De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

November
Wo 1

Waals-Brabant

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94 of 0473 48 94 72 (enkel de dag zelf)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 22 km.
 • Samenkomst: om 9u30 aan het station van Court-Saint-Etienne.
 • Meebrengen: stevig schoeisel (modder mogelijk in bos) en aangepaste kleding, boterhammen en drank, € 1 Ronsergeld. Als het café in Bousval er nog is, picknicken we er, anders vinden we er wel iets op.
 • Verkeersinfo: met de trein komen is aanbevolen en een weekendticket zonder uurbeperking is mogelijk! Voor wie met de auto komt: vlak voor de Belfiusbank (voor je aan het station komt) naar rechts, rond het plein rijden naar links en terug rechts (grote parking) of vlak na de overweg aan het station naar rechts (kleine parking). Het station bevindt zich links van de weg aan de overweg.
 • Deelnemen: aanmelden niet nodig maar mag.

Op Allerheiligen Waals-Brabant verkennen is geen slecht plan voor wie kennis wil maken met een prachtige streek, niet ver van gelijk welke plek in Vlaanderen. We beloven een afwisselende tocht en met wat geluk ook de resten van een warme nazomer.

Court-Saint-Etienne is een dorp dat getekend is door zijn industrieel verleden. Vooral de familie Henricot speelde daarin een grote rol. In de buurt van het station zien we nog enkele overblijfsels van industriële gebouwen van het begin van de 20e eeuw. Bij het verlaten van het dorp komen we langs het kasteel en het park Wisterzee. Al snel klimmen we langs een mooie holle weg aan de rand van een bos naar een plateau waar we een parklandschap aantreffen met vergezichten op de omgeving. Terug in het bos komen we voorbij een paar oude kapelletjes in natuursteen.

Na de volledig met klimop begroeide herberg la Pallande en de vroegere boerderij van het nabijgelegen Château de la Motte, klimmen we naar een mooi uitzichtspunt. We dalen terug af langs een smalle holle weg, steken het riviertje la Cala over en na weer wat klimwerk dalen we af naar Bousval waar we wellicht onze picknick zullen aanspreken.

Na de middag steken we de oude spoorlijn Wavre-Manage over (nu Ravel) en na het kasteel van Bousval klimmen we langs een schaduwrijke veldweg terug uit de vallei van de Dijle en komen boven op de kam op de oude Nijvelse weg. Rechts zien we de schilderachtige Chapelle du Try-au-Chêne. Nu volgen we de kam naar links waar we weer van mooie vergezichten genieten vooraleer we afdalen naar La Roche (en Brabant). We steken de Thyle over en doorkruisen la Roche langs allerlei kleine kerkwegeltjes. Via een bos komen we in Sart-Messire-Guillaume. De oude Ferme du Sart doet er dienst als school en vlak ertegenover klimmen we langs een oude kapel weer het bos in. Daarna komen we in een open landschap met enorme velden. Aan een mooie dreef met kerselaars draaien we een kasseiweg op die ons over het plateau in de richting van Court-Saint-Etienne voert. Langs een holle weg in een bosje bereiken we de Ferme Blanche en via de het mooie kerkje van Court-Saint-Etienne en het kasteel met park van de familie Goblet d’Alviella bereiken we terug ons vertrekpunt.

November
Za 11

Bassenge - Mont Saint-Pierre

Tochtbegeleiding: Erik Beerten

Tel: 0485 530 472

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 26 km
 • Samenkomst: om 10u15, Café L’Estaminet, Rue Royale 6, 4690 Bassenge.
 • Meebrengen: eten en drank voor ‘s middags en € 1 Ronsergeld. Een zaklamp voor wie eens in de mergelgrotten wil schijnen.
 • Verkeersinfo: auto: parking achter het politiekantoor, Rue Royale 4, 4690 Bassenge. Openbaar vervoer: Buslijn 76 van busstation Liege Gare Leopold nabij Liege Palais of van Herstal station naar Bassenge (Rue de Kanne). Vanuit Hasselt meerijden met de tochtbegeleider.
 • Deelnemen: aanmelden is niet nodig maar kan nuttig zijn.

De tocht gaat door een streek die gekenmerkt wordt door de Mont Saint-Pierre en de Vallée du Geer. Die lopen verder aan Nederlandse kant en heten daar Sint-Pietersberg en Jekerdal. Wij blijven aan de Waalse kant van de lange heuvelrug aan de hellende rand van de Maasvallei. Die hellingen en de kalksteen in de ondergrond zorgen voor een bijzonder landschap. De kalksteen wordt er al eeuwenlang ontgonnen. Tegenwoordig bovengronds voor cement. Op veel plaatsen komen wij langs ‘mergelgrotten’ van oude ondergrondse ontginningen. Wij passeren verschillende natuurgebieden, vaak op hellingen die ongeschikt waren voor landbouw of waar de kalksteen aan de oppervlakte komt. Vanuit Bassenge gaan we naar Wonck waarna wij de rivier Le Geer een stuk volgen. Op de uitzichtspunten in de streek valt telkens één bouwwerk bijzonder op: de merkwaardige Tour d’Eben-Ezer met bovenaan grote mytische dieren, gebouwd met vuursteen uit de groeve van de even merkwaardige bouwer/kunstenaar. Wij komen in de buurt van de toren aan de rand van Eben. Voorbij Eben loopt ons pad langs mergelgrotten waarvan eentje nog in gebruik als champignonkwekerij. Misschien kunnen wij er even binnen kijken. Wat verder lopen wij door het typische landbouwgebied met de grote akkers van de Hesbaye (Waals Droog-Haspengouw). Bij Lanaye komen wij aan een natuurgebied met verschillende mergelgrotten, hoog gelegen boven het Albertkanaal en met een mooi uitzicht op de Maasvallei. Wat verder bij de brug over het Albertkanaal komen wij langs een uitgegraven bunker en ook langs de ingang van een eveneens in de kalksteen gegraven verlaten tunnel van 1650 m die bij de aanleg van het Albertkanaal gebruikt werd om de grond af te voeren. En dan klimmen wij weer omhoog naar een natuurgebied met een meer dan een dozijn mergelgrotingangen langs elkaar. Daarna gaat het een heel stuk door een hellingbos tot aan een kalkgrasland dat lijkt op een bergweide. Het ligt achter de CBR, de grote cementfabriek. Voor we terug in Bassenge komen, lopen wij weer in open landbouwgebied en langs enkele actieve en verlaten groeven. Wij komen langs Hauts de Froidmont, een afgelegen gehucht met enkele huizen waarbij een middeleeuwse donjon die gebruikt wordt als kiekenkot. Het is een merkwaardige streek.

November
Wo 15

Oostende - Bredene, als de dijken breken…

Tochtbegeleiding: Jacky Mergaert

Tel: 0474 79 24 93 (alleen tijdens de tocht)

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20 km, recreatief.
 • Samenkomst: om 10u00 aan The Sailor, Hendrik Baelskaai 33, Oostende. Het is het enig overgebleven visserscafé in de omgeving van de vismijn. Het café zal ‘s morgens open zijn voor koffie en toiletbezoek. Parkeren in de buurt. Controleer voor eventuele late wijzigingen. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in Hippo 12 in de Duindoornstraat 25 in Bredene. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: met de trein naar Oostende kan. Maar van het station naar de Oosteroever en de H. Baelskaai is het ong. 3 km te voet. Via de tram richting Knokke is het afstappen na 5 min aan de halte vismijn. Daarna nog 700 m stappen.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de R-tocht in Oostende kiest. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Als de dijken breken was eind vorig jaar een veelbesproken programma op de VRT, wat zou er gebeuren als de kust overstroomt? Op de wandeling houden we halt op de plaatsen die van betekenis zijn of waren in de zeewering en de overstroming in februari 1953. We baseren ons ook op de fiets- en wandelkaart (Bredene) ter zake.

Omloop 20 km, voormiddag, 11 km

We starten aan het enig overgebleven vissercafé The Sailor aan het visserijdok in Oostende. Weet dat je hier op Oosteroever bent en dat de stad Oostende hier aan gulzige stadsuitbreiding doet. We bereiken al vlug de Spuikom en houden even halt bij het Koninklijk werk Ibis Bredene en bij een gedenkplaat van de overledenen van 1 Februari 1953 die omkwamen bij een dijkbreuk. De Spuikom houden we voor bekeken aan de overkant bij de oesterkwekerij L’Ostendaise. We duiken nu het Parkbos of Het Kom-op-tegen-Kankerbos(je) in waar het in de winter even drassig kan zijn! Eenmaal uit het mooie bosje wandelen we via paadjes het Vicognepark binnen tot we na 7 km in het recreatiedomein Grasduinen een kraaknet toilet tegenkomen waar we even halt houden voor de hoge nood.

We trekken verder via het wandelpad tot aan het natuurgebied D’Heye waar we jammer genoeg moeten langs wandelen (en niet doorheen). Ons middagcafé, Hippo 12, (supporters­lokaal Peter Sagan) bereiken we na 11 km en een welverdiende verse soep of een streekbier zal smaken.

Namiddag, 9 km

Na de middag gaan we door een tunneltje de duinen in waar we over een verhard pad wandelen en na een lichte klim bereiken we het hoogste punt van Bredene: het Paviljoen die ons een mooi zicht geeft op de zee, het strand en de duinen. De afdaling brengt ons naar de Twins, een zeil-en surfclub, en nu lopen we richting Oostende langs de dijk tot we het voormalig Militair Hospitaal even van dichtbij gaan bekijken hoe het veranderd is in een mooi woonerf. Voor de liefhebbers: de kapel is nog te koop! Wat verder zien we het Fort Napoleon opduiken, in 1812 gebouwd door de Fransen ter verdediging van de Oostendse haven tegen Engelse invallen. De dijk brengt ons terug naar de zee en de Oostelijke Havendam waar we iets verder een mooi zicht op de stad Oostende hebben. We passeren Lange Nelle, de vuurtoren gekend uit de serie als de dijken breken, die tot 40 km ver te zien is, en we bereiken weer The Sailor voor de afscheidspint.

November
Za 18

t/m

Zo 19

Door de Hoge Venen van Jalhay naar Kalterherberg (D)

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 479 54 50 61

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: dag 1: 26 km, dag 2: 20 km.
 • Samenkomst: openbaar vervoer: Station Verviers - Centraal; we nemen de TEC-bus 390, Verviers - Rocherath van 9u45. Auto: parkeren in Jalhay dorp en dan te voet tot bushalte “Chateau Sage - Homme” ( 1 km ) of de bovenvermelde bus nemen in Jalhay om 10u01.
 • Verblijf: Hotel Hirsch te Kalterherberg in half-pension. We logeren er in 2-persoonskamers met sanitair op de gang. Lakens en dekens zijn voorhanden. Er werd gereserveerd voor 12 personen.
 • Verkeersinfo: trein naar Verviers waarna bus TEC 390 om 09u45. Auto: parkeren in Jalhay Centrum; zie samenkomst.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Van west naar oost door de Hoge Venen langs officiële en officieuze paden (wat had je gedacht?). Bossen van de Hoge Venen en prachtige landschappen, langs valleitjes met kabbelende beekjes… Misschien al een sneeuwlaagje als poedersuikerachtig toetje? Wie nog nooit kennis heeft gemaakt met de Hoge Venen krijgt hier een unieke kans!

Zaterdag: Jalhay - Kalterherberg (D), 26 km

Via Verviers bereiken we met de trein, bus en/of auto Jalhay waar de TEC-bushalte “Chateau Sage-Homme“ (N672) het startpunt betekent van deze 2-daagse staptocht. Aanvankelijk vordert de tocht, steeds bergop, met een Ardeens karakter richting la Grande Fagne; een venenplateau gemiddeld boven 600 m hoogte en beschermd natuurgebied. Het Amerikaans monument verhaalt een van de zovele militaire vliegtuigcrashes uit de Tweede Wereldoorlog. Afhankelijk van de modderdiepte (hoogte) met de bovenrand van de botinnen als referentie stappen we doorheen de Sarts Luro of mooi er omheen! Na een schietgebedje aan Chapelle Fischbach benutten we onze picknick aan of in de Baraque Michel op een hoogte van 674 m. Het vervolg van het traject is wellicht meer bekend: via de populaire knuppelpaden vinden we de bovenloop van de Helle tot de GR 573. Vanaf nu wordt het wandeltrajekt wat “geciviliseerder” om voor donker onze overnachtingsplaats te bereiken via Kaltenborn, Schwarzbach, Kuchelscheid en uiteindelijk Hotel Hirsch in Kalterherberg: een klein, ouderwets hotelletje naar Duitse stijl afgestemd op Eifel/Venentoerisme. We overnachten er in 2-persoonskamers.

Zondag: Kalterherberg - Rocherath, 20 km

Vandaag is het landschap totaal verschillend met gisteren. Het kale landschap oostwaarts van Kalterherberg ruimt plaats voor het Naturschutzgebiet Perlenbach-Fuhrtsbachtal. De narcissen gaan we er nu niet aantreffen maar het blijft ook in de herfst een mooi wandelgebied. We zoeken de Belgische grens op, ronden de hoogten van Eschkopp naar de Holzwiesbach en zorgen ervoor oostwaarts te blijven van het militair domein van Elsenborn. Het gaat vanaf nu steeds zuidwaarts door bos en dal en zo bereiken we Krinkelt en Rocherath waar de bus van 16u15 ons terugbrengt naar Verviers via Jalhay. De volgende bus is om 19u15!

November
Zo 19

Langs trage wegen tussen Elewijt en Kampenhout

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser

Tel: 015 27 19 50, 0495 77 82 51 of 0495 52 23 59 (gsm nummers enkel de dag zelf)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 15 à 16 km.
 • Samenkomst: we vertrekken om 10u45 vanop de parking van het do­mein Hofstade, op de hoek van de Tervuurse Steenweg en de Robert Schumanlaan (de N276 die van de afrit 11 van de E19 richting Schiplaken loopt).
 • Meebrengen: picknick voor ‘s middags.
 • Verkeersinfo: vlak bij de afrit 11 op en E19 (tussen Mechelen en Brussel). Met het openbaar vervoer: de parking ligt aan de halte Elewijt, Hofstade Strand op de buslijnen 280 of 501.
 • Deelnemen: aanmelden mag, maar is niet verplicht

Voor wie in november een frisse neus wil halen, maar op een gezapige manier, zijn de trage wegen in Vlaams-Brabant en aanrader. We kuieren (zowel wat afstand als tempo betreft) door een dorpje, er zijn bossen en velden, hier en daar een kasteelpark, veel kerkwegels, kortom een verborgen parel.

We vertrekken vanaf de parking van het Bloso domein Hofstade, vlakbij de afrit 11 van de E19. De eerste kilometers gaan door bebouwd gebied, langs het park van Kasteel Diependaal naar het centrum van Elewijt. We hopen hier een café te vinden om te picknicken.

Voorbij Elewijt volgen we even de Barebeek, steken het Moorbos door en gaan via de Kampenhoutse voetweg en de Sint Servaes Kerkwegel, net naast het gehucht Bergheid, naar het Steentjesbos. We gebruiken zoveel mogelijk de trage wegen (voornamelijk kerkwegels) die hier in de streek nog dik gezaaid en toegankelijk zijn. We kiezen er bewust voor om zowel de afstand als het tempo zeer gezapig te houden.

November
Za 25

Herzele, windmolenwandeling

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 18 km
 • Samenkomst: op het kerkplein van Herzele om 10u15. We vertrekken stipt om 10u30.
 • Meebrengen: € 1 Ronserbijdrage, picknick en drank voor de dag, regen­kledij, goede wandelschoenen
 • Verkeersinfo: voor wie graag met het openbaar vervoer reist: er is om het uur een bus vanuit Gent -
  St.-Pieters naar Herzele.
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet, maar is welkom bij de tochtbegeleidster. Zo weet ik wie ik kan verwachten.

Op deze misschien wel gure novemberdag maken we de wandeling niet te moeilijk en niet te lang. Herzele is een gemeente die kan prijken met heel wat erfgoed. Daarnaast komt deze wandeling komt ook door de landelijke dorpen Ressegem, Woubrechtegem en Aaigem. Het is een lichte wandeling op goed begaanbare paden en wegen. Tussen Ressegem en Aaigem is het parcours bebost maar het overgrote deel van de wandeling loopt door open landschap. De blikvangers zoals kastelen en windmolens laten zich van ver bewonderen.

We vertrekken op het kerkplein. Eerst en vooral bewonderen we de prachtige Sint-Martinuskerk, de oude burchtruïne, de artisanale brouwerij de Ruyck (biershop open tot 12u00), het Schepenhuis (met een gerestaureerde schandpaal!). We wandelen over de mooie kasteeldreef met eiken en linden. We krijgen zicht op het kasteelpark met vijver. Er is zelfs een ijskelder die nu dienst doet als woonplaats voor de vleermuizen. Op het einde van de wandeling krijgen we een goed zicht op het kasteel zelf. In Ressegem is er een raar erfgoed: de motte achter de pastorie, een heuvel van 17 meter diameter met een vijver errond, (een herinnering aan een middeleeuwse burcht). Op het dorpsplein van Woubrechtegem (het rustigste dorp van Vlaanderen!) herinnert een kapotte zuil aan Gasparo Pagani, een Italiaanse politieke vluchteling en wiskundige markies die in Woubrechtegem de liefde, en dus ook de dood, vond. Het dorpsplein van Aaigem met zijn driehoekige vorm is een mooi voorbeeld van een Frankische dries: de hoeven werden langs de zijden van de driehoek gebouwd en het vee werd ’s nachts binnengehaald op het plein. Net voor we Aaigem bereiken loont het zeer de moeite om even een hoekje om te lopen: in Opaaigem kan je uit een automaat lekkere hoeveproducten van boerderij ’t Oud Hof kopen. Drie beken kruisen ons pad: de Steenbeek, de Holbeek en de Molenbeek. De watermolens van vroeger zijn bijna allemaal verdwenen, tegenwoordig zijn het de windmolens die fier met alle aandacht gaan lopen. Afsluiten doen we met een frisse pint of een warme choco in één van de vele cafés van Herzele.

December
Za 2

Van Tienen naar Jodoigne

Tochtbegeleiding: René Brynaert

Tel: 016 40 66 30

E-mail: (niet voor snel antwoord)

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km. Inkorten kan.
 • Samenkomst: om 10u00 in de hal van het station van Tienen.
 • Meebrengen: schoeisel en kledij aangepast aan het weer (modder mogelijk!), boterhammen en drank (bij doenbaar weer eten we buiten), € 1 Ronsergeld, wat kleingeld voor op café, een zakje voor je afval. Een Lijnkaart als je er een hebt. Geen honden.
 • Verkeersinfo: vanuit Jodoigne kunnen we om het uur met een bus van de Lijn terug naar Tienen.
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet maar mag.

Van het Vlaams-Brabantse Haspengouw naar het Waals-Brabantse door een heuvelend landschap.

We verlaten Tienen en lopen parallel met de Grote Gete die we af en toe te zien krijgen. Een eerste blikvanger is de Sint-Servatiuskapel in Rommersom die ooit te koop stond. Verder komen we langs Hoegaarden gekend vanwege zijn witbier, zijn tuinen en de imponerende Sint-Gorgoniuskerk die getuigt van de vroegere rijkdom van dit dorp. Net buiten Hoegaarden lopen we even op de oude spoorlijn naar Namen, langs enkele visvijvers en zijn we al dadelijk op Waals gebied. Dan komen we in Zétrud-Lumay (Zittert-Lummen ) en duiken we weg in een geheimzinnige holle weg. Het volgende dorpje heet Sainte-Marie-Geest en wat verder ligt Saint-Jean-Geest. Door het gebruik van de witte Gobertangesteen hebben de dorpen in de streek iets Provençaals. Na een paar km door heuvelende akkers en langs een indrukwekkende vierkantshoeve komen we in Jodoigne aan dat in het Nederlands Geldenaken heet. Een leuk stadje met schilderachtige straatjes rond de kerk en de nodige gelegenheden voor een afscheidspint.

December
Vrij 8

t/m

Zo 10

Vergnies

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94 of 0473 48 94 72 (enkel de dag zelf)

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: twee keer ongeveer 21 kilometer. Op vrijdagavond voor wie wil en als het weer het toelaat: korte (wandel)groet aan de maan.
 • Samenkomst: om 19u30 aan de gite. Later aankomen is geen probleem, geef gewoon een seintje.
 • Verblijf: Gite d’Etape de Vergnies, Rue Prestemont 5, 6440 Vergnies.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

De Ronsers waren ooit in Vergnies, jaren geleden. Vandaag gaan we er terug naartoe. We zijn in Henegouwen en dat merk je eraan: we komen er weinig toeristen tegen. De streek is lichtgolvend en er is afwisselend bos en veld en af en toe adert een riviertje zich door het landschap. Doordat we in een gite van CBTJ logeren met zelfbeheer, kunnen we al van vrijdagavond starten. Het weekend zal dus net iets langer aanvoelen én des te origineler zijn. We komen aan op vrijdagavond en genieten er nog eerst van een maaltijd om het weekend goed in te zetten.

Op zaterdag stappen we, na het ontbijt, bijna 21 kilometer en blijft het hoogteverschil beperkt tot 280 meter. Vanuit het groepsverblijf vertrekken we tegen 9u00 richting Renlies en vinden er de GR129 op ons pad. Gegidst door de wit-rode aanduidingen, bereiken we Solre-Saint-Géry en kruisen er een oude spoorwegbedding. In de buurt van Beaumont verlaten we de GR en zetten we koers naar Barbençon om dan tijdig aan te komen voor het aperitief en de avondmaaltijd die we met vereende krachten klaarmaken. Na een verkwikkende nachtrust (het kan er ontzettend stil zijn!) en een goed ontbijt zetten we koers naar het oosten. Ook hier komen we weer gedeeltelijk op het traject van de GR 29 en hebben we 280 hoogtemeter te overbruggen. We steken de Rue de la Ferme de Sept Anes over en zetten dan koers naar Boussu-lez-Walcourt en Silenrieux. We zijn volop in het gebied van l’Eau d’Heure, volgens Landal, de uitbater van het vakantiepark een unieke locatie met de beste braadkippen van het hele land… We slaan de kip over en zetten koers na de stuwdam naar het Lac de Féronval en nadien terug Vergnies. De tocht is goed voor iets meer dan 21 km wandelplezier.

September
Za 2

t/m

Zo 3

Stavelot - Malmédy

Tochtbegeleiding: Jurgen Vandeputte

Tel: 0472 28 20 13

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: 2 keer 20 km. Als het te warm is dan wandelen we 2 à 3 km minder en drinken we een pintje meer.
 • Samenkomst: om 10u00 in Stavelot aan (niet in!) de ruïne van de toren van de oude abdijkerk.
 • Verblijf: jeugdherberg van Malmédy, Route d’ Eupen 36 in Bevercé (een kleine 2 kilometer van het centrum van Malmédy).
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Slechts weinig mensen weten het, maar ooit vormden Stavelot en Malmédy een onafhankelijk vorstendom(metje). Het ministaatje van enkele honderden vierkante kilometers werd bestuurd door een prinsbisschop, die niet alleen de wereldlijke macht had maar ook abt was van de abdijen van Stavelot en Malmédy. Na de Franse revolutie was het gedaan met de pret voor de paters.
De streek van Stavelot en Malmédy is heuvelachtig en zeer gevarieerd, gaande van ruime vergezichten over weilanden tot de dichtbeboste vallei van de Warche en zompige veengebieden.

Zaterdag

We starten de wandeling aan de ruïne van de toren van de abdijkerk van Stavelot. Meer dan een stomp stukje toren schiet er niet over van de abdijkerk, de Franse revolutionairen hebben de kerk grondig vernield. De rest van de abdij is vrij goed bewaard gebleven, maar we zijn hier vandaag niet om veel cultuur op te doen. Dus steken we een paar honderd meter verder de brug over de Amblève over om snel in de ongerepte natuur te zitten. We blijven de Amblève een paar kilometer vanuit de hoogte volgen om dan bergop te gaan en ons van de rivier te verwijderen. We passeren eerst Aisomont en vervolgens Wanne, welgekend bij de liefhebbers van Luik-Bastenaken-Luik vanwege de gelijknamige helling. We gaan nog wat dieper de Ardense bossen in naar le Croix de Hopont. Daarna gaat het geleidelijk aan naar beneden richting Stavelot. Hier zijn er gelegenheden genoeg om nog iets te drinken alvorens we naar onze overnachtingsplaats trekken. Op zaterdagavond gaan we op zoek naar een budgetvriendelijk restaurant in Malmédy (apart te betalen ter plaatse).

Zondag

We starten de wandeling aan de jeugdherberg van Malmédy en wandelen in het begin langs de Warche. Een eind verder slaan we links af en volgen de Ruisseau du Pouhon. Dit beekje volgen we tot we aan de eerste vennen van de Hoge Venen komen. Daarna gaat het langzaam terug naar beneden en volgen we het ravijn(tje) van de Ruisseau du Trô Marets. Daarna gaat het richting de ferme Libert en dan naar beneden en terug naar de jeugdherberg.

September
Wo 6

t/m

Vrij 8

Condroz, drie dagstaptochten vanuit Dinant

Tochtbegeleiding: Freddy Lesage

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: recreatief stappen tot 22 km per dag.
 • Samenkomst: wordt op tijd medegedeeld aan de deelnemers.
 • Verblijf: hotel IBIS in Dinant, kamer en ontbijt. Diner in nabijgelegen restaurant. Kosten half pension (ontbijtbuffet en driegangendiner) en tochtbijdrage ong. € 189 pp in tweepersoonskamer.
 • Deelnemen: mail naar rosteel@gmail.com en schrijf na bevestiging een voorschot van € 128 pp over op de rekening van Midweekstappen. Praktische informatie wordt op tijd aan de deel­nemers gestuurd. Controleer voor eventuele late wijzigingen op www.midweekstappen.be.

De Condroz is een streek aan de grens van de Ardennen die zich in de vorm van een smalle band uitstrekt over de provincies Luik, Namen en Henegouwen. Ze bestaat uit golvende heuvels, 200 tot 300 meter hoog, waarop bossen afwisselen met landbouwgronden en weiden. De naam is afgeleid van de volksstam van de ‘Condrusi’ die ten tijde van de Romeinse invasie deze streek bewoonde.

Drie dagstaptochten in de Condroz zijn in voorbereiding.

September
Za 9

Door Waals-Brabant op zoek naar de Dijle

Tochtbegeleiding: René Brynaert

Tel: 016 40 66 30

E-mail: (niet voor snel antwoord)

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 20 km maar inkorten kan.
 • Samenkomst: om 9u50 in de hal van het station van Ottignies.
 • Meebrengen: schoeisel en kledij aangepast aan het weer, boterhammen en drank (bij goed weer eten we buiten), € 1 Ronsergeld, wat kleingeld voor in het eventuele café, een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: als je een WE-ticket neemt, vraag er een tot La Roche. Als je van meer dan 100 km ver komt is een strook op een Railpas goedkoper.
 • Deelnemen: aanmelden niet echt nodig, maar een mailtje vooraf mag altijd.

Voor deze tweede etappe langs de Dijle verkennen we een minder bekend maar heerlijk gebied.

We vertrekken in Ottignies, een weinig charmant stadje dat vooral bekend is om zijn station waar zelfs huiszwaluwen thuis zijn. We trekken over de spoorweg en wandelen eerst door een villawijk om al snel door weidse Brabantse akkers te stappen. In de verte zien we de indrukwekkende gestalte opduiken van de kasteelhoeve van Moriansart. In Ceroux ziet het er nog uit zoals in vroegere tijden: een kerkje met begraafplaats errond en dan een lommerrijk dorpsplein. Langs bos- en veldwegen bereiken we verborgen vijvers en het romantische kasteel van Pallant. Nog wat kasseistraatjes, holle wegen en voetwegen brengen ons bij het kasteel van Thy. In het poortgebouw prijkt een indrukwekkend wapenschild en het nest van een boerenzwaluw. Wat verder krijgen we een eerste blik op de Dijle. In de streek is ze nogal schuw en verdwijnt ze vaak in gesloten domeinen met prachtige eeuwenoude bomen.

Even voor Bousval lopen we er even langs tot ze weer in een ander kasteeldomein wegduikt. Voorbij Bousval kun je de Dijle nog verder volgen langs de Ravel (oude spoorlijn van Nijvel naar Court-Saint-Etienne) maar wij trekken langs een mooie weg aan de rand van een bos naar de hoogte en naar de vallei van de Thyle een zijriviertje van de Dijle.

Ons eindpunt La Roche (en Brabant!) ligt niet ver meer en als er nog tijd is maken we nog een ommetje langs Tangissart waar het ouderwetse cafeetje ‘Les Sans Peur’ (zoals wij?) op ons wacht.

September
Za 9

De ronde van Brussel

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0479 54 50 61

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: vanuit Dendermonde 100 km, vanuit Opwijk 80 km. De tachtigers wordt gevraagd vooraf een seintje te geven aan de tochtbegeleider. De tocht verloopt zoveel mogelijk via verkeersluwe wegen en wegeltjes; picknick ergens te velde of op terrasje…
 • Samenkomst: 100 km: Dendermonde station om 09u32 of na aankomst van de trein uit Mechelen 09u32. 80 km: Opwijk station 10u40 of na aankomst van de trein vanuit Brussel 10u40. Beide stations bieden gratis parking aan.
 • Verblijf: op de fiets. Eventueel camping; zie opmerkingen.
 • Meebrengen: picknick, € 1 ronsergeld. Fiets in goede conditie, herstelmateriaal, reservebinnenband.
 • Verkeersinfo: Trein: Dendermonde station ligt op het kruispunt van 2 spoorwegtrajekten Brussel - Lokeren - Sint-Niklaas en Gent - ­Dendermonde - Mechelen. Opwijk station ligt op het spoorwegtrajekt Brussel - Dendermonde. Auto: iedereen heeft tegenwoordig wel een GPS.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet tenzij je vertrekt vanuit Opwijk station; indien er geen kandidaten zijn voor de 80 km omzeilen we Opwijk station. Indien interesse in overnachting gelieve de tochtbegeleider te contacteren; zie opmerkingen.
 • Opmerkingen: Voor de deelnemers die zowel zaterdag als zondag willen meefietsen en overnachting zoeken in de regio is camping Groenpark te Zele-Overmere, www.campinggroenpark.be, de beste optie op zo’n 13 km van Dendermonde; zowel camperen als huren van trekkershut is mogelijk. Graag aanmelden bij tochtbegeleider; bij voldoende interesse maken we er een groepsovernachting van met inbegrip van lokaal restaurantje.

De startplaats van deze pittige ronde is Dendermonde. Het wordt een zeer gevarieerde tocht barstensvol wegeltjes en met een vlakke aanvang, overgaande naar het golvende Pajottenland, met pittige hellingen aan de rand van Brussel maar bovendien ook prachtige vergezichten op Brussel en zijn groene omgeving. Een terrasje mag niet ontbreken! Vertrekken vanuit Dendermonde station voor 100 km of vanuit Opwijk 80 km.

Begin september zijn de fietsronsers goed getraind en om een kilometer meer of minder wordt niet om gemaald.

Vanuit Dendermonde gaat het zuidwaarts via Lebbeke, Baardegem en duiken we Vlaams-Brabant in naar Opwijk waar we op zoek gaan naar de Ronser-’tachtigers’ (kilometer welteverstaan) van Opwijk.

Het verloop:

Pajottenland via Mollem, Asse, Bekkerzeel, Sint-Ulriks-Kapelle. De westrand van Brussel via Dilbeek, Vlezenbeek, Lot met Beerselberg als hoogtepunt!

De zuidrand van Brussel via Alsemberg, St. Genesius-Rode met doortocht door het Zoniënwoud.

De oostrand via Kraainem, Zaventem langs de luchthaven, Machelen, Peutie. Terug noordwaarts via Grimbergen, Sint-Brixius-Rode, Imde, Steenhuffel, Peizegem, Buggenhout en uiteindelijk Dendermonde.

De tachtigers haken af in Peizegem waar ze de “Leirekens-fietsroute” nemen tot het station van Opwijk.

September
Zo 10

De Ronde naar Antwerpen

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0479 54 50 61

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: 80 km
 • Samenkomst: Dendermonde station, 10u00.
 • Verblijf: op de fiets. Eventueel camping; zie opmerkingen.
 • Meebrengen: picknick, € 1 ronsergeld. Fiets in goede conditie, herstelmateriaal, reservebinnenband.
 • Verkeersinfo: Trein: Dendermonde station ligt op het kruispunt van 2 spoorwegtrajecten Brussel - Lokeren - Sint-Niklaas en Gent - Dendermonde - Mechelen.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet. Indien interesse in overnachting gelieve de tochtbegeleider te contacteren; zie opmerkingen.
 • Opmerkingen: Voor de deelnemers die zowel zaterdag als zondag willen meefietsen en overnachting zoeken in de regio is camping Groenpark te Zele-Overmere, www.campinggroenpark.be, de beste optie op zo’n 13 km van Dendermonde; zowel camperen als huren van trekkershut is mogelijk. Graag aanmelden bij tochtbegeleider; bij voldoende interesse maken we er een groepsovernachting van met inbegrip van lokaal restaurantje.

Begin september zijn de aktieve fietsronsers aan rust toe (o.a. de deelnemers aan de ronde van Brussel!) en doen we het rustiger aan via de vlakke Scheldeboorden en het rustige hinterland naar “’t stad”. De Sint-Annatunnel wordt het keerpunt van deze fietstocht na een kort bezoekje aan ’t Steen.

Vanuit Dendermonde is de logische exit via de Schelde: Vlassenbroek, Baasrode, St.-Amands, Bornem zijn leuke plaatsjes welke menig kunstenaar zijn inspiratie heeft gehaald. De oversteek van de Rupel gebeurt in Wintam; de oude elektriciteitscentrale in Schelle “den Escaut” was ooit de grootste produktieenheid van het Europese continent. Hierna is de aanblik “geïndustrialiseerd” maar we fietsen op rustige wijze verder via de rand van Hoboken, Scheldeboorden en de Antwerpse kaden tot ’t Steen voor het prachtige uitzicht over de Schelde. ’t Scheld zeggen ze hier. We kijken meteen naar ‘Die van over ’t Water’ waar we ook naartoe gaan.

Terug via de wandel- en fietstunnel kunnen we op Linkeroever de prachtige Antwerpse skyline bewonderen! Langs prachtige nieuw ontloken natuurgebieden bereiken we Rupelmonde met zijn Spaanse molen en het Rattenkasteel.

In Temse nemen we de Scheldebrug en fietsen nu langs de Schelde naar het schilderachtige Weerde.

De “zates” in Branst is de trekpleister voor een terrasje! Terug naar Mariekerke, St.-Amands maar nu parallel met de Schelde. Het zal van de timing afhangen of we een extra overzet nemen aldaar om langs de andere oever Dendermonde te bereiken.

September
Zo 17

Asse en omgeving

Tochtbegeleiding: Herman Coeckelberghs

Tel: 0472 37 06 25

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 19 km.
 • Samenkomst: vertrek bij het treinstation van Sint-Martens-Bodegem om 9u30. We wachten op de trein die vertrekt om om 9u07 in Brussel Noord en aankomt om 9u25 in Sint-Martens-Bodegem. We eindigen de wandeling aan hetzelfde station.
 • Meebrengen: picknick voor ‘s middags in Asbeek waar de tochtbegeleider een café voorziet om iets te drinken en een euro voor de ­Ronservereniging.
 • Verkeersinfo: als je met de wagen komt, aan de achterkant van het station zijn er voldoende gratis parkeerplaatsen.
 • Deelnemen: aanmelden niet nodig.

Dit is de eerste tocht van Herman als tochtbegeleider. Vervoeg hem en loop in zijn voetspoor. Bij zijn eersteling verkent hij de regio rond Asse: verrassend mooi, zeker als je weet dat dit de achtertuin is van tochtbegeleider. Naast het nodige jeugdsentiment zullen ook diverse paadjes voor de deelnemende Ronsers open gaan, daar waar jij net dacht dat er geen pad was. Ga je mee op ontdekking?

Vanuit Sint-Martens-Bodegem moeten we eerst de E40 over om in Asse te geraken. De eerste bezienswaardigheid die we op onze tocht tegenkomen is het kasteel Nieuwermolen. Als je ooit op de E40 gereden hebt richting Groot-Bijgaarden zie je dat deze een bocht maakt om dit kasteel en zijn domein te sparen. Daardoor werd mijn dorp Sint-Ulriks-Kapelle in tweeën gesneden en moest eveneens het ouderlijke huis waar mijn vader in geboren was verdwijnen.

Het kasteel dankt zijn naam aan de vervallen watermolen die gelegen is ten noordwesten van het kasteel aan de Nieuwermolenbeek die de grens met Asse vormt. In het park bevindt zich ook een achthoekige ijskelder uit 1836. Sinds 1962 is het kasteel beshermd monument.

Dan komen we in Koutertaveerne waar we middenin een beschermde groene vallei de Kruisborrekapel uit de 17de eeuw ontwaren. Door de groeiende ­devotie ontwikkelde de weg er naartoe zich in de loop van de 20ste eeuw tot een echte ommegang van diverse kapellen. Een ervan is het kruis van Sjat die de broer was van mijn overgrootvader en wagenmaker van beroep was. Ter hoogte van de Kruisborre-ommegang bevindt zich de legendarische herberg De Koekoek.

De herberg dateert uit 1873 en is door zijn idyllische ligging langs de drukke Edingsesteenweg die we hier oversteken al decennia lang een herkenningspunt in West-Brabant.

De herberg is echter onlangs verbouwd en heeft veel van zijn charme van weleer verloren. Tussen Asse-centrum en Asbeek vinden we de Putberg, een landschap gekarakteriseerd door een sterk wisselend reliëf. In de Asbeekstraat van het gehucht Asbeek vinden we een 4 ha groot domein ‘De ­campomolen’. De gebouwen vallen op door hun okerkleurige muren. Dit domein was jarenlang de uitvalbasis van modeontwerpster Kaat Tilly. En nog hebben we geen kastelen genoeg gezien. Op de terugweg wandelen nog door het domein van kasteel La Motte dat werd ontworpen in 1773 door laurent-Benoit Dewez en wordt omringd door een watergracht. Het kasteel is een schoolvoorbeeld van neo-classicisme: een nieuw type landshuis waarbij de harmonie met de natuur centraal staat. Een tocht waar je van versteld zal staan!

September
Wo 20

Eine - Nederzwalm

Tochtbegeleiding: Dirk en Martine Maras

Tel: Dirk Maras 0468 11 27 09, alleen op die stapdag

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 26 km, sportief.
 • Samenkomst: vertrek om 10 uur op de parkeerplaats achter het station van Eine, Misweg 1 (Ohioplein) Eine. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. Controleer voor eventuele late wijzigingen op www.midweekstappen.be
 • Meebrengen: eigen picknick voor in Café de Patrijs, Neerstraat 1, Nederzwalm. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor S-tocht in Eine kiest. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Deze dagstaptocht, met als rode draad de Schelde met zijn meanders en bekende Reytmeersen is voor de natuurliefhebbers onder de Midweekstappers niet te versmaden. De tocht start onmiddellijk met een passage op de Ohiobrug over de Schelde. Het is een stalen brug over de Schelde die vòòr de eerste wereldoorlog de verbinding maakte van Eine naar Nederename. Deze brug werd ingehuldigd in 1881 door de burgemeester Achilles Van Der Straeten. In 1914 werd de brug opgeblazen door het Belgische leger om de aanvallen van de Duitse troepen te vertragen. Na hun doorbraak bouwden de Duitsers al gauw een houten brug over de Schelde die dan weer vernietigd werd tijdens de opmars van de geallieerde troepen. De brug werd herbouwd in 1928 en werd geschonken door de staat Ohio ter nagedachtenis van de slag aan de Schelde. Op de vier hoeken van de brug staan dan ook vier grote stenen bizons geplaatst.

Op de rechterscheldeoever maken we al direct kennis met de Reytmeersen. De Reytmeersen is een klein maar knap natuurgebied langs de Schelde. Deze ruige brok natuur is op het lijf van de avontuurlijke Midweekstappers geschreven. Als wandelaar hoef je de paadjes niet te volgen, maar mag je kriskras het gebied verkennen. Wees maar zeker dat je er mooi verscholen plekjes ontdekt! Ruiters en fietsers zijn ook welkom op de paden. We slingeren door de Reytmeersen naar de Schelde en zijn meanders om onze eerste doorgang te maken in Welden. Het is een pittoresk dorpje dat aan de voet van het andere Vlaamse-Ardennendorpje Mater paalt. Mater laten we links liggen en stappen naar Nederzwalm waar we na ongeveer 11 kilometer in café de Patrijs, onze boterhammetjes kunnen eten.

Na de middagpauze keren we op onze stappen terug richting Zingem, waar we na één kilometer de mooiste meander van de Schelde genieten. We doorkruisen opnieuw zigzaggend langs weilanden, meanders en Schelde de Reytmeersen. Vanaf de tweede doorgang in Welden stappen we naar Mater, het Ronde van Vlaanderendorp, en verder naar Volkegem. We zakken af langs de Kattenberg naar 't Enamebos. Het is een, voor de wandelaar, toegankelijk stuk prachtige natuur waar er meestal tussen de koeien gewandeld kan worden. Na enkele kilometers bereiken we de archeologische site van Ename. De Archeologische site in de Oost-Vlaamse deelgemeente Ename is een van de vier pijlers van het Provinciaal Archeologisch Museum. De site is 8 ha groot en is gesitueerd in de Scheldemeersen. Hier zijn de grondvesten bewaard van de Ottoonse burcht (tiende eeuw), de handelsnederzetting aan de Portus (haven) en de Sint-Salvatorabdij. De restanten van de abdij zijn zichtbaar. Na de site hebben we nog enkele kilometers te stappen. We friemelen ons via kerkwegeltjes en kleine paadjes terug naar de Ohiobrug over de Schelde en de parking in Eine aan het station.

September
Wo 20

De Klinge (B), een grensgeval met Clinge (Nl)

Tochtbegeleiding: Willy Decrop

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20 km. Recreatief in twee lussen.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan Taverne de Rotonde in het centrum van De Klinge, hoek Buitenstraat/Bergstraat 51 (naast Kling­spoor Wandelpad). Er is een ruime privéparking, inrit via Berg­straat. Café open vanaf 9u30. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. Controleer voor eventuele late wijzigingen op www.midweekstappen.be.
 • Meebrengen: eigen picknick meebrengen voor in het taverne de Rotonde. Er is soep te verkrijgen. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Voormiddag, westelijke omloop, 10 km

We starten via het Klingspoorpad naar de Nederlandse grens, vastgelegd in 1648 op het einde van de 80-jarige oorlog. Links een eindje de Tweelandenroute volgen langs de Dodendraadsite uit de eerste wereldoorlog en dan de westkant van het Clingebos. Dit 180 ha groot natuurgebied met mooie zandwegen en waterwinning was de plaats waar Hollandse en de Spaanse troepen elkaar bevochten. We volgen de GR5A voor een tijd en verlaten tenslotte het Clingsebos. Kort erna zetten we de eerste stappen in het Stroperbos, de vroegere eigenaar was de familie De Strooper, en het bos een deel van het vroegere Koningswoud van de Graaf van Vlaanderen. Het was en is een lappendeken van Elzenbroekbossen, heide en schrale graslanden die geleidelijk opnieuw in originele staat hersteld worden. Na een tijd komen we langs drassige grond, en veel donkere plassen met waterviolier. Dit was een deel van de vroegere Liniegracht, gebouwd in 1701 door Markies Bedmar, als afweer tegen de Nederlandse invallen. Het was een verdedigingsrol lopende van Gent tot de Schelde in Kallo. We kruisen de GR-Reynaertroute aan de rand van het bos en trekken zuidelijk een gebied in van grasland, struiken en kleine bosjes. Na allerlei bochten naderen we de zuidoostkant van het Stropersbos en stappen nog een lang stuk af… tot we het Klingspoorpad kruisen richting beeld van de Klompenmaker. Tenslotte komen we uit vlak naast de Taverne De Rotonde. Middag in de Rotonde. De Sportieve stappers Hulst (Nl) - De Klinge (B), Heikant, Sportief, begeleiding Jaak Perneel, nemen er ook hun picknick.

Namiddag, oostelijke omloop, 10 km

Via het Klingspoorpad trekken we opnieuw naar de grens en kiezen nu de oostkant van het Clingebos, deels via de Tweelanden- en GR-routes. Na een mooi parcours komen we via de GR route uit in Clinge-dorp, maar stappen iets verder weer de natuur in richting Kriekeputten, camping Bedmar en tenslotte verder naar het Spaans Kwartier. Het uitgestrekte polderlandschap verkennen we over asfalt- en betonwegen en lange dreven van populieren als kathedralen. Links zien we Nieuw-Namen/Kieldrecht en Meerdonk liggen, en in het zuiden en westen de contouren van Stropersbos en de wijk Het Kalf. Daarna draaien we ons en stappen een eind richting De Klinge-dorp, en bereiken wat later het beeld van De Smokkelaar. Iets verder komen aan de dorpskerk en een pleintje met een originele wegwijzer voor stappers of smokkelaars met of zonder klompen. Nog eventjes via het Clinge-bos terug naar de Rotonde in De Klinge.

September
Vrij 29

t/m

Vrij 6

Heuvelland (Westouter)

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

 • Type: verwenweek
 • Afstand: per dag wordt er niet meer gestapt dan 20 km verdeeld in 2 tochten. Genieten staat op de eerste plaats.
 • Samenkomst: voor het weekend rond 11u00 ( ook mogelijkheid om aan te komen in de namiddag of avond). Voor de midweek aankomst op zondag voor 18u00 (in geval van vroegere aankomst de tochtbegeleider verwittigen).
 • Verblijf: adres: ’t Buitengoedje, Roodkruisstraat 1, Westouter Heuvelland (www.buitengoedje.be). Het logement is een verbouwde hoeve die schitterend gelegen is op een heuvel op ongeveer 1,5 km ten noorden van de dorpskern. Er is plaats voor 16 Ronsers in 2 persoonskamers (het zijn wel éénspersoonsbedden).
 • Deelnemen: zeer belangrijk: eerst telefonisch aanmelden en dan de verschuldigde som op BE88 3850 0739 8941 overschrijven met vermelding van de naam van de deelnemers. Pas na ontvangst van de volledige som staat de deelname vast.

De gemeente Heuvelland ligt in een reliëfstreek die het West-Vlaams Heuvelland wordt genoemd. De hoogste heuvel in de gemeente is de Kemmelberg (156 m); dan volgen de Vidaigneberg (136 m), de Rodeberg (129 m), de Scherpenberg (125 m) en een lager gelegen heuvel (82 m) waarop Wijtschate ligt (Helling van Wijtschate). Op de grens met Frankrijk ligt nog de Zwarteberg. Deze heuvels maken deel uit van een groter heuvellandschap dat ook het Houtland van de Franse Westhoek omvat. Vooral voor het wielertoerisme en enkele wedstrijden zijn deze heuvels van belang. Oorspronkelijk was dit een bosrijk gebied. Vele eeuwen akkerbouw maar ook zware gevechten in de Eerste Wereldoorlog hebben het uitzicht totaal veranderd waardoor nu alleen nog de heuveltoppen met bomen zijn bedekt; vooral met eik, beuk en tamme kastanje. Er wordt een politiek van herbebossing gevoerd, waardoor de overgebleven bossen opnieuw uitgebreid en eventueel aaneengesloten worden. Het Provinciaal Domein ­Kemmelberg is vrij toegankelijk dankzij een aantal wandelpaden. Bepaalde gedeelten van het bos zijn wel afgesloten voor het publiek om de begroeiing toe te laten zich te ontwikkelen. De Vlaamse Gemeenschap beheert het Hellegatbos op de Rodeberg. Het Hellegatbos is een typisch bronbos, een plaats die door de zompige, moerassige bodem, doorkruist met vele beekjes, niet werd ontgonnen en aan de natuur werd toevertrouwd. In het voorjaar kleuren de boshyacinten de flanken van de heuvels purper. Er ontstaan bronbosjes door bronwater dat boven een kleilaag aan de oppervlakte opborrelt.

Voor deze verwenweek bestaan er 2 formules:

De weekendformule gaat van 29 september 12u00 tot 1 oktober na het avondmaal (rond 17u00).

De midweekformule gaat van 1 oktober vanaf 18u00 tot 6 oktober na ontbijt.

De deelnemers van de weekendformule komen aan op vrijdag 29 september tussen 11u00 en 11u30, ook mogelijk aankomen in de loop van de vooravond.

Na het installeren eten we ter plaatse. Na de middag doen we een plaatselijke wandeling. Op zaterdag en zondag maken we telkens 2 halve dagwandelingen. Op zondagavond verwelkomen we de midweekronsers. Van maandag tot woensdag worden er halve dagwandelingen gemaakt. Op donderdag is er een dagtocht voorzien. Op vrijdag 6 oktober ruimen we de boel op en vertrekken we huiswaarts rond 10u00. Doe mee en profiteer ervan want het is de laatste keer dat deze verwen-(weekend-week) georganiseerd wordt!

September
Za 30

Lommel - Sahara en Blekerheide

Tochtbegeleiding: Kristien Nuyts

Tel: 0485 72 66 87

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 25 km
 • Samenkomst: Lommel aan de ingang van het cultuurcentrum De Adelberg, Adelbergpark 1 om 10u00.
 • Meebrengen: goed schoeisel. Picknick, drank en € 1 Ronsergeld.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet. De tocht gaat altijd door, ook bij regenweer.

Met de Ronsers op stap gaan betekent ook dat je in eigen land verschikkelijk mooie dingen kunt aantreffen. Neem nu deze tocht van Kristien. Eentje niet enkel voor de Limburgse Ronsers, maar voor wie onze meest Oostelijke provincie wat beter wil leren kennen. Het is lang geleden dat we nog eens in die streek kwamen. Tijd om ons te excuseren en om te genieten van het Limburgs en zijn gastvrije bevolking.

Vanuit het centrum van Lommel trekken we eerst naar het gebied dat bekend staat als de Sahara, verder steken we de grens met Nederland over om de Blekerheide te verkennen, een stukje langs het kanaal Bocholt - Herentals en verder terug naar het centrum van Lommel.

Oktober
Zo 8

Tielen - Turnhout

Tochtbegeleiding: Felix Vercauteren

Tel: 0472 74 63 72 of 03 766 23 99

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 24,9 km
 • Samenkomst: station van Tielen om 10u15.
 • Meebrengen: Goede stapschoenen en kledij. Picknick en € 1 ronsergeld.
 • Verkeersinfo: Tielen bereik je via de E34, afrit Gierle. Op zondag is er om het uur een trein in Turnhout naar Antwerpen.
 • Deelnemen: aanmelden moet niet maar mag.

M’n dorp in de Kempen zingt Louis Neefs. Daar gaan we naartoe en mogelijk horen we hem er op de terugweg over zingen. De Ronsers zijn nog niet veel gaan wandelen in de Kempen. Nu maar even de schade inhalen met dit mooie tochtje uit de topografische pols van Felix Vercauteren die er duidelijk zijn hart verloren heeft.

We beginnen in Tielen en wandelen voorbij de historische watermolen met daarbij het gebied van de Aa. Dan komt Gierle met zijn mooi bewaarde dorpskern- met borstbeeld van Louis Neefs. Na de windmolen stappen we richting Beerseheide. De Lilse Bergen komen eraan met de Zwartgoorheide. We komen langs het Kievits Venneken. Dan stappen we op de hoogste stuifduinrug van de Antwerpse Kempen (36 m) de Konijnenberg in Vosselaar. We stappen verder op Stoktse Heide. ­Stilaan naderen we ons eindpunt: het station van Turnhout.

Oktober
Za 14

t/m

Zo 15

Baraque Fraiture - Hoge Ardennen

Tochtbegeleiding: Erik Beerten

Tel: 0485 53 04 72

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: 2 x 25 km
 • Samenkomst: om 10u15. Parking Skipiste, Baraque de Fraiture z/n, 6690 Vielsalm. GPS Coordinaten: +50° 15’ 22.80’’, +5° 44’ 03.28’’.
 • Verblijf: Château de Wanne (Gîte d’Etape), Wanne 30,
  4980 Trois-Ponts.
 • Verkeersinfo: Baraque de Fraiture ligt bij afrit 50 op de E25 (Luik-Bastenanken). Om de skipiste te bereiken kan je in je GPS een nabijgelegen huisnummer ingeven: Baraque de Fraiture 3, 6690 Vielsalm of GPS Coordinaten: +50° 15’ 22.80’’, +5° 44’ 03.28’’. Vanuit Luik is het 53 minuten met TEC bus 1011 (Luik-Athus). Voor het afspreken van kostendelend samenrijden wordt de deel­nemerslijst enkele weken vooraf doorgestuurd.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Baraque de Fraiture is met zijn 651 m het derde hoogste punt van België. Van daar stappen wij in noord-oostelijke richting. Al vertrekken we van een hoogtepunt, het gaat niet steeds dalend, maar op en af. Voor een groot stuk gaat het door de hoog gelegen aaneengesloten wouden van de Hoge Ardennen. Wat lager gaat het langs de weiden die dichter bij de dorpen liggen.

Zaterdag, 14 oktober 2017

Van de skipiste van de Baraque Fraiture lopen wij rond het dorpje Fraiture. Van aan de watermolen van Fraiture volgen we het vochtige pad door het bos langs het riviertje La Géhe naar de skipiste van Lierneux en enkele mooie uitzichtspunten in de buurt. We volgen een stukje van de GR14-GR571 tot de rand van Lierneux en gaan dan onze eigen weg naar Arbrefontaine. Daar gaat het langs de 12 staties van een kruisweg omhoog en weer het woud in, naar 568 m. We passeren enkele kleine veengebieden en dalen af naar Rochelinval en de vallei van de Salm. Dan gaat het door landbouwgebied naar het dorpje Wanne, waar we overnachten.

Zondag, 15 oktober 2017

We vertrekken in zuid-westelijke richting, terug naar de vallei van de Salm, die wij een stukje volgen om daarna langs Petit-Halleux en Mont weer in het woud te komen. Na het passeren van het kasteel van Farnières komen wij weer op 493 m. Eens het bos uit, lopen wij langs een kleine steengroeve waar de coticule, een prijzige slijpsteen voor scheermessen ontgonnen wordt. Die slijpstenen werden vroeger uitgevoerd tot in Amerika. Uit die tijd dateren verschillende verlaten mijnputjes in de streek. Wij gaan langs het natuurreservaat van de Montagne de Colanhan richting Fraiture en naar het einde van een klim op de Baraque de Fraiture.

Als er jachtpartijen blijken te zijn op de geplande trajecten zal de route aangepast worden om kogels te ontwijken.

Oktober
Wo 18

Zonnebeke, Derde Slag om Ieper, Slag bij Passendale

Tochtbegeleiding: Luc Lenoor

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 18 km, recreatief in twee lussen.
 • Samenkomst: start om 10u00 op de parking in de Berten Pilstraat in Zonnebeke. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. Controleer voor eventuele late wijzigingen op www.midweekstappen.be.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in de Oude Timmerie en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je kiest voor de recreatieve tocht in Zonnebeke. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

De Derde Slag om Ieper, ook wel de Slag bij Passendale genoemd, staat geboekstaafd als een van de bloedigste uit de Eerste Wereldoorlog. Hij begon op 31 juli 1917 en eindigde op 10 november 1917, toen het volledig kapotgeschoten West-Vlaamse dorpje Passendale in handen viel van de geallieerde troepen. Momenteel is Passendale een woonplaats van de gemeente Zonnebeke. Luc Lenoor, gekwalificeerd gids aan het Memorial Museum Passchendale en notoir (Midweek)stapper neemt ons mee in zijn eigen streek en geeft duiding bij de Derde Slag om Ieper en de Slag bij Passendale.

Voormiddag, 9 km

Zonnebeke - Doelbos, Polygoonboscemetry, en terug.

Het be­kendste bos van Zonnebeke is het Polygoonbos of Doelbos (68 ha) met meer dan 5 km wandelpaden. Het bestaat in hoofdzaak uit dennensoorten maar er werden ook diverse loofhoutpercelen aangeplant.

Twee Commonwealthbegraafplaatsen en enkele bunkerrestanten zijn er de stille getuigen van de Groote Oorlog. Middag picknick in Zonnebeke, Oude Timmerie Roeselarestraat 46.

Namiddag, 9 km

Zonnebeke, via de oude spoorweg naar Tyne Cot Cemetry en terug.

Oktober
Wo 18

Ecaussinnes - Ronquières

Tochtbegeleiding: Dirk en Martine Maras-Van Welden

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 26 km, sportief.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan het Maison du Peuple Avenue de le Déportation 17, Ecausinnes. Normaal zal de zaak open zijn. Het station ligt op 200 m. Controleer voor eventuele late wijzigingen. Parkeren ergens in de buurt van de start. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick meebrengen voor onderweg. Middagcafé niet gegarandeerd. Drank voor onderweg. We nemen onze lunch­afval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je kiest voor Sportief stappen in Ecaussinnes. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Dit kan een atypische tocht zijn, gezien geen middagcafé voorzien is. De boterhammetjes kunnen gegeten worden ergens onderweg op een geschikt uur en plaats.

De Vallée de la Senette word het groenbruine herfstlint op onze tocht. De ondergrond is niet altijd zacht wat in oktober dikwijls een voordeel is om niet te hoeven ploeteren in de modder. Stevige wandelschoenen zijn vereist.

We stappen en genieten in een sterk golvend parcours met heel wat panorama’s meermaals tot de hoge toren van het Hellend Vlak in Ronquières.

Oktober
Za 21

Door een oud bos en een nieuwe stad

Tochtbegeleiding: René Brynaert

Tel: 016 40 66 30

E-mail: (niet voor snel antwoord)

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 18 km. Inkorten bvb in Louvain-la-Neuve kan.
 • Samenkomst: om 10u00 in de hal van het station van Ottignies.
 • Meebrengen: stevig schoeisel (modder mogelijk in bos) en aangepaste kledij, boterhammen en drank, 1 € Ronsergeld, wat kleingeld voor in het café, een zakje voor je afval. Geen honden. In Louvain-la-Neuve kun je ook wel iets te eten vinden, maar bij goed weer eten we buiten op het gras.
 • Verkeersinfo: als je een WE-ticket neemt en je over Leuven reist, neem er een tot Ottignies. Wie over Brussel reist neemt er een tot Waver. Als je van verder dan 100 km komt zijn 2 stroken op een Railpass goedkoper dan een WE-biljet. Wie met de wagen komt, kan vanuit Waver ook vlot met trein of bus terug naar Ottignies.
 • Deelnemen: aanmelden niet nodig maar mag.

Als derde etappe door de Dijlevallei trekken we van Ottignies naar Louvain-la-Neuve en Waver. Vanaf Bousval laat de Dijle zich niet meer in een mooie omgeving zien maar we vonden toch een interessant alternatief in de buurt van onze geliefde rivier. We vertrekken in Ottignies, lopen enkele honderden meter langs de Dijle die van onder de spoorlijn verschijnt en duiken dan in het Bois de Lauzelle, een beukenbos dat eruit ziet als een klein broertje van het Zoniënwoud. Hopelijk staat het te pronken in herfstgewaad en schijnt er een vrolijk zonnetje. Het terrein is nogal heuvelachtig en enkele bronnetjes voeden het Blanc Ry dat naar de Dijle stroomt. Op de kleine vijvers zijn wel altijd enkele watervogels te zien. Langs de zuidrand van het bos komen we Louvain-la-Neuve binnen, de meest recente stad van België. Deze merkwaardige nederzetting ontstond na de splitsing van de Leuvense universiteit in een Vlaamse en een Franstalige unief. Het eerste academische jaar ging er van start in 1972. De bedoeling van de ontwerpers was een universitaire campus nauw te integreren in een echte door gewone mensen bewoonde stad waar de auto zo goed als niet te zien is en de voetganger koning is. De structuur van Louvain-la-Neuve met talrijke pleintjes, steegjes, groene zones biedt ook plaats aan alle nodige winkels, horecazaken, sportieve en culturele voorzieningen. Het plan doet middeleeuws aan maar de gebouwen getuigen van een moderne architectuur en zijn voorzien van het nodige comfort. We zwerven even door dit merkwaardige stadje dat zo’n 20.000 inwoners telt, doen er een van de talrijke terrasjes aan en trekken vanuit het centrum langs een groene zone terug naar het Lauzellebos. Verder komen we nog langs een arboretum en een golfterrein. Langs kleinere bossen, holle wegen en golvende akkers komen we in Waver aan, waar we de Dijle weer zien stromen.

Oktober
Za 21

t/m

Zo 22

Mechelen (Nl Zuid-Limburg)

Tochtbegeleiding: Marijke Swart en Jörg Gottwald

Tel: 09 223 80 69 (liefst per mail) of 0488 36 09 33 (Marijke, alleen op de dag zelf)

E-mail:

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: ± 50 km per dag.
 • Samenkomst: zaterdag 21 oktober 10u30 uur. Parkeerplaats bij Basisschool, Hilleshagerweg 32, 6281 AH Mechelen, Nederland. Dit is op 1,6 km van de overnachtingsplaats, we laten de auto’s hier staan, want er zijn geen andere parkeermogelijkheden ter plaatse. Laat je niet bedotten door je GPS. En kom naar het juiste “Mechelen”.
 • Verblijf: vrienden op de fiets. Hilleshagerweg 112, 6281 CG Mechelen (let op: dit is niet hetzelfde als de startplaats). We slapen op één grote slaapzaal in een tuinhuis. Er is plaats voor 12 personen. Eenvoudig en vast heel gezellig. We zijn benieuwd.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Het dorpje Mechelen in Nederlands Limburg wordt doorkruist door het riviertje Kleine Geul. Mechelen ligt op een boogscheut van het drielandenpunt en met de steden Aachen en Maastricht in de buurt. Deze streek kent glooiende hellingen, waardoor het erg on-Nederlands overkomt. Niet voor niets wordt deze streek door de rest van Nederland als “ons eigen stukje buitenland” geroemd. Grote hoogteverschillen, stromende beken en wegen met grillige haarspeldbochten. Kortom: dit stukje Nederland is gewoon anders. Omdat deze streek bekend staat om de vele glooiende en soms steile hellingen zullen een fiets met versnellingen en goede conditie nodig zijn. Wel beperken we onze tocht tot 50 km. Genieten van de natuur en elkaars gezelschap is belangrijker dan snelheid en kilometers. Het tempo wordt bepaald door de niet-elektrische fietsen.

We stoppen onderweg bij een supermarkt om gezamenlijk inkopen te doen voor de avondmaaltijd. Eenvoudig, maar vast heel lekker. Om naar uit te zien!

Oktober
Zo 29

t/m

Wo 1

Luxemburgtocht (Beaufort)

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12 (tijdens tocht)

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: zondag: 12 km, maandag: 20 km, dinsdag: 20 km, woensdag: 14 km. Op maandag en dinsdag is er een mogelijkheid om een lichte wandeling mee te stappen.
 • Verblijf: JH van Beaufort. Het adres is: route de Dillingen 55 L 6315 Beaufort.
 • Verkeersinfo: deze streek is moeilijk te bereiken met openbaar vervoer. We proberen kostendelend samen te rijden. Best te bereiken via Diekirch, Reisdorf en daarna via de CR 128 naar Beaufort.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Beaufort (Letzeburgs: Beefort, Duits: Beaufort) is een dorp en gemeente in het noordoosten van het Groothertogdom Luxemburg, gelegen in het kanton Echternach. Het dorp ligt in het deel van Luxemburg dat bekendstaat als Klein-Zwitserland, nabij het Müllerthal. Toerisme is dan ook een belangrijke bron van inkomsten en de Ronsers dragen eraan bij de komende periode. Aan de rand van Beaufort ligt de 700 jaar oude kasteelruïne van Burg Beaufort. De vroegere Romeinse legerplaats Aleburg ligt nabij Beaufort. De wandelingen zijn op het ogenblik van de opmaak van deze tekst nog niet uigetekend, maar beloven veel moois op te leveren.