De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Oktober
Za 1

Langs de Dijle naar Mechelen

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 17 km vlak. Inkorten is mogelijk.
 • Samenkomst: station Boortmeerbeek om 10u15 na aankomst van de trein uit Leuven die daar vertrekt om 9u54.
 • Meebrengen: picknick en drank (café is ‘s middags onzeker), een zakje voor je afval, degelijk schoeisel, € 1 Ronsergeld.
 • Verkeersinfo: van Mechelen naar Boortmeerbeek is er een trein om 9u36 (aankomst: 9u47). Met de bussen 284 en 285 geraak je er ook zowel uit Leuven als uit Mechelen. Terug uit Mechelen kan met de trein in alle richtingen. De treinuren even nakijken is altijd aan te bevelen.
 • Deelnemen: aanmelden niet nodig.

Door de Dijlevallei stappen de Ronsers langs enkele natuurgebieden naar Mechelen: een erg mooie tocht die je meeneemt doorheen natuurgroen en het lint dat de Dijle hier vormt. We starten bij het station van Boortmeerbeek. We gaan eerst even kijken bij een oude watermolen die daar al jaren staat te verkommeren.

Bij het monument dat herinnert aan de heldhaftige actie van 3 verzetsstrijders die het twintigste konvooi naar de concentratiekampen tot stand hielden en 231 mensen konden laten ontsnappen, blijven we ook even staan. 115 mensen bleven uit de handen van de nazi’s.

Na een paar leuke paadjes komen we in het Pikhakendonk, een natuurgebied dat zijn naam dankt aan de hagen van meidoorn en sleedoorn. Dit gebied is rijk aan diverse planten waaronder de grote pimpernel. Ook heel wat dieren vinden hier hun gading.

We komen op de dijk van de Dijle die we stroomafwaarts volgen. In de weiden langs de dijk hebben we veel kans om ooievaars, afkomstig van Planckendael, te zien foerageren. Op het kerkhof van Muizen was een ooievaarsnest te zien bovenop een groot kruisbeeld. Maar omdat dit dreigde in te storten door het gewicht werd er in de buurt een stevig platform opgericht maar de ooievaars bleven hun vroegere locatie verkiezen. We gaan even kijken wat er van aan is. Voorbij Muizen gaan we de brug over aan De Ridder van Musena en via het Brughuis, een gekend en populair café bij wandelaars en fietsers, trekken we door het Mechels Broek, een ander natuurreservaat en ook al beheerd door Natuurpunt.

In Mechelen ronden we de wandeling af langs minder gekende monumenten: de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Over de Dijle, het Begijnhof en de brouwerij het Anker.

Oktober
Wo 5

Battel-Heindonk

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 22 km
 • Samenkomst: aan de kerk van Battel (de Batteliek), Wolverbosstraat 42, 2800 Mechelen om 10u30 na aankomst van bus 4 of 286 of 287. Er is parkeerplaats voor auto’s.
 • Meebrengen: picknick voor de middag, drank voor onderweg. € 1 Ronserbijdrage.
 • Verkeersinfo: parkeer-gelegenheid aan de Batteliek.
 • Deelnemen: graag aanmelden via mail of telefoon.

Tussen Mechelen en Willebroek zijn er heel wat waterrijke gebieden. Ze zijn vaak amper toegankelijk maar dankzij Natuurpunt krijgen we er wel toegang toe zonder dat we ergens in het moeras blijven hangen. Deze mooie tocht doet je kennismaken met een wel erg groen gebied rond Mechelen dat je wellicht nooit eerder zag.

We starten aan de Batteliek, de brouwerij die de kerk van Battel opnieuw vorm gaf. Hoogtepunten van deze tocht zijn het natuurreservaat De Batteleer, een oud overstromingsgebied tussen de Zenne en het kanaal Leuven-Dijle. Langsheen de Zenne en Heffen (waar we nog geen glas heffen) gaan we richting Hazewinkel, een bekend roeicentrum. Daar kiezen we voor het Blaasveldbroek met otter- en bevereiland. Daar kunnen we picknicken. We stappen verder richting Den Bocht aan de Rupel. De weilanden lonken en zo bereiken we Heindonk en via de Dijle gaan we naar het Zennegat waar we iets kunnen drinken. We kiezen voor een oude Dijlearm om dan opnieuw aan de Batteliek te geraken. Met wat geluk hoef je niet op de bus te wachten en helpt een goede ziel je naar het station. We beloven je veel variatie!

Oktober
Vrij 7

t/m

Zo 9

Wandelen en/of fietsen in de Vallei van de Mark

Tochtbegeleiding: Hilde Vandevelde

Tel: 0496 59 47 06

E-mail:

 • Type: relaxweekend
 • Afstand: mag je zelf bepalen.
 • Samenkomst: vrijdag, vanaf 17u30 in de verblijfplaats.
 • Verblijf: Hof ter Wilgen, Maroiestraat 10, 9500 Viane.
 • Meebrengen: keukenhanddoek, boterhammendoos en eventueel potje en vork om overschotten van het avondeten mee te nemen voor de picknick van zaterdag en zondag. Lakens, toiletgerief, handdoek. Stapschoenen en/of fiets. Kaartmateriaal, gps als je dat hebt.
 • Verkeersinfo: de woning ligt ongeveer 3 km wandelen van het station van Viane-Moerbeke. Treinreizigers kunnen afgehaald worden aan het station.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

RELAX betekent dat er dit weekend geen tochtbegeleider is die het tempo en aantal kilometers bepaalt. De deelnemers beslissen zelf of ze willen wandelen of fietsen, een pittige tocht over de heuvels willen doen, zich aan een gezapig tempo door het landschap willen bewegen, een paar uur gaan wandelen en daarna in een hoekje duiken met een boekje… RELAX betekent ook dat je geen picknick hoeft mee te brengen. Je mag ’s morgen je brooddoos vullen met alles wat er op de ontbijttafel staat. Er is voldoende brood, beleg, fruit, snacks voor het vieruurtje… Ronsers ALL-IN dus.

De deuren van Hof ter Wilgen staan open vanaf vrijdag 17u30. Voor wie op voorhand een seintje geeft, wordt er diezelfde avond al een avondmaal voorzien. Dit is ook het moment waarop we kunnen overleggen wie wat gaat doen. Hof ter Wilgen is een vakantieverblijf gelegen langs een smal straatje, tussen velden en akkers, ver weg van stad en drukte. Eens voorbij de parking loop je zomaar binnen in de permacultuurtuin, een klein paradijsje waar je nog stilte en rust kan vinden en bovendien een heuse zwemvijver voor de allenmoedigsten onder ons.

DE deelnemers, jullie dus, bepalen zelf het programma, er zijn zowel wandel- als fietsknooppunten. Wandelaars kunnen de Rietbeemd, het Kluysbos of een stukje Pajottenland gaan verkennen, fietsers kunnen lekker vlak langs de Dender bollen, toch de muur van Geraardsbergen beklimmen of de hellingen van het Pajottenland, balanceren op de taalgrens,… Zaterdagavond koken we samen een lekkere, gezonde maaltijd. Zondag nemen we de overschotjes mee als picknick.

Oktober
Za 8

t/m

Zo 9

Viroinval

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: dag 1: 23 km, dag 2: 25 km.
 • Samenkomst: 10u15 aan de overnachtingsplaats, rue de la Gendarme 25, Vierves-sur-Viroin.
 • Verblijf: Le Relais Verlaine, Rue de la Gendarmerie 25, 5670 Vierves-sur-Viroin, t 060 39 98 24.
 • Meebrengen: picknick en drank voor twee dagen, lakens, slaapzak en kussensloop. Er zijn GEEN dekens voorhanden. Breng ook je wandelstokken mee.
 • Verkeersinfo: dit stukje België is erg moeilijk met het openbaar vervoer te bereiken. Kostendelend samenrijden is mogelijk. Enkele weken voordien bezorgen we je, mits je goedkeuring, de lijst van de deelnemers zodat je onderling kan afstemmen.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Toen we in 2019 in de Viroinvallei wandelden, was er de grote roep om terug te komen. De Ronsers houden woord en doen nu een heel ander stuk aan. De streek is gekend voor zijn kalkminnende graslanden met een zeer interessante flora en fauna. Op deze voormalige weidegronden graasden vroeger schapen, maar in het begin van de 20ste eeuw werd dit gebied door struiken overwoekerd. Momenteel lopen er projecten om deze gronden in hun oorspronkelijke staat te herstellen. De dichtbebouwde steegjes in het dorp, die het reliëf van het landschap volgen, ademen een bijna mediterrane sfeer uit. Daarom komen we graag in Vierves en nogal wat Vlamingen heb ben er een optrekje om er van de rust te genieten. De Ronsers gaan er een weekend lang genieten en hopen dat de koude van 2019 slechts een verre herinnering zal zijn in oktober. Deze tocht werd reeds twee keer uitgesteld door corona…

Zaterdag stappen we met de kleine dagrugzak naar Dourbes en volgen daarna weggetjes door de talrijke bossen in de buurt van Matagne-la-Grande-en-la-Petite. Beton en slijk wisselen elkaar af. We zoeken tijdig een picknickplek in de open lucht. Via het Bois de Matignolles stappen we terug naar onze ver trekplaats. Een echt rondje noordelijke Viroinstreek hebben we dan in de benen, inclusief bijna 400 meter klimmen en dalen. We overnachten en ontbijten in meerpersoonskamers in de goede Relais Verlaine. De tochtbegeleiding heeft er enige herinnering aan. Je kan het hen vragen tijdens de tocht.

Op zondag verkennen we de zuidkant en stijgen langzaamaan uit de vallei van de Viroin. Ongeveer halfweg komen we aan in Le Mesnil, een klein dorpje, genesteld op een hoogte, vlakbij de Maasvallei. We zien Montigny-sur-Meuse in de diepte liggen en keren dan onze steven terug naar het noordwesten om dan via de zeer bosrijke omgeving de afscheidspint te nuttigen in Vierves. Vandaag stijgen en dalen we telkens 580 meter.

Oktober
Zo 16

Smokkelaars en Reynaert De Vos achterna

Tochtbegeleiding: Hermien Matthys

Tel: 0472 60 00 48 (enkel ‘s avonds na 18u00 of in het weekend)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 21,7 km.

 • Samenkomst: we vertrekken om 10u00 aan de Koningstraat 17, 9170 Sint-Gillis-Waas aan het wandelknooppunt 79.
 • Meebrengen: picknick en drank voor de dag. Zonnebescherming en/of regenkledij, goede wandelschoenen en een goed humeur. € 1 Ronserbijdrage.
 • Deelnemen: vooraf aanmelden bij de tochtbegeleidster is noodzakelijk. Stuur een e-mail. Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen.

Tijdens deze sportieve wandeling verkennen we het Stropersbos en de stadswallen van de goed bewaarde Nederlandse vestingstad Hulst.

We starten in het Stropersbos en wandelen langs (on)verharde wandelwegen naar de vestingstad Hulst, om dan vervolgens terug te keren via het Stropersbos.

Het Stropersbos is gelegen op de grens België-Nederland. In Nederland krijgt het bos de naam “Clingense Bossen”. Je zou denken dat het Stropersbos vernoemd is naar de vele smokkelaars en stropers die in de oorlog dankbaar gebruik maakten van de dichte begroeiing. Niets is minder waar. Het bos heeft z’n naam gekregen van een adellijke familie die het landgoed eeuwenlang in haar bezit had. Het Stropersbos heeft verschillende oorlogen meegemaakt. Dat kan ook moeilijk anders, voor een bos dat teruggaat tot in de 13de eeuw. Hier en daar vind je overblijfselen van de Spaanse Successieoorlog. Hulst is een van de weinige goed bewaarde vestingsteden in Nederland. Hulst profileert zich als de “meest Vlaamse stad” van Nederland. Vooral de Bourgondische levensstijl van de stad Hulst trekt veel Belgische toeristen. Het oorspronkelijke dialect van Hulst en de omliggende (katholieke) dorpen wijkt sterk af van de overige Zeeuwse dialecten en vertoont een sterke continuïteit met de dialecten in het noorden van het Waasland. De stad heeft een rijke geschiedenis. Het herbergt verschillende historische gebouwen. Daarnaast vind je in de hele stad verwijzingen naar de geschiedenis en het verhaal over Reynaert de Vos. Tijdens de wandeling wandelen we aan de buitenzijde van de Hulstse stadswallen.

Oktober
Wo 19

Nieuwkerke (Heuvelland)

Tochtbegeleiding: Annemie Decoene en Patrick Maenhout

Tel: 0495 54 13 21 (Patrick)

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: voormiddag: 9 km, namiddag 13 km.
 • Samenkomst: café Hazekasteel, Steenwerkstraat 23 te Nieuwkerke. Vanaf 9u30 kan je er terecht voor een ochtendkoffie. ‘s Middags zijn we er welkom voor de picknick en na de wandeling voor de afscheidsdrank. Mogelijkheid tot parkeren op de markt of in de omgeving van de kerk. Start om 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: picknick en drank voor onderweg. Lunchafval nemen we mee in de eigen rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina. De tocht­bijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. Eventuele laattijdige wijzigingen in het programma worden meegedeeld op de site. Bekijk deze dus nog eens de dag voordien!

We wandelen in twee lussen vanuit Nieuwkerke, een deelgemeente van Heuvelland.

Nieuwkerke ontwikkelde zich waarschijnlijk langs de heirweg Terenburg - Kassel - Belle - Mesen - Wervik. Archeologische opgravingen en onderzoek sinds 2019 bevestigen dit vermoeden. Toen de Noormannen in de 9e eeuw de kuststreek onveilig maakten vluchtten heel wat kustbewoners naar dit bosrijk gebied; tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de streek totaal ontbost. Tijdens de Middeleeuwen kende Nieuwkerke een enorme bloei dankzij de lakennijverheid (14e-15e eeuw). Het grote marktplein herinnert ons aan deze roemrijke geschiedenis. De bewoners van Nieuwkerke kenden echter ook heel wat problemen: concurrentie met Ieper en de omliggende dorpen, godsdienttwisten, de Franse Revolutie en volledige vernietiging door de Duitsers in april 1918.

Tijdens onze wandeling langs verkeersluwe en -vrije wegen (met de Streek-GR Heuvelland, GR5A en GR 128) zullen we kunnen genieten van unieke vergezichten op de heuvelrij van Kemmelberg tot Casselberg in het noorden en de skyline van Rijsel, de torens van Armentières en de terrils van Loos-en-Gohelle in het zuiden. We maken onderweg kennis met de geschiedenis van de bosgeuzen in het Westkwartier, de hagenpreken en de gruwelijke moord op de pastoor, kapelaan en koster van Reningelst in januari 1568. Wie rond Nieuwkerke wandelt zal heus niet kunnen ontsnappen aan de geur van “Clarebout Patatoes”, als familiebedrijf opgericht in 1988 en nu één van de grootste aardappelverwerkende bedrijven ter wereld. Deze firma zorgt voor heel wat werkgelegenheid, maar ook voor verkeers- en reukhinder.

Oktober
Za 22

t/m

Zo 23

Indian summer fietstocht, afsluiter van het fietsseizoen

Tochtbegeleiding: Frank François, deze tocht kwam tot stand met Leen Vandendriessche

Tel: 0485 95 47 65

E-mail:

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: twee dagfietstochten van ± 60 à 65 km.
 • Samenkomst: op zarerdag 22 oktober om 10u00 aan de jeugdherberg in Zoersel. Gagelhoflaan 18, 2980 Zoersel.
 • Verblijf: jeugdherberg in Zoersel. Gagelhoflaan 18, 2980 Zoersel in de “Comfort-kamer” formule. We nemen ook avondmaal en ontbijt in de jeugdherberg. Lakens zijn inbegrepen.
 • Meebrengen: fiets in goede staat. De geëlektrificeerde ondersteunde ronser is ook welkom. Breng een EHBO-kit voor je fiets mee. Picknick voor 2 keer.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

We hopen op nog een paar stralende zomerdagen in oktober zodat de natuur zich kan voorbereiden voor herfst en winter. Dit uit zich dan in een prachtig palet van kleuren, genaamd “indian summer”. We zoeken met de fiets zoveel als mogelijk de bosrijke gebieden op om hiervan te genieten. En de enkele blaadjes die al gevallen zijn nemen we er graag bij.

Vanuit de jeugdherberg van Zoersel fietsen we langs rustige wegen en zoeken we de bosrijke omgvingen op en staan open voor een vleugje cultuur. De tochten zijn nog niet helemaal vastgelegd maar op het menu staan volgende mogelijkheden: de antitankgracht, de bossen van Brasschaat, natuurgebied De Merel, Wortel en Merksplas kolonie.

Oktober
Zo 23

Een rondje Geraardsbergen

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0477 54 97 39

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 24 km (of zoiets).
 • Samenkomst: station Geraardsbergen, 10u00 of na aankomst trein uit Zottegem om 9u55.
 • Meebrengen: picknick, drank en € 1 ronsergeld. Wandelgerei zoals gebruikelijk.
 • Verkeersinfo: station Geraardsbergen is vlot te bereiken via stations Gent-Sint-Pieters en Zottegem. Je kan gratis parkeren in de Vooruitzichtstraat dichtbij het station.
 • Deelnemen: graag aanmelden bij de tochtbegeleider. Op het ogenblik van opstellen van deze tochtaankondiging waren er geen coronamaatregelen.

Een pittige tocht in het zuiden van Oost-Vlaanderen vanuit de parel van de Vlaamse Ardennen!

De tocht vangt aan in Geraardsbergen, bekend, berucht en beroemd omwille van zijn M-cultuur: de Muur, de Mattentaarten en niet te vergeten het Manneken-pis. Van aan het station gaat het kriskras door het centrum naar de top van de Muur op 111 m hoogte, waar we genieten van de weidse vergezichten over de Dendervallei. Van hieruit gaat het richting Bosberg via de Wambashoeve uit 1641, tegenwoordig uitgebaat als “Bed and Breakfast”. Eenmaal het Raspaillebos doorkruist, gaat het via slingerende wegeltjes naar de kronkelende Dender. Grimminge, het sas van Idegem, De Gavers met jeugdherberg Het Schipken liggen op de terugtocht naar Geraardsbergen waar we afscheid nemen met een schuimende pint of iets gelijkaardigs.

Oktober
Za 29

t/m

Di 1

Dagstaptochten vanuit JH Bévercé (Malmédy)

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12 na 17u00

E-mail:

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: zarterdag 29/10 stappen we een twaalftal km. Zondag 30/10 en maandag 31/10 staan er 20 kilometer op het programma. dinsdag 1/11 wandelen we een
  14-tal km in de buurt van Hockay.
 • Samenkomst: om 11u00 op de parking van de jeugdherberg van Bévercé (Route de Eupen 36, Malmédy). We laten de bagage in de auto’s tot na de wandeling.
 • Verblijf: we slapen in 4-persoons kamers met toilet en douche op de kamer. Beddengoed is voorzien. Er is plaats voor 28 Ronsers.
 • Meebrengen: picknick en drank voor 4 dagen. In de buurt van de JH is er GEEN kans op bevoorrading
 • Verkeersinfo: de E42 volgen tot afrit Malmédy. Daarna tot Malmédy en dan richting Eupen (nog 3 km. tot Bévercé).
 • Deelnemen: Vanaf 25 september een belletje naar de tochtbegeleider (na 17u00). Contacteer de tochtbegeleider.

De Hoge Venen zijn beschermd sinds 1957 en vormen een 5.000 ha open veengebied. Het is niet alleen het oudste natuurreservaat van Wallonië, het is met stip ook het meest bekende natuurgebied ten zuiden van de taalgrens. Qua schoonheid en ecologische waarde moet het niet onderdoen voor de alom bekende toeristische topbestemmingen. De stad Malmédy heeft ook een noodlottige geschiedenis meegemaakt tijdens het Ardennenoffensief in de winter van 1944. De Ronsers gaan vier dagen stappen in deze mooie omgeving.

Op het ogenblik van het opmaken van deze tekst zijn de wandelingen van deze vierdaagse nog niet uitgetekend, maar de tochtbegeleider staat garant voor zeer afwisselende staptochten in een aangenaam klimaat.

November
Wo 2

Herfsttocht in Beersel

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 22 km
 • Samenkomst: NMBS-station van Beersel, vertrek om 10u30. Gratis parkeren achter het station bij het kasteel.
 • Meebrengen: picknick, drank voor tijdens de wandeling.
 • Deelnemen: aanmelden bij de tochtbegeleiding.

Beersel in Vlaams-Brabant, ten zuiden van Brussel, heeft een rijke geschiedenis van bierbrouwerijen (geuze-lambiek), molens (papiermolen Herisem), een kasteel en nu ook een wijndomein (Kraeyenberg). Tijdens onze dagtocht proberen we van dit alles een glimp op te vangen. Bij de voorbereiding zeiden we het dikwijls: wat een prachtige streek is dit! En nog: dit moeten de Ronsers echt beleven …

Vandaag wandelen vanuit het station van Beersel en volgen de Lambiekwandeling die ons naar het Gasthuisbos brengt. We passeren de meest opmerkelijke tuin van Alsemberg, de tuin der onlusten met bizarre kunstwerken. Via de Kapelwandeling, rond de begraafplaats van Vorst, komen we op de GR12. In het Kleetbos pikken we aan op de GR512, richting Linkebeek. Via de Kauwberg en het Sauvagère park bereiken we de Groene Weg. In het natuurgebied Keyembempt bevinden we ons al in Linkebeek waar we het kasteel Calmeyn rondwandelen. We bereiken het natuurgebied Frankveld en vervolgen onze tocht langs de Zennebeemden. Als afsluiter komen we langs het kasteel van Beersel waar een frisse geuze of lambiek of een ander streekbiertje. op ons wacht.

November
Za 5

Een krinkeltocht langs de Grote Nete

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 18 km vlak, behalve 2 km in ‘t begin. Inkorten mogelijk.
 • Samenkomst: station van Heist-op-den-Berg om 10u00.
 • Meebrengen: picknick en drank (café ‘s middags niet zeker), degelijk schoeisel, een zakje voor je afval, € 1 Ronsergeld.
 • Verkeersinfo: Heist is met de trein rechtstreeks te bereiken vanuit Leuven en Antwerpen. Vanuit Westerlo nemen we de bus naar Aarschot waar je met de trein verder kunt.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar is niet nodig.

Weer eens een tocht langs een van onze mooie rivieren. De Grote Nete is een zijrivier van de Nete in het stroomgebied van de Schelde. Ze heeft een lengte van ongeveer 80 kilometer en is bevaarbaar vanaf de versperring van Oosterlo. De Grote Nete ontspringt ten noordoosten van Hechtel. Vanaf Lier stroomt ze samen met de Kleine Nete en vormt ze de Nete of de Beneden Nete. De Grote Nete ligt zuidelijker dan de Kleine Nete en stroomt door volgende gemeenten: Meerhout, Balen, Geel-Oosterlo, langs Laakdal, Westerlo, Herselt, Westmeerbeek, Hulshout, Booischot, Heist-op-den-Berg, Hallaar, Itegem, Herenthout, Berlaar, Kessel en Lier. Bij de samenvloeiing met de Kleine Nete heeft de Grote Nete paradoxaal genoeg een kleiner debiet dan de Kleine Nete. De Ronsers kijken tijdens de tocht hoe het met dat debiet staat.

We starten in Heist-op-den-Berg en trekken eerst als opwarmertje naar de top van de berg die met zijn 45 m (voorlopig nog!) boven de zeespiegel uitsteekt, boven het omliggende landschap. We dalen af naar de Grote Nete die vanaf dan de leidraad is voor de rest van de tocht. De dijken zijn daar meestal niet verhard wat voor wandelaars wel aangenamer is. Van de omliggende dorpen krijgen we niet veel te zien, want er waren tijden dat de mensen slim genoeg waren om niet vlak bij het water te bouwen. Na heel wat gekronkel komen we aan in Westerlo waar we wel een drankje zullen vinden om de tocht af te ronden.

November
Vrij 11

t/m

Zo 13

Woudlopen in het land van Bouillon

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0477 54 97 39

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: 22 km + 25 km + 18 km.
 • Samenkomst: station Bertrix vrijdag om 10u15 of na aankomst van de trein uit Libramont om 10u06.
 • Verblijf: Auberge de Jeunesse, Rte du Christ 16, 6830 Bouillon, 061 46 81 37. We verblijven er in half-pension.
 • Meebrengen: wandelspullen zoals gebruikelijk (goede rugzak!). Beddengoed is voorzien. Picknick, drank voor 3 dagen. In Bouillon stappen we zaterdag- en zondagochtend langs de lokale bakker.
 • Verkeersinfo: station Bertrix ligt op de kruising van spoorlijn Namen-Dinant-Libramont en spoorlijn Libramont Aarlen. Vertrek trein vanuit Brussel-Noord om 7u43 richting Luxemburg, overstappen in Libramont om 9u52 richting Aarlen. Weekendbiljet naar Bertrix of andere formule: multipass,… Aan het station van Bertrix is gratis parking. Het station van Paliseul biedt geen parkingfaciliteiten; parkeren doe je in de omliggende straten.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Een 3-daagse wandeltocht naar en van het burchtstadje aan de Semois waarbij het woud en de Semois centraal staan. De Ronsers gaan er op en af en zien de blauwe rivier als meanderende leidraad. We overnachten in de jeugdherberg van Bouillon die het mooiste panorama biedt op Bouillon met zijn middeleeuws kasteel.

Vrijdag, 11 november 2022

De tocht start in Bertrix, ook wel de ‘stad van de leisteen’ genoemd. De grootste bezienswaardigheid van de stad is immers de leisteenmijn. We blijven op het plateau en stevenen recht naar La Cornette. Dit is geen ijscrèmefabriek maar La Cornette en Les Hayons waren twee heel actieve industriële plaatsen in de 17de en 18de eeuw. De reden hiervoor was dat La Cornette dicht bij de mijnen lag. Deze mijnen gaven werk aan de mensen uit de streek maar ze werden gesloten in 1725.

De middelen van La Cornette bestonden uit een oven, graanmolen, een zagerij, een vollenbedrijf (laken-en leernijverheid), een beukenmolen en een slijperij. Dat was veel voor een geïsoleerd gehuchtje. Veel resten zijn er niet meer van te zien. We doorkruisen verder het woud richting Curfoz en zetten de daling in naar Bouillon. De jeugdherberg ligt echter in Bouillon Au Dessus de la Ville!

Zaterdag, 12 november 2022

Dit is een echte Semoiswandeling. We dalen af naar de Semois en volgen de rivier met zijn vele bochten tot Poupehan. De campings onderweg liggen er wellicht verlaten bij tenzij het nog steeds zomert in deze periode (met de klimaatverandering weet je maar nooit). Corbion wordt een sportieve uitdaging.

Gelegen op de hoogtes en op een steenworp van Frankrijk troont het boven de Semois uit. Deze streek van de Semois ademt tabak uit. De teelt van de tabaksplant van de toen beroemde Semois-tabak kende zijn bloeiperiode in de jaren dertig. Toen werd meer dan 1200 ton geproduceerd, voor de pijp of om te rollen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg deze welvarende nijverheid zware klappen van de Amerikaanse blonde tabak en de mode van de sigaret.

In 1960 betekent de valse meeldauw, een verwoestende schimmelziekte, het einde van de Semois-tabak. Maar in Corbion leeft de tabak van de Semois nog volop in het tabaksmuseum. We flirten met de landsgrens van la douce France in “La Forêt de Sedan” alvorens we Bouillon en zijn château-fort médiéval zien opduiken.

Zondag, 13 november 2022

We glijden terug steil naar beneden en vervoegen de rechteroever van de Semois. Na dalen komt klimmen: de Belvedère van Bouillon is ruim 31 meter hoog en biedt een fantastisch uitzicht. Een langzame afdaling naar de Semois, een bocht of 2 verder, en we genieten nog eventjes van de mooiste rivier in Belgie alvorens definitief de Semoisvallei te verlaten. Kleine dorpjes zoals Botassart, Ucimont, Mogimont en Almache liggen op onze ontdekkingstocht naar het station van Paliseul, het eindpunt van deze 3-daagse.

November
Wo 16

Oostrozebeke

Tochtbegeleiding: Luc Delodder

Tel: 0477 51 89 42

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 2 lussen van 9,5 km.
 • Samenkomst: Sportcentrum Mandelmeersen, Ernest Brengierstraat 8, 8780 Oostrozebeke. Start om 10u00 Cafetaria zal open zijn vanaf 9u30: mogelijkheid voor koffie en toiletbezoek. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: picknick voor ‘s middags in de Sporthal, drank voor onderweg. Lunchafval nemen we zelf mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: parking in de Ernest Brengierstraat.
 • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina. De tochtbijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. Eventuele laattijdige wijzigingen in het programma worden meegedeeld op de site. Bekijk deze dus nog eens de dag voordien!

Het verborgen groen en de onbekende stappaadjes van “Rosebeke”, de vlasgemeente die evolueerde naar laminaat- en isolatieproducent.

De voormiddagtocht loopt door “de groene long”: over stappaadjes op de grens met Wielsbeke en de spoorwegberm van de vroegere treinverbinding Waregem - Ingelmunster. In de namiddag “klimmen” we uit de Mandelvallei richting “de Paanders” in Meulebeke. Wij genieten van het zicht over de Leievallei met in de verte de eerste glooiïngen van de Vlaamse Ardennen. We zijn welkom in het Sportcentrum voor de picknick en de afscheidspint.

November
Zo 20

Brakelse bossen en omstreken

Tochtbegeleiding: Carlo Uyttendaele

Tel: 0493 55 80 15

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 21 km
 • Samenkomst: mm 10u00 aan de Parochiekerk Sint-Maria, Everbeekplaats, 9660 Brakel. Vertrek om 10u15. Er is parking rond de kerk.
 • Meebrengen: in functie van het weer een regenplunje voorzien. Goed schoeisel is noodzakelijk. Lunchpakket voor onderwege en je Ronser-euro.
 • Deelnemen: een seintje vooraf aan tochtbegeleider is steeds welkom. We moedigen kosten- en plaatsdelend vervoer aan.

Deze keer geen wandeling aan een fort in de buurt van de woonplaats van de tochtbegeleider, maar wel een tocht in de klassieke Vlaamsche Ardennen voor een wandeling door bos en wei. Het parcours situeert zich in de driehoek tussen Brakel, Geraardsbergen en Ronse waarbij deze dorpskernen uiteraard vermeden worden.

De wandeling bevindt zich grotendeels in het Vlaams gewest alhoewel er geflirt wordt met de de grens en we ook in het Waals gewest zullen vertoeven. Gelukkig maakt de natuur geen onderscheid hier zodat we met volle teugen kunnen genieten van onder andere het Livierenbos.

Het Waalse Livierenbos ligt in het erg reliëfrijke landschap van de Vlaamse Ardennen en het Pays des Collines, met steile valleiwanden, glooiende heuvels en diep ingesneden beekdalen. Het toponiem Bois de la Louvière, in het Nederlands Livierenbos, heeft een Romaanse oorsprong en duidt een verblijfplaats van wolven aan. Er werden hier tot in de 17de eeuw wolven waargenomen, wat telkens tot verwoede klopjachten aanleiding gaf. Het bos stond ook bekend om zijn grote hoeveelheden geneeskrachtige kruiden. Een veilige en gezonde doortocht verzekerd dus.

De oude dorpskern van Everbeek, waar we vertrekken aan de parochiekerk, wordt ook wel Everbeek-Beneden genoemd. Hier vinden we de Everbeekse bossen die een erkend natuurreservaat zijn en bovendien beheert Natuurpunt deze. Er is ook een Everbeek-Boven in de buurt. Deze bosgebieden verbinden we door landbouwwegen en kerkwegels tussen de weiden en akkers, ook in de buurt van Zarlardinge en omstreken.

Doel is de wandeling af te sluiten op een terrasje in de buurt van parochiekerk waar hopelijk het, in corona-periode, caféterras nog open.

November
Zo 27

In het land van Streuvels: Van Vichte naar Ingooigem

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 18,8 km op licht glooiend terrein, grotendeels verhard; een verkorting van 2,5 km op het einde is mogelijk (vb bij slecht weer). Horeca in Vichte en Ingooigem.
 • Samenkomst: regenkledij, drank, picknick, goede (lage) wandelschoenen, € 1 Ronserbijdrage.
 • Meebrengen: regenkledij, drank, tussendoortje, goede wandelschoenen, € 1 Ronserbijdrage.
 • Deelnemen: graag aanmelden per mail of telefonisch bij tochtbegeleidster Anneke.

Het mooie wandelgebied ‘Land van Streuvels’ ligt wat verborgen ten zuidoosten van Kortrijk en precies dát is zijn grote troef. Het is er nog stil en ongerept! We ontdekken het groene, glooiende landschap dat Streuvels zo nauw aan het hart lag. ‘Zij houden vol, eensgezind in het houden, koppen tegeneen, armen over en door elkaar geslingerd zolang tot de wind, moe van het beuken en rammeien, liggen gaat of verder zijn macht gaat meten…’ (Stijn Streuvels, De bomen). Zal de wind ons ook parten spelen vandaag?

We starten in Vichte, aan het station, gemakkelijk bereikbaar vanuit Kortrijk. We wandelen door het Beukenhof, een groot park van 2.5 ha met mooie kasteelwoning.

De volgende bezienswaardigheid is de ‘Oude Kerk’, een romaans kerkje in Doornikse steen, beschermd cultuurpatrimonium. De Kerkdreef vormt een groene verbinding tussen het park, de Oude Kerk en het Kasteel. Er staan een 70-tal knoteiken waarvan sommigen een stamomtrek hebben van meer dan 3 m!

We zakken af naar het zuiden, richting Ingooigem. We bewonderen de mooie poort van Diesvelt Kasteelhoeve en kuieren door het glooiende landschap met weiden en beemden dat Streuvels zo bewonderde. De kerk van Ingooigem heeft als bijnaam ‘de papieren kerk’ vanwege de lichte muren en de hoge toren. Het graf van Streuvels bevindt zich tegen de zuidmuur. Via de knooppunten keren we langzaam terug naar Vichte, waar we nog even rond het dorp heen cirkelen.

December
Vrij 30

t/m

Zo 1

Voeren van oud naar nieuw

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: dag 1: 20 en 14 km, dag 2: 21 en 15,6 km, dag 3: 8 km.
 • Samenkomst: ‘s Gravenvoeren, kerk, 10u30. Er is parking in de ruime omgeving. Let op: in het centrum is het betalend parkeren.
 • Verblijf: VJH Jeugdherberg De Veurs, Komberg 40, 3790 Voeren, +32 4 381 11 10. We verblijven in halfpension en hoofdzakelijk op twee- of driepersoonskamers, afhankelijk van de totale bezetting van de jeugdherberg die dagen. Er is plaats voor 25 deelnemers.
 • Meebrengen: picknick, drank voor tijdens de wandeling, wandel-stokken, gezelschapsspel(en).
 • Verkeersinfo: kostendelend samenrijden.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Twee keer hebben we deze tocht al moeten uitstellen. Derde keer is 100% zeker de goede keer! Dit jaar blijven we in eigen land en stappen we in de mooie Voerstreek, laten ons er culinair verwennen en genieten onder Ronsers van een mooie jaarovergang. Zorgeloos genieten dus. En stappen doen we natuurlijk ook: tochten voor wie minder ver stapt en ook voor wie wat verder op verkenning wil. En als het goed is, zien we wat wild in de velden of bossen rondom.

We heten iedereen van harte welkom op de driedaagse aan de kerk van ‘s Gravenvoeren. Twee tochtbegeleiders (Jurn en Linda) bezorgen twee groepen een aangename tochtbeleving. Linda zorgt voor een kortere tocht zo gewenst, Jurn de (iets) langere maar zeer doenbare versie. Hij laat zijn zevenmijlslaarzen thuis.

Met Jurn op dag 1 gaat het van ‘s Gravenvoeren naar het zuiden en al snel zitten we in het veld en op onverharde wegen. Het Bois de Groensdael lonkt en van zodra we erdoor zijn, zetten we koers naar Sint-Martens-Voeren waar de jeugdherberg hoog boven het Voerdaal uittorent. We laten die rechts liggen en klimmen naar de panoramaweg, vlak aan de Nederlandse grens die we dan ook even later oversteken, richting Noorbeek. Via de Papenweg en de Taverne ‘In de Smidse’ (zouden we er binnen kunnen?) bereiken we de Natuurmonumenten Noordal en stappen we richting Libeek. Via de Groenenweg maken we nog een lus om dan na 20 kilometer terug in ‘s Gravenvoeren aan te komen. We hebben dan in totaal 349 meter geklommen. Met Linda gaat het in het begin gelijk op. Ook zij doet Sint-Martens-Voeren aan, maar trekt mogelijk niet verder naar Noorbeek, maar wel naar het erg mooie kasteel Altembroek. Via vier vijvers glipt deze groep ook wel even de grens over en loop je door bos om zo langzaam af te dalen naar de Voervallei waar de auto’s wachten. 299 meter klimmen, de tocht is 14 km lang. Tocht bij ter perse gaan onder voorbehoud. ‘s Avonds begeven we ons naar de Veurs, de jeugdherberg waar we twee nachten verblijven en genieten van een warme (feest)maaltijd. We brengen de avond met elkaar door. Breng wat gezelschapsspelen mee!

Op oudjaar staan er zo gewenst opnieuw twee tochten geprogrammeerd. Jurn begeleidt een deel van de groep richting Nederland (Noorbeek) en Hoogcruts en daarna door de prachtige Gulpvallei. Via Crapoel (waar we hopelijk geen krapuul ontmoeten) en Landsrade stappen we naar Heijenrath. ­Slenaken is prachtig pittoresk en er is ook een drankgelegenheid indien geopend dan. Op de grens vinden we brasserie ‘t Boerenhof mocht in Slenaken niets open zijn. Van daaruit zetten we opnieuw koers naar de jeugdherberg waar we na goed 430 meter klimmen en 21 kilometer stappen, rustig aankomen om ons voor te bereiden op een fijn oudjaar. Bij Linda gaat het in dezelfde richting (Noorbeek en Hoogcruts), maar in de Gulpvallei kiest ze voor de zuidelijke richting. Ook Slenaken staat op het programma en de laatste vijf kilometer lopen gelijk met Jurns tochtambitie.

Na de feestnacht (met eerder virtuele kussen en omhelzingen), ontbijten we iets later en waaien erna nog heel even een tweetal uurtjes uit. We laten de auto staan en stappen met z’n allen richting Sint-Pieters-Voeren waarna we rechtsomkeert maken richting parking. Nadien zetten we - hopelijk voldaan - koers naar huis.

September
Zo 4

Rondje Munkzwalm

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 20 km
 • Samenkomst: 9u45 aan het station van Munkzwalm. We vertrekken om 10u00 stipt.
 • Meebrengen: regenkledij, drank, tussendoortje, goede wandelschoenen, € 1 Ronserbijdrage.
 • Deelnemen: graag aanmelden per mail of telefonisch bij tochtbegeleidster Anneke.

De Zwalmstreek is een echt wandelwalhalla: de streek boordevol golvend groen en landelijke rust biedt veel wandelgenot. Weiden met koeien, paarden, schapen, kleine plukjes bos, en veel akkers lopen als een rode draad doorheen deze tocht. Hier en daar zien we nog een authentieke (water)molen, vaak met een aangebouwd café of restaurant. Tijd dus om de streek nog eens te verkennen.

We starten onmiddellijk op de linkeroever van de Zwalm. Op de andere oever zien we het Gaverbos. Een beetje verderop bewonderen we de Terbiestmolen, de laatste watermolen van de Zwalm. We volgen voor een groot stuk de GR 122. Onze wandeling brengt ons naar het schilderachtige Dikkele (waar ‘de brouwer’ staat) en Dikkelvenne, Hemelgem, Sint-Maria-Latem, Nederzwalm en terug naar Zwalm/Munkzwalm. Op het einde van de tocht zien we ook de beroemdste Zwalmmolen, eeuwenlang in bezit van de Sint- Pietersabdij. We vonden inspiratie in de Dagstappergids van GR. En de tochtbegeleidster hoopt dat haar deelnemers inspiratie vinden bij elkaars verhalen.

September
Za 10

Door Haspengouw naar een betoverende tuin

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 13 km. Wie wil kan na het bezoek aan de tuin nog een extra wandeling maken.
 • Samenkomst: zaterdag 10 september om 10u00 in het station van Tienen.
 • Meebrengen: goed schoeisel, picknick en drank (café waar we mogen picknicken onzeker), een zakje voor je afval, € 1 Ronsergeld.
 • Verkeersinfo: vanuit Ste-Marie-Geest kun je met bus 360 om het uur (u +36) van De Lijn terug naar Tienen.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar is niet nodig. Meer info over de tentoonstelling.

Een tocht van Tienen naar Sainte-Marie-Geest door een golvend landschap, langs de Grote Gete en naar een bijzondere tuin.

We starten bij het station van Tienen en komen al gauw in de vallei van de Grote Gete. Hoegaarden waar het beroemde witbier wordt gebrouwen, ligt op onze weg. Een tijdje brouwde men niet meer in Hoegaarden maar in de VS met smaakverlies tot gevolg. De Hoegaarden was geen Hoegaarden meer tot ze terug aanknoopten met de traditie.

Maar even over Tienen nu. Dit stadje is eeuwenlang een enclave van het prinsbisdom Luik geweest in het hertogdom Brabant. Deze unieke ligging bood onder meer fiscale voordelen. De monumentale Sint-Gorgoniuskerk (1759) in zuivere rococostijl is van ver zichtbaar. Vlak bij de kerk bevindt zich het kapittelhuis waar vroeger de kanunniken woonden is nu een infocentrum dat bij de Hoegaardse Toontuinen hoort.

Verder gaan we door glooiende velden, kruisen de taalgrens en lopen door Saint-Remy-Geest een dorpje met provençaals uitzicht dat te danken is aan de witte gobertangesteen. De Betoverende Tuin bevindt zich wat verder in Sainte-Marie-Geest. Het is een ietwat verwilderde tuin waarin elk jaar een tentoonstelling van hedendaags beeldhouwwerk te zien is.

Wie wil kan de expo bezoeken (€ 8, drankje inbegrepen), kan nog wat in de buurt wandelen of met de bus terug naar Tienen rijden. De Ronsers zijn er graag bij.

September
Zo 11

Herentals

Tochtbegeleiding: Herman Coeckelberghs

Tel: 0472 37 06 25

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 19 km.

 • Samenkomst: samenkomst: aan het station van Herentals om 10u30.
 • Meebrengen: picknick, € 1 Ronserbijdrage.
 • Verkeersinfo: er is parking aan de Colruyt van Herentals. Indien er mensen zijn die met de trein komen en bij vertraging van de trein de start van de tocht dreigen te missen, graag even de tochtbegeleider verwittigen zodat de groep volledig kan starten.
 • Deelnemen: graag even melden per mail of telefoon dat je meestapt.

Wandelen op ‘nine-eleven’: is dat wel een goed idee? Tochtbegeleider Herman ziet er geen graten in en de Ronsers ook niet. Samen zoeken ze naar mooie plekken in de Antwerpse Kempen. Een verrassend mooie streek rond Herentals openbaart zich aan ons.

We vertrekken aan het station van Herentals om onmiddellijk de spoorweg terug over te steken en de GR5 te bewandelen. Vervolgens steken we de Kleine Nete over en beginnen die dan te volgen aan de andere oever om dan rechts af te slaan en het Leikenpad en de Dijkbaan te volgen. Zo komen we aan de schapenstal van Vorselaar, een zeldzaam Kempens erfgoed dat in de verlofperiode door Natuurpunt wordt opengehouden. Een deel wordt gebruikt als schapenstal en ontmoetingsplaats en daar kunnen we wellicht onze meegebrachte picknick nuttigen. Drank kan je ter plaatse kopen.

Wat verder kruisen we het dorpje Vorselaar om erna in het open veld verder te wandelen. Een beetje verder zijn we terug in het bos. De Toeristentoren geeft een zicht op de hele streek: het mooie Kempische landschap. Even later staan we terug aan het station waar we onze tocht begonnen.

September
Zo 18

Fietsen in de groene gordel: Gents havengebied

Tochtbegeleiding: Hermien Matthys

Tel: 0472 60 00 48 (enkel ‘s avonds na 18u00 of in het weekend)

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: ongeveer 61 km.

 • Samenkomst: we vertrekken om 10u00 aan de kerk, Grote Markt, 9060 Zelzate.
 • Meebrengen: picknick en drank voor de dag. Zonnebescherming en/of regenkledij en een fiets in goede staat. € 1 Ronserbijdrage.
 • Verkeersinfo: wie via de E34 van de kust komt, moet er rekening mee houden dat de brug in Zelzate open kan staan. Reken dan 10 minuten extra bij je reistijd. Zelzate is het best bereikbaar met de auto via de R4 of de E34.
 • Deelnemen: vooraf aanmelden bij de tochtbegeleidster is noodzakelijk. Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen.

Het Gentse havengebied heb je misschien niet meteen in gedachten om te fietsen, maar laat je tijdens deze tocht verrassen. Het is meer dan de rookpluimen van vroeger en het fijne stof. Als de Ronsers er fietsen is dat vakkundig weggeblazen (dat hopen we, hoewel dat niet in de functiebeschrijving van een RonsertochtbegeleidSTer staat).

We ondernemen een derde poging om deze fietstocht te doen. In 2020 hebben we de tocht halverwege moeten afbreken wegens hevige regen. Vorig jaar hebben we de tocht moeten annuleren wegens corona. Daarom staat de tocht dit jaar opnieuw op het programma, maar deze keer in omgekeerde richting. Wie er vorig jaar half bij was heeft dan het voordeel een stuk gedaan te hebben wat nog niet befietst werd. We richten ons tot de weergoden voor betere omstandigheden.

We vertrekken aan de kerk op de Grote Markt van Zelzate. We rijden vervolgens doorheen verschillende gemeenten: Wachtebeke, Mendonk, Desteldonk, Evergem, Sleidinge, Oosteeklo en Ertvelde om dan terug te eindigen op de Grote Markt in Zelzate. Het parcours bevat verschillende onverharde wegen en we rijden regelmatig tussen het groen. In de buurt is ook een stiltegebied. SSSSTTTT.

September
Wo 21

Gistel

Tochtbegeleiding: Jacky Mergaert

Tel: 0498 10 10 37

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: voormiddag: 10,2 km, namiddag: 8,6 km.
 • Samenkomst: Sporthal en O.C. Zomerloos, Sportstraat, 8470 Gistel. Het Sportkaffee zal open zijn voor koffie en toiletbezoek. Er is , gratis parkeergelegenheid. Vertrek om 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: picknick en drank voor onderweg. Lunchafval nemen we mee in de eigen rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina. De tocht­bijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. Eventuele laattijdige wijzigingen in het programma worden meegedeeld op de site. Bekijk deze dus nog eens de dag voordien!

De wandeling bestaat uit twee lussen, telkens met vertrek en aankomst aan de Sporthal in Gistel.

We wandelen van de Sporthal langs een onverhard paadje tot we de Groene 62 bereiken. Deze voormalige spoorlijn werd in 1867 aangelegd met de bedoeling Oostende met Armentières (Frankrijk) te verbinden om dan via lijn 63 de Parijzenaren naar de Belgische kust te brengen! Dit is echter niet gelukt want de verbinding Ieper-Waasten werd nooit aangelegd. Het is dus bij het traject Oostende-Torhout gebleven. De lijn was 22 km lang en er waren 8 haltes. Nu is het een druk bereden fietspad en ook een wandelpad. We wandelen er een stuk langs en passeren het huidige stadhuis van Gistel, waar zich vroeger het station bevond. Twee “nepslagbomen” herinneren ons aan de vroegere spoorweg.

Verderop verlaten we de Groene 62 en volgen een beekje door het gras achter het KTA. Een heirweg en een wandelpad brengen ons in een dreef die naar het kasteel Montjoie leidt, gebouwd in de 18de eeuw voor de Engelse familie Bartlet. De Lantaarnstraat brengt ons naar de brug over het Groot Geleed. Dit is een gedeeltelijk restant van het Testerepvliet, dus in feite een kreek. De kreek kwam tot stand tussen de tweede en de negende eeuw, toen de zee door de zwakke duinengordel in Middelkerke brak. De kreek werd rechtgetrokken en verbreed en speelt een grote rol in de laag gelegen gebieden Moere Blote en het Nieuwland. Grachten en beken werden gegraven die uitmonden in het Groot Geleed. Het overtollige water wordt via het Pompgemaal (1963) in de Moerdijkvaart overgepompt; het stroomt verder via de Waerevaart in Snaaskerke naar het kanaal Plassendale-Nieuwpoort waar het bij laag water in zee kan worden geloosd. In de jaren ’90 werden de pompen vervangen door een vijzelgemaal met een vuilscheider, de turbines blijven nog wel behouden voor noodgevallen. We volgen de mooie waterloop en bereiken in Gistel de Oostmolen, in 1977 na een felle brand gerestaureerd. We wandelen door het nieuwe stadspark met twee bunkers; een interessante uitleg wordt ter plaatste gegeven. De Zomerloostraat brengt ons naar het Sportkaffee voor onze middagpauze; er is soep voorzien.

Na de middag wandelen we langs de motorhomeparking naar de Waerevaart en deze leidt ons naar Snaaskerke. Het polderdorp Snaaskerke is een deelgemeente van Gistel en dankt haar ontstaan aan het feit dat de kustlijn verder landinwaarts verschoof en de zee het land overstroomde en dan ook terug zeewaarts verschoof; dit noemt men transgressie. Het dorp bestaat uit twee delen: Snaaskerke-dorp ten zuiden van het kanaal Nieuwpoort-Plassendale en Snaaskerke-polder ten noorden daarvan. Wij blijven ten zuiden en nemen de voetwegel richting kerk; even verder wandelen we langs de Groene 62 tot in Gistel waar we ons eindpunt aan de Sporthal bereiken.

September
Do 29

Naar de taalgrens tussen de kastelen

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: max 60 km, glooiend terrein, 750 hoogtemeters.
 • Samenkomst: om 10u30 op het dorpsplein van Gooik.
 • Meebrengen: een fiets in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden. Herstelmateriaal in geval van lekke banden en mogelijke andere ‘ongemakken’. Picknick en drank voor onderweg.
 • Deelnemen: aanmelden per email of telefonisch met vermelding van je gsmnummer.

Op deze pittige route door het heuvelend Pajottenland maak je kennis met de kastelen Gaasbeek, Ter Rijst, Coloma en Groenenberg. Maar ook minder gekende kastelen zoals Heetvelde, Saffelberg en waterkasteel Baljuwhuis krijgen we in het vizier. Een frisse geuze zal deugd doen in één van de fietscafés langs het traject. De Ronsers smeren hun benen in, maar zoals steeds bij de tochtbegeleidster ligt bovenop een berg de beloning.

De kastelen van het Pajottenland en de Zennevallei

Het hertogdom Brabant, het graafschap Vlaanderen, de stad Brussel en het graafschap Henegouwen, er liepen destijds flink wat grenzen door het Pajottenland en de Zennevallei. Om die grenzen te verdedigen en robbertjes uit te vechten, bouwden hertogen, graven en kasteelheren uit de kluiten gewassen burchten. Vanaf de 16de en 17de eeuw verloren ze hun strategische belang en werden verbouwd tot lusthoven: fraaie en stijlvolle buitenverblijven voor de adel.

Kasteel Saffelberg - Gooik

Kasteel Saffelberg is vandaag het hoofdkwartier waar een zakenman zijn investeringszaken in alle discretie afhandelt. Volgens de Ferrariskaarten stond er oorspronkelijk een U-vormige hoeve. Het eclectische kasteel, met een heuse gasverlichting, centrale verwarming en zelfs opvang van regenwater op zolder, kwam er pas in 1906 onder impuls van Baron Philippe van Oldeneel tot Oldenzeel en barones Marie-Henriette de Wouters de Bouchout.

Kasteel Ter Rijst - Pepingen

Het eerste kasteel Ter Rijst werd in 1169 door de graaf van Henegouwen verwoest. Het tweede kasteel werd in 1480 afgebroken door een zekere Karel van der Noot die er een echte burcht liet bouwen. Die burcht werd dan weer in 1868 grotendeels gesloopt door Burggraaf Théodore de Nieulant de Pottelsberghe, die het kasteel zijn huidige vorm gaf. Het classicistische kasteel is ingericht als B&B en restaurant. Het park van 100 hectare ademt geschiedenis en pakt uit met talrijke inheemse bomen, prachtige zeldzame bloemen, een wervelend dierenbestand en fenomenale vergezichten. Je kan hier in alle rust wandelen. In het voorjaar geniet je in het park volop van de bloemenpracht.

Kasteel van Heetvelde - Oetingen

Een indrukwekkende woontoren. De Waterburcht, zo kennen ze het kasteel hier. Het maakte deel uit van de verdedigingsgordel die door de graven van Henegouwen werd opgetrokken. Je kunt er de schietgaten nog zien. De vierkante donjon dateert uit de 16de eeuw.

Kasteel Coloma - Sint-Pieters-Leeuw

Het huis van de kamerheer. Het gemeentelijke cultureel centrum was oorspronkelijk een waterburcht uit 1515 en de zetel van de heerlijkheid Leeuw. Het kasteel is genoemd naar Karel de Coloma, kamerheer van keizerin Maria-Theresa van Oostenrijk, die eigenaar was van 1751 tot 1758. De Rozentuin van Coloma is er eentje van wereldniveau. Hier groeien meer dan 3.000 verschillende rozenvariëteiten uit alle werelddelen. In de 15 hectare grote tuin is het daarenboven heerlijk wandelen en kuieren.

Kasteel van Gaasbeek - Gaasbeek

Graaf zonder hoofd. Zonder twijfel het bekendste, grootste en meest romantische kasteel van het Pajottenland. Het werd vormgegeven door de excentrieke markiezin Arconati Visconti en in 1921 geschonken aan de Belgische staat. Minder romantisch is het verhaal van bewoner en graaf Lamoral van Egmond. Zijn verzet tegen de Spaanse inquisitie werd hem niet in dank afgenomen: de graaf werd onthoofd op de Brusselse Grote Markt in 1568. Het kasteel blijft nog tot 2023 gesloten wegens renovatie, maar de museumtuin en de Sint Gertrudiskapel zijn steeds te bezoeken.

Waterkasteel Baljuwhuis - Gaasbeek

Het huis van de politiechef. Baljuw Thomas Spruyt – de hoofdcommissaris van zijn tijd, zeg maar – bouwde zijn waterkasteel tussen 1602 en 1606 bijna in de schaduw van het Kasteel van Gaasbeek. De Franse troepen takelden het aan het einde van de 17de eeuw behoorlijk zwaar toe, maar de familie Spruyt liet het weer heropbouwen. De ringgracht werd in 1870 gedempt door markies en kasteelheer d’Arconati-Visconti.

Kasteel Groenenberg - Sint-Pieters-Leeuw

Buitenverblijf van meneer notaris. Het is vooral het 45 hectare grote Engelse landschapspark dat het ‘m doet. Het kasteel zelf werd pas in 1900-1901 gebouwd door notaris Charles Claes uit Halle, een goede vriend van Leopold II. Solitaire bomen en kleurrijke heesters, oogstrelende azaleastruiken en paarse vlinderstruiken garanderen het hele jaar door kleur.

De Ronsers fietsen er langs, erover en erdoor. Aan jou om het mee te maken. En zoals steeds: ondanks de hoogtemeters: het blijft een slappe fietstocht.