De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Oktober
Z0 6

Van Geel naar Herentals - treinstapper

Tochtbegeleiding: Felix Vercauteren

Tel: 03 766 23 99 of 0472 74 63 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 20,3 km
 • Samenkomst: aan het station van Geel om 10u15.
 • Meebrengen: ronsersgeld en Picknick. Goede stapschoenen.
 • Verkeersinfo: raadpleeg de NMBS-website voor de treinuren.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet.

Een wandeling door het hart van de Kempen. Je zal het voelen kloppen, dat Kempenhart en met wat geluk hoor je dat typische accent, al dan niet van een autochtoon die het waagt om deze tocht mee te doen. Het is alvast een aanrader…

Je kan kennis maken met de typische landschappen van de streek en zijn rijk en gevarieerde fauna en flora. Langs landelijke wegen met verspreide bebouwing bereiken we het Kanaal Bocholt - Herentals. Vervolgens wandelen we door het gebied van de Zegge. Je stapt op de oever van een idyllische river - de Kleine Nete. In de omgeving van Bobbejaanland trekken we het bos in. Nadat je deze bossen met hun vennentjes en venige moerassen hebt verlaten, klim je langs de Kruisberg op de Kempische Heuvelrug. Je neemt afscheid van de kleine Nete aan de vistrap en loopt door het begijnhof van Herentals de stad in om zo het station te bereiken. Met iets meer dan 20 kilometer een doenbare tocht!

Oktober
Vrij 11

t/m

Zo 13

Wandelen en/of fietsen in Heuvelland

Tochtbegeleiding: Hilde Vandevelde

Tel: 09 230 02 03 of 0496 59 47 06

E-mail:

 • Type: Relax-weekend
 • Afstand: mag je zelf bepalen
 • Samenkomst: vrijdagavond vanaf 17u00 aan de verblijfplaats.
 • Verblijf: Hulhove, Westouterstraat 5, 8954 Westouter.
 • Meebrengen: keukenhanddoek, boterhammendoos en eventueel potje en vork om overschotten van het avondeten mee te nemen voor de picknick van zondag. Lakens, handdoek. Stapschoenen en/of fiets. Kaartmateriaal, gps als je dat hebt.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleidster.

RELAX is misschien niet de beste benaming voor dit weekend, want zowel stevige als minder stevige fietsers en wandelaars zijn welkom. Relax betekent dat er dit weekend geen tochtbegeleider is die het tempo en aantal kilometers bepaalt. De deelnemers beslissen zelf of ze willen wandelen of fietsen, een pittige tocht over de heuvels willen doen, zich aan een gezapig tempo door het landschap willen bewegen, een paar uur gaan wandelen en daarna in een hoekje duiken met een boekje... RELAX betekent ook dat je geen picknick hoeft mee te brengen. Je mag ’s morgens je brooddoos vullen met wat op de ontbijttafel staat. Er is voldoende brood, beleg, fruit, snackjes voor het vieruurtje… Ronsers ALL-IN was misschien een betere benaming geweest.

We spreken af op vrijdagavond vanaf 17u00 in de overnachtingsplaats, waar voor diegenen die dat willen soep met brood en beleg klaar staat. Dit is ook het moment waarop we kunnen overleggen wie wat gaat doen en waarop we kleine groepjes vormen. De woning ligt in een gebied waar zowel fiets- als wandelknooppunten zijn, makkelijker kan het niet zijn. Jullie bepalen dus zelf het programma, zolang jullie om 18u00 maar terug zijn om je steentje bij te dragen aan het diner op zaterdagavond. Geen haute cuisine, geen uren koken, wel een lekkere, gezonde maaltijd.

Alvast een paar tochtideeën:

Wandeling van 18 km via Hellegat en Rodeberg: langs wandelknooppunten 16, 18, 12, 13, 71, 70, 52, 50, 49, 48, 30, 29, 27, 31, 32, 34, 47, 44, 37, 40, 41, 60, 61, 62, 13, 14, 21, 64, 65, 23, 22, 10, 19, 01, 02, 16. Wandeling van 18 km vanuit de verblijfplaats via de Zwarte Berg langs GR128 naar Boeschepe.

Een vrij vlakke fietstocht van 75 km via Vlaanderen Fietsroute richting Lo-Reninge, via een klein stukje Noordzeefietsroute langs de Ijzer en de Yperlee naar Ieper, om daar de Vlaanderen Fietsrouter terug te vinden richting Heuvelland. Een iets steviger fietstocht van 75 km via Bailleul en de Catsberg naar Cassel.

Oktober
Wo 16

Voormezele - Ieper - Voormezele, recreatief

Tochtbegeleiding: Freddy Lesage

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: ruim 20,5 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 vanuit Café de Kroon, Voormezeldorp 38, Ieper. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick meebrengen voor in het cafetaria van vzw Westhoek Vrijetijd Anders, Rijselsestraat 98 Ieper. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: kleine parking aan de kerk of in de omliggende straten.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de recreatieve tocht in Voormezele kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Voormezele is een gemeente nabij Ieper met een rijke geschiedenis. Op de eerste plaats is Voormezele een oude abdijparochie. Met de Franse revolutie in 1794 werd de abdij verwoest en nooit heropgebouwd. Tijdens de opgravingen van 1989 tot 1991 vond men grondvesten van de verwoeste abdij terug. Sedert 1977 is Voormezele een deelgemeente van Ieper. De oudste gekende volksnaam voor Voormezele is deze van “papeters” of “paptelen”. Dit is waarschijnlijk toe te schrijven aan de ligging van de dorpskom in de laagte tussen de grote rijkswegen. Het dorp is ook bezaaid met 3160 grafstenen: diepe littekens van de Grote Wereldoorlog 1914-1918. Voor de verwoesting telde het dorp vier mooie en rijke kastelen. Slechts één werd heropgebouwd: het Elzenwallekasteel.

Omloop

Voormiddag 9,3 km, namiddag 11,2 km.
 Na de tocht afscheidsdrankje mogelijk in De Kroon.

Belangrijkste plaatsen op de tocht:

Het Tortelbos. 
Een echt speelparadijs in de grote achtertuin van Ieper. Er zijn vier open plekken die dienen als speelweide, tunnels en speelheuvels.

De Vestingen van Ieper

Vauban ontwierp de vestingen. Ze werden zo uitgestrekt dat ze meer oppervlakte in beslag namen dan de stad die ze moesten beschermen. De 14de-eeuwse stadsomheining werd bewaard. De hoofdomwalling werd oorzien van zeer hoge, uitgestrekte bastions. Onder de bastions werden souterrains ingericht, bomvrije ondergrondse ruimten, die indertijd onder meer als opslagplaats voor geschut en ander materieel werden gebruikt. Vervolgens werden de vestinggrachten uitgediept en verbreed. Vauban bouwde midden in die grachten afzonderlijke verdedigingswerken zoals demi-lunes en contregardes (halvemaanvormige of driehoekige, versterkte eilanden). Verder bestond de vesting uit vier enorme hoornwerken (M-vormige voorversterkingen). De benedenstad, waar zich nu de Kaai uitstrekt, werd omringd met een gebastioneerde omwalling. Bovendien was de vestingstad gedeeltelijk omringd met grote oppervlakten grond die onder water werden gezet: de inundaties van Mesen (Verdronken Weide), Belle en Paddevijver. Op de Esplanade staat nog steeds een kruitmagazijn dat in 1817, onder Willem I, werd gebouwd op de grondvesten van het oorspronkelijke kruitmagazijn.

Zillebekevijver

De geschiedenis leert ons dat de vijver vele eeuwen geleden niets anders was dan een onherbergzame moerassige laagvlakte waar vooral tijdens de winter een grote hoeveelheid water voorhanden was. Immers midden doorheen dit sompig gebied vloeide op haar dooie gemak de Zillebeek. Zillebekevijver is dus op natuurlijke wijze ontstaan maar door de tussenkomst van de mens kon het water er bewaard blijven en is hij geworden wat hij vandaag de dag nog is. De Zillebeekse vijver is eigendom van de stad leper. Het water ervan wordt van uit het pomp- en filtreerstation naar de watertoren van de Meenseweg gestuwd om te voorzien in de drinkwaterbevoorrading van de stadsbevolking. 
Bij hevige dooi en andere winterse stortvloeden kan het overtollige water in de omringende meersen geloosd worden. In geval van nood wordt het water verder afgelaten in de ‘verdronken weiden’ en van daaruit in de Ieperlee, langs de vestinggrachten van de stad.

Molenbos en Provinciedomein de Palingbeek

De toegang bevindt zich centraal binnen het provinciedomein De Palingbeek, niet ver van de grote parking. Het vormt de toegangspoort tot het unieke oorlogslandschap “The Bluff”, het Molenbos, en verderop de beroemde site Hill 60, de kratersite Caterpillar (domein De Vierlingen), de mooie begraafplaats Larch Wood Cemetery en omgeving.

Oktober
Wo 16

Eeklo, Lievegem, Lembeke, sportief

Tochtbegeleiding: Willy Decrop

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 26 km sportief, in twee lussen.
 • Samenkomst: start om 10u00 vanuit Cafetaria Het Leen in Provinciaal domein, Gentsesteenweg 80 in 9900 Eeklo. Net voorbij de cafetaria zie je een lange dreef en links ervan de grote parking. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in Het Leen. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de sportieve tocht in Eeklo kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Langs de mooie bossen, kanalen en landwegen van het Meetjesland. Het uitzicht van het Meetjesland wordt, naast bossen en kreken, ook sterk bepaald door kanalen. In 1842 begonnen de graafwerken voor het Schipdonk­kanaal dat overtollig Leiewater naar de Noordzee leidt. Toen vlasboeren hun vlas nog in de Leie te roten legden, verspreidde het water van het Schipdonkkanaal een kwalijke geur. Om die reden kreeg het Schipdonkkanaal de bijnaam de Stinker.

Voormiddaglus, 12 km

We stappen ongeveer 4 km slingerend door het Leenbos, langs beekjes en grachten op de grens met Waarschoot en Oostwinkel die nu deel uitmaken van de nieuwe fusiegemeente Lievegem. Kort nà het verlaten van het bos bereiken we het Schipdonkkanaal, en volgen het lange pad op de Oostelijke oever naar de Veldekensbrug, met mooie uitzichten links en rechts van ons. Aan de drukke brug gekomen trekken we verder richting Balgerhoeke tot aan een klein bruggetje naar het Schipperspad en de monding van het haventje in het kanaal. We stappen langs mooie en minder verzorgde bootjes 1,5 km ver. Een bruggetje leidt ons naar de overkant. We keren 700 meter terug langs de drukke baan. Voorbij het Leiken geeft een aardeweg aansluiting op een lang traject langs beken en grachten door Het Leen. We komen uit aan het cafetaria voor de picknick.

Middag

Picknick in Chalet Cafetaria Het Leen.

Namiddaglus, 14 km

We trekkken door het Arboretum naar de uitgang van Het Leen in de Damstraat. We nemen 300 meter het fietspad richting Waarschoot, en steken dan de drukke baan over om het pad langs de Brackeleikengracht in te slaan. We volgen de spoorweg en de Brackeleiken tot aan een kruising met de Kapellestraat. Die laatste brengt ons via lange rustige wegen naar het Bellebargiebos, ook Kwadenbos genoemd.
 We verlengen nu met een paar honderd meter de weg en belanden vlak in het midden van de Lembeekse bossen. Ter hoogte van camping Malpertuus starten we de terugweg, eerst parallel met de weg die we net voordien genomen hebben, dan kruisen we die en stappen via de Noordelijke kant van het Bellebargiebos richting de spoorweg en Eeklo. Hier komen we terug op het parcours die na het Arboretum hebben genomen. Dit laatste laten we nu links liggen, en keren terug naar de cafetaria en de parking.

Oktober
Zo 20

Veel natuur en een cultureel hoogtepunt

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km vlak.
 • Samenkomst: op zondag 20/10 om 10u15 in de wachtzaal van het station van Sint-Truiden.
 • Meebrengen: stevig waterdicht schoeisel, lunchpakket en drank, een Lijnkaart als je er een hebt, een zakje voor je afval, € 1 Ronsergeld, kleingeld voor in de herberg. Geen honden.
 • Verkeersinfo: om 10u15 komt de trein van de kust en Brussel naar Genk aan in Sint-Truiden. ‘s Avonds nemen we de bus ofwel naar Tienen ofwel terug naar Sint-Truiden.

Van Sint-Truiden naar Zoutleeuw langs het Vinne en verder langs Haspengouwse wegen.

We starten bij het station van Sint-Truiden en komen al dadelijk in een groen landschap. Eerst langs een educatieve natuurplek voor kleine en grote kinderen met veel informatieve bordjes over planten en dieren. Dan lopen we een hele tijd door boomgaarden, langs een kapel met een bron in Booienhove. Nog wat velden, boomgaarden en populierenbossen en we komen bij het meer van het Vinne. Het Vinne was tot 1841 het enige natuurlijke meer in Vlaanderen. Dat jaar werd het meer drooggelegd en de 100 hectaren kwamen vrij voor landbouw en veeteelt. Rond 1930 werd het gebied beplant met populieren voor het produceren van lucifers. In 1974 werd het gebied gekocht door de provincie Brabant en werden de pompen stilgelegd zodat er opnieuw een meer ontstond, een biotoop voor talrijke watervogels en insecten. Errond zijn er talrijke wandelwegen en knuppelpaden. In het bezoekerscentrum verneem je meer over planten en dieren in het domein. Zoutleeuw ligt een paar km verder en ziet er nog uit als een middeleeuws stadje: lage huizen en een kerk die er flink bovenuit steekt. De Sint-Leonarduskerk ontsnapte aan de Beeldenstorm van 1566 en tijdens de Franse bezetting bleef de kerk ongeschonden alsook het hele kunst­patrimonium. We gaan natuurlijk eventjes een kijkje nemen.

Rond de Grote Markt staan nog meer interessante gebouwen: het stadhuis, de lakenhalle en enkele patriciërswoningen. Een minder gekende bezienswaardigheid van Leeuw is de herberg De Leeuwenaar waar we ook eens binnenwippen. Daarna trekken we langs landelijke weggetjes door bosjes en weilanden tot aan de weg Tienen - Sint-Truiden waar we de bus nemen.

Oktober
Do 31

t/m

Zo 3

Luxemburgtocht (Lultzhausen)

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: de wandelingen zijn nog niet voorbereid maar de opgegeven afstanden zullen wel ongeveer kloppen. Dag 1: inlooptocht 10 km, dag 2: dagstaptocht 20 km, dag 3: dagstaptocht 20 km, dag 4: uitlooptocht 15 km. Op dag 2 en 3 is er mogelijkheid om een slappere tocht te maken (minder km). De tochtbegeleider zoekt nog een paar vrijwilligers om op dag 2 en dag 3 de tocht van 20 km te begeleiden. In het verleden was dat geen probleem, de tochtbegeleider veronderstelt dat dit terug geen probleem zal zijn. En problemen bij de Ronsers? Enkel oplossingen!
 • Samenkomst: om 12u00 aan de jeugdherberg (parking voorzien), an der Driicht 20, L 9666 Lultzhausen.
 • Verblijf: we verblijven in de JH. Kamers van 4 met hopelijk sanitair op de kamer, zoniet op de gang. Het ontbijt en avondmaal gebruiken we in de JH.
 • Meebrengen: middagmaal en drank voor 4 dagen. Hopelijk passeren we in Esch een bakker of een warenhuis, maar dat is niet zeker. Lakens in de prijs inbegrepen. Goede stapschoenen en ook sloffen (waar je liefst niet uit schiet) voor in de jeugdherberg.
 • Verkeersinfo: met het openbaar vervoer is het praktisch niet te bereiken. Met de auto vanaf Namen nog 120 km. Vanaf Namen N4 tot Bastogne, daarna N 84 tot aan de Luxemburgse grens. Dan N 15 richting Ettelbrück. Afslag Esch nemen na 13 km Vanaf Esch is het nog 5 km. tot Lultzhausen. De JH ligt aan de rechterzijde voor dat je het dorp bereikt. Tanken in Luxemburg kan je veel winst opleveren…
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Hoogvlakten, diepe dalen met beboste hellingen, het stuwmeer van Esch-sur-Sure dat in de jaren 60 werd aangelegd voor de drinkwatervoorziening van het land, ze bepalen samen het gebied van het natuurpark in opbouw. Een ­ideale plek voor recreatie en water-en wandelpret, voor natuurexploratie en om te leren wat een ecologisch systeem inhoudt. Geen wonder dat hier het groene toerisme floreert. Een kilometer ten westen van Esch-sur-Sûre ligt het meer, ingedamd in 1961. Het meer met een oppervlakte van 380 ha zorgt niet alleen voor drinkwater en energie, maar is ook erg populair als recreatieoord. Je kan hier een hele reeks van watersporten beoefenen zoals zwemmen, kanovaren, duiken, surfen en zeilen. Wij houden het bij gezapig wandelen.

Lultzhauzen is een deelgemeente van Esch-sur-Sûre en ligt verscholen tussen de bergen en wordt omringd door de Sûre, een van de mooiste gebieden van het land. We verblijven in de JH gelegen aan het meer (kamers van 4 personen).

November
Za 9

t/m

Ma 11

Spawannebevercenidrum

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0477 54 97 39

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: 23, 25 en 23 km.
 • Samenkomst: station Spa-Geronstere, 10u15 of na aankomst trein uit Verviers (10u13).
 • Verblijf: dag 1: Gite d’étappe, Wanne, Chateau de Wanne, Wanne 30, 4980, Trois-Ponts. Dag 2: Auberge de jeunesse Bevercé, Route d’Eupen 36, 4960, Malmedy.
 • Meebrengen: regenkledij, wandelbotinnen,… Picknick en drank voor 3 dagen, kleingeld voor de bus terug naar Verviers. Bij doortocht in Stavelot, Malmedy, Xhoffraix is er mogelijkheid tot (her)bevoorrading.
 • Verkeersinfo: Trein: naar Spa-Geronstère H/T of 10-rittenkaart (Rail Pass) gebruiken. Auto: parkeren in Verviers waarna lokale trein naar Spa-Geronstère of parkeren in Spa-Geronstère en maandag lokale trein Verviers - Spa-Geronstère nemen. We nemen in Nidrum de bus terug naar Verviers station.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Neen, dit is niet de langste spoorwegstationsnaam ergens in Groot-Brittannië maar de korte samenvatting van deze wandeldriedaagse in het verlengd weekend van Wapenstilstand. De tocht vertrekt in Spa, volgt de eerste dag hoofdzakelijk de GR 5 en de 2 dagen erna wisselen we de lokale bestaande paadjes af met nieuwe nog te ontdekken paadjes via Wanne en Bévercé om te eindigen in Nidrum! Tijdig inschrijven is de boodschap!

Het station Spa-Géronstère ligt dichtbij de GR 5, een langeafstandswandelpad van Hoek van Holland naar Nice met enige vertakkingen in onze Belgische Ardennen. Het traject Spa-Stavelot is een pareltje: venen, kuitenbijtende hellingen via afgelegen gehuchtjes als Andrimont, Ruy, Exbomont leiden ons naar Stavelot alwaar we na 17 km een cafeetje opzoeken. Na oversteek van de Amblève en een flinke klim treffen we in Wanne onze gîte voor deze dag. Dag 2 starten we oostwaarts en gaan we woudlopen richting Beaumont; de Amblève kruist een 2e maal ons traject waarna we resoluut het noorden kiezen naar Malmedy en Bévercé. L’auberge de jeunesse ontvangt ons in half-pension. Dag 3 biedt verscheidene opties; de voorkeur gaat via de kloof van de Trôs-Maret, Belgiës spectaculairste bergrivier. Via de bekende langlaufdorpjes Mont en Xhoffraix naderen we Robertville, Champagne, Weywertz tot Nidrum eindpunt van deze 3-daagse! Van hieruit nemen we de bus van 16u34 terug naar Verviers.

November
Za 16

Door herfstige bossen en over Brabantse heuvels

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km over vlak terrein.
 • Samenkomst: op zaterdag 16 november om 10u10 bij het station van Kortenberg (zuidkant!).
 • Meebrengen: stevig waterdicht schoeisel, lunchpakket en drank, een zakje voor je afval, € 1 Ronsergeld en wat kleingeld voor een drankje. Geen honden.
 • Verkeersinfo: je kan het station van Kortenberg bereiken met de stoptrein uit Brussel of uit Leuven of met de bussen (352, 351 en 358) vanuit Leuven. De bushalte dichtst bij het station is de halte Rijkswacht. Een van deze bussen komt tot bij het station.
 • Deelnemen: aanmelden is niet nodig.

Van Kortenberg naar Leuven door een afwisselend landschap. We starten bij het station van Kortenberg en wandelen door een straat met villaatjes uit de goede ouwe tijd. Over de steenweg komen we in een oude kloostertuin en een wat verwilderd bos. Het klooster was een voormalige Benedictinessenabdij waar in 1312 het Charter van Kortenberg werd uitgevaardigd. Dit charter kan beschouwd worden als een eerste vorm van democratisch overleg tussen de adel en de steden. Van het oorspronkelijke klooster blijft weinig over maar enkele gebouwen uit de 18de eeuw staan er nog. Een deel van het bos hoorde bij het kasteel De Merode dat wat verder ligt, vlak bij Everberg. In het kasteelpark staan enkele reusachtige bomen. Na Everberg gaat het flink bergop en door een holle weg langsheen de Grubbe, een voormalige kazerne waar nu jonge delinquenten worden opgevangen. Boven op het plateau (90 m boven de zeespiegel) hebben we een vergezicht over de vlakte en bij helder weer is zelfs de Sint-Romboutstoren van Mechelen te zien. Verder gaat het nog langs veldwegen en holle wegen door enkele bosjes en door het Bertembos. We dalen af naar de Voer, komen nog in het Egenhovenbos en dan langs het Arenbergkasteel. Door Leuven trekken we door het Begijnhof en via kleine straatjes geraken we wel bij een gezellige herberg en het station van Leuven.

November
Wo 20

Moorslede - Westrozebeke, recreatief

Tochtbegeleiding: Marc Lefever en Daniël Vercaigne

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 21 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan de sporthal, Iepersestraat 52, 8890 Moorslede. Cafetaria Sport’o’Bello zal open zijn vanaf 9u30.
 Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in de Bottle in Westrozebeke. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Moorslede is een plaats en gemeente in West-Vlaanderen. De gemeente telt een kleine 11.000 inwoners. Het is een landelijke gemeente en in de volksmond spreekt men van Moorslé. De gemeente Moorslede heeft naast Moorslede-centrum nog de deelgemeente Dadizele. De dorpskern van Dadizele ligt ruim vijf kilometer ten zuiden van het centrum van Moorslede. Tussen beide kernen ligt, op het gebied van Moorslede, het dorpje Slypskapelle. Moorslede moet niet verward worden met de aangrenzende deelgemeente Moorsele van Wevelgem.

Omloop

We stappen langs het dorpsplein van Moorslede met het standbeeld van Pater Lievens. Verder wandelen we richting Westrozebeke in een voornamelijk agrarisch gebied. Vandaag worden in de streek voornamelijk maïs, bloemkool, prei en suikerbieten geteeld. De akkerbouw uit de 19de eeuw maakte plaats voor intensieve vee- en groenteteelt.

Picknick in de Bottel in Westrozebeke om er onze boterhammen en eventueel verse warme soep te drinken.

Vervolgens keren we via de panoramarijke Haringstraat richting Passendale om verder via het Tynecot en een stukje Stroroute terug naar Moorslede te stappen. In Sport’o’Bello wacht ons een natje om de midweektocht af te sluiten.

November
Za 30

Beloeil en het bos van Stambruges (Henegouwen)

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 16 km op vooral boswegen en bospaden. Voor wie achteraf de wandeling van de lichtjes in Aat wil doen, komt er nog 2 km bij.
 • Samenkomst: 10u15 aan de kerk van Stambruges. We vertrekken stipt om 10u30.
 • Meebrengen: goede wandelschoenen, warme kledij. Picknick, drank, € 1 Ronserbijdrage.
 • Verkeersinfo: Stambruges ligt tussen Doornik en Mons, op een 1u10 min rijden van Gent en Brussel.
 • Deelnemen: graag enkele dagen op voorhand aanmelden bij tochtbegeleidster.

Stambruges is een deelgemeente van Beloeil in de provincie Henegouwen. Landbouwers die hun vee tegen ziektes willen beschermen komen er op bedevaart. Even ten noorden van Stambruges bevindt zich het kasteel van Beloeil. Het kasteel vormt een van de mooiste woonsten van ons land en in het omringende park en woud is het goed wandelen. Het woud van Stambruges is een meer dan duizend hectaren groot onverdeeld bos. Eiken, beuken en sparren worden afgewisseld met stukken heide. In het woud van Stambruges bevindt zich een merkwaardig geologisch fenomeen. Bij de legendarische bron van de beek la Fontaine Bouillante komt door een scheur in de aarde het warme water borrelend aan de oppervlakte. In het bos bevindt zich de zogenaamde zandzee van Stambruges. De zandzee is voor zijn historische en botanische waarde opgenomen in het patrimonium van Wallonië. Ooit was het gebied een visrijke vijver. Zandafzettingen vulden hem langzaam op en in de plaats kwam een veenachtige heide. De plek is vandaag zeer geliefd bij natuurliefhebbers die er uitzonderlijke planten, insecten en vogels komen observeren. Ook vele dagjesmensen komen er op zondag een kleine wandeling maken. In de nabijheid van de zandzee bevindt zich de Onze-Lieve-Vrouwkapel van Erconpuch. Naast de kapel bevindt zich een valse acacia, een fetisj-boom. Kortom, dit is niet te lange, winterse wandeling waar heel veel te zien valt.

We starten aan de kerk van Stambruges richting bosrand. Na in totaal meer dan een kilometer langs de bosrand gelopen te hebben, komen we bij twee oude wachterstorens van het kasteel van Beloeil. We volgen de mooie kasteeldreef. Wat verderop volgen we een andere dreef tot aan het kanaal. We passeren de kerk van het gehuchtje ‘Les Ecacheries’. Stilaan kunnen we het woud van Stambruges induiken. Daar komen we langs de beroemde bron van de Fontaine Bouillante. Beuken, dreven, sparren, een watertoren, een grote veenachtige plek met kreupelhout. Nog even een brede bosweg oversteken en je staat voor de zandzee. Je slaat rechtsaf en je volgt de brede weg langs de rand van de zandzee. Wat verderop staan we voor een rotskloof. We moeten erdoor, naar beneden! Hier wordt het wat moeilijk: we staan voor een labyrint van paadjes waar we zelf onze weg zullen moeten zoeken. Als alles goed gaat, komen we uit aan enkele cafés. Natuurlijk willen we de Kapel van Erconpuch met fetisjboom zien. Enkele meters voorbij de kapel sla je op een kruispunt van paden rechtsaf. Een Vita-parcours wijst ons verder de weg. De paardenweide van het begin van de wandeling zegt ons dat de wandeling erop zit.

December, de maand van de lichtjes. Na de wandeling kunnen de liefhebbers samen met de tochtbegeleidster afzakken naar Aat, stad van geschiedenis en traditie! Haar Ducasse, haar gebouwen en haar musea zijn getuigen van de rijkdom van de stad. ‘s Nachts verlichten blauwe dioden het parcours om ons op het oude tracé van de Dender te vergezellen. Ze begeleiden ons op het circuit van de lichtjes en brengen ons tot de trekpleisters van de stad.

December
Za 14

t/m

Zo 15

Louvain-la-Neuve

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94 of 0473 48 94 72 (de dag zelf op mobiel)

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: zaterdag 23 kilometer, zondag 24 kilometer.
 • Samenkomst: we komen samen om 10u15 aan het station van Florival. De trein stopt er om 10u17 en meteen na aankomst ervan gaan we op stap.
 • Verblijf: Kaleo, Rue de la gare, 2, Louvain-la-Neuve.
 • Meebrengen: picknick voor twee dagen, drank. Cafés onderweg zijn zeer onzeker. In Louvain-la-Neuve is er op zondag geen warenhuis open. Geen lakens meebrengen: beddengoed is voorzien.
 • Verkeersinfo: zie de NMBS-dienstregeling. Terug via Waver. Wie met de auto komt, kiest best voor Waver als parkeerplaats aan het station. Van daaruit kan je de trein nemen naar Florival.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Nog eens een stevige tocht vlak voor het jaareinde, dat organiseren we graag bij de Ronsers. We gaan op verkenning in het prachtige Waals-Brabant en nu de Kaleo-overnachtingsplaats er is (het vroegere CBTJ), kunnen we je een tocht ‘in lijn’ aanbieden. Het is een streek die dooraderd is met GR-paden: de 579, de 121 en de 126 passeren er en we zullen met elk van hen kennismaken, van dichtbij of van ver. Je mag een zeer afwisselende tocht verwachten met bos, stad, hellingen, weiden, stiltegebieden en wat drukker spul. Maar bovenal: de verkeersvrije studentenstad die Louvain-la-Neuve is. Je kan er mijmeren over je eigen studententijd: reminiscentie is niet verboden!

We starten aan het station van Florival, in de Dylevallei en klimmen meteen de vallei uit. Via een voetweg - ze koesteren die trage wegen hier - gaan we naar het Ronde bos. Ongemerkt wisselden we het Frans weer voor het Nederlands en eer we het beseffen, zijn we alweer in Waals-Brabant. We volgen nu de GR 579 naar Waver, waar we de rust van het bos inwisselen in een wat typische stadssfeer. Waver kennen we van de E-411 die er pal langs loopt. Daar ruilen we het GR-pad in met de GR-121 die ons naar het golfterrein brengt. De enige toegelaten weg doorheen de holes gebruiken we om, zonder Hyacinth Bouquet-gewijs een balletje tegen ons hoofd te krijgen, het Bois de Lauzelle te bereiken. De laatste drie kilometer zijn zo goed als verkeersvrij en we komen tijdig aan in de gîte waar het nog naar de nieuwigheid zal ruiken. De Ronsers zijn er als één van de eerste groepen! Na een deugddoende nacht en een goed ontbijt trekken we opnieuw onze stapschoenen aan en richten we onze pijlen verder zuidwaarts. Eerst lopen we nog even door Louvain-la-Neuve zelf en dan door het Bois des Rêves. Of we ervan dromen laten we in het midden, maar na dit bos stappen we naar Beaurieux en dan naar de Bois de l’Heuchere. In La Roche (met station!) vinden we opnieuw een smalle trage weg die ons naar hogergelegen delen brengt. Als we terug in de Dylevallei komen, verlaten we GR en zoeken we de weg naar Court-Saint-Etienne, het eindpunt van deze mooie tweedaagse. We beëindigen de wandeling rond 16u30. Met wat geluk vinden we nog een café open voor de afscheidspint.

December
Wo 18

Merendree, Oude Kale en zandputten, Schipdonkkanaal

Tochtbegeleiding: Luc Delodder

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: twee lussen van 9,5 km.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan de kerk van Merendree. Café het Verdronken Eiland, Merendreedorp 20, opent om 9u30 voor een drankje. Gebruik dit adres voor de gps. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick meebrengen voor in het Verdronken Eiland in Merendree. Drank voor onderweg. We nemen onze lunch­afval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: parkeerplaats vinden is moeilijk. Blauwe zone primeert. Achter de kerk (Hammeken) is een twaalftal plaatsen. Verder op aan de school is een nieuwe wijk in wording. Ook een twaalftal plaatsen is beschikbaar. Via de Bloemistenstraat kom je in het andere deel van de nieuwe wijk in wording: weer een twaalftal plaatsen. Vandaaruit kan er te voet doorgestoken worden naar het kerkplein.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

De Vallei van de Oude Kale - beschermd stiltegebied

Tussen de dorpskernen van Nevele en Lovendegem, op een boogscheut van Gent, ligt de Vallei van de Oude Kale: een lappendeken van hooilanden en graasweiden, oude knotwilgenrijen, kleine veldbosjes en talrijke sloten. De levensader van het gebied, de Oude Kale, was ooit een van de grootste beken van het Meetjesland en vormde eeuwenlang een verbinding tussen de Poekebeek en de Durme. Tussen Merendree en Vinderhoute kan de beek nog steeds vrij meanderen in een schitterend groen landschap. Het grootste deel van de vallei is momenteel in vrij intensief landbouwgebruik, maar het blijft een landschappelijk pareltje met hier en daar nog prachtige, bloemrijke hooilanden en broekbossen. De verschillende wandel- en fietspaden doorkruisen het hele gebied.

Natuurbeheer

Zonder Natuurpunt en haar voorgangers zou er geen sprake geweest zijn van een groene 'Vallei van de Oude Kale'! ­Dankzij deze verenigingen werden plannen uit de jaren 1980 om de Oude Kale recht te trekken en de oevers te betonneren gelukkig afgeblokt. Om de toekomst van de vallei veilig te stellen tracht Natuurpunt nu de meest waardevolle percelen aan te kopen en in samenwerking met plaatselijke landbouwers te beheren. Momenteel heeft Natuurpunt ongeveer 10 hectare in beheer, een oppervlakte die jaar na jaar gestaag toeneemt. Niet toevallig vertonen net deze percelen de hoogste biodiversiteit. Zowel Natuurpunt Ratel als Natuurpunt Lovendegem staan in voor het beheer van het gebied.

Voormiddaglus, 9,5 km

Het wordt een wandeling langs de Oude Kale met een oude kale tochtbegeleider. De Oude Kale is de vroegere middenloop van de Durme. In de vallei vinden we naast oude, natte graslanden (meersen) ook broekbosjes.

Middag

Het Verdronken Eiland in Merendreedorp biedt voldoende plaats, zelfs bij slecht weer kunnen we er binnen. We kunnen er onze meegebrachte broodjes opeten.

Namiddaglus, 9,5 km

Wandelen langs Het Schipdonkkanaal en de zandwinningsputten die ontstonden bij de verbreding van het kanaal begin de jaren '80 van de vorige eeuw

September
Di 3

t/m

Vrij 6

Meerdaagse Hageland rond Tienen

Tochtbegeleiding: Freddy Lesage

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 3 dagtochten van om en bij de 20 km, recreatief.
 • Samenkomst: in het hotel Alpha, op dinsdagavond voor het avondmaal.
 • Verblijf: Hotel Alpha, Leuvensestraat 95, 3300 Tienen.
 • Meebrengen: fiets in goede staat. Bandenplaksetje meebrengen. Picknick en drank voor 2 dagen. Lakens en dekens zijn aanwezig en in de prijs inbegrepen.
 • Verkeersinfo: er is een parking aan de achterkant van het station van Lier. Vanuit Antwerpen, Brussel, Leuven en Hasselt zijn er geregeld treinverbindingen.
 • Deelnemen: aanmelden bij .

Aankomst in hotel op dinsdagavond.

Drie Recreatieve dagstaptochten (wo, do en vr), in voorbereiding. Een dagwandeling zonder autoverplaatsing vanuit het hotel op het Wandelnetwerk Vlaams-Brabant tussen grote en kleine Gete.

Een dagwandeling met autoverplaatsing op het wandelnetwerk Vlaams-Brabant - Hagelandse Heuvels. Omgeving: Kessel-Lo, Holsbeek, Chartreuzebos en Linden.En als afsluiter op vrijdag een kortere tocht ten zuiden van Sint-Joris-Weert in de omgeving van Huldenberg, Overijse en Melkwezer.

Drie keer half pension: uitgebreid ontbijtbuffet, diner: soep, hoofdgerecht, koffie of dessertje, water, 2 glazen wijn. Twinkamer of dubbelkamer: € 265 pp. Singelkamer € 355 pp.

Voorschot van € 115 pp, na bevestiging, op rekening Midweek­stappen IBAN BE98 9730 9463 9193 BIC ARSPBE22.

September
Wo 18

Sint-Denijs - Kooigem - Bellegem

Tochtbegeleiding: Willy Decrop

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 22 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10 uur vanuit Café de France, Helkijnstraat 79 in Sint-Denijs Zwevegem. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. Het Bistro is open vanaf 9u15.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in het Brouwershuys in Bellegem. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de recreatieve tocht kiest in Sint-Denijs. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Land van Mortagne: puur natuur, rijk aan heuvelende kouters en hoeven, bos, kapellen, molens en brouwerijen.

Voormiddag, 11 km

We starten meteen aan Trimaarzate, en volgen die over 800 meter, slaan dan af wat klimmend naar en rond het Kooigembos, met zeer mooie panorama's. Kooigem dorp laten we links liggen en verkennen de landelijke pracht en (pseudo)hoeven via een lokale weg die we 2 km ver ziet glooien en afbuigen. Aan de bekende Tontekapel genezen we iedereen van ziektes en ander onheil. Via een tegelpad komen we aan de Geitenberg een rustpunt met panoramawijzer en zitblokken. Over zand en tegelpaden dalen we af, steken de N50 over én volgen direct een lang stuk van het Argendaalpad langs het Sas- en Bellegembos. Iets verder komen we op de GR5A die ons wat later via de moderne Bockor(Omer)brouwerij naar het centrum en onze middaglocatie brengt. Van bij de start blijft ons parcours slingeren op 500 meter van de grens met Dottignies en iets meer dan 1 km van Rollegem.

Middag

Brasserie Brouwershuys Bellegemplaats 3, tegenover de kerk. De nieuwe uitbaters William en zijn vrouw hebben voor ons het terras achteraan met 80 zitplaatsen gereserveerd.

Namiddag, 11 km

We vertrekken via het sportpad en groeneweg terug naar de GR die we nu volgen langs een herenboerderij tussen Argendaal- en Bellegembos, en steken de N50 over. Via een lang stuk kassei, asfalt en mooie panorama’s trekken we langs De Muyshond bergop naar het Beerbos met een soort kasteelvilla’s. Hier hebben we een rustpost met panorama op Kortrijk en verder. Via de bisschopsweg, aarde en andere landwegen stappen we naar het Mortagnebos, naam van een vroegere adellijke familie. Onze km-teller loopt op, dus reppen we ons nu via gewone wegen en wandelpaden terug naar onze startplaats en parking in Sint Denijs. Rond 16.30 u kunnen we dan onze dorst en goesting lessen bij een afscheidsdrankje in Café De France.

September
Wo 18

Serskamp

Tochtbegeleiding: Aimé Last

Tel: 0479 55 43 43, op de wandeldag 0460 96 17 55

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 25 km sportief, waarvan 16 km in de voormiddag.
 • Samenkomst: start om 9u35 aan de spoorweghalte van Serskamp na aankomst van de trein uit Gent Sint-Pieters 9u12 - 9u33. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laat­komers. Er is weinig parkeerplaats in de omgeving. Het is aan te raden om de trein te nemen. Opgelet voor de deelnemers vanuit De Panne via Tielt - Deinze en De Pinte is er slechts 5 min overstaptijd in Gent en die tijd blijkt in de praktijk onvoldoende. Het is beter een vroegere trein te nemen.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in Hotel Winterhof. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de sportieve tocht in Serskamp kiest. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Serskamp: op zoek naar verborgen pareltjes natuurschoon in de Vallei van de Serskampse Beek en langs Serskampse bossen. De Serskampse bossen vormen een bos- en natuurgebied van 82 hectaren, waarvan 40 hectaren in bezit is van Agentschap voor natuur en bos. De rest is in handen van privé-eigenaren. De bossen zijn Europees beschermd. Het bezoek is een mozaïek van verspreide bossen zoals Hospiesbos, Paelepelbos, Papelenbos, Koningsbos, Haelbroekbos en Nonnebossen. Landschapselementen zoals houtkanten, poelen en wastines. Fotomontage: één beeld zegt meer dan duizend woorden, geniet van een fotovideo. De foto’s van Jaak en Aimé werden genomen op 22 maart 2019.

Voormiddag 16 km

We vertrekken aan de rand van de Nonnenbossen, die voor een groot deel in privébezit zijn. De naam Nonnenbos vindt zijn oorsprong in het verdwenen klooster van Tussenbeke opgericht in 1151 dicht bij de grens van Schellebelle, Serskamp en Wanzeele. Het klooster werd afgeschaft door keizer Jozef II door een decreet van 1783 en 2 jaar later openbaar verkocht en gesloopt. Verder komen we in Wanzeele, waar de huis- en kerkscènes werden opgenomen van de Vlaamse film De Helaasheid der dingen van Felix Van Groeningen naar een boek van Dimitri Verhulst. Zigzag trekken we door natuurgebieden en langs boomkwekerijen naar het dorp Serskamp. Daar komen we aan een prachtig plankenpad door de Vallei van de Serskampse beek. Deze natuurparel is aangelegd door mensen van Pro Natura, een sociale tewerkstellingsorganisatie. Het is een moerassig gebied dat daardoor voor het eerst toegankelijk is gemaakt voor wandelaars. Het verbindt het gebied genaamd Wolfsput met de begrazingszone in Oud-Smetlede. Via onverharde paden komen we dichtbij het dorp Massemen, waar we het Molenbeekpad opzoeken. De Molenbeekvallei wordt de groene ruggegraat van Wetteren genoemd. De beek kronkelt zich tussen de drassige weiden en broekbosjes. Er resten nog enkele paadjes door het Haelbroekbos vooraleer we ons middagcafé Hotel Winterhof (adres: Smetledesteenweg 142, Wetteren) bereiken.

Namiddag 9 km

Eerst doorkruisen we enkele boomkwekerijen, verderop dwarsen we de Serskampse beek en komen we via kerkwegels aan de dubbel omgrachte herenhoeve ’t Eedgoed ook Kasteel Eedgoed genaamd. We kunnen het domein met een vierkant wooneiland binnen een uitgebreid en complex grachtenpatroon niet van naderbij bekijken omdat het privébezit is. Vervolgens wandelen we door agrarisch landschap op het grondgebied Bruinbeke en via de Nonnenbossen naar ons eindpunt. Jammer genoeg is er geen café in de buurt. Vertrektijden richting Gent zijn 16u27, 16u38, 17u27 en 17u48.

September
Za 21

t/m

Zo 22

La Gleize en Trois Ponts, langs Amblève en Salm

Tochtbegeleiding: Jurgen Vandeputte

Tel: 0472 28 20 13

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: 2 keer 20-21 km.
 • Samenkomst: om 10u30 uur in La Gleize aan de kerk. Er is een kleine parking bij de kerk (Rue de l’Eglise 9).
 • Verblijf: Gîte Le Fagotin, Route de l’Amblève 56 te Stoumont.
 • Meebrengen: het gaat geregeld bergop en bergaf, dus wandelstokken kunnen handig zijn. Picknick en drank voor 2 dagen.
 • Verkeersinfo: Auto: neem de autosnelweg richting Luik en daarna via Verviers richting Prüm. Aan afrit 10 ga je van de snelweg af en dan is het nog een kleine 15 kilometer. Openbaar vervoer: er rijdt een trein tot in Trois-Ponts (zo’n 7 km van La Gleize), van daaruit moet je de bus nemen. Consulteer de websites van NMBS en TEC.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

De Amblève is de diepst ingesneden rivier van België, met hoogteverschillen tot 300 meter. De omgeving van La Gleize en Trois-Ponts biedt de perfecte afwisseling van bossen en velden, met geregeld prachtige vergezichten. De zon hebben we besteld, dus de vergezichten zullen zich aan de Ronsers openbaren. Maar ook hier en daar moeten hoogtemeters overwonnen worden …

Zaterdag:

We vertrekken aan de kerk van La Gleize (Rue de l’Eglise 9), waar een kleine parking is. Eerst maken we een lus rond La Gleize, waarbij we het ene mooie uitzicht na het andere mogen bewonderen. Vervolgens dalen we af naar de Amblève en steken we de rivier over aan de pittoreske spoorwegbrug van La Venne. Van hieruit gaat het bergop naar La Brume, onderweg zien we het onderste waterbekken van de waterkrachtcentrale van Coo in de diepte liggen. We dalen terug af via Monceau (weer een prachtig uitzicht) en steken de Amblève weer over. Een eindje verder wandelen we langs het indrukwekkende Chateau de Froidcour en finaal gaan we terug bergop richting La Gleize.

Zondag:

We rijden met de auto’s naar Trois-Ponts, waar we parkeren aan het station. Trois-Ponts ligt bij de samenvloeiing van de Amblève en de Salm, en is een kruispunt van wandelwegen. Van hieruit gaat het direct bergop richting Aisomont. Onderweg passeren we de uitzichtpunten van het Belvédère Hallet en de Tour Leroux. Daarna gaan we verder via Wanne en Spineu om terug uit te komen aan de Salm. We steken de rivier over en via Rochelinval gaat het terug naar boven naar de gehuchten Bergeval en Saint-Jacques. Daarna dalen we terug af naar Trois-Ponts via Henrimoulin. In Trois-Ponts vinden we beslist nog een drankgelegenheid om het stof te blussen.

September
Za 28

Van Haspengouwse velden naar beboste heuvels van het Hageland

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 23 km.
 • Samenkomst: wachtlokaal van het station van Tienen om 10u00. We wachten op de trein uit Gent, Brussel en Leuven die aankomt om 9u56.
 • Meebrengen: stevig schoeisel, aangepaste kledij, drank (café onzeker) en boterhammen, € 1 Ronsergeld, wat kleingeld voor een pint op het einde van de tocht, een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: vanuit Lubbeek zijn er 2 bussen per uur naar Leuven of Diest.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet.

De Ronsers dagstappen in een weinig bewandelde streek die meer te bieden heeft dan men verwacht.

We vertrekken bij het station van Tienen en na enkele banale straten staan we plots voor eindeloos golvende velden. Na enkele holle wegen komen we in de vallei van de Rozendaalbeek, een natuurreservaat met talrijke vochtminnende planten die in gewone weiden verdwenen zijn. In de bosjes langs de vallei wonen allerlei vogels en dieren. Er is ook een bron gewijd aan de heilige Himelinus die aangeroepen werd bij epilepsie en tuberculose, maar ook tegen veeziekten en pest. Verder trekken we langs smalle wegjes door een groots weidelandschap in de vallei van de Velpe. Na enkele km door akkerland komen we terug bij de Velpe die ontspringt in Opvelp in de buurt van Bierbeek en zich bij Halen in de Demer stort. We ontdekken ook een zeldzaamheid in Vlaanderen: een echt wad, zoals we er in de Ardennen al zoveel hebben gezien. Gelukkig is er ook een voetbruggetje naast.

Weldra bereiken we de eerste beboste heuvels van het Hageland. Volgen nu nog het kasteel van Brakem, een steile kalvarieberg, het natuurreservaat van de Spicht. We eindigen ofwel bij de kerk van Lubbeek ofwel op de Diestsesteenweg.