De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

April
Za 11

t/m

Ma 13

Paasfietstocht van Land van Schelde en Leie

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser

Tel: 015 27 19 50, 0495 77 82 51 (Jan) of 0499 52 23 59 (Geertje)

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: de dagafstanden schommelen tussen 60 en 66 km. Dag 1 is licht golvend, dag 2 is vrijwel vlak en dag 3 is eerder heuvelachtig. We gebruiken naast het fietsnetwerk landelijke en trage wegen. We zullen waarschijnlijk stukken onverharde weg en kasseien (enkele honderden meters) tegen komen.
 • Samenkomst: Paaszaterdag 11 april 2020 aan de parking achter het NMBS Station van Zottegem. De parking is gelegen aan de het kruispunt van de Broeder Mareslaan met de Lyceumstraat. We vertrekken om 10u00.
 • Verblijf: we blijven twee nachten in Hostel Groeninghe, Passionistenlaaan 1A, 8500 Kortrijk, tel 056 98 06 92.
 • Meebrengen: picknick en drank voor de drie middagmalen. Als het weer het toelaat picknicken we ergens in het veld. Valt het tegen dan zoeken we een café op. De tocht is nog niet voorgefietst bij het opstellen van de aankondiging, dus de cafés zijn niet zeker.
 • Verkeersinfo: je bereikt Zottegem per auto makkelijkst langs de E40, afrit 18 Erpe Mere en vervolgens langs de N46 richting Oudenaarde, en de N42 (Europaweg). Voor GPS gebruikers: De parking ligt op de hoek van de Lyceumstraat en de Broeder Mareslaan, aan de achterzijde van het treinstation van Zottegem.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Met Kerstmis in het verschiet denken we aan… de paasfietstocht van volgend jaar. Ik geef toe, het weer nu doet denken aan vroege lente, een witte kerst zit er waarschijnlijk niet in, dus houden we ons hart vast voor wat Pasen voor ons achter de hand houdt,… maar toch gaan we de lente vieren op de fiets. We opteren voor een tocht in de buurt van de Schelde en de Leie, waarbij we zowel het vlakke land rond Izegem als de heuvels in de buurt van Oudenaarde passeren. We blijven twee nachten in Hostel “Groeninghe” in Kortrijk. Het parcours is gemengd, de eerste dag is zacht golvend tot vlak. Het hoogste punt is de start op 62 m, we zakken tot 6 m, in totaal gaan we 250 m omhoog, 290 m omlaag. Dag 2 is nog vlakker, we komen nooit boven 33 meter uit en klimmen en dalen evenveel: 160 m. Dag 3 is op gebied van het reliëf het meest uitdagend: we moeten een achttal toppen over, met een hoogte die varieert van 47 tot 90 meter, in totaal 480m omhoog, 450 m omlaag.

Paaszaterdag, 11 april 2020:

We vertrekken van de parking achter het treinstation van Zottegem (De ingang van de parking ligt in de Lyceumstraat). We fietsen grosso-modo noordwestelijk, langs de vallei van de Molenbeek naar Velzeke, komen langs Dikkelvenne naar Gavere, waar we de Schelde oversteken. Dit is meteen het laagste punt van de tocht. We draaien naar het westen, gaan via Asper en Lozer naar Kruishoutem. Via Nokere en het golfterrein bij Waregem, passeren we Flanders Field American Cemetery. Daarna steken we de E17 over en zoeken onze weg, parallel met de Gaverbeek naar Deerlijk. We rijden langs de rand van De Gavers naar Hostel Groeninghe. Daar zou er 66 km op de teller moeten staan.

Paaszondag, 12 april 2020:

Op picknick en regenbenodigdheden na blijft de bepakking in de jeugdherberg op ons wachten. We verlaten de stad langs het zuidoosten en volgen hierbij de Leie tot Bavikhove. We zoeken onze weg door de velden, laten Ingelmunster links van ons liggen en fietsen langs de rand van Meulebeke naar het provinciedomein ‘t Veld. Dit is het meest noordelijke punt van de tocht. We keren om via Emelgem, steken daar het kanaal Roeselare-Leie over en rijden door het centrum van Izegem. Via het provinciedomein Wallemote-Wolvenhof gaat de tocht verder naar Rollegem-Kapelle. We passeren Moorsele met zijn vliegveld, Loveren, over en onder autostrades naar ­Bissegem, waar we terug de Leie vinden en fietsen zo, achter het station van Kortrijk door, terug naar de jeugdherberg. De voorziene afstand is 60,5 km.

Paasmaandag, 13 april 2020:

Met bagage terug naar het station van Zottegem. We verlaten de jeugdherberg en langs het Guldensporenpad naar Zwevegem, we maken een ommetje door het veld (met een eerste klimmetje naar 59 meter). We steken het kanaal Bossuit-Kortrijk over aan het Orveytbos en fietsen tussen Heestert en Moen door naar de oevers van de Schelde, die we grotendeels volgen tot Berchem. Vanaf hier komen we in de Vlaamse heuvels. We zien in de verte de Oude Kwaremont, De Paterberg en de Waaierberg, maar laten die wijselijk links van ons liggen. Voorbij Zulzeke wordt een klim naar de N60 echter onvermijdelijk (hoogte 93 meter), en even later, voorbij Nukerke dalen we dan terug af naar de spoorweg. We komen nog net op de aanloop van de Taaienberg, maar omzeilen die grotendeels (we klimmen tot 74 m), en fietsen naar Etikhove. De helling van de Ladeuze kunnen we niet vermijden, op weg naar het Volkegembos. Langs Mater gaat het richting Sint Denijs Boekel, we fietsen grotendeels om de Molenberg en Sint Blasius Boekel heen, naar Rozebeke. Daar nemen we het mijnwerkerspad om via Strijpen in Zottegem aan te komen. De verwachte afstand is 65,5 km.

April
Wo 15

Wildenburg (Wingene), Houtlandse bossen

Tochtbegeleiding: Willy Decrop

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 vanaf Gasthof Wildenburg, Beernemsteenweg 167, 8750 Wingene. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. Het Gastof is open vanaf 9u30.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in Gasthof wildenburg. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: parking achteraan Gasthof Wildenburg.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de recreatieve tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Het Regionaal Landschap Houtland strekt zich uit over de gemeenten Beernem, Brugge, Damme, Ichtegem, Jabbeke, Oostkamp, Torhout en Zedelgem.

Houtland is op vele plaatsen nog gezegend met mooie landschappen. Kenmerkend voor de streek zijn de dreven in dambordpatroon en de vele kasteelparken. Bovendien is het Houtland de meest bosrijke streek van West-Vlaanderen. Dat staat garant voor een bijzonder rijke natuur.

Het Landschapspark Bulskampveld is het bosrijkste gebied van West- en Oost-Vlaanderen. Het is maar liefst 90 km² groot en dus dé bestemming bij uitstek voor een lente-Midweektocht.

Voormiddaglus

Blauwbossen, Provinciaal Domein Bulskampveld.

Middag

Picknick in Gasthof Wildenburg. Verse soep.

Namiddagus

Domein Wildenburg, Vagevuurbossen, Noendreef en Sint-Aman­dus in Beernem.

 

April
Wo 15

Ede - Aaigem: kriskras door het oude land van Haaltert

Tochtbegeleiding: Aimé Last

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: iets minder dan 28 km waarvan ong. 16 km in de voormiddag. 90% van de tocht loopt over kiezel, aarde en graspaden die bij nat weer sompig kunnen zijn.
 • Samenkomst: start om om 9u30 aan de tennisclub Laereveld (stel de GPS in op Edestraat 99/A, Haaltert). Kom bij voorkeur met de trein. De trein uit Brussel-Zuid komt aan om 8u52 (vertrekuur 8u25); de trein uit Zottegem komt aan om 9u08 (vertrekuur 8u52). De kantine van de tennisclub is open voor de Midweekstapper. Ze ligt op ong. 300 m van het station. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laat­komers tenzij de trein vertraging heeft.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in ’t Aygems Cafeetje. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de sportieve tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Een sportieve tocht langs mooie paadjes en Trage Wegen.

Voormiddag, 16 km

Via enkele paadjes komen we in Haaltert met zijn mooie Warandepark, een kleine oase van rust en groen in het centrum van de gemeente. Na ongeveer 4 km bereiken we de vallei van de Molenbeek en verderop volgen we gedurende een tweetal km de GR5 in Denderhoutem. Het gehucht Lebeke laten we links liggen. We volgen een deeltje van het Steenbeekpad, een lokaal wandelpad van 12 km dat volledig op het grondgebied van Heldergem ligt. De Steenbeek mondt uit in de Molenbeek.
 Bij het gehucht Oom krijgen we zicht op de kerk van Aaigem en via het Dotterpad bereiken we onze picknickplaats. De Sint-Niklaas- en Leonarduskerk is gebouwd in 1786 en verving een gotische kerk, waarvan vandaag nog de kerktoren uit ca 1300 rest, aan de oostzijde van de kerk. We hebben reeds 16 km afgelegd.

Middag

Picknick in’t Aygems Cafeetje.

Namiddag, 12 km

Na de middag lopen we richting Ressegem afwisselend door open velden met prachtige panorama’s en later door een meer besloten bos Paddenhoek genaamd. Het is een glooiend landschap met af en toe een steile helling. Vervolgens gaan we via de wijk Aaigemdries naar de Gotegemmolen. Dit is een van de negen watermolens op het grondgebied van Erpe-Mere. Dit is de best bewaarde watermolensite van Erpe-Mere. Deze molen die reeds voor 1387 bestond, was aanvankelijk een dubbelmolen (graanmolen en oliemolen). Hij is 600 jaar lang bepalend geweest voor de ontwikkeling van de dotterweiden van het stroomopwaarts gelegen natuurgebied Den Dotter. Het ophouden van het water bij deze molen zorgde voor een unieke vegetatie met dotterbloemen in de vallei van de Molenbeek. Hier resten ons nog 3,5 km paadjes en kerkwegels naar café Strokens (Edestraat 193, Haaltert). De startplek, het station van Ede, ligt op ongeveer 500 m wandelen.

April
Za 18

t/m

Zo 19

Waterrijk Limburg

Tochtbegeleiding: Yves Vincent en Marilyn Carpentier

Tel: 053 70 66 98 of 0476 53 30 95 (GSM enkel actief tijdens de tochtdagen)

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: dagafstanden van ± 21 km (inkortbaar bij slecht weer).
 • Samenkomst: om 10u00 op de parking Diepenbekerbos te bereiken vanaf de Havenlaan in Diepenbeek. De baan die dwars over het Albertkanaal gaat, noemt ook Havenlaan, maar de parking ligt op een afslag en langs het kanaal. De parking ligt aan de noordkant van het Albertkanaal en 500 m ten oosten van de brug. Voor wie het noorden zou kwijt geraken: aan de brug fietsknooppunt 560 volgen. Eens je de Havenlaan parallel met het Albertkanaal volgt, ligt de parking aan de linkerkant van de weg.
 • Verblijf: Hostel H, Spoorwegstraat 80, 3500 Hasselt. Tel. 011 45 50 81.
 • Meebrengen: lakens zijn in de prijs inbegrepen. Picknick en drank voor 2 dagen. Zondagochtend is een bezoek aan een bakker in Kuringen mogelijk.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

In Limburg vind je niet alleen de Sahara maar ook uitgestrekte waterrijke gebieden. Dit weekend wandelen we niet alleen langs, maar zelfs door het water. We verkennen diverse stukken van het vijvercomplex “De Wijers”, dat in een oude Amerikaanse reisgids omschreven stond als “the Lake District of Belgium”. Gelukkig heeft iemand anders zich al de moeite getroost om de vijvers te tellen: het zouden er 1175 zijn! Wie telt eens na? Het is de ideale habitat voor zeldzame vogelsoorten die bijzonder vreemde klanken produceren zoals de roerdomp, de waterral en het woudaapje. In het broedseizoen klinkt de roerdomp ‘s morgens en ‘s avonds zoals een misthoorn. Dit geluid, gecombineerd met de akelige schreeuw van een waterral en enkele nevelbanken maakt het heel aannemelijk om te geloven in de “witte wieven”, vrouwenfiguren die vaak in verband gebracht worden met heksen en spoken. Zij joegen onze voorouders de stuipen op het lijf. De meeste vijvers zijn vanaf de 13de eeuw met de spade gegraven om vis te kweken. Op de arme zandgronden van de Kempen was visteelt een bron van extra eiwitten.

Zaterdag zetten we eerst koers naar Bokrijk (Genk) om er volledig rond het openluchtmuseum te wandelen. Hierbij wandelen we door het water, een attractie die enkele jaren geleden gecreërd werd voor wandelaars en fietsers. Je hebt het gevoel met je voeten in het water en op ooghoogte met de waterspiegel te staan. ‘s Middags eten we onze picknick op in het arboretum en kort nadien genieten we van een terrasje. ‘s Namiddags wandelen we in de Maten, verwant met het Engelse “meadows” en één van de oudste natuurgebieden van Vlaanderen. Het wordt een afwisselende tocht met bos, heide, vijvers, kijkwanden en wuivende rietkragen. ‘s Avonds rijden we naar de luxueuze jeugdherberg van Hasselt.

Zondag rijden we naar Kuringen, een deelgemeente van Hasselt, om onze wandeling aan te vatten aan de abdij van Herkenrode. Natuur en Bos beheert de gronden nabij de abdij en tracht deze te herschapen zoals het er tijdens de 17de eeuw uitzag, tijdens de bloeitijd van de abdij: natte en droge graslanden, moeraszones, hoogstamboomgaarden, poelen,... De imposante abdijgebouwen zijn ook een ommetje waard. Na het oversteken van het Albertkanaal komen we in de natuurgebieden “Platwijers” en “Wijvenheide”. Na de middagapauze bereiken we via een afwisselend landschap de bruggen over het Albert­kanaal en de Demer die ons terug naar de abdij van Herkenrode voeren. Het terras wacht er ons op voor een afscheidsdrank!

April
Za 25

Tocht door Haspengouws Limburg

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km, inkorten is mogelijk
 • Samenkomst: op zaterdag 25 april om 9u40 bij het station van Alken. We wachten op de trein Blankenberge-Genk die er aankomt om 9u24 en de trein uit Hasselt die er aankomt om 9u37.
 • Meebrengen: stevig waterdicht schoeisel, aangepaste kledij, lunchpakket en drank, een zakje voor je afval, € 1 Ronsergeld en wat kleingeld voor een drankje. Een Lijnkaart als je er een hebt. Geen honden.
 • Verkeersinfo: gezien er regelmatig werken zijn op de sporen rond Landen is het raadplegen van de NMBS-website aan te raden. Op het einde van de tocht kunnen we met bus 4 (Tongeren- Hasselt) naar Hasselt. Hij rijdt om het uur.
 • Deelnemen: zoals voor de Olympische Spelen is deelnemen het belangrijkste.

Door de groene Mombeekvallei, door bossen, natuurreservaten en boomgaarden. We vertrekken bij het station van Alken en algauw komen we bij de Mombeek die we een hele tijd zullen volgen. Verlaten weiden, canadapopulieren, spontane verbossing vormen er het decor. In Wimmertingen komen we even in de bewoonde wereld maar langs smalle paadjes geraken we bij het kasteel van Mombeek. Dan komen we in de Nietelbroeken, een natuurreservaat waar heel wat planten en dieren een veilig onderkomen hebben gevonden. Bruggetjes en knuppelpaden zorgen ervoor dat we er met droge voeten door geraken. Boomgaarden, hopelijk in bloei, krijgen we net voor Kortessem te zien. In dit dorp zijn er ook gelegenheden om de dorstigen te laven. Daarna trekken we door een bos met sjieke naam: het Belle-Vue bos! Geen speciale kledij vereist: een Ronserkostuum volstaat. Guigoven is waarschijnlijk het einde van de tocht tenzij er energie en wilskracht overblijft om nog verder te trekken door de Eggertingen, nog zo’n fraai natuurgebied.

Mei
Vrij 1

Fietsen langs de taalgrens (Komen)

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: 65 km; allemaal goed befietsbare wegen, behalve een kasseistrook van 1,8 km aan de Palingbeek (provinciaal domein). Vlak tot lichtglooiend parcours.
 • Samenkomst: aan het station in Komen (Comines) (ligt op de lijn Gent-Poperinge) om 10u30. Vertrek om 10u45 stipt.
 • Meebrengen: picknick, drank, € 1 Ronserbijdrage; fiets in goede staat, liefst met enkele versnellingen. Plakgerief en/of reserveband. Helm.
 • Deelnemen: graag aanmelden bij de tochtbegeleidster of telefonisch enkele dagen voor vertrek.

Tijdens onze dagtocht door het meest zuidelijk gelegen deel van de Westhoek steken we tot 6 keer toe de Vlaams-Waalse taalgrens over. Een ontdekking van een minder gekend grensgebied ten zuiden van Ieper!

Onze vertrekplaats, Komen, ligt genesteld aan de Leie, die de grens vormt met Noord-Frankrijk. Na 6 km verlaten we Henegouwen en fietsen voor een tijdje in West-Vlaanderen door een open, lichtglooiend landschap. Er zijn weinig boerderijen en de woonkernen zijn compact. Een verplichte stop aan Zantvoorde Cemetry, waar 1600 Britse soldaten begraven zijn. Ze sneuvelden in de eerste Slag om Ieper in 1914. Wat verder komen we uit bij het bosrijke Palingbeekdomein, dat zich uitstrekt naast het verlaten Kanaal Ieper - Komen. Hier fietsen we even langs een onverhard pad. We bereiken Mesen, de kleinste stad van België (1000 inwoners) We springen even binnen in het bezoekerscentrum om de Slag om Mesen (1917) terug te beleven. Nu richten we onze blik op de Kemmelberg maar zwenken dan af via Wulvergem en Nieuwkerke naar Ploegsteert. Ons tweede groot bos heet ‘Bois de Ploegsteert’; de Britten vervormden de naam in Plugstreet. Nu zijn we al dicht bij de Gemene Leie (La Lys Mitoyenne), de gemeenschappelijke grens met Frankrijk. We passeren het rustige Warneton waar de pakhuizen omgebouwd zijn tot gewone oeverwoningen. Nog even verder peddelen langs de Leie en we zijn terug in Komen.

Mei
Vrij 1

t/m

Zo 3

Wandelen en/of fietsen in de Ardennen

Tochtbegeleiding: Hilde Vandevelde

Tel: 09 230 02 03 of 0496 59 47 06

E-mail:

 • Type: Relax-weekend
 • Afstand: mag je zelf bepalen.
 • Samenkomst: Vrijdag om 11u00 aan het station van Trois-Ponts of vanaf 18u30 in de verblijfplaats.
 • Verblijf: Kaleo Petite Maison - Les Marottes 48, Arbrefontaine.
 • Meebrengen: picknick + drank voor vrijdag. Keukenhanddoek, boterhammendoos en eventueel potje en vork om overschotten van het avondeten mee te nemen voor de picknick van zaterdag en zondag. Lakens, toiletgerief, handdoek. Stapschoenen en/of fiets. Kaartmateriaal, gps als je dat hebt.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

RELAX is misschien niet de beste benaming voor dit weekend, want zowel stevige als minder stevige fietsers en wandelaars zijn welkom. Relax betekent dat er dit weekend geen tochtbegeleider is die het tempo en aantal kilometers bepaalt. De deelnemers beslissen zelf of ze willen wandelen of fietsen, een pittige tocht over de heuvels willen doen, zich aan een gezapig tempo door het landschap willen bewegen, een paar uur gaan wandelen en daarna in een hoekje duiken met een boekje...

RELAX betekent ook dat je geen picknick hoeft mee te brengen. Je mag ’s morgens je brooddoos vullen met wat op de ontbijttafel staat. Er is voldoende brood, beleg, fruit, snackjes voor het vieruurtje … Ronsers ALL-IN was misschien een betere benaming geweest.

Voor diegenen die vrijdag al willen gaan stappen of fietsen spreken we om 11u00 af aan het station van Trois-Ponts. De andere zijn ‘s avonds welkom vanaf 18u30 in de overnachtingsplaats, waar we samen ons potje koken. Dit is ook het moment waarop we kunnen overleggen wie wat gaat doen en waarop we kleine groepjes vormen. De woning ligt in een bosrijke omgeving met pittige klimmetjes, zowel voor de wandelaars als fietsers.

Jullie bepalen dus zelf het programma, zolang jullie maar op terug zijn om je steentje bij te dragen aan het avondeten. Verwacht geen haute cuisine, geen uren koken, wel een lekkere, gezonde maaltijd.

Alvast een paar tochtideeën voor vrijdag:

Wandeling naar de overnachtingsplaats, eventueel met een ommetje langs Coo (13 of 20 km). De bagage kan in de auto van een fietser achter blijven. Voor de lanterfanters een fietstochtje via Coo naar Francorchamps en zich dan langzaam laten uitbollen op de Ravel naar Trois-Ponts (30 km). De fietser met grootsere plannen doet er nog een extra lusje en klimmetje bij via Spa (+ 20 km) of…

Mei
Ma 4

t/m

Do 7

Walcheren - Zeeland (Nl)

Tochtbegeleiding: Roland Vansteelandt en Willy Decrop

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: drie recreatieve dagtochten van om en bij de 20 km.
 • Samenkomst: maandagavond 4 mei 2020 aankomst hotel voor diner.
 • Verblijf: Hotel Restaurant Grand-Café, Anno Nu in Oostkapelle (Nl).
 • Deelnemen: halfpension, ontbijtbuffet en driegangendiner met twee glazen wijn en karaffen water op tafel. Momenteel al volzet. Bekijk www.midweekstappen.be voor eventuele last minutes door afmeldingen.

Na afloop van de vierdaagse in 2017, overviel me een gevoel van uiterste tevredenheid. Ik mag met zekerheid stellen dat in de drie dagtochten de landschapselementen die Walcheren genietbaar maakt zeer gewaardeerd werden. De commentaren van de deelnemers waren unaniem lovend. Het hotelarrangement uitstekend.“ (dixit Roland Vansteelandt in 2017). Daarom trekken we er in 2020 nog eens naar toe. We stappen er drie varianten op de tochten van 2017: Natuurgebied Oranjezon, de Manteling van Domburg, de dijken en kreken van Westkapelle tot Zoutelande.

 

Mei
Za 9

t/m

Zo 10

Diest - Bokrijk - Diest

Tochtbegeleiding: Jef Geelen

Tel: 0497 28 58 60

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: 70-75 km
 • Samenkomst: aan het station van Diest, na aankomst van de treinen uit Antwerpen en Brussel om 10u05.
 • Verblijf: we verblijven in jeugdherberg De Roerdomp, Boekrakelaan 30, 3600 Genk (in de buurt van het Bokrijk domein).
 • Meebrengen: picknick en drank voor 2 dagen. Lakens en dekens zijn aanwezig en in de prijs inbegrepen. Fiets in goede staat. Bandenplaksetje meebrengen.
 • Verkeersinfo: in de buurt van het treinstation in Diest kan je parkeerplaats vinden. Er is een redelijk vlotte treinverbinding vanuit Antwerpen, Brussel, Genk en Hasselt.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Het Bokrijk-park zullen we niet bezoeken, maar de nieuwe toeristische uithangborden van die streek willen we toch van dichtbij gaan bekijken: door het water en de boomtoppen fietsen zonder dat je fiets, het water of de boom het begeeft.

We vertrekken in Diest en we zullen eerst een deel van het Hageland doorkruisen. Hier en daar zal er wel een helling opduiken. Het Hageland is niet alleen gekend als wijnstreek maar ook als een heuvelend gebied. We zitten in een uithoek van de streek, een overloopgebied naar het vlakke Limburg waardoor de heuvels nogal fietsvriendelijk zijn. Voor we aankomen in Bokrijk maken we eerst een lus rond Hasselt, fietsen dan via de toeristische attractie “rijden door het water” en komen uiteindelijk na 70 km aan in onze overnachtingsplaats. Voor hen die het rustiger willen aandoen en enkele kilometers minder willen fietsen is er mogelijkheid om onder begeleiding in te korten langs het fietsknooppuntennetwerk waarbij we afspreken om elkaar op een afgesproken knooppunt weer op te wachten. Op de tweede dag gaan we op zoek naar de plek waar je door en tussen de boomtoppen kan fietsen. Hiervoor moeten we naar het noorden van Hechtel-Eksel. Het is een spiraal van 700 m die je naar boven leidt met een hellingsgraad van 3 à 4 percent. Dat is dan ook de grootste moeilijkheidsgraad van de dag want het parcours is overwegend vlak. Om deze toeristische attractie te bereiken hebben we wat omweg moeten maken waardoor de tocht wel wat langer is dan gisteren en we zullen in Diest aankomen na 75 km. Inkorten is maar beperkt mogelijk.

Mei
Zo 17

Komen - Rijsel - Heuvelland - Komen

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: ongeveer 75 km. De helft van de tocht is vlak, in de tweede helft is er 200 meter hoogteverschil.
 • Samenkomst: Station van Komen om 9u30. We vertrekken stipt om 9u45.
 • Meebrengen: fiets in goede staat, liefst met een aantal versnellingen, reserveband en plakgerief, helm. Voldoende picknick en drank, € 1 Ronserbijdrage.
 • Verkeersinfo: het station van Komen ligt op de lijn Antwerpen - Gent - Poperinge (rechtstreekse trein).
 • Deelnemen: graag aanmelden bij de tochtbegeleidster, enkele dagen op voorhand.

Onze verkenning van het zuiden van het land gaat verder, maar deze keer combineren we een heerlijk stukje Frankrijk met het West-Vlaamse Heuvelland. Net voor Lille vind je de lommerrijke streek van de Deûlevallei. Het Deûlekanaal zorgde in het verleden voor de industriële ontwikkeling van de streek, via het vervoer van grondstoffen. Het is nu een aangename plek om tot rust te komen en te recreëren met het hele gezin. We laten ons graag verrassen door de charme en verscheidenheid van de landschappen. We ontdekken bijzondere kerkhoven en smeren onze kuiten voor enkele pittige hellingen in het Heuvelland. De eerste 7 km peddelen we rustig langs de Leie richting Deulemonde. Daar splitst de Leie zich op, wij volgen de Deûle met haar groene oevers tot in Rijsel (Lille). We hebben dan 25 km op de teller staan. Daar houden we een kleine verkenning van de stad en picknicken we aan de citadel. Ideaal voor een aperitief. Via Lambresart, Lompret, Frelinghien met het mooie kerkje, belanden we aan het intieme soldatenkerkhof van Le Touquet (Railway Crossing Cemetery). Het terrein heeft een onregelmatige vorm en wordt omsloten door een bakstenen muur. Aan de oostzijde staat het Cross of Sacrifice. Op deze kleine begraafplaats worden 74 Britten herdacht. In de buurt van het gehucht van Saint-Yvon markeert een kruis de plaats van de wapenstilstand tussen de Britse en Duitse soldaten tijdens Kerstmis 1914. Wat verder, aan de noordelijke rand van Ploegsteert bos ligt Prowse Point Military Cemetery. Vooraan bij een waterpartij staat het Cross of Sacrifice. Vanaf dan duiken we het Heuvelland in: hoog op de kamlijn prijkt de kerk van Nieuwkerke. De Walletjes (neen … niet die!) vormen een onderdeel van de zuidelijke heuvelkam in Heuvelland. De Ravensberg, de Zwarte Molen, de helling van Nieuwkerke, de Kraaiberg en de Rozenberg maken ook deel uit van deze heuvelkam. Vanop deze plaats kunt u een uniek panorama van 360° bewonderen. Natuurlijk kan Dranouter niet ontbreken. Van daaruit richting Kemmel. Tijd voor een rustpauze om dan gezwind weer naar Komen af te zakken.

NB: We kunnen de tocht ook in omgekeerde richting maken: dan klimmen we eerst wat in de voormiddag en houden het vlakker in de namiddag. We zullen zien wat de weergoden en de wind in petto hebben.

Mei
Zo 17

Een hele dag door de prachtige Demervallei:
Aarschot - Diest

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 22 km, maar inkorten kan, bvb. in Testelt of Zichem.
 • Samenkomst: op zondag 17 mei om 10u15 in het station van Aarschot.
 • Meebrengen: stevig waterdicht schoeisel, aangepaste kledij, lunchpakket en drank (café ‘s middags waarschijnlijk), een zakje voor je afval, € 1 Ronsergeld en wat kleingeld voor een drankje. Geen honden.
 • Verkeersinfo: vanuit Diest kun je met de bus terug naar Leuven of met de trein terug naar Aarschot, Leuven en verder.
 • Deelnemen: deelnemen is belangrijker dan aanmelden.

Enkele jaren geleden terug hebben we de Demer al eens gevolgd van Werchter tot Schulen in drie dagtochten. Nu hernemen we het stuk tussen Aarschot en Diest maar voor een groot gedeelte langs een ander traject. Weilanden, kleine bossen, beekjes, afgesneden Demerbochten en vooral een brede, groene vallei geflankeerd door de heuvels van het Hageland aan de ene kant en van de Kempen aan de andere kant. Weinig huizen te zien, maar af en toe toch een kerkje en wat boerderijen. De Demer is lang een waterweg geweest voor het vervoer van goederen, maar toen de spoorweg in de 19de eeuw tot in Diest en Hasselt kwam ging de scheepvaart met trekschuiten snel achteruit. In de 18de en in het begin van de 19de eeuw werd de kronkelende Demer op talrijke plaatsen rechtgetrokken en verbreed. Nog vroeger waren er grootse plannen om er een kanaal van te maken die de verbinding met de Maas en zelfs de Rijn moest verzekeren. Deze taak werd later overgenomen door het Albertkanaal dat gegraven werd in de jaren 1930 tot 1939. Maar tot 2004 werd de Demer stroomafwaarts van Diest nog steeds geboekt als bevaarbare rivier. De talrijke meanders die in het verleden weren afgesneden gaan tijdens de komende jaren weer verbonden worden met de rivier. Een groots project om een natuurgebied tot stand te brengen en ook om het overstromingsgevaar beter te kunnen opvangen. We vertrekken bij het station van Aarschot en komen langs een merkwaardig bouwsel over de Demer: de Hertogenmolens die in de middeleeuwen een sluitstuk vormde van de stadsomwalling. Eens buiten Aarschot wandelen we in een open landschap, langs de Demerdijk, kleine wegjes tussen weiden en velden naar Testelt. Links zien we het kerkje van Langdorp, rechts dat van Messelbroek. In Testelt zien we nog de sporen van een vroeger sas naast de watermolen. De kerk is natuurlijk gebouwd in de typische ijzerzandsteen. Het cafeetje bij het station is echter geen historisch monument maar komt misschien van pas. Na al die vlakke wegen is er een klimmetje over de Voortberg voor we ons door de Demerbroeken een weg zoeken. Dit is het gebied waar Ernest Claes zijn jeugd doorbracht en genoeg inspiratie vond voor zijn verhalen. Links zien we af en toe de toren van de abdij van Averbode, rechts ligt Zichem en verder op de Heuvel Scherpenheuvel. Diest is niet meer ver en we hebben de keuze tussen een vlakke weg en een met een klimmetje.

Mei
Wo 20

Callenelle (B) - Flines-lès-Mortagne (F)

Tochtbegeleiding: Johnny Dhondt

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 22 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 vanuit Salon de la Place, Rue de Tournai 36, 764 Callenelle. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. Het duivenlokaal is open vanaf 9u15. Parking aan de kerk.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in L’auberge Aux Bords des Eaux, F 59158 Mortagne-du-Nord. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak. Aanbevolen in Aux Bords des Eaux: La planche du Randonneur: Potjevleesch, charcuterie, fromage, salade, 1 paquet de chips, café ou thé. Te verkrijgen voor € 11, ter plekke te betalen. Bestellen op voorhand bij inschrijven via de berichtenpagina uiterlijk maandagavond 18 mei.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de recreatieve tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Callenelle is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen, en een deelgemeente van de Waalse stad Péruwelz. Flines-lès-Mortagne is een gemeente in het Franse Noorderdepartement (regio Hauts-de-France). Het dorpscentrum ligt in het zuiden van de gemeente, nabij Mortagne-du-Nord op de rechteroever van de Schelde.

Voormiddag, 11 km

Van de startplaats gaan we algauw onder de spoorwegbrug van de lijn Doornik - Bergen door en stappen over de brug van het oude kanaal Pommeroeul - Antoing en die van het nieuwe kanaal Nimy - Péronnes. Eenmaal die brug over zijn we bijna in Frankrijk. We verlaten het open veld en gaan het mooie bos van Flines-les-Mortagne in. We passeren even in het gehucht la Cretellière dat we achter ons laten door het bos des Poteries in te stappen. We stappen voorbij de Sint-Maartenskerk van Flines en stappen tot de brug over de Schelde. Hier volgen we even de grote weg die ons leidt naar het hotel restaurant café rando waar we welkom zijn voor de picknick of de Planche du Randonneur (aanbevolen).

Namiddag, 10,5 km

We stappen tot de samenvloeiing van de Scarpe en de Schelde, steken opnieuw de Schelde over en volgen de rechteroever. We komen niet voorbij het centrum van Mortagne-du-Nord maar stappen langs het voetbalterrein weer richting België. Aan de grens met het Belgische Laplaigne beslissen we nog even in Frankrijk te blijven. Onverharde paden leiden ons terug naar het bos van Flines-lès-Mortagne. Rood en wit van GR wordt even onze gezel. We naderen een vijver de ontstaan is door zandwinning. In het bos staan infoborden over een Engels vliegtuig dat in WO2 werd neergehaald door de Luftwaffe.

We zoeken een paadje dat ons wat hogerop leidt. Zandpaden leiden ons tot nabij het vliegveld van Maubray. Wat verder stappen we verhard langs het kanaal tot de brug De Gaulle. Vanaf hier is het ongeveer dezelfde weg terug naar het duivenlokaal voor het afscheidsdrankje.

Mei
Wo 20

Silly - Lens

Tochtbegeleiding: Jaak Perneel

Tel: 0479 55 43 43, op de stapdag 0468 18 62 92

E-mail: ,

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: iets minder dan 28 km waarvan ong. 11,6 km in de voormiddag. 70% van de tocht loopt over alle soorten wegen en paden (gras, aarde en bospaden) die bij nat weer sompig kunnen zijn. Het laagste punt van de wandeling ligt op 47 m; het hoogste op 131 m. Het aantal hoogtemeters is beperkt tot 350. Het boerenland tussen Silly en Lens is vlak tot licht golvend.
 • Samenkomst: start om 9u30 in het station van Silly (het station ligt niet in het dorp; er is geen café). De tocht eindigt aan het station van Lens. We met de auto komt, stationeert bij voorkeur de auto aan het station van Lens en neemt de trein naar Silly. De treinrit van 32 min heeft een overstap in Ath. Tip: kom bij voorkeur met de trein. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in café Le Beau Séjour. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de sportieve tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Een ferme tocht in lijn in het oosten van de Tournaisis langs glooiende veldwegen, doorheen bekoorlijke bossen en kleine valleien en… 70% onverhard. Fotomontage: één beeld zegt meer dan duizend woorden, geniet van een fotovideo. De foto’s van Gerard Druwé en Jaak Perneel werden genomen op 23 october 2019.

Tijdens deze tocht in lijn lopen we door licht golvend open boerenland waar panorama’s nooit ver weg zijn, verschuilen ons regelmatig in uitgestrekte en wilde bospartijen, dwarsen talrijke zijriviertjes van de nog erg jonge Dender en struinen door verstilde dorpjes en gehuchten. Neen, Henegouwen is niet vlak, triest en monotoon. Integendeel!

Voormiddag, 11 km

Het ‘groene’ Silly (Opzullik), het stadje op wiens grondgebied we het grootste deel van de dag zullen stappen, is bij ons vooral bekend omwille van haar Brasserie de Silly wiens schatten we ongetwijfeld zullen ontdekken op het einde van de dag bij de afscheidspint in... Lens. Deze familiale brouwerij werd gesticht in 1850 en wordt nu geleid door de vijfde generatie. Men produceert er bieren van hoge gisting. Voorbij de geklasseerde O.L.V-Visitatiekerk nemen we de Ruelle de la Place Rouppe die door een nauw steegje leidt naar de Rue du Notariat en de achterkant van de brouwerij. Hier begint het prachtig valleitje van de Ruisseau du Marais, een vochtig milieu waar populieren en wilgen goed gedijen. Sommige wilgen zijn overwoekerd door ‘opruimers’, schimmels. We klimmen uit de vallei, waarin het dorp is gelegen, en vergeten niet om achterom te kijken: een fotoplaatje! Boven gekomen, op de valleikam, is het uitzicht overweldigend: een gezichtsveld dat zich uitstrekt van het Bois-de-Lessines in het noordwesten tot Enghien (ofte Edingen) in het noordoosten. We wandelen op de kamlijn tussen de Sillyvallei en de vallei van de Ruisseau du Marais. We zijn op pad richting Forêt Domaniale de Silly, een groene long van ong. 700 ha die een verzamelnaam is geworden voor het Bois de Silly, het Bois de Ligne en het Bois d’Enghien. Het staatsbos was ooit eigendom van de prinsen de Ligne. Mooie eiken, kastanjebomen, elzen … maken er een aangenaam vogelparadijs van. Het bos is opgenomen in het netwerk Natura 2000 vanwege zijn rijkdom aan flora en fauna. De wandelaar kan ervan meespreken: vele paden zijn tegenwoordig verboden gebied als “zone de quiétude de la faune”. We maken onder leiding van de sentier bois de Ligne een 4,6 km (!) lange boswandeling langs smalle en brede paden, soms licht op-en-neer en over talrijke zijbeken van de kronkelende La Silly (De Sille). Het 11 km lange riviertje, dat haar naam gaf aan het dorp, mondt tussen Ath en Lessines uit in La Dendre (de Dender). De boswandeling loopt uit in het stille Graty, een deelgemeente van Silly. Met de sentier de balcon, een panoramaweg op de vallei van de ruisseau de Graty. Merk bij het inlopen van het dorp en ter hoogte van de gemeenteschool het gerestaureerde monument: een soldaat met een gasmasker (tegen mosterdgas), een bajonet en een vlag herinnert aan de Groote Oorlog (beeldhouwer: M.Delbar; 1920). Bij het bruggetje over de Ruisseau de Graty begint een sentier naturel. Helaas, de maag knort na 11 km stappen.

Middag

Onze middagstek ligt 700 m verder in de Rue de Thoricourt: we zijn welkom bij mevrouw Rose-Marie Lorette in haar café Le Beau Séjour (rue de Thoricourt, 48 - 7830 Graty; tel. 067 45 82 57).

Namiddag, 17 km

We keren op onze stappen terug en slingeren 1,2 km met de sentier naturel, een parel van een pad, richting zuidoostrand van het Forêt Domaniale de Silly en verderop de rand van het Bois de Cambron dat is gelegen aan de overkant van de drukke Chaussée de Lessines (N57).

Op de zuidrand van het Bois de Cambron ligt een minivalleitje. We gaan op verkenning met een verwaarloosd en nauwelijks zichtbaar valleipad dat we verderop verlengen met een weinig gebruikte veldwegel door verwilderd leemland. Na 1,3 km avontuur belanden we aan het uitgestrekte (helaas ommuurde) park (15 ha) van het Château Obert de Thieusies gelegen op de noordrand van Thorincourt, een deelgemeente van Silly.

Toen het in de 12de eeuw gebouwd werd droeg het kasteel de naam van Thorincurth. De huidige bouw dateert uit 1768. Het is met zijn vijvers, Franse tuin, de lanen met haagbeuk en de orangerie een feeëriek plaats om te vertoeven. Het staat sinds 1976 op de monumentenlijst. Na een lange restauratieperiode van de XVIIIde eeuwse architectuur zijn er nu ook gastenkamers en kan men het afhuren voor feestelijkheden. Dit alles werd mogelijk door de overdracht van het kasteel door de adellijke familie Obert de Thieusis aan de S.A. Domaine de Thorincourt. Langs de kasteelmuur lopen we richting Bois de la Provision (260 ha) en laten het verstilde Thorincourt links liggen. Een 3,4≈km lange en nagenoeg kaarsrechte bos- en veldweg langs en doorheen vochtige weiden van de nabije La Dendrelette (de Kleine Dender), een zijbeek van La Dendre Orientale (Oostelijke Dender). De Oostelijke Dender vloeit in Ath samen met de Westelijke Dender en heet van daar af gewoon Dender. De Dender mondt na 65 km uit in de Schelde thv Dendermonde.

Merk tijdens de lange tocht de merkwaardige Chapelle Notre-Dame de Hal (1861) op. Het bos achter de kapel verbergt het Château de Morval, één van de zes kastelen die op het grondgebied van de uitgestrekte fusiegemeente Silly liggen.

Het Bois de Provision, het ‘geriefhoutbos’, ziet in de lente geel van de paasbloemen. Er bloeit in het voorjaar een overvloed van jonquilles (wilde narcissen). Merk ook de nummers op de bomen: het zijn schietstanden, gebruikt bij de drijfjacht. Bij Les Six Chemins, hier komen zes mooie dreven bij elkaar, kiezen we de eerste links en lopen het bos uit en genieten verderop van een 360° panorama: rechts het Bois de la Provision en links een open agrarisch landschap. Over de heuvelkam komt de toren van de église Saint-Martin van het kleine Cambron-Saint-Vincent, een deelgemeente van Lens, in zicht. We dwarsen de ruisseau du grand Vivier en banjeren door het stille dorp met een aaneenschakeling van smalle steegjes en belanden na het dwarsen van de ruisseau Jean Lemay aan de rand van de vallei, met het moerasgebied, rond La Dendre Orientale. Het is er bijzonder mooi wandelen. Na het dwarsen van de rivier belanden we ter hoogte van de Cense du Marais, een grote vierkantshoeve, in open akkerland met links het groene moerasgebied rond La Dendre Orientale. Een kerktoren komt steeds dichterbij: église Saint-Martin (1768) van ons einddorp, Lens.

Nagenieten van het vele moois kan o.a. in Café des Sports op de Grand Place van Lens. Dit drukbezocht café is gelegen op ong. 800 m van het station. Misschien kan je hier één van de zestien bieren van de artisanale Brasserie de Silly uitproberen.

Mei
Za 1

t/m

Ma 1

Fietstochten vanuit JH Bevercé (Malmédy)

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: zaterdag: ongeveer 55 km, zondag: ongeveer 75 km, maandag: ongeveer 60 km. Het parcours is golvend met af en toe een goede klim. Boven wordt er altijd gewacht op de minder gevleugelde fietsers. We fietsen ook zonder bagage. De eerste dag laten we de bagage in de wagens daar we pas onze kamers na 17 uur kunnen betrekken.
 • Samenkomst: om 10u45 aan de JH van Malmedy (Bevercé), Route de Eupen 36.
 • Verblijf: we slapen in vierpersoonskamers (lakens voorzien). Er zijn 24 plaatsen voorzien.
 • Meebrengen: picknick en drank voor 4 dagen, fietsreparatieset, zaklamp. Het is niet zeker maar we komen wel misschien een bakker tegen op de 3e dag. Fiets in prima staat (remmen, banden, versnellingen enz.).
 • Verkeersinfo: de E42 volgen tot afrit Malmédy. Daarna tot Malmedy en dan richting Eupen (nog 3 km tot Bevercé).
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

De Hoge Venen zijn beschermd sinds 1957 en vormen 5.000 hectare open veengebieden. Het is niet alleen het oudste natuurreservaat van Wallonië, het is met stip ook het meest bekende natuurgebied ten zuiden van de taalgrens. Qua schoonheid en ecologische waarde moet het vaak niet onderdoen voor de alom bekende toeristische topbestemmingen. De stad Malmédy ligt op het zuidelijkste punt van de Hoge Venen. Malmédy heeft ook een noodlottige geschiedenis meegemaakt tijdens het Ardennenoffensief in de winter van 1944.

Zaterdag, 30 mei 2020

We starten om 11u00 aan de JH van Bevercé en zoeken de Ravel op in Malmedy die we volgen tot Trois-Ponts. Daarna fietsen we naar Coo waar we op een terrasje onze boterhammen opeten. Na een bezoek aan de gekende waterval gaat het richting La Gleize waar we juist voor het dorp afslaan naar Francorchamps. Vandaar volgen we de Ravel naar Hockai waar we een korte pauze nemen. We fietsen dan door het bos tot bijna tegen Botrange. Daar rest ons nog een 7 kilometer lange afdaling naar Bevercé.

Zondag, 31 mei 2020

We beginnen onze tocht met de afdaling naar Malmédy. Daar pikken we de Ravel op die we oostwaarts volgen tot Faymonville. Onze volgende bestemmingen zijn Schoppen, Manderscheid, Büllingen tot we de klim bereiken naar Weisse Stein (grens met Duitsland), gelegen op een hoogte van 692 m. De Universiteit van Luik heeft in 2007 metingen aldaar verricht en kwam op die hoogte uit. Dus hier zijn we op het tweede hoogste punt van België. Daarna gaat het via Wirtzfeld, Bütgenbach, Weywertz, Sourbrodt naar het museum van Botrange. Daar houden we een korte halte en fietsen dan via de mooie dorpen Longfaye en Xhoffraix naar Mont. Daar dalen we de resterende 5 km. af naar de jeugdherberg.

Maandag, 1 juni 2020

Na onze bagage in de wagens gelegd te hebben nemen we voor de 3° keer de afdaling richting Malmedy. We nemen daar terug de ravel richting Stavelot. Daar aangekomen nemen we nu de Ravel richting Francorchamps. We rijden dan een hele tijd naast het parcours, weliswaar iets trager dan de bolides van de GP van België. We vervolgen dan onze tocht tot Hockai waar we onze picknick opeten. We vervolgen dan langs de Ravel tot Sart-Station. We passeren het vliegveld van Spa en komen zo terug aan in Francorchamps. Dan rest ons nog een 10 tal km klimmen en dalen via Burneville en Bernistère naar Bevercé waar we deze driedaagse afronden.

Juni
Za 13

Naar de top van Vlaanderen: de Casselberg!

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km langs heel wat onverharde veldwegen en paadjes. De asfaltwegen zijn heel rustig.
 • Samenkomst: Grand’Place Norbert Ségart in Steenvoorde om 9u50 Stipt vertrek om 10u00.
 • Meebrengen: picknick en drank voor de dag. Zonnebescherming en/of regenkledij en goede wandelschoenen. € 1 Ronserbijdrage
 • Verkeersinfo: rijd naar Poperinge, van daaruit naar Steenvoorde. Wie met de trein naar Poperinge gaat, kan de tochtbegeleidster verwittigen. We kunnen je komen halen aan het station.
 • Deelnemen: graag een berichtje aan de tochtbegeleidster enkele dagen op voorhand.

De Casselberg, met zijn 176 m het hoogste punt van Vlaanderen is het stapdoel van deze wandeling. Vlaamsche dorpjes, prachtige vergezichten, pittige beklimmingen en een lekkere picon worden het hoogtepunt van deze zomerse dag! We vertrekken uit Steenvoorde, net ‘over de Schreve’ en het pittoreske Terdeghem met de bijzondere St.-Maartenskerk is het eerste dorp op de wandelroute. Dan komt meteen de Recollettenberg in zicht, de voorbode van de Casselberg. We verkennen even de Grote Markt van Cassel voor we afdalen naar het piepkleine Oxelaere. Daarna beklimmen we de Casselberg vanuit een andere hoek tot boven aan de top. Boven zullen we genieten van unieke vergezichten naar noord en zuid. Een verdere verkenning van de Grote Markt, nu mét café voor we aan de afdaling beginnen. Rustige landelijke wegjes voeren ons terug naar Steenvoorde, waar de Noordmeulen al wenkt. (Met dank aan de GR-Dagstapper).

Juli
Vrij 3

t/m

Zo 5

Zomerse dagen in Noord-Brabant (NL)

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: dagtochten van min. 50 km en max. 75 km, langs vlakke en goed berijdbare wegen.
 • Samenkomst: vrijdag 3 juli om 10u00 aan Herberg de Brand, Schoorstraat 22, 5071 Udenhout.
 • Verblijf: Herberg de Brand in Udenhout op basis van kamer en uitgebreid ontbijt. Er zijn 5 tweepersoonskamers voor 10 personen gereserveerd (met afzonderlijke bedden). De reservering moet bevestigd en betaald worden tegen uiterlijk 15 juni 2020, dus tijdig aanmelden is de boodschap. Er zijn voldoende restaurants voor ‘s avonds.
 • Meebrengen: picknick voor de eerste dag. Voldoende drank. Snacks en fruit voor onderweg. Zonnebescherming en regenkledij. Fiets in goede staat, reserveband en plakgerief. Helm. De Ronser­bijdrage zit in het onderstaand bedrag verrekend.
 • Verkeersinfo: vanuit Antwerpen is het ongeveer 1 uur rijden tot in Udenhout.
 • Deelnemen: telefonisch of per mail aanmelden bij Anneke tegen uiterlijk 1 juni 2020.

Uitgestrekte natuurgebieden, bourgondische steden en culturele trekpleisters passeren de revue tijdens een zomers lang fietsweekend in het Nederlandse Noord-Brabant.

Ons lang weekend kan er zo uitzien:

Dag 1: Verkenning van Nationaal park Loonse en Drunense duinen, de Brabantse Sahara: bossen, stuifzand, zandvlaktes en weilanden. Vestingstadje Heusden.

Dag 2: Fietsen rond Oisterwijk - Tilburg - Trappistenroute/
Abdij de Koningshoeven.

Dag 3: ‘s Hertogenbosch, de culturele Brabantse hoofdstad van Brabant, staat bol van de geschiedenis.

We rijden langs de vestingwerken en de vestingwallen, bekijken de St.-Janskathedraal en het Bossche stadhuis. Natuurlijk stappen we ook van de fiets om in het gezellige centrum van de stad lekker te genieten van een terrasje. We fietsen langs vele waterlopen en langs de Maas.

De fietsroutes kunnen nog aangepast worden, alsook de volgorde van de fietsdagen.

December
Wo 30

t/m

Vrij 1

Voeren

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94 of 0473 49 94 72

E-mail:

 • Type: van oud naar nieuw
 • Afstand: twee keer 20 kilometer (met Jurn) of twee keer 14 kilometer (met Linda).
 • Samenkomst: Jeugdherberg De Veurs, Comberg, Sint-Martens-Voeren. Let op: parking beneden in het dorp gebruiken.
 • Verblijf: Jeugdherberg De Veurs, Comberg, Sint-Martens-Voeren.
 • Verkeersinfo: kostendelend meerijden is mogelijk.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Het jaar is nog maar net begonnen en wij beginnen al opnieuw over het oudjaar. Tijdig, niet? Afgaande op het succes van de voorgaande keren niets te vroeg. Dit jaar blijven we in eigen land en stappen we in de mooie Voerstreek, laten ons er culinair verwennen en genieten onder Ronsers van een mooie jaarovergang. Zorgeloos genieten dus. En stappen doen we natuurlijk ook: tochten voor wie minder ver stapt en ook voor wie wat verder op verkenning wil. En als het goed is, zien we wat wild in de velden rondom.

Maart
Zo 1

Ninove - Geraardsbergen

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0477 54 97 39

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 25 km
 • Samenkomst: station Ninove, 10u15 of na aankomst van de trein komende uit richting Denderleeuw van 10u05.
 • Meebrengen: Picknick en drank, een cafeetje is onzeker, 1 € ronsergeld. Regenkledij, wandelschoenen.
 • Verkeersinfo: trein: weekend biljet H/T naar Geraardsbergen. Auto: E40 afrit Aalst, richting Ninove volgen. Parkeren aan station ­Ninove is kosteloos.
 • Deelnemen: aanmelden is niet vereist. De tochtbegeleider is blij met elke deelnemer!

De lente is in het land: de eerste groene blaadjes ontluiken al en de Ronsers zitten met kriebelende wandelbenen. Hét moment om een stevige dagstaptocht vanuit Ninove naar de muur van Geraardsbergen te ondernemen. Alhoewel de GR’s 5A en 512 ons pad kruisen gaan we op zoek naar de minder bekende paden. Ronseren dus!

Vanuit Ninove trekken we naar het zuiden en zoeken het Neigembos op; een restant van het vroegere Kolenwoud. De GR 512 leidt ons feilloos door en uit het bos richting Denderwindeke. In deze Denderregio vinden we nog kleine dorpen zoals Nieuwenhove, Waarbeke: misschien vinden we wel een lokaal cafeetje om onze boterham op te smullen! De tocht loopt verder richting Bosberg alvorens het hoogtepunt van deze tocht te bereiken: de legendarische kuitenbijter, de Muur van Geraardsbergen. Wist je dat Geraardsbergen bekend is voor zijn triple M? De Muur is er een van, Manneken pis en uiteraard de Mattentaart om het drieluik volledig te maken. Een afscheidspint kan niet ontbreken in Geraardsbergen. Hier vinden we alleszins cafeetjes genoeg!

Maart
Zo 8

Rond het landelijke Bellem

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: 47 km over vlak terrein.
 • Samenkomst: 10u45: afspraak op knooppunt 5 van fietsenknooppuntnetwerk Meetjesland, op het pleintje aan de O-L-V Geboortekerk in Bellem, deelgemeente van Aalter.
 • Meebrengen: €1 Ronserbijdrage, picknick en drank. Fiets in goede staat, helm (bij voorkeur), fluohesje, regenkledij.
 • Deelnemen: graag een seintje vooraf aan de tochtbegeleidster via mail of WhatsApp. Bij extreem slecht winterweer wordt de tocht verplaatst naar 21/03. Informeer je dus van tevoren.

De winter is (bijna) vergangen, tijd om het stalen ros op te blinken en uit de stal te halen. Met deze niet te lange fietstocht verkennen we de streek ten zuiden van Eeklo. Op het programma: mooie kasteelhoeves en imposante dreven, agrarisch landschap en oude molens. Een ideale start van het nieuwe fietsseizoen. Van Bellem rijden we richting kanaal Gent-Brugge en fietsen door een weidelandschap met enkele indrukwekkende hoeves en knotwilgen. De gekke naam van de Pietendriesmolen, de oudste staakmolen van de streek, doet ons lachen. We zijn nu bijna aan het Drongengoedbos. Hier gaan we even onverhard om tot bij de knappe Drongengoedhoeve te komen. In de herberg ernaast kunnen we onze dorst al lessen. We moeten het Schipdonkkanaal over en volgen nadien een fietspad langs het Lievekanaal. In Lovendegem staan we even stil bij de oude St. Annakapel en een beukendreef naar het kasteel van Vinderhoute. Aan de Van Vlaenderensmolen hangt de spreuk: ”De hemel geeft, wie vangt die heeft.” We steken de Oude Kale over en fietsen over de Molendam door een mooi knotwilgenlandschap. Dit is niet alleen een uitzonderlijk stiltegebied, maar ook een beschermd landschap. De brug over het Schipdonkkanaal biedt ons een mooi zicht op op het eilandje in het kanaal en het Sas van Schipdonk in de verte. De rest van de fietstocht brengt ons door Hansbeke met zijn kasteel, en tenslotte in Aalter, een laatste imposante kasteelhoeve in U-vorm die bij het kasteel Mariahove ernaast hoort.

Maart
Za 14

t/m

Zo 15

Ronsertochtbegeleidersvergadering

Tochtbegeleiding: alle huidige en toekomstige tochtbegeleiders

Tel: 015 33 72 94 (na 18u30)

E-mail:

 • Type: raad van Bestuur
 • Samenkomst: 14u00, in de vergaderzaal van de jeugdherberg van Kortrijk, Passonistenlaan 1. Wie wil overnachten, laat het weten aan Jurn en Linda (info@ronsers.be).
 • Verblijf: JH Groeninghe, Passionistenlaan 1, 8500 Kortrijk
 • Deelnemen: graag tijdig aanmelden i.f.v. kamerreservatie en maaltijden.

Plannen van najaar 2020 tot de grote vakantie van 2021. Bijeenzitten ter evaluatie van het programma en het Ronserreilen en -zeilen. Dat is de tochtbegeleidersvergadering. Het is dé Hoogdag van de tochtbegeleiders-met-plannen.

Zelf een tocht begeleiden in 2020? Dat is mogelijk. Laat het de Ronserredactie weten op info@ronsers.be.

Raad van Bestuur en Algemene Vergadering

De leden van de Raad van Bestuur zijn van harte uitgenodigd op de vergadering met als agenda: voorbije trekkersjaar, financiën, agendapunten van de leden, volgend trekkersjaar. Dit jaar wordt er tussen een hapje en een natje opnieuw gepland voor het volgende trekkersjaar. Weekends en verlengde weekends liggen te grabbel om door geïnspireerde tochtbegeleiders ingevuld te worden. Wie belet is, laat zijn plannen, tenminste een week vooraf, aan Jurn en Linda weten zodat er rekening kan mee gehouden worden. Mee-planners hebben wel voorrang op eventuele mailsuggesties. ’s Avonds worden de tochtbegeleiders vergast op een lekkere maaltijd uit erkentelijkheid voor het vrijwilligerswerk.

Op zondagochtend 17 maart is er een speciale vormingsvoormiddag exclusief voor tochtbegeleiders: EHBO (door Frederik Van Passen, urgentieverpleegkundige spoedgevallen ZNA Middelheim).

Maart
Wo 18

Rondom Vlamertinge

Tochtbegeleiding: René Duran en Emmanuel Maerten

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 in Vlamertinge aan de kerk. Café Sint-Joris Poperingeseweg 417, recht over de kerk, is open vanaf 9 uur. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in de Gouden Brander. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: grote parking achter de kerk in Vlamertinge.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de recreatieve tocht tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Vlamertinge is zowel in aantal inwoners (ongeveer 3500) als in oppervlakte de grootste deelgemeente van Ieper. Het werd in de Eerste Wereldoorlog volledig vernietigd. Er zijn negen militaire begraafplaatsen. Men spreekt van “Vlamertingse Pottenbrekers”, en de potten die hier bedoeld worden, zijn klaarblijkelijk bierpotten. Rond de 15de eeuw stond Vlamertinge erom bekend dat het een dorp was waar veel gevochten werd in o.a. herbergen. Zo blijkt ook uit een kort gedicht: “Aerdighe dingen In Vlaemertinghen Zyn altyd te zien. En wie zal ‘t verbien? Quetseur en wonden, Op alle stonden; ‘t Is kloppen en slaen Voor al die d’er gaen!” Midweekstappen probeert het gezellig recreatief West-Vlaams te houden.

Voormiddag 11 km

Galgebossen. Via het waterbuffer van de Kemmelbeek trekken we naar de Galgebossen. In tegenstelling tot de meeste andere bossen in deze omgeving werden de Galgebossen niet verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog, want ze dienden als rust- en uitvalsbasis voor het Engelse leger. Diverse brigades of divisies hadden er hun hoofdkwartier. In de bossen bevond zich ook een barak voor erediensten van de Church of England en een cinemazaaltje. De nabijgelegen Hospitaalhoeve deed dienst als medische hulppost. De Plankenroute of Plank Road verbond de Galgebossen met het centrum van Vlamertinge. Niettegenstaande de Galgebossen verwijzen naar vroegere recht- of kromspraak draait alles momenteel rond natuurontwikkeling: dood hout blijft liggen, exoten verdwijnen. Een ongelijkjarige bomenstructuur zorgt voor een bos met een grote diversiteit aan jonge en oude bomen, merendeel beuken en eiken. Omdat het gebied rijk is aan amfibieën, zijn oude poelen hersteld en nieuwe gegraven.

Middag

De Gouden Brander in de wijk de Brandhoek, Poperingsewe 677, ontvangt ons voor de picknick.

Namiddag 9 km

We kruiden de drukke verbindingsweg, van de A17 via Poperinge naar Frankrijk, en wandelen we rustig langs de velden terug naar Vlamertinge. Sint-Joris wacht ons daar op.

Maart
Wo 18

Langs Leie en Schelde, door het hart van Gent

Tochtbegeleiding: Johan Vereecke

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: iets minder dan 29 km waarvan ong. 14,5 km in de voormiddag.
 • Samenkomst: start om om 9u30 aan het station Gent-Sint-Pieters, onder de luifel van de hoofdingang (Koningin Maria Hendrikaplein). Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers, tenzij de trein vertraging heeft.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in Boer Janssens in Gentbrugge. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: het startpunt is uiteraard best te bereiken per trein en aan het eindpunt kan men opnieuw de trein nemen. 
Wie met de auto komt kan parkeren in de parking van het station Sint-Pieters, maar dat is vrij duur. Een goedkopere oplossing is parkeren op Flanders Expo (gratis) en dan tram 1 nemen naar het Sint-Pietersstation. Na de wandeling moet men in elk geval de trein nemen van Dampoort naar Sint-Pieters.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de sportieve tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Deze wandeling is een combinatie van een natuur- en stadswandeling, met Leie en Schelde als leidraad, grotendeels langs verharde of half-verharde wegen. Het startpunt is uiteraard best te bereiken per trein en aan het eindpunt kan men opnieuw de trein nemen.

Voormiddag

We vertrekken aan het Sint-Pietersstation. Op het plein voor de hoofdingang zien we een kunstwerk dat de samenvloeing van Leie en Schelde symboliseert. Via het Natuurpark Overmeers gaan we op zoek naar de Leie die we vinden in de buurt van de Sneppebrug en het recreatiegebied Blaarmeersen. Vanaf daar volgen we de Leie (althans één van de armen ervan) en tegelijk ook de GR 128 tot in het centrum van Gent. Aan de Graslei verlaten we het GR-tracé, maar we blijven de rivier volgen. In de buurt van de Vrijdagmarkt moeten we ze even verlaten maar we vinden ze snel terug bij de Kromme Wal. We volgen ze verder in haar wijde bocht rond het stadscentrum en vlakbij Portus Ganda bereiken we de samenvloeiing met de Schelde. Deze verbinding van beide waterlopen is pas in 2018 hersteld door het openleggen van de Reep, een stuk van de Nederschelde dat sinds de jaren ’60 was gedempt ten voordele van koning auto (en wegens de sterke watervervuiling). We zien hier ook de Scaldissluis die nodig is om het niveauverschil tussen de Leie en de Nederschelde (1,20 m op die plaats) te overbruggen. Deze Nederschelde is overigens ook maar één van de drie armen van de Schelde die rond en door Gent stromen.

Vanaf hier volgen we de Schelde langs de Visserij. Parallel aan de natuurlijke waterloop werd hier in de achttiende eeuw een kanaal gegraven (de Visserijvaart). We bereiken het punt waar twee Scheldearmen met mekaar worden verenigd, onder de drukke stadsring. Via een fiets- en voetgangersbrug steken we de stroom over en we wandelen door het Keizerpark terug naar de Schelde-oever die we nu een heel eind zullen volgen. Op de plaats van de huidige nieuwbouwwijk met woningen, kantoren en het Stadsarchief (de Zwarte Doos) bevond zich tot het midden van de vorige eeuw een belangrijke industriële site met het metaalbedrijf Arbed. Verder komen we aan het zogenaamde Gentse Zwin, zo genoemd omdat hier door de getijdenwerking een bijzondere vegetatie met bijhorende fauna is ontstaan. De Vlaamse Waterweg wil verder stroomafwaarts een sluis bouwen, dit gedeelte van de Schelde uitbaggeren en geschikt maken voor de pleziervaart. Natuurliefhebbers willen de getijdenwerking verder haar werk laten doen en dit stuk natuur bewaren. Langs de Scheldedijk bereiken we de Gentbrugse Meersen, een gebied dat de voorbije jaren door de Stad Gent en Natuurpunt is ontwikkeld tot een belangrijk natuurgebied. We verlaten de Scheldedijk om onze stappen te richten naar het café Boer Janssens (Boer Janssensstraat 15, 9050 Gentbrugge) waar we honger en dorst kunnen stillen.

Deze plek werd honderd jaar geleden ook reeds bezocht door stedelingen op zoek naar landelijke recreatie, maar ze was tevens het decor van een tragische moord in de jaren ’20 van vorige eeuw; meer informatie hierover in de menukaart van het café…

Namiddag

We zagen de E17 al een tijdje liggen en nu gaan we onder het viaduct door naar het zuidelijk gedeelte van de Gentbrugse Meersen die we doorkruisen om zo Heusdenbrug te bereiken. Via de andere oever van de Schelde stappen we een eindje stroomopwaarts, terug richting Gent. Nog voor het viaduct van de E17 verlaten we de dijk en stappen in de richting van het Damslootmeer dat een stuk natuurgebied omvat, maar tevens wordt gebruikt voor watersport. De Damsloot is ook één van de vele zijarmen van de vroeger sterk meanderende Schelde. Even verder vinden we de GR 128 terug en volgen deze over de brug van de E17 naar het natuurgebied van de Damvallei. Langs de oever van het meer bereiken we de dorpskern van Destelbergen. We dwarsen de N445 en wandelen door een groene residentiële buurt naar het kasteel Succa. Aan de rand van het kasteeldomein vinden we het Bergenkruis, een klein bedevaartsoord waar de bankjes uitnodigen tot mentale en fysieke verpozing. We vervolgen onze weg langs het tracé van de GR, zoveel mogelijk door het groen, ondermeer langs het sport- en recreatiecomplex Rozebroeken, maar stilaan ook meer door woonbuurten. Zo bereiken we Sint-Amandsberg waar we nog het Groot Begijnhof doorkruisen en tenslotte aankomen aan het treinstation Gent-Dampoort.

Maart
Za 21

Over heuvels en door bossen langs de Samber

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 22 km. Inkorten is mogelijk.
 • Samenkomst: station van Namen bij de ingang aan de kant van het centrum om 10u20. We wachten op de trein die om 10u17 in Namen aankomt vanuit Brussel. (Vertrek Brussel Noord: 9u14).
 • Meebrengen: Stevig waterdicht schoeisel, aangepaste kledij, lunchpakket en drank, een zakje voor je afval, € 1 Ronsergeld en wat kleingeld voor een drankje. Geen honden.
 • Verkeersinfo: vanuit Moustier zijn er treinen zowel naar Namen als naar Charleroi. Een WE-biljet neem je dus best tot Moustier, maar kijk na of twee stroken op een Railpas niet goedkoper zijn. Deze tekst werd opgesteld toen de nieuwe treinregeling nog niet bekend was. Kijk zelf eens na of de uren niet te fel afwijken. Bij grote wijzigingen (meer dan 10 min) bel je eens naar de tochtbegeleider.
 • Deelnemen: aanmelden is in principe niet nodig

Het menu: een citadel, bossen, een grote abdij, een verborgen fort, grote vierkantshoeves en natuurlijk: jouw deelname aan deze mooie tocht.

We vertrekken bij het station van Namen, trekken door enkele kleine straatjes naar de Samber en klimmen om ons op te warmen naar de Citadel. Op die strategische plaats is er al sedert de Romeinse tijd steeds een versterking geweest die tot in de eerste wereldoorlog een militaire functie heeft gehad. We komen langs ‘le Milieu du Monde’, volgen een stukje GR door het Bois de la Vecquée richting het fort van Malonne dat helemaal overgroeid is en nu een natuurreservaat is, tot grote vreugde van de vleermuizen. Na Malonne komen we in Floreffe met haar grote abdij die een hele reeks indrukwekkende gebouwen rond zich heeft verzameld. De abdij werd gesticht door de heilige Norbertus in 1121. De gebouwen werden opgericht van de 12de tot de 18de eeuw. Tijdens de Franse overheersing werd de abdij geplunderd en later verbeurd verklaard en verkocht. In de 19de eeuw werd er een Klein Seminarie in ondergebracht. Vandaag is er een middelbare school met internaat gevestigd. De vroegere molen-brouwerij is als herberg ingericht, waar het lokale bier wordt geserveerd. Na de abdij volgt een parcours door open veld voor we langs en door het Grand Bois de Ham wandelen. Na het bos gaat het flink bergaf tot aan de Samber. Het station van Moustier is het eindpunt van de tocht en volgens Google is er een cafeetje aan de overkant.

Maart
Za 28

t/m

Zo 29

Viroinval

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: dag 1: 23 km, dag 2: 25 km.
 • Samenkomst: 10u15 aan de overnachtingsplaats,
  rue de la Gendarmerie 25,
  Vierves-sur-Viroin.
 • Verblijf: Le Relais Verlaine,
  Rue de la Gendarmerie 25,
  5670 Vierves-sur-Viroin,
  t 060 39 98 24
 • Meebrengen: picknick en drank voor twee dagen, lakens, wandelstokken.
 • Verkeersinfo: kostendelend samenrijden is mogelijk. Enkele weken voordien bezorgen we je, mits je goedkeuring, de lijst van de deel­nemers zodat je onderling kan afstemmen.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Toen we vorig jaar in de Viroinvallei wandelden, was er de grote roep om terug te komen. De Ronsers houden woord en doen nu een heel ander stuk aan. De streek is gekend voor zijn kalkminnende graslanden met een zeer interessante flora en fauna. Op deze voormalige weidegronden graasden vroeger schapen, maar in het begin van de 20e eeuw werd dit gebied door struiken overwoekerd. Momenteel lopen er projecten om deze gronden in hun oorspronkelijke staat te herstellen. De dichtbebouwde steegjes in het dorp, die het reliëf van het landschap volgen, ademen een bijna mediterrane sfeer uit. Daarom komen we graag in Vierves en nogal wat Vlamingen hebben er een optrekje om er van de rust te genieten. De Ronsers gaan er een weekend lang genieten en hopen dat de koude van 2019 slechts een verre herinnering zal zijn.

Zaterdag stappen we met de kleine rugzak naar Dourbes en volgen daarna weggetjes door de talrijke bossen in de buurt van Matagne-la-Grande en -la-Petite. Beton en slijk wisselen elkaar af. We zoeken tijdig een picknickplek in de open lucht. Via het Bois de Matignolles stappen we terug naar onze vertrekplaats. Een echt rondje noordelijke Viroinstreek hebben we dan in de benen, inclusief bijna 400 meter klimmen en dalen. We overnachten en ontbijten in meerpersoonskamers in de goede Relais Verlaine. De tochtbegeleder heeft er enige herinnering aan. Je kan het hem vragen tijdens de tocht. Op zondag verkennen we de zuidkant en stijgen langzaamaan uit de vallei van de Viroin. Ongeveer halfweg komen we aan in Le Mesnil, een klein dorpje, genesteld op een hoogte, vlakbij de Maasvallei. We zien Montigny-sur-Meuse in de diepte liggen en keren dan onze steven terug naar het noordwesten om dan via de zeer bosrijke omgeving de afscheidspint te nuttigen in Vierves. Vandaag stijgen en dalen we telkens 580 meter.