De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Februari
Zo 3

Land van Rode

Tochtbegeleiding: Felix Vercauteren

Tel: 03 766 23 99 of 0472 74 63 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 25 km
 • Samenkomst: kerk van Bottelare om 10u00.
 • Meebrengen: goede stapschoenen en aangepaste kledij. Picknick en € 1 ronsergeld. Er zijn cafés tijdens de tocht.
 • Verkeersinfo: Bottelare is te bereiken via E 40 (Merelbeke). Er is ook een busverbinding met Gent.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar moet niet.

De tocht verloopt op het grondgebied van Merelbeke en doet de vier dorpen aan die tot Merelbeke behoren nl. Bottelare, Lemberge, Melsen en Schelderode. Deze vormen de overgang van het verstedelijkte gebied rond Gent naar de Vlaamse Ardennen. met wat geluk zie je er de Gentse skyline. Het landschap begint hier te glooien en je kunt er al spreken van vergezichten en bovenal het is er nog heel landelijk en rustig. De heuvelrug staat nog vol met bunkers, stille getuigen van de Tweede Wereldoorlog. De Scheldemeersen zijn als landschap beschermd. De tocht bestaat uit verharde en half verharde paden, kasseien, aardewegen en bospaden. Af en toe zit er ook een rood-wit gestreept pad bij, want de GR is hier niet veraf en kiest ook hier voor de mooiste paadjes. De Ronserdagstappers zullen het geweten hebben.

 

Februari
Zo 10

Kalkense Meersen (Schellebelle)

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 057 48 64 57 of 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: voormiddag: 6,2 km - namiddag: 9,6 km langs vlak terrrein. (totaal: ong 16 km).
 • Samenkomst: aan het veer in Schellebelle (Aard 1, 9260 Schellebelle) 10u30. Voor wie enkel in de namiddag meestapt: 13u30.
 • Meebrengen: winterse wandelkledij, goed waterdicht schoeisel. Picknick. € 1 Ronserbijdrage.
 • Verkeersinfo: wie niet met de auto wil komen, kan eventueel beroep doen op het openbaar vervoer met lijn 28 Dendermonde - Wetteren - Melle - Gent.
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet, maar is welkom bij de tochtbegeleidster.

Vandaag verkennen we in 2 lussen de mooie streek rond Schellebelle. In de voormiddag wandelen we tussen tuinen, villaatjes en duinen(!) en in de namiddag genieten we van de onmetelijke rust in het stiltegebied van de Kalkense Meersen. Een mooie winterse wandeling.

In de voormiddag: we starten aan de kerk van Schellebelle. Stappend langs de Schelde bereiken we de Wetterse watertuin, een schitterende tuin vol waterpartijen met een grote collectie waterlelies, hortensia’s en kleinfruit. Jammer genoeg is deze tuin niet te bezichtigen in de winter. Drie km verderop betreden we het provinciaal domein ‘De Blakken’, een soort promotuin voor sierteelt, rozen en parkbomen, voormalig lusthof van Majoor van de Velde. Prachtig is het aanpalend stuifduinengebied waar je heerlijk kunt rollen en dollen. Langs een paar mooie ‘wegels’ keren we terug naar Schellebelle waar we picknicken en ons verwarmen. In de namiddag: weidse stiltewandeling met kunstaccent. We nemen het veer naar de overkant. Om de veerman te roepen, moeten we aan een grote blauwe bel trekken. Het eerste kunstwerk op ons pad is het ‘Salicetum’, een prachtig kunstwerk met wilgentenen. Voorbij een ferme meander in het landschap ligt de ‘vliegerkensweide’, een favoriete plek bij liefhebbers van modelvliegtuigjes, maar nu vooral in de lente een rustplaats voor vele steltlopers. Niet veel verder ligt de bloemenweide, die helaas in dit seizoen niet veel te bieden heeft. We bemerken de achthoekige toren van de kerk van Kalken. De Kalkenvaart, die nu dienst doet als afwateringsgebied, loopt dwars door het meersengebied. Even verder heb je een prachtig uitzicht op het weidse landschap met eindeloze vergezichten. Weidevogels, zoals de grutto, houden van dit open landschap. Ook op deze wandellus komen we de stuifduinen tegen. Kunstenaars plantten op onze route een ‘half bos’ en een ‘vierkant bos’ (14 wilgen in een stalen mal) neer. Tot slot staan we nog even stil bij het pompgemaal, dat het waterpeil in de Kalkense Meersen kunstmatig laag houdt. Een warme afsluiter in Schellebelle zal deugd doen!

Februari
Zo 17

De groene gordel van Brugge

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0479 54 50 61

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km
 • Samenkomst: station van Brugge, 10u30, na aankomst van de trein uit Gent (10u02).
 • Meebrengen: aangepast schoeisel, picknick voor onderweg. € 1 Ronsergeld.
 • Verkeersinfo: trein: er zijn talrijke IC-treinen vanuit Gent naar Brugge. Raadpleeg de NMBS-site voor de actuele treinuren. Auto: er is een gratis parking, weliswaar met beperkte capaciteit rechtover het station ter hoogte van brasserie Tuf-Tuf. Indien vol is er nog altijd de betaalparking van de NMBS.
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet.

Brugge is niet alleen een Unesco erkend werelderfgoed maar heeft ook heel wat natuurpracht te bieden in de omgeving. In de Groene Gordel van Brugge vind je een veelzijdige mix van bossen, kasteelparken, open landschappen met akkers en weiden, loodrechte kanalen en pittoreske dorpjes. Een uitgelezen landschap voor een flinke en verrassende dagstaptocht! Kom je mee met de Ronsers naar het Venetië van het Noorden? We vertrekken aan het station van Brugge. Al snel ontvluchten we deze drukke omgeving via de Brugse vaart en de Flandria jachthaven met de Brugse torens op de achtergrond. Aan “La Brugeoise”, het huidige Bombardier (die van de treinen), nemen we de voetgangersbrug en volgen het jaagpad tot in Steenbrugge. Vanaf hier volgen we het oud spoorwegpad aangelegd in 1862 door de maatschappij “Société Anonyme du Chemin de Fer d’Eeclo à Bruges”! De afslag naar het meersenpad richting Assebroek leidt ons via kronkelende, idyllische paadjes naar de Assebroekse meersen met zijn concentrische en perfect ronde cirkels, wellicht restanten van middeleeuwse walgrachten. In het Leenhof, Ver Assebroek, zijn we welkom voor onze picknick. We vervolgen onze weg via de meersen naar het Ryckevelde bos en de Schobbejakshoogte, een heide- en stuifzandgebied met landduinen waar schobbejakken (dieven, struikrovers …) zich verstopten.

Het neogotisch kasteel van Ryckevelde bevindt zich in een uitstekende staat. Uiteindelijk bereiken we het dorp van Sijsele eindpunt van deze dagtocht. Een afscheidspint - de Vivenblond is het lokaal biertje - in het dorpscafeetje van Willemientje is een perfecte afsluiter alvorens bus 58(S) ons terug brengt naar Brugge station. Elk uur is er een bus.

Februari
Wo 20

West-Vlaanderen, zuidwesthoek met grensgevallen

Tochtbegeleiding: Roland Vansteelandt

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 19 km in twee lussen.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan aan Café de Smisse, Luingnestraat 2 Aalbeke, op de hoek van de Bergstraat en de Luingnestraat. Neem vanaf de parking in het centrum de weg naar Rollegem, het café bevindt zich na een 200 meter rechts. De Smisse is open vanaf 9 uur. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick meebrengen voor in de Smisse en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak. De Smisse heeft 60 zitplaatsen. Geen verse soep.
 • Verkeersinfo: Parkeren kan in het centrum achter de kerk en langs de N43 50 meter links voor de kerk aan het vroegere gemeentehuis (komende van Kortrijk).
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren niet toegelaten.

De zuidwesthoek van West-Vlaanderen biedt ruime vergezichten op de vallei van de Leie en Schelde. Het landschap tussen Marke, Lauwe en Aalbeke ondergaat een gedaanteverwisseling. Niet overhaast, maar geleidelijk wordt deze omgeving opnieuw een oase van rust en ontspanning voor de mensen uit de regio. Het Preshoekbos is er een voorbeeld van. Aalbeke is een woondorp van Kortrijk, langs de N43, en telt ongeveer 3000 inwoners. Vroeger was de N43 de toegangsweg van Kortrijk naar Risquons Tout, om zo Frankrijk binnen te rijden. Nu is de E17 een snellere toegangsweg. Aalbeke is ook gekend (vroeger meer dan nu) voor de bedevaart naar de St.-Corneliuskerk. Nu gaat men sneller op bedevaart naar de andere Cornil: het restaurant in het centrum dat côte à l’os serveert.

Voormiddag, 9 km

Langs een paadje bereiken we de N43, steken die over aan het bekende restaurant St.-Cornil en langs het ontmoetingscentrum komen we achter de seniorenresidentie de Weister. Een pad stapt ons ons naar het gehucht Kapelhoek (grotendeels verdwenen voor het klaverblad E17/E403). We steken de E17 over en gaan links het Preshoekbos in, steken de grote weg Aalbeke - Lauwe over en door het bos komen we aan de Kobbestraat en vinden even rood-wit van GR. We volgen die even, maar stappen niet naar de Sjouwer (monument voor de grensarbeider, de punt van de pijl is naar Frankrijk gericht). De spoorweg moeten we onderdoor naar de Blauwkasteelstraat en de Papeyeweg. Langs het voetbalterrein en de mooie Allatbosweg zijn we dicht bij de Smisse voor de picknick.

Namiddag, 9,5 km

Vanuit het café gaan we rechts, naar de Hoogmolen (uit 1717). verder stapt het Zevekotpad over het erf van de Schorbeekhoeve en naar de Malgré-Toutstraat. Hier stappen we al een tijd op de gemeentegrens van Aalbeke en Moeskroen en dus ook de taalgrens. Dat blijkt uit de straatnaam: in Aalbeke Piro Lannoo en in Mouscron Piro Lannoy. Het gehucht Forest behoort tot Rollegem, we stappen via paden en paadjes en open veld naar een ander gehucht: Tombroek. De dorpskern van Rollegem is ons volgend baken. Onderweg hebben we zicht op de brouwzaal van brouwerij Bockor in Bellegem. Het Hof van Rollegem (1735) en de St.-Anto­niuskerk trekken onze aandacht. De Hoogmolen is ons volgend aandachtspunt. Onderweg hebben we aan de Markesteert (een gehucht van Marke) op een hoogte van 52 m een mooi panorama op Bellegem en Dottenijs. De Smisse wenkt voor een afscheidsdrank.

Februari
Za 23

t/m

Zo 24

Bouillon: waar de Semois meandert

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94 of 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: zaterdag: 22 km, zondag: 21 km.
 • Samenkomst: Poupehan, Rue de la Rochette 6, 6830 Bouillon om 10u30.
 • Verblijf: Jeugdherberg Bouillon, Route du Christ 16, 6830 Bouillon.
 • Meebrengen: dagrugzak. Wandelstokken zijn aan te bevelen voor de steile hellingen. Zeker stevige (berg)schoenen aantrekken met goede zolen. Picknick en drank meebrengen. In Poupehan is wel een café. In Herbeumont ook, maar pas voor na de tocht.
 • Verkeersinfo: we reizen dit weekend bij voorkeur kostendelend en met zo weinig mogelijk auto’s. We zenden tijdig info van de deelnemers door zodat je onderling het vervoer kan afspreken. Wie hiertegen bezwaar aantekent laat het ons bij inschrijving weten.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Het is al even geleden dat Jurn en Linda de Semoisvallei bezochten. Nochtans hebben ze er goede herinneringen aan. De uitgestrekte wouden liggen hierbij aan de basis. Maar ook de kindertijd van Jurn die in de buurt van Herbeumont menige Paasvakantie sleet, genietend van alles wat de natuur bieden kon. Toch is het niet enkel nostalgie dat hen naar hier terug brengt. De paden die hier onconventioneel werden aangelegd zijn een meerwaarde voor de wandelaar. De rust en de kabbelende Semois zijn een bondgenoot bij het onthaasten. En ja, er zijn nog zekerheden en dus plekken zonder GSM-ontvangst. De GPS daarentegen zullen we wel kunnen gebruiken.

We vertrekken in Poupehan, hét Poupehan van de heldere besluitvorming, diep in de Ardense wouden. Daar waar beleid werd gemaakt en een regering werd gekraakt. Of we het buitenverblijf van Fons Verplaetse gaan zien, valt te betwijfelen. Wij maken er grote sier met een prachtige tocht in de buurt van Frahan, een deelgemeente van de stad Bouillon. Frahan mag zich als geklasseerd bloemendorp een “dorp van de rozen” noemen maar daar zullen we in februari niet veel van merken. De weiden die we er zullen zien, werden vroeger gebruikt voor de tabaksteelt. De grond is zuur en daarom niet zo rijk, maar deze zuurgraad is perfect geschikt voor tabak. We stappen op de Crêtes de Frahan. Deze hanekam is een eerder sportief stukje wandelpad. Het pad werd in de jaren 1920 aangelegd door Touring Club, evenals praktisch het hele pad ook verder naar Alle, door een voordien haast ontoegankelijk gebied. De verschillende rotsformaties krijgen de namen ‘La Gragnette’ (~ ‘de kleine schuur’ - een prima schuilplaats gevormd door een overhangende rots), ‘Plate Roche’, ‘Ronde Roche’, ‘Trou Perpete’, ‘Les quatre fils Aymon et le Cheval Bayard’ (verwijzend naar het ros beiaard en de vier heemskinderen), ‘Chateau de Montragut’ (13de eeuw, met verondersteld nooit afgewerkt) en ‘Dolmen en formation’. Met de auto verplaatsen we ons naar de jeugdherberg.

Na avondmaal, overnachting en ontbijt in de jeugdherberg van Bouillon zetten we koers naar Herbeumont waar we vertrekken voor een mooie dagstaptocht. In een zijstraat van de Rue de Vivy zouden we onze auto kwijt kunnen. Dan vertrekken we voor een tocht die ons diverse uitzichtpunten over de Semois toont. Dan weer boven, dan weer zien we ze vlak naast ons. We klimmen dan ook 560 meter (om dezelfde meter terug te dalen). In de bossen zullen we normaal gezien weinig toeristen zien. Er is wel kans op wild en als er nog everzwijnen over zijn na de jacht in het najaar zullen we ons door hen laten verrassen. 21 kilometer later staan we terug, moe maar voldaan, aan onze auto. We rijden pas weg na een afscheidsdrankje in één van de cafés in Herbeumont.

Maart
Za 2

Door bos en heide in de Antwerpse Kempen

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km. Inkorten kan.
 • Samenkomst: bij het station van Tielen om 9u40. We wachten op de trein die van Antwerpen over Lier en Herentals aankomt om 9u39.
 • Meebrengen: stevige wandelschoenen, drank en boterhammen, € 1 Ronsergeld, wat kleingeld voor een drankje, een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: in Herentals zijn er om het uur treinen naar Lier en Anwerpen en ook naar Tielen enTurnhout. Wie halfweg wil stoppen bvb in Lichtaart kan met de bus naar Turnhout of Herentals.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar is niet nodig.

Een hele dag in de gezonde boslucht tussen Tielen en Herentals. We vertrekken bij het station van Tielen (ten zuiden van Turnhout) en na enkele km wandelen we door de Tielense Balderij, een prachtig natuurgebied met grote vijvers die veel watervogels aantrekken. Het volgende natuurgebied zijn de Hoge Rielen. Wat verder lopen we door de Hoge Mouw (van ‘Moude’: mul zand) bij Kasterlee, een gebied van landduinen en dennenbossen met hier en daar grillig gevormde bomen. Met wat geluk vinden we in dit doolhof van wegjes de beruchte Duivelskuil, waarrond tal van legendes zijn ontstaan. De rest van de tocht loopt verder door bossen en natuurgebieden: het Koningsbos, de witte Bergen, de Snepkensvijver en het Zwart Water.

Even voor we in Herentals aankomen trekken we nog over de Bosbergen en de Kruisberg en steken we tenslotte de Kleine Nete over. Een cafeetje vinden voor een afscheidspint zal in de stad van Rik van Looy wel lukken.

Een haiku van L. De Vries-van Heerde:

Na de asfaltweg

een zandpad: daar houdt het rijk

van de mensen op.

Maart
Zo 3

Hagelandse vallei langs de Winge - Holsbeek

Tochtbegeleiding: Carlo Uyttendaele

Tel: 0493 55 80 15 (telefonisch enkel ‘s avonds)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23,5 km
 • Samenkomst: Sint-Martinuskerk, Wezemaal. We starten met de wandeling om 10u00. Wees dus tijdig ter plekke. Hou er rekening mee dat het vertrekpunt van de wandeling 1,2 km van station Wezemaal ligt.
 • Meebrengen: aangepast schoeisel, picknick voor onderweg en € 1 Ronserbijdrage.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar moet niet.

Tussen het Rode Ridder-kasteel van Horst en de Sint-Mauruskerk van Holsbeek ligt een overweldigend stuk natuur. Trek je stoute laarzen aan en stap mee door de pittige heuvels, mystieke bossen in het land van Sint-Joris en zijn draak (die we misschien toch tegenkomen…). Vertrek- en aankomstpunt is de Sint-Martinuskerk van Wezemaal vlakbij de pastorie van Wezemaal die waarschijnlijk dateert van 1624 en waar de Norbertijnen van Averbode in tijden van oorlog achter een opgehaalde ophaalbrug beschutting konden zoeken. Daarna betreden we de Wijngaardberg van Rotselaar, een gebied in beheer door Natuurpunt en waar effectief druiven geteeld worden om er wijn van te bottelen. Dan gaat het richting beekje Winge dat zich door de 3 kilometer Hagelandse vallei slingert op het kruispunt van de zandige Kempen en de zware Brabantse leemgronden. Resultaat: blauwgraslanden die hun naam danken aan de blauwe schijn van de planten die er te vinden zijn. Het Dunbergbroek komt in het vizier met in het zuiden de Chartreuzenberg als uitloper van het Kesselbergmassief. In de bossen zien we nog restanten van bomputten die aanleiding gaven tot open plekken in het bos en langs de Uythemmolen daterend van voor 1602 stappen we terug naar Wezemaal waar we nog een warme koffie of schuimend biertje consumeren afsluiter in een café dat nog fungeerde als decor voor de VTM-serie Familie. Familie-fans zijn dus welkom na de tocht!

Maart
Za 16

t/m

Zo 17

Ronsertochtbegeleidersvergadering

Tochtbegeleiding: alle huidige en toekomstige tochtbegeleiders

Tel: 015 33 72 94 (na 18u30)

E-mail:

 • Type: raad van Bestuur
 • Samenkomst: 14u00, in de vergaderzaal van de jeugdherberg van Kortrijk, Passonistenlaan 1. Wie wil overnachten, laat het weten aan Jurn en Linda (info@ronsers.be).
 • Verblijf: JH Groeninghe, Passionistenlaan 1, 8500 Kortrijk.
 • Deelnemen: graag tijdig aanmelden i.f.v. kamerreservatie en maaltijden.

Plannen van najaar 2019 tot de grote vakantie van 2020. Bijeenzitten ter evaluatie van het programma en het Ronserreilen en -zeilen. Dat is de tochtbegeleidersvergadering. Het is dé Hoogdag van de tochtbegeleiders-met-plannen.

Zelf een tocht begeleiden in 2019? Laat het de Ronserredactie weten op info@ronsers.be.

Raad van Bestuur en Algemene Vergadering

De leden van de Raad van Bestuur zijn van harte uitgenodigd op de vergadering met als agenda: voorbije trekkersjaar, financiën, agendapunten van de leden, volgend trekkersjaar. Dit jaar wordt er tussen een hapje en een natje opnieuw gepland voor het volgende trekkersjaar. Weekends en verlengde weekends liggen te grabbel om door geïnspireerde tochtbegeleiders ingevuld te worden. Wie belet is, laat zijn plannen, tenminste een week vooraf, aan Jurn en Linda weten zodat er rekening kan mee gehouden worden. Mee-planners hebben wel voorrang op eventuele mailsuggesties. ’s Avonds worden de tochtbegeleiders vergast op een lekkere maaltijd uit erkentelijkheid voor het vrijwilligerswerk.

Op zondagochtend 17 maart is er een speciale vormingsvoormiddag exclusief voor tochtbegeleiders EHBO (door Frederik Van Passen, urgentieverpleegkundige spoedgevallen ZNA Middelheim).

In de namiddag is er een halve dagtocht in het Land van Mortagne waar iedereen welkom is.

Zie verdere aankondiging.

 

Maart
Zo 17

Land van Mortagne (Spiere-Helkijn)

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 057 48 64 57 of 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: halve dagstaptocht
 • Afstand: 13 km over vlak terrein. Rustig wandeltempo.
 • Samenkomst: 13u20 Sint-Amandskerk, Robecijnplein, 8587 Spiere. We ver­trek­ken stipt om 13u30.
 • Meebrengen: wat drank voor tijdens de wandeling, picknick eventueel voor achteraf. We wandelen in één stuk door tot het einde. € 1 Ronserbijdrage
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet, maar is welkom bij tochtbegeleidster. Dit is een halve dagstaptocht en voor iedereen haalbaar!

De Mortagnewandelroute neemt ons mee doorheen het afwisselende en panoramische landschap van de Scheldevallei tussen Spiere en Helkijn. Het traject brengt je via een verlaten spoorwegbedding, tal van boerenslagen en rustige, landelijke wegen langs kastelen en kasteelhoeves met klinkende namen zoals ‘Driehoven’ en ‘’t Wit Hof’. Hopelijk hangt de lente in de lucht! Deze route loopt volledig over het grondgebied van de gemeente Spiere-Helkijn. Samen met Mesen is het een West-Vlaamse gemeente met faciliteiten voor de Franstaligen voor wie de gemeente “Espierres-Helchin” heet. De kleinste kern is Spiere en het wat grotere Helkijn ligt enkele kilometers verder en is het administratief centrum. Beide kernen liggen langs de Schelde. We starten aan de kerk in de lieflijke dorpskern van Spiere en trekken via het Spierekanaal naar het voormalig zwembad dat zijn deuren sloot in 1955. Nu is het een beschermd monument en rustpunt voor recreanten. Vandaar wandelen we langs de mooie oevers van de Schelde. Bij momenten verschijnt in de verte de Mont Saint-Aubert. We komen verschillende keren de Gaverbeek tegen vooraleer we het rustige Helkijn binnenwandelen. Interessant is de historische hoeve’ la Folie’ in Helkijn. De hoeve dateert van 1630 en bood onderdak aan Louis XIV! Nog wat verder bevindt zich het voormalig paleis van de bisschoppen van Doornik, een riant buitenverblijf voor de clerus. Het was geregeld de inzet van bloedige gevechten. Onze wandeling kabbelt rustig verder tot aan de Trimaarzate, de oude spoorwegbedding Kortrijk/Ronse. Trimard = grensarbeider. Nu is het een groene as in het landschap. Een viertal km verder staat onze wagen op ons te wachten.

Maart
Wo 20

Knokke, polders Zwinbosjes en strand

Tochtbegeleiding: Roland Vansteelandt

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 19 km in twee lussen.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan Hof van Vlaanderen, Oosthoekplein 14, 8300 Knokke-Heist. Parkeren in de buurt is wel moeilijk, opletten dus. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick meebrengen voor in Hof van Vlaanderen en drank voor onderweg. We nemen ons lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld dat je voor recreatief kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Je kent ongetwijfeld het Zwin. Heb je echter al gehoord over de aanpalende Zwinbosjes? Ze zijn zeker even waardevol en dragen sinds 2003 de naam Vlaams Natuurreservaat De Zwinduinen en -polders. Ze vormen een 222 hectare grote natuurlijke overgang tussen zee, strand en polder. Net buiten het drukbezochte Knokke ligt het rustige Knokke-Heist. Daar bevindt zich ten westen van het Zoute de Hazegraspolder. Het gebied ligt omarmd door de Zeedijk, Het Zwin en een natuurgebied afgesloten door duinen. Wandel- en fietsliefhebbers vertoeven in de Hazegraspolder dan ook in de juiste omgeving om te volle te kunnen genieten van het weidse groen.

Omloop in twee lussen van elk ruim 9 km

Voormiddag Nieuwe Hazegraspolder: ten westen van de Oosthoek over dijken en landelijke wegen.

Namiddag Zwinbosjes en strand

Eerst wandelen we door het Koningsbos, dwarsen een stukje villawijk van het Zoute en trekken naar de Groenepleinduinen die aansluiten aan het Vlaams Natuurreservaat Zwinduinen en -polders (Zwinbosjes). Hier voelen we ons op ons best: de Far West, het Noordelijk begrazingsblok de zeedijk (of strand voor de strandlopers), het magnifieke uitzicht op het Zwin Natuurreservaat vanaf het kunstbeeld Hospitality (’t Keun!) om terug te keren naar de Oosthoek via Tobruk. Afscheidsdrankje in Hof van Vlaanderen.

Maart
Wo 20

Eine - Ronse

Tochtbegeleiding: Dirk Maras

Tel: 0479 55 43 43

E-mail: , en op die dag Dirk Maras (0468 11 27 09)

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: ong. 25 km waarvan ong. 11 km in de voormiddag.
 • Samenkomst: start om 9u30 aan het station van Eine (GPS: Misweg, 9700 Eine). Kom bij voorkeur met de trein: de trein van uit Gent-Sint-Pieters komt aan om 9u24. Wie te vroeg is kan nabij het station van Eine terecht in café ’t Perrongeluk voor een lekkere koffie. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in Café Plan B, bij de meiskes in Etikhove en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de S-tocht (sportieve) kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Eine - Ronse: met doorsteekpaadjes over het golvende landschap van de Vlaamse Ardennen van station naar station. We stappen in het station van Eine over de spoorweg naar de Fabriekstraat, die we verlaten na een paar honderd meter op de Los. De Los, een aardewegeltje zoals ze dit hier in de volksmond noemen, brengt ons via de Volvo-visvijver naar de Schelde. Oudenaarde ligt niet ver. Een mooie streep natuur brengt ons bij haar Walburgakerk. Via de Vlaamse-Ardennendreef wacht witrood van de GR-129, Dwars door België van Brugge naar Arlon, ons op. Dit Grote-Routepad is meteen de rode draad doorheen deze Midweektocht die vooral een mooi stuk Vlaamse Ardennen zal laten zien. In het glooiend landschap met nu en dan een flink hoogteverschil lopen we over een resem kleine wandelpaadjes, die bij nat weer (zeer) glibberig kunnen zijn. Wie wandelstukken thuis heeft liggen, brengt ze zeker mee! Na ongeveer 11 kilometer komen we aan in Etikhove. We halen er onze knapzak boven rechtover de kerk in café Plan B, bij de meiskes. Sommige Midweekstappers zullen zich deze twee dames nog herinneren van de tocht in Nukerke. Ze waren de patronnes van café Den Os. Na spijs en drank zoeken we opnieuw het gezelschap van de GR-129 op. Hij stuurt ons richting Ronse om in dalende lijn door het centrum het station te bereiken. Het station van Ronse heeft een merkwaardige geschiedenis. Het stationsgebouw werd oorspronkelijk steen per steen van Brugge naar Ronse getransporteerd. Het verhaal doet de ronde dat het gebouw verkeerdelijk werd heropgebouwd, de voorkant staat aan de achterkant en vice-versa. Merkwaardig! Nakeuvelen na deze panoramische Midweektocht kan bij een heerlijk glas gerstenat in het café recht tegenover het station van Ronse. Vanuit Ronse spoort iedereen ofwel naar huis of naar station Eine voor de auto.(ong. 22 min.).

Maart
Zo 24

De lente tegemoet op de Brabantse Kouters

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 22 km. Inkorten kan, bvb in Mollem na 16 km.
 • Samenkomst: bij het station van Jette om 10u05. We wachten op de trein die van Brussel Noord aankomt om 10u01.
 • Meebrengen: stevige wandelschoenen, drank en boterhammen, € 1 Ronsergeld, wat kleingeld voor een drankje, een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: vanuit Merchtem, Asse en Mollem is er om het uur een trein terug naar Brussel of naar Dendermonde en Lokeren.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar is niet nodig. Bij vervroegde verkiezingen gaat deze tocht een dag vroeger door: op zaterdag 23 maart.

Een tocht van Jette naar Merchtem langs het nieuwe knooppuntennetwerk. We vertrekken bij het station van Jette, wandelen door het Boudewijnpark en langs het Poelbos en Laarbeekbos. Beide bossen waren tijdens mijn jeugd in Ganshoren waarschijnlijk de aanzet tot mijn interesse voor wilde natuur. Het Laarbeekbos is een mooi beukenbos dat deel uitmaakt van de beschermingszone Natura 2000 en een van de vele groene longen is van het gewest Brussel. We duiken onder de Brusselse ring door en komen zo in de Brabantse Kouters terecht waar nog vele onverharde wegen op ons wachten. Het eerste dorpje is Kobbegem waar de geuze- en kriekbrouwerij Mort Subite is gevestigd. We trekken verder langs Asse dat ooit het centrum was van de hopteelt in Brabant. Nu is daar niet veel meer van te zien, maar om de herinnering levend te houden werd een nieuw hopveld aangelegd. In het bijhorende kunstwerk werden de hopheiligen afgebeeld. Volgend dorpje is Mollem en Merchtem, beroemd om zijn steltlopers (geen vogels!) is ons eindpunt.

Maart
Za 30

t/m

Zo 31

Het land van de terrils - Charleroi

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 15 33 72 94 of 0473 48 94 72 (op de dag zelf)

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: zaterdag: 23,6 km, zondag: 22 km.
 • Samenkomst: Station van Lobbes om 10u30. De trein arriveert er om 10u33.
 • Verblijf: Jeugdherberg Charleroi, Rue du Bastion d’Egmont 3, 6000 Charleroi.
 • Meebrengen: wandelstokken zijn aan te bevelen voor de beklimming van de terrils. Wil je geen terrils beklimmen, dan is er zonder problemen steeds een alternatieve weg mogelijk. Picknick, op dag 2 kan je eventueel in Charleroi nog iets halen bij de bakker. Drank meebrengen, de cafés moeten ze in de streek nog uitvinden.
 • Verkeersinfo: we reizen dit weekend bij voorkeur met de trein. We voorzien een keycard voor het traject van Ham-sur-Heure naar Charleroi-Sud (ter plekke te betalen). Wie toch met de auto wil komen dient er rekening mee te houden dat er nog van Charleroi-sud naar Lobbes moet getreind worden na de tocht. Op dat traject is er slechts om de twee uur een trein. De trein vertrekt er om 16u14 of 18u14.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

De fabrieken gaan failliet, in Charleroi.

En het geld stroomt naar de Maas, in Charleroi.

Men houdt niet van politiek, in Charleroi.

Maar men houdt wel van elkaar, in Charleroi.

In Charleroi

In Charleroi

 

Bij de vakbond is het druk, in Charleroi.

Want de tijden zijn gedraaid, in Charleroi.

En de dieven zijn berucht, in Charleroi.

Maar ze doen zo weinig kwaad, in Charleroi.

In Charleroi

In Charleroi

In Charleroi

 

Pays noir

De zon schijnt ook voor haar

Het is geen bedelaar

Pays noir

We zijn een twijfelaar

Mijn pays, pays noir

 

En de arbeiders zijn moe, in Charleroi.

En de straten zijn wat grijs, in Charleroi.

Maar de dagen zijn er goed, in Charleroi.

Want de mensen hebben tijd, in Charleroi.

In Charleroi

In Charleroi

 

In 2006 liet Tom Pintens ons kennismaken met dit liedje. Tijden veranderen evenwel, en intussen wordt Charleroi zelfs als ‘het nieuwe Berlijn’ getipt. Niet dat er nu plots overal creatieve hubs en conceptstores opduiken – wie daarnaar op zoek is, is eraan voor de moeite. Het is vooral de spirit van enkele jonge inwoners die de stad uit haar trieste imago lichtte. Anders dan het officiële bureau van toerisme, verstoppen zij het industriële verval niet langer achter misleidende brochures vol kerken en kastelen. De lelijkheid wordt net in al haar (vergane) glorie gevierd, oversausd met ironie en surrealisme. René Magritte werd niet toevallig in Charleroi geboren. Dertien jaar na de oorwurm van Tom Pintens laten de Ronsers zich dus in de Borinage zien. Nu er in Charleroi een gloednieuwe jeugdherberg werd geopend, willen we deze streek van nabij leren kennen, daar waar we anders over de Périphérique de ene tunnel na de andere inrijden en ons ergeren aan het zwartgeblakerde en overjaarse huizen­patrimonium. Enkele jaren geleden werd de heropbouw van Charleroi ingezet. De nabij gelegen luchthaven en internetgigant Ali Baba zal daar wel iets mee te maken hebben nu steenkool en staal het mooie weer niet meer maken. We gaan op zoek naar mooie wandelpaden, hoofdzakelijk langs GR-wegen. Kom ze mee ontdekken! We stappen twee van karakter totaal verschillende wandelingen. Op zaterdag stappen we van het ene station naar het andere. Op zondag doen we drie terrils.

Zaterdag, 30 maart 2019

Van Lobbes kiezen we meteen voor de mooie flanken van de Samber en stappen oostwaarts richting Marcinelle, bekend van de mijnramp die de grootste was uit de Belgische geschiedenis en een van de grootste uit de Europese mijnbouwgeschiedenis. Op 8 augustus 1956 kwamen bij een brand in Bois du Cazier 262 mensen van twaalf verschillende nationaliteiten om het leven, onder wie 136 Italianen en 95 Belgen. De mijn werd officieel gesloten op 15 januari 1961. Bij de sluiting en ontmanteling stuitten de mijnwerkers echter op een nieuwe, rijke laag steenkool en men ging opnieuw aan de slag. In december 1967 werd de rampmijn definitief opgedoekt. Ze doet nu dienst als museum en herdenkingsplaats. In 2012 werd ze, samen met drie andere sites, onder de naam ‘belangrijkste mijnsites van Wallonië’ opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Van daar uit stappen we verder richting Ham-sur-Heure waar we via de Sentier des Prairies du Château het station bereiken waar we de trein nemen tot Charleroi-Sud. We genieten in de jeugdherberg van een verdiende rust en een lekkere driegangenmaaltijd.

Zondag, 31 maart 2019

Op zondag starten we na het buffetontbijt langs de Ravel, stroomopwaarts langs de Samber. In Marchienne-au-Pont gaan we door het Parc Monceau en zoeken dan de eerste terril op: le Martinet. Het heeft niet veel gescheeld of ook de terrils waren verdwenen. Buurtbewoners hebben zich in de jaren ’80 met hand en tand verzet tegen de exploitatie van de terril le Martinet, die nog voor 30% uit steenkool zou bestaan. Met succes: sinds 1995 zijn de terrils rondom le Martinet beschermd voor hun schoonheid, integratie met het landschap en hun biodiversiteit. Daarna gaat het terug via de Ravel, deze keer langs het kanaal van Charleroi naar Brussel. Een volgende terril, die van Bayemont ligt nu voor ons ter ontdekking. Daarna volgt nog die van les Piges. Het station van Charleroi-Sud ligt nu op een boogscheut. Misschien is er nog wel tijd voor een afscheidsdrankje. We kijken terug op twee mooie stapdagen in een streek die zijn geheimen aan ons langzaam prijsgeeft.

April
Za 6

t/m

Zo 7

Vallei van de Ourthe

Tochtbegeleiding: Yves Vincent en Marilyn Carpentier

Tel: 053 70 66 98 of 0476 53 30 95 (GSM enkel tijdens de tochtdagen, voorts buiten gebruik)

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: dagafstanden van ± 20 km (inkortbaar bij slecht weer).
 • Samenkomst: om 10u15 in Lavacherie, rue de Bastogne. Kijk bij het binnenrijden van het dorp, net voor de wegwijzer en met de kerk al zichtbaar in de verte, uit naar een oude trambedding aan de linkerkant. Hier staat een zitbank en hangt een wandelkaart. Er is plaats voor enkele auto’s (in het dorp zelf is parkeren moeilijk).
 • Verblijf: AJ de Champlon, Rue de la Gendarmerie 4, 6971 Champlon. Tel.: 084 45 52 94.
 • Meebrengen: lakens zijn in de prijs inbegrepen. Picknick en drank voor 2 dagen. Zondagochtend is een bezoek aan een bakker mogelijk.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders. Mee voor slechts één dag kan ook mits aanmelden.

De westelijke Ourthe en de oostelijke Ourthe komen samen in het stuwmeer van Nisramont om verder de “gewone” Ourthe te vormen. Zaterdag wandelen we in de vallei van de oostelijke Ourthe en zondag volgen we de Ourthe stroomafwaarts vanaf het stuwmeer. We wisselen open landschap af met bossen en enkele knappe vergezichten vanop rotsen.

Zaterdag, 6 april 2019

Lavacherie lijkt een vredig Ardens dorp. Nochtans kwam hier in 2001 een serieuze pedofoliezaak aan het licht, de grootste in België sinds de zaak-Dutroux. In totaal stonden maar liefst 17 inwoners van Lavacherie terecht voor het misbruik van twee meisjes van 12 en 9 jaar oud. De hoofdbeklaagden waren de vader van de meisjes en zijn tweede vrouw, de dorpsprostituee die hun kinderen tegen betaling “uitleenden”. Bij de beklaagden zat zelfs de dorpsdokter, een vader van 4 kinderen, die zich voor zijn diensten in natura liet betalen. De beklaagden beweerden dat ze kwamen voor de vrouw en er de dochters ongevraagd gratis bij kregen. Het misbruik kwam pas aan het licht toen de oudste dochter haar lerares inlichtte. Het was de beroemde onderzoeksrechter Connerotte die aanvankelijk het onderzoek naar Dutroux had gedaan die ook op deze zaak werd gezet. Een groot deel van het dorp moet van het misbruik op de hoogte geweest zijn, maar alles werd stil gehouden. Laat deze tekst niet zichtbaar achter want het dorp wil niet aan zijn verleden herinnerd worden... Wij komen hier uiteraard enkel langs voor de natuur. We volgen eerst een oude trambedding en vervolgens de Laval, een zijrivier van de westelijke Ourthe. We maken een ommetje in het natuurreservaat Orti om in Amberloup te belanden. In de taverne van camping Tonny kunnen we onze dorst lessen. Na de tocht rijden we samen naar de jeugdherberg van Champlon.

Zondag, 7 april 2019

Na het ontbijt rijden we via La Roche naar Maboge. In La Roche kan even gestopt worden bij een bakker. We wandelen langs de linkeroever van de Ourthe tot aan het het stuwmeer van Nisramont. Aangezien we niet overal de Ourthe kunnen blijven volgen gaat een paar keer flink bergop en bergaf. Dit is ook het geval als we naar Le Hérou klauteren, een rots met een magnifiek uitzicht over de vele bochten van de Ourthe. Men spreekt hier van Les Cinq Ourthes omdat men op 5 verschillende plaatsen in het landschap een stuk van (dezelfde) Ourthe ziet opduiken. ‘s Namiddags passeren we nog Le Cheslé, de grootste Keltische vesting van België (13 ha) die bewoond was tussen de 8de en de 6de eeuw vóór Christus.

April
Vrij 19

t/m

Ma 22

Oostelijke Eifel - Mayen (D)

Tochtbegeleiding: Kristien Nuyts

Tel: 0485 72 66 87

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: 2 x ± 20 km, 2 x max 14 km.
 • Samenkomst: om 13u00 op de Wanderparkplatz tegenover Hotel Waldfrieden, Laacher-See-Str. 2, 56653 Wassenach, Duitsland. Als je niet mee wandelt op vrijdag ten laatste om 19u00 in de jeugdherberg voor de avondmaaltijd. In Duitsland wordt het eten met Deutsche Pünktlichkeit geserveerd!
 • Verblijf: Jeudherberg van Mayen, Am Knüppchen 5, D-56727 Mayen.
 • Meebrengen: handdoek (Lakens zijn aanwezig). Picknick voor 4 wandel­dagen. Eventueel kan je ook in de jeugdherberg tegen betaling een lunchpakket aanschaffen. Goede wandelschoenen, eventueel wandelstokken, regenkledij.
 • Verkeersinfo: deze regio is moelijk te bereiken met het openbaar vervoer. We proberen zoveel mogelijk kostendelend samen te rijden. Een paar weken voor het weekend krijg je een deelnemerslijst om contact met elkaar op te kunnen nemen. Mocht je niet op prijs stellen dat we deze gegevens met andere deelnemers delen, laat het ons vooraf weten.
 • Deelnemen: aanmelden per mail bij de tochtbegeleidster, met de nodige info voor de afspraken ivm samenrijden.

Het komende paasweekend verkennen we de Oostelijke Eifel. Ooit een vulkaanlandschap, is dit nu een vruchtbaar groen gebied. De bergen met hun spitse toppen, de bijzondere geologische formaties en de Laacher See, een uitgestrekt kratermeer, zijn herinneringen aan de tijd dat de vulkanen hier het landschap bepaalden. De jeugdherberg met zicht over de historische stad Mayen is een ideale uitvalbasis voor de verkenning van deze streek. We maken 4 luswandelingen met de nodige hoogtemeters en bezienswaardigheden onderweg. We komen verschillende Sauerbrunnen tegen op onze wandelingen en normaal ook af en toe een terrasje waar we kunnen genieten van een frisse pint of Kaffee und Kuchen.

4 wandeldagen

Dag 1: Kort na de middag vertrekken we voor een wandeling rond de Laacher see, met mooie zichten op de beroemde Maria Laach abdij, we nemen ook even tijd om deze abdij te bezoeken. We wandelen langs de oever van het meer door een mooi beukenbos en zien mofeten (kleine gasbellen) in het meer. Vanaf de lydiatoren hebben we een mooi uitzicht over het meer. (± 12 km).

Dag 2: Vanuit de jeugdherberg vertrekken we voor een wandeling langs het droompad Förstersteig. Bij de Schutzhütte “Altener Tempelchen” hebben we een mooi uitzicht op de tegenover gelegen steengroeve. De weg gaat verder omhoog richting Fünfkanstein. Daarna weer omlaag en zijn er schitterende uitzichten op Schloss Bürresheim en het Nettetal. Verder langs historische Hammesmühle en verder tot het Nitztal. Daarna gaat het pad omhoog naar de Kürrenberg en richting Scheidkopf. Verder via een bospad door het bos naar beneden het Ruppental in. Vanuit het Ruppental gaat het verder door het Eiterbachtal langs een kletterend beekje. Aangekomen bij Eiterbachweiher kunnen we genieten van de omgeving verder weer gelijkmatig omhoog richting de Luisenplatzhütte waar we een prachtig panorama uitzicht hebben over Mayen en richting de Rijn. (± 18 km).

Dag 3: Vanaf de parkeerplaatsts Erlenmühle beginnen we met een mooie afwisselende wandeling. We wandelen langs het rotsachtige gebied Rauhbuur met zijn massieve tufsteenwanden. Met deze steen werden lange tijd ovens gemaakt. We passeren Schweinsgraben en wandelen langs ongerepte bospaden met een bruggetje ter bescherming van een doorlopende mierenroute. Verder bergopwaarts is een uitstapje naar de indrukwekkende rotskloven van Marxe-Lay een echte aanrader. Niet lang daarna gaat de route verder door een fraai gemengd bos. Kort voor de bosrand, bij de scherpe bocht naar links, vindt u de A-Eiche, de bekende grote eikenboom. Dan beginnen we aan de beklimming van de Gänsehals. Het prachtige uitzicht op de Laacher See en het Neuwieder bekken maken dit een mooie plaats om even op adem te komen. We dalen af richting de Rieden en de WaldSeer. Verder naar de Hochstein en de Genovevagrot. Door het serene bos dalen we af, het Kellbachtal in. Terug bij het beginpunt zorgt de koolzuurhoudende Erlenbron voor verfrissing (± 22 km).

Dag 4: Bij het station van Oberzissen starten onze laatste wandeling door het Brohltal naar de ruines van Burg Olbruck. Door het dal wandelen we via het plaatsje Brenk en Fussholle naar het station Engeln met een geologische speeltuin. Via de burgruine en het plaatse Hain terug naar het startpunt (± 14 km).

We logeren 3 nachten in de jeugdherberg van Mayen in 4 persoonskamers op basis van half pension.

April
Za 20

t/m

Ma 22

Paasfietstocht van Kempen tot fruitstreek

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser

Tel: 015 27 19 50, 0495 77 82 51 (Jan) of 0499 52 23 59 (Geertje)

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: de dagafstanden variëren tussen 60 en 67 km, op lichtgolvend terrein. We gebruiken naast het fietsnetwerk landelijke en trage wegen, dus er zullen vast stukken onverharde weg voorkomen.
 • Samenkomst: paaszaterdag 20 april 2019 aan de parking van het NMBS-station van Mol (grote parking langs de Keirlandse Zillen, het stationsgebouw ligt aan de andere kant van het spoor). We vertrekken om 10u00. De NMBS-parking is volgens de internetsite van de spoorwegen gratis te gebruiken.
 • Verblijf: we blijven twee nachten in Jeugdherberg Hostel H, Spoorwegstraat 80, Hasselt tel. 011 45 50 81.
 • Meebrengen: Picknick en drank voor de drie middagmalen. Als het weer het toelaat picknicken we ergens in het veld. Valt het tegen dan zoeken we een café op. De tocht is nog niet voorgefietst bij het opstellen van de aankondiging, dus de cafés zijn niet zeker.
 • Verkeersinfo: je bereikt Mol per auto makkelijkst langs de E313, afrit Geel West en vervolgens langs de N19, de ring rond Geel en de N71 naar Mol. Voor GPS gebruikers: De parking ligt langs de Keirlandse Zillen, aan de overkant van de sporen tegenover het station. Opgelet, er is een tweede kleinere parking aan de stationszijde aan de Gildestraat, maar dat is niet waar we verzamelen.
 • Deelnemen: liefst telefonisch aanmelden op ons vast telefoonnummer, per mail kan ook.

Met kerstmis in het verschiet denken we aan… de paasfietstocht van volgend jaar. Geef toe, het weer dat we tot nu toe hebben doet denken aan wat we in het verleden vaak meegemaakt hebben op onze paasfietstochten. Als onverbeterlijke optimisten gaan we er van uit dat we dit jaar toch nog een witte kerst zullen meemaken en dat uiteraard met Pasen het lentezonnetje ons tegemoet zal schijnen. Het eerste is vrij onzeker, maar de statistieken geven ons voor goed weer met Pasen wel meer kans (Pasen valt dit jaar redelijk laat, vandaar). Met een klein beetje geluk komen we ook nog bloeiende boomgaarden tegen. We starten het fietsseizoen dit jaar in de Kempen, waarbij we zowel de restanten van Kempense bossen, een stukje Hageland en de bloesems tussen Borgloon en Sint-Truiden aandoen, vanuit de jeugdherberg van Hasselt. Echt vlak kun je het parcours niet noemen, eerder licht golvend, met een mooie mix van landelijk, bos en af en toe een woonzone. We fietsen tussen 19 en 119 meter boven de zeespiegel, maar de meeste hellingen zijn geleidelijk en de dagafstanden beperkt.

Paaszaterdag, 20 april 2019

We vertrekken van de parking bij het treinstation van Mol (grote parking langs de Keirlandse Zillen, het stationsgebouw ligt aan de andere kant van het spoor). We fietsen oostwaarts, langsheen Gompel naar het kanaal Dessel-Kwaadmechelen, langs Balen fietsen we richting vliegveld Keiheuvel. Van hieruit volgen we in grote lijnen de vallei van de Grote Nete naar Hechtel. We wringen ons tussen de Hechtelse Heide en de Hoeverheide door, passeren het Bosreservaat Op den Aenhof bij Zolder en kruisen de E314 langs “De Drij Dreven”. Via het natuurreservaat Platwijers en een kort stukje Albertkanaal, bereiken we de jeugdherberg van Hasselt. De totale afstand zou 60 km moeten bedragen.

Paaszondag, 21 april 2019

Op picknick en regenbenodigdheden na blijft de bepakking in de jeugdherberg op ons wachten. We verlaten de stad langs het westen en fietsen langs beekvalleien naar Stevoort, Wijer en Rummen. Hier draaien we naar het zuiden, door de boomgaarden langs de Grasbeek naar Runkelen. We passeren de achterkant van het bos dat bij het Kasteel van Duras (Gorsem) hoort, en draaien aan de noordrand van Sint-Truiden langs het Domein Speelbos naar het oosten toe. We duiken opnieuw de boomgaarden in, passeren Rijkel, en Groot Gelmen en fietsen langs Broekom naar het Kasteel Bommershoven. Vanaf hier fietsen we noordelijk, langs Boeshoeven, Rullekoven, Kerniel naar het Kasteel Haagsmeer. Daarna volgen Kasteel Printhagen, De Luimertingenmolen op de Mombeek en de Netehoeve. Langs Rapertingen bereiken we opnieuw Hasselt, waar we na 67 km terug onze slaapplaats opzoeken.

Paasmaandag, 22 april 2019

Met bagage terug naar het station van Mol. We verlaten de jeugdherberg en Hasselt door de spoorweg naar het westen te volgen, opnieuw richting Stevoort, maar dit keer noordelijk van Mariaburcht. We fietsen langs de vallei van de Kleine Herk en de Herk naar Herk-de-Stad, en rijden daarna door het Schulensbroek (natuurreservaat), langs het Schulensmeer naar Goeslaar, Mellaar en Meldert. In Geeneinde komen we langs de Venusberg. We fietsen door verspreide bosjes naar Brelaar-Heide en zo verder naar het noorden langsheen Hulst. We volgen de Grote Laak gedurende een klein stukje en komen in Genendijk aan, waar we zowel de E313 als het Albertkanaal kruisen. We fietsen langs Hof Ter Steen, via Straal, naar de drassige gebieden tussen de Grote Nete en de Laak. Langs het bosgebied Heidehuizen en het centrum van Mol bereiken we ons startpunt. De totale afstand vandaag zou net geen 63 km moeten bedragen.

Januari
Zo 6

Kalmthoutse Heide

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 15 à 16 km. De tocht werd bewust kort gehouden om de minder getalenteerde wandelaars ook eens van de winterse heide te laten genieten.
 • Samenkomst: om 10u15 aan de Vroente, Putsesteenweg 131, Kalmthout. De treinreizigers komen aan in het station van Heide (1° station na Kapellen) omstreeks 10u14. Als deze wandelaars vooraf de tochtleider verwittigd hebben zullen ze afgehaald aan het station en naar de startplaats van de wandeltocht gevoerd worden.
 • Meebrengen: goede wandelschoenen want er kunnen enkele vochtige passages voorkomen. € 1 ronsergeld en middageten en drank voor onderweg. We komen enkel tijdens de middag een café tegen.
 • Verkeersinfo: autoronsers uit het westen van het land: Liefkenshoektunnel (betalend) en daarna via Stabroek en Putte-Kapellen naar Kalmthout. Na Putte-Kapellen is het nog een 4-tal km tot aan de Vroente. Autoronsers uit de rest van het land: ring van Antwerpen, dan A-12 richting Bergen-op-Zoom tot aan Stabroek en daarna zoals hierboven beschreven.
 • Deelnemen: zeker aanmelden voor de treinreizigers.

Je kan er je klok bijna op gelijk zetten en daardoor wordt het een beetje een traditie: struinen op de Kalmthoutse Heide is het goede recept om de muizenissen van het voorbije jaar weg te blazen en te genieten van de eerste nieuwjaarszoenen van medeRonsers. De tochtbegeleider vindt zijn achtertuin echt nog steeds de moeite waard om te bewandelen. En de Ronsers? Die neemt hij mee in zijn kielzog. Het uitgestrekte heidegebied is de grote trots van Kalmthout. Het natuurreservaat maakt deel uit van een aaneengesloten natuurgebied dat zich aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens uitstrekt en een oppervlakte beslaat van ongeveer 6000 ha, Grenspark Kalm­thoutse Heide. Vooral de ecologische en cultuurhistorische waarden maken het gebied uniek en de moeite waard om te behouden. De Kalmthoutse Heide is gelegen in het noordwesten van Kalmthout en blijft de trekpleitser van de Ronsers bij het begin van elk jaar.

We verzamelen om 10u15 aan de grote ingang van de Kalm­thoutse Heide, aan het natuureducatief centrum “De Vroente” We wachten tot de treinreizigers aangekomen zijn en vertrekken dan om 10u30. Eerst gaat het langs de Putse Moer, de Hazenduinen naar de Paalberg. Daar steken we de nederlandse grens over en wandelen we op het grondgebied van onze noorderburen tot aan de Heuse Bollaert, een café-restaurant waar we onze boterhammen mogen opeten. Na de middag gaat het langs de Bieduinen en de Kriekelareduinen om terug de grens over te steken aan de Paalberg. Vandaar gaan we oostwaarts tot aan de Verbindingsweg, een fietspad dwars door de heide. We volgen die weg een 500 meter en slaan dan rechtsaf om zo langs de rand van het heidegebied terug aan De Vroente uit te komen.

Januari
Zo 13

Langs rivieren van Mechelen naar Boom

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km. Inkorten kan door de Nete over te steken naar Rumst en daar de bus te nemen.
 • Samenkomst: in de lokettenzaal van Mechelen (niet Nekkerspoel!) om 9u30.
 • Meebrengen: stevige, waterdichte schoenen want hier en daar zal het wat drassig zijn, drank en boterhammen, € 1 Ronsergeld, wat kleingeld voor een drankje, een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: vanuit Boom kun je met de trein terug naar Mechelen, Antwerpen en verder. Er zijn ook regelmatig bussen (o.a. de 500) naar Antwerpen en Mechelen.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar is niet nodig.

Dit is de laatste etappe van onze tocht langs de Dijle en een les aardrijkskunde op het terrein. Op houten vlonders volgen we eerst de Oude Dijle die dwars door Mechelen loopt. Even buiten de stad komt de Nieuwe Dijle bij de Oude en trekken ze samen verder naar zee.

Bij het Zennegat, een pittoresk gehucht, komt het (nu gezuiverde) Zennewater bij de Dijle alsook water van het Kanaal Leuven-Mechelen dat ook Dijlewater is.

Een goede kilometer verder vinden we de ‘bron’ van de Rupel: de samenvloeiing van Dijle en Nete.

Via dijken en binnendijken geraken we in het prachtige verwilderde Broek De Naeyer, een natuurreservaat waar plassen, moerasjes en wilgenstruwelen heel wat vogels en andere beestjes een verblijfplaats vinden.

In Klein-Willebroek steken we onder vaardige sturing van een veervrouw(!) de Rupel over naar Boom, waar we op zoek gaan naar een gezellig cafeetje.

Januari
Wo 16

De Haan, Wenduine, duinenbossen en strand

Tochtbegeleiding: Roland Vansteelandt

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 19 km in twee lussen met autoverplaatsing tussenin.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan tearoom Brasserie Beaufort, Van Eycklaan de Haan. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick meebrengen voor in Sporthal Haneveld en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: parkeer gratis in de Rembrandtlaan (verlengde van de Van Eycklaan). Er is woensdagmarkt en blauwe zone in het centrum.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren niet toegelaten.

De Duinbossen van De Haan is één van de groene parels aan de kust. Het gebied bestaat uit drie delen en is wel 152 hectare groot. Je vindt er zowel open duinlandschap met de typische fauna en flora van de kust, als uitgestrekte beboste duinen. Midweekstappers wagen zich zeker ook langs de vloedlijn voor de golfslag in de oren en schelpen onder de zool.

Voormiddaglus, 10 km

Ideale combinatie van natuurgebied en strandwandeling.

We genieten eerst van de Duinbossen. en de Zandpanne, een natuurgebied langs de binnenduinrand aan de Wenduinesteenweg. Op een kleine 10 ha vinden we een heel afwisselend landschap van duinbos, open reliëfrijke duinen en enkele vochtige duinvalleien. Op de tweede hoogste duin (31 m) van de kust prijkt een wit paviljoentje met rood dak: de Spioenkop in Wenduine. Je hebt er een prachtig panorama op het achterliggende polderlandschap, de bosrijke omgeving en de zee. Van hieruit keren we terug naar het pittoreske De Haan via het strand.

Middag

Verplaatsing met de auto’s naar de Sporthal Haneveld, Nieuwe Steenweg 74, 8420 De Haan voor de picknick.

Namiddaglus, 9 km

Bij het verlaten van de sporthal moeten we eerst door een villawijk stappen om de aansluiting te vinden met de Kustwandelroute. In de duinbosjes steken we onze neus uit naar het westen. De rest volgt wel. Aan de Vosseslag, op de grens met Bredene, steken we veilig de openbare wegen en tramlijn over naar het strand. We genieten ruim twee km van de golfslag en arriverren in het centrum van de Haan. 
We gooien meer dan een blik naar de Belle Epoque villabewoning en de tramhalte. Op de Markt zal de Woensdagmarkt voorbij zijn en het marktvolk weg? 
Het stapt weer naar het westen dan, langs de bos- en duinpaadjes, tot de afslag via de villawijk naar de Sporthal. In het Cafetaria Bal Populair drinken we de afscheidsdrank.

Januari
Zo 20

Dendervallei nabij Ninove

Tochtbegeleiding: Yves Vincent en Marilyn Carpentier

Tel: 053 70 66 98 of 0476 53 30 95 (GSM enkel de dag zelf)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 22 km in geval van goed weer; 17 km in geval van matig of slecht weer.
 • Samenkomst: om 10u00 op de parking op het einde rechts van de Schuitstraat in Pollare. Dit is een straat die dood loopt aan de Dender. Voor de treinreizigers: de parking ligt op 900m van het station (stopplaats) van Eichem waar weinig parkeergelegenheid is. Het begin van onze wandeling passeert het station van Eichem, dus wie met de trein van 10u09 vanuit Ninove of 9u51 vanuit Geraardsbergen komt, kan gerust wachten aan het station waar we omstreeks 10u15 passeren. Wie zich graag warm houdt, mag ons natuurlijk ook tegemoet stappen.
 • Meebrengen: drank en picknick. Waterdichte wandelschoenen.
 • Deelnemen: € 1 ronserbijdrage. Aanmelden niet nodig.

Op het programma staat de Dendervallei ten zuiden van Ninove. De Dender is hier nog een mooie meanderende rivier omringd door vochtige weilanden. Iets hogerop in de vallei liggen ook enkele akkers die er nu kaal bijliggen en ons maximaal uitzicht gunnen in dit zachtglooiende landschap. Langs de Dender ligt een verhard jaagpad waar het aantal fietsers in dit seizoen best meevalt. ‘s Ochtends ligt het landschap hier vaak nog gesluierd in een dunne mistlaag. We bewandelen alle soorten wegen, gaande van kleine, soms modderige paadjes tot rustige straten.

We steken de Dender over via de geklasseerde voetgangersbrug. Nadat we de treinreizigers vervoegen aan het station van Eichem, doorkruisen we een natuurlijk overstromingsgebied van de Dender. Overtollig water wordt hier gebufferd in de vochtige schrale graslanden. Enkel de vegetatie die er niet voor terugdeinst om met de voeten in het water te staan, zoals riet en wilgen, gedijt hier. De aangelegde wandel- en knuppelpaden zouden ervoor moeten zorgen dat onze voeten droog blijven.

Nabij Ninove steken we de Dender opnieuw over en zetten we koers richting de windmolen “Ter Zeven Wegen” in Denderwindeke. Je zou de indruk krijgen dat het hier niet vaak windstil is... In ‘t Lusthof zijn we ‘s middags welkom met onze picknick.

‘s Namiddags bereiken we opnieuw de Dender via Nieuwenhove en Zandbergen. Het jaagpad brengt ons tegen 17u15 terug bij de wagens. We kunnen hier in de cafetaria van het dagverblijf Schoonderhage nog onze dorst lessen en napraten. Ze hebben hier zelfs hun eigen bier, de “Zwarte Flesch”. In lang vervlogen tijden stond hier een herberg voor schippers en schiptrekkers en waren er stallingen voor de trekpaarden.

Januari
Vrij 25

t/m

Zo 27

Viroinval

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94 of 0473 48 94 72 (enkel tijdens het weekend)

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: vrijdag: aankomst, zaterdag: 19,5 km, zondag: 21 km.
 • Samenkomst: op vrijdag 25 januari om 20 uur in het Centre Européen Louis Delobbe, de gîte waar we twee nachten verblijven.
 • Verblijf: ASBL Centre Européen Louis Delobbe, Rue Saint-Eloi 27, 5670 Olloy-sur-Viroin,
  060 39 94 54.
 • Meebrengen: vaathanddoek, huispantoffels, slaapzak, lakens of lakenzak, drank voor twee dagen.
 • Verkeersinfo: Viroinval is moeilijk bereikbaar per openbaar vervoer. We suggereren kostendelend samenrijden. Van zodra de tocht volgeboekt is, krijg je een overzicht van wie zal deelnemen. Mocht je dat niet op prijs stellen, laat het ons van tevoren weten.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Het was te lang geleden dat de Ronsers nog in de streek van de Viroin rondstruinden. Tijd om er nog eens naar terug te keren. De tochtbegeleider werd er ooit nog horizontaal in een ziekenwagen weggevoerd, maar zover zal het (hopelijk) dit lange weekend niet komen. De streek leent zich tot prachtige wandelingen en in Olloy is het steeds fijn toeven. De streek ligt een behoorlijk eind onder Charleroi en is niet erg toeristisch in januari. We zullen dus niet veel volk tegenkomen en als de feestborden niet te rijkelijk gevuld waren, vermoeden we dat de bossen er nog vol wild zitten. Met wat geluk spotten we wel een everzwijn of een ree. Kom je het mee ontdekken?

Op vrijdagavond komen we druppelsgewijs toe in de gite tegen 20 uur waarna we nog een maaltijd genieten. Na een laatste glas begeven we ons naar de slaapkamers voor een rustige nacht (oordoppen!) vlakbij de kabbelende Viroin.

Zaterdagochtend maken de kerkklokken ons beslist wakker en na het ontbijt maken we ons klaar voor onze eerste staptocht. Die gaat meteen naar de Viroin en bergop richting Dourbes. Doorheen heel wat sparrenbossen bereiken we Nismes waar we langs smalle paden de Fondry des Chiens zien, een spectaculair stukje met kalkrotsen. Het is er ook een streek waar je nog fossielen aantreft. Wie gaat er mee op zoek? Van Nismes klimmen we nog even naar de prachtige bossen en dit langs een streek GR en langs smalle paden om dan na bijna 20 km in het centre Européen aan te komen. Het avondmaal zal er smaken. Op zondag verkennen we de andere kant van de overnachtingsplaats. Het is een heel ander gebied, met meer bos en dus meer kans op wild, tenminste, als we voldoende rustig zijn. De GR 654 is voor een deel onze bondgenoot, maar ook lokale wandelpaden laten we niet links liggen. In Oignies-en-Thiérache maken we rechtsomkeer om via de bossen richting Vièrves te lopen, maar op tijd af te buigen naar het Westen om tijdig terug aan onze vertrekplaats aan te komen en er hopelijk te kunnen zeggen dat het goed was. Bij voorkeur bij een goed glas.