Dagstaptocht Land van Rode

3 Febr 19

Gerard Druwé, Oostduinkerke

 

Top

Dagstaptocht ronserstichter Frans wordt 80, BBQ en dagstaptocht

Dagstaptochten Viroinval

24-27 Jan 19De Ronsers verkenden de Viroinvallei: nat, natter, natst. Toch genoten we van de schoonheid van de streek, een goede overnachtingsplek en leuk gezelschap.
Reeds op vrijdagavond was het verzamelen geblazen in het Centre Européen Louis Delobbe in Olloy-Viroinval. Op die manier konden we zaterdagmorgen fris en monter tijdig vertrekken voor een stevige tocht (uiteindelijk 27 km). We glibberden over sneeuw- en ijsgladde paden door doodstille bossen en verstoorden de rust van een everzwijnfamilie. Of was die toch al op de vlucht voor de snode jagers? In Oignies was de soep bij Caro naar verluidt zeer lekker, maar het cafeetje was niet voorzien op een grote Ronserinvasie zodat sommigen zich dan maar tevreden stelden met de bankjes voor de kerk. Later, opnieuw in het bos, was er wel voor iedereen een opbeurend glaasje bubbels: het nieuwe jaar kan niet meer stuk! Met hernieuwde kracht stegen en daalden we opnieuw richting Olloy. Daar werd een beroep gedaan op de plaatselijke horeca om de private Ronservoorraad aan versterkende dranken voor de avond niet in gevaar te brengen. Overigens bleek deze voorraad ook nodig om de temperatuur in het gebouw op peil te houden, maar uiteindelijk kwam een muzikale potpourri hierbij ook van pas. Zoals voorspeld startten we de zondagwandeling onder een druilerige regen en zo zou het de hele dag blijven. Dit belette ons natuurlijk niet om te genieten van de frisse boslucht en soms weidse uitzichten over de omgeving. In Nismes waren we welkom in een gastvrij café waar we de nattigheid uit onze kleren konden laten dampen om daarna met nieuwe moed terug de natuur in te trekken. Jurn loodste ons langs de Fondry des Chiens en daarna nog langs immer stijgende en dalende paadjes, over een paar riviertjes, opnieuw richting Olloy. Ondertussen ging de druilerige regen stilaan over in natte sneeuw. De atmosfeer in de auto's op de terugweg was dan ook gekenmerkt door een hoge vochtigheidsgraad, maar de longen waren goed gevuld met frisse lucht!

Ivan Degryse, Roeselare

Johan Vereecke, Gent

Top

Dagstaptocht Dendervallei nabij Ninove

Dagstaptocht Dendervallei nabij Ninove

20 Jan 19Het was een frisse start beneden het vriespunt, maar de zon was volop van de partij en er was amper wind zodat we snel opwarmden. De Dendervallei lag er schitterend bij in de zon. We genoten van de inspanningen van Natuurpunt, de vzw Trage Wegen en het wandelnetwerk Bronbossen.

Els Everaert, Sint-Niklaas

Yves Vincent, Aalst

Top

Dagstaptocht langs rivieren van Mechelen naar Boom

13 Jan 19

Gerard Druwé, Oostduinkerke

 

Top

Rugzaktrektocht Haut-Ubaye (F)

Dagstaptochten van oud naar nieuw in het Franse Heuvelland (F)

29 Dec 18 - 1 Jan 19Of het nu Westouter (Westoeter uitgesproken) dan wel Westouter (met de au van miauw) is, daar geraakten de Ronsers niet over uitgesproken die ochtend in dat mooie West-Vlaamse dorp dicht bij de Schreve. Een dertigtal Ronsers verzamelden er voor een eerste staptocht van zo'n 19 kilometer langs de Zwarteberg, de Rodeberg, de Sulferenberg en nog wat bulten met enkele mooie wijngaarden. Het kerkportaal van de kerk in Loker deed dienst als picknickplek en op algemeen verzoek werden enkele kilometer toegevoegd aan de oorspronkelijke planning. Dat leverde een kleine zoektocht op naar de hangar van Eigen Kweek maar die vonden we niet, net als de stoeltjeslift. De Rodeberg gaf aanleiding om te mijmeren over de tijd van het vijfde leerjaar toen één van de eerste schooluitstappen daarheen ging. Na de tocht vatten we de autokaravaan aan richting Bailleul waar we in de gite onze intrek namen. Het kookteam onder impuls van Geneviève en Dirk toog aan het werk, het versierteam zorgde meteen voor de nodige feestelijkheden en het kamerteam zorgde voor een prima kamerverdeling. Naar het schijnt waren de wanden nogal dun of was het snurken nogal luid. De avond werd al kaartend doorgebracht en de keuze om de eigen brouwerij mee te hebben viel in de smaak bij menig Ronser. 's Avonds kregen we nog gezelschap van globetrotters en fietsers Guido en Agnes die de groep compleet maakten.

Jurn Verschraegen, Mechelen

Vicky De Witte, Aartselaar

Jan Fabri, Kontich

 

Top

Rugzaktrektocht Voerstreek

Rugzaktrektocht Voerstreek

24-25 Nov 18Onder een druilerige regen verzamelden een 24-tal Ronsers zich in het Zuid-Limburgse Mechelen (niet te verwarren met de Vlaamse naamgenoot). Stipt op tijd leidde Jurn ons het dorp uit en even later wandelden we tussen de weiden in een glooiend landschap. Voor de eerste picknick vonden we wat beschutting in een goudkleurig herfstbos, maar ondertussen hield het ook op met regenen. Dit belette ons niet om even later in het knusse Slenaken te genieten van een warm drankje bij de kerstboom. Daarna ging het in een strak tempo richting Belgische grens, de Veursvallei en de jeugdherberg in Sint-Martens-Voeren. Zonder taalconflicten maakten we dankbaar gebruik van alle faciliteiten die deze instelling te bieden heeft. Na het zondags ontbijt begaven we ons door het immer mistige landschap naar het Broekbos en de Teuvenderberg. Tussendoor kwamen we in de verleiding om boter en kaas in te slaan aan de automaat bij een boerderij en smokkelden die over de grens, klimmend en dalend, al dan niet langs gebaande paden. In een landelijke "bergschoen- en rugzakvriendelijke" herberg konden een stevige soep en ook al een biertje het gemoed van de Ronsers opkikkeren. Daarna ging het verder langs de watermolen op de Geul, up-and-down, via weiden en bossen, richting Mechelen-in-de-mist. Ook daar was een stemmige kroeg bereid om ons te ontvangen. Ondanks alle nevel en mist keerden we met een helder hoofd en een warm hart huiswaarts. Het was een prachtige herfsttocht in een verrassend landschap.

Johan Vereecke, Gent

 

Top

Dagstaptochten Bouillon

1-4 Nov 18

Annemie De Bruycker, Brugge

Luk van Beneden, Heverlee

Top

Dagstaptocht de lus van Linkebeek

Dagstaptocht de lus van Linkebeek

13 Okt 18De Ronsers rondden de lus van Linkebeek daags voor de gemeenteraadsverkiezingen. Bijna ¾ van de tocht liep langs onverharde paden. En verder was het volop genieten van de warmste dertiende oktober ooit.

Gerard Druwé, Oostduinkerke

 

Top

Dagstaptochten Chiny - Herbeumont, op en af langs de Semois

Dagstaptochten Chiny - Herbeumont, op en af langs de Semois

15-16 Sept 18Mooie tochten langs de Semois met prachtige vergezichten op de Semois en de omgeving van Herbeumont. Verblijf in een leuke gîte te Chiny. Voor het en na het avondeten in Florenville hebben we nog kunnen genieten van een koude douche, een wijntje of iets anders.

Jan Fabri, Kontich

 

Top

Slappe fietstocht Gruson (F), de hel van het noorden

Slappe fietstocht Gruson (F), de hel van het noorden

23 Aug 18Slappe fietstocht van Moeskroen naar Gruson en terug. Met acht Ronsers fietsten we een gevarieerd parkoers met veel mooie landschappen. Zonder problemen geraakten we door de Hel van het Noorden, het was gelukkig droog weer.

Karel Huyghebart, Roeselare

 

Top

Dagfietstochten Neede, Achterhoek (NL)

Dagfietstochten Neede, Achterhoek (NL)

15-19 Aug 18Vijf dagen fietsen in de streek rond Neede en het Hof van Moeder Aarde waar vele akkers,weilanden, heide, bossen, historische erven en kastelen elkaar afwisselen, waar evenwel maar één oudste dikste eik staat en één boomhut-eik, waar rustpunten fietsers voorzien van koffie, frisdrank of ijs, alles te nemen en te betalen in zelfbediening. Dit alles in Achterhoek, een oase van rust ruimte en stilte in de natuur...

Hilde Mertens, Antwerpen

 

Top

Fietskampeertocht Albias (bij Montauban) - Villefranche-de-Rouergue - Albias (F)

Fietskampeertocht Albias (bij Montauban) - Villefranche-de-Rouergue - Albias (F)

14-23 Aug 18Een fietsvakantie in de departementen Aveyron, Tarn en Tarn et Garonne, een minder gekende streek, maar daarom niet minder mooi. Wisselende landschappen, mooie natuur, enkele prachtige oude dorpjes, prachtig weer (soms te mooi 's namiddags), een fijne Ronsergroep, een geslaagde fietsvakantie dus.

Jef Geelen, Wemmel

 

Top

Dagstaptocht ronserstichter Frans wordt 80, BBQ en dagstaptocht

Dagstaptocht ronserstichter Frans wordt 80, BBQ en dagstaptocht

4-5 Aug 18In Geraardsbergen vierden de Ronsers Frans Vandeginstes opstap op tram 8. De barbecue smaakte en Frans genoot van de oede en minder oede volgelingen! De toekomst is verzekerd.

Karel Huyghebaert, Roeselare

Gerard Druwé, Oostduinkerke

Top

Fietstrektocht fietsen in de Denderstreek en Pajottenland

28-29 Juli 18

Jan Craen, Hallaar

 

Top

Dagstaptocht Vorstelijke wandeling in Tervuren

22 Juli 18

Hilde Mertens, Antwerpen

 

Top

Fietstrektocht Meuse, Semoy (F) en Semois (B)

Fietstrektocht Meuse, Semoy (F) en Semois (B)

19-22 Juli 18De Maas en de Semois waren onze leidraad, maar ze lieten zich niet overal even vlot volgen. De derde dag bleek de Maas al even vlot te vinden als een café de laatste dag... Gelukkig was ons goed humeur en de zon nooit veraf!

Yves Vincent, Aalst

 

Top

Slappe fietstocht het Krekedal (Torhout - Diksmuide)

Slappe fietstocht het Krekedal (Torhout - Diksmuide)

12 Juli 18Mooi weer, 17 fietsers, een boeiende tocht met veel afwisseling, met meerdere monumenten, en met enkele Ronsers van het allereerste uur (Ronsermonumenten).

Karel Huyghebaert, Roeselare

 

Top

Rugzaktrektocht Haut-Ubaye (F)

Rugzaktrektocht Haut-Ubaye (F)

21-29 Juni 18De Ronsers overwonnen een zestal cols in de Haut-Ubaye, trotseerden sneeuwpartijen en volgden eeuwenoude herderspaden door een schitterende streek. Het gezelschap trok zeven dagen met elkaar op en beaamde achteraf dat het een onvergetelijke expeditie was.

Jurn Verschraegen, Mechelen

Erik Beerten, Hasselt

Ann Lesire, Sint-Niklaas

 

Top

Dagstaptocht langs de Dijle van Leuven naar Haacht

Dagstaptocht langs de Dijle van Leuven naar Haacht

16 Juni 18René, geflankeerd door 5 staplustige dames, geeft ons allerlei historische weetjes over Leuven en de Dijle en loodst ons via het sluispark en de Vaartkom, een nieuwe opkomende trendy wijk, naar de vaart en mooie natuurreservaten. Na de molen van Rotselaar, een woongemeenschap met een reusachtige molen die zorgt voor energievoorziening, ontdekken we nesten van oeverzwaluwen, zonnende schilpadden, flirtende bosbeekjuffers, kleine vlinders, lieveheersbeestjes... puur natuur. Tot we aan een wegblokkade komen: Werchter-boutique festival heeft de hele omgeving afgezet. Willens nillens worden we omgeleid naar een baan waar een stroom mensen zich gewillig laat leiden als een kudde naar haar stal. In dit geval een podium. Opluchting als we vele kilometers later hieruit kunnen ontsnappen! Niet Haacht maar Rotselaar wordt hierdoor het eindpunt.

Hilde Mertens, Antwerpen

 

Top

Dagfietstocht Halle - Bever - Halle

3 Juni 18

Anneke Vanden Bergh, Sint-Juliaan

 

Top

Dagstaptocht van Wallonië naar Vlaanderen door zeven bossen

Dagstaptocht van Wallonië naar Vlaanderen door zeven bossen

19 Mei 18René loodste de Ronsers van Wallonië naar Vlaanderen door 7 bossen. Het werd een afwisselende tocht met één kuitenbijter en een schip dat in de dieperik verdween. De tocht eindigde in Lembeek, daar waar de kriek uit de tapkraan stroomt.

Jurn Verschraegen, Mechelen

 

Top

Fietstrektocht Ieper - Oostduinkerke - Ieper

Fietstrektocht Ieper - Oostduinkerke - Ieper

19-21 Mei 18Van zaterdag geen foto's. Zondag fietsten wij Zuidwaarts. Wij lieten ons verleiden door het blootland om o.a. via Hondschoote, het charmante vestingstadje Sint-Winnoksbergen te bereiken. Picknick aan de ruïnes van de abdij Groenveld, waarna de obligatoire consummatie in het café de la Poste. Dat café is wereldberoemd geworden door de film "Bienvenue chez les ch'tis" (2 foto's uit het archief van Karel Huyghebaert). Maandag: Soldatenfriedhof Vladslo. Op de middag zijn wij met ons gat in de Boter(feesten) gevallen in Diksmuide. Appelpauze aan de Ieperlee. Monumentje voor de gebroeders van Raemdonck in Steenstraete en tot slot een welverdiende verfrissing op het terras van café Steenstraete.

François Vermeulen, Mechelen

 

Top

Dagstaptochten Rota Vicentina in Zuid-West Portugal

Dagstaptochten Rota Vicentina in Zuid-West Portugal

14-24 mei 18Met stralende zon en hevige zeewinden verkennen 12 Ronsers de Rota Vicentina. Langs de ZW kust in de Alentejo loopt het Fishermen trail, een pad dat we - afgewisseld met het Historical trail - 4 dagen volgen meestal bovenlangs steile granieten kliffen waartegen woeste golven inbeuken, in de diepte lege strandjes soms onbereikbaar soms ingenomen door enkele surfers die wachten op de ideale golf. Een prachtige kleurrijke bloemenweelde in een mul zanddecor, baaien met forten, eenzame vissers op de rand van een klif, ooievaars die zich nestelen op rotsen en eindeloze vergezichten maken het beeld compleet van deze adembenemende grillige kustlijn. Meer binnenwaarts loopt het Historical trail, minder spectaculair maar waar de natuur met zijn variatie aan bloemen en bomen op zijn best is en waar kurkeiken, acacia's, eucalyptus, medronha's esteva's en ontelbare wilde veelal ongekende bloemen en struiken zich om de haverklap laten bewonderen. Mooi mooi mooi…

Hilde Mertens, Antwerpen

Kristien Geppaard, Kontich

Top

Dagfietstochten de valleien van de Mayenne (F)

9-13 Mei 18

Anneke Vanden Bergh, Sint-Juliaan

 

Top

Dagstaptochten Monschau (D)

Dagstaptochten Monschau (D)

21-22 Apr 18Aprilse grillen? Nooit van gehoord: puur zomer! Alleen het frisse lentegroen en de laatste narcissen verwezen nog naar de lente.

 

Yves Vincent, Aalst

 

Top

Rugzaktrektocht Tubeke - Dworp - Terhulpen

Rugzaktrektocht Tubeke - Dworp - Terhulpen

24-25 Mrt 18De Ronsers genoten met volle teugen van de eerste lentezon die de omgeving van Tubeke en Dworp erg kleurrijk maakte. We koppelden de ene holle trage weg aan de andere, genoten van het plaatselijke gerstenat en vonden op zondag het station van Terhulpen als mooi eindpunt. We keerden tevreden terug.

Jurn Verschraegen, Mechelen

 

Top

Rugzaktrektocht Gaume - Saint-Walfroy (F)

Rugzaktrektocht Gaume - Saint-Walfroy (F)

17-18 Febr 1824 Ronsers stapten van abdij naar klooster en terug, door modder en sneeuw, in zonneschijn en mistgordijn, bergop en bergaf.

 

Jan Fabri, Kontich

Johan Vereecke, Gent

Top