De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Mei
Za 7

t/m

Zo 8

Diest - Leuven - Diest

Tochtbegeleiding: Jef Geelen

Tel: 0497 28 58 60

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: we fietsen per dag ± 70 - 80 km.
 • Samenkomst: om 10u15 aan het treinstation van Diest.
 • Verblijf: we verblijven in de jeugdherberg van Leuven.
 • Meebrengen: picknick en drank voor 2 dagen. Beddengoed is aanwezig en in de deelnameprijs inbegrepen. Fiets in goede staat. Bandenplaksetje meebrengen.
 • Verkeersinfo: met de trein geraak je gemakkelijk in Diest. In de buurt van het station van Diest is er mogelijkheid tot parkeren (bijvoorbeeld op de Turnhoutse baan of op de parking in de Fabrieksstraat, het verlengde van de Turnhoutse baan, op 850 m van het station).
 • Deelnemen: aanmelden per e-mail of telefonisch. 12 fietsers kunnen mee.

Wie zin heeft in een verkenning van het Hageland en een kleine oversteek naar de Antwerpse Kempen, komt in dit weekend aan zijn gading. Bossen, velden, water, natuurreservaten, hier en daar een heuveltje, voor elk wat wils. Voor een groot deel maken we gebruik van het fietsknooppuntennetwerk. We rijden aan een rustig tempo een 70-80 km per dag. Elektrische fietsen zijn welkom, maar bepalen niet het tempo. Hier en daar fietsen we op een grindweg.

We vertrekken aan het station van Diest om 10u15 na aankomst van de trein uit Antwerpen en Brussel/Leuven. We fietsen naar Averbode (het zal wel nog te vroeg zijn om een ijsje te gaan eten in de Lekdreef - de enige dreef die je niet vindt via Google Maps) en bezoeken even de Antwerpse Kempen in de buurt van Herselt. We rijden verder richting Gelrode waar we de Moedermeule passeren, vervolgen onze weg naar Rotselaar, komen in de buurt van het provinciaal domein in Kessel-Lo en bereiken dan de jeugdherberg in Leuven.

Op zondag verkennen we vooral het zuidelijk gedeelte van het Hageland. We vertrekken richting Pellenberg. Daarna zetten we koers naar Boutersem, blijven ten noorden van Tienen, en komen dan in de buurt van Het Vinne, een natuurreservaat en een paradijs voor watervogels. Dan wordt het tijd om in noordelijke richting te rijden om ons eindpunt Diest te bereiken.

Mei
Zo 15

Westmalle - Trappisten en Tichelgat

Tochtbegeleiding: Kristien Nuyts

Tel: 0485 72 66 87

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 21 km

 • Samenkomst: 10u00 op parking Café Trappisten, Antwerpsesteenweg 487, 2390 Malle.
 • Meebrengen: goed schoeisel. Picknick, drank en € 1 Ronsergeld.
 • Deelnemen: aanmelden is aan te raden, zo kunnen we je verwittigen indien de tocht toch niet (covid-19!) kan doorgaan.

Met de Ronsers eens door de Kempen wandelen, dat was al even geleden. Grijp je kans om deze mooie dagstaptocht mee te pikken. We vertrekken aan het welbekende café Trappisten in Westmalle en wandelen richting Oostmalle naar het natuurgebied Klokkeven.

Het natuurgebied Klokkeven ligt in het noordwestelijk gedeelte van Oostmalle. Vele steenbakkerijen in de omgeving ontgonnen hier vroeger de rijke kleigrond. Deze voormalige kleiput (of tichelgat) werd teruggenomen door de natuur en is nu een mooie oase in Malle.

Deze mooie wandeldag kunnen we afsluiten in het wereld­beroemde café de Trappisten en een bezoek aan kunst en ambacht in de kapel in Sint-Antonius Zoersel. Creatieve Ronser Nadine Vanhaecht uit Putte organiseert dit evenement en stelt er haar laatste creaties voor. Als je op zoek bent naar een origineel geschenk…

Mei
Wo 18

Noordpeene (F)

Tochtbegeleiding: Emmanuel Maerten

Tel: 0494 32 91 85

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: twee lussen van 11,5 en 9,5 km.
 • Samenkomst: Auberge de la Peene, 94 La Place, 59670 Noordpeene (F). Start van de wandeling: 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. We zijn welkom in Auberge de la Peene, zowel bij de start van de wandeling als op de middag en natuurlijk ook na de wandeling…
 • Meebrengen: drank voor onderweg en picknick voor ‘s middags in Auberge de la Peene. Lunchafval nemen we mee in de eigen rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina. De tocht­bijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. Eventuele laattijdige wijzigingen in het programma worden meegedeeld op de site. Bekijk deze dus nog eens de dag voordien!

We maken een natuurhistorische wandeling doorheen een prachtig oervlaams landschap.

De wandeling omvat twee lussen, met vertrek en aankomst aan de Auberge de la Peene in Noordpeene. Dit dorp aan de rivier de Peene was in 1677 het decor van de historisch belangrijke Slag aan de Peene (of de Slag bij Cassel).

Tot 1677 was deze regio een deel van de Zuidelijke Nederlanden, ook de Spaanse Nederlanden genoemd. De Franse koning Lodewijk XIV zocht uitbreiding van zijn rijk naar het noorden en zijn leger leverde er een hevige slag tegen de Vlaams-Nederlands-Spaanse troepen onder aanvoering van Willem III, Willem van Oranje. Door een strategische blunder van Willem konden de Fransen zegevieren, ten koste van 4000 tot 5000 dodelijke slachtoffers in twee dagen tijd (10 en 11 april 1677). Hiermee werd dit mooie landelijke Vlaamse gebied definitief ingelijfd bij Frankrijk. Voor meer informatie over deze veldslag is een bezoek aan het Maison de la Bataille in Noordpeene, met Nederlandstalige uitleg, meer dan de moeite waard. De namen van de landelijke dorpjes in de streek klinken nog altijd zeer “Vlemsch”: Noordpeene, Zuidpeene, Wemaerscappel, Ochtendzeele, Zermezeele, Bavinckhove en vele andere.

In de voormiddag wandelen we een lus van ongeveer 11,5 km, noordwaarts het slagveld in.

Na de middag maken we nog een lus van ongeveer 9,5 km, meer zuidwaarts.

Mei
Za 21

Door het land van de Witte

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 19 km, maar inkorten is mogelijk.
 • Samenkomst: zaterdag 21 mei 2022 om 10u00 in het station van Aarschot.
 • Meebrengen: degelijke schoenen, aangepaste kledij, picknick en drank (café mogelijk in Testelt) € 1 Ronsergeld en een zakje voor je afval.
 • Verkeersinfo: in Aarschot geraak je met de trein of met een bus vanuit Leuven. In Zichem zijn er treinen terug naar Aarschot en Leuven maar ook naar Diest en Hasselt.
 • Deelnemen: aanmelden niet nodig.

Van Aarschot naar Zichem wandelen we door een landelijk stukje Demerland.

We vertrekken in Aarschot en volgen de Demer gedurende een tijdje, lopen langs een afgesneden arm van de rivier. Na een tijdje komen we ter hoogte van Langdorp met het kerkje in ijzerzandsteen. We verlaten even de Demer en trekken langs de Wijnberg, langs enkele paardenweiden en bosjes om terug met de Demer mee te kronkelen. In Testelt (mogelijke cafeestop) steken we de Demer over en gaan over de Voorberg.

Eens daarover wachten ons de Demerbroeken en hopelijk staan ze niet te nat, anders moeten we even omlopen om in Zichem te geraken. Wannes Raps of de Witte zullen we wel niet tegenkomen die zitten nu wel zoals het serieuze mensen betaamt te gamen op hun PC. Wat er gelukkig niet helemaal is verdwenen zijn de herbergen. In Zichem nemen we de trein terug naar Aarschot en Leuven. In de middeleeuwen was Zichem een stadje met een lakenhalle en dus enig economisch belang had. De omwalling die vanaf 1301 werd gebouwd is nog steeds terug te vinden in het stratenpatroon. Aan de noordzijde van de stad werd de Demer rechtgetrokken maar de Oude Demer werd niet gedumpt. De Maagdentoren, een versterkte woontoren en een waterburcht werden ook in die periode gebouwd. Tijdens de godsdienstoorlogen en vooral in 1578 werd de bevolking en het ­garnizoen van Zichem door Farnese (een opvolger van bloedhond Alva) bijna volledig uitgemoord bij wijze van voorbeeld. Enkele epidemieën en overstromingen herleidden Zichem tenslotte tot een stil dorpje totdat een zekere Ernest Claes de aandacht op zijn geboortedorp trok door zijn verhalen.

April
Zo 22

Bosbaden in het Bulskampveld

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 20 km langs vlakke boswegen.
 • Samenkomst: aan het chirolokaal van Hertsberge (Toekomststraat) om 9u45. (Er ligt een speeltuintje voor) We vertrekken om 10u00.
 • Meebrengen: goede wandelschoenen, picknick, drank en € 1 Ronserbijdrage.
 • Deelnemen: graag per mail aanmelden bij de tochtbegeleidster. Op de dag zelf kan je bellen op 0495 899 209.

Bosbaden (Shinrin-Yoku) is overgewaaid van Japan en kent ook in onze contreien meer en meer succes. De Ronsers moeten al lang niet meer overtuigd worden dat wandelen in het bos ontspannend is, een weldaad is voor onze zenuwen, onze zintuigen prikkelt en voor een betere concentratie zorgt. In Japan wandelt men traag en meditatief, dat zal voor ons wat moeilijker zijn. Maar nu het bos prachtig groen kleurt, geven we ons graag ten volle over aan de weldaden van het woud!

We vertrekken aan de kerk van Hertsberge, een deelgemeente van Oostkamp. Een klein stukje asfalt brengt ons naar de chique villawijken in het bos. Maar al gauw verandert dit in een heerlijk bospad dat we quasi voor de overige 18 km zullen aanhouden. We volgen een groot deel de gevarieerde wandelroute ‘Wildenburg’ die ons langs de mooiste plekjes van de Gulke Putten, Predikherenbossen, Disveld en Vagevuurbossen leidt. Percelen naald-en loofbos wisselen elkaar af met weilanden en akkers.

We passeren ook de ‘Succursale’, de vroegere matrozenschool. Op het einde van de wandeling nemen we er nog een stukje Bulskampveld bij. Ons immuunsysteem heeft weerom een boost (en een extra pri gekregen!

Mei
Do 26

Trap voor trap, van trappist naar trappist

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: maximum 45 km.
 • Samenkomst: om 10u30 aan Café Trappisten, Antwerpsesteenweg 487 - 2390 Westmalle.
 • Meebrengen: picknick en drank voor onderweg. Een fiets in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden. Herstelmateriaal in geval van lekke banden en mogelijke andere ‘ongemakken’.
 • Deelnemen: aanmelden per email of telefonisch graag met vermelding van gsm-nummer.

Dit is een inhaaltocht. Die stond vorig jaar reeds gepland. De weergoden waren ons toen niet goed gezind, de regen viel toen met bakken uit de lucht.

Via de Trappistenroute fiets je van de trappistenabdij van Westmalle naar het trappistinnenklooster van Brecht. De wereldberoemde Westmalse dubbel en tripel ­worden nog steeds in de trappistenabdij van Westmalle ­gebrouwen. Proeven is niet verboden.

In de provincie Antwerpen doe je meer dan bier proeven, bier wordt er een belevenis. Deze fietstocht voert ons door bosrijke en landelijke gebieden, weilanden, akkers, maar ook door residentiële wijken en eveneens komen we doorheen het mooie kasteelpark “de Renesse”.

Blikvangers zijn de Trappistenabdij van Westmalle, waar nog steeds monniken bidden, studeren en werken, daarom zijn de abdij en de brouwerij niet te bezoeken.

Dan is er de Neo-romaanse abdij van Brecht, die midden in de Brechtse Heide ligt en het Domein de Renesse Oostmalle waar je kan genieten van 60 ha groen.

Wanneer je een bijzonder kunstwerk wil bekijken mag je zeker niet voorbijgaan aan het Lindepaviljoen van Zoersel en als afsluiter kan je proeven van een dubbel of trippel. Dit levend bier dat nog echt binnen de abdijmuren is gebrouwen bestaat uit grondwater van Malle, mout, gist, hop en kandij­suiker en is absoluut de moeite waard! Ronsers zijn geen droogstoppels. Een lange rit eindigt vaak achter een vol glas bier. Maar waarom wachten tot ná de rit? Op onze tocht komen we zeker gelegenheden waar proeven centraal zal staan, daarom is deze tocht ook iets korter.

Mei
Do 26

t/m

Zo 29

Utrechtse Heuvelrug (NL)

Tochtbegeleiding: Marijke Swart en Jörg Gottwald

Tel: 0471 353 224 (Jörg, enkel tijdens het tochtweekend)

E-mail:

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: tussen 53 en 82 km, met tussendoor lichte hellingen. Nooit meer dan 500 hoogtemeters per dag.
 • Samenkomst: op de gratis parking van Stayokay Utrecht-Bunnik, Rhijnauwenselaan 14B, 3981 HH Bunnik om 11u00 op donderdag 26-05-2022.
 • Verblijf: Stayokay Utrecht-Bunnik, Rhijnauwenselaan 14B, 3981 HH Bunnik.
 • Meebrengen: picknick voor de eerste dag. We komen na elke tocht langs een supermarkt om picknick voor de volgende dag te kunnen kopen. Regenkledij. Plastic zak om op te zitten tijdens pauze. Een fiets in goede staat. Zeker op voldoende bandenprofiel en -druk letten.
 • Verkeersinfo: treinreizigers kunnen via Utrecht Centraal tot het station Bunnik rijden. Vanaf daar zijn het nog maar 2 km tot aan de jeugdherberg. Je hebt een internationaal fietsbiljet nodig.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders. De fietstochten zijn bij het schrijven van deze aankondiging nog niet voor 100% voorbereid. Maar het zal, zoals altijd, weer veel natuur zijn. En met Marijke als ‘native speaker’ gaan alle deuren in Nederland open!

Het is weer tijd voor het paradijs voor recreatieve fietsers: Nederland. Dit jaar beginnen we onze tochten op de Utrechtse Heuvelrug. Maar in Nederland zijn heuvels iets anders dan in België. Zeker niet te vergelijken met de Vlaamse Ardennen. We vermijden zo veel mogelijk drukke wegen om zo veel mogelijk van de natuur te kunnen genieten. We fietsen door verschillende landschappen op korte afstanden. Maar ook onze vrienden van cultuur en geschiedenis zullen er niet te kort komen. Zoals altijd zijn onze tochten iets tussen slap en sportief. Het genieten van de natuur staat altijd boven snelheid en kilometers.

Dag 1: We beginnen met de kortste tocht (53 km) van dit lang weekend, dwars over de Heuvelrug, richting Amersfoort. De culturele hoogtepunten zijn de pyramide van Austerlitz en het Belgenmonument.

Dag 2: Na de kortste tocht volgt vandaag de langste van 82 km. Onze picknick nemen we bij een van de vele rustpunten van Nederland in. Dus is er geen echt café onderweg gepland. Highlights voor vandaag zijn de Loosdrechtse Plassen met Scheendijk en het Kasteel Groeneveld.

Dag 3: (65 km) Vandaag fietsen we bijna de hele heuvelrug langs richting zuidoost tot Amerongen. We beginnen de tocht eerst langs de zuidelijke rand van de Heuvelrug. De terugweg gaat door bos dwars over de Heuvelrug.

Dag 4: (53 km) Deze tocht hoort eigenlijk niet bij de Heuvelrug. Zuidelijk van Bunnik is de Lek, een rivier die Arnhem met Rotterdam verbindt. Met zicht op de Lek genieten we onze picknick op een van de beroemde rustpunten van Nederland. Rustpunten zijn picknickplaatsen van particulieren, meestal boerderijen, waar we ons eigen picknick kunnen genieten en tegelijkertijd ook een koffie, thee of pintje krijgen. Verder gaat het langs de Lek en het Lekkanaal tussen Utrecht en Houten terug naar ons startplaats, waar we nog een afscheidsdrankje nemen.

Juni
Za 4

t/m

Ma 6

Pinkstertocht in de Westhoek

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 3654 of 0494 15 98 12

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: zaterdag: 65 km, zondag: 78 km, maandag: 67 km.
 • Samenkomst: aan het station van Ieper om 10u00 (trein uit Antwerpen, Gent, Kortrijk komt aan om 9u44). Aan achterkant station is er een grote gratis parking.
 • Verblijf: we verblijven in half pension in jeugdherberg “De Peerdevisser” Duinparklaan 41, 8670, Oostduinkerke (Koksijde). De tochtbegeleider heeft alle kamers voor 2 personen gereserveerd (max. 24 personen kunnen er mee). Lakens zijn voorzien.
 • Meebrengen: eten en drank voor 3 dagen. We komen wel de 2° en de 3° dag voorbij een bakker. Fiets in prima staat (remmen, banden, versnellingen, batterij, enz.).
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

De Westhoek wacht op de Ronsers en hun stalen paard. Zoveel is zeker, het is de achtertuin van de tochtbegeleider. Hoewel hij in Kapellen woont, verraadt zijn tongval zijn West-Vlaamse afkomst. Terug naar de oorsprong: het uiterste westen van West-Vlaanderen. Wie vandaag de driehoek tussen de Noordzee, Frankrijk en het Houtland bezoekt, vindt een nagenoeg ongeschonden stukje Vlaanderen terug. Natuurlijk zijn er de littekens van de Grote Oorlog en werd een en ander minutieus heropgebouwd, maar de klemtoon ligt vergrendeld op authenticiteit.

De volksaard werd goed bewaard en de vele charmes gekoesterd. Na een bezoek aan de historische stadjes zoals Ieper, Poperinge, Veurne en Diksmuide is het onthaasten op de fiets. Hier en daar, tussen het groene, vlakke landschap kom je langs kleine, idyllische dorpjes. ‘s Avonds kun je aanschuiven voor streekgerechten zoals Potjesvleesch, een Schelle van de Zeuge en natuurlijk de hoppekeuken. Dorstigen kunnen, na een bezoek aan een brouwerij, proeven van één van de vele streekbieren of met een aperitief uit de grensstreek: Picon.

Kortom, de Westhoek is een fascinerende streek om verliefd op te worden en waar je nooit genoeg van krijgt! We gaan ze drie dagen verkennen.

We komen zaterdag samen aan de ingang van station Ieper om 10u00. Wees op tijd. We starten langs het Ieperleekanaal richting Boezinge. Daarna nemen we de Ravel tot voorbij Langemark. We trekken dan noorwaarts tot aan het spaarbekken van “De Blankaart” waar we hopelijk onze boterhammekes kunnen opeten. Na de middag komen we voorbij Diksmuide en trekken we dan het gebied ”Bachten de Kupe“ binnen. We houden dan nog eens halt in Steenkerke (Willem Vermandere) voordat we via Veurne Oostduinkerke bereiken. Op zondag maken we een tocht in de oostelijke richting. We komen voorbij Nieuwpoort, opzij van Middelkerke, Leffinge, Snaaskerke en Gistel waar we proberen onze boterhammekens op te eten. In de namiddag fietsen we via Moere, Keiem, Stuivekenskerke, Pervijze naar Booitshoeke waar we in een plaatselijke cafe een rustpauze houden. Dan resten er ons nog 9 km tot aan de jeugdherberg.

Nadat we gepakt hebben trekken we maandag westwaarts via Koksijde en Adinkerke. Via de Franse grens fietsen we door de Moeren naar Houtem. Dan gaat het langs rustige wegen naar Beveren aan de IJzer waar we in een café (lekkere picon gegarandeerd) onze boterhammen opeten. Nadat we ons versterkt hebben gaat het dan via Stavele en Westvleteren naar Vlamertinge, waar we de afschaidspint drinken. Dan rest ons nog een 5-tal km tot aan het station van Ieper.

Juni
Zo 26

Aarschot, van de stad naar de natuur en terug

Tochtbegeleiding: Jurgen Vandeputte

Tel: 0472 28 20 13

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 21 kilometer.
 • Samenkomst: in Aarschot om 10u15 op de parking Demervallei. Afspraak voor de ingang van de cinema.
 • Meebrengen: ronsergeld € 1, ter plaatse te betalen aan de tochtbegeleider. Picknick en drank voor ‘s middags. Het kan altijd regenen, dus waterdicht schoeisel is aan te raden. Sommige plaatsen onderweg kunnen zeer drassig zijn na regenval.
 • Verkeersinfo: in Aarschot is een treinstation, het is wel nog een kilometer wandelen naar de plaats van afspraak. Wie met het openbaar vervoer wil komen, gelieve zich te informeren op het internet.
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet.

Dit wordt een wandeling met een beetje op en af en een stuk langs de Demer. De wandeling is voor zo’n 85% onverhard.

Starten doen we aan de parking Demervallei vlakbij het centrum van Aarschot. Een paar honderd meter verder gaat het al scherp naar omhoog, even krijg je het gevoel van in de Ardennen te zijn (maar dat duurt niet lang). We wandelen door een gevarieerd landschap van velden en bossen in de richting van Rillaar. Een eind verder gaat het terug naar boven naar de Konijnenberg, een zeer geschikte plek voor een picknick in open lucht. Na de pauze wandelen we naar de Demer en naar Langdorp, waar we een plaatselijke lus doen. De laatste 2 kilometer wandelen we langs de Demer terug naar ons beginpunt. Als er geen virussen zijn die roet in het eten gooien, dan sluiten we af met een cafébezoek in Aarschot.

Maart
Wo 2

Tussen Voer en IJse

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km
 • Samenkomst: 10u35 aan het station van Oud-Heverlee; we vertrekken na aankomst van de trein uit Leuven (10u34). Neem een ticket heen en terug naar Oud-Heverlee.
 • Meebrengen: € 1 ronsergeld en picknick voor onderweg. Waterdichte stapschoenen, regenkledij.
 • Verkeersinfo: raadpleeg vooraf de actuele uurtabel van de NMBS.
 • Deelnemen: aanmelden via sms of e-mail. We volgen de coronamaatregelen van dat moment.

We zetten onze verkenning van het Brabants plateau verder. Deze keer is het rivierengebied tussen Voer, IJse en Dijle aan de beurt. We beloven je een zeer afwisselende tocht met hoogtes en laagtes.

Van het station in Oud-Heverlee stappen we richting Korbeek-Dijle. Van daar uit gaat het verder naar Leefdaal aan de Voer. We kiezen bewust voor de vele trage wegen die ze hier nog hebben en lopen door straten met tot de verbeelding sprekende namen als Twee Eikenstraat en Ganzemanstraat in Huldenberg. Via het IJsepad gaan we naar de Doode Bemde waar de Ronsers al meermaals passeerden. Daar meandert de Dijle. Tenslotte begeven we ons nog tussen de vijvers van de Zoete Waters en bereiken we na een caféstop tijdig het station van Oud-Heverlee.

Maart
Za 12

Van Leuven naar Florival

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 20 km over vlak terrein. We lopen parallel met de spoorlijn zodat je steeds kan inkorten. Er is ook een buslijn terug naar Leuven die in de meeste dorpen komt waar we langs lopen.
 • Samenkomst: zaterdag 12 maart 2022 om 10u00 met je mondmasker in de wachtzaal van het treinstation van Leuven.
 • Meebrengen: picknick en drank. Stevig schoeisel. € 1 Ronsergeld.
 • Verkeersinfo: in principe wandelen we tot het station van Florival, maar eventueel stoppen we in Pecrot of Sint-Joris-Weert.
 • Deelnemen: aanmelden niet nodig.

Een tocht door de Dijlevallei stroomopwaarts.

We starten bij het station van Leuven en trekken door de stad langs kleine straatjes. Af en toe krijgen we de Dijle te zien die langs een deel van de eerste omwalling van de stad en ook door het begijnhof stroomt. Eens buiten de stad volgen we de Dijle door het Arenbergpark met het bekende kasteel.

Dan trekken we door Egenhovenbos. Eens voorbij de snelweg komen we in een open vlakte met vooral weilanden waar de Dijle vrij kan meanderen. Voorbij Korbeek-Dijle begint de Doode Bemde een uitgestrekt natuurgebied waar heel wat vogels zich thuis voelen. Daar zijn ook enkele grote waterplassen met kijkhutten van waar je rustig naar watervogels kunt kijken.

In Sint-Joris-Weert kunnen we eventueel in het cafeetje picknicken. Daarna trekken we verder langs het Grootbroek richting Pécrot waar er ook nog vijvers zijn.

Eindpunt wordt waarschijnlijk Florival waar ze ons stilaan kennen (gelukkig niet in negatieve zin).

Maart
Wo 16

Ichtegem

Tochtbegeleiding: René Duran

Tel: 0472 45 46 51

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: voormiddag: 10,4 km, namiddag: 8,4 km.
 • Samenkomst: café Gilbert, Engelstraat 23 te Ichtegem. Parkeermogelijkheid nabij de kerk, op een honderdtal meter van het café, of in de Engelstraat. Vertrek om 10u00. Op tijd komen is hoffelijk; we wachten niet op laatkomers.
 • Meebrengen: picknick en drank voor onderweg. Lunchafval nemen we mee in de eigen rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina. De tocht­bijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten.

Ichtegem kwam voor het eerst voor in documenten omstreeks 1026, onder de naam Hettingeem. De uitgestrekte woeste gronden werden ontgonnen van het einde van de 11de tot de 13de eeuw; de Abdij van Sint-Bertinus te Sint-Omaars en de Sint-Pietersabdij te Oudenburg speelden hierin een belangrijke rol. Naast Ichtegem-Centrum bestaat de gemeente nog uit de deelgemeenten Eernegem en Bekegem. Eernegem is een grote deelgemeente en telt meer inwoners dan de hoofdgemeente; Bekegem is een kleiner landelijk dorp.

Ook Ichtegem telt “zijn” Flandriens: Richard Depoorter en Jules Vanhevel (winnaar Ronde van Vlaanderen in 1920). Het beeldhouwwerk “Ode aan de Vlaamsche Leeuwen” herinnert aan het rijke wielerverleden. We wandelen twee lussen rond Ichtegem.

In de voormiddag wandelen we over honderd procent verharde, verkeersluwe wegen. De Panoramastraat en de 45 m hoge Ruidenberg leveren mooie vergezichten op. Oude hoeven, een kapel, alle uit de 19de eeuw en boerenarbeiderswoningen liggen op onze route. Over de Ruidenberg loopt de Steenstraat, samen met de Zeeweg één van de Romeinse wegen die de gemeente doorkruist. De weg was een verbindingsweg tussen Kassel en Aardenburg. Na de voormiddaglus kunnen we terecht in café Gilbert voor onze lunch.

In de namiddag wandelen we richting Koekelare, door het speel- en sportdomein “De Mote” en we keren terug langs het Oosthofpark. In café Gilbert kunnen we nog wat nagenieten.

Maart
Za 19

Langs trage wegen in Zwijnaarde

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: halve dagstaptocht
 • Afstand: 13 km langs goed begaanbare wegen. We houden geen stop onderweg in een café.
 • Samenkomst: om 9u20 aan de Sint-Niklaaskerk van Zwijnaarde. We vertrekken stipt om 9u30. Vanuit Gent Sint-Pieters te bereiken met tram 2.
 • Meebrengen: regenkledij, drank, tussendoortje, goede (lage) wandelschoenen, € 1 Ronserbijdrage.
 • Deelnemen: graag aanmelden per mail of telefonisch bij tochtbegeleidster Anneke.

In Zwijnaarde is er een heel netwerk van trage wegen. Ze zijn bedoeld voor langzaam niet-gemotoriseerd verkeer. Je kan er op een rustige en veilige manier langs natuurlijke wegen wandelen en fietsen. Vaak zijn het oude kerkwegels, veldwegen, doorsteekjes in verkavelingen, landbouwwegen of jaagpaden. We wandelen bovendien in de sporen van Isabella van Oostenrijk, die jammerlijk overleed in 1526 in het kasteel van Zwijnaarde.

We vertrekken aan de kerk, komen voorbij het gemeentehuis en stappen 1,2 km stevig door langs het voetbalveld tot het Wijndomein Waes, waarvan de wijnen de jongste jaren meermaals tot beste Belgische wijn werden bekroond. Over een bruggetje komen we aan de Zonneput-visvijvers en de oude Schelde. Hier volgen we het brede jaagpad langs het water. Twee km verderop ligt het Natuurreservaat Scheldemeersen. We zijn nu in Zevergem, een van de oudste dorpen langs de Schelde: al in de 10de eeuw werd erover geschreven als ‘Sewaringhem’, of woonplaats voor moerasbewoners’. Passend, want vroeger trad de rivier hier geregeld buiten haar oevers. We wandelen rustig verder langs Pont-Zuid en Pont-Noord, richting Zwijnaarde. Werp op het einde nog een blik op het al vermelde Kasteel van Zwijnaarde.

Maart
Za 19

Ronsertochtbegeleidersvergadering

Tochtbegeleiding: alle huidige en nieuwe tochtbegeleiders met goesting

Tel: 0473 48 94 72

E-mail: info@ronsers.be

 • Type: vergadering bestuursorgaan
 • Samenkomst: 14 uur, jeugdherberg Gent, Sint-Widostraat 11, 9000 Gent.
 • Deelnemen: graag aanmelden ifv avondmaal (deel mee veggie/non veggie).

Plannen van najaar 2022 tot de grote vakantie van 2023. De coronacrisis hopelijk live doorspoelen. Bijeenzitten ter evaluatie van het programma en het Ronserreilen en -zeilen. Dat is de tochtbegeleidersvergadering. Het is dé Hoogdag van de tochtbegeleiders-met-plannen. Zelf een tocht begeleiden in 2022? Dat is mogelijk. Laat het vooraf weten aan de Ronsercoördinatie op info@ronsers.be.

Bijeenkomst van het Bestuursorgaan en Algemene Vergadering

De leden van het Bestuursorgaan zijn van harte uitgenodigd op de vergadering met als agenda: voorbije trekkersjaar, financiën, agendapunten van de leden, volgend trekkersjaar. Nieuwe tochtbegeleiders zijn welkom om hun plannen toe te lichten. Dit jaar wordt er (hopelijk) live vergaderd in de jeugdheberg van Gent. Weekends en verlengde weekends liggen te grabbel om door geïnspireerde tochtbegeleiders ingevuld te worden. Wie belet is, laat zijn plannen, tenminste een week vooraf, aan Jurn en Linda weten zodat er rekening kan mee gehouden worden. Mee-planners hebben wel voorrang op eventuele mailsuggesties. In de voormiddag kan je meewandelen met Anneke Vanden Bergh en toch op tijd in de jeugdherberg arriveren.

Maart
Vrij 25

t/m

Zo 27

Wandelen en/of fietsen in de Ardennen

Tochtbegeleiding: Hilde Vandevelde

Tel: 0496 59 47 06

E-mail:

 • Type: relax-weekend
 • Afstand: mag je zelf bepalen.
 • Samenkomst: vrijdag, vanaf 18u00 in de verblijfplaats.
 • Verblijf: Kaleo Petite Maison - Les Marottes 48 Arbrefontaine.
 • Meebrengen: keukenhanddoek, boterhammendoos en eventueel potje en vork om overschotten van het avondeten mee te nemen voor de picknick van zaterdag en zondag. Lakens, toiletgerief, handdoek. Stapschoenen en/of fiets. Kaartmateriaal, gps als je dat hebt. Mondmasker.
 • Verkeersinfo: de gîte ligt ongeveer 10 km wandelen van het station van Vielsalm. Treinreizigers kunnen afgehaald worden aan het station. Kostendelend samenrijden met respect voor de coronamaatregelen die op dat moment gelden.
 • Deelnemen: een mailtje schrijven naar de tochtbegeleidster (ook vermelden wanneer je komt).

RELAX is misschien niet de beste benaming voor dit weekend, want zowel stevige als minder stevige fietsers en wandelaars zijn welkom. Relax betekent dat er dit weekend geen tochtbegeleider is die het tempo en aantal kilometers bepaalt. De deelnemers beslissen zelf of ze willen wandelen of fietsen, een pittige tocht over de heuvels willen doen, zich aan een gezapig tempo door het landschap willen bewegen, een paar uur gaan wandelen en daarna in een hoekje duiken met een boekje...

RELAX betekent ook dat je geen picknick hoeft mee te brengen. Je mag ’s morgens je brooddoos vullen met wat op de ontbijttafel staat. Er is voldoende brood, beleg, fruit, snackjes voor het vieruurtje… Ronsers ALL-IN was misschien een betere benaming geweest.

De deuren van de gîte staan open vanaf vrijdag 18u00. Voor wie op voorhand een seintje geeft, wordt er diezelfde avond al een avondmaal voorzien. Dit is ook het moment waarop we kunnen overleggen wie wat gaat doen. De woning ligt in een bosrijke omgeving met pittige klimmetjes, zowel voor de wandelaars als fietsers.

Jullie bepalen dus zelf het programma, zolang jullie maar op tijd terug zijn om je steentje bij te dragen aan het avondeten. Verwacht geen haute cuisine, geen uren koken, wel een lekkere, gezonde maaltijd.

Alvast een paar tochtideeën:

Fietstocht van 50 km naar het Plateau van de Baraque Fraiture, al met al niet te zwaar qua klimmetjes. De buurt kent talloze bewegwijzerde wandelroutes. Via een combinatie van verschillende lussen kun je te voet de calvaire beklimmen (aan jullie om te beslissen of je bij elk kapelletje blijft stil staan) en dan langzaam afzakken naar de Lienne om daarna via een licht glooiend landschap na 18 km terug bij de gîte te belanden.

Maart
Zo 27

Spoor 60: Mollem - Dendermonde

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0477 54 97 39

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 25 km. Inkorten is mogelijk via de NMBS-stations Opwijk, Heizijde of Lebbeke.
 • Samenkomst: 10u35 aan het station van Mollem; we vertrekken na aankomst van de trein uit Jette om 10u33.
 • Meebrengen: € 1 ronsergeld en picknick voor onderweg. Waterdichte stapschoenen, regenkledij.
 • Verkeersinfo: raadpleeg vooraf de actuele uurtabel van de NMBS. In de nacht van 26 op 27 maart schakelen we over naar zomeruur! Hou hier rekening mee of je mist de boot (lees: trein!).
 • Deelnemen: aanmelden via sms of e-mail. We volgen de coronamaatregelen van dat moment.

Spoorlijn 60 is een Belgische spoorlijn die de steden Brussel en Dendermonde met elkaar verbindt. De spoorlijn begint eigenlijk aan het station Jette in het noorden van Brussel en eindigt ruim 27 km verder in het station Dendermonde. Wees gerust: we stappen niet langs het spoor en we doen geen 27 kilometer en houden zo het spoor in het midden! Spoort dat met je interesse om met ons mee te gaan?

De tocht begint aan het station van Mollem. De GR 128 leidt ons naar de Brabantse Kouters richting Mazenzele en Droeshout, beide gehuchten van Opwijk, waar we onze picknick verorberen, al dan niet op terrasje onder het eerste lentezonnetje!

Van hieruit gaat het naar de wachtbekkens die Lebbeke rijk is. De Vondelbeek in Lebbeke werd berucht want langs haar oevers veroorzaakte ze steeds terugkerende overstromingen. Na de aanleg van enkele wachtbekkens is de kans op overstromingen verminderd, maar niet verdwenen. Deze wachtbekkens dienen in de eerste plaats als bufferbekken, maar ze werden zo ingericht dat ook mens en fauna en flora er wel bij varen.

Met een kilootje modder extra aan onze (berg)schoenen zoeken we de kerkwegeltjes op richting Sint-Gillis Dendermonde en uiteindelijk ook het station van Dendermonde waar een frisse slotpint de modder snel doet vergeten!

april
Za 2

t/m

Zo 3

Han-sur-Lesse

Tochtbegeleiding: Yves Vincent en Marilyn Carpentier

Tel: 053 70 66 98 voor vragen of aanmelden, 0484 94 25 27 tijdens de tochtdagen

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: dagafstanden van ± 20 km (inkortbaar bij slecht weer).
 • Samenkomst: om 10u30 aan de ingang van onze overnachtingsplaats. Als er geen plaats meer is op de parking van de gîte, dan is er ook nog plaats in de straat aan de zijkant (rue de la Lesse). Normaal is de gîte open voor wie nog van het sanitair gebruik wil maken. Ook in het begin van de straat bij de toeristische dienst nabij de kerk is dit mogelijk.
 • Verblijf: Gîte d'Etape Kaleo, Rue du Gîte d'Etape 10 ,5580 Han-sur-Lesse, tel. 084 37 74 41.
 • Meebrengen: lakens zijn in de prijs inbegrepen. Picknick en drank voor 2 dagen. Zondagochtend is wel een bezoek aan een kleine supermarkt mogelijk.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Han-sur-Lesse, een deelgemeente van Rochefort, is geografisch een grensgeval. Je bent hier nog net in de provincie Namen en de Famenne, maar wel aan de rand van provincie Luxemburg en de Ardennen. De Lesse en de Lomme hebben hier in het kalksteengebied indrukwekkende grotten uitgesleten. We blijven boven de grond, maar we zullen zeker tiennes (kalksteenheuvels) en karstformaties zien. Veel vlakke stukken zitten er niet in de wandelingen, maar de heuvels zijn hier wel minder hoog dan in de "echte" Ardennen. Avontuurlijke paadjes zijn ook verzekerd. De meeste toeristen zakken af naar Han-sur-Lesse voor het wildpark en de grotten, maar de omgeving is ook zo mooi dat we direct vanuit het dorp twee afwisselende dagwandelingen kunnen maken.

Zaterdag zetten we koers naar het zuiden. Amper een uur na ons vertrek zitten we al in provincie Luxemburg, op het grondgebied van Resteigne. We wandelen door een schitterend natuurgebied waar we met wat geluk nog kunnen genieten van de wilde narcissen. Tegen het middaguur kunnen we terecht op een camping voor onze picknick. 's Namiddags passeren we het kasteel van Resteigne. Via Auffe geraken we terug in Han-sur-Lesse. Zondag gaat onze tocht noordwaarts naar de Lomme. We wandelen langs een grot waaruit een ondergrondse zijrivier van de Lomme komt. Verderop komen we aan een schitterend uitzichtspunt met zicht op de oude bedding van de Lesse die de rivier volgde vooraleer ze een onderaardse loop ging volgen. We zullen vanuit de hoogte ook het wildpark zien. Als je denkt op het einde van het weekend last te heben van blaren, spierpijn of andere pijn, kun je een hamer en een spijker meebrengen. Aan de ingang van de kerk van Han-sur-Lesse staat namelijk een "spijkerboom". Je houdt de spijker eerst stevig op de plaats van de pijn en nadien klop je de spijker, inclusief de pijn, in de boom. Overdag zullen we geen café passeren, maar op het einde van de dag vinden we in Han-sur-Lesse zeker een café. Alhoewel, tegenwoordig met alle mogelijke coronamaatregelen kun je als tochtbegeleider zelfs dat niet meer met zekerheid publiceren…

April
Wo 6

Eppegem

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km
 • Samenkomst: om 10u35 aan het station van Eppegem. De trein uit Antwerpen komt er aan om 10u27, vanuit Brussel 10u05 of 10u32 uur. Kijk wel even voor de werken op die lijn (soms neemt een bus het traject over).
 • Meebrengen: Picknick en drank. Café is onzeker.
 • Deelnemen: graag bij de tochtbegeleidster aanmelden: telefonisch, per e-mail of sms. € 1 Ronsergeld wordt ter plaatse opgehaald.

Heeft iemand ooit van Eppegem gehoord? Behoudens dat de zus van Linda, tochtbegeleidster van de dag, er woont en er vrijwilliger is bij Natuurpunt, is het een gewone, bijna troosteloze halte van op de lijn Antwerpen-Mechelen Brussel. Af en toe stopt er een trein en die neemt dan vooral pendelaars mee richting Brussel en ‘s avonds omgekeerd. Wij doen een ander soort werk en in omgekeerde volgorde. Als de pendelaars vertrokken zijn, starten wij onze tocht door een streek die amper gekend is, maar toch een en ander te bieden heeft: veld, water, bos. De Zenne is nooit ver weg.

We vertrekken aan het station van Eppegem en stappen langs landelijke wegen via de streek-GR en de GR 128 naar het Dalemansbos. Langsheen Zemst-Bos en Zemst-Laar bereiken we via de GR12 de gemeente Humbeek. De gemeente kwam in het nieuws met het woonzorgcentrum dat helaas een groot aantal covid19-slachtoffers kende tijdens de eerste lockdown. We lopen naar de vaart en bereiken doorheen de velden Grimbergen. We verkennen er het mooie Lintbos. We zoeken de Maelbeek op en bereiken zo de Groene Gordel die ons naar de Verbrande Brug leidt. De Erasmus-voetweg en de Lange Tangebeek-voetweg nodigen uit voor een tocht tot aan de Zenne. De kerk van Eppegem is reeds in zicht… De crèmebar aan het station is in de lente al open en daar kunnen we wellicht wel ons afscheidsdrankje nuttigen of likken als het weer het toelaat. De trein pikt ons op voor de terugrit.

April
Za 9

Reynaert achterna

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0477 54 97 39

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km
 • Samenkomst: het station van Belsele. We vertrekken om 10u30 of na aankomst van de treinen uit zowel richting Antwerpen als Gent om 10u28.
 • Meebrengen: Picknick, drank, € 1 ronsergeld en zoals gewoonlijk: je goed humeur. Waterdichte stapschoenen.
 • Verkeersinfo: auto: zowel aan het station van Belsele als Sinaai kan je gratis parkeren. Trein: weekend biljet heen en terug naar Belsele of Sinaai naargelang van de richting waaruit je komt aangespoord.
 • Deelnemen: corona is nooit ver weg; best aanmelden ingeval corona ons terug parten zou spelen. We wandelen en handelen volgens de op 9 april geldende coronamaatregelen (hopelijk code geel).

Het Land van Waas is de moeite waard om te bewandelen. Waes staat voor slijk, mist en moeras. We volgen deels het Reynaertpad en laten ons verrassen door de bolle akkers in de streek.

We vertrekken aan het station van Belsele. Al gauw bereiken we de bossen van Puivelde en via een reeks wegeltjes zoals de Koutermolenwegel, Sinaaiwegel, Weduwe Vossenwegel stappen we via de boskapel, ook het kapelleke van de bezekoek genoemd naar Puivelde met als patroonheilige Sint Antonius en zijn “verken”. De Molenbeek en verderop de Stekense Vaart leiden ons naar Park Zomerhuis alwaar we picknicken.

Hier begint het 2e luik van de wandeling: dwars door de fondatie van Boudelo. De Fondatie van Boudelo: zo’n benaming verzinnen ze natuurlijk alleen in ’t Waasland. Niemand die er wijzer van wordt. Dus zullen we het even voor je uitleggen. De Fondatie van Boudelo – ook wel: de Stichting van Boudelo – is een lappendeken van voormalige abdijgronden ten noorden van Sinaai. Het werd een dikke 800 jaar geleden gesticht. Hier liggen plakjes vochtig grasland en streepjes hakhoutbossen organisch aan elkaar geweven op de Ronsers te wachten. Loofbossen, populieren en knotwilgen staan als palen in het landschap. En worden door niets, maar dan ook werkelijk niéts verstoord.

Want los van de vele dieren die je hier kan vinden, zijn het rust en stilte die hier de dienst uitmaken. Als je op zoek bent naar Kalmte met grote K, dan is de Fondatie van Boudelo een godsgeschenk met als (letterlijk) hoogtepunt de 8 m hoge uitkijktoren vanwaar je kan genieten van het omringende groen. We stampen de modder van onze laarzen of stapschoenen en zoeken de streek-GR op richting het fraaie dorpscentrum van Sinaai “Den Dries”, beschermd sinds 1983.

Het station van Sinaai, eindpunt van deze dagstaptocht, is nog een paar km verder: de afscheidspint in de “Lokomotief” wenkt!

April
Za 16

t/m

Ma 18

Antwerpse Kempen, langs Aa en Nete tot aan de Schelde

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser, Mechelen

Tel: 015 27 19 50, 0495 77 82 51 (Jan) of 0499 52 23 59 (Geertje)

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: de dagafstanden schommelen tussen 66 en 68 km. Alle dagen zijn zo goed als vlak. We gebruiken naast het fietsnetwerk zoveel mogelijk landelijke en trage wegen. Zoals vermeld komen er onverharde stukken in de tocht voor.
 • Samenkomst: Paaszaterdag 16 april 2022 aan de NMBS-parking van het station van Herentals (de parking is gelegen aan het kruispunt van De Perronstraat met de Stationstraat). Volgens de website van de NMBS is deze parking nog gratis. We vertrekken om 10u00.
 • Verblijf: we blijven twee nachten in Hostel Pulcinella, Bogaardeplein 1, 2000 Antwerpen, tel. 03 234 03 14.
 • Meebrengen: picknick en drank voor de drie middagmalen. Als het weer het toelaat picknicken we ergens in het veld. Valt het tegen dan zoeken we een café op. De tocht is nog niet voorgefietst bij het opstellen van de aankondiging, dus de cafés zijn niet zeker (maar volgens kaart en internet wel aanwezig).
 • Verkeersinfo: je bereikt Herentals per auto makkelijkst langs de E313, afrit 20 Herentals. Voor GPS gebruikers: De parking ligt bij het station van Herentals, op de hoek van de Perronstraat en de Stationstraat.
 • Deelnemen: liefst telefonisch aanmelden op ons vast telefoonnummer, per mail kan ook.

Het wordt donkerder, Sint Maarten is langs geweest, Sint Niklaas is onderweg, Kerstmis doemt aan de horizon, en we worstelen nog met Corona. Toch, en misschien wel juist daarom, denken we aan Pasen en de traditionele fietstocht in dat weekend. We opteren dit jaar voor een tocht in de Antwerpse Kempen, met 2 overnachtingen in het centrum van Antwerpen, de stadsjeugdherberg Pulcinella.

Afwisselend, weinig hoogteverschillen en in druk bebouwd gebied, wat het voordeel biedt dat we naar alle waarschijnlijkheid ook cafés die open zijn, kunnen bezoeken.

Het parcours is bijna vlak, op de eerste dag stijgen en dalen we 160 meter, Paaszondag zijn de totale hoogteverschillen beperkt tot 170 meter en op Paasmaandag houden we het zelfs bij 130 meter op en neer.

Paaszaterdag:

We vertrekken van de stationsparking van Herentals, en volgen eerst een stukje de vallei van de Kleine Nete. Voor Vorselaar steken we de Aa over, fietsen noordelijk langs Zoersel, waarbij we het vliegveld van Oostmalle aan onze rechterkant houden. Via Oostmalle rijden we naar Westmalle, waar we een picknickplek hopen te vinden. We blijven noordelijk aanhouden naar het Kooldriespark. Hier stuiten we op het kanaal Dessel-Schoten en draaien we naar het zuidwesten. Bij Sint-Job-in-’t Goor kiezen we voor de noordelijke over van het kanaal dat we verder volgen tot het Albertkanaal. Bij Merksem steken we het Albertkanaal over en zoeken onze weg langs Antwerpen Noord en het Sint Jansplein, de Sint Jacobskerk en een kort stukje van de Meir naar de Jeugdherberg op het Bogardeplein. De voorziene afstand is 66 km, waarvan 7 km onverhard, 3 km gravel en 1 km kasseien (‘t is maar dat je het weet)

Paaszondag:

Op picknick en regenbenodigdheden na blijft de bepakking in de jeugdherberg op ons wachten. Je kunt in Antwerpen de OLV toren moeilijk missen, dus rijden we er eerst even langs, om daarna langs de Schelde landinwaarts naar de Hobokense polder te fietsen. Bij Fort 8 verlaten we de Schelde en rijden langs het Domein Klaverbad naar het kasteel Hemiksemhof. We fiesten via De Boerenhoek zuidelijk om Aartselaar heen, passeren een kasteeltje en de Vuile Plashoeve, en steken ter hoogte van de universiteitscampus Drie Eiken de E19 en de Antwerpsesteenweg over, naar het centrum van Edegem, waar we hopen een café om te picknicken te vinden.

Via Hove fietsen we door de velden tussen Boechout en Lier door naar Ranst. We blijven zuidelijk van de E313 en fietsen door Wommelgem naar Fort 2. We houden het vliegveld van Deurne zuidelijk van ons en steken de Antwerpse ring en Singel iets ten noorden van het station van Berchem over om naar Zurenborg te fietsen. Via het stadspark bereiken we de wijk Sint-Andries, waar de jeugdherberg met de avondmaaltijd op ons wacht. We voorzien dat de tocht 68 km bedraagt. Hiervan zijn 4,5 km onverhard, is er 544 gravel en iets minder dan 3 km kasseien.

Paasmaandag:

Met bagage terug naar het station Herentals, ditmaal langs het zuiden. We verlaten Antwerpen langs het park Antwerpen Noord, maar komen eerst wel op het Mechelsplein een bakker tegen, fietsen dan langs de Rooseveltplaats en het De Coninckplein naar park Antwerpen Noord. We steken de Noordersingel en de ring over, en volgen het ringfietspad naar het zuiden. We dwarsen het Rivierenhof, steken de E313 over nabij Wommelgem en fietsen naar Ranst, rijden langs Broechem, naar het zuiden, maken een ommetje rond het Fort van Broechem, steken het Netekanaal en volgen een eind de Kleine Nete, op weg naar Nijlen. Hier zouden we normaal een café moeten kunnen vinden om het middagmaal op een comfortabele manier te nuttigen.

We blijven zuidelijk fietsen en zoeken de dijk van de Grote Nete op nabij Gestel, we rijden daarna door de velden ten noorden en ten oosten van Berlaar en fietsen daarna langs een schilderachtig pad op de Netedijk naar Itegem. We vervolgen onze weg tussen Wiekevorst en Herenthout door tot we een fietspad op een oude spoorwegbedding vinden in de buurt van het Kasteel van Noorderwijk. Hier maken we een bocht naar het noorden, richting Herentals, dat vlakbij ligt aan de overkant van de samenkomst van het Albertkanaal en het kanaal van Bocholt naar Herentals. We fietsen door het centrum van Herentals naar de stationsparking. De tocht is gepland met een lengte van 67,5 km, waarvan iets minder dan 7 km onverhard (de Netedijk vooral), iets meer dan 2 km gravel en 1 km kasseiweg.

April
Wo 20

Destelbergen - Gent (en terug)

Tochtbegeleiding: Johan Vereecke

Tel: 0499 74 40 58

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 17 km
 • Samenkomst: Sporthal Bergenmeers, Koedreef 1, 9070 Destelbergen. Vertrek om 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. Sanitair is beschikbaar in de sporthal. Het café opent speciaal voor ons vanaf 9u15.
 • Meebrengen: picknick voor ‘s middags in Herberg Macharius. Lunchafval nemen we mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: vlakbij de sporthal is er gratis parkeergelegenheid.
 • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina. De tochtbijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten.

Deze activiteit was oorspronkelijk gepland in januari, maar werd omwille van Covid verplaatst naar 20 april.

Vanuit de Damvallei in Destelbergen wandelen we langs de Schelde tot aan de plek waar Gent is ontstaan en we de ruïnes van de Sint-Baafsabdij terugvinden. Na de middag keren we via het Groot Begijnhof, groene eilanden en kastelen terug naar Destelbergen.

De Damvallei is een natuurgebied vlakbij het klaverblad van de E17 en de R4 op het grondgebied van Destelbergen. Het is hier altijd een waterrijk gebied geweest, met vele beken en zijarmen van de meanderende Schelde. Het Damvalleimeer is ontstaan door zandwinning bij het aanleggen van de autostrades.

We starten onze wandeling met een lus rond het Damvalleimeer en begeven ons dan in de richting van de Schelde die we een heel eind stroomopwaarts volgen. We stappen hier langs één van de armen van de Schelde die niet gekanaliseerd is. Sommigen willen in Heusden een sluis bouwen, de rivier uitbaggeren en ook hier bevaarbaar maken voor jachten; natuurliefhebbers pleiten voor het behoud van dit “Gentse Zwin”, met zijn bijzondere fauna en flora, onderhevig aan de getijden. Voor ons zien we de Gentse torens, aan de overzijde van de stroom het natuurgebied van de Gentbrugse Meersen. Ter hoogte van Gentbrugge steken we de brug over en wandelen we verder langs een rustig pad op de andere oever. Hier heeft een oud industriegebied plaats gemaakt voor een nieuwe woonwijk. In het Keizerspark steken we opnieuw de Schelde over om dan weer een zijarm te volgen, langs een smal paadje op de oever, de Achtervisserij. Hier werd in de achttiende eeuw een kanaal gegraven, parallel aan de Schelde, omdat deze laatste te bochtig was voor de scheepvaart.

We bereiken nu stilaan het stadscentrum, vlakbij de samenvloeiing van de Leie en de Schelde, die in 2018 terug is opgengelegd. De huidige jachthaven Portus Ganda bevindt zich op de plek waar Gent in de Middeleeuwen is ontstaan. We steken de brug over en kijken uit op de site waar zich omstreeks de tiende eeuw de Sint-Baafsabdij bevond. Van dit complex resten nu enkel nog een ruïne en de intact gebleven eetzaal. Op de plaats van de vroegere abdijkerk geven beplantingen de plaats van de zuilen aan en zo kunnen we ons een beeld vormen van het imposante gebouw. De schuld voor het grotendeels verdwijnen van dit historisch erfgoed ligt bij Keizer Karel: hij vond dat de Gentenaars teveel noten op hun zang hadden en liet de abdij afbreken, om plaats te maken voor een militair bolwerk; een restant hiervan is de Spaanse Gouverneurswoning in deze buurt. Naast de abdijsite, waar nu een park ligt en een woonwijk is gebouwd bevonden zich van 1857 tot 1987 de “Nieuwe” Beestenmarkt en het Stedelijk Slachthuis. Van dit laatste is enkel het poortgebouw bewaard: de huidige Herberg Macharius waar we, met dank aan Robert, onze middagpauze kunnen houden.

Na de middag richten we onze schreden naar het Groot Begijnhof, gebouwd in de negentiende eeuw. We doorkruisen deze stemmige oase en gaan dan op zoek naar een beetje groen waarlangs we de stad kunnen verlaten. We wisselen noodgedwongen natuurpaden af met enkele rustige woonwijken. Bij de kapel van Bergenkruis kunnen we fysiek en mentaal uitrusten: sinds eeuwen is dit een bedevaartplaats. Het nabijgelegen kasteel Succa dateert uit de zestiende eeuw. En daarna is het niet ver meer naar het centrum van Destelbergen waar we het Damvalleimeer en de sporthal met café terugvinden.

April
Zo 24

Ellezelles/Elzele (Pays des Collines)

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 20,2 km over heuvelend terrein.
 • Samenkomst: op het dorpsplein van Ellezelles om 9u45. We vertrekken om 10u00.
 • Meebrengen: goede wandelschoenen, picknick, voldoende drank (er zijn geen cafés onderweg) en € 1 Ronserbijdrage.
 • Deelnemen: graag per mail aanmelden bij de tochtbegeleidster. Op de dag zelf kan je bellen op 0495 899 209.

Het Pays des Collines is een heuvelachtige en mysterieuze regio waar fantastische wezens en ondeugende heksen heersen. De onaangetaste, bucolische landschappen zijn bezaaid met knotwilgen en bosjes en worden doorkruist door ongewone wandelpaden die het natuurgebied zijn bovennatuurlijke uitstraling geven. Het moet gezegd worden dat tradities en folklore hier nog sterk aanwezig zijn, bestendigd door kunstenaars en de lokale bevolking die de oude tradities met liefde in eer houden. (Bron: VisitWapi.be). de Ronsers heuvelen en keuvelen er tijdens een mooie dagstaptocht.

Op het dorpsplein zien we sporen van de heksenfolkore: in 1610 zou de plaatselijke heks Quintine in Elzele opgehangen en verbrand zijn. Maar we duiken onmiddellijk de mooi natuur in. Langs het knooppuntennetwerk ‘Pays des Collines’ vervelen we ons geen moment: de natuur is in dit seizoen op haar mooist, we wanen ons soms in Frankrijk: groene heuvels, verspreide ‘hameaus’ met daartussen het typische bocagelandschap van de streek. Als we geluk hebben bloeien hier en daar de boshyancinten onder de stralende lentezon. Kom mee Ronseren!

April
Do 28

Wase stilte!

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: maximum 55 km.
 • Samenkomst: 10u30 ter hoogte van parking 2 (zwembad) van het provinciaal domein Puyenbroeck, Stenenbrug, Wachtebeke.
 • Meebrengen: picknick en drank voor onderweg. Een fiets in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden! Herstelmateriaal in geval van lekke banden en mogelijke andere ‘ongemakken’.
 • Deelnemen: aanmelden per e-mail of telefonisch ten zeerste aanbevolen met vermelding van gsmnummer.

Deze tocht stond vorig jaar reeds op het programma. Helaas door het winderige weer en de nog niet in conditieverkerende tochtbegeleidster, in dit geval ‘tochtlijdster’, die onderweg zelfs afhaakte en het minimale aantal deelnemers staat deze tocht terug op het progamma.

Zalig zoeven langs stille wegen, waar je de vogels nog écht in surround sound hoort fluiten – zonder vervelend gebrom, gekling of gedoe van de denderende vooruitgangstrein. Fietsen over heerlijke reepjes asfalt, die opgeslokt worden door het groene landschap dat zich ver voor je uitstrekt. Halt houden aan pittoreske bezienswaardigheden waar je anders misschien niet naar omkijkt, maar die zich nu in al hun schoonheid voor je ontplooien…

De Wase Stilteroute is er eentje voor de boekjes. Een fietstocht die je gewillig op ‘speel terug af’ zou zetten en waar je nog wekenlang van nageniet, totáál ontspannen.

Klaar voor de trip? Wacht è beke tot donderdag 28 april…

Start in? Jawel! Starten doen we inderdaad in Wachtebeke. Van daaruit gaat het langs waterlopen, natuurgebieden en de pure parels van het Waasland. Wanneer we starten gaat het bijna meteen het jaagpad op.

Dat pad slingert langs de rustgevende wateren van de Moervaart. Hier laten de Reepkens zich van hun mooiste kant zien. Een drassig natuurgebied dat voor een goed deel gezapig onder water staat, tot groot jolijt van de talloze watervogels die hier volledig in hun sas zijn.

Het heerlijke Heidebos

Een fenomenaal natuurgebied dat zich uitstrekt over 260 hectare. Het landschap kruipt meteen onder je vel, met z’n zachte groentinten, grazende Galloway-runderen en de honderden vlinders die hier ietwat dronken in het zonlicht door de lucht laveren. Een rustpunt met grote R. En de geknipte halte op de Wase Stilteroute. Vandaar gaat het richting Fondatie van Boudelo. Dit was vroeger de locatie van een prachtige abdij. Die is inmiddels weg en verdwenen, hoewel ze nog altijd verder leeft in de verhalen van Reynaert de Vos. Die sage zou hier namelijk het levenslicht gezien hebben. In Daknam, een deelgemeente van Lokeren, gaan ze er prat op dat hiér het verhaal ontstond. Het dorpse leven staat dan ook voor een groot deel in het teken van het verhaal. Je kan geen brasserie binnenwandelen of ze is vernoemd naar een van de protagonisten.

De magie van de Kruiskapel

Terug de fiets op en daar doemt de Kruiskapel al op, een stemmig kerkje én een bedevaartsoord met miraculeuze geschiedenis. Het moet gezegd worden dat deze magische plek je niet onberoerd laat. Ook tochtbegeleider Marc Vandemeerssche kwam hier langs, maar dan te voet op 9 april. Bij wie is er de meeste boetedoening?

April
Za 30

Door bossen van Leuven naar Bierbeek

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km, maar inkorten halfweg kan.
 • Samenkomst: zaterdag 30/4 om 10u00 in de wachtzaal van het station van Leuven.
 • Meebrengen: degelijk schoeisel, boterhammen en drank, een zakje voor je afval, € 1 Ronsergeld, een Lijnkaart als je er een hebt. Cafeetje ‘s middags mogelijk bij slecht weer.
 • Verkeersinfo: vanuit Bierbeek zijn er minstens 2 bussen per uur terug naar Leuven.
 • Deelnemen: aanmelden niet nodig.

Een hele dag hossen door de bossen!

We trekken eerst door Leuven langs stille straten en door het stadspark waar een oehoekoppel zich waarschijnlijk heeft gevestigd. Deze prachtige uilen (50 cm groot met een vleugelspanwijdte van 180 cm) zijn nog maar net terug in Vlaanderen maar dat ze zich in het centrum van Leuven zouden vertonen en misschien zelfs gaan broeden was toch onverhoopt. We trekken ook door het Groot Begijnhof en langs het kasteel van Arenberg.

Het eerste bos dat we aandoen is het Heverleebos, waar de biodiversiteit de laatste tijd nog is toegenomen. Reeën en vossen waren er al lang en enkele jaren geleden kwamen er everzwijnen vanuit Wallonië opdagen. Onlangs werden we in Heverlee ook nog verblijd met de komst van een wolf. Een lief beest blijkbaar want hij heeft niemand opgegeten. Maar voor alle zekerheid, als je er nogal appetijtelijk uitziet, blijf je beter uit de buurt. En rode hoofddeksels zijn ten zeerste af te raden!

Eens voorbij de Vaalbeek die de Zoete Waters voedt, komen we in Meerdaalwoud. Behalve de leuke beesten waarover zo-even sprake, maar die we waarschijnlijk toch niet te zien krijgen, zijn er ook nog heel wat plantjes die nu in bloei zullen staan: speenkruid, bosanemoon, aronskelk en misschien ook de phallus impudicus. Langs dreven, holle wegen en kleine voetwegen komen we tenslotte aan in Bierbeek waar we na een afscheidspint met de bus terug in Leuven geraken.