De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

September
Zo 2

De ronde van Brussel

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0479 54 50 61

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: vanuit Dendermonde 100 km, vanuit Opwijk 80 km. De tachtigers (wie dus 80 kilometer doet) wordt gevraagd vooraf een seintje te geven aan de tochtbegeleider.
 • Samenkomst: 100 km: Dendermonde station om 09h45 of na aankomst van de trein uit Mechelen 09h45. 80 km: Opwijk station 10h41 of na aankomst van de trein vanuit Brussel 10h41. Beide stations bieden gratis parking aan.
 • Meebrengen: picknick, 1 € ronsergeld. Fiets in goede conditie, herstelmateriaal waaronder een reservebinnenband.
 • Verkeersinfo: trein: Dendermonde station ligt op het kruispunt van 2 spoorwegtrajecten Brussel-Lokeren-Sint Niklaas en Gent-Dendermonde-Mechelen. Opwijk station ligt op het spoorwegtraject Brussel - Dendermonde. Auto: iedereen heeft tegenwoordig wel een GPS.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet tenzij je vertrekt vanuit Opwijk station; indien er geen kandidaten zijn voor de 80 km omzeilen we immers het station van Opwijk.

De startplaats van deze pittige ronde is Dendermonde. Een zeer gevarieerde tocht barstensvol wegeltjes en met een vlakke aanvang, overgaande naar het golvende Pajottenland, pittige hellingen aan de rand van Brussel maar bovendien ook prachtige vergezichten op Brussel en zijn groene omgeving. Een terrasje met lekker streekbier mag niet ontbreken! Vertrekken vanuit Dendermonde station voor 100 km of vanuit Opwijk 80 km. Begin september zijn de fietsronsers goed getraind en een km meer of minder wordt niet om gemaald. Vanuit Dendermonde gaat het zuidwaarts via Lebbeke, Baardegem en duiken we Brabant in naar Opwijk waar we op zoek gaan naar de tachtigers van Opwijk.

Het verloop:

Pajottenland via Mollem, Asse, Bekkerzeel, St.-Ulriks-Kapelle. De westrand van Brussel via Dilbeek, Vlezenbeek, Lot met Beerselberg als kuitenbijtendhoogtepunt! De zuidrand van Brussel via Alsemberg, St. Genesius-Rode met doortocht door het zonienwoud. De oostrand via Kraainem, Zaventem langs de luchthaven, Machelen, Peutie. Terug noordwaarts via Grimbergen, St.-Brixius-Rode, Impde, Steenhuffel, Peizegem, Buggenhout en uiteindelijk Dendermonde.

De tachtigers haken af in Peizegem waar ze “leirekens fietsroute” nemen tot het station van Opwijk. De tocht verloopt zoveel mogelijk via verkeersluwe wegen en wegeltjes. Onze picknick houden we ergens te velde of op een terrasje, afhankelijk van het aanbod en van de weergoden.

September
Di 4

t/m

Vrij 7

Hageland, Tienen, vierdaagse

Tochtbegeleiding: Freddy en Annie Lesage

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: vier dagstaptochten van 15 tot 20 km.
 • Samenkomst: alle praktische info wordt op tijd gestuurd naar de deelnemers na aanmelding.
 • Verblijf: verblijf van drie nachten, half pension (ontbijtbuffet, drie gangen ’s avonds, drank inbegrepen) in Alpha Hotel Tienen. Gratis WIFI en parking
. Prijs € 250 pp in tweepersoons­kamer, half pension, tochtbijdrage inbegrepen.
 Singelkamer in zoverre beschikbaar, mits meerprijs van € 90.
 • Meebrengen: eigen picknick en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: volzet met 27 Midweekstappers. Aanmelden op de reservelijst kan nog. Mail naar roland@midweekstappen.be.

Vier dagstaptochten worden voorbereid door Freddy en Annie Lesage op de wandelnetwerken van de Hagelandse heuvels, de Getevallei en Zuid-Dijleland. De eerste en laatste stapdag zijn de kortste.

September
Zo 9

Het glooiende landschap rond Zottegem

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 057 48 64 57 of 0495 899 209

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: 65 km
 • Samenkomst: 10u00 aan de parking van domein Breivelde (Parkstraat 1). De vertrekplaats ligt slechts 1,8 km fietsen verwijderd van het station Zottegem.
 • Meebrengen: picknick en drank voor de dag; € 1 Ronserbijdrage. Fiets in goede staat, reserveband, plakgerief, helm, fluokledij.
 • Deelnemen: graag aanmelden bij de tochtbegeleidster met een mailtje of een telefoontje.

Op deze prachtige nazomerdag, maken we een mooie toer in de groene Denderstreek. Geen al te lange tocht, maar ideaal om te genieten van dit fietsparadijs. Een artisanaal biertje om af te sluiten, maakt de dag goed! We starten aan Fietsknooppunt 22 (KP), aan het Domein Breivelde, een kasteeldomein met park en arboretum in Grotenberge, een deelgemeente van Zottegem. Het glooiende park werd aangelegd in Engelse stijl op het einde van de 19de eeuw (Parkstraat) KP 22. Vandaar zetten we koers naar Sint-Lievens-Esse, bekend voor zijn Sint-Livinus en Brouwerij Van Den Bossche (Pater Lieven biertjes).

In Sint-Antelinks (600 inw – hoogste punt: 84 m) staat een kerk (1847-1848) met een toren uit ongeveer 1700. Een hardnekkig gerucht gaat dat toen Napoleon de streek bezette, hij de spits van de toren afbrak om zo een overzicht te hebben over de streek en eventueel oprukkende troepen. Bij helder weer kan je van de kerk de Oudenbergkapel van Geraardsbergen zien staan. In de kerk staat een beschermd orgel. Dan kronkelen we verder zuidwaarts naar Voorde en Appelterre om uiteindelijk de Dender te bereiken in Pollare, dat op de rechteroever ligt (de dorpskom is een beschermd dorpsgezicht). We volgen de Dender tot in Ninove en Okegem. Daar zwenken we naar het noorden richting Iddergem en Haaltert (waar de ‘Oiltjnèrs wonen!). Langs landelijke wegen bereiken we Bambrugge, Zonnegem, Vlierzele, Letterhoutem en Sint-Lievens-Houtem, met op één na grootste (en recnt vernieuwde) marktplein van Vlaanderen. We kunnen de oude brouwerij van Zonnegem bezoeken om een Zonnegemse Zot te proeven. Als de benen het nog toelaten zijn we binnen een kleine 10 km weer aan ons startpunt.

September
Za 15

t/m

Ma 16

Chiny - Herbeumont, op en af langs de Semois

Tochtbegeleiding: Jurgen Vandeputte

Tel: 0472 28 20 13

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: 2 keer 20 km. Als het te warm is dan wandelen we 2 à 3 km minder en drinken we een pintje meer.
 • Samenkomst: om 10u30 in Chiny aan de kerk. De gîte (zie hieronder) ligt op zo’n 200 meter van de kerk. Je kan dus ook aan de gîte parkeren (geen wegsleepregeling) en naar de kerk wandelen.
 • Verblijf: Gîte La Semois, Rue du Briga 22 te Chiny.
 • Meebrengen: picknick en drank voor 2 dagen. Het gaat geregeld bergop en bergaf, dus wandelstokken kunnen handig zijn.
 • Verkeersinfo: auto: neem de autosnelweg richting Luxemburg en in de buurt van Libramont neem je de afrit richting Neufchâteau, en daarna Chiny. Openbaar vervoer: er rijdt een trein tot in Florenville (een kleine 5 km van Chiny), van daaruit moet je de bus nemen. Consulteer de websites van NMBS en TEC.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Chiny en Herbeumont hebben veel gemeen. Allebei zijn het dorpen die op een hoogte boven de Semois liggen en een dikke 1.000 inwoners tellen. Als je door beide dorpen wandelt is er echter ook een duidelijk verschil: Chiny is een beetje doods, er is amper nog een café open in het weekend. In Herbeumont daarentegen hoef je niet ver te zoeken naar een café. Zeggen dat het er bruist van het leven is misschien wat teveel gezegd, maar er beweegt tenminste nog iets. Chiny en Herbeumont liggen aan de bovenloop van de Semois, dus de hellingen zijn wat minder lang en beter verteerbaar, met hoogteverschillen tot maximaal zo’n 100 meter.

Zaterdag, 15 september 2018

We gaan van de kerk van Chiny bergaf naar de Pont Saint-Nicolas aan de Semois. Aan de overkant gaan we bergop en lopen we even langs de kam van de helling. We passeren verschillende mooie uitzichtspunten, en nadat we terug richting Semois afgedaald zijn komen we aan Le Long Pré. Bij mooi weer moet dit zowat de mooiste picknickplaats van België zijn, en als de weergoden ons gunstig gezind zijn zullen we dus hier picknicken. Vervolgens wandelen we een stuk langs de Semois tot in Lacuisine, waar we even langs het enige noemenswaardige stuk asfalt van de tocht zullen moeten wandelen. Daarna duiken we terug de bossen in, en we passeren langs het uitzichtpunt van de Rocher du Hat. Niet veel verder bevindt zich een drankgelegenheid genaamd “L’embarcadère”, maar ook een brug over de Semois die we zullen oversteken. We wandelen nog even langs de Semois voor we terug bergop gaan richting de kerk van Chiny. Op zaterdagavond doen we een restaurant in Florenville (apart te betalen ter plaatse).

Zondag, 16 september 2018

We rijden met de auto’s naar Herbeumont en parkeren ons aan het gemeentehuis (zo’n 100 meter van de kerk). De tocht is nog maar pas begonnen of het gaat al steil bergop naar de ruïnes van de burcht van Herbeumont. We wandelen er even rond en genieten van het uitzicht op de vallei. Daarna gaat het naar beneden en wandelen we rond een schiereiland in de Semois, genaamd le Tombeau du Chevalier. Na een kilometertje asfalt (het kan niet anders jammer genoeg) steken we de Semois over en gaat het even stevig bergop, maar we worden beloond met een drietal prachtige uitzichten. Het gaat nog geregeld op en af tot we op de bedding van de oude spoorlijn Bertrix - Sedan terechtkomen. We lopen over de oude spoorwegbrug terug naar de overkant van de Semois en volgen de Ravel tot in Herbeumont.

September
Wo 19

Vollezele, Pajottenland

Tochtbegeleiding: Willy Decrop (willy.decrop@skynet.be)

Tel: 0479 55 43 43 of 0474 79 24 93 (Willy Decrop)

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan Café Drie Koningen, Oudstrijdersplein 2 Vollezele. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in café-Brasserie La Luna Nueva in Galmaarden en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor
  de R-tocht kiest. Controleer op de webstek voor late wijzigingen. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Vollezele - Tollembeek - Galmaarden - Waarbeke - Congoberg - Vollezele. Natuurrijke stapwegen in Pajottenland-west en in het dal van de Mark.

Voormiddag, 10 km

We starten in de rustige Bakkerstraat met zijn mooie bomen en kapel, nemen zigzaggend een pad naar de ietwat drukke N255, die we oversteken en 200 meter lang volgen. Dan volgt 2 km stappen op een aardepad tussen de landbouwgewassen om de N255 weer over te steken. Iets verder zien we Tollembeek opduiken en via een lapje groen en straat krijgen we de eerste passage over de Mark. Een verzorgd centrum met balsportstandbeeld en Urbanusfiguratie vallen in de smaak. Via de sporthal, wat groen en enkele km’s wandelknooppunten komen we opnieuw aan de Mark. We volgen die via een groen domein tot 200 m van de markt in Galmaarden, onze middagstop.

Middag

Een moderne verzorgde café Brasserie La Luna Nueva met mooi terras op het marktplein van Galmaarden is onze rustplaats. We kunnen er onze drankjes bestellen bij de vriendelijke eigenaar Gery De Roeck en binnen en/of buiten onze picknick opeten.

Namiddag, 10 km

Via een kleine doorgang op de markt volgen we over landelijke glooiende wegen de knooppunten richting Waarbeke. Onderweg zeer mooie uitzichten voor foto’s en dito natuur. Het centrum laten we links liggen en we gaan oostwaarts over berg en dal verder richting Vollezele. Via groene, tegelpaden en verharde paden beginnen we aan wat klimwerk naar en over de Congoberg en aangrenzende bossen. Bij de afdaling zie we al de contouren van Vollezele, voor ons liggen, maar om het spannend te houden duiken we eerst nog zuidwaarts op zoek naar een laatste stapperspad tot aan onze parking aan de kerk. We genieten een afscheidsdrankje in het 50-jaar oude Volkscafé Driekoningen in Vollezele, Oudstrijdersplein.

September
Wo 19

Schorisse - Elst

Tochtbegeleiding: Aimé Last

Tel: 0468 18 62 92 (op de wandeldag, Jaak Perneel)

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 26 km, sportief.
 • Samenkomst: start om 9u30 aan de Sint-Petruskerk van Schorisse (kruising Essestraat, Zottegemstraat, Maarkedal). Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in ’t Geutelingske gelegen in Sint-Apollastraat 11, Elst. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor
  de S-tocht kiest. Controleer op de webstek voor late wijzigingen. Het tochtgeld van € 2 wordt over de middag opgehaald. Gezelschapsdieren niet toegelaten.

Schorisse - Elst: via het mooiste bronbos van de Vlaamse Ardennen langs eeuwenoude paadjes en verkeersluwe wegels golvend door het Land van Omer Wattez.

Voormiddag

Na het verlaten van Schorisse beginnen we met de helling Foreest die tussen 2003 en 2006 opgenomen was in de Ronde Van Vlaanderen. De helling is geschrapt in de ronde na felle kritiek omdat de Foreest in een stiltegebied ligt.

We gebruiken de Streek-GR van de Vlaamse Ardennen om naar het natuurreservaat het Burreken te wandelen. De naam verwijst naar de oud-Nederlandse naam Borre en naar de huidige naam: bron. Bronnen zijn over het hele gebied aanwezig op de hellingen. In het kerngebied ligt het brongebied van de Krombeek, die 2,5 km verder op de Maarkebeek aansluit. De Maarkebeek mondt uit in de Schelde. De reliëfverschillen zijn naar Vlaamse normen zeer uitgesproken. Het hoogste punt van de centrale kouterrug ligt op 116 m hoogte, terwijl de laagste delen op ongeveer 50 m liggen. De valleien zijn zeer smal en de beken zeer scherp ingesneden. Na het zigzag doorkruisen van het Burreken volgen we opnieuw gedeeltelijk de Streek-GR VA op weg naar ons middagcafé ’t Geutelingske gelegen in
Sint-Apollastraat 11, Elst.

Namiddag

Na de middag wisselen we opnieuw GR, wandelnetwerk en maken eveneens gebruik we van een deel van de wandeling vanuit Schorisse beschreven op de website: www.originelewandelingen.be. Op deze website staan wandelingen beschreven die zoveel mogelijk over onverharde wegen en paden gaan door mooie stukjes natuur. Zo beklimmen we enkele hellingen zoals de Leberg en de Valkenberg (bekend van de Ronde) en lopen langs een Romeinseweg. We passeren de hoeve Hof te Wolfskerke. Deze hoeve was van de 12de eeuw tot de Franse Revolutie in handen van de Abdij van Ename. We komen langs een bekend uitzichtpunt in de Bosgatstraat. Net voor we Schorisse bereiken, lopen we langs de Molenbeek en zien we nog de Kasteelmolen. Napraten bij een afscheidsdrankje kan in het café Moeder Stiene gelegen in de Langestraat 31, Schorisse. Wil je vooraf genieten van deze heerlijke tocht, bekijk dan eens de fotomontage.

September
Zo 23

Kravaalbos

Tochtbegeleiding: Herman Coeckelberghs

Tel: 0472 37 06 25

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km zacht golvend.
 • Samenkomst: we komen samen aan het station van Mollem en vertrekken er om 9u45. De trein die van Brussel-noord komt, komt aan te Mollem om 9u34. De tocht eindigt opnieuw aan het station.
 • Meebrengen: picknick. we doen ons best om iets te drinken in café Bij Stinne. Wat het drankenaanbod betreft, gaat hun voorkeur uit naar streekproducten, getuigen hiervan hun wijnen van De Troch H. uit Herdersem en Kriek en Geuze van Girardin. Daar waar dit niet mogelijk is vermijden ze de megabrouwerijen door te zoeken naar een kleinschaliger alternatief. € 1 Ronserbijdrage.
 • Verkeersinfo: de trein geniet de voorkeur. Parkeren aan het station van Mollem is natuurlijk ook mogelijk.
 • Deelnemen: aanmelden is niet nodig, maar is wel prettig voor de tochtbegeleider.

Het Kravaalbos dat grotendeels op het grondgebied van Meldert ligt en een deel op Mazenzele en Asse bedraagt iets meer dan 80 hectare. Het bos is ten noordwesten van Brussel gelegen juist boven het Pajottenland. Het is een restant van het vroegere Kolenwoud waartoe ook het Zoniënwoud en het Hallerbos toebehoorde. In volle middeleeuwen kreeg het bos grote bekendheid door de steengroeven, wat meteen ook de naam van het bos verklaart: kravaal komt van carvaal.

Car en Vaal. Car is steen en vaal is vallei. In de 12de eeuw begon de ontginning op initiatief van de paters van de abdij van Affligem. Met deze zandsteen zijn de parochiekerken van Mazenzele, Baardegem en Meldert opgebouwd. Ook de Sint-Michielskathedraal in Brussel en de Sint-Janskathedraal van ‘s Hertogenbosch in Nederland zijn ui deze zandsteen vervaardigd. Verzanden zullen de Ronsers niet doen in dit bos, genieten daarentegen dubbel.

We vertrekken aan het station van Mollem en na enkele minuten stappen we al op onverharde trage wegen. Deze regio is ligt golvend en biedt een leuke afwisseling van open velden en bosjes waar we eerst het Kartelbos tegenkomen en dan natuurlijk het grote Kravaalbos en tenslotte op de terugweg nog het Paddebroek. Dus vele toffe kleine paadjes, veld- en boswegen. We hebben ze voor jou uitgezocht!

September
Za 29

Door de Kempen van Herentals naar Kasterlee

Tochtbegeleiding: René Brynaert

Tel: 016 40 66 30

E-mail: (niet voor snel antwoord)

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km met inkortingsmogelijkheden.
 • Samenkomst: bij het station van Herentals om 10u00. We wachten op bus 305 die uit Leuven komt.
 • Meebrengen: aangepast schoeisel (kan drassig zijn! ) en kledij, boterhammen en drank voor ‘s middags, € 1 ronsergeld, wat kleingeld voor een eventueel café, een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: je kan vanuit Leuven (9u10) of Aarschot met bus 305 naar Herentals of met de trein. Van Kasterlee terug naar Herentals is er om het uur een bus die ook doorrijdt naar Leuven. Breng een lijnkaart mee als je er een hebt.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet.

Een tocht door bos en hei en langs vennen en de Kleine Nete. Geurige dennenbossen wisselen af met schaduwrijke eikenbossen en open zandvlakten met heide. We lopen nog over echte zandwegen en genieten van een ongewone stilte.

Hier en daar trekken we door wild groeiende bossen met kronkelende paden die op eerste zicht nergens heen gaan maar ons toch langs mooie verrassingen leiden, zoals in de buurt van Kasterlee waar bomen wel lijken te zullen wegwandelen op hun talrijke poten. Maar om de band met de beschaving niet helemaal door te knippen komen we af en toe langs schone Vlaamse villaatjes met keurige gazons en kabouters. Het aantal herbergen waar we langs komen is ook behoorlijk hoog wat duidt op een hoog cultureel peil van de streek.

Oktober
Zo 7

Gooik

Tochtbegeleiding: Felix Vercauteren

Tel: 03 766 23 99 of 0472 74 63 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km
 • Samenkomst: aan de kerk van Gooik om 10u00.
 • Meebrengen: picknick en € 1 ronsergeld. Goede wandelschoenen.
 • Verkeersinfo: Gooik is makkelijk te bereiken via de baan Brussel - Ninove en dan de weg naar Edingen.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar moet niet.

Het is vandaag de Dag van het bos. Of we er veel van gaan merken, zie je wel tijdens deze tocht. Wat vast staat is dat de dag televisiegewijs niet zomaar zal voorbij gaan. De Ronsers trotseren het mediageweld en gaan op zoek naar mooie plekjes in het Pajottenland. Vanop de steenweg Asse - Edingen heb je een heel charmant uitzicht over het dorp op de helling. Gooik is genesteld in de luwte van een zachthellende heuvelkam en beschut tegen strakke winden. Zelfs de Romeinen vonden het hier destijds al heerlijk vertoeven. Deze wandeling brengt ons via het wandelnetwerk Pajottenland in de wijde omgeving van Gooik. Het Neigembos (op deze speciale dag!) en de molen van Kapitein Zeppos en de herberg De Haas verdienen zeker onze aandacht. We stappen terug naar Gooik via de weide waar het Muziekfestival Gooikoorts plaatsvindt.

November
Do 1

t/m

Zo 4

Bouillon

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: donderdag 12 km, vrijdag 20 km, zaterdag 20 km, zondag 13 km. Op vrijdag en zaterdag is er mogelijkheid om een lichte wandeling mee te stappen. De tochtbegeleider stapt op vrijdag en zaterdag de lichte wandeling en zoekt onder zijn volgelingen één of twee Chinese vrijwillig(st)ers om de 20 km af te stappen. Velen voelen zich geroepen en toch zijn er steeds uitverkorenen: de ervaring leert ons dat dat geen probleem is.
 • Samenkomst: om 12u00 aan de JH van Bouillion, adres Route du Christ 16, 6830 Bouillon.
 • Verblijf: we verblijven in een gîte op een 100 tal meter van de jeugdherberg. Kamers van 4 personen, 4 douches, 4 wc’s. We nemen het avondmaal en het ontbijt in de JH. De tochtbegeleider neemt drank en versnaperingen mee om in de gîte te gebruiken.
 • Meebrengen: middagmaal en drank voor 4 dagen. Hopelijk passeren we in Bouillon een bakker (warenhuis) maar dat is niet zeker. Lakens zijn in de prijs inbegrepen.
 • Verkeersinfo: vanaf Namen de E411 tot aan afrit 25 (Libramont-Bertrix) dan de N89 tot Bouillon. Let op: NIET in Curfo de afrit Bouillon nemen maar verder rijden op de grote baan tot aan 1° afrit naar rechts, daar 2° straat rechts nemen Route du Christ. De gîte ligt een 100 tal meter aan de rechterkant na passeren van de JH.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider. Plaats voor 20 ronsers (de tochtbegeleider kan niet veel volk meer aan - hij zegt in afbouw te zijn). Belangrijk: gelieve NIET zelf naar de JH te bellen om nog extra plaatsen te krijgen. Dit getuigt immers van een gebrek aan respect voor het vele werk dat een tochtbegeleider gratis doet.

Wanneer je rotsen, wouden en onvergetelijke uitzichten zoekt, kom dan naar Bouillon en je zult moeten toegeven, dat dit kleine hoekje Ardennen één van de mooiste wonderen van de natuur is. Ontdek prachtige landschappen langs de wandelwegen. Je kunt uitrusten langs een bronnetje of op een helling of gewoon genieten vaneen welverdiende rust in de schaduw van de massieve oude burcht, het mooiste specimen van militaire architectuur in ons land. Het is alsof deze tekst geplukt werd uit een of andere glanzende toeristische brochure. Wij gaan op stap en bekijken of de impressies van de Ronsertochtbegeleider met de werkelijkheid overeenstemmen. Met veel plezier en doordat de andere tochtbegeleiders nog in het werkend leven staan en dus onmogelijk konden inspringen, heeft Freddy zich toch laten overhalen om deze 4-daagse te organiseren. Door de late beslissing was er nergens nog plaats in één of andere jeugdherberg voor deze periode. Op zich niet zo’n probleem. Daarom hebben we een gîte gehuurd voor deze 4 dagen, vlakbij en in aanneming van de jeugdherberg van Bouillon. De wandelingen zijn nog niet uitgetekend, maar beloven veel moois op te leveren.

Juli
Za 7

t/m

Zo 8

Fietsen tussen de bomen én het water in Limburg

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 724 722

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: dagafstanden variërend rond de 70 km.
 • Samenkomst: vertrek om 10u30 aan het station van Lommel na aankomst van de trein uit Antwerpen van 10u25. Graag zelf controleren! Parking aan het station.
 • Verblijf: We overnachten in de Jeugdherberg van Hasselt. Spoorweg­straat 80, 3500 Hasselt. Telefoon: 011 45 50 81.
 • Meebrengen: een fiets in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden! Herstelmateriaal ingeval lekke banden en mogelijke andere ‘ongemakken’. Picknick en drank voor 2 dagen. Op zondag vinden we wel een bakker! Lakens en dekens zijn aanwezig.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

In het voorjaar van 2016 kan je in Bokrijk genieten van een unieke vijverbeleving. Je fietst er door de vijvers van “De Wijers” in Domein Bokrijk, bij knooppunt 91 van het fietsroutenetwerk. Via een fietspad van 212 meter lang en 3 meter breed, met het water aan weerszijden op ooghoogte, fiets je door het water. Links en rechts kijk je over de waterspiegel heen. Een coole en koele ervaring, heel dicht bij de natuur. Je ziet, voelt en ruikt het water. Alleen het hoofd van de fietsers steekt boven het waterpeil uit. Fietsen door het water was het populairste fietspad in 2017! ook de Ronsers kunnen er wat van en zullen bovenaardse toeren uithalen om door het water te fietsen! Ze zitten in de provincie Limburg niet stil wat betreft vernieuwingen voor het fietsroutenetwerk. Sinds vorig jaar heeft Limburg er nog een nieuwe attractie bij. Een fietsstrook op tien meter hoogte, dwars tussen de bomen. De fietsconstructie is een strakke dubbele cirkel met iconische allures. Het pad stijgt geleidelijk tot een hoogte van 10 meter en is 700 meter lang. De diameter van de brug is 100 meter. Medio 2018 zou het traject ‘cycle of life’ in gebruik moeten zijn. Bij de aanleg van het nieuwe netwerk wordt ook gelet op de natuur. Met de route ‘fietsen door het water’ in Bokrijk en het ‘cycle of life’-traject in Hechtel - Eksel lijkt de toon gezet voor mooi en spectaculair fietsen in Limburg. Maar er staan nog meer projecten op til. Midden 2019 moeten er nog twee nieuwe attracties en routes bijkomen. Zo komt er ook een route onder de grond, een route in de mergelgrotten van Riemst, kan je gaan fietsen door de heide in het Nationaal Park Hoge Kempen en komt er een ‘Mine Trail’-route van 36 kilometer door de mijnstreek van Maasmechelen tot Beringen en kan je genieten van een fruitspoor langs de plantages van Haspengouw. Er staan voor de Ronsers dus nog veel mooie tochten in het verschiet in ‘de Limburg’.

Juli
Do 12

Het Krekedal (Torhout - Diksmuide)

Tochtbegeleiding: Karel Huyghebaert

Tel: 0488 07 54 23

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: ongeveer 50 km.
 • Samenkomst: het station van Kortemark om 10u00.
 • Meebrengen: picknick, drank, een goeie fiets en € 1 Ronsergeld.
 • Verkeersinfo: trein Lichtervelde - Kortemark: Lichtervelde: 9u32, Kortemark: 9u37. Gratis parkeren nabij station (Stationsplein).
 • Deelnemen: liefst aanmelden, maar het moet niet.

Het groene Krekedal is een mooi stukje West-Vlaanderen dat nog niet kapotgebouwd werd. De Krekebeek (Krekelbeek) loopt van Torhout naar Diksmuide, maar heet vanaf Handzame de Handzamevaart. Tot eind 19de eeuw voeren er bootjes op. Vanaf het station van Kortemark rijden we naar Handzame, een dorp dat in de Middeleeuwen een niet onbelangrijke zee­haven was. Werken is ons volgende dorp, we passeren er de Hoge Andjoen, een motte-kerk.

Enkele kilometer verder staan we bij de Vredesmolen in Klerken, een indrukwekend oorlogsmonument van waar we kunnen genieten van wijdse vergezichten, misschien zien we de Kemmelberg. Naar Diksmuide, mooi heropgebouwd na de totale vernietiging, daarna naar Vladslo: het Praetbos met zijn “Treurende ouderpaar” van Käthe Koll­witz. We verlaten dit intieme soldatenkerkhof en fietsen naar Koekelare en zijn gerestaureerde brouwerij, de ast ervan is nu het Käthe-Kollwitzmuseum. Terug de fiets op richting startplaats: Kortemark.

Juli
Za 14

Van Leuven naar Bierbeek door bossen en velden

Tochtbegeleiding: René Brynaert

Tel: 016 40 66 30

E-mail: (niet voor snel antwoord)

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km. Inkorten kan.
 • Samenkomst: om 9u40 bij het wachtlokaal van de Lijn voor het station van Leuven.
 • Meebrengen: stevig schoeisel en kledij aangepast aan het weer. Boterhammen en drank voor ‘s middags, een zakje voor je afval (ja, jij ook!), € 1 ronsergeld en wat kleingeld voor een drankje, een Lijnkaart als je er een hebt. Geen honden!
 • Verkeersinfo: vanuit Bierbeek rijden er 3 bussen per uur terug naar Leuven.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar is niet nodig.

Een zomerse tocht door de bossen bij Leuven.

We starten bij het station van Leuven en staan al dadelijk voor een dilemma: wat is de mooiste weg door de stad naar Heverleebos. Ofwel langs kleine straatjes, verborgen parkjes, het Begijnhof en het kasteel van Arenberg ofwel langs de abdij van Park met zijn mooie vijvers. In Heverleebos hebben we ook maar te kiezen tussen de vele weggetjes en dreven. We trekken langs wijngaarden en komen zo in het Meerdaalbos dat met zijn grote variatie aan bomen volgens velen interessanter is dan het Zoniënwoud. Als er nog tijd en energie rest maken we nog een lusje door de velden aan de Waalse kant van het bos. Het eindpunt wordt Bierbeek waar we in een gezellige herberg wel een verdiend drankje kunnen krijgen.

Enkele verzen van Erik van Ruysbeek, een echte bosvriend:

Door deze bossen loop ik nu jaar in jaar uit

door weer en wind, door zon en regen.

De schaduwkrochten zijn er mijn geliefde wegen,

mijn ogen en mijn handen strelen blad en kruid.

Al wat ik zien kan, horen, ruiken is mijn buit,

de humus of het mos voelen mijn voet niet wegen

en komt mij plots een hinde tussen de struiken tegen,

een boom word ik, een schim en kijk vertederd uit.

Juli
Zo 15

Nobel fietsroute

Tochtbegeleiding: Felix Vercauteren

Tel: 03 766 23 99 of 0472 74 63 72

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: 50 km
 • Samenkomst: gemeenschapscentrum “De Route”, Stationstraat 201, 9170 Sint-Gillis-Waas. Toeristisch infokantoor. Vertrek om 10u15.
 • Meebrengen: goede fiets + herstelmateriaal. Picknick + € 1 Ronsergeld.
 • Verkeersinfo: Sint-Giilis Waas is te bereiken via de E34 - expressweg Antwerpen - Knokke.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet. Je bent welkom!

Koning Nobel, de leeuw uit dierenepos Reynaert de Vos, neemt je mee op deze fietstocht langs de mooiste wegen in het centrum van het Waasland. Vanuit Sint-Gillis-Waas fiets je in de bedding van de oude spoorwegverbinding Hulst - St.-Niklaas recht naar het centrum van het Waasland. Door Sint-Pauwels en langs het natuurgebied het Steengelaag in Stekene ga je in het noorden heel even de Nederlandse grens over om via de natuurpracht van Stropersbos en de kreken van Saeleghem terug in Sint-Gillis-Waas te eindigen. De Ronsers zullen het geweten hebben in het land van Reynaerde.

Juli
Wo 18

Vinderhoute - Merendree

Tochtbegeleiding: Roland Vansteelandt

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20,5 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10uu00 aan de kerk van Vinderhoute. Parkeren langs de weg, gps Dorsweg 17, Vinderhoute. Café Nebulas, ‘s morgens niet open. Op tijd komen is hoffelijk. Er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick meebrengen voor in het Verdronken Eiland in Merendree en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de R-tocht kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst op onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

De Vallei van de Oude Kale - beschermd stiltegebied. Tussen de dorpskernen van Nevele en Lovendegem, op een boogscheut van Gent, ligt de Vallei van de Oude Kale: een lappendeken van hooilanden en graasweiden, oude knotwilgenrijen, kleine veldbosjes en talrijke sloten. De levensader van het gebied, de Oude Kale, was ooit een van de grootste beken van het Meetjesland en vormde eeuwenlang een verbinding tussen de Poekebeek en de Durme. Tussen Merendree en Vinderhoute kan de beek nog steeds vrij meanderen in een schitterend groen landschap. Het grootste deel van de vallei is momenteel in vrij intensief landbouwgebruik, maar het blijft een landschappelijk pareltje met hier en daar nog prachtige, bloemrijke hooilanden en broekbossen. De verschillende wandel- en fietspaden doorkruisen het hele gebied.

Langs het traject van ruim tien kilometer, dat de Oude Kale aflegt tussen Nevele en Vinderhoute, zijn er heel wat bijzondere plekjes te vinden. Midweekstappen weet ze te vinden.

Voormiddag 9,5 km

Vanuit Vinderhoute maken we eerst kennis met het Kanaal Gent - Brugge en proberen we, door het groen, een glimp op te vangen van het Kasteel van Vinderhoute (privé). De Molenmeers is onze eerste kennismaken met puur natuur. Als de plassen achter ons liggen lopen we de brede vallei binnen. De Oude Kale ligt links van ons in akkers en weiden en hooilanden. We maken zelfs een omweg over een bruggetje om langer te genieten.

Middag

Het Verdronken Eiland, Merendreedorp 20, in Merendree biedt voldoende plaats, zelfs bij slecht weer kunnen we er binnen. We kunnen er onze meegebrachte broodjes opeten.

Namiddag 11 km

Merendree is rijk aan kastelen. We lopen langs twee kasteeldomeinen naar het Afleidingskanaal van de Leie, richting Landegem station. Maar voor je je tweede adem gevonden hebt is de Oude Kale weer present, deze keer in een restbosje. Vanaf het station zoeken we noordoostwaarts de Oude Kale van in de voormiddag. Opnieuw meersen en akkers tot aan Van Vlaenderens Molen, op een kouter 5 m hoger dan de vallei (beschermd dorpsgezicht). Vanaf deze plek is Vinderhoutte-dorp nog geen babbel ver. Een laatste pittoreske kasseiweg met kasteeldomein brengt ons naar de dorpskern. Als Café Nebulas open is wacht de afscheidspint.

Juli
Wo 18

Oye-Plage - Les Hemmes-de-Marck - Oye-Plage

Tochtbegeleiding: Jaak Perneel

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 27 km waarvan ong. 9,5 km in de voormiddag. 80% van de tocht loopt over kiezel, zand en graspaden.
 • Samenkomst: om 10u00 bij café Le Victor Hugo (op de hoek van de Place de la Mairie en de Avenue Paul Machy) in Oye-Plage (stel de gps in op Place du Général de Gaulle, F-62215 Oye-Plage). Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor
  de S-tocht (Sportieve) kiest. Controleer op de webstek voor eventuele late wijzigingen.

Voormiddag, een kleine 10 km

Het verrassend grote ‘kustdorp’ Oye-Plage (Ooie, 5600 inw) ligt op 2 km van het strand en was meer dan twee eeuwen lang (1347-1558) onderdeel van het Britse Tudor koninkrijk. De inwoners van het kleine middeleeuwse landbouwersdorp Oye-Plage werden ansériens genoemd. De naam verwijst naar de ganzen die neerstreken op de op zee gewonnen grond. Het latijnse ‘anser’ betekent oie (gans). Wie uitkijkt ontdekt op het gemeenteplein een wandelbord en de met geel uitgepijlde Sentier de l’Ansérienne, een 17 km lange wandeltocht die we vooral in de voormiddag als tochtbegeleider nemen. Hij stuurt ons via de (drukke) D940 naar de Chemin de la Basse Rue. In tegenstelling tot hetgeen je zou vermoeden is dit een slingerende (verkeersvrije) grindweg langsheen kleine biljartvlakke polderakkers en -weiden. De talrijke watergangs houden het natte land droog. Aan de zuidelijke horizon duiken de heuvels van de Boulonnais op. Na iets meer dan een uur wandelen, en met zicht op de witte gebouwen van het luchthaventje Aéroport de Calais-Dunkerque, voelen we opnieuw asfalt onder de schoenzool. We meanderen op een versleten verharde boerenwegel langs de brede watergang Le Bandyck richting kust.

Middag

In het gehucht Waldam verlaten we de Sentier l’Ansérienne en gaan op zoek naar Les Hemmes-de-Marck, een zeegehucht van het landinwaarts gelegen dorp Marck. We hangen onze knapzak aan de haak nabij de kerk in een typisch Frans cafeetje: Au Colvert. De teller klokt af op iets minder dan 10 km.

Namiddag

Na spijs en drank lopen we de Avenue de la Mer - enige vergelijking met onze Vlaamse Zeelaan is surrealistisch - af richting strand. Bij laag water ligt de branding op een peilloze verte. Het is een immens brede vlakte begroeid met zoutminnend zeegras. Meteen de start van een 4 km lange unieke tocht in les Dunes du Fort Vert. Dit buitengewoon gebied (ong 100 ha) van lage grasduinen is doorkliefd met brede beken die een ontelbaar aantal grote en kleine plassen van brakwater voorzien. Het biedt, zoals het noordelijker gelegen natuurreservaat Platier d’Oye, een onderkomen aan tientallen soorten vogels. Helaas, geen waterplas zonder een gecamoufleerde jagershut en nepeenden… we zijn in La France, nietwaar. Met behulp van de gps (waar liggen de bruggetjes?) maken we een krinkeldewinkeltocht doorheen dit prachtig schorren- en slikkengebied. We lopen het duinengebied uit op een kiezelweg - de Digue Taaf - waar witrood van de GR120 - le GR du Littoral - ons opwacht. Niet voor lang want een klein en nieuw natuurreservaat Le Fort Vert vraagt om kennismaking. Het reservaatpad, nauwelijks 1,5 km lang, omzoomt vochtig polderland - het lokale dialect spreekt van hemme of saline - gelegen tussen twee kunstmatige maar eeuwenoude parallelle dijken Enkele goed bewaarde WO II-bunkers zijn ingericht als onderdak voor vleermuizen. We lopen het reservaatje uit op de Taafdijk (GR120) die we volgen tot we op de Avenue de la Mer uitkomen die... ons nogmaals naar het strand stuurt. Een strandwandeling van ong 5,5 km - deze keer in noordelijke richting - brengt ons tot bij de zuidgrens van het bekende natuurreservaat Platier d’Oye in het gehucht Les Huttes d’Oye. We verlaten hier de GR 120 en lopen het gehucht uit richting Oye-Plage, ons startdorp, op een gras(paarden)pad langsheen de lokale Rue de la Mer. Nagenieten kan in Le Victor Hugo. De sigarettenrook krijgt men er gratis bij.

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden, geniet van een fotovideo. De foto’s van Gerard Druwé en Jaak Perneel werden genomen op 16 oktober 2017.

Juli
Zo 22

Vorstelijke wandeling in Tervuren

Tochtbegeleiding: Jurgen Vandeputte

Tel: 0472 28 20 13

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 20 à 21 kilometer.
 • Samenkomst: in Tervuren om 10u30 aan de parking bij de terminus van de tram. Dit is schuin tegenover de hoofdingang van het park van Tervuren (Leuvensesteenweg 13 te Tervuren).
 • Meebrengen: het kan altijd regenen (hoewel de tochtbegeleider daar niet graag mee geassocieerd wordt), dus waterdicht schoeisel is aan te raden. € 1 Ronsergeld. Picknick en drank voor ‘s middags.
 • Verkeersinfo: Tervuren ligt dicht bij de Brusselse ring, er is geen treinstation in Tervuren maar de plaats van afspraak ligt wel aan de eindhalte van de tram naar Tervuren. Wie met het openbaar vervoer wil komen, gelieve zich te informeren op het internet.
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet.

Tervuren is de geschiedenis ingegaan als het buitenverblijf van eerst de hertogen van Brabant, en daarna van de hertogen van Bourgondië, allerlei buitenlandse heersers en uiteindelijk van het Belgische vorstenhuis. Tegenwoordig is het Museum voor Midden-Afrika er gevestigd en is het park van meer dan 2 vierkante kilometer opengesteld voor het publiek. De Ronsers maken vandaag een wandeling door een streek die, hoewel vlakbij Brussel gelegen, opvallend landelijk is gebleven. We starten de wandeling op de parking bij de terminus van de tramhalte. We steken de straat over en stappen langs de ingang 200 meter rechts van de hoofdingang het park van Tervuren in. We passeren 100 meter verder al het 19de eeuwse Koloniënpaleis. Dit paleis werd gebouwd naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling van 1897. Om de interesse in België aan te wakkeren voor zijn Congo Vrijstaat organiseert Leopold II, in het kader van dit grootse evenement, een Congo-tentoonstelling in het Koloniënpaleis te Tervuren. Bij deze gelegenheid werden ook congolezen “tentoongesteld”. Omdat dit paleis al spoedig te klein was werd een 2de paleis gebouwd dat in 1911 opende. Hierin werd dan uiteindelijk definitief het Museum voor Midden-Afrika gehuisvest. We dalen af naar de Kasteelvijver en wandelen errond. Hier vinden we de Sint-Hubertuskapel terug, het enige overblijfsel van het oorspronkelijke paleis dat in de 18de eeuw afgebroken werd. Van het paleis zelf resten voorts nog wat ondergrondse overblijfselen, en aan de overkant van de straat zie je nog wel de originele stallingen. We wandelen verder door het park, en volgen vervolgens de rand van de bossen tot in Eizer. Hier zijn er 2 cafés, misschien vinden we hier wel een geschikte plek om te picknicken. We wandelen verder door de velden langs de buitenwijken van Duisburg en dan terug door de velden via de rand van het Tersaartbos naar de vallei van de Voer. We volgen de beek stroomopwaarts, passeren Vossem en zijn authentiek middeleeuws kerkje, en belanden terug aan het park van Tervuren. In het park passeren we het Spaans Huis, een huis uit de 17de eeuw, waar je ook iets kan drinken. We passeren het Museum voor Midden-Afrika en wandelen terug naar de auto.

Juli
Za 28

t/m

Zo 29

Fietsen in de Denderstreek en Pajottenland

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser

Tel: 015 27 19 50, 0495 77 82 51 (Jan) of Geertje 0495 52 23 59 (gsm enkel weekend zelf)

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: dagafstanden liggen vooraan in de zeventig km, de geplande lengte is voor zaterdag 72 km, voor zondag is de tocht 75 km lang, langs voornamelijk golvend terrein.We gebruiken zoveel mogelijk rustige wegen, je kunt je ook verwachten aan stukjes halfverhard.
 • Samenkomst: we ontmoeten elkaar op de parking achter het station van Zottegem, aan de Broeder Mareslaan op zaterdagmorgen, 28 juli 2018. We vertrekken om 10u00.
 • Verblijf: we overnachten in het Provinciaal Verblijfcentrum Hanebos, Lotsesteenweg 103, 1653 Beersel (Dworp).
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Als iedereen wegtrekt, is het lekker rustig in het centrum van ons eigen land. Wie graag tegen de stroom in zwemt, kan met de Ronsers het gebied tussen Zottegem en Dworp per fiets verkennen: een tocht door Denderstreek en Pajottenland. Echt vlak is het niet dit weekend, wel wat best omschreven kan worden als zacht glooiend (al kunnen sommige hellingen iets minder zacht zijn). De tocht verloopt voornamelijk door landbouwgebied, met regelmatig houtkanten en kleine restjes bos, afgewisseld met hier en daar een dorpskern.

Zaterdag

We vertrekken van de parking achter het station van Zottegem (aan de Broeder Mareslaan). Van hieruit fietsen we eerst voornamelijk naar het zuiden, via Sint-Maria-Lierde, Hemelveerdegem en Deftinge naar Goeferdinge. Iets zuidelijk van Geraardsbergen steken we de Dender over (we vermijden zorgvuldig de Muur). We flirten met de taalgrens en rijden tussen Enghien en Herne door naar Bogaarden. Via Beert bereiken we Halle waar we de combinatie Zenne/Kanaal ­Brussel - Charleroi oversteken. Bij Buizingen volgen we kort de spoorweg, daarna passeren we nog eventjes Huizingen om in het Hanebos aan te komen na iets minder dan 72 km.

Zondag

Voor de terugtocht naar Zottegem kiezen we voor een meer noordelijke route. We fietsen eerst naar Beersel, steken ter hoogte van Lot eerst de Zenne en vervolgens het kanaal Brussel - Charleroi over en passeren in Sint-Pieters-Leeuw het kasteelpark van Coloma. Bij Gaasbeek zien we de kasteeltuin zuidelijk van ons liggen, waarna we zigzaggen naar Sint-Kwintens-Lennik.

Het blijft kasteeldomeinen regenen, we passeren eveneens het Kasteel van Saffenberg, en slaan net voor Onze-Lieve-Vrouw Hombeek naar het westen af. We fietsen vervolgens in een halve cirkel noordelijk om Neigem heen, om bij Pollare de Dender over te steken. Langs Appelterre, Sint Antelinks en Sint Lievens-Esse fietsen we naar Herzele, om via Grotenberge terug bij de auto’s aan te komen (na ongeveer 75 km).

Augustus
Vrij 3

Vlaams-Brabant - Dijleland

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: ongeveer 50 km.
 • Samenkomst: om 10u00 aan de kerk van Tildonk (gelegen langs de vaart Mechelen - Leuven).
 • Meebrengen: fiets in goede staat, bandplakgerief. € 1 ronsergeld. Picknick en een drankje voor onderweg. In het Dijleland is ook wel wat streekbierachtigs te verkrijgen. Geen nood dus.
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet, maar is altijd interessant voor de tochtleider.

Het Dijleland is ondanks de nabijheid van Brussel en Leuven nog altijd een strek van bos, water en heuvels gebleven. Hier geniet je van de zalige rust en prachtige vergezichten op de plateaus wanneer je fietst langs weilanden, holle wegen, de Dijle, haar bijriviertjes en het kanaal. Fietsfanaten worden hier verwend met meer een 300 km lang fietsroutenetwerk. De Ronsers laten er zich gewillig doorfietsen met een doorwinterd tochtbegeleider.

We starten onze tocht om 10 uur en fietsen langs de vaart naar Leuven. Daarna gaat het langs rustige wegen naar Wijgmaal, Rotselaar en Tremelo terug naar Tildonk. We fietsen slap, dat wil zeggen: aan een tempo dat iedereen aan kan.

Augustus
Za 4

t/m

Zo 5

Ronserstichter Frans wordt 80: BBQ en dagstaptocht

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94

E-mail:

 • Type: verjaardagstocht
  Frans VDG - BBQ
 • Afstand: maximaal 17 km op zondag aan een rustig tempo!
 • Samenkomst: om 17u00 aan de Jeugdherberg ’t Schipken, Kampstraat 59, 9500 Geraardsbergen. De dag erop start de wandeling om 9u30 aan de jeugdherberg. Wie niet naar de barbecue komt, kan gerust aan de wandeling deelnemen en de jarige begroeten.
 • Verblijf: barbecue, overnachting en ontbijt: Jeugdherberg ‘t Schipken, Kampstraat 59, 9500 Geraardsbergen.
 • Meebrengen: handdoek. Picknick. Goede wandelschoenen, regenkledij.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.
  VOLZET, op de wandel- of dagfietstocht is wel nog plaats.

Dit wordt een uniek weekend en we nodigen zoveel mogelijk Ronsers hierop uit. Toen Frans Vandeginste in 1962 de eerste wandelingen organiseerde was hij 24 jaar. De eerste tochten speelden zich af in de buurt van Kort­rijk en later werd de jeugdherberg van De Klijpe in Ronse de vaste stek van de jonge trekkersgroep. De Ronsers waren geboren en wurmden zich langs veld en bos. Wist je trouwens dat één van de tochtbegeleiders ooit meewarig werd bekeken toen hij aan een sjieke villa een kandidaat-medestapper (zoon van een arts met standing) ging uitnodigen om met hem mee te stappen? Wist je dat we ooit werden bespied door een helicopter na een wildkampeernacht (lees: geen wilde kampeernacht!) in de Franse Argonne? Wist je dat er nog talloze avonturen waren die Frans je nog feilloos kan vertellen? Dankzij de inzet van zovelen: medestappers, tochtbegeleiders en anderen konden de Ronsers uitgroeien tot wat ze vandaag zijn: een groep zonder kliekjes en met aandacht voor mooie plekjes die op orginele wijze bezocht worden. Frans Vandeginste blaast 80 kaarsjes uit en twee dagen voor zijn officiële verjaardag willen we dit de nodige luister bijzetten. Met een barbecue (ook voor veggies) zoals in het Ronserverleden vaker het geval was en een staptocht de dag erop in de mooie glooiende Geraardsbergse omgeving.

Een weekend dat start met een eetfestijn ter gelegenheid van de Ronserstichter is een unieke en niet te missen gebeurtenis. Gezellig samenzijn in de jeugdherberg van Geraardsbergen waarbij oud en nieuw elkaar ontmoeten. De dag erop voorzien we na een verkwikkende nachtrust aan de Denderboorden en een goed ontbijt, een mooie wandeling of een goede fietstocht met Jan en Geertje Cornelis-Ulser in de Vlaamse Ardennen. De wandeltocht is slechts maximaal 17 kilometer met vertrek aan de jeugdherberg. Wat het wandelen betreft: afkorten onderweg kan ook na overleg met de tochtbegeleiding. Frans vraagt bloemen noch kransen maar zou erg blij zijn met een ruime opkomst.

Augustus
Zo 5

Fietsrondje vanuit ‘t Schipken

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser

Tel: 015 27 19 50, 0495 77 82 51 (Jan) of Geertje 0495 52 23 59 (gsm enkel weekend zelf)

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: ongeveer 65 km door glooiend terrein (we verzamelen in totaal 450 hoogtemeters, gespreid over een 6-tal hellingen (maar we dalen evenveel). De ondergrond is grotendeels verhard (slechts 4 km onverhard en 950 m kassei, over de hele dag).
 • Samenkomst: we vertrekken na het ontbijt in jeugdherberg ‘t Schipken, rond 9u30 (ontbijt enkel voorzien voor wie de avond voordien aanwezig was en een overnachting via Jurn en Linda boekte).
 • Verblijf: overnachten niet meer mogelijk wegens volzet. Je fiets kunnen we stallen, geen probleem.
 • Meebrengen: picknick en drank voor een middagmaal. Als het weer het toelaat picknicken we ergens in het veld. Valt het tegen dan zoeken we een café op. De tocht is nog niet voorgefietst bij het opstellen van deze aankondiging, dus de cafés zijn niet zeker (maar wel waarschijnlijk).
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet, al is het praktisch om bij deelname en overnachting voor de verjaardagsbarbecue, wel te vermelden of je mee wil fietsen. € 1 Ronserbijdrage.

Zaterdag zetten de Ronsers met het nodige feest- en eetgedruis Frans Vandeginste, die met de Ronsers gestart is, in de bloemetjes. Uiteraard moeten we daarna weer op onze Ronserplooi komen en dit kan ook met een rustige dagfietstocht. Daarvoor moet je natuurlijk bij Jan en Geertje zijn! De tocht lijkt op de kaart wat op het bovenaanzicht van een taart, waar een stuk is uitgesneden. We maken eigenlijk een grote cirkel, vertrekkend van ‘t Schipken naar het zuiden, om met de klok mee over Ninove en Sint Antelinks, terug naar de jeugdherberg te komen. We vermijden het centrum van Ninove langs de Dender (van Pamel tot Pollare) en van Appelterre-Eichem, via Outer naar Denderhoutem. Dit deel van de tocht creëert op de kaart het beeld van een uitgesneden taartspie.

Onderweg passeren we nog een watermolen (op het beekje Mark, tussen Galmaarden en Tollembeek), het Kasteel van Heetvelde en de Buysesmolen (een windmolen, tussen Nederhasselt en Woubrechtegem).

Augustus
Zo 12

Fortbezoek Kessel en rondwandeling Kesselse heide

Tochtbegeleiding: Herman Coeckelberghs

Tel: 0472 37 06 25

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: we wandelen tussen 15 tot 20 km. De afstand is recht evenredig met de duurtijd van het gegidste bezoek.
 • Samenkomst: vertrek om 9u15 aan het station van Kessel na aankomst van de trein van 9u15. Die trein vertrekt in Antwerpen - Berchem om 8u58.
 • Meebrengen: aangepast schoeisel. Een picknick die we zo discreet mogelijk opeten in een taverne het Badhuis: het mocht van de dame des huizes. € 1 Ronsergeld en een vrijblijvende bijdrage voor de gidsen die ons in het fort van Kessel zullen gidsen.
 • Verkeersinfo: de trein brengt je makkelijk ter plaatse. Ronsers die met de wagen komen hebben voldoende gratis parkeerplaats achter het station.

Het ontstaan van het landschap van de Kesselse heide gaat terug tot de laatste ijstijd, toen over de kempen noorderwinden waaiden en een dikke laag zand hebben afgezet. Plaatselijk leverde dat grillige duinen op. Doordat de gronden hier droger waren dan in de vallei van de kleine nete ontstonden er gemengde eikenbossen. Toen de fortengordel werd gebouwd werd al het bos gekapt, het zicht mocht niet belemmerd worden. Na de oorlogen werd het gebied opnieuw bebost. In 1976 werd de Kesselse heide natuur­gebied. Hier wandelen we in uitgestrekte, open landschappen die afgewisseld worden met bossen. Tijd voor de Ronsers om dit mooie gebied nog eens te verkennen én een unieke gelegenheid voor wie een fort van binnen wil bewonderen.

We vertrekken op de parking van het station van Kessel, richting fort. Dit indrukwekkend fort werd gebouwd in 1912 en maakt deel uit van de tweede fortengordel rond Antwerpen. Hier aan het fort zullen 2 gidsen op ons wachten voor een geleid bezoek in het fort. Het ligt te midden van prachtige natuur en is omgeven door een mooie slotgracht.

In deze omgeving staan vooral hoge eiken en wilgen maar ook talrijke struiken van braam, sleedoorn en vlier. Aan de andere kant verlaten we het natuurgebied richting Kleine Nete. Wat verder zien we het uitgestrekt natuurgebied De Beemden. We wandelen verderop de verharde dijk om vevolgens links af te dalen naar een waterrijk stukje natuur naast de Netedijk om vervolgens langs kleine paadjes terug aan het station van Kessel terug aan te komen.

Augustus
Wo 15

Gerhagen - Averbode

Tochtbegeleiding: Carlo Uyttendaele

Tel: 0493 55 50 15

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ± 25 km.
 • Samenkomst: woensdag 15 augustus, 10u00, Bosmuseum Gerhagen, Zavelberg 10, 3980 Tessenderlo.
 • Meebrengen: picknick en drank voor ‘s middags, € 1 Ronsergeld.
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet maar kan nuttig zijn voor kostendelend vervoer.

In de buurt van Averbode ligt het stiltegebied Gerhagen in Tessenderlo. Stiltegebieden zijn unieke gebieden waar de nood tot bescherming voortvloeit uit de eigenschap stilte en rust. Stilte betekent hier niet de totale afwezigheid van geluid maar wel een aangenaam geheel van geluiden. Een stiltegebied is dus een gebied met een goede akoestische kwaliteit. In een landelijke omgeving overheersen natuurlijke geluiden, afkomstig van zowel fauna als flora. Ook geluiden afkomstig van bewoners, bezoekers, landbouw, natuur- of bosbeheer, maken deel uit van het geluidsklimaat in een landelijk stiltegebied. De moeite waard voor een wandeling op deze OLV Hemelvaart? We verzamelen aan het Bosmuseum voor een wandeling van een 25-tal km van Limburg naar Vlaams-Brabant en Antwerpen en terug Limburg. Grensoverschrijdend wandelen. De wandeling brengt ons door bossen en weidegebied door dorpjes met de naam “Okselaar”, mogelijks langs de ouderlijke woning Ernest Claes en natuurgebied “Demerbroeken” om uiteindelijk in de onvermijdelijke ‘ijsjesoase’ terecht te komen aan de Abdij van Averbode. Vandaaruit bereiken we zo terug onze vertrekplaats.

Augustus
Wo 15

t/m

Zo 19

Neede, Achterhoek (Nl)

Tochtbegeleiding: Marijke Swart en Jörg Gottwald

Tel: 09 223 80 69, 0488 36 09 33 of 0471 35 32 24 (gsm alleen tijdens fietstocht)

E-mail:

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: rond de 70 km. Meestal vlak.
 • Samenkomst: Bliksteeg 1, 7161 PG Neede, Nederland. Aankomst: 12u30. We kunnen nog niet inchecken. Zorg er dus voor dat je je fietskledij al aan hebt. De rest van de spullen laten we in de auto. En graag ook al iets gegeten hebben, want we houden geen echte picknick-stop meer.
 • Verblijf: Hof van Moeder Aarde, Bliksteeg 1, 7161 PG Neede, Nederland.
 • Meebrengen: fiets in goede staat, plakgerief. Reserve binnenband. Regenkledij, zak om op te zitten. Cafeetjes onderweg voor picknick niet zeker. Bij mooi weer zoveel mogelijk buiten.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

We fietsen in de streek rond Neede, de Achterhoek. Oorspronkelijk had het woord ‘achterhoek’ nog de betekenis voor een afgelegen hoek, maar rond 1872 werd daarmee ook het landschap Twente en graafschap Zutphen bedoeld. Het dorp ligt tussen Zutphen en Enschede. We fietsen dagelijks rond de 70 km. Voor ons is genieten van de natuur en elkaar belangrijker dan snelheid en kilometers. Stresskippen worden uitgenodigd om tot rust komen. De niet-elektriekers bepalen het tempo.

De Achterhoek is door de Nederlandse Fietsersbond uitgeroepen tot het beste fietsgebied van Nederland. Niet verwonderlijk, want vrijwel nergens is de afwisseling in landschap zo groot als hier. De Achterhoek met zijn beroemde coulissenlandschap. Een uniek wandel- en fietsgebied waar bossen, weilanden en akkers elkaar afwisselen. Historische boerderijen, schilderachtige dorpen, talloze kastelen en buitenplaatsen.

Een bezoekje aan de Duitse buren hoort erbij. We zitten namelijk vlakbij de Duitse grens.

We overnachten op “Hof van Moeder Aarde”, een kleinschalige woon-werk coöperatie, die ruimte biedt voor bewust zijn, duurzaam doen en divers genieten. Hof van Moeder Aarde is gelegen in een stiltegebied. Dus echt weg uit de verkeersdrukte. Een oase van rust en ruimte in de natuur. We koken zelf ons potje. Uiteraard helpen we elkaar enthousiast mee.

Augustus
Zo 19

Door de Kalmthoutse Heide

Tochtbegeleiding: René Brynaert

Tel: 016 40 66 30

E-mail: (niet voor snel antwoord)

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 20 km met inkortingsmogelijkheden.
 • Samenkomst: bij het station van Heide om 10u15. We wachten op de trein die uit Antwerpen komt om 10u12.
 • Meebrengen: aangepast schoeisel en kledij (zonnehoed en -bril?), boterhammen en drank voor ‘s middags, € 1 ronsergeld, wat kleingeld voor in het café, een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: in Essen is er om het uur (u+35) een trein terug naar Heide en Antwerpen.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet.

De purperen heide zou er al mooi kunnen bloeien!

We vertrekken bij het stationnetje van Heide en wandelen langs een gezellig dreefje en enkele kleinere stukjes natuur voor we aan de Antwerpse Sahara beginnen. Behalve zand, duinen, vennen, struikheide, dopheide, kleine loof- en naaldbossen en pijpenstrootje is er niet veel te zien maar dat is ook wel eens leuk. Misschien krijgen we een buizerd of andere vogels te zien en ook vlinders maar mieren en zandloopkevers zullen er wel zijn. Gelukkig zijn hier nog onverharde wegen die lastig te bewandelen zijn, zoals die mulle zandwegen waar vader Conscience over schreef. De koelte van de bossen zullen we bij warm weer zeker weten te appreciëren. Vele vennen staan in de zomer droog maar het Stappersven trekt steeds waterminnend gevogelte aan. In de Wildertse Duintjes is er een bosmuseum waar we wel eens binnenspringen. Het einde van de tocht gaat vooral door bosgebied en even voor Essen zoeken we verfrissing op het terras van de Kiekenhoeve of elders in het dorp. Vroeger werd de heide die niet vruchtbaar genoeg was om er gewassen op te kweken, gebruikt om schapen te laten grazen. De turf in de bodem werd ontgonnen voor de haard.

De heide was en is nog steeds belangrijk voor de bijen die er volop nectar vinden. Later bij het uitvinden van kunstmest zijn delen van de heide omgezet in landbouwgrond. Ook de aanplant van naaldhout, o.a. voor de mijnbouw heeft de heidegebieden verkleind. De huidige Kalmthoutse Heide geeft ons een idee hoe het er in grote delen van de Kempen uitzag.

Augustus
Wo 22

Steenwerck (F)

Tochtbegeleiding: Johnny Dhondt

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20 km in twee lussen vanaf Le Damier, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 in Steenwerck vanaf café Rando Le Damier op de Grand Place, rechttegenover het stadhuis. Het café is ‘s morgens al open. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in Le Damier en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: let op voor de beperkingen in de parkeermogelijkheden voor een hele dag, op de Grand Place.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor
  de R-tocht kiest. Controleer op de webstek voor late wijzigingen. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Steenwerck ligt in de Westhoek in Frans-Vlaanderen in de streek van het Leiedal, langs de A25. De Leie stroomt langs de zuidgrens van de gemeente en dwars door het stadje loopt de Grote Beke, die uitmondt in de Leie. Bailleul en Armentières liggen op een steenworp daar vandaan.

Omloop 20 km recreatief, in twee lussen

We wandelen vanuit het centrum van Steenwerck over meestal smalle verharde wegen in het Frans-Vlaamse plat pays, met hagen en kapellen alom. We stappen in twee lussen, ten westen van Steenwerck om de A25 te vermijden. De lussen zijn gebaseerd op een gedeelte van de wandelingen Boudrelle en de Pont de Pierre, samen een 20 km. Het is een recreatieve wandeling in het platteland rond een dorp dat ferm geleden heeft in de Eerste Wereldoorlog, de heropgebouwde kerk en het Duitse kerkhof zijn stille getuigen. Le Damier is ook de geschikte plaats voor een afscheidsdrankje.

 

Augustus
Wo 22

Nortbécourt - Zudausques (F)

Tochtbegeleiding: José Acou, +32 486 45 39 72

Tel: Jaak Perneel, +32 468 18 62 92 (op de wandeldag)

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 28 km, sportief.
 • Samenkomst: start om 9u30 aan de parking van de herberg Au Retour des Chasseurs, Route de d’Inglinghem, 7 Nortbécourt. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in Rando Café La Troussebière, en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor
  de S-tocht kiest. Controleer op de webstek voor late wijzigingen. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Nortbécourt - Zudausques: van het ene panorama naar het andere vergezicht, 80% onverhard garantie!

Voormiddag, 14 km

Onze startplaats Nortbécourt, een dorp in de Franse gemeente Mentque-Nortbécourt in het departement Pas-de-Calais, ligt aan de rand van het Forêt domaniale de Tournehem. We wandelen vanaf de parking van onze startplaats naar het bosje La Haie de Mentque. Bij het verlaten van dit bos hebben we reeds een eerste van de vele panorama’s van de dag. We hebben hier zicht op het Forêt d’Eperlecques, Watten en de Mont Cassel. We stappen verder naar Culem waar we de onder de snelweg snel de GR 145, eveneens pelgrimsweg naar Rome, vinden. We stijgen er naar een hoogplateau waar we terug kunnen genieten van vergezichten op de mont Cassel en bij helder weer zelfs op de haven van Calais.

Middag

Na 13,7 km stappen komen we aan in Zudausques waar we welkom zijn in het Rando Café La Troussebière voor onze middagpicknick.

Namiddag, 14 km

We stappen daarna even terug tot het dorpje Cormette waar we onze tocht verder zetten richting de Moulin d’Achille in Moringhem. Deze molen is sinds 2015 een historisch monument. In Guslinghem maken we een ommetje naar de Moulin Lebriez om vervolgens verder te stappen naar het dorpje La Wattine waar we via het bos La Haie de Mentque naar onze startplaats terugkeren. Na 28 km is het hoog tijd om onze dorst te lessen in Au Retour des Chasseurs.

Augustus
Do 23

Gruson (F), de Hel van het Noorden

Tochtbegeleiding: Karel Huyghebaert

Tel: 0488 07 54 23

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: 55 km
 • Samenkomst: station van Moeskroen.
 • Meebrengen: picknick, drank, € 1 voor de Ronserkas. Een zeer goede fiets.
 • Verkeersinfo: Trein Kortrijk - Moeskroen: Kortrijk 10u38, Moeskroen: 10u47.
 • Deelnemen: liefst aanmelden, maar het moet niet.

Gruson nabij Roubaix is een der eerste ankerplaatsen van de Ronsers geweest, de jaren zestig van de vorige eeuw. Daar fietsen we nog eens heen, zoals vorig jaar. Toen waren we slechts met vier. Omdat dit zo’n mooie tocht is, omdat we met zo weinig waren en omdat Gruson een stuk geschiedenis is van de Ronsers, daarom fietsen we nog eens naar Gruson, de Hel van het Noorden. Fiets je mee?

Vanaf het station van Moeskroen fietsen we richting zuid naar het zeer mooie Lac du Héron. We volgen daarna het kronkelende beekje ‘Le Marque’ door bossen en velden tot in Gruson. Gruson, het is er doodstil. Vanaf hier rijden we een stuk Parijs - Roubaix: Pavé de l’Arbre, Carrefour de l’Arbre, Camphin en Pévelle: een 5-sterrenparcours! Vorig jaar hebben wij - en onze fietsen - dit Hellegat overleefd!... Terug noordwaarts: Templeuve, de kasteelruïne van Royère, Leers en Steenput (Estaimpuis). Nu nog de laatste halte: Moeskroen (vorig jaar hebben we heel lekker gegeten in een gezellig Chinees restaurant nabij het station...).

Augustus
Zo 26

De Liereman - Arendonk - De Liereman

Tochtbegeleiding: Felix Vercauteren

Tel: 03 766 23 99 of 0472 74 63 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 25,3 km
 • Samenkomst: aan het bezoekerscentrum De Liereman, Schuurhovenberg 43, 2360 Oud-Turnhout om 10 uur.
 • Meebrengen: picknick en € 1 ronsergeld. Goede wandelschoenen.
 • Verkeersinfo: De Liereman is te bereiken via E313 daarna de E34 naar Nederland, afrit Oud-Turnhout.
 • Deelnemen: aanmelden mag moet niet.

Oud-Turnhout is de gemeente waar de Liereman, een natuurgebied ligt. Reeds in 1187 wordt Oud-Turnhout vermeldt in een schenkingsakte aan de tempeliers. Het landschap wordt nu alvast voor één dag geschonken aan de Ronsers die er hun voetstappen gaan zetten.

Met enkel het geluid van de vogels zul je twijfelen of je nog wel in Vlaanderen bent. De paden rondom de Echelkuil doen je eerder denken aan de Hoge Venen. Pas na een uurtje komen we op een typische Kempense zandweg die we algauw inruilen voor het onverharde jaagpad langs het Kanaal Schoten-Dessel. Arendonk heeft een schat aan veldwegels en buurtwegen. Een prachtige molen siert dit dorp dat al 800 jaar geschiedenis schrijft. Bij het terugkeren naar de Liereman ontdek je de heide. Natuurlijk vergeten we de uitijktoren niet! Na de wandeling drinken we zeker een Gageleer in het bezoekerscentrum.

Augustus
Vrij 31

t/m

Zo 2

Wandelen tussen oorlogsherinneringen

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 724 722

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: dagafstanden variërend tussen de 15 - 20 km.
 • Samenkomst: 13u30 Leopold III-laan, ter hoogte van het Hoornwerkpark (10 minuten stappen van station). Treinronsers vergeten jullie geen seintje te geven aan de tochtbegeleidster?
 • Verblijf: we overnachten 2 nachten in half pension in de De Lork - 2 persoonkamers. Kattekerkhofstraat 2, 8956 Kemmel. Tel.: 057 44 59 70.
 • Meebrengen: picknick en drank voor 3 dagen. Op zondag vinden we zeker en vast wel een bakker! Lakens en dekens zijn aanwezig.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

Precies 100 jaar na De Groote Oorlog draait het herinneringstoerisme op volle toeren, maar er valt nog veel meer te beleven. Een fietstocht/wandeling kan hier al eens in de kuiten kruipen maar de vergezichten zijn een prachtige beloning. De dorpjes De Klijte, Dranouter. Westouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Wijtschate en Wulvergem vormen samen de gemeente Heuvelland. Maar het West-Vlaamse landschap dat hier doorloopt tot in Noord-Frankrijk draagt dezelfde naam. De getuigenheuvels, soms tot meer dan 150 meter hoog, zorgen voor een mooi uitzicht. De Kemmelberg, de Rodeberg en de Zwarte Berg zijn de bekendste. Ze geven je een vakantiegevoel, je waant je in het buitenland. Het kan zelfs gebeuren dat je onopgemerkt echt voet aan grond hebt gezet in Frankrijk. Over de “ schreve” halen ze trouwens hoogtes van bijna 180 meter zoals de Kasselberg. Vrijdag stappen we een korte(re) namiddagwandeling in de buurt van Ieper, 10-15 km. Zaterdag blijven we in de buurt van de Kemmel. Wellicht komen we één (of meerdere) heuvellandse wijngaard(en) tegen …. misschien biedt dit wel één of meerdere perspectieven in of naast het glas! Zondag doen we een “oude vertrouwde”. We stappen dan in de Ronservoetsporen van Ivan Galle - West Vlaams Heuvelland”.