De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Februari
Zo 4

Waasland - Sinaai

Tochtbegeleiding: Felix Vercauteren

Tel: 0472 74 63 72 of 03 766 23 99

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 25 km
 • Samenkomst: station van Sinaai om 10u00.
 • Meebrengen: goede stapschoenen en kleding. Picknick en € 1 ronsergeld.
 • Verkeersinfo: Sinaai is te bereiken via spoorlijn Gent - Antwerpen, via N70 Antwerpen- Gent en E17 Antwerpen-Gent, afrit Waasmunster.
 • Deelnemen: aanmelden moet niet maar is altijd fijn.

Het Waasland is een weinig gekende streek met een lange geschiedenis. Onsproten uit een groot woud groeide het Waasland uit tot een bloeiende landbouwstreek en later kende de textielindustrie hier ook gouden tijden. Ooit maakte Reynaert de Vos hier de mensen het leven zuur. De tochtbegeleider daarentegen heeft een bravere inborst en volgt graag het rood-wit gestreepte. Garantie op mooie paadjes dus.

Waarschijnlijk onstond Sinaai als een Frankisch dorp in de periode 400-800. In 1217 werd Sinaai een zelfstandige parochie. In 1219 schonk Gravin Johanna van Constaninopel een rechthoekige strook grond die overeenkomt met de terreinen van de huidige Dries, gemeentehuis, kerk en kerkhof. In 1976 werd het een deelgemeente van Sint-Niklaas. De wandeling vandaag brengt ons in een landschap van bolle akkers. Agrarisch gebied met akkers en weiden. Langs de Stekense vaart en Moervaart geniet je van de meersen. Verder wandelen we door de bossen van Puivelde. Voorbij Stekene komen aan de Baudelohoeve. We stappen door het natuurgebied de Fondatie. ­Vandaar trekken we naar de Dries van Sinaai, om vervolgens onze startplaats op te zoeken. Je zal het geweten hebben!

Februari
Zo 11

Van Bornem naar Bornem

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0479 54 50 61

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 25 km, inkorten is mogelijk.
 • Samenkomst: aan het station van Bornem om 10u00, we vertrekken na aankomst van de trein uit Mechelen om 10h05
 • Meebrengen: modderbestendige stapschoenen en kledij aangepast aan de weersomstandigheden. Picknick en 1 € ronsergeld.
 • Verkeersinfo: het station van Bornem ligt op het spoorwegtraject Mechelen - Sint-Niklaas. AutoRonsers kunnen kosteloos parkeren aan het station.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet.

De Ronsers stappen een kleine variante van de alombekende “dodentocht” in een winterse omgeving. Benen insmeren is niet echt nodig. Bornem ligt geprangd tussen de Schelde en de N16 en heeft heel wat natuurpracht op zijn grondgebied. Het kasteel Marnix van Sint-Aldegonde ligt verscholen in het groen. Branst, Weert, Mariekerke, Sint-Amands wedijveren om de mooiste Scheldezichten. We stappen een 25-tal km langs een selectie van trage wegen, paadjes, wegeltjes en picknicken in de “Zates”, het bekendste cafeetje van Bornem en daterend uit 1938. Uiteraard kan een afscheidspint niet ontbreken in een van de gelegenheden in Bornem-dorp.

Februari
Za 17

t/m

Zo 18

Gaume - Saint-Walfroy (F)

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: dag 1: 23 kilometer, 587 m klimmen, 446 m dalen. Dag 2: 22 kilometer, 338 m klimmen, 480 m dalen.
 • Samenkomst: aan het restaurant Nouvelle Hostellerie d’Orval om 10u15, vlakbij de abdij, op de N-88.
 • Verblijf: avondmaal, overnachting en ontbijt in de Gîte Etape - Ermitage Saint Walfroy. Route de Saint Walfroy, F-08370, Margut. De bedden zijn gedekt. Lakens meenemen hoeft niet. We slapen in twee- tot driepersoonskamers. Het gebied is muisstil en donker. Sterrenpracht gegarandeerd.
 • Verkeersinfo: kostendelend meerijden kan. Ten laatste een week voor vertrek bezorgen we je de deelnemerslijst om onderling verder af te spreken.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Als de dagen net iets langer aanvoelen, gaan we de Gaume eens verkennen. Dat glooiende gebied met zijn prachtige cuesta’s en vergezichten deden we al even niet meer aan. Tijd om daar verandering in te brengen en ons te laten leiden langs mooie kerkwegels, afgezoomde weilanden en mummelende beekjes. Het oorlogsverleden zien we hier en daar nog in de vorm van een bunker, maar die garandeert dan weer een mooi uitzicht.

We gaan van het ene heiligdom naar het andere. Op zaterdag trekken we vanaf het kruispunt in Orval de natuur in: eerst langs wat betonbaantjes omdat het niet anders kan, later langs onverharde wegen. We stappen naar Herbeuval en Thonne-le-Thil en duiken daarna weer het bos in om dan het prachtige Provençaals aandoende Bièvres te bezoeken. Via het bos en een steile klim komen we aan de Ermitage die na lange tijd zonder gezeten te hebben, met E.H. Lucien Marguet opnieuw over een kapelaan beschikt. ‘s Avonds laten we ons verwennen door de culinaire en hemelse geneugten.

Op zondag volgen we eerst nog even de kamweg alvorens we ons naar benden storten. Via Auflance en Mogues naderen we stilaan de uitgestrekte bossen van Orval waar we, eens aangekomen op de parking, ons tegoed kunnen doen aan een plaatselijke trappist. Dat hij zal smaken, daar zijn we nu al zeker van. De zegen voor een behouden thuisreis krijg je erna.

Februari
Wo 21

Rumbeke (Roeselare), Zilverberg, Bergmolenbos

Tochtbegeleiding: Roland Vansteelandt

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 19 km in twee lussen.
 • Samenkomst: samenkomst op de parking van de stedelijke begraafplaats op de wijk Zilverberg in Rumbeke (Roeselare), Karabiniersstraat 52. Toilet beschikbaar in diensthuisje. Geen café. Start om 10u00 voor de eerste lus van 10 km. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Verplaatsing met de auto’s: na de eerste wandellus rijden we 2,5 km ver naar Taverne De Kleiputten Babilliestraat 2a Rumbeke voor de middag en de start van de tweede wandellus.
 • Meebrengen: geen picknick voor deze jubileumtocht.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld eventueel carpooling. Uiterste datum zondag 18 feb. 2018. Deelname € 15, vooraf te storten op Midweekstappen IBAN BE98 9730 9463 9193 BIC ARSPBE22. Feestdronk, royale broodmaaltijd, kaas en vlees, groentjes, fruit en soep, tochtbijdrage inbegrepen. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

2003-2018 Jubileumtocht. Midweekstappen presenteert in Rumbeke (Roeselare). Voormiddag: tocht omgeving De Zilverberg. Middag: feestdronk aangeboden, broodmaaltijd en soep (geen picknick deze keer). Namiddag: tocht omgeving De Kleiputten, Sterrebos, Bergmolenbos.

Voormiddag - lus van 10 km, Zilverberg, Stroroute, Vierkavenbos, Zilverberg

De Zilverberg is een gehucht in het zuiden van Roeselare gelegen. Het is met zijn 35 m het hoogste punt van Roeselare. Het biedt heel wat panorama’s naar het zuiden over de land- en tuinbouwstreek. De Stroroute, fietsroute op de oude spoorwegzate, verbindt De Zilverberg via Moorslede met Zonnebeke. De Vierkaven is pas aangeplant tussen 2002 en 2011. We vinden er een variatie van naaldhout, loofhout, weiden, gelegde hagen, boomgaard... De talrijke poelen en het moeras aan de Roeselaarsebeek zorgen voor heel wat waterleven. Via de GR 128 West keren we terug over de bult van de Zilverberg naar de auto’s. Na de tocht verplaatsing met de auto’s naar Taverne De Kleiputten, Babilliestraat 2A, Rumbeke (Roeselare) voor de middagpauze. 2,5 km ver.

Middag

Na de feestdronk wordt de soep en broodmaaltijd met groentjes individueel opgediend.

Namiddag - tweede lus van 9 km

Start aan de taverne, de auto’s blijven staan. Het Bergmolenbos is het stadsbos in wording ten zuiden van Roeselare. Aan de rand van het bosuitbreidingsproject vind je de Kleiputten, het gastverblijf voor heel wat vogels. Een 9 hectare groot domeinbos met verschillende loofboomsoorten omringt de kleiputten. Iets verderop vind je een fruitboomgaard en het provinciedomein Sterrebos met een negentiende-eeuws kasteelpark. Er is horeca en speelplein en wandelpaden. Het historische waterkasteel, (zestiende eeuw) is nu eigendom van NV Sterrebos en het wordt verhuurd aan de Beroepsvereniging van Autobus-en Autocarondernemers van West-Vlaanderen. Het Bergmolenbos heeft een aanplanting van een hoogstammige fruitboomgaard met doornhaag. Hij geeft toegang tot MUZE’UM L, Licht en landschap. Het museum functioneert als een monumentale lichtgenerator, die de lokale lengtegraad tot een lichtmeridiaan transformeert en waarbij de centrale kunstenaar de zon is. Een manshoog uitgestrekt wit gebouw ligt op een heuvel tussen het blauw en het groen, een traploze gang leidt je naar beneden onder een ingekaderde hemel. Op de archeosite Oude Zilverberg (35 m) staan op de gevonden paalsporen van een nederzetting uit het begin van de bronstijd, thans metalen pijlers, niet als een reconstructie, maar als ‘herinnering aan’ een hedendaagse installatie door ‘art in situ team’. Café (oude) Zilverbergstatie, verwijst naar de opgebroken spoorlijn Roeselare-Menen. We maken gebruik van de oude spoorwegzate (GR 128 WEST) om weer in het Bergmolenbos aan te belanden. De verschillende bospercelen zijn aangeplant op de landerijen van oude hoeves die hun landbouwactiviteit gestopt hebben. We vinden er een praktijkhoeve van Het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut, een gasthoeve en Taverne De Kleiputten voor het afscheidsdrankje.

Februari
Za 24

Op en af over de heuvels langs de Maas

Tochtbegeleiding: René Brynaert

Tel: 016 40 66 30

E-mail: (niet voor snel antwoord)

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km, maar lees de tekst.
 • Samenkomst: station van Godinne op de Maas (niet Gedinne!) om 10u30. We wachten op de trein uit Brussel die om 10u32 aankomt.
 • Meebrengen: de gewone spullen: stevige schoenen, aangepaste kledij, boterhammen en drank, € 1 ronsergeld, wat kleingeld voor een eventueel café, een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: we komen met de trein terug uit Dinant. Een strook op een Railpas is waarschijnlijk goedkoper dan een WE-biljet. Dit laatste is pas interessant als je heen en terug meer dan 200 km reist.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar is niet nodig.

Van Godinne naar Dinant bergop, bergaf en misschien bekaf. We vertrekken bij het station van Godinne en laten de Maas al dadelijk achter ons op zoek naar wit-rode tekens van de GR 126 die we meestal zullen volgen. Het gaat al direct bergop om eerst goed op te warmen. Een stukje bos en daarna zijn een blik op het kasteel van Tricointe en op een massieve vierkantshoeve onze beloning. Dan bergaf naar de Bocq waarvan het water wordt opgevangen als drinkwater voor Brussel. Dat weet ik nog van op school en van de bijhorende schoolreis! Dan weer bergop naar Evrehailles en langs de ruïnes van het kasteel van Poilvache naar de Maas en het dorpje Houx. Langs de Maas lopen is niet zo leuk wegens het verkeer op de weg en daarom trekken we nog maar eens naar de hoogte, naar het dorp Awagne. Na elke klim naar een top volgt als beloning een afdaling. Na een tijdje krijgen we de abdij van Leffe in het vizier. Het bekende gelijknamige bier wordt daar niet meer gebrouwen maar ergens in de fabrieken van InBev. Nu kunnen we rustig langs de Maas naar het centrum van Dinant, tenzij er nog amateurs zijn om op te klimmen naar de citadel om helemaal stoer te doen.

 

Maart
Zo 11

Langs de Dijle van Sint-Joris-Weert naar Leuven

Tochtbegeleiding: René Brynaert

Tel: 016 40 66 30

E-mail: (niet voor snel antwoord)

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 20 km met inkortingsmogelijkheden.
 • Samenkomst: samenkomst om 10u15 bij het station van Sint-Joris-Weert.
 • Meebrengen: aangepast schoeisel (kan drassig zijn!), boterhammen en drank voor ‘s middags, € 1 Ronsergeld, wat kleingeld voor een eventueel café, een zakje voor je afval. Eventueel een verrekijker om naar de vogels te kijken. Geen honden.
 • Verkeersinfo: we wachten in Sint-Joris-Weert op de trein die om 9u57 in Leuven vertrekt.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar is niet nodig.

Dit is de vijfde etappe van onze tocht langs de Dijle. Nu komen we in een gebied waar de Dijle met ons geen verstoppertje meer kan spelen. Vanaf hier is ze ook vrij om grillig en vrij te kronkelen en wulpse bochten te maken. Voorbij Sint-Joris-Weert begint het natuurreservaat de Doode Bemde met enkele vroegere visvijvers waar talrijke doortrekkende vogels komen verpozen. De zilverreiger is hier in de winter dikwijls te gast en soms in groten getale. Links zien we Neerijse en zijn grote kerk met twee torens. Naar het schijnt omdat er in het dorp meer uilen zijn dan elders. De kijkhut bij de Langerodevijver lopen we niet zomaar voorbij en hopelijk krijgen we daar allerlei watervogels te zien. Tussen Korbeek-Dijle en Oud-Heverlee kronkelt onze rivier lustig verder tot ze verdwijnt onder de snelweg. Aan de andere kant ligt het Egenhovenbos en na de zandvang komen we langs het fraaie kasteel van Arenberg en het bijhorende park tot in Leuven langs een indrukwekkende waterpoort die deel uitmaakte van de tweede stadsomwalling. Dan trekt onze rivier door het Begijnhof en vormt twee armen die weer samenkomen bij de Janseniustoren. Een arm trekt de oude stad binnen langs de waterpoort, de andere vormt langs het Justus Lipsiuscollege een verdedigingsgracht langs de eerste stadsomwalling van de 12de eeuw. Verder stroomt ze nog ondergronds langs het Sint-Pietershospitaal. Deze overwelving zal binnenkort ongedaan worden gemaakt. Langs het Handbogenhof zien we nog een flink deel van die eerste stadsmuur en ook enkele torens. Het klein begijnhof en de Sint Geertruikerk liggen ook op haar route. Een deel van het Dijlewater voedt het kanaal Leuven-Mechelen. We trekken nog langs de vaartkom waar vroeger de binnenschepen met graan voor Stella Artois werden gelost en ook andere grondstoffen voor andere industrieën die daar gevestigd waren.

 

Maart
Za 17

Raad van bestuur en algemene vergadering

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94 of 0473 48 94 72 (na 18u00)

E-mail:

 • Type: raad van bestuur
 • Samenkomst: om 14u00 in de vergaderzaal in de Lokkaardstraat 8, 2018 Antwerpen. Aanmelden via mail of telefonisch bij Jurn en Linda.
 • Deelnemen: nieuwe tochtbegeleiders van harte welkom. Voorwaarde is de groep kennen en reeds meerdere weekends of dagtochten met de groep meegestapt hebben.

Plannen van najaar 2018 tot de grote vakantie van 2019. Bijeenzitten ter evaluatie van het programma en het Ronserreilen en -zeilen. Dat is de tochtbegeleidersvergadering. Het is dé Hoogdag van de tochtbegeleiders-met-plannen. Wil jij ook een tocht begeleiden, dan ben je van harte welkom. De leden van de Raad van Bestuur zijn van harte uitgenodigd op de vergadering met als agenda: voorbije trekkersjaar, financiën, agendapunten van de leden, evaluatie na twee jaar vzw-werking, volgend trekkersjaar.

De leden van de Algemene Vergadering komen bijeen met volgende agenda:

1. Goedkeuring van het verslag van de buitengewone Algemene Vergadering van 11 maart 2017.

2. Kennisname van het verslag van de Raad van Bestuur, kennisname van het verslag van de boekhouder en bespreking van rekeningen per 31/12/2017.

3. Goedkeuring van de rekeningen per 31/12/2017.

4. Aanwending van het resultaat per 31/12/2017.

5. Décharge van de bestuurders.

6. Benoeming/ontslag van bestuurders.

Dit jaar wordt er tussen een hapje en een natje opnieuw gepland voor het volgende trekkersjaar. Weekends en verlengde weekends liggen te grabbel om door geïnspireerde tochtbegeleiders ingevuld te worden.

Wie belet is, laat zijn plannen, tenminste een week vooraf, aan Jurn en Linda weten zodat er rekening kan mee gehouden worden. Meeplanners hebben wel voorrang op eventuele mailsuggesties.

’s Avonds worden de tochtbegeleiders vergast op een lekkere maaltijd ergens in de buurt.

November
Zo 18

Retie - Dessel - Retie

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 057 48 64 57 of 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 24,5 km, voor een groot deel over droge zandwegen en enkele mooie bospaadjes.
 • Samenkomst: 9u45 aan de kerk in het centrum van Retie, parkeren kan op het marktplein. We vertrekken stipt om 10u00.
 • Meebrengen: stevige wandelschoenen, regenkledij, picknick en drank voor de dag. € 1 Ronserbijdrage.
 • Deelnemen: aanmelden bij Anneke moet niet, maar is welkom.

Het Nonnenneetje, de Zwarte Nete, de Desselse Nete, de Witte Nete, de Looiendse Nete zijn stuk voor stuk namen van kleine beekjes die de voedingsbron vormen voor de Kleine Nete, in de Antwerpse Noorderkempen rond Retie en Dessel. Een aantal van deze beekjes zul je tijdens de tocht tegenkomen. Het zijn trouwens ook deze beekjes die mee het landschap bepalen: een overvloed aan weilanden, met een hoogteverschil van 5 meter. Een waterrijke lentewandeling in het Antwerpse! We bekijken even de historische lindeboom op de markt van Retie om wat verder op langs de karpervijver te wandelen. Hier gaan we het bos in. We volgen de ­linkeroever van de Desselse Nete. We merken twee vijvers met daartussen een afwateringkanaal. Op naar Dessel en de Witte Nete. De Witte Netevallei is een uniek natuurgebied in de Kempen waar je prachtig kan wandelen. Het landschap wordt jaarlijks overstroomd door de Witte en de Zwarte Nete, die elkaar daar ontmoeten. De wandelroutes zijn een natuurhistorisch unicum in Vlaanderen. Zandwegen, veldwegen, dreven… tot aan de kanaaldijk van Bocholt - Herentals. Wat verderop spotten we de kerncentrale van Mol (Sas 6). Natuurschoon en recreatie gaan hand in hand in het Prinsenpark van Retie. Misschien draait de Watermolen van de Witte Nete? Een laatste groet aan de St.-Pieterskapel en we staan weer in het centrum van Retie. (GR-dagstapper).

November
Wo 21

Westvleteren, heerlijk Westhoek

Tochtbegeleiding: René Duran en Emmanuel Maerten

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 19 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u30 op de parking van De Vrede, trappistencafé in de Donkerstraat 13, Westvleteren. Het café is open om 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. Controleer op www.midweekstappen.be voor eventuele late wijzigingen.
 • Meebrengen: geen picknick voor onderweg, wel drank. Er is vooraf bestelde broodmaaltijd in restaurant Schraevenacker in Oost-Vleteren. Picknick is niet toegelaten.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Uiterste datum: zondag 18 maart 2018. Deelname € 13, vooraf te storten op Midweekstappen IBAN BE98 9730 9463 9193 BIC ARSPBE22. Broodmaaltijd, kaas en vlees, groentjes en soep; tochtbijdrage inbegrepen. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Middag: geen picknick mogelijk, wel broodmaaltijd en soep in restaurant. Aanmelden en overschrijven nodig, zie verder bij Praktisch. Vleteren is een paradijs voor de fietser en wandelaar met uitgestippelde routes langs talrijke veldkapelletjes en hoevetjes. Landelijke wegen, deels tarmac, weide en grasland laat ons van deze prille lentetocht genieten. De Westhoek zoals hij er hier zo plat bij ligt, verrast met een paar panorama’s vanop 20 m hoogte… Na de tocht is café De Vrede nog open met het winkeltje voor de echte Trappist van de Sint-Sixtusabdij.

November
Wo 21

Elverdinge - Watou, sportief, Galgebossen, Helleketelbos

Tochtbegeleiding: Aimé Last

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 29,5 km, sportief.
 • Samenkomst: Om 9u30 aan de parking van de Galgebossen. Deze parking is gelegen op 50 m voorbij het restaurant De Vuile Seule, Gasthuisstraat 3, Ieper. Let op! Maak geen gebruik van de privé-parking van het restaurant. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. Controleer voor eventuele late wijzigingen.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in de Helleketel in Watou en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: stel de gps in op Gasthuisstraat 3, Ieper.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de S-tocht (Sportieve) kiest. Gezelschapsdieren zijn niet toeglaten. Het tochtgeld van € 2 wordt onderweg opgehaald.

Galgebos - Poperinge - Helleketelbos: over graspaden en aardewegels langs beken en vaarten op zoek naar restanten van het grote woud dat het Hoppeland beheerste. Na een kriskrastocht doorheen de Galgebossen, wandelen we richting Poperinge Vaart maar houden vooraf even halt bij het Gwalia Cemetry. We houden de waterloop nauw in het oog op een breed graspad dat meandert op het ritme van de vaart. Het wandelnetwerk Hoppeland is ook op de afspraak. Wanneer de vaart uitloopt in Poperinge duikt het langwerpig Burggraaf Frimoutpark, de groene long van de hoofdstad van het Hoppeland, op. We doorkruisen het mooi aangelegde park richting Grote Markt, wandelen voorbij het Gasthuis en het Talbot House, historische monumenten, en lopen met kleine stadsaardewegels richting ‘t Appelgoedje, de zuidelijke nieuwbouwwijk van Poperinge in. Het wandelnetwerk leidt ons in snel tempo opnieuw eruit en vervolgens het boerenland in. Op verkeersluwe (geasfalteerde) landwegen komt het West-Vlaamse Heuvelland steeds naderbij. Hoogtemeters vermijden we door op tijd het Helleketelbos in de duiken. Tot tweemaal toe laten we ons verleiden tot een boswandeling met tussenin een bezoek voor de picknick aan De Helleketel, een gezellig cafeetje waar moeder de bazin graag wandelaars verwent. Na spijs en drank volgen we de GR 5A Zuid, zoeken nog wat bospaden op en belanden, nabij het grensdorp Abele, bij de Vleterbeek. Onverhard en bij regenweer op modderige wandelpaden lopen we langs de beek richting slibvangbekken aan de zuidrand van Poperinge. Een korte stadsdoortocht brengt ons opnieuw in het Burggraaf Frimoutpark en de Poperinge Vaart. Hier kiezen we opnieuw voor een graspad maar deze keer langs de overkant van dit afwateringskanaal. De waterloopwandeling houden we in tegenstelling met deze voormiddag minder lang vol. Bij het eerste contact met een landweg laten we het water voorgoed achter ons en zwerven zo vrij als een vogel op allerlei kleine aardewegjes doorheen akkerland richting Galgebossen. Een laatste boswandeling brengt ons opnieuw naar de parking. Napraten over de onverwacht vele gras- en aardewegels kan in het nabijgelegen café ‘t Gemeentehuis,
Sint-Livinusstraat 1, 8906 Elverdinge (tel 057 367242).

Maart
Za 24

t/m

Zo 25

Tubeke - Dworp - Terhulpen

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94 of 0473 48 94 72 (na 18u00)

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: dag 1: 22 km, dag 2: 24 km.
 • Samenkomst: om 10u00 aan het station van Tubize. We vertrekken onmiddellijk na aankomst van de trein.
 • Verblijf: Provinciaal Domein Hanenbos, Lotsesteenweg 103, 1653 Dworp. Vier- en zespersoonskamers ter beschikking.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Afgelopen jaar maakten we al kennis met het provinciale domein Hanenbos in Dworp. Dit jaar gaan we er opnieuw naartoe. Wie kan er immers aan de verleiding weerstaan om de typisch Pajotse lekkernijen links te laten liggen? Maar we zijn er niet enkel voor een calorie-inname, maar ook om er te verbruiken. De regio wordt doorsneden door GR-paden. het zou gek zijn mochten we daar geen gebruik van maken. Tijdens deze tocht kom je door schitterend natuurschoon en het voordeel ervan is dat je dit kan doen door gebruik te maken van het openbaar vervoer aangezien we van punt A naar B stappen. We vertrekken om 10u00 aan het NMBS-station van Tubeke (Tubize). We stappen richting oosten richting Braine-le-Châ­teau via de Tour du Brabant Wallon, een juweeltje van een tocht doorheen Waals-Brabant, hier en daar nog aangeduid met lichtblauw-rode tekens. Daarna bereiken we het Hallerbos en vinden er de GR 12 Het zal er wellicht nog niet te druk zijn omwille van nieuwsgierige blauwe-kousen-bedevaarders. ‘s Avonds vleien we ons neer in een lokaal restaurant. Zondag trekken we naar het noorden om via wat trage wegen stilaan het Zoniënwoud te bereiken. Eerst nog even gedag zeggen aan de leeuw van Waterloo (in de verte) en dan opnieuw verder om het station van La Hulpe te bereiken tegen de trein huiswaarts. Hopelijk kunnen we dan zeggen dat het goed was.

Maart
Za 31

t/m

Ma 2

Nideggen (D)

Tochtbegeleiding: Kristien Nuyts

Tel: 0485 72 66 87

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: 3 ± 20 km (19 tot 22 km).
 • Samenkomst: om 10u30 aan de jeugdherberg van Nideggen, Im Effels 10, 52385 Nideggen, Duitsland.
 • Verblijf: Jeudherberg van Nideggen, Im Effels 10, 52385 Nideggen, Duitsland.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

Het komende paasweekend verkennen we de Rureifel, meer bepaald de regio rond Nideggen en Heimbach. Deze historische stadjes in het roerdal zijn een ideale uitvalbasis voor mooie wandelingen. We maken 3 luswandelingen met de nodige hoogtemeters en bezienswaardigheden onderweg. De Ronsers zullen ervan smullen.

3 wandeldagen

Dag 1: Vanuit de jeugdherberg naar het Roerdal. Na het oversteken van de Roer klimmen we naar de top van de Burgberg vanwaar we op de top van de Krawutschketoren een mooi zicht hebben op de omgeving. De wandeling gaat verder langs de Kyll en de Schlebach terug tot aan de roer. Langs het dorp Abenden terug naar de jeugdherberg.

Dag 2: Vandaag wandelen we door het hart van de Rureifel met prachtige vergezichten en langs mooie paadjes over de rotsen. We wandelen langs rotsen met de namen Hirtzley, Hindenburgtor, Eugenienstein op het einde van de wandeling nemen we de tijd om de burcht in Nideggen te bekijken.

Dag 3: Vandaag starten we in Heimbach, een mooi Eifeldorpje met mooie vakwerkhuizen en een burcht. We starten langs de oevers van het stuwmeer. We klimmen naar de Hirschley voor een mooi uitzicht over de Rursee, wandelen langs klooster Mariawald en keren terug naar Heimbach.

We logeren 2 nachten in de jeugdherberg van Nideggen in 4 persoonskamers op basis van half pension.

Maart
Za 31

t/m

Ma 2

Paasfietstocht: de regio van Van Artevelde

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser

Tel: 015 27 19 50, 0495 77 82 51 (Jan) of Geertje 0495 52 23 59 (gsm enkel weekend zelf)

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: de dagafstanden variëren tussen 73 en 78 km, op vlak en lichtgolvend terrein. We gebruiken naast het fietsnetwerk landelijke en trage wegen, dus er zullen vast stukken onverharde weg voorkomen.
 • Samenkomst: Paaszaterdag 31 maart 2018 aan de parking van het NMBS-station van Ninove (aan de Astridlaan). We vertrekken om 10:00 uur. De NMBS parking is volgens de internetsite van de spoorwegen gratis te gebruiken.
 • Verblijf: we blijven twee nachten in Jeugdherberg De Draecke, Sint Widostraat 11, 9000 Gent tel. 09 233 70 50. De overnachtingen, de maaltijden en het Ronsergeld samen kosten € 88. Ook het beddengoed is in deze prijs inbegrepen.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Het is nu bijna kerstmis, we hebben de eerste sneeuw en de eerste glijpartijen achter de rug. We hopen dat met Pasen de lente eveneens op tijd van de partij zal zijn. We halen de fietsen alleszins uit de winterberging om, samen met de Ronsers, een nieuw fietsseizoen aan te vatten.Gent wordt de Arteveldestad genoemd. De invloed van Gent liet zich voelen in zowel rijksvlaanderen (Land van Aalst, Dendermonde) als in kroonvlaanderen (het oorspronkelijke graafschap Vlaanderen). We maken een rondrit door deze gebieden. In essentie maken we een cirkel vanuit Ninove langsheen Oudenaarde naar Gent. De tweede helft van de cirkel loopt van Gent langs Overmere Donk, tussen Lede en Aalst door terug naar Ninove. Op paasdag vullen we dit aan met met een rondje van Gent tot aan het Drongengoed (bij Aalter) en terug. We overnachten in de jeugdherberg van Gent, De Draecke, waar we twee nachten verblijven. Vlak en weids, soms met donker dreigende luchten en met kerktorens als de enige bergen, zo beschreef Brel het Vlaamse landschap. Hij vergat wel de glooiïngen ten zuiden van Gent, maar het blijft een prachtige streek om per fiets te verkennen, als je, zoals wij doen, achter de lintbebouwing weet te geraken.

Paaszaterdag

We vertrekken van de parking bij het treinstation van Ninove (Astridlaan). We fietsen westwaarts, langs het stadspark van Ninove, volgen de Dendervallei tot Appelterre, komen langs Ophasselt, Hemelveerdegem en Michelbeke naar Horebeke. Vanaf hier gaat het noordwaarts. We kruisen de Zwalmvallei in Nederzwalm, nemen een kijkje in de Scheldevallei, fietsen in een halve cirkel langs het oosten van Vurste om langs Schelderode bij Zwijnaarde de Schelde en de ringvaart over te steken. We komen Gent binnen langs de Schelde, door het Keizerspark en langs de Visserijvaart. Vervolgens het autoluwe centrum door om in de Draecke aan te komen. De totale afstand zou 73 km moeten bedragen.

Paaszondag

Op picknick en regenbenodigdheden na blijft de bepakking in de jeugdherberg op ons wachten. We verlaten de stad langs het Prinsenhof en het Rabot, fietsen rond de Bloemekenswijk naar de Brugse Vaart. Bij Vlinderhoute steken we de Brugse vaart over en zoeken we de Lieve (de oudste kanaalverbinding met Brugge) op. We volgen het Lievekanaaltje tot aan het Kanaal van Schipdonk. Langs Oostwinkel rijden we, via het Drongengoed, naar Knesselare. We passeren Aalterbrug, maken een noordelijke halve cirkel om Aalter heen en komen via Bellem en Hansbeke aan de rand van Drongen. Via de watersportbaan en het Elisabethbegijnhof vinden we onze overnachtingsplaats terug. Totale afstand: 76 km.

Paasmaandag

Met bagage terug naar het station van Ninove. Langs Sint-Jacobs en de oude Sint-Baafssite komen we heel even aan de Schelde. Langs de Rozenbroeken, fietsen we tussen Destelbergen en Oostakker door naar de zijkant van Lochristi. We komen door Oudenbos (een vroege tuinwijk aangelegd door de toenmalige fabriek) en fietsen via het Overmere Donk naar de Schelde bij Schoonaarde. We zoeken een weg tusen de bebouwing van Lede en Aalst door, naar Erpe en Mere (die we beiden wel aan doen). Voor Aaigem draaien we richting Nederhasselt om via Outer in Ninove aan te komen. Totale afstand vandaag: 75 km.

Januari
Zo 7

Kapellen - Putte (B) - Kapellen

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 17 km.
 • Samenkomst: rond 10u00 aan het station van Kapellen. Daar wachten we op de trein uit Antwerpen die iets na 10u00 aankomt.
 • Meebrengen: € 1 ronsergeld, picknick en drank voor onderweg, zaklamp zeker niet vergeten. Voor 's middags is er een café voorzien.
 • Verkeersinfo: Autoronsers uit het westen van het land: Liefkenshoektunnel (betalend) en daarna door Stabroek naar Putte-Kapellen. Daar de weg nemen naar Kapellen-centrum. Autoronsers uit de rest van het land: ring van Antwerpen nemen richting Breda, afrit Kapellen-Brasschaat. Daarna naar Kapellen-centrum. Aan het station van Kapellen is er achter het Frietkot een grote niet-betalende parking
 • Deelnemen: aanmelden is niet verplicht maar toch nuttig voor de tochtbegeleider. Het tempo van de groep is het tempo van de traagste deelnemer.

Loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog, je vindt ze niet alleen in West-Vlaanderen! In het noorden van de provincie Antwerpen bouwde het Duitse leger in volle oorlogstijd een verdedigingslinie. Daarmee wilden de Duitsers zich beschermen tegen het geallieerde leger, dat volgens hen zou oprukken vanuit het neutrale Nederland. De bouw van de linie zelf heeft er wellicht mee voor gezorgd dat de inval er nooit is gekomen. Al honderd jaar vind je in het Kapelse Mastenbos een deel van de nooit gebruikte Duitse verdedigingslinie. Begroeid met varens en grassen zijn de historische sporen niet voor elke bezoeker even leesbaar. Dankzij een 'loopgravenpad' met zitbanken, infoborden, trappen en bruggetjes komt daar in 2014 verandering in. Langs dit pad krijg je uitleg over de historische context van het Mastenbos en over het unieke ecosysteem dat zich na de Duitse terugtrekking gevormd heeft. Een viertal bunkers zul je voor het eerst kunnen betreden, de overige bunkers blijven voorbehouden voor overwinterende vleermuizen. We komen samen aan het station van Kapellen om 10u00. We wachten op de treinreizigers die er aankomen met de trein uit Antwerpen om 10u08. We stappen van Kapellen-centrum weg door het park van Kapellen en het "Rood" (een bosgebied ten noorden van Kapellen-dorp). Langs de Parijse weg gaat het dan via een bosweg naar en een asfaltbaan naar het Moretusbos. We komen voorbij het Ravenhof en daarna zoeken we een café op om onze innerlijke mens te versterken. Na de middag gaat het dan via het Anti-tankgracht en het Mastenbos naar het hierboven beschreven "Loopgravenpad" (ongeveer 1,5 km lang). Daarna resten ons nog een drietal kilometer tot aan het station van Kapellen waar we een afscheidspint zullen drinken.

Januari
Zo 14

Van Waver naar Sint-Joris-Weert

Tochtbegeleiding: René Brynaert

Tel: 016 40 66 30

E-mail: (niet voor snel antwoord)

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km maar inkorten kan omdat we parallel lopen met de spoorlijn Leuven-Ottignies.
 • Samenkomst: station van Wavre om 9u40. We wachten op de treinen uit Leuven en uit Ottignies.
 • Meebrengen: stevig schoeisel (modder mogelijk) en aangepaste kledij, boterhammen en drank, € 1 Ronsergeld, wat kleingeld voor een eventueel cafébezoek, een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: wie met de wagen komt kan van Sint-Joris-Weert met trein of bus terug naar Waver. Er rijdt ook een bus naar Leuven. Als je met een WE-biljet reist, vraag je als bestemming Sint-Joris-Weert als je over Ottignies reist en Waver als je via Leuven komt. Als je van verder dan 100 km komt zijn 2 stroken op een Railpas goedkoper dan een WE-biljet.
 • Deelnemen: aanmelden per mail of telefonisch voor 11 januari. Bij het schrijven van dit bericht waren de nieuwe treinuren nog niet bekend en moet het uur van samenkomst misschien gewijzigd worden. Indien geen reactie van de begeleider blijft het uur van samenkomst behouden.

Voor dit vierde deel van onze tocht langs de Dijle dwarsen we de taalgrens. We vertrekken in Waver, een gezellig Waals stadje net onder de taalgrens. Eerst wat kleine straatjes en steegjes, dan even langs de Dijle tot aan de basiliek van Basse-Wavre, ooit een druk bezocht bedevaartsoord. Tot kort geleden was er zelfs elk jaar een bedevaart te voet vanuit Leuven. Dat hier heel wat geld in de offerblok werd gegooid, verklaart de rijkdom van deze kerk in dit dorpje waar vroeger wel weinig te beleven viel. We nemen een kijkje in de kerk maar om te biechten kom je later maar eens terug. Even verder wacht ons een pracht van een half overwoekerde weg vlak naast onze geliefde Dijle. Daarna trekken we naar het bos van Laurensart op de flanken van de vallei. We komen ter hoogte van de dorpjes Ottenburg, Archennes en Florival waar we eventueel het ons bekende cafeetje kunnen bezoeken. Verder trekken we nog door een landschap met wilgenbosjes en beemden naar de vijver van Pécrot. Sint-Agatha-Rode met haar mooie kerk laten we links liggen en trekken verder langs het Grootbroek, een natuurreservaat waar heel wat watervogels ‘s winters komen vertoeven. Sint-Joris-Weert is ons eindpunt waar we met bus of trein terug thuis geraken.

Januari
Wo 17

Nieuwkerke - Dranouter, Heuvelland, grensland

Tochtbegeleiding: Freddy Lesage

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 18 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 op de markt van Nieuwkerke. Ruime parking. Geen startcafé. Controleer voor eventuele late wijzigingen. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: Eigen picknick voor in in Eetcafé ’t Folk inn Dranouter. Verse soep te verkrijgen. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Nieuwkerke en Dranouter zijn twee van de acht woondorpen van de gemeente Heuvelland. Ze liggen aaneengesloten op de rug van het West-Vlaams Heuvelland die de waterscheiding uitmaakt tusssen het IJzerbekken en Leiebekken.

Voormiddag, 8 km

We starten aan de Onze-Lieve-Vrouwkerk en nemen direct het Vijverstraatje naar de Pont d’Amour, waar er zowaar liefde in de lucht hangt. We wandelen noordoostwaarts tot we de GR 5A vinden en richting Monteberg trekken. De Monteberg ligt tegen de Kemmelberg. De top ligt op 115 meter. Op de helling ligt een wijngaard. Via het bergstraatje bereiken we Dranouter.

Namiddag, 10 km

We stappen deels verhard en onverhard richting Coin Perdu, in de Verlorenhoekstraat aan de grens, en Zwartemolenhoek. De landschappelijk erg aantrekkelijke Zwartemolenhoek sluit noordwaarts aan bij de Breemeersen. Breemeersen en Zwartemolenhoek tellen nog heel wat kleine landschapselementen. Typisch zijn de vele soorten knotbomen: veldesdoorn (of Spaanse aak), gewone es, kraakwilg, zomerlinde en schietwilg. We verkennen het natuurgebied De Breemeersen. Natuurpunt is de eigenaar en zorgt tevens voor het beheer. De Breemeersen is een groot graslandgebied gelegen in de Leievallei. Dit open landschap bestaat uit een lappendeken van weilanden, hooilanden en hooiweiden met daarin heel wat waardevolle poelen, sloten en houtkanten. Via de Walletjes gaat het terug naar Nieuwkerke. Op de Walletjes geniet je van een uniek panorama op de heuvelrij in het noorden en de Leievlakte tot diep in Frankrijk, in het zuiden.

Januari
Z0 21

Drongen (Gent)

Tochtbegeleiding: Yves Vincent en Marilyn Carpentier

Tel: 053 70 66 98 of 0476 53 30 95 (GSM enkel de dag zelf)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ± 21 km (vlak terrein).
 • Samenkomst: om 10u00 aan de treinhalte van Drongen (perron richting Brugge, kant Varendrieskouter). Er kan aan beide zijden van de sporen gratis worden geparkeerd, maar je kunt enkel te voet of per fiets aan de overzijde van de sporen geraken. We vertrekken stipt want we moeten vóór de middag onze “boot” halen.
 • Meebrengen: drank en picknick. Waterdichte wandelschoenen: we wandelen overwegend over (half)verharde paden, maar wat modder en plassen zijn onvermijdelijk in de winter.
 • Deelnemen: € 1 ronserbijdrage. Aanmelden niet nodig.

Vandaag verkennen we de waterrijke westkant van Gent. We passeren een paar natuurlijke waterlopen zoals de Leie en de Oude Leie, aangelegde waterlopen zoals de Ringvaart en de Watersportbaan en een paar natuurgebieden die deels onder water staan. Vanuit Drongen volgen we eerst de Leie zuidwaarts tot we aan de overkant de kerk van Sint-Martens-Latem zien verschijnen. Dan zetten we koers naar 9051 Afsnee waarvan bijna de helft van de inwoners aan de overkant van de Leie woont, in de wijk de “Drie Leien”. Deze wijk van Afsnee is alleen toegankelijk voor auto’s vanuit Drongen, behoort tot een parochie van Drongen en heeft dezelfde postcode als Drongen (9031). Wij bereiken de overkant van de Leie met het veerpont waar we vóór de middagsluiting om 12 uur willen zijn.

Aan de overkant wandelen we verder door De Assels, een natuurgebied dat doorsneden wordt door de Oude Leie. Het dient ook als natuurlijk overstromingsgebied van de hedendaagse Leie. Via de brug van de spoorweg Brussel-Oostende geraken we over de Ringvaart en bereiken we de Blaarmeersen. Dit is een recreatiegebied met een indrukwekkende sportinfrastructuur zoals Topsporthal Vlaanderen, het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx en de grootste klimzaal van Europa. Tot 2003 kon men hier ook nog in open lucht skiën. Wij gaan het gebied gewoon even binnen en buiten voor onze middagcafé. ‘s Namiddags passeren we het Jan Palfijn ziekenhuis. Dit ziekenhuis kwam in 2008 in het nieuws omwille van baby J die hier werd geboren. De Gentse biologische ouders verkochten het kind wegens geldnood op de parking aan Nederlandse wensouders die € 7.500 beloofden via afbetaling. De Nederlandse wensouders deden valse aangifte van de geboorte en betaalden nooit het volledige bedrag. Het Gentse koppel wenste het kind later terug, maar ging bovendien ook uiteen. Zowel de biologische als de wensouders werden veroordeeld. Baby J werd geplaatst bij een Vlaams pleeggezin. Sommigen hebben een vlottere start in hun leven dan anderen... Na het verlaten van de Gentse agglomeratie, bereiken we het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen, één van de meest vogelrijke natuurgebieden van Vlaanderen met o.a. een grote kolonie aalscholvers. Het gebied ligt grotendeels in een vallei met een ondergrond van klei waar het water nauwelijks kan doordringen. In de winter staat hierdoor het grootste deel onder water. Einde voorzien omstreeks 17u15.

Januari
Za 27

t/m

Zo 28

Troisvièrges (L)

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: twee keer ongeveer 24 km.
 • Samenkomst: om 10u30 aan de kerk van Oudler.
 • Verblijf: Couvent de Cinqfontainees, Rue Massen 30-32, 9907 Troisvierges, Luxemburg. De bedden zijn er voor ons gedekt in een exclusieve locatie.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Wat is het gebied rond Noord-Luxemburg toch mooi eind januari: geen jacht, weidse velden die er zompig bij liggen, bossen die je voorzien van nieuwe zuurstof en hellingen die je doen hijgen en een rode blos op je kaken toveren. En natuurlijk: de overnachtingsplek van deze tocht: een oud klooster dat we voor ons alleen hebben: gezelligheid troef!

De Ronsers hebben iets met religieuze gebouwen, zo lijkt het wel. Wellicht heeft het ook te maken met die authentieke sfeer die er heerst en de rust die we in ons drukke bestaan amper nog terugvinden? Vast staat dat we wel eerst een inspanning moeten leveren om er te geraken. We vertrekken in Oudler en stappen richting Hollersbach, een onooglijk klein riviertje dat zijn weg begint met water dat uit een buis komt. We passeren Richtenberg, een gehucht van Burg-Reuland met amper 7 huizen en stappen dan naar Luxemburg langs de Reelerfurtbach en Leithum. Via de CFL-route van de Luxemburgse spoorwegen bereiken we onze overnachtingsplaats in Fünfbrunnen.

Op zondag gaan we op zoek naar het hoogste punt van Luxemburg en flirten er met de grens met België om dan uiteindelijk via talrijke boswegen terug in Oudler te belanden voor de afscheidspint. Moe maar tevreden.