De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Juli
Zo 4

Arendonk - Talander

Tochtbegeleiding: Kristien Nuyts

Tel: 0485 72 66 87

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 21 km
 • Samenkomst: 10u00, Talander, De Lusthoven 88, Arendonk.
 • Meebrengen: goed schoeisel. Picknick, drank en € 1 Ronsergeld.
 • Verkeersinfo: Talander is enkel bereikbaar met de auto.
 • Deelnemen: aanmelden is verplicht. Mocht je uiteindelijk toch niet kunnen meegaan, meld je dan aub af zodat we iemand die op onze wachtlijst staat gelukkig kunnen maken.

Vandaag wandelen we in natuurgebied Hoge Vijvers in Arendonk in de Noorderkempen. De Talanderwandeling (11 km) werd in 2014 nog tot wandeling van het jaar gekozen in de provincie Antwerpen. De wandeling loopt via kleine paadjes en brede dreven dwars door een uitgestrekt bos. We breiden de wandeling uit met een prachtig heidegebeied net over de grens.

We vertrekken aan VZW Talander in de Lusthoven een stoffig weggetje tussen Ravels en Arendonk. De vzw is genoemd naar de vierde wijze – de buddy van de drie koningen – die net te laat was om Jezus als baby te begroeten. Hij werd onderweg naar Betlehem opgehouden omdat hij alle mensen in nood wou helpen. Tot halfweg de negentiende eeuw was er hier geen bos er werd toen nog aan turfwinning gedaan waardoor vijvers ontstonden op dit hoger gelegen stukje Kempen, vandaar de naam ‘Hoge Vijvers’. Eind negentiende eeuw deed de bosbouw zijn intrede en werden de vijvers gedempt. De snelgroeiende bomen brachten immers veel geld op dankzij de florerende mijnbouw.

De Vlaamse overheid kocht vanaf eind jaren zeventig geleidelijk aan stukken bos waardoor nu het mooi aaneengesloten bosdomein Hoge Vijvers is ontstaan. Het domein is nu 500 hectare groot, Het naaldhout maakt hier en daar plaats voor loofhout en op sommige plaatsen wordt de heide hersteld. We wandelen ook langs een voormalige munitieopslagplaats. Tussen 1962 en 1997 deden de 81 bunkers op het domein dienst als munitiebunker. Het was in handen van het Duitse leger. Vandaag schieten we er niets mee op, behalve dat het een prachtig stuk natuur werd!

Juli
Za 10

Fietstocht in de Kempen (Bouwel)

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: 53 km
 • Samenkomst: om 10u15 aan het station van Bouwel.
 • Meebrengen: picknick en drank voor één dag, € 1 ronsergeld. Fiets in prima staat (remmen, banden, versnellingen enz.).
 • Verkeersinfo: de Boudewijnsnelweg (E-313) volgen tot afrit 20. Daar de richting Nijlen volgen tot aan de 1° lichten. Dan rechtsafslaan tot aan station van Bouwel. De parking is gelegen aan uw linkerzijde na dat je de sporen overgestoken bent.
 • Deelnemen: eerst telefonisch aanmelden (na 17u00). We volgen de coronamaatregelen (zie ook al elders in deze Ronser).

De groene Kempen lijken wel gemaakt om te fietsen: relatief vlakke paden, adembenemende landschappen en schattige dieren die je onderweg nieuwsgierig zullen komen begroeten. Het uitgebreide netwerk van meer dan 2.000 km aan fietspaden brengt je door heel het gebied. Ben je een doorwinterde fietsfanaat of meer een recreatieve liefhebber? Voor elke soort fietser is er een passende route. Dus stap op je stalen ros en kom mee met deze slappe ronsertocht!

We vertrekken om 10u30 op de parking van het station van Bouwel. De trein uit Antwerpen komt aan om 10u24. We volgen meestal de knooppunten of de knooppunten volgen ons. We komen langs de Hogewegmolen in Noorderwijk. Dan gaat het langs Morkhoven en bereiken zo de JH van Westerlo. Daar in de buurt spreken we onze picknick aan. In de namiddag fietsen we langs Zoerle-Parwijs, Hulshout en Hallaar. Daarna gaat het langs Itegem en de Merodebossen terug naar Bouwel.

Juli
Zo 11

Omgeving Puurs... ‘Pfizer niet inbegrepen’

Tochtbegeleiding: Carlo Uyttendaele

Tel: 0493 55 80 15

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ± 24 km
 • Samenkomst: om 10u00 op de parking van Fort Liezele aan de zijde van Molenstraat 37 op hoek met Kimpelberg te Puurs.
 • Meebrengen: ronserbijdrage: € 1. Drank en picknick voor onderweg in de natuur. Ronser-uitrusting voor een mooie wandeling afgestemd op het weer van de dag.
 • Deelnemen: vooraf aan te melden. We houden ons aan de coronamaatregelen.

Gebaseerd op een ‘corona-wandeling’ afgepijld door een lokale wandelclub in het voorjaar, in de buurt (maar niet op onze route) van de onmisbare ‘Pfizer-fabriek’, stappen we door de lokale natuur en Lippelobos via zoveel mogelijk onverharde wegjes een 24-tal kilometer op de Vlaamse feestdag met de Ronser-rugzak voorzien van picknick en attributen in het geval van regenweer en/of tropische temperaturen.

Vertrekpunt ligt in Puurs, of beter Puurs - Sint-Amands sedert de fusie in 2019. Dit situeert zich in Klein-Brabant en wordt gekenmerkt door de vele velden met groenten zoals prei, kool,… en de Ronsers passeren zelfs een wijndomein.

Vertrekpunt is aan de parking van het fort van Liezele. In mei 1908 werd gestart met de graaf- en bouwwerken van het Fort dat deel uitmaakt van de buitenste Antwerpse gordel samen met Breendonk, Broechem, Haasdonk. Bij het begin van WO-I wordt nog snel het dorp Liezele volledig platgebrand om vrij uitzicht te krijgen als “den Duits” er zou aankomen. Liezele ligt echter buiten de frontlinie en blijft als een eiland geïsoleerd achter en capituleert noodgedwongen op 10 oktober 1914. Het fort is vandaag enkel onder begeleiding toegankelijk.

Wij richten ons op de omringende natuur en gaan via Puurs-centrum naar het Tekbroek-parkje waar we een kronkelend beekje volgen. Aldus gaan we langs verharde landbouwerswegen en onverharde paden richting Lippelo. Eerst passeren we nog aan het geografisch ‘Middelpunt van Vlaanderen’ aan Biesten 1 in Buggenhout. Verwacht hier wel geen terras, ijssalon,…:-). Voor de fanaten: 51° 2’ 16” NB, 4° 14’ 26” OL. Bovendien slechts enkele tientallen meters van het ‘drie-provinciënpunt’ dat in het Lippelobos ligt. Het bos strekt zich uit over de Antwerpse gemeente Lippelo (deelgemeente van Sint-Amands) en de Londerzeelse deelgemeente Malderen in Vlaams-Brabant. In het westen grenst het bos aan de gemeente Buggenhout, wat dan weer Oost-Vlaams grondgebied is. Vervolgens gaan we via Bos van Malderen naar het Hof te Melis. Dit is een fraai omgracht kasteel met voorhof in neorenaissancestijl. Het wordt nog steeds bewoond door graaf Geoffry de Pierrefeu en zowel Lodewijk XV in 1745 als Leopold III in 1940 zijn bekende passanten. We stappen verder en doorkruisen Liezele-centrum en omcirkelen tenslotte het Fort Liezele om aldus de tocht te beëindigen.

Juli
Do 15

Trap voor trap, van trappist naar trappist

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht

 • Afstand: maximum 45 km.
 • Samenkomst: om 10u30 aan Café Trappisten, Antwerpsesteenweg 487, 2390 Westmalle.
 • Meebrengen: picknick en drank voor onder de weg. Een fiets in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden! Herstelmateriaal in geval van lekke banden en mogelijke andere ‘ongemakken’.
 • Deelnemen: aanmelden per email of telefonisch. De eerste 10 kunnen mee.

Via de Trappistenroute fiets je van de trappistenabdij van Westmalle naar het trappistinnenklooster van Brecht. De wereldberoemde Westmalse dubbel en tripel worden nog steeds in de trappistenabdij van Westmalle gebrouwen en bij de trappistinnen kan je shampoo, zeep en dergelijke kopen. In de provincie Antwerpen doe je meer dan bier proeven, bier wordt er een belevenis. Deze fietstocht voert ons door bosrijke en landelijke gebieden, weilanden, akkers, maar ook door residentiële wijken en eveneens komen we doorheen het mooie kasteelpark “de Renesse”.

Blikvangers zijn de Trappistenabdij van Westmalle, waar nog steeds monniken bidden, studeren en werken, daarom zijn de abdij en de brouwerij niet te bezoeken. Dan is er de Neo-romaanse abdij van Brecht, die midden in de Brechtse Heide ligt en het Domein de Renesse Oostmalle waar je kan genieten van 60 ha groen. Wanneer je een bijzonder kunstwerk wil bekijken mag je zeker niet voorbijgaan aan het Lindepaviljoen van Zoersel en als afsluiter kan je proeven van een dubbel of trippel. Dit levend bier dat nog echt binnen de abdijmuren is gebrouwen bestaat uit grondwater van Malle, mout, gist, hop en kandijsuiker en is absoluut de moeite waard!

Ronsers zijn geen droogstoppels. Een lange rit eindigt vaak achter een vol glas bier. Maar waarom wachten tot ná de rit? Op onze tocht komen we zeker gelegenheden waar proeven centraal zal staan, daarom is deze tocht ook iets korter (of na de proeverij net iets langer?).

Juli
Za 31

t/m

Zo 1

Het Rivierenland tss Schelde, Zenne, Dijle, Nete en Rupel

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser

Tel: 015 27 19 50, 0495 77 82 51 (Jan), 0499 52 23 59 (Geertje)

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: de dagafstanden schommelen tussen 65 en 72 km. Beide dagen is het parcours vrij vlak We gebruiken naast het fietsnetwerk landelijke en trage wegen. We zullen waarschijnlijk stukken onverharde weg ongeveer (6 km) en kasseien (ongeveer 7 km) tegen komen.
 • Samenkomst: zaterdag 31 juli 2021 aan de parking achter het NMBS Station van Bornem. De parking is gelegen in de Molenveldweg en is bij het ter perse gaan van deze aankondiging nog steeds gratis. We vertrekken om 10u00.
 • Verblijf: we overnachten in De Oude Abdij Kortenberg, Abdijdreef 22, 3070 Kortenberg, tel 02/757 20 22. We reserveerden éénpersoonskamers en tweepersoonskamers (geen stapelbedden).
 • Meebrengen: lakens en hoofdkussenovertrek meebrengen, die zijn niet ter plaatse aanwezig. Picknick en drank voor de twee middagmalen. Als het weer het toelaat picknicken we ergens in het veld. Valt het tegen dan zoeken we een café op. De tocht is nog niet voorgefietst bij het opstellen van de aankondiging, dus de cafés zijn niet zeker.
 • Verkeersinfo: je bereikt Bornem per auto makkelijkst langs de N16. Voor GPS gebruikers: De parking ligt aan de Molenveldweg in Bornem.
 • Deelnemen: liefst telefonisch aanmelden op ons vast telefoonnummer, per mail kan ook.

Het is vandaag de eerste dag van de lente als we dit schrijven, er komt stilaan voldoende perspectief om terug aan fietstochten te denken, al kan het waarschijnlijk pas vanaf de late lente of de zomer. De benen jeuken, we smachten naar het gezellig samen kunnen fietsen, de kaarten wenken om gebruikt te worden … We hebben een tweedaagse fietstrektocht voorbereid midden van de zomer, in het midden van het land (we passeren het geografisch centrum van Vlaanderen, voor iedereen goed bereikbaar dus). We fietsen door Klein Brabant, Vlaams-Brabant en Antwerpen, over grotendeels vlak terrein, een hoekje van Vlaanderen dat we nogal makkelijk vergeten. We vertrekken vanuit Bornem, via Londerzeel en de Verbrande Brug naar Kortenberg. We komen terug langs Tildonk, Sint Katelijne Waver en Boom. Het parcours is grotendeels vlak: Kortenberg ligt op 50 m hoogte, het laagste punt ligt op -3 meter. We fietsen zoveel mogelijk langs rustige, autoluwe wegen er komen enkele kilometer onverharde weg in het parcours voor en ook wel enkele kasseistroken.

Dag 1: Zaterdag 31 juli

We vertrekken van de parking achter het treinstation van Bornem. We fietsen grosso-modo in de richting Zuid-Zuid-Oost, maar starten kort naar het Noordwesten, langs de oude Scheldearm naar de Schelde tegenover Temse. We verlaten de Schelde bij Weert, fietsen tussen Lippelo en Malderen door naar de rand van Londerzeel. In Imde zijn we ongeveer halfweg. Iets voor Wolvertem steken we de A12 over, via Beigem en de rand van Grimbergen fietsen we naar de Verbrande Brug, waar we het Zeekanaal oversteken. In Eppegem kruisen we de Zenne, waarna we via Elewijt, het Hellebos en Perk langs het vliegveld van Zaventem naar Kortenberg fietsen. Bij onze aankomst in De Oude Abdij te Kortenberg zou onze teller op 65 km moeten staan. Als de kaartgegevens correct zijn, zijn er 4,36 km onverharde paden en 900 meter kasseistroken in het parcours.

Dag 2: Zondag 1 augustus

Na het ontbijt vertrekken we uit Kortenberg, eventjes wat drukker om de hoge snelheidslijn in Erps-Kwerps te kunnen oversteken, daarna fietsen we via het Silsombos en Buken naar het Kanaal Leuven-Mechelen, dat we oversteken in Tildonk. We fietsen via de brouwerij Hof ten Dormaal en de oude antitankgracht rond Haacht, steken de Dijle over onderweg naar Keerbergen. We rijden door Peulis, blijven zuid westelijk van Onze Lieve Vrouw Waver en rijden zo naar Duffel, waar we de Nete oversteken. Langs Waarloos en Reet fietsen we naar Boom, daar steken we de Rupel en het Zeekanaal over. We volgen het Zeekanaal tot de Rupelmonding, fietsen nog even langs de Schelde naar Hingene. Hier zijn we nog een tweetal km van onze auto’s verwijderd.

De totale lengte van de voorbereide tocht is 72 km, er zit (volgens de kaart) 1,4 km onverharde weg in en ongeveer 6 km kasseistroken. Opnieuw zijn er nauwelijks hoogteverschillen, we stijgen in totaal 140 meter en dalen 180 meter.

Maart
Za 13

Ronsertochtbegeleidersvergadering

Tochtbegeleiding: alle huidige en nieuwe tochtbegeleiders met goesting

Tel: 0473 48 94 72

E-mail: info@ronsers.be

 • Type: raad van bestuur
 • Samenkomst: 14u00, via de link die je krijgt toegezonden.
 • Deelnemen: graag aanmelden i.f.v. de vergaderlink.

Plannen van najaar 2021 tot de grote vakantie van 2022. De coronacrisis virtueel doorspoelen. Bijeenzitten ter evaluatie van het programma en het Ronserreilen en -zeilen. Dat is de tochtbegeleidersvergadering. Het is dé Hoogdag van de tochtbegeleiders-met-plannen. Zelf een tocht begeleiden in 2021? Dat is mogelijk. Laat het vooraf weten aan de Ronsercoördinatie op info@ronsers.be.

Raad van Bestuur en Algemene Vergadering. De leden van de Raad van Bestuur zijn van harte uitgenodigd op de vergadering met als agenda: voorbije trekkersjaar, financiën, agendapunten van de leden, volgend trekkersjaar. Nieuwe tochtbegeleiders zijn welkom om hun plannen toe te lichten.

Dit jaar wordt er virtueel vergaderd. Weekends en verlengde weekends liggen te grabbel om door geïnspireerde tochtbegeleiders ingevuld te worden. Wie belet is, laat zijn plannen, tenminste een week vooraf, aan Jurn en Linda weten zodat er rekening kan mee gehouden worden. Mee-planners hebben wel voorrang op eventuele mailsuggesties.

Dit jaar gebeurt alles online en in veilige omstandigheden. De Ronserversnaperingen, ooit zo geroemd, krijgen uitstel.

Mei
Za 1

Komen - Rijsel - Heuvelland - Komen

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: ongeveer 75 km. De helft van de tocht is vlak, in de tweede helft is er 200 m hoogteverschil.
 • Samenkomst: station van Komen om 9u30 - We vertrekken stipt om 9u45.
 • Meebrengen: fiets in goede staat, liefst met een aantal versnellingen, reserveband en plakgerief, helm. Voldoende picknick en drank, € 1 Ronserbijdrage.
 • Verkeersinfo: het station van Komen ligt op de lijn Antwerpen - Gent - Poperinge (rechtstreekse trein).
 • Deelnemen: graag aanmelden bij de tochtbegeleidster, enkele dagen op voorhand.

Onze verkenning van het zuiden van het land gaat verder, maar deze keer combineren we een heerlijk stukje Frankrijk met het West-Vlaamse Heuvelland. Net voor Lille vind je de lommerijke streek van de Deulevallei. Het Deulekanaal zorgde in het verleden voor de industriële ontwikkeling van de streek, via de vervoer van grondstoffen. Het is nu een aangename plek om tot rust te komen en te ­recreëren met het hele gezin. We laten ons graag verrassen door de charme en verscheidenheid van de landschappen. We ontdekken bijzondere kerkhoven en smeren onze kuiten voor enkele pittige hellingen in het Heuvelland.

De eerste 7 km peddelen we rustig langs de Leie richting Deulemonde. Daar splitst de Leie zich op, wij volgen de Deûle met haar groene oevers tot in Rijsel (Lille). We hebben dan 25 km op de teller staan. Daar houden we een kleine verkenning van de stad en picknicken we aan de citadel. Ideaal voor een aperitief. Via Lambresart, Lompret, Frelinghien met het mooie kerkje, belanden we aan het intieme soldatenkerkhof van Le Touquet (Railway Crossing Cemetery). Het terrein heeft een onregelmatige vorm en wordt omsloten door een bakstenen muur. Aan de oostzijde staat het Cross of Sacrifice. Op deze kleine begraafplaats worden 74 Britten herdacht. In de buurt van het gehucht van Saint-Yvon markeert een kruis de plaats van de wapenstilstand tussen de Britse en Duitse soldaten tijdens Kerstmis 1914. Wat verder, aan de noordelijke rand van Ploegsteert bos ligt Prowse Point Military Cemetery. Vooraan bij een waterpartij staat het Cross of Sacrifice. Vanaf dan duiken we het Heuvelland in: hoog op de kamlijn prijkt de kerk van Nieuwkerke. De Walletjes vormen een onderdeel van de zuidelijke heuvelkam in Heuvelland. De Ravensberg, de Zwarte Molen, de helling van Nieuwkerke, de Kraaiberg en de Rozenberg maken ook deel uit van deze heuvelkam. Vanop deze plaats kunt u een uniek panorama van 360° bewonderen. Natuurlijk kan Dranouter niet ontbreken. Van daaruit richting Kemmel. Tijd voor een rustpauze om dan gezwind weer naar Komen af te zakken.

NB: We kunnen de tocht ook in omgekeerde richting maken: dan klimmen we eerst wat in de voormiddag en houden het vlakker in de namiddag. We zullen zien wat de weergoden en de wind in petto hebben.

Mei
Wo 5

Wase stilte - Wachtebeke

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: maximum 55 km.
 • Samenkomst: 10u30 ter hoogte van parking 2 (zwembad) van het provinciaal domein Puyenbroeck, Stenenbrug, Wachte­beke.
 • Meebrengen: een fiets in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden! Herstelmateriaal in geval van lekke banden en mogelijke andere ‘ongemakken’. Picknick en drank voor onder weg.
 • Deelnemen: aanmelden per email of telefonisch. De eerste 10 kunnen mee.

Zalig zoeven langs stille wegen, waar je de vogels nog écht in surround hoort fluiten – zonder vervelend gebrom, gekling of gedoe van de denderende vooruitgangstrein. Fietsen over heerlijke reepjes asfalt, die opgeslokt worden door het groene landschap dat zich ver voor je uitstrekt. Halt houden aan pittoreske bezienswaardigheden waar je anders misschien niet naar omkijkt, maar die zich nu in al hun schoonheid voor je ontplooien… De Wase Stilteroute is er eentje voor de boekjes. Een fietstocht die je gewillig op repeat zou zetten en waar je nog wekenlang van nageniet, totáál ontspannen. Klaar voor de trip? Wacht è beke…

Start in? Jawel!

Starten doen we inderdaad in Wachtebeke. Van daaruit gaat het langs waterlopen, natuurgebieden en de pure parels van het Waasland. Wanneer we starten gaat het bijna meteen het jaagpad op. Dat pad slingert langs de rustgevende wateren van de Moervaart. Hier laten de Reepkens zich van hun mooiste kant zien. Een drassig natuurgebied dat voor een goed deel gezapig onder water staat – tot groot jolijt van de talloze watervogels die hier volledig in hun sas zijn.

Het heerlijke Heidebos

Een fenomenaal natuurgebied dat zich uitstrekt over 260 hectare. Het landschap kruipt meteen onder je vel, met z’n zachte groentinten, grazende Galloway-runderen en de honderden vlinders die hier ietwat dronken in het zonlicht door de lucht laveren. Een rustpunt met grote R. En de geknipte halte op de Wase Stilteroute. Vandaar gaat het richting Fondatie van Boudelo. Dit was vroeger de locatie van een prachtige abdij. Die is inmiddels weg en verdwenen, hoewel ze nog altijd verder leeft in de verhalen van Reynaert de Vos. Die sage zou hier namelijk het levenslicht gezien hebben. In Daknam, een deelgemeente van Lokeren, gaan ze er prat op dat hiér het verhaal ontstond. Het dorpse leven staat dan ook voor een groot deel in het teken van het verhaal. Je kan geen brasserie binnenwandelen of ze is vernoemd naar een van de protagonisten.

De magie van de Kruiskapel

Terug de fiets op en daar doemt de Kruiskapel al op, een stemmig kerkje én een bedevaartsoord met miraculeuze geschiedenis. Het moet gezegd worden dat deze magische plek je niet onberoerd laat.

Mei
Zo 9

Beemden en kouters in Vlaams-Brabant

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 25 km
 • Samenkomst: om 10u15 op de parkeerplaats aan de Sportschuur in Wolvertem, Populierenlaan 20. We vertrekken stipt om 10u30. Openbaar vervoer is niet evident, samenrijden nog even af te raden.
 • Meebrengen: picknick, drank, € 1 Ronsergeld.
 • Deelnemen: er kunnen in totaal 20 personen deelnemen omdat we de tocht in twee groepen met gepaste interne afstand en coronaveilig zullen begeleiden. De twee groepen komen elkaar, als het goed gaat, onderweg tegen. Aanmelden is verplicht. Mocht je uiteindelijk toch niet kunnen meegaan, meld je dan aub af zodat we iemand die op onze wachtlijst staat gelukkig kunnen maken.

Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis, zochten Jurn en Linda naar varianten op bestaande tochten om een eigen toets te kunnen geven aan een traject, maar hoofdzakelijk om de drommen coronawandelaars letterlijk de pas af te snijden en ‘wild’ te gaan. Het is de garantie op originaliteit en het geeft je nog meer inzicht in de vele onverharde wegen die Vlaanderen rijk is. Vandaag stappen we veilig doorheen de streek waar mede-tochtbegeleidster Linda meer dan 20 jaar woonde. Het laatste half jaar heeft ze die streek herontdekt en besefte ze dat ze vroeger nooit aanstalten maakte om in haar eigen achtertuin te wandelen Zovele jaren later werd de schade ingehaald. De Ronsers mogen er mee van profiteren. Deze tocht maakt vooral gebruik van de Streek-GR Groene Gordel, de GR 126 en de GR 128, maar soms ook helemaal van geen enkele tocht: eerder de fantasie van de lokale tochtbegeleidster. Op deze tocht stappen we voortdurend door een afwisselende en groene omgeving die rust geeft. En daarin staan prachtige hoeven die al eeuwen dit landschap bepalen. En kastelen die waken over het verleden van de adel. We wandelen door de vruchtbare akkers met de geur van de vochtige klei in je neus. Zachte hellingen en de vredige boskapel waar nog af en toe misvieringen worden gehouden ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, creëren een gevoel van lieflijkheid. En een bezoek aan het beschermde natuurgebied De Wolvertemse Beemden is een bijzonder aantrekkelijke afsluiter van deze gevarieerde tocht.

Mei
Do 13

t/m

Zo 16

Gent en omstreken

Tochtbegeleiding: Marijke Swart en Jörg Gottwald

Tel: 0471 35 32 24 (gsm enkel op de dagen van de tochten)

E-mail:

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: elke tocht tussen 60 km en 70 km op vlak terrein met af en toe een kleine helling. Meestal bevinden we ons op goede fietspaden en af en toe ook wel eens onverhard. We vermijden drukke wegen, behalve waar het niet anders kan.
 • Samenkomst: er zijn verschillende startpunten, afhankelijk van de fiets­tocht. Deze kun je in de beschrijving van de fietstochten terugvinden. Een gedetailleerde wegbeschrijving volgt met de bevestiging van de aanmelding.
 • Verblijf: omdat we nog in een coronafase zitten, hebben we geen slaapgelegenheid voor de groep kunnen boeken. Het is dus dagelijks afkomen of zelf een slaapplaats in of in de buurt van Gent te zoeken.
 • Meebrengen: picknick voor elke tocht (cafés zijn mogelijk nog niet zeker open!), regenspullen, plakgerief, EHBO, mondmasker en € 2,50 ronsersgeld. Fiets in goede staat, zeker op slijtage van de buitenbanden en voldoende bandendruk letten.
 • Deelnemen: eerst aanmelden via mail. Na de bevestiging krijg je nog een wegbeschrijving naar de startpunt van elke tocht. De voorkeur gaat aan Ronsers die alle vier dagen meerijden, alle anderen zetten we op de wachtlijst. Tot deze tochtaankondiging was het maar mogelijk met tien mensen buiten af te spreken. Dus zal het een klein groepje blijven. Maar we zullen een wachtlijst maken voor het geval dat we in mei toch met meer Ronsers mogen fietsen. Mondmaskers: tijdens het fietsen hoeft het voor ons niet, en als we voldoende afstand houden, ook tijdens de pauzes niet. Maar breng er zeker eentje mee!

De tijd van de eerste coronagolf gebruikten we om onze eigen streek te herontdekken. Daarbij hebben we vele nieuw aangelegde fietspaden gevonden en gemerkt, dat het rond Gent toch fijn fietsen is. Wegens Corona zijn uit het lange weekend vier enkele, maar heel mooie tochten geboren. Kom ze mee genieten!

Donderdag, 13 mei (Hemelvaart): naar het Drongengoed, 70 km

We komen om 10u30 aan het station van Wondelgem samen. Je kan er gratis parkeren. De trein vanuit Gent Sint-Pieters arriveert om 10u31. Langs de haven van Gent fietsen we door Evergem en via smalle wegen kronkelend richting noorden naar de Lembeekse bossen tot Eeklo. Daarna gaat het in westelijke richting door “Het Leen” naar het Drongengoed. Na de picknick gaat het langs de Lieve terug richting Gent en Wondelgem.

Vrijdag, 14 mei: Scheldevallei, 73 km

Om 9u30 komen we samen aan de Watersportbaan in Gent (gratis parkeren). Voor de treinreisigers is het om 10u00 voor de Delhaize aan het station Gent Sint-Pieters. We komen jullie daar tegen. Samen rijden we dan langs de spoorweg tot aan de Schelde, die we een stukje richting zuiden volgen. Op hoogte van Zwijnaarde wisselen we de kant en volgen een parallele route langs de Schelde tot voorbij Gavere, waar we ons een mooi plekje voor onze anderhalvemeterpicknick zoeken. Daarna verlaten we de Schelde in richting oosten, fietsen via Munte in richting Melle, waar we weer op de Schelde botsen. We houden ons noordelijk, langs de Schelde, door de Gentbrugse Meersen en verder langs het water door Gent terug naar het station en de Watersportbaan.

Zaterdag, 15 mei: Deinze, 70 km

We ontmoeten elkaar om 10u00 voor de tweede keer aan de Watersportbaan in Gent, maar 5 minuutjes fietsen vanuit het station Gent Sint-Pieters. Parallel van het natuurgebied “Bourgoyen” rijden we op een nieuw fietspad tot aan de Brugse Vaart. Verder gaat het door twee parken naar Vinderhoute en rustige wegen tot aan het Schipdonkkanaal, die we in zuidelijke richting volgen. In Deinze fietsen we door de Brielmeersen en langs de Leie naar het kasteel van Ooidonk en door Sint-Martens-Latem. Na een kort stuk langs de R4, fietsen we door het Natuurpark Overmeers en de Blaarmeersen. Als het weer mooi en het café open is, kunnen we er aan het strand nog een beetje van genieten.

Zondag, 16 mei: Het Molsbroek in Lokeren en het Donkmeer, 63 km

Onze laatste tocht beginnen we om 10u00 aan het station van Beervelde (gratis parkeren). De trein vanuit Antwerpen komt om 9u56 en die uit Gent om 10u03 aan. Langs de spoorweg fietsen we naar Lokeren tot aan de Bovendurme. We blijven aan het water om naar een tijdje door het natuurgebied Molsbroek te rijden. Via rustige wegen en dorpen botsen we even tegen de Schelde, voor we deze weer verlaten en en Het Donkmeer bereiken. Daarna gaat het weer een klein stukje langs de Schelde, en via de Oude Schelde fietsen we in noordelijke richting terug naar het station van Beervelde. Met een beetje geluk kunnen we dan in het Park van Beervelde van een afscheidsdrankje of ijsje genieten.

Mei
Za 15

Erembodegem - Dendermonde

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0477 54 97 39

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 25 km
 • Samenkomst: station Erembodegem, 10u15 of na aankomst trein Brussel-Noord - Aalst: aankomst 10u14.
 • Meebrengen: picknick en drank, € 1 ronsergeld. Waterdicht schoeisel, regenkledij.
 • Verkeersinfo: trein: Erembodegem station ligt op spoorwegtraject ­Brussel-Noord - Aalst. Dendermonde ligt op de kruising van 2 spoorwegtrajecten: Brussel Noord - Lokeren/Sint Niklaas en Gent Sint Pieters - Leuven. Auto: is nogal onpraktisch. Parkeren in Erembodegem; terug met trein Dendermonde-Wetteren-Aalst-Erembodegem of via Brussel-Noord.
 • Deelnemen: aanmelden is verplicht. Als je uiteindelijk toch niet meekan, graag tijdig afmelden zodat we iemand die op de wachtlijst staat gelukkig kunnen maken. Mondmaskerplicht is er enkel wanneer dit ook het geval is in de algemene samenleving. We ‘anderhalvemeteren’ en we blijven voorzichtig en belangrijk: we delen geen eten of drank!.

We stappen in de Dendervallei via kleine opeenvolgende natuurgebieden tussen de 2 rivaliserende steden Aalst, bekend om zijn carnaval en Dendermonde trots op zijn Ros Beiaard. Hopelijk speelt corona ons hierbij geen parten. We gaan ervan uit dat dit wel kan plaatsvinden (deze tocht dus, niet het carnaval).

Erembodegem is de grootste deelgemeente van Aalst. Het station Erembodegem paalt aan het Osbroek natuurgebied. ­Tesamen met het bijhorend stadspark is dit de groene long van Aalst. Gerstens, Somergembos, Faluintjes liggen aan de andere oever van de Dender. Via Moorsel bereiken we Wieze en Denderbelle en vinden we verdoken wegeltjes in de Dendervallei tot in Dendermonde dat nog altijd treurt omwille van zijn geannuleerde Ros Beiaard-ommegang!

Mei
Wo 20

Het Brugse Ommeland

Tochtbegeleiding: Karel Huyghebaert

Tel: 0488 07 54 23

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: een goeie 50 km.
 • Samenkomst: het plein aan de voorkant van het station. Start van de tocht: 10u00.
 • Meebrengen: een goede fiets, picknick en een euro voor de Ronserkas.
 • Verkeersinfo: Parkeren auto: moeilijk in de omgeving van het station. Gratis parkeren in Assebroek in de Baron Ruzettelaan en het Daverlopark.
 • Deelnemen: tot deze tochtaankondiging was het maar mogelijk met tien mensen buiten af te spreken. Dus zal het een klein groepje blijven. Maar we zullen een wachtlijst maken voor het geval dat we in mei toch met meer Ronsers mogen fietsen.

In de zuidelijke regio van Brugge is nog mooie natuur te vinden: kasteelparken, lange dreven, veel groen en meerdere bossen. Het is de meest bosrijke streek van West-Vlaanderen. We fietsen eerst naar het Tillegembos met zijn kasteel, dan via Loppem en rustige landelijke wegen tot Hertsberge. Van hier gaat het naar het Bulskampbos, maar eerst rijden we door het Bulskampveld waarover Wikipedia schrijft: ‘Dit ooit bosrijke gebied heeft in de jaren 60 plaats gemaakt voor een woonpark met luxueuze woningen’. Nu door het mooie Lippensgoed-Bulskampbos naar Beernem en Oedelem, en daarna naar het Ryckeveldebos en Assebroek. Met een ommetje rond en door het schone Brugge (‘Brugge is altijd schone’) bereiken we de startplaats: het station van Brugge.

Mei
Za 22

t/m

Ma 24

Meetjesland, fietstochten vanuit JH Maldegem

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: zaterdag: ongeveer 60 km, zondag: ongeveer 85 km, maandag: ongeveer 60 km. Het parcours is vlak. We fietsen ook zonder bagage.
 • Samenkomst: om 10u00 aan de JH van Maldegem (Die Loyale), Gentsesteenweg 124, 9990 Maldegem. Tel 050 71 31 21.
 • Verblijf: we slapen in tweepersoonskamers met badkamer en toilet (lakens voorzien). De tochtleider heeft alle 2-persoonskamers vastgelegd. Er is plaats voor 24 personen (12 kamers)
 • Meebrengen: picknick en drank voor 3 dagen, fietsreparatieset, zaklamp. Het is niet zeker maar we komen wel misschien een bakker tegen. Omdat er in de JH geen bar voorzien is zal de tocht­begeleider voor het avondmaal en avondvertier drank voorzien tot de voorraad uitgeput is. Fiets in prima staat (remmen, banden, versnellingen enz.).
 • Verkeersinfo: Maldegem ligt langs de E 34. De jeugdherberg ligt 1 km buiten het dorp richting Eeklo. Met de trein is het dichtstbijgelegen station Eeklo op 9 km.
 • Deelnemen: eerst telefonisch aanmelden (na 17u00) dan € 95,00 (overnachting en halfpension, wijn aan tafel en verbruik ’s avonds) overschrijven op bankrekening BE88 3850 0739 8941 van Freddy Verschoore Kapellen. Je bent pas zeker van deelname na ontvangst van de centen. Gelieve ook na het telefonisch aanmelden een e-mail te sturen naar mijn mailadres zodat ik jullie op de hoogte kan houden van de wijzigingen. Zeer belangrijk: we weten bij het ter perse gaan nog niet of deze tocht op de vermelde data (in mei) zal mogen doorgaan. Nu al is er een reservedatum van zondag 5/9/2021 tot dinsdag 7/9/2021. We informeren je tijdig.

De oorsprong van de naam Meetjesland is voor heemkundigen al een mooie kluif geweest. De benaming werd voor het eerst teruggevonden in een achtiende-eeuws document. Rond de afstamming of etymologie ervan circuleren verschillende legendes en mogelijke verklaringen. Pastoor Duvillers schrijft de herkomst van het woord toe aan Keizer Karel, die op doorreis de oude, spinnende vrouwen uit Zomergem meetjes noemde. De twee meest voorkomende verklaringen gaan enerzijds terug naar de Middeleeuwse turfgraverij (waar de blokken land voor ontginning ingedeeld werden in maten of meten) en anderzijds naar de achttiende eeuw, toen de streek gekend was voor zijn lijnwaad (métiers-land: het land der weefgetouwen). Het is alvast de moeite om er te fietsen.

Zaterdag, 22 mei 2021

Samenkomst aan de JH van Maldegem om 10u00. De tochten zijn nog niet uitgetekend maar de eerste dag zal de tocht niet langer zijn dan een 60-tal km.

Zondag, 23 mei 2021

Richting Zeeland (Nederland) ongeveer een 85 km.

Maandag, 24 mei 2021

Na onze bagage in de wagens gelegd te hebben nemen we voor de 3° keer de start voor een 60-tal km.

Mei
Za 29

Lommel - Kattenbos en Pijnven

Tochtbegeleiding: Kristien Nuyts

Tel: 0485 72 66 87

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 21 km
 • Samenkomst: 10u00, Wandelparkeerplaats, Kattenbos, Zandstraat, Lommel (schuin tegenover Brasserie De 5 Linden (op 2 km van het station in Lommel).
 • Meebrengen: goed schoeisel. Picknick, drank en € 1 Ronsergeld.
 • Verkeersinfo: Lommel is bereikbaar met de auto en de trein (treinstation op 2 km van het startpunt).
 • Deelnemen: aanmelden is verplicht. Als je uiteindelijk toch niet meekan, graag tijdig afmelden zodat we iemand die op de wachtlijst gelukkig kunnen maken.

In het noorden en het westen van Limburg zijn er bossen met zandduinen. Door het woelige verleden van deze streek is hier een uniek landschap ontstaan. Vandaag vind je in deze regio veel uitgestrekte dennenbossen, aangeplant door de mens. De landduinen zijn nu meestal bebost en zullen nooit meer gaan ‘wandelen’, maar je herkent ze nog tussen de dennen. De Ronsers gaan op dagtocht in deze mooie desolate streek. Vandaag wandelen we een dagstapper door een Kempens duin en bosland. Langs de route een Duitse militaire begraafplaats, vlindervallei, Pijnven, bosmuseum en kanaal van Beverlo. Kom het mee ontdekken!

Mei
Zo 30

Natuur in de Beneden-Dijle vallei

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 22 km
 • Samenkomst: om 10u15 op de parkeerplaats van de Nekker.
 • Meebrengen: picknick, drank, € 1 Ronsergeld.
 • Verkeersinfo: Nekkerspoel-Borcht 19 (gps adres Spuibeekstraat); De Nekker ligt op 1 kilometer van het station Mechelen-Nekkerspoel en op 2 kilometer van station Mechelen. Verkies je het openbaar vervoer vanaf het station van Mechelen? Neem dan één van de volgende bussen: 1, 510, 511, 512, 520, 528, 530, 532, 533, 538 of 681. Deze brengen je in minder dan 10 minuten tot aan de halte ‘Nekkerspoel Station’ of iets verder tot de halte ‘Sint-Libertuskerk’.
 • Deelnemen: er kunnen in totaal 20 personen deelnemen omdat we de tocht in twee groepen met gepaste interne afstand en coronaveilig zullen begeleiden. De twee groepen komen elkaar, als het goed gaat, onderweg tegen. Aanmelden is verplicht. Mocht je uiteindelijk toch niet kunnen meegaan, meld je dan aub af zodat we iemand die op onze wachtlijst staat gelukkig kunnen maken.

Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis, zochten Jurn en Linda naar varianten op bestaande tochten om een eigen toets te kunnen geven aan een traject, maar hoofdzakelijk om de drommen coronawandelaars letterlijk de pas af te snijden en ‘wild’ te gaan. Het is de garantie op originaliteit en het geeft je nog meer inzicht in de vele onverharde wegen die Vlaanderen rijk is. Vandaag stappen we veilig doorheen de streek waar Jurn en Linda al bijna 25 jaar wonen. Het laatste jaar hebben ze hun omgeving herontdekt een vastgesteld dat de eigen achtertuin toch nog heel wat te bieden heeft. In de lente denk je op bepaalde plaatsen zelfs in Noorwegen te zijn, enkel een kerk aan de einder verraadt menselijke aanwezigheid. Welkom in het gebied van de Beneden-Dijle.

De vallei van de Beneden-Dijle vormt een nog ongerept stukje Vlaanderen. Vanuit Mechelen wandelen we, met de Dijle als leidraad, onbezorgd naar het landelijke Bonheiden en Rijmenam. We doorkruisen hierbij mooi broekgebied met talloze beemden, vijvers, poelen en beekjes. We kuieren door grasland en broekbos, en over rustige jaagpaden.

De oude heerlijkheid Rijmenam maakt nu deel uit van de fusiegemeente Bonheiden en heeft een uitzonderlijk mooie parochiekerk (14de-15de eeuw). We wandelen ook door Mispeldonk. Het is een bijzonder gevarieerd natuurgebied met schrale graslanden, hooiweiden met houtkanten, vochtige loofbosjes en herstelde heidegebiedjes. Door dit landschap meandert de Boeimeerbeek. Een vogelsoort die hier bijzonder blij mee is, is de ijsvogel. Misschien dat we hem wel spotten…

Juni
Za 5

Naar de top van Vlaanderen: de Casselberg!

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km langs heel wat onverharde veldwegen en paadjes. De asfaltwegen zijn heel rustig.
 • Samenkomst: Grand’Place Norbert Ségart in Steenvoorde om 9u50. Stipt vertrek om 10u00.
 • Meebrengen: picknick en drank voor de dag. Zonnebescherming en/of regenkledij en goede wandelschoenen. € 1 Ronserbijdrage.
 • Verkeersinfo: rijd naar Poperinge, van daaruit naar Steenvoorde. Wie met de trein naar Poperinge gaat, kan de tochtbegeleider verwittigen. We kunnen je komen halen aan het station.
 • Deelnemen: graag een berichtje aan de tochtbegeleidster enkele dagen op voorhand.

De Casselberg, met zijn 176 m het hoogste punt van Vlaanderen is het stapdoel van deze wandeling. Vlaamsche dorpjes, prachtige vergezichten, pittige beklimmingen en een lekkere picon worden het hoogtepunt van deze zomerse dag! We vertrekken uit Steenvoorde, net ‘over de Schreve’ en het pittoreske Terdeghem met de bijzondere St. Maartenskerk is het eerste dorp op de wandelroute. Dan komt meteen de Recollettenberg in zicht, de voorbode van de Casselberg. We verkennen even de Grote Markt van Cassel voor we afdalen naar het piepkleine Oxelaere.

Daarna beklimmen we de Casselberg vanuit een andere hoek tot boven aan de top. Boven zullen we genieten van unieke vergezichten naar noord en zuid. Een verdere verkenning van de Grote Markt, nu mét café voor we aan de afdaling beginnen. Rustige landelijke wegjes voeren ons terug naar Steenvoorde, waar de Noordmeulen al wenkt.

(Met dank aan de GR-Dagstapper)

 

Juni
Do 17

Fortenroute Puurs

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: maximum 55 km.
 • Samenkomst: om 10u30 parking Coolhemdreef - Puurs.
 • Meebrengen: picknick en drank voor onderweg. € 1 Ronserbijdrage. Een fiets in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden! Herstelmateriaal in geval van lekke banden en mogelijke andere ‘ongemakken’.
 • Deelnemen: aanmelden per email of telefonisch. De eerste 10 kunnen mee.

Wie denkt dat een fietstocht met als thema de Groote Oorlog in Scheldeland een trieste of grauwe bedoening wordt, heeft het mis. Deze tocht loodst ons langsheen vlakke paden en dompelt ons onder in de geschiedenis van ’14-’18. Maar we verkennen toch ook vooral het groen en de prachtige Scheldezichten die deze regio uniek maken. Deze fietstocht is zonder twijfel de sportiefste en gezondste manier om je te verdiepen in het verleden terwijl je volop geniet van het unieke historische erfgoed langs de route. Je mag het beleven bij de Ronsers! Het Scheldeland was bij uitstek een regio die in de Groote Oorlog een hoofdrol speelde. De rivieren in de regio waren het decor voor tal van gevechten. Maar ook de verdedigingslinies die hier werden opgetrokken zijn stille getuigen van een rijk en indrukwekkend oorlogsverleden. Vandaag blikken we terug op die geschiedenis. Verkennen we de monumenten die in het landschap zijn blijven staan, de littekens die groeven trokken in de streek en de verhalen die nog steeds leven bij de mensen in de buurt. Kortom, de Groote Oorlog mag nooit vergeten worden. En daarom beleven we hem opnieuw. Op een sportieve én ontspannen manier.

Fort Liezele

Onze fietstocht start bij Fort Liezele. Dit beschermd monument is nu een museum, maar deed vroeger dienst als onder andere voedseldepot van het Duitse leger, Brits gevangenenkamp en opslagplaats voor gerecupereerde Duitse munitie. We starten dus meteen aan een ontzettend belangrijk icoon van de Groote Oorlog in de regio. Dit fort barst van de verhalen en maakt deel uit van de fortengordel die een massieve verdediging moest vormen voor de stad Antwerpen.

De forten van Scheldeland

Niet alleen Fort Liezele staat in de kijker tijdens onze fietstocht, ook het Fort van Bornem, de schans van Puurs en het Fort van Breendonk spelen een hoofdrol. Niet moeilijk als je weet dat de forten deel uitmaakten van de Stelling van Antwerpen, de verdedigingsgordel van de stad. Bij de terugtrekking van de troepen moesten Fort Liezele en de schans van Puurs die aftocht dekken. Een strategische locatie dus, ook vandaag, langs deze fietsroute

Pittoreske dorpjes – even de remmen dicht?

Op onze route komen we een aantal mooie, authentieke dorpjes tegen. Denk maar aan Lippelo, Sint-Amands of Mariekerke, meteen een prima plek om even de remmen dicht te gooien voor een pauze.

Juni
Zo 20

Gestel, wandelen langs Grote Nete en omgeving

Tochtbegeleiding: Jurgen Vandeputte

Tel: 0472 28 20 13

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 kilometer.
 • Samenkomst: in Gestel om 10u15 aan de kerk, er is een kleine parking 100 meter verder.
 • Meebrengen: Ronsergeld € 1, ter plaatse te betalen aan de begeleider. Picknick en drank voor ’s middags. Het kan altijd regenen, dus waterdicht schoeisel is aan te raden. Sommige plaatsen onderweg kunnen drassig zijn na regenval.
 • Verkeersinfo: Gestel ligt vlakbij Berlaar, ten oosten van Lier. Wie met het openbaar vervoer wil komen, gelieve zich te informeren op het internet.
 • Deelnemen: aanmelden is verplicht. Mocht je uiteindelijk toch niet kunnen meegaan, meld je dan aub af zodat we iemand die op onze wachtlijst staat gelukkig kunnen maken.

Bij deze wandeling is de Grote Nete nooit ver weg. We zien de rivier verschillende keren tijdens de wandeling. Verder mag je je ook verwachten aan een blik op een paar kastelen, en een afwisselend landschap van rivier, bossen en weilanden. Starten doen we aan de kerk van Gestel. Gestel is officieel verkozen tot 1 van de mooiste dorpen van Vlaanderen. Het dorpsplein ziet er nog authentiek 19de eeuws uit. We wandelen naar de Grote Nete, en belanden uiteindelijk op de Kruiskensberg. Volgens een legende genas hier in de 13de eeuw een herder nadat hij van een bron dronk. Om dit te gedenken werd een kapel en een kruisweg gebouwd.

We gaan verder naar de Merodesebossen en Herenthout. Iets verder passeren we het pittoreske kasteel van Herlaar, een van oorsprong middeleeuws kasteel dat in de 19de eeuw verbouwd werd. We zetten onze weg verder om aan het bekende café ‘t Schipke terug aan de Grote Nete terecht te komen. Van hieruit wandelen we een eind langs de Grote Nete, tot aan het hof van Rameien. Ooit werd dit kasteel gekocht door een zoon van Pieter-Paul Rubens. Daarna wandelen we door de velden terug naar Gestel. Als de coronagoden het toestaan, dan sluiten we af met een cafébezoek in Gestel.

Juni
Zo 27

VerAssende tocht langs trage wegen (Asse)

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 25 km
 • Samenkomst: om 10u20 aan het station van Asse. We vertrekken stipt om 10u30 na aankomst van de trein van 10u28.
 • Meebrengen: picknick, drank, € 1 Ronsergeld.
 • Deelnemen: er kunnen in totaal 20 personen deelnemen omdat we de tocht in twee groepen met gepaste interne afstand en coronaveilig zullen begeleiden. De twee groepen komen elkaar, als het goed gaat, onderweg tegen. Aanmelden is verplicht. Mocht je uiteindelijk toch niet kunnen meegaan, meld je dan aub af zodat we iemand die op onze wachtlijst staat gelukkig kunnen maken.

Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis, zochten Jurn en Linda naar varianten op bestaande tochten om een eigen toets te kunnen geven aan een traject, maar hoofdzakelijk om de drommen coronawandelaars letterlijk de pas af te snijden en ‘wild’ te gaan. Het is de garantie op originaliteit en het geeft je nog meer inzicht in de vele onverharde wegen die Vlaanderen rijk is. Vandaag stappen we veilig rond Asse en laten ons verrassen door de mooie uitzichten en de variatie van het landschap, op de grens met het Pajottenland.

Als je een zeer gevarieerd landschap in Vlaanderen zoekt, dan moet je vandaag meestappen. Je ontdekt er samen met ons de landelijke charme op een boogscheut van Brussel. We lopen er in de vruchtbare leemstreek, waar land- en tuinbouw nog rijke oogsten leveren en waar uitgestrekte landerijen en historische hoeven een soort vredigheid uitstralen. Dorpen als Mollem en vooral Mazenzele liggen op onze weg. Rustzoekers zullen ook genieten van het mooie Kravaalbos, een plaats waar de stilte wordt bewaard voor een volgend seizoen. De abdij van Affligem schept dan weer een serene sfeer: een oord waar je de neiging hebt om te gaan fluisteren. Misschien is de taverne al open, wie weet… Tussen Asse-ter-Heide en het eindpunt van de wandeling genieten we van een schitterend paadje tussen malse weilanden. Opnieuw een tocht om te koesteren.