De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Juli
Za 7

t/m

Zo 8

Fietsen tussen de bomen én het water in Limburg

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 724 722

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: dagafstanden variërend rond de 70 km.
 • Samenkomst: vertrek om 10u30 aan het station van Lommel na aankomst van de trein uit Antwerpen van 10u25. Graag zelf controleren! Parking aan het station.
 • Verblijf: We overnachten in de Jeugdherberg van Hasselt. Spoorweg­straat 80, 3500 Hasselt. Telefoon: 011 45 50 81.
 • Meebrengen: een fiets in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden! Herstelmateriaal ingeval lekke banden en mogelijke andere ‘ongemakken’. Picknick en drank voor 2 dagen. Op zondag vinden we wel een bakker! Lakens en dekens zijn aanwezig.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

In het voorjaar van 2016 kan je in Bokrijk genieten van een unieke vijverbeleving. Je fietst er door de vijvers van “De Wijers” in Domein Bokrijk, bij knooppunt 91 van het fietsroutenetwerk. Via een fietspad van 212 meter lang en 3 meter breed, met het water aan weerszijden op ooghoogte, fiets je door het water. Links en rechts kijk je over de waterspiegel heen. Een coole en koele ervaring, heel dicht bij de natuur. Je ziet, voelt en ruikt het water. Alleen het hoofd van de fietsers steekt boven het waterpeil uit. Fietsen door het water was het populairste fietspad in 2017! ook de Ronsers kunnen er wat van en zullen bovenaardse toeren uithalen om door het water te fietsen! Ze zitten in de provincie Limburg niet stil wat betreft vernieuwingen voor het fietsroutenetwerk. Sinds vorig jaar heeft Limburg er nog een nieuwe attractie bij. Een fietsstrook op tien meter hoogte, dwars tussen de bomen. De fietsconstructie is een strakke dubbele cirkel met iconische allures. Het pad stijgt geleidelijk tot een hoogte van 10 meter en is 700 meter lang. De diameter van de brug is 100 meter. Medio 2018 zou het traject ‘cycle of life’ in gebruik moeten zijn. Bij de aanleg van het nieuwe netwerk wordt ook gelet op de natuur. Met de route ‘fietsen door het water’ in Bokrijk en het ‘cycle of life’-traject in Hechtel - Eksel lijkt de toon gezet voor mooi en spectaculair fietsen in Limburg. Maar er staan nog meer projecten op til. Midden 2019 moeten er nog twee nieuwe attracties en routes bijkomen. Zo komt er ook een route onder de grond, een route in de mergelgrotten van Riemst, kan je gaan fietsen door de heide in het Nationaal Park Hoge Kempen en komt er een ‘Mine Trail’-route van 36 kilometer door de mijnstreek van Maasmechelen tot Beringen en kan je genieten van een fruitspoor langs de plantages van Haspengouw. Er staan voor de Ronsers dus nog veel mooie tochten in het verschiet in ‘de Limburg’.

Juli
Do 12

Het Krekedal (Torhout - Diksmuide)

Tochtbegeleiding: Karel Huyghebaert

Tel: 0488 07 54 23

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: ongeveer 50 km.
 • Samenkomst: het station van Kortemark om 10u00.
 • Meebrengen: picknick, drank, een goeie fiets en € 1 Ronsergeld.
 • Verkeersinfo: trein Lichtervelde - Kortemark: Lichtervelde: 9u32, Kortemark: 9u37. Gratis parkeren nabij station (Stationsplein).
 • Deelnemen: liefst aanmelden, maar het moet niet.

Het groene Krekedal is een mooi stukje West-Vlaanderen dat nog niet kapotgebouwd werd. De Krekebeek (Krekelbeek) loopt van Torhout naar Diksmuide, maar heet vanaf Handzame de Handzamevaart. Tot eind 19de eeuw voeren er bootjes op. Vanaf het station van Kortemark rijden we naar Handzame, een dorp dat in de Middeleeuwen een niet onbelangrijke zee­haven was. Werken is ons volgende dorp, we passeren er de Hoge Andjoen, een motte-kerk.

Enkele kilometer verder staan we bij de Vredesmolen in Klerken, een indrukwekend oorlogsmonument van waar we kunnen genieten van wijdse vergezichten, misschien zien we de Kemmelberg. Naar Diksmuide, mooi heropgebouwd na de totale vernietiging, daarna naar Vladslo: het Praetbos met zijn “Treurende ouderpaar” van Käthe Koll­witz. We verlaten dit intieme soldatenkerkhof en fietsen naar Koekelare en zijn gerestaureerde brouwerij, de ast ervan is nu het Käthe-Kollwitzmuseum. Terug de fiets op richting startplaats: Kortemark.

Juli
Za 14

Van Leuven naar Bierbeek door bossen en velden

Tochtbegeleiding: René Brynaert

Tel: 016 40 66 30

E-mail: (niet voor snel antwoord)

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km. Inkorten kan.
 • Samenkomst: om 9u40 bij het wachtlokaal van de Lijn voor het station van Leuven.
 • Meebrengen: stevig schoeisel en kledij aangepast aan het weer. Boterhammen en drank voor ‘s middags, een zakje voor je afval (ja, jij ook!), € 1 ronsergeld en wat kleingeld voor een drankje, een Lijnkaart als je er een hebt. Geen honden!
 • Verkeersinfo: vanuit Bierbeek rijden er 3 bussen per uur terug naar Leuven.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar is niet nodig.

Een zomerse tocht door de bossen bij Leuven.

We starten bij het station van Leuven en staan al dadelijk voor een dilemma: wat is de mooiste weg door de stad naar Heverleebos. Ofwel langs kleine straatjes, verborgen parkjes, het Begijnhof en het kasteel van Arenberg ofwel langs de abdij van Park met zijn mooie vijvers. In Heverleebos hebben we ook maar te kiezen tussen de vele weggetjes en dreven. We trekken langs wijngaarden en komen zo in het Meerdaalbos dat met zijn grote variatie aan bomen volgens velen interessanter is dan het Zoniënwoud. Als er nog tijd en energie rest maken we nog een lusje door de velden aan de Waalse kant van het bos. Het eindpunt wordt Bierbeek waar we in een gezellige herberg wel een verdiend drankje kunnen krijgen.

Enkele verzen van Erik van Ruysbeek, een echte bosvriend:

Door deze bossen loop ik nu jaar in jaar uit

door weer en wind, door zon en regen.

De schaduwkrochten zijn er mijn geliefde wegen,

mijn ogen en mijn handen strelen blad en kruid.

Al wat ik zien kan, horen, ruiken is mijn buit,

de humus of het mos voelen mijn voet niet wegen

en komt mij plots een hinde tussen de struiken tegen,

een boom word ik, een schim en kijk vertederd uit.

Juli
Zo 15

Nobel fietsroute

Tochtbegeleiding: Felix Vercauteren

Tel: 03 766 23 99 of 0472 74 63 72

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: 50 km
 • Samenkomst: gemeenschapscentrum “De Route”, Stationstraat 201, 9170 Sint-Gillis-Waas. Toeristisch infokantoor. Vertrek om 10u15.
 • Meebrengen: goede fiets + herstelmateriaal. Picknick + € 1 Ronsergeld.
 • Verkeersinfo: Sint-Giilis Waas is te bereiken via de E34 - expressweg Antwerpen - Knokke.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet. Je bent welkom!

Koning Nobel, de leeuw uit dierenepos Reynaert de Vos, neemt je mee op deze fietstocht langs de mooiste wegen in het centrum van het Waasland. Vanuit Sint-Gillis-Waas fiets je in de bedding van de oude spoorwegverbinding Hulst - St.-Niklaas recht naar het centrum van het Waasland. Door Sint-Pauwels en langs het natuurgebied het Steengelaag in Stekene ga je in het noorden heel even de Nederlandse grens over om via de natuurpracht van Stropersbos en de kreken van Saeleghem terug in Sint-Gillis-Waas te eindigen. De Ronsers zullen het geweten hebben in het land van Reynaerde.

Juli
Wo 18

Vinderhoute - Merendree

Tochtbegeleiding: Roland Vansteelandt

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20,5 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10uu00 aan de kerk van Vinderhoute. Parkeren langs de weg, gps Dorsweg 17, Vinderhoute. Café Nebulas, ‘s morgens niet open. Op tijd komen is hoffelijk. Er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick meebrengen voor in het Verdronken Eiland in Merendree en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de R-tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst op onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

De Vallei van de Oude Kale - beschermd stiltegebied. Tussen de dorpskernen van Nevele en Lovendegem, op een boogscheut van Gent, ligt de Vallei van de Oude Kale: een lappendeken van hooilanden en graasweiden, oude knotwilgenrijen, kleine veldbosjes en talrijke sloten. De levensader van het gebied, de Oude Kale, was ooit een van de grootste beken van het Meetjesland en vormde eeuwenlang een verbinding tussen de Poekebeek en de Durme. Tussen Merendree en Vinderhoute kan de beek nog steeds vrij meanderen in een schitterend groen landschap. Het grootste deel van de vallei is momenteel in vrij intensief landbouwgebruik, maar het blijft een landschappelijk pareltje met hier en daar nog prachtige, bloemrijke hooilanden en broekbossen. De verschillende wandel- en fietspaden doorkruisen het hele gebied.

Langs het traject van ruim tien kilometer, dat de Oude Kale aflegt tussen Nevele en Vinderhoute, zijn er heel wat bijzondere plekjes te vinden. Midweekstappen weet ze te vinden.

Voormiddag 9,5 km

Vanuit Vinderhoute maken we eerst kennis met het Kanaal Gent - Brugge en proberen we, door het groen, een glimp op te vangen van het Kasteel van Vinderhoute (privé). De Molenmeers is onze eerste kennismaken met puur natuur. Als de plassen achter ons liggen lopen we de brede vallei binnen. De Oude Kale ligt links van ons in akkers en weiden en hooilanden. We maken zelfs een omweg over een bruggetje om langer te genieten.

Middag

Het Verdronken Eiland, Merendreedorp 20, in Merendree biedt voldoende plaats, zelfs bij slecht weer kunnen we er binnen. We kunnen er onze meegebrachte broodjes opeten.

Namiddag 11 km

Merendree is rijk aan kastelen. We lopen langs twee kasteeldomeinen naar het Afleidingskanaal van de Leie, richting Landegem station. Maar voor je je tweede adem gevonden hebt is de Oude Kale weer present, deze keer in een restbosje. Vanaf het station zoeken we noordoostwaarts de Oude Kale van in de voormiddag. Opnieuw meersen en akkers tot aan Van Vlaenderens Molen, op een kouter 5 m hoger dan de vallei (beschermd dorpsgezicht). Vanaf deze plek is Vinderhoutte-dorp nog geen babbel ver. Een laatste pittoreske kasseiweg met kasteeldomein brengt ons naar de dorpskern. Als Café Nebulas open is wacht de afscheidspint.

Juli
Wo 18

Oye-Plage - Les Hemmes-de-Marck - Oye-Plage

Tochtbegeleiding: Jaak Perneel

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 27 km waarvan ong. 9,5 km in de voormiddag. 80% van de tocht loopt over kiezel, zand en graspaden.
 • Samenkomst: om 10u00 bij café Le Victor Hugo (op de hoek van de Place de la Mairie en de Avenue Paul Machy) in Oye-Plage (stel de gps in op Place du Général de Gaulle, F-62215 Oye-Plage). Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor
  de S-tocht (Sportieve) kiest. Controleer op de webstek voor eventuele late wijzigingen.

Voormiddag, een kleine 10 km

Het verrassend grote ‘kustdorp’ Oye-Plage (Ooie, 5600 inw) ligt op 2 km van het strand en was meer dan twee eeuwen lang (1347-1558) onderdeel van het Britse Tudor koninkrijk. De inwoners van het kleine middeleeuwse landbouwersdorp Oye-Plage werden ansériens genoemd. De naam verwijst naar de ganzen die neerstreken op de op zee gewonnen grond. Het latijnse ‘anser’ betekent oie (gans). Wie uitkijkt ontdekt op het gemeenteplein een wandelbord en de met geel uitgepijlde Sentier de l’Ansérienne, een 17 km lange wandeltocht die we vooral in de voormiddag als tochtbegeleider nemen. Hij stuurt ons via de (drukke) D940 naar de Chemin de la Basse Rue. In tegenstelling tot hetgeen je zou vermoeden is dit een slingerende (verkeersvrije) grindweg langsheen kleine biljartvlakke polderakkers en -weiden. De talrijke watergangs houden het natte land droog. Aan de zuidelijke horizon duiken de heuvels van de Boulonnais op. Na iets meer dan een uur wandelen, en met zicht op de witte gebouwen van het luchthaventje Aéroport de Calais-Dunkerque, voelen we opnieuw asfalt onder de schoenzool. We meanderen op een versleten verharde boerenwegel langs de brede watergang Le Bandyck richting kust.

Middag

In het gehucht Waldam verlaten we de Sentier l’Ansérienne en gaan op zoek naar Les Hemmes-de-Marck, een zeegehucht van het landinwaarts gelegen dorp Marck. We hangen onze knapzak aan de haak nabij de kerk in een typisch Frans cafeetje: Au Colvert. De teller klokt af op iets minder dan 10 km.

Namiddag

Na spijs en drank lopen we de Avenue de la Mer - enige vergelijking met onze Vlaamse Zeelaan is surrealistisch - af richting strand. Bij laag water ligt de branding op een peilloze verte. Het is een immens brede vlakte begroeid met zoutminnend zeegras. Meteen de start van een 4 km lange unieke tocht in les Dunes du Fort Vert. Dit buitengewoon gebied (ong 100 ha) van lage grasduinen is doorkliefd met brede beken die een ontelbaar aantal grote en kleine plassen van brakwater voorzien. Het biedt, zoals het noordelijker gelegen natuurreservaat Platier d’Oye, een onderkomen aan tientallen soorten vogels. Helaas, geen waterplas zonder een gecamoufleerde jagershut en nepeenden… we zijn in La France, nietwaar. Met behulp van de gps (waar liggen de bruggetjes?) maken we een krinkeldewinkeltocht doorheen dit prachtig schorren- en slikkengebied. We lopen het duinengebied uit op een kiezelweg - de Digue Taaf - waar witrood van de GR120 - le GR du Littoral - ons opwacht. Niet voor lang want een klein en nieuw natuurreservaat Le Fort Vert vraagt om kennismaking. Het reservaatpad, nauwelijks 1,5 km lang, omzoomt vochtig polderland - het lokale dialect spreekt van hemme of saline - gelegen tussen twee kunstmatige maar eeuwenoude parallelle dijken Enkele goed bewaarde WO II-bunkers zijn ingericht als onderdak voor vleermuizen. We lopen het reservaatje uit op de Taafdijk (GR120) die we volgen tot we op de Avenue de la Mer uitkomen die... ons nogmaals naar het strand stuurt. Een strandwandeling van ong 5,5 km - deze keer in noordelijke richting - brengt ons tot bij de zuidgrens van het bekende natuurreservaat Platier d’Oye in het gehucht Les Huttes d’Oye. We verlaten hier de GR 120 en lopen het gehucht uit richting Oye-Plage, ons startdorp, op een gras(paarden)pad langsheen de lokale Rue de la Mer. Nagenieten kan in Le Victor Hugo. De sigarettenrook krijgt men er gratis bij.

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden, geniet van een fotovideo. De foto’s van Gerard Druwé en Jaak Perneel werden genomen op 16 oktober 2017.

Juli
Zo 22

Vorstelijke wandeling in Tervuren

Tochtbegeleiding: Jurgen Vandeputte

Tel: 0472 28 20 13

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 20 à 21 kilometer.
 • Samenkomst: in Tervuren om 10u30 aan de parking bij de terminus van de tram. Dit is schuin tegenover de hoofdingang van het park van Tervuren (Leuvensesteenweg 13 te Tervuren).
 • Meebrengen: het kan altijd regenen (hoewel de tochtbegeleider daar niet graag mee geassocieerd wordt), dus waterdicht schoeisel is aan te raden. € 1 Ronsergeld. Picknick en drank voor ‘s middags.
 • Verkeersinfo: Tervuren ligt dicht bij de Brusselse ring, er is geen treinstation in Tervuren maar de plaats van afspraak ligt wel aan de eindhalte van de tram naar Tervuren. Wie met het openbaar vervoer wil komen, gelieve zich te informeren op het internet.
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet.

Tervuren is de geschiedenis ingegaan als het buitenverblijf van eerst de hertogen van Brabant, en daarna van de hertogen van Bourgondië, allerlei buitenlandse heersers en uiteindelijk van het Belgische vorstenhuis. Tegenwoordig is het Museum voor Midden-Afrika er gevestigd en is het park van meer dan 2 vierkante kilometer opengesteld voor het publiek. De Ronsers maken vandaag een wandeling door een streek die, hoewel vlakbij Brussel gelegen, opvallend landelijk is gebleven. We starten de wandeling op de parking bij de terminus van de tramhalte. We steken de straat over en stappen langs de ingang 200 meter rechts van de hoofdingang het park van Tervuren in. We passeren 100 meter verder al het 19de eeuwse Koloniënpaleis. Dit paleis werd gebouwd naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling van 1897. Om de interesse in België aan te wakkeren voor zijn Congo Vrijstaat organiseert Leopold II, in het kader van dit grootse evenement, een Congo-tentoonstelling in het Koloniënpaleis te Tervuren. Bij deze gelegenheid werden ook congolezen “tentoongesteld”. Omdat dit paleis al spoedig te klein was werd een 2de paleis gebouwd dat in 1911 opende. Hierin werd dan uiteindelijk definitief het Museum voor Midden-Afrika gehuisvest. We dalen af naar de Kasteelvijver en wandelen errond. Hier vinden we de Sint-Hubertuskapel terug, het enige overblijfsel van het oorspronkelijke paleis dat in de 18de eeuw afgebroken werd. Van het paleis zelf resten voorts nog wat ondergrondse overblijfselen, en aan de overkant van de straat zie je nog wel de originele stallingen. We wandelen verder door het park, en volgen vervolgens de rand van de bossen tot in Eizer. Hier zijn er 2 cafés, misschien vinden we hier wel een geschikte plek om te picknicken. We wandelen verder door de velden langs de buitenwijken van Duisburg en dan terug door de velden via de rand van het Tersaartbos naar de vallei van de Voer. We volgen de beek stroomopwaarts, passeren Vossem en zijn authentiek middeleeuws kerkje, en belanden terug aan het park van Tervuren. In het park passeren we het Spaans Huis, een huis uit de 17de eeuw, waar je ook iets kan drinken. We passeren het Museum voor Midden-Afrika en wandelen terug naar de auto.

Juli
Za 28

t/m

Zo 29

Fietsen in de Denderstreek en Pajottenland

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser

Tel: 015 27 19 50, 0495 77 82 51 (Jan) of Geertje 0495 52 23 59 (gsm enkel weekend zelf)

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: dagafstanden liggen vooraan in de zeventig km, de geplande lengte is voor zaterdag 72 km, voor zondag is de tocht 75 km lang, langs voornamelijk golvend terrein.We gebruiken zoveel mogelijk rustige wegen, je kunt je ook verwachten aan stukjes halfverhard.
 • Samenkomst: we ontmoeten elkaar op de parking achter het station van Zottegem, aan de Broeder Mareslaan op zaterdagmorgen, 28 juli 2018. We vertrekken om 10u00.
 • Verblijf: we overnachten in het Provinciaal Verblijfcentrum Hanebos, Lotsesteenweg 103, 1653 Beersel (Dworp).
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Als iedereen wegtrekt, is het lekker rustig in het centrum van ons eigen land. Wie graag tegen de stroom in zwemt, kan met de Ronsers het gebied tussen Zottegem en Dworp per fiets verkennen: een tocht door Denderstreek en Pajottenland. Echt vlak is het niet dit weekend, wel wat best omschreven kan worden als zacht glooiend (al kunnen sommige hellingen iets minder zacht zijn). De tocht verloopt voornamelijk door landbouwgebied, met regelmatig houtkanten en kleine restjes bos, afgewisseld met hier en daar een dorpskern.

Zaterdag

We vertrekken van de parking achter het station van Zottegem (aan de Broeder Mareslaan). Van hieruit fietsen we eerst voornamelijk naar het zuiden, via Sint-Maria-Lierde, Hemelveerdegem en Deftinge naar Goeferdinge. Iets zuidelijk van Geraardsbergen steken we de Dender over (we vermijden zorgvuldig de Muur). We flirten met de taalgrens en rijden tussen Enghien en Herne door naar Bogaarden. Via Beert bereiken we Halle waar we de combinatie Zenne/Kanaal ­Brussel - Charleroi oversteken. Bij Buizingen volgen we kort de spoorweg, daarna passeren we nog eventjes Huizingen om in het Hanebos aan te komen na iets minder dan 72 km.

Zondag

Voor de terugtocht naar Zottegem kiezen we voor een meer noordelijke route. We fietsen eerst naar Beersel, steken ter hoogte van Lot eerst de Zenne en vervolgens het kanaal Brussel - Charleroi over en passeren in Sint-Pieters-Leeuw het kasteelpark van Coloma. Bij Gaasbeek zien we de kasteeltuin zuidelijk van ons liggen, waarna we zigzaggen naar Sint-Kwintens-Lennik.

Het blijft kasteeldomeinen regenen, we passeren eveneens het Kasteel van Saffenberg, en slaan net voor Onze-Lieve-Vrouw Hombeek naar het westen af. We fietsen vervolgens in een halve cirkel noordelijk om Neigem heen, om bij Pollare de Dender over te steken. Langs Appelterre, Sint Antelinks en Sint Lievens-Esse fietsen we naar Herzele, om via Grotenberge terug bij de auto’s aan te komen (na ongeveer 75 km).

Augustus
Za 4

t/m

Zo 5

Ronserstichter Frans wordt 80: BBQ en dagstaptocht

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94

E-mail:

 • Type: verjaardagstocht
  Frans VDG - BBQ
 • Afstand: maximaal 17 km op zondag aan een rustig tempo!
 • Samenkomst: om 17u00 aan de Jeugdherberg ’t Schipken, Kampstraat 59, 9500 Geraardsbergen. De dag erop start de wandeling om 9u30 aan de jeugdherberg. Wie niet naar de barbecue komt, kan gerust aan de wandeling deelnemen en de jarige begroeten.
 • Verblijf: barbecue, overnachting en ontbijt: Jeugdherberg ‘t Schipken, Kampstraat 59, 9500 Geraardsbergen.
 • Meebrengen: handdoek. Picknick. Goede wandelschoenen, regenkledij.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Dit wordt een uniek weekend en we nodigen zoveel mogelijk Ronsers hierop uit. Toen Frans Vandeginste in 1962 de eerste wandelingen organiseerde was hij 24 jaar. De eerste tochten speelden zich af in de buurt van Kort­rijk en later werd de jeugdherberg van De Klijpe in Ronse de vaste stek van de jonge trekkersgroep. De Ronsers waren geboren en wurmden zich langs veld en bos. Wist je trouwens dat één van de tochtbegeleiders ooit meewarig werd bekeken toen hij aan een sjieke villa een kandidaat-medestapper (zoon van een arts met standing) ging uitnodigen om met hem mee te stappen? Wist je dat we ooit werden bespied door een helicopter na een wildkampeernacht (lees: geen wilde kampeernacht!) in de Franse Argonne? Wist je dat er nog talloze avonturen waren die Frans je nog feilloos kan vertellen? Dankzij de inzet van zovelen: medestappers, tochtbegeleiders en anderen konden de Ronsers uitgroeien tot wat ze vandaag zijn: een groep zonder kliekjes en met aandacht voor mooie plekjes die op orginele wijze bezocht worden. Frans Vandeginste blaast 80 kaarsjes uit en twee dagen voor zijn officiële verjaardag willen we dit de nodige luister bijzetten. Met een barbecue (ook voor veggies) zoals in het Ronserverleden vaker het geval was en een staptocht de dag erop in de mooie glooiende Geraardsbergse omgeving.

Een weekend dat start met een eetfestijn ter gelegenheid van de Ronserstichter is een unieke en niet te missen gebeurtenis. Gezellig samenzijn in de jeugdherberg van Geraardsbergen waarbij oud en nieuw elkaar ontmoeten. De dag erop voorzien we na een verkwikkende nachtrust aan de Denderboorden en een goed ontbijt, een mooie wandeling of een goede fietstocht met Jan en Geertje Cornelis-Ulser in de Vlaamse Ardennen. De wandeltocht is slechts maximaal 17 kilometer met vertrek aan de jeugdherberg. Wat het wandelen betreft: afkorten onderweg kan ook na overleg met de tochtbegeleiding. Frans vraagt bloemen noch kransen maar zou erg blij zijn met een ruime opkomst.

Augustus
Zo 5

Fietsrondje vanuit ‘t Schipken

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser

Tel: 015 27 19 50, 0495 77 82 51 (Jan) of Geertje 0495 52 23 59 (gsm enkel weekend zelf)

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: ongeveer 65 km door glooiend terrein (we verzamelen in totaal 450 hoogtemeters, gespreid over een 6-tal hellingen (maar we dalen evenveel). De ondergrond is grotendeels verhard (slechts 4 km onverhard en 950 m kassei, over de hele dag).
 • Samenkomst: we vertrekken na het ontbijt in jeugdherberg ‘t Schipken, rond 9u30 (ontbijt enkel voorzien voor wie de avond voordien aanwezig was en een overnachting via Jurn en Linda boekte).
 • Verblijf: overnachten kan als je de barbecue mee wil maken, graag daar inschrijven. Je fiets kunnen we stallen, geen probleem.
 • Meebrengen: picknick en drank voor een middagmaal. Als het weer het toelaat picknicken we ergens in het veld. Valt het tegen dan zoeken we een café op. De tocht is nog niet voorgefietst bij het opstellen van deze aankondiging, dus de cafés zijn niet zeker (maar wel waarschijnlijk).
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet, al is het praktisch om bij deelname en overnachting voor de verjaardagsbarbecue, wel te vermelden of je mee wil fietsen. € 1 Ronserbijdrage.

Zaterdag zetten de Ronsers met het nodige feest- en eetgedruis Frans Vandeginste, die met de Ronsers gestart is, in de bloemetjes. Uiteraard moeten we daarna weer op onze Ronserplooi komen en dit kan ook met een rustige dagfietstocht. Daarvoor moet je natuurlijk bij Jan en Geertje zijn! De tocht lijkt op de kaart wat op het bovenaanzicht van een taart, waar een stuk is uitgesneden. We maken eigenlijk een grote cirkel, vertrekkend van ‘t Schipken naar het zuiden, om met de klok mee over Ninove en Sint Antelinks, terug naar de jeugdherberg te komen. We vermijden het centrum van Ninove langs de Dender (van Pamel tot Pollare) en van Appelterre-Eichem, via Outer naar Denderhoutem. Dit deel van de tocht creëert op de kaart het beeld van een uitgesneden taartspie.

Onderweg passeren we nog een watermolen (op het beekje Mark, tussen Galmaarden en Tollembeek), het Kasteel van Heetvelde en de Buysesmolen (een windmolen, tussen Nederhasselt en Woubrechtegem).

Augustus
Vrij 31

t/m

Zo 2

Wandelen tussen oorlogsherinneringen

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 724 722

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: dagafstanden variërend tussen de 15 - 20 km.
 • Samenkomst: om 10u15 op de parking Dreistegen in Monschau. Chauffeurs krijgen per mail een routebeschrijving. Treinreizgers kunnen om 9u45 opgehaald worden aan het station van Eupen.
 • Verblijf: We overnachten 2 nachten in de De Lork, Kattekerkhofstraat 2, 8956 Kemmel. Tel.: 057 44 59 70.
 • Meebrengen: picknick en drank voor 3 dagen. Op zondag vinden we wel een bakker! Lakens en dekens zijn aanwezig.
 • Deelnemen: aanmelden kan nu al. Een uitvoerigere aankondiging verschijnt in de volgende Ronser. Aanmelden per email of telefonisch. De eerste 10 kunnen zeker mee.

Precies 100 jaar na De Groote Oorlog draait het herinneringstoerisme op volle toeren, maar er valt nog veel meer te beleven. Een fietstocht/wandeling kan hier al eens in de kuiten kruipen maar de vergezichten zijn een prachtige beloning. De dorpjes De Klijte, Dranouter. Westouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Wijtschate en Wulvergem vormen samen de gemeente Heuvelland. Maar het West-Vlaamse landschap dat hier doorloopt tot in Noord-Frankrijk draagt dezelfde naam. De getuigenheuvels, soms tot meer dan 150 meter hoog, zorgen voor een mooi uitzicht. De Kemmelberg, de Rodeberg en de Zwarte Berg zijn de bekendste. Ze geven je een vakantiegevoel, je waant je in het buitenland. Het kan zelfs gebeuren dat je onopgemerkt echt voet aan grond hebt gezet in Frankrijk. Over de “ schreve” halen ze trouwens hoogtes van bijna 180 meter zoals de Kasselberg. De Ronsers gaan in deze prachtige streek rondstruinen en tochtbegeleidster Kathleen laat je de vele hoeken zien van wat het Heuvelland te bieden heeft. Een (verlend) weekend om U tegen te zeggen.

Vrijdag stappen we een korte(re) namiddagwandeling in de buurt van Ieper, 10-15 km. Zaterdag blijven we in de buurt van de Kemmel. Wellicht komen we één (of meerdere) heuvellandse wijngaard(en) tegen …. misschien biedt dit wel één of meerdere perspectieven in of naast het glas! Zondag doen we een “oude vertrouwde”. We stappen dan in de Ronservoetsporen van Ivan Galle - West Vlaams Heuvelland”.

Mei
Wo 16

Regio Anzegem, Wortegem-Petegem

Tochtbegeleiding: Willy Decrop

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 op de parking achter de kerk in Gijzelbrechtegem (Grijsloke), Anzegem. GPS: Kortenberg, Anzegem. Controleer voor eventuele late wijzigingen. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in Bouvelo-Bouverie en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Op de grens van Oost- en West-Vlaanderen in een bos- en reliëfrijk gebied, niet ver af van de Schelde en met mooie vergezichten op enkele toppen van de Vlaamse Ardennen!

Voormiddag, 9,65 km

Direct bij de start dalen we via een tegelpad af naar en over de spoorweg, en verder richting Elsegem komen we langs de stoeterij van W. Naessens, en stappen naar het bos in het domein De Ghellinck. We zoeken een graspad op naast de Schelde en de Golfclub Oudenaarde, trekken langs een meander in het domein van het 19de-eeuwse oude kasteel van Petegem. We zien de ruïne van het Frans Klooster en gaan via een veldweg in De Motte naar Elsegem-Dorp, dan de spoorweg over richting de Hooiopper in Gijzelbrechtegem. Nu onderweg en eerder op de voormiddag hebben we mooie vergezichten op Koppenberg, Kwaremont, Kluisberg. We naderen meer en meer het Bouvelobos maar nemen nu plots toch een tegelpad naar onze picknickplaats.

Middag

Bouvelo Bouverie is een recent verbouwde cafetaria die familiale bijeenkomsten en sportieve dropping activiteiten organiseert voor clubs en in het kader van teambuilding voor personeel van ondernemingen. De Midweekstappers worden er ontvangen door eigenaar-uitbater Michel Wydooghe en Myriam voor warme en koude drankjes naar keuze. We kunnen er binnen en buiten onze picknick opeten.

Namiddag, 10,2 km

De eerste drie kwartier gaan we wat klimmen en dalen. Eerst naar en door het Bouvelobos. Het stapt langs weiden en een klein restbosje, een pad tussen gewassen op een heuvelrug, een dal tussen weiden en landbouwvelden, om opnieuw te klimmen voor een lange daling bekend door profrenners, richting spoorweg. Het volgende uur stappen we vooral vlak op geasfalteerde straatjes met licht oplopende stukjes. We stappen richting Kaster, een dorp met een mooi kerkje met spitse toren, deels via een lang pad over een heuvelrug. Onderweg en in Kaster genieten we van mooie vergezichten op Grijsloke en zijn kerk, Tiegem en Kerkhove aan de Schelde. De terugweg naar de auto’s loopt over asfaltstraatjes en enkele natuurpaadjes richting de spoorweg die we ’s morgens gekruist hebben. En uiteindelijk sluten we af met een erg pittige klim naar de parking. Taverne De Bergrust, bij Linda en Dimitri Kindt, aan overkant van de kerk, is de plaats voor het afsluitende drankje.

Mei
Wo 16

Clinge (NL) - Hulst - Heikant - Clinge

Tochtbegeleiding: Jaak Perneel

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 27,5, sportief.
 • Samenkomst: om om 9u30 (!) op de (gratis) parking bij de kerk van Clinge (stel de GPS in op 's Gravenstraat 174, 4567 AN Clinge) Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de S-tocht (Sportieve) kiest. Het tochtgeld van € 2 wordt over de middag opgehaald. Gezelschapsdieren niet toegelaten.

Vanuit het grensdorp Clinge naar de meest Vlaamse stad van Zeeland en terug door de mooiste natuurgebieden van Zeeuws-Vlaanderen. Het vertrekpunt van deze Zeeuws-Vlaamse wandeling bevindt zich net voorbij het Vlaamse Klinge in de Zeeuws-Vlaamse zustergemeente Clinge. Bij de neoraamse rooms-katholieke H. Henricuskerk (1876) kunnen we kosteloos de auto stallen en lopen even verder op langs de voorbeeldige sportinfrastuctuur, het kleine Clinge uit.
De naam betekent binnenduin.

Voormiddag ruim 12 km

Langs een bosrand en tussen weide en grasland lopen we ten oosten van de dorpskom Clinge uit richting Krieke Putten. Het is ong. 2,5 km genieten van de bovenste plank langs plassen - restanten van dijkdoorbraken op het einde van de 16de eeuw - grasland en de lommer van een beukenbos. Ook Reynaert de Vos zou in dit gebied rondgedwaald hebben. We struinen het natuurgebied uit langs grenspaal 273 en belanden op … een grensdijk. Hier hebben we de keuze tussen een kaarsrecht aarden (modderige) boerenslag of een dubbel geasfalteerd fietspad boven op de door waaibomen afgezoomde dijk, de Koningsdijk. Wie het rommelige lintbebouwde een gesloten (Vlaamse) Land van Waas, ten zuiden van de dijk, niet wil zien blijft beneden, volgt de aardeweg en geniet van het rechtlijnige ongestoorde open Zeeuws-Vlaamse boerenland. Het fietspad verbindt Clinge met het grensdorp Nieuw Namen. Na ong. 1 km grenslopen verlaten we de dijk en kiezen voor een kaarsrechte rustige asfaltweg land inwaarts en laten het Land van Waas rechts liggen. Deze Statenboomweg eindigt in het voorbij de grens gelegen Meerdonk, een deelgemeente van Sint-Gillis-Waas. Bij het dwarsen van de uitloper van een kreek wisselen we asfalt in voor een graspad langs de noordrand van de Zestigvoetkreek. Een visrijk water waar competitievissen aan de orde van de dag is. Gedurende meer dan 3,5 km lopen met een prachtig graspad langs haar met rietkraag afgezette oever. Het is één van de hoogtepunten van onze wandeling. Voorbij de kreek is het even doorbijten. We wandelen langs de verbindingsweg Clinge-Zandberg. Asfaltlopen kan je vermijden door de brede gras- of grindboord op te wandelen. Links en rechts ligt biljartvlak uitgestrekt vruchtbaar (klei)akkerland. Je herkent aan de linker horizon de torens van Hulst en rechts spuwen de koeltorens van de kerncentrale van Doel hun waterdamp in de wolken. We dwarsen De Moerschans die de meer oostelijk gelegen Vlaamse Kreek verbindt met de gracht rondom de omwalling van Hulst. De kreken herinneren ons aan de voorgeschiedenis van dit zeer vruchtbaar maar waterrijk landschap: schorren en slikken doorsneden door honderden geulen. Als we de Liniedijk dwarsen kiezen we voor het hoger gelegen aardepad dat de brede dijk bedekt. De Liniedijk werd op het einde van de 16de eeuw aangelegd in opdracht van prins Maurits van Oranje, die de stad Hulst in bezit had. Het was zijn verdedigingsdijk tegen de Spanjaarden tijdens de 80-jarige oorlog. De dijk verbond verschillende forten waarvan we de locatie, met enige verbeelding, herkennen. We lopen telkens rond deze naar voren stekende beboste (kleine) schansen. Het uit de kluiten gewassen Fort Moerschans is in het zuiden omgord door een brede poel. Dit prachtig kaarsrechte en in het voorjaar bloemrijke pad is, afgezien van een recente boskap, bebost. Wit-rood van de GR is hier eveneens van de partij. Na ong. 3 km dijklopen komt de zuidoostelijke grens van het moderne Hulst in zicht.

Middag in Hulst

Het is hoog tijd voor de middagstop. We wandelen het door een vestingwal omgord stadje in via de Bagijnepoort en stappen rechtdoor tot aan de Grote Markt waar we de brooddoos mogen bovenhalen in het gezellige café met leuk terras Boozz (Grote Markt 2, Hulst; tel. 31 6 481 61 350. We hebben iets meer dan 12 km gewandeld. Hulst, de meest Vlaamse stad van Nederland, zou reeds bij het begin van de 11e eeuw bestaan hebben. Dit merkwaardig plaatsje verkreeg reeds in 1180 stadsrechten van Filips van den Elzas, de Graaf van Vlaanderen. Hulst wordt wel eens het "Carcassonne van het noorden" genoemd. De vrijwel volledige omwalling met zijn brede en prachtige gracht, zijn negen bastions of bolwerken en zijn vier stadspoorten dateren initieel uit 1452. Na verwoesting door de Gentenaren, na een meningverschil met de Graaf van Vlaanderen, werd de vesting door de Spanjaarden omstreeks 1620 opnieuw opgetrokken. Ze zijn tot vandaag vrijwel intact gebleven. De vesting speelde een belangrijke rol tijdens de 80-jarige oorlog (1568-1648), in de strijd tussen de Spaanse en de Staatse troepen. Prins Frederik Hendrik, de zoon van Willem van Oranje, liet op 2 november 1645, 13.000 kanonskogels en 500 granaten afvuren op het stadje. Ondanks zijn sterke vesting gaf Hulst zich twee dagen later over. Vanaf 1645 behoort Hulst terug tot de Nederlanden.

Namiddag ruim 15 km

Na de middagpauze keren we op onze stappen terug en beklimmen bij de Bagijnepoort de vestingwal op en wanen ons even in Carcassonne. Na vier bolwerken, ieder met een eigen benaming, verlaten we het gezellige stadje in zuidelijke richting doorheen de uit 1780 daterende Gentse Poort. Ondertussen hebben we zonder twijfel van op de hoge wal het torentje van het refugium van de monniken van Baudeloo, de toren (voltooid in 1547) van het stadshuis uit de 16de eeuw en de merkwaardige toren van de Sint-Willibrordusbasiliek opgemerkt. De kerk (13de eeuws) werd in de 15de eeuw, na een brand, opnieuw opgebouwd in Brabantsgotische stijl. De eigenzinnige betonnen toren vervangt de oorspronkelijke spits nadat deze in de laatste wereldoorlog was afgeschoten. Nauwelijks de poort voorbij en Reynaert de Vos staat te pronken. De stadsmascotte en rosse held in pelgrimskleren wordt afgebeeld op een achtergrond in steen van het hof van de legendarische koning Nobel. Hier ligt ook het startpunt van de S(treek)GR Reynaertland, die na 102 km, eindigt in Rupelmonde. Met en kronkelstreep - een fietspad - van iets meer dan twee km tussen akkerland en bouwkom (Sint-Janssteen) ontvluchten we de drukte van toeristische Hulst en belanden in Heikant. Na een schaduwrijke aardewegel en voorbij een slagboom lopen we in hét hoogtepunt van deze wandeldag: het natuurgebied Clinge-Sint-Jansteen. Het is Zeeuwsvlaanderens fraaiste en meest uitgestrekte beboste natuurgebied. Het was lange tijd een strijdtoneel voor de Hollandse en Spaanse troepen. Smokkelen werd hier tot een kunst verheven. Vandaag de dag is het een luchtige groene long die zich tegen de grens vlijt. 180 ha is waterwinningsgebied beheerd door het Zeeuwse Landschap. We wandelen gedurende meer dan zes km in dit grootse stiltegebied krinkeldewinkel langsheen brede en smalle bospaden, op zanderig of grazige wegels, langs brede en soms droge kanalen waar veldbloemen welig tieren ... schaduw en zon spelen er haasje-over tussen de oude loof- en naaldbomen ... we kruisen vaarten, lopen langs kleine wilde graslandjes die vroeger als rootweiden voor het vlas werden gebruikt. Voorbij het natuurgebied belanden we op een halfverhard bosrandpad en maken een korte uitstap op vaderlands grondgebied. Met een schelpenpad langs een voetbalveld zijn we opnieuw bij de Noorderbuur. We wandelen kriskras op aangename paadjes door en langs De Sterre, een psychiatrisch opvangcentrum en bereiken voorbij de stadsvijver onze startplek. Het is ondertussen voorbij 16 uur en kunnen we genieten van een afscheidspint in frituur 't Pleintje.

Mei
Za 19

Van Wallonië naar Vlaanderen door zeven bossen

Tochtbegeleiding: René Brynaert

Tel: 016 40 66 30

E-mail: (niet voor snel antwoord)

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 23 km.
 • Samenkomst: bij het station van Braine-le-Comte (niet Braine l’Alleud!!!) om 10u15. We wachten op de trein die om 10u14 uit Brussel komt.
 • Meebrengen: aangepast schoeisel (kan drassig zijn!), boterhammen en drank voor ‘s middags, € 1 Ronsergeld, wat kleingeld voor een eventueel café, een zakje voor je afval, een zitje voor een droge poep. Geen honden. We komen terug uit Lembeek waar er om het uur een trein rijdt naar Halle en Brussel.
 • Verkeersinfo: neem een WE-biljet tot Braine-le-Comte. Als je van verder dan 100 km komt is het gebruik van een Railpas wel goedkoper. De tocht eindigt in Lembeek waar om het uur een trein naar Halle en Brussel rijdt.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet.

We vertrekken in Braine-le-Comte ('s Gravenbrakel) en na een aanloop langs enkele vijvers duiken we in het Bois de la Houssière. Via enkele verborgen voetwegjes dalen we af naar Asquemont waar ooit enkele fabrieken stonden aan het oude kanaal Brussel-Charleroi. Destijds waren er zelfs 2 stations: één voor de NMBS en één voor de Buurtspoorwegen. De oude spoorbedding is nu een pad door een overweldigende wildernis. Over het nieuwe kanaal lopen we over een indrukwekkende sluis en dan bergop naar het Bois d'Ittre dat aansluit bij het Bois d'Apechau en het Bois du Chapitre. We dalen naar de vallei van de Hain, een zijriviertje van de Zenne. Nog twee bosjes : Bois des Pochets en het Bois Seroux. Boven op de heuvel ligt de taalgrens en door het Lembeekbos dalen we naar de Zennevallei en Lembeek, gekend om zijn geuze en zijn kriekbier. De tocht biedt veel variatie: bergop en bergaf, bossen, velden en weiden, vergezichten.

Mei
Za 19

t/m

Ma 21

Ieper - Oostduinkerke - Ieper

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: 60, 65 en 61 km. Er wordt niet vlug gefietst zodat de mindere fietsers ook meekunnen.
 • Samenkomst: aan het station van Ieper om 9u45.
 • Verblijf: JH De Peerdevisser, Duinparklaan 41 Oostduinkerke tel. 058 51 26 49. We logeren er in 2-persoonskamers met lakens ter plaatse. enkel de bedden moet je zelf dekken (of het laten doen door een sympathieke medefietser m/v).
 • Verkeersinfo: aan en in de buurt van het station van Ieper is er veel gratis parking.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

De Westhoek is een afwisselend gebied waarin naast beboste heuvelruggen (het West-Vlaams Heuvelland) ook polders (onder andere de drooggelegde polder ‘De Moeren’), kustgemeenten, vruchtbare akkers, historische stadjes en vriendelijke dorpjes te vinden zijn. Bovendien zijn er uitgestrekte duinengebieden tussen De Panne en Duinkerke, onder meer in het Franse Brayduinen. Vaak zijn de kustdorpen in die strook nauwelijks zichtbaar vanaf het strand. Dwars door het gebied stroomt de rivier de IJzer. Het Belgisch gebied ten westen ervan wordt “Bachten de Kupe” genoemd. Bekendste plaatsen zijn Ieper, Poperinge, Veurne, Diksmuide in West-Vlaanderen en Hondschote, Bergues in Frankrijk. Een ideale speeltuin voor de Ronsers op twee wielen.

Zaterdag

Ieper - Oostduinkerke: ongeveer 60 km met je eigen bagage. De treinreizigers komen aan om 9u43. Het vertrek is voorzien om 10u00. We fietsen westwaarts, langs rustige wegen, naar de abdij van Westvleteren waar we onze (glazen?) boterhammen zullen opeten. Daarna passeren we Beveren a/d IJzer, Gijverinkhove, Alveringem, Oeren en fietsen dan langs de Lovaart naar Veurne. Daar rest ons nog een 7-tal km. naar de jeugdherberg van Oostduinkerke.

Zondag

Oostduinkerke - Bergues (St Winoksbergen) - Oostduinkerke: ongeveer 65 km zonder bagage. We vertrekken om 9u15. We rijden langs Wulpen naar Veurne. Daar fietsen we langs de Bergenvaart naar Bulskamp. Via Houtem bereiken we dan de Franse grens. Vandaar fietsen we langs Hondschote en Warhem naar het volledig omwalde Bergues. Na de middag gaan we dan noordwaarts langs Coudekerque, Teteghem, Leffrinckhoucke, Ghyvelde terug naar de Franse grens bij het natuurgebied van de Cabourduinen. Via Adinkerke en Sint-Idesbald bereiken we Koksijde. Daar beklimmen we de Hoge Blekker (hoogste duin van de kust) om door het natuurgebied van de Doornpanne Oostduinkerke te bereiken.

Maandag

Oostduinkerke - Ieper: ongeveer 61 km met bagage. Om 9u15 staan we vertrekkensklaar, om via het Hannecartbos, de zeedijk te vinden op de wijk Groenendijk. Daar spoelde op 14/2/1989 een potvis aan die men de naam gaf van “Valentijn van St André”. We fietsen daarna langs het strand en de IJzermonding tot Nieuwpoort. Daar blijven we de IJzer volgen tot Mannekensvere. Via Leke fietsen we dan naar de Duitse militaire begraafplaats op het grondgebied van Vladslo. Daar staan de 2 beelden van “Het Teurend Ouderpaar” gemaakt door Kate Kollwitz. Verder gaat het dan via Diksmuide naar de IJzertoren. We fietsen daarna terug langs de IJzer tot aan de gekanaliseerde Ieperlee.

Die volgen we gedurende een 15-tal km. Onderweg komen we ook nog aan het Monument voor de Gebroeders van Raemdonck en de begraafplaats van John McCray (gekend van het gedicht “In Flanders Fields”). Rond 17u00 komen we dan te Ieper aan het station.

Mei
Zo 27

Kuiering in en rond Buggenhoutbos

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser

Tel: 015 27 19 50, 0495 77 82 51 of 0495 52 23 59 (gsm enkel de dag zelf)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 14 km
 • Samenkomst: we vertrekken om 10u30 van op de parking van Natuur en Bos, Kasteelstraat 212, Buggenhout, tegenover de Boskapel. We verzamelen op de parking voorbij de meubelzaak Gené. Dit is de parking met een fietsenstalling in het midden (niet de open parking voor de meubelzaak).
 • Meebrengen: picknick en drank voor ‘s middags, er is namelijk geen café in de buurt van het halfwegpunt. Wel is er een brasserie vlak bij de parking (wat goed uit komt voor een afscheidsdrink) en onderweg passeren we nog 1 eetcafé dat mischien open is (De Grens, na ongeveer 9 km).
 • Verkeersinfo: met de auto neem je de N17 tussen Willebroek en Dender­monde en je rijdt naar het centrum van Buggenhout (via Opdorp met zijn dries als je van de richting van Willebroek komt, via de Diepmeerstraat als je vanaf Dendermonde komt). Je steekt de spoorweg over bij het Station, neemt de Kerkstraat, die verder loopt in de Kasteelstraat. Je volgt deze tot de boskapel en dan zie je, net voorbij een grote meubelzaak “Gené”, de parking tegenover de boskapel. We verzamelen op de parking voorbij de meubelzaak, met een fietsenstalling in het midden (niet de open parking voor de meubelzaak). Met de trein stap je af in Buggenhout station. Daar neem je de bus lijn 245 en stap je af aan de halte ‘Boskapel’.
 • Deelnemen: aanmelden mag, maar is niet verplicht.

Een korte wandeling, centraal gelegen bijna op het punt waar Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams- Brabant elkaar raken, maar toch met een afwisseling van bos en veld, dit vinden we bij het Buggenhoutbos. We kuieren (zowel wat afstand als tempo betreft) door en rond het Buggenhoutbos, met zijn oude wintereiken, de jonge aanplanting met galloway runderen en af en toe velden met panoramische zichten.

We vertrekken langs de zuid-westkant en de nieuwe aanplantingen, maken een kort ommetje door de velden en doorkruisen het oude bos met het boswachtershuis. We steken de Kasteelstraat over, langs een kleine voetweg over het golfterrein en zigzaggen door het noord-oostelijke deel van het bos. Hierna komt een deel door de velden, we passeren het eetcafé De Grens, op weg naar het hoogste punt van de streek (ongeveer 24 meter, met oriëntatietafel) en komen via de zuid-westelijke kant van het Buggenhout bos terug naar de parkeerplaats.

 

Juni
Zo 3

Halle - Bever - Halle

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 057 48 64 57

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: een goeie 70 km op verharde weg (op een paar honderd meter na). Licht glooiende route.
 • Samenkomst: 9u45 in Halle, parking van de Carrefour of McDonalds op de A. Demaeghtlaan.
 • Meebrengen: fiets in goede staat met versnellingen. Picknick en drank voor de dag, € 1 Ronserbijdrage, reserveband, helm (bij voorkeur), regenkledij of zonnecrème.
 • Deelnemen: aanmelden is niet nodig, maar een berichtje naar tochtbegeleidster Anneke Vanden Bergh is welkom. Zo weten we op wie we eventueel nog moeten wachten.

Deze route leidt ons langs rustige landbouwwegen door een open landschap met velden, bossen, beekjes en ingeslapen dorpen. De geschiedenis is ook nooit ver weg in deze interessante streek. Fietsen in het Pajottenland met zijn mooie vergezichten is een verademing, en dit op nauwelijks 30 km van het Europese centrum Brussel. De Ronsers zullen het geweten hebben. Vanop de parking in Halle fietsen we naar de rustige dorpskern van Beert. Een beetje verder genieten we van het beschermde dorpszicht van Bellingen. We rijden langs het kasteel Den Daal, de kerk van Bogaarden, het indrukwekkende kasteel Ter Rijst met een prachtig park naar het landelijke Herne met een oude watermolen. Daarna gaat de route naar Sint-Pieterskapelle en Bever. Rond Bever staat de weg bol van kapelletjes, verscholen in het bosrijke gebied van deze pittoreske gemeente aan de taalgrens. Het dorpsplein van Galmaarden nodigt uit tot een pauze. In Vollezele genieten we volop van de groene welvingen in het landschap. We peddelen naar Leerbeek om dan weer aan te komen in Halle.

 

Juni
Zo 10

De ronde naar Antwerpen

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0479 54 50 61

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: ongeveer 80 km.
 • Samenkomst: Dendermonde station 10u00.
 • Meebrengen: fiets in goede conditie, herstelmateriaal lees reservebinnenband. Picknick, € 1 ronsergeld.
 • Verkeersinfo: Trein: Dendermonde station ligt op het kruispunt van 2 spoor­wegtrajecten Brussel - Lokeren - Sint Niklaas en Gent - Dendermonde - Mechelen. Auto: iedereen heeft tegenwoordig wel een GPS.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet.

Begin juni zijn de aktieve fietsronsers aan training toe; we starten via de vlakke Scheldeboorden en het rustige hinterland naar “‘t stadt”. De Sint-Annatunnel wordt het keerpunt van deze fietstocht na een kort bezoekje aan ‘t Steen. Vanuit Dendermonde is de logische exit via de Schelde: Vlassenbroek, Baasrode, Sint-Amands, Bornem zijn leuke plaatsjes welke menig kunstenaar tot inspiratie heeft geleid. De oversteek van de Rupel gebeurt in Wintam; de oude elektriciteitscentrale in Schelle “den Escaut” was ooit de grootste produktieenheid van het Europese continent. Hierna is de aanblik “geindustrialiseerd” maar we fietsen op rustige wijze verder via de rand van Hoboken, Scheldeboorden en de Antwerpse kaden tot ‘t Steen voor het prachtige uitzicht over de Schelde. Terug via de wandel- en fietstunnel kunnen we op Linkeroever de prachtige Antwerpse skyline bewonderen! Langs prachtige nieuw ontloken natuurgebieden bereiken we Rupelmonde met zijn Spaanse molen en het Rattenkasteel. In Temse nemen we de Scheldebrug en fietsen nu langs de Schelde naar het schilderachtige Weerde. De “zates” in Branst is de trekpleister voor een terrasje! Terug naar Mariekerke, St. Amands maar nu parallel met de Schelde zal het van de timing afhangen of we een extra overzet nemen aldaar om langs de andere oever Dendermonde te bereiken.

Juni
Za 16

Langs de Dijle van Leuven naar Haacht

Tochtbegeleiding: René Brynaert

Tel: 016 40 66 30

E-mail: (niet voor snel antwoord)

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 21 vlakke km. Inkorten kan.
 • Samenkomst: om 9u30 bij het wachtlokaal van De Lijn voor het station van Leuven.
 • Meebrengen: aangepast schoeisel, boterhammen en drank voor ‘s middags, € 1 Ronsergeld, wat kleingeld voor een eventueel café, een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: vanuit Haacht kun je met de bus of met de trein terug naar Leuven of naar Mechelen.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar is niet nodig.

Dit is de zesde etappe van onze tocht langs de Dijle. Nog twee en we zijn ermee klaar. Eerst maken we een lusje in Leuven langs de laatste meanders van de Dijle binnen de oude stad. Nabij een oude sluis werd een speelfontein voor de kinderen aangelegd waarop de verschillende armen van de Dijle in de stad werden weergegeven. Langs de Vaartkom die vroeger talrijke binnenschepen ontving maar nu een kleine jachthaven is, verlaten we de stad. Even langs de vaart naar Mechelen en voorbij de nieuwe brouwerij van Inbev vinden we de Dijle terug. Weldra zijn we weer in een landelijk gebied met enkele natuurreservaten in Wijgmaal. De molen van Rotselaar ligt ook op onze weg. De reusachtige molen werd omgebouwd tot woningen voor gezinnen. Het geheel omvat ook een kleine waterkrachtcentrale van Ecopower die energie oplevert voor ongeveer 200 gezinnen. Voor de turbine staat een hekwerk met reiniger die dagelijks gemiddeld 500 kg drijvende zaken bovenhaalt. Dat zijn takken en bladeren maar ook veel afval dat door mensen in de Dijle wordt gedumpt. In Werchter vloeit de Demer in de Dijle ook al denk je dat het omgekeerd is. Verder langs de Dijle komen we langs het gehucht Ninde waar het geboortehuis en museum van Pater Damiaan staat. We kronkelen nog verder met de Dijle tot de Hansbrug bij Haacht. Daar zien we ook het begin van de antitankgracht die de Duitse troepen moest tegenhouden, maar ze kwamen langs een andere weg.

Juni
Wo 20

Puyenbroeck - Zuidlede

Tochtbegeleiding: Karel De Block

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20 km, recreatief, in twee lussen.
 • Samenkomst: start om 10u00, Steenenbrug (voor de ene gps Wachtebeke en voor een andere Moerbeke Waas). Op Parking 2 (sportcomplex) Domein Puyenbroeck. Koffie en toiletten in ’t Ou Huys, Stenenbrug 39, 9160 Eksaarde (Lokeren). Het is daar blijkbaar een driegemeentenpunt. Op tijd komen is hoffelijk. Er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick meebrengen voor in ’t Ou Huys en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de R-tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst op onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Puyenbroeck is een provinciaal domein van 510 hectare in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, voornamelijk in Wachtebeke maar ook een stuk in Zaffelare en Eksaarde. Het gebied werd in 1965 door de provincie aangekocht en werd voor het publiek opengesteld in 1969. Het park is laag gelegen en bevat enkele grote vijvers. Het deel van het park ten zuiden van de Zuidlede is meer bebost. In het park bevindt zich ook het Kasteel Puyenbrug. De naam Puy verwijst naar een kunstmatige hoogte, terwijl het woord broeck verwijst naar het moerassig karakter van de meersen. Vanaf 2017 vindt Music For Life, de liefdadigheidsactie van Studio Brussel, plaats op dit domein.

Voormiddag: 10 km langs Zuidlede en Olentgracht

We starten op de parking 2 (Sportcomplex) van het domein Puyenbroeck. Eerst langs de Zuidlede, op onverharde paden en terug langs de Olentgracht via rustige wegjes al dan niet verhard.

Middag

Aan het eind komen we aan ’t Ou Huys waar we onze picknick mogen opeten op het terras (groot) en binnen (niet al te groot) er zal soep voorzien zijn

Namiddag: 10 km langs Zuidlede op het domein

Via gevarieerd landschap, beetje bos, stuk Zuidlede en verder langs de vijvers van het domein en het evenementeneiland waar De Warmste week van Studio Brussel doorging. Via al dan niet geasfalteerde verkeersvrije (op fietsers na) rustige weggetjes. Op het eind van de tocht kan er nog wat nagekaart worden in ’t Ou Huys.

Juni
Wo 20

Leers-Nord (B) - Wattrelos - Leers (F)

Tochtbegeleiding: Johnny Dhondt

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 24 km, sportief.
 • Samenkomst: start om 10u00 op de parking aan de Saint-Vaastkerk, Place Communale, Leers-Nord (België). Op tijd komen is hoffelijk. Er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick en drank meebrengen voor in het park in Wattrelos (F) en ook drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor
  de S-tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst op onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Leers-Nord (B) en Leers (F) vormden vroeger één gemeente maar door de vrede van Aken en later Nijmegen werden de dorpen gesplitst. Later werd een deel van Leers (F) afgestaan door Frankrijk omdat ze liever Maulde (ten zuiden van Doornik) als grondbezit hadden, wat toen belangrijk was omdat de Scarpe er in de Schelde vloeit. Leers (B) is nu een deel van Estaimpuis (Steenput).

Voormiddag

We verlaten Leers-Nord en aan een kapel, opgericht uit dankbaarheid omdat het dorp gespaard bleef tijdens de bombardementen van oktober/november 1918, slaan we onverhard in. We komen voorbij de ruïnes van het château-fort de la Royère, lopen langs een beek even in de richting van Gibraltar (!) en aan een waterzuiveringsstation trekken we Frankrijk binnen. We maken een ommetje in het dorp om nadien de velden in te gaan en langs de oude hoeve Couture de l’Avril komen we nabij de brug aan het Canal d’Espierres. We volgen een tijdje dit kanaal, nemen een brugje en komen op de site van het bedrijf PUCK (scheikundig bedrijf dat ooit 900 werknemers had maar reeds in 1983 ophield te bestaan). Deze site wordt verder ingericht als een natuurdomein. We nemen een bredere weg die ooit een deel van de spoorweg Roubaix - Wattrelos - Herseaux - Avelgem was en waar nu Lidl en Leclerc de automobilisten aantrekken hun consumptiegedrag te tonen. Even verder komen we aan het oude stationsgebouw van Wattrelos, nu muziekacademie.

Middag

We stappen het Parc du Lion in en zoeken een oude boom of een zitbank om onze picknick te eten.

Namiddag

Als we het Parc du Lion verlaten zijn we terug in België op grondgebied Herseaux ballons. De onverharde oude spoorweg 85 leidt ons langs de ferme de Rousselière verder tot de spoorlijn 78 Moeskroen - Doornik die we kruisen. Een pad leidt ons naar het station waar het ventje Toubac staat te pronken. We verlaten Herseaux en net op de grens van Estaimpuis en Wattrelos zien we een oud schoolgebouw Saint Jean-Baptiste de la Salle. In 1904 mocht de clerus in Frankrijk geen onderwijs meer geven en de begoede Franse burgerij liet dan maar een college bouwen net over de grens. Er moest al een seniorenresidentie zijn. Een wegje leidt ons naar een rotonde op de D700 (we zijn weer de grens gepasseerd) die we oversteken en verhard, onverhard, een kasseiwegje leiden ons naar een brugje over de Spierebeek. We stappen tussen de Spierebeek en het Canal d’Espierres en komen aan het waterzuiveringsstation van Grimonpont. We steken de brug over en nemen niet dezelfde weg terug als de voormiddag maar kiezen voor het jaagpad. Een tegelpad leidt ons dan terug naar de parking aan de kerk van Leers-Nord.

Juni
Za 23

t/m

Zo 24

Van Poperinge naar Oye plage (F)

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09 of 057 48 64 57

E-mail:

 • Type: fietskampeertocht
 • Afstand: 60 + 70 km vrijwel vlak terrein.
 • Samenkomst: zaterdag 30 juni aan het station van Poperinge bij aankomst van de trein van 10u52. We vertrekken stipt om 11u00.
 • Verblijf: Camping Casino,
  237 Route des Dunes,
  62215 Oye-Plage, Frankrijk.
 • Meebrengen: tent, matje, slaapzak, propere kleren voor ‘s avonds, toilet­gerief, regenkledij, zonnebescherming, reserveband, fietshelm (aan te raden). Picknick voor zaterdag. Wat eten voor zondag, maar er kan zeker bijgekocht worden. ‘s avonds eten we op de camping of in een restaurant in de buurt.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

Hoe kan de grote vakantie beter beginnen dan met een fietstochtje naar zee? En dan nog liefst in het buitenland. En met de tent mee! Absoluut geen zware tocht (tenzij het weer niet meezit, natuurlijk) maar heerlijk peddelen in de Westhoek en Noord-Frankrijk. We houden de kilometers beperkt, zodat je perfect met de trein naar Poperinge kan komen.

Zaterdag: vanuit Poperinge rijden we langs rustige baantjes naar de grens: in Oostkappel groeten we even de onbemande grenspost. Nu zitten we in Blootland, maar we bevelen je aan om je fietskleren toch maar aan te houden! Mooie windmolens in Rexpoëde, maar een echte stop waard is het versterkte stadje St.-Winoksbergen (of Bergues) met zijn omwallingen, belfort en abdij. We rijden in een grote boog onder Duinkerke door. Leuke plaatsjes als Spijker, Broekkerke, Vieille-Eglise, om tenslotte in Oye-plage ons tentje op te zetten, vlakbij een natuur­gebiedje na een goede 60 km.

Zondag fietsen we terug naar het zuiden. Dat betekent genietend fietsen van Oye, naar Watten en Buysseure (met de bronnen van de IJzer), de grens over in Abele en dan een afscheidsdrink in Poperinge. Vandaag staan er 70 km op de teller.

Juni
Za 30

t/m

Zo 1

Doornik, het Waalse Scheldeland

Tochtbegeleiding: Kristien Nuyts

Tel: 0485 72 66 87

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: 2 x ± 21 km.
 • Samenkomst: om 10u00 aan de jeugdherberg van Doornik. Gratis parking vlakbij op de Esplanade de l’Europe, het station bevindt zich op 20 minuutjes wandelen. Je kan ook net als de tochtbegeleidster een dag vroeger komen en vrijdag al in de jeugdherberg overnachten. Graag meedelen van tevoren.
 • Verblijf: Jeugdherberg Doornik, Rue Saint-Martin, 64 B-7500 Tournai. We logeren in vierpersoonskamers.
 • Meebrengen: handdoek (Lakens zijn aanwezig). Picknick. Goede wandelschoenen, regenkledij.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

Dit wandelweekend gaan we naar Henegouwen, naast Limburg één van de meest onderschatte provincies die ons land rijk is. De GR123 begeleidt ons door het Waalse Scheldeland rond Doornik. Kristien loodst je mee op plekken die je wellicht nog niet kende tenzij uit je lessen aardrijkskunde van weleer.

Onze tocht start aan de jeugdherberg van Doornik. We verlaten onmiddellijk de stad en wandelen door een open landschap passeren de dorpje Ere en Willemeau. Na Wez-Velvain, wandelen we langs het bos van de suikerfabriek - les bois de la Sucrerie. Verder passeren we de Pierre Brunehault, een megaliet (een grote steen dus). Het woord ‘”megaliet” komt uit het Oudgrieks (μέγας (megas) = groot, λίθος (lithos) = steen) waarmee een groep monumenten wordt aangeduid die uit een of meer grote stenen bestaan. Vanuit Bléharies nemen we de bus terug naar Doornik (bus om 16u50).

Zondag wandelen we door de stad en verder langs de Scheldekaaien. We wandelen langs de Gatenbrug (Pont des Trous), één van de oudste nog bestaande waterpoorten in Europa. De poort maakte deel uit van de stadsmuren en kon afgesloten worden met valhekken. Tijdens de Honderdjarige Oorlog bracht ze in 1340 de Engelse koning Edward III tot staan, toen die gesteund door Vlaamse troepen tevergeefs met ramschepen probeerde de poort te forceren. Verder richten we onze neus naar de Mont-Saint-Aubert. Deze 146 meter hoge heuvel staat ook bekend als de Mont de la Trinité, vanwege de bedevaarten die er sinds de 14de eeuw naar boven trokken. Hier boven zien we uniek panorama over de streek met in de verte de vijf klokkentorens van Doornik. Eindpunt van dit weekend is Estaimbourg met zijn Kasteel van Bourgogne. Hier nemen we de bus terug naar Doornik (om 16u00 of om 18u00, we hebben de keuze en afhankelijk van de dorst).