café dat nog fungeerde als decor voor de VTM-serie Familie. Familie-fans zijn dus welkom na de tocht!

Maart
Za 16

t/m

Zo 17

Ronsertochtbegeleidersvergadering

Tochtbegeleiding: alle huidige en toekomstige tochtbegeleiders

Tel: 015 33 72 94 (na 18u30)

E-mail:

 • Type: raad van Bestuur
 • Samenkomst: 14u00, in de vergaderzaal van de jeugdherberg van Kortrijk, Passonistenlaan 1. Wie wil overnachten, laat het weten aan Jurn en Linda (info@ronsers.be).
 • Verblijf: JH Groeninghe, Passionistenlaan 1, 8500 Kortrijk.
 • Deelnemen: graag tijdig aanmelden i.f.v. kamerreservatie en maaltijden.

Plannen van najaar 2019 tot de grote vakantie van 2020. Bijeenzitten ter evaluatie van het programma en het Ronserreilen en -zeilen. Dat is de tochtbegeleidersvergadering. Het is dé Hoogdag van de tochtbegeleiders-met-plannen.

Zelf een tocht begeleiden in 2019? Laat het de Ronserredactie weten op info@ronsers.be.

Raad van Bestuur en Algemene Vergadering

De leden van de Raad van Bestuur zijn van harte uitgenodigd op de vergadering met als agenda: voorbije trekkersjaar, financiën, agendapunten van de leden, volgend trekkersjaar. Dit jaar wordt er tussen een hapje en een natje opnieuw gepland voor het volgende trekkersjaar. Weekends en verlengde weekends liggen te grabbel om door geïnspireerde tochtbegeleiders ingevuld te worden. Wie belet is, laat zijn plannen, tenminste een week vooraf, aan Jurn en Linda weten zodat er rekening kan mee gehouden worden. Mee-planners hebben wel voorrang op eventuele mailsuggesties. ’s Avonds worden de tochtbegeleiders vergast op een lekkere maaltijd uit erkentelijkheid voor het vrijwilligerswerk.

Op zondagochtend 17 maart is er een speciale vormingsvoormiddag exclusief voor tochtbegeleiders EHBO (door Frederik Van Passen, urgentieverpleegkundige spoedgevallen ZNA Middelheim).

In de namiddag is er een halve dagtocht in het Land van Mortagne waar iedereen welkom is.

Zie verdere aankondiging.

 

Maart
Zo 17

Land van Mortagne (Spiere-Helkijn)

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 057 48 64 57 of 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: halve dagstaptocht
 • Afstand: 13 km over vlak terrein. Rustig wandeltempo.
 • Samenkomst: 13u20 Sint-Amandskerk, Robecijnplein, 8587 Spiere. We ver­trek­ken stipt om 13u30.
 • Meebrengen: wat drank voor tijdens de wandeling, picknick eventueel voor achteraf. We wandelen in één stuk door tot het einde. € 1 Ronserbijdrage
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet, maar is welkom bij tochtbegeleidster. Dit is een halve dagstaptocht en voor iedereen haalbaar!

De Mortagnewandelroute neemt ons mee doorheen het afwisselende en panoramische landschap van de Scheldevallei tussen Spiere en Helkijn. Het traject brengt je via een verlaten spoorwegbedding, tal van boerenslagen en rustige, landelijke wegen langs kastelen en kasteelhoeves met klinkende namen zoals ‘Driehoven’ en ‘’t Wit Hof’. Hopelijk hangt de lente in de lucht! Deze route loopt volledig over het grondgebied van de gemeente Spiere-Helkijn. Samen met Mesen is het een West-Vlaamse gemeente met faciliteiten voor de Franstaligen voor wie de gemeente “Espierres-Helchin” heet. De kleinste kern is Spiere en het wat grotere Helkijn ligt enkele kilometers verder en is het administratief centrum. Beide kernen liggen langs de Schelde. We starten aan de kerk in de lieflijke dorpskern van Spiere en trekken via het Spierekanaal naar het voormalig zwembad dat zijn deuren sloot in 1955. Nu is het een beschermd monument en rustpunt voor recreanten. Vandaar wandelen we langs de mooie oevers van de Schelde. Bij momenten verschijnt in de verte de Mont Saint-Aubert. We komen verschillende keren de Gaverbeek tegen vooraleer we het rustige Helkijn binnenwandelen. Interessant is de historische hoeve’ la Folie’ in Helkijn. De hoeve dateert van 1630 en bood onderdak aan Louis XIV! Nog wat verder bevindt zich het voormalig paleis van de bisschoppen van Doornik, een riant buitenverblijf voor de clerus. Het was geregeld de inzet van bloedige gevechten. Onze wandeling kabbelt rustig verder tot aan de Trimaarzate, de oude spoorwegbedding Kortrijk/Ronse. Trimard = grensarbeider. Nu is het een groene as in het landschap. Een viertal km verder staat onze wagen op ons te wachten.

Maart
Wo 20

Knokke, polders Zwinbosjes en strand

Tochtbegeleiding: Roland Vansteelandt

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 19 km in twee lussen.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan Hof van Vlaanderen, Oosthoekplein 14, 8300 Knokke-Heist. Parkeren in de buurt is wel moeilijk, opletten dus. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick meebrengen voor in Hof van Vlaanderen en drank voor onderweg. We nemen ons lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld dat je voor recreatief kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Je kent ongetwijfeld het Zwin. Heb je echter al gehoord over de aanpalende Zwinbosjes? Ze zijn zeker even waardevol en dragen sinds 2003 de naam Vlaams Natuurreservaat De Zwinduinen en -polders. Ze vormen een 222 hectare grote natuurlijke overgang tussen zee, strand en polder. Net buiten het drukbezochte Knokke ligt het rustige Knokke-Heist. Daar bevindt zich ten westen van het Zoute de Hazegraspolder. Het gebied ligt omarmd door de Zeedijk, Het Zwin en een natuurgebied afgesloten door duinen. Wandel- en fietsliefhebbers vertoeven in de Hazegraspolder dan ook in de juiste omgeving om te volle te kunnen genieten van het weidse groen.

Omloop in twee lussen van elk ruim 9 km

Voormiddag Nieuwe Hazegraspolder: ten westen van de Oosthoek over dijken en landelijke wegen.

Namiddag Zwinbosjes en strand

Eerst wandelen we door het Koningsbos, dwarsen een stukje villawijk van het Zoute en trekken naar de Groenepleinduinen die aansluiten aan het Vlaams Natuurreservaat Zwinduinen en -polders (Zwinbosjes). Hier voelen we ons op ons best: de Far West, het Noordelijk begrazingsblok de zeedijk (of strand voor de strandlopers), het magnifieke uitzicht op het Zwin Natuurreservaat vanaf het kunstbeeld Hospitality (’t Keun!) om terug te keren naar de Oosthoek via Tobruk. Afscheidsdrankje in Hof van Vlaanderen.

Maart
Wo 20

Eine - Ronse

Tochtbegeleiding: Dirk Maras

Tel: 0479 55 43 43

E-mail: , en op die dag Dirk Maras (0468 11 27 09)

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: ong. 25 km waarvan ong. 11 km in de voormiddag.
 • Samenkomst: start om 9u30 aan het station van Eine (GPS: Misweg, 9700 Eine). Kom bij voorkeur met de trein: de trein van uit Gent-Sint-Pieters komt aan om 9u24. Wie te vroeg is kan nabij het station van Eine terecht in café ’t Perrongeluk voor een lekkere koffie. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in Café Plan B, bij de meiskes in Etikhove en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de S-tocht (sportieve) kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Eine - Ronse: met doorsteekpaadjes over het golvende landschap van de Vlaamse Ardennen van station naar station. We stappen in het station van Eine over de spoorweg naar de Fabriekstraat, die we verlaten na een paar honderd meter op de Los. De Los, een aardewegeltje zoals ze dit hier in de volksmond noemen, brengt ons via de Volvo-visvijver naar de Schelde. Oudenaarde ligt niet ver. Een mooie streep natuur brengt ons bij haar Walburgakerk. Via de Vlaamse-Ardennendreef wacht witrood van de GR-129, Dwars door België van Brugge naar Arlon, ons op. Dit Grote-Routepad is meteen de rode draad doorheen deze Midweektocht die vooral een mooi stuk Vlaamse Ardennen zal laten zien. In het glooiend landschap met nu en dan een flink hoogteverschil lopen we over een resem kleine wandelpaadjes, die bij nat weer (zeer) glibberig kunnen zijn. Wie wandelstukken thuis heeft liggen, brengt ze zeker mee! Na ongeveer 11 kilometer komen we aan in Etikhove. We halen er onze knapzak boven rechtover de kerk in café Plan B, bij de meiskes. Sommige Midweekstappers zullen zich deze twee dames nog herinneren van de tocht in Nukerke. Ze waren de patronnes van café Den Os. Na spijs en drank zoeken we opnieuw het gezelschap van de GR-129 op. Hij stuurt ons richting Ronse om in dalende lijn door het centrum het station te bereiken. Het station van Ronse heeft een merkwaardige geschiedenis. Het stationsgebouw werd oorspronkelijk steen per steen van Brugge naar Ronse getransporteerd. Het verhaal doet de ronde dat het gebouw verkeerdelijk werd heropgebouwd, de voorkant staat aan de achterkant en vice-versa. Merkwaardig! Nakeuvelen na deze panoramische Midweektocht kan bij een heerlijk glas gerstenat in het café recht tegenover het station van Ronse. Vanuit Ronse spoort iedereen ofwel naar huis of naar station Eine voor de auto.(ong. 22 min.).

Maart
Zo 24

De lente tegemoet op de Brabantse Kouters

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 22 km. Inkorten kan, bvb in Mollem na 16 km.
 • Samenkomst: bij het station van Jette om 10u05. We wachten op de trein die van Brussel Noord aankomt om 10u01.
 • Meebrengen: stevige wandelschoenen, drank en boterhammen, € 1 Ronsergeld, wat kleingeld voor een drankje, een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: vanuit Merchtem, Asse en Mollem is er om het uur een trein terug naar Brussel of naar Dendermonde en Lokeren.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar is niet nodig. Bij vervroegde verkiezingen gaat deze tocht een dag vroeger door: op zaterdag 23 maart.

Een tocht van Jette naar Merchtem langs het nieuwe knooppuntennetwerk. We vertrekken bij het station van Jette, wandelen door het Boudewijnpark en langs het Poelbos en Laarbeekbos. Beide bossen waren tijdens mijn jeugd in Ganshoren waarschijnlijk de aanzet tot mijn interesse voor wilde natuur. Het Laarbeekbos is een mooi beukenbos dat deel uitmaakt van de beschermingszone Natura 2000 en een van de vele groene longen is van het gewest Brussel. We duiken onder de Brusselse ring door en komen zo in de Brabantse Kouters terecht waar nog vele onverharde wegen op ons wachten. Het eerste dorpje is Kobbegem waar de geuze- en kriekbrouwerij Mort Subite is gevestigd. We trekken verder langs Asse dat ooit het centrum was van de hopteelt in Brabant. Nu is daar niet veel meer van te zien, maar om de herinnering levend te houden werd een nieuw hopveld aangelegd. In het bijhorende kunstwerk werden de hopheiligen afgebeeld. Volgend dorpje is Mollem en Merchtem, beroemd om zijn steltlopers (geen vogels!) is ons eindpunt.

Maart
Za 30

t/m

Zo 31

Het land van de terrils - Charleroi

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 15 33 72 94 of 0473 48 94 72 (op de dag zelf)

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: zaterdag: 23,6 km, zondag: 22 km.
 • Samenkomst: Station van Lobbes om 10u30. De trein arriveert er om 10u33.
 • Verblijf: Jeugdherberg Charleroi, Rue du Bastion d’Egmont 3, 6000 Charleroi.
 • Meebrengen: wandelstokken zijn aan te bevelen voor de beklimming van de terrils. Wil je geen terrils beklimmen, dan is er zonder problemen steeds een alternatieve weg mogelijk. Picknick, op dag 2 kan je eventueel in Charleroi nog iets halen bij de bakker. Drank meebrengen, de cafés moeten ze in de streek nog uitvinden.
 • Verkeersinfo: we reizen dit weekend bij voorkeur met de trein. We voorzien een keycard voor het traject van Ham-sur-Heure naar Charleroi-Sud (ter plekke te betalen). Wie toch met de auto wil komen dient er rekening mee te houden dat er nog van Charleroi-sud naar Lobbes moet getreind worden na de tocht. Op dat traject is er slechts om de twee uur een trein. De trein vertrekt er om 16u14 of 18u14.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

De fabrieken gaan failliet, in Charleroi.

En het geld stroomt naar de Maas, in Charleroi.

Men houdt niet van politiek, in Charleroi.

Maar men houdt wel van elkaar, in Charleroi.

In Charleroi

In Charleroi

 

Bij de vakbond is het druk, in Charleroi.

Want de tijden zijn gedraaid, in Charleroi.

En de dieven zijn berucht, in Charleroi.

Maar ze doen zo weinig kwaad, in Charleroi.

In Charleroi

In Charleroi

In Charleroi

 

Pays noir

De zon schijnt ook voor haar

Het is geen bedelaar

Pays noir

We zijn een twijfelaar

Mijn pays, pays noir

 

En de arbeiders zijn moe, in Charleroi.

En de straten zijn wat grijs, in Charleroi.

Maar de dagen zijn er goed, in Charleroi.

Want de mensen hebben tijd, in Charleroi.

In Charleroi

In Charleroi

 

In 2006 liet Tom Pintens ons kennismaken met dit liedje. Tijden veranderen evenwel, en intussen wordt Charleroi zelfs als ‘het nieuwe Berlijn’ getipt. Niet dat er nu plots overal creatieve hubs en conceptstores opduiken – wie daarnaar op zoek is, is eraan voor de moeite. Het is vooral de spirit van enkele jonge inwoners die de stad uit haar trieste imago lichtte. Anders dan het officiële bureau van toerisme, verstoppen zij het industriële verval niet langer achter misleidende brochures vol kerken en kastelen. De lelijkheid wordt net in al haar (vergane) glorie gevierd, oversausd met ironie en surrealisme. René Magritte werd niet toevallig in Charleroi geboren. Dertien jaar na de oorwurm van Tom Pintens laten de Ronsers zich dus in de Borinage zien. Nu er in Charleroi een gloednieuwe jeugdherberg werd geopend, willen we deze streek van nabij leren kennen, daar waar we anders over de Périphérique de ene tunnel na de andere inrijden en ons ergeren aan het zwartgeblakerde en overjaarse huizen­patrimonium. Enkele jaren geleden werd de heropbouw van Charleroi ingezet. De nabij gelegen luchthaven en internetgigant Ali Baba zal daar wel iets mee te maken hebben nu steenkool en staal het mooie weer niet meer maken. We gaan op zoek naar mooie wandelpaden, hoofdzakelijk langs GR-wegen. Kom ze mee ontdekken! We stappen twee van karakter totaal verschillende wandelingen. Op zaterdag stappen we van het ene station naar het andere. Op zondag doen we drie terrils.

Zaterdag, 30 maart 2019

Van Lobbes kiezen we meteen voor de mooie flanken van de Samber en stappen oostwaarts richting Marcinelle, bekend van de mijnramp die de grootste was uit de Belgische geschiedenis en een van de grootste uit de Europese mijnbouwgeschiedenis. Op 8 augustus 1956 kwamen bij een brand in Bois du Cazier 262 mensen van twaalf verschillende nationaliteiten om het leven, onder wie 136 Italianen en 95 Belgen. De mijn werd officieel gesloten op 15 januari 1961. Bij de sluiting en ontmanteling stuitten de mijnwerkers echter op een nieuwe, rijke laag steenkool en men ging opnieuw aan de slag. In december 1967 werd de rampmijn definitief opgedoekt. Ze doet nu dienst als museum en herdenkingsplaats. In 2012 werd ze, samen met drie andere sites, onder de naam ‘belangrijkste mijnsites van Wallonië’ opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Van daar uit stappen we verder richting Ham-sur-Heure waar we via de Sentier des Prairies du Château het station bereiken waar we de trein nemen tot Charleroi-Sud. We genieten in de jeugdherberg van een verdiende rust en een lekkere driegangenmaaltijd.

Zondag, 31 maart 2019

Op zondag starten we na het buffetontbijt langs de Ravel, stroomopwaarts langs de Samber. In Marchienne-au-Pont gaan we door het Parc Monceau en zoeken dan de eerste terril op: le Martinet. Het heeft niet veel gescheeld of ook de terrils waren verdwenen. Buurtbewoners hebben zich in de jaren ’80 met hand en tand verzet tegen de exploitatie van de terril le Martinet, die nog voor 30% uit steenkool zou bestaan. Met succes: sinds 1995 zijn de terrils rondom le Martinet beschermd voor hun schoonheid, integratie met het landschap en hun biodiversiteit. Daarna gaat het terug via de Ravel, deze keer langs het kanaal van Charleroi naar Brussel. Een volgende terril, die van Bayemont ligt nu voor ons ter ontdekking. Daarna volgt nog die van les Piges. Het station van Charleroi-Sud ligt nu op een boogscheut. Misschien is er nog wel tijd voor een afscheidsdrankje. We kijken terug op twee mooie stapdagen in een streek die zijn geheimen aan ons langzaam prijsgeeft.