De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Oktober
Za 2

t/m

Zo 3

Lommel - Hasselt - Lommel

Tochtbegeleiding: Jef Geelen

Tel: 0497 28 58 60

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: elke dag ± 75 km, afkorten onder begeleiding kan, dan bedraagt de afstand 55 km.
 • Samenkomst: om 10u20 aan het treinstation van Lommel.
 • Verblijf: we verblijven in Hostel H, Spoorwegstraat 80, Hasselt. Dat is de nieuwe benaming voor de jeugdherberg.
 • Meebrengen: fiets in goede staat. Bandenplaksetje meebrengen. Picknick en drank voor 2 dagen. Beddengoed is aanwezig en in de prijs inbegrepen.
 • Verkeersinfo: er is een parking aan het station van Lommel.
 • Deelnemen: Aanmelden per e-mail of telefonisch. 12 fietsers kunnen mee.

De ene dag fietsen we door de bomen, de andere dag door het water. Tijd om die reclameslogan van de toeristische dienst van Limburg eens mee te maken. Als toemaatje fietsen we door Bosland, wie weet komen we familie Wolf ook tegen. Het wordt een vrij vlakke tocht door de Limburgse Kempen. Voor een groot deel maken we gebruik van het fietsknooppuntennetwerk. We rijden aan een rustig tempo een 70-80 km per dag, maar voor hen die meer houden van een slappe fietstocht, is er een afkorting onder begeleiding voorzien, waarbij dan 55 km per dag wordt gereden. Elektrische fietsen zijn welkom, maar bepalen niet het tempo. Hier en daar fietsen we op een grindweg.

We vertrekken aan het station van Lommel om 10u20 na aankomst van de trein uit Antwerpen. We fietsen naar het zuiden en komen vrij snel aan de rand van Bosland, waar de eerste toeristische attractie op ons wacht en waar we veilig in hogere sferen geraken. Via een dubbel cirkelfietspad rijen we helemaal tot tussen de boomtoppen, tot wel tien meter hoog. Je beleeft de natuur op een heel andere manier en wordt als het ware één met het bos. Na deze beleving verlaten we Bosland en trappen we verder naar het zuiden. In Hechtel-Eksel dwarsen we de drukke Noord-Zuidverbinding en zoeken de oude spoorweglijn op die ons naar Houthalen-Helchteren brengt. Vandaar fietsen we naar Heusden-Zolder, en verder naar het Albertkanaal dat we even zullen volgen. We maken een wijde bocht door een gevarieerd natuurlandschap met bos, vijvers en heide en komen weer aan het Albertkanaal. Hier ontmoeten we de groep weer die voor het kortere traject heeft gekozen en ons verlaten heeft in Houthalen-Helchteren. Nu nog de rust van de abdij van Herkenrode opzoeken en onze weg vervolgen naar de nieuwe jeugdherberg van Hasselt.

Op zondag gaat de tocht door Bokrijk en fietsen we door het water. Fietsers rijden op een pad van 3 meter breed met het water aan weerszijden op ooghoogte. Zo versmelten fietstoeristen als het ware met de omgeving en het water. Zelfs de koning en de koningin kwamen tussen de lockdowns door naar hier om te fietsen. Een totale interactie met de Wijers: een landschap dat tot voorheen voor fietsers niet echt ontsloten was. In de buurt van Linde maakt de groep die gekozen heeft voor het langere traject een ommetje langs Peer. In Wijchmaal worden de 2 groepen weer herenigd. Nog even verder langs de oude spoorwegbedding en ten zuiden van Pelt draaien we naar links om via het noordelijk deel van Bosland weer in Lommel aan te komen.

OKTOBER
Wo 6

Van Sint-Genesius-Rode naar het Zoniënwoud - I

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km
 • Samenkomst: station Sint-Genesius-Rode om 10u15, onmiddellijk na aankomst van de trein.
 • Meebrengen: picknick en drank, € 1 Ronserbijdrage.
 • Deelnemen: graag aanmelden per mail of telefonisch!

Op 6 oktober (een woensdag!) stappen we door het Zoniënwoud. Het is de eerste tocht van een tweeluik waarin je de kleuren- en natuurpracht kan ontdekken van dit schitterende woud. De eerste herfstgeuren, een ree op ons pad, het kan ons allemaal zomaar te beurt vallen. En temidden van de week is er minder wandel- en vooral fietsverkeer.

We stappen van Sint-Genesius-Rode naar het Zoniënwoud langs kleine paden doorheen afwisselend open landschap en dicht beukenbos. We stijgen tot het plateau boven de Zenne en bereiken het Kleetbos. Met panorama’s over de Brabantse akkers doorkruisen we de groene gordel rond Brussel. Aan de kleine hut komen we het Zoniënwoud binnen en we verkennen het bos langs beekjes en vijvers, voor zo’n 12 km. We genieten van de stilte en het geruis doorheen het gebladerte. We passeren zomereiken waarvan één meer dan 300 jaar oud. Help je hem mee ontdekken?

Oktober
Za 9

Moervaartvallei

Tochtbegeleiding: Hermien Matthys

Tel: 0495 86 73 05 (enkel ‘s avonds na 18u00 of in het weekend)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 21,4 km langs verschillende onverharde veldwegen en paadjes.
 • Samenkomst: we vertrekken om 10u00, Merlanstraat 28, 9180, Moerbeke. Opgelet. Parkeerplaats in deze straat is beperkt.
 • Meebrengen: picknick en drank voor de dag. We passeren geen cafe op de wandeling. Breng dus voldoende drank mee. Zonnebescherming en/of regenkledij en goede wandelschoenen. Afhankelijk van de coronamaatregelen op dat moment dien je ook een mondmasker en alcogel bij te hebben. € 1 Ronserbijdrage.
 • Deelnemen: aanmelding bij tochtbegeleidster is verplicht. Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen.

De Moervaartvallei is een prachtig open ruimtegebied dat zich uitstrekt van Stekene tot Gent. Het is Europees beschermd Natura 2000-gebied. Rust, stilte en ruimte overheersen hier. Moerbeke kende een grote industriële bloei door zijn suikerfabriek. Die is er niet meer, maar het natuurschoon is er wel gebleven en de stilte kwam er in de plaats. De Ronsers gaan er op verkenning. Praten in het stiltegebied is niet verboden.

We starten op de grens Moerbeke - Klein Sinaai en wandelen richting Stekene. Tijdens de wandeling kunnen we genieten van de mooie omgeving: bossen, velden, Moervaart,…

Oktober
Zo 10

Liefdespad en kapelletjestocht in Frasnes-les-Anvaing

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: bijna 20 km: 5,5 km + 13 km.
 • Samenkomst: VM: Place Verte, 7910 Anvaing om 9u50. Vertrek op 10u00. Picknick: Parc de Frasnes-les-Bassins (Parking: Rue de la Fauvette, 7911 Frasnes-lez-Anvaing). NM: Kerkje van Saint-Antoine l’Ermite van Buissenal om 13u30.
 • Meebrengen: goede wandelschoenen, picknick, drank en € 1 Ronserbijdrage.
 • Deelnemen: graag per mail aanmelden bij Anneke. Laat ook zeker weten of je de hele dag meewandelt of enkel een stukje.

Een dag om wat mooie plekjes te ontdekken in Henegouwen. We combineren we een kunstroute in het teken van de liefde en een landelijke tocht langs 7 kapelletjes in het lieflijke Pays des Collines.

We starten in Anvaing. De 5,5 km lange wandelroute brengt ons in een oase van rust en aan de voet van de heuvels langs inspirerende kunstwerken: ‘Les amants de Margritte”, “les tourtereaux”, “Narcisse”… Wedden dat je het alvast warm krijgt? Daarna nemen we de auto naar de picknikplaats: een oude industriezone werd omgevormd tot waardevol natuurgebied vol waterbassins. Na de picknick rijden we nog even verder tot ons volgende vertrekpunt: het kerkje van Buissenal. We bevinden ons in de uitlopers van de Vlaamse Ardennen, met af en toe een stukje bos en aardig wat holle wegen. Heel wat kapelletjes liggen er jammer genoeg wat verwaarloosd bij. Chapelle Notre-Dame de Fatima, Chapelle Notre-Dame des sept Douleurs en andere wakkeren onze devotie aan en bij Chapelle Sainte -Thérèse krijgt men de raad ‘zijn hemel te verdienen door goed te doen op deze wereld’. Het Bois Lefèbre (Bois Rabis), een mooi loofbomenbos met prachtige voorjaarsbloeiers, maakt deel uit van de Vallei van de Mark. Het bos- en natuurgebied is erkend als ‘Site de Grand Intérêt Biologique’.

Oktober
Za 16

t/m

Zo 17

Geraardsbergen

Tochtbegeleiding: Jörg Gottwald

Tel: 09 223 80 69 of 0471 35 32 24 (graag alleen gebruiken op de dag zelf)

E-mail:

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: op de eerste dag voorzien we 62 km en op dag 2 komen we op 70 km.
 • Samenkomst: zaterdag 16 oktober om 10u30 aan de jeugdherberg van Geraardsbergen, Kampstraat 59, 9500 Geraardsbergen. Dit is op 750 m van station Schendelbeke, we wachten op de trein van 10u23. Daarom graag een berichtje als je met de trein komt.
 • Verblijf: meerpersoonskamers in jeugdherberg ‘t Schipken. Er is plaats voor 12 Ronsers.
 • Meebrengen: fiets in goede staat, met voldoende versnellingen of elektrisch. Picknick voor 2 dagen, stoeltje of plastic zak voor pauze onderweg (café niet zeker), regenkledij.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

In de Vlaamse Ardennen vinden we nog kleine en rustige wegen om te fietsen. Maar er bestaan ook korte, maar pittige hellingen. We vinden ook verschillende soorten wegdek, van asfalt en kasseien tot halfverharde en onverharde wegen.

Op dag 1 vertrekken we vanuit de jeugdherberg in richting oosten. Eerst rijden we door het domein De Gavers, dan een stuk langs de Dender om nog voor Pollare naar het oosten af te slaan. Door bossen, open veld en kleine dorpjes bereiken we onze picknickplek in Leerbeek. We kiezen onze terugweg iets verder zuidelijk, passeren de Bosberg (ja die van de Ronde van Vlaanderen) en komen via Onkerzele terug naar de jeugdherberg.

Ons doel van de tweede dag is Ronse. Hier gaan we ook eerst over een noordelijke route via het Livierenbos, Pottelbergbos en Muziekbos tot onze middagpauze naar het Albert I-park in Ronse. Op de terugweg genieten we van bijna autovrije wegen langs het Mijnwerkerspad, de RAVEL tot aan de ­Dender. Deze volgen we naar het noorden en genieten nog van een afscheidsdrankje in Geraardsbergen, voor we de Dender verder fietsen tot aan de jeugdherberg.

OKTOBER
Zo 24

Moortsele, Land van Rode

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km
 • Samenkomst: aan de kerk van Moortsele om 10u25. Dan komt ook de trein aan. We wachten op de treinreizigers.
 • Meebrengen: goede wandelschoenen, picknick, regenkledij, € 1 Ronser­bijdrage.
 • Verkeersinfo: met de trein komen kan dus ook en is prettig: in Moortsele is een station, op een boogscheut van de kerk.
 • Deelnemen: telefonisch of per mail aanmelden bij Jurn en Linda.

Tijdens zijn puberteit leerde de tochtbegeleider deze streek kennen door een soort van dropping, midden in de nacht. ‘Door de velden zagen we de kouters opdoemen met de silhouetten van bunkers op het zadel en hier en daar blafte een hond. Zelfs een boer kwam bijna met de riek achter ons toen we een nog niet gebaand pad tot pad maakten. De jeugd van tegenwoordig is een verre herinnering maar de spannende ontdekkingstocht is me bijgebleven.’ In 1226 maakte een charter bekend dat Radolf van Rode Niepkerke (Nieppe – Frans Vlaanderen) en Merelbeke geruild had met Joanna van Constantinopel, gravin van Vlaanderen, voor Melsen, Schelderode, Bottelare, Munte, Melle, Gontrode, Landskouter en Gentbrugge. Ook Balegem, Bavegem, Beerlegem, Gijzenzele, Letterhoutem, Moortsele, Ooster zele, Scheldewindeke en Vlierzele werden aan het gebied toegevoegd. Uiteindelijk telde dit ‘Land van Rode’ zeventien gemeenten en reikte het tot Gent. Aan de voormalige Brusselsepoort stond een windmolen die aan de heren van Rode toebehoorde. Het Land van Rode werd in 1682 ver heven tot een markizaat. In 1868 kwam een einde aan haar bestaan met het overlijden van de laatste heer.

Het Land van Rode is een prachtige lichtglooiende omgeving in de regio van Merelbeke waar heel mooie vergezichten op Gent te ontwaren zijn. Het kouterstuk mét bunkers als getuigen van de Tweede Wereldoorlog is uniek in de streek. We passeren niet alleen langs zandleemgronden maar komen ook in Munte, Vurste, Dikkelvenne en een deel van het Merelbeekse Gentbos. De hoogte van onze tocht varieert van 8 tot 54 meter. De Ronsers vinden zeker voldoende plaatsen om onze boterhammen op te eten.

Oktober
Za 30

t/m

Di 2

Echternach (L)

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12 enkel tijdens de tocht

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: zaterdag 30/10: ongeveer 12 km, zondag 31/10: ongeveer 20 km, maandag 1/11 ongeveer 20 km, dinsdag 2/11: ongeveer 14 km. De 2° en 3° dag is er een mogelijkheid om een lichte wandelversie mee te stappen. Freddy zoekt ook nog één begeleider voor de tocht van de zondag en één voor de tocht op maandag. In het verleden gaf dat geen problemen en we hopen dat het voor dit jaar ook geen probleem zal zijn.
 • Samenkomst: aan de JH van Echternach om 11u30.De JH ligt aan de Chemin de Roudenhof te 6479 Echternach. Er is genoeg parking aan de jeugdherberg. De bagage blijft in de wagens tot na de wandeling.
 • Verblijf: er zijn ruime kamers van 4 voorzien (beddengoed inbegrepen, toilet en douche op de kamer). Er is plaats voor 24 Ronsers.
 • Meebrengen: middagmaal en drank voor 4 dagen. Er is wel een warenhuis op 600 m van de JH. Die winkel is ook in het weekend open.
 • Verkeersinfo: de streek is moeilijk te bereiken met openbaar vervoer. We proberen zoveel als mogelijk kostendelend samen te rijden. De tochtbegeleider zal zoals ieder jaar een vervoerschema opstellen.
 • Deelnemen: telefonisch aanmelden op 03 665 36 54. We hopen je dan te kunnen meedelen dat je erbij bent. Daarna € 120,00 overschrijven op rekening BE88 3850 0739 8941. Gelieve niet te betalen voor 01/10/2021, maar vergeet het dan niet. Het kan nog altijd de de tocht door het C-virus niet doorgaat. Vergeet zeker ook niet het bewijs van vaccinatie op zak (covid-safe ticket) te hebben. Het kan gevraagd worden in de JH en aan de grens.

Honderdduizenden toeristen hebben in Luxemburg het gebied rondom Echternach bezocht, beter bekend als “Klein Zwitserland”, en allen zijn het erover eens dat het één van de mooiste plekjes is van het land. De natuur is er buitengewoon interessant, de beboste heuvels en de grillige rotsformatiesbieden een landschap waar overal rust heerst en dat uitnodigt tot een verblijf voor diegenen die rust en ontspanning zoeken De Ronsers gaan er stappen en traag genieten. We hopen stilletjes dat de ravage van de overstromingen in juli stilaan wordt hersteld.

Het culturele centrum van de streek is Echternach, een stadje dat uit de middeleeuwen stamt. Men vindt er het indrukwekkende complex van abdijgebouwen, in barokstijl, de romaanse St-Willibrordus-basiliek met vier torens, het gerechtsgebouw uit de middeleeuwen, de romantische nauwe straatjes en het schilderachtige stadscentrum. De Ronsers gaan er vier volledige dagen stappen en rijgen de mooie plekjes aan elkaar.

De wandelingen zijn op het ogenblik van deze tekst nog niet uitgetekend. Je zal dus moeten rekenen op de kunst van het navigeren van de tochtbegeleider, maar van die capaciteiten moeten we je wellicht niet meer overtuigen.

November
Wo 3

De najaarsklassieker: het Zoniënwoud - II

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km
 • Samenkomst: Eikhove, tegenover het station van Bosvoorde, om 10u15.
 • Meebrengen: picknick en € 1 Ronserbijdrage.
 • Deelnemen: graag tijdig telefonisch aanmelden.

Geen beter moment om te zwerven door het Zoniënwoud dan het najaar. We vertrekken aan het station van Bosvoorde, makkelijk bereikbaar, parkeerplaats in Eikhove is mogelijk. Voor deze lange tocht wandelen we langs beekjes en vijvers, passeren het arboretum, de Sint-Korneliuskapel en het kasteel van Groenendaal. Ook bij het monument ter herinnering van de slachtoffers van Maelbeek en Zaventem blijven we even stilstaan.

We genieten van de herfstkleuren, gaan op zoek naar verschillende variëteiten van paddestoelen en verdwaalde tamme kastanjes. Met wat geluk zien we eekhoorns verdwijnen tussen de bomen. We wanen ons ver weg van Brussel-hoofdstad want er is meestal geen gsm-bereik. Ook de horeca ontbreekt, we nemen dus best al ons proviand mee. Na een gezond ‘bosbad’ kunnen we er zeker tegen voor de rest van de week!

November
Zo 14

In Wortel met de Ronsers

Tochtbegeleiding: Carlo Uyttendaele

Tel: 0493 55 80 15

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km
 • Samenkomst: om 10u30 start de wandeling aan het Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, Hoogstraten
 • Meebrengen: kleding en schoenen in functie van het weer van de dag. Een picknick en drinken voor onderweg. Vermoedelijk is er wel een tussenstop onderweg in namiddag maar exacte route ligt bij het ter perse gaan nog niet vast. € 1 Ronsergeld.
 • Deelnemen: in functie van ‘uitdeinende’ Covid-situatie mag de tochtbegeleider gecontacteerd worden. Zo kan er ook vervoer besproken worden.

Naar aanleiding van een korte wandeling in Wortel-kolonie in augustus jongstleden, ontstond het plan dit wat uit te breiden tot een dagstaptocht voor de Ronsers. Onder het motto “Geen woorden maar daden”, kan iedereen aansluiten voor deze trip van een 23-tal km op zondag 14 november.

Sinds 26 juli 2021 is Wortel-kolonie Unesco Werelderfgoed geworden. Wortel-Kolonie was eerst een vrije landbouwkolonie opgericht in 1822. Arme gezinnen woonden er in aparte boerderijtjes met een eigen stuk land dat ze moesten bewerken. Dat was niet eenvoudig voor mensen zonder ervaring. De grond was weinig vruchtbaar en er golden strenge regels.

In 1870 koopt de staat België Wortel-Kolonie aan. Het wordt een onvrije ‘weldadigheidslandbouwkolonie’. Mannelijke landlopers en bedelaars worden er opgevangen en werken onder bewaking op het land en in werkhuizen. Stedenbouwkundige Victor Besme vormt het domein om. De landlopersboerderij stamt uit die tijd. Nu proeven kinderen er van het boerderijleven in De Bonte Beestenboel. In de Klapekster leer je meer over de natuur van Wortel-Kolonie. Sinds 1993 zijn er geen landlopers meer in Wortel-Kolonie. Het zijn nu landbouwers die de gronden in de Kolonie bewerken. Sinds 1999 is de Kolonie een beschermd landschap.

De kolonie zelf wordt gekenmerkt door een strak rechtlijnige aanleg met dreven met hoge bomen afgezoomd. Anderzijds gaan we ook de vallei van het Merkske en wijdere omgeving doorkruisen en steken we al eens de grens met Nederland over (en terug natuurlijk). De beekvallei kan er nat bijliggen maar bruggetjes en knuppelpaden beperken de kans op te natte voeten.

November
Za 20

Merkem en de Blankaart

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 24 km
 • Samenkomst: aan de St.-Bavokerk (Westbroekstraat) om 9u45. We vertrekken stipt om 10u00.
 • Meebrengen: picknick & drank. Regenkledij, goed waterdicht schoeisel, € 1 ronserbijdrage. Opgelet, er is weinig horeca onderweg!
 • Deelnemen: graag per mail aanmelden bij Anneke tegen uiterlijk 18/11/21.

Stille polders, de Ijzer en een waterrijk natuurgebied zijn de ingrediënten voor deze stevige novemberwandeling. Hopelijk zijn de weergoden ons goed gezind, want we zitten in ‘den blote’! We starten aan het kasteel van Merkem. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden zowel het kasteel als het park volledig verwoest. In 1914 installeerden Duitse troepen een observatiepost in het kasteelpark, waardoor ze een goed overzicht hadden op de stellingen van de ‘De Drie Grachten’ en de voorposten van het Belgisch leger te Noordschote. Het werd heropgebouwd in 1923. Het park is in landschapsstijl, met een langgerekte vijver. Al gauw passeren we de St.-Jan de Baptist kerk en een beetje verderop de St.-Bavokerk, maar we richten onze blikken op het prachtige natuurgebied ‘De Blankaart’, zo’n 5 km verderop. Het gebied strekt zicht uit rond de centrale vijver en is broedplaats van talloze vogels. Het ligt op het laagste punt van de IJzerbroeken. We doorkruisen het gebied en vervolgen daarna onze weg door een waterrijk polderlandschap. Op km 15 begint onze wandeling rond het spaarbekken van Woumen. Weldra is de IJzer in zicht met de Knokkebrug, waar eertijds een fort stond, maar nu een infohut. We volgen de IJzerdijk naar het zuiden, de Drie Grachten,en belanden zo weer in Merkem, waar we hopelijk een warme kop thee of koffie kunnen krijgen!

November
Za 27

t/m

Zo 28

Viroinval

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: dag 1: 23 km, dag 2: 25 km.
 • Samenkomst: 10u15 aan de overnachtingsplaats, rue de la Gendarme 25, Vierves-sur-Viroin.
 • Verblijf: Le Relais Verlaine Rue de la Gendarmerie 25, 5670 Vierves-sur-Viroin t 060 39 98 24
 • Meebrengen: picknick en drank voor twee dagen, lakens, slaapzak en kussensloop. Er zijn GEEN dekens voorhanden. Breng ook je wandelstokken mee.
 • Verkeersinfo: dit stukje België is erg moeilijk met het openbaar vervoer te bereiken. Kostendelend samenrijden is mogelijk. Enkele weken voordien bezorgen we je, mits je goedkeuring, de lijst van de deelnemers zodat je onderling kan afstemmen.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Toen we in 2019 in de Viroinvallei wandelden, was er de grote roep om terug te komen. De Ronsers houden woord en doen nu een heel ander stuk aan. De streek is gekend voor zijn kalkminnende graslanden met een zeer interessante flora en fauna. Op deze voormalige weidegronden graasden vroeger schapen, maar in het begin van de 20ste eeuw werd dit gebied door struiken overwoekerd. Momenteel lopen er projecten om deze gronden in hun oorspronkelijke staat te herstellen. De dichtbebouwde steegjes in het dorp, die het reliëf van het landschap volgen, ademen een bijna mediterrane sfeer uit. Daarom komen we graag in Vierves en nogal wat Vlamingen heb ben er een optrekje om er van de rust te genieten. De Ronsers gaan er een weekend lang genieten en hopen dat de koude van 2019 slechts een verre herinnering zal zijn.

Zaterdag stappen we met de kleine rugzak naar Dourbes en volgen daarna weggetjes door de talrijke bossen in de buurt van Matagne-la-Grande en -la-Petite. Beton en slijk wisselen elkaar af. We zoeken tijdig een picknickplek in de open lucht. Via het Bois de Matignolles stappen we terug naar onze vertrekplaats. Een echt rondje noordelijke Viroinstreek hebben we dan in de benen, inclusief bijna 400 meter klimmen en dalen. We overnachten en ontbijten in meerpersoonskamers in de goede Relais Verlaine. De tochtbegeleder heeft er enige herinnering aan. Je kan het hem vragen tijdens de tocht. Op zondag verkennen we de zuidkant en stijgen langzaamaan uit de vallei van de Viroin. Ongeveer halfweg komen we aan in Le Mesnil, een klein dorpje, genesteld op een hoogte, vlakbij de Maasvallei. We zien Montigny-sur-Meuse in de diepte liggen en keren dan onze steven terug naar het noordwesten om dan via de zeer bosrijke omgeving de afscheidspint te nuttigen in Vierves. Vandaag stijgen en dalen we telkens 580 meter.

December
Wo 1

De kerstlichtjes van Brugge

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: avondtocht
 • Afstand: Een 10-tal km.
 • Samenkomst: om 16u00 aan het station van Brugge of om 16u30 op het St. Jansplein voor wie liever met de auto komt.
 • Meebrengen: warme winterkledij, goed schoeisel, € 1 ronserbijdrage.
 • Deelnemen: graag per mail aanmelden bij Anneke tegen uiterlijk 28/11/2021. Wegens de aard van de wandeling, gaan we met max. 10 personen op stap. Vermeld of je mee start aan het station, of inpikt op het St. Jansplein.

Deze avond verkennen we de magie en de lichtjes van het winterse Brugge. Om de weekenddrukte te vermijden, kiezen we voor een weekdag om door dit heerlijk decor van smalle straatjes en middeleeuwse geveltjes te wandelen.

We maken eerst een tocht van een 5-tal km in de stille straatjes van de Sint-Anna wijk en St. Gillis, om daarna de wintersfeer op te zoeken op de drukkere pleintjes waar de kerstmarkt zal staan. Onderweg proeven we van een warme choco, een braadworst of een ghühwein en genieten van dennengeur en duizenden lichtjes!

December
Zo 26

Kalkense Meersen: natuur om te koesteren

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22 (enkel op de dag zelf!)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht

 • Afstand: maximum 16 km. Ook al is dit een natuurgebied, vele paden zijn verhard.
 • Samenkomst: om 10u30 achter de kerk van Kalken. Voldoende parkeerplaats.
 • Meebrengen: picknick en (warme) drank voor onderweg. Bij het opstellen van de tekst was de tocht nog niet voorbereid, hou er dus mogelijks rekening mee dat de plaatselijke horeca niet open is. Wees dus voorzien op mogelijks boterhammen in openlucht!! Laarzen of stevig schoeisel zijn een vereiste en evt iets om op te zitten voor de picknick in open lucht! We proberen zoveel mogelijk onverharde paden op te zoeken. Helaas, zelfs in dit prachtig gebied zijn er veel paden verhard.
 • Deelnemen: aanmelden ten zeerste aangeraden!!.

Stil is het nooit in Vlaanderen. Toch zijn er plekjes die hun best doen beschavingsgeluiden op de achtergrond te duwen. De Kalkense Meersen vlakbij Laarne en Schellebelle is er één van. Een zuurstofrijke wandeling dwars door broedgebied en gloednieuw natuurgebied.

Uitwaaien aan de Schelde, wandelen tussen natte graslanden, speuren naar de grutto of de roerdomp: heel wat wandelaars (en fietsers) hebben hun hart verloren aan de uitgestrekte Oost-Vlaamse Scheldenatuur. Uitgestrekte natte bloemrijke graslanden, weidse stilte en een vleugje kunst in open lucht, dat zijn de ingrediënten voor een dag puur genieten in de Kalkense Meersen. Dit meersengebied langs de Schelde is met zijn 600 hectare één van de laatste uitgestrekte Scheldemeersen. In dit gebied wisselen glinsterende waterpartijen af met natte graslanden, riet, open water en elzenbroekbos. Wie een paar jaar geleden de Kalkense Meersen bezocht, zal vandaag niet veel meer herkennen. Links van Aard is niets veranderd, rechts is het hele gebied ‘gekuist’. “We zijn er door gegaan met de grove borstel”, zegt een van de ingenieurs die meegewerkt hebben aan het Sigma­plan, zegt maar de Vlaamse versie van de Deltawerken. Dit plan biedt de ruime regio rond de Schelde een betere bescherming tegen overstromingen door gebieden te creëren waar het water vrij spel heeft. Bossen en weekendhuisjes hebben plaats gemaakt voor plassen, slikke- en schorregebied en natte hooilanden. Natuur in de kinderschoenen, dus!

Het meest typerende landschapselement van de Kalkense meersen is de uitgestrekte grasvlakte, doorsneden met brede sloten en beken. Het grootste gedeelte wordt gebruikt als permanent hooiland of hooiland met nabeweiding. Vroeger bestond in deze natte hooilanden het ‘Vrijgeweide’. Dat hield in dat alle eigenaars enkel recht hadden op de opbrengst van de eerste maaibeurt. De toemaat, de grasproductie na die eerste maaibeurt, kwam toe aan de gemeenschap. Na 15 augustus mocht iedereen zijn dieren vrij laten grazen in de weiden. Hier komen vele duizenden vogels hun toevlucht zoeken, weg van de bewoonde wereld. Dat is een fantastisch schouwspel dat je moét gezien hebben, een waar (water)vogelballet!! Een waar koningrijk voor vogels. Grazende Galloway-runderen, op een landduin doen je denken dat je op de kempense heide bent!

December
Do 30

t/m

Za 1

Voeren van oud naar nieuw

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: van oud naar nieuw
 • Afstand: dag 1: 20 en 14 km. Dag 2: 21 en 15,6 km. Dag 3: 8 km.
 • Samenkomst: ‘s Gravenvoeren, kerk, 10u30. Er is parking in de ruime omgeving. Let op: in het centrum is het betalend parkeren.
 • Verblijf: VJH Jeugdherberg De Veurs, Komberg 40, 3790 Voeren, +32 4 381 11 10, We verblijven in volpension en hoofdzakelijk op twee-of driepersoonskamers.
 • Meebrengen: mondmasker, picknick voor de eerste dag, drank voor tijdens de wandeling, wandelstokken, alcogel.
 • Verkeersinfo: kostendelend samenrijden met respect voor de coronamaatregelen die op dat moment van toepassing zijn.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Dit jaar blijven we in eigen land en stappen we in de mooie Voerstreek, laten ons er culinair verwennen en genieten onder Ronsers van een mooie jaarovergang. Zorgeloos genieten dus. En stappen doen we natuurlijk ook: tochten voor wie minder ver stapt en ook voor wie wat verder op verkenning wil. En als het goed is, zien we wat wild in de velden rondom. We heten iedereen van harte welkom op de driedaagse aan de kerk van ‘s Gravenvoeren. Twee tochtbegeleiders (Jurn en Linda) bezorgen twee groepen een aangename tochtbeleving. Linda zorgt voor een kortere tocht, Jurn de (iets) langere versie.

Met Jurn op dag 1 jaat het van ‘s Gravenvoeren naar het zuiden en al snel zitten we in het veld en op onvreharde wegen. Het Bois de Groensdael lonkt en van zodra we erdoor zijn, zetten we koers naar Sint-Martens-Voeren waar de jeugdherberg hoog boven het Voerdaal uittorent. We laten die rechts liggen en klimmen naar de panoramaweg, vlak aan de Nederlandse grens die we dan ook even later oversteken, richting Noorbeek. Via de Papenweg en de Taverne ‘In de Smidse’ (zouden we er binnen kunnen?) bereiken we de Natuurmonumenten Noordal en stappen we richting Libeek. Via de Groenenweg maken we nog een lus om dan na 20 kilometer terug in ‘s Gravenvoeren aan te komen. We hebben dan in totaal 349 meter geklommen.

Met Linda gaat het in het begin gelijk op. Ook zij doet Sint-Martens-Voeren aan, maar trekt niet verder naar Noorbeek, maar wel naar het erg mooie kasteel Altembroek. Via vier vijvers glipt deze groep ook wel even de grens over en loop je door bos om zo langzaam af te dalen naar de Voervallei waar de auto’s wachten. 299 meter klimmen, de tocht is 14 km lang.

‘s Avonds begeven we ons naar de Veurs, de jeugdherberg waar we twee nachten verblijven en genieten van een warme (feest)maaltijd. We brengen de avond veilig met elkaar door.

Op oudjaar staan er opnieuw twee tochten geprogrammeerd. Jurn begeleidt een deel van de groep richting Nederland (Noorbeek) en Hoogcruts en daarna door de prachtige Gulpvallei. Via Crapoel (waar we hopelijk geen krapuul ontmoeten) en Landsrade stappen we naar Heijenrath. Slenaken is prachtig pittoresk en er is ook een drankgelegenheid indien geopend dan. Op de grens vinden we brasserie ‘t Boerenhof mocht in Slenaken niets open zijn. Van daaruit zetten we opnieuw koers naar de jeugdherberg waar we na goed 430 meter klimmen en 21 kilometer stappen, rustig aankomen om ons voor te bereiden op een fijn oudjaar.

Bij Linda gaat het in dezelfde richting (Noorbeek en Hoogcruts), maar in de Gulpvallei kiest ze voor de zuidelijke richting. Ook Slenaken staat op het programma en de laatste vijf kilometer lopen gelijk met Jurns tochtambitie.

Na de feestnacht (met virtuele kussen en omhelzingen), ontbijten we iets later en waaien erna nog heel even een tweetal uurtjes uit. We laten de auto staan en stappen met z’n allen richting Sint-Pieters-Voeren waarna we rechtsomkeert maken richting parking. Nadien zetten we - hopelijk voldaan - koers naar thuis.

September
Zo 5

Zeeland - Meetjesland

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: 80 km langs vlakke wegen. Op de dijken kan het wel stevig waaien.
 • Samenkomst: 9u30 aan fietsknooppunt 95 in Assenede, ongeveer aan Molenstraat nr 28, parkeer daar in de buurt.
 • Meebrengen: fiets in goede staat, € 1 Ronserbijdrage, helm, plakgerief, reserveband, picknick en drank voor de dag.
 • Deelnemen: aanmelden blijft verplicht. Graag een mailtje naar Anneke om je deelname te bevestigen.

Deze grensoverschrijdende fietstocht zoekt zijn weg op ingedijkte polders, langs lieve dorpen en naast de machtige monding van de Westerschelde. Even overheerst de industrie rond Terneuzen, waar een kanaal voor de verbinding met de Gentse haven zorgt. Maar we genieten natuurlijk vooral van de mooie polderlandschappen en de kreken van het Meetjesland.

Vanuit Assenede rijden we naar het kanaal Gent-Terneuzen en zetten koers richting Axel. We passeren de Grote kreek, de langgerekte Otheense kreek en de industriezone van Terneuzen. We houden onze blik gericht op de Westerschelde en zwaaien westwaarts richting de Braakman Haven. We steken de Braakmankreek over en daar krijgen we een prachtig zicht op het water! Dan terug naar België via Biervliet. We doorkruisen Kaprijke en Sint-Jan-in-Eremo waar we een blik werpen op de Boerenkreek. Kronkelend door het mooie Meetjesland rijden we terug naar Assenede.

September
Zo 5

t/m

Di 7

Meetjesland, fietstochten vanuit JH Maldegem

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: zaterdag: ongeveer 60 km, zondag: ongeveer 85 km, maandag: ongeveer 60 km. Het parcours is vlak. We fietsen ook zonder bagage.
 • Samenkomst: om 10u00 aan de JH van Maldegem (Die Loyale), Gentsesteenweg 124, 9990 Maldegem. Tel 050 71 31 21.
 • Verblijf: we slapen in tweepersoonskamers met badkamer en toilet (lakens voorzien). De tochtleider heeft alle 2-persoonskamers vastgelegd. Er is plaats voor 24 personen (12 kamers).
 • Meebrengen: picknick en drank voor 3 dagen, fietsreparatieset, zaklamp. Het is niet zeker maar we komen wel misschien een bakker tegen. Omdat er in de JH geen bar voorzien is zal de tocht­begeleider voor het avondmaal en avondvertier drank voorzien tot de voorraad uitgeput is. Fiets in prima staat (remmen, banden, versnellingen enz.).
 • Verkeersinfo: Maldegem ligt langs de E 34. De jeugdherberg ligt 1 km buiten het dorp richting Eeklo. Met de trein is het dichtstbijgelegen station Eeklo op 9 km.
 • Deelnemen: eerst telefonisch aanmelden (na 17u00). Zeer belangrijk: we weten bij het ter perse gaan nog niet of deze tocht op de vermelde data (in mei) zal mogen doorgaan. Nu al is er een reservedatum van zondag 5/9/2021 tot dinsdag 7/9/2021. We informeren je tijdig.

De oorsprong van de naam Meetjesland is voor heemkundigen al een mooie kluif geweest. De benaming werd voor het eerst teruggevonden in een achtiende-eeuws document. Rond de afstamming of etymologie ervan circuleren verschillende legendes en mogelijke verklaringen. Pastoor Duvillers schrijft de herkomst van het woord toe aan Keizer Karel, die op doorreis de oude, spinnende vrouwen uit Zomergem meetjes noemde. De twee meest voorkomende verklaringen gaan enerzijds terug naar de Middeleeuwse turfgraverij (waar de blokken land voor ontginning ingedeeld werden in maten of meten) en anderzijds naar de achttiende eeuw, toen de streek gekend was voor zijn lijnwaad (métiers-land: het land der weefgetouwen). Het is alvast de moeite om er te fietsen.

Zondag, 5 september 2021

Samenkomst aan de JH van Maldegem om 10u00. De tochten zijn nog niet uitgetekend maar de eerste dag zal de tocht niet langer zijn dan een 60-tal km.

Maandag, 6 september 2021

Richting Zeeland (Nederland) ongeveer een 85 km.

Dinsdag, 7 september 2021

Na onze bagage in de wagens gelegd te hebben nemen we voor de 3° keer de start voor een 60-tal km.

September
Za 11

t/m

Za 12

Waterrijk Limburg

Tochtbegeleiding: Yves Vincent en Marilyn Carpentier

Tel: 053 70 66 98 of 0476 53 30 95 (GSM enkel tijdens de tochtdagen)

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: dagafstanden van ± 21 km (inkortbaar bij slecht weer).
 • Samenkomst: Om 10u00 op de parking Diepenbekerbos te bereiken vanaf de Havenlaan in Diepenbeek. De baan die dwars over het Albertkanaal gaat, noemt ook Havenlaan, maar de parking ligt op een afslag en langs het kanaal. De parking ligt aan de noordkant van het Albertkanaal en 500 m ten oosten van de brug. Voor wie het noorden zou kwijt geraken: aan de brug fietsknooppunt 560 volgen. Eens je de Havenlaan parallel met het Albertkanaal volgt, ligt de parking aan de linkerkant van de weg.
 • Verblijf: Hostel H, Spoorwegstraat 80, 3500 Hasselt, tel. 011 45 50 81

 • Meebrengen: lakens zijn in de prijs inbegrepen. Picknick en drank voor 2 dagen. Zondagochtend is een bezoek aan een bakker in Kuringen mogelijk.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

In Limburg vind je niet alleen de Sahara maar ook uitgestrekte waterrijke gebieden. Dit weekend wandelen we niet alleen langs, maar zelfs door het water. We verkennen diverse stukken van het vijvercomplex “De Wijers”, dat in een oude Amerikaanse reisgids omschreven stond als “the Lake District of Belgium”. Gelukkig heeft iemand anders zich al de moeite getroost om de vijvers te tellen: het zouden er 1175 zijn! Wie telt eens na? Het is de ideale habitat voor zeldzame vogelsoorten die bijzonder vreemde klanken produceren zoals de roerdomp, de waterral en het woudaapje. In het broedseizoen klinkt de roerdomp ‘s morgens en ‘s avonds zoals een misthoorn. Dit geluid, gecombineerd met de akelige schreeuw van een waterral en enkele nevelbanken maakt het heel aannemelijk om te geloven in de “witte wieven”, vrouwenfiguren die vaak in verband gebracht worden met heksen en spoken. Zij joegen onze voorouders de stuipen op het lijf. De meeste vijvers zijn vanaf de 13de eeuw met de spade gegraven om vis te kweken. Op de arme zandgronden van de Kempen was visteelt een bron van extra eiwitten.

Zaterdag zetten we eerst koers naar Bokrijk (Genk) om er volledig rond het openluchtmuseum te wandelen. Hierbij wandelen we door het water, een attractie die enkele jaren geleden gecreërd werd voor wandelaars en fietsers. Je hebt het gevoel met je voeten in het water en op ooghoogte met de waterspiegel te staan. ‘s Middags eten we onze picknick op in het arboretum en kort nadien genieten we van een terrasje. ‘s Namiddags wandelen we in de Maten, verwant met het Engelse “meadows” en één van de oudste natuurgebieden van Vlaanderen. Het wordt een afwisselende tocht met bos, heide, vijvers, kijkwanden en wuivende rietkragen. ‘s Avonds rijden we naar de luxueuze jeugdherberg van Hasselt.

Zondag rijden we naar Kuringen, een deelgemeente van Hasselt, om onze wandeling aan te vatten aan de abdij van Herkenrode. Natuur en Bos beheert de gronden nabij de abdij en tracht deze te herschapen zoals het er tijdens de 17de eeuw uitzag, tijdens de bloeitijd van de abdij: natte en droge graslanden, moeraszones, hoogstamboomgaarden, poelen,... De imposante abdijgebouwen zijn ook een ommetje waard. Na het oversteken van het Albertkanaal komen we in de natuurgebieden “Platwijers” en “Wijvenheide”. Na de middagapauze bereiken we via een afwisselend landschap de bruggen over het Albert­kanaal en de Demer die ons terug naar de abdij van Herkenrode voeren. Het terras wacht er ons op voor een afscheidsdrank!

September
Do 16

Belgisch Toscane - Vlaanderens Mooiste

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: maximum 50 km.
 • Samenkomst: om 10u30 vertrek aan de kerk van Moregem, deelgemeente van Wortegem Petegem.
 • Meebrengen: een fiets in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden! Herstelmateriaal in geval van lekke banden en mogelijke andere ‘ongemakken’. Picknick en drank voor onder de weg.
 • Deelnemen: aanmelden nodig per e-mail of telefonisch. We houden ons aan de coronaregels van dat moment.

Niet voor niks noemt deze deze streek het mooiste landschap van vlaanderen, soms ook wel het Belgische Toscane genoemd. De Ronsers gaan ervan genieten, al dan niet in Toscanetemperaturen (die bestelde de tochtbegeleidster wel!).

Ooit gehoord van Moregem, het sneeuwwitte dorp?

Niet ver van Oudenaarde bevindt zich het gemoedelijke dorpje Moregem. Het is één van die wondermooie deelgemeentes van Wortegem-Petegem. Moregem spreekt tot de verbeelding. Stijn Streuvels zou hier vaak gewandeld hebben. Een dorpje in de Vlaamse Ardennen met een spierwit centrum, rustige wegen, fijne hellingen, lange afdalingen en schitterende vergezichten op de Scheldevallei. Verborgen naast provinciewegen en slechts ontdekt door wie er naar op zoek gaat. Onderschat het hier niet! Aperitief en dessert zijn vlak, maar de hoofdschotel bevat nijdige hellingen die je vaak op je adem doen trappen. Van hieruit rijden de Ronsers door authentieke Vlaamse velden en de meest charmante plekjes van Oost-Vlaanderen. Je mag gerust stellen dat je hier door het wat minder bekende deel van de Vlaamse Ardennen fietst, maar het is daarom nog niet minder aantrekkelijk.

De witte kerk van Moregem straalt een zekere rust uit, net zoals de rest van het dorp. Net buiten Moregem passeren we de Ten Doorn-kapel. Kasteelheer Eugène van Hoobrouck bouwde ze eind achttiende eeuw uit dankbaarheid voor de genezing van zijn dochter. De kapel verkeert in perfecte staat. Wortegem-Petegem heeft een traditie van oude hoeves hoog te houden. We zien er enkele schitterende exemplaren onderweg. Vanop de Petegemberg hebt je een schitterend uitzicht op de Scheldevallei. Elsegem, Wortegem en Petegem hebben wel iets, maar Kathleens voorkeur gaat uit naar de centra van Ooike en Moregem. Ooike wil zoveel zeggen als ‘heuveltje’ in het oud-nederlands. ‘Ooike, dat is weidse zachtglooiende kouters met wijdverspreide en losstaande boerderijen en huizen’. Moregem, de kleinste deelgemeente van Wortegem-Petegem, heeft een beschermd dorpsgezicht. Het kijkt uit over de Scheldevallei richting Oudenaarde. Het centrum straalt een ongekende rust uit. Op de grens met Oudenaarde verlaat je de kouters. Een lichte knik in het landschap brengt je in natuurgebied De Langemeersen.

Keuzewijzer bij deze tocht (waarom je deze tocht zéker zou meefietsen):

Prachtige vergezichten op de Scheldevallei

Kuitenbijters

Verkeersluwe wegen

Leuke rustmomenten

Afwisseling in landschap

Slechts één reden om het niet te doen:

Er kan tegenwind zijn.

September
Za 18

t/m

Zo 19

La Roche, op en af langs de Ourthe

Tochtbegeleiding: Jurgen Vandeputte

Tel: 0472 28 20 13

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: 2 keer 20-21 km.
 • Samenkomst: om 10u15 in La Roche aan de gite. Er is maar weinig parkeerplaats, eventueel moet je een paar honderd meter terugrijden om te kunnen parkeren.
 • Verblijf: er is voor 12 personen gereserveerd in Domaine Les Olivettes, Chemin de Soeret, 6980, La Roche en Ardenne. Om er te geraken neem je in La Roche op de Place du Bronze de 2de straat op rechts en daarna 20 meter verder nog eens rechts. Dit is de Rue du Bon Dieu de Maka, die na een ongeveer een halve kilometer overgaat in de Chemin de Soeret.
 • Meebrengen: het gebruikelijke wandelgerief meenemen. Onderlaken met hoofdkussen en kussensloop zijn voorzien. Een eigen handdoek en slaapzak meenemen is vereist. Handdoeken en slaapzakken kunnen ook tegen een bedrag van € 8 worden gehuurd. Picknick en drank voor 2 dagen en € 1 ronsergeld.
 • Verkeersinfo: het dichtstbijzijnde treinstation is in Hotton. Van daaruit kan je eventueel met de bus in La Roche geraken, raadpleeg hiervoor de website van de TEC. Al de rest vertrouwt op GPS.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Moet La Roche nog voorgesteld worden? Steile hellingen langs de Ourthe, mooie vergezichten. Een gezellige drukte ook en een overvloed aan wandelpaden om uit te kiezen, vaak ook mooie stukke GR.

Zaterdag, 18 september 2021

We starten aan de gite en volgen de GR57 naar boven. Zoals dat wel meer gebeurt gaat het na een beklimming naar beneden, in dit geval naar Maboge. Van hieruit doen we een lus via het Bois du Champ Thomas en l’Ile du Meunier. Terug in Maboge steken we de Ourthe over en gaan we bergop richting Borzée. Daarna dalen we terug af naar La Roche. Als er voldoende tijd over is zullen we kort voor we La Roche binnenkomen, nog richting het arboretum klimmen, en afdalen naar La Roche via het uitzichtpunt van de Dester. Voor we naar de gite gaan drinken we nog iets, en des avonds doen we een restaurantje in La Roche.

Zondag, 19 september 2021

We vertrekken terug aan de gite, gaan naar beneden naar La Roche, en trekken door bossen en velden naar Hives. Via de vallei van de Bronze gaan we terug naar beneden, en steken door naar Beausaint. Via de vallei van Fond de Pouhou gaan we door een wildernisachtig bos naar beneden en komen we uit aan de Ourthe. We lopen even langs de Ourthe, maar gaan een kilometer verder voor de laatste keer bergop de bossen in, om uit te komen in La Roche.

September
Vrij 24

t/m

Zo 26

Fietstocht in het Land van Schelde en Leie

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser

Tel: 015 27 19 50, 0495 77 82 51 (Jan), 0499 52 23 59 (Geertje)

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: de dagafstanden schommelen tussen 60 en 66 km. Dag 1 is licht golvend, dag 2 is vrijwel vlak en dag 3 is eerder heuvelachtig. We gebruiken naast het fietsnetwerk landelijke en trage wegen. We zullen waarschijnlijk stukken onverharde weg en kasseien (enkele honderden meters) tegen komen.
 • Samenkomst: vrijdag 24 september 2021 aan de pendelparking achter het NMBS Station van Zottegem. De parking is gelegen aan de het kruispunt van de Broeder Mareslaan met de Lyceumstraat, en is op dit moment nog steeds gratis. We vertrekken om 10u00.
 • Verblijf: we blijven twee nachten in Hostel Groeninghe, Passionistenlaaan 1A, 8500 Kortrijk, tel 056 98 06 92.
 • Meebrengen: picknick en drank voor de drie middagmalen. Als het weer het toelaat picknicken we ergens in het veld. Valt het tegen dan zoeken we een café op. De tocht is nog niet voorgefietst bij het opstellen van de aankondiging, dus de cafés zijn niet zeker.
 • Verkeersinfo: je bereikt Zottegem per auto makkelijkst langs de E40, afrit 18 Erpe Mere en vervolgens langs de N46 richting Oudenaarde, en de N42 (Europaweg). Voor GPS gebruikers: de parking ligt op de hoek van de Lyceumstraat en de Broeder Mareslaan, aan de achterzijde van het treinstation van Zottegem.
 • Deelnemen: liefst telefonisch aanmelden op ons vast telefoonnummer, per mail kan ook.

Start van de lente 2021, het is ondertussen duidelijk dat de Paasfietstocht dit jaar omwille van corona niet kan doorgaan op Pasen, er is wel perspectief…. dus gaan we op de fiets Pasen virtueel naar september verplaatsen. We vieren de lente en de (tegen dan hopelijk herwonnen) vrijheid op de fiets met een driedaagse fietstrektocht.
We opteren voor een tocht in de buurt van de Schelde en de Leie, waarbij we zowel het vlakke land rond Izegem als de heuvels in de buurt van Oudenaarde passeren. We blijven twee nachten in Hostel “Groeninghe” in Kortrijk.

Het parcours is gemengd, de eerste dag is zacht golvend tot vlak. Het hoogste punt is de start op 62 m, we zakken tot 6 m, in totaal gaan we 250 m omhoog, 290 m omlaag. Dag 2 is nog vlakker, we komen nooit boven 33 meter uit en klimmen en dalen evenveel: 160 m. Dag 3 is op gebied van het reliëf het meest uitdagend: we moeten een achttal toppen over, met een hoogte die varieert van 47 tot 90 meter, in totaal 480m omhoog, 450 m omlaag.

Dag 1: Vrijdag, 24 september 2021

We vertrekken van de parking achter het treinstation van Zottegem (De ingang van de parking ligt in de Lyceumstraat). We fietsen grosso-modo noordwestelijk, langs de vallei van de Molenbeek naar Velzeke, komen langs Dikkelvenne naar Gavere, waar we de Schelde oversteken. Dit is meteen het laagste punt van de tocht. We draaien naar het westen, gaan via Asper en Lozer naar Kruishoutem. Via Nokere en het golfterrein bij Waregem, passeren we Flanders Field American Cemetery. Daarna steken we de E17 over en zoeken onze weg, parallel met de Gaverbeek naar Deerlijk. We rijden langs de rand van De Gavers naar Hostel Groeninghe. Daar zou er 66 km op de teller moeten staan.

Dag 2: Zaterdag, 25 september 2021

Op picknick en regenbenodigdheden na blijft de bepakking in de jeugdherberg op ons wachten. We verlaten de stad langs het zuidoosten en volgen hierbij de Leie tot Bavikhove (herinner je je nog Gerrit Callewaert uit Bavikhove? De man wilde niet ondertiteld worden als West-Vlaming bij het hilarische programma In de Gloria). We zoeken onze weg door de velden, laten Ingelmunster links van ons liggen en fietsen langs de rand van Meulebeke naar het provinciedomein ‘t Veld. Dit is het meest noordelijke punt van de tocht. We keren om via Emelgem, steken daar het kanaal Roeselare-Leie over en rijden door het centrum van Izegem. Via het provinciedomein Wallemote-Wolvenhof gaat de tocht verder naar Rollegem-Kapelle. We passeren Moorsele met zijn vliegveld, Loveren, over en onder autostrades naar Bissegem, waar we terug de Leie vinden en fietsen zo, achter het station van Kortrijk door, terug naar de jeugdherberg. De voorziene afstand is 60,5 km.

Dag 3: Zondag, 26 september 2021

Met bagage terug naar het station van Zottegem. We verlaten de jeugdherberg en langs het Guldensporenpad naar Zwevegem, we maken een ommetje door het veld (met een eerste klimmetje naar 59 meter). We steken het kanaal Bossuit-Kortrijk over aan het Orveytbos en fietsen tussen Heestert en Moen door naar de oevers van de Schelde, die we grotendeels volgen tot Berchem.

Vanaf hier komen we in de Vlaamse heuvels. We zien in de verte de Oude Kwaremont, de Paterberg en de Waaierberg, maar laten die wijselijk links van ons liggen. Voorbij Zulzeke wordt een klim naar de N60 echter onvermijdelijk (hoogte 93 meter), en even later, voorbij Nukerke dalen we dan terug af naar de spoorweg. We komen nog net op de aanloop van de Taaienberg, maar omzeilen die grotendeels (we klimmen tot 74 m), en fietsen naar Etikhove. De helling van de Ladeuze kunnen we niet vermijden, op weg naar het Volkegembos. Langs Mater gaat het richting Sint Denijs Boekel, we fietsen grotendeels om de Molenberg en Sint Blasius Boekel heen, naar Rozebeke. Daar nemen we het mijnwerkerspad om via Strijpen in Zottegem aan te komen. De verwachte afstand is 65,5 km.