De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Januari
Zo 9

Kapellen - Putte (Kapellen) - Kapellen

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 18 km.

 • Samenkomst: rond 10u00 op de parking van station van Kapellen. Daar wachten we op de trein die komt uit Antwerpen (voorziene aankomst 10u08)
 • Meebrengen: € 1 ronsergeld, picknick en drank voor onderweg. ‘s Middags is er een café voorzien – wapen je met je covid safe pass.
 • Verkeersinfo: autoronsers uit het westen van het land: Liefkenshoektunnel (betalend) en daarna door Stabroek naar Putte-Kapellen. Daar de weg nemen naar Kapellen-centrum. Autoronsers uit de rest van het land: ring rond Antwerpen, richting Breda, afrit Kapellen, Brasschaat en daarna naar Kapellen centrum.
 • Deelnemen: aanmelden is niet verplicht maar toch nuttig voor de tocht­begeleider. Het tempo van de groep is het tempo van de traagste stapper.

Maar drie vierde van het grondgebied van Kapellen kleurt groen. In de bossen en natuurgebieden is het aangenaam wandelen en fietsen. Villaparken, exclusieve landhuizen en kastelen onderstrepen het residentiële karakter van Kapellen. En meer nog: de tochtbegeleider woont in Kapellen en kent de mooiste en rustigste wegen van dit Kempisch dorp. Verken je mee zijn achtertuin?

We komen samen aan de grote parking van het Station van Kapellen om 10u00. Na aankomst van de trein uit Antwerpen, vertrekken we door enkele villawijken naar het Mastenbos. Dat bos doorkruisen we en we passeren langs het Fort van Ertbrand en dan gaat het richting Putte waar we onze boterhammen opeten. Putte bestaat uit drie gemeenten nl. Putte Kapellen, Putte Stabroek en Putte Woensdrecht (NL).

Na de middag gaan we naar het Moretusbos. We stappen een klein stukje op Nederlands grondgebied en passeren weer de grens ter hoogte van het Ravenhof. Dan gaat het langs rustige landbouwwegen terug richting Kapellen. We komen voorbij het bos “Het Rood” en stappen door het dorpspark terug richting station.

Januari
Zo 16

Dendervallei

Tochtbegeleiding: Yves Vincent en Marilyn Carpentier

Tel: 053 70 66 98 of 0476 53 30 95 (GSM enkel de dag zelf)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 21 km in geval van goed weer; 17 km in geval van matig of slecht weer.

 • Samenkomst: om 10u00 aan het station van Zandbergen (adres: Jan De Coomanstraat). Gratis parking. We vetrekken stipt na aankomst van de trein van 10u14.
 • Deelnemen: € 1 Ronserbijdrage. Graag per mail of ‘s avonds op vast nummer telefonisch aanmelden.

Tussen Ninove en Geraardsbergen is de Dender een mooie meanderende rivier omringd door vochtige weilanden. Iets hogerop in de vallei liggen ook enkele akkers die er nu kaal bijliggen en ons maximaal uitzicht gunnen in dit zachtglooiende landschap. Langs de Dender ligt een verhard jaagpad waar het aantal fietsers in dit seizoen best meevalt. In de zomer vaart er op dit stuk rivier wel nog eens een pleziervaartuig voorbij, maar in de winter mag je hier een compleet verlaten rivier verwachten met uitzondering van enkele eenden en een eenzame reiger. Het parcours is 80% autovrij waarbij we alle soorten wegen bewandelen, gaande van kleine, soms modderige paadjes tot rustige straten. Het terrein is overwegend vlak: de Dender ligt hier op 15 m boven de zeespiegel en we “klimmen” maar tot 45 m boven de zeespiegel. We vertrekken aan het station van Zandbergen, een deel­gemeente van Geraardsbergen. Via de GR5A, bijgenaamd “de Wandelronde van Vlaanderen”, bereiken we de Dender. We zetten onze tocht verder aan de rechteroever die iets verderop overgaat in het Pajottenland. We zien duidelijk dat de Dendervallei hier asymmetrisch is: licht glooiend aan onze kant en vrijwel vlak aan de overzijde van de Dender. Na een uur bereiken we het natuureducatief centrum de “Helix”. Het centrum zal niet open zijn, maar het is wel een prima plek voor een eerste appelpauze. Tegen de middag bereiken we het provinciaal domein “De Gavers” waar we picknicken.

‘s Namiddags wandelen we rondom de grote vijver en bevinden we ons op een boogscheut van een nest ooievaars met een eigen facebookpagina (“De Ooievaars van Natuurpunt Boven-Dender”). In 2014 broedde in het nest voor het eerst een koppel ooievaars. Het mannetje, geboren in 2010 in Planckendael, heeft er inmiddels een palmares op zitten van successen en dieptepunten, met verschillende vrouwtjes. Afgelopen decennium werden enkel in 2014 en 2016 jongen groot gebracht. 2020 werd een topjaar met maar liefst 4 jongen, die nu wellicht ergens in Zuid-Spanje of zelfs Afrika vertoeven. Slechts vijf Vlaamse ooievaarskoppels deden het ooit even goed. We volgen de Dender een uurtje via het jaagpad. Door de vele bochten en het afwisselend landschap is dit allesbehalve saai terrein. Via dezelfde brug als deze ochtend zetten we terug koers naar de vlakke linkeroever. Wie vroeg thuis wenst te zijn, kan direct koers zetten naar het station, maar wij maken nog een ommetje naar een moeras waar een knuppelpad ons moet behoeden van natte voeten.

Januari
Wo 19

Destelbergen - Gent (en terug)

Tochtbegeleiding: Johan Vereecke

Tel: 0499 74 40 58

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 17 km
 • Samenkomst: Sporthal Bergenmeers, Koedreef 1, 9070 Destelbergen. Vertrek om 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. Sanitair is beschikbaar in de sporthal. Het café opent speciaal voor ons vanaf 9u15.
 • Meebrengen: picknick voor ‘s middags in Herberg Macharius. Lunchafval nemen we mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: vlakbij de sporthal is er gratis parkeergelegenheid.
 • Deelnemen: UITGESTELD, zie berichtenpagina.

Vanuit de Damvallei in Destelbergen wandelen we langs de Schelde tot aan de plek waar Gent is ontstaan en we de ruïnes van de Sint-Baafsabdij terugvinden. Na de middag keren we via het Groot Begijnhof, groene eilanden en kastelen terug naar Destelbergen. De Damvallei is een natuurgebied vlakbij het klaverblad van de E17 en de R4 op het grondgebied van Destelbergen. Het is hier altijd een waterrijk gebied geweest, met vele beken en zijarmen van de meanderende Schelde. Het Damvalleimeer is ontstaan door zandwinning bij het aanleggen van de autostrades. We starten onze wandeling met een lus rond het Damvalleimeer en begeven ons dan in de richting van de Schelde die we een heel eind stroomopwaarts volgen. We stappen hier langs één van de armen van de Schelde die niet gekanaliseerd is. Sommigen willen in Heusden een sluis bouwen, de rivier uitbaggeren en ook hier bevaarbaar maken voor jachten; natuurliefhebbers pleiten voor het behoud van dit “Gentse Zwin”, met zijn bijzondere fauna en flora, onderhevig aan de getijden.

Voor ons zien we de Gentse torens, aan de overzijde van de stroom het natuurgebied van de Gentbrugse Meersen. Ter hoogte van Gentbrugge steken we de brug over en wandelen we verder langs een rustig pad op de andere oever. Hier heeft een oud industriegebied plaats gemaakt voor een nieuwe woonwijk. In het Keizerspark steken we opnieuw de Schelde over om dan weer een zijarm te volgen, langs een smal paadje op de oever, de Achtervisserij. Hier werd in de achttiende eeuw een kanaal gegraven, parallel aan de Schelde, omdat deze laatste te bochtig was voor de scheepvaart. We bereiken nu stilaan het stadscentrum, vlakbij de samenvloeiing van de Leie en de Schelde, die in 2018 terug is opgengelegd. De huidige jachthaven Portus Ganda bevindt zich op de plek waar Gent in de Middeleeuwen is ontstaan. We steken de brug over en kijken uit op de site waar zich omstreeks de tiende eeuw de Sint-Baafsabdij bevond. Van dit complex resten nu enkel nog een ruïne en de intact gebleven eetzaal. Op de plaats van de vroegere abdijkerk geven beplantingen de plaats van de zuilen aan en zo kunnen we ons een beeld vormen van het imposante gebouw. De schuld voor het grotendeels verdwijnen van dit historisch erfgoed ligt bij Keizer Karel: hij vond dat de Gentenaars teveel noten op hun zang hadden en liet de abdij afbreken, om plaats te maken voor een militair bolwerk; een restant hiervan is de Spaanse Gouverneurswoning in deze buurt. Naast de abdijsite, waar nu een park ligt en een woonwijk is gebouwd bevonden zich van 1857 tot 1987 de “Nieuwe” Beestenmarkt en het Stedelijk Slachthuis. Van dit laatste is enkel het poortgebouw bewaard: de huidige Herberg Macharius waar we, met dank aan Robert, onze middagpauze kunnen houden.

Na de middag richten we onze schreden naar het Groot Begijnhof, gebouwd in de negentiende eeuw. We doorkruisen deze stemmige oase en gaan dan op zoek naar een beetje groen waarlangs we de stad kunnen verlaten. We wisselen noodgedwongen natuurpaden af met enkele rustige woonwijken. Bij de kapel van Bergenkruis kunnen we fysiek en mentaal uitrusten: sinds eeuwen is dit een bedevaartplaats. Het nabijgelegen kasteel Succa dateert uit de zestiende eeuw. En daarna is het niet ver meer naar het centrum van Destelbergen waar we het Damvalleimeer en de sporthal met café terugvinden.

Januari
Za 22

Leuven in de duisternis

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dag- en avondtocht
 • Afstand: ’s avonds: 8 km, ‘s namiddags: 10 km.
 • Samenkomst: wachtzaal van het station in Leuven, 13u30 voor de namiddagwandeling, 18u30 voor de avondwandeling.
 • Meebrengen: als je beide tochten meewandelt: boterhammen of we kunnen wel ergens een kleinigheid gaan eten. Aangepaste kledij. € 1 Ronsergeld.
 • Verkeersinfo: de avondtocht eindigt rond 21u00 maar het station is nooit ver. Breng een lijnkaart mee als je er een hebt.
 • Deelnemen: aanmelden niet nodig. Hou de website van de Ronsers in het oog voor het geval Corona weer roet in het eten gooit. Wie graag een gedicht of tekst over de stad in de nacht voorleest mag dat gerust doen.

Onze traditionele avondtocht is terug. Daar zijn we trots en blij om tegelijk. Na zonsondergang trekken we door straatjes en steegjes waar alleen verdwaalde toeristen komen. Af en toe komen we eens langs bekende pleinen en monumenten maar duiken dan gauw weer weg in een duister straatje. De twee begijnhoven staan wel op het programma en ook enkele hellingen waarop de renners tijdens het WK gezwoegd hebben. Een bezoek aan een leuke herberg mag natuurlijk niet ontbreken.

Voor wie al in de namiddag naar Leuven wil komen voorzien we een wandeling langs de Parkabdij met haar mooie vijvers en verder door het Heverleebos.

Januari
Za 29

t/m

Zo 30

Famenne

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: 21 en 23,8 km.
 • Samenkomst: aan de overnachtingsplaats: Domaine de Palogne, Route du Pâlogne 7, 4190 Ferrières om 10u15. Vertrek om 10u30.
 • Verblijf: Ferme de Palogne, twee grote slaapruimtes van 12 en 9 personen.
 • Meebrengen: peluw voor hoofdkussen, hoeslaken en laken of slaapzak/lakenzak. Er zijn dekens voorhanden.
 • Verkeersinfo: Kostendelend vervoer - we verzenden de deelnemerslijst aan wie is ingeschreven. Als je liever niet op die lijst staat, graag verwittigen.
 • Deelnemen: graag telefonisch aanmelden, inschrijving bevestigen met overschrijving van € 38,30 op BE24 9793 9927 4738 met vermelding van Famennetocht. Bedrag omvat overnachting, avondmaal (traiteurdienst), ontbijt, toeristentaks, verbruik en Ronserbijdrage.

Uit solidariteit met de slachtoffers van de overstromingen, lopen we dit weekend in de buurt van de Ourthe en overnachten we in een ondergelopen maar intussen opgeknapte hoeve: de ferme de Palogne. Het is erg basic maar pas dan voelen we welke ellende de mensen in de Ourthevallei hebben moeten ervaren. De tochten daarentegen zijn geen ellende tenzij de jager ons wegjaagt - maar dat vermijden we. Bossen, rotsen, vergezichten, water en misschien een sneeuwvlokje: de ingrediënten van een ontspannend weekend waar je de grote rugzak thuis mag laten. Samen stappen we naar Sy, steken de Ourthe over op de spoorwegbrug en gaan dan de helling op met een stevige rotspartij. We zien beneden ons de Ourthe kronkelen. Na de smalle paadjes die deel uitmaken van de GR 576, gaan we naar My, slechts één letter verschil met Sy maar helemaal anders temidden van de velden. Even later vervoegen we opnieuw de GR en dalen we naar Vieuxville.

Misschien is Au Vieux Logis open voor een drankje, zoniet wandelen we verder naar het domein waar een warme douche wacht. Op zondag zoeken we na de gezamenlijke schoonmaak, het meer in oostelijke richting met een tocht van bijna 24 kilometer naar Izier. Ook nu weer stappen we langs de roodwitte paden, maar wijken af om via dichte bossen onze picknickplaats te bereiken.

Nadien is het nog op en af en tenslotte dalen we tevreden en voldaan af naar de Ourthe. Met wat geluk zagen we vandaag wat wild…

Februari
Za 26

t/m

Zo 27

Monschau (D)

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: dag 1: 23 km, dag 2: 21 km.
 • Samenkomst: parking aan de jeugdherberg om 10u15.
 • Verblijf: Jeugdherberg Hargard, Hargardsgasse 5, 52156 Monschau.
 • Meebrengen: picknick voor 2 dagen, drank voor onderweg. Stokken zijn aangewezen voor enkele steile stukken.
 • Verkeersinfo: we organiseren kostendelend autovervoer.
 • Deelnemen: aanmelden bij de tochtbegeleiding, na aanmelding onmiddellijk € 32,40 overmaken op BE24 9793 9927 4738 van Jurn en Linda met mededeling Monschau.

Tijdens de lockdown, van zodra het mocht en kon, glipten Jurn en Linda over de grens in Duitsland. Het was er leeg en in Monschau was zelfs helemaal geen toerist te zien. Daarom verkenden ze de brede omgeving en dit vooral met het oog op een Ronserweekend. Dat ze prachtige wegen vonden, dat staat als een paal boven de Rur. Iedereen welkom voor twee stevige dagstaptochten!

We starten aan de jeugdherberg Hargard en lopen meteen naar beneden, het Roerdal in en we volgen lange tijd de rivier langs de abdij van Reichenstein. Nog wat verder lopen we helemaal alleen en gaat het vooral stevig op en af. Af en toe genieten we van de prachtige panorama’s, maar voor je het weet dalen we terug, bijvoorbeeld naar de Perlenbach. Daarna gaat het weer omhoog, steken we een brede baan over en dalen alweer naar ‘Im Kessel’ (in de ketel) om dat zo de Rurtalweg te vinden. We stijgen tenslotte naar Menzerath en komen zo terug aan de jeugdherberg.

Op de tweede dag rijden we eerst met de auto tot Widdau waar we de Widdauer Weg opzoeken maar meteen ook de vele bossen induiken. De kans dat we wild zien is hier reeël. We picknicken dan ook ergens in de open lucht als het weer het ­toelaat. Via Dedenborn en Hammer doen we nog een prachtige balkonroute langs de Rur om dan in Grünental onze afscheidspint te drinken als het open is en de haard knettert.

November
Wo 3

De najaarsklassieker: het Zoniënwoud - II

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km
 • Samenkomst: Eikhove, tegenover het station van Bosvoorde, om 10u15.
 • Meebrengen: picknick en € 1 Ronserbijdrage.
 • Deelnemen: graag tijdig telefonisch aanmelden.

Geen beter moment om te zwerven door het Zoniënwoud dan het najaar. We vertrekken aan het station van Bosvoorde, makkelijk bereikbaar, parkeerplaats in Eikhove is mogelijk. Voor deze lange tocht wandelen we langs beekjes en vijvers, passeren het arboretum, de Sint-Korneliuskapel en het kasteel van Groenendaal. Ook bij het monument ter herinnering van de slachtoffers van Maelbeek en Zaventem blijven we even stilstaan.

We genieten van de herfstkleuren, gaan op zoek naar verschillende variëteiten van paddestoelen en verdwaalde tamme kastanjes. Met wat geluk zien we eekhoorns verdwijnen tussen de bomen. We wanen ons ver weg van Brussel-hoofdstad want er is meestal geen gsm-bereik. Ook de horeca ontbreekt, we nemen dus best al ons proviand mee. Na een gezond ‘bosbad’ kunnen we er zeker tegen voor de rest van de week!

November
Wo 17

Rondom Vlamertinge

Tochtbegeleiding: René Duran

Tel: 0472 45 46 51

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20,7 km
 • Samenkomst: parking in het centrum van het dorp achter de kerk, Poperingseweg, Vlamertinge Een koffie en eventueel toiletbezoek kan in café Sint-Joris, Poperingseweg 417. Vertrek om 10.00 uur. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: picknick en drank voor onderweg. Lunchafval nemen we mee in de eigen rugzak.
 • Verkeersinfo: parkeergelegenheid in het centrum van het dorp, achter de kerk.
 • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina. De tochtbijdrage (1 euro) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. COVID-safe ticket (op smartphone of papier) is nodig voor toegang tot de horecazaken. Hiermee voelen de medewandelaars zich ook een stukje veiliger!

We wandelen door de Galgebossen en langs de Kemmelbeek. Vlamertinge is de grootste deelgemeente van de stad Ieper. De vroegste gegevens over het dorp dateren uit de middeleeuwen. Het oudste document, tot heden bekend, waarop de naam Flambertenges voorkomt, is een akte van het jaar 1066 van Boudewijn van Rijsel, graaf van Vlaanderen. In de Eerste Wereldoorlog werd het hele dorp door bombardementen vernietigd. Daarna werd het herbouwd waarbij grotendeels het voormalige stratenpatroon werd aangehouden. In 1944, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, werd Vlamertinge bevrijd door een Poolse pantserdivisie. De Galgebossen zijn een bos op de grens tussen Poperinge, Elverdinge en Vlamertinge. Het is een recreatiegebied en heeft een oppervlakte van 111 hectare. Het wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos en is Europees beschermd als onderdeel van het Natura 2000-habitatrichtlijngebied 'West-Vlaams Heuvelland'. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was dit gebied de laatste rustplaats op weg naar de hel. Op vijf dagen na, lag dit bos gedurende de hele oorlog in Brits gebied. Hier vonden Britten en later ook Amerikaanse soldaten onderdak. Het was een marskamp voor de soldaten die onderweg waren naar het front aan de IJzer of even terugkwamen van de gevechten om uit te rusten. Na de middagpauze in café "De Gouden Brander" (Poperingseweg 677, 8908 Ieper) steken we de expressweg over. Tijdens de Tweede Wereldoorlog legden de Duitsers tussen Dikkebus en Vlamertinge een vliegveld aan. Een overblijfsel van een hangar doet nog dienst als deel van een stapelplaats. We wandelen langs de Vuile Beek en de Kemmelbeek terug naar het dorp. Nog wat napraten kan in café Sint-Joris.

November
Za 20

Merkem en de Blankaart

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 24 km
 • Samenkomst: aan de St.-Bavokerk (Westbroekstraat) om 9u45. We vertrekken stipt om 10u00.
 • Meebrengen: picknick & drank. Regenkledij, goed waterdicht schoeisel, € 1 ronserbijdrage. Opgelet, er is weinig horeca onderweg!
 • Deelnemen: graag per mail aanmelden bij Anneke tegen uiterlijk 18/11/21.

Stille polders, de Ijzer en een waterrijk natuurgebied zijn de ingrediënten voor deze stevige novemberwandeling. Hopelijk zijn de weergoden ons goed gezind, want we zitten in ‘den blote’! We starten aan het kasteel van Merkem. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden zowel het kasteel als het park volledig verwoest. In 1914 installeerden Duitse troepen een observatiepost in het kasteelpark, waardoor ze een goed overzicht hadden op de stellingen van de ‘De Drie Grachten’ en de voorposten van het Belgisch leger te Noordschote. Het werd heropgebouwd in 1923. Het park is in landschapsstijl, met een langgerekte vijver. Al gauw passeren we de St.-Jan de Baptist kerk en een beetje verderop de St.-Bavokerk, maar we richten onze blikken op het prachtige natuurgebied ‘De Blankaart’, zo’n 5 km verderop. Het gebied strekt zicht uit rond de centrale vijver en is broedplaats van talloze vogels. Het ligt op het laagste punt van de IJzerbroeken. We doorkruisen het gebied en vervolgen daarna onze weg door een waterrijk polderlandschap. Op km 15 begint onze wandeling rond het spaarbekken van Woumen. Weldra is de IJzer in zicht met de Knokkebrug, waar eertijds een fort stond, maar nu een infohut. We volgen de IJzerdijk naar het zuiden, de Drie Grachten,en belanden zo weer in Merkem, waar we hopelijk een warme kop thee of koffie kunnen krijgen!

November
Za 27

t/m

Zo 28

Viroinval

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: dag 1: 23 km, dag 2: 25 km.
 • Samenkomst: 10u15 aan de overnachtingsplaats, rue de la Gendarme 25, Vierves-sur-Viroin.
 • Verblijf: Le Relais Verlaine Rue de la Gendarmerie 25, 5670 Vierves-sur-Viroin t 060 39 98 24
 • Meebrengen: picknick en drank voor twee dagen, lakens, slaapzak en kussensloop. Er zijn GEEN dekens voorhanden. Breng ook je wandelstokken mee.
 • Verkeersinfo: dit stukje België is erg moeilijk met het openbaar vervoer te bereiken. Kostendelend samenrijden is mogelijk. Enkele weken voordien bezorgen we je, mits je goedkeuring, de lijst van de deelnemers zodat je onderling kan afstemmen.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Toen we in 2019 in de Viroinvallei wandelden, was er de grote roep om terug te komen. De Ronsers houden woord en doen nu een heel ander stuk aan. De streek is gekend voor zijn kalkminnende graslanden met een zeer interessante flora en fauna. Op deze voormalige weidegronden graasden vroeger schapen, maar in het begin van de 20ste eeuw werd dit gebied door struiken overwoekerd. Momenteel lopen er projecten om deze gronden in hun oorspronkelijke staat te herstellen. De dichtbebouwde steegjes in het dorp, die het reliëf van het landschap volgen, ademen een bijna mediterrane sfeer uit. Daarom komen we graag in Vierves en nogal wat Vlamingen heb ben er een optrekje om er van de rust te genieten. De Ronsers gaan er een weekend lang genieten en hopen dat de koude van 2019 slechts een verre herinnering zal zijn.

Zaterdag stappen we met de kleine rugzak naar Dourbes en volgen daarna weggetjes door de talrijke bossen in de buurt van Matagne-la-Grande en -la-Petite. Beton en slijk wisselen elkaar af. We zoeken tijdig een picknickplek in de open lucht. Via het Bois de Matignolles stappen we terug naar onze vertrekplaats. Een echt rondje noordelijke Viroinstreek hebben we dan in de benen, inclusief bijna 400 meter klimmen en dalen. We overnachten en ontbijten in meerpersoonskamers in de goede Relais Verlaine. De tochtbegeleder heeft er enige herinnering aan. Je kan het hem vragen tijdens de tocht. Op zondag verkennen we de zuidkant en stijgen langzaamaan uit de vallei van de Viroin. Ongeveer halfweg komen we aan in Le Mesnil, een klein dorpje, genesteld op een hoogte, vlakbij de Maasvallei. We zien Montigny-sur-Meuse in de diepte liggen en keren dan onze steven terug naar het noordwesten om dan via de zeer bosrijke omgeving de afscheidspint te nuttigen in Vierves. Vandaag stijgen en dalen we telkens 580 meter.

December
Wo 8

Erps-Kwerps - deel I

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km
 • Samenkomst: station Erps-Kwerps, vertrek om 10u15 na aankomst van de trein.
 • Meebrengen: picknick en drank.
 • Verkeersinfo: we vertrekken én komen terug aan aan het station van Erps-Kwerps.
 • Deelnemen: graag telefonisch aanmelden, € 1 Ronsergeld.

Wandelen doorheen een afwisselend golvend landschap met uitgestrekte velden en weidse uitzichten en dat midden van de week, als iedereen aan het werk is en de wegen er bijzonder verlaten bij liggen, althans degene die wij opzoeken. Soms zien we stalen vogels vliegen.

Vanuit het station vertrekken we langs veldwegen en stappen we doorheen het Brabantse landschap. We rijgen de bossen en natuurgebieden aan mekaar. Voorbij de Sint-Pieterkerk van Kwerps bereiken we het Silsombos. Natte weiden en moerasgronden wisselen elkaar af. Via het landgoed Terbronnen komen we in het natuurgebied Torfbroek, met een beperkte toegankelijkheid om het natuurlijke evenwicht niet te verstoren. De streek GR Dijleland en de streek GR Groene Gordel zijn onze bondgenoot. We komen langs Nederokkerzeel, Berg, Perk en Steenokkerzeel. De wegen zijn meestal onverhard en toch zijn we nooit ver van de luchthaven, de vliegtuigen kunnen we bijna aanraken!

December
Do 9

De kerstlichtjes van Brugge

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: avondtocht
 • Afstand: Een 10-tal km.
 • Samenkomst: om 16u00 aan het station van Brugge of om 16u30 op het St. Jansplein voor wie liever met de auto komt.
 • Meebrengen: warme winterkledij, goed schoeisel, € 1 ronserbijdrage.
 • Deelnemen: graag per mail aanmelden bij Anneke tegen uiterlijk 28/11/2021. Wegens de aard van de wandeling, gaan we met max. 10 personen op stap. Vermeld of je mee start aan het station, of inpikt op het St. Jansplein.

Deze avond verkennen we de magie en de lichtjes van het winterse Brugge. Om de weekenddrukte te vermijden, kiezen we voor een weekdag om door dit heerlijk decor van smalle straatjes en middeleeuwse geveltjes te wandelen.

We maken eerst een tocht van een 5-tal km in de stille straatjes van de Sint-Anna wijk en St. Gillis, om daarna de wintersfeer op te zoeken op de drukkere pleintjes waar de kerstmarkt zal staan. Onderweg proeven we van een warme choco, een braadworst of een ghühwein en genieten van dennengeur en duizenden lichtjes!

December
Wo 15

Mesen - Ploegsteert

Tochtbegeleiding: Patrick Maenhout

Tel: 0495 54 13 21

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 21 km
 • Samenkomst: Markt, Mesen, aan herberg n’Yser. We kunnen er vanaf 9u30 een drankje nuttigen en na de wandeling ook de afscheidspint. Start van de wandeling om 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: picknick voor de middag, drank voor onderweg. Lunchafval nemen we mee in de eigen rugzak.
 • Verkeersinfo: parkeergelegenheid op de Markt van Mesen. Mesen is niet bereikbaar met de trein, wel met de bus van De Lijn vanaf het station van Ieper; halte vlakbij herberg n’Yser.
 • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina. De tochtbijdrage € 1 wordt opgehaald tijdens de wandeling. Het is mogelijk om in Café de la Grand Place een koude schotel (charcuterie met groenten, € 13) te bestellen; dit dient op voorhand te gebeuren bij de tochtbegeleider. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten.

Via veldwegen golvend op de flanken van de Douvevallei, met mooie vergezichten, bossen en monumenten van de Groote Oorlog. We starten op de marktplaats van Mesen, de kleinste stad van België. We stappen voorbij de Sint-Niklaaskerk met haar koepelvormige kop van de toren, genaamd “de Dikkop”. In de kerk bevindt zich een crypte uit de elfde eeuw. Wat verder stappen we doorheen het Ierse Vredespark ter nagedachtenis van de gesneuvelde Ieren in de slag om Mesen in 1917. We wandelen verder doorheen de Douvevallei met mooie vergezichten op het Heuvellanden de Franse grensstreek. Via Bois de la Hutte, Plugstreet 1 en 3, gekend o.a. uit de wielerkoers Gent-Wevelgem, komen we aan in Ploegsteert. Daar zijn we welkom in Café de la Grand Place voor middagpauze en lunch. Na de middag wandelen we door Bois de Ploegsteert, Plugstreet 2, tot aan het monument Christmas Truce. Dit werd opgericht door de UEFA ter nagedachtenis van de kerstbestanden in 1914, toen Duitsers en Engelsen hier onder mekaar hebben gevoetbald.

We keren terug via Bois de la Hutte en de Douvevallei, richting Wulvergem. Daar stappen we verder op de GR 128. We komen voorbij de Spanbroekmolenkrater, ook wel Pool of Peace genoemd; deze is gevormd door een mijninslag op 7 juni 1917. Dan gaat het verder richting Mesen waar we eindigen en de dag kunnen afsluiten met een gezellige babbel in herberg n’Yser.

December
Zo 26

Kalkense Meersen: natuur om te koesteren

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22 (enkel op de dag zelf!)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht

 • Afstand: maximum 16 km. Ook al is dit een natuurgebied, vele paden zijn verhard.
 • Samenkomst: om 10u30 achter de kerk van Kalken. Voldoende parkeerplaats.
 • Meebrengen: picknick en (warme) drank voor onderweg. Bij het opstellen van de tekst was de tocht nog niet voorbereid, hou er dus mogelijks rekening mee dat de plaatselijke horeca niet open is. Wees dus voorzien op mogelijks boterhammen in openlucht!! Laarzen of stevig schoeisel zijn een vereiste en evt iets om op te zitten voor de picknick in open lucht! We proberen zoveel mogelijk onverharde paden op te zoeken. Helaas, zelfs in dit prachtig gebied zijn er veel paden verhard.
 • Deelnemen: aanmelden ten zeerste aangeraden!!.

Stil is het nooit in Vlaanderen. Toch zijn er plekjes die hun best doen beschavingsgeluiden op de achtergrond te duwen. De Kalkense Meersen vlakbij Laarne en Schellebelle is er één van. Een zuurstofrijke wandeling dwars door broedgebied en gloednieuw natuurgebied.

Uitwaaien aan de Schelde, wandelen tussen natte graslanden, speuren naar de grutto of de roerdomp: heel wat wandelaars (en fietsers) hebben hun hart verloren aan de uitgestrekte Oost-Vlaamse Scheldenatuur. Uitgestrekte natte bloemrijke graslanden, weidse stilte en een vleugje kunst in open lucht, dat zijn de ingrediënten voor een dag puur genieten in de Kalkense Meersen. Dit meersengebied langs de Schelde is met zijn 600 hectare één van de laatste uitgestrekte Scheldemeersen. In dit gebied wisselen glinsterende waterpartijen af met natte graslanden, riet, open water en elzenbroekbos. Wie een paar jaar geleden de Kalkense Meersen bezocht, zal vandaag niet veel meer herkennen. Links van Aard is niets veranderd, rechts is het hele gebied ‘gekuist’. “We zijn er door gegaan met de grove borstel”, zegt een van de ingenieurs die meegewerkt hebben aan het Sigma­plan, zegt maar de Vlaamse versie van de Deltawerken. Dit plan biedt de ruime regio rond de Schelde een betere bescherming tegen overstromingen door gebieden te creëren waar het water vrij spel heeft. Bossen en weekendhuisjes hebben plaats gemaakt voor plassen, slikke- en schorregebied en natte hooilanden. Natuur in de kinderschoenen, dus!

Het meest typerende landschapselement van de Kalkense meersen is de uitgestrekte grasvlakte, doorsneden met brede sloten en beken. Het grootste gedeelte wordt gebruikt als permanent hooiland of hooiland met nabeweiding. Vroeger bestond in deze natte hooilanden het ‘Vrijgeweide’. Dat hield in dat alle eigenaars enkel recht hadden op de opbrengst van de eerste maaibeurt. De toemaat, de grasproductie na die eerste maaibeurt, kwam toe aan de gemeenschap. Na 15 augustus mocht iedereen zijn dieren vrij laten grazen in de weiden. Hier komen vele duizenden vogels hun toevlucht zoeken, weg van de bewoonde wereld. Dat is een fantastisch schouwspel dat je moét gezien hebben, een waar (water)vogelballet!! Een waar koningrijk voor vogels. Grazende Galloway-runderen, op een landduin doen je denken dat je op de kempense heide bent!

December
Do 30

t/m

Za 1

Voeren van oud naar nieuw

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: van oud naar nieuw
 • Afstand: dag 1: 20 en 14 km. Dag 2: 21 en 15,6 km. Dag 3: 8 km.
 • Samenkomst: ‘s Gravenvoeren, kerk, 10u30. Er is parking in de ruime omgeving. Let op: in het centrum is het betalend parkeren.
 • Verblijf: VJH Jeugdherberg De Veurs, Komberg 40, 3790 Voeren, +32 4 381 11 10, We verblijven in volpension en hoofdzakelijk op twee-of driepersoonskamers.
 • Meebrengen: mondmasker, picknick voor de eerste dag, drank voor tijdens de wandeling, wandelstokken, alcogel.
 • Verkeersinfo: kostendelend samenrijden met respect voor de coronamaatregelen die op dat moment van toepassing zijn.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Dit jaar blijven we in eigen land en stappen we in de mooie Voerstreek, laten ons er culinair verwennen en genieten onder Ronsers van een mooie jaarovergang. Zorgeloos genieten dus. En stappen doen we natuurlijk ook: tochten voor wie minder ver stapt en ook voor wie wat verder op verkenning wil. En als het goed is, zien we wat wild in de velden rondom. We heten iedereen van harte welkom op de driedaagse aan de kerk van ‘s Gravenvoeren. Twee tochtbegeleiders (Jurn en Linda) bezorgen twee groepen een aangename tochtbeleving. Linda zorgt voor een kortere tocht, Jurn de (iets) langere versie.

Met Jurn op dag 1 jaat het van ‘s Gravenvoeren naar het zuiden en al snel zitten we in het veld en op onvreharde wegen. Het Bois de Groensdael lonkt en van zodra we erdoor zijn, zetten we koers naar Sint-Martens-Voeren waar de jeugdherberg hoog boven het Voerdaal uittorent. We laten die rechts liggen en klimmen naar de panoramaweg, vlak aan de Nederlandse grens die we dan ook even later oversteken, richting Noorbeek. Via de Papenweg en de Taverne ‘In de Smidse’ (zouden we er binnen kunnen?) bereiken we de Natuurmonumenten Noordal en stappen we richting Libeek. Via de Groenenweg maken we nog een lus om dan na 20 kilometer terug in ‘s Gravenvoeren aan te komen. We hebben dan in totaal 349 meter geklommen.

Met Linda gaat het in het begin gelijk op. Ook zij doet Sint-Martens-Voeren aan, maar trekt niet verder naar Noorbeek, maar wel naar het erg mooie kasteel Altembroek. Via vier vijvers glipt deze groep ook wel even de grens over en loop je door bos om zo langzaam af te dalen naar de Voervallei waar de auto’s wachten. 299 meter klimmen, de tocht is 14 km lang.

‘s Avonds begeven we ons naar de Veurs, de jeugdherberg waar we twee nachten verblijven en genieten van een warme (feest)maaltijd. We brengen de avond veilig met elkaar door.

Op oudjaar staan er opnieuw twee tochten geprogrammeerd. Jurn begeleidt een deel van de groep richting Nederland (Noorbeek) en Hoogcruts en daarna door de prachtige Gulpvallei. Via Crapoel (waar we hopelijk geen krapuul ontmoeten) en Landsrade stappen we naar Heijenrath. Slenaken is prachtig pittoresk en er is ook een drankgelegenheid indien geopend dan. Op de grens vinden we brasserie ‘t Boerenhof mocht in Slenaken niets open zijn. Van daaruit zetten we opnieuw koers naar de jeugdherberg waar we na goed 430 meter klimmen en 21 kilometer stappen, rustig aankomen om ons voor te bereiden op een fijn oudjaar.

Bij Linda gaat het in dezelfde richting (Noorbeek en Hoogcruts), maar in de Gulpvallei kiest ze voor de zuidelijke richting. Ook Slenaken staat op het programma en de laatste vijf kilometer lopen gelijk met Jurns tochtambitie.

Na de feestnacht (met virtuele kussen en omhelzingen), ontbijten we iets later en waaien erna nog heel even een tweetal uurtjes uit. We laten de auto staan en stappen met z’n allen richting Sint-Pieters-Voeren waarna we rechtsomkeert maken richting parking. Nadien zetten we - hopelijk voldaan - koers naar thuis.